Legfrissebb érdekességek

A fiatal Charlotte Rampling is szerepelt volna a filmben, ám a jelenetét később kivágták. Az eredeti elképzelés szerint az ő éjszakai stoppos karaktere a halált, Gilda Texter meztelen motorosa pedig az életet jelképezte volna. Kowalski nem maradt a motorosokkal, ellenben engedett a stoppos csábításának így elegendő időt adva a rendőröknek arra, hogy felállítsák az útzárat, ami aztán végez vele.

Az utolsó jelentben valójában nem az 1970-es Dodge Challengert semmisítették meg, hanem egy 1967-es Chevrolet Camaro üres kasztniját töltötték meg robbanóanyaggal.

Delon "bohócjelenetét" párhuzamba állítják Belmondo Montreáli bankrablásával.

A lengyelek az Enigma korai változatát megfejtették, de akkor a németek tényleg megvtoztatták a rendszert, kivéve a belépő kódot, amelyet a lengyelek átadtak az angoloknak, de ez önmagában semmit sem ért.

Mivel a németek a mellékkódolást naponta változtatták, egy kódfejtő gép és a kódkönyv megszerzése önmagában semmit sem ért, csak segítséget jelentett.
Csak a Turing által kifejlesztett szerkezet tudta feltörni az üzeneteket.

A németek az Enigma alapkódolását sohasem változtatták meg.

A 2010-es években a Walt Disney Animations stúdió filmjei közül csak A hercegnő és a béka, valamint a Lilo és Stitch tudott egyszerre kritikai sikert aratni és visszahozni a gyártási költségét a mozipénztáraknál.

A filmben felbukkanó Elvis Presley képek valódi fényképek, nem rajzok.

A filmben megjelenő földönkívüliek egy részét Disney-karakterekről mintázták. Például Malackáról és Tigrisről.

A hawaii eredetű "Lilo" név "nagylelkűt" jelent, míg a "Nani" jelentése "Gyönyörű".

A börtönben összesen 333 szint van, minden szinten 2 emberrel. Összesen tehát 666 ember raboskodik itt, a börtön tehát lényegében maga a pokol. (A 666-os szám a Bibliában a „Fenevad” száma.)

- A Mamma Mia! egyet is láttad? - Minek? A folytatás önmagában is érthető! (Zajlik e párbeszéd Leonard és barátnője, Penny között az Agymenők c. sorozat egyik epizódjában)

A film elején az A24 logó gördeszkákból van kirakva

Bessenyei Ferenc egyik kedvenc filmje az 1957. október 3-án bemutatott Láz című alkotás, melyet Gertler Viktor rendezett, és amin másfél évig dolgoztak, azaz még az 1956-os események előtt kezdtek el forgatni. Ez volt egyébként a szilenciuma előtti utolsó filmforgatása: 1957. május 22-én még forgattak: erről – csakúgy, mint az összes ekkor készülő olyan filmről, melyben eltiltott színészek játszottak – jelentettek Aczélnak, és mivel a filmgyártás kiemelt fontosságú ügy volt abban a rendszerben, az eltiltások akkor kezdődhettek csak meg, amikor a kérdéses színésszel véget értek a forgatások. Miután az eltiltásáról hozott határozat megszületésekor Feri még forgatott, az eredetileg egy éves, majd fél évre mérsékelt eltiltása a színházon kívüli mindennemű munkától a Láz forgatásának utolsó napjával kezdődött meg. (B. Élthes Eszter, Bessenyei Ferenc felesége)

Alternatív magyar cím: Apuci a pácban, anyuci Kubában

Anna királynő népszerű uralkodó volt, és a történészek szerint jól végezte a feladatait az akkor már alkotmányos monarchiában.

A királynőt I. Jakab ( ő maga meg VII. Henrik dédunokája volt) dédunokája követte a trónon.

Az önként számüzetésbe vonuló hadvezér Anna halála után visszatért.

A kegyencváltás valóban megtörtént, az új természetesen a királynő haláláig, még három évig, maradt a helyén.

