Legfrissebb érdekességek

"Egy manhattani bíróság csütörtöki (2022. máj. 12.) ítélete szerint bemutathatják a Vape: The Musical című zenés produkciót, amelyet szerzői jogi kifogások miatt pereltek be a hetvenes években született Grease című musical és a belőle készült filmklasszikus szerzői." (origo.hu)

Az első rész újoncaiból már csak a fegyvermániás és a hangutánzó maradt.

Wilkins őrmester szerepét eredetileg Ted Ray kapta volna, aki az előző Folytassa, tanár úr! filmben sikeresen alakította a főszerepet. De Raynek ekkor exkluzív szerződése volt az ABC Cinemas filmforgalmazó vállalattal. Az érdekütközés miatt Peter Rogers producer kényszerűen lemondott Ray-ről és Sidney Jamesnek adta a főszerepet. Ezzel elindult James Folytassa-filmes karrierje, amelynek során a sorozat 19 filmjének főszerepét vitte. (Wikipédia)

A "gothika" egy olyan pszichés jelenség nem hivatalos elnevezése, amikor valakinek a túlvilággal kapcsolatos víziói vannak.

Indy fiának motoros megjelenése egy az egyben Marlon Brandót idézte a Vad c. filmben.

A projekt mindenekelőtt Jean-Pierre Mocky-é. A színész írta meg Hervé Bazin regényének adaptációját, és a film vágását is ő szerette volna végezni. A producerek azonban egy tapasztaltabb rendezőnek akarták adni a kamerát. Itt jött be a képbe Franju.

A főszereplő a neve és az országa alapján "lengyel", ugyanakkor valami oroszos-bulgáros nyelvet beszél.
A hazájában "történtek" meg Romániára utalhat.

Mario Bava utolsó fekete-fehérben forgatott filmje.

Az amerikai verzió Evil Eye címmel jött ki, más filmzenével, amiből bizonyos jeleneteket kihagytak, másokat beillesztettek, ezáltal erősítve a film komikus jellegét.

"A Floridában élő Michael Hernandez különösen kedvelte ezt a filmet, és mindössze 14 évesen megölte legjobb barátját, Jamie Gough-t 2004-ben. A gyilkosságnak semmilyen előjele nem volt, Michael-t mindenki rendes fiúként írta le." (femina.hu)

"Egy 19 éves massachusettsi tinédzserfiú, Mark Branch különösen rajongott a történetért és a kitalált karakterért, 1988-ban pedig valóra váltotta horrorfilmes fantáziáit, és Jasonnek öltözve, hokimaszkban brutális módon meggyilkolta Sharon Gergoryt, aki pszichológusnak tanult, és korábban értékeléseket írt a férfi mentális állapotáról." (femina.hu)

"Az egyik legismertebb horrorfilm az 1996-os Sikoly, ami azóta igazi franchise-zá nőtte ki magát, négy rész készült belőle, 2022-ben pedig egy újabb változatát is bemutatták. A történet szerint rejtélyes telefonhívások és gyilkosságok bolygatták fel egy csendes kisváros életét, a történet középpontjában pedig egy fiatal lány áll, akinek meggyilkolták édesanyját. A történet nagy hatással volt többek között a 16 éves kaliforniai kamasz fiú, Mario Padilla életére is, aki igazi megszállottja lett a filmnek, és szeretett volna hasonló módon véghez vinni egy gyilkosságot. Segítsége is volt, unokatestvérével, Samuel Ramirezzel 1998-ban ölték meg Mario édesanyját, Gina Castillót, miközben Samuel lefogta, a fiú hátulról megtámadta, és legalább 45 szúrást ejtett rajta négy különböző késsel. Az indok csupán annyi volt, hogy az asszony megkérte, hogy végezzen házimunkát, valamint el akart tőle lopni 150 dollárt." (femina.hu)

Nolan North cameozik a filmben.Ő alakította a játékban Nathan Drake-t.

Csak a rendezői változatban lettek megint a Hegylakók földi emberek.

Anita Ekberg az utolsó jelenete után sírt, nem akart kiszállni az autóból. "Szelíd erőszakkal kellett kicipelni a stúdióból." (I. Bergman: Laterna magica, Európa Könyvkiadó, 2011, Budapest, ford. Kúnos László, 111. old.)

A japán divattervező filmjének soundtrackjét a Journey zenekar írta, a filmzenealbum Dream, After Dream címmel jelent meg.

Pietro Marcello drámáját Alekszandr Grin Bíborvörös vitorlák című mágikus realista regénye inspirálta.
A 2022-es cannes-i filmfesztivál Rendezők Kéthete szekciójának nyitófilmje.

Világpremierje 2022 májusában, a 75. cannes-i fesztivál hivatalos válogatásának versenyprogramjában.

A tévében egy pillanatra a Rocky látható...

Több "metálisten" is felbukkan pár másodperc erejéig (cameo), a medencénél pl. az alábbi kvartett: Scott Ian (Anthrax), Tom Morello (RATM, és a film producere?), Kirk Hammett (Metallica) és Rob Halfordtól (Judas Priest) is forr a víz...

A majd másfél óra alatt oly´ klasszikus metál bandák (szerzeményei) bukkannak fel, mint a Metallica, az Iron Maiden, a Black Sabbath, a Pantera, a Judas Priest, a Mastodon, a Guns N' Roses meg egy kis Bach...

