Legfrissebb érdekességek

"Thirty-five dachshunds and five terriers were used to play the mutant rodents in this film." (IMDb)

James Herbert elégedetlen volt azzal, amit a film valósított meg a "regényéből" ("terrible ... absolute rubbish.")!

Budget:CAD 1,500,000 (estimated) (IMDb)

James Herbert irományából készült.

"The film was the first time that the authentic voice of Jackie Chan was heard in a motion picture. All of Chan's prior Hong Kong films had featured traditional dubbing of his voice for both Cantonese and Mandarin releases. As a matter of fact, he wouldn't dub his own voice in a Hong Kong feature before Jackie Chan: Superpolis 3 (1992)." (imdb.com)

A ´30-as évek Chicagójában játszódik (bár Texasban forgatták).

"In his autobiography "I Am Jackie Chan: My Life in Action", there was one scene in the production in which Robert Clouse is not interested in Chan's idea which is to flip out of the car and had wanted him to just walk from the car to his father restaurant. Chan quote's "No one will pay money to see Jackie Chan walk!" The reason he believes this film failed was because he wasn't given a chance to direct the action scenes the way he wanted them for the film." (IMDb)

Jackie Chan első amerikai filmje (melyben angolul is beszél).

A Hot Potato (1976) remake-je.

A forgatókönyvön (a magyar származású harcművészeti oktató) Farkas Emil is dolgozott.

"A forgatás Torontóban zajlott. Az 1984-ben bemutatott komédia egy zűrös újonccsapat rendőrtiszti kiképzését követte nyomon. A produkció sikere nyomán hat mozis folytatás és tévésorozat is készült a történetből. Ezeket azonban már nem Wilson rendezte." (Új Szó)

"Hugh Wilson 1943-ban született Miamiban. Pályafutását tévéműsorok forgatókönyvírójaként kezdte a hetvenes években. Eredetileg a Rendőrakadémia című vígjátékhoz is azért hívták, mert kicsit fel kellett javítani a forgatókönyvet. Wilson azonban csak úgy vállalta el a munkát, ha egyúttal ő is rendezheti." (Új Szó)

"In the month's prior to the movie's release, 20th Century Fox and IGN Entertainment launched a social media campaign in order to find Hitman Agents 1 through 46. Contest entries, which were mostly comprised Agent 47 cosplay photos, were judged by a panel and winners were officially given numeric designations in the Hitman canon." (imdb.com)

Paul Walker lehetett volna a címszereplő (sajnos elhunyt...)!

A. Bach rendezői debütálása (a videojáték vászonra vitele).

Budget:$35,000,000 (estimated) (IMDb)

Luke Arnold egészestés debütálása (egy rövidfilm és néhány sorozat után).

Budget:$2,500,000 (estimated) (IMDb)

Simone Tang nagyon szomorú volt, hogy a szerep kedvéért le kellett vágatnia a haját (erre költi majd a fizetését).

A forgatás három év történéseit taglalja. A fő(bb)szereplők (Simone Tang és Thomas Ernst) örültek ennek, mivel úgy érezték, a saját tapasztalataikat is beleszőhetik a sztoriba.

Nils Malmros (társíróként) a saját fiatalságáról rendezett filmet (hatvanak években járunk).

A Berlinale Classics (2018-ban) hét film digitálisan felújított változatát mutatja be, köztük Az én XX. századomat is. (filmtett.ro)

A Variety szerint készül a folytatás, melyet 2018 őszén mutatnak be (felbukkan Ivan Drago és a fia is).

"The second TV pilot for a series that never went into production." (IMDb)

"Captain America jumps off of Folsom Dam in Folsom, California; later scenes were also filmed in Folsom Prison - the same prison which made Johnny Cash famous." (IMDb)

Franciaországban simán csak Amerika Kapitányként mutatták be.

"According to the Train Movies website Railserve, "the film was shot in British Columbia, where a 'Lac Des Arcs' train station was built along the tracks specifically for the film. The train consisted of a British Columbia Railway (BC Rail) SD40-2 diesel and 12 privately owned passenger cars, all painted in VIA Rail Canada livery to appear as the Toronto-Vancouver Canadian. The private cars included one dormitory, one baggage car, three coaches (#521, 524, 550), one dome car (#555), one dining car (#548), another coach (#540), three sleepers (#558, 564, 544), and a rear dome car (#597). The primary compartments in the film are A6 in #564, and later C6 in #558. Some of the distant exterior shots of the train (specifically two bridge crossings) were filmed using a model train"." (imdb.com)

Az ötlet, hogy a (fő) karakter szemüveget viseljen, Gene Hackman ötlete volt.

