Jelenlegi kedvenc filmjeim minden kategóriából vegyesen

from hell toplistája, 2010. december 26.

Film Rendező Műfaj Nézettség Átlag Megjegyzés
Rocky (1976)
 
John G. Avildsen akciófilm, dráma, sportfilm, ... 822 4,1 Egy hétköznapi hős. Egy film a magányról, szeretetről és szeretethiányról, no meg a küzdelemről. Sly kitalálta, megírta, megcsinálta! A boksz itt csak másodlagos. Az első annál sokkal fontosabb..
City Lights (1931)
Nagyvárosi fények
Charles Chaplin dráma, némafilm, szerelmi történet, ... 339 4,7 Elég annyi, hogy a film végi jelenet az általam ismert filmművészet tán legszebb jelenete. Lám-lám 1931-ben beszédhangok nélkül is olyan kifejező filmet tudtak csinálni, amiről ma még csak nem is álmodhatunk! "Chaplin igazi mágikus tehetség volt.A némafilm elringat és magával ragad;nincs dialógus,sem tolakodó szuperrealizmus,ami kizökkenthetne ebből az állapotból.Velünk marad.A némafilm nem pusztán alkotás,hanem hely,ahová jó betérni.Chaplin filmjei ma kaphatók videón.A gyerekek,akik egy bizonyos életkorban nézik meg ezeket a filmeket,észre sem veszik,hogy ,,némafilmek";számukra minden kocka értelmesen,világosan beszél,más filmekkel ellentétben nem hemzsegnek titokzatos,zagyva szavaktól.Aztán a gyerekek felnőnek,és elfeledik ezt a bölcsességet-ám a filmek türelmesen várják,hogy mikor taníthatnak újra bennünket." (Roger Ebert)
Les quatre cents coups (1959)
Négyszáz csapás
François Truffaut dráma 422 4,4 Truffaut filmje nem csak a francia újhullám jeles alkotása, hanem örökérvényű bemutatása a gyermekkor nehézségeinek. "Az a fontos,hogy egy film a készítés örömét vagy kínzó fájdalmát fejezze ki.E kettőn kívül semmi sem érdekel." Truffaut
Taxi Driver (1976)
Taxisofőr
Martin Scorsese dráma, krimi, thriller 1319 4,4 Scorsese a mai napig hű maradt magához, és ezt csak igen kevés rendezőtársa mondhatja el magáról. Filmjei közül jelen pillanatban ezt tartom a legjobbnak.
North by Northwest (1959)
Észak-északnyugat
Alfred Hitchcock akciófilm, kalandfilm, thriller 615 4,4 Felejthetetlen gyerekkori filmélmény, akárhányszor képes lennék újranézni, a varázs megmaradt.
Der Himmel über Berlin (1987)
Berlin felett az ég
Wim Wenders dráma, fantasy, szerelmi történet 501 4,3 Wim Wendersben egyik kedvenc rendezőmre találtam évekkel ezelőtt és vele együtt meg kell említenem az erről a listáról épp lemaradó másik mestert: Jim Jarmusch-t.Kettejük filmjeiben érzem átütően a rendezői szabadságot, azaz hogy inkább szeretetből és szenvedélyből készültek filmjeik, mintsem a szórakozni vágyó nagyközönségnek. "Mikor a gyermek gyermek volt, nem tudta, hogy ő gyermek..."
Angels with Dirty Faces (1938)
Mocskos arcú angyalok
Michael Curtiz (Kertész Mihály) dráma, film noir, krimi 170 4,5 Egy fantasztikus James Cagney Kertész Mihály rendezésében. Szintén nagy egyéni kedvenc.
The Godfather (1972)
A keresztapa
Francis Ford Coppola dráma, krimi 1573 4,6 Vitathatatlan helye van a legjobbak/kedvencek között. "Elég időt töltesz a családoddal? Mert aki nem tölt elég időt a családjával, az nem is igazi férfi."
2001: A Space Odyssey (1968)
2001: Űrodüsszeia
Stanley Kubrick sci-fi 1075 4,2 Az ember, az univerzum, a végtelen felfedezése. Avagy a filmek királya.
Apocalypse Now (1979)
Apokalipszis most
Francis Ford Coppola dráma, háborús film, kalandfilm 952 4,3 Az Apokalipszis Most azért talán a legjobb Vietnám-film és kiváló filmalkotás mert mindegyiknél mélyebb betekintést nyújt az emberi lélek sötét bugyraiba. Nem is a háború itt a lényeg , hanem az, amit a háború révén önmagunkról - bármennyire nem akarjuk - megtudunk.
Shichinin no samurai (1954)
A hét szamuráj
Akira Kurosawa akciófilm, dráma, kalandfilm 474 4,5 Egy másik felejthetetlen ősfilmélmény, lassan illene újranézni.Roger Ebert: "Két háborús műfaj elevenedik meg: a szamurájfilm és a western,melyet Kurosawa olyan jól ismer. Beteljesülhet a szerelem? Az 1954-es japán nézők szerint nem.Kurosawa az elkövetkező negyven évben azért harcolt,hogy ennek az ellenkezőjét bebizonyítsa: az ember nem lehet a társadalom eszköze."
King Kong (2005)
 
Peter Jackson dráma, fantasy, kalandfilm, ... 706 3,4 Ha már ennyire az egyéni kedvencek felé húztam ebben a listában, hát jöjjön egy popcorn kedvenc: a King Kong számomra a tökéletes szórakoztató mozi, ami azonban véletlen sem csupán látványfilm, hanem meglepően emberi drámával rendelkezik - szórakoztató mozi létére.