Legfrissebb érdekességek

A Goldberg család c. sorozatban a(z egyik) nagypapa szerint E.T. veszélyes, a képességeit fegyverként is használhatná, s ezen össze is különbözik az unokájával.

Alternatív magyar cím(e): Moby Dick - Gyilkos hajsza

A film alapjául szolgáló könyvet André Aciman írta, aki fel is tűnik a filmben egy rövid időre.

"Director Niels Arden Oplev has disowned the American advertising campaign, which he felt misrepresented the film. He also spoke of budget problems during production, which forced him to speed up the shoot, and of not being able to edit the film the way he would have preferred." (imdb.com)

Budget:$30,000,000 (estimated) (IMDb)

A kómába esett nő 2008-ban, 28 év után halt meg.

Nyúlfarknyi szerep(ek)ben felbukkannak: Christoph Waltz, Chloë Grace Moretz, Steve Whitmire, Miranda Richardson...

"Az 1970-es években Andrej Tarkovszkij szinte megszállottja volt Dosztojevszkij egyik leghíresebb regényének, és több filmjében is tetten érhető A félkegyelmű Miskin hercegének, a "szent bolondnak" figurája. Csakhogy a szovjet állam egyszerűen nem engedte neki, hogy elkészíthesse az adaptációt. Eleinte a korával indokolták, mondván, hogy még túl fiatal és tapasztalatlan, és utána egy évtizeden keresztül hitegették, hogy egyszer azért majd megcsinálhatja. Mivel furcsának, kívülállónak tartották, és ez az államvezetés számára megbocsájthatatlan volt, igyekeztek megnehezíteni alkotótevékenységét: a Sztalker leforgatott negatívját gyaníthatóan szándékosan megrongálva juttatták el hozzá, így újra kellett forgatnia az egész filmet." (port.hu)

"A Superman Wikin összefoglalták a film történetét, és annak különböző változatait, de aki a teljes forgatókönyvekre kíváncsi, az a Superman Homepage nevű weboldalon elolvashatja Kevin Smith és Wesley Strick szkriptjét, természetesen angolul. (Forrás: ScreenRant)" (port.hu)

"A szereposztás is érdekesen alakult: a pletykák szerint Tim Allen játszotta volna Brainiacot , de szóba került Kevin Spacey neve is - ő végül a Superman visszatérben alakította Lex Luthort, Burton azonban Christopher Walkent szerette volna. Lois Lane Courtney Cox lett volna, Jimmy Olsen Chris Rock, Superman pedig - Nicholas Cage. Michael Keaton is feltűnt volna a filmben, de úgy tűnik, nem Batmanként, pedig egy rövid cameo erejéig a Sötét Lovag is felbukkant volna.

Cage-et láthattuk is a szürreális (gagyi vagy formabontó, ki-ki döntse el) Superman-hacukában, ahogy számos concept artot, jelmeztervet is. Burtonnek egy éve ment rá az előkészületekre, de egyáltalán nem járt rosszul, amikor a Warner lefújta a filmet: a szerződése alapján így is járt neki ötmillió dollár." (port.hu)

"Smith végül egy olyan történetet írt, amiben Brainiac (magyar fordításban Agykeselyű vagy mostanában Agyzseni) összeáll Lex Luthorral, és egy óriási koronggal eltakarják a Napot, hogy Superman ne töltődhessen fel (ugyanis a Napból nyeri az erejét). Ez az ötlet azonban túlságosan hasonlított a Simpson család egyik epizódjának történetére, amiben Mr. Burns csinálja ugyanezt, így amikor Tim Burton képbe került, Smith-t lapátra tették (noha ő javasolta a rendezőt), és Wesley Strick, a Cape Fear- A rettegés foka írója állt neki, hogy megpróbáljon kiagyalni valamit értelmeset. Az ő változatát azonban túl drága lett volna leforgatni, emiatt Dan Gilroy-nak át kellett dolgoznia a forgatókönyvet. Végül valami olyasmi lett belőle, hogy Brainiac a Földre érkezik, egyesül Lex Luthorral, létrehozva egy hibrid kiborgot (az egyik változatban Luthiac, a másikban Lexiac), megalkotják a Batman Superman ellen - Az igazság hajnalában is látott Doomsday-t, aki meggyilkolja Supermant, ám az Acélember kis robot barátja életfenntartó öltözékké változva megvédi gazdáját. Végül hősünk visszatér a halálból, és megmenti a világot a nukleáris apokalipszistől." (port.hu)