Inkább felnőtteknek szóló Walt Disney produkció, bár egybe tartozik, de az imdb kettészedte: mozis-tévés katalógus szerint is a saját tévécsatornájukon két különálló részben vetített film. Európában másfél órás verzióban játszották moziban.
Megjegyzés: ha imdb-n összevonják a kettőt, javasolt az összeszerkesztés, vagy pedig inkább végleges törlés.

"Paul Thomas Anderson a hetvenes évek pornóiparának tündöklését és hanyatlását mutatja be, még szép, hogy van benne szex, nem is kevés. Válogathatnánk a különböző jelenetek közül, amelyek a naiv és fiatal Eddie Adams, művésznevén Dirk Diggler (Mark Wahlberg) kalandjait mutatják be, aki extrém férfiasságával iszonyú pénzeket keres, de Anderson filmje attól működik, hogy a pornós társaságot mintegy családként mutatja be. Ami leírva furcsa, mert akkor itt mindenféle vérfertőzés lenne, de a lényeg az, hogy egy összetartó, egymásról gondoskodó közösségről van szó, amelyben a veterán színésznő, Amber (Julianne Moore) egyfajta anyafigura, egy méhkirálynő, és az egész film legemlékezetesebb szeretkezése az, amikor Amber a még kezdő Eddie-vel a kamera előtt élesben „játszva” figyelmesen, ügyesen irányítja a srácot, hogy minden flottul menjen. És itt nem csak arról van szó, hogy szeretné, ha összejöjjön a jelenet és letudják a munkájukat, itt tényleg odafigyelésről, gondoskodásról és nagylelkűségről van szó. A második helyre szorult a gyönyörű Brandy, vagyis a Görkoris Csaj (Heather Graham) és Eddie első közös jelenete, de az is simán listás!" (port.hu)

"A valaha készült egyik legmonumentálisabb film legikonikusabb jelenete tulajdonképpen nem az, amikor Jack Dawson (Leonardo DiCaprio) és Rose Dewitt Bukater (Kate Winslet) a balsorsú hajó orrában állva fasellőt játszanak. A legtöbbször megnézett, leggyakrabban idézett rész az, amikor a lány kérése Jack lerajzolja a pamlagon heverő lányt, akin semmi más nincs, mint a hatalmas kék gyémántfüggő, az Óceán szíve, majd hamarosan egy autó hátsó ülésén szeretkeznek – a hajó pedig jéghegynek ütközik. Az ekkor felhangzó mondat, Rajzolj le úgy, mint azt a francia lányt! azóta külön életet él, azóta is megannyi mémet inspirált, a rajzot pedig nyilván nem DiCaprio készítette, hanem maga a rendező, James Cameron." (port.hu)

"A film leghíresebb jelenete az, amikor kihallgatása közben a Sharon Stone által alakított fehér ruhás Catherine úgy veszi át az irányítást a férfiakkal teli teremben, hogy látványosan keresztbe teszi a lábait, miközben nem visel fehérneműt. A képsor eredetileg nem volt benne Joe Eszterhas forgatókönyvében, hanem Paul Verhoeven rendező jött elő az ötlettel a forgatáson – arról azonban eltérnek a vélemények, hogy Stone előzetesen be volt-e avatva a dologba. A színésznő szerint Verhoeven azért kérte arra a felvétel előtt, hogy vegye le a bugyiját, mert megcsillantak rajta a fények, és biztosította róla, hogy nem lesz látható semmi intim. A vágószobában szembesült vele, hogy átverték, és a filmen jól látható minden. Állítólag megpofozta a rendezőt, később mégis megengedte, hogy használják a felvételt, mivel úgy érezte, hogy valóban illik a karakterhez ez a cselekedet. Stone ezzel a filmjével lett világsztár, s egyszersmind a 90-es évek egyik szexszimbóluma – viszont, míg Michael Douglas 14 millió dollár gázsit kapott, addig a színésznő szemét rongyos 500 ezerrel szúrták ki." (port.hu)

"Bizony, volt idő, amikor Kim Basinger volt az egyik legnagyobb szexszimbólum, Mickey Rourke pedig nem csak keresett színész, hanem ellenállhatatlanul sármos is volt, az emberek pedig egy kerek lemezről hallgatták a zenét, amit CD-nek hívtak. És furcsa módon ez a film leginkább Joe Cocker zenéje miatt vált ismerté, illetve annak könnyed hangulatú videóklipje révén, amelyben Basinger a ruháit dobálja le, pedig a a történet teljesen másról szól..." (port.hu)

"...Judge Reinhold ábrándozik húga legjobb barátnőjéről, a szexuálisan meglehetősen tapasztalt Lindáról, és elképzeli, ahogy Phoebe Cates egy piros fürdőruhában mosolyogva kimászik az úszómedencéből, átmegy a zuhany alatt, majd szétkapcsolja a bikinifelsőjét. Alapvetően teljesen ártalmatlan mozzanat, a történet szempontjából sincs különösebb jelentősége, mégis egy egész generációt babonázott meg, és ez a rész ott szerepel a legtöbbször megállított jelenetek örökranglistáján. Amúgy a filmben Jennifer Jason Leigh több sráccal is lefekszik, és a teljesen szétcsapott Sean Penn is meztelenkedik, azt mégsem tekeri vissza senki." (port.hu)

