Legfrissebb érdekességek

Andrew Davis rendezőt egy héttel a forgatás megkezdése után elbocsájtották mivel túl lassan dolgozott.

A Pappa Pia cím megjelenik A Simpson család 24. évadjának első részében is. Az sorozatot a kezdetekben a Klasky Csupo stúdió készítette.

Míg Smaug a regényben egy négylábú sárkány, a filmben egy kétlábú wyvern.

"The Shining in Space..." (P. E.)

Csupó Gábor így mesélt a film operatőrével, Michael Chapmannel való összezördülésükről: "Amikor kaptam egy listát a lehetséges operatőrökről, rögtön megakadt a szemem Chapman nevén. Mondtam, őt akarom. Felhívták, elvállalta, a producerem pedig utána közölte: „Egy dolgot elfelejtettem. Kibírhatatlan csávó, mindenki utálja a bizniszben.” De akkor már késő volt. Az első két hétben marha nagyképű volt: megcsinált mindent, de nem tetszett neki, hogy egy elsőfilmes dirigál neki. Egyszer aztán nem akarta felvenni úgy a jelenetet, ahogy kértem, mondván, hogy neki van egy jobb ötlete. Felajánlottam, hogy csináljuk meg mindkettőt, és a vágóasztalon meglátjuk, melyik a jobb. De ő ragaszkodott hozzá, hogy csak a sajátját veszi fel, és elkezdett kioktatni, hogy mit képzelek én, hogy megmondom neki, mit csináljon, mikor még csak most keltem fel a rajzasztaltól, ő pedig már negyven éve a szakmában van. Akkor elkezdtem vele kiabálni, hogy pakolja össze a kameráját, és menjen haza; különben is azért utálja mindenki, mert ilyen kibírhatatlan. Új-Zélandon forgattunk, úgyhogy ettől nagyon megijedt. Elvörösödött, eloldalgott a producerekhez, majd tíz perc múlva visszaballagott, és bocsánatot kért. Utána olyan lett, mint a kezes bárány. De azért nem anekdotáztunk utána sem Scorseséről."

A Pixar Csupó Gáborék "Jaj, a szörnyek!" című animációs sorozatának alapötletét nyúlta le.

A forgatás kezdeti fázisaiban a "Zene nélkül" munkacímen futott a film.

Csupó Gábor elmondása szerint a "Pappa Pia" címhez a Magyar Filmalap ragaszkodott. A rendezői vágatba viccből kiíratta a cím alá, hogy „Ennél jobbat sajnos nem tudtunk kitalálni”, de a Filmalap levetette, mivel szerintük így nem vennék komolyan a filmet.

A film börtönjeleneteit Máltán, a Vallettában található Saint Elmo erődben forgatták.

(Richard Brautigan) "...három hónapra elmegyógyintézetbe került (méghozzá éppen abba, amelyben később a Száll a kakukk fészkére filmváltozatát forgatták), ahol elektrosokk-terápiában részesült és paranoid skizofréniával diagnosztizálták." (wiki)

Pontecorvo pazar tézisfilmjében, a Queimadában, amelyik alapvetően a kolonializmus - neokolonializmus különbségét boncolgatja, a főszereplő Marlon Brando egy szép, hosszan kifejtett metaforában foglalja össze a film alapvető felvetéseit, és a kulcsjelenetet egy frappáns, az egészre rávilágító, revelatív mondattal zárja le: mi éri meg jobban az újfajta, kapitalista piacra termelő földbirtokosoknak: egy rabszolga, vagy egy bérmunkás. És hát persze, hogy a bérmunkás. (A magyar szinkronban éppen ezt az egy, rövid mondatot sikerült úgy félrefordítani, hogy semmi értelme se legyen - talán ez is jellemző.) (Konok Péter, Fb)

Peter Griffin (Family Guy) kedvenc filmje (szerinte minden idők legjobbja).

Brian (Family Guy) megjegyzi, e film Peter kedvence, Peter viszont kijavítja: a kedvenc történelmi filmje!

