Legfrissebb érdekességek

A 384 ezer kilométerre lévő Holdat az Apollo-program űrhajói 72 óra alatt érték el.

Szinkronrendező: a legendás Tomasevics Zorka ("Több mint 2000 film gyártásvezetője, asszisztense, rendezője, szövegírója volt." (wiki)), aki a piliscsabai P. P. K. Egyetemen engem is tanított.

Denis Villeneuve a Szárnyas fejvadász 2049 után újra hazánkban forgat.

A filmben feltűnik a magyar kitörésvédelmi csapat és gépük, a Big Wind is.

1968-ban a Magyar Filmművészek Szövetsége beválasztotta a tizenkét legjobb magyar film közé (Budapesti Tizenkettő), 2000-ben bekerült az Új Budapesti Tizenkettőbe, 2012-ben pedig felvették a Magyar Művészeti Akadémia tagjai által kiválasztott legjobb 53 magyar alkotás listájára is.

A filmet az 1956-os Cannes-i filmfesztiválon Arany Pálmára jelölték.

A film Oscar-díjra jelölt betétdalát Scarlett Johansson adja elő.

A filmet Pomázon forgatták, a Stern filmstúdióban.

Ács Dániel a dokumentumfilm elkészítéséért 2019-ben kiérdemelte a Magyar Újságírók Országos Szövetségének az Év gazdasági újságírója díját.

Robin Cook: Fever az alapja a filmnek, de az orvosi dolgok kimaradtak.

A film szerint az ügyek mindössze 1.5%-a kerül bíróság elé, a többi esetben vagy ejtik a vádat vagy megegyezés születik.

Sok kritikus szerinte a sorozat nem más, mint Tom Cruise öntömjénezése.

Martin Landau szintén elégedetlen volt a filmmel.

Szerinte a sorozat egy elmejáték volt, a film meg szimpla akciómozi.Gyakorlatilag "megsemmisítették" a sorozatot.

A film elején a hosszú vágatlan jelenet tisztelgés Hitchcock a Kötél c. filmje előtt.

A mozikban Gaspar Noé Eksztázis című filmje előtt vetítették.

1992-ben Oscar-díj-ra jelölték a legjobb dokumentumfilm kategóriájában.

The lyrics were inspired by The Master and Margarita, a book by Mikhail Bulgakov. British singer Marianne Faithfull was Mick Jagger's girlfriend at the time and she gave him the book.

https://www.songfacts.com/facts/the-rolling-stones/sympathy-for-the-devil

A filmet részben Budapesten forgatták. Pl. a legjobbat, a párizsi Moulin Rouge-ban játszódó jelenetet a Nagymező utcában.

Pitesütők háborúja címmel tűzték műsorra a kereskedelmi csatornák.

A filmben a központi segélyhívószám a 112-es - mint ahogy az a mai (2019. március 11.) Honfoglaló c. tévés vetélkedőből is kiderülhetett.

Diane Keaton a bizonytalanságával, pszichiáter függőségével saját magát parodizálja, akárcsak a valaha Oscar-díjas, de azóta kevésbé sikeres, agyonplasztikázott Goldie Hawn.

A FILM4 Csábító nyári gyakorlat címmel vetítette.

A filmet egy éjszaka alatt forgatták kb. 200 dollárból.

Bruce Willis azóta már szállóigévé váló "Yippee ki-yay, motherfucker! megszólalása Willis improvizációja volt, mert meg akarta nevettetni a stábot azt hitte, hogy úgyis kivágják.

Az első résszel ellentétben, amit Görögországban forgattak, ezt Horvátországban, Vis szigetén vették fel.

Több mint 17 millióan nézték meg a filmet a dél-koreai mozikban. (Dél-Korea lakossága: 51 millió fő)

Az ABBA két tagja, Björn Ulvaeus és Benny Andersson is cameózik a filmben. Ulvaeus az egyik tanárt alakítja a film elején, Andersson pedig a zongorista a "Waterloo" szám alatt.

A forgatás során Chicagóban egy ember véletlenül ütközött a Batmobillal. A sofőr állítólag részeg volt és elmondása szerint azért hajtott neki a Batmobilnak, mert amikor meglátta, azt hitte, hogy egy földönkívüli inváziós űrhajó és pánikba esett.

