Legfrissebb érdekességek

Felirat az osztogatott magazin címoldalán: Even the Undead
Fear Him!
(Az élőhalott méltatlankodva hajtíja el)

Amikor a vadászoknak felsorolják a Bruce Willis által játszott préda sérüléseit, akkor valójában Bruce Willis korábbi filmszerepeiből (Die Hard filmek, Sebezhetetlen, 12 majom) emelik át a sérüléseket. És ugyebár elhangzik a rendőr volt, mindig rossz helyen, rossz időben, ami egyértelmű utalás John McClane-re.

Az Angyal egy Volvo C70-est vezet.

Thomas Hardy utolsó regénye alapján.

Renée Zellweger 1969-ben született, Judy Garland halálának évében.

"A film évekkel később kapott egy folytatást az eredeti Részeges karatemestert (1978) jegyző Woo-ping Yuen rendezésében, Tigris és sárkány 2: A végzet kardja (2016) címmel, a Netflix gyártásában, ahol visszatér Michelle Yeoh karaktere, akárcsak a legendás jade kard. Mellé egy másik helyi félisten, Donnie Yen társuét Csendes Farkas néven, a gonosz pedig a kopaszra borotvált Jason Scott Lee lett. Látványos, de felejthető darab, pocsék zenével." (port.hu)

"Nem csoda, hogy sok sérülés volt a forgatáson, és ezek közül Michelle Yeoh járt a legrosszabban: egy harcjelenet forgatása közben elszakadt az elülső keresztszalagja, és az Egyesült Államokba kellett szállítani térdműtétre. Ezután nem már volt állandóan jelen, hanem csak bizonyos jelenetek felvételére tért vissza, és a forgatókönyvet is átírták a kedvéért, hogy kevesebbet dolgozzon, amíg a térde rendbe nem jön." (port.hu)

"A színészek szinte kivétel nélkül mind maguk csinálták meg a saját kaszkadőrjeleneteiket, a CGI technológia csak arra kellett, hogy digitálisan eltávolítsák az őket tartó drótokat. Michelle Yeoh egy kerek évig nem vállalt más szerepet a forgatás előtt, hogy csak a felkészülésre és az edzésekre tudjon összpontosítani, és Chow Yun-Fat is rengeteget készült, hiszen neki ez volt az első harcművészfilmje, bár - ahogy többieknek,- neki is volt tapasztalata a küzdősportokból." (port.hu)

"A forgatókönyv első vázlatában mindössze ennyi állt, az akciójelenetekről: "Meg kell jegyeznünk, hogy a forgatókönyvben egyetlen harcjelenet sincs leírva, és tájékoztatunk, hogy ezek lesznek a filmtörténet valaha készült legnagyszerűbb harcjelenetei, és ennyi." Ami így is lett, még akkor is, ha az itt annyira újnak számító drótos jelenetek a sok utánzás miatt kicsit megkoptak, de a film akciókoreográfusa, Woo-Ping Yuen tényleg nagyot alkotott – egyébként ő felelt a Mátrix (1999) és folytatásainak akciójeleneteiért is." (port.hu)

Csurka István (film)regénye alapján készült.

Harold Ramis sajnos 2014-ben meghalt, Rick Moranis 15 éve nem filmezik, ezt sem vállalta.

Diana Rigg utolsó szerepe. A filmet az ő emlékének ajánlják.

"Hitler állítólag A diktátor megtekintése után adott parancsot titkos ügynökeinek Chaplin fizikai megsemmisítésére, amit csak Amerika hadba lépése akadályozott meg." (port.hu)

A tárgyalás végeztével Julius Hoffman bíró több személyt is börtönbüntetésre ítélt a bíróság megsértése miatt, köztük a két védő ügyvédet is.
William Kunstlert a bíróság 24 renbeli megsértésével vádolta meg és ítélte 4 év és 13 nap letöltendő börtönbüntetésre.
Leonard Wienglasst a bíróság 14 renbeli megsértésével vádolta meg és ítélte 1 év, 8 hónap és 3 nap letöltendő börtönbüntetésre.

A Kunstler ellen felhozott vádakat két évvel később az Egyesült Államok Fellebbviteli Bírósága visszavonta. Új eljárás során két vádpontban is elítélték, de nem kapott további börtönbüntetést.

