A legjobb karakterszínészek

Jill toplistája, 2007. április 17.

# Színész Megjegyzés
1 James Coburn Mint pasit is imádom, de egyike azoknak, akik sosem voltak sztárok, viszont igen jó színészek. Sokszor volt másodhegedűs a nagy nevek mellett (A hét mesterlövészben mégis ő az egyik legjobb karakter), de azért voltak rendezők, akik tudták, mit ér. Elsősorban Sam Peckinpah, másodsorban Sergio Leone. Hogy konkrét filmeket mondjak: Peckinpah - Pat Garrett és Billy, a kölyök; Vaskereszt, Leone: Egy marék dinamit. Ezekben tényleg abszolút főszereplő, és többnyire nagyon rokonszenves. (Még Garrettként is, egyszerűen nem lehet utálni, mert nem gonosz, és alkalmasint ő szívja meg legjobban a filmben.)
2 Ernest Borgnine Azt hiszem, egyike a régi Hollywood utolsó bölényeinek. Idén volt kielncven éves, és még mindig filmez. Nem semmi az öreg :P Számtalan különféle film mellékszereplője (rendszerint gonosz). Ritka jellegzetes rosszarc :D Tipikus, hogy őt is Sam Peckinpah foglalkoztatta előszeretettel: mindenesetre a Vad Banda oszlopos tagja volt :)
3 Michel Simon A költői realista filmek visszatérő alakja, általában gonosz. Randa pasas volt, és ezt jól ki tudta használni.
4 Peter Lorre Fritz Lang M-jében egy elmebeteg gyerekgyilkost alakított, valami félelmetesen, később pedig film noirok és krimik állandó mellékszereplője, többnyire gonosz vagy piti kis csirkefogó. Nagyon jól álltak neki az ilyenek. (Az ember, aki túl sokat tudott, Casablanca, Máltai sólyom stb.)
5 Mario Brega Az olasz westernek örök epizodistája. Tipikus rosszember feje volt, rendszerint mellékgonoszként ténykedett. Ő volt a félszemű északi tiszt A Jó, a Rossz és a Csúf-ban.
6 Jack Elam Egy másik jellegzetes western-karakterszínész. (Ő is rosszarc.) Mindenki emlékszik arra a jelenetre, mikor a Volt egyszer egy Vadnyugat elején a borostás ember pofáján mászkál a légy, és próbálja lefújkálni, mert lusta felemelni a kezét? Na, az ő. Például :)
7 Frank Wolff Ha már az olasz westerneknél tartunk, ő is egy jellegzetes mellékfigura, általában szimpatikus és rekonridő alatt elhalálozik. A Volt egyszer egy Vadnyugatban az ír családfő és A halál csöndjében a rokonszenves seriff, akit Klaus Kinski belő a folyóba.
8 Steve Buscemi MR. PINK. :DDDD
9 Erich von Stroheim Nemcsak rendezőként nagy, színészként is. Igaz, ő nagy névnek számított, de megvolt a maga jellegzetes szerepköre (a sokszor undorítóan gonosz, de mégis vonzó német tiszt), amit senki nem tudott úgy, mint ő. Rendkívüli kisugárzása volt.
10 Harvey Keitel Gyakran kapott főszerepet is, Scorsese és Tarantino egyik kedvence, de elsősorban független filmekben játszik vagy epizodista. Szvsz a Krisztus utolsó megkísértésében Júdásként Oscart érdemelt volna, de az Akadémia, mint tudjuk, hülye. Mr. Wolf, a szmokingos takarító a Ponyvaregényből :DDDDDDDDD