Legfrissebb érdekességek

Simon József az énekes örömlány, Ági egyik kuncsaftjának, Árpinak a leponyvázott Ladáját az Iskola utca-Markovits Iván utca-Gyorkocsi utca kereszteződésénél köti el. (A jelenetben jól látszik az akkor is már ott működő Isolabella kávézó és mellette lévő OTP bankfiók.)

"Már a 2006-os Borat - Kazah nép nagy fehér gyermeke menni művelődni Amerika is nagyrészt gerillamódszerekkel készült, sokszor átrázva és félrevezetve Sacha Baron Cohen interjúalanyait, a Brünoval viszont eggyel tovább lépett. A történet kiindulópontja, hogy az önjelölt meleg osztrák divatikont száműzik a divat világából, miután saját készítésű tépőzáras ruhájával botrányt okoz a milánói divathéten. Nos, ki nem találnád, kedves olvasó, de a filmkedvéért Cohen tényleg botrányt okozott, de nem volt könnyű dolga. Először egy Versace bemutatón próbálkoztak, de a szervezők fülest kaphattak, és lefogták a színészt, mielőtt a kifutóra léphetett volna. Nem adta fel, és Agatha Ruiz de la Prada show-ját sikerült meglékelnie, a kissé elkésett biztonságiak pedig tudtukon kívül eljátszották a szerepüket a filmben. Még az sem segített, hogy gyorsan lekapcsolták a villanyt, mert a vakuk fényében mindent látni lehetett. Cohen a rendőrségen töltötte az éjszakát, de egyáltalán nem bánta, és a rendőrök szerint remekül elszórakoztatott mindenkit." (port.hu)

"Tókióban istentelenül drága forgatni, amiről Ridley Scott is mesélhetne, hiszen a csak a helyszínek lefoglalása, kibérlése megduplázta a Fekete eső (1989) című film költségvetését. Pont ezt akarta elkerülni Justin Lin rendező a Tokiói hajsza forgatásán, ezért gyakran forgattak gerilla stílusban, mindenféle engedély nélkül, ami nem ritka, de neki volt egy spéci módszere is. Kifigyelte, hogy a rendőröknek nagyjából tíz percbe telik, mire leesik, mi történik, összeszedik a bátorságokat és legyőzik az udvariasságukat, hogy nekiálljanak intézkedni. Ekkor az egyik asszisztens előállt, hogy ő a rendező, vele tessék tárgyalni, majd félrevonult a „hatósággal” tisztázni a dolgokat. Ezalatt Lin és a stáb felpakolt és elillant, az asszisztens pedig a fogdában töltötte az éjszakát. Ezt összesen hétszer játszották el, a többi felvételt garázsokban, parkokban vették fel." (port.hu)

"Terry Gilliam kultikus sci-fije a tökéletes jövőben játszódik, ahol a technológia és a bürokrácia egyeduralmában egy árnyékkormány uralkodik, melynek alattvalóit tökéletes megfigyelés alatt tartja, és azok életébe gyakran bele is avatkozik. Ahogy a gyártó Universal Studios is beavatkozott Gilliam munkájába, ők ugyanis újravágatták volna a filmet és egy egyszerűbb, érhetőbb befejezést akartak, rövidebb játékidővel. Csakhogy a felháborodott rendező elszabotálta a dolgot, titkos vetítéseket szervezett elsősorban újságíróknak – megszegve ezzel a stúdióval kötött szerződését -, akik aztán csak lelkendező kritikákat írtak. A különböző újságíró szervezetek, akik tökéletesen tisztában voltak a rendező és a stúdió közötti vitával, gyorsan díjakat is adtak a Brazilnak, ezzel gyakorlatilag kényszerhelyzetbe hozva a Universalt, akik végül lenyelték a békát, és Gilliam eredeti verziója került a mozikba." (port.hu)

