Legfrissebb érdekességek

Beatriz Olivares, a filmben 17 éves Sofía, a valóságban 30 éves.
Dafne Fernández (Blanca) 32.

Doc

Az egyetlen Stallone által rendezett film, melyben nem ő maga játssza a főszerepet.

Travoltának nagyon tetszett a Rocky III, és azt javasolta a stúdiónak, hogy egy olyan rendezőt keressenek meg a projekthez, aki legalább annyi energiát tudna adni a filmnek mint Stallone az említett alkotásnak. A Paramount megfogadta a színész tanácsát és felkérték magát Stallonét a rendezésre.

Amikor Charlie egyedül marad az anyósa házában az emeleten, a fényképeket nézi, az egyiken egy újságkivágás, amin Charlie és Nicole ülnek a kanapén és a cikk címe: "Jelenetek egy házasságból". (valószínűleg utalás a nagy előd Bergman-filmre)

Joe Pesci állítása szerint legalább ötvenszer mondott nemet a szerepre, mielőtt végül elfogadta volna.

Karinthy Ferenc maga is felbukkan a filmben.

Juana Acosta (Ana) és Ernesto Alterio (Antonio) a valóságban is egy pár.
A rendező kifejezetten azt akarta, hogy az egyik pár valódi pár legyen, így kerültek be a filmbe.

Doc

A Goldberg család egyik részében az anya Halloweenkor e film gonosz óriás robotjának öltözik (aztán le se veszi az "öltözéket", így szolgáltat pár poént).

A film Grover Cleveland valamelyik elnöksége alatt játszódik, aki egyedülálló módon kétszer volt elnök, de nem egymás után.
Ráadásul egy 52 éves időszak alatt ő volt az egyetlen nem republikánus elnök.

Kickboxer: Megtorlás címmel vetítette a Mozi+.

Az Agymenők egyik részében a tudóskák azon vitatkoznak - némi nyelvtani kilengés közepette -, hogy az időutazás logikája számos ponton következetlen.

Kim Basingert ezért az alakításéáért Arany Málnára jelölték.

Volt egy,-szerintem jobb- ,eredeti befejezés is...

Julia Roberts ebben a filmben is kihasználhatta lovastudását.

Julia Roberts tud lovagolni, itt is őt látni...

Amikor az anyuka letolja a lányát, a Depeche Mode egyik slágerét ("Wrong") üvölteti a csemete.

A Goldberg család c. sorozat egyik részében Barry barátnőjének apja szerint ez egy "Hamupipőke-történet".

Sebastian 'Baaba' Bouchard Piszkos Harryt is megidézi a(z ideiglenes) felettese előtt.

- Te meg mit bámulsz? Te meg mit bámulsz?
(Luke (Modern család) a tükör előtt a Taxisofőr legendás jelenetét próbálgatja, amikor rászól a nővére)
- Mondd, hogy csak egy filmjelenetet próbálsz és nem a tükör zavart össze!

Dömölky János első filmje, a Mélyrétegben 43 évig porosodott az MTV archívumában, mivel az akkori kultúrpolitika máig ismeretlen okokból betiltotta.

Hyppolit nem volt lakáj!
A háztartás hibátlan működéséért felelős "főszolga"-ként a helyes megnevezése komornyik (vagy butler).
Aki a filmben inkább lakáj, az az aki a kalapot és az esernyőt elveszi Schneidertől (másodkomornyik-ként mutatkozik be) vagy a Tóbiás, amikor a "gyerekruhát" kap.

Doc

Shannon Lee (Bruce Lee lánya) közbenjárására Kínában nem mutatták be a filmet.

Gary Cooper úgy játszotta el a balkezes Lou Gehrig-et, hogy fordítottan nyomtatott mezt adtak rá, majd a vágásnál megtükrözték a felvételeket, amin baseballozik.

A Film4 az alábbi (magyar) címmel hozta: "A második találkozás".

"A zodiákus újra ölt" címmel vetítette a Mozi+.

Bob Hoskins szóba került Al Capone szerepére...

A film erdélyi jelenteit Balánbányán forgatták, amelyet Valannak kereszteltek át (a Balán és a román völgy, azaz „vale” szavak összevonásával).

