Legfrissebb érdekességek

A Tom Doyle név is egy Hitchcock filmből, a Hátsó ablakból származik.

E filmet (is) parodizálta az Airplane! (1980) c. alkotás.

"A film bevallottan az 1957-es Zero Hour! paródiája. Olyannyira, hogy konkrét jeleneteket is átvettek belőle. Sőt, Zuckerék eredetileg szintén fekete-fehérben akarták leforgatni a filmet egy díszletrepülőn, ám a Paramount főnöke, Michael Eisner azt tanácsolta nekik, hogy forogjon a film színesben és egy igazi repülőgép fedélzetén, mert akkor a nézők számára is hitelesebb lesz a végeredmény." (port.hu)

Ez az első szerep, amelyet Gere azért kapott meg, mivel Travolta visszautasította. Majd jött ugyanúgy az Amerikai dzsigoló, Garni zóna és a Chicago.

A történet 1974-ben játszódik.

"Medve. Beszél. Ki tudja, miért... mindent tudsz!" - summázta Stewart a film lényegét a barátnőjének, mikor a leány a 2. rész előtt amiatt aggódik, hogy nem látta az elsőt (az Agymenők c. sorozatban).

A film elején, amikor az ifjú uralkodót oktatja a lovag egy romvárban, a helyszín a nyitra megyei - Báthory grófnőről elhíresült - Csejte vára. A királyi vár pedig a Vág-mente szépen helyreállított vára, a trencsén megyei Sztrecsény.

Egy kritika szerint innen származik az Elemi ösztön ötlete...

A főszereplő egy 1920-as baleset miatt itt már "mű" jobb kézfejjel játszott.

Archer (az Archer c. sorozatból) az egyik gyakori beszólásával ("Danger zone!") "utal a Top Gun című film egyik betétdalára, a Danger Zone-ra Kenny Loggins-tól." (wiki)

"A június 9-én online érkező You Don’t Nomi (a szójáték a főhősnő nevére cseréli le a ’you don’t know me’, azaz „nem ismersz engem” mondat megfelelő részét) archív felvételek, azaz a stáb tagjainak és a film alkotóinak, szereplőinek korabeli megszólalásain kívül kortárs szakértők véleményét is bemutatja, így próbálja rehabilitálni az alkotást. A Showgirlsnek olyan rajongói vannak, mint Jim Jarmusch, Jacques Rivette és Quentin Tarantino rendezők, a You Don’t Nomi pedig nemcsak elhelyezi a filmet a verhoeveni életműben, de odáig merészkedik, hogy gender szempontból meghatározó szatíraként, sőt mesterműként ünnepli. Amíg mindezt a saját szemünkkel is láthatjuk, fentebb megnézhetjük az előzetesét." (port.hu)

Sylvia Kristel az önéletrajzában nem volt túl jó véleménnyel Delonról.

Hitchcocknak tetszett a filmterv, de mint rendező nem került szóba.

A repülő csak vízzel megtelve süllyedhetett volna el.

Sajnos a tesztközönség nem a sokkal jobb "alternatív" befejezést választotta, hanem a horrorosat...

A filmet részben Magyarországon forgatták. Sokat forgattak a Kelenföldi Hőerőműben, a 3. metróban (Lehel téri megálló), és az Opera épülő Eiffel Műhelyházában, a régi Eiffel csarnokban forgatták le a kávézós jeleneteket, ugyanis oda egy komplett kávézó díszletet húztak fel.

A filmnek Brian Byrne ír dallamai különleges hangulatot adnak, ahogyan az is, hogy sok jelenetben a szereplők kizárólag ír nyelven beszélnek. Ez egyrészt autentikusabbá teszi a filmet, másrészt a szereplők ellenállásának szimbólumaként működik a nyelv, tekintve, hogy az angolokat mennyire felbosszantja a „barbár makogás”.

A műsorújságok szerint a magyar címe: A férfi mind remél.

"Túlértékelt, egyébként meg szörnyen vacak" - mondá sommás véleményét Brian a Family Guy egyik részében Lois-nak.