Gerhad Richter, korunk egyik legnagyobb festője, de a film nem tetszett neki. A támogatását is visszavonta.

"A Tenenbaum, a háziátok Wes Anderson egyik legjobb filmje, ami nem kis részben Gene Hackman fantasztikus alakításának köszönhető. Pedig a forgatáson igencsak puskaporos hangulat alakult ki, köszönhetően annak, hogy a veterán színész egyszerűen utálta Andersont. Anjelica Houston és Gwyneth Palthrow egy idő után már féltek Hackmantől, akit a rendező alapból idegesíthetett, mert egyszer azt üvöltötte neki, hogy viselkedjen már igazi férfiként. Anderson mégis úgy emlékszik vissza erre az egész kálváriára, hogy bár nehéz volt, de megérte a közös munka." (port.hu)

Végre egy feldolgozás, amelyik nem leplezi, I. Erzsébet himlőhelyes volt.

A magyar szinkront teljesen elrontja, hogy Delon pont Belmondo gyakori magyar hangját, Sztankay Istvánt kapta teljesen érthetetlen módon.

John Saxon valójában nem tudott karatézni, csak vett néhány leckét.

A filmben elhangzó dalok:
HBB - Fekete Bárány blues
Bizottság - Na ne hülyéskedj
HBB - Szimpátia az ördöggel
Beatrice - Nem kell
P. Mobil - Az utolsó cigaretta

Az ír akcentus Julia Robertsen is kifogott.

A tanulás ellenére Pitt nem lehetett büszke az ír beszédére.

Míg Kidman elfogathatóan hozta az ír akcentust, addig Cruise "íres" beszédét minden idők legrosszabbjának tartják.

A filmet moziban nem mutatták be hazánkban.

Ez az első amerikai film, amiben lehúznak egy WC-t.

Már ez a film után terveztek egy Macskanő mozit M. Pfeifferrel, de sajnos nem lett belőle semmi, csak később, de nem vele...

2020. július 21-én a nyugat-ukrajnai Luck városában egy fegyveres férfi túszul ejtette egy busz húsz utasát. A férfi Makszim Plohojként (Rossz Makszimként) posztolt a közösségi oldalakra, de kiderült: az igazi neve Makszim Krivos. Azt követelte, hogy a korábbi és a jelenlegi politikai vezetők, köztük Petro Porosenko volt államfő, valamint a titkosszolgálatok vezetői egy YouTube-videóban ismerjék el, hogy ők a bűnözők.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök teljesítette a túszejtő egyik követelését. Az államfő közzétett a Facebook-oldalán egy videofelvételt, amelyen orosz nyelven arra kért mindenkit, hogy nézze meg a 2005-ben készült Earthlings című amerikai dokumentumfilmet.
A túszejtőt aznap kora este őrizetbe vették, minden túszt épségben kiszabadítottak.
(forrás: hvg.hu)

Angelo Solimanról Péterfy Gergely Kitömött barbár címmel írt regényt.

A Goldberg család c. sorozatban Adam Bálint-napon erre a filmre vinné barátnőjét, szerintük ez a világ leromantikusabb filmje, mely akár róluk is szólhatna.

A filmben kisebb szerepet vállaló Szervét Tibor így emlékezett vissza: "Már bekerülni is jó érzés volt, mert itt is több körön keresztül válogattak, és úgy tűnt, nagyon megörültek nekem, hogy "micsoda nagyszerű színész, és még angolul is tud, szuper, küldjük a könyvet". Meg is kaptam a forgatókönyvet, amelyből kiderült, hogy a szövegem annyi: "Ich verstehe Sie nicht." Mégis volt benne egy jó dolog. Ezt a mondatot négyszer kellett felvenni, és ilyenkor általában nem a főszereplő ül be a kamera mellé, hanem vagy egy asszisztens, vagy csak az operatőr odamutatja az öklét, hogy abba az irányba kell közben nézni. De Brad Pitt bemászott arra a kicsi, vacak helyre, hogy én az ő szemébe mondhassam el a mondatomat - ez számomra az ő gyermeki, színészi vénáját bizonyította. Jó volt látni, hogy egy ilyen 20 millió dolláros pasas is képes kollégaként viselkedni. Az is nagyon érdekes volt, hogy Tony Scott végig egy párducmintás harisnyanadrágban, öles szivarral a szájában rohangált föl-alá."