Peter (Family Guy) (egyik) kedvenc történelmi filmje, bár nem látta végig, mert beugratták...

A főszereplők által áhított járgány egy 1972-es Puma Dune Buggy.

Az altató, amit Leonard anyja énekel a fiának a "Slumber Boat".

Dick Hallorann szerepét Kubrick eredetileg Slim Pickens-nek szánta, akivel korábban a Dr. Strangelove-ban dolgozott együtt. Pickens azonban a korábbi filmből már jól ismerte Kubrick munkamódszereit és kikötötte, csak akkor vállalja a szerepet, ha nem kell minden beállítást százszor felvenni. A szerepet végül Scatman Crothers kapta.

Miután George Lazenby felbontotta a szerződését és elállt tőle, hogy további filmekben játssza Bondot, a producerek keresni kezdték az utódját. Szóba került többek közt Adam West, Burt Reynolds és Michael Gambon neve is, de mindhárman visszautasították a felkérést. Sokáig egy John Gavin nevű amerikai színész tűnt befutónak, ám végül a stúdió (United Artists) úgy döntött, a következő filmhez vissza kell csalogatni Sean Connery-t, mindegy hogy milyen feltételek mellett és mennyiért. Így is történt.

A forgatás utolsó napján Sinkovits Imre eltörte a lábát. Történt ugyanis, hogy aznap meglátogatta őt a felesége (Gombos Katalin) és a gyerekei (Sinkovits-Vitay András, Sinkovits Mariann), és a nagy vigadalomban fejest ugrott egy úszómedencébe. Csak éppen azt nem vette észre, hogy a medencében nincsen víz, így szépen rázuhant a betonra.

A hollandok jelöltje volt a 2015-ös legjobb idegen nyelvű film Oscarjára

Éric Holder a szerzője a Mademoiselle Chambon című filmnek is.

A Magyar Nemzeti Filmalap 200 millió forinttal támogatta a közel 700 millió forint összköltségvetésű filmet.

Budapest ostromakor sok hirdetőoszlopon látható volt még a film plakátja, ami így kissé ironikusan hirdette, hogy "Ez történt Budapesten".

SPOILER! A nemierőszak jelenetben Ilonka (Eva Ras) a „Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország“-ot énekli.

A szerelmi jelenet, amit Perhan és Azra a moziban néznek, a Csak egyszer szeretünk (1981) c. jugoszláv filmből van.

SPOILER: A Kislány Királynőnek Bastian ad új nevet: Holdgyermek. Alaister Crowley, XX. sz. mágus, A Holdgyermek című könyve egy gyermekről szól aki mágikus képességekkel rendelkezik — nála egy új korszak (anti-)messiása lesz ez a gyermek.

A film Nobel-díjas Isaac Bashevis Singer “Yentl, a jesivanövendék” című novellája alapján készült.

A filmet Žatec-ban (is) forgatták, ami azért érdekesség, mert Streisand nagymamája e cseh kisvárosból származott, és a zsinagóga közelében élt — a filmben föl is tűnnek ezek a kis utcák.

(A filmet Csehországban forgatták.) Barbra Streisand két forgatás között ellátogatott a Karlín Színház „Hello, Dolly” előadására is. A címszerepet játszó Laďka Kozderková teljesítménye pedig egyenesen elbűvölte.

Francis Ford Coppola elárulta, hogy a forgatás alatt nagyban hatott rá Kalatozov hipnotikus hangulatú filmje, Az el nem küldött levél (1959)

Paul és a klub kidobóembere közötti párbeszéd Kafka A per c. könyvének tárgyalásjelenetének átdolgozott változata.

A Dühöngő bika (1980) és a Nagymenők (1990) után ez a harmadik Scorsese film Joe Pesci és Robert De Niro főszereplésével.

A forgatókönyv Bohumil Hrabal: Hirdetés egy házra, amelyben nem akarok élni (Inzerát na dům, ve kterém už nechci bydlet / 1965) c. kevésbé ismert elbeszéléskötete alapján készült.

Lone Starr szerepére eredetileg Tom Hanks és Tom Cruise neve is szóba került.

