Top 20 film amit eddig láttam (frissülő)

D0ndraper toplistája, 2016. július 25.

# Film Rendező Műfaj Nézettség Átlag Megjegyzés
1 It's a Wonderful Life (1946)
Az élet csodaszép
Frank Capra dráma, fantasy, szerelmi történet, ... 379 4,5 Sosem gondoltam rá úgy, mint a kedvenc filmemre. Év közben sosem nézem meg, csak és kizárólag karácsonykor és csak és kizárólag a szeretteimmel. Sokáig olyanokat vallottam kedvenc filmemnek, mint a Drive, a La Dolce Vita, amik azért eléggé depresszív alkotások. Végül rádöbbentem: Ez a kedvenc filmem. Minden évben többször sírok rajta a meghatódottságtól, minden évben úgy állok fel előle, hogy most is több lettem, minden évben ad egy pozitív lendületet a következő évre. Ez a film a legkedvesebb film számomra,és kimerem jelenteni: Ha nem látom, egészen biztos, hogy máshogy alakul az életem. Jegyezze meg mindenki: "Annak az embernek akinek barátai vannak nem lehet felesleges!" Az első helyet pedig George kapja, Bredford Falls leggazdagabb embere.
2 Drive (2011)
Drive - Gázt!
Nicolas Winding Refn akciófilm, dráma, krimi 1060 4,0 Nem is tudom mit írhatnék ehhez a mesterműhőz. Havonta minimum 2x megnézem, és a mai napig nem hogy nem unom, de minden megtekintés után még jó 2-3 napig a hatása alatt állok.
3 Goodfellas (1990)
Nagymenők
Martin Scorsese dráma, életrajzi film, krimi 1090 4,4 Sokáig ez volt a kedvenc filmem. Számomra egyértelműen Scorsese legjobb alkotása, zseniális színészi játékokkal, iszonyatosan jó párbeszédekkel, és olyan megfogó hangulattal amire nem nagyon láttam példát. Nem is értem miért nem első.
4 Dallas Buyers Club (2013)
Mielőtt meghaltam
Jean-Marc Vallée dráma 670 4,0 Az első 5-ből 4 film olyan, ami emberbarátokról szól. Szeretem az olyan filmeket, melyek képesek erővel feltölteni, inspirálni és biztatni. Ilyen film a Dallas Buyers Club is. Matthew McConaughey élete alakítását nyújtja, és a film elkészülte is legalább olyan nagylelkűségről árulkodik mint maga a film (konkrétan McConaughey volt az egyik pénzelő, annyira hitt a filmben. És miután nem találtak forgalmazót, bérelt mozikban vetítették kritikusoknak, így terjedhetett a film. Csodálatos. Pont mint ez a film.)
5 Schindler's List (1993)
Schindler listája
Steven Spielberg dráma, életrajzi film, történelmi film 1339 4,3 Nagyon nagy divat utálni a témája miatt. Szerintem azonban mindnekinek látnia kell, hihetetlenül érzelem gazdag és inspiráló alkotás, nem szabad leragadni a témájánál! Spielberg életműve, remélem hogy sok év múlva ezért fognak emlékezni rá, nem pedig a Jurassic Park miatt.
6 Citizen Kane (1941)
Aranypolgár
Orson Welles dráma 555 4,4 Hatalmas elvárásokkal ültem le megnézni, miután annyira előkelő helyen szerepel a Brüsszeli 12-őn. És Atya Úristen, ez a film még azokat is megugrotta. Nem is ragozom, már elég sokan megtették, elég csak annyi, hogy ha még nem láttad, akkor itt az ideje.
7 Casablanca (1942)
 