"Nagisa Oshima igaz történet alapján készült, igazi közösülést ábrázoló filmje ugyan a szabadosságáról ismert 70-es években készült, nyilván hatott rá a korszellem is, illetve az a tény, hogy részben francia pénzből, koprodukcióban készült – a leforgatott filmet Párizsban hívták elő, hogy kijátszák a japán cenzorokat -, de a mit ábrázol, az szinte teljes mértékben a hagyományos japán erotikus művészetre épül. A film elképesztő siker lett világszerte, a Cannes-i bemutató után még 12(!) pótvetítést kellett leszervezni, olyan hatalmas volt az érdeklődés, de nem csak az éles szex miatt maradt emlékezetes, hanem benne ábrázolt és mélyen megélt érzelmek miatt is." (port.hu)

"...Bertolucci és Brando a forgatás előtt szándékosan nem árulta el az akkor 19 éves Maria Schneidernek, hogy egy ponton elő kerül a vaj. Pár éve, amikor újra megjárta a címlapokat az incidens, újra nagy botrány kerekedett ki belőle." (port.hu)

"James Bond megannyi alkalommal szerzett információkat egy-egy légyott előtt vagy után, a Vörös veréb című film pedig (amely Jason Matthews, egy volt CIA-ügynök azonos című könyvén alapul) a csábítás módszertanát a kémek kiképzésének alaptantárgyaként kezelte. Való igaz, hogy a németeknél és az oroszoknál tényleg volt a filmbélihez hasonló iskola: előbbi országban a széptevő férfi kémeket Rómeóknak hívták, utóbbiban pedig Fecskéknek a csábító kémnőket. A CIA szakértői abban egyet is értenek, hogy a csábítás művészete ma is szerepet játszik a kémkedésben, és nem ördögtől való gondolat, hogy az amerikai hírszerzés is beveti. A veterán kémnő, Joanna Mendez szerint azonban a CIA-nak nincs olyan hivatalos spionképzője, ahol kifejezetten a csábítással való információgyűjtést tanítanák a leendő hírszerzőknek." (port.hu)

"Mindannyian ismerjük ezt a fenti jelenetet A Bourne-rejtélyből meg a többi kémfilmből: a hamis személyazonossági okmányok biztonságos helyen tárolva várják, hogy a megfelelő személy odamenjen és felhasználja őket. A valóságban azonban az ilyen hamis dokumentumok túlságosan is értékesek ahhoz, hogy csak úgy heverjenek valahol elrejtve, várva, hogy egyszer majd valaki valamiért talán használni is fogja. A szakértők szerint ugyanis az álneveket kifejezetten egy-egy adott aktív ügynök számára hozzák létre, és a hírszerző ügynökségek nagyon szigorúan ellenőrzik ezeket. A hamis személyazonosság és a kitalált fedősztori összeállítása ugyanis igen fáradságos és aprólékos munka, már csak azért is, mert a hamis személyazonosító okmányokkal és útlevelekkel együtt az ügynökök úgynevezett „zsebszemetet” is kapnak, vagyis kis papírfecniket, fotókat és egy seregnyi olyan személyes mütyürt és kacatot, amilyeneket mindannyian tarunk a táskánkban és a pénztárcánkban." (port.hu)

A tömegbe való beolvadás az egyik legbiztonságosabb módja annak, hogy egy kém eltűnhessen, és teljes titokban ügyködhessen. A fenti, Casino Royale-béli jelenet viszont jól rámutat, hogy a kémek után kémkedők könnyen kiszúrhatják azt, aki mást csinál, mint a körülöttük lévő emberek. A Casino Royale ominózus jelenetében Bond társa azzal bukik le, hogy önkéntelenül is a fülében lévő adóvevőhöz nyúlkál, mert a tömegben nem hallja jól, mit mond neki a 007-es. Jonna Mendez csapata a CIA-nál kidolgozott anno egy módszert, amely pontosan az ilyen automatikus emberi reakciókat hivatott kontrollálni, hogy az ügynökök még véletlenül se bukjanak le a filmben látható, amatőr módon.

"A Becstelen brigantyk fenti jelenetében Michael Fassbender egy náci tisztnek öltözött szövetséges kém, aki azzal buktatja le magát, hogy rosszul mutat hármat az ujjain: a kontinentális Európában ugyanis a hüvelykujjal kezdik a számolást. Így a náci tiszt a másodperc töredéke alatt rájön, hogy a vele szemben ülő katona nem is német. Jonna Mendez szerint ilyen bakit egy profi kém biztosan nem vét, mert az ügynököknek nemcsak a célpont ország nyelvét kell felső fokon megtanulnia, hanem az adott régió szokásaival is tökéletesen tisztában kell lennie." (port.hu)

"Az ex-KGB-s Jack Barsky szerint a Vasember 2-ben az egykori orosz kém, Fekete Özvegy (Scarlett Johansson) harcművész technikája lényegesen agresszívebb volt, mint amire őt anno kiképezték a Szovjetunióban. Bár a kémeket felkészítik olyan esetekre, amikor egy sötét sikátorban szembe találják magukat valakivel, aki ártani akar nekik (ez már csak a munkájuk jellegéből adódóan is életszerű szituáció lehet), a legtöbb ügynök azonban nem annyira járatos a közelharcban, mint ahogy azt Hollywood sugallja. Végtére is nekik az a céljuk, hogy a radar alatt repüljenek és információkat gyűjtsenek, nem pedig az, hogy látványos pofozkodásba bocsátkozva felhívják magukra a figyelmet." (port.hu)

