Elkurvult rendezők

Tenebra toplistája, 2013. január 4.

# Rendező Megjegyzés
1 Christopher Nolan Követés, Memento, Tökéletes trükk, Batman: Begins - nemcsak történetileg, de formailag is ötletes, habár koránt sem annyira újszerű. S aztán mi történt? A Sötét Lovagtól kezdve filmjei túlpörgetett, agyonbonyolított de abszolút konvencionális látvány-blockbusterek. Kétlem, hogy ez változni fog, de ne legyen igazam... Kár Nolanért, ígéretes rendező volt.
2 George Lucas Ha megnézed a THX-1138-at, akkor azt mondod, hogy ez nem ugyanaz az ember, valószínűleg klónozták és kicserélték az agyát. Egy rendkívül redukált, technokrata stílusú, disztopikus film, rengeteg kísérletező elemmel. Vizsgafilm, majd kibővített nagyjátékfilm. Utána jött a Star Wars-trilógia, mellyel hogy-hogy nem sikerült egy örök legendát alkotnia. És... ennyi. A 2000-es évek korábbi életművének legmocskosabb kapitalista meggyalázása.
3 Robert Rodriguez Műfaji kísérletezőből egy Kémkölyköket gyártó nevetséges bohóc lett. Habár néha vissza-visszatér (Machete, Sin City).
4 Jancsó Miklós Kiváló történelem-elemző filemeket készített a 2000-es évekig. Stílusteremtő, európai és világszínvonalon egyaránt. Mindenki beszélt róla - vagy azért, mert méltatták, vagy azért, mert felháborodást keltett a politikusok körében. És aztán mi történt? 2000 óta blöfföl, melyet a filmkritikusok megpróbálnak megmagyarázni mindenféle magvas gondolatokkal. Oly' mindegy, mivel ezek már nézhetetlen szemetek jórészt.
5 Luc Besson Besson soha nem votl egy nagy művész, de legalább stílusos akció/bűnügyi filmeket tudott készíteni (A prof, Metró, Ötödik elem, Nikita). Aztán egy ideje Artúrózik...