Legfrissebb érdekességek

Előforduló címek: A szerelem arca és a Mámor.

"A Terminál különleges státuszát az adja, hogy Spielberg először tett meg >>második főszereplő<<-nek egy helyszínt, ami ráadásul a totális megfigyelésre és a transzparenciára épül - némileg lefojtva aktualizálva a Különvélemény paranoid világát." (Lichter Péter - Steve Spielberg filmjei, 213. o.)

"A Hook a gyerekeknek túlságosan felnőttcentrikus problémákat boncolgat, ám egy olyan jelmezben, amely viszont a felnőtt közönség számára ijesztően infantilis."
(Lichter Péter - Steven Spielberg filmjei, 136. old.)

"...olyan érzésünk is lehet, hogy tulajdonképpen egy pszichoanalízis alá vetett felnőtt elméjében barangolunk, ahol minden műanyag pálma mögött ott várakozik a kitörésre készülő depresszió vagy a kimerültésgből fakadó idegösszeomlás." (Lichter Péter - Steven Spielberg filmjei, 136. old.)

"Majdnem annyira híres volt, mint a Hair." (Apu..., Farkas Attila Márton)

A film elején a bevezető szöveget Jamie Lee Curtis mondja.

"Igen... igen... De... De... Forradalmi film, de nincs benne forradalmi ideológia, inkább lázadófilm." (Puzsér, Apu...)

Travers Mary Poppinst a saját nagynényjéről mintázta.

Az írónő a gyerekkorának eseményeit csak jóval később árulta el egy interjúban, Disney semmit sem tudott erről.

A film az eredeti Mary Poppins történetekből mindössze hármat vett át...

"Mert a pocakos ufó nem volt több, mint egy gumiból összetákolt bábu, egy élettelen plasztikgombóc, amelyet a zseniális maszkmester és szobrász, Carlo Rambaldi készített - az ő nevéhez fűződik például A nyolcadik utas: a Halál xenomorfjának megépítése is." (Lichter Péter: Steven Spielberg filmjei, 85. old.)

Jay (Modern család) e filmen szemlélteti, hogyan/miért kell kilépni egy kapcsolatból.

A Föld lakossága már most kétszerese, háromszora annak, amelyet magas életszinvonalon el tudna tartani...

Arany János "Az agg színész" c. költeményének inspirációja alapján (olvasható a filmecske végén).

A alapkoncepció A vesszőből font ember történetét idézi.

A megvalósítás (animációs "stílus") egy hatvanas években futó sorozatra hajaz, melynek címe: Trumpton.

A menekülő emberünk nem más, mint Kovács Lajos.

"Egy ilyen akció alkalmával mutatta meg az egyik befolyásos producernek, Sidney Sheinbergnek az Amblin´ című rövidfilmjét, amelyet később még ő maga is szépen fotografált kólareklámnak titulált." (Lichter Péter: Steven Spielberg filmjei, 14. o., Scolar, 2020)

Daniel Boone egy népi hőssé vált legendás felfedező volt.

A film mozis premierjét a COVID-19 járvány meghiúsította; a Paramount Pictures 125 millió dollárért eladta a filmet az Amazonnak, így az Amazon Prime kínálatában került először a közönség elé.

Jean Arthurnak ez a film után járt le a gyűlölt szerződése a Columbiánál és úgy döntött, befejezi a filmezést.
Végül a Paramountnál vállalt még két filmet.

A. L. Webber írja az önéletrajzában, hogy Forman többször is megkörnyékezte, játssza el a címszereplőt, amit ő trükkösen elhárított...

A film igazából nem sequel, sosem készült első része.

A rendszerváltozást követően ez volt az első olyan film, amely 100 millió dollár feletti bevételt ért el az észak-amerikai mozikban, ám a magyar mozik nem játszották.

Az eredeti hangú, remek forgatókönyv írója Varga Imre mindössze ezt az egy forgatókönyvet írta.
Egyébként a Népművelés c. folyóirat szerkesztőjeként dolgozott.

Seth szerepét Michael Keaton-nek is felajánlották.

A Sonderkommandók létezése már nagyon régen ismert volt már.

"A finn filmrendező Rauni Mollberg, Mukka két regényét is megfilmesítette. 1973-ban készült el a Maa on syntinen laulu és 1980-ban a Milka című (a Tabu alapján) filmje. Mindkettőt bemutatták Magyarországon is." (wiki)

Ville Valo "nagyon kis szerepet kapott a Jackass: Number Two-ban." (wiki)

A regényben Lucy a firenzei utazás után ismerkedik meg csak Cecillel.