13,95 dollárért nézhette a fenti filmet az Egy kapcsolat szabályai c. sorozat párosa (Jeff és Audrey) a szállodai szobában.

Az egyik szereplőt aligha véletlenül hívják Scottynak...

"Lynch visszaemlékezései szerint Hopkins nagyon nem bírta elviselni, hogy egy fiatal, „zöldfülű” dirigál neki, ezért ott gáncsolta a produkciót, ahol érte. Majd egy alkalommal Lynch magából kikelve üvöltött vele, melynek hatására a durcás színész csak végigcsinálta, amit kellett."

(forrás: https://www.prae.hu/article/10694-egy-pillantas-david-lynch-fejebe/)

Annak érdekében, hogy a film alacsonyabb korhatár besorolást kaphasson, kivágták a két legvéresebb jelenetet. Szerencsére ezek bekerültek a DVD kiadás extrái közé. Ha maradhatnak, talán valamivel jobb fogadtatásban részesül a film.

"Wyler elsőre nem akarta vállalni a musical rendezését, mivel fél fülére süket volt." (N. Yapp: B. S., 61. old.)

"1967 júniusában S. egy hétvége erejéig szabadságra ment a Funny Girl hollywoodi forgatásáról, és New Yorkba repült, hogy koncertet adjon." (Nick Yapp: Barbra Streisand, 47. old.)

Mikor tévét néznek, többek között a Váratlan örökség látható.

"...Chuck Norris rögtönözte Bruce Lee-vel vívott legendás harcjelenetét. Bruce Lee egy kisebb szerepe során felfigyelt Chuck Norrisra, szárnyai alá vette, és edzőpartnerek lettek. Együtt szerepeltek A Sárkány útja című 1972-es hongkongi filmben. Nem imitálták a küzdelmet: bevitték az ütéseket és a rúgásokat, de azért vigyáztak egymásra. Egy ütéstől mégis felrepedt Norris szemöldökén a bőr, de meg sem kottyant neki, folytatták a felvételt." (port.hu)

"...Chuck Norris eső filmjében Sharon Tate-tel játszott együtt. Bár neve nem szerepelt a stáblistán, Norris játszott a Bontóbrigád című 1968-as kémes vígjátékban. Ez volt a Charles Manson bandája által meggyilkolt Sharon Tate egyik utolsó filmje, így szerepelt Quentin Tarantino idei, Volt egyszer egy… Hollywoodjában is." (port.hu)

"A GQ Men of the Year nevű éves gáláját idén Berlinben tartották, ahol Sharon Stone is megjelent, hiszen a férfi magazinnál pár éve már a Woman of the Year díjat is átadják, és idén az Elemi ösztön sztárja lett a nyertes. Szokványos köszönőbeszéd helyett azonban a színésznő behozatott magának egy széket a színpad közepére, kényelembe helyezte magát, és felidézte leghíresebb filmje kihallgatásos jelenetét." (Uproxx + port.hu)

A ´90-es években játszódó sorozat (Amerika Huangjai) egyik epizódjában a fenti filmet nézik meg a moziban a szülők, amikor az egyik gyereket otthon hagyták.

Ez volt az első film, ami izraeli produkcióban készült.

Schwarzenegger itt alaposan lemaradt nagy riválisa, Stallone Függő játszma c. filmje mögött.

Schwarzenegger beleegyezése kellett, hogy Jamie Lee Curtis egyáltalán szerepelhessen a filmben.

Schwarzenegger itt jött rá, a színészi képességeinek vannak határai...

A sok gyengének mondott vígjáték után ez a film állítólag kiköszörülte a csorbát Arnold akcióhős nimbuszán...

"Magyarországon nem mutatták be az egyébként nagy visszhangot keltett filmet, ami Abby Johnson azonos című önéletrajzi könyve alapján készült. Johnson a Planned Parenthood nevezetű szervezet egyik abortuszklinikájának volt az igazgatója, majd egyszer végignézett egy abortuszműtétet, és onnantól kezdve megváltozott az élete. Rögvest otthagyta a szervezetet, és azóta azon dolgozik, hogy más is kövesse példáját. Mike McGranaghan szerint a film nem több káros propagandánál, és azért tartja különösen veszélyesnek, mert az abortusz egyébként is kényes téma, amiről ritkán lehet nyugodt hangnemben beszélni." (port.hu)

A film első poszterét napra pontosan a Midway-i csata 77. évfordulóján, 2019. június 4-én hozták nyilvánosságra.

