Nolan

D0ndraper toplistája, 2016. november 5.

Film Rendező Műfaj Nézettség Átlag Megjegyzés
Following (1998)
Követés
Christopher Nolan thriller 457 4,2 Röviden Nolanről: Korunk legtúlértékeltebb rendezőjének véltem nagyon sokáig. Oké, hogy jó volt a Batman, de ez miatt ennyire túlértékelni valakit, nem tudtam megérteni. És végig élt bennem ez a dac, hogy csak azért sem fogom megszeretni ezt az embert, és a munkásságát. Azonban.. Na akkor menjünk sorba. szóval ez volt az első nagy játékfilmje, ami k#rva jó lett, nem tudok szebben beszélni róla, a feszültség folyamatos benne, a csavar a végén pedig... Hát nekem leesett az állam. De ez csak egy jobb thriller, semmi komolyabb.
Memento (2000)
Mementó
Christopher Nolan dráma, krimi, thriller 1404 4,4 Fogalmam sem volt, hogy mire számítsak, amikor megnéztem, és egész egyszerűen ledöbbentett ez a film. Az a formabontó történetmesélési technika, amivel él (azóta sem láttam erre példát) lett számomra a legnagyobb előnye, és egyben (SZÁMOMRA) legnagyobb buktatója is: nem tudom többször megnézni. A csavar után (Ami mégegyszer: tényleg zseniális) (az összes csavar a filmben), de másodjára már nem tudja fenttartani az érdeklődésem. Szóval még rendületlenül hiszek a túlértékeltségében.
Batman Begins (2005)
Batman: Kezdődik!
Christopher Nolan akciófilm, dráma, krimi, ... 1448 4,0 A LEGJOBB SZUPERHŐS FILM VALAHA!! Atyavilág, az én egyszerű, Marvelen szocializálódott szuperhős film néző agyam (megjegyzem, én nem szeretem ezeket a filmeket) mindenre számított, csak erre nem. Lineáris történet vezetés? Minek? Egy dimenziós karakterek? Minek? Vidám hangulat/világ? Minek? Ez az egyetlen egy szuperhős film, amit mint FILM tudok értékelni, és ha egyszer nekiállok nézni, akkor biztos végig is nézem. Ráadásul az az utolsó "harc" a vonaton... Zseniális. Ha minden szuperhős film ilyen lenne, egy jobb világban élnénk. Itt megingott a hitem, hogy Nolan túlértékelt lenne.
The Prestige (2006)
A tökéletes trükk
Christopher Nolan dráma, thriller 1662 4,4 Ebben a tudatban ültem le nézni a Tökéletes trükköt. Csak jót hallottam róla, sokan egyenesen a világ legjobb filmjének nevezték, és a Batman után nagyok voltak az elvárásaim is. Azonban, pont ezek miatt a hatalmas elvárások miatt, nem tudott annyira megragadni a film. Pedig a steampunkot imádom, gyermekkorom nagy részét tette ki a bűvészkedés, szeretem Nikola Teslát és David Bowiet is, itt meg kapok egy Nikola Teslát alakító David Bowiet. De nem tudott átjönni a film. Elsőre persze a vége meglepő volt, a hangulata is megragadott, de nem tudott lekötni. Folyton azon kaptam magam, hogy az időt nézegetem, hogy mennyi van vissza, és folyton elbambulva gondolkodom arról, hogy melyik Bowie album volt a legjobb. Tudom, hogy ezt a filmet szintem mindenki szereti, de nekem hatalmas csalódás volt, és megerősítette csak bennem, hogy Nolan enyhén szólva is túlértékelt.
