Legfrissebb érdekességek

Egyes jeleneteket a Ferihegyi reptér 1es terminálján vettek fel..

A Két pasi meg egy kicsi c. sorozat 12. évadának 1. epizódjában a Jon Cryer által alakított Alan Harper az Álmodj rózsaszínt c. film Duckie-jának öltözik Halloweenkor, de Walden (Ashton Kutcher) nem ismer rá a karakterre.

"- És mégis kinek öltöztél?
- Láttad az Álmodj rózsaszínt?
- Ó, igen! Te vagy Molly Ringwald!
- Ha-ha. Nem, Duckie. Tudod, a legjobb barátja, aki elvitte a filmet, sokak szerint ő volt a sztár."

A film plakátjai különböző országokban: https://www.theguardian.com/artanddesign/gallery/2020/feb/22/parasite-film-posters-from-around-the-world-in-pictures

A filmben lecserélték a relatíve gyengécske DeLorean hangját, valójában egy 1980-as Dodge Charger motorja hallható.

Agnès Varda "a 2018-as Oscar-jelöltek hivatalos fotózásra egy kartonkivágatot küldött maga helyett." (K. Bence + L. Péter: Kalandos filmtörténet, 161. o.)

Bette Davis saját maga találta ki a filmbeli sminkjét. Az ötlete az volt, hogy Jane sohasem mos arcot, inkább csak ráken egy újabb réteg sminket.

A két régi rivális, Bette Davis és Joan Crawford folyton piszkálták egymást a forgatás alatt. Például Davis Coca Cola automatát kért magának a forgatásra, mivel Crawford akkoriban a Pepsi vezérigazgatójának volt a felesége.

A szomszéd tinédzser lányát Bette Davis lánya játssza.

A filmet úgy reklámozzák, hogy valójában egy 1979-ben készült found footage horror, ami eddig több mint 60 ember halálát okozta, és nyilvánvalóan meg van átkozva. A szereplők Imdb oldalát nézve viszont kiderül, hogy ez nem más, mint egy Blair Witch Projectre hajazó marketing fogás.

A többek közt a Forma-1-ben is versenyzett Dan Gurney-t a fia, Alex Gurney alakítja.

A filmben szereplők közül nem csak Ken Miles volt, ki versenyautóban lelte halálát.

Lorenzo Bandini az 1967-es Forma-1-es monacói nagydíjon a saját autójából kifolyt olajon csúszott meg. A szalmabálának ütköző Ferrari kigyulladt. Az olasz harmadfokú égési sérüléseket szenvedett, testének 70 százaléka megégett. Végül 3 nap szenvedés után halt meg a kórházban.

Bandini csapattársát, Ludovico Scarfiottit egy évvel később egy németországi hegyi versenyen érte a halál.

A '66-os Le Mans-i győztes Bruce McLaren 1970-ben Goodwoodban hunyt el egy saját tervezésű, Can-Am kategóriájú versenyautó volánja mögött.

Miles 1966-os váltótársa, Denny Hulme 1967-ben a Forma-1 világbajnoka lett. Az új-zélandi az F1-es visszavonulását követően sem hagyott fel a versenyzéssel, 1992-ben egy túraautóversenyen kapott szívinfarktust.

Ken Miles valójában már az 1965-ös Le Mans-i versenyen is elindult a Forddal, méghozzá Bruce McLaren társaként.

2000-ben Harvey Weinstein megvásárolta a színdarab jogait, hogy remake-t készíthessen a filmből, tervei szerint John Travolta főszereplésével. A projektből végül nem lett semmi. 2018-ban a Netflix is bejelentette, hogy egy új változaton dolgoznak, azóta erről se hallani.

Első nekifutásra, a külföldi filmes fesztiválra kiküldött "zsűrink" a hazai bemutatóra alkalmatlannak találta.

A Diana hercegnő emlékére - Elton és Bernie korábbi dalának átirataként - kiadott Candle in the Wind 97 bevezető ütemei még improvizációként jelennek meg Ray Williams-szel való első találkozásukkor.

A későbbi I.Erzsébet az udvarban nevelkedett és nem a nagynénjénél.

Mary Boleyn és a király kapcsolatából valójában nem született gyerek.

Anna nem pár hónapot, hanem 6-7 évet töltött Franciaországban és nem szerelmi okok miatt.

A két Boleyn lány a valóságban nem voltak riválisok, mivel több év eltéréssel lettek a király szeretői.

Az elején felhangzó:Live and Let Die a Beatlestől alighanem a az Élni és halni hagyni c. James Bond filmre utal.

Audre Hepburn hosszú haja valójában paróka...

James Stewart karakterének is homoszexuálisnak kellett volna lennie, de ezt a színész nem vállalta.