"To show awareness for this disease many people did the ALS ice bucket challenge, Hilary Swank included. Then her character portrayed the devastating effects of this disease." (imdb.com)

Emmy Rossum szinte sokkolta Hilary Swanket, mikor egy interjúban elmondta, az apját megtámadta a kór...

Szomorú apropó: Emmy Rossum (Bec) elhidegült az apjától, a forgatás után felhívta a szülő, hogy elmondja: rákos...

Michelle Wildgen irományát ültették vászonra.

A két "franchises" 5. (tévé)filmje.

A 3. film, melyben szerepel Reba (Yancy Butler) karaktere.

Ahogy a hangzatos szlogenek hirdetik: "based on true story" ((nem) mellékes, hogy mit hozott ki ebből e tévéfilm).

Marie-Laure Picat (és Anne Berthod) könyvéből készült.

A szörny az anakonda ellen címmel csíphető el (kis)képernyőn.

A zenéjét (Bodzavirág c. kórusdal) Balázs Árpád szerezte, 2018 januárjában a Dunán futó Honfoglaló egyik (sors)kérdése volt (futottak még: Kodály Zoltán, Kálmán Imre, Bárdos Lajos).

A Family Guy egyik részében Peter azzal büntetné a családját, hogy megnézetné velük Burton filmjét.

A Family Guy egyik részében, amikor egy delfin költözik a családhoz, az emlős javasolja, nézzék meg ezt a filmet...

2005-ben musical készült belőle (Niels Olsen itt is szerepet vállalt).

"The stage musical became the most successful Danish musical in 2005." (imdb.com)

Hazájában a ´90-es évek legnagyobb kasszasikere volt.

Iben Hjejle két "szcénában" szerepelt, mindkettő a vágószobában végezte, bár a DVD extrái között szerepel(nek).

Susanne Bier a saját ötletét vitte vászonra (melynek megírásában Kim Fupz Aakeson sietett a segítségére).

Tex Averyt "utolsó filmjeiben sem hagyta el kísérletező kedve, a keveset idézett Symphony in Slang kisfilmjében például nyelvi poénjai játsszák a főszerepet. Egy városlakó meséli el zaklatottan kalandos életét, melyben minden egyes mondat – szólás vagy közmondás – szó szerint, egy szellemes képi poénban elevenedik meg, így az „ezüst kanállal a szájában született”, a „Chicagóba repültem” vagy az „elvitte a cica a nyelvét” különösen szokatlan módon ölt testet." (Filmvilág)

Avery a "Red sikerén felbuzdulva a Swing Shift Cinderella és a Little Rural Riding Hood című további két Piroska-átdolgozásban is szerepeltette a csábos nőt, aki ha feltűnt a színen, a férfi szereplők sorra kivetkőztek magukból." (Filmvilág)

"Averynél a női karakterek mellett a férfiak eltúlzott karikatúrák, farkasunkból a performansz láttán előtör az ösztön-én, fütyül, asztalt csapkod, szemei hatalmasra duzzadnak. Red egyike volt Betty Boop mellett a rajzfilmtörténelem első erotikus nőalakjainak, Preston Blair animátor a vörös hajú szépségnek olyan igéző szemeket, darázsderekat és testre feszülő ruhát álmodott, hogy mellette nemcsak Hófehérke, hanem a többi Disney-díva is fülig pirulna. A színpadi jelenet az 1994-es Maszk című filmben idéződik fel, melyben Jim Carrey zöld arcú figurája Cameron Diaz láttán farkassá alakulva hasonló tüneteket produkál, mint Avery főhőse, míg a Roger nyúl a pácban című, Zemeckis-rendezésben Jessica Rabbit a táncosnő méltó utódjaként csavarja az ujja köré a férfiakat a kifutón (mellesleg a film számos jelenete tisztelgés Avery munkássága előtt)." (filmvilag.hu)

