2009

slozi toplistája, 2010. január 29.

# Film Rendező Műfaj Nézettség Átlag Megjegyzés
1 Inglourious Basterds (2009)
Becstelen brigantyk
Quentin Tarantino dráma, háborús film, kalandfilm 1768 4,3 QT filmjében a világháború nem a fegyverek, hanem a nyelvek csatája. Párhuzamos univerzumában, ahol tán Hattori Hanzo sem kardokat, hanem szótárakat gyártana, a szemben álló felek nem gránátokat, hanem szépen csomagolt szóvirágokat vagdosnak egymás fejéhez. QT-földön a legkiélezettebb helyzetben is a verbális és non-verbális jelek dekódolásának sikerén áll vagy bukik minden, a dolog külön pikantériája pedig, hogy a kommunikációs atombomba, és ezzel az abszolút előny ezúttal a németek oldalán van.
2 Rachel Getting Married (2008)
Rachel esküvője
Jonathan Demme dráma, szerelmi történet 183 3,5 Minimalista eszközökkel filmre vitt rög realista melodráma hiteles karakterekkel és remekül megírt szituációkkal, melyben Anne Hathaway olyan fergeteges alakítást nyújt, amit még a legnagyobbak is csak aranyozott vitrinben mutogatnának.
3 The Curious Case of Benjamin Button (2008)
Benjamin Button különös élete
David Fincher dráma, fantasy, szerelmi történet 1407 3,8 A Benjamin Button különös élete valóságos olvasztótégelye a „Semmi nem tart örökké – Sose tudod mit hoz a jövő” típusú sablonigazságoknak, de furcsa mód ezek összessége Fincher kezében mégis valami egészen szokatlan és bátor filmet eredményezett. Elégikus, elegánsan visszafogott munka, ami nem csak az elmúlásról és az élet kiszámíthatatlanságáról mesél, hanem szerelemről, másságról, lemondásról, kitartásról, és arról a néha felszabadító, néha kellemetlen felismerésről, hogy ebben a különös világban tényleg bármi megtörténhet.
4 Frost/Nixon (2008)
 
Ron Howard dráma, életrajzi film, történelmi film 435 4,0 Tipikus színészfilm, Michael Sheen és Frank Langella pedig köszönik szépen, élnek is a felkínált lehetőséggel. Kettejük szuggesztív jelenléte, Ron Howard szokatlanul visszafogott rendezése és Hans Zimmer bölcs mértéktartással kezelt zenéje szinte tapintható feszültséget teremt a lefitymált showman és a kegyvesztett exelnök médiatörténelmet író pszichológiai ütközetéhez.
5 Slumdog Millionaire (2008)
Gettómilliomos
Danny Boyle - Loveleen Tandan dráma, szerelmi történet 1434 4,0 A Gettó milliomos cselekményének főszálát egy tv-s kvízműsor szakaszolja, aminek a kérdései egyben a főhős életének fejezetcímeiül is szolgálnak. Ehhez a zseniális alapötlethez jön még Boyle erős vizualitású, a klipesztétikával szoros rokonságot mutató stílusa, ami a remek fényképezéssel és zenékkel karöltve valóban az év egyik legjobbjává avatja Jamal és Latika mocsokba írt feel-good meséjét.
6 Changeling (2008)
Elcserélt életek
Clint Eastwood dráma, krimi, thriller 789 4,1 Hosszú, nyomasztó, reménytelen, feszültséggel teli utazás a korrupció, a hatalmi önkény és az emberi kegyetlenség pokol mélyi bugyraiba, melynek kapui ezúttal a valóság teraszáról nyílnak.
7 Revolutionary Road (2008)
A szabadság útjai
Sam Mendes dráma, szerelmi történet 592 3,7 Sam Mendes már megint az amerikai álmot fúrja, azonban az Amerikai szépséghez képest ezúttal sokkal komorabb képet fest a vászonra. A szabadság útjai sötét, már-már depresszív hatású munka, melyben a líraiság helyett ezúttal inkább az erőmegoldások dominálnak, a derű sugarait pedig csak egy szűk kulcslyukon át eresztik a környék borongós, dohányfüstös otthonaiba.
8 Up (2009)
Fel
Bob Peterson - Pete Docter animáció, dráma, kalandfilm, ... 1087 4,0 A Fel! az egyik legérzelemdúsabb modern amerikai animáció, amit eddig láttam, ezen felül pedig kalandfilmnek sem utolsó. Költőien tálalt, szívfacsaró emberi dráma keveredik benne pattogó akciószcénákkal. És ugyan a Pixar most beszélő kutyákkal, meg egy mutáns struccmadárral a legkisebbek felé is tesz némi engedményt, de valamennyire még azok a figurák is szerethetőek, akiket az előzetes alapján idegesítőnek gondoltam. Michael Giacchino külön dicséretet érdemel, mert a film zenéje is remek.
9 The Wrestler (2008)
A pankrátor
Darren Aronofsky dráma, sportfilm 932 4,1 Csont törik és hús szakad, Mickey Rourke pedig mennybe megy Darren Aronofsky soros megszállottság filmjében, melyben a matek, a drog, és a halál elleni gyógyír felkutatása után most a professzionális testrombolás által generált rajongás és felhajtás az addiktív tényező. A rendezés meglepően eszköztelen, a történet régről ismerős, de sokadszorra is bitang erőteljes.
10 Vals Im Bashir (2008)
Libanoni keringő
Ari Folman animáció, dráma, életrajzi film, ... 247 4,1 Amit Ari Folman a film legjobb pillanataiban művel, az valóságos költészet. Kár, hogy nem tud végig egyenletesen magas színvonalat tartani, és a Libanoni keringő a vége felé kissé vontatottá válik, de a mellbevágó befejezés után összességében még így is nagyon erős, sokáig emlékezetes darab. "Majdnem" kategória: Paranormal Activity A látogató Kétely Avatar Puskás Hungary Oly sokáig szerettelek Gran Torino