A boszorkánymester legendáját az 1624-1704 között élt Janko Šajatović (Ivan Šadović, Johannes Schadowitz) horvát huszártisztnek, a törökök elleni hadjárat hősének élete inspirálta. A róla szóló luzsicai szorb legendát Otfried Preußler dolgozta fel 1971-es könyvében: Krabat ​a Fekete Malomban.

"Grosse ungarische Ehrenwort!" Ezekkel a szavakkal adja becsületszavát Bruno kétszer az intézet igazgatójának, amikor az megígérteti vele, hogy a szabadulása után soha többé nem nyúl az alkoholhoz. Bruno első útja egy kocsmába vezet...

Michael Caine is "játszik a filmben...ő ad Farrier-nek (Tom Hardy) és Collins-nak(Jack Lowden) rádión utasításokat...ezzel a hetedik közös munkája Nolan-nel.

A történet 2017-ben játszódik.

Állítólag e filmnek köszönhető a Netflix létrejötte. "A fáma szerint Hastings későn vitte vissza a videotékába az Apollo 13 című filmet, ami miatt 40 dolláros késedelmi díjat kellett fizetnie. Ez annyira feldühítette..." (Ú. Sz., Szalon, Mészáros György)

Lars von Trier 20-30 alkalommal látta a filmet, de saját bevallása szerint még most sem érti jobban, mint mikor először látta.

Az első Andrej Tarkovszkij film amit Lars von Trier látott és saját bevallása szerint ez inspirálta leginkább a karrierjét.

Lars von Trier a filmet David Bowiehoz hasonlítja. Szerinte, sem Bowie, sem pedig a Tükör nem a Földről való, sokkal inkább marsiak.

Az Ash által meg nem jegyzett varázsige szövege egyértelmű főhajtás a The Day the Earth Stood Still c., 1951-es sci-fi irányába, amiben Gort-hoz is rendkívül hasonló szavakat kellett intéznie a főhősnőnek.

Richard Linklater ötlete személyes történetből jött. A rendező egy estét töltött el Philadelphiában egy nő társaságában. A filmmel ellentétben e különleges este után még egy ideig tartották a kapcsolatot, de ez hamarost elhalt. Linklater sose hallott felőle, még akkor sem, amikor a filmet bemutatták 1995-ben. Nem sokkal később aztán megtalálta, ám kiderült, hogy a lány egy balesetben elhunyt nem sokkal találkozásuk után.

A film nagyrészt Budapesten forgott.

A filmet azért forgatták Kisszebenben (Sabinov), mert a könyv eredeti helyszínén, Grossman szülőhelyén, Homonnán (Humenné) a háború utáni szocialista városrendezés eltüntette a jellegzetes kisvárosi korzót.

Ján Kadár ötlete volt, hogy Lautmanné (Ida Kamińska) boltjában az árut kérjék helyi tájszólásban a vásárlók.

A filmben jónéhány utalás hivatkozik Lynch kedvenc filmjeire: az elfeledett hollywoodi kedvenc a témája Sunset Boulevard-nak is; a személyiségcsere (és a barnából szőkébe „alakulás“) a Vertigo-t idézi; a Persona-ból pedig az egymást kiegészítő és az egymással helyet cserélő lelkek motívumát idézi meg.

Betty azt állítja, hogy Deep Riverből érkezett. A Kék bársonyban (1986) Dorothy Vallens lakik a “Deep River” lakóházban.

A film magyar szinkronjában, a filmzenét több ponton a Total Recall c. Paul Verhoeven film taktusaival pótolták.

A sárkány nem miniatűr, hanem egy méretarányos, 18 méter hosszú bábu.

Idősebb Fehér Józsefet, a főszereplő apját idősebb Eperjes Károly játssza, a fia szinkronhangján.
A közös jelenetekben Eperjes Károly "magyar hangja" Gulácsi Ferenc.

Emma Watsonnak, Emma Thompsonak, Luke Evansnak, Nathan Macknek ugyanúgy április 15-én van a születésnapja. Ráadásul e napon volt a stáb első olvasópróbája.

