Legfrissebb érdekességek

A főszereplőket valós személyekről mintázták, kivéve Ulana Khomyuk figuráját, aki egy teljesen kitalált, fiktív karakter. Az író, Craig Mazin elmondása szerint a Szovjetunió "progresszivitásának" köszönhetően a szovjet tudományban és egészségügyben dolgozó és kiteljesedő nők inspirálták a karakter megalkotását.
Forrás:
https://www.bustle.com/p/ulana-khomyuk-from-chernobyl-is-not-based-on-a-real-person-but-emily-watsons-character-is-important-all-the-same-17304139

Az Oscar-gála végén "...Michael Cimino váratlanul egy liftben találta magát Jane Fondával, aki A szarvasvadászt hangosan kárhoztatta, mint »rasszista, a háborút a Pentagon szemszögéből« bemutató filmet, majd bevallotta, hogy nem is látta az alkotást. Mindketten szorongatták Oscar-szobrocskájukat. Fonda nem nézett Cimino szemébe." (M. Schulman: Meryl Streep... 226. old.)

Eredetileg Redford nem szerepelt volna benne, a film sem ez lett volna, gyakorlatilag az ellentetje...

James McAvoy-t nagyon frusztrálta egy jelenet a több személyiséggel. A forgatás során egy ajtóba ütve eltörte a jobb kezét.
3 napig nem derült ki az incidens, mert nem szólt senkinek és a stábtagok nem vették észre. Később viszont annyira feldagadt, hogy a “virágos” jelenetben látható.

"Noha az olasz-amerikai bevándorlók életét feldolgozó, nagy jelentőségű filmsaga egyik sztárja volt, John[Cazale]t kevéssé érdekelte saját származása. Stephen [John testvére] később fegöngyölítette családjuk történetét, amely A Keresztapa II valóságos változata volt, csak kevesebb mellékszereplővel." (Michael Schulman: Meryl Streep, az ezerarcú színésznő, 156. old.)

"Adam, a kommandós nem hall engem!" - a Goldberg család c. sorozatban az apa nem bír magával e film vetítése alatt (állandóan bekiabál), így kellemetlen helyzetbe hozza a fiát és (annak) barátját.

IMDb-n 11 csillagot is lehet adni a filmre.

Ernest Hemingway irományából faragták filmre.

Ugyan hihetetlennek tűnik,de tényleg valóban megcsinálták, amit a filmen látunk, áthúztak egy hajót egy hegyen.

A magyar tévében 2X 90 perces játékidővel ment le, de volt ahol hat részes minisorozatot csináltak belőle.

Herzog később élete legnehezebb forgatásaként emlékezett a filmre.
Részben a sok idő, a körülmények, részben Kinski miatt.

Alice Creed eltűnése címmel került tévés forgalmazásba (pl. a FILM+ kötelékeiben).

Bevadulva címmel tűzték (kis)képernyőre (pl. a Mozi+).

2015-ben a Brazil Filmkritikusok Szövetsége (Abraccine) a 2. helyre választotta a filmet minden idők Top 100 brazil filmje listáján.

Brazília ezt a filmet nevezte az 1965-ös Oscar-díj idegennyelvű film kategóriájára.

Nem sokkal a film bemutatója után megtörtént a máig legsúlyosabb amerikai atomerőmű baleset.

"Mindent meg kell nézni máshonnan is." Pl. a váci Floch cukrászdát, ahol egy hosszú idézetet írtak föl a filmből a cukrászda falára.
Már ez is elég ok lehetne, hogy megnézzük ezt a jó kis cukrászdát!:)
https://www.youtube.com/watch?v=nX_MQ_dBxAk

Guillaume Néry -125 méteres merülésével világcsúcsot állított fel 2013-ban a szabadtüdős merülés konstans súly kategóriában. (Ők egy kötélen kívül, amihez egyszer szabad csak hozzáérni, amikor a mélységjelző táblát kitűzik rá, semmilyen segédeszközt - súlyt, illetve ballont - nem használnak.) A film ennek a merülésnek állít emléket, és a búvár - közben átélt - valós hallucinációit jeleníti meg.

"Az Utolsó alkalom egy 1981-ben bemutatott színes, magyar krimi, amely Fóti Andor: Szemben a bűnözőkkel című könyvének Rablás a Gát utcában című epizódját dolgozza fel. Rendező: Bácskai Lauró István. A film megtörtént eseményen alapul. A könyv cselekménye valamikor az '40-es, '50-es évek fordulóján játszódik, a filmben azonban a cselekményt áthelyezték a jelenbe." (wiki)

A bemutató előtt még mindenki úgy tudta, hogy a 13 Reasons Why c. sorozat színésznője, Katherine Langford is szerepel a Végjátékban, ám végül nem láthattuk őt benne. A Russo fivérek szerint Tonynak lett volna egy olyan jelenete a filmben, mint Thanosnak a Végtelen háborúban, amikor a csettintés után "találkozik" a fiatal Gamorával. Ebben Tony a lányával, az immáron felnőtt Morgannel találkozott