Legfrissebb érdekességek

A forgatást szoros határidővel kellett lebonyolítani, mivel a sorozatot a 2012-es Nagy-Britannia "Kulturális Olimpia" részeként mutatták be (ebben az évben az Egyesült Királyság adott otthont az olimpiai játékoknak).

Ez a műsor kilenc szereplőt tartalmaz a Trónok harcából (2011).

VI. Henry, a Plantagenet iskolákat rendelt el a hátrányos helyzetűek számára, de Cromwell néhányat bezárt a degenerációról szóló pletykák miatt.

Clémence Poésy II. Richárd király feleségét játssza abban az időben, amikor Bolingbroke 1399-ben bitorolta őt. Történelmileg 1399-ben II. Richárd király feleségül vette Valois-i Izabellát, aki ekkor még csak 9 éves volt. Shakespeare azonban csak királynőként hivatkozik a karakterre, és valószínűleg felnőtt nőnek írta, valószínűleg Isabelle és Richard első feleségéből, Bohém Annából.

VI. Henriket a londoni Towerben gyilkolták meg. Az általa alapított iskolákban emlékszobrok állnak róla.

Ebben a sorozat Benedict Cumberbatch és Andrew Scott- ot hozza össze egy show-ba , akik a Sherlock(2010) -ben ősellenségeket játszottak, Sherlock Holmest és James Moriarty professzort alakítva.

Ez a sorozat a második alkalom, hogy a BBC Shakespeare történeti darabjait adaptálja II. Richárdtól III.Richárdig. Az első az An Age of Kings (1960) volt.

A második évad Anjou Margit és VI. Henrik házasságát mutatja be. A történelmi Margit ekkor 15 éves volt. Sophie Okonedo 46 éves volt, amikor eljátszotta a szerepet.

A koreai cím jelentése: Radír a fejemben.

Eredetileg David Warner kapta Freddy Kruger szerepét. A brit színésszel még próbafelvételeket is csináltak maszkban, de végül Warner egy másik forgatással való ütközés miatt visszadobta a szerepet.

Christopher Reeve azzal a feltétellel vállalta el a Superman IV főszerepét, ha a Cannon stúdió finanszírozza ezt a projektjét. A film jó kritikákat kapott, az ekkor még viszonylag ismeretlen Morgan Freeman több díjat is nyert, a jegypénztáraknál azonban durván elhasalt.

A francia nagykövetségen játszódó jelenetben, Eugène Delacroix "Liberty Leading the People" nevű festménye látható a falon.

HZ

"Tegnapi B-film, mai főcím." (Rushdie - Kés, 227. old.)

A sziget titkai címmel sem ismert.

Az első videotékás jelenetben Jack Lucas (Jeff Bridges) mögött Gilliam korábbi filmje, a Brazil posztere látható a falon.

Az „Eu respeito o meio ambiente” pólófelirat portugálul azt jelenti, hogy „Tisztelem a környezetemet”.

A film, amit a hármasban néznek a moziban: a Neruda postása (Il postino, 1994).

A magyarban az alábbi címet nyerte: Dora Heldt: Nyugati szél erős széllökésekkel.

Magyar címmel: Ha tudnék repülni.

Magyar címe: Nyár Lanzarotén.

Mr. Darcy esküvője (magyar) címmel vetíti a szlovák DOMA csatornája.

Roppant találó (magyar) címmel találva és tálalva: Nyár a szőlőskertben.

Édes sziget címmel "tévésítették".

A mozik nálunk nem játszották, de 1989 legkeresettebb kazettája volt a videotékákban.

A film egy 1981 és 1986 között futott, 5 évadot megért tévésorozat alapján készült.

A magyar közönség először a budapesti Filmmúzeum filmszínházban láthatta a filmet 1983 augusztusától. 1997-ben videokazettán is megjelent.

A film legtöbb szereplője nem játszott más filmekben, se előtte, se utána.

Nálatok Párizsi esküvőként tűzték (kis)képernyőre.

Henry Fonda először nem is akarta eljátszani Frank szerepét. Sergio Leone végül elrepült hozzá, hogy meggyőzze: "Képzeld el: a kamera azt mutatja, hogy egy fegyveres kihúzza a pisztolyát, és egy rohangáló gyerekre lő. A kamera lassan a fegyveres arcára pásztáz, aki nem más, mint az örök jófiú, Henry Fonda."

HZ

Másodszorra sikerült - ez lehet a magyar címe (Film4 szerint).

Csalogány cica és Kincsem tényleg barátok voltak, a ló nem volt hajlandó nélküle versenyen indulni.