"A Mission Impossible franchise jól ismert a maszkos átveréseiről – de ezek jobbára csak ügyes filmtrükkök. A valódi maszkok sok mindent megváltoztathatnak ugyan egy személy arcán, beleértve a nemét és az etnikai hovatartozást is, de vannak fizikai korlátai: egy kis orrhoz hozzá lehet ragasztani egy nagyot, de egy nagy orrot nem lehet kicsinek álcázni. A CIA-nál töltött ideje alatt Tony Mendez számos maszkot és álruhát készített, hogy az ügynökség tagjai el tudjanak rejtőzni a KGB figyelő tekintete elől, miközben külföldi ügynökökkel találkoznak és adatokat gyűjtenek. Egyszer még egy fekete CIA-tisztnek is segített találkozni egy ázsiai diplomatával egy olyan városban, amelyben hadiállapot volt kihirdetve és szovjet megfigyelés alatt állt: felkért egy hollywoodi sminkest, hogy küldjön neki pár maszkot. Ezekkel a fekete ügynökből és az ázsiai nagykövetből is olyan sikeresen faragott fehér férfit, hogy simán átjutottak az ellenőrzőpontokon." (port.hu)

"Neo földig érő bőrkabátja és Trinity latex Macskanő-szerkója egy egész generáció retinájába égett bele. Na de mit gondolnak a valódi kémek ezekről a „Mátrix-ruhákról”? Jack Barsky, az egykori KGB-s hírszerző saját bevallása szerint soha nem találkozott a pályafutása során bőrkabátos KGB-tiszttel, hiszen a kémkedés lényege pont az, hogy az ember nem akar úgy kinézni, mint a mozifilmek és ponyvaregények kémjei. William Colby, a CIA egykori igazgatója szerint egy igazán jó kémnek szürke átlagembernek kell lennie, aki még a pincér tekintetét sem vonja magára egy étteremben ülve. Jonna Mendez szerint az 1998-as, brit titkosszolgálatos Bosszúállókban is csak azért volt Uma Thurman latex szerkóban, mert van egy olyan elképzelés Hollywoodban, hogy az ilyen ruha nagyon jól áll a színésznőknek. Az igazi ügynökök, legyenek férfiak vagy nők, sosem vennének fel efféle ruhákat." (port.hu)

"Ha van valami, amit mindannyian nagyon várunk egy új James Bond-film érkezésekor, az az, hogy vajon milyen őrült kütyüket álmodott meg ezúttal a jó Q a derék 007-esnek. A fenti videó persze nem a Bond-filmek, hanem a Bond-paródiának is beillő Kingsman: Az aranykör kütyarzenálját mutatja be, amelyek között szép számmal akadtak gyilkos esernyők, robbanó baseball labdák, baseballütőnek álcázott fémdetektorok, valamint géppuskát és rakétavetőt rejtő kofferek is. Jack Barsky azonban saját bevallása szerint a hírszerzői karrierje során többnyire hétköznapi, közönséges tárgyakat használt: hol filmtekercses dobozba rejtett üzenetet adott át, hol rozsdás benzineskannából vette elő az odarejtett útlevelet vagy pénzt. Bár a gyilkos trükkel ölő tollak népszerű kémfilmes klisék, a való életben az ügynökök nem igazán használnak tollat fegyverként. Jonna Mendez például kizárólag olyan eseteket idézett fel, amikor egy tollat arra használtak, hogy kamerát rejtsenek el benne, vagy abban volt a szakzsargonban L-pillnek (azaz lethal pillnek, halálos pirulának) nevezett méregkapszula – ezt ugyanis tényleg használják az ügynökök, hogy az elfogásukkor inkább öngyilkosságot kövessenek el, minthogy a megkínzásukkal értékes információkat csikarjon ki belőlük az ellenség." (port.hu)

"A Mission: Impossible 3. egyik emlékezetes jelenetében „Amerika James Bondja”, Ethan Hunt (Tom Cruise) olyan könnyedséggel vedlik át melós kezeslábasból papi reverendába, mintha mise... mintha mi sem történt volna. Jonna Mendez szerint azonban egy profi ügynöknek tilos egyházi személynek, médiamunkásnak vagy a Békehadtest tagjának kiadni magát, mert ezek mind úgynevezett „sebezhető hivatások”, ahol nagyon kellemetlen vizsgálódás következhet, ha felmerül a gyanú, hogy ügynökök férkőztek be a soraikba." (port.hu)

"1962-ben, a Paolo Cavara, Gualtiero Jacopetti és Franco Prosperi szennyturkász direktortriója által „világra segített” Kutyavilággal (Mondo cane) vette kezdetét az olasz eredetű mondo filmek divatja, amely aztán csaknem két évtizeden át képtelen volt megszűnni." (retrokult.blog.hu)

A filmet 1981-ben forgatták, de csak 1985-ben tudott a mozikba kerülni.

Gloria szerepét Farrah Fawcett játszotta volna.
Ha minden igaz, a a partin egy kis cameóban látható is.

A (film)zenét Zana "Ganxsta" Zolee (is) szállította (lásd: "Néhány jó dolog").

"Asghar Farhadi iráni alkotót, a Nader és Simin – Egy elválás története direktorát bűnösnek találták plágium vádjában. A döntés a kétszeres Oscar-díjas Farhadi idén januárban hazánkban is bemutatott alkotását, A hős címűt érinti. Egy iráni bíróság kimondta, hogy habár egyedül ő van feltüntetve forgatókönyvíróként, a film ötletét egy korábbi filmiskolás tanítványa, Azadeh Masihzadeh All Winners All Losers című dokumentumfilmjéből „vette kölcsön”..." (port.hu)

A két főszereplő első filmszerepe.