"Milyen filmmel lehet legjobban motiválni egy csapatot egy mérkőzés előtt? Al Pacino filmjével, a Minden héten háborúval? Vagy a Rettenthetetlennel? Esetleg a Csoda Isztambulbannal? Nem. A Huddersfield korábbi középpályása, Malvin Kamara szerint a Charlie és a csokigyárral. Természetesen a Gene Wilder-féle változattal, nem a Tim Burton, Johnny Depp-féle szeméttel. „Ez hoz nekem szerencsét – állítja Kamara. – Ez volt a kedvenc filmem gyerekkoromban. Ha hinni lehet Kamarának, gyerekként több mint 150-szer látta. „Minden meccs előtt meg kell néznem Charlie-t. Hangulatba jövök tőle. És a Depp-féle verziót személyes sértésnek veszem.”" (fourfourtwo.hu)

A Family Guy egyik epizódjában Lois (Pewterschmidt) Griffin a fenti film edzésterve alapján készül a mérkőzéseire.

Nora Fingscheidt rendezőnő elmondta, hogy a film ötlete az állami gondozottak helyzetéről a Das Haus beim Gleisen (2014) című dokumentumfilmje forgatásakor merült fel benne. A film forgatókönyvének megírását több mint öt évnyi kutatómunka előzte meg.

- Mi tartott eddig?!
- Most kaptam meg az SMS-t!
(Zajlik e párbeszéd az Agymenők c. széria egyik részében, amikor Sheldon megnézné a filmet, de azért szól Amynek, hogy mentse ki...)

Jámbor Jack: "Amikor egy rakás béna színészt játszó nagyon vicces színészt látunk, akkor bármi megtörténhet, és Ben Stiller filmje olyan klasszikus, amit ezerszer lehet újranézni. A rendezést is vállaló Stiller a legcikisebb figurát is magára vállalta, ő Tugg Speedman, aki sosem érti, mi történik körülötte, és akinek utolsóként esik le, vagy még akkor sem, hogy a társaság tényleg szarban van a dél-kelet ázsiai dzsungel közepén, és még arra is emlékeztetik, hogy milyen fos színész. Merthogy háta mögött van a röhejesen pocsék Jámbor Jack című munka, amiben egy szellemi fogyatékos fiút játszik, aztán Robert Downey Jr. elképesztő karakterétől megkapja, mit is szúrt el. Sosem szabad fullba nyomni a kretént, mert akkor Oscar bácsi meg nem gyün. A dologból jó kis botrány lett, mert sokak szerint Stiller a fogyatékosokon mulatott, pedig erről szó sem volt." (port.hu)

"És újra Tarantino a maga filmes utalásaival, amiben ez a munkája aztán tényleg tobzódott, hiszen Hollywoodban járunk, hőseink színészek, akik nap mint nap filmet vagy éppen sorozatot forgatnak, vagy ha nem, akkor moziba mennek, vagy más filmes kellékek között mozognak. A lecsúszott westernsztár, Rick Dalton munkáiból jó sokat láthatunk, kémfilmet, vadnyugati sorozatot és B-kategóriás olasz krimit, de aminek tényleg fontos szerepe lesz a későbbiekre nézve, az egy olcsó háborús film, a The 14 Fists of McCluskey, aminek nem is értjük a címét. A lényeg, hogy a címszereplő félszemű McCluskey egy lángszóróval irtja a nácikat, és Dalton ezt a lángszórót emlékként magával viszi, hogy aztán a legvégén a fegyver újra előkerüljön és főszerepet kapjon. A filmet egyébként egy korai Roger Corman mű inspirálta, az 1964-es The Secret Invasion." (port.hu)

Szennyes lelkű angyalok: "Az egyik leghíresebb kamufilmről a filmben szinte mindenki azt hitte, létező mű részlete, míg két éve Seth Rogen ki nem tweetelte az igazat: a film kedvéért forgatták le az egy perc 20 másodperc hosszúságú etűdöt, amiben egy gengszter végez egy másik gengszterrel. Persze, akiknek megvolt a DVD Chris Columbus rendező audiokommentárjával, azok már tudták, miről van szó, de állítólag maga Macaulay Culkin is igazinak hitte. Akárhogy is, a magára hagyott kis Kevin először arra használja a filmet, amit VHS-en néz, hogy megpróbálja előcsalogatni családját, akikről azt hiszi, csak elbújtak, majd a pizzafutárra hozza rá vele a frászt, végül az ostoba betörőket ijesztgeti vele. A címet egyébként a James Cagney főszereplésével készült 1938-as Kertész Mihály filmből, a Mocskos arcú angyalokból kölcsönözték, a legjobb mondata pedig a „Tartsd meg az aprót, te mocskos állat!”." (port.hu)

