Legfrissebb érdekességek

A filmmel ellentétben Nelson valójában az Admiralitás parancsára menekítette ki a nápolyi királyi családot és az angol követet a feleségével...

A film 30 millió dollárból készült és kevesebb mint 4 millió dollár bevételt hozott.

A The Guardian friss listáján a XXI. század 9. legjobb filmjének tartják.

Az egyik betétdalt ("Can't Fight This Feeling") a Goldberg családból is jól ismert Dan Fogler adta elő.

"Apám szerint ordenáré borzalom..." - mondta Adam haverja (Dave Kim) a Goldberg család egyik részében. (Adam persze a film szerint rendezné meg bátyja legénybúcsúját.)

A South Park egyik része a fenti film koncepciójára épült. Bár ott más okozza a rém(ület)et.

A Family Guy egyik része megidézi Hitchcok klasszikusát. Brian ül a tolószékben, míg Stewie a "felderítő"...

"Kösz, nem." - mondja Peter haverja (Q.) a Family Guyban, mikor DVD-k után kutatnak és kitúrják a fenti filmet.

A Family Guyban Peterék D. Lundgren szülinapján mindig újranézik e filmet.

"A játékok kézen fogva álltak a kemencében!" - mondá Leonard a fenti filmmel kapcsolatban a barátnőjének, Pennynek (Agymenők), mikor az számonkéri rajta sírós mivoltát.

ezen a linken 10+1 érdekességet olvashatnak a legendás Johnny Cashről
https://nullahategy.hu/aki-a-countryt-divatba-hozta-15-eve-ment-el-johnny-cash/?fbclid=

A moziban az Alien (A nyolcadik utas: a halál) c. filmet nézik.

A Goldberg család egyik epizódjában a tornatanár torna órán a fenti filmet nézeti meg a nebulókkal, szerinte sportfilm, tehát a tananyag szerves részét képezi.

A Goldberg család egyik epizódjában a tornatanár matek órán a fenti filmet nézeti meg a nebulókkal, szerinte már attól matekos film, hogy a nevében ott van: kettő...

A végén a főhős(nő) említi az Ízek, imák, szerelmek c. filmet. (Annyit kutatott más sztorik után, hogy végül a magáét találta meg.)

Aranyosi Péter az egyik felkérését (meztelen esküvő) a fenti film( kulcsjeleneté)hez hasonlítja.

Edward G. Robinson a feketelistáról lekerült az árulása után, de főszerepet többet nem kapott.

Az angol szinkronhangok, többek között: Sharon Stone, Whoopi Goldberg, Milla Jovovich, Joe Pesci és Will Chase.

Az aktuális Filmvilág (2019. szept.) Fűzemberként hivatkozik e filmre.

A játékteremben Richie a Street Fighter széria legelső részével játszik.

A filmet 17 nap alatt forgatták.

Amikor Richie kiszalad a moziból akkor egy pillanatra látható, hogy épp a Rémálom az Elm utcában van műsoron.

Ugye, az alapot valahol akár a Spooks c. sorozat is szolgáltathatta volna...

Esterházy Péter említi az utolsó(?) könyvében (Hasnyálmirigynapló) e filmet, mikor reggel a tükörbe néz. Az őrült professzorhoz hasonlítja magát. (144. old.)

A film vége igencsak eltér az irodalmi alapanyagtól...

A főhőst a napokban elhunyt (2019. aug. 30.) Franco Columbu készítette fel ("testileg"). Valahol olvastam, mikor az olasz szárm. testépítő benyújtotta a számlát Stallone csak annyit kérdezett, miért nem viszi el mindjárt a tetőt is a feje felől...

A film kb. 80%-át kitalációnak lehet nevezni egy a támán alaposan végigmenő könyv alapján...

Egy másik könyv 32 alapvető tárgyi tévedést, pontossabban, kitalációt, koholmányt sorolt fel.

Még a tárgyalás vége sem igaz, az ügyész felesége akkor már elhagyta a férjét és később el is vált tőle.