A film összesen hét Arany Málna jelölést kapott!

A rendező úgy emlékszik, a nyitójelenet alatt véletlenül nem volt forgalom, valójában látni, le van zárva a terület, a háttérben mennek az autók.
A képek alapján, a kordonok mellett emberek tolongtak.

Hepburn később azt nyilatkozta, itt igazi önmagából is adhatott valamit.

A film elején csak a mi szinkronunk alatt van ének.

Erőszakossága miatt komoly ellenállást váltott ki a buddhista Thaiföldön, ezért a mozikba csak egy erősen megvágott változata kerülhetett végül.

HD-ben: https://www.youtube.com/watch?v=zIiQNOeYOaM
(és az életmű nagy része ugyanezen a csatornán)

Egyes információk szerint a legelső pornófilm.

A fillm végén Lazarescu úr (még) nem hal meg.

A pénztáraknál jelentős anyagi kudarc volt.

Az Ulver Flowers of Evil című albumának borítóján Renée Falconetti látható a filmből.

A Modern család egyik részében Dylan említi e filmet, de nem jön rá a címére, Jay kisegíti, de Haley párja a Muppet Show-ra gondol.

A film címe egy spanyol közmondásra utal: Nevelj fel egy hollót, aztán majd kivájja a szemed.

A transzhumáló pásztorkodásról bővebben itt:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Transzhum%C3%A1l%C3%B3_p%C3%A1sztorkod%C3%A1s

Alternatív cím: A Vasember.

Ez volt a második, hivatalosan moziban bemutatott Bond film nálunk.

A Disney+ előfizetői számára csaknem 30 dolláros felárral lett megtekinthető az élőszereplős Mulan. Ez mégse zavarta az előfizetőket, ugyanis 9 nappal a Mulan premierje után közel 9 millió előfizető volt hajlandó fizetni a film elérhetőségéért, amely az Egyesült Államokban a Disney+ előfizetők mintegy 29 százalékát jelenti.

Szomorú tény, hogy ez volt, mind Robert Flemyng, Michael Denison, Gerald Sim és Norman Bird haláluk előtti utolsó mozifilmje.

Több országban is betiltották merész képei miatt. A Románc volt az első mozifilm, ahol a nézők kendőzetlen erekciót láthattak, a színész pedig nem volt más, mint a legendás olasz pornósztár, Rocco Siffredi.

Brando elégedetlen volt azzal, ahogy az előző részben a stúdió bánt vele, így egy aprócska jelenetre sem lehetett rábeszélni a folytatásban.

A film alapját adó kísérletről azóta kiderült, hogy csalás volt.

"A Spinosaurus szerepelt a 2001-es Jurassic Park III című filmben. A Tyrannosaurusnál nagyobb és erősebb állatként jelent meg; az egyik jelenetben a két feltámasztott ragadozó megküzd egymással, és a Spinosaurus az ellenfele nyakát eltörve győzelmet arat. A valóságban ez a küzdelem sosem történhetett volna meg, mivel a két fajt több ezer kilométeres távolság és több millió év választotta el egymástól. A Jurassic Park III után a Spinosaurus a filmekhez kapcsolódó termékek között is felbukkant, például akciófiguraként és a videójátékok, mint például az Operation Genesis szereplőjeként." (wiki)

"Nem a ház rémes, a film!" - summázza Sheldon a véleményét e moziról (az Agymenők c. sorozatban többször is ostorozza.)

Sheldon (Agymenők) szerint a fenti filmben Bill Murray rosszul használja a negatív megerősítést...

A filmet Hollandiában (Rotterdam, Zuid-Holland) is forgatták (kitalálod, melyik jeleneteket), ahol jó barátom (Tamašek Zoltán) épp megfordult.

A film Donald Ray Pollock azonos című könyvének adaptációja. A szerző narrátorként is közreműködött a produkcióban.

Cam (Modern család) szerint a "lebutított Men in Black".

Ugye, kapcsolódik az olasz verzióhoz (I Sogni muoiono all'alba, 1961).

Felfedezhető némi párhuzam az 1993-as magyar verzióval.

"De kinek szurkoljak...?!" - (f)akad ki Cam a Modern család egyik részében, mikor a párja (Mitch) számon kéri rajta azon ígéretét, mely szerint végre megnézi a filmet.

