Legfrissebb érdekességek

Ken Annakin és a legendás operatőr, Jack Cardiff (aki maga is át-átruccant a kamera túlsó oldalára) azonos napon halt(ak) meg (2009. április 22.)!

A Modern család egyik (karácsonyi) része megidézte a kisgyerekes-háromkerekűs pillanatokat.

A Corrado szállodai szobájában játszódó jelenetben a növények fehéreknek látszanak. Ezt a hatást a rendező azzal érte el, hogy fehér fóliával vonta be a növényeket.

Pécsi Sándor mindössze harmincéves volt, mikor 1952-ben eljátszotta Dani papát.

Matejka bácsi frizurája, bajsza, öltözéke kísértetiesen hasonlít Sztálinéhoz.

Amikor a főhős apja hazatelefonál a laborból, a háttérben egy ember az 1960-as H.G. Wells-féle Időgép film címszereplő masinájában ül. Egy vágással a később az időgép az emberrel együtt nyomtalanul eltűnt, a kollégák csak hűlt helyét bámulják.
Ugyanebben a jelenetben Spielberg is feltűnik a háttérben, amint egy miniautón berobog a képbe egy pillanatra.

Ridley Scott a Blade Runner című könyvnek a jogait megvette, csak hogy a címet használhassa. Ez Magyarországon a Pengefutár címen jelent meg, de természetesen teljesen másról szól.

Maga a hegycsúcs a Svájci Alpokban van.Elsö alkalommal 1811-ben mászták meg.

A szinkron cenzúrázott,a leszbikus kapcsolatra,mint érvényesülési lehetőségre a férfiak helyett megjegyzést a főszereplőtől kihagytuk.

Forgatókönyvíró:James Agee,producer:Sam Spiegel

Nem tudok elmenni a mellett, hogy Luv mennyire hasonlít az Orphan Black-ből Alison Hendrix-re. Ennyi erővel Tatiana Maslany is játszhatta volna.

A filmbeli munkásokat a hajógyár elbocsátott munkásai "alakították".

"A hajógyár üzemi lapja volt az első munkahelyem. A film meséje igaz történet, bár én találtam ki. A valóságból "loptam." Szereplői igazi hajógyári munkások, és színészek. Együtt. Úgy hiszem, értették egymást." (Szántó Erika, rendező)

K.Hepburn a film több elemének valósághűségét vitatta.

Family Guy egyik része átdolgozza e filmecskét (a csokit sörrel helyettesítették): https://www.youtube.com/watch?v=gmjQm2Qb4Kw

A Sugar Rush debug program zárkombinációja a Konami-kód (Fel, fel, le, le, balra, jobba, balra, jobbra, B, A). Ez a kód a valóságban is működik több, a Konami cég által készített klasszikus játéknál.

Az űrbe 1982-ben felküldött üzenetben sem a Tetris (1984) sem Max Headroom figurája (1984) sem Paperboy (1985) sem pedig az Arkanoid (1986) nem szerepelhetett.

Egyike azon ritka filmeknek, melyekben Sean Bean karaktere nem hal meg .

Azóta ez a film is kapott egy új szinkront.

Máshol is új címet kapott,Franciaországban:Gyémántok a kanapén

A kiszínezett változatban Grace Kelly rózsaszínben van,ami korabeli esküvői ruhának elég meglepő.

Több utalás is van a filmben a Vissza a jövőbe trilógiára, például emlegetnek egy "Spirit of 85" nevű korábbi melót, ami a Vissza a jövőbe premierének évére (1985) utal.

A rendező félt, hogy egyes autós jelenetek forgatása közben nem tudná megfelelően instruálni a színészeit kívülről, ezért az épp jelenet középpontjában lévő autóba szíjaztatta magát, hogy közelről vezényelhesse le az eseményeket.

Edgar Wright az egyes karakterek mozgását a filmzene ritmusához igazította.