Tudományos pontatlanságokban a film fenn van egy top 10-es listán...

Gyuszi bácsi a Kerepesi úti temetőben van eltemetve.

A filmplakáton pózoló ninja alakját felhasználták a pár évvel később megjelent Saboteur c. (hasonló témájú) videójáték címképernyőjéhez.

https://www.cpc-power.com/extra_lire_fichier.php?extra=cpcold&fiche=1858&slot=1&part=A&type=.png

S.W.A.T.: Ostromállapot a magyar cím.

Mondhatsz bármit címmel is említik a fenti alkotást.

A Modern család egyik részében Phil e filmet említi Dylannek, amikor a hősszerelmes egy pici, "daloló" mobiltelefont tartva áll a kertben, szerelmére várva (persze az ütődött udvarló rosszul veszi az adást).

A vágóolló sajnos a kiváló Ernest Borgnine több jó jelenetét nem kímélte.

Penny az Agymenőkben mondá Amynek: "Nem hiszem el, hogy nem láttad még a Grease-t!", mire a barátnő: "Anyám nem engedte... Félt, hogy beállnék egy utcai bandába."

A világsajtóban a La Vérité címmel is fellelhető.

Világpremier: ma (2019. 8. 28.), a 76. Velencei Nemz. Filmfesztiválon.

A Film+ Rocker a pácban címmel hozta le.

A gyógyító címmel vetítették kisképernyőre.

Barry, a Goldberg család egyik részében, megpróbálja megélni e film kihívásait. (Mondanom se kell, szerencsétlenül...)

Shrabani Basu írónő 2001-ben a curry történetéhez gyűjtött anyagot, ezért ellátogatott Viktória Wright-szigeti rezidenciájára. Itt fedezett fel több mellszobrot, amelyek egy indiai férfit ábrázoltak. Érdekelte, hogy ki ez a férfi, így elkezdett kutatni utána. Így született meg a film alapjául szolgáló regény.

Peter Fonda sok szerepe közül az Easy Rider vitathatatlanul a legfontosabb. Elmondtam már, írtam is, mégis idekívánkozik: huszonéve Tokióban egy Sundance producerszemináriumon beszélgettem vele pár szót egy fogadáson, mondtam, Budapestről jövök, 12 éves voltam, mikor láttam a Szelíd motorosokat, és megváltoztatta az életem. Nagybani japán producerrel beszélgetett éppen, mikor tényleg csak egy koccintásra odamentem pezsgőspohárral a kézben: „mit mondott, fiatalember?, Budapest? Magának azt tudnia kell, hogy nem csak Lazlo Kovaksz (Kovács László – operatőr) volt magyar a stábban, de az egész kameracsapat is. Azok az emberek mind 1956-ban hagyták el a maguk városát, országát. És azoknak az embereknek a szabadságvágya éppúgy benne van abban a filmben, mint Dennisé, Jacké, vagy az enyém.” Tökéletes mondat, ütemvesztés nélkül... Mert a filmben, mint ahogyan a valóságban is, a szabadságvágy igencsak fontos dolog. (Vágvölgyi B. András)

Phil D. (Modern család) azt mondja a sorozat egyik részében, ő nem fél a horror filmektől sem, hisz hétszer látta a Szellemirtókat.

E filmet A pálya szélén c. könyv (by Mándy Iván) utószava is említi (147. oldal).

Mándy Iván e kultuszfilm születésénél bábáskodott - olvasom Csillag Péter könyvének (Ady stoplisban) 8. oldalán.

A buszsofőr - kerékpáros affér 1962 nyarán történt.