A stáblistában sok Nolan szerepel. John Nolan pl. a nagybátyja a rendezőnek, Patrick Nolan rendőrt alakított a kikötői jelenetben, Tom Nolan inast játszott a filmben. Utóbbiakról nem tudni, ők is rokonai voltak-e a rendezőnek, vagy csak a nevek egyezéséről van szó.

Christian Bale háromszor is berekedt, mikor A Sötét Lovag elváltoztatott hangján szólalt meg.

Felmerült, hogy a fiatal Bruce Wayne és Clark Kent találkoznak – utóbbit Tom Welling játszotta volna -, de sajnos elvetették az ötletet.

A Ra’s Al Ghul (Ken Watanabe) által a filmben használt nyelv nem japán, de még csak nem is tibeti. Egyszerű halandzsa, amit a színész a forgatás során talált ki.

Az a szerelőműhely, amely Ben tulajdonát képezi a Manzanares partján található, közel az Atletico Madrid stadionjához.

Moziváltozata feliratos volt, majd két magyar szinkron is készült hozzá, 1982-ben és 2000-ben.

Ez volt Bud Spencer és Terence Hill magyarországi mozikban legelsőnek bemutatott közös filmje, a maga idejében hatalmas sikere volt, heteken keresztül telt házakkal vetítették a mozikban.

A rendező, Marcello Fondato ezt az egy filmet rendezte a párosnak, bár volt néhány kevéssé ismert filmje, amely csak a páros egyik tagjával készült.

A Bűnvadászok című filmet 1976 -ban forgatták, de az USA-ban csak 1979/1980 környékén mutatták be és 17 perccel rövidebb is volt.

Bár a filmet zömében Amerikában forgatták, egy-egy belső jelenet elkészítésére visszatértek Olaszországba. A tekepályán zajló bunyót is Rómában vették fel hét nap alatt. A forgatás során itt Hill könnyebb sérülést szerzett a fején, ezért meg kellett szakítani egy időre a forgatást.

Bud Spencer 2002-ben elmesélte, hogy Hill nagyon precízen dolgozik, ami szinte a mániája, míg ő mindent ösztönből csinál, ezért kisebb nézeteltéréseik voltak, bár ez sose bontotta fel köztük a barátságot. A kisebb konfliktusok hamar elsimultak, mert a páros örült annak, hogy együtt dolgozhatott, éspedig Barboni keze alatt, aki a legjobban értette a humorukat.

A forgatási engedélyeket az olasz stáb beszerezte az államokban, de nem tájékoztatták erről a rendőrséget. Az egyik jelenetben, ahol Hill és Spencer rendőrautóval száguldanak Miamin, fegyverrel az oldalukon hamar világossá tette az ottaniaknak, hogy nem igazi rendőrök, ezért telefonáltak a környező rendőrségre. Spencer ekkor azt mondta társának, hogy inkább szálljanak ki gyorsan és a kezüket tegyék a motorháztetőre, amíg odaérnek a rendőrök. Mikor a rendőrség kivonult rögvest tisztázták a félreértést.

A sportstadion ahol Geronimo bandájával verekednek a Miami Orange Bowl stadion.

A film Olaszországtól viszonylag messze, Miamiban készült, az Egyesült Államokban. Sokkal költségesebb lett volna Európában forgatni, mert akkor külön fel kellett volna építeni a díszleteket. A spagettiwesternek díszleteinek felépítése is annak idején sok pénzt emésztett fel Olasz- és Spanyolországban, de mivel ez a műfaj az amerikaiak konkurensének is számított, többek között akkoriban még nem lett volna ildomos westernek leforgatásáért kiutazni Amerikába, ahol már a műfajnak kezdett bealkonyulni.

Az ördög jobb és bal keze fenomenális sikere után Barboninak rengeteg új ötlete volt és mind a nézők, mind a filmesek körében is egyetértés volt, hogy a párosnak folytatnia kell új filmekkel. 1976-ban már nem volt igény spagettiwesternekre, ezért más műfajjal kellett próbálkozni, habár a Bűnvadászok nem üt el egészen a western stílustól. Barboni is úgy fogalmazott, hogy az amerikai nagyvárosok rendőrei olyanok, mint a cowboyok: pisztolyuk van és az igazságért küzdenek, ahogy az amerikai westernekben szokás. A Bűnvadászok viszont az olasz westernek kliséit hordozza, mivel a két főszereplő akarata ellenére lett rendőr és arra törekszenek, hogy hamar meggazdagodva gyorsan visszavonulhassanak.