"Ez a legcsavarosabb sztori az összes közül. Jean-Claude Van Damme 1989-es posztapokaliptikus cyberpunk filmje a Cyborg - A robotnő (1989) eredetileg Dolph Lundgren He-Manjének folytatása lett volna, amit egy kútba esett Pókember-mozifilm félig kész díszletei között forgattak le. Csakhogy az első verzió olyan véres és értelmetlen lett, hogy a hawaii származású rendezőnek, Albert Pyun egy sor új jelenetet kellett utólag forgatnia. Eközben döntött úgy, hogy titokban leforgatja a Cyborg díszletei között egy régi filmtervét, amelyben két földönkívüli azért érkezik hozzánk, hogy felrobbantsák a bolygót, de találkoznak egy dögös szőkével, és inkább őt akarják megdöngetni. Nem pornóról van szó, pedig úgy hangzik, az egészet pár emberrel vették fel titokban, és olyan kevés (lopott) nyersanyag volt, hogy mindent csak egyszer vettek fel, nem lehetett hibázni. Tovább tartott forgalmazót találni a kész műhöz, mint leforgatni azt." (port.hu)

"A Glasgow utcáit fehér autójában járó fiatal, csinos nő mindig magányos férfiakat pécéz ki, akiket magával viszi a kihalt épületbe, ahol alkalmi partnereit magába szippantja egy fekete, cseppfolyós anyag. Kiderül, hogy a csábító nő álcája valójában földönkívüli teremtményt takar. Scarlett Johansson pusztán jófejségből vállalta el az elismert kliprendezőből játékfilmessé avanzsáló Jonathan Glazer filmjének főszerepét, mert pénz az nem nagyon volt, ami meg volt, azt apró high-tech rejtett kamerákra költötték. Ezzel vették fel Scarlett kalandjait és a járókelőket, azok tudta nélkül. Az elképzelés az volt, hogy a kamera pont olyan „invázív faj”, mint a Scarlett által alakított földönkívüli. Mentségükre legyen mondva, rögtön a felvétel után közölték az illetőkkel, hogy filmben szerepelnek és a beleegyezésüket kérték – amit meg is kaptak mindenkitől, kivéve egy párt, akik éppen szakítottak, amikor felvették őket." (port.hu)

"A Mad Max költségvetése rendkívül alacsony volt, és azért is játszódik a jövőben, mert úgy megúszták, hogy sűrűn lakott területeken, épületek között forgassanak, statisztákkal, egyebekkel – az országúti hajszákat így is általában engedély nélkül forgatták, úgy, hogy önkényesen zártak le egész utakat. Néhány, roncstelepről kimentett autóval és motorral dolgoztak, amiket újra és újra „elpusztítottak”, a díszletek és kellékek jó részét pedig Jon Dowding art director lopkodta össze. George Miller rendező és Byron Kennedy producer mentőzéssel szedték össze a pénzt a filmre, az autós csattanásokhoz a mentősként látott valódi karambolok adták az élményanyagot – a motorosok jelentős része pedig igazi bűnöző volt. Ehhez képest a film világszerte 100 millió dollárt hozott össze – és három remek folytatás követte." (port.hu)

David Niven tévesen szerepel a stáblistán, a filmben nem jelenik meg.

Totò egy közeli filmstúdióban az Il monaco di Monza (A monzai barát) című filmet forgatta, szerzetesi jelmezben érkezett ennek a filmnek a forgatására, sietve, jelmezcsere nélkül egy paplannal takarta el magát párperces szerepe alatt a forgatás során.

88 híres európai és amerikai színészt szerződtettek még a legkisebb cameoszerepekre is (44 + 44, szemben a A leghosszabb nap című film 42 színészével). Mindegyik színész ingyen vállalta, hogy részt vegyen a filmben, a Titanus filmgyártó vállalat csődjének elkerülése érdekében.

1951-ben Rochester Royals néven igen, még a Sacramentoba költözés előtt, pont a Knicks ellen.


