Legfrissebb érdekességek

Sam Claflin és Laura Haddock ennek a filmnek a szereplőválogatásán találkoztak először, és végül egyikük se kapott szerepet a filmben, de egymásba szerettek és később össze is házasodtak.

Innen / meg a Matter of Honor/ van a keresztneve: Frank.

Shailene Woodley szerint a nyílt tengeren volt olyan, amikor a rendező és az operatőr kivételével mindenki kidobta a taccsot tengeri betegség miatt.

A film több mint 90%-át tengeren forgatták. Ilyenkor hajnali 4 órakor, egy két órás hajóúttal kezdődött a nap. A forgatás akár 12 óra hosszáig is eltarthatott, úgy hogy a szárazföld nem is volt látható.

A Jolie -Banderas kettőssel újrafilmesítették a témát.

Eredendő bűn.

A film egy Truffaut mozi remakje: La sirene du Mississipi.

Vincent McEveety hetedik alkalommal rendezett Columbo filmet, nem ez a java...

Shera Danese ( Peter Falk felesége) legnagyobb szerepe egy Columbo filmben.

A két főszerepet a két rendező játssza.

Michael Nyqvist utolsó filmje. A forgatás befejezése előtt egy hónappal hunyt el.

1978-ban Melillában a nemzetközi filmfesztivál nagydíját, az Ezüstserleget nyerte el.

A film reklámozása céljából adták le a sajtónak, hogy a két színésznő nem jön ki egymással.

Az eleve gyenge magyar szinkronban Gaby helyett Kathy szerepel...

"A BBC Culture által 2016-ban lefolytatott közvélemény-kutatás szerint a Mulholland Drive a huszonegyedik század legnagyszerűbb filmje." (Aminek álmodom, 453. old.)

Már 1991-ben elkészült, de anyagi és egyéb okok miatt sokáig dobozban volt.

"Imádom Elizabeth Taylort, az Egy hely a nap alatt csodás film. Az a csók, ami elcsattan közötte és Monty Clift között? Az egyik legjobban lefilmezett csók a világon." (D. Lynch, Aminek álmodom, 287. old.)

"A Kék bársony mélyen személyes és sötét humorú volt, az a fajta film, amelyet Lynchnek mindenképpen meg kellett csinálnia, és kijelölte azt a területet, amelyet a továbbiakban fel akart fedezni." (Aminek álmodom, 246 old.)

A film alapjául szolgáló regény írója (és a film egyik forgatókönyvírója), Peter Benchley is feltűnik a filmben egy aprócska szerep erejéig: ő a riporter a strandon.
Carl Gottlieb, a másik forgatókönyvíró szintén kapott szerepet: ő a helyi újság vezetője (a kompon fontoskodik a polgármester mögött).

Ez az első film, amely három dimenzióban kezeli a zenét.

"A film eltér a valós eseményektől, de Mel (Brooks) szerint »Nem számít, mi történt a valóságban; bennünket az foglalkoztatott, hogy érzelmileg ez hogyan tud működésbe hozni egy filmet.«" (David Lynch és Kristine McKenna: Aminek álmodom, 178. oldal)

Tarantino kedvenc ozploitation-je, egy interjúban a Ragyogáshoz hasonlította.

A film operatőre, Gary Hansen röviddel a forgatás után, egy reklámfilm készítésekor bekövetkezett helikopterbalesetben életét vesztette.

