Legfrissebb érdekességek

A film a Devil is a Woman, Marlene Dietrich mozi remake-je is lehetne.

A film alapjául szolgáló regény már megjelent ezzel a címmel. a film fordítójának nem volt más választása, mint ezt használni.

A film alapjául szolgáló videójáték szereplői közül egyetlen kivétellel mindenki megelevenedik a vásznon - érdekes módon pont az a Fei Long maradt ki, aki a játék története szerint akciófilm-sztár.

Bison lebegő platformjának kezelőpanelje a Super Street Fighter II. - The New Challengers játéktermi kabinetjét idézi.

Az equilibrium szó jelentése: egyensúly, harmónia, higgadtság.

A videójáték, amit Benny és Pete játszanak, a Need for Speed: Prostreet.

A két főszereplő maga a rendező és a valódi felesége (aki nem színésznő, mégis legjobb női főszereplő díjra is jelölték az alakításért!), és a filmbeli gyerekek is a valódi gyerekeik.

Ha úgy vesszük ennek is, és a Hazatérésnek is a zárómondata a "What the f..." mondatfoszlány, csak míg utóbbiban a tényleges film zárómondata ez, addig előbbiben az első stáblistásjelenet zárómondataként hallható.

"A nyilvánosan vetített filmek történetében Annette Kellerman korábbi ausztrál úszónő jelent meg először meztelenül a kamerák előtt az 1916-os Daughter of Gods című filmben." - Múlt-kor történelmi magazin

Craig Mazin (író, producer) interjú részlet:
„Tudom, hogy olvasta Szvetlana Alekszijevics: Csernobili Ima c. művét. Mennyire volt meghatározó ez a könyv, és még milyen egyéb forrásokat használt annak érdekében hogy megértse a történteket?
Minden forrást felhasználtam amit csak találtam. Tanulmányoztam tudományos folyóiratok cikkeit, és kormányzati jelentéseket, tanulmányoztam olyan volt szovjet tudósok könyveit, akik Csernobilban voltak, olvastam nyugati történészek Csernobillal foglalkozó könyveit. Dokumentumfilmeket néztem, személyes beszámolókat olvastam.
És egyszer csak a kezembe akadt a Csernobili Ima, azt hiszem, Szvetlana Alekszijevics műve azért egyedülálló, mert a történelmet egy ritkán látható aspektusból örökíti meg, vagyis olyan emberek történetét mondja el, akikről különben azt sem tudtuk volna hogy léteztek. Mi a nagy emberek, a nagy játékosok szemszögéből nézzük a történelmet, ő pedig az emberéből. Számára mindenki egyenlő, neki nem számít, hogy valaki tábornok, pártvezér vagy paraszt. Ezt gyönyörűnek találtam, és igazán inspirálóan hatott rám...”
https://www.vice.com/en_uk/article/j5wbq4/craig-mazin-interview-about-chernobyl-hbo-miniseries-on-how-accurate-and-what-really-happened

Háttérzajként a tévében az Agymenők: Sheldon azon morfondírozott, hogy az egyik kedvelt produkciójában a fekete elnök gondolatát innen lopták. (Engedtessék meg némi személyes kitérő! Kb. 10 éve Koblenz mellett felvettünk egy hajóskapitányt, aki ecsetelte, a filmekben is fekete az USA elnöke, mert Obama győzött. Épp mellettem feküdt a napilapunk egyik melléklete, melyben szerepelt egy cikk a fenti filmről. A többit már kitaláljátok...)

Bedő Iván, a Magyar Rádió ügyeletes szerkesztője számolt be először egy BBC-hírre hivatkozva április 28-án az atomkatasztrófáról: „a szovjetunióbeli csernobili atomerőműben baleset történt. A jelentések szerint az egyik reaktor sérült meg, és többen megsebesültek. Az illetékesek megkezdték az ukrajnai atomerőműben keletkezett üzemzavar megszüntetését. A károk felszámolására kormánybizottságot hoztak létre.”
A hírt másnap reggelre cenzúrázták, Bedőt pedig fegyelmivel három hónapra letiltották a rádióból.

Bedő – aki később a HVG munkatársa lett – nemrég erről azt mondta a témában rendezett előadáson: "a szakmai renomémnak nagyon jót tett, hogy én lettem Csernobil hőse, de valójában ez akkor már nem jelentett óriási kockázatot".

Az Agymenőkben Amy e filmet javasolja karácsonyi mozizáshoz (elárulva a film cselekményét), mire Stewart megjegyzi: "Meg sem kell néznem, így élek."

