Top 20 film amit eddig láttam (frissülő)

D0ndraper toplistája, 2016. július 25.

# Film Rendező Műfaj Nézettség Átlag Megjegyzés
1 It's a Wonderful Life (1946)
Az élet csodaszép
Frank Capra dráma, fantasy, szerelmi történet, ... 382 4,5 Sosem gondoltam rá úgy, mint a kedvenc filmemre. Év közben sosem nézem meg, csak és kizárólag karácsonykor és csak és kizárólag a szeretteimmel. Sokáig olyanokat vallottam kedvenc filmemnek, mint a Drive, a La Dolce Vita, amik azért eléggé depresszív alkotások. Végül rádöbbentem: Ez a kedvenc filmem. Minden évben többször sírok rajta a meghatódottságtól, minden évben úgy állok fel előle, hogy most is több lettem, minden évben ad egy pozitív lendületet a következő évre. Ez a film a legkedvesebb film számomra,és kimerem jelenteni: Ha nem látom, egészen biztos, hogy máshogy alakul az életem. Jegyezze meg mindenki: "Annak az embernek akinek barátai vannak nem lehet felesleges!" Az első helyet pedig George kapja, Bredford Falls leggazdagabb embere.
2 The Royal Tenenbaums (2001)
Tenenbaum, a háziátok
Wes Anderson dráma, vígjáték 483 3,8 Valószínűleg mert diszfunkcionális családból származom, mert a kedvenc zenéim csendülnek fel benne, mert teljesen áttudom érezni a helyzetet (Na nem a fogadott/vérszerinti testvéremmel) nagyon mélyen érintett. Ezen a vígjátékon nevettem a legtöbbet, és ez tört össze talán a legjobban. Imádom Wes Andersont, és az egyik legjobb filmje a Royal Tenenbaums, gondolkodó, részletekre figyelő embereknek ajánlanám (Gipsy Cab, Porfogó)
3 Goodfellas (1990)
Nagymenők
Martin Scorsese dráma, életrajzi film, krimi 1096 4,4 Sokáig ez volt a kedvenc filmem. Számomra egyértelműen Scorsese legjobb alkotása, zseniális színészi játékokkal, iszonyatosan jó párbeszédekkel, és olyan megfogó hangulattal amire nem nagyon láttam példát. Nem is értem miért nem első.
4 Dallas Buyers Club (2013)
Mielőtt meghaltam
Jean-Marc Vallée dráma 679 4,0 Szeretem az olyan filmeket, melyek képesek erővel feltölteni, inspirálni és biztatni. Ilyen film a Dallas Buyers Club is. Matthew McConaughey élete alakítását nyújtja, és a film elkészülte is legalább olyan nagylelkűségről árulkodik mint maga a film (konkrétan McConaughey volt az egyik pénzelő, annyira hitt a filmben. És miután nem találtak forgalmazót, bérelt mozikban vetítették kritikusoknak, így terjedhetett a film. Csodálatos. Pont mint ez a film.)
5 Inherent Vice (2014)
Beépített hiba
Paul Thomas Anderson dráma, krimi 137 3,2 Kedvenc Paul Thomas Anderson filmem, ami bár tény, hogy nagyon zavaros történettel bír, de nem is ez a fontos benne, nekem a karakterek és a látvány/hangulat vitte a filmet a hátán. Meg kell tanulni máshogy nézni mint a legtöbb filmet, egyedül talán a Nagy Lebowskihoz tudnám hasonlítani.
6 Citizen Kane (1941)
Aranypolgár
Orson Welles dráma 562 4,4 Hatalmas elvárásokkal ültem le megnézni, miután annyira előkelő helyen szerepel a Brüsszeli 12-őn. És Atya Úristen, ez a film még azokat is megugrotta. Nem is ragozom, már elég sokan megtették, elég csak annyi, hogy ha még nem láttad, akkor itt az ideje.
7 Casablanca (1942)
 
