Csillagok háborúja

Fatupi toplistája, 2016. december 21.

# Film Rendező Műfaj Nézettség Átlag Megjegyzés
1 Star Wars (1977)
Csillagok háborúja
George Lucas akciófilm, fantasy, kalandfilm, ... 1453 4,3 Korszakalkotó filmet készített George Lucas 1977-ben. Nem véletlenül ez a kedvenc részem, hisz természetesen enélkül a többi film sem létezhetne, beleértve megszámlálhatatlan könyvet, számítógépes játékokat, figurákat, sorozatokat. A Csillagok háborúja a világ egyik legnagyobb franchise-ja lett az évek során, és ez nem sikerülhetett volna, ha nincs fénykard, nincs Darth Vader, nincs Luke Skywalker, nincs John Williams, és nincs George Lucas.
2 Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980)
Star Wars V. rész: A Birodalom visszavág
Irvin Kershner akciófilm, fantasy, kalandfilm, ... 1413 4,4 A zseniális negyedik rész zseniális folytatása. Sötétebb hangulat, több szálon futó történettel, új hősökkel (Yoda, Boba Fett) és egy durvább Darth Vaderrel. A film végi fénykardpárbaj a sorozat legjobbja, amihez nagyrészt hozzájárul a filmtörténelem egyik legmegrázóbb fordulata.
3 Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith (2005)
Star Wars III. rész: A Sith-ek bosszúja
George Lucas akciófilm, dráma, fantasy, ... 1330 3,8 Az előzmény trilógia legjobb darabja és annak betetőzése. A saga legsötétebb és a legintenzívebb epizódja, szívszorító drámával, rengeteg fénykardpárbajjal, köztük a sorozat leglélegzetelállítóbb csörtéjével. Lucas utoljára nagyon kitett magáért és mesterművet alkotott.
4 Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi (1983)
Star Wars VI. rész: A Jedi visszatér
Richard Marquand akciófilm, fantasy, kalandfilm, ... 1357 4,3 Egy nagyszerű trilógia nagyszerű befejezése, amely a hatfelvonásos történet lezárása is egyben. A kissé hosszúra nyújtott tatuini részt egy hatalmas, három szálon futó, epikus, drámai elemekkel is operáló ütközet zárja le hőseink történetét. (Ami Luke, Palpatine és Vader között történik, a saga megkoronázása.)
5 Star Wars: Episode II - Attack of the Clones (2002)
Star Wars II. rész: A klónok támadása
George Lucas akciófilm, fantasy, kalandfilm, ... 1334 3,3 Egy elhagyhatóbb első rész után itt indul be igazán Anakin Skywalker története, ami már egy igazán nagyszabású, tartalmas Star Wars kaland. Látványos ütközetek, fénykardpárbajok, klónhadsereg, nyomozós szál, s mindez rengeteg érdekes helyszínen prezentálva. Remekül megágyaz a harmadik résznek. Talán Anakin és Padmé szerelmi szálában lehet hiányérzetünk.
6 Rogue One: A Star Wars Story (2016)
Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet
Gareth Edwards akciófilm, fantasy, kalandfilm, ... 715 3,8 A negyedik és a harmadik epizód között játszodó film az első Star Wars spinoff mozivásznon, és a második, amit ott is láttam (az első volt az ébredő Erő). Sötét, borongós epizód, szerintem remekül megtalálta az egyensúlyt a klasszikus és az előzmény trilógia részei között. A karakterek nem olyan emlékezetesek, maga a főgonosz, Krennic is hátborzongatóbb volt az előzetesekben. Döcögős kezdés után a végső csata parádésra sikeredett, de leginkább Vader(!) és a Halálcsillag jelenetei vitték a hátukon a filmet.
7 Star Wars: The Last Jedi (2017)
Star Wars: Az utolsó Jedik
Rian Johnson akciófilm, fantasy, kalandfilm, ... 669 3,2 Rian Johnson kétségkívűl az egyik legmegosztóbb fejezetet hozta tető alá, ami egyszerre bővelkedik a remek és csapnivaló jelenetekben, fordulatokban, karakterekben egyaránt. Olyan epizód, ami kellemesen újszerűen hat a TFA és a RO után, de pont ez okból egyesek az egekig magasztalják, egyesek pedig a pokol legmélyebb bugyraiban szeretnék csak viszontlátni. Én egyfajta konszenzusos állásponton vagyok, a hetedik epizód egyes megválaszolatlan kérdéseire frappáns válaszokat kaptunk, a főszereplők remekelnek, és az biztos, hogy rengeteget lehet a részről beszélni. A fő problémám ugyanaz, mint a TFA esetén: a Star Wars Univerzuma ugyanúgy egy helyben toporog, és nem érzem egyenlőre az új részek létjogosultságát a nagy egészben.
8 Star Wars: Episode I - The Phantom Menace (1999)
Star Wars I. rész: Baljós árnyak
George Lucas akciófilm, fantasy, kalandfilm, ... 1456 3,2 A legnagyobb gyűlölethullámot kapó epizód, aminek annak idején számtalan oka volt (legfőképpen Jar-Jar). Az én szememben egy nagy hibája van, hogy teljesen felesleges epizód és csak gyenge szálakkal kapcsolódik az ezt követő két epizódhoz. (Egyébként nem olyan markánsan, de ez is merít a negyedik részből.) Az, hogy kicsit komolyabb, realisztikusabb színezetet kapott az univerzum az új trilógia első részével, nekem nagyon bejött, mikor először láttam. Megismerjük Coruscantot, látjuk a Jedi Tanácsot, rengeteg új dologgal bővítették a bejáratott világot. És nem utolsósorban egy remek antagonistát Darth Maul személyében, aki a megjelenésével megvett engem kilóra.
9 Star Wars: The Force Awakens (2015)
Star Wars: Az ébredő Erő
J.J. Abrams akciófilm, fantasy, kalandfilm, ... 920 3,5 A moziből kifele jövet nagy csalódásként éltem meg a filmet, azóta sokkal pozitívabban látom a helyzetet. A sztori csak eredeti trilógiából átemelt elemekből építkezik, sajnos nagyon ügyetlenül. Azt is nehéz volt feldolgozni, hogy a galaxis nem sokkal van jobb helyzetben, mint a negyedik rész kezdetén. A helyszínek unalmasak, és a sok megválaszolatlan kérdés a film élvezeti faktorának rovására ment. Ennek remek alapot adnak a szuperül felépített karakterek, különösen a személyes kedvencem, Kylo Ren, akiből klasszikus figura válhat egyszer. Összességében ugyanaz mondható el, mint a Baljós árnyaknál: ígéretes, de még nagyon az eleje.
10 Star Wars: The Clone Wars (2008)
Star Wars: A klónok háborúja
Dave Filoni akciófilm, animáció, fantasy, ... 343 2,9 Én nem látom olyan vészesen ezt a filmet, mint a legtöbb ember. Egy átlagos felvezetőfilm a nálánál sokkal jobb sorozathoz. Ami bosszantó, az a csapnivaló animáció (ezen később sokat javítottak), illetve az erőltetett humorizálás.
11 Ewoks: The Battle for Endor (1985)
Harc az Endor bolygón
Jim Wheat - Ken Wheat fantasy, kalandfilm, sci-fi 95 3,0 Bájos kis tv film, de a Star Warshoz nem sok köze van. Ráadásul az ewokok sokkal aranyosabbak voltak a Jedi visszatérben. A stop motionnal életre keltett állatok nevetségesek, de ezt nem sportszerű felróni neki.