Kedvenc filmek

nygaben toplistája, 2014. július 30.

# Film Rendező Műfaj Nézettség Átlag Megjegyzés
1 There Will Be Blood (2007)
Vérző olaj
Paul Thomas Anderson dráma 787 4,1 A kortárs film egyik legkiválóbb rendezőjének mesterműve, tipikusan az a fajta alkotás, ahol a készítő a legelső perctől tudja, hová akar elvinni, te meg hagyod neki, ha van egy kis eszed. Elsőrangú minden szempontból, a finálé meg mindenkit zsebre tesz. A világ legkirályabb filmje.
2 Dogville (2003)
Dogville - A menedék
Lars von Trier dráma 723 4,3 Bőven több, mint egyszerű provokáció, hibátlan három óra egy irtó félelmetes Nicole Kidmannel és olyan zárlattal, amit az életben nem fogsz elfelejteni.
3 Moszkva tér (2001)
 
Török Ferenc dráma, szerelmi történet, vígjáték 915 4,1 Így még egyik film se adta vissza nekem az érettségi körüli hangulatokat: rettegés a vizsgától, házibulik, kisebb-nagyobb kalandok. Reggeli a hídnál, később húzunk Bécsbe -- még úgy is magával ragadott, hogy a gimit Pesttől 200 km-re végeztem, jóval a rendszerváltás után. De azt azért lefogadom, hogy minden osztályban volt egy Rojál.
4 Four Lions (2010)
Négy oroszlán
Christopher Morris dráma, vígjáték 125 3,8 A fekete humor csúcsra járatása, ahol az öngyilkos merényletre készülő terroristákban a tettvágynál csak a debilség nagyobb. Egyszerre nevetsz és elborzadsz. "A nyugati imperialista kultúra materialista drogost csinált belőletek, aki iPoddal, Humerrel és Tescoval tölti ki a belső ürességet. Az imperialista kultúra, a felszínes materializmus a McDonald's oltárán áldoz. A Chicken Cottage jobban megéri, 6.99 font a spórolós menü."
5 Drive (2011)
Drive - Gázt!
Nicolas Winding Refn akciófilm, dráma, krimi 1148 4,0 Ennél egyszerűbb nem is lehetne a sztori, ennél tökösebb nem is lehetne a főhős. Ha kinyitjuk a szótárat, akkor a Drive-nál az lesz, hogy "nagybetűs stílus és hangulat".
6 The Fountain (2006)
A forrás
Darren Aronofsky dráma, fantasy, sci-fi, ... 860 3,8 Tizenhat-tizenhét éves koromban láttam először, és aztán sokáig szinte havonta néztem újra. Lehet, hogy most már helyenként giccsesnek és olcsónak tűnik, de mégiscsak ez (meg az Oldboy) volt a belépőm a filmek világába. És persze mai napig le-lepörög a filmzene.
7 Lost in Translation (2003)
Elveszett jelentés
Sofia Coppola dráma, szerelmi történet, vígjáték 874 4,0 Suntory Time! Igen, simán érezheted magányosnak egy milliós metropoliszban. Bill Murray és Scarlett Johansson párosa örökké emlékezetes marad.
8 Mulholland Dr. (2001)
Mulholland Drive - A sötétség útja
David Lynch dráma, thriller 824 4,2 Lynchnek sem kell a szomszédba menni egy kis mindfuckért, de jóval több ez a film a néző agyának elcsavarásánál. Hibátlan rendezés, a 2000-es évek egyik legátgondoltabb, legösszeszedettebb mozija, ami valamennyi filmkészítőnek magasra tette a lécet.
9 127 Hours (2010)
127 óra
Danny Boyle dráma, életrajzi film 955 4,0 James Franco színészi alakítása vagy Danny Boyle rendezői munkája a zseniálisabb? Egy rakat pillanat égett be rögtön az agyamba, az intro, a morning show, a Lovely Day, de ami igazán egyedivé teszi, az mégiscsak a filmből áradó életigenlés.
10 In Bruges (2008)
Erőszakik
Martin McDonagh dráma, krimi, vígjáték 1332 4,3 Lírai gengsztermozi, tele erőszakkal, káromkodással és érzelemmel. Elcseszett tündérmese hattyúkkal.
11 Dèmoni (1985)
Démonok
Lamberto Bava horror, thriller 121 3,4 Az egyik legjobb horrorparódia, amit valaha láttam, igazi underground gyöngyszem, egyszerűen minden benne van, amiért a 80-as évek filmjeit szeretem. Nem szívesen aggatom rá a b-filmes címkét: maga a nagybetűs hangulat elejétől a végéig, a többi pedig kit érdekel? Egy percig sem kell komolyan venni, és akkor nagyon fog tetszeni. A motoros jelenetnél sírni fogtok a gyönyörűségtől.
12 Dazed and Confused (1993)
Tökéletlen idők
Richard Linklater dráma, vígjáték 330 3,9 A Moszkva téri életérzésnél csak az amerikai életérzés a királyabb. 1976, Alice Cooper és többieknek a zenéje, egy tökéletes nap, ahol egyszeriben amcsi gimis vagy te is és nézed, ahogyan a többi kamaszban világok formálódnak és omlanak össze... bármennyire is olcsónak hangzik mindez.