Eredetileg Emma Stone játszotta volna Debora karakterét, de aztán inkább a Kaliforniai álom női főszerepét választotta.

A rendező, Edgar Wright állítása szerint a főbb színészek a forgatókönyvvel együtt kaptak egy-egy iPod-ot is, rajta a megfelelő sorrendbe rendezett zenékkel, hogy az egyes jelenetek olvasása közben a színészek kellőképp ráhangolódhassanak a cselekmény hangulatára.

Ernst Lubitsch egyetlen befejezett Technicolor filmje.

Állítólag Schwarzenegger kapta volna a főszerepet, aki - miután elolvasta az ócska forgatókönyvet - Sly-t ajánlotta a producerek figyelmébe...

https://port.hu/cikk/mozi/schwarzenegger-nagyon-megszivatta-stallonet-a-90-es-evekben/article-48313?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

A lakoma Minarik Edénél, ami tortacsatába torkollik.
“Mindig elolvadtak a torták, ezért cérnával kötözték össze őket, de az sem segített. Egy beállításban akartam felvenni az egészet, de mindig elolvadt a torta. Le kellett állni a háromnegyedénél, és úgy oldottam meg, hogy kitaláltam, hogy a Garas menjen ki a díszletből. Kértem a Zsuzsát (Tóth Zsuzsa dramaturgot), hogy írjon neki egy mondatot, amit egy foncsorozott tükörben elmond közeliben, hogy közben ki tudják cserélni a tortákat. Zsuzsa tíz perc múlva jött a mondattal: legyen az, hogy “Kell egy csapat!”, mire a Garas mondta, hogy hadd mondja úgy, hogy “Mert kell egy csapat, kell”. Mondtam Dezsőke, mondjad úgy nyugodtan." (Sándor Pál)

"Near the end of the film, Bugs' office has a sign that says "-Member- Detective Guild, Local 839". Local 839 of the IATSE was the Animation Guild, whose members made the cartoon." (IMDb)

Becslések szerint 125 ezer volt a stáb létszáma.

Az Őze Lajosról készült utolsó fotót készítő Kende Tamás filmfotós felkavaró visszaemlékezése a forgatásra.

Őze Lajossal leforgatott néhány jelenet: itt!

"A szekérversenyes jelenetet például 42 kamerával vették fel." (Új Szó, Szalon, 2017. október 7., szombat, 11. évfolyam, 40. szám, Mészáros György)

"...az alkotók nem sokat költöttek a híres szekérversenyre: egyszerűen elmentek a New York-i Manhattan Beach-re, ahol a tűzoltók egy nyilvános program keretében lovas szekereikkel éppen versenyt rendeztek, és azt filmezték le." (Új Szó, Szalon, 2017. október 7., szombat, 11. évfolyam, 40. szám, Mészáros György)

A mesejáték Fésűs Éva gyermekkönyvéből lett adaptálva.

Az igazi Bill Kraus a kései 30-as éveiben járt, amikor a filmbeli események zajlottak. Az őt alakító Sir Ian McKellen 54 éves volt a film forgatása alatt.

A filmben látható világítótorony a valóságban nem egy szigeten, hanem egy félszigeten helyezkedik el, Új-Zéland déli szigetén (Cape Campbell).

A film nem állami vagy céges támogatásból jött létre, hanem közösségi finanszírozásból. A költségvetése mindössze négymillió forint.

Ez a film hozta el Farhadi-nak és egyben Iránnak is a második Oscar-díját az iráni filmgyártás történetében. Az első a Nader és Simin volt, ami szintén a legjobb idegennyelvű film kategóriában nyert.

Kate Beckinsale, Sandra Bullock, Mischa Barton, Rachel Bilson, Sarah Michelle Gellar, Jessica Biel, Eva Green, Christina Hendricks és Kristen Stewart is mind felmerült, mint lehetséges főszereplő.