".. a francia Gaumont cég, aminek Toscan du Plantier volt akkor a vezetője, előállt azzal az ötlettel, hogy az Isabelle Huppert-nek és a Monori Lilinek közös filmet kellene csinálnia, mert szerinte ez a két színésznő a világ legjobb színésznői közé tartozik. Én is kint voltam Párizsban, amikor ez történt, és mondtam [Mészáros] Mártának, hogy gyorsan adjunk be valamit, mert ilyen pillanat nincs még egy az életben. Ekkor született meg az Örökség forgatókönyve. A film arról szól, hogy van két nő, akik közül az egyik nem tud szülni, ezért a másik szült helyette egy gyereket. A téma, a béranyaság témája, akkor még halvány homályban sem volt, amikor mi már erről írtunk. Megszületett a forgatókönyv, ..., Elkezdődött a forgatás, és a második napon jött a hívás, hogy menjek be a szállodába Mártával,... Isabelle azt mondta, hogy drágáim, ne haragudjatok, de nem megyek többet forgatni, mert itt egy alapvető félreértésről van szó. Ez a film amit én eddig láttam, az arról szól, hogy egy férfi két nőt használ, én viszont arra írtam alá a szerződést, hogy két nő használ egy férfit. Azt kérték gyakorlatilag, hogy a Márta pakolja át az egész rendezési elvet, amit nem tett meg. Végül leforgattuk a filmet az eredeti elképzelések szerint, de ehhez még tudni kell, hogy a Mártának az élettársa volt akkoriban Jan Nowicki, a lengyel főszereplő. Nekem rettenetes vitáim voltak Mártával és próbáltam hatni rá, hogy ennek a filmnek Isabelle-ről és Liliről kellett volna szólnia." Részlet Kóródy Ildikó, forgatókönyvíróval készült interjúból.

Ch. Nolan (egyik) kedvenc filmje. (criterion.com)

A tévében Szerelem, gyerekek és hatalmas szív - az ígéret címmel vetítették.

"A (Szomszédok c. sorozat) 16. részben a tévében egy klasszikus magyar film megy, melyben Zenthe Ferenc is játszott, ám Taki bácsi váltig állítja, hogy nem látta azt..." (divany.hu)

Miután az eredeti változat a tesztvetítésen megbukott, a filmet a stúdió alaposan újravágatta, emiatt az előzetes bővelkedik olyan részletekben, amelyek a ma ismert változatból kimaradtak. A film több mint egy évig dobozban volt, a Warner végül minimális promócióval mutatta be. Az alkotók által preferált rendezői változat máig nem jelent meg.

A rendező eredeti elképzelése szerint a jelenetek fordított időrendben követték volna egymást, a későbbi Mementóban és a Visszafordíthatatlanban látható módon.

A forgatókönyvet James Bridges személyesen a filmezéstől éppen visszavonult Debra Winger számára írta egy megtörtént gyilkosság alapján.

Ignacio és Enrique a moziban a spanyol Esa mujer című filmet tekintik meg .
https://kritikustomeg.org/film/84385/esa-mujer-1969

Yojimbo remake-re is gondoltak itt a skriptben.

A szinkron készítésénél Székhelyi József improvizálta Anulu szövegeit.

Zenéjét a La Bionda diszkóegyüttes szerezte.

Eredeti címe: Aki barátot talál, kincset talál.

A magyar mozikban Gumi-Tarzan címen játszották.

A Napszálltát a világpremier előtt közel 70 ország filmforgalmazója vásárolta meg világszerte.

A film alapjául szolgáló színdarabban nincsenek férfi szereplők.

A film eredeti befejezése komorabb volt, a regényt követte, de a próbavetítések után a stúdió-Pfeiffer tiltakozása ellenére-, egy "boldogabb vég" mellett döntött.

A regényhez képest a film vége "visszafogottabb", elkerüli a giccset.

Az operatőrök számos kameratípussal dolgoztak. Egyes jelenteteket iPhone-nal és DV kamerával rögzítettek, de forgattak 16-os és 35-ös, valamint 8 mm-es filmre is.

A Filmalap 230 millió forinttal támogatta produkciót.

A film egyetlen jelentét sem forgatták stúdióban.

Az egyetlen Columbo epizód, melyben a gyilkos megússza a letartóztatást.

"Érdekes adalék, hogy a Pi volt az első letölthető film az internet történetében: ez a tény remekül illik a film világához." (Lichter Péter: 52 kultfilm, 120. old.)

Amy altatódalként dúdolta a(z egyik) filmzenéjét Sheldonnak (Agymenők).

A Netflix első interaktív filmje, amelyet egyedül a streamszolgáltató oldalán nézhetünk, mert a film egyes pontjain mi választhatjuk ki, merre folyjon a történet. Ennélfogva a játékidő változhat: a legrövidebb - néző választástól függő - verzió 40 perc, a leghosszabb pedig 2 és fél óra, ezek között pedig rengeteg verzió van. Az IndieWire cikke szerint 5 lehetséges végkifejlet van és körülbelül 1 millió sztorivaráció.

