Legfrissebb érdekességek

A filmet eredetileg a Casino Royale és A Quantum csendje folytatásának szánták, amiben Bond ismét a Quantum nevű szervezettel csap össze, de végül a négyéves kényszerszünet alatt módosultak a tervek.

Az első Bond-film a 2002-es Halj meg máskor! óta, amiben felbukkan Q és Miss Moneypenny. Mind az előbbi, mind az utóbbi immár a negyedik inkarnációjában jelenik meg.

Christopher Walken után Javier Bardem a második Oscar-díjas színész, aki Bond főgonoszt alakít.

Sam Mendes eredetileg Kevin Spacey-t szerette volna Silva szerepére.

A Ne bántsátok a feketerigót főszereplője,Mary Badham feltűnik a filmben egy kis szerepben,a kerettörténetben.

Tenessee Williams pár oldalas mini-drámája alapján készült, sok mindent hozzágondolva..

"A franchise 65 millió dollárba kerülő harmadik része ugyan elég tisztességes, 190 millió dolláros bevételt termelt, de ez messze elmaradt a második rész 300 milliós kasszarobbantásától. A kritikusok ízekre szedték a filmet, Stallone a negatív Oscar-díjként emlegetett Aranymálnát is megkapta az alakításáért, így a Carolco két producere, Andy Vajna és Mario Kassar már nem erőltették inkább a folytatást (a vitáik miatt Vajna '89-ben meg is alapította inkább a saját cégét, a Cinergit). A mozibevételeken túl viszont alighanem minden kereskedő és ügyeskedő jól járt a Rambo 3-mal, mert a videokazetta (no meg persze a hozzá kapcsolódó, nem mindig legális úton elkészült merchandise termékek, úgymint poszter, akciófigura, rajzfilm, uzsonnás doboz, kártyanaptár és társai) még a '90-es években is a tékák, a céllövöldék és a trafikok legnépszerűbb portékáinak számítottak." (port.hu)

"De Stallone mást is kirúgott a stábból Kleiner mellett: eredetileg a Hegylakó rendezőjével, Russell Mulcahy-val dolgozott volna. Sly elküldte a rendezőt Izraelbe, hogy ott toborozzon két tucat marcona szovjet katonának kinéző statisztát a csatajelenetekhez, de amikor ő is megérkezett a forgatási helyszínre, azt látta, hogy Mulcahy nem ádáz kommandósokat szedett össze, hanem egy rakás szőke, kékszemű reklámmodellt, akik mind úgy néztek ki, mint valami kaliforniai szörfbajnokság résztvevői. Stallone annyira összebalhézott a rendezővel a statiszták miatt, ahogy a filmet végül nem Mulcahy, hanem a Rambo 2 second unit directora, Peter MacDonald vezényelte le.

A Rambo 3-ban minden korábbi Rambo-résznél több halottat, szám szerint 108-at hagyott maga után a fejkendős főhős, amivel akkor a Guinness rekordok könyvébe is bekerült. Összehasonlításképp: az első részben lényegében csak az az egy rendőr halt meg, aki kiesett a helikopterből, a 2008-ban leforgatott negyedikben viszont újabb rekord született: ott 236 katonát tett hidegre a nagypapakorú Rambo." (port.hu)

"Egy régi vágású, vietnami filmekre emlékeztető, ízig-vérig hidegháborús akciófilm 1988-ban, az enyhülés éveiben, a Gorbacsov-féle peresztrojka közepén már elég anakronisztikusan hatott. Főleg ha azt nézzük, hogy az ugyanebben az évben mozikba kerülő (szintén Andy Vajna bábáskodásával leforgatott) Vörös zsaruban már abszolút pozitív volt az izomhegy orosz tiszt (Arnold Schwarzenegger), aki együtt nyomoz egy nagyszájú amerikai rendőrrel. Eredetileg talán más lett volna ez a film is, mivel pont a Vörös zsaru forgatókönyvírója, Harry Kleiner írta meg az eredeti sztorit, de Stallone ezt végül kukázta, és a saját ötleteit valósította meg. A nagyobb hitelesség miatt eredeti afganisztáni a helyszíneken dolgozott a stáb, Sly szerint hülyén vette volna ki magát, ha Las Vegas mellet, a sivatagban kezd el robbanó nyilakkal helikopterekre lövöldözni." (port.hu)

"A hollywoodi legendárium szerint Stallone maga döntött úgy, hogy az első Rambo végén, az eredeti regény befejezésével ellentétben, ne haljon meg a főhős, mert így akkor lehet folytatásokat forgatni a filmhez (a Rambo-filmek producere, Andy Vajna egyébként szintén magának tulajdonítja ezt az ügyes marketinghúzást). Sly ugyanúgy, ahogy a Rocky-filmeknél, itt is beleszólt forgatókönyvíróként a sztoriba – a kritikusok ennél a filmnél azóta is a szemére vetik, mennyire mellényúlt a témaválasztásban, nulla politikai érzékről tanúbizonyságot téve.

