A 10 kedvenc PG-13-as besorolású Akciófilmem!

TomLion toplistája, 2016. április 8.

# Film Rendező Műfaj Nézettség Átlag Megjegyzés
1 Taken (2008)
Elrabolva
Pierre Morel akciófilm, dráma, krimi, ... 1187 3,9 Egyike az All Time kedvenc filmjeimnek. A film egy igazi B filmes forgatókönyvvel rendelkezik, ami egyáltalán nem lenne különleges, ha nem Liam Neeson lenne a főszereplő!!! (KHM... Telefonos jelenet...) Valljuk be egy Jason Statham-el, egy Steven Seagal-al vagy egy Jean Claude Van Damme-al ez a film fele olyan jó nem lett volna! Liam Neeson soha nem volt akciósztár és az én szememben soha nem is lesz az. Egy nagyon jó drámai színész, aki ebben a filmben megmutatta, hogy egy sablon karaktert egy nagyszerű színésszel milyen jól el lehet játszani. Ezen felül a film izgalmas, feszült, a besorolásához képest brutális és olyan fináléval rendelkezik, hogy az akciófilmeken edzettek is leizzadhatnak, mert érzelmileg hihetetlenül magával tud ragadni! Természetesen ebből is kellett folytatásokat csinálni és a 2. résznél ugyan azt a történetet csinálták meg még egyszer csak egy sokkal tehetségtelenebb rendezővel, amit be kell vallanom egyszer meglehetett nézni, de a 3. rész pedig konkrétan egy nézhetetlen mocsok! Nem tudom megmagyarázni, hogy miért szeretem annyira ezt a filmet és szerintem csodálkoztok, hogy miért pont ez lett számomra az első (ez nem egy 10 legjobb, hanem egy 10 kedvenc lista). Lehet azért, mert egy nagyon jó hangulatomban néztem meg, nem tudom, de azt biztos, hogy ezt a filmet még rengetegszer megfogom nézni. Ez a film egy élő példája annak, hogy nem szükséges a fél forgatókönyvnek káromkodásokkal tele lennie és a vér hiányát a jó forgatókönyv/történet, jó akciók és jó színészek teljesen eltudják felejtetni velünk. Egyike kedvenc akciófilmjeimnek és ez a film egy élő példája annak, hogy PG-13-as akciófilmek is lehetnek jók!
2 The Dark Knight (2008)
A sötét lovag
Christopher Nolan akciófilm, dráma, krimi, ... 1760 4,3 Nem csak minden idők legjobb Batman filmje, de minden idők egyik Legjobb képregény filmje (és Trilógiája számomra), és ezt nem csak én mondom, hanem az IMDB pontszámok is ezt bizonyítják! Soha nem gondoltam volna, hogy egy képregény film valaha benne is lesz a Top 5-be minden idők 250 filmjei listájában olyan filmeket maga után hagyva, mint a Ponyvaregényt, a Schindler listáját, a Gyűrűk ura Trilógiát, és még sorolhatnám. Nem is csodálkozom a sikere miatt, mert a zseniális akciók, a zseniális történet és minden idők legjobb Joker-e miatt megérdemelten áll a legjobbak között. Nehéz elhinni, hogy mennyi mindent bele tudtak préselni a szigorú PG-13-as határok között. Ha csak a Joker jelenetekbe belegondolok egyszerűen csak ámulok. BEST BEST BEST!!!