A '29-es változat az eredeti néma, 1931-ben került a mozikba hanggal.

Lloyd Nolan utolsó szerepe. Közel hat hónappal a halála után mutatták be a filmet.

A film, amit Mickey a moziban néz, a Kacsaleves (1933). Woody Allen Groucho Marxot tekinti fő inspirálójának.

Barbara Hershey és Dianne Wiest is fiatalabb Mia Farrownál, tehát a helyes magyar cím ez lenne: Hannah és húgai.

Maureen O'Sullivan, aki Mia Farrow anyját alakította, a való életben is anya-lánya és csak ebben az egy filmben szerepelnek együtt.

Kenneth Branagh voltaképpen Woody Allen szerepét játsza.

Martin McDonagh már a forgatókönyvet is úgy írta, hogy a főszerepet Frances McDormandnek szánta. Ehhez képest elég nagy csalódás lehetett, hogy a színésznő eleinte nem akarta vállalni a feladatot (úgy érezte, 58 évesen túl idős ahhoz, hogy eljátssza egy húszéves lány édesanyját, mert szerinte ezzel a társadalmi háttérrel a főhős nem várt volna 38 éves koráig a szüléssel). McDormandet végül férje, Joel Coen forgatókönyvíró-rendező beszélte rá a dologra.

Missouri államban valójában nincs Ebbing nevű város, a filmet egy Sylva nevű észak-karolinai kis hegyi városkában forgatták. A forgatócsoport jókora szenzációnak számított a helyiek körében, és a stábtagok arra bátorították őket, hogy nyugodtan figyeljék a forgatást – ennek köszönhetően volt olyan nap, amikor vagy száz bámészkodó is összegyűlt. Hálából, amiért megzavarhatták békés kis városuk mindennapjait, a színészek a forgatási szünetekben örömmel osztottak autogramot és fotózkodtak a sylvaiakkal. Woody Harrelson egyszer még rögtönzött koncertet is adott nekik a film fontos helyszínéül szolgáló rendőrségi épület közelében található zeneboltban.

Ezt a filmet nézte Olof Palme közvetlenül a halála előtt. A moziból hazafelé menet lőtték le.

Kate Winslet valóban gyereket várt a film forgatása alatt.

"Jancsó Miklós és Mészáros Márta összetartozásukat 1960- ban egy közösen rendezett filmmel adták tudtul..." (Marx József: Jancsó Miklós két és több élete, 71. old.)

"John Carpenter klasszikusa volt a slasher műfaj úttörője; és nem csak a kritikusok díjazták, a közönség körében is futótűzként terjedt a híre – mondhatjuk akár azt is, hogy ez volt az egyik első, szájhagyomány útján terjedő virális siker. A premier idejéből fennmaradt egy felvétel is, amelyen jól látható, illetve hallható, hogy a közönség tagjai igen intenzíven reagáltak a feszült jelenetekre. Ma már mindenki ismeri a műfaj trükkjeit, akkoriban azonban még nem voltak erre felkészülve." (port.hu)

"William Friedkin 1973-as műfajteremtő filmje, Az ördögűző volt talán az első horror, ami igazán sokkolta a közönséget. A nézők sírtak, elájultak és elmenekültek a vetítésekről. Egy idő után az üzemeltetők már előre kirendelték a mentőautókat a mozik bejáratához, ami természetesen megdobta a film iránti amúgy sem csekély érdeklődést. A premierről szóló egyik beszámoló szerint „az emberek órákon át állnak az esőben, mint a birkák. (…) A Second Avenue-n, az 59. és 60. utca sarkán még tábortüzet is gyújtottak, hogy valahogy felmelegedjenek.” Az emberek annyira kíváncsiak voltak a félelmetes alkotásra, hogy az egyik moziban kisebb lázadás tört ki, amikor megtudták, hogy hiába álltak sorba négy órán (!) keresztül, nem fognak tudni bejutni a vetítésre, ahol egyébként „poshadt hányásszag terjengett”." (port.hu)

"...az első hangosfilmekre a közönség nevetéssel reagál(t), és nem csak a vígjátékok esetében. Edgar Selwyn War Nurse című 1930-as háborús drámájának premierjén a nézők dőltek a röhögéstől minden olyan pillanatban, amikor a színészek megszólaltak. Többek közt akkor is, amikor egy nő vajúdás közben azt kiabálja, hogy „Anyámat akarom!”