Dorothy vízbeesése nem tervezett volt, az egyik olimpikon véletlenül magával rántotta a vízbe. A rendezőnek megtetszett és benne maradt a filmben.

Amikor Schatze amellett érvel, hogy mindig az idősebb férfiakat kedvelte, megemlíti 'hogyishívják'-ot is az Afrika királynője című filmből. Ő nem más, mint Humphrey Bogart, a Schatze-t játszó Lauren Bacall férje (aki valóban 25 évvel idősebb nála).

Török Sándor művét filmesítették.

"Lynch Philadelphiában forgatta első játékfilmjét, az azonnal kultikussá vált, sőt lényegében a kultfilmek ősatyjának tekinthető Radírfejet." (Lichter Péter: 52 kultfilm, 35. old.)

"Állj már üresbe. Hogy van toll a füledbe?" teljes egészében improvizáció volt Daniel Stern-től.

Culkin kora miatt csak este 10-ig forgathatott ami nehézséget okozott a stábnak mivel számos jelenet játszódik késő este.

Az első választás Marv szerepére is Daniel Stern volt de mivel túl magasnak találták Joe Pesci mellé ezért mást választottak helyette. A választásuk Daniel Roebuck volt de két nap közös munka alatt nem nyűgözte le a stábot valamint hiányzott a "kémia" közte és Pesci között így kirúgták és visszahívták Stern-t.

John Hughes (a film irója) azután ajánlotta fel Chris Columbusnak a film megrendezését Patrick Read Johnson visszamondta. Johnson pár évvel később mégis dolgozott együtt Hughes-zal mivel Ő rendezte a Szabadnapos babát aminek a forgatókönyvét szintén John Hughes írta.

Mocsár Gábor Ég alatt és föld felett című kisregényéből készült a film.

2003-ban Az elit alakulat volt a legkeresettebb a DVD piacon. Több, mint 109 millió dollár értékben értékesítették a lemezeket.

David Schwimmer annyira megsérült az egyik jelenet forgatása közben, hogy egy ideig csak mankóval tudott járni.

A szériában látható 1200 civil mindegyike eredeti, korhű viseletben látható.

Az sorozat munkálatai 3 évet vettek igénybe.

A 10 részes szériának 500 olyan szereplője volt, akinek a szájából legalább egy mondat elhangzott.

A keményebb forgatási napon mintegy 14 ezer tár töltényt használtak el.

2001-ben Az elit alakulat a maga 125 millió dolláros büdzséjével minden idők legköltségesebb televíziós produkciója volt.

A Benicio del Toro által alakított karaktert először Joaquin Phoenix-nek ajánlották fel, de ő nem élt a lehetőséggel.

Tom Hardy és Vilmos herceg is szerepelt a Star Wars: Az utolsó Jedikben. Vilmos jelenetét végül kivágták, de Hardy-t az egyik rohamosztagosként láthattuk.

A kilencedik rész forgatási munkálatai már jóval Az utolsó Jedik premierje előtt, 2017. júliusában megkezdődtek.

Bryce Dallas Howard annak ellenére dolgozott kaszkadőrök nélkül, hogy a film forgatásának idején már állapotos volt.

Venom hangját a tasmán ördögtől kölcsönözték.

Ez a rész a franchise legsikeresebb része, valamint a Marvel legnagyobb bevételt hozó filmje lett 2007-ben. Összesen 890 millió dollárt termelt világszerte.

Homokember első jelenetén hat hónapig dolgoztak az animátorok.

Tobey Maguire nagy fájdalmakkal küzdött a forgatás idején, így majdnem kimaradt a filmből. Helyette kis híján Jake Gyllenhaal játszotta Peter szerepét.

A jelmezek színei miatt a Zöld Manó (Willem Dafoe) jeleneteit kék, míg a Pókember (Tobey Maguire) jeleneteit zöld háttér előtt vették fel.

A Zöld Manó jelmeze eredetileg jóval robusztusabb lett volna, viszont mivel Willem Dafoe az akciójeleneteinek 90%-át saját maga hajtotta végre, úgy vélte, hogy egy jóval kisebb, atletikus jelmez ideálisabb lenne. A Zöld Manó végső jelmeze egyébként 580 darabból állt, és fél órába tellett felvenni.