A Szuperzsaru rendezője, Sergio Corbucci forgatott ezen filmen kívül Terence Hillel és Bud Spencerrel közösen is: az És megint dühbe jövünk illetve a Kincs, ami nincs című vígjátékokat.

A filmben látható hamisított bankjegyek egy dollárosok voltak.

Terence Hill kétszer is alakított már rendőrt pályafutása során a Szuperzsarun kívül. Előbb a Bűnvadászok (1977) című filmben, 1985-ben pedig a Szuperhekusokban őrizte a rendet. Mindkét alkotásban legnagyobb haverja, Bud Spencer társaságában volt látható, de ami mind a három produkciót összeköti az az, hogy mindegyiket Floridában forgatták.

Az egyik leghíresebb bemutatkozó szövege a filmnek az volt, hogy "A törvény és a zűrzavar komédiája" (Eredetiben: "The law and disorder comedy"). Érdekesség, hogy 1974-ben a film egyik főszereplője, Ernest Borgnine hasonló című filmben (Law and Disorder) játszott.

Olaszországban 1980. szeptember 18-án, Amerikában 1981. október 2-án, míg Magyarországon 1982. október 28-án mutatták be a mozikban.

Joanne Dru utolsó filmje volt 1996-ban bekövetkezett halála előtt. Utolsó mondata a filmben: "A legnagyobb szerepem. Micsoda befejezés!"

A magyar szinkronban nem stimmelnek a keresztnevek. Joen-Susan, Dave-Ray, Claire-Carol.

15 (!) nap alatt forgatták egy 5 oldalas "forgatókönyv" alapján.

Allen Ginsberg 1980-ban járt először Magyarországon (A PEN Klub meghívására), ekkor került a filmbe. (Honfoglaló, 2019. febr. 27.)

Olivia Colman 16 kilót hízott Anna királyné szerepe kedvéért.

Az Egy kapcsolat szabályai c. sorozat egyik részében a fiatal félhős szerint a trilógia legjobb része, mire a barátja csak annyit mond az epizód végén: "Számomra halott vagy."

Gene Barry, / az 1. Columbo film gyilkosa! / szerepelt a Spielberg filmben, ahogy Ann Robinson is.

A "géppuskás" jelenet (meg)idézi A sebhelyesarcút ("Scarface - Say Hello To My Little Friend!").

A film címe a történet helyszínére, egy felső középosztály lakta városrészére utal (Colonia Roma), Mexikóváros Cuauhtémoc kerületében.

Makk Károly egy Szőts István által szervezett filmvetítésen látta. (Makk Károly: Szeretni kell, 17. old.)

A dokumentumfilm megjelenése után röviddel megjelent a hír, miszerint távozik a posztjáról Martos Dániel IX. kerületi kincstárnok, aki a ferencvárosi parkolási rendszer felelőse volt. (Hír: https://444.hu/2019/02/21/tavozik-posztjarol-a-ferencvarosi-parkolas-iranyitoja)

Columbo hadnagy feleségének kedvenc filmje, s ugye, az egyik epizódban ama bizonyos szó a kulcs a gyilkossághoz.

Elindult egy "kampány" (Adam Sacks jóvoltából), mely el akarja tüntetni a film végéről a patkányt.

Schindler üzeme sokáig állt kihasználatlanul Krakkóban, majd a film megjelenése után turisták tömege kereste fel, így vállt igazi "kultuszhellyé". (Legyen ön is milliomos!, 2019. febr. 20.)

"Nick Milligan ausztrál író szerint regénye, az Enormity kísértetiesen hasonlít Danny Boyle rendező és Richard Curtis forgatókönyvíró érkező Beatles-filmjére, a Yesterday-re..." (origo.hu)

A 92-esek újra összeálltak: a hat manchesteri kiválóság tíz-tíz százalékos tulajdonrésszel irányítja a Salford City FC-t.

Jack Palance az Oscar-díj átvételekor - megszakítva beszédét - "egykezes" fekvőtámaszokat csinált a színpadon.

Michelle Pfeiffert nem kapta meg könnyen a szerepet, túl szépnek találták hozzá...

A Modern család c. sorozatban Jay e filmre vinné nevelt fiát (Mannyt a moziba), bár inkább ülne be a Bosszúvágy első részére.

