Legfrissebb érdekességek

Tizenkét millió dolláros költségvetésével a legdrágább film volt az egész addigi japán filmtörténetben - az Árnyéklovas után, ami tízmillió dollárba került. A film forgatása 118 napig tartott, több ezer statiszta - és 300 ló - vett részt benne. A forgatás során a maximális hitelesség igényével építettek fel egy várat a Fuji hegységben, ami közel kétmillió dollárba került, és a forgatókönyv előírásai szerint a tűz martalékává lett. (forrás: Berkes ildikó: Kurosawa Akira)

A film Vlagyimir Arszenyev orosz utazó Az usszuri vidék őserdeiben című könyve alapján készült (forrás: Berkes Ildikó: Kurosawa Akira)

A film címe a Rokkuchan vezette, képzeletbeli villamos kerekeinek csattogását idéző szó.

A rendező műteremben építtette fel a helyszínül szolgáló nyomornegyedet. (forrás: Berkes Ildikó: Kurosawa Akira)

A rendező a hitelesség kedvéért egész várost építtetett fel, a tetőcserepeket és gerendázatot több mint százéves házakról gyűjtötték össze hozzá, a kosztümöket és az ágyneműt hónapokig nyűtték, hogy valóban réginek tűnjenek. A rendező a statiszták megjelenésével és mozgásával is behatóan foglalkozott. Amikor Otoyo az utcán koldul, hogy újat vehessen az összetört tál helyett, a háttérben teljesen más járással tűnik fel egy szamuráj, mint például egy kereskedő. A forgatás a rendező és a két főszereplő betegsége miatt két évig tartott, a film cselekménye kb. fél évet ölel fel. (forrás: Berkes Ildikó: Kurosawa Akira)

SPOILER!

Sanjuro párbajakor teljes tizenöt másodpercig áll egymással szemben mozdulatlanul a két párbajozó, majd Sanjuro egyenesen az ellenfele szívébe szúrja a kardját, akinek a melléből valóságos vérgejzír tör elő. A hatást egyébként úgy érték el, hogy egy tartályban szirup és szódavíz keverékét helyezték nagy nyomás alá. (forrás: Berkes Ildikó: Kurosawa Akira)

Noha Alice a Resident Evil filmek központi figurája, az ihletõ videojáték-sorozatban még csak említés szintjén sem szerepel a Milla Jovovich által megformált karakter.

Evan-t, a roncstelepen csapdába ejtett rasszista banda vezérét Chester Bennington, a Linkin Park rockzenekar énekese alakítja.

Az anya alakját Lana Turner inspirálta a gengszter barátjával és a 14 éves lányával.

Ezért is szeretett volna a rendező egy hollywoodi sztárt a szerepre,O'Sullivant,de a betegsége miatt az új forgatáson már nem tudott részt venni.

Jake fekete szuperautója egy 1984-es Dodge M4S Turbo Interceptor.
(A film Németországban egyébként "Interceptor" címen ismert.)

A Simpson család a 16. évad nyitó epizódjában parodizálja ki a filmet "The Ned Zone" címmel.

Noha a stáblista végén említést tesznek a készülõ Titan A.E. videojátékról, azt valójában sosem adták ki. A film általános negatív fogadtatása miatt ugyanis a fejlesztést nem sokkal a tervezett megjelenés elõtt leállította a Fox Interactive.

"A kultuszminiszter helyettese a cenzúrabizottság döntése ellenére az Emberek a havason-ból kivágott egy részt (- a havasi emberpár nem tud eligazodni egy latin imádságos könyvből -,) mert ez analfabéta illatot terjeszt Magyarországról. A kivágott részt később mégis visszacsempészték a filmbe és csodák csodája Velencében senki sem botránkozott azon, hogy statisztikai kiadványainkban hivatalosan is szereplő analfabétáink az Istentől, embertől elzárt havasi emberek között is akadnak - , nemcsak a közhivatalokban kell keresni őket. Volt, aki a film Velencébe küldését ellenezte -, mert a favágók között túl sok a rongyos ember - s ez rossz szociális képet mutat a díszmagyaros Magyarországról." (forrás: Szőts István: Röpirat a magyar filmművészet ügyében)