3 The Bourne Ultimatum (2007)
A Bourne-ultimátum
Paul Greengrass akciófilm, dráma, thriller 873 4,0 Ha tehettem volna, akkor a teljes Trilógiát raktam volna bele a listába, de mivel ez nem megy, akkor a Trilógia legjobb, befejező epizódját raktam a 3. helyre. Nem csak egy forradalmi széria a kémfilmek műfaján belül, de új stílust mutatott Hollywood-nak a Paranoia/Akció/Thriller műfajának is. Zseniális 3 filmen végig vezetett izgalmas és hihetetlenül csavaros történet, remek színészekkel és nagyon jó akciókkal. Hihetetlen, hogy ennyi év elteltével is a Bourne széria az egyetlen filmsorozat, ahol a Shaky Cam-et mesterien tudták alkalmazni. És nem azért, hogy elrejtsék a lassú és béna mozdulatokat, amiket a színészek csináltak, hanem azért, hogy még intenzívebbé tegyék a nézők számára az eseményeket, mégsem lesz egy percig sem zavaró a néző számára (oké, a Bourne csapdában volt egy rettenetes, követhetetlen bunyó, de ez még megbocsájtható). HALLOD Olivier Megaton??? (Szállító 3, Colombiana, Elrabolva 2-3)
4 Casino Royale (2006)
 
Martin Campbell akciófilm, dráma, krimi, ... 976 3,7 Amikor azt hinné az ember, hogy James Bond már a múlté jött ez a film és földbe döngölt mindenkit és megmutatta, hogy a mai világban is van még olyan titkos küldetés, amit csak a 007-es ügynök tud elvégezni. Földhöz ragadt történet, motivációkkal rendelkező gonosz, nagyon jó akciók és egy emberi Bond, mert a történet alapján ez után a film után lesz Ő az a 007-es, akit a régi filmekből megismerhettünk.
5 Captain America: The Winter Soldier (2014)
Amerika Kapitány: A Tél Katonája
Anthony Russo - Joe Russo akciófilm, kalandfilm, krimi, ... 684 3,5 Mit kapunk, amikor egy MARVEL szuperhőst egy Bourne stílusú történetbe rakjuk? Nos ezt a mesterművet! Előre leszögezném, hogy nem vagyok egy ŐRÜLT Marvel rajongó! Elnézegetem őket, a Vasembert és a Bosszúállókat szeretem is, de én nem azok a nézők közé tartozom, aki feltétel nélkül szereti az összes Marvel filmet. Sőt van 1-2, amit kifejezetten utálok. Azonban számomra ez a film egy akkora nagy meglepetés volt, hogy elsőnek nem találtam rá szavakat. Egy igazi összeesküvésekkel, árulásokkal, fordulatokkal végigvezetett Paranoia/Akció/Thriller a legjobbik fajtából. Természetesen nem egy Bourne színvonalú történet, de amikor elsőnek néztem nem egy ilyen filmre számítottam, éppen ezért számomra teljesen kiszámíthatatlan volt a története. Ha elejétől kezdve úgy néztem volna, mint egy Bourne-t akkor biztosan rájöttem volna 1-2 dologra, de mivel ez engemet teljesen váratlanul ért a végére már alig tudtam követni, pedig nagyon rutinos vagyok ilyen stílusú filmek terén. Ezen felül az akciók zseniálisak, az autópályás akció konkrétan az elmúlt évek egyik legjobb akciószekvenciája volt, mert nem egy CGI tenger volt (Kapitány vs Tél katonája párharcra még emlékeztek milyen brutál jó volt?), a színészek sem rosszak és az egész film felépítésére pedig nem lehet panasz. Kedvenc Marvel filmem, mert nem az a tipikus unalmas Marvel képregényfilm, hanem egy izgalmas és látványos kémfilm!
6 Mission: Impossible - Rogue Nation (2015)
Mission: Impossible: Titkos nemzet
Christopher McQuarrie akciófilm, kalandfilm, thriller 484 3,5 Nem hittem volna, hogy egy 4. rész felülmúlhatja egy eredeti Trilógia bármelyik epizódját, arra nem is számítottam, hogy ezt a szintet meg is lehet tartani! Objektíve nézve nem biztos, hogy sokak szerint ez a jobb MI film de, hogy ezen szórakoztam az 5 film közül a legjobban az is biztos! Egy picikét néhol tényleg túlbonyolított, de nagyszerű sztori, ismételten nagyon jó karakterek és színészek, és olyan akciók, amiktől lehidaltam, főleg, miután megtudtam, hogy 100%-ig mindent maga Tom Cruise csinált meg! A film eleji teherszállító gépen való kapaszkodást, a zseniális autós/motoros üldözést... Bizony még azt a bizonyos víz alatti szekvenciát is, ahol perceken keresztül víz alatt volt! Igaz, hogy nem kedvelem annyira Cruise-t, de Ő pontosan az a akciósztár, amit a rajongók látni és szeretni akarnak!