Az Agymenők egyik részében Howard (a visszaemlékezéseiben) az anyjára szabja a film végkimenetelét.

A Goldberg család c. sorozatban Adam és bácsikája A varázslót nézik a moziban.

Az igazi Nash UFO-kkal levelezett, azt hitte, maga az isten.

Ha minden igaz, Phillips egy 'seggfej' volt.

Travers nem szerette a Mary Poppinst.

Columbo itt egy korábbi esetéről, a Bűn jelöltjétől mesél...

A filmet Szlovákiában (is) forgatták, 3 község határában. A kb. 15 méter magas, angyalt ábrázoló szobrot - mely polisztirolból készült - Áj község kapta. (Forrás: Új Szó)

Gwyneth Paltrow Londonban is szerepelt ebben a darabban.

Alternatív (magyar) cím: A halál visszatér.

A film minden jelenete szinte a Balaton körül készült.Kivétel a vadmacskák,ezt egy vadasparkban vették fel.

Az Universal "Inner Sanctum" sorozatának harmadik darabja.

A Film4 "Újra 16 éves vagyok" címmel tűzte műsorára.

A film plakátját Kemény György grafikusművész készítette. (Igen, akkoriban még magyar művészek készítettek filmplakátokat, és nem az amcsi tucatplakátokat másolták.)

P. Newman "remekbe szabott szemétnek" tartotta, melyet csak a pénzért vállalt.

A különleges rövidfilmet az alábbi országok partjainál, tengereiben, óceánjaiban vették fel: Mauritus, Mexikó, Fülöp-szigetek, Japán, Francia Polinézia, Finnország. Az utolsó jelenetben Nizza látható.

"...az egyik producer, Julia Phillips szavaival élve 》kétfarkú love story《." (Shawn Levy: Paul Newman, 276. old.)

A regény szerzője, Robert Merle elhatárolódott a filmtől.

Rohmer az egész filmet egy négyfős stábbal forgatta, melybe saját maga, egy operatőr, egy hangmérnök és egy gyártásvezető tartoztak.

A Duna Televízió Hárman a Hafer utcából címmel vetítették.

A világ legrégebbi rajzfilmje.

A film Joseph Conrad "Az árnyékvonal" ("The Shadow Line") című regénye alapján készült.

A Peugeot 403-as remek kocsi volt, nagyon sokat adtak el, de az USA nem forgalmazta.

A film elején látható bevezető szöveg Brian De Palma ötlete volt.

A jelenet, amikor Tom felrobban egy teás kancsóban és fekete arcú virágot mintáz a cenzúrázott részekben kivágásra került.

"...Fellini kétszer is tiltakozott a producereknél, akik Newmant szerették volna (...) a La Dolce Vita főszerepére..." (Shawn Levy: Paul Newman, 172. o.)

"... A másik találkozásom a cenzúrával szintén Kósa Ferenccel kapcsolatos. Forgatott egy filmet Béres Józsefről, amit úgy ahogy volt, betiltottak, a kópiákat pedig Aczél György páncélszekrényében őrizték egy ideig. Először én is egy szupertitkos és illegális vetítésen láttam. Csak a nyolcvanas évek második felében nyílt rá lehetőség, hogy Kósa befejezze a filmet, és még forgathattunk is hozzá. Végül egy évtizednyi késéssel a 87-es filmszemlén mutatták be Az utolsó szó jogánt." (Vészits Andrea forgatókönyvíró, dramaturg)

http://www.mma.hu/ar/hirek?p_p_id=eventdetailedportlet_WAR_mmaportlet&p_p_lifecycle=0&p_p_state=maximized&p_p_mode=view&_eventdetailedportlet_WAR_mmaportlet_eventContentEventContentId=6758152

https://orokseg.beres.hu/az-nem-lehet-hogy/

Hiba a filmben: a történet 1936-ban játszódik, mégis amikor Csokonai és Egry az irodában beszélgetnek a Ralbenék estélyéről, Csokonai háta mögött egy Európa térkép van a falon, amelyen Magyarországhoz tartozik a Felvidék egy része és Kárpátalja is. Csakhogy Magyarországhoz 1938-ban és 1939-ben került a Felvidék déli része és Kárpátalja, 1936-ban még a trianoni határok voltak érvényben (a filmben 15:54-től).