Az 1988-as Rambo 3 fő témája Afganisztán szovjet megszállása és az amerikai hadsereg által támogatott mudzsahedinek szabadságharca. Ez a konfliktus azonban valójában 1979-ben kezdődött, és pont a film bemutatója után egy évvel ért véget, miután a sorozatos vereségek és a nemzetközi nyomás hatására a szovjet csapatok (az amerikaiakkal együtt) kivonultak az országból." (port.hu)

"...valahogy az összes Sylvester Stallone-klasszikus közül a Rambo 3 ivódott bele leginkább a köztudatba a vagányság szinonimájaként – nálunk, Magyarországon legalábbis biztosan. Gondoljunk csak a sok másolt videokazettára és játékra, meg a békebeli, vidéki búcsúk céllövöldéire és dodzsemeire felfestett, kicsit kancsal Rambókra, vagy épp az Irigy Hónaljmirigy szállóigévé vált soraira („Kemények vagyunk, mint a Rambo 3!”)." (port.hu)

"Mai szemmel elég bárgyú film, 1988-ban viszont nagyot szólt. A videotékák és a céllövöldék is jól jártak vele.

Ma 30 éve, 1988. május 25-én mutatták be minden idők egyik legmenőbb akciófilmjét, a Rambo 3-at – ami mai szemmel nézve már inkább minden idők legbárgyúbb akciófilmje. Az 1982-es, első Rambo, a First Blood (pontosabban: David Morell 1972-es regénye) még komoly társadalomkritikával mutatott be egy valós problémát: a Vietnamból hazatérő, poszttraumás stressztől szenvedő, a polgári létbe visszailleszkedni képtelen amerikai katonák kálváriáját. A harmadik rész viszont már pont olyan volt, mint az összes többi, másolt VHS-kazettán megnézett Chuck Norris- vagy Michael Dudikoff-film: adott egy legyőzhetetlen akcióhős, aki már-már paródiába hajlóan, egymaga szecskázza fel a gonosztevők armadáját." (port.hu)

Vasiliy Shkvarkin művét adaptálták.

Raj (Agymenők) szerint ez a film egy "imperialista képzelgés".

A film alapjául szolgáló novella (Hogyan beszélgessünk bulin csajokkal) Neil Gaiman Törékeny holmik című kötetében olvasható.

"Director 'Jeff Pollack' was brought in at the very last minute because the Screenwriter Takashi Bufford, who co-wrote the film was slated to direct it but dropped out for personal reasons." (imdb.com)

"„A puskák után fogtuk a pisztolyokat és a teljes tárat a kocsira lőttük, amely miután mellettünk elhaladt, nagyjából 50 méternyi távolságra tőlünk az árokba futott és majdnem felborult. Még akkor is lőttünk a kocsira, amikor az már megállt. Nem bíztunk semmit sem a véletlenre.” Két dallasi rendőr, bizonyos Bob Alcorn és Ted Hinton, így írta le találkozásuk utolsó perceit a hírhedtté vált gengszterpárossal, Bonnie Parkerrel és Clyde Barrow-val. Alcorn és Hinton annak a hattagú rendőrkülönítménynek volt a tagja, amely a Louisiana állambeli Sailes közelében lévő elhagyatott útszakaszon gyakorlatilag szitává lőtte a bűnözőpárost és annak autóját 1934. május 23-án." (mult-kor.hu)

Eredetileg csak egy dokumentumfilmet akartak készíteni, ahogy a film a filmben részben látható is.

Olyan sztárok bukkannak fel pár másodpercre (cameo), mint Barry Livingston, Henry Winkler, Kevin James, Chris Rock vagy Mariah Carey.

Jeremy Brett helyett Bill Shirley énekelt.

