Legjobb szinkronhangok

Hannibal Lecter toplistája, 2007. október 14.

# Színész Megjegyzés
1 Sinkó László Számos emlékezetes tv- és filmszinkron "hőse", de elsőként a Batman (1989) Jokerét érdemes kiemelnünk, amit a magyar szinkronizálás csúcsaként aposztrofálhatunk. Anthony Hopkinsként jellegzetes orgánuma mintegy másfél évtizeden keresztül töltötte be a szélesvásznat (A bárányok hallgatnak, Hannibal, Nixon, A vadon foglyai, Titus stb.). Jack Nicholson, Michael Gambon, Leslie Nielsen gyakori megszólaltatójaként szintén emlékezetes maradt. Bár a szinkrontól Sinkó László már visszavonult, egyik nagy munkája folytatásában, Macskafogó 2. részében Grabovskyként még hallható lesz.
2 Tordy Géza Nincs még egy ilyen szenvedélyes, ugyanakkor rapszodikus hangja a magyar szinkronpalettának. Borissza, szépen intonáló orgánuma van Tordy Gézának, amit leginkább Robin Williams, Robert De Niro, Marlon Brando és Jack Nicholson számára kölcsönöz, de szinte a történelem minden nemzetközi férfisztárja megszólalt már "tordygézául." A legnagyobb talán Brandoként volt Az utolsó tangó Párizsban.
3 Dörner György Egyszerre Eddie Murphy, Bruce Willis, Michael Douglas és Mel Gibson szinkronhangja. Kell ennél több? Egyébként pedig egyértelműen a legstílusosabb káromkodó.
4 Szersén Gyula Hangja elegáns, nagyvilági modort sugároz. Leginkább a komoly, drámai karakterek bőrében szeretem, de emlékezetes pl. bolondozása A cápa Robert Shaw-jaként. Legmélyebb drámai megnyilvánulásai közé tartozik néhány Harvey Keitel-film, Anthony Hopkins Árnyékországa, és elsősorban A Polip c. sorozat Corrado Cattani felügyelője. William Shatner is sokszor megszólalt a hangján.
5 Kránitz Lajos "A magyar Jockey" valóban a televíziózás legkarakteresebb gonosztevőjének, a Dallas olajvállalkozó machojának szerepében nyújtotta leglátványosabb alakítását, de Kránitz Lajos enélkül is a magyar szinkron egyik jelentős művésze volt.
6 Sinkovits Imre A magyar színjátszás egyik legkiválóbbika a szinkronizálás műfaját sem érezte derogálónak. Számomra a legemlékezetesebb Henry Fondaként (Volt egyszer egy Vadnyugat, Rajzás), Anthony Hopkinsként (Ha eljön Joe Black), Leslie Nielsenként, valamint Mufasa királyként volt. "Szimba, emlékezz rá, hogy ki vagy!" Most odafentről, a nagy királyokkal együtt figyel minket.
7 Szakácsi Sándor Érzékeny, gyönyörű orgánum volt Szakácsi Sándoré. Hangját szinte minden nap elcsíphettük a tv-ben, vagy a moziban, és szinte minden nagy férfiszínészt megszólaltatott, legyen az narcisztikus krakéler, sebzett szívű hős, vagy ámokfutó pszichopata. Jeremy Irons, Richard Gere, Kevin Costner, Steven Seagal, Mel Gibson, és még seregnyi filmsztár hangja távozott 2007-ben.
8 Végvári Tamás Az örök Al Pacino, aki mellesleg Richard Attenborough narrációit is sikerrel szinkronizálja. Robert De Niro, Christopher Walken divatos szinkronhangja, neki is annyi szerepe van, hogy az általa szinkronizált tekercsek együtt körbeérnék az egyenlítőt.
9 Reviczky Gábor Fanyar humorú színész. Robert De Niro, Jack Nicholson, Anthony Hopkins, Arnold Schwarzenegger és számos akció- és filmsztár jellegzetes hangja.
10 Harsányi Gábor Ő is személyes kedvencem, leginkább mint Joe Pesci szinkronhangja, de mesefilmekben is gyakran közreműködik - nemcsak a Jó estét nyár, jó estét szerelem okán érdemes megjegyeznünk ennek a kitűnő művésznek, és rendkívüli humorú komédiásnak a nevét.