Stallone elárulta, hogy a franchise rövidesen debütáló harmadik részén elképesztően feszített tempóban dolgoztak a stábbal. „17 nap alatt forgattuk le a filmet, reggeltől estik dolgoztunk elképesztő nyomás alatt, forgatási szünetek alig voltak, munka közben ettünk.”

"...azt kell, hogy mondjam, hogy a Szupercella 2 karrierem legrosszabb filmje.” – nyilatkozta Stallone

Antonia Fraser: Mária,a skótok királynője c. életrajzi munkában leírtakat ismerve: Mária egyszerően rosszul politizált, rosszul választotta meg a szövetségeseit, ellenségeivel meg nem számolt le.
Már az is hiba volt, hogy katolikusként egy protestanizálódó országba tért vissza uralkodni...
Angliába menekülése is teljesen rossz döntés volt.
Oda menekül, akinek a trónjára igényt tart...

Bukásához hozzájárult a hosszú ideje zavaros skót belpolitikai helyzet is, a gyenge királyi tekintély, mivel hosszó ideje nem jutott felnőtt ember trónra, mindig egy régens vagy a nemesek egy csoportja kormányzott...

Az alternatív befejezésben a férj feladja magát a rendőrségen.

Magyarországon a Netflixen debütált 2019. június 28-án.

A főszereplő lány, Droste Juli, Enyedi Ildikó lánya.

A nem éppen francia Kevin Kline helyett Gerard Depardieu szerepelt volna a filmben.

Oscar állítása, hogy jelenleg több ember él a Földön, mint amennyi valaha meghalt, hozzávetőleg sem felel meg a valóságnak.

kb.8 milliárd-100 milliárd az arány.

"1953-ban krónikus témahiányban és alkotói válságban véletlenül betévedtem egy bírósági tárgyalásra. A kifüggesztett hirdetmény szerint két nő gyilkossági ügyét tárgyalták, egy csecsemőgyilkosságot. Végigültem: megzavart, felkavart. Az ítéletet igaztalanul súlyosnak éreztem. Elkezdtem nyomozni, sorra jártam a szereplőket. Ebből az anyagból született egy riport, majd később az Ezer év című dráma.” Karinthy Ferenc

A korabeli magyar sajtóban az első csernobili hír (a Népszabadság 2. oldalán) "Szerencsétlenség egy szovjet atomerőműben" címmel jelent meg 1986. ápr. 29-én.

Hazánk légterében nem növekedett számottevően a rádióaktivitás - írja a Népszabadság 1986. május 1-én.

A filmet Magyarországon forgatták.

A II. világháborút dicsőítő propagandafilm.

A valóban 17 vetélést elszenvedett Anna királynővel leányágon is kihalt a Stuart ház.

A filmnek elkészült a korszak filmgyártására inkább jellemző happy endinges befejezése is, de azt nem mutatták be.

Az egyetemes filmtörténet első Drakula filmje.

A rendező - a készítés időszakában nem megszokott módon - civil szereplők közreműködésével mutatja be a pusztai emberek világát.

A dokumentumfilm végén megjelenített adatok szerint manapság hozzávetőlegesen 22 ezer ember él modern rabszolgaságban Magyarországon, 1.2 millió ember Európában és több mint 40 millió világszerte.

A rendező aki az elején leteremti Roger-t a Joel Silver producer.

Férfi a szénakazal tetején címmel is vetítette a televízió.

A film bemutatása után több információ kiszivárgott az igazi Juliet Hulme hollétével kapcsolatosan. Kiderült, hogy Hulme börtönbüntetését követően egy időre visszavonult a nyilvánosságtól, majd Anne Perry álnéven bestseller regényeket írt.

A film, visszafogottan fogalmazva, nem nagyon hiteles...

A rendező John Frankenheimer azt mondta a film után, hogy soha többet nem fog együtt dolgozni Val Kilmer-rel.

Kevin Costner megpróbálta megakadályozni, hogy a film forgalmazót találjon magának hiszen ő is épp ugyan abban az időben dolgozott a saját Wyatt Earp filmjén.

Az eredeti rendezőnek szánt Kevin Jarre-t pár forgatási nap után kirúgták.

Kilmer és Sizemore folyamatos vitái miatt nem voltak hajlandók egyetlen közös jelenetben sem együtt szerepelni ezért jeleneteik egy részét dublőrökkel kellett felvenni.