"The film's original title was Don't Mess with Texas." (imdb.com)

Budget:$35,000,000 (estimated) (IMDb)

"Seann William Scott was set to star as Connor Watts but dropped out. Johnny Knoxville replaced him." (imdb.com)

Ahogy a karakter(e), úgy Jackie Chan sem tud úszni!(?) (IMDb)

Budget:$32,000,000 (estimated) (IMDb)

A film szinkronja 1966-ban készült el, nálunk 1967-ben mutatták volna be, csak épp az arabok és Izrael konfliktusba keveredett (Hatnapos háború, stb.) júniusban, ezért a hivatalos premier elmaradt. Később a 35-ös kópiákat játszották a mozik itt-ott, tehát teljesen betiltva sem volt a film, azonban a legyártott keskenyfilm széria soha nem került forgalomba.

A SpongyaBob sorozat több része is megidézi a táncoslábú fiúk(ká)kat (sic!), pl. a Buborék srácokkal kapcs. epizód, aztán a Cápák (vs Szépiák) harca, etc.

"This is the 6th Tinker Bell film to be released." (imdb.com)

"Highest grossing Thai film in 2006 with an approximate box-office receipt of 91 million baht..." (imdb.com)

"Pamela Anderson was the first woman chosen to be roasted by Comedy Central." (imdb.com)

"The Fancy Diner was actually a coffee shop." (imdb.com)

Budget:$5,000,000 (estimated) (IMDb)

"Premiered at the 2015 Toronto International Film Festival." (imdb.com)

Budget:$16,000,000 (estimated) (IMDb)

(Cannes-i Filmfeszt.:) "A filmkritikusok nemzetközi szövetsége, a FIPRESCI szerint ez volt a legjobb elsőfilm a fesztiválon." (index.hu)

A metrós jelenet egyértelmű fikció.

A film eredeti kínai címe: Két hős vérontása.

Howard szerint a film nyolc éves gyerekeknek készült.

A Herihor egy korabeli fáraónak volt a neve.

XII. és XIII. Ramszesz fáraó valójában nem létezett.

A filnek több különböző megoldást adó befejezése van.

2015. november 27-én Ridley Scott elmondta, hogy az Alien: Covenant valójában nem a Prometheus folytatása, hanem egy Alien-előzménytrilógia első része lesz.

Az Alien filmek egyik sajátossága volt, hogy az androidok nevének kezdőbetűi alfabetikus sorrendben követik egymást részről-részre (Ash, Bishop, Call, David). A Covenantban azonban megszakad ez a hagyomány Walterrel.

Az Alien: Covenant egyike annak a három, 2017-ben bemutatott filmnek, amely IMAX 70 mm-es film formátummal készült (a másik kettő a Dunkirk és a Star Wars - Az utolsó jedik). A három közül ennek volt a legkorábban a premiere.

A zuhanyzós jelenethez állítólag 150 liternyi művért használtak fel.

A film szerint David és Walter egymás tükörképei,ezt demonstrálják a neveik kezdőbetűi is. A D a 4., míg a W hátulról a negyedik betű az angol ábécében. A két android neve egyúttal tisztelgés is a fil producerei, David Giler és Walter Hill előtt.

A "díjak" részhez érdemes lenne beírni egy sokkal jelentősebb győzelmet is; 1993-ban Cannes-ban az Arany Pálma nyertese lett.

"Az első Oscar gálát, amelyet a kaliforniai székhelyű Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (Academy of Motion Picture Arts and Sciences [AMPAS]) szervezett, még elkerülte a rivaldafény. Az volt az első és egyben az utolsó olyan gála, amely sem tévé (érthető hisz, akkor még nem is volt), sem rádió közvetítést nem kapott - a következő évben a rádió már ott volt a jeles eseményen.

A díjátadóra meghívott 270 vendég mindössze 5 dollár fizetett a belépőért (ez ma kb. 70 dollárnak megfelelő összeg) és nem nagyon izgult azon, hogy vajon kié lesz az elismerés, ugyanis a győzteseket nagyjából három hónappal korábban már kihirdették. Mi több, a 12 kitüntetett be kellett, hogy érje egy nagyjából 15 perces ünnepléssel. Ennyi idő kellet ugyanis az AMPAS igazgatójának Douglas Fairbanks-nek ahhoz, hogy átadja a 24 karátos, arany bevonatú, britanniumból készült szobrokat, amelyeket abban az időben még nem is Oscarnak hívtak. (A világhíres szobrokat 1934-től kezdték Oscarnak hívni és a becenév csak 1939-ben vált hivatalossá.)