Tex Avery "leghíresebb paródiája, egy Piroska és a farkas-újragondolás is ennek az elképzelésnek a mentén halad. A Red Hot Riding Hood története ugyanúgy indul, mint az eredeti Grimm-mese, viszont a farkasnak elege lesz a narrátorból, és bejelenti, hogy ő nem hajlandó állandó szerepét még egyszer eljátszani (Averynél természetesen Piroska és a nagymama is unja a történetet). Így a sztori új köntöst kap, a Grimm-mese hollywoodi környezetbe helyeződik: az erdő metropolisszá válik, farkasunk szmokingot visel és luxusautójából nők után fütyül, a nagymama méregdrága hotelszobájában várja férfi áldozatát, míg Piroska egy Red nevű, pin-up magazinok szexis modelljeit idéző, vörös hajú táncosnővé változik, aki esténként egy nightclubban szórakoztatja közönségét. Farkasunk a klubba érve koktélt rendel, melyet egy szemvillantás alatt felhajt, majd türelmetlenül várja a fellépőt. A jelenet szimbolikus, a színpadon Red eldobja piros köntösét és nagymamának vitt kosarát, így nemcsak az egyik ruhadarabjától és „kiegészítőjétől” válik meg, de a Grimm-mesét idéző utolsó motívumoktól is megszabadul. A mesének vége, a műsor már nagykorúaknak szól." (filmvilag.hu)

Awery első MGM-es meséje.

"Az eltúlzott jellemek mellett Avery másik fontos ismertetőjegye a gyakori önreflexió. Már warneres kisfilmjeiben is kikacsintanak szereplői, „hangosan gondolkodnak” problémáikról. MGM-es darabjaiban már nemcsak a történetet kritizálják, hanem a saját kisfilmjeikhez fűznek megjegyzéseket (...) az Óriáskanáriban az egér közli, hogy ő már ismeri a történet végét, mivel már volt szerencséje megnézni a szóban forgó filmet. Máskor vizuálisan utal a rajzfilm médiumára: farkasa a börtönből úgy menekül ki, hogy ceruzával ajtót rajzol magának, menekülésekor pedig kifut a filmszalagról." (filmvilag.hu)

"Az eltúlzott jellemek mellett Avery másik fontos ismertetőjegye a gyakori önreflexió. Már warneres kisfilmjeiben is kikacsintanak szereplői, „hangosan gondolkodnak” problémáikról. MGM-es darabjaiban már nemcsak a történetet kritizálják, hanem a saját kisfilmjeikhez fűznek megjegyzéseket. Batty Baseball című sportparódiájában az egyik játékos ahelyett, hogy tovább játszaná „szerepét”, megkérdezi a játékvezetőt, hogy ki rendezte a filmet és, hogy hol marad az MGM oroszlánja..." (filmvilag.hu)

Itt bukkant fel először Duffy Duck (Dodó Kacsa). (Tex Avery ekkoriban Chuck Jones és Bob Clampet oldalán dolgozott a (beszédes) Termesz Teraszban. Egyébként át-átvették, megszólították egymás karaktereit...)

"The aircraft used in the film are anachronistic. The fighter which attacks the compound and destroys the rescue helicopter is a Mikoyan-Gurevich MiG-21 (NATO reporting name "Fishbed"). The helicopters are Eurocopter AS332 Super Pumas. Neither of these types of aircraft are operated by US military or even by US special forces. The Super Pumas were originally built by French manufacturers Aérospatiale and were supplied to some countries in Central and South America. It would make sense for the filmmakers to source local aircraft for the film, which was shot in Puerto Rico, but nobody in the Americas or the Caribbean except Cuba has ever operated the MiG-21, which means the footage of it was probably archival and/or computer-generated for the film." (imdb.com)

Jeremy Renner kapta volna a főszerepet, de egyéb (filmes) elfoglaltságai miatt dobta a lehetőséget.

Budget:$25,000,000 (estimated) (IMDb)

Tévéfilm, mely rengeteg hibával (folyamatosság, logika és egyéb finomságok) rendelkezik. Pl. az egyik "autós" jelenetnél a kocsi előtt és mögött is ugyanaz a háttér...

Don Ingalls munkáját ("teleplay") Chester Krumholz (valamint a karakterekért felelő, fel nem tüntetett Jack Kirby és Joe Simon) dolgozta vászonra.

"This film is autobiographical of Joël Séria who spent 16 years making it. Séria wanted Jean-Pierre Marielle to play Gatineau, but he had to decline for health reasons." (IMDb)

"Shot in Aubigné, a small village located at 45 km from Niort, Deux-Sevres, France." (imdb.com)

Victor Hugo és Pierre Corneille (pl. Cid) idézeteit is hallhatjuk.

Joël Séria írta és rendezte is e gall alkotást.

Spud magyar hangja Karácsonyi Zoltán volt a film DVD-hez készült szinkronváltozatában, érdekesség, hogy a Budapesti Kamaraszínházban ő játszotta Renton szerepét a Trainspotting színpadi változatában.

Magyar mozibemutató: 1967 március 9.