"Ennek a filmbeli filmnek, valójában csak trailernek igazából semmi szerepe a későbbiekre nézve, csak azért van ott, ahol, mert az egyik főszereplő, a Cameron Diaz alakította Amanda munkája előzetesek vágása, és amikor megismerjük, pont a Lindsay Lohan és James Franco páros képzelt krimijét, a Deceptiont, vagyis Megtévesztést csinálja. Amiben Lindsay eltűnt apját, egy kémet keresik, Francónak pedig feltűnően sok pisztolya van, amit itt viccesre vesznek, és azt is mondják, hogy ez tuti siker lesz, pedig nyilvánvalóan bénácska. Mindkét színész a rendezőnő, Nancy Meyers barátja, és szívességből, illetve poénból vállalták a beugrót. Ami utólag belegondolva emlékezetesebb, mint maga a felejthető romkom." (port.hu)

"Judd Apatow filmjében az a zseniális, hogy megmutatja, milyen jó és vicces lehetne Adam Sandler, ha csak egy kicsit is próbálkozna, miközben azzal keresi magáz zsírosra, hogy fos vígjátékokat csinál zsinórban nulla erőfeszítéssel. Erről szól George Simmons alakja, aki már nem is próbál vicces lenni, de amikor kiderül, hogy halálos beteg, képes kicsit összeszedni magát – amihez persze kell a fiatalabb, idealista verziója, és ez volna Seth Rogen alakja. Ahhoz viszont, hogy megtudjuk, mivel keresi alapszinten a pénzét Simmons, kapunk egy kis bepillantást a filmjeibe, hol néhány plakát, hol pár másodpercnyi filmrészlet segítségével. Ilyen film az Astro-Nut, a My Best Friend is a Robot, a Re-do, ami a Nicsak, kibeszél koppintása, és a MerMan, avagy a Hímsellő, amiben Sandlernek pikkelyes farka van, és ezt nem is kell nagyon magyarázni – évek óta tényleg ilyen filmeket csinál." (port.hu)

"Quentin Tarantino mindig is imádta filmes utalásokkal telitömni filmjeit, de itt konkrét szerepet is kap a kamufilm. Ez ugyebár egy német propagandafilm, a Nemzet büszkesége, amely egy bizonyos Fredrick Zoller (Daniel Brühl) nevű mesterlövész hőstetteit énekli meg, aki egymaga tartotta állását 300 amerikai támadóval szemben, akiket egyenként szedett le egy harangtoronyból – a valóságban ez lenne az első hely, ahol az orvlövészt keresnénk, és a tüzérség egy lövéssel elintézné. Zoller celeb lesz, aki ráhajt arra a Shoshanára, akinek egyrészt mozija van Párizsban, másrészt a francia ellenállásnak dolgozik, és ő beszéli rá a náci vezérkart, hogy itt tartsák meg a premiert. Így találkozik minden szál egy olyan film bemutatóján, amelynek producere Joseph Goebbels volt, a rendezője pedig bizonyos Alois Von Eichberg, bár a jeleneteket valójában Eli Roth rakta össze." (port.hu)

A budapesti forgatás során a Vöröskő utcai Bauhaus-villa is szóba került mint helyszín. Végül azonban úgy döntöttek, felépítik a mását. Az eredeti ház tulajdonosa, Fekete Mihály szerint ez olyan jól sikerült, hogy mikor meglátta, azt hitte otthon van. Elmondása szerint még egy kilincset is elkértek, hogy másolatot vegyenek róla, amit ő örömmel átadott. Mikor az ellenszolgáltatás szóba került, ő csak egy másolatkilincset kért, mivelhogy az hiányzott az egyik ajtóról.

Az akkori rendőrség mára elpusztult épületét a Fővárosi Törvényszék Alkotmány utcai bejárata helyettesíti, míg a belső jeleneteket a Politikatörténeti Intézetben forgatták.

A főszereplő törzshelyét, a híres Abbázia kávéházat a Károlyi utcai Centrál "játssza el".

Az Est szerkesztőségét a Lónyay utcai Központi Zálogházban rendezték be.

A filmbéli luxusbordélynak a Szabadság téri Adria palota adott otthont.

