Kedvenc Sci-fi filmjeim

D0ndraper toplistája, 2016. szeptember 4.

Film Rendező Műfaj Nézettség Átlag Megjegyzés
Blade Runner (1982)
Szárnyas fejvadász
Ridley Scott akciófilm, dráma, sci-fi, ... 1222 4,1 Egy hihetetlenül mély lélektani hátérral rendelkező neo-noir sci-fi film, amit mindenképp látni kell! Lehet hogy nagyon fog tetszeni, az is lehet, hogy egyáltalán nem, de egy biztos: Nyomot hagy benned. És voltaképpen minden filmnek ez lenne a dolga. És mindenképp érdemes angolul megnézni, ugyanis egy úriember magyarul beszél benne, és igen, kitalálható, hogy káromkodik is.
The Fifth Element (1997)
Az ötödik elem
Luc Besson akciófilm, kalandfilm, sci-fi 1430 3,9 A Szárnyas Fejvadász anti-tézise. Egyáltalán nem komoly, a világa egyáltalán nem komor, minden színes és vidám. És annyira szórakoztató, mint számomra semmi más, bármikor végig tudom nézni, bárhol is adják. Egy fórumon találtam a leghelytállóbb kijelentést a két film kapcsolatáról: "Ötödik elem akkor, ha kólát iszol és popcornt eszel. Szárnyas fejvadász pedig akkor, ha cigizel és scotchot iszol."
Szoljarisz (1972)
Solaris
Andrei Tarkovsky dráma, sci-fi, szerelmi történet 480 4,3 Gimnáziumi osztályfőnököm lévén jutottam hozzá ehhez a mesterműhöz. Bár vonakodtam megnézni, lévén eléggé elriasztó képeket/leírásokat találtam a filmről. De aztán miután láttam két dolog kristályosodott ki bennem: Ennél jobban senki nem értette meg, mi is a sci-fi, és kettő: Tarkovszkij az, aki Bergman mindig is szeretett volna lenni.
Interstellar (2014)
Csillagok között
Christopher Nolan dráma, kalandfilm, sci-fi 1241 4,1 Tipikusan az a film, amit nem szabad egyből azután értékelni hogy láttad. Valószínűleg sokan beleestek ebbe a hibába és azért lett az IMDB 8.6, mert megtekintés után egyből rávágja az ember, hogy 10/10. Most, hogy leülepedett bennem az élmény azt tudom mondani: Ez a film ugyanúgy zseniális, és korunk egyik legjobb sci-fije. Ám összeségében csak 10/8. #2 hónappal később# Azóta mégjobban leült bennem a filmélmény. 9,5/10.
2001: A Space Odyssey (1968)
2001: Űrodüsszeia
Stanley Kubrick sci-fi 1055 4,2 Ez a film azért annyira nagyon egyedülálló és időtlen (a hihetetlen látvány mellett, természetesen) mert míg a legtöbb filmben az űr csak úgy ott lebeg, és csak simán áthaladunk rajta. Néhány filmben az űrben magában történik a dráma (Lásd: Gravitáció). Itt viszont a film maga az űrutazás: Néhol lassú, unalmas, néhol nagyon elszabadul az izgalom. A vége pedig az egész filmet új megvilágításba helyezi, és tudni fogod: A 21. század legnagyobb sci-fi eposzát láttad.
Back to the Future (1985)
Vissza a jövőbe
Robert Zemeckis kalandfilm, sci-fi, vígjáték 1767 4,4 A legszórakoztatóbb film az ötödik elem mellett. Igazából elég annyit elmondani és a filmmel való kapcsolatomról, hogy ezt nézem karácsonykor, húsvétkor, a születésnapomkor, ha beteg vagyok, vagy ha éppen adja a TV.
Dune (1984)
Dűne
David Lynch akciófilm, fantasy, kalandfilm, ... 509 3,0 Kicsit nehéz volt túltenni magam azon a förmedvényen amit ez a film a felszínén hordoz, de talán pont az mentette meg számomra, hogy hatalmas rajongója vagyok a Dűne könyveknek (Csak és kizárólag a Frank Herbert által írtaknak!!) és még hatalmasabb rajongója David Lynchnek. Így aztán a film vége fele számomra a förmedvényes érzést felváltotta a rejtett értékek túlsúlyba kerülése. Bár remélem egy nap Jodorowsky elkészíti a saját Dűnéjét. Vagy ahogy megígérte, tovább adja valakinek (elég gyanús, hogy az a valaki Nicolas Winding Refn lesz.)
Aliens (1986)
A bolygó neve: Halál
James Cameron akciófilm, horror, sci-fi, ... 1287 4,3 Nekem a második rész tetszett jobban. Sajnálom, ez van, ezt dobtajagép.
E.T. the Extra-Terrestrial (1982)
E.T., a földönkívüli
Steven Spielberg dráma, fantasy, kalandfilm, ... 1153 3,6 Az első film amit láttam. A mai napig teljesen elvarázsol ez a kis barna undormány. A gyermekkorom teljesen bearanyozta. És a végén még a mai napig elsírom magam. Köszönöm Spielberg!
Terminator 2: Judgment Day (1991)
Terminátor 2.: Az ítélet napja
James Cameron akciófilm, sci-fi, thriller 1408 4,4 Sokat gondolkodtam, hogy Sci-finek vegyem-e avagy sem. De ha a Vissza a jövőbe felkerült akkor ez is: Szintén gyerekkoromban láttam, és rettegtem is tőle valami hihetetlenül. Aztán kb 13-14 évesen újranéztem. Azóta is 2-3 havonta. Ha megkapta volna a harmadik rész befejezését, akár még a kedvenc filmem is lehetett volna.
RoboCop 2 (1990)
Robotzsaru 2.
Irvin Kershner akciófilm, sci-fi, szatíra 319 2,8 Emlékszem, anno gyerekként mindig édesapámmal néztem az első 4 részt VHS kazettáról. A második rész maradt meg bennem legjobban (szintén a hihetetlen rettegés miatt, amit kiváltott belőlem, de ez igaz az összes többire is) (kivéve a 4-re) egy jelenet miatt: Amikor az ellenséges robot próbál egy tárgyat elvenni az előadást tartó embertől, de nem éri el. Ez volt az első és utolsó alakalom, hogy nevettem a szérián (jó, ott volt még az 5-től a 10-ik részig [!!! mindezt egy év alatt]tartó ciklus, de ott már kinomban nevettem)
Escape from New York (1981)
Menekülés New Yorkból
John Carpenter akciófilm, kalandfilm, sci-fi, ... 414 3,6 Szintén sokat gondolkodtam ezen, végül édesapám segítségét kértem, hogy ez anno futurisztikus volt-e. Szóval a film hihetetlenül szórakoztató még mai szemmel is, nekem azonban a világa tetszik a legjobban (Meg persze Snake. Snake király. Az igazi Numero 1-es.)
Twelve Monkeys (1995)
12 majom
Terry Gilliam dráma, sci-fi, thriller 1535 4,3 Tisztán emlékszem amikor hazatántorogtam az általános iskolás ballagásunk bankettjéről, és amikor bekapcsoltam a Film+ot ez ment. A mai napig megismételhetetlen az a hangulat, képi világ, élmény amit ez a film nyújtani tudott számomra.
Gravity (2013)
Gravitáció
Alfonso Cuarón dráma, katasztrófafilm, sci-fi, ... 1139 3,8 Egyszer láttam, mégis minden képkockájára emlékszem. Az egyetlen 21. századi sci-fi számomra ami feltudja venni a versenyt az Interstellarral (Még nem láttam a Martiant, de ami késik, nem múlik!).