24 FILM RÓLAM II/II. (12-1-ig) (A filmek, amelyeknek legkomolyabb szerepe van a személyiségfejlődésemben.)

tomside toplistája, 2014. január 13.

# Film Rendező Műfaj Nézettség Átlag Megjegyzés
1 Szoljarisz (1972)
Solaris
Andrei Tarkovsky dráma, sci-fi, szerelmi történet 480 4,3 12. Szeretem a sci-fit, kifejezetten szépirodalminak tartom az egész műfajt, hiszen a képalkotás lényege a példázatosság. Hogy alkossunk valami tőlünk távol állót, ami aztán mégis ránk utal vissza. A Szoljarisz ennek a magasiskolája. Arra tanított, hogy szeressek.
2 2001: A Space Odyssey (1968)
2001: Űrodüsszeia
Stanley Kubrick sci-fi 1056 4,2 11. Egzisztencialista szemmel nézem, mert egzisztencialista filmnek tartom. A létbe vetettség ráébreszt, hogy milyen kicsi vagy, és engem ez egy olyan következtetésre visz, hogy mégis jónak kell(ene) lennem. (Elismerem ugyanakkor, hogy ez a következtetés szubjektív, közel sem kötelező mindenkire.)
3 Jacob's Ladder (1990)
Jákob lajtorjája
Adrian Lyne dráma, fantasy, horror, ... 535 4,2 10. Bibliai horror, háborús dráma, ezt nekem találták ki. Fegyelmezett, jelentésgazdag, intelligens. A poklunkat magunk építjük. A film tanulsága szerint pedig - talán - a tisztítótüzünket és a mennyországunkat is. Az egyik legjobb horrorfilmnek tartom.
4 Tonari no Totoro (1988)
Szomszédom, Totoro
Miyazaki Hayao animáció, anime, fantasy, ... 414 4,2 9. A kedvenc mesém. Miyazaki epikusabb műveiért is rajongok, de ez egészen egyedülálló. Ez a nagybetűs mese arról, hová menekül el a gyermek, ha kegyetlen vele a valóság. Ettől a filmtől figyelmet tanultam.
5 Perfect Sense (2011)
Hétköznapi pár
David Mackenzie dráma, sci-fi, szerelmi történet 253 3,7 8. Közel sem tökéletes megvalósítása annak az ötletnek, amit magam terveztem egyszer, "majd ha nagy leszek" alapon megírni. Halálosan komolyan gondolom, hogy szinte ugyanezt a sztorit írtam volna meg, csak a szakács helyett egy egyetemistával. Ezt a filmet tehát beteges módon a sajátomnak vallom. Ez a film megerősített abban, hogy mit is tartsak a legerősebb, legbiztosabb érzékszervemnek. (A magyar címadókat viszont kerékbe törném.)
6 Warrior (2011)
Warrior - A végső menet
Gavin O'Connor dráma, sportfilm 670 4,2 7. Van egy bátyám. Ha fordított szereposztásban gondolkodunk, és alapul vesszük, hogy a küzdelem az élet metaforája, akkor elmondható, hogy ezt a filmet rólunk készítették. :) Szeretem a tesómat.
7 Melancholia (2011)
Melankólia
Lars von Trier dráma, katasztrófafilm, sci-fi 545 3,8 6. Nem tudom, mennyire vagyok egyedül ezzel, de a depresszív alkotások - ha nem kapom túladagolva őket - engem sokkal inkább megerősítenek. Tarkovszkij-allúzió, sc-fi, csodás zene, parádés szereposztás, egzisztencialista olvasat, DRÁMA, ezt a filmet nekem találták ki. Amikor vége van, meg akarok ölelni valakit.
8 Fight Club (1999)
Harcosok klubja
David Fincher dráma, krimi, thriller 2118 4,6 5. Igen, a lista legpopulárisabb darabja. Zseniálisan koherens film. Hosszú évekig volt "A kedvenc", nagyon a hatása alatt voltam, elvégre a nevem "kettős"-t jelent. :) Sokak hasonló listáján ott lenne, fogadok. Rengeteg mindent tanultam tőle, aztán lassan elengedtem... mert megváltoztak a célok. Már nem kell legyőznöm magam.
9 Magnolia (1999)
Magnólia
Paul Thomas Anderson dráma 445 4,0 4. Bibliai áthallás egy igazi drámában a filmtörténet egyik legerősebb kezdésével és befejezésével. Még most is bekönnyezek, ha az utolsó kockákra gondolok, férfi leszek, bevallom, sírni szoktam rajta. :) Ülsz, nézed Melora Walterset, és amikor abbahagytad a sírást, ösztönösen listába írod, mi mindent kell rendbe raknod az életedben. :)
10 Never Let Me Go (2010)
Ne engedj el!
Mark Romanek dráma, sci-fi, szerelmi történet 420 3,6 3. Ez a film zseniálisan érteti meg veled, hogy meg fogsz halni, és ezért nincs jogod nem boldognak lenni, nincs egy felesleges perced sem arra, hogy ne ÉLJ. Soha ne nézd meg velem, mert a végén megölellek! :)
11 Janghwa, Hongryeon (2003)
Két nővér
Kim Jee-woon dráma, horror, thriller 261 3,9 2. A kedvenc horrorom, egyszersmind pusztító erejű dráma, ez ütötte ki a Fight Clubot az első helyről. Nyolcadszori újranézésnél is találtam benne újat, elképesztően intelligens és koherens. Van 2 intim traumám, és ez a film komolyan segített feldolgozni őket. Adott egy példát arra, hogy járhatsz, ha nem bocsátasz meg magadnak, és ez a példa annyira plasztikus, hogy belátod, mindenkinek az az érdeke, ha te szembenézel a múltban elkövetett hibáddal, és elfogadod azt, amit nem tudsz megváltoztatni még akkor is, ha te voltál a hibás.
12 Offret (1986)
Áldozathozatal
Andrej Tarkovszkij dráma 174 4,3 1. Tarkovszkij utolsó (egyébként velem egyidős) filmje. Valami olyasmit olvastam, hogy a rendezés elején elmondta, ezt leforgatja, és nem akar több filmet csinálni, mert nem lesz több mondanivalója. Egy évvel később a történelem egyik legnagyobb rendezője meghalt. A ház pusztulása és a férfi, aki ezt végignézi - ezt a jelenetet bármikor képes vagyok látni, ha becsukom a szemem és rá gondolok. Akár egy posztmodern Korintusiakhoz írt levél. Higgy, remélj, szeress. De legfőképpen szeress.