A főszereplő fiút játszó színész a néhai Philip Seymour Hoffman fia, akivel a rendező többször is együtt dolgozott karrierje során.

Bruce Willis 2 napot forgatott a filmben 2 millió dolláros gázsi fejében.

Richard Pryor kihátrált,így a forgatókönyvben kénytelenek voltak átírni a karakterét egy női szereplőre.

A főszereplők legtöbb jelenete improvizált volt,különösen azokban a helyzetekben,amikor lazáknak kellett mutatkozniuk a rabtársaik körében.

A statiszták jó része valódi fogvatartott volt.A stúdió Arizona állami börtönből 350 rabot verbuvált össze a nagyobb hitelesség érdekében.

Az 5 rész rövid ismertetői:

1.) Mangrove
A londoni „Mangrove” étterem tulajdonosa és a rendőrség közti konfliktus miatt 1971-ben jogtalanul elítélt kilenc fekete aktivista és értelmiségi küzd az őket ért igazságtalan ítélet ellen.
2.) Lovers Rock
Két barátnő elmegy egy reggae house partira, ahol azonban a hangulat nem teljesen idilli, családi konfliktusok és erőszakos jelenetek zavarják meg szórakozásukat.
3.) Piros, fehér és kék
A színes bőrű Leroy Logan, aki már kiskorában megtapasztalta a rendőri erőszakot, az apját ért rendőri brutalitás, majd az azt követő kilátástalan per következtében úgy dönt, otthagyja kutatói karrierjét és beáll rendőrnek.
4.) Alex Wheatle
Az árvaházban született és nevelkedett, az 1981-s brixtoni lázadás után a börtönt is megjárt Alex Wheatle életútja a pitiáner bűnözői léttől az elismert írói státuszig.
5.) Education
Mivel nem tud hangosan olvasni, az egyébként értelmes tizenéves Kingsley-t az igazgató speciális iskolába küldi, ahol oktatás helyett mentálisan sérült osztálytársak és The Animals-dalokat gitározó tanárok várják.

A film huszonkét évvel a Sikoly 3. után játszódik, de nem veszi figyelembe a 4. és 5. részben történteket.

A híres "Hoo-ah!" számos filmben, sorozatban felbukkan, pl. az Űrhadosztályban a vezérkar kiáltja (egyszerre)...

A film több egykori Péntek 13 színészt is felvonultat.

A filmben 44 embert ölnek meg.

A címszereplő hajót a filmben a legendás Auróra cirkáló "alakítja".

Különböző összeesküvés-elméletek léteznek e film kapcsán, pl. akad pár másodperc, mikor egy járókelő (állítólag) mobiltelefonnal sétál a háttérben...

Az odesszai Patyomkin lépcsőről: https://telex.hu/eszkombajn/2022/03/24/patyomkin-lepcso-film-lazadas-1905-odessza

Mikor John Wayne meghalt, az innen vett "fenekelős" kép jelent meg nálunk az egyik újságban.
Mindenki csak hüledezett...

2012-ben a Sight & Sound magazin kritikusok és filmkészítők szavazatai alapján összeállította a valaha volt legjobb 100 film listáját. Két kritikus és négy filmrendező, köztük - az azóta Arany Pálmát nyert - Ruben Östlund is megjelölte Haneke ezen filmjét. A svéd rendező stílusára nagy hatást gyakorolt a film képi világa.

Köszönetképpen a szereplőknek, Will Smith a filmből származó 40 millió dolláros bevételét bónuszként szétosztotta a többi színész között.

Úgy néz ki, két verziója van: rövidebb John Ford által vágott, ami a Pearl Harbor elleni támadásra fókuszál; valamint a Gregg Toland eredetije.

Holdraszállás Armstrong csapattal, pankráció Hulk Hogan-nel, telefonbeszélgetés Szilágyi "Halló itt vagyok!" Jánossal.

A keddi (2022. márc. 15.) műsor végén ajánlja a filmet a vendég. (Ukrajna: a viking ősöktől Zelenszkij háborújáig - Besztercei Márk)

"A minden idők legjobb fércműveként emlegetett The Room egycsapásra kultikus figurát varázsolt a tényleg komoly hollywoodi ambíciókat dédelgető színész-rendezőből, a mára mémmé vált Tommy Wiseau-ból. Bár a film egy igen ellenszenves csodabogárként ábrázolja Wiseau-t, akit James Franco alakít mesterien, ez nem akadályozta meg a készítőket abban, hogy a valódi Tommy Wiseau is megjelenjen a filmben egy cameo erejéig. A hírhedt rendező egy tetőn rendezett buliban tűnik fel, és még egy szándékosan béna beszélgetést is folytat saját magával, megidézve a mára mémmé vált, szintén egy tetőn játszódó „Oh, hi Mark!”-jelenetet." (port.hu)

"Egyes életrajzi filmek rendezői előterébe helyezik a történet valódi alanyát, és napnál is világosabban megmutatják őket, míg mások sokkal kifinomultabban kezelik ezeket a vendégszerepléseket. A Nagy szemek, Tim Burton 2014-es filmje Margaret Keane festőművészről szólt, aki az egyedi stílusú képeivel (melyeken minden szereplőnek lehetetlenül nagy szeme volt) igen nagy sikert aratott az '50-es évek Amerikájában. A filmben Amy Adams játszotta el őt. Az egyik jelenetben, amikor a San Francisco-i parkban festeget, a háttérben feltűnik mögötte az igazi Margaret Keane is, aki egy padon üldögélve olvas. A nézők számára alig észrevehető az egész cameo, egészen addig, amíg a film végi stáblista alatt meg nem jelenik egy fénykép Amy Adamsről és Margaret Keane-ről. (A film megtekinthető a Netflix kínálatában.)" (port.hu)