Johnson amerikai elnök feleségét hívták "Lady Birdnek".

Spartan és Phoenix szerepére eredetileg Steven Seagalt és Jean-Claude Van Damme-ot akarták felkérni, olyan felosztásban, hogy Van Damme lett volna a negatív figura. A színész azonban csak úgy vállalta volna a filmet, ha ő lehet a pozitív karakter – a főgonoszra viszont Seagal is nemet mondott. A két színész végül évtizedekkel később vállalt csak negatív szerepet: Seagal a 2010-es Machetében, Van Damme pedig a 2012-es The Expendables – A feláldozhatók 2-ben volt gonosz.

A filmben két különböző (de egyébként nagyon hasonló) Ferrari modell "alakítja" Axel Ferrariját, mivel Scotték a detroiti felvételeknél egy 1978-as 308 GTS-t használtak, viszont Los Angelesben egy 1986-os 328 GTS állt rendelkezésükre.

Mozibemutatót terveztünk, de a tékák elterjedése miatt elmaradt.

A filmet átvettük, de a moziba végül nem jutott el.

Jane Seymour fenn felejtette magát a buszon, pedig csak távolról látni, elég lett volna helyette egy dublőr.

Érthetetlem módon pár percet kivágtunk a filmből, mikor bemutattuk.

Eredetileg Stu szerepére Will Ferrellt, Alan szerepére Jake Gyllenhaalt-t és Jack Blacket, Phil megformálására pedig Paul Ruddot szemelték ki a készítők.

Carlost, a kisbabát a valóságban hármasikrek, valamint egy bábu segítségével keltették életre.

A filmet mindössze 15 napig forgatták és ez idő alatt 35 millió dollárt emésztett fel. Világszinten azonban nem kevesebb, mint 467 milliót termelt.

A folytatás története nagy vonalakban már az első rész bemutatója előtt megszületett.

A készítők a sokkolós jelenetben valódi sokkolókat akartak alkalmazni, de a stúdió jogászai közbeléptek és meggyőzték a filmeseket, hogy inkább egy kelléket használjanak.

Mike Tysonnak a valóságban nem egy, hanem hét tigrise is van.

Stu hiányzó fogához a filmeseknek nem kellett trükköket alkalmazniuk, ugyanis a karaktert megformáló Ed Helms-nek valóban hiányzott ez a foga, így csak a pótlására használt műfogat kellett kivennie a forgatás idejére.

Ed Helms és Zach Galifianakis improvizációiból született meg a “Stu dala” és a “Három jóbari” című betétdal.

Lindsay Lohannek is felajánlották a sztriptíztáncos, Jade szerepét, azonban ő visszautasította, mert nem tetszett neki a forgatókönyv, valamint úgy gondolta, hogy bukás lesz a film. Így a szerep végül Heather Grahamnél landolt. Lohan később elmondta, hogy megbánta, hogy nem vállalta el.

Mike Tyson eredetileg nem akart szerepelni a filmben, de meggondolta magát, mikor megtudta, hogy Todd Phillips rendezte a Sulihuligánokat, amely Tyson egyik kedvence.

Sigourney Weaver azért vállalt szerepet a filmben, mert az emberek komoly színésznőnek skatulyázták be őt az Alien és a Vigyázó szemek című mozik miatt és meg akarta mutatni, hogy a könnyedebb szerepek is jól állnak neki.

Dan Aykroyd eredetileg a “Ghost Smashers”, magyarul: Szellem püfölők” címet szánta a filmnek.

Amikor a tesztközönségnek levetítették az alkotást, akkor a film eleji könyvtáras jelenetnél egyszerre sikongattak és nevettek.