A film egyik jelenetében a metróállomáson jól látható a Hitler Adolf tér felirat, azonban a Köröndöt csak 1938-ban nevezték át, a történet cselekménye pedig Gömbös Gyula halálának évében, 1936-ban játszódik.

Mikor a főszereplő Szöllősyékhez tart, a háttérben látható az Orom utcai Hegedűs-villa, más néven Vörös-villa.

Szöllősyék otthona nem egy igazi magyar Bauhaus-villa, a helyszínt a forgatásra építették egy prágai, harmincas évekbeli villa enteriőrje alapján. A látványtervezésért Pater Sparrow (Verebes Zoltán) felelt.

A Family Guy egyik részében megidézik e film medvéjét.

A rendező eredeti szándéka szerint egyértelműbb lett volna a film lezárása, de a tesztvetítések közbeszóltak.

Leonard Nimoy, William Shatner és Ricardo Montalban is szerepelt mint gyilkos a Columbo c. sorozat egy-egy epizódjában a Star Trek-mozifilmek előtt.

A filmhez leforgatták azt a jelenetet, mikor eléri Michael bosszúja az Apollonia (Michael első felesége) haláláért felelős Fabriziot. Sajnos a végső változatból ezt kivágták.

Orlando Bloom nem sokkal a film előtt szerepelt egy Midsomer gyilkosságok-epizódban, melyben épp szó esik Tolkien regényeiről is.

"Steve Rash rendezésében a John Goldrosen novellájából és Buddy Holly önéletrajzi feljegyzéseiből készül(t) film 1978-ban a Buddy Holly Story." (wiki)

A Gladiátor után e Ridley Scott-filmben is Giannina Facio alakítja Russell Crowe karakterének feleségét. A színésznő a való életben a rendező házastársa.

A magyar cím teljes félrefordítás, a "A diplomás" helyett.

A Modern család c. sorozat egyik részében Jason Francis "Jay" Pritchett papa e filmet ajánlotta az unokáinak (Haley és Alex Dunphynak) a játékdélutánon.

A történetet részben az 1889-es Mayerling-tragédia ihlette, amelynek során Ausztria–Magyarország trónörököse, Rudolf főherceg öngyilkos lett, miután megölte szerelmét, Maria von Vetsera bárókisasszonyt.

A film eredeti változatában nem volt narráció,

A film eredetileg csak részben volt "hangos".

A történetet eredetileg Charlize Theron produkciós cége filmesítette volna meg, az eredeti tervek szerint pedig ő alakította volna a főszerepet is. A színésznő végül úgy döntött, hogy Megyn Kelly szerepét fogja eljátszani, Margot Robbie-t és Nicole Kidmant pedig egyenesen ő javasolta Kayla Pospisil és Gretchen Carlson szerepeire. Ez azért is érdekes, mert Nicole Kidman és Charlize Theron korábban két film kapcsán is rivalizált egymással. A Földre szállt boszorkány és Grace: Monaco csillaga főszerepére mindketten esélyesek voltak, de végül mindkét alkalommal Kidman happolta el a szerepet kolléganője elől.

Margot Robbie alakítja a film egyetlen fiktív karakterét.

Charlize Theron külsején nem változtattak sokat a maszkmesterek, éppen csak egy apró orrkorrekció elég volt ahhoz, hogy egy egészen más nő nézzen vissza ránk.

A Goldberg család egyik epizódja a fenti (mozi)filmre épül: Adam barátunkat sokkolja a végkifejlet, ezért az öregapját is kímélné...

Amikor Janet Livermore (Bridget Fonda) hosszú hezitálás után felhívja Cliff-et (Matt Dillon-t), de rossz számot tárcsáz, látjuk pár másodpercig Tad Doyle-t, a kultikus TAD énekesét, ő az az nagydarab srác, aki fogadja Janet hívását. (forrás: grungery.hu)

A filmben Jerry Cantrell, az Alice in Chanis gitárosa cameozik, mint annak az éjjel-nappali fénymásoló üzletnek az alkalmazottja, ahol a filmben készített dolgozatot a Tom Cruise által megformált főszereplő száztíz példányban sokszorosítja.