A The Hole in the Ground-nak nem csak a szimbólumrendszere, de a zsáner nagyjaira való kikacsintásai is zseniálisak. Sarah hatszögletű tapétái az Overlook Hotelt idézik (Ragyogás), de a Babadook mellett a Goodnight Mommy (Ich seh, ich seh) és a Blair Witch (Ideglelés) filmek stílusjegyei is felfedezhetőek a filmben.

A film magyarországi mozipremierje (amit 2020. április 9-re tervezett a Freeman Film) a koronavírus miatti mozibezárás következtében elmaradt. 2020. szeptember 12-én a Film Now tévécsatorna tűzte műsorra.

A film magyarországi mozipremierje (amit 2020. március 19-re tervezett a Freeman Film) a koronavírus miatti mozibezárás következtében elmaradt. 2020. szeptember 6-án a Film Now tévécsatorna tűzte műsorra.

A film jól teljesített a pénztáraknál, a stúdió feljegyzései szerint 454 000 dollár profitot hozott az MGM-nek. A tengerentúlon magasabb bevételt hozott, mint az USA-ban és Kanadában, ami ritka esemény volt abban az időben.

A cápát Bruce-nak nevezték el, Spielberg ügyvédje után.

E filmről vitatkoznak a Goldberg család c. sorozat egyik részében (moziban nézik), de Dave Kim szerint "sokat vár a nézőtől."

Az Agymenők c. sorozat egyik epizódjában Sheldon e DVD miatt terrorizálta Leonard barátját, aki hét évvel korábban elfelejtette visszavinni a kölcsönzőbe.

John Cleese akkori felesége, Connie Booth (Polly a Waczak szállóból) játssza a boszorkányt.

Karikás Frigyes ellen a Szovjetunióban intézett rágalomhadjárat során, éppen a Korbély-novellában olvasható népdal okozta az író vesztét, ugyanis a szövegből azt olvasták ki, hogy Karikás "frakciózik", magyar ellenforradalmi kémszervezet munkatársa, azaz áruló.
A vörös huszárnóta szövege:
"Idesanyám, ne tartsék kend vissza,
Én se vagyok rosszabb, mint a Pista.
Pista komám a szovjet katonája,
Húsvét óta Kun Béla huszárja.

János bátyám el ne verjik érte,
Lovam hátát a nyereg feltörte.
Meggyógyítom Prága városába,
A prágai huszárkaszárnyába.

Katonai szakértőként közreműködött dr. Csillag Ferenc ezredes, a Hadtörténeti Múzeum igazgatója: "Jóllehet, mindössze negyven éve, hogy a felvidéki csata lezajlott, mégis sok kérdésben kell a korhűségre vigyázni, hiszen ez a negyven év gyökeres változást hozott a hadászatban. ... el kell érni, hogy aki ott volt a vörös hadseregben, ráismerjen, aki most látja először a harcokat, megértse és tudomásul vegye, ilyen volt.
... Szirtes László gyártásvezető is tud katonai tanácsokat adni. Tizennégy éves önkéntesként ott harcolt a vörös hadseregben végig a felvidéki hadjárat során"
Bernáth László: Csata a Mátra alján című cikkéből, Esti Hírlap, 1958.10.08.

A moziban a fiatalok néznek egy amerikai filmet (Kis Románc), amelyet igazából Xantus János készített Szalai Györgyi kérésére.

Karikás Frigyes valóban létezett, aki az első világháborúban orosz fogságba esett, aktív bolsevikké vált, részt vett az oroszországi polgárháborúban, majd hazatért és a Kommunisták Magyarországi Pártjának alapító tagja lett. A Tanácsköztársaság alatt a 39-es dandár politikai biztosaként működött, a bukás után a Szovjetunióban és Franciaországban élt tevékeny, aktív politikai életet, végül 1935-ben emigrált a Szovjetunióba. Gazdasági területen volt vezető (pl. textilgyári igazgató), de mellette novellákat, elbeszéléseket írt és műfordítóként is jegyezték. A Magyar Tanácsköztársaság kikiáltásának 40. évfordulójára készült filmet, a "Korbély János, Nagy József és Kőműves Papp István" című önéletrajzi ihletésű novellája alapján forgatták.
Karikást koholt vádak alapján perbe fogták, elítélték és 1938-ban lelőtték a butovói kivégzőhelyen.

A Rómeó és Júlia 1594-95 körül keletkezett.

Shakespeare valóban játszott a Kamarás társulatában.

Ezt a filmet nem merte megnézni Adam a Goldberg család c. sorozatban, hiába unszolta az édesapja...