Val Kilmer és Tom Sizemore többször is összekülönböztek a forgatáson a helyzet egészen a tettlegesség fajult, Sizemore kiütötte Kilmer-t.

A rendező a tragédia hivatalos változatát, -minden véletlenül történt- , forgatta le.

A valódi történetben fontos szerepet játszó Putyint teljesen kihagyták a filmből.

Nincsen rá bizonyíték, hogy a balesetnek lett volna tényleges hatása a magyar halálozásra.

Szerelem, gyerekek és egy hatalmas szív címmel került a tévé(k) képernyőjére.

A két főszereplő később összeházasodott.

A "Hands Across America" egy valós esemény volt 1986 májusában. A Live Aid sikerén felbuzdulva a "USA for Africa" ötletgazdái kitalálták, hogy egy hatalmas emberi láncot alkotva hívják fel a figyelmet a hajléktalanságra és a szegénységre országszerte. A kezdeményezésben 6.5 millió amerikai polgár vett részt.

Audrey Hepburnt egy balettiskolában találta meg ez a kis szerep.

A filmben nem látjuk, de Aldrin is kilépett a Holdra.

Funny Brice itt saját magát játssza el egy kisebb szerepben.

A film sikertelensége gyakorlatilag véget vetett Omar Sharif sztár státusának.

A gyógyvízes jelenetben valójában nem sarat, hanem csokoládékrémet dobáltak.

Freddy Mercury eredeti felvételeiből,
Romi Malek és Marc Martel Mercuryra hasonlító hangjából hozták össze a főszereplő énekhangját.

A Live Ade koncenten a Queen eleve ott volt a fellépők között.

Az együttes valójában sohasem volt "bajban", nem csak Mercury, hanem más tagok is készítettek szólólemezeket.

A fürdőkádas jelenetben Uma Thurmant testdublőr helyettesítette.

Stephen King egyik kedvenc filmje.

Nemes Nagy Ágnes a Szó és szótlanság c. kötetében jelentetett meg esszét Anti-antik címmel Pasolini Oedipus királyáról. Lásd itt.

A filmhez készült folytatás nem aratott sikert, hiába maradtak meg az eredeti szereplők.

A négy színésznő úgy kapta meg a szerepet, hogy sem lőni, lovagolni, lasszót vetni nem tudtak, a forgatás előtt kellett megtanulniuk.

A Family Guy egyik része eljátszik a gondolattal, milyen lenne a folytatás(a)! Jim Caviezel (akinek a nevét nem tudja kimondani a "narrátor") mellett feltűnik Chris Tucker is. Száguldoznak, robbantanak - mire Peter Griffin megjegyzi: "Csak ez hiányzik, egy újabb melgibsonos keresztény okoskodás!"

Egy kritikus szerint ez a film: '...worst remake of all time'.

A lépcsős jelenetet a hétfőnként jelentkező Rangadó (műsorvezető: Gazdag József, vendég: Fiáth Titanilla) is elemezte (Pátria Rádió).

"Egyetlen jármű sem volt biztonságban, ha ő [S. M.] beült a kormány mögé. A Hősök pokla c. film forgatásán három bérelt autót tört össze - és tovább nőtt volna ez a szám, ha a stúdió nem közli vele világosan, hogy a továbbiak költségét levonják a fizetségéből." (G. Laurie és M. Terrill: Steve McQueen, egy... XIV. old.)

Miután az egyik jelenetben felrobbant Frank háza, egy fekete rendőr ezt mondja: “Már csak két nap a nyugdíjig.” Ez egyértelmű utalás a Halálos fegyver című filmre, melynek forgatókönyvét szintén Shane Black írta.

Charles Dance egy interjúban elmesélte, hogy miután megtudta, hogy azért kapta meg a szerepet, mert az eredetileg kiszemelt Alan Rickman túl sokat kért érte onnantól fogva egy “Olcsóbb vagyok Alan Rickmannél!” feliratú polóban járkált a forgatáson.

A rendező azt mondta egyszer a filmről, hogy a forgatás úgy indult, mint egy tündérmese egy kilenc éves kisfiúval és egy remek forgatókönyvvel. De aztán minden rosszra fordult. Célzott ezzel a film forgatási nehézségeire és arra, hogy az megbukott a kasszáknál is, mivel a Jurassic Park után mindössze egy héttel küldték a mozikba.