"Tim Burton Superman-filmje gyökeresen szembement volna az Acélember mitológiájával, bár a totális elszállás Jon Peters-szel, a Batman és a Batman visszatér producerével kezdődött. A Warner egy új Supermant akart, és az akkor a pályája csúcsán lévő Kevin Smith-t kérte fel a forgatókönyv megírására. Peters rögtön lefektetett néhány alapszabályt: Superman nem viselheti az ikonikus jelmezét, mert szerinte "túl buzis", és nem repülhet, mert az meg "baromság". De abból is látszik, hogy mennyire el volt tévedve a karaktert illetően, hogy a Ments meg, Uram! című filmet látva Sean Pennt akarta a szerepre, mert a "szeme egy erőszakos, ketrecbe zárt vadállaté. Egy kibaszott gyilkos!" E kettő mellett Petersnek volt még egy harmadik kikötése is: azt akarta, hogy a film utolsó harmadában Superman egy óriáspókkal bunyózzon, mert "a pókok a rovarvilág legvadabb gyilkosai". Később aztán jegesmedvés bunyót is akart, hiszen "a jegesmedvék az állatvilág legnagyobb gyilkosai". Óriáspók-fétisét a producer végül a Vadiúj Vadnyugatban élhette ki, a hatalmas, gőzmeghajtású Tarantulával." (port.hu)

"Szerencsénkre Jodorowsky nem dobta ki az ötleteit, hanem képregényekben újrahasznosította azokat: egy egész univerzumot teremtett, aminek magja, az Incal magyarul is megjelent. (A sok-sok éve kiadott, csonkán maradt Metabárók kasztja is ugyanebben a Dűne-ihlette világban játszdóik.) (Források: IndieWire, Open Culture)" (port.hu)

"1974-re Jodorowsky már megrendezte az El Topót és A szent hegyet, amelyekkel bekerült a legnagyobb kultrendezők közé, és elkezdett dolgozni a Dűne megfilmesítésén. Egy 14 órás filmet képzelt el, olyan tudatmódosító hatással, mintha LSD-tripen lenne a néző. Egészen extrém alkotógárdát verbuvált össze: Chris Foss brit sci-fi illusztrátor (később dolgozott a Nyolcadik utas: a Halál, a Superman, a Flash Gordon, a Mesterséges értelem és A galaxis őrzői látványán is), Jean Giraud, azaz Moebius az egyik legnagyobb francia képregényrajzoló, H.R. Giger az Alien biomechanikus rémálmainak atyja, Dan O'Bannon (aki szintén az Aliennel lett ismert) és a Pink Floyd. Jodorowsky a szereplőválogatásnál sem fogta vissza magát: Paul Atreidest akkor 12 éves fia, Brontis Jodorowsky alakította volna, láthattuk volna Mick Jaggert (Feyd-Rautha), Udo Kiert (Piter De Vries), David Carradine-t (Leto Atreides) és Orson Wellest (Harkonnen báró), IV. Shaddam, az ismert világegyetem Padisah Császárnak szerepére pedig Salvador Dalit szemelte ki. De Dali sem volt szégyellős, mert egy órás munkáért százezer dollárt kért, amibe Jodorowsky bele is ment, de módosított a forgatókönyvön, hogy a Császár alakját később egy robottal helyettesíthesse. És ugyan Jodorowsky jócskán átgyúrta a saját szája íze szerint az irodalmi alapanyagot, Frank Herbert támogatta őt." (port.hu)

"Két éven keresztül dolgoztak a film előkészületein, csak a telefonkönyv méretű forgatókönyv (ami tartalmazta a storyboardot, a jelmez- és látványterveket - Moebius 3000 rajzot készített) megalkotása a kilenc és fél millió dolláros költségvetésből kétmilliót emésztett fel. A finanszírozó francia stúdió végül kihátrált a film mögül, és senki nem karolta fel Jodorowsky ambíciózus lázálmát." (port.hu)

