Top 20 film amit eddig láttam (frissülő)

D0ndraper toplistája, 2016. július 25.

# Film Rendező Műfaj Nézettség Átlag Megjegyzés
1 It's a Wonderful Life (1946)
Az élet csodaszép
Frank Capra dráma, fantasy, szerelmi történet, ... 450 4,5 Sosem gondoltam rá úgy, mint a kedvenc filmemre. Év közben sosem nézem meg, csak és kizárólag karácsonykor és csak és kizárólag a szeretteimmel. Sokáig olyanokat vallottam kedvenc filmemnek, mint a Drive, a La Dolce Vita, amik azért eléggé depresszív alkotások. Végül rádöbbentem: Ez a kedvenc filmem. Minden évben többször sírok rajta a meghatódottságtól, minden évben úgy állok fel előle, hogy most is több lettem, minden évben ad egy pozitív lendületet a következő évre. Ez a film a legkedvesebb film számomra,és kimerem jelenteni: Ha nem látom, egészen biztos, hogy máshogy alakul az életem. Jegyezze meg mindenki: "Annak az embernek akinek barátai vannak nem lehet felesleges!" Az első helyet pedig George kapja, Bredford Falls leggazdagabb embere.
2 The Royal Tenenbaums (2001)
Tenenbaum, a háziátok
Wes Anderson dráma, vígjáték 557 3,8 Valószínűleg mert diszfunkcionális családból származom, mert a kedvenc zenéim csendülnek fel benne, mert teljesen áttudom érezni a helyzetet (Na nem a fogadott/vérszerinti testvéremmel) nagyon mélyen érintett. Ezen a vígjátékon nevettem a legtöbbet, és ez tört össze talán a legjobban. Imádom Wes Andersont, és az egyik legjobb filmje a Royal Tenenbaums, gondolkodó, részletekre figyelő embereknek ajánlanám (Gipsy Cab, Porfogó)
3 Goodfellas (1990)
Nagymenők
Martin Scorsese dráma, életrajzi film, krimi 1198 4,4 Gimnazista koromban találkoztam vele, egyike volt azoknak a filmeknek, amelyek bevezettek a filmművészet világába. Imádom az első képkockától az utolsóig, hihetetlenül pörög, a karakterek olyanok mintha évek óta ismernéd őket, és a zenék is fantasztikusak. Scorsese legjobb filmje.
4 The Gold Rush (1925)
Aranyláz
Charles Chaplin kalandfilm, némafilm, szerelmi történet, ... 393 4,6 Imádom a némafilmes komikusokat, a kémiát Stan és Pam között, a hihetetlenül vicces Buster Keatont, hozzám azonban mégis a keserédes Chaplin áll legközelebb, akit őszintén tudok szeretni és sajnálni. Az Aranyláz hihetetlenül szépen öregedett, lassan 100 éves, és a mai napig gyermeki vigyorral és nevetéssel nézem végig a számomra legkedvesebb filmes karakter csetléseit és botlásait.
5 Citizen Kane (1941)
Aranypolgár
Orson Welles dráma 635 4,3 Hatalmas elvárásokkal ültem le megnézni, miután annyira előkelő helyen szerepel a Brüsszeli 12-őn. És Atya Úristen, ez a film még azokat is megugrotta. Nem is ragozom, már elég sokan megtették, elég csak annyi, hogy ha még nem láttad, akkor itt az ideje.
6 Casablanca (1942)
 
Michael Curtiz (Kertész Mihály) dráma, szerelmi történet 906 4,5 Próbáltam rájönni, miben rejlik a varázsa, de fogalmam sincs. Nézze midenki meg.
7 The Apartment (1960)
Legénylakás
Billy Wilder dráma, szerelmi történet, vígjáték 360 4,4 Sokáig gondolkodtam, hogy mi teszi ekkora kedvencemmé a filmet. Végül rájöttem: a karakterek. Jack Lemmonnál szerethetőbb főhőst csak az 1. helyezettben találtam. Kötelezően megnézem minden szilveszterkor.
8 Singin' in the Rain (1952)
Ének az esőben
Gene Kelly - Stanley Donen musical, szatíra, szerelmi történet, ... 403 4,4 Fel sem tudom idézni hányszor láttam.
9 To Be or Not to Be (1942)
Lenni vagy nem lenni
Ernst Lubitsch dráma, háborús film, vígjáték 102 4,2 Ernst Lubitsch MESTERMŰVE számomra a vígjáték etalon. Nem hatott rám olyan mélyen mint a Royal Tenenbaums, azonban annyira ügyesen megírt a forgatókönyv, annyira profi a rendezés, hogy elérte azt, hogy ne csak hahotázásból menjünk feszült pillanatokba, hanem feszült pillanatokban hahotázzunk, amire eddig nem láttam példát.
10 Peter Pan (1953)
Pán Péter
Clyde Geronimi - Hamilton Luske - Wilfred Jackson animáció, fantasy, kalandfilm, ... 266 3,6 <3
11 A tizedes meg a többiek (1965)
 
