Az öt legjobb kortárs európai rendező

Tenebra toplistája, 2013. október 7.

# Rendező Megjegyzés
1 Michael Haneke Kíméletlen társadalomkritikus és egzisztencialista filmes. A filmművészeti modernizmus egyik utolsó képviselője. Filmjei garantáltan átvágnak a palánkon és átgondoltatják veled az életet.
2 Thomas Vinterberg A másik nagy könyörtelen kritikus: sallangmentesen mutatja be a huszonegyedik század rothadó családjait.
3 Tarr Béla A nagy stílusváltó, aki egy dokumentarista társadalomelemzőből a földi apokalipszis legsötétebb filmesévé vált. Ugyan pályája végén már meg-megbotlott, de utolsó filmjével szó szerint felszámolta a világot és a filmet mint médiumot is. Haneke mellett a másik képviselője a filmművészeti modernizmusnak. Illetve már sajnos csak volt, mert abbahagyta a nagyjátékfilmezést.
4 Lars von Trier Provokatív, sokak szerint ellenszenves, hullámzó minőségű rendező. Szerintem viszont az egyik legmerészebb, legegyedibb rendező, aki Vinterberggel együtt megpróbálta megreformálni a posztmodern gügyögésbe fulladt filmművészetet - sikertelenül. Ám kompromisszummentes, társadalomkritikus filmjeinek készítését ettől függetlenül mai napig folytatja. Ha esztétikailag nem is mindig sikeres, de tabudöntögető témái miatt mindenképp radikálisan felforgató, fontos filmese a kortárs érának.
5 Ulrich Seidl Haneke nemzetközi színtérre lépett, Seidl egyelőre az "osztrák élet pornófilmese" maradt. Sokak szerint garantáltan elmegy az élettől az embernek a kedve e rendező filmjeit nézve, ám szatirikus, ironikus hangnemével mégsem válik túlzottan sötét filmkészítővé. Provokatív, merész, egyedi rendező - várunk tőle még sok jó filmet.