"Alighanem Alejandro Jodorowsky Dűnéje minden idők leghíresebb soha el nem készült filmje. Frank Herbert sci-fi klasszikusa jó eséllyel megfilmesíthetetlen, mert a regény hihetetlenül látványos és grandiózus univerzumának nélkülözhetetlen alappillére a filozófia - olyannyira, hogy a folytatásokban maga a cselekmény egyre inkább hátrébb szorult, és egyre töményebb a politikáról, hitről és erkölcsről szóló elmélkedés. Mi tagadás, nehéz olvasmány a Dűne-ciklus. És noha David Lynch fantasztikusan újraalkotta - illetve a saját képére formálta - Herbert világát, a film gondolatisága sajnos csúnyán elsikkadt - bár ez jórészt a film producerein múlt, akik elvették a rendezőtől a végső vágás jogát. Ezért olyan összecsapott az utolsó fél óra, illetve a befejezés, ami ráadásul meg is hamisítja Herbert regényének alapvetését." (port.hu)

Lois Griffin (Family Guy) szerint a világ legjobb filmje, míg a férje, Peter nem szereti (bár még sose látta végig).

A bemutatója a Sundance Filmfesztiválon volt.

"Robespierre hoped to remove the stigma surrounding abortion and to correct what she perceived as a misrepresentation of unplanned pregnancy in earlier films." (imdb.com)

"The title comes from the eponymous Paul Simon song, which was the first track from Simon's 1990 album The Rhythm of the Saints." (IMDb)

18 nap alatt forgatták.

Gillian Robespierre írta és rendezte is (egyébként az azonos című, 2009-es kisfilmjét duzzasztotta fel).

Valentin-napi meglepetés a magyar címe.

A filmnek van olyan változata,ahol a kocsmában játszódó részt kivágták.

Sheldonnak (Agymenők) megvan a véleménye ezen folytatásról is (telefonba mondja, mikor a Comic-Con-ra készülődnének): "Elnézést, de végigültem a Vasember 2-t, tartozik nekem két órával!"

Aida Mohammadkhanit, a kislány főszereplőt elsőre kiválasztotta a rendező. A bátyját játszó kisfiút pedig 2600 jelentkező közül.

McGregor zenei múltját kevesen ismerik. "Amikor a Trainspottingban és Peter Greenaway Párnakönyvében megismertük, nem gondoltuk volna, hogy nem sokkal később a Moulin Rouge!-ban látjuk énekelni Nicole Kidmannel. Két Star Wars-film között Renée Zellwegerrel is odatették magukat a Pokolba a szerelemmel című romantikus vígjátékban, és sok Youtube-videót találni róla, ahol nemcsak énekel, de gitározik is." (port.hu)

Gosling énekesként sem utolsó. "A híres gyerekkori táncolós videójából mindenki tudja, hogy érzi a zenét, de aki elsősorban a romantikus filmes munkásságát ismeri, azt meglephette, milyen jól énekelt a Kaliforniai álomban. A kilencvenes években a Backstreet Boysba is hívták énekelni, de visszautasította az ajánlatot, viszont később több filmjében énekelt egy keveset, például a Plasztik szerelemben, a Kék Valentinban és egy egészen kicsit a Túl a fenyvesenben. Egy barátjával Dead Man’s Bones néven 2007-ben együttest alapítottak, és egy albumot ki is adtak." (port.hu)

Gerard Butler zenei vénája sem rossz... "A színésznek az éneklés is úgy jött, mint a színészet, mindenféle komoly előképzettség nélkül sodródott bele a dolgok közepébe. Amikor még jogásznak tanult, énekelt egy rockegyüttesben, aztán mikor már beindult a színészi karrierje, Joel Schumacher megkereste, hogy játssza el Az operaház fantomja címszerepét. A hangja állítólag magát Andrew Lloyd Webbert is lenyűgözte, és később a P.S. I Love You-ban is dalolászott egy keveset, hogy megolvassza a nők szívét." (port.hu)

Colin Farrell zenészként sem utolsó... "A színész 17 éves korában felvételizett a Boyzone nevű ír fiúbandába, de végül nélküle alakult meg a csapat, és ő négy évvel később megkapta az első tévés szerepét. Kezdetben jóképű akcióhősként vált ismertté, de aztán a 2009-es Őrült szív című filmben Jeff Bridges mellett megmutatta, mennyire jól tud énekelni, mégpedig country műfajban. Korábban a Kényszerszünet című ír krimihez is ő énekelte fel az I Fought The Law című számot." (port.hu)

Bruce Willis zenészként sem utolsó... "a Devil Woman című számot énekli és szájharmonikázza a legnagyobb természetességgel és átéléssel a Sin City premierjén. Magyarországon talán kevesen tudják, hogy a színész a Simlis és a szende idején kiadott egy teljes blues albumot Bruno Radolini néven, de aztán nem sokkal később hatalmas akciósztár lett belőle, és félretette a dalolászást." (port.hu)

"A picture of Walt Disney is seen in the orphanage." (imdb.com)

Budget:$150,000,000 (estimated) (IMDb)

William Joyce (A Day with Wilbur Robinson) könyve alapján készülhetett.