A visszafogott díjátadó egyben a némafilm szimbolikus búcsúpartijává vált, hiszen csak némafilmeket, illetve az elkészítésükben közreműködő filmes szakembereket és színészeket díjaztak. Bár a Jazz énekes című úttörő hangos filmet már az 1927-es év végétől játszották a mozikban, és figyelemre méltó sikere volt a közönség körében, a Filmakadémia nem engedte megmérettetni a versenyen, mert tagjai úgy vélték, hogy a néma és a hangos filmeket nem lehet egy kalap alá venni, így rendkívül etikátlan lenne egymás ellen versenyeztetni őket." (mult-kor.hu)

"„Arra jutottam, hogy a filmrendezőket akkor tudom leginkább irányítani, ha medálokat akasztgatok a nyakukba. (…) Ha mindenféle kupákkal és díjakkal halmozom el őket, akkor a nyakukat fogják törni azért, hogy a kedvemre tegyenek.” Az Oscar-díj megalkotója, Louis B. Mayer, producer és a Metro-Goldwyn-Mayer stúdió egyik alapítója, így foglalta össze ironikusan, hogy miért volt szükség az Oscar-díjátadó létrehozására. A jeles esemény 1929. május 16-án debütált a Los Angeles-i Hollywood Roosevelt Hotelben." (mult-kor.hu)

Robert Kanigel irománya ("biography") alapján készült.

Srinivasa Ramanujan Iyengar halála után találtak egy jegyzetfüzetet, mely forradalmi képleteit tartalmazta (Beethoven 10. szimfóniájának felfedezéséhez hasonlítják e leletet).

A prímember c. könyv (Erdős Pál életrajza) is említi a címszereplőt.

Továbbá a Piszkos Harryt, az Árnyék nélkült, a Temetetlen múltat, a Hannibált, a Drakulát és a Gonosz halottat.

"A Paul Auster forgatókönyvéből készült filmdráma legfantasztikusabb jelenete épp a végefőcím alatt látható, amiben Auggie, a trafikos (Keitel) egy vak nénivel együtt tölti annak utolsó karácsonyát - és közben Tom Waits Innocent When You Dream című dala szól." (port.hu)

"Tarantino filmje hemzseg a jobbnál jobb karakterektől, de köztük is élen jár Mr. Wolf, a problémamegoldó. Keitel évekkel később ismét eljátszotta a szerepet egy biztosítási cég reklámfilmjeiben." (port.hu)

"Quentin Tarantino nagyrészt Keitelnek köszönheti a karrierjét, ugyanis a színésznek annyira tetszett a Kutyaszorítóban forgatókönyve, hogy producerként is beszállt a filmbe, és az eredeti 30 ezer dolláros költségvetésből 1,2 millió dollár lett." (port.hu)

"Peter Falk hároméves korában elvesztette az egyik szemét daganat miatt, és ennek köszönheti a jellegzetes tekintetét. A sorozat szerint maga Columbo is félszemű, az egyik epizódban megjegyzi, hogy “három szem többet lát, mint egy”, amikor valakit megkér, hogy segítsen neki a nyomozásban." (port.hu)

"A sorozat népszerű szereplője volt Columbo kutyája, aki egyáltalán nem kapott nevet. Az első kutya, aki a szerepet játszotta, öreg volt, és mikor meghalt, egy fiatalabb basset hound vette át a szerepét, akit viszont minden felvétel előtt öregebbre kellett sminkelni. “Ülök a sminkes székében, és mellettem egy másik sminkes a kutyán dolgozik - mesélte egyszer Peter Falk. - Velem pillanatok alatt végeznek, aztán a kutyára kell várnom, mert még nem végeztek a sminkjével.”" (port.hu)

"2014-ben szobrot állítottak Magyarországon Columbónak a Falk Miksa utcában, mivel a magyar politikus és újságíró állítólag távoli rokona Peter Falknak. A fejét columbósan vakargató figura azóta nagy népszerűségnek örvend, az Instagramon és a Facebookon is sokan posztolják a vele készült közös fotókat." (port.hu)

"A sorozatban előfordult, hogy hírességek alakították a gyilkosokat, például Johhny Cash, John Cassavetes és Faye Dunaway. Más kisebb szerepekben is megfordult sok ismert színész a Columbóban, például Jamie Lee-Curtis, Martin Sheen, Leslie Nielsen és a nagyon fiatal Kim Cattrall de néhány képkocka erejéig az ifjú Jeff Goldblum is látható egy utcai tüntetés résztvevőjeként." (port.hu)