Karinthy Frigyes műve (és Majoros István tolla) alapján forgatták.

Az Agymenőkben (ellentétben a többiekkel) Penny és Raj is rajong a filmért (bár inkább a lapozható verzióért).

"Úristen... tényleg ez a világ legjobb filmje!" - mondta az anya az Amerika Huangjai c. sorozat egyik részében (mikor az Egybesült Amerikai Álmokból hazalátogatnak Tajvanra).

Alternatív (eredeti) cím: Cradles for Cash.

A Comedy Central igen tökös beharangozót vetít (Paramountra szabva) e film (tévés) beharangozójaként (apa-fia kapcsolat(á)ra szabva).

"A biztonsági őr" (magyar) címmel futott.

"Igazából nem láttam a filmet..." - mondta az anyuka a Goldberg család egyik részében, miután a Koktélra utalva oktatta ki a férjét.

"Nincs Babylon 5 nézés a lakásban." - mondta Sheldon az Agymenők egyik részében.

A férfi főszereplő négy alkalommal ájul el...

"Azóta nem láttam ilyennek, hogy a Mátrix 3-at próbálta megérteni." - mondta Howardnak és Rajnak Leonard, amikor az Agymenők egyik részében Sheldon megőrült.

A Dream Theater Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory konceptlemezének sztoriját ez a film inspirálta.

Kenneth Branagh első amerikai rendezésű filmje.

Hamilton exférje Cameron 3. hívását vette csak fel, mikor megkeresték a szerepre

Az autógyáras jeleneteket a kecskeméti Mercedes-Benz üzemben forgatták.

A film új, digitális változatát néznék meg Sheldonék a moziban az Agymenők egyik részében (de Leonard és Penny vitája miatt lekéshetik).

Texas sárga rózsái - így említi a fenti filmet Raj (Agymenők), amikor Sheldon után indulnak Texasba (Leonard és a sárga inges Howard társaságában).

Alternatív magyar cím: Remény atya (pl. Mozi+)

Alternatív magyar címmel is fut a tévékben: Akaratlanul nagymama

"Chicagói randevú - Az Obama-románc" címmel tűzték műsorra a tévék.

A Pátria Rádió mai (2019. okt. 28.) Rangadó(já)ban (szerk. Gazdag József) a fenti filmet ajánlják/elemzik (https://patria.rtvs.sk/player).

A fenti filmet (műanyag dobozban) fűrészeli el a Rush-rajongó a Goldberg család egyik részében (Adam legnagyobb bánatára).

A film csattanóját Adam is lelövi egy karácsonyi dalocska kapcsán az Egy kapcsolat szabályai c. sorozatban.

A szerencse katonái (magyar) címmel fut.

A filmet először mozibemutatásra szánták, majd a stúdió valami oknál fogva :D inkább a videóforgalmazás mellett döntött.

Bob Dylan ennek a filmnek a hatására írta meg "Quinn the Eskimo (Mighty Quinn)" című dalát, mely a Manfred Mann előadásában nagy slágerré vált 1968-ban, de a Grateful Dead és mások is feldolgozták.

"Nem rajongsz minden idők legjobb filmjéért?" (Kérdezte Geoff Admatől a Goldberg család egyik részében)

Adam a Goldberg család egyik részében karácsonyi filmet szeretne nézni a moziban, s értetlenkedik, mikor a fentit javasolja a pénztáros. Végül hatszor nézi meg.

A műsorújságok (s a szokásos, hétköznapi, Duna World-ös megjelölés) szerinti magyar cím (némi kiigazítással): Kugli - Fegyencek szabadságon

A páros egyetlen filmes anyagi bukása.

Linda Hamilton több mint 20 év után tér vissza a magyar mozivásznakra ezzel a filmmel. Előzőleg a Fele/másban láthattuk 1998 májusától.

Az Amerika Huangjai c. sorozatban a két kissrác e (korhatáros) filmre lóg be.