Ian McKellen egyszer elutasította Cogsworth hangjának szerepét, az 1991-es animációs film készítésekor. Ezúttal azonban elvállalta.

Ryan Goslingnak fel lett ajánlva a film főszerepe, de lemondta a Kaliforniai álom miatt. Emma Watsonnak fel lett ajánlva a Kaliforniai álom főszerepe, de lemondta e film miatt.

Ewan McGregor szerint rettentő nehéz volt eljátszani Lumiére szerepét, ugyanis nehéz volt megtanulni a karakter francia akcentusát annak ellenére, hogy felesége francia. Végül a francia mexikói akcentusban végződött, így teljesen át kellett gondolnia a tanulási módszereit.

[Jean Cocteau] "magánéletében az 1946-os A Szép és a Szörnyeteg című filmjének főszereplője, Jean Marais lett szerelmi életének főszereplője. Cocteau soha nem vallotta magát filmrendezőnek, sokkal inkább költőnek. Alkotásai közül ez a mű mindmáig a legkedveltebb. Jean az események színhelyéül egy csodálatos kastélyt választott. A gyertyatartók nem hagyományos kandelábereken állnak, hanem a falakból kinyúló élő emberi karok fogják őket. A tükrök folyékony kapuk egy másik világba, a szobrok megelevenednek. Jean Marais szörnyeteg maszkja olyan sikeresnek bizonyult, hogy amikor a film premierjén a Szörnyeteg végül átváltozik káprázatos herceggé, Greta Garbo ezt kiáltotta: „Adják vissza a szörnyemet!”" (wiki)

A film már 1988-ban elkészült, de legelőször csak 1991 végén jelent meg video forgalmazásban, Angliában. Az Egyesült Államokban pedig csak 1992-ben jelent meg.

1987 - Oklevél: Nagy, Zoltán (Créteil Nemzetközi Filmfesztivál Szakmai zsűri)
1988 - I. díj (Los Angeles Nemzetközi Filmfesztivál Szakmai zsűri)

Az 1001 film - Amit látnod kell, mielőtt meghalsz c. könyv is ajánlja Mike Hodges filmjét (bár a tartalmi kivonatba két helyen is bele lehetne kötni...)!

Ez nem igaz (a Múlt-kor téved), hiszen már Harold Russell - aki mindkét kezét elvesztette a világháborúban - Oscart nyert 1947-ben Az életünk legszebb éveiért.

Palya Bea elmondása szerint a speciális gitárjátékhoz (ugyebár Django csak három ujját tudta használni a bal kezén, mert egy tűzben súlyosan megsérült) volt ujj-dublőr, de végül nem használták fel a felvételeket, mert a főszereplő annyira jól megtanulta utánozni Django technikáját.

A filmben szereplő kislány és az 1968-as Majmok bolygója női főszereplőjének neve azonos: Nova. Egyébként mind a ketten némák.

A katonai létesítmény alatti járatokban található egy "APE-CALYPSE NOW" felirat a falon. Ez egy utalás Francis Ford Coppola Apokalipszis most című háborúsfilmjére, amelyben egy "APOCALYPSE NOW" felirat olvasható a falon. Matt Reeves rendező elmondása szerint az előbb említett film a Majmok bolygója: Háború fő inspirálója.

A filmet magyar operatőr fényképezte: Pogány Gábor.

"A fénymásoló-film koncepciója a legnagyobb hozadéka tanulmányaimnak az ELTE film mesterszakán. Mivel ekkor már folyamatosan dolgoztam, sosem jártam be az órákra, helyette minden vizsgát egy napra felvéve egy szemeszterben egyszer megjelentem a nemes műintézményben, reménykedve a legjobbakban. Előtte meglátogattam az Embert, Akinek Voltak Jegyzetei, hogy legyen némi fogalmam a tananyagról. Abban az évben különösen lelkesen írogatott, így az óriási papírhalom puszta lefénymásolása is masszív órákat vett igénybe. Rettenetesen unva a monoton munkát, eszembe jutott: a fénymásoló maga is egy optikai rögzítő, miért is ne lehetne vele filmet készíteni? Ami azonnal megfogott, az a sajátos rögzítési mód volt: a fénymásoló ahelyett, hogy egy pillanat alatt egy egész képet exponálna, mint egy hagyományos kamera, lassú, oldalirányú pásztázással halad előre. Ha pedig a tárgy ez alatt az idő alatt elmozdul, torz, dinamikus formákat kaphatunk. Az ötlet furcsa volt de a potenciál ott rejlett benne, gondoltam, egy rövidfilmhez ez bőven elegendő." (A rendező blogbejegyzése)