A Margit-hídi autóbuszmegállóban tartózkodó 26-os autóbuszt megelőzte három tréningre menő versenykerékpáros; előzés után bekanyarodtak a szigetre vezető útra. Ábrahám Pál, az autóbusz vezetője kocsijával a szigeti köröndnél utolérte és megelőzte a kerékpárosokat. Előzés közben olyan közel ment el mellettük, hogy csaknem súrolta őket Az egyik versenyző felgyorsította kerékpárját, a vezető közelébe hajtott s keresetlen szavakkal kérdőre vonta a sofőrt, majd továbbhaladt. Ábrahám Pál az autóbusszal üldözőbe vette a kerékpárost. Amikor a versenyző látta, hogy az autóbusz Utoléri, testi épségének veszélyeztetésével kerékpárjával
együtt átdobta magát az útmenti sövényen és eséskor könnyebben megsérült. A vezető már nem tudta elkerülni, hogy a kocsi rá ne hajtson a sövényre.

A film helyszíne egy vajdasági falu Dél-Bánátban.

Charles Band állítása szerint a film poszterén Demi Moore feneke látható.

A kislány a Circus Capers c. rövidfilmet/mesét nézi e szösszenet elején.

Mint macska az egérrel címmel tűzte műsorra az Rtl Klub.

A film rendezője a koreai Cine21 magazinnak beszámolt róla, hogy mennyire feszültté tette, hogy hihetetlenül gazdag koreai család otthonában kellett forgatnia. Állítása szerint végig remegett a keze, amíg visszavitt a helyére egy támasztékként használt szemeteskukát, mely a fedele lezárulásakor sem ad ki semmilyen hangot, az értéke pedig 2500 dollár.

A díj történetében ez az első koreai film, mely elnyerte az Arany Pálmát.

Stroud börtönévtizedeit végigkísérő igazgató kitalált szereplő.

Az "Alcatrazi madárember" cím megtévesztő, hiszen a rab ott nem tartott ( tarthatott) madarakat.

Virginia Madsen szerint a Tony Todd-dal való jelenetei alatt hipnózis alatt állt.

A Mozi+ Véres hármas címmel vetítette.

Tarantino számos régi filmet megidéz a filmben, amiket még követni is nehéz. Ezek közül talán a legemlékezetesebb és legismertebb a The Great Escape (filmrészlet Rick Dalton-nal - a Reservoir Dogs-ban is beszélnek róla Charles Bronson-t említve), az Il mercenario (plakát, valamint a rendező, Sergio Corbucci említése - a film főszereplője Franco Nero anna a Django-nak volt a főszereplője, ami Tarantino Django Unchained-jének volt az egyik ihletője - Franco Nero ebben a filmben is feltűnik), illetve a The Graduate (a film főcímzenéje, a Mrs. Robinson felcsendül a filmben, a film kezdőjelenete a Jackie Brown főcímének az alapjául is szolgált és a reptéri mozaikcsempés fal ebben a filmben is visszaköszön, ráadásul Rick Dalton is előszeretettel sodródik a medencében, mint ahogy Benjamin Braddock is tette.

A főszereplő, Rick Dalton Cadillac-je a valóságban Michael Madsen (Tarantino állandó, visszatérő színészének) a tulajdona, ami a Reservoir Dogs-ban is benne volt és Michael Madsen karaktere, Mr. Blonde használta.

Tarantino fiktív márkái ebben a filmben is visszatérnek. A Pulp Fiction-ből megismert Big Kahuna Burger és a Red Apple Cigarette a háttérben feltűnik egy-egy óriásplakáton. Utóbbit a szereplők is előszeretettel szívják. Vadiúj fiktív márkák is megjelennek a filmben, mint pl.: a Wolf's Tooth kutyaeledel (mosómedve és patkány ízesítéssel), vagy az Old Chattanooga márkájú sör.

A kaszkadőr koordinátor házaspár szerepére Tarantino nem véletlenül választotta Kurt Russel-t és Zoe Bell-t, ami egyfajta belső poén, hiszen mindketten kaszkadőrt alakítottak Tarantino korábbi filmjében, a Death Proof-ban. Külön érdekesség, hogy Zoe Bell egyébként is kaszkadőrködik, a Kill Bill-ben is Ő volt Uma Thurman állandó kaszkadőre.