A híres amerikai showman-t, Jay Leno-t is meghallgatták Louis Tully szerepére.

A film bemutatója után Bill Murray egy kis szünetet tartott és Párizsba költözött. Sokáig úgy is volt, hogy végleg felhagy a színészettel, de 1988-ban visszatért és elvállalt a Szellemes karácsony, valamint a Szellemirtók folytatásának főszerepét és azóta is aktívan forgat.

A kultikus Ectomobile eredetileg fekete színű lett volna, de aztán a készítők rájöttek, hogy éjszakai jelenetekben is szerepelni fog a jármű, amikben így nehezen lett volna látható, ezért átfestették fehérre.

Peter Venkman karakterét kifejezetten John Belushi-ra írták, de a színész meghalt, miközben Dan Aykroyd a forgatókönyvön dolgozott.

Michael Keaton Dr. Peter Venkman és Dr. Egon Spengler szerepét is visszautasította.

Egy Stay Puft habcsók ember ruha elkészítése körülbelül 20.000 dollárba (kb. 6 millió forint) került. Összesen hármat csináltak belőle, amik a forgatás alatt meg is semmisültek.

A partijelenetet, amiben Louis Tull (Rick Moranis) a vendégeivel társalog nem csak, hogy egyszerre, vágás nélkül vették fel, de minden egyes szó, ami elhagyta a színész száját improvizáció volt.

A Reszkessetek, betörők!, 1990-es megjelenéséig – azaz csaknem 6 évig – ez volt minden idők legnagyobb bevételével rendelkező vígjátéka.

Szinte minden jelenetet máshogyan vettek fel, mint ahogy az a forgatókönyvben eredetileg szerepelt. Bill Murray például a stáb elmondása szerint szinte az egész filmet végig improvizálta.

A készítőket annyira szorította a határidő, hogy számos effektet be sem fejeztek teljes egészében, ráadásul több jelenetben még kábelek is láthatóak. A rendező, Ivan Reitman elmondása szerint azonban ez az embereket egyáltalán nem érdekelte.

Harold Ramis forgatókönyvíró eredetileg nem akart szerepelni a filmben, később mégis megváltoztatta döntését, miután nem találtak senkit, aki megfelelően eltudta volna játszani Dr. Egon Spengler karakterét.

Ez volt a Disney stúdió 32. egész estés animációs filmje.

A mai napig Az oroszlánkirály a legnagyobb bevételű hagyományos technikával készített animációs film.

A gnúcsorda vonuását három évig animálták a készítők, egy új programot is kellett írni hozzá, annak érdekében, hogy a karakterek ne csússzanak össze rohanás közben.

Eredetileg Zordon elűzi Nalát, mert az nem engedett a romantikus közeledésének, aki ez után talált volna rá Simbára, Timonra és Pumbára. Ezt az ötletet azért elvetették el, mert úgy gondolták, a szexuális zaklatás témája nem való egy családi filmbe.

A nyitó jelenet alatt eredetileg volt egy rövid szöveg, amely bemutatta a főszereplőket. A készítők ezt elvetették, miután meghallgatták a „Circle of Life” végső verzióját.

Az eredeti címe „Az Állatok Királya” volt, majd ezt megváltoztatták „A Dzsungel Királyá”-ra, a harmadik verzió pedig „A Szikla Királya” lett. A Dzsungel Királyát azért vetették el végül, mert a készítők közül valaki rájött, hogy nem is a dzsungelben, hanem a szavannán játszódik a történet.

Egy korábbi változatban Zordon egy külön utakat járó oroszlán volt, aki egy csapat agresszív páviánt vezetett.

Nathan Lane és Ernie Sabella szolgáltatták Timon és Pumba hangját, bár eredetileg a hiénák szinkronizálására szemelték ki őket.

Jim Cummings beszállt Jeremy Irons mellé a „Készülj hát” dal utolsó harmadánál, mert Jeremy Irons hangja elment a dal felvétele során.