The Dark Knight (2008)
A sötét lovag
Christopher Nolan akciófilm, dráma, krimi, ... 1760 4,3 És ha már túlértékeltségről és csalódásról beszélünk. Nagyon kiváncsi voltam a Sötét lovagra, lévén a Kezdődiket imádtam, és IMDB-n 4. legjobb film valaha+ "ez a Joker ez olyan, hogy beszarsz". És akkor megnéztem. Hosszú, kesze kusza, néhol vontatott, és nagyon fárasztó. NAGYON. A kétarcos szálat a mai napig nem értem, hogy miért kellett még beleszuszakolni. Elismerem, hogy a befejezés pont ez miatt a szál miatt lett annyira király, amennyire, de szerintem bőven elég lett volna Joker is. Bár sok rosszatt mondtam róla, szerintem mint szuperhős film, egyértelműen a Felső kategória élvonalába tartozik, de a Kezdődik áll-leejtését nem tudta megismételni. Itt temettem végleg Nolant.
Inception (2010)
Eredet
Christopher Nolan akciófilm, sci-fi, thriller 1826 4,2 Hihetetlenül erős szereplő gárda, hihetetlenül eredeti koncepció. A film nagyjából végéig úgy voltam vele, hogy igen, új Nolani pálya csúcs, 2010-es év filmje. De... Utólag belegondolva jöttem csak rá, hogy mi a hiba a filmmel. Többen felhozzák mellette, hogy mennyire okos... És elismerem tényleg az, de nem úgy okos, mint mondjuk az Interstellar. (Upsz, spoiler alert). Mert az Eredet saját szabályok szerint játszik, saját, kitalált fiktív világ szabályai szerint, és ez nekem nagyon sokat rontott az összképen. De persze egy nagyon szórakoztató és látványos film, és sokkal de sokkal jobban örülnék, ha ilyen akció filmeket csinálnának, nem pedig Transformers és társai féléket. Szóval itt könyveltem el, hogy Nolan egy szórakoztató, blockbuster rendező semmi több.
The Dark Knight Rises (2012)
A sötét lovag: Felemelkedés
Christopher Nolan akciófilm, dráma, krimi, ... 1202 4,0 Nagyon vártam ezt a Batmant is, hátha sikerül megismételnie Nolannek a Kezdődik szintjét. Nem, nem sikerült, de már nagyon közel járt hozzá. És így a harmadik résszel vált sokkal értékelhetőbbé az egész trilógia. Az egyetlen amiben felülmúlja a kezdődiket, és úgy kb az összes szuperhős filmet, az a főgonosz: Bane. Mert valljuk be: Joker csak egy lila ruhás bohóc. Senki sem ijedne meg tőle, csak hülyének néznék. Aztán ott vannak a Marvel főgonoszok, akikről rengeteget elárul, hogy fejből egyet sem tudok mondani. De Bane tényleg az, akitől félsz, akin látszik, hogy megállíthatatlan, akivel tényleg csak Batman tud elbánni. És a lezárás pedig a trilógia csúcspontja. Itt erősödött meg bennem, hogy rosszul ítéltem meg Nolant: ő korunk legjobb Blockbuster/szórakoztató film rendezője.
Interstellar (2014)
Csillagok között
Christopher Nolan dráma, kalandfilm, sci-fi 1241 4,1 És itt vagyunk az Interstellarnál. Arra számítottam, hogy kapok egy könnyed, agykikapcsolós, látványos sci-fit. És erre amit kaptam... Te Atyaúristen. Ez a a film letaglózott, egyszerre hatott az érzelmemre és az értelmemre, itt már nem fiktív szabályok szerint játszunk, mint az eredetben, itt már nem azon gondolkodunk, hogy "na, ki lesz a gyilkos, na hogy csinálta a trükköt" stb. itt már nagyon komoly filozófia folyik az emberiség sorásról, basszus kimondom, az Interstellar a legjobb Sci-fi a Tarkovszkij féle Solaris óta, Sőt, szerintem a jelenlegi évezredünk második legjobb filmje, egy hihetetlen utazás, amit MEG KELL NÉZNED. Muszáj, nem bújhatsz ki alóla. És itt tört meg végül itt omlott össze a Nolannel szemben támasztott falam. Igen, kimondom: Jelenlegi generációnk egyik legjobb rendezője Christopher Nolan.