Chlotrudis Awards 2015, Best Supporting Actor, Tom Hiddleston

A filmet 2007 -ben mutatták be a London Film fesztiválon, ahol elnyerte a FIPRESCI international critics díjat.

Mivel a film kis költségvetésből készült, a produkciónak a jelmezekből és a kellékekeből azt kellett használniuk amijük már megvolt amúgy is. "Nem volt olyan hatalmas költségvetésünk, ahol Edith Head megközelítést alkalmazhatnánk, és mindent kifejezetten a filmhez tervezhettünk volna. Meg kell találni azt, ami már van. Ez mindig nagyon érdekes. Az ember feltár néhány szép történetet és szép részletet." A ruha, amelyet Anna visel, és amely a filmben végig kiemelkedő, eredetileg Kathryn Worth édesanyjáé volt.

A filmet Olaszországban forgatták. A szereplők abban a házban laktak, amelyet a karakterek bérelnek a San Fabiano Estate-en, és még a filmben használt hálószobákban is aludtak.

Majdnem házaSOKKént aposztrofálható.

Az igen találó magyar címmel is fellelhető: Túlélni a vadont.

Az eredeti forgatókönyvben nem volt kémkedési szál, ezt az állami hatóságok követelésére kellett a filmbe beletenni.

Jeges szerelemként is ismert (lehetne) nálunk.

Halálos titkokként érkezett el hozzánk.

A stopposlány által emlegetett balatonboglári kápolnában 1968 és 1973 között valóban voltak alternatív happeningek és „jó kis balhék”, de a szervező „művész fejeket” 1974-ben egy államilag elrendelt felújítás apropóján kitiltották onnan, a kápolnát pedig bezárták, a forgatás idején tehát már nem működött.

A film forgatásának évében helyezték el a paksi atomerőmű alapkövét, több éves előkészítő földmunkák után, amire utalás történik a filmben.

A film elején, a Fót–Csomádi vasúti kereszteződésben felvett jelenetnél nem volt megbeszélve a MÁV-val a forgatás, így a vasutasokat is váratlanul érte, amikor a ZiL-t szabálytalanul előző állami Volga öt utasával a tilos jelzés ellenére életveszélyesen áthajtott a tehervonat előtt.

A film zenéjét 13 magyar popdal alkotja, élvonalbeli előadók tolmácsolásában, amik megjelenésük után a kor slágereivé váltak:
Fonográf - A kenguru
Koncz Zsuzsa és a Fonográf - I Love You
M7 - Nincs arra szó
Bódy Magdi és az M7 - Hova mész?
LGT - Álomarcú lány
Skorpió - Vezess át az éjszakán
Bergendy - Kikapcsolom az idegrendszerem
Gemini - Azon a szombat éjszakán
Kovács Kati és a Gemini - Nem biztos semmi
Delhusa Gjon és a Gemini - Mondj valami szépet
Zalatnay Sarolta és a Generál - Gyere egyedül
Generál - Hányszor mondtam neked
Omega - Ne legyen

Eredetileg Keira Knightley játszotta volna a főhősnő szerepét , de a Covid miatt nem merte vállalni , így ugrott be a helyére Claire Danes.

A sorozat Sarah Perry 2016 -os , Az essexi kígyó (The Essex Serpent) című könyve alapján készült.

Csomó magyar szakember követte el, pl. Ragályi Elemér fényképezte, de igen fontos szereppel bírt Gárdonyi László, Vavrinecz Beáta, vagy pl. Hruby Mária munkája is.

Újjáépített viszonyként sem ismert.

Családi kötelék a nem hivatalos magyar címe.

Hitler elhatározza, hogy ír egy második könyvet. Valójában ezt már 1928-ban megtette, azonban úgy döntött, nem adja ki a Mein Kampf folytatásaként született "Zweites Buch"-ot ("Második könyvet"). A kézirat, amit Hitler hagyatékában találtak meg a háború után, végül csak 1961-ben került kiadásra.

Hitler a halálakor előrehaladott Parkinson-kórban szenvedett, de a filmben teljesen egészséges, az időutazás talán ebben is segített.

Botrány Yuba megyében címmel vetíti a PLUS (szlovák) csatorna.

1936-ban ez a film hozta a legtöbb bevételt a brit jegypénztáraknál.

Végzetes lakáshotelként fordították.

A komáromi Jókai Moziban kettőnknek vetítették (innen is üdvözöllek, Saša!), de nem is ez az érdekes, hanem az, hogy Gálvölgyi János is imádta, mi több, megkönnyezte a felvidéki (származású) Kadarkai Endre műsorában, egy interjú során: https://www.youtube.com/watch?v=Ebzq1ZINWds

(Szavakon túl - Gálvölgyi János 2. rész (Klubrádió))

Főiskolai titkokként is (fel)ismerhető.

