2016

coles toplistája, 2017. október 17.

# Film Rendező Műfaj Nézettség Átlag Megjegyzés
1 Saul fia (2015)
Son of Saul
Nemes Jeles László dráma, háborús film 623 3,8 Teltházzal futott a párkányi (Štúrovo) moziban, mégis bejutottunk... Beleégetett a kakasülőkébe. Lehet újat mutatni e témában (holokauszt)? Az az atmoszféra, azok a hang(hatás)ok! Ha Nemes Jeles kapta volna a Sorstalanságot...
2 Sling Blade (1996)
Pengeélen
Billy Bob Thornton dráma 148 4,1 Billy Bob Thornton mesterműve. Sajnos(?) szinkronnal (is) láttam, de ez az alakítás (és a szövegkönyv) így is ütős (kalapács!)... "Úgy vélem, nekem finomnak tűnik."
3 The Salt of the Earth (2014)
A Föld sója
Juliano Ribeiro Salgado - Wim Wenders dokumentumfilm 169 4,5 Gondoltam, Sebastiao Salgado (mozgó)képein szundítok majd egy kiadósat. Ehelyett ébren álmodtam végig azokat.
4 Suna no onna (1964)
A homok asszonya
Teshigahara Hiroshi dráma, thriller 161 4,5 Fene, hogy mindenütt kell egy megjegyzés! Ráadásul "opcionális"... Mit tudnék elvenni/hozzáadni ebből/ehhez? Kötelező. Megkerülhetetlen. Klasszikus(s).
5 Song of the Sea (2014)
A tenger dala
Tomm Moore animáció, fantasy 296 4,5 A (majdnem) tökéletes mese, lenyűgöző (csoda)világgal. Majdnem ötös (a maximális pontszám Kells titkának jár). (Hajrá, Kecskemét!)
6 Leviafan (2014)
Leviatán
Andrej Zvjagincev dráma 289 4,2 A sorrenddel eddig is kínlódtam, innen aztán abszolút esetleges. Gondoltam, Julien Green adaptálása, vagy egy kis bibliai kaland... S valahol mindkettő! Ruszki köpönyegben. Megnézed és nem kívánsz mást, csak... "Vodkát, mi mást?!"
7 Comedy Central Roast of Donald Trump (2011)
Égessük le Donald Trumpot!
Joel Gallen vígjáték 22 3,7 Ó, a hazai kollégák (Nagy Feró, majd Ganxsta Zolee esetében) miért nem érnek fel e "műfajhoz"!? Amikor az ember fia nyerít a látottaktól/hal(l)ottaktól (Snoop Dogg!)... (Charlie Sheen esetében Mike Tysont érdemes kiemelni, akitől a James Toback-féle doku. és a Vitathatatlan igazság is ajánlott.)
8 Grimsby (2016)
Agyas és agyatlan
Louis Leterrier akciófilm, vígjáték 258 2,8 Nos, igen. Agyatlan mozi... De itt van Sacha Baron Cohen! (Lásd még: idéz(z)etek.)
9 Withnail & I (1987)
Mi ketten
Bruce Robinson dráma, vígjáték 81 4,0 Uzsonnapénzből vésett kultuszfilm, hatalmas (kimért?) dumákkal. Tök véletlen´ bukkantam rá. Igazi gyöngyszem. S ha még el is ragad az a fránya, csalóka képzelet...
10 Love and Death (1975)
Szerelem és halál
Woody Allen háborús film, vígjáték 205 4,1 Engedtessék meg némi személyes felvezető: hétvégén (2017. okt. 14.) a vásárban (Simon-Júda) a legjobb (bécsi) haverom a semmiből citálta e darabot... Replikáztam. Nézése közben pedig jegyzeteltem. Az irodalom visszavág. (Több W. Allen is lecsúszott a tavalyi esztendőben, ennek apropója is akadt.)
11 Kimssi pyoryugi (2009)
Számkivetett a Holdon
Lee Hae-jun dráma, szerelmi történet, vígjáték 164 4,4 Csípem az itteni (fel)pontozásokat, ajánlókat... Mindenféle retek, használhatatlan oldalakon (The Dark S(l)ide of the...) kutattam, mire becserkésztem. Vonzódom a dél-koreai (perverz) marslakókhoz. Állati finomakat (sületlenségeket) sütnek. Remélem, kultúrájuk virágozni fog továbbra is! Ha nem, (el)készülhet Skylark és Rapoport interjúja...
12 The Hateful Eight (2015)
Aljas nyolcas
Quentin Tarantino dráma, thriller, western 917 4,0 Tarantino. Ha gyengébb is az elvártnál. Ha hosszabb is. Morricone és a táj rásegít.
13 The Hitchhiker's Guide to the Galaxy (1981)
Galaxis útikalauz stopposoknak
Alan J.W. Bell minisorozat, sci-fi, vígjáték 75 4,0 A világ legjobb trilógiája. Olvass, olvass, olvass! Vagy nézd meg ezt... Maradt 10 perced. „Noha sok benne a hézag és tele van kétes - de legalábbis üvöltően pontatlan - adattal, két fontos vonatkozásban felülmúlja kevésbé szárnyaló elődjét! Egyrészt: némileg olcsó. Másrészt: borítóján a következő szavak láthatók, szép nagy betűkkel szedve: NE ESS PÁNIKBA! (DON´T PANIC)“ (Másodszorra a 2005-ös is eltalált.)
14 Room (2015)
A szoba
Lenny Abrahamson dráma 703 4,3 "Ki itt [i]ki[/i]lépsz, hagyj fel minden reménnyel..." (Emma Donoghue távoli (h)őse) ...s ha csak a végén esik le, a [spoiler]kislány kisfiú...[/spoiler]!
15 All That Jazz (1979)
Mindhalálig zene
Bob Fosse dráma, fantasy, musical, ... 151 4,1 Joe Gideon: Pocsék, nézzünk valami mást! (Majd máskor a lányának: Na, egy újabb kritikus! ;-) ) Ennek a stricinek (B. F.) a legjobb műve (bár a Lenny se´ kutya!), Roy Scheider pedig az én színészem.
16 Alekszandr Nyevszkij (1938)
Jégmezők lovagja
Dmitri Vasilyev - Szergej Mihajlovics Eisenstein dráma, háborús film, történelmi film 84 4,0 Gyengém a (világ)történelem. Ennek ahhoz nem sok köze vagyon. A filmtörténelemhez annál inkább. Magyarázzam?
17 Hud (1963)
 