Patty Jenkins a filmtörténelem első női rendezője, aki női főszereplős szuperhősfilmet forgatott.

Két órával a bemutató előtt tiltották be a Wonder Womant Libanonban. A tiltás a 'Campaign to Boycott Supporters of Israel - Lebanon' (Kampány az Izraelt Támogatók Elleni Bojkottra - Libanon) kezdeményezte, ugyanis a film főszereplője, Gal Gadot izraeli származású. Nem mellékesen Libanon és Izrael hivatalosan háborúban áll egymással.

Wonder Woman karakterére Cobie Smulders is pályázott, akinek egyébként van is korábbi tapasztalata a Csodanőt illetően: a LEGO-kalandban ő szinkronizálta a szuperhősnő LEGO-változatát.

1999-ben a 7. legtöbb bevételt hozó film volt.

Lehetséges,hogy Bacall nem 24-ben,hanem 1927-ben született,de akkor nem szerepelhetett volna,ezért változott a születési dátuma.

Nálunk színházban,többek között,Márkus Lászlóval és Sztankay Istvánnal ment ez a darab.

A várat, ahol forgattak, elárverezték a hétvégén (2017. október...)! A XIV. századi palueli építményért egy luxemburgi befektető 940,000 eurót kért... (Egy brit állampolgártól pénzügyi nehézségei miatt elvették a hitelezők.)

Anton Yelchin utolsó filmje.

A filmben elhangzik magyar szöveg is. Dr. Nolmar magyarul beszél az unokahúgával (aki a főszereplő nő, Patsy Kensit alakításában), aki szintén magyarul válaszol, lévén szerepük szerint magyar születésüek. Sőt, a beszédüket kihallgató főszereplő (Michael Biehn) is magyarul beszél velük, és még visszaemlékezésében is hallható magyar párbeszéd.

Edward James Olmos száját ezúttal is elhagyja magyar nyelvű részlet. Igaz, ezúttal csak egyetlen szó: nyugdíjas. Így jellemzi a visszavonult Dekardot K ügynöknek, majd a közérthetőség kedvéért angolul is megismétli.
Cserébe viszont van egy több mondatos magyar monológ a filmben. Egy idős néni szitkozódik a hazaérkező K ügynöknek magyarul. A stáblistán dühös idős hölgyként feltüntetett szerepet Szécsi Vilma játssza.

"Vidám kis családi film..." - jellemzi Dr. Sheldon Cooper (Agymenők), amikor ajándék dvd-vel toppan be fekete feletteséhez(?), akinél bevágódna egy pozícióért...

Lois Chiles-t eredetileg Anya Amasova szerepére szemelték ki a készítők a Kém, aki szeretett engem-be, de mivel akkor épp gyermeket várt, nem tudta elvállalni a filmet.

A Family Guy (többször is) megidézi e mozit. (Pl.: https://www.youtube.com/watch?v=YE8oOX3NxRU)

Az itt 42 éves Lee Remick mindössze 55 évet élt...

Mikor Joe Swanson (Family Guy) teljesen lebénul, Peter Griffin visszamegy hozzá az intézménybe(n), és azt mondja a filmről (Joe ajánlotta neki), hogy: "...szerintem teljesen baromság!"

A Family Guy parodizálja a filmet: Marty úgy gondolja, ha egyébként is eltűnik, miért ne fektethetné meg a saját anyját... Így a fotón fogyatékosként jelenik meg újra.

A film operatőre, Hildebrand István a Jelenetek egy operatőr életéből c. dokumentumfilmben elmeséli (45. perc után) hogyan vett fel egy lépcsőházi jelenetet, előbb Bara Margit és Gábor Miklós előtt, majd mögöttük kamerázva.

A Family Guy egyik része megidézi e mozit (Meg Griffint elrabolják, apja, Peter kétségbeesetten keresi a klubkártyáért).