Keleti Márton szatíra, vígjáték 761 4,5 Kedvenc magyar filmem.
12 Rebel Without a Cause (1955)
Haragban a világgal
Nicholas Ray dráma, szerelmi történet 267 4,2 Egy modern Pán Péter történet Péterrel, Wendyvel és egy elveszett fiúval. James Dean nem véletlenül lett és maradt akkora ikon amekkora ilyen kevés filmmel.
13 Trainspotting (1996)
 
Danny Boyle dráma, krimi, vígjáték 1569 4,3 Végtelenszer újranézhető.
14 Fight Club (1999)
Harcosok klubja
David Fincher dráma, krimi, thriller 2121 4,6 Ez a film egy igazi fekete bárány a listámon. Amikor előszőr megnéztem (mint sokan mások) nem tudtam hova tenni. Aztán megvettem DVD-n, újra néztem vagy 10x és elolvastam könyvben, és már kimerem jelenteni: Szeretem ezt a filmet.
15 La La Land (2016)
Kaliforniai álom
Damien Chazelle dráma, musical, szerelmi történet, ... 570 3,9 Sokáig a Napos Oldal volt számomra az etalon romantikus-vígjáték. Ám a La La Land ezt is felülmúlta, nem kis részben a keser-édes befejezésének köszönhetően.
16 One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975)
Száll a kakukk fészkére
Milos Forman dráma 1466 4,6 Elsőre hatalmasat csalódtam a filmben, mivel (máig megmagyarázhatatlan oknál fogva) azt hittem egy karácsonyi vígjáték lesz. Ez miatt sokáig nem tudtam helyén kezelni. Azonban egy esszémben pont azt a témát kaptam, amivel a film is foglalkozik, és akkor döbbentem csak rá, hogy mekkora mesterművet is láttam.
17 Back to the Future (1985)
Vissza a jövőbe
Robert Zemeckis kalandfilm, sci-fi, vígjáték 1771 4,4 A kedvenc trilógiám kedvenc epizódja.
18 Whiplash (2014)
 
Damien Chazelle dráma, zenés film 935 4,4 IMÁDOM. Hihetetlenül érzelem- és feszültségdús film, annyira elemi és annyira feszült az utolsó dobszóló, hogy utoljára a Szarvasvadász oroszrulettes jeleneténél markoltam ennyire a karfámat.
19 Call Me by Your Name (2017)
Szólíts a neveden
Luca Guadagnino dráma, szerelmi történet 352 3,9 6 hónapba tartott rávenni magam hogy megnézzem, és végül néhány jelenetet el kellett takarnom, de egy gyönyörű filmélménnyel lettem gazdagabb, kevesebb mint 1 hét alatt 3x láttam, mert egyszerűen ennyire csodálatos, 2017 legjobb filmje a számomra, sőt, a 2010-es évek legjobb szerelmes filmje.
20 Eyes Wide Shut (1999)
Tágra zárt szemek
Stanley Kubrick dráma, thriller 945 4,0 Bár nagyon sokan megköveznek ezért a kijelentésemért (ám valószínűleg mégtöbben lesznek azok akik egyet értenek velem): Szerintem Kubrick a világ legjobb rendezője. Azon két egyszerű okból nem került előrébb egy alkotása sem mert: Igyekeztem rendezőnként csak egy-egy filmet választani, és kettő: akárki akármit mond, tény hogy a legzseniálisabb filmek, de nem lehet őket úgy, tiszta szívből szeretni, mint mondjuk Az élet csodaszép-et. Azért ez a film szerepel ezen a listán, mert ez volt számomra a legszerethetőbb (Bár fontos megjegyezni, hogy számomra a filmMŰVÉSZET 2 egyértelmű csúcsa a Volt egyszer egy Amerika és a Mechanikus Narancs).