"Habár a legtöbb életrajzi film hízelgő az alanyára nézve, Martin Scorsese egyáltalán nem rózsaszín szemüvegen keresztül mutatta be az eseményeket a lassan 10 éves klasszikusában, A Wall Street farkasában. Ez a film ugyanis a rafkós brókerről, Jordan Belfortról szólt (Leonardo DiCaprio zseniálisan alakította!), aki a valóságban is a korrupt tőzsdei ügyletivel emelkedett fel üstökösként az üzleti világban, majd bukott hatalmasat. A Wall Street farkasában maga Belfort is látható egy rövid ideig: motivációs guruként konferálja fel saját magát a fináléban. De Belfort még ebben az aprócska cameójában is felvillantott egy kicsit abból az ördögien dörzsölt kisugárzásából, amelynek a sikerét (és a kudarcát is) köszönhette. (A film megtekinthető a Netflix kínálatában.)" (port.hu)

"A legjobb életrajzi filmek célja gyakran az, hogy megörökítsenek egy sorsfordító történelmi pillanatot, és azokat a szereplőket, akik szerves részét képezték ennek fontos momentumnak. A Dogtown urai is ilyen: alaposan dokumentálja annak a gördeszkás szubkultúrának az alapjait, ami a kaliforniai Venice Beach-ről kiindulva hódította meg az egész világot a '70-es években. Catherine Hardwicke rendezése nemcsak egy lenyűgöző időutazás, de a történet szereplőinek valós megfelelői, köztük Tony Alva és Jay Adams deszkáslegendák is feltűntek a filmbéli bulikon, ami szép főhajtás a deszkás életérzés megteremtői felé. (A film megtekinthető az HBO GO kínálatában.)" (port.hu)

"Bár az életrajzi filmekben nem feltétlenül ritka a cameo, Paul Giamatti 2003-as vígjátéka esetében az alkotók igencsak különleges módszert találtak arra nézvést, hogy szerepeltessék a történet ihletőjét is. Ez a film ugyanis a kórházi irattárosból kultikus népszerűségű képregényíróvá váló Harvey Pekar életének mindennapi küzdelmeit követi nyomon. Bár főszereplőt Paul Giamatti alakítja, Harvey Pekar saját maga is megjelenik a vágóképekben, és a negyedik falat áttörve kommentálja a jeleneteket, így a közönség tisztább képet kaphat magáról az emberről. (A film megtekinthető az HBO GO kínálatában.)" (port.hu)

"Tom Hanks és Leonardo DiCaprio idén pont 20 éves, izgalmas szélhámosfilmje igaz történeten alapul, bár Steven Spielberg rendező és Jeff Nathanson forgatókönyvíró a nagyobb drámai hatás kedvéért több ponton is átírta a valóságot, sokkal izgalmasabban és meseszerűbben bemutatva a valóságban is létező csekkhamisító imposztor, Frank Abagnale Jr. életét (ezekről a változtatásokról ebben a cikkben írtunk bővebben). Az igazi Frank Abagnale Jr. egyébként maga is felbukkan a filmben: ő az az ősz hajú francia rendőrtiszt, aki 1969 karácsonyán letartóztatja a főhőst (lásd a lenti videó végét). Igaz, a való életben ez egyáltalán nem egy drámai találkozás volt egy nyomdaépületben, hanem valaki ráismert Abagnale-re egy körözési fotón, amikor a szélhámos épp zöldséget vásárolt. (A film megtekinthető a Netflix kínálatában.)" (port.hu)

"Erin Brockovich a való életben is egy „zűrös természetű” , önfejű, egyedülálló anya volt, aki miután jogi asszisztensi állást kapott egy kaliforniai kisváros ügyvédi irodájában, a saját szakállára nyomozni kezdett egy cégóriás után. Kiderült ugyanis, hogy a vállalat gátlástalanul szennyezi a város vízkészletét, ami súlyos betegségeket okoz az ott lakók körében, ezért Brockovich síkra szállt, hogy kiperelje az Egyesült Államok fennállásának legnagyobb összegű kártérítését. A címszerepet Julia Roberts kapta meg a 2000-ben bemutatott filmben (Oscar-díjat is nyert vele), de az igazi Brockovich-nak is jutott egy cameo: ő az egyik helyi étterem egyáltalán nem zűrös természetű pincérnője, aki felveszi a család hamburgerrendelését." (port.hu)

"Terry Gilliam 1998-as kultifilmje egyszerre vígjátékba oltott életrajzi dráma, és közben minden idők egyik legjobb könyvadaptációja. Bár a történet egy Raoul Duke nevű újságíróról szól (őt alakítja Johnny Depp), aki egy furcsa ügyvéddel (Benicio del Toro) karöltve Las Vegasba indul, hogy tudósítson egy motorversenyről, de a különös pszichedelikus kalandok egyértelműen a gonzó újságírás pápájáról, Hunter S. Thompsonról szólnak, aki nem más, mint az 1971-es Félelem és reszketés Las Vegasban - Őrült utazás az Amerikai Álom fellegvárában című könyv szerzője. A film egyik valóban őrült jelenetében Hunter S. Thompson fikciós, fiatal verziója egy 1965-ös San Francisco-i buli kellős közepén szemtől szembe kerül az idősebb, igazi Hunter S. Thompsonnal (a lenti videóban 0:46-nál), ami a produkció egyik legironikusabb, legmetább, és talán egyúttal a legjobban sikerült pillanata is." (port.hu)