4:3-as összesítéssel meg is nyerték:

https://www.basketball-reference.com/playoffs/1951-nba-finals-knicks-vs-royals.html

"Leonardo Di Caprio egy valódi Lamborghini Countach-t tört össze A Wall Street farkasában." (totalcar.hu)

A film egy Trisztán és Izolda történet.

A kanadai Oscar-jelölt állítólag igaz történet alapján készült.

"A Lady from Chungking című filmben Kaimura tábornok szerepét a New York-i születésű Harold Huber alakította, aki már korábban is játszott ázsiai szerepeket, többek között a Az édes anyaföld című filmben. A Bombs over Burma című filmben Me-Hoi kínai szerzetest Noel Madison amerikai színész játszotta." (wiki)

Anna May Wong "több évtizeden keresztül egy háztartásban élt Richard nevű öccsével. Kisebbik húga, Mary, szintén színésznő volt, szerepelt Az édes anyaföld című filmben is." (wiki)

A film korai szakaszában bekövetkezett tragédia alighanem a Roscoe "Fatty" Arbuckle/Virginia Rappe incidenst idézte meg.

A film jelentős anyagi bukás volt, a költségek felét sem hozta vissza.

A főszerep(ek)et eredetileg Natalie Woodnak ajánlották fel, de ő visszautasította.

"Régen, még a rómaiaknál ő csak Malcolm Tíz lehetett volna!" - mondja a legkisebb fiú az Amerika Huangjai c. sorozatban.

"Amit tudnom kell, azt tudom a West Side Storyból!" - mondja Mitch az apjának a Modern család egyik epizódjában.

A film címe valójában: "A telefon balladája"

Ez volt Jason Bernard utolsó szereplése. Sajnos nem sokkal a forgatás után, 1996 októberében vezetés közben Bernardot szívroham érte, aminek következtében autóbalesetet is szenvedett.

A színész lelkesedését bizonyítja, hogy a mosdóban magát összeverős jelenethez nem használtak hangeffekteket, Jim Carrey valóban a piszoárba, a padlóba és a falakba veri magát.

Egyes pletykák szerint kezdetekben Robin Williams és Steve Martin volt esélyes a főszerepre. Amikor még Steve Martinnal egyeztettek, Fletcher Reede egy szakmájában sikeres, többgyerekes családapaként jelent volna meg. Ez a felállás akkorra változott meg, amikor Steve Martin a Bilko főtörzs miatti időegyeztetési problémák miatt lemondta a szerepet, és emiatt Jim Carrey-nek ajánlották fel azt.

A Hanta boyt alapvetően az A Day Without Lies című 1963-as dán film ihlette. Abban a filmben a főszereplő ingatlankereskedő főnökeivel kötött fogadás miatt kényszerül arra, hogy 24 órán keresztül ne hazudjon. Emiatt sem lehet annyira meglepő, hogy a forgatókönyv első változataiban Fletcher Reede, a Hanta boy főszereplője politikus vagy ingatlanügynök lett volna, csak később írták át a karaktert

A Hanta Boy volt Shadyac és Carrey második együttműködése az Ace Ventura: Állati nyomozó című film után. 2004-ben újabb közös filmet készítettek A minden6ó címmel.

Mind a film eredeti, mind a magyar címe szójáték. Az eredeti cím, a „Liar, Liar” (=hazug, hazug) hasonlóan hangzik, mint a „Liar Lawyer” (=hazug ügyvéd), míg a magyar címben a „hanta” azt jelenti, hazug.

A film egyik jelenetében a Michael szájából elhangzó mondat ("Sweet love, renew thy force") Shakespeare 56. szonettjéből van.

Patrick szerepéért Heath Ledger Josh Hartnettet és Ashton Kutchert ütötte ki a nyeregből.

Annak ellenére, hogy filmbéli karaktere korrepetálásra szorult, a valóságban Joseph Gordon-Levitt folyékonyan beszél franciául .