A készítők 15 gallon (kb. 57 liter) művért használtak el a forgatás alatt.

Stanley Kubrick-ot is felkérték a rendezésre, de ő visszautasította az ajánlatot. Később azt tanácsolta Boorman-nek, hogy próbálja meg felülmúlni az első rész borzalmait, mert csak így lesz sikeres a folytatás. Boorman ellenben pont azt akarta, hogy a második rész ne legyen annyira nyomasztó, mint az első volt, legyen kicsit reménytelibb a hangnem.

A premieren a közönség kiröhögte és kifütyülte a filmet. Az egyik premier előtti vetítésen a nézők dühösen üldözőbe vették a jelenlévő producereket. A negatív visszhang miatt Boorman újravágta a filmet, mozikba küldött egy negyedórával rövidebb változatot, de ez sem lett sikeresebb.

Mivel az utóbbi években számos alkalommal támadták a Disney-t, amiért adott esetben ázsiai karaktere szerepére fehér színészeket szerződtettek, amikor kiderült, hogy elkészítik a Mulan című animációs film élőszereplős feldolgozását, a közösségi médián(ugyanitt később bojkottot is hirdettek a Mulan kapcsán, miután a film főszereplője, Liu Yifei kiállt a Hong Kong-i, kiadatási törvény ellen demonstráló tüntetők szerint brutális megtorlást alkalmazó rendőrök mellett) azonnal megjelent egy petíció, mely világosan megfogalmazta, mit is várnak el a nézők a filmtől, és melyet több mint 100 ezren írták alá. A Disney-re hatott a nyomásgyakorlás, így az összes főbb szerepet ázsiai színész alakítja. A stúdió 2016. október 4-én globális castingot hirdetett, melynek lezárultával Liu Yifei kapta meg a címszerepet. A film casting rendezői öt kontinensen több mint 1000 jelentkezőt hallgattak meg a főszerep kapcsán. A jelentkezési feltételek között szerepelt, hogy a jelölt legyen jártas harcművészetekben és folyékonyan beszélje az angolt

Az első iráni játékfilm.

A regényben ennél hosszabb időre mentek el nyaralni.

A Benedictnek az eredeti film egyik színészét hívták.

A második film, amiben Peter Stormare elveszíti a füle egy részét. Az első ilyen a Nagy Lebowski.

Arnold Schwarzenegger saját pénzén vett meleg ruhákat a stábtagoknak, mivel a sivatagban nagyon hideg volt az éjszakai jeleneteknél.

Eduardo Noriega önmagát szinkronizált a film spanyol nyelvű verziójában.

Kimberly Williams-Paisley legelső filmje az Örömapa.

Eugene Levy az Örömapa mindkét részében feltűnik, de nem ugyanazt a karaktert alakítja. Tom Irish viszont az Örömapa 1950-es és 1991-es feldolgozásában is ugyanazt a karaktert, Ben Banks-t játssza.

Roman Karmen, a híres rendező és operatőr felvételei a tárgyalóteremből. A rövidfilm helyszíni felvételekkel mutatja a nürnbergi pert, a náci főbűnösöket és a szövetséges hatalmak által delegált bírákat. A perről szóló terjedelmes eredeti felvételek töredékeit számos, a nácizmus bűneit elítélő filmben, pl. A népek pere című dokumentumfilmben is felhasználták, de bevágták olyan propagandafilmekbe is, mint a Nürnberg 40 év múltán, amely manipulatív módon igyekezett párhuzamot vonni a jelen és múlt között.

Ray Liotta a fenti filmjét is említi a Modern család c. sorozat egyik részében, mikor azt bizonygatja Mitch fiatal unokaöccsének (és húgainak), hogy ő (el)ismert színész.

Roger Ebert a Rémület éjszakájához hasonlította a filmet.

A forgatás 1993 februárjában és márciusában zajlott.

Cuba Gooding Jr., Jeffrey Wright és Eriq La Salle is esélyesek voltak a jamaikai bobcsapat egyik tagjának szerepére.

A bobcsapat története alapján egy musical is készült Rasta in the Snow címmel.

A forgatás első fele Kanadában zajlott, a második fele pedig Jamaikában. Pont fordítva, mint ahogy azt a film cselekménye indokolta volna.

Sanka hírhedt szerencse tojása valójában gumiból készült.

A forgatókönyv első vázlata szerint a film inkább dráma volt, mint vígjáték. A címe pedig Blue Maaga lett volna.