A magyarországi bemutatója 1970 március 5-én volt.

"Ha elviselted a Zöld Lámpás filmet, ezt is elviseled." - mondá Sheldon anyja egyetlen fiacskának az Agymenők c. sorozatban.

A regényben Peter Leavitt nevű szereplő van.

A sorozat még Toto Riina életében elkészült. A maffiavezér pedig figyelemmel kísérte a sorozatot, és nagyon elégedett volt az őt játszó színész munkájával.

"Bob Clark in fact directed the film, including additional re-shoots in Los Angeles. Due to the fact that his Canadian citizenship had lapsed he was unable to receive director's credit. He was still fighting to get the credit when he was killed in a car accident." (imdb.com)

Tinu Suresh Desai alternatív nevet is használja a rendező.

Stephen Rea (vissza)dobta a (fő)szerepet.

"The tattoos that Tim Roth sports in the film are his own." (imdb.com)

"Itt a változtatás nem üzleti jellegű volt, hanem aranyos: Gary Marshall rendező megmutatta az akkor ötéves unokájának a filmet az eredeti befejezéssel, ami egyszerűen csak annyi volt, hogy Mia elfogadja a rangját. A kislánynak azonban ez nem tetszett, mert látni akarta a kastélyt, ahol a főhős hercegnőként él tovább, így Marshall meggyőzte a Disney-t, hogy vásároljanak felvételeket európai kastélyokról, amelyekre rámontírozták Genovia zászlaját. A kislány elégedett volt az eredménnyel." (port.hu)

"A befejezés, amit ismerünk, ugye az, hogy az idős Rose éjjel kilopakodik a kutatóhajó fedélzetére, és a vízbe dobja a nyakéket, majd utána láthatjuk, amint a Titanic roncsai "megelevenednek". Egy másik változat azonban elég különös, zavarbaejtő módon zárta volna a filmet: a legénység észreveszi a nénit, amint el akarja dobni az ékszert, és kérlelik, hogy ne tegye. Rose az élet értékéről beszél nekik, majd Bill Paxton addig kérleli, amíg a kezébe nem adja az Óceán Szívét, csak hogy legalább egyszer megérinthesse. Ezután Rose visszaveszi, és hopp, beleejti a vízbe. A csapat tagjai kiakadnak, Paxton viszont eszelős módjára nevetni kezd. Sehol egy Leonardo DiCaprio, sehol a Titanic, sehol a romantika. Csak az őrült kacaj." (port.hu)

"Ridley Scott műfajteremtő klasszikusának hányattatott sorsáról, különböző változatairól már írtunk korábban. A stúdió nyomására a Brazilhoz hasonlóan ért véget az eredeti mozis változat: Deckard és Rachel elautókáznak, hogy a természet lágy ölén éljék le vidám életüket. Mondani sem kell, hogy Scott és Harrison Ford is utálta." (port.hu)

"A tesztvetítések bizony hasznosak, mert Seymour, a mafla kis virágboltos és Audrey fantasztikusan aranyos szerelmi története eredetileg kifejezetten gonosz befejezést kapott. A húsevő földönkívüli növény, Audrey II. megeszi a főszereplőket, majd elszaporodik, és a sok daloló óriásvirág felzabálja az egész világot. Csakhogy a közönségnek ez cseppet sem tetszett, és szerencsére happy end lett a film vége - megszakadt volna a szívünk, ha nem örülhettünk volna a két főhős jól megérdemelt boldogságának. (Bár így is maradt egy aprócska jelenet a legvégén, hogy Audrey II azért nem adta fel, de ez így rendben van.)" (port.hu)

"Ugyan nem forgatták le, de Ridley Scottnak egy egészen szürreális ötlete támadt a befejezéshez: a xenomorph letépte volna Ripley fejét, és a hangját utánozva küldött volna egy rádióüzenetet a Földnek. Szerencsére a producerek lebeszélték." (port.hu)

"Az eredeti, kifejezetten sötét történetben Vivian nem az a szeleburdi lány volt, mint a végleges filmben, hanem egy drogfüggő, tanulatlan, nyomorult sorsú szerencsétlen. És nem is lángolt fel a szerelem közte és Edward közt - a hét leteltével megkapta a borítékot, aztán mehetett vissza az utcára. Közben a barátnője meghalt túladagolásban." (port.hu)

