Slavoj Žižek filozófus nagyra becsült filmjei

Filozofus toplistája, 2016. március 6.

Film Rendező Műfaj Nézettség Átlag Megjegyzés
Trouble in Paradise (1932)
Becsületes megtaláló
Ernst Lubitsch szerelmi történet, vígjáték 25 3,8 "Ez a legjobb kritika a kapitalizmusról."
Sweet Smell of Success (1957)
A siker édes illata
Alexander Mackendrick dráma, film noir 85 4,2 "Remekül írja le az amerikai sajtó korrumpáltságát."
Picnic at Hanging Rock (1975)
Piknik a Függő sziklánál
Peter Weir dráma 80 3,6 "Egyszerűen csak kedvelem Peter Weir korai filmjeit. Ez olyan, mintha a saját Sztalkere lenne."
Le souffle au coeur (1971)
Szívzörej
Louis Malle dráma 57 4,2 "Ez egy azok közül a gyengéd francia filmek közül, amelyben van vérfertőzés. Az anya és fia közti szép titok játszik benne szerepet. Kedvelem."
Zert (1969)
Tréfa
Jaromil Jireš dráma 16 3,6 A Tréfa Milan Kundera első regénye, s én úgy gondolom, hogy jó regény. Később egyre rosszabbakat írt."
The Ice Storm (1997)
Jégvihar
Ang Lee dráma 196 3,9 "Személyes kapcsolatom van ehhez a filmhöz. Amikor James Schamus a forgatókönyvet írta, elmondta, hogy olvasta az elméleti könyveimet és inspiráltam őt. Nos, mindez személyes, de ezen túl is kedvelem ezt a filmet."
Great Expectations (1946)
Szép remények
David Lean dráma, szerelmi történet 41 4,3 "Egyszerűen csak nagy kedvelője vagyok Dickensnek"
Blaise Pascal (1972)
 
Roberto Rossellini életrajzi film, történelmi film 5 ? "Rossellini történelmi filmjeit (ide tartozik a Cartesius és a Mediciek kora is) nagyra tartom. Ezeket a kései, hosszú, unalmas tévé filmeket. Úgy gondolom, hogy Rossellini úgynevezett nagy filmjei, mint amilyen a Germania anno Zero és mások, nem valami nagy munkák. Úgy hiszem, emitt már az újra felfedezett Rossellinivel van dolgunk."
City Lights (1931)
Nagyvárosi fények
Charles Chaplin dráma, némafilm, szerelmi történet, ... 331 4,6 "Mit lehet itt mondani? Ez mindenidők egyik legjobb filmje."
Ordet (1955)
Ige
Carl Theodor Dreyer dráma 63 4,5 “Mind az Ordet, mind pedig A gyűlölet napja és a Gertrud esetében a Dániához fűződő szerelmemről van szó. Jó tudni, hogy a húszas és harminac években Dánia filmes szuperhatalom volt."
Y tu mamá también (2001)
Anyádat is
Alfonso Cuarón dráma, vígjáték 286 3,9 "Ez is nyilvánvalóan személyes okok miatt került ide. Megadtam a magyarázatát több helyen. El kell mondanom, hogy Cuárontól Az ember gyermeke a legkedvesebb filmem."
Antichrist (2009)
Antikrisztus
Lars von Trier dráma, horror 589 3,7 "Valószínüleg nem is kedvelem ezt a filmet igazán, de Lars von Triert igen. Így rovom le az adósságomat."