A Pussycat-et játszó Margaret Qualley, a híres színésznő, Andie MacDowell (Groundhog Day) lánya.

A film egyik karakterét Flower Child-ot, Tarantino muzsájának és egyik kedvenc szinésznőjének, Uma Thurman-nek (valamint Ethan Hawke-nak) a lánya, Maya Hawke alakítja.

Brad Pitt filmbeli karaktere Cliff Booth pontosan ugyanolyan (vagy talán ugyanazt a) babakék VW Karman Ghia típusú cabrio-t használ(ja) , mint Uma Thurman karaktere, a Menyasszony, Tarantino korábbi filmjében a Kill Bill 2-ben.

Stroud eredetileg 12 év börtönt kapott az első gyilkosságért.1921-ben, legkésőbb szabadult volna.

Halle Berry három bordáját törte el a forgatás alatt.

Hanussen létező ember volt,de az élete nem teljesen így alakult, mint a filmben.

A slasher műfaj egyik korai előfutára.

James Hepburn ( Lord Bothwell) valójában sohasem volt angol fogságban.

A Családom darabokban c. sorozatban a kislány e filmet említi, mikor megjegyzi a babazsúron: az apja úgy horkol, mint A visszatérő medvéje.

Az egyik első film, amelynek a zenéjében használták a teremin nevű hangszert, amely a későbbiekben különösen a sci-fi műfajban vált népszerűvé.

A filmnek létezett két alternatív befejezése is, igaz, egyik csupán ötlet szintjén. A leírás némileg spoileres lehet, hiszen ezek NEM lettek a film befejezései, pedig lehettek volna.

Az egyik szerint Chris reggel felébred a csónakban, és hallja, hogy Rick hívja őt. Kievez a partra, de Rick helyett Jason-nel találja szemben magát, aki végez vele (lecsapja a fejét egy machete-vel). A következő képen Christ mutatják, ahogy dühösen üvölt a rendőrautó hátsó ülésén - azaz halála csak álom volt.
Ezt a verziót azért vetették el, mert túl lehangolónak találták a főhős halálát, még akkor is, ha az valójában nem következik be.

A másik befejezést nem forgatták le, illetve csak pár - igen lényeges - dologban tért volna el a végső verziótól. Ebben a motoros túlélte volna a Jason-nel való találkozást. A rendőrök viszont a kiérkezéskor már nem találták volna meg Jason-t, ami egyértelműsítette volna, hogy még él.

Forrás:
https://lostmediaarchive.fandom.com/wiki/Friday_the_13th_Part_III_Alternate_Endings

Andrzej Wajda:
Zbigniew (Cybulski) döntő módon járult hozzá a film sikeréhez. Eleinte nem is sejtettem, hogy éppen a legfontosabb elemet fogja hozzáadni. Játékstílusa, nemtörődömséget sugárzó gesztusai, öltözéke, szemüvege – mindez nagyon is illett a fiatal nemzedék egyes rétegeinek külső megnyilatkozásaihoz. Sokan magukra ismerhettek, mert hiszen szintén álcázni akarták magukat, fekete szemüveg mögé menekültek. Sok fiatal a saját „maszkját” látta viszont. (…) A Hamu és gyémántban összetett módon ábrázolta a Történelem kényszerképzeteitől szabadulni nem tudó fiú alakját. Olyan embert elevenített meg, aki benne él a háborúban, de nem hivatásból harcol. Sokkal különb vágyai vannak. Költő lehetne, tudós, gondolkodó; bármi, csak éppen hivatásos katona nem. S a figura tragikuma abban rejlik, hogy ez a fiatalember nem fogadja el a valóságot. Nem olyannak látja a Történelmet, amilyen az a valóságban, hanem amilyennek elképzelte. Vagyis, amikor az életről, a történelemről, hazájáról gondolkodik, önkéntelenül a lengyel romantikától örökbe kapott nézeteket, eszméket használ.