"Sélectionné en Compétition Catégorie "Unitaires" - Festival de la Fiction TV de La Rochelle 2012." (imdb.com)

Budget:€2,000,000 (estimated) (IMDb)

Maurice Renard műve nyomán írta/rendezte: Philippe Setbon.

Adam West feltűnik az Agymenőkben, ahol a srácok azt vitatják, ki a legjobb Batman...

Henry Jaglom a saját szcenárióját vitte filmre.

"Henry Jaglom went to Venice to promote New Year's Day (1989) which was being shown as an official United States selection at the Venice Film Festival. This explains David Duchovny's presence in this film, as he was in New Year's Day also. Jaglom decided to take advantage of his trip by filming a movie there." (imdb.com)

Pszichologus hallgatoknak ajanlott film. Nemcsak az esemenyek miatt, nemcsak azert, mert a szereploket husz evvel kesobb szembesitettek a regi es akkori helyetukkel, hanem mert hihetetlenul jol mutatja be a freudi tanitast, ahogy a harom apatol szarmazo harom gyerek, egymastol teljesen kulonbozve reagalt az esemenyekre es alakitotta a sajat sorsat.

PG

A "My Garden of Love" c. (zenei) szerzeményt maga Benny Hill szerezte (és szólaltatta meg a kb. 83 perc egyike során).

Benny Hill írta is (e füzért).

"This film was culled from nine of the first eleven editions of The Benny Hill Show (1969) that were produced and directed by John Robins (none of the sketches from shows produced by others within its first four years on Thames Television were included in this compilation). The programs in question originally aired on 19 November 1969, 25 December 1969, 4 February 1970, 11 March 1970, 28 October 1970, 27 January 1971 (the only black-and-white show to have a sketch featured), 24 March 1971, 23 February 1972 and 22 March 1972. In addition, the version of "Yakety Sax" as heard in this film originated from the close of the 27 December 1973 telecast (also produced and directed by Robins)." (imdb.com)

"Among the cast listed in the credits, 'David Prowse', Arthur Hewlett, Rona Newton-John, Tom Sye, Freddie Wiles, Tessa Scopes and Pamela Beckman were not credited on any of the editions of The Benny Hill Show (1969) on which they originally appeared. Ken Sedd, credited in the film as 'Ted Senton', did not receive screen credit on the program until 1976." (IMDb)

E szösszenetben számos utalást találhatunk néhány kultikus filmre/sorozatra: Péntek 13., Star Trek, Halloween, Rémálom az..., Hegylakó, Sikoly...

Johnathon Schaech megvádolta Zeffirellit, hogy a forgatás során zaklatta őt. A rendező fia (Pippo) cáfolta a vádakat, szerinte az amerikai színész még pár hónapja is érdeklődött az egészségi állapota felől. Szerinte azért haragszik rá, mert az apja szinkronizáltatta a hangját a filmben, mivel egy torokprobléma nehézzé tette számára a beszédet. (Id. Zeffirelli a 2006-os önéletrajzában beszélt először nyíltan a homoszexualitásáról és L. Visconti iránti szerelméről...) (MTI, Új Szó)

"This film was the first time Ruth Myers had worked with Johnny Depp. She said: "I pray it won't be the last time, because I absolutely adore him. Johnny's incredibly responsive, and he gives you an enormous amount to work with. The first time I met with him, I'd found this wonderful old English tweed coat that we both just loved. I'm not sure we even used it in the film, but it was a touchstone for his look." In Myers' imagination, Charlie Mortdecai is not just an eccentric, he is also a fashion plate. She said: "Mortdecai loves his clothes. He's a peacock, fluttering around with his tail feathers in the air. He never looks anything but exquisitely turned out, and right for the occasion. We put Johnny in perfectly tailored clothes and added all these wonderful, colorful details, like cuff-links that match every suit, and silk ties coordinated for every outfit. Even his socks match! We got the shoes from Church's, the iconic English shoe company. He always has a waistcoat and braces, which gives him a slightly old-fashioned look."" (imdb.com)

Budget:$60,000,000 (estimated) (IMDb)

Kyril Bonfiglioli irományából készült.

Jim Ritterhoff (eredeti) sztoriját írták (a szerző és a rendező) filmre.

Michael Lombardi és Susan Misner már dolgozott együtt a Ments meg c. sorozatban.

"Cayman Went was the feature film debut for Ellie Kemper, known for Unbreakable Kimmy Schmidt (2015), Bridesmaids (2011), and The Office (2005)." (imdb.com)

Budget: $800,000 (estimated) (imdb.com)

Budget:$2,600,000 (estimated) (IMDb)

Reggie imája (magyar) címmel is fellelhető.