"A >>Halálos tavasz<< külső felvételeinek egy részét az eredeti regénynek megfelelően filmezték, ahol Karády vőlegénye egyenruhás tisztként szerepel. Az utólag érkezett honvédelmi minisztérium cenzúrája miatt meg kellett ismételni a jelenetet a szereplő színészről civilben - >>...mert egy katonatiszt menyasszonya nem lehet egy ilyen lány...<< Ugyanaz az indokolás kreált Somlay eredeti tábornok szerepéből is bizonytalan foglalkozású kegyelmes urat - (... >>egy tábornoknak a lánya nem ilyen...<<) Hasonlókép járt Szörényi Éva őrmester bátyja. Róla is sebtiben lehúzták az uniformist, átszervezték tűzoltónak, mert egy őrmester húga nem lehet egy ilyen nő... (Csak azon csodálkoztam, hogy a tűzoltók testülete miért nem locsolta szét a bemutatót...)" (forrás: Szőts István: Röpirat a magyar filmművészet ügyében)

Jack Hawkins a betegsége miatt itt már szinkronizálásra szorult.

A film plakátja átverés.Monroe nem így néz ki,nem ilyen ruhában van és nem ezt a karaktert alakítja.

"Ő (Sztehlo Gábor) ihlette a Valahol Európában című film történetét és a főszereplő alakját." (wiki)

Monroe beszédórákra járt és így tanították,ahogy a filmben hallható.Később nagy nehezen leszokott róla.

A forgatás Budapesten, míg az utómunka Németországban zajlott.

Az ifjú rendező vizsgafilmje.

A történet 1922-37 között játszódik.

A film zenéjét az a Fabio Frizzi komponálta, aki Lucio Fulcival is dolgozott.

Az ötlettől a kivitelezésig nagyjából egy év telt el, mialatt az eredeti ötlet számtalan változatot és mellékvágányt megérve kapta meg végleges változatát.

Martin Scorsese mint holland kereskedő cameózik néhány másodpercre a film vége felé (kb. 2:21:50)

10 millió márkás költségvetésével az akkori legdrágább német gyártású animációs film volt.

Akif Pirinçci Bársonytalpon oson a halál című regényéből készült.

A valaha készült egyik legerőszakosabb és legrémisztőbb animációs horrorként tartják számon.

Az angol szinkronos verzióban Francis hangja Cary Elwes, Pascal-é John Hurt, Kékszakállé pedig Michael Madsen.

A film vegen bemutatjak a ket eredeti orvos portrejat, akikrol a film szol.

PG

A filmben az osszes allat hangjat Maurice Denham szinesz produkalta.

PG

A Paramount stúdió még 1926-ban vette meg H.G. Wellstől a regény filmre vitelének jogát. A '20-as évek végén az USA-ban tartózkodó Szergej Eizenstein kacérkodott a gondolattal, hogy a Paramount berkein belül elkészíti a filmet (végül se ebből, se másik tervéből, Dreisler Amerikai tragédiájának adaptációjából sem lett semmi).
Később Cecil B. DeMille-hez került a projekt, aki egy időben Alfred Hitchcock-ot szerette volna megnyerni rendezőnek, de Hitchcock visszautasította a felkérést.
Végül DeMille George Pal producernek adta át a tervet, akinek korábban több animációs munkája is elnyerte a tetszését. Pal a filmben tesz egy apró kikacsintást DeMille felé: a kaliforniai kisváros mozijában a plakátok és a feliratok tanúsága szerint a Sámson és Delilah című filmet játsszák éppen.
Érdekesség még, hogy a forgatás előtt kiderült: a stúdió anno csak némafilmre vette meg a regény adaptációs jogait, de Wells örökösei nagylelkűen elengedték ezt a kitételt a szerződésből.

A filmben feltűnik Pelé személyesen, mint szállodai vendég.

A film forgatásán egy balul sikerült ugrás következében szörnyethalt Gyulai György (1928-1961) ejtőernyős. A stáb a filmet az ő emlékének ajánlotta.

Hosszú-hosszú évtizedeken át ő benne látták a chicagói maffiavezér legyőzőjét, valójában nem ő juttatta börtönbe Caponét, sőt jelentősebb érdemei sincsenek a szervezetbűnözés elleni küzdelemben.
Mikor Ness már teljesen tönkrement, akkor írta meg visszaemlékezéseit Érinthetetlenek címmel. A kiadó ösztökélésére a történet zömében fikciókkal bővült, így született meg Ness legendája is, ami főleg filmeket ihletett meg, s amelyek tovább homályosították a valóságot. Az újkorban az emberek már kezdenek józanabbul látni a Ness-legendára, s többen fogadják el a tényt, hogy Capone Frank J. Wilson adóellenőr révén kerülhetett bíróság elé.