7 Edge of Tomorrow (2014)
A holnap határa
Doug Liman akciófilm, sci-fi 888 3,9 Tény, hogy annyira soha nem kedveltem igazán Tom Cruise-t, ennek ellenére a legtöbb filmjét mégis kedvelem (Fantom protokoll). Azonban "A holnap határa" egyszerűen le vett a lábamról! Nem csak egy nagyon látványos és akció dús ismétlődő idős filmet kaptunk, hanem egy nagyon jó humorral rendelkező filmet a legjobbik fajtájából. Megcsinálhatták volna a filmet komolyra is, de mivel már egy temérdek komoly háborús filmmel van tele Hollywood ideje volt egy kis felfrissülésnek. Ötletes és csavaros történet, jó színészek, zseniális forgatókönyv... Mi kell még nekünk?
8 Inception (2010)
Eredet
Christopher Nolan akciófilm, sci-fi, thriller 1826 4,2 Rendben, ebben a filmben nem az akciók a legfontosabbak, hanem a zseniális, maximálisan eredeti történet (eredeti... ÉRTITEK?! XD) és a színészek. Azonban azt is be kell vallani, hogy ebben a filmben olyan akciókat is láthat az ember, amit más filmben SOHA (khm... pl: a forgó folyosós bunyó?). Köszönjük Nolan!
9 Live Free or Die Hard (2007)
Die Hard 4.0 - Legdrágább az életed
Len Wiseman akciófilm, krimi, thriller 964 3,5 A Die Hard Trilógia konkrétan a legjobb akciófilmek listáin mindig szerepel (főleg az 1 és 3), de a 4. rész már sokak számára kiverte a biztosítékot. De miért? Persze, mivel PG-13-s a film ki kellett venni a forgatókönyvből az összes káromkodást (a magyar szinkron szerencsére ennek ellenére tudott rakni bele) és vért. Azonban mivel nem R kategóriás lett a film szerencsére a költségvetés is megnőtt, így 110 millió dollárból rengeteg látványos akciót kaptunk és egy nagyon jó történetet. Mert most őszintén szerintem ez egy nagyon jó alapötlet volt, hogy John Mcclane egy régi felhúzós óra hogyan képes legyőzni egy Hacker zsenit a mai digitális világban. Ennek az alapkoncepciónak köszönhetően nagyon sok ötletes és izgalmas jelenetet kaptunk. Persze John társa egy igazi gyík, de számomra nem volt olyan idegesítő, mint kezdetben tartottam tőle, sőt a végére eléggé meg kedveltem. Ha pedig azt hiszitek, hogy ez a film jobb lett volna, ha R besorolású lett volna csak nézzétek meg a Die Hard 5-öt... Rögtön másként tekintetek erre a filmre ugye? Személy szerint én egy szinten tartom ezt a filmet a 2. résszel, mert ez tényleg még MINDIG egy Die Hard!
10 The Transporter (2002)
A szállító
Corey Yuen akciófilm, thriller 773 3,3 Jason Statham egyike az utolsó sikeres akciósztároknak, aki a 80-as 90-es évek akcióhőseinek a stílusát viszi tovább a 2000-es években is (nem véletlenül volt a Feláldozhatókban). És ez volt Statham első igazi önálló akciófilmje. Egy igazi laza, pörgős, nagyon jó akciókkal rendelkező film egy igazi blőd de szórakoztató sztorival. Erről a filmről ennél többen nem is lehet mondani. Egy igazi agykikapcsolós, felhőtlen szórakozás! UI: A 2. rész még egész szórakoztató volt, de a 3. rész konkrétan nézhetetlen, mert annyira borzalmas!!! Köszi Olivier Megaton!