Jerry Cantrell a forgatásról: "Nagyjából négy órát forgattunk, így egy kis ideig tudtam Tom-mal lógni. Cameron nagyon jó fej volt, de nekem tele volt a gatyám. Ez teljesen más: akassz egy gitárt a nyakamba, küldj ki egy színpadra, de a színészkedés teljesen kívül esik a tapasztalati zónámon. Cameron sokat segített, Tom pedig azt mondogatta nekem, hogy ’Minden oké, nagyon jól csinálod.’ Én meg ’Basszus, ez hátborzongató.’ Tom pedig ’Nyugi Haver, minden rendben van, jó vagy.’ Nagyon szórakoztató volt az egész. Egy rövid jelenet volt, mégis nyolc különböző kameraállásból rögzítették."(forrás: grungery.hu)

A filmben cameo-zó Maynard James Keenan Puscifer gyűrűt visel az ujján.

Ed Kowalczyk, a Live énekese is cameo-zik a filmben (amikor az énekes Kaliforniába költözött, jóbarátja a rendező David Fincher ajánlotta fel neki a szerepet), amikor Edward Norton és Helena Bonham Carter a Clifton's pincéreként szolgálja ki őket.

A filmben Krist Novoselic, a Nirvana basszusgitárosa cameo-zik, ő öleli át Robin Williams vállát, amikor az elkezd sírni az utcán a pornómagazinokat nézve.

Cameron Crowe: "Egyszer azt mondtam John Cusacknek, hogy ez az egyetlen történet, amiről azt gondoltam, hogy van még benne több is. Egyetlen filmemet sem akartam folytatni, elég szerencsés vagyok, hogy egyáltalán elmesélhettem őket. De a Mondhatsz bármitot nagyon személyesnek érzem. Érzem, hogyan folytatódhatna. Bizonyos értelemben jó lett volna, ha készítünk még két-három rész Lloyd vagy Lloyd és Diane történetéből. Számomra Lloyd egy olyan figura volt, akinek több életszakaszáról is tudtam volna írni. Kicsit sajnálom, hogy nem folytattuk a sztoriját. Talán [a Mondhatsz bármit] a kedvencem az összes film közül, amit valaha csináltam. És az utolsó dolog volt, amiről azt gondoltam volna, hogy mindig büszke leszek rá."

(forrás: grugery.hu)

"A filmtörténet klasszikusává, az amerikai tinédzserek számára pedig örökre meghatározó, romantikus élménnyé vált a Mondhatsz akármit boom box-jelenete. A történet szerint Lloyd egy hajnali órában a feje fölé tartott kazettás magnóval tart szerenádot az álmatlanságtól az ágyában izgő-mozgó Diane ablaka alatt. A hangfalakból Peter Gabriel In Your Eyes című dala szól. Elsőre nem tetszett az ötlet Crowe-nak: az, hogy Lloyd csak áll ott egy helyben és statikusan a feje fölé tart egy hordozható magnót. Meglehetősen unalmasnak tűnt a dolog, de végül a stábnak sikerült meggyőznie őt.

Eredetileg egyébként nem a Peter Gabriel-felvétel, hanem a Fishbone Question of Life című dala szólt volna, de miután egyben látta a jelenetet, Crowe változtatott az elképzelésén. Peter Gabriel először nem akarta odaadni a filmhez a dalt, mert összekeverte a Wired című, szintén akkoriban készülő James Belushi biográfiával. A film költségvetése nem fedezte a Gabriel által kért hatalmas jogdíjat (ahogy James. L. Brooks producer fogalmazott, „Peter Gabriel egy tonnányi pénzt kért”), de Crowe ragaszkodott a dalhoz, és végül mégis találtak plusz forrásokat a dal licenceléséhez.

A forgatás ezen része messze nem volt annyira romantikus, mint a vásznon látható végeredmény. Ione Skye a valóságban nem is hallotta a Peter Gabriel-dalt a felvételek közben és John Cusack-ot sem látta a jelenet forgatásánál. Skye évekkel később őszintén bevallotta, hogy míg a kamera forgott, teljesen hétköznapi dolgok foglalkoztatták.

Ione Skye: Igazi tini voltam. Az járt végig a fejemben, hogy „remélem nem nagy a hasam és nem látszom kövérnek abban a hálóruhában”.