A derültség oka nem az volt, hogy a színészeknek vicces orgánumuk lett volna, hanem túlságosan is megszokták a nézők a csendet és azt, hogy a feliratok csak a lényeges információkat közlik, így mulatságosnak tűnt, hogy a karakterek minden banális dolgot kimondanak, és semmit nem hagynak a közönség képzeletére."

A filmvégi sokoviai csatajelenetben több Ikarus busz is látható.

Skarlát Boszorkány egy Ganz UV villamosban végez Ultronnal.

A film végén Hongkongban néhány másodperc erejéig látható egy Ikarus 260.

Trump szóba kerül, mint olyan ember, akihez környezetvédelmi ügyben reménytelen fordulni.

Jane Fonda 16 év után tért itt vissza...

Goldie Hawn 15 év után tért vissza...

Wahorn szerint már nem olyan jó film, más idők járnak, egyébként betiltották, s szerinte ez jót tett neki, mivel az a legjobb film, amit nem látunk. (Partizán, Interjú Wahorn Andrással a Kolorádó Fesztiválról, feltöltve: okt. 18.)

"Levetítette az Othellót, amelyben egy fehér játszik feketét, és kirúgták az egyetemi tanárt

A filmet az elismert Bright Sheng zeneprofesszor, zeneszerző és karmester vetítette le, ami annyira kiverte a biztosítékot, hogy a kínai-amerikai oktató kétszer is bocsánatot kért: először a diákjaitól, utána az egész zenei tanszéktől. Mindhiába." (index.hu)

A Mimát alakító Dagmar Havlová ma már a későbbi cseh elnök, Václav Havel felesége.

"...ahogy Fellini se mondja az Amarcordba' ki, hogy Riminiről szól..." (Bödőcs Tibor, ATV, 2019)

A film végén éneklő német lány lett Kubrick harmadik felesége, akivel haláláig együtt maradt. A forgatáson ismerkedtek össze.

wim

Az első film A művészet templomai-sorozatban, amely 16-os korhatárral rendelkezik.

Olasz, tehát eredeti hanggal nézve is magyarul beszélnek.

Erre a filmre ül be Howard és Leonard az Agymenők c. sorozat egyik részében, míg a barátnők a laborban szorgoskodnak (várva a forrasztó ónra).

A sztori 1937-ben indult útjára László Miklós kétfelvonásos színműveként "Illatszertár" címmel, méghozzá nem máshonnan, mint a Révay utcai színházból (anno Pesti Színház, ma már Centrál) és meg sem állt Hollywoodig, ahol három filmet is forgattak belőle. Saroküzlet (1940), A jó kis nyarak (1949), A szerelem hálójában (1998).

A videó párbeszédszegmensében (amely 4 percnél rövidebb) 127 trágár kifejezést hangzik el. Ez átlagban, két másodpercenként egy trágár szó.

A film ősbemutatója 1971. október 20-án - Vendel napján - volt, Krúdy Gyula szülővárosában, Nyíregyházán.
(forrás: wmn.hu)

A filmre 615 ezer jegy kelt el a magyar mozikban.

A Mercedes ML 320-at valójában a filmesek használhatták először, a típust csak a forgatások után kezdték el árusítani.

A San Diegó-i jeleneteket valójában a Los Angeles megyei Burbankben rögzítették, csak a helikopteres felvételeken látható ténylegesen San Diego.

Spielberg A kis hercegnő c. filmben fedezte fel magának Vanessa Lee Chestert, akinek a film bemutatóján megígérte, hogy egyszer együtt fognak dolgozni.

Spielberg a Bárbarátok c. film forgatásán figyelt fel Vince Vaughnra, amelyen azért volt jelen, mert látni akarta, Doug Liman milyen jelenethez szeretné felhasználni A cápa zenei főtémáját.

Dieter (Peter Stormare) svéd nyelven szór átkokat az őt megtámadó "kompikra".

Spielberg a Szökevény c. filmben figyelt fel Julianne Moore-ra.