Julia Stiles a filmben nyújtott alakításáért megkapta az MTV Movie Award legjobb feltörekvő színésznek járó díját.

Julia Stiles a valóságban mindössze három hónappal idősebb a húgát alakító Larisa Oleynik-nél, aki a film szerint két évvel fiatalabb nála.

Larisa Oleynik járt a Sarah Lawrence college-ba, amelybe filmbéli nővére, Kat felvételizni szeretett volna.

A forgatások Washington-ban, Tacoma-ban zajlottak, és a Stadium Gimnázium épületét használták a filmhez.

Zászkaliczky Márton ajánlotta az Önkényes Mérvadó egyik adásában (2023 #390):

https://www.youtube.com/watch?v=54YgVxJE6a8

Egyéb (magyar) cím: Nesze neked, Moszad!

"A Rómeó és Júlia 1968-as változatának két sztárja több mint 500 millió dolláros pert indított a film egyik meztelen jelenete miatt, amelyben tinédzserként szerepeltek." (2023-as, januári hír, pl. telex.hu)

Annie Ernaux említi e filmet az Évek c. könyvében, annak is a 77. oldalán: "...csak a lelkünk mélyén derengett fel bennünk, a Kifulldásig című filmet nézve."

A film forgatókönyvírójának, Will Tracynek a norvégiai Bergenben töltött nászútja során fogalmazódott meg a sztori ötlete, amikor hajóval elmentek egy közeli privát szigeten lévő elegáns étterembe, és rájöttek, hogy a szigeten ragadtak, amíg elkészül a menü.

Adolf Hitler hatalomra kerülését követően a rendező Franciaország és Belgium érintésével az Egyesült Államokba emigrált, ott vált el feleségétől, a náciszimpatizáns Thea von Harboutól.

Fritz Lang azt állította, hogy a végén igazi bűnözőket szerepeltetett a bírósági jelenetben. Paul Jensen életrajzíró szerint 24 szereplőt tartóztattak le a forgatás során.

Fritz Lang színészekkel szembeni kegyetlensége legendás volt. Peter Lorre-t több mint egy tucatszor dobták le a lépcsőn a pincébe. Amikor Lang több mint két évtizeddel később fel akarta kérni Lorre-t az Emberi vágy c. filmjéhez (1954), a színész visszautasította.

A sofőr mindig drága - hirdetik e címmel a műsorújságok.

Jövőbéli históriák - Fantasztikus novellák címmel futtatják műsorújságok.

A filmet 1991. december 6-án tervezte bemutatni a Duna Film. Még a moziműsorban is megjelent az első heti mozik és kezdési időpontok listája, ám mégsem történt meg egyetlen vetítés sem. Ennek oka az volt, hogy Irán nyomást gyakorolt Magyarországra, és olajszállítmányok felfüggesztését helyezte kilátásba, ha a forgalmazás megtörténik. Az akkori jó gazdasági-politikai kapcsolatokat féltvén végül minisztériumi kérésre a forgalmazó eleget tett a kérésnek. Így a film 1996 nyarán jelent csak meg videokazettán az InterCom kiadásában.

Mr. Duncan játékbirodalmának a bejárata valójában a chicagói Rookery Buildingé.

A Karinthy-gyűrűs magyar humorista, építészmérnök (haverja) szerint a legfélelmetesebb film. (Kőhalmi Zoltán: Történjen bármi)

Balto egy lapp kutya volt.

"Magyar moziprömier:1977.10.27.
Majd készült még egy verzió
Walter:Csákányi László Kristóf Tibor Csákányi helyett Velenczey István kellett volna" (filmkatalogus.hu, Arturo professzor)

Gera Zoltán neve a stáblistán "Folton Gera"-ként van feltüntetve.

A filmet a Soros Alapítványtól kapott támogatásból (kamera + nyersanyag (kazetta)) forgatták.