Michael Curtiz (Kertész Mihály) dráma, szerelmi történet 825 4,5 Próbáltam rájönni, miben rejlik a varázsa, de fogalmam sincs. Nézze midenki meg.
8 The Apartment (1960)
Legénylakás
Billy Wilder dráma, szerelmi történet, vígjáték 309 4,4 Sokáig gondolkodtam, hogy mi teszi ekkora kedvencemmé a filmet. Végül rájöttem: a karakterek. Jack Lemmonnál szerethetőbb főhőst csak az 1. helyezettben találtam.
9 Cloud Atlas (2012)
Felhőatlasz
Lana Wachowski - Lilly Wachowski - Tom Tykwer dráma, sci-fi 797 3,6 Mindig inspirál.
10 Singin' in the Rain (1952)
Ének az esőben
Gene Kelly - Stanley Donen musical, szatíra, szerelmi történet, ... 371 4,4 Fel sem tudom idézni hányszor láttam.
11 Peter Pan (1953)
Pán Péter
Clyde Geronimi - Hamilton Luske - Wilfred Jackson animáció, fantasy, kalandfilm, ... 233 3,6 <3
12 Schindler's List (1993)
Schindler listája
Steven Spielberg dráma, életrajzi film, történelmi film 1350 4,3 Nagyon nagy divat utálni a témája miatt. Szerintem azonban mindnekinek látnia kell, hihetetlenül érzelem gazdag és inspiráló alkotás, nem szabad leragadni a témájánál! Spielberg életműve, remélem hogy sok év múlva ezért fognak emlékezni rá, nem pedig a Jurassic Park miatt.
13 La dolce vita (1960)
Az édes élet
Federico Fellini dráma, szatíra 396 4,4 A gimnazista éveim nagyjából összefoglalhatóak ezzel a filmmel. Azóta már képtelen vagyok végignézni, nem azért mert annyira rossz, ellenkezőleg, olyan mély melankóliát vált ki belőlem, mint soha semmi más. Ez művészet a legmagasabb fokon, amit soha nem akarok újra átélni.
14 Fight Club (1999)
Harcosok klubja
David Fincher dráma, krimi, szatíra, ... 1998 4,6 Ez a film egy igazi fekete bárány a listámon. Amikor előszőr megnéztem (mint sokan mások) nem tudtam hova tenni. Aztán megvettem DVD-n, újra néztem vagy 10x és elolvastam könyvben, és már kimerem jelenteni: Szeretem ezt a filmet.
15 La La Land (2016)
Kaliforniai álom
Damien Chazelle dráma, musical, szerelmi történet, ... 479 3,9 Sokáig a Napos Oldal volt számomra az etalon romantikus-vígjáték. Ám a La La Land ezt is felülmúlta, nem kis részben a keser-édes befejezésének köszönhetően.
16 One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975)
Száll a kakukk fészkére
Milos Forman dráma 1358 4,6 Elsőre hatalmasat csalódtam a filmben, mivel (máig megmagyarázhatatlan oknál fogva) azt hittem egy karácsonyi vígjáték lesz. Ez miatt sokáig nem tudtam helyén kezelni. Azonban egy esszémben pont azt a témát kaptam, amivel a film is foglalkozik, és akkor döbbentem csak rá, hogy mekkora mesterművet is láttam.
17 Back to the Future (1985)
Vissza a jövőbe
Robert Zemeckis kalandfilm, sci-fi, vígjáték 1675 4,3 A kedvenc trilógiám kedvenc epizódja.
18 Whiplash (2014)
 
Damien Chazelle dráma, zenés film 812 4,4 IMÁDOM. Hihetetlenül érzelem- és feszültségdús film, annyira elemi és annyira feszült az utolsó dobszóló, hogy utoljára a Szarvasvadász oroszrulettes jeleneténél markoltam ennyire a karfámat.
19 Call Me by Your Name (2017)
Szólíts a neveden
Luca Guadagnino dráma, szerelmi történet 173 4,1 6 hónapba tartott rávenni magam hogy megnézzem, és végül néhány jelenetet el kellett takarnom, de egy gyönyörű filmélménnyel lettem gazdagabb, kevesebb mint 1 hét alatt 2x láttam, mert egyszerűen ennyire csodálatos, 2017 legjobb filmje a számomra, sőt, a 2010-es évek legjobb szerelmes filmje.
20 Eyes Wide Shut (1999)
Tágra zárt szemek
Stanley Kubrick dráma, thriller 856 4,0 Bár nagyon sokan megköveznek ezért a kijelentésemért (ám valószínűleg mégtöbben lesznek azok akik egyet értenek velem): Szerintem Kubrick a világ legjobb rendezője. Azon két egyszerű okból nem került előrébb egy alkotása sem mert: Igyekeztem rendezőnként csak egy-egy filmet választani, és kettő: akárki akármit mond, tény hogy a legzseniálisabb filmek, de nem lehet őket úgy, tiszta szívből szeretni, mint mondjuk Az élet csodaszép-et. Azért ez a film szerepel ezen a listán, mert ez volt számomra a legszerethetőbb (Bár fontos megjegyezni, hogy számomra a filmMŰVÉSZET 2 egyértelmű csúcsa a Volt egyszer egy Amerika és a Mechanikus Narancs).