"Milos Forman 1996-ban a felnőtteknek szóló szórakoztatóipar egyik legellentmondásosabb figuráját, a címbéli Larry Flyntet mutatta be, aki a szólásszabadság rendhagyó védelmezőjévé vált, miután az amerikai kormány megpróbálta cenzúrázni híres-hírhedt pornómagazinját, a Hustlert. Larry Flyntet a filmben Woody Harrelson alakítja, de maga a Hustler-alapító is felbukkan benne (a lenti videóban például 0:08-nál is látható az ügyvédet alakító Edward Norton mögött): ironikus módon ő a kövérkés kerületi bíró Larry Flynt egyik perében. (A film megtekinthető a Netflix kínálatában.)" (port.hu)

"Philip Kaufman 1983-as klasszikusa az amerikai űrkutatás igen izgalmas, korai korszakát próbálta feldolgozni egyetlen filmben. A történet az amerikai űrprogram hajnalán követi végig azt a folyamatot, ahogy a legelső, a hanghatár áttörését célzó tesztrepülésektől eljutott a NASA a Mercury-programig, amely során már űrhajósokat juttattak ki a világűrbe. A film középpontjában a Sam Shepard által alakított fiatal tesztpilóta, Chuck Yeager áll, aki a hangsebességet túllépő repülések egyikét hajtotta végre. Az igazi Chuck Yeager a kalapos csapos, Fred szerepében látható, akinek a kocsmájában lényegében történelmet írnak a szereplők azzal, hogy megbeszélik a tesztrepülések menetét." (port.hu)

"A rendezésre felkért Danny Boyle (Trainspotting) először nemet akart mondani, csak azután bólintott rá, miután megtudta, hogy kedvenc forgatókönyvírója, Simon Beaufoy jegyzi a filmet. Ekkor is úgy volt, hogy csak DVD-n jelenik meg, mert egy mumbai gettóban játszódó sztorira egyetlen befektető vagy szponzor sem harapott rá." (port.hu)

"A film zenei főtémájának (Burning Bridges) kiadták kislemezen egy olyan változatát, amit Eastwood énekel. A B-oldalon a When I Loved Her című dal szerepel, amit Kris Kristofferson írt és szintén Eastwood énekli." (port.hu)

"Eredetileg egy női szereplő is lett volna a filmben, de a karaktert a forgatás előtt kivették a forgatókönyvből. Ingrid Pittet már le is szerződtették (később a Kémek a sasfészekben játszott együtt Eastwoodal), és elmondása szerint "gyakorlatilag már felkapaszkodott a Jugoszláviába tartó repülőgép fedélzetére", amikor megkapta a hírt, hogy kivágták a szerepét." (port.hu)

"Az 1990-es években néhány svéd makettező meg akarta építeni annak a városkának az 1:72-es méretarányú mását, ahol a rablás játszódik. Hogy minél pontosabb legyen a megvalósítás, elutaztak a film forgatásának helyszínére, a mai Horvátország területén fekvő Vižinadába, és repülőgépet béreltek, hogy légi felvételeket készíthessenek a városról. A helyi hatóságok azonban azt hitték, hogy kémek, és letartóztatták őket, de állítólag már néhány óra múlva szabadon engedték a társaságot." (port.hu)

"Az MGM stúdió főnöke, James T. Aubrey mintegy húsz percet kivágatott a filmből a mozipremier előtt, sőt, még a címet is megváltoztatta, eredetileg ugyanis The Warriors, azaz Harcosok/katonák volt, később Kelly harcosai/katonái lett belőle, végül a Kelly hősei, ami lássuk be, elég menő és egy ilyen címmel még szebb klasszikussá nemesedni. Clint Eastwood később elmondta, hogy csalódott a játékidő kurtítása miatt (bár így is mintegy két és fél órás), mert sok törölt jelenet nemcsak mélységet adott a karaktereknek, hanem sokkal jobbá is tette a filmet. Egyebek között az alábbi jeleneteket vágták ki:
Miközben éjjel a pajtában Csodabogárra várnak, Kelly és Bazi Joe arról beszélgetnek, mennyire kiábrándultak a háborúból, és hogy miért lett Kelly bűnbak, ami a lefokozásához vezetett.
Colt tábornok éppen az ágyban van néhány nővel, amikor hívást kap, hogy Kelly és a többiek áttörték az ellenséges vonalakat.
A film egyik reklámjában még mutatták, hogy Kelly egy sebesült német katonát talál a város végső támadása során az egyik romos házban.
Kelly, Csodabogár és Bazi Joe egy elhagyott Tigris harckocsin állva vitatják meg a taktikát azt megelőzően, hogy a német tankparancsnokkal beszélgetnek.
Amikor Kelly és a szakasz a film végén elhajt, egy csomó katona utánuk kiabál, hogy rossz irányba mennek." (port.hu)

"Zseniális a jelenet, amelyben Kelly, Bazi Joe és Csodabogár farkasszemet néznek a német Tigris harckocsival. A beállítások, sőt, a zene is a spagettiwesterneket idézi, hiszen Eastwood Sergio Leone Dollár-trilógiájával lett világhírű. A zene is jórészt A Jó, a Rossz és a Csúf főtémájára hajaz." (port.hu)