"Az a bizonyos doboz... A filmet gyártó stúdió emberei nagyon nem akarták elfogadni a sokkoló befejezést, és azzal jöttek elő, hogy ha már fej, akkor ne Mills nyomozó feleségéé legyen, hanem a kutyájuké. Brad Pitt épp előző munkája, a Szenvedélyek viharában kapcsán fogadta meg, hogy többé nem megy bele, hogy szétbarmolják a filmjeit, így beleíratta a szerződésébe, hogy Gwyneth Palthrow feje lesz a dobozban, és a végén a karaktere lelövi John Doe-t - különben nem vállalja el a szerepet." (port.hu)

"A filmekben elég ritkák a békés földönkívüliek, hiszen egy látványos invázió mégis csak több nézőt vonz, mint egy kedves egymásra borulás. Pedig ez adja A mélység titka különleges hangulatát: az idegenek inkább csak kíváncsiskodnak, nem akarnak semmi rosszat, és amikor Ed Harris karaktere feláldozza magát, hogy megmentse őket attól, hogy a haditengerészet elpusztítsa őket, egy rövid csevej után nagylelkűen visszaviszik a vízfelszínre. Csakhogy az eredeti befejezés szerint egy egészen más filmet kaptunk volna: az óceán mélyén lapuló idegenek már jó ideje figyelik az emberiséget, és levonták tanulságul, hogy aljas népség vagyunk, így ideje pusztulnunk. Óriási szökőárakat keltenek, amik letarolnak mindent, akár egy Roland Emmerich-féle katasztrófapornóban. " (port.hu)

"Az eredeti befejezés hű lett volna Stephen King kisregényéhez: Red (Morgan Freeman) marad a börtönben - és reménykedik. Később forgatták csak le Andy és Red találkozását Zihuatanejóban, és mindkét változatot levetítették a tesztközönségnek. És noha az alkotók jobban szerették volna a bizonytalanabb véget, a közönség döntött." (port.hu)

"A bemutatót folyton elhalasztották, és Gilliam egy egész oldalt megvásárolt a Varitey-ben, hogy megüzenje Sheinbergnek, mégis, mi lesz a filmjével? A rendező közben kurzusokat tartott, és noha a stúdió keményen megtiltotta neki, hogy levetítse az egész filmet, Gilliam mégis megmutatta a diákoknak - az egyik előadáson bent ült néhány kritikus is, akik az L.A. Critics díjátadón az év legjobbjának választották a Brazilt. Ennek hatására a Universal visszakozott, és végre bemutatták, az eredeti, nyomasztó befejezéssel. " (port.hu)

"Terry Gilliam klasszikusának nyomasztó befejezése beleég a néző agyába - pedig a rendező komoly háborút vívott miatta az amerikai forgalmazásért felelős Universal stúdió főnökével, Sid Sheinberggel. Miután nagyon nem tetszett neki a sötét lezárás, Gilliamet teljesen kizárva újravágatta a film végét, és ezzel egy borzalmas happy endet kerekítettek a végére - Sam Lowry megkínzatása itt csak egy rémálom, és Jillel együtt vidékre menekülnek, ahol boldogan élnek, míg meg nem halnak. Még repkednek is egyet a felhők fölött." (port.hu)

"A film negatív hőse egy bizonyos Mathias Vogel, aki Lara apja régi barátjának vallja magát, és Walton Goggins alakítja. De honnan is ismerős ez a pasas? Ezernyi filmből és sorozatból, de csak most kezdett főszerepeket kapni. Ő volt például az egyik gazember az Aljas nyolcasban, illetve ő a Kib*zgatóhelyettesek című, rendkívül szórakoztató HBO vígjátéksorozat egyik főszereplője, de dolgozott Antal Nimróddal is a Ragadozókban. Egyik legérdekesebb szerepét a Kemény motorosokban kapta, ahol egy Venus Van Damme nevű transznemű prostituált volt. Goggingsnak saját produkciós cége is van, amely révén már Oscar-díjat is szerzett, a The Accountant című kisfilmért." (port.hu)