Robert De Niro és Joe Pesci tényleg ütik egymást a híres "üss meg" jelenetben.

Az egyik jelenetben Robert De Niro véletlenül eltörte Joe Pesci bordáját. Ez bele is került a filmbe: De Niro oldalba találja Pescit, Pesci felnyög, majd gyors vágás következik egy másik szögből.

A szerepre készülve Robert De Niro komoly fizikai edzésen esett át, majd három eredeti brooklyni ökölvívó mérkőzésen is részt vett, amiből kettőt meg is nyert.

Amikor az igazi Jake LaMotta megnézte a filmet, akkor döbbent rá, milyen szörnyű ember volt. Megkérdezte az igazi Vickie LaMottát: "Valóban ilyen voltam?". Vickie azt válaszolta: "Sokkal rosszabb."

"Noam Chomsky és a PF Pictures három filmese, Peter Hutchinson, Kelly Nyks és Jared P. Scott 2011 és 2016 között készítette a Rekviem az amerikai álomért című 72 perces riport-dokumentumfilmet. A könyv ennek az anyagnak a háromszorosát tartalmazza. A mű letisztultan mutatja be az amerikai baloldal évtizedek óta meghatározó gondolkodójának, minden idők egyik legtöbbet hivatkozott szerzőjének a gazdasági-politikai nézeteit." (bookline.hu)

"A bodybuilding történetével foglalkozó szakértők a königsbergi származású (ma Kalinyingrád, Oroszország) német úriembert, Eugen Sandowot tekintik a modern testépítés atyjának. Az ifjú Eugen az 1890-es évek elején még nem bicepszfeszítéssel, hanem erőművészként építette karrierjét, azaz különböző erőgyakorlatokkal szórakoztatta a nagyérdeműt.

Eugene Sandow volt az első, aki testépítő minőségben a kamerának pózolt. A művészi izomfeszítéseket Thomas Alva Edison és Eugen Sandow barátságának köszönhetően az Edison Filmstúdió készítette 1894-ben." (mult-kor.hu)

A Jean Gabin által viselt egyenruha eredetileg Jean Renoir tulajdona volt és ő viselte. Az első világháború idején szolgált a légierőben.

Az első idegen nyelvű film, amelyet a legjobb filmnek járó Oscar-díjra jelöltek.

A kislány, aki Lottét játszotta, soha nem látta a filmet. Néhány héttel a film megjelenése előtt, 7 évesen meghalt influenzában.

A mozirajongó / ex-színész Ronald Reagan gyakran megnézte ezt a filmet a Mihail Gorbacsovval való találkozások előtt, hogy segítségével jobban megismerje az orosz néplelket.

"Újranéztem nemrég a Citizen Kane-t, az Aranypolgárt, és mintha Orson Welles a Csányit parodizálná. Majd nézd meg ilyen szemmel!" (Bödőcs Tibor, Partizán)

Az eredeti tévésorozatból megmaradt:
Charlie magyar hangja: Kristóf Tibor

Kimi Räikkönen szerin "jó film". :)

Rövid dokumentumfilm, amelyet az NFB (National Film Board of Canada) első francia filmjének tartanak.

Michael Fassbender és Alicia Vikander egy házaspárt alakít a filmben. A forgatás alatt egymásba szerettek, és 2017 októberében össze is házasodtak.

Ezt tekintik az első kanadai nagyjátékfilmnek.

A Genesis 1986-os "Land of Confusion" videóklipjében a gumibáb Ronald és Nancy Reagan egy majommal osztják meg az ágyukat a Fehér Házban, ez gúnyos utalás erre a filmre. A klip alapjául szolgáló brit Spitting Image (ez volt a magyar "Uborka" eredeti verziója) egyik szkeccsében Reagan bejelenti, hogy Bonzo lesz az alelnök-jelöltje a 1984-es választáson.

A hetvenes években szinkronizálva vetítették a magyar televízióban Palimadarak címmel.

Rachel Weisz kedvenc filmje.

Jacques Becker rendező két héttel a film befejezése után meghalt.

Ronald Reagan ezt a filmet tartotta hollywoodi karrierje csúcsának. Mihail Gorbacsov meg is nézte a filmet az 1985-ös genfi csúcstalálkozó előtt.