Ez az argentin(-brazil) mozi (Corazón de León) 2. feldolgozása, tehát remake.

"Turgenyev az irodalmi alapanyag. Gyönyörűen kitűnő a stáblista. 1993 körül Pesti színházban is előadták ezt a lassan folydogáló oroszos színdarabot, melyet Eszenyi, Kern, Tahi Tóth László fémjelzett. Ruttkai vöröses, elöl szőkére melírozott hajszíne hajszobrászát dicsteleníti." (sic!) (A filmkatalogus.hu egyik önjelölt ítészének véleménye alapján)

"A tizenhét(?) éves Cage alakításában nyoma sincs idegességnek, és nem látszik rajta, hogy Coppola milyen kemény volt vele; például negyvenkétszer kellett megismételnie egy egyszerű snittet, amelyben rápillant az órájára." (Keith Phipps: Nicolas Cage, Kossuth Kiadó, 2022, 35. old.)

Más (magyar) címmel is fut: A varázslatos hópehely (és ma (2022. dec. 24.) látható az M2-Petőfin, 18:15-től).

A 30. percnél egy újságkihordó zakózik egyet a bicajával. Az esés nem volt betervezve, olyannyira, hogy a srác eltörte a csuklóját, de végül benne hagyták a jelenetet a filmben.

FAM a legutóbbi Apu...-ban ajánlotta e filmet, érdemes felütni: https://www.youtube.com/watch?v=97klRNamilQ

Az 1993 as Lady Chatterley-t Joely Richardson jàtszotta S. Bean oldalàn . A 2022 es vàltozatban is szerepet kapott : Mrs Bolton -kènt.

"A Hatching egyszerre szorongásvezérelt coming-of-age történet, kortárs influenszer-szatíra és jungiánus Árnyék-doppelgängerrel megtámogatott horror, amely minden apró részletében kiemelkedő." (filmvilag.blog.hu)

"Miért csinálnak még három Avatar-filmet? Az első volt túl jó!" (Mondja Raj az Agymenők egyik epizódjában)

"Hozzám is odajött és gratulált a meggyőző alakításomhoz a Titanicban!" (Panaszkodhat Chandler Monicának a Jóbarátok egyik epizódjában)

Magyarországon először 1989-ben láthatták a nézők, feliratos videokazettán, Gyújtogató címmel.

Somogyi Zoltán, a MOKÉP Videokiadó vezetője a Pesti Műsornak adott 1989 februári interjújában ezt a filmet nevezte meg az 1988-as év legnagyobb tékasikerének a kiadó filmjei közül (a Conan, a barbárral karöltve).

A film eredeti címe a béke delegációra utalt volna

Amikor a Total Film riportere feltette a kérdést Cameronnak, hogy miért 3 órás a film, ezzel magyarázta: "A célunk az, hogy egy érzelmileg rendkívüli történetet mutassunk be. Azt mondanám, az új film hangsúlya jobbára a karaktereken van, a történeten, a benne levő kapcsolatokon, érzelmeken. Nem domborítottuk ki az első rész során ezeket annyira, mint amennyire tesszük a másodiknál. Hosszabb film, mert több karakterrel operálunk, több történetet mesélünk el."
A víz útja családi történet. 14 évvel az első rész után játszódik, Jake és Neytiri öt gyermek szülője. Azonban ez nem egy átlagos családi történet, mint amire legtöbben számítanak. Ez nem egy klasszikus Disney-történet, Cameron így tisztázza: "Ez úgy családi történet, mint ahogy a Maffiózók az."