"Alicia Vikander svéd, a befutását és nemzetközi sikerét azonban a dán filmiparnak köszönheti. Bár hazájában már kapott főszerepet is kisebb visszhangot kiváltó produkciókban, az áttörést a 2012-es dán Egy veszedelmes viszony hozta meg számára. Ahhoz a filmhez ugyanis nem találtak megfelelő dán női főszereplőt, és már azon gondolkodtak, hogy lefújják az egész forgatást. Végső kétségbeesésükben meghallgatást terveztek dánul nem is beszélő színésznőknek, és erre ment el Vikander, akibe rögtön beleszerettek, különösen úgy, hogy vállalta, hogy egy intenzív, két hónapos kurzuson megtanulja a nyelv alapjait. A film komoly nemzetközi karriert futott be, majd jött a már emlegetett A dán lány is, ahol ugyan angolul beszélt, de a filmet Dániában vették fel, és egy dán karaktert kellett életre keltenie." (port.hu)

"Ahogy az várható volt, az új Lara Croftot sem volt könnyű megtalálni. Pláne úgy, hogy Angelina Jolie egyrészt fizikailag tökéletes volt a szerepre, másrészt a közben elmúlt bő másfél évtized alatt megváltozott a hollywoodi nőideál is. Az első körben a favoritok Emilia Clarke, Saoirse Ronan és Cara Delevinge voltak, a nagy esélyesnek pedig Daisy Ridley számított, csakhogy ő kapott egy új ajánlatot, és elment új Csillagok háborúja filmeket készíteni. Ezután került képbe az egyébként aprócska termetű Alicia Vikander, aki aztán hét hónapon keresztül edzett, hogy elérje a megfelelő fizikumot." (port.hu)

"Miután a második élőszereplős film, a Lara Croft: Tomb Raider 2. - Az élet bölcsője (2003) nem produkálta a kívánt számokat, illetve Angelina Jolie is egyértelműen jelezte, hogy nem kívánja újra eljátszani a dögös régész/kalandor/betörő szerepét, a jogtulajdonos Paramount Pictures hagyta, hogy a videojáték megfilmesítési jogai lejárjanak. Némi gondolkodás után aztán a Metro-Goldwyn-Mayer lépett elő, hogy lecsapjon az árválkodó, de cseppet sem olcsó jogokra, és 2013 márciusában bejelentették, hogy készen állnak rebootolni az egész Lara Croft franchise-t. Első körben női rendezőt szerettek volna leszerződtetni, szóba került Kathryn Bigelow, Mimi Leder és Catherine Hardwicke neve is, hogy aztán a munkát egy norvég pasas, Roar Uthaug kapja meg." (port.hu)

"A videojátékban Lara Croft kosármérete 36DD - később kicsit lefaragtak túlságosan is gömbölyű idomaiból, de sokan így emlékeznek rá -, Angelina Jolie viszont 36C volt, amikor elvállalta a szerepet, és a fránya stúdió rábeszélte, hogy push up melltartót, vagy, ha az adott jelenet másként kívánta meg, „kitömött” pólót hordjon. Az így megnövelt méret „csak” 36D volt, hogy ne legyen teljesen aránytalan a növekedés, de a férfinézők is örüljenek." (port.hu)

"Az első filmes feldolgozásra, a Lara Croft: Tomb Raiderre meglepően nehezen találtak főhősnőt – vagy talán nem is olyan meglepően. Kevés olyan színésznő volt ugyanis, akinek megvolt a tehetsége, a külseje és a fizikai teherbírása – no és hírneve – ahhoz, hogy belebújhasson Miss Croft izzadt shortjába. Denise Richards, Charlize Theron, Uma Thurman, és Liv Tyler is nemet mondott a felkérésre, és majdnem ezt tette Angelina Jolie is, mert túl szexistának tartotta a figurát, és valószínűleg tisztában volt a szereppel járó fizikai kihívásokkal is. Végül azért mondott igent, mert vonzották a forgatás helyszínei, különösen Kambodzsa, amibe végül bele is szeretett. Mint tudjuk, első gyermekét, Maddoxot innen adoptálta, és jelentős összegeket adományozott jótékonysági célokra." (port.hu)

"(Sharon Stone) már az Elemi ösztön óta szeretne rendezni, akkor egy stúdiótól 8 millió dollárt kért, de kinevették. Most 25 évvel később és 70 filmmel a háta mögött újra nekifut a dolognak. Mostanra talán nyitottabb fülekre talál." (port.hu)