"Hogy hitelesebb legyen a karaktere, Falk a maga ruhatárából vitte be a forgatásra a kopottas ruháit. Amikor egyszer megkérdezték tőle, hogy múzeumba került-e már Columbo ismertetőjegye, a híres ballonkabát, Peter Falk azt válaszolta, hogy az még mindig ott lóg a gardróbjában. Állítólag a kabátot egyszer New Yorkban vette, amikor meglepte egy nagy eső, és kemény 15 dollárt (mai árfolyamon 3916 forintot) fizetett érte." (port.hu)

"A Columbo forradalmasította a zsánert azzal, hogy már az epizódok elején leleplezték, hogy ki a gyilkos. Így sosem az volt a kérdés, hogy ki követhette el a bűncselekményt, hanem az, hogyan csípi el őket Columbo és hogyan szúrja ki a hibákat, amiket elkövettek." (port.hu)

"A színész az elsőre kissé rendezetlennek tűnő, mégis brilliáns nyomozó figuráját már korábban kifejlesztette, ugyanígy játszotta az 1966-os Penelope című film Bixbee hadnagyát." (port.hu)

"Peter Falk felesége, Shera Danese többször feltűnt a sorozatban, hat különböző részben alakított egymástól teljesen eltérő karaktereket." (port.hu)

"A sorozat egyik első epizódját a 25 éves Steven Spielberg rendezte 1971-ben, négy évvel A cápa előtt. A fiatal rendező annyira lenyűgözte Peter Falkot, hogy a producereknek azt mondta, “ez a fiú túl jó a Columbóhoz”." (port.hu)

"A huszadik század ikonikus tévés nyomozója még mindig az egyik legszerethetőbb zsarufigura, aki 13 évadon és 35 éven keresztül hozta a frászt a kezdetben magabiztos gyilkosokra.
Columbo keresztneve egyetlen egyszer sem hangzik el a sorozat tizenhárom évadja alatt, viszont néhány részben látszik a rendőrigazolványa, amin a Frank név szerepel. Ennek ellenére a sorozat egyik alkotója, William Link, és maga Peter Falk is azt vallja, hogy a nyomozónak nincs neve, ő csak Columbo hadnagy." (port.hu)

"Bár a Deadpool filmek a legvidámabb, legviccesebb képregényfeldolgozások, az új rész elkészítése nem volt annyira vidám. A forgatás során ugyanis az egyik kaszkadőr, Joi Harris életét veszítette. Harris hivatásos motorversenyzőkét volt ismert, sőt, ő volt a legelső afro-amerikai versenyzőnő, aki komoly eredményeket ért el, és a filmben is motoros kaszkadőr volt, a Dominót alakító Zazie Beetz dublőrjeként dolgozott. 2017. augusztus 16-án Vancouver belvárosában vettek fel egy jelenetet, ahol sisak nélkül szerepelt, majd hirtelen elveszítette a motor felett az irányítást, és egy korlátnak csapódott. A helyszínen meghalt, 40 éves volt." (port.hu)

"Deadpool új csapata, az X-Force színes gyülekezet, a legszínesebb tagja pedig az afro-frizurás, mélyen dekoltált Domino. Aki a képregényben pont nem így néz ki, ott egy falfehér színű nőről van szó, akinek a bal szeme körül fekete monokli van, és ennek a fordítottját látjuk, a bőr fekete, a monokli fehér, bár én azt hittem, ezüstszínű. Ja, és a képregényekben a csaj nem Deadpool, hanem Kábel szövetségese, sőt, barátnője. A szerepre a következők jelentkeztek be: Mary Elizabeth Winstead, Lizzy Caplan, Kerry Washington, Sienna Miller, Ruby Rose, Mackenzie Davis, Sofia Boutella és az énekesnő Janelle Monáe, de végül az Atlanta című sorozatból ismert Zazie Beets lett a kiválasztott, aki, bár nem látszik rajta, félig német." (port.hu)