A magyar cím majdnem visszaadja az eredeti (német) címet, de azért nem teljesen... ;) Azok kedvéért, akik (mint ahogy én is) kevésbé tudnak németül leírom, mit takar a HHhH: Himmlers Hirn heißt Heydrich.

Caine önéletrajzában említi (sajnos csak három oldalacskát szentel e remeknek): "...forgatókönyve Ted Lewis Jack´s Return Home (Jack hazatérése) című regénye alapján készült." (160. oldal)

Olvasom, Caine önéletrajzában (Egy angol úr Hollywoodban), ez az egyik kedvenc saját filmje (380. oldal).

Ahogy (el)nézem a Brickleberry egyik része is reflektál a Gyilkos túrára (amikor Malloy, a medve - húros hangszerrel kezében - a suttyók között csőbe húzza Stevet)...

Ridley Scott a forgatás megkezdésekor Edward Hopper Éjjeli baglyok című festményének reprodukciójával illusztrálta, hogy milyen látványt és hangulatot szeretne megalkotni.

"Használták még az illúziót (Ames-szobát) például a Roald Dahl által írt Charlie és a csokigyár című mű megfilmesítéskor..." (wiki)

"A XXI. században az Ames-szobát leginkább a filmiparban használják. A Gyűrűk Ura-trilógiában például arra használták az Ames-szoba illúzióját, hogy érzékeltessék a hobbitok és Gandalf magasságbeli különbségeit." (wiki)

Leonardo DiCaprio nem vállalta el a fiatal Anakin szerepét - nem ért rá a forgatásra. Paul Walker viszont pályázott a szerepre, sőt, jól is ment a casting, végül mégsem őt választották.

Luke második fénykardja is kék lett volna eredetileg. Ez a szín viszont elveszett a tatooine-i égbolt előtt, nem működött volna a homoksiklós csatajelenet. A zöld viszont megfelelt a célra, úgyhogy Lucas rábólintott az új fénykardszínre.

Ez a film mellett a Goldfingert és a Holdkeltét is be akartuk mutatni,de az akkoriban elterjedő VHS kölcsönzések miatt lemondtunk róluk.

Éppen egy ötven méteres vízesésnél forgatták Jaguár Mancs egyik jelenetét, amikor egy tehén, ami megpróbált keresztüljutni az áron, lesodródott, és látták lezuhanni. Mindenki azt hitte, a tehén belepusztult a zuhanásba. Egy helyi ember beúszott a folyóba, és lecsillapította a rémült állatot. Ezután az kimászott a partra, és legelni kezdett, mintha mi sem történt volna.

Jaguár Mancs vízeséses jelenetét tízszer vették fel, de nem a vízesésnél. Rudy Youngblood Veracruzban ugrott le egy 15 emeletes épületről, ezt a felvételt manipulálták digitálisan. Amikor Mel Gibson bevallotta neki, mennyire félne egy ilyen ugrástól, Youngblood addig bátorította Gibsont, amíg le nem győzte félelmét, és maga is bevállalta az ugrást.

A forgatás során Dél-Mexikón óriási áradás söpört végig, ami egymillió embert tett hajléktalanná. A forgatócsoport mindent megtett, hogy segítsenek a bajbajutottaknak.

Sok szereplő valóban a maja törzsből származik, korábban semmilyen színészi tapasztalatuk nem volt. A beteg kislány, aki átkot jósol a foglyok elhaladásakor, egy helyi hétéves kislány, aki egy közönséges viskóban élt a forgatási helyszínhez közeli faluban.

A film magyar szövegét, verselését - a film végén olvasható felirat szerint - Rozner Géza írta, aki nem más, mint Bereményi Géza.

A jelenetben, amikor Herbie "belesétál" a tengerbe, valóban belevezettek egy Volkswagen Bogarat a tengerbe, ami végül sosem lett meg.