A filmben valójában van vágás és nem annyi idő telik el, amennyi idő alatt lefut a film.

A maga idejében kb. 3.5 millió ember látta a mozikban.

A film címének magyar fordítói aligha látták a filmet. Valójában "A hasis" a Jean Gabin-mozi címe. A tolvajnyelvben a 'la horse' hasist jelent, ráadásul egy adag hasis körül bonyolódik a cselekmény. Ló nem szerepel a filmben.

Alice Guy-Blaché is jelen volt az 1. vetítésén. (K. B. - L. P.: Kalandos filmtörténet, 11. oldal)

Amerikaiak lemásolták, a színészek kicserélésén túl nem jutottak még a story is szinte betűre stimmel. https://kritikustomeg.org/film/55391/brick-mansions-veszelyzona-2014

"1972-ben John Wojtowicz és Salvatore Naturile a világ legügyetlenebb bankrablását hajtotta végre: nem álcázták magukat, saját nevükön szólították egymást és ujjlenyomatukat is mindenhol otthagyták. A homoszexuális Wojtowicz a zsákmányból partnere nemváltó műtétét finanszírozta volna. A pénzt végül a Kánikulai délután című film alapjául szolgáló történet eladásából szerezte meg." (mult-kor.hu)

Karl Malden, mint "ismerős a Vágy villamosából" került be a filmbe.

A rossz kritikák és a stúdió vágása után Brando elhatározta, soha többet nem rendez filmet.

Goldman és Forbes sem igazán jöttek ki egymással a film készítése alatt. Goldman eredeti forgatókönyvében (és Ira Levin regényében) a "Stepford-i feleségek" miniszoknyát viseltek, úgy öltöztek mint egy Playboy nyuszi. Forbes azonban a saját feleségét, Nanette Newman-t választotta az egyik szerepre, akin nem állt volna jól a hasonló ruházat, ezért a rendező az összes feleségre sokkal szolidabb jelmezt adott. Goldman úgy érezte, ezzel meghamisították az eredeti elképzelését. Több más ponton is belekötött a filmbe, ami szerinte sokkal jobban sikerült volna, ha tartják magukat az ő elképzeléseihez.

A film rendezésére eredetileg Brian De Palma-t kérték fel, de a rendező és William Goldman forgatókönyvíró nem voltak hajlandóak együtt dolgozni, ezért végül a brit Bryan Forbes kapta a megbízást.

Claudia Cardinale helyett Gala Garnett szólal meg a filmben.

A Volt egyszer egy vadnyugattal ellentétben, Claudia Cardinale itt nincsen szinkronizálva, a saját hangján beszél.

Claudia Cardinale első olasz filmje, ahol nem szinkronizálták.

A színészek mindegyike saját maga énekli a dalokat.

1:34-nél, amikor megtalálják a gép farkát, és jönnek le a lejtőn, az egyikük előre rohan, a másik kettő az ő csapásán ereszkedik le, azonban még egy csapás látszik a lejtőn.

A németországi jeleneteket Budapesten forgatták.

A film 4 Oscar-díj jelöléséből, mindegyikük női jelölt. (Adaptált forgatókönyv, női mellékszereplő, operatőr, betétdal)

A film operatőre, Rachel Morrison az első nő, akit Oscarra jelöltek ebben a kategóriában.

A főszereplő hirosima-i szamurály, hova is dobták az első bombát?

Az éttermi jelenet (menekülés a számlától) a Ragyogás c. Kubrick-mozit idézné.

Deborah Kerr helyett az akkor szokásos szellemhang, Marnie Nixon énekel.

Christopher Plummer 88 éves volt, mikor 2018-ban Oscar-díjra jelölték a filmért, ezzel ő lett a valaha volt legidősebb Oscarra jelölt színész.

A főszereplőknek itt csak Arany Málna jelölés jutott...

"Megvan!" "Láttam!" "Részletes elemzést írtam online!" - reagálják az Agymenők (Howard, Leonard és Sheldon), mikor Raj azzal jön, hogy kikölcsönözte a négyórás verziót.

"Az átverés, sose voltak négyen egy gatyában!" - mondja Russell az Egy kapcsolat szabályai c. sorozatban, mikor szóba kerül a fenti film.

"Nem valami jó film, de nézzétek, milyen szép a sivatag!" - mondta Raj az Agymenők egyik részében, amikor Leonard és Howard társaságában a szabad ég alatt éjszakáztak.

"A gorillák védelmezőjét 1985. december 27-én találták holtan ruandai házában. A gyilkosságot egy orvvadászok által használt bozótvágókéssel követték el, a tettesek sem pénzt, sem vagyontárgyakat nem vittek el, s az ügyet soha nem sikerült tisztázni.