A híres dal, a „Hakuna Matata” eredetileg nem szerepelt a történetben, ehelyett egy bogárevésről szóló dal lett volna hallgató benne. De a rendező elmondása szerint ez nem nyerte el mindeki tetszését, így változtattak rajta.

A stúdióba bevittek oroszlánokat és szarvascsőrű madarakat is, hogy az animátorok tanulmányozhassák a mozgásukat.

Egy 1994-es földrengés miatt átmenetileg be kellett zárni a Disney stúdiót, ezért az Oroszlánkirály nagy részét otthon készítették el az animátorok.

Egy bogárnak, amit Timon talál a farönkök alatt, Mickey egér mintájú folt van a hátán.

Tim Rice körülbelül 15 variációt írt az „Érzed már a szív szavát” című dalhoz. Ennek ellenére végül csak az első verziót énekeltette fel Elton Johnnal, amivel Oscar-díjat is nyertek.

Pumba volt az első olyan Disney rajzfilm karakter, aki képernyőn szellentett.

A „Készülj hát” dal alatt Zordon egy szikláról figyeli, ahogy a hiénák sorban menetelnek. Ennek alapját Hitler és a náci csapatok vonulása adta.

Jeremy Irons mellett Tim Curry-t és Malcom McDowell-t is felkérték Zordon szerepére.

Eredetileg semmilyen rokoni kapcsolat nem volt Zordon és Szimba között. Csak később döntöttek így a készítők, hogy érdekesebbé tegyék a történetet.

Mufasa oroszlánordítása, amit akkor hallunk, amikor megmenti Szimbát és Nala-t a hiénáktól, valójában nem egy oroszlántól származik, hanem egy grizzly medve egy tigris ordításának és egy repülőgép hangjának kombinációja.

Mufasa hangjának Liam Neeson-t is le akarták szerződtetni, ő azonban nem vállalta.

A készítők először az ABBA-t akartak felkérni, hogy írják meg a film zenéjét, de nem vállalták el. Ekkor került a képbe Elton John, aki szinte rögtön igent mondott a feladatra.

Egy időben készült a Pochahontassal és a stúdió másodlagos projektnek tartotta. Ezt az is bizonyítja, hogy a Pochahontasnál alkalmazták a tehetségesebb animátorokat. Éppen ezért mindenki meglepődött, hogy az Oroszlánkirály sokkal nagyobb siker lett, mint a Pocahontas.

Egy hiénakutató a film bemutatója után beperelte a Disneyt, mert rossz színben tüntette fel az állatokat.

A filmesek eredetileg a megroncsolódott Hindenburg-ot szerették volna szerepeltetni az utolsó harmadban, de ezt végül elvetették és a Titanic felbukkanása mellett döntöttek.

A bolondok háza egyik rehabilitációs szakemberét Bill Murray bátyja, Brian Doyle-Murray alakította.

A “protonágyú” szó először ebben a Szellemirtók filmben hangzik el, amikor a csapat lemegy a csatornába.

Ragacs a film stáblistáján úgy van feltüntetve, mint aki saját magát alakította.

Ivan Reitmannak el kellett halasztania az Ovizsaru (1990) munkálatait, hogy befejezhesse ezt a filmet.

Ernie Hudson egy interjú során elárulta, hogy a film producerei jó néhány változtatást eszközöltek a folytatás forgatókönyvén, miután látták, hogy mekkora népszerűségnek örvendett az első rész a fiatalok körében.

A német változatban Oscar nevét Donald-ra változtatták.

Az egyik kivágott jelenetben Louis (Rick Morranis) csirkeszárnyak segítségével becsalogatja Ragacs-ot egy csapdába, de a szellem végül kiszabadul belőle.

A film elején megtudjuk, hogy a folytatás cselekménye 5 évvel az első rész után játszódik. Ez azért is érdekes, mert a két epizód bemutatója között a valóságba is pontosan ennyi idő telt el.

A Szabadság-szobor a valóságban 305 láb magas, a Hudson öböl pedig 250 láb mély. Tehát a látványosságnak alig kellett volna kilátszódni a vízből, ennek ellenére vígan átsétált rajta.