Michael Curtiz (Kertész Mihály) dráma, szerelmi történet 814 4,5 Próbáltam rájönni, miben rejlik a varázsa, de fogalmam sincs. Nézze midenki meg.
8 The Apartment (1960)
Legénylakás
Billy Wilder dráma, szerelmi történet, vígjáték 307 4,4 Sokáig gondolkodtam, hogy mi teszi ekkora kedvencemmé a filmet. Végül rájöttem: a karakterek. Jack Lemmonnál szerethetőbb főhőst csak az 1. helyezettben találtam.
9 Cloud Atlas (2012)
Felhőatlasz
Lana Wachowski - Lilly Wachowski - Tom Tykwer dráma, sci-fi 789 3,6 Mindig inspirál.
10 Eyes Wide Shut (1999)
Tágra zárt szemek
Stanley Kubrick dráma, thriller 851 4,0 Bár nagyon sokan megköveznek ezért a kijelentésemért (ám valószínűleg mégtöbben lesznek azok akik egyet értenek velem): Szerintem Kubrick a világ legjobb rendezője. Azon két egyszerű okból nem került előrébb egy alkotása sem mert: Igyekeztem rendezőnként csak egy-egy filmet választani, és kettő: akárki akármit mond, tény hogy a legzseniálisabb filmek, de nem lehet őket úgy, tiszta szívből szeretni, mint mondjuk Az élet csodaszép-et. Azért ez a film szerepel ezen a listán, mert ez volt számomra a legszerethetőbb (Bár fontos megjegyezni, hogy számomra a filmMŰVÉSZET 2 egyértelmű csúcsa a Volt egyszer egy Amerika és a Mechanikus Narancs).
11 Peter Pan (1953)
Pán Péter
Clyde Geronimi - Hamilton Luske - Wilfred Jackson animáció, fantasy, kalandfilm, ... 230 3,6 <3
12 La dolce vita (1960)
Az édes élet
Federico Fellini dráma, szatíra 393 4,4 A gimnazista éveim nagyjából összefoglalhatóak ezzel a filmmel. Azóta már képtelen vagyok végignézni, nem azért mert annyira rossz, ellenkezőleg, olyan mély melankóliát vált ki belőlem, mint soha semmi más. Ez művészet a legmagasabb fokon, amit soha nem akarok újra átélni.
13 Fight Club (1999)
Harcosok klubja
David Fincher dráma, krimi, szatíra, ... 1988 4,6 Ez a film egy igazi fekete bárány a listámon. Amikor előszőr megnéztem (mint sokan mások) nem tudtam hova tenni. Aztán megvettem DVD-n, újra néztem vagy 10x és elolvastam könyvben, és már kimerem jelenteni: Szeretem ezt a filmet.
14 La La Land (2016)
Kaliforniai álom
Damien Chazelle dráma, musical, szerelmi történet, ... 466 3,9 Sokáig a Napos Oldal volt számomra az etalon romantikus-vígjáték. Ám a La La Land ezt is felülmúlta, nem is részben a keser-édes befejezésének köszönhetően.
15 Blue Velvet (1986)
Kék bársony
David Lynch dráma, krimi, thriller 544 4,1 Aki már látta annak nem kell ecsetelni, hogy a legelső kép sorok mennyire megteremtik a hangulatot és mennyire odaszegezik a nézőt a kép elé, ami utána következik, az pedig David Lynch életének (számomra) legjobb filmje. Ráadásul plusz pont, hogy mióta előszőr láttam, azóta rendszeresen eljárok tavasszal rengeteg kertvárosi sétára, miközben a Blue Velvetet dúdolom.
16 One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975)
Száll a kakukk fészkére
Milos Forman dráma 1347 4,6 Elsőre hatalmasat csalódtam a filmben, mivel (máig megmagyarázhatatlan oknál fogva) azt hittem egy karácsonyi vígjáték lesz. Ez miatt sokáig nem tudtam helyén kezelni. Azonban egy esszémben pont azt a témát kaptam, amivel a film is foglalkozik, és akkor döbbentem csak rá, hogy mekkora mesterművet is láttam.
17 Back to the Future (1985)
Vissza a jövőbe
Robert Zemeckis kalandfilm, sci-fi, vígjáték 1664 4,3 A kedvenc trilógiám kedvenc epizódja.
18 Whiplash (2014)
 
Damien Chazelle dráma, zenés film 802 4,4 IMÁDOM. Hihetetlenül érzelem- és feszültségdús film, annyira elemi és annyira feszült az utolsó dobszóló, hogy utoljára a Szarvasvadász oroszrulettes jeleneténél markoltam ennyire a karfámat.
19 Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969)
Butch Cassidy és a Sundance kölyök
George Roy Hill életrajzi film, kalandfilm, krimi, ... 461 4,3 A legjobb hippi film amit láttam.
20 War Horse (2011)
Hadak útján
Steven Spielberg dráma, háborús film, kalandfilm 310 3,2 Véleményem szerint a legjobb háborús film, amit valaha filmre vittek. A csaták hihetetlenül látványosak, a ló útjának hála a háború minden oldalát megtapasztaljuk, és soha jobban megírt jelenetet háborús filmben még nem láttam annál, amikor a szövetséges és a náci katona együtt szabadítják ki Joeyt.