Eredetileg Joaquin Phoenix volt kiszemelve Kevin szerepére, ám végül James McAvoy-nál landolt a szerep.

A film nyitójelenetében Liszt Ferenc Les Preludes című szimfónikus költeménye hangzik fel.

Az írói munkálatokért Térey Jánost, a zenéért Tallér Zsófiát is dicsérhetnénk.

A forgatókönyv Térey Jánoshoz is köthető.

Simon and Garfunkel dalt irt a film alapjan "Mrs. Robinson" cimmel.

PG

Fritz Lang 1931-ben forgatott „M - Egy város keresi a gyilkost” című klasszikusának amerikai újrafeldolgozása Joseph Losey rendezésében.

Yonderboi első albumának (Shallow and Profound) utolsó számában (Outro) felhangzik egy részlet a filmből.

Gyaníthatóan Linklaternek is tetszett a film, mert a rendező, Athina Tsangari és a főszereplő, Ariane Labed is szerepet kapott a Mielőtt éjfélt üt az órában.

A film alapjául szolgáló regényben J.D. Salinger az író, aki elmeséli a történetet, azonban a valódi Salinger megfenyegette a producereket, hogy a gatyát is leperli róluk, ha meg merik őt jeleníteni a filmben, így pótolták őt a fiktív Terence Mann (James Earl Jones) karakterével.

Az egyik híres ruha, amit Gloria Swanson visel a filmben, később Freddie Mercury tulajdonát képezte.

Erich von Stroheim a valóságban nem tudott autót vezetni, jogosítványa sem volt, ezért a legtöbb jelenetben mikor sofőrként Norma kocsiját vezeti, egy másik járművel vontatták (képen kívül) az autót.

A négy fejezetből álló film egyik részét teljes egészében Magyarországon vették fel.

"Az első, igazi poliziottescónak az egyébként Bud Spencer–Terence Hill-filmjeiről ismert Steno (született Stefano Vanzina) 1972-es évjáratú A rendőrség megköszöni (La polizia ringrazia) című munkáját tekintjük. Érdekes, hogy míg magát a műfajt Európában a Siegel-film sikere hívja életre, és annak motívumai vezérlik – individualista, a saját értékrendje szerint cselekvő rendőr a rendszerrel és a bűnözőkkel egyaránt szembeszáll –, addig az egyik Piszkos Harry-folytatás, a Magnum ereje (Magnum Force, 1973) egy az egyben lekoppintja a Steno-film sztoriját." (filmvilag.blog.hu)

"...a giallók, az olasz krimi-horror hibridek is Mario Bava 1964-es Hat halott modell (Sei donne per l’assassino) és Dario Argento 1969-es A kristálytollú madár (L’ucello dalle piume di cristallo) című klasszikusai nyomán nyertek financiális létjogosultságot." (filmvilag.blog.hu)

"Vannak, akik a Francia kapcsolatra esküsznek, mások a Bullittot emlegetik fel ilyenkor; számomra minden idők leggyönyörűbb járműves tombolása Umberto Lenzi 1976-os A vad Nápolyában található: egy crossmotor tombol végig a város sikátorain, terein és gyalogátkelőin, egy rendőrautóval a nyomában. A motor vázához erősített kamera szinte áldozatként szemléli végig a szó szerint hajmeresztő produkciót, Franco Micalizzi elképesztően cool zenéje által aláfestve a város nem egy lakosa esik majdnem áldozatául a filmesek nyilván engedély nélkül rögzített produkciójának. Az amerikai mozi egyik ősrégi fogása járatódik csúcsra a szemünk láttára, az üldözés fetisizálódik, már-már orgazmikus hatást váltva ki a nézőben. Ott akarsz lenni azon a motoron, vágtatva megállíthatatlanul, életre, halálra, törvényre ügyet sem vetve. Bellissima." (filmvilag.blog.hu, Wostry Ferenc: Itáliát látni és meghalni - Olasz zsaruk, Filmvilág, 2009. ápr.)

Magyar címe: A vad Nápoly.

Rodrigues atya Jézus-képe valójában El Greco festménye.

Sean Ellis a hitelesség megőrzése érdekében tagalog nyelven rendezte a filmet, pedig ő maga nem beszéli a nyelvet.