A folytatást az első film bemutatója után nem sokkal, 2009 decemberében jelentették be. Akkor a kitűzött dátum 2015 volt, de nem sokkal később 2016 decemberére csúsztatták. Nem sokkal később ez 2017 decembere lett. 2016 áprilisában Cameron maga jelentette be, hogy az Avatar második része 2018 decemberében lesz látható a mozikban. Egy évvel később, 2017 márciusában már úgy beszélt, hogy 2018 decemberében nem mutatják be a filmet. 2017. április 27-én új dátum lett kitűzve: 2020. december 18. 2019 májusában már a Disney jelentette be, hogy a bemutató biztos: végre valahára 2021. december 17-én utazhatunk újra Pandorára. A Covid-19 világjárvány kellős közepén végül ezt a bemutatót is el kellett tolni, ez év júliusában jelentette be a Disney, hogy a végső bemutató 2022. december 16. lesz.

13 év telt így el az első és a második film bemutatása közt, amely az egyik leghosszabb előkészületi, forgatási és utómunkát jelenti a filmtörténelemben.

A folytatások összesen 1 milliárd dollárba kerültek.

James Cameron komolyan elgondolkodott azon, hogy az Avatar folytatásait magasabb képkocka-sebességgel veszi fel. "A 3D ablak a valóság felé, de a magasabb képkocka le is veszi az üveget az ablakról." Általánosságban a filmek képkocka-sebessége 24fps, a magasabb ráta 48, 60 vagy 120 képkockát jelent másodpercenként. Végül elvetette az ötletet, mert bár elképesztően látványos ez a módja a filmnézésnek, tudja jól, hogy a filmrajongók a megszokott módit szeretik. Ettől függetlenül az Avatar második részének bizonyos jelenetei HFR (high frame rate) techcnológiával lett felvértezve.

"Bud Spencer a 80 év alatt a Föld körül című önéletrajzi könyvében így emlékezett meg róla: Azt hiszem, Corbucci mosolyogna odafenn, ha látná, milyen népszerű A halál csöndje DVD-n, és hogy hány néző, köztük még Quentin Tarantino is, nyilvánította mesterműnek a világ minden táján. Csak annyit jegyeznék meg, hogy szívesen csináltam volna még több filmet ezzel a csodálatosan szellemes rendezővel, aki sajnos 1990-ben eltávozott közülünk." (port.hu)

"És ha már azoknál a Sergio Corbucci-filmeknél járunk, amelyekben Morricone zenéje szól, emlékezzünk meg egy másik nagy klasszikusról, az 1968-as A zsoldosról is, amelyben a szigorú tekintetű Franco Nero szolgáltat igazságot a sok gazság után a mexikói forradalom idején. A film legemlékezetesebb jelenete az arénában játszódó nagy leszámolás, melynek a hátborzongatóan jó, egyszerre feszült és fennkölt zenei témáját Tarantino a Kill Billbe is átemelte. Ugyanaz a muzsika szól ugyanis annál a résznél,mikor az élve eltemetett Menyasszony (Uma Thurman) kiverekszi magát a koporsóból..." (port.hu)

"Az 1966-os Navajo Joe-t (a címszerepben: Burt Reynolds) valószínűleg csak a megveszekedett westernrajongók sorolnák fel a legemlékezetesebb vadnyugati történetek között. Mégis fontos pont ez a film a Corbucci-korpuszban, mivel óriási hatással volt Quentin Tarantinóra. Olyannyira, hogy Tarantino ebből a filmből vette át a Kill Billhez a Silhouette of Doom című Ennio Morricone-számot!" (port.hu)

"Corbucci is megérezte az idők szavát, és kiváló ritmusérzékkel váltott át az ókori filmekről az olasz gyártásban készülő westernekre. Olyannyira benne volt a svung, hogy igazából meg is előzte Sergio Leonét: miután 1959-ben ő is jelen volt, amikor egy kupaktanácson az olasz filmesek felvetették azt az ötletet, hogy az amerikaiakénál koszosabb, porosabb és kegyetlenebb westerneket kellene csinálni, Corbucci le is forgatta a Massacro al Grande Canyont. Csakhogy ez még közel sem lett olyan emlékezetes darabja a műfajnak, mint a Dollár-trilógia. Sokkal emblematikusabb Corbucci-film lett viszont az 1966-os Django, ami egycsapásra ismert sztárt csinált a film marcona főhőséből, a géppuskáját egy koporsóban mindenhová magával hurcoló Franco Neróból." (port.hu)