Martin Ritt dráma, western 67 4,3 (Majdnem) western, (majdnem a legjobb) Paul Newman. Mi kell még? Például egy kiváló Melvyn Douglas (esetleg egy alapos forgatókönyv, egy ügyes operatőr, egy jónevű stró... bár technikai dolgokról nem akartam írni). "A sok nem felétlen jó... (...) Nekem elég volt ennyi izgalom. (...) Ha jó a film, ébren maradok, ne aggódj!" (Homer Bannon)
18 Fury (1936)
Téboly
Fritz Lang dráma, film noir 102 4,4 Film noir, ezért már kenyérre is kent. Bár a (menekülő) Fritz Langnak akad combosabb mozgóképe is.
19 Deadpool (2016)
 
Tim Miller akciófilm, sci-fi, vígjáték 849 3,7 Kellemes emlékeket idéz e tökös tökölődés. A moziban ugyan elmaradt, de egy hölgyeménnyel pótoltuk. Így is - úgy is. Majd átértékelem a második résszel...
20 Mindenki (2016)
Sing
Deák Kristóf dráma, rövidfilm, zenés film 531 4,1 Futottak még (a teljesség igénye nélkül, tetszőleges sorrendben/helytelen írással): Malom a pokolban, Straight Outta Compton, Münó..., Mielőtt befejezi..., Dinó tesó, Jakuzák, Silkwood, Csendben fut..., Plastic Planet, New York királya, Ketten az úton, Várj..., Macbeth, Mud, Lőporos hordó, Porco Rosso..., Creed, Számadás, A nagy leszámolás, Okostojás, Ex Machina, Benny és Joon, A jade..., Füst, Broadway Danny Rose, A Cincinnati Kölyök, Karácsony Berlinben, A kaktusz..., A múlt nélküli ember, A játéknak vége, A szökés, A pap, a kurtizán..., Underground (kár azért az önéletrajzi könyvért!), Eszeveszett mesék (Hajrá, Argentína!), Férfiak és csirkék, Persona, Planet Earth, A nagy dobás, Fekete tükör (mi lehet az Önkényes mérvadóval?), Hétköznapi vámpírok, A visszatérő, Ifjúság, Spotlight, Mocsárvidék, Cell 211, Shaun..., Victoria (Maradj talpon!), Soha, sehol... ...valamint egy(-két) szakajtónyi rövidfilm (pl. MINDENKI)!