A főszereplőt alakító Tobey Maguire sosem olvasott Pókember-képregényt a szerepe előtt.

Hugh Jackman elmondta, hogy a filmben egy rövid cameo erejéig ő is feltűnt vola. El is ment a forgatásra New Yorkba, de az egész terv meghiúsult, mert a stáb nem tudta megszerezni a jelmezét.

Charlie Sheen is szerette volna megformálni pókember karakterét.

Christopher Nolan tudatosan választott ki fiatal és nem túl nagy filmes múlttal büszkélkedő színészeket a főszerepekre, ugyanis tudta, hogy Dunkirk-ben is főként fiatal és tapasztalatlan katonák harcoltak.

Mark Rylance karakterét, Dawson-t minden bizonnyal a Titanic-on szolgáló Lightoller-ről mintázták, aki Sundowner nevű hajóján, 66 éves korában, több mint 55 embert megmentett Dunkirk-ben. Lightoller fia, Brian, akárcsak Dawson fia szintén harcolt a háborúban és egy bombázás során halt meg.

Nolan, feleségével, Emma Thomas-szal és barátaival együtt hajón tették meg az Anglia és Dunkirk közötti útszakaszt, akárcsak a civil hajósok a filmben. A rendező elmondta, hogy ez 19 órájukba telt.

A Dunkirk Kenneth Branagh harmadik II. világháborús filmje Az összeesküvés (2001) és a Valkűr (2008) után.

Harry Stylest állandóan testőrök kísérték a forgatáson, mivel a színész női rajongói ellepték a forgatási helyszínt.

Hans Zimmer, a rendező, Christopher Nolan zsebóráját használta a "tik-takolós" zene megalkotásához.

A film munkacíme 'Bodega Bay' volt.

Antonio Banderas egy legendás vívótanárral és a spanyol olimpiai vívó válogatottal készült fel a forgatásra.

Anthony Hopkins de la Vega szerepét első körben visszautasította hátfájdalmaira hivatkozva, majd egy műtét hatására mégis elvállalta a karaktert.

De la Vega szerepére esélyes volt Sean Connery.

Elena szerepével Shakirát is megkeresték, ám az énekesnő visszautasította a szerepet.

Elena szerepét Robert Rodrigez Salma Hayeknak szánta, ám mivel változott a rendezői szereposztás, így a női szereplő is kicserélődött.

A filmet eredetileg Robert Rodriguez rendezte volna.

A filmet Új-Mexikóban és Kaliforniában forgatták.

Olaszországban 1994. december 22-én, Magyarországon 1995. május 4-én mutatták be a mozikban.

Az egyetlen olyan Bud Spencer és Terence Hill film a 17-ből, melyet Terence Hill rendezett.

A produkció megvalósítása előtt már rég ötleteltek egy újabb közös filmen, többek között Bud Spencer felvetette Don Quijote témáját, a középkorba visszahelyezve az alkotást.

Bud Spencer és Terence Hill 16 közös film és 10 év kihagyás után állt össze a film kedvéért.

Az eredeti német szinkronban Santini náci SS-tiszt helyett angol bankrabló lett. A '90-es évek elején készült egy második szinkron, ami helyreállítja az eredeti történetet.

Santini eredeti neve Stefan Mueller. Az áldozatot játszó Nehemiah Persoff korábban az Alkonyzóna (Twilight Zone) egyik epizódjában egy világháborús német tengeralattjáró kapitányt játszott, akit ugyanígy hívtak.

A film mintegy fele már elkészült, amikor a főszerepet játszó Bertók Lajos hirtelen halála miatt a forgatást meg kellett szakítani. A film jelentős részét újraforgatták, immár Lajkó Félix főszereplésével és az anya szerepében Kiss Marit felváltó Monori Lilivel.

A rendező a filmről:
https://www.youtube.com/watch?v=y06I2JjmvWg

A film eredeti olasz címe, "Loro" tkp. egy szójáték. Nemcsak azt jelenti, hogy "ezek", hanem azt is, hogy "arany" (l'oro).

A Film4 Rejtélyes házasság címmel vetítette.

A Magyar Televízió 1976 aug. 8-án mutatta be A nagy főnök címmel.