"“Emékszem, az Elemi ösztön után ott ültem a konyhában a menedzseremmel, és sírtam. Igazságtalannak éreztem, hogy még mindig annyival kevesebbet keresek, mint a férfi színésztársaim” - nyilatkozta néhány évvel ezelőtt Sharon Stone, mikor egymás után szólaltak fel a színésznők Patricia Arquette-től Meryl Streepen át, Jennifer Lawrence-ig, hogy tiltakozzanak a fizetéskülönbségek ellen. “Mindenkinek egyenlő fizetést kell kapnia, és nemcsak a filmsztároknak, hanem minden rendes dolgozó embernek” - mondta Stone." (port.hu)

"(Sharon Stone) producerként is hosszú filmográfiát gyűjtött össze, az egyik első munka, amihez nemcsak színészként tett hozzá, a Gyorsabb a halálnál című 1995-ös western. A stúdióval szembemenve ragaszkodott hozzá, hogy az akkor még ismeretlen Russell Crowe és a fiatal Leonardo DiCaprio játszhassanak benne. A saját fizetése egy részéről is lemondott, hogy kifizessék DiCapriót, aki később Russell Crowe-val együtt gyönyörű karriert futott be." (port.hu)

"A húszas évei elején Sharon Stone Európában modellkedett, itt ébredt rá, hogy igazából színészettel szeretne foglalkozni, ezért összepakolta a holmiját, és New Yorkba utazott. Itt sikerült egy mindössze néhány másodperces, de annál feltűnőbb szerepet kapnia Woody Allen Csillagporos emlékek című filmjében." (port.hu)

"Tim Burton was originally going to produce the film in 1998, and was attached to it. However, the project fell through." (IMDb)

Eredetileg Jim Carrey játszotta volna Jack Black szerepét/eit (mindketten az író kedvenc színészei).

"This is the first Sony Pictures Animation's live-action film." (imdb.com)

Budget:$58,000,000 (estimated) (IMDb)

R.L. Stine könyve(i) alapján készült.

A mások esetében az életkorokkal szemben kritikus Emma Thompson 36 évesen játszott el egy 19 éves lányt.

"Instead of character names, the opening credits give the astrological symbols for male and female." (imdb.com)

A tévében épp egy mese (Cápacsali 2: Mentsük meg a zátonyt!) látható.

"References to the original cartoon series include:

Secret identity as "humble and lovable Shoeshine Boy" love interest "Sweet Polly Purebred" speaking in rhyme
causing significant property damage during rescues pill as source of super powers changing into costume in exploding phone booth explaining to crowd that he is "not plane, nor bird, nor even frog, just little old me: Underdog"." (imdb.com)

Egy tévésorozat (W. Watts Biggers tollából) mozis verzióját láthatjuk.

Az eredetileg tervezett befejezésben a lány fejét levágják, majd fociznak vele. Szerencsére elvetették ezt.

A nem különösebben bonyolult film két évig készült.

Dan Aykroyd írta (+ Peter), rendezte és (el is) játszotta a filmet...

A film címe közvetlen utalás a híres, iráni költőnő, Forough Farrokhzad (1934 – 1967) egyik versére.

Tévéjáték. Karinthy Frigyes Prológus, Agyrémek, Őnagysága 1916-ban, Jelszavak, Az égő ház, Heuréka. És mit lehet még?, valamint Capillária, Férfiideál, Bezzegék, Az idegen, Az eskü, Három csokoládészivar, Te érted, Én nem, Reménytelen szerelem című írásaiból a forgatókönyvet írta és rendezte: Révész György.

"Nincs semmi, amire Stallone ne lenne képes" - mondja a nagypapa a Goldberg család c. sorozatban e film nézése közben, mire az unoka felháborodik...

"Válás Budapesten.
1964. Rendezte: Szemes Mariann. A feleség bontópere idején egy másik ügyben ülnökként volt jelen a bíróságon. Bírósági vallomása szerint ekkor kerestek a dokumentumfilmhez szereplőket: a „Válás Budapesten című filmhez riportot készítettek. Olyan témáról kérdeztek, hogy a problémát megoldotta-e az, hogy első fokon a bíróság házasságunkat nem bontotta fel. Én erre azt mondtam, hogy nem. Arról is kérdeztek, hogy házasságom történetét mondjam el a kezdetétől, 1935-tôl az akkori napig. A bontóperi iratból kérdeztek engem. Nekem mondták később, hogy a filmbe bekerült ez a történet név nélkül, de a filmben az én arcom látszik, azonban én a filmet még nem láttam, ismétlem, hogy ezt hallomásból tudom.”" ( Horváth Sándor: A szocialista bulvársajtó....) Múltunk 2005. 3.