A rendező, miután problémái akadtak a film finanszírozásával, saját tőkéjéből is hozzátett a költségvetéshez, illetve a rendezés mellett az írói, operatőri és hangmérnöki teendőket is magára vállalta.

A filmet egy manilai nyaralás ötlete ihlette, ahol is a rendező szemtanúja volt egy fegyverszállító autó felfegyverzett őrei közötti konfliktusnak. A filmbe emelt Philippine Airlines Flight 812 története szintén valós eseményeken alapul.

Calvero bolhajátékát kicsit leegyszerűsítve mentette át Alfonzó az 1978-as Keménykalap és krumpliorr cirkuszi jelenetébe.

Michael Parks két szerepet is játszik: Earl McGraw-t és Esteban Vihaio-t.
Ráadásul Earl McGraw alakja filmbéli fiával Edgar McGraw-val megjelenik a Grindhouse-ban (Quentin Tarantino) és az Alkonyattól pirkadatigban (Robert Rodriguez).

A 2014-es legjobb idegennyelvű Oscar indiai jelöltje, de nem jutott tovább a rostán.

Alfonzó bolhajátékát az 1952-es Chaplin-filmből, a Rivaldafényből merítette.

A Pollock festmény, amit a film végén Dana megkap, a "Free Form" címet viseli és 1946-ban készült.

A két főszereplő jó munka kapcsolata,baráti viszonya eredményeként Cooper ajánlotta be Hepburnt az Egy apáca története c. film főszerepére.

egyes európai országokban a címet átnevezték, nehogy valaki összekeverje Moana Pozzi néhai olasz pornósztárral.

A film bemutatója előtt szárnyra kelt egy tévhit, miszerint Jyn, a Zsivány Egyes főszereplője a hetedik epizód hősének, Reynek az édesanyja.

A filmben három megjelent karakter is elhunyt 2016-ban: Carrie Fisher (Leia Organa hercegnő), Kenny Baker (R2-D2) és Drewe Henley (Vörös Vezér).

Az első Star Wars-film, melyben a zárójelenetben beszélnek. Eddig mindig a "zene" beszélt.

Az első Star Wars-film és 1985 óta az első Disney-film, melyet 70mm-re forgattak.

Az első Star Wars-film, melyben a képre vannak írva a helyszínek szövegei.

SPOILER!!!

Carrie Fisher, az örök és feledhetetlen Leia hercegnőnk másfél héttel a bemutató után elhunyt. Lehetősége volt megnéznie a filmet és elmondása szerint öröm volt látni magát újra fiatalként a vásznon.

A film fájljai, tekercsei a mozikba "Los Alamos" néven érkeztek.

A hosszú évtizedeken keresztül égető kérdést ez a film válaszolta meg: tud-e a Halálcsillag hiperugrást végrehajtani? Természetesen eddig is tudvalevő volt, hogy igen, hiszen a negyedik részben igen hamar elér a Lázadók támaszpontjához, azonban egyszer sem látjuk a monstrumot belépni, utazni, vagy kilépni a hiperűrből, így mégis kétség maradt. Egészen idáig.

Az egész film a negyedik rész bevezetőjének pár mondatára épül.

A film kosztümtervezője szerint számtalan korabeli kosztümtervet újra felhasználtak, amit annak idején a negyedik, ötödik és hatodik epizódnál használtak.

Jordan Peele rendezőt Az élőhalottak éjszakája (1968) inspirálta Romero klasszikusának szintén fekete főhőse miatt.

A rendező, Massimo Pupillo, annyira elégedetlen volt a végeredménnyel, hogy beleegyezett, hogy a producer, Ralph Zucker neve kerüljön fel helyette a stáblistára, akinek egyébként semmi köze nem volt a rendezéshez. Később ez olyan félreértésekhez vezetett, miszerint a két ember egy és ugyanaz a személy.

A karbonárik címen mutatták be nálunk 1971.05.13-án, a tv-ben is ugyanezzel a címmel adták 1996.04.26-án.

A filmben van utalas arra, hogy Kinski duhkitoresei nem voltak mindig alaptalanok. Az egyik esetet taglalva rendezo elszolja magat, hogy bar Kinski aprosag miatt rendezett nagy balhe utan kovetelte az egyik tag elkuldeset, a rendezo megjegyzi, hogy az illetot azert nem kuldte el, mert akkor mas stabtagok is elmentek volna vele.

PG

Werner Herzog es Klaus Kinski utoljara dolgozott egyutt.