A film forgatása nem a tervek szerint alakult, így mindössze egy tesztvetítést tartottak belőle, ami után a közönség java része azt mondta, hogy túl hosszú, unalmas és tele van felesleges dialógusokkal. A stúdió azonban ezzel nem törődve változtatás nélkül mutatta be az alkotást.

Arnold Schwarzenegger szerint ez volt az egyik legjobb forgatókönyv, amit valaha olvasott. A színésznek különösen az tetszett, ahogy a film az akció, vígjáték és szatíra műfaját keverte.

A főszereplőket valós személyekről mintázták, kivéve Ulana Khomyuk figuráját, aki egy teljesen kitalált, fiktív karakter. Az író, Craig Mazin elmondása szerint a Szovjetunió "progresszivitásának" köszönhetően a szovjet tudományban és egészségügyben dolgozó és kiteljesedő nők inspirálták a karakter megalkotását.
Forrás:
https://www.bustle.com/p/ulana-khomyuk-from-chernobyl-is-not-based-on-a-real-person-but-emily-watsons-character-is-important-all-the-same-17304139

Az Oscar-gála végén "...Michael Cimino váratlanul egy liftben találta magát Jane Fondával, aki A szarvasvadászt hangosan kárhoztatta, mint »rasszista, a háborút a Pentagon szemszögéből« bemutató filmet, majd bevallotta, hogy nem is látta az alkotást. Mindketten szorongatták Oscar-szobrocskájukat. Fonda nem nézett Cimino szemébe." (M. Schulman: Meryl Streep... 226. old.)

Eredetileg Redford nem szerepelt volna benne, a film sem ez lett volna, gyakorlatilag az ellentetje...

James McAvoy-t nagyon frusztrálta egy jelenet a több személyiséggel. A forgatás során egy ajtóba ütve eltörte a jobb kezét.
3 napig nem derült ki az incidens, mert nem szólt senkinek és a stábtagok nem vették észre. Később viszont annyira feldagadt, hogy a “virágos” jelenetben látható.

"Noha az olasz-amerikai bevándorlók életét feldolgozó, nagy jelentőségű filmsaga egyik sztárja volt, John[Cazale]t kevéssé érdekelte saját származása. Stephen [John testvére] később fegöngyölítette családjuk történetét, amely A Keresztapa II valóságos változata volt, csak kevesebb mellékszereplővel." (Michael Schulman: Meryl Streep, az ezerarcú színésznő, 156. old.)

"Adam, a kommandós nem hall engem!" - a Goldberg család c. sorozatban az apa nem bír magával e film vetítése alatt (állandóan bekiabál), így kellemetlen helyzetbe hozza a fiát és (annak) barátját.

IMDb-n 11 csillagot is lehet adni a filmre.

Ernest Hemingway irományából faragták filmre.

Ugyan hihetetlennek tűnik,de tényleg valóban megcsinálták, amit a filmen látunk, áthúztak egy hajót egy hegyen.

A magyar tévében 2X 90 perces játékidővel ment le, de volt ahol hat részes minisorozatot csináltak belőle.

Herzog később élete legnehezebb forgatásaként emlékezett a filmre.
Részben a sok idő, a körülmények, részben Kinski miatt.

Alice Creed eltűnése címmel került tévés forgalmazásba (pl. a FILM+ kötelékeiben).

Bevadulva címmel tűzték (kis)képernyőre (pl. a Mozi+).

2015-ben a Brazil Filmkritikusok Szövetsége (Abraccine) a 2. helyre választotta a filmet minden idők Top 100 brazil filmje listáján.

Brazília ezt a filmet nevezte az 1965-ös Oscar-díj idegennyelvű film kategóriájára.

Nem sokkal a film bemutatója után megtörtént a máig legsúlyosabb amerikai atomerőmű baleset.

"Mindent meg kell nézni máshonnan is." Pl. a váci Floch cukrászdát, ahol egy hosszú idézetet írtak föl a filmből a cukrászda falára.
Már ez is elég ok lehetne, hogy megnézzük ezt a jó kis cukrászdát!:)
https://www.youtube.com/watch?v=nX_MQ_dBxAk

Guillaume Néry -125 méteres merülésével világcsúcsot állított fel 2013-ban a szabadtüdős merülés konstans súly kategóriában. (Ők egy kötélen kívül, amihez egyszer szabad csak hozzáérni, amikor a mélységjelző táblát kitűzik rá, semmilyen segédeszközt - súlyt, illetve ballont - nem használnak.) A film ennek a merülésnek állít emléket, és a búvár - közben átélt - valós hallucinációit jeleníti meg.