"Bruno Ganz Hitler után egy nácik elől menekülő zsidót is eljátszott: ő alakította a 2018-as A trafikos című filmben Sigmund Freudot." (port.hu)

"A film lelkileg legmegterhelőbb jelenete mind a színészek, mind a stáb számára az pillanat volt, mikor Magda Goebbels meggyilkolja a gyermekeit. A Magdát játszó színésznő, Corinna Harfouch majdnem összeroppant a felvétel alatt, és Bruno Ganz is hasonló állapotba került, amikor az egyik gyerek az ölében ült, mivel tudta, hogy hamarosan végeznek vele." (port.hu)

"A ciánkapszulákat, amivel a filmben is öngyilkosok lesznek, a koncentrációs táborokban készítették, így fennállt a szabotázs lehetősége, vagyis, hogy nem hatnak kellőképpen. Ezért lövik főbe magukat, akik beveszik a kapszulát, és ezért kellett Blondit, Hitler kutyáját is megmérgezni, hogy teszteljék a ciánkapszula hatásást." (port.hu)

"Bár a film középpontjában Hitler áll, a film utolsó ötven percébén már nem szerepel." (port.hu)

"Amikor Hitler öngyilkos lesz, több katona is cigarettát vesz elő. Ez annak szól, hogy a Führer nem dohányzott, és azt sem tűrte, hogy a közelében rágyújtsanak (sőt, a világ első dohányzásellenes kampányát a nácik indították)." (port.hu)

"A szövegkönyv valós mondatból lett összeállítva: a legtöbb szöveg, amit Hitler mond, tényleg elhangzott – legalábbis Albert Speer és Traudl Junge beszámolói alapján. Viszont nem mindegyik akkor és ott, ahogyan azt a film ábrázolja." (port.hu)

"A film eleje 1942-ben játszódik: Traudl épp az állásinterjún ül, hogy Hitler titkárnője legyen. Ekkor még Traudl Humps néven mutatkozik be, ám 1945-ben, a bunkerben már Frau Jungének szólátják. Ez nem baki, csak a filmben nem mutaják, hogy Traudl 1943-ban feleségül ment – Hitler jóváhagyásával – a Waffen-SS egyik tisztjéhez, Hans Hermann Jungéhoz. Mivel A bukás dramaturgiája 1942-ről rögtön ‘45-re lép át, ez az esemény kimaradt." (port.hu)

"Emlékszel, hogy Hitler folyamatosan, idegesen remeg? Bruno Ganz a mozdulathoz Parkinson-kóros betegeket tanulmányozott egy svájci kórházban, mikor a szerepre készült." (port.hu)

"Mivel Adolf Hitler nem engedte, hogy a magánéletéről felvételek és fényképek készüljenek, ezért Bruno Ganz számára egyetlen videó szolgált alapul a felkészüléshez: Hitler és Gustaf Mannerheim finn hadvezér találkozója. 1942. június 4-én a Führer váratlanul jelent meg, hogy köszöntse a hadvezért 75. születésnapja alkalmából. A találkozót a finn titkosrendőrség rögzített egy vasúti kocsiból. A közismert, és elsősorban propaganda céllal készült felvételekkel ellentétben Hitler beszéde itt teljesen átlagos tónusú, nyugodt, a beszélgetés kifejezett laza stílusban zajlik." (port.hu)

"Érdekes módon a film legtöbb szabadtéri, városi felvétele nem Németországban, hanem Oroszországban, Szentpéterváron készült. Ennek egyik oka, hogy ott található még olyan utca, ahol alig vagy egyáltalán nincs semmifajta modern reklám, a másik, hogy a város építészeti stílusában megjelennek a germán vonások is." (port.hu)

"A Brazilok című 2017-es magyar filmvígjátékban fontos szerepet kap az Anglia–Brazília negyeddöntő, a film a mérkőzés mindhárom gólját bemutatja, illetve a Brazilok és a Hivatal SC gólokra adott különböző reakcióit is. Ugyanakkor a döntőből már csak a brazilok lefújás utáni öröméből villan be pár másodperces részlet." (wiki)

Az IMDb Győzelem címmel jegyzi.