A brutális bűntény elkövetőjének személyére máig nem derült fény, de bizonyos, hogy a tudósnak azért a tevékenységéért kellett meghalnia, amelyet a veszélyeztetett emberszabású majmok érdekében végzett.

Fossey-t kedves gorillái között helyezték örök nyugalomra, a sírjára ezt írták: "Senki sem szerette jobban a gorillákat". Az általa létrehozott kutatóközpont és alapítvány ma is működik, életéről Sigourney Weaver főszereplésével forgattak nagysikerű filmet Gorillák a ködben címmel."
(mult-kor.hu)

A dalokat a filmben maga Taron Egerton énekelte fel.

https://port.hu/cikk/mozi/az-ordoguzo-premier-hihetetlen-allapotokrol-szamol-be-egy-most-elokerult-korabeli-cikk/article-63166

A bíró és a védőügyvéd kapcsolata, a per előtti társalgásaik nem tűnnek etikusnak...

A Valentin látszólag szintén egy némafilmsztárra utal, de ő nem érte meg a hangosfilmkorszakot...

Sok-sok utalás található a régi filmekre és sztárokra.

Ferd Astaire-Ginger Rogers
Férfiszenvedély stb.

Bulgert 89 éves korában gyilkolták meg, nem sokkal az után, hogy új börtönbe helyezték. Egy zokniba tett lakattal verték a felismerhetetlenségig össze.

A filmben lévő szexuálist tartalmazó jelenetek miatt a forgatást addig halasztották, amíg David Kross be nem töltötte a 18. életévét.

A filmet eredetileg a 20th Century Fox forgalmazta volna, azonban mivel a Disney felvásárolta a céget, így már az ő szárnyaik alatt debütált a produkció. Az Árok végül így is R-korhatárral került a mozikba, de több mint három évvel azt követően, hogy az alkotók leforgatták a filmet.

Hepburn elsősorban a balett tudása miatt kapta meg a szerepet.

Két próbafelvételen járt, 4 hónap eltéréssel.
Az elsőn tűsarkú cípőben volt, olyan 180 centi magasnak nézett ki, azonnal elutasították...
Majd visszahívták, mivel nem találtak mást.Akkor már lapos sarkú cipő volt rajta.

A rendező eredetileg Bosnyák származású

Bizonyos mozikban kutyabarát vetítéseket tartanak, vagyis kifejezetten a négylábúaknak vetítik le a filmet.

A főszereplő John Clark a Ryanverse egyik fő karaktere.

A film egyik jelenetében Adolf Hitler egy amerikai őslakos fejdíszét viseli. Hitlerről köztudott, hogy nagy rajongója volt Karl Maynek

A film története Christine Leunens "Caging Skies" című könyvén alapszik.A rendező már 2011-ben megírta a film forgatókönyvét.

A rendező első alkalommal írt forgatókönyvet is a saját filmjéhez.

Összességében 2009 óta dolgozik a filmen a rendező.
Várhatóan egy doku-dráma lesz a Jucifer zenekar dobosáról.

Adócsaláson és pénzmosáson kapott producer, ki nem fizetett stáb.

Zenéjét szerezte: Thom Yorke és Flea

Alain Delon Romy Schneider halála után belemerült a bánatba, és ebből a mély gyászból formálta meg az ebben a filmben alakított szerepet.

Alain Delon saját válása minden szomorúságát belevitte ebbe a karakterbe. Melville pedig Alain magányából mitikus filmet varázsolt.

Ezt filmet bemutatása évében 800 000-en nézték meg csak Párizsban! Hatalmas sikere volt. Alain első vonalbeli sztár. Följutott a csúcsra. 28 évesen rajongva csodált ikon.

Szerepel a Netflix kínálatában

A Vissza a jövőbe 2. jóslata, hogy a kultikus Cápa filmet még tizennyolc rész követi majd.

A Columbia Pictures már 2009-ben leszerződtette Peter Craiget a forgatókönyv megírására.

A film rendezői székét eredetileg Joe Carnahan (Fehér pokol) foglalhatta volna el, azonban miután a stúdió több alkalommal is elhalasztotta a forgatást, a rendező végül kiszállt a projektből.

A KDNP közleményben szólította fel a Netflixet, hogy törölje műsorai közül a 46 perces produkciót.

Ez volt az első játékfilm, amit Argentínában készítettek.

John Landis eredetileg Al Pacino-t kérte fel a főszerepre és 2 millió dollárost gázsit ajánlott neki, a színész azonban a Dick Tracy-t választotta inkább, melyért 3 milliót kapott. Landis szerint Pacino-val jobban működött volna a film.