Barnás Ferenc, író: Fellini egyszer elárulta, hogy az Országúton (1954) a legszemélyesebb filmje, mely alatt nyílt önéletrajziságot kell érteni, motívumok alatt pedig többek között a művészethez (utcai mutatványossághoz?) való viszonyulást, a saját házasságáról (önzéséről?) való reflexiót, hogy csak két dolgot emeljek ki. A dolog pikantériája, hogy Gelsomina szerepét felesége, Giuilietta Masina játszotta. Az ő és Anthony Quinn csodálatos színészi alakítása is kellett ahhoz, hogy Gelsomina és Campanó annyira éljen a vásznon, hogy a történet a költőiségén és drámaiságán túl olyan meghatóvá tudjon válni. És persze kellett hozzá Nino Rota zenéje, valamint a Bolondot alakító Richard Basehar is. Már nem emlékszem, mikor láttam először a filmet, rögtön beleszerettem.
Fellini, a nagy mesélő, az életöröm, a látványok, a játékosság, a mindent akarás mestere, sokat tudott a szomorúságról is.

Az utolsó jelenetet egy valós napfogyatkozás közben forgatták, egyszeri lehetőséget adva a színészeknek és a stábnak a jó felvétel elkészítésére.

Azon kevés "nyugati" filmek egyike, amit az ötvenes években Magyarországon is bemutattak (1954 dec. 16).

"Az 1994-es rajzfilm betétdalait jegyző zenész (Elton John) óriási csalódásnak nevezte az idén mozikba került filmet." (index.hu)

"Ha megkéred valakinek a kezét Notting Hillben, az olyan legyen, aki látta a filmet!" - mondta Howard Rajnak az Agymenők egyik fejezetében.

"És elnézést Lady Gagától, de így születik egy csillag!" - mondja Raj az Agymenők egyik részében (egyébként az indiai fizikus sírt a filmen.)

Az Agymenők egyik részében Penny álla leesik, mikor kiderül, olyan fizikust látogattak meg a párjáva (Leonard), aki dolgozott Nolan fenti filmjén (lobbiznának Sheldon Nobel-díjáért).

Tarantino a Grindhouse ezen epizódjában is aktívan közreműködött. Mikor Fergie-t instruálta egy jelenetben, amiben zombik üldözik, annyira beleélte magát a szituációba, hogy alaposan megharapta a színésznő vállát.

Robert Rodriguez nem akarta a fiát kitenni semmilyen traumának, így a jeleneteket úgy vették fel, hogy fogalma se legyen róla, mi is a karakterének a sorsa. Azt nyilatkozta, egyszer talán majd elmondja neki.

Lynch eredetileg másnak szánta Frank szerepét. Dennis Hopper azonban mindent megtett, hogy végül ő játszhassa el. Például felhívta a rendezőt az otthonában, és eljátszotta, hogy ő Frank.

Penny - A Magic Mike-ból?
Leonard - Az mi?

(A fenti párbeszéd az egyik sorozatban hangzott el. Joe Manganiello - és egyéb filmsztárok - szerepjátékoznak az Agymenők egyik részében. A Magic Mike-ot még Bernadette sem látta... Ugyanakkor Raj-nak nagy kedvence!)

Bár Rákócza Richárd (és mások is) írt(ak) e témában (ugyanezen, vagy hasonló címen), a fentiek David Leigh tollából pattantak ki (a tolltartóban szerepelt még Daniel Domscheit-Berg és Luke Harding pennája is).

Stewie (Family Guy) a híres táncos jelenetet idézi meg, mikor vígasz(talás)ra vágyik.

A magyar keresztségben elnyert címe: Emilie Richards: Új-Zéland örökké

A film az első bemutatásakor mindössze 120 perces volt...

Az Amerika Huangjai c. alkotás tojásos (Halloween) részében a rosszfiúkat Tarantino mozijáról mintázták az epizód fináléjában.

Létezik (több) másféle Kutyaszorítóban (magyar) című alkotás is (sorozat), melynek semmi köze Tarantino mozijához.

Jake Gyllenhaal és Tom Holland a forgatáson annyira összemelegedett, hogy azóta együtt lépnek fel (pl. ACE Comic Con) és közös interjúkat adnak ("Felejtsétek el Bieberéket... Összeházasodunk!").

Jókai Anna (aki 1 hónappal és 1 nappal volt idősebb a szomorú sorsú Domján Editnél) azonos című regényéből (1971) készült.