"A Tigrisek lövegtornyának villanymotorjai által keltett zajt később felhasználták A bolygó neve: Halálban a rakodógépek hangjához." (port.hu)

"A film elején Bazi Joe egy Michelin útikalauzban keresgél, hogy megtalálja a legjobb szálláshelyet Nancy városában. A normandiai invázió megtervezésekor a törzstisztek aggódtak amiatt, hogy a visszavonuló németek leszedik, illetve megcserélik az útjelző táblákat, megtévesztve a szövetséges csapatokat, így azok az 1939-es Michelin útikönyvet vitték magukkal, hogy annak térképei alapján tájékozódjanak." (port.hu)

"Bár nem bevallottan, de a Tigris harckocsi parancsnokát játszó Karl-Otto Alberty mind megjelenésében, mind beszédmódjában paródiája annak a Christian Diestl német hadnagynak, akit Marlon Brando alakított az 1958-as Oroszlánkölykökben." (port.hu)

"Sutherland akkori feleségéhez egy másik történet is kapcsolódik: Eastwood közölte a színésszel, hogy a forgatás ideje közben, Shirley Douglast letartóztatták, mert megpróbált kézigránátot vásárolni egy, a Fekete Párducok szervezetébe beépült FBI-ügynökkel, ráadásul csekkel akart fizetni. Sutherland a későbbiekben gyakran beszélt erről a történetről, megemlítve, hogy amikor Eastwood a csekkről szóló részhez ért, annyira röhögött, hogy térdre esett, és Sutherlandnek kellett felsegíteni. Eastwood ekkor átkarolta Sutherlandet, lekísérte a jugoszláv vidékre néző dombon, és biztosította barátját, hogy teljes mértékben támogatja szorult helyzetében."(port.hu)

"A Csodabogarat játszó Donald Sutherland súlyosan megbetegedett a jugoszláviai forgatáson. Felesége kapott egy táviratot, amelyben közölték vele, hogy azonnal menjen, de figyelmeztették, hogy valószínűleg már halott lesz, mire megérkezik." (port.hu)

"A három Tigris harckocsi azonban a szovjet hadsereg átalakított T-34-esei voltak. A jugoszláv szakemberek igen gondosan dolgoztak, mert a legtöbb korabeli második világháborús filmben nem nagyon foglalkoztak a hitelességgel: minimális átalakításokat végeztek mást harckocsitípusokon, vagy egyszerűen csak átfestették azokat." (port.hu)

"A filmet Jugoszláviában forgatták.Ennek két fontos oka volt: egyrészt az ott korábban bemutatott filmekből származó bevételeket nem lehetett kivinni az országból, viszont a produkció finanszírozására felhasználhatták, másrészt 1969-ben Jugoszlávia azon kevés országok közé tartozott, aminek hadserege még mindig működőképes második világháborús gépesített felszereléssel rendelkezett, sok amerikai Sherman tankjuk is volt. Ez jelentősen leegyszerűsítette a logisztikát, no meg sokkal olcsóbb is volt, mintha máshonnan kellett volna szállítani a felszerelést." (port.hu)

A stokcholmi szigetvilágban felvett jeleneteket 1960 június-júliusában forgatták. A helyszín pedig Utterkobbarna, Åland-szigetek.

A Dagens Nyheter újság 1960-ban megjelent, egyik száma szerint a film eredeti munkacíme így hangzott: "Angyalok léteznek, apa!"

A (magyar) wiki hibásan jelölné Oscar-díjasként?

"Quincy Delight Jones, Jr. (Chicago, 1933. március 14. –) amerikai zeneszerző, trombitás, zenei producer, karmester. A 20. század egyik legbefolyásosabb zenésze és producere. Összesen huszonhétszer kapta meg a zeneipar legnagyobb presztízsű elismerését, a Grammy-díjat különböző kategóriákban. 1968-ban Bob Russellel megkapta a legjobb eredeti dalért járó Oscar-díjat (Banning c. film, The Eyes of Love c. dal.) A Billboard amerikai zenei magazinban 11 albuma, valamint jó néhány kislemeze volt listavezető." (wiki)

Amikor Peter Fonda Golden Globe-ot nyert a Ulee aranyáért, megköszönte az ott lévő Steven Spielbergnek ezt a filmet, a kedvenc filmjét.

A 38. Academy Awards svéd nevezettje volt, s a legjobb idegennyelvű film kategóriában bejutott az 5 jelölt közé.

A film elején látható zöld, kifaragott tököt viselő bűnöző hasonló ruhát hord, mint Robert Pattinson a Good Time-ban. Emellett található másik utalás is a Safdie-testvérek filmjére, ugyanebben a szekvenciában találkozunk egy "Good Times Grocery" nevű bolttal is.

Az ágy melletti/mögötti falon az Ilyenek voltunk c. film posztere látható.

" A Nuxot alakító Nicholas Hoult a nem kevesebb mint hét hónapon át tartó namíbiai forgatás során az egyik sminkestől megtanult kötni." (port.hu)

"Ami pedig az emberáldozatokat illeti: a cselekmény során összesen 110-en haltak meg (közülük 34 embert Max, másik 32-t pedig Furiosa ölt meg)." (port.hu)

"A Mad Max 4. forgatásán összesen 150 járművet használtak – ezek közül csupán 15 „élte túl” a munkálatokat." (port.hu)