"Mi van Kábellel?
Az új film egyik legnagyobb újdonsága Deadpool új ellenfele, a Josh Brolin által játszott Kábel. A szerepre állítólag bejelentkezett vagy felkérést kapott szinte mindenki Hoollywoodban, aki kicsit is keménykötésű, köztük Dolph Lundgren, Mel Gibson, Kurt Russell, Bruce Willis, Alec Baldwin, Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, de még Brad Pitt is találkozott a rendezővel, de ő már teljesen be volt táblázva négy évre előremenően. Végül Brolin mellett döntöttek, ami azért vicces és furcsa, mert a színész idén két Marvel szuperhősfilmben is feltűnik, hiszen ő Thanos a Bosszúállók: Végtelen háborúban – pontosabban ő a titán hangja.
Kábel egy időutazó mutáns, aki a képregényekben a jövőből jött, és a múltban született Scott Summers, azaz Küklopsz az apja, Jean Grey pedig az anyja. Azt már tudjuk, hogy ő lesz a film főgonosza, legalábbis egy pontig – mert esélyes, hogy átáll Deadpool oldalára – eredetileg ugyanis ő vezeti az X-Force-t. addig viszont egy különleges képességekkel megáldott kisfiúra vadászik, akit Deadpool véd meg tőle. Kábel, akinek fém karja és vörös lézerszeme van, irdatlan erős, rendkívül gyors, és ahogy írtuk, képes utazni az időben. Mivel 49 éves Brolin, aki kegyetlenül kigyúrta magát a szerepre, állítólag négy filmre írt alá, sokat fogjuk még látni a figurát." (port.hu)

"De ki az a David Leitch?
Tényleg, ki ez a csávó? Leitch karrierjét kaszkadőrként kezdte, mint ilyen, több mint száz filmben szerepelt, ötször volt Brad Pitt dublőre és kétszer Jean-Claude Van Damme-é, de néha színészkedett is. A ranglétrán feljebb jutva aztán kaszkadőrkoordinátor lett, ami majdnem olyan, mint a rendezés, a John Wick legjobb akciójeleneteit már nem csak koordinálta, de rendezte is. Ezt követte első saját rendezése, a nálunk forgatott Atomszőke Charlize Theronnal, most pedig itt a Deadpool 2, amihez ő csinálta a vicces kisfilmeket és a Celine Dion videóklipet is. Következő munkája a Dwayne Johnson és Jason Statham főszereplősével készült halálos iramban spinoff film, a Hobbs and Shaw." (port.hu)

"Az első rész méretes sikere után hamar eldőlt, hogy lesz Deadpool 2 is, majd az is hamar kiderült, hogy azt már nem Tim Miller készíti. A rendező és a főszereplő, ötletgazda és egyben producer Ryan Reynolds alaposan összevesztek. Miller állítólag maradni akart az első rész „méreteinél” és hangvételénél, Reynolds viszont grandiózusabb folytatást képzelt el, háromszor akkora költségvetéssel. Miller távoztával a világhírű zeneszerző Junkie XL is felmondott, és állítólag ezért nem tér vissza az első rész végén életben hagyott Angel Dust, vagyis Gina Carano sem. Ennek hallatán a rajongók online petíciót nyújtottak be, hogy akkor legyen Quentin Tarantino a rendező, de a stúdió a jóval olcsóbb, de alig ismert David Leitch mellett döntött." (port.hu)

"Bár ez a második Deadpool film, ez a karakter harmadik jelenése, hiszen láthattuk már a X-Men kezdetek: Farkasban (2009), ahol szintén Ryan Reynolds játszotta, de ott teljesen másra vették a figurát. Az eltorzult arcú Deadpool szája ugyanis be volt varrva, így aztán nem poénkodhatott, pedig a képregényekben is ez a védjegye, a két, általa mindig hordott japán kard helyett két hosszú penge állt ki az alkarjából, Reynolds imádta az eredeti karaktert és utálta a változtatásokat, és hosszú, hosszú ideig küzdött egy saját Deadpool filmért. Aminek az előkészületei már 2010-ben megkezdődtek, és Reynolds saját szakállára felvett egy rövid jelenetet, ami aztán „valahogy” felkerült a netre, ahol hatalmas sikert aratott, pont azelőtt, hogy a színész leült volna tárgyalni a Fox addig vonakodó illetékeseivel – akik ezek után nem mondhattak nemet. Igaz, pénzt csak nagyon keveset adtak." (port.hu)

Cenzori utasításra a film csak úgy jelenhetett meg, hogy két részt kivágtak belőle, amelyeken az volt látható, amint Josip Broz Tito limuzinon megérkezik az ünnepségre, s egy dinárt nyújt át annak a jósnőnek, aki számára megjövendölte a sorsát.