Fejős Pálnak az 1923-as Egri csillagok volt az utolsó magyarországi némafilmje, a december 6-i bemutatón már valószínűleg nem volt az országban. Később külföldön csinált karriert, a filmkészítéssel az 1930-as évek végére felhagyott. Később elismert antropológus lett, aki a Stanford, a Yale és a Columbia Egyetemen is tanított. Végül 1963-ban halt meg New Yorkban.

Kurutz Márton, a Nemzeti Filmarchívum Gyűjtemény és Kutatási vezetője:"Makláriról (Jumurdzsák) fennmaradt az a történet, amin hát persze az egész Budapest röhögött akkor, hogy leborotváltatta a fejét, és egy ilyen kis lófarokszerű valamit hagyott meg. Hát nem volt hosszú haja, úgyhogy ez inkább egy kis borotvapamacsra emlékeztető valami folt volt a feje közepén. Na de hát ’23 nyarán folytak a felvételek, úgyhogy szerencsétlen nem merte levenni sehol a kalapját."

A filmből nem maradt fenn megtekinthető teljes másolat.

Amikor Várkonyi Zoltánék forgatták a maguk Egri csillagok-filmjét, megnézték az 1923-as verziót, és összevetették a kettőt, hogy miben különböznek egymástól. Akkor még szerettek volna a régi és az új film szereplőgárdájával találkozót szervezni, de ebből végül nem lett semmi.

Az 1923-as Egri csillagokat az akkori politikai és szakmai szervezetek is támogatták, sőt a belügyminiszter külön engedélyt adott a stábnak arra, hogy az egész ország területén forgathassanak. Az egri vár ostromát ugyan a cseszneki várban vették fel, és a sümegi várban is forgattak, nagyon sok jelenetet a fővárosban és környékén vettek fel. Forgattak a Gellért-hegyen a Citadellánál, a budai Várban, a Kossuth Lajos téri Kúria épületének előcsarnokában, a Tabánban, a Pál-völgyi-cseppkőbarlangban és még az Állatkertben is. A stábnak azt is engedélyezték, hogy a Mátyás-templomban forgassanak, ez a terv azonban dugába dőlt egy botrányos esemény miatt. Éjszaka forgatott a stáb, amit a kocsmából hazafelé botorkáló részegek támadtak meg a templom kapujában.

2024-ben filmrészletek kerültek elő a rendező feleségének, a Vicuska szerepét játszó Jankovszky Marának hagyatékából. A 120 villanásnyi jelenetet a színésznő rokona, Dénes János karmester-zeneszerző találta meg. Ő árulta el azt is, hogy a színésznőnek a teljes film megvolt, ám később kidobta, amikor megtudta, hogy gyúlékony anyag.

Egy korábbi plakát Hank egyik leghíresebb dalaként említette az "Act Naturally"-t. Ezt valójában Johnny Russell írta, és először Buck Owens vette fel 1963-ban.

A 13 millió dolláros költségvetésből 1,8 millió dollár bevétellel ez volt 2015 egyik legnagyobb bukása.

A főszerepre készülve Tom Hiddleston beköltözött Rodney Crowell veterán countryénekes nashville-i otthonába, ahol átesett egy gyorstanfolyamon éneklés és gitározás country stílusban. 2 évesként az apja vállán ücsörgött, Crowell látta Hank Williamst élőben fellépni, majd a Williams rajongójává és a láng őrzőjévé fejlődött.

Tom Hiddleston 33 éves volt, amikor Hank Williamst alakította, aki 29 évesen halt meg.

A New York Timesnak adott, 2016. március 20-án megjelent interjújában Marc Abraham rendező elmondta, hogy fontosnak érzi, hogy megmutassa Hank Williams és első felesége, Audrey közötti kapcsolat tüzes természetét. Azt mondta: "Ez volt a tűz. Innen származnak a dalok."

A ceruzavékony megjelenés érdekében Tom Hiddleston minden nap tíz mérföldet futott és 15 mérföldet kerékpározott.

A filmbenTom Hiddleston saját maga énekel . A koncertszekvenciák során saját, előre felvett számait énekli, de az "I Saw the Light" és a "Your Cheatin' Heart" számokban élőben énekel a kamera előtt.

Az HBO3 "Madeleine sofőrje" címmel vetíti. Pont most (2024. máj. 21. ("Ide Buda!"), 11:54)!