"A dunai hajós nem jelent meg Verne életében. Ez a mű a fiókban pihent 1908-ig." (Filmvilág)

Budget: $300 (estimated) (IMDb)

"A Kincsem fillérre ugyanazt a pénzt költötte el, amelyet a Toldira tettek félre. A Toldit visszadobták, a Kincsemet elkezdték, és áttolták az összeget. Ez így volt praktikus nekik..." (Pálfi György Szabó G. Lászlóval készült interjúja, Új Szó, Szombati vendég, 2017. szeptember 2.)

"Stanislav Lemnek egyébként ez a legkevésbé megfilmesíthető regénye, ez váltotta ki belőlem azt az izgalmat, hogy miképpen lehet adaptálni egy tulajdonképpen csak gondolatiságra épülő katartikus történetet..." (Pálfi Szabó G. Lászlóval készült interjúja, Új Szó, Szombati vendég, 2017. szeptember 2.)

A film Joseph Sheridan Le Fanu "Carmilla" c. novellája alapján készült.

"Budget: $813 000 (estimated)" (IMDb)

"Robert Schwartzman (Greg) is the cousin of the director Sofia Coppola." (IMDb)

Zoe Cassavetes (P.E. Teacher) is the second assistant director. (IMDb)

Egy kis baki...

"Kate references the novel "Flowers in the Attic", saying that the children in the attic are slowly poisoned by their grandmother. The children are actually poisoned by the mother, not their grandmother." (IMDb)

Komoly muzsikák csendülnek fel (pl. 10:55 k.): https://www.youtube.com/watch?v=Hvg2Dcr7AFk (Érdemes felkeresni a Korn verzióját is...)

Egyebek: http://www.imdb.com/title/tt0197626/soundtrack?ref_=tt_trv_snd

Az (ingerült) igazgatót Peter Bogdanovich játszotta.

Lance Henriksen (Bishop) a késes jelenetre egy hónapig gyakorolt.

Terry Gilliam első filmje, amelyben egyetlen Monty Python tag sem szerepel.

Malkovich középső neve a valóságban Gavin, a filmben viszont Horatio.

Az első film a Ben Hur (1959) óta, amely elnyerte az Oscar-díjat a legjobb férfi főszereplő (Sean Penn) és a legjobb férfi mellékszereplő (Tim Robbins) kategóriájában is.

Kim Basinger lett az első „Bond Girl“, aki elnyerte az Oscar-díjat. Továbbá ő az első Oscar-díjas, aki valaha a Playboy magazinban meztelenül pózolt.

Pierce Brosnan a Thomas Crown film forgatása alatt, mert akkor éppen James Bond is volt, nem jelenhetett meg filmben fekete csokornyakkendőt viselve (ezt a Bond szerződése kikötötte), ezért a parti jelenetben kibontott fehér csokornyakkendővel látható és hagyományos szmokingban.

Mad Max kutyája ausztrál pásztorkutya. A 18. században tenyésztették ki Ausztráliában a skót juhász, a dingó, a bullterrier és a dalmata keresztezésével a szarvasmarhacsordák terelésére. A fajta ma is nagyon népszerű. Például Matthew McConaughey, Owen Wilson és Luke Wilson is büszke gazdija az ausztrál pásztorkutyának.

Mindhárom főszereplő később képregényfilmes gonoszt is játszott: Terrance Stamp Zod volt a Superman 2-ben; Hugo Weaving Red Skull volt a Captain America: The First Avenger-ben; Guy Pearce pedig Aldrich Killian volt az Iron Man 3-ban.

Az újságostandra kitett Life magazin, ami előtt Frank megáll, az 1949. szeptember 12-i kiadvány, Josip Broz Titoval a címoldalon.

A főcím zenéje egy walesi altatódal (Suo Gân).

A várban zajló jeleneteket a szlovákiai Árvában [Orava] forgatták le — a várban, amelyet birtokoltak a Balassák, a Csákok, a Szapolyaiak és a Thurzók is.