A fesztiválozásban az alkotóknak Osvárt Andrea producer segített.

"A stáb nem csak a fénymásolóval kellett, hogy megküzdjön, de szálanként rendezték el a szereplők haját, egyesével követték nyomon a porszemek, rúzsfoltok és az ujjlenyomatok mozgását, és a film összes hangját is a géppel kellett létrehozniuk. Megpróbáltatásaikról szakmai blogot írtak, mely a film honlapján olvasható itt: http://mimicry.hu/thecopyist/" (Filmvilág Blog)

A MEDIAWAVE Fesztivál nemzetközi zsűrijétől elnyerte a Legjobb kísérleti filmnek járó díjat.

A 8 perces film 5000 fénymásolt oldalból 3 év alatt készült, mindössze 100 ezer forintból.

sok jeloles, keves helyen nyert, akkor se fontos dijat.

PG

imdb szerint kb. 200 mUSD koltsegvetes, 140m USD bevetel USA-ban, 190m USD mashonnan.

PG

Sok jeloles, de semmit se nyert.

PG

A film F. Scott Fitzgerald "Babylon Revisited" című novellája alapján készült.

Jena Malone és Jake Gyllenhaal is szerepelt a Donnie Darko c. filmben.

Oscar jelolest kapott.

PG

A Tűzgolyó volt az 1966-os év legtöbb bevételt hozó filmje Amerikában és Angliában. Az 1973-as Élni és halni hagyni-ig ez volt a legtöbb bevétel hozó James Bond-film, de valójában, az inflációval számolva a Skyfall után máig a második legtöbb bevételt hozó Bond darab.

Oscarra jelolve.

PG

Oscarra jeloltek.

PG

Jayne Snow (1952 - 2000) emlékének ajánlva.

Magyar mozibemutató: 1967 december 7.

Sarah Bernhardt egyetlen olyan filmfelvétele, ahol még egészséges, később elveszítette a lábát egy balesetben.

Hal Freeman rendező egyetlen filmje, ami nem pornó.

A cenzúra és a művészfilmek is kifigurázásra kerülnek.

Bruce Willis magánnyomozóként dolgozott, mielőtt filmszínész lett.

Bruce Willis magánnyomozóként dolgozott, mielőtt filmszínész lett.

Bruce Willis magánnyomozóként dolgozott, mielőtt filmszínész lett.

Bruce Willis magánnyomozóként dolgozott, mielőtt filmszínész lett.

Bruce Willis magánnyomozóként dolgozott, mielőtt filmszínész lett.

Bruce Willis magánnyomozóként dolgozott, mielőtt filmszínész lett.

Bruce Willis magánnyomozóként dolgozott, mielőtt filmszínész lett.

Bruce Willis magánnyomozóként dolgozott, mielőtt filmszínész lett.

Bruce Willis magánnyomozóként dolgozott, mielőtt filmszínész lett.

Bruce Willis magánnyomozóként dolgozott, mielőtt filmszínész lett.

Bruce Willis magánnyomozóként dolgozott, mielőtt filmszínész lett.

Bruce Willis magánnyomozóként dolgozott, mielőtt filmszínész lett.

Bruce Willis magánnyomozóként dolgozott, mielőtt filmszínész lett.

Bruce Willis magánnyomozóként dolgozott, mielőtt filmszínész lett.

Bruce Willis magánnyomozóként dolgozott, mielőtt filmszínész lett.

Bruce Willis magánnyomozóként dolgozott, mielőtt filmszínész lett.