Top 10 2013

Tenebra toplistája, 2013. október 7.

# Film Rendező Műfaj Nézettség Átlag Megjegyzés
1 Jagten (2012)
A vadászat
Thomas Vinterberg dráma 1009 4,5 Kőkemény társadalomkritika az emberi csordaösztönről és a karaktergyilkosságról.
2 Only God Forgives (2013)
Csak Isten bocsáthat meg
Nicolas Winding Refn dráma, krimi 352 3,3 Kompromisszummentes, formalista film, mely stílusával hat elsősorban, ugyanakkor rendkívül sok gondolatot csihol a türelmes nézőben.
3 Batman: The Dark Knight Returns, Part 2 (2013)
Batman: A sötét lovag visszatér, 2. rész
Jay Oliva akciófilm, animáció 171 3,9 Batman "Toldi estéje". Azt hittük, az első részt nem lehet überelni, de a 2. nekifutás talán még nagyobb lendületű volt, mint az előd. Elképesztő, hová fejleszti a Batman-mítoszt: egy egykoron nevetséges bohócból immáron egy megroggyant, vívódó, nyugdíjba vonulni nem tudó antihőst csinált, aki még magával az félistennel, Supermannel is kiáll egy utolsó bokszmeccsre. Nagyon komoly kérdéseket fejteget a hősléttel kapcsolatban, irtó nagy kár, hogy formailag nem tud hozzátenni a korábbi animációs filmekhez, és az a 70 perc nagyyon kevés ebből a remek átértelmezésből
4 The Master (2012)
 
Paul Thomas Anderson dráma 443 3,7 PTA ironikus, frappáns filmje napjaink egyik legjobb pénzszerzési lehetőségéről, a szektaalapításról és a vallási tömegmanipulációról. Philip Seymour Hoffman és a ripacs Commodusból férfivá érett Joaquin Phoenix zseniális játéka a kicsit izzadtságszagú történetet is érdekessé teszi.
5 Paradies: Hoffnung (2013)
A remény paradicsoma
Ulrich Seidl dráma 82 3,8 Különleges környezet (ducitábor) és tini kallódásdráma sajátos értelmezésben, nagy adag iróniával. Ez Ulrich Seidl filmje, mely Vinterberg Vadászatának antitézise is lehetne, hiszen itt a tizenéves kislány maga csábítja a nem is olyan ártatlan, tőle jóval idősebb értelmiségit (itt tanár helyett orvost). Ez is az a film, ami nem annyira a történetével, mint hangulatával, karakterviszonyaival gyakorol nagy hatást a nézőre.
6 Dupa dealuri (2012)
Dombokon túl
Cristian Mungiu dráma 116 4,0 Ólomnehéz dráma egy megtörtént esetről. Mungiu a tőle megszokott tárgyilagossággal és távolságtartással mutatja be, mire képes a vallási és a szerelmi fanatizmus együtt. Sok jóra ne számítsunk.
7 Ďakujem, dobre (2013)
Köszönöm, jól
Prikler Mátyás dráma 31 3,9 Nagyon érdekes film a szlovák-magyar létről, illetve leginkább korunk defektes családmodelljeiről. Prikler objektíven próbálja megmutatni, mi is a helyzet, nemcsak Szlovákiában, hanem úgy általában mindenütt. Mert ezek az emberek akkor is ugyanúgy marnák egymást, ha Üzbegisztánban vagy Burkina Fasoban élnének.
8 Svartur á leik (2012)
Éjsötét játszma
Óskar Thór Axelsson akciófilm, krimi, thriller 62 3,8 Tökös, pörgős, némileg dekonstruktív, Scorsese és Refn műveit idéző izlandi gengszterfilm - amit sajnos senki sem ismer, mert itthon az idei XX. Titanic Filmfesztiválon mutatták be csak eleddig.
9 V tumane (2012)
Ködben
Szergej Loznyica dráma, háborús film, történelmi film 45 3,7 Sok jó orosz II. világháborús filmet láthattunk már, a Ködben ebbe a sorba csatlakozik. Loznyica műve a kortárs művészfilmes trendhez csatlakozva tárgyilagosan, távolságtartással mutatja be a keleti frontot, illetve annak egy szegletét. Film árulásról, bűnről és bűnhődésről, háborús közegben.
10 Lore (2012)
 
Cate Shortland dráma, háborús film 136 3,7 Kissé túlértékelt film, de még így is az idei mezőny egyik legjobbja. Különlegességét az adja, hogy az agyonhasznált, lerágott csont Holokauszt témakörről ezúttal politikailag inkorrekt módon beszél, azaz a Schindler listájához hasonlóan egy náci család szemszögéből láttatja az eseményeket. Ám Spielberg filmjétől is elkülönbözik abban, hogy ezek a nácik kicsit sem bánják bűneiket, sőt, az utolsó pillanatig kitartanak Führerük mellett. Vagy: kitartanak? A Lore tulajdonképpen egy road movie, melynek során a címszereplő lány ahogy egyre inkább önállósodik, elszakad szülei emlékétől, úgy ismeri fel, hogy mit is jelentett igazából a nácizmus és az antiszemitizmus. Elgondolkodtató, hatásos film, kár, hogy perspektíváján kívül több eredetiség nem szorult bele.