Ron Moody már 1960-ban a West Enden majd 1984-ben a Broadway-n is eljátszotta Fagin szerepét.

A kocsi egy Merzedes lett volna, majd egy kevésbé feltünő Peugeot-ra cserélték le.

A fiút maga Polanski szinkronizálta.

A fiút egy éppen végzett kezdő, Krystynát meg egy szó szerint amatőr színész játszotta. Az uszodában választották ki, a hozzá nem értése sok gúny tárgya volt a forgatás alatt.Polanski később beismerte, elfogadhatatlan módon bántak vele. Ő is "szinkronizálva" van.

Rob Schneider azt állítja, hogy Sylvester Stallone felhívta őt, és felajánlotta Fergie szerepét, miután Joe Pesci nem vállalta el azt.

Sylvester Stallone szerette volna, ha a film kissé komikusabb, Danny Cannon viszont szatirikus megközelítést szeretett volna prezentálni. E miatt a rendező és Stallone nehezen tudott együtt dolgozni.

Danny Cannon elégedetlen volt a film végső változatával, amit főleg azoknak a változtatásoknak tudott be, amiket Sylvester Stallone követelt. E miatt Cannon megfogadta, hogy soha többé nem dolgozik nagy nevű sztárokkal.

Stallone saját bevallása szerint a forgatás nagyon egyhangú volt, ugyanis rengeteg jelenetet zöld háttér előtt vettek fel.

A Goldberg család c. sorozatban ezt a filmet nem vitte vissza az apa (és a fia) a tékába, ezért nem kölcsönözhetnek többé.

"Burton azonban valójában unta már a Denevérembert, és a Mindörökké Batman címet egyenesen gyűlölte. Úgy hangzik, mintha valaki magára tetováltatta volna bedrogozva, vagy ilyesmi, vagy mintha egy gyerek ezt írta volna az iskolai évkönyvbe valakinek. Michael Keaton a rendező menesztése után direkt nagyon sokat kért, annyira utálta az új rész forgatókönyvét, de a Warner nem habozott leváltani az egész stábot, mert a Batman visszatér fiaskója után sok-sok játékot akartak eladni." (port.hu)

"A Batman bemutatása után óriási Denevérember-láz söpört végig a világon, a Kandi Lapok is tele voltak a film merchandise-termékeinek reklámjaival. Nyilván a Batman visszatér kapcsán is elárasztották a boltokat a különböző holmik, csakhogy a gyerekeket megcélzó termékekkel a gyártók jócskán mellélőttek. Miért? Minden a Happy Meallel kezdődött.

Mindössze egy héttel a film 1992-es június 27-i bemutatója után a The Los Angeles Times leközölte egy dühös anyuka levelét, amelyben felelősségre vonta a McDonald's-ot, hogy egy ilyen erőszakos, sötét film figuráit adja a Happy Meal mellé. A felháborodást többen is jogosnak érzeték, és valóságos sajtóhadjárat indult a McDonald's és a film ellen. A hamburgeres cég szóvivője igyekezett terelni, és azt nyilatkozta, hogy nem Burton alkotását akarták népszerűsíteni, hanem magát a Denevérembert és a képregény többi szereplőjét. Ezután a Warner is hasonlót állított, mondván, hogy a játékoknak semmi közük a filmhez.

Így hiúsult meg, hogy Burton rendezze a harmadik részt is. Pedig a forgatókönyv elkészült, a Sötét Lovag ellenfelei a Rébusz (Robin Williams) és a Madárijesztő (Brad Dourif) lettek volna, továbbá Billy Dee Williams is visszatért volna Harvey Dentként, hogy aztán Kétarccá változzon. Robin is az új szereplők között volt, méghozzá Damon Wayans alakításában. Ezen kívül a Macskanőnek is terveztek egy spinoff filmet." (port.hu)

"Michelle Pfeiffer kislányként teljesen odavolt Macskanőért, így valósággal sokkolta a hír, amikor megtudta, hogy Annette Bening kapta a szerepet. Végül csak szerencséje lett, mert Bening terhes lett, így már nem tudott belebújni az észbontó latexgúnyába. Pfeiffer egyébként nagyon megszenvedett a jelmezével: az egész testét behintőporozták, rászenvedték a ruhát, kiszívták alóla a levegőt, hogy szoros legyen, majd az egészet lefújták lakkal, hogy csillogjon. Szegény, még a vécére sem tudott elmenni - nem úgy, mint Michael Keaton, akinek sikerült elérnie, hogy tegyenek sliccet Batman jelmezére. Ja, és Pfeiffer abban a bizonyos jelenetben tényleg bekapott egy igazi madarat." (port.hu)