Charles Grodin Razzie Awards jelölást kapott, szerintem jogosan...

Amikor Charlie egy beszélgetésben azt állítja, azért nem véleményezi Nicole sorozatát, mert sosem néz TV-t, éppen a TV előtt ül. A műsor, ami éppen megy, a Pénznyelő, ami arról szól, hogy egy fiatal pár milyen nehézségeket él átt egy házfelújítás alatt, megromlik a viszonyuk, válni készülnek, de a végén kibékülnek és összeházasodnak.

A végén gyűrűpörgetés egy utalás az Eredetre, totemként választva el a valóságot és a fantáziát.

Doc

Ez volt Gesztesi Károly utolsó szinkronmunkája.

In 2019 Haenel gave an interview accusing director Christophe Ruggia of sexually harassing her from the age of 12 to 15 after casting her in his film Les Diables by touching her inappropriately. Her account was backed up by many people who had worked on the film and noted Ruggia's inappropriate behavior towards her, along with letters he had written her at the time proclaiming his love for her. As a result Ruggia was expelled from the Société des réalisateurs de films, the guild for French directors. Though Haenel had explicitly chosen not to go to the police with her accusations, citing the justice system as "usually condemning so few sexual offenders" and "only one rape out of a hundred" and stating that "the justice ignores us, we ignore the justice.", the publicity garnered by her interviews about the abuse led the Paris prosecutor's office to announce they were investigating Ruggia.
https://en.wikipedia.org/wiki/Adele_Haenel

Poszeidon katasztrófa címmel ment a hazai mozikban.

A főszerepet eredetileg James Dean játszotta volna, le is szerződött rá és a sajtóban is bejelentették. Dean halálos autóbalesete után Paul Newman vette át tőle a szerepet.

Ez a film gyűjtötte össze a legtöbb pénz a francia remake kategóriában az USA-ban.

Tom Selleck,Steve Guttenberg és Ted Danson két héttel a forgatások megkezdése előtt végigjártak jó pár éttermet,nigth clubot,bárt, hogy jobban összekovácsolódjanak és, hogy elsajátítsák az agglegény életet.

Sokan még ma is úgy hiszik, hogy a Hyppolit volt az első magyar hangosfilm. Valójában néhány hónappal a Hyppolit forgatását megelőzően 1930 tavaszán a Hunnia már elkészítette Jávor Pállal A kék bálvány c. filmkomédiát, de a filmet csak másfél év múlva vetítették a filmszínházak. Mivel A kék bálvány nem hozta meg a várt sikert, ellentétben a Hyppolittal, ezért hamar feledésbe is merült
1931. szeptember 25-én bemutatott "A kék bálvány" című bűnügyi vígjátékot tekintik hivatalosan az első magyar hangosfilmnek. Főszereplők: Jávor Pál és Radó Nelli, rendező: Lázár Lajos, operatőr: Eiben István. A forgatókönyvet Bónyi Adorján bestselleréből Lőrincz Miklós és Faragó Dezső György írták. Amerikai krimik gyenge utánzatának minősíthető, nem is aratott átütő sikert. A filmet a körúti Royal Apolló moziban mutatták be.
A Hyppolitot 1931. nov. 27-én mutatták be.

A film egy "Custer történetet" mesél el, még ha a név nem is egyezik.

"Vörös András forgatókönyvét igaz történet ihlette. A valóságban Szűts Miklós festőművész családjával történt a hétköznapinak korántsem nevezhető eset. Az alkotók a család kérésére a neveket megváltoztatták és bizonyos szituációkat is átírtak, dramatizáltak, de a rendező elmondása szerint a legtöbb részlet hű a történelmi valósághoz." - Gueth Ádám (Filmnomád) cikkéből

Doc

Marianne festményeit valójában egy francia művésznő, Héléne Delmaire festette.

Céline Sciamma, a rendező, és a főszerepet alakító Adéle Haenel korábban együtt is éltek.

A film 2 200 000 dolláros költségvetéséből 1 millió csak Sinatra gázsijára ment el. Laurence Harvey 200 ezer dollárt kapott a szerepért.

John Hughes miután Chris Columbus otthagyta a Karácsonyi vakációt két szkriptet nyomott a rendező kezébe. A Fogda bujócskát (szintén Hughes műve) és a Reszkessetek betörőket!.

A filmet eredetileg Chris Columbus rendezte volna de nem igazán egyeztek a véleményei Chavy Chase-zel ezért otthagyta a filmet.

Magyar mozibemutató: 1962. október 4.

Úgy vették fel a jelenetet, melyben Harryék majdnem elütik véletlenül Kevint, hogy Culkin és a furgon is távolodott egymástól, majd később a vágószobában megfordították a képsort.