A két beállítást külön vették fel: Skye hálószobás részét még Seattle-ben, Cusack magnós-alakítását pedig az utolsók között Los Angelesben, egy észak-hollywoodi parkban. Bármennyire is illúzióromboló lehet, de Lloyd valójában nem Diane ablakát nézte, hanem egy vegyesbolt kirakatát." (forrás: grungery.hu)

"Sok név felmerült Diane apjának szerepére, a stáb több, igazán komoly múlttal rendelkező színészt is megnézett: Danny DeVito, Randy Quaid, Dick Van Dyke, John Mahoney, Jeff Goldblum és Richard Dreyfuss mind-mind járt meghallgatáson. A legviccesebb Dreyfuss volt, aki azt mondta Crowe-nak, hogy őt inkább Lloyd karaktere érdekelné. A Jim Court szerepét végül John Mahoney kapta meg." (forrás: grungery.hu)

"A film legfrissebb karakterei Lloyd lány barátai, D.C. és Corey Flood (utóbbit Lili Taylor alakítja, lásd például az Átok című horrorban Catherine Zeta-Jones, Liam Neeson és Owen Wilson társaságában). A fiú velük beszéli meg a szerelmi ügyeit, a lányok pedig megértik és mindenben támogatják őt. Egy alagsori gitárboltban dolgoznak és mindig készen állnak arra, hogy meghallgassák Lloydot. Az egyik legerősebb jelenet a filmben, amikor a fiú a szakadó esőben céltalanul autózik a seattle-i utakon. A lányok nincsenek vele, de a kezében tartott diktafonba Diane-ről mesél Coreynak. Autóban használt diktafon, Diane, egy történet Washington államban. Talán a véletlen műve, talán nem, de egy 1990-es, ikonikus sorozat kísértetiesen hasonló dolgokat használt fel alapelemként." (forrás: grungery.hu)

Cameron Crowe 1984-ben újabb lehetőséget kapott, ezúttal a Wild Life című film forgatókönyvének a megírására. A sztori a Ridgemont High: A True Story ál-folytatása pár tinédzserről, akik a középiskola elvégzése után egy apartmanházban laknak. (forrás: grungery.hu)

A forgatókönyvet - saját könyve alapján - Cameron Crowe írta.

"Azt találta ki, hogy Dave Cameron néven beiratkozik egy San Diegó-i középiskolába (Clairemont High School) és az ott szerzett élményeit egy könyv formájában megjelenteti majd. Egy kiadó azonnal lecsapott az ötletre, így kerülhetett a boltokba Cameron 1981-es Fast Times at Ridgemont High: A True Story című műve. Sőt, a hat fiatalról szóló történetből egy filmváltozat elkészítésére is lehetősége nyílt." (forrás: grungery.hu)

Ez a regény volt Cooper második műve a későbbi öt kötetből a Bőrharisnya után.

A négygyerekes anya a valóságban még nem volt özvegy, mikor megismerkedett a drámaíróval,

Cooper regényével, kedvenc kiskamaszkori olvasmányommal, igencsak hozzávetőleges kapcsolatban van és Hosszú Puska karaktere is teljesen más.

A Family Guy egyik részében Peter Griffin Swayze filmjeit idézi meg, Joe barátját ugyanúgy a szellemek ragadják magukkal, mint e film végén az antagonistát...

A Family Guy egyik epizódja megidézte a fenti (mese)filmet, Peter Griffin pörgőrúgással rendezné a problémát...

Pecek első jelenetében Dian Hanson "The Big Book of Breasts" c. könyvét lapozgatja.

Pecek csengőhangja Dan Hill "Sometimes When We Touch" c. dala.

Egy állatvédő szervezet szigorúan felügyelte, hogy a forgatás alatt egyetlen állat se sérüljön meg. Ez nem csak a filmben kulcsszerepet játszó macskára vonatkozott, hanem a csótányokra is. Így abban a jelenetben, amikor J csótányokat tapos el, Will Smith valójában mustárral töltött kis zacskókra lépett rá.

Az egyik jelenetben Will Smith turisták közé ugrik egy hídról. Ez a híd pontosan ugyan az a híd amelyről Thor, Hulk, Amerika kapitány és Sólyomszem is harcolt a Chitarui sereg ellen a Bosszúállók című filmben.

Erdetileg, Bruce Campbell is feltűnt volna egy kisebb szerep erejéig, de végül időpont egyeztetési nehézségek miatt ez nem valósulhatott meg.

Azt a jelenetet, amikor Edgar megiszik egy pohár cukros vizet, 15-ször kellett felvenni, ezért a forgatási nap végére Vincent D’Onofrio, a rendező szavaival élve “betépett a sok cukortól”.