"A szinte megduplázott költségvetés lehetővé tette, hogy óriási díszleteket építhessenek. Gotham City a Warner stúdiói területének jó részét elfoglalta, a stáb pedig rendre eltévedt benne." (port.hu)

"Burton soha nem kezelte folytatásként a filmet, mindig is önálló alkotásként tekintett rá. Sokat módosított az első rész koncepcióján, Gotham nagyobb, gótikusabb, sötétebb lett, és a ruhákat, járműveket tekintve, az első rész fura '80-as évekéhez képest mintha az egész várost visszalőtték volna az 1940-es évekbe. A lenyűgöző városképet ismét a mindössze 47 évesen elhunyt Anton Furst tervezte, aki az első rész díszleteiért Oscar-díjat kapott." (port.hu)

"A Batman iszonyú nagyot szólt: 251 millió dollárt szedett össze (ma félmilliárd lenne), ezzel magasan verte a többi hollywoodi filmet. Az év második helyezettje az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag volt 197 millió dollárral. A Warner vezetői nyilvánvalóan széles vigyorral adták Burton kezébe a Denevérember folytatását. " (port.hu)

"Fritz Lang mai szemmel is lenyűgöző, 1927-es Metropolisa ihlette Gotham grandiózus épületeit, a Friedrich Wilhelm Murnau 1922-es Nosferatujának címszerepét játszó színészt pedig Max Shrecknek hívták, csakúgy, mint Christopher Walken karakterét - akitől egyébként Burton nagyon félt. Persze ezek csak a legdirektebbek, hiszen a rendező stílusának csomó elemét a német expresszionista filmezésből merítette." (port.hu)

"Robert Wiene 1920-as Dr. Caligarija a korszak egyik legkiemelkedőbb alkotása - a Batman visszatérben pedig egyértelmű a némafilm címszereplője és a Pingvin közötti hasonlóság." (port.hu)

"(Burton) legelső(?) stop motion rövidfilmje, a Vincent tiszteletadás egyik kedvence, a legendás horrorszínész, Vincent Price előtt, akinek utolsó érdemi szerepe az Ollókezű Edward feltalálója volt..." (port.hu)

"...a Batman visszatér pedig egy csodálatos szerelmeslevél a filmtörténet egyik legkülönösebb korszakához, a rövid életű, ám annál nagyobb hatású német expresszionizmushoz." (port.hu)

"A 35 millió dollárba kerülő Batman letarolta a bevételi listákat, így a második rész költségvetését több mint duplájára emelték, és a 80 millió (mai árfolyamon 140 millió) a Batman visszatér minden egyes képkockáján látszik." (port.hu)

"Burton mindössze 31 éves volt, amikor a Batmant rendezte - és előtte csak két egész estés, kis költségvetésű filmet forgatott, a Pee-Wee nagy kalandját és a Beetlejuice-t. Az óriási kasszasiker után gyakorlatilag azt tehette, amit akart, és élt is a lehetőséggel." (port.hu)

Ellopták a Vasember ruháját. "325 ezer dollárt, azaz több mint 86 millió forintot ér a drága holmi. Ezt a jelmezt viselte a Robert Downey Jr. által alakított szuperhős még az első, 2008-as Vasember-moziban, így a kár nemcsak anyagi, hanem eszmei is. A kosztümöt a Los Angeles-i, pacoimai Movie Prop Storage-ból (Filmkellékraktárból) lovasították meg." (port.hu)

Magyar címe: Megapiranha - Gyilkos a mélyből.

"Bizonytalanná vált Terry Gilliam The Man Who Killed Don Quixote (Az ember, aki megölte Don Quijotét) című filmjének cannes-i bemutatója, miután az alkotás producere, Paolo Branco a párizsi legfelső bíróságon indítványozta, hogy tiltsák meg a film levetítését a kedden (május 8.) kezdődő cannes-i fesztiválon." (bumm.sk)

A Modern családban játszódik az alábbi párbeszéd (beszúrva Gloria sztorijába, amikor Sandra Bullockról mesélne):
Fia: - Hát én nagyon bírtam a Gravitációban.
Férje: - Mit számít?! Ott sem volt!