Kedvenc rendezőim

Jill toplistája, 2010. augusztus 29.

# Rendező Megjegyzés
1 Sam Peckinpah Azt hiszem, ezt a derék alkoholistát, aki egyébként csodálatos művész volt, nem kell bemutatni. "If they move... kill 'em!"
2 Sergio Leone Jó film sok van, tökéletes film nagyon kevés, de azokól minimum egyet megalkotott. És a többi is remekmű. "- Hát ezzel itt mi legyen, Frank? - Most már hallotta a nevem."
3 Alfred Hitchcock Eddig minden tetszett, amit láttam tőle, de a legnyugtalanítóbb a Szédülés (vajon James Stewart leugrott-e a végén, vagy nem?), a legviccesebb az Észak-északnyugat, a legborzongatóbb a Psycho.
4 Akira Kurosawa Gyönyörű, amit ez az ember a vásznon művelt. Színtiszta művészet, de az egyszeri mozinézőnek is élvezhető.
5 Erich von Stroheim Mai napig odab*sz a Gyilkos arany. Az egyik legbrutálisabb, legkiábrándítóbb tanulmány az emberi kapzsiságról. A többi műve, sajnos, szinte beszerezhetetlen...
6 Francis Ford Coppola Vannak gyengébb művei is, de a Keresztapával és az Apokalipszissal beírta magát a filmtörténetbe.
7 Fritz Lang Az egyik legkorábbi - mai napig borzongató - utópia (Metropolis) rendezője, valamint egy roppant feszült thrilleré (M - Egy város keresi a gyilkost). Mindezt a némafilmkorszak vége felé és a hangosfilm kezdetekor. Tudott az öreg.
8 Quentin Tarantino Noha kortárs alkotó, azt hiszem, már eldőlt, hogy klasszikussá lesz. Igazi posztmodern zseni.
9 Marcel Carné A költői realizmus egyik mestere, két gyönyörű, tragikus filmet rendezett (Ködös utak, Mire megvirrad), Jean Gabinnal a főszerepben. (Mást is, de ezek tették halhatatlanná.)
10 Martin Scorsese Az utóbbi időben nagyon lecsúszott a színvonala, de van néhány olyan remekműve, amik miatt megérdemli, hogy ide kerüljön. Taxisofőr, Nagymenők, Casino, Aljas utcák...