PG

A "hajvágással" a főszereplő visszatért a saját eredeti viseletéhez,megszabadulva egy parókától.

Henning Mankell: A pekingi férfi című könyve alapján készült

A stúdió azt akarta, hogy a film úgy végződjön, hogy a tudósok kikísérleteznek egy szérumot, amivel Scott-ot képesek visszanöveszteni eredeti méretére. Jack Arnold viszont nagyon ellene volt a happy endnek és szerette volna megtartani a regény bizonytalan befejezését. Végül a producerek úgy döntöttek, tartanak egy tesztvetítést és az alapján döntenek az ügyben. A vetítésen a nézőknek nagyon tetszett a film, így a rendező eredeti befejezése maradhatott.

A rendezo Kinski, talan csak a halala utan megjelent oneletrajzi konyvere ad cafolatot egyben sajat magat piedesztalra emelve, hogy csak o volt kepes kezelni a zsenit es o volt az elso, aki eszrevette, hogy Kinski mar kimerult.

PG

A film fekete-fehér, de a rendező, Mario Caiano, a véres jeleneteknél szeretett volna vörös színt használni. Anyagi okokból aztán ebből nem lett semmi.

"Mi kell egy jó filmhez? Egy jó rendező? Pipa. David Mackenzie skót. Lehet, hogy pont egy külföldi kellett ahhoz, hogy ilyen jól elkapja Nyugat-Texas dögrovásos vidéki életét." (Mészáros György, az Új Szó webmenedzsere, Szalon, Mit néz?)

"A 24. Febiofestet Agnieszka Holland Holtak csontjai című filmje zárta. A vetítésen részt vett a rendezőnő is." (tb)

Marvin, a marslakó első megjelenése.

Sikerült megszerezni a filmhez a Godzilla filmeket gyártó japán Toho stúdió szakembereit is, ők feleltek a speciális effektekért.

Producerként Kim Jong-Il van megjelölve. Ez a címe nem névleges, mint sok más, ő raboltatta el ugyanis a rendezőt.

Jonah Hill és Seth Rogen producerelte és írta is a látottakat.

A Deepwater Horizon olajfúrótorony katasztrófája 2010. április 20-án következett be, amikor is felrobbant a Deepwater Horizon olajfúrótorony, majd a robbanást követően tűz pusztított a fúrótorony fedélzetén. A fúrótorony a Transocean nevű vállalat tulajdonát képezte és a BP olajvállalat számára végzett kitermelést a Macondo Prospect kőolajmezőn, amely mintegy 60 kilométernyire délre fekszik Louisiana állam partjaitól. A robbanásban 11 munkás életét vesztette, valamint 17 másik megsebesült. A robbanás következtében a Deepwater Horizon olajfúrótorony kigyulladt, majd később elsüllyedt. Ugyanennek a kitörésnek egy másik következménye volt az, hogy egy mélytengeri olajömlés következett be a Mexikói-öbölben, amely a világ eddigi legnagyobb tengeri olajkitörése volt, melyet emberi beavatkozás okozott, illetve ez volt az Amerikai Egyesült Államok történetének eddigi legnagyobb környezeti katasztrófája is egyben. Forrás : Wikipedia

A filmben az 1967-ben született A spektákulum társadalma című könyvet olvassák fel. A könyvet magyarul itt találod meg: http://www.c3.hu/~ligal/spekt%20tars%20liget%2011%20print.pdf

A Két félidő a pokolban és a Menekülés a győzelembe szovjet, egész estés moziváltozata. Hazai bemutató: 1964 április 2. A film annyira "sikervárományos" volt, hogy a premier héten csupán egyetlen, a Honvéd mozi tűzte műsorára.

Sergio Corbucci egy hét forgatás után átadta a rendezést Antonio Margheritinek.

Gilbert Taylor operator ezert a masodik BAFTA jelolest kapta.

PG

Gilbert Taylor operator BAFTA jelolest kapott.

PG

Steven Spielberg első egész estés filmje, aminek a végleges verziója eltűnt, és a megmaradt kópia befejezetlen. Később ezt a történetet továbbfejlesztve készítette el a Harmadik típusú találkozásokat.

A Zenevonattól a Fred Astaire-Ginger Rogers filmeken át Funny Face-ig rengeteg zenés klasszikus elött tiszteleg az alkotás.

Poe Dameron az első olyan karakter, aki a Star Wars filmekben repült TIE vadásszal és X-szárnyúval is egyaránt.