"Viszont mint életrajzi feldolgozás szerintem A visszatérő az egyetlen korrekt feldolgozása Róbert Gida életének." (Önkényes Mérvadó 2021#135; Oscar-díjazottak minősége az idő függvényében)

"Eközben a Legjobb film díját a Miss Daisy sofőrje nyeri, ami meg valamilyen értelemben egy mínusz egyszere a Zöld könyvnek..." (Oszi, Önkényes Mérvadó 2021#135; Oscar-díjazottak minősége az idő függvényében)

A film végén (amikor elégetik édesanyjukat), felcsendül (előadják!) a Sweet Child O Mine c. sláger (azt hiszem, ezentúl valami mást fog jelenteni...)

A film rendezője, Fejér Tamás és a főszereplője, Zenthe Ferenc is 1920-ban született, és 2006-ban hunyt el.

Puzsér R. szerint jelentéktelen a film, de legalább az Oscar-ra jelöltek (Legjobb film) között akad pár értékes alkotás (Önkényes Mérvadó 2021#135; Oscar-díjazottak minősége az idő függvényében).

Hiba a filmben: A filmben látható egy nőről egy fénykép, a nő bikiniben van. A film a csehek náci megszállása alatt játszódik, kb. 1938-1944 között. Akkoriban még nem volt kétrészes fürdőruha, a bikinit 1946-ban találták ki.

Bill Moseley, aki Barbara bátyját játssza a filmben és a Harry Coopert alakító Tom Towles szintén együtt játszanak az 1000 halott háza című filmben.

A film ott szerepel Roger Ebert "Legjobban Gyűlölt filmjei" listáján, abból az okból kifolyólag, hogy Ebert szerint Romero nem tett mást, mint szimplán leforgatta ugyanazt a mozit kétszer.

Laurence Fishburne és Eriq La Salle is versenyben voltak Ben szerepéért.

A film forgalmazóinak visszalépése komoly felháborodást okozott az Egyesült Államokban. Az ügyben felszólalt az akkori elnök, Barack Obama, az ENSZ volt amerikai nagykövete, Samantha Power, valamint több hollywoodi sztár és a PEN Club is.

A filmbemutató előtt egy héttel lemondták a film premierjét, mert a Sony számítógépes rendszerét feltörő hackerek azzal fenyegetőztek, hogy megtámadják azokat a mozikat is, amelyek a műsorukra tűzik a filmet. Az FBI Észak-Koreát vádolta meg a kalóztámadással.

Videoklip: Nagy Bettina - Kitaszítva - Youtube-on https://youtu.be/yuQJ2egKgDY
Dalszövegíró, zeneszerző: Hrutka Róbert

Itt még szó sincsen a rokoni kapcsolatról, ezt a folytatásban találták ki.

Enyedi Ildikó már Az én XX. századom után el akarta készíteni a filmet, akkor Gérard Depardieu vagy Andorai Péter lett volna a főszereplő.

A film Cheryl Araujo esetén alapszik, akit 6 férfi erőszakolt meg egy Massachusetts-i kocsmában 1983-ban. Közülük 4-et elítéltek, a bárt pedig 2 évvel később bezárták.

"Ismét egy film, ahol nem jön ki a matek. Az űrből érkezett Dolog által megtámadott sarkkutató állomáson szinte mindenki életét veszti, vagy azért, mert megöli az idegen lény, vagy azért ölik meg, mert megfertőzte az idegen lény és a végére csak ketten maradnak a legénységből, MacReady (Kurt Russell) és Childs (Keith David), akikről tudjuk, hogy szép lassan halálra fognak fagyni, hiszen az állomásból nem maradt semmi, de még isznak egy kis whiskey-t. Csakhogy elvben volt még egy túlélő, Nauls (T.K. Carter), akit akkor láttunk utoljára, amikor a fertőzött Blair megölte Garryt, ő pedig simán elszaladt. Az eredeti elképzelés az volt, hogy ő is átalakul, hatalmas csápjai lesznek – csakhogy erre már egyszerűen nem maradt pénz, John Carpenter rendező pedig azt remélte, senki sem veszi majd észre a hiányzót." (port.hu)

A történet 1949-ben kezdődik és olyan 30 évet fog át.

A filmet még 1983-ban forgatták Magyarországon.