A moziban az Utazás a múltból c. film megy.

Howard (Agymenők) e filmet ajánlja megtekintésre, amikor a csipetcsapat az északi sarkkörön kutat.

Amikor a Sakál a piacon sapkát és kabátot vesz, a háttérben a Híd a Kwai folyón betétdalát játsszák.

A narrátor: Robert Mulligan, a rendező volt.

58 malac alakította Babe-et.

15 év késéssel mutatták be nálunk és mindössze a Filmmúzeumban.

Mikor a 70-es évek közepén egy újságíró rákérdezett, egy akkori filmes vezető ízlésrombolónak nevezte.

Szvetlana Alekszijevics zseniális könyvének (Csernobili ima) egyik interjúalanya említi e filmet a 271. oldalon, érdemes felütni!

A Goldberg család c. sorozatban az idősebb (fiú)testvér haverja említi Forman klasszikusát: "Láttuk a Hairt! A meztelenség miatt mentünk, a zene miatt maradtunk."

Kámeaszerepekben (cameo) több színész rokona is felbukkan, valamint a rendező (felesége és gyereke) is.

Wong Fei-hung a valóságban is létező személy volt, aki mint akupunktúrás gyógyító és a hagyományos Shaolin kung-fu mesterszintű művelője ill. továbbfejlesztője vált ismertté egész Kínában.

A magyar címmel ellentétben a filmben nem karate, hanem tradícionális és fúziós kung-fu elemeket használnak.

Magyarországon a filmet a Best Hollywood adta ki videokazettán 1992-ben. Úgy reklámozták, mint "Whoopi Goldberg Ghost utáni nagy sikere". E film 1989-ben készült, a Ghostot pedig 1990-ben mutatták be.

A kisfilmben egy pillanatra feltűnik Columbo hadnagy (Peter Falk), természetesen rajzolt formában.

A tévében Rivális szívek címmel vetíthetik.

Amikor Ace a vetítésen árnyjátékozik, az eredeti szövegben Lone Ranger-re utal, de mivel a Magányos Lovas karaktere szinte teljesen ismeretlen volt Magyarországon, a szinkronban Zorro szerepel.

A regény hazai megjelenése ebben az esetben döntő érv volt a film forgalmazása mellett.

Az első westernek egyike, így is kb. 10 év késéssel, mivel ez a műfaj sokáig tiltott volt nálunk.

Egyike volt a legkorábban, -persze így is jókora késéssel bemutatott-westerneknek, korábban ez a műfaj szinte tilos volt a Kádár érában.
Csak külvárosi kis mozikban mehetett, a belterületi premier filmszínházakban nem.

A jég teljes elolvadása valójában ( volt már rá példa a Föld történetében) messze nem eredményezné a szárazföldek hiányát.

A Zelena horai kastély egyik szobája úgy tudom a mai napig a film díszleteivel van berendezve.

Karácsony este a körletben ugyanazt a dalt éneklik,amit a Das Boot tengeralattjárósai hazafelé.

A sorozat nézettsége a bemutatót követően jócskán visszaesett. Míg az első részt a Duna TV-n 435 ezren nézték (ami önmagában elég alacsony szám), az utolsó epizódokat már csak 130-150 ezren követték nyomon, így a Kossuthkifli az utóbbi idők egyik legnagyobb bukásának számít.

A film eredeti verziójában Eddie Murphy még nem szerepelt. A producerek a tesztvetítések borzalmas eredményei után döntöttek úgy, hogy utólag átdolgozzák a sztorit, és behozták Murphy karakterét, mivel a komikus-színész akkoriban a 48 órának köszönhetően igen népszerűnek számított. Murphy szándékosan és ironizálóan "strategic guest star"-ként szerepel a stáblistán. A filmet azonban az ő jelenléte sem mentette meg a kolosszális bukástól.

A sikertelen nyári orosz támadás után Hruscsov biztos volt benne, kivégzik...