A 20 éves Mujt játszó színésznő, Tran Nu Yên-Khê, a való életben a film rendezőjének, Tran Anh Hungnak a felesége.

Habár a film alkotói és szereplőgárdája is nagyrészt vietnami, a filmet egy franciaországi stúdióban, autentikusan felépített díszletek között forgatták.

Ez volt az első vietnami film, amit az akadémia díjára jelöltek a legjobb idegennyelvű film kategóriában. A díjat végül nem kapta meg, helyette a spanyol Belle epoque (1992) lett a győztes. Egyben az Oscar egész történetében is ez volt az egyetlen vietnami film, amit versenybe küldtek.

A filmben felcsendül Carrie Jean Sooter szerzeménye (Can't Let Go).

"Most of the jokes used in the movie are based on Czech writer Petr Sabach's book "Hovno hori" ("Shit burns"). The book consists of various unconnected stories." (imdb.com)

Iva Janzurová "visszaadta" Krausné szerepét.

Petr Sabach irományából készült.

"Murray Melvin emlékeiben: „Stanley a teljesítőképességem határáig hajszolt, és minden alkalommal hibáztam. Látott valamit a játékomban, amit ki akart hozni. Negyvennyolc felvételt készítettünk. Még mindig nem tudtam megcsinálni. Rövid szünetet rendelt el. Amikor újrakezdtük, a csapós fiú azt mondta, »109, egyes felvétel«. Azonnal elfelejtettem a szövegemet. Megváltoztatta a számozást a táblán, hogy ne feszélyezzen a dolog. Újabb huszonhét felvételt készítettünk, mire végül azt mondta: »OK, Murray. Ezzel már megyek valamire!« A kamera mögött valaki azt dünnyögte: »lefogadom, hogy a harmadik felvételt fogja használni.«“

331. oldal

John Baxter: Stanley Kubrick"

"Wendy Torrance szerepére Kubrick a magas, lapátfogú, texasi Shelley Duvallt válaszotta, akinek filmes tapasztalata – egy rövid jelenésen kívül Woody Allen Annie Halljában – kizárólag Robert Altman laza szerkezetű, gyakran improvizált filmjeire korlátozódott. Szokatlan volt számára a hagyományos hollywoodi stúdiók fegyelme, nem beszélve egy Kubrick-produkció szigoráról, így nehezére esett az alkalmazkodás és nem nyújtott túl meggyőző alakítást." John Baxter: Stanley Kubrick

"Kubrick egész egyszerűen nem tudta megragadni az üdülő tisztán embertelen gonoszságát – panaszolta [Stephen King a Ragyogással kapcsolatban]. – Úgyhogy inkább a szereplőkben kereste a rosszat, családi tragédiát csinált a filmből, csupán bizonytalanul természetfölötti felhangokkal. Ez volt az alapvető probléma: mivel nem tudta elhinni, mások számára sem tudta hihetővé tenni a sztorit. Az igazi baj, hogy Kubrick úgy állt neki horrorfilmet készíteni, hogy láthatóan nem érti a műfajt." (John Baxter: Stanley Kubrick)

Az alkotók elsőre Ingrid Bergmanra gondoltak, de ő- jogosan-, túlkorosnak tartotta magát és Hepburn ajánlotta.

Az Oldát alakító, Petr Formannek (Milos Forman fia) a való életben is van egy ikertestvére, akivel úgy hasonlítanak egymásra, mint két tojás. (A filmben is "duplázva" látjuk őt a két párhuzamos világban.)

A film poszterét kézzel rajzolta a thaiföldi művész, James Jean.

Az Agymenőkben Raj szerint méltatlan a nagy elődökhöz...

"While working on the film Modern Problems (1981), Chevy Chase was nearly electrocuted when a stunt went awry during the sequence in which he is wearing landing lights and dreams that he is an airplane. The current in the lights short-circuited through his arm, back, and neck muscles, which caused him to lose consciousness and have a near-death experience. After his experience, he went through a period of deep depression as many people do when they don’t want to return from their NDE." (list25.com)

"Az akasztásos jeleneben ugyanis Fox véletlenül rossz helyre tette a kezét, így amikor a banditák felrántották a magasba, tényleg fuldokolni kezdett a kötéltől, nemcsak megjátszotta!" (port.hu)