"Az Utolsó alkalom egy 1981-ben bemutatott színes, magyar krimi, amely Fóti Andor: Szemben a bűnözőkkel című könyvének Rablás a Gát utcában című epizódját dolgozza fel. Rendező: Bácskai Lauró István. A film megtörtént eseményen alapul. A könyv cselekménye valamikor az '40-es, '50-es évek fordulóján játszódik, a filmben azonban a cselekményt áthelyezték a jelenbe." (wiki)

A bemutató előtt még mindenki úgy tudta, hogy a 13 Reasons Why c. sorozat színésznője, Katherine Langford is szerepel a Végjátékban, ám végül nem láthattuk őt benne. A Russo fivérek szerint Tonynak lett volna egy olyan jelenete a filmben, mint Thanosnak a Végtelen háborúban, amikor a csettintés után "találkozik" a fiatal Gamorával. Ebben Tony a lányával, az immáron felnőtt Morgannel találkozott volna, Langford pedig őt játszotta volna, ám ez a jelenet végül nem került bele a végső változatba. (A kivágás oka egyébként az volt, hogy a jelenet semmilyen érzelmi reakciót nem váltott ki a tesztközönségből).

Tamás Gáspár Miklós filozófus az Eszméletnek adott interjújában a következőket mondja a Vésztői Köztársasággal kapcsolatban:

"És voltak emberek ’45-ben, akik fölszabadulásnak érezték a fölszabadulást, még ezekben a szörnyű országokban is, ahol a fasizmus többségben volt. Előjöttek a pincékből a ’19-es forradalmárok ’45-ben. Volt Magyarországon a Vésztői Köztársaság, a Viharsarokban, egy nagyközségben, ahol erős vörös őrség, tanács, mindenféle volt ’19-ben. 1945-ben aztán, amikor a régi hatalom elmenekült, még be se jöttek az oroszok, ezek előjöttek és megalapították a kommünt és kikiáltották a Vésztői Köztársaságot, ’45 márciusában. Bejött a kommunista párt, és azt mondta: a mi programunk a földosztás és a többpártrendszer. Mire ők azt mondták, hogy egy nagy túrót! Kommün lesz, semmiféle földosztás nem lesz, hanem kommün és kommuna, és más párt, mint a kommunista párt, nem lesz, úgyhogy mars ki! – mondták a népfrontos és koalíciós politikát folytató kommunista pártnak. Ez feledésbe merült persze teljesen."

Lásd az interjút itt: https://epa.oszk.hu/01700/01739/00105/pdf/EPA01739_eszmelet_120_011-032.pdf

Nálunk sokáig csak filmklubokban volt látható az alkotása. 1972-ben be akarta mutatni a Filmmúzeum, de témája miatt az utolsó percben levették a műsorról.

A férfi, akivel Beth telefonon beszél, a rendező Steven Soderbergh volt.

135,5 millió dollár bevételt hozott a film.

Agatha Christie színdarabja alapján készült.

A film végig a férfi főszereplő saját szemszögéből láttatja a történéseket. A jelenetekben csak két szereplő közötti történéseket látunk. A néző a férfi nézőpontjából éli meg a történéseket, nem hagyományos külső megfigyelőként, hanem belülről, mintha az események vele történnének. A szituációk kibomlását nem akadályozták a filmezés klasszikus adottságai - például a technikai átállások vagy a kameraszög váltás. A jeleneteket így a kialakuló helyzetek belső dinamikája alakította. Két színész, egy alig észrevehető kamera. Csak az alapszituáció volt adott, a végkifejlet csak tervezett. A színészek így egymásra figyeltek, egymásra reagáltak, improvizatív módszerrel, belülről önmagukat rendezve.

A filmben szereplő színésznők társalkotókként voltak jelen a filmkészítés folyamatában, a rendező mellett maguk is alakították a történetet, a jeleneteket.

A filmet alkotó képek nagyrészt fejre erősített vagy szemüvegbe épített kamerával készültek, így gyakorlatilag csak a főhős szemszögéből látjuk a történetet, és a főhős egy pillanatra sem látszik.

A film irányított improvizációval készült, több mint száz óra nyersanyagból, négy éven keresztül.

A film ötlete Mel Brookstól származik, aki egyszer látott a moziban egy Norman McLaren animációt, és hallotta, hogy egy idősebb úriember - aki nem egészen erre számított - halkan végig kommentálja magában a vetítést.