Felcsendül a The Wood Brothers szerzeménye (Rollin' In My Sweet Baby's Arm).

Gunnar Hansennek felajánlották, hogy újra játssza el Bőrpofa karakterét, amit ő meg is tett volna, de nem akarták neki kifizetni azt a gázsit, amit szeretett volna. Így került a szerep Bill Johnsonhoz.

"Ernest mentions Mr. Potato Head. Jim Varney starred in Toy story (1995) and Toy Story 2 (1999) which featured Mr. Potato Head as one of it characters." (imdb.com)

"There were a few extended and deleted scenes that were not featured in the original version of the movie, but were in some made-for-TV versions. 1. There was an extended scene where Ernest was washing himself in a washing machine, and was staggering after he stepped out. 2. A scene where Ernest was trying to sneak out of jail and was found by the searchlights. Then, he was making shadow puppets. 3. An extended scene where Nash (as Ernest) was in Mr. Penalsmythe's office negotiating the clerk job. 4. A deleted scene where Ernest was working as a bank clerk." (imdb.com)

Az utolsó Ernest-film, melyben felbukkan Chuck karaktere.

A rendező szerint a legjobb Ernest-film...

Budget:$6,000,000 (estimated) (IMDb)

SPOILER!!!
Az eredeti tervek szerint Michael Brody (a rendőrfőnök fia) találkozása a cápával megrázóbb lett volna. A cápa felborítja a fiúk segítségére érkező férfi csónakját, majd el is kapja a férfit. Ezután a zsákmányával pont Michael felé úszik, aki ijedten kapaszkodik bele a holttestbe. A cápa métereken át tolja maga előtt a zokogó kisfiút, míg az nagy nehezen megszabadul a helyzetéből. Ez még inkább magyarázná, miért került Michael sokkos állapotba az eset után. A neten fellelhető erről egy nem túl jó minőségű, ám kétségkívül eredeti forgatási jelenet, ami sajnálatos módon a DVD kiadásokra nem került fel valamiért.

Az Agymenők egyik részében Sheldon erre a filmre hivatkozik, mikor felmerül a lehetősége, hogy (a hélium beszerzéséért) börtönbe mehetnek.

Sose felejtem el, amikor a ´90-es évek végén, a köbölkúti alapiskolában a tévés vetítés másnapján megkérdezte a történelem tanárnőnk, ki látta e filmet... Más: csütörtökön (január 11.) a börtönben meghalt Edgar Ray Killen, egykori Ku Klux Klan-vezető, "akit három polgárjogi aktivista 1964-ben történt meggyilkolásában való részvételéért ítéltek börtönbüntetésre. (...) A férfit 2005-ben, a gyilkosság után pontosan 41 évvel találták bűnösnek előre megfontolt szándékkal elkövetett emberölés bűntettében. Az ügyész szerint a fűrészmalmot működtető, és szabadidejében baptista prédikátorként tevékenykedő Edgar Ray Killen riasztotta és heccelte fel a fajüldöző Ku Klux Klan tagjait, szervezte meg helyi vezetőjükként a hármas gyilkosságot és a holttestek elrejtését. Mississippi államban 1964-ben megöltek három polgárjogi harcost, Andrew Goodman és Michael Schwerner New York-i fehér önkéntest és a fekete bőrű James Chaneyt, akik az afro-amerikaiakat segítették abban, hogy felvétessék magukat a választói névjegyzékbe. Földgátba dózerolt holttestüket 44 napos kutatás után találták meg. A nyomozás történetéről 1988-ban film készült Lángoló Mississippi címmel." (ujszo.com)

SPOILER!!!
Az eredeti tervek szerint mutatták volna, ahogy a cápa lerántja Alex Kintnert, a gumimatracos kisfiút. A jelenet így is kellően véres maradt, de az első verziót elvetették, mert túl brutálisnak ítélték. A neten azonban fellelhető egy-egy képkocka a törölt, ám sajnos sehol nem hozzáférhető jelenetből.

"Some scenes, when the bus is moving, were filmed while the bus was being pulled by a big rig truck off of Interstate 165 onto Water Street, in downtown Mobile, Alabama. Another scene on the interstate, was filmed on Interstate 10. Interstates 10 and 165 run through Mobile, Alabama. Also, on the final day of shooting, a scene was filmed in a vacant gravel parking lot right outside the Alabama State Port." (imdb.com)

Budget:$9,000,000 (estimated) (IMDb)

Budget:CAD 2,000,000 (estimated) (IMDb)