2022.11.18-án a maglódi művelődési házban - a MagHázban - ingyenes vetítést tartottak annak az apropóján, hogy Fazekas Máté Maglódon forgatta le a filmjét.

Hinkley érintett lakóinak a bíróság 1996-ban 333 millió dolláros kártérítést ítélt meg. Ennek kifizetését a cég egészen 2008-ig húzta el a szennyezést viszont nem szüntették meg. A vegyszer kimutatható aránya annyival nőtt,hogy mára gyakorlatilag mindenki elköltözött onnan.

Zemeckis filmjéből kimaradt,hogy Petit már aznap ágyba vitt egy helyi rajongót,sértett kedvese pedig hazaviharzott Párizsba.

Kimaradt a filmből,hogy a házasság messze nem volt boldog.Mary alkoholista volt és gyakran verte férjét,ami annak korai halálához is hozzájárult.

Daniel Day-Lewis a forgatás időtartama alatt fel sem kelt a tolószékből a hiteles alakítás miatt.

Az úszóversenyek és edzések jeleneteiben maga Yusra Mardini úszott az őt megformáló színésznő helyett.

A film több egykori Péntek 13 és Halloween színészt, írót és rendezőt is felvonultat.

Lukas Dhont rendező egy vonatút során találkozott főszereplőjével, Eden Dambrine-nal. A fiatal fiú előtte ült, és barátaival beszélgetett, de Dhont nem hallotta, mit mond, mivel ő maga Max Richter zenéjét hallgatta, és csak az arckifejezését látta. Úgy érezte, hogy Eden tökéletesen illik a karakterhez, és meg is kérdezte tőle, hogy nem akar-e részt venni egy szereplőválogatáson. Eden Lambrine azonnal igent mondott, és végül felajánlották neki Leo szerepét.

"Angelina Jolie és Brad Pitt (...) Mr. és Mrs. Smith című film forgatásán szerettek szinte azonnal egymásba. Ez a szerelem azonban Pitt házasságába került, és miután a színész elvált, és feleségül vette Joliet, 10 évig éltek férj és feleségként. Hat gyermeket neveltek fel együtt. 2016-ban szakítottak, amit egy hosszú és bonyodalmas válás követett, amely a mai napig okoz köztük konfliktust." (v.hu)

"A népszerű színész házaspár a 2010-es Zöld lámpás című filmben egy szerelmespárt alakított. Bár akkoriban az életben mindketten párkapcsolatban voltak, állításuk szerint nehezen tudták tagadni a köztük kialakult kémiát. 2012-ben egy vakrandi hozta újra össze őket, és azóta el sem engedték egymást kezét." (v.hu)

"A sztárpár az 1992-es Jamón Jamón című spanyol dráma forgatásán dolgozott először együtt. 2008-ban a Vicky Cristina Barcelona című közös filmjük után alkottak egy párt, és 2010-ben házasodtak össze." (v.hu)

A film szerint a zenekar 2009-ben a feloszlás mellett döntött, mielőtt elindultak volna egy utolsó (világkörüli) turnéra.

A modern család egyik részében játszódik az alábbi párbeszéd, mikor a meleg szülők (Mitch és Cam) a fogadott lányuk fotóit nézegetik:
- Az olasz filmeket szereti? Nem csoda, hogy unta a Jégkorszak: A nagy bummot!
- Nekem tetszett.