A dizájner, aki a felturbózott Ford LTD-n dolgozott, a forgatás befejeztével megvásárolta a stúdiótól az említett kocsit.

A film végén J elmondja L-nek, hogy Dennis Rodman egy idegen. Rodman nevét a német, spanyol és francia változatokban Michael Jackson-éra cserélték, mivel Rodman akkoriban nem volt eléggé ismert se Németországban, sem pedig Spanyolországban és Franciaországban.

A forgatókönyv átírásai miatt a befejezés sokkal akciódúsabb lett, mint azt a forgatás elején tervezték, ezért az erdetileg mechanikus bogár szörnyet végül CGI-ra cserélték, ami jóval időigényesebb és költségesebb megoldás volt.

Napi 6 órába telt, míg D’Onofrio-ból Edgar bogarat varázsoltak a sminkesek.

Vincent D’Onofrio bogaras természetfilmek nézésével készült a szerepére, hogy alakítása Edgarként még hitelesebb legyen.

Linda Fiorentino egy pókerjátszmán nyerte el a szerepet a rendezőtől.

Az eredeti, The Men in Black képregény sokkal sötétebb és komorabb hangvételű volt, mint maga a film.

Will Smith azért kapta meg a szerepet, mert a rendező felesége nagy rajongója volt a Kaliforniába jöttem című sorozatnak, melynek Smith volt a főszereplője.

A filmben használt Ray-Ban “Predator 2”-es típusú napszemüvegek eladása megtriplázódott a bemutató után. Közel 5 millió darabot adtak el belőle.

Will Smith nem akarta elvállalni a szerepet miután elolvasta a forgatókönyvet, de felesége Jada Pinket Smith végül rábeszélte.

A filmben, az alábbi hírességekről derült ki, hogy valójában földönkívüliek: Danny DeVito, Barry Sonnenfeld, Sylvester Stallone, George Lucas és Steven Spielberg.

Will Smith először nem akarta elhinni, hogy a film egyik producere maga Steven Spielberg.

Amikor Hercules, Phil és Pegazus a tengerparton edzenek a film egyik jelenetében az utalás az 1984-es, A karate kölyök című filmre.

Herkules Zeusz fia, Zeusz testvére Poszeidon, Poszeidonnak van egy Triton nevű fia, Triton pedig Ariel édesapja, tehát tulajdonképpen Ariel és Herkules másodunokatestvérek :)

Magyarországon csak 5 hónappal az amerikai premiert követően mutatták be a mozikban, egészen pontosan 1997. november 27-én.

Zeusz szerepére többek között John Goodman, James Belushi és Patrick Stewart voltak a legesélyesebbek. Az alábbi színészek végül mindannyian szinkronizáltal egy karaktert a Disney későbbi filmjeiben.

Az 1988-as Olivér és társai óta a Herkules volt az első olyan Disney film, ahol a gonosz karakter nem énekelt.

Jack Nicholson, David Bowie és Willem Dafoe is esélyesek voltak Hádész szerepére, sőt John Lithgow már le is szerződött a produkcióhoz, de később mégis James Woods kapta meg a szerepet.

Philoktétész fizikai megjelenéséhez sokat merítettek Danny DeVito kinézetéből, aki egyébként a karakter hangját kölcsönzi az angol verzióban.

Eredetileg a készítők, a Spice Girls-t szemelték ki a múzsák szerepére, de időpont egyeztetési nehezségek miatt végül nem jött össze a dolog.

Az animátorok átlagosan 6 és 14 óra hosszáig rendereltek egy-egy képkockát, amin a Hydra látható. A munkaórák száma attól is függött, hogy éppen hány darab fejjel kellett ábrázolni a szörnyet.

Hádészt, James Woods (az eredetiben ő volt a karakter szinkronhangja) életművének egyik kedvenc szerepeként tartja számon. Sőt a forgatás alatt annyira megszerette ezt a karaktert, hogy amikor a Disney csökkentette a film költségvetését, a színész ingyen fejezte be a munkálatokat.

A film főszereplője – Lone Starr – Indiana Jones és Han Solo személyiségjegyeinek keverékéből alkották meg. További érdekesség, hogy mindkét kultikus szerepet Harrison Ford alakította az eredeti filmekben.

George Lucas köszönő levelet írt Mel Brooksnak, hogy egy ilyen remek paródiát készített a Star Wars filmekből.