"Kis nagy ember. Ez a film világában az Arthur Penn rendezte és Dustin Hoffmann főszereplésével 1970-ben bemutatott westernt jelenti, a belga futballban ugyanakkor Wilfried Van Moer jut az igazán fanatikusok eszébe." (rangado.24.hu)

A Cinemax pont most vetíti (2024. máj. 20., 14:25), Una Femmina - The Code Of Silence címmel.

A film tulajdonképpen a sorozat három epizódja ("The Daltons in the Blizzard", "Ma Dalton", "The Daltons Redeem Themselves") egybegyúrva.

Az első film, aminek teljes egészében mesterséges intelligencia írta a forgatókönyvét.

Bővebb információ angolul:
https://en.wikipedia.org/wiki/Ushguli
alap info magyarul:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Szvan%C3%A9ti

Az esküvői jelenetet a Szent Theodosius orosz ortodox székesegyházban forgatták. Cleveland, Ohio.

HZ

George Takei a film forgatása miatt kimaradt zsinórban 9 Star Trek epizódból, melyeket 1967 augusztusa és novembere között forgattak.

A vezérek nevét Anonymus, vélhetően csak kitalálta.
Tas konkrétan Árpád unokája volt, jóval utána élt.

"Az Európai Filmakadémia teljes támogatásáról biztosította jelenlegi elnökét, Agnieszka Holland rendezőt, amikor jobboldali lengyel politikusok lenácizták, sőt életveszélyes fenyegetéseket is a kapott A zöld határ című, migránsokról szóló filmje miatt." (nepszava.hu)

Brad Pitt Mickey akcentusát az ír Father Ted sorozat egyik mellékszereplőjétől kölcsönözte.

A két bombának a neve a Máltai sólyom c. filmből származik.

Ünnepi szívrablás a magyar cím.

Geoffrey meghalt az apja életében, eltaposta egy ló.

A történetnek semmi valós alapja nincsen...

Ősz a szőlőskertben - íme a magyar címe.

Bronson és Ireland első közös filmje.

Az "igen elmés" Gonosszá tett szív (magyar) címet nyerte el.

Téli kiruccanásként futtatták.

Egy anya választásaként vonulna be a filmtörténelembe.

Tom Hanks érdeklődött a felnőtt , idős Barry Minkow eljátszása iránt , de Barry ragaszkodott ahhoz, hogy eljátssza saját magát.

A film igaz történet alapján készült . Barry Minkow az egyik legnagyobb ismert befektetési csaló a világon. Valamint Ő a történelem egyik legnagyobb számviteli csalója. A sémát , melyet használt , gyakran használják a számviteli csalások esettanulmányaként.

Tóparti gyilkosságokként is (el nem) ismert.

Az amcsi családi film magyar címe: Nyár a pekándiófarmon.

Ihletett ünnepként is fellelhető.

25 dollárt nyomtak a kezükbe a táborokból kiengedett japán származású embereknek...

O'Brien szerepére Sean Connery, Rod Steiger és Anthony Hopkins is esélyes volt, végül Paul Scofield kapta a szerepet. Scofield azonban egy másik forgatáson eltörte a lábát, ezért vissza kellett mondania a felkérést, így került a képbe Richard Burton. Már hat hete tartott a forgatás, amikor Burton leszerződött a filmbe.

Burton a forgatás alatt nagyon rossz egészségi állapotban volt, gyakran nehezen tudta csak megjegyezni a szövegét. Három hónappal később (és két hónappal a film bemutatója előtt) elhunyt. A rendező a filmet az ő emlékének ajánlotta.

Az 1984-hez Michael Radford rendező felkérésére Dominic Muldowney komponált (hagyományos, nagyzenekari) filmzenét, a filmet finanszírozó Virgin Records azonban kidobta Muldowney zenéjének nagy részét (kivétel Óceánia himnusza) és a Sweet Dreams-szel épp akkoriban világsztárrá vált Eurythmics zenekarral íratott új, new wave-s, popos, szintetizátoros filmzenét. A húzás bejött a Virginnek, Annie Lennoxék zenéje, köztük a filmhez írt Sexcrime és Julia című dalok szépen fogytak a lemezboltokban, Radford viszont annyira dühös volt, hogy visszavonta a film BAFTA-díj jelölését. Muldowney kikukázott filmzenéje 15 évvel később megjelent CD-n és léteznek olyan "special edition" DVD, BluRay kiadások, ahol az eredeti zene hallható a film alatt.

Az a szerelmes vidéki élet: nyerte el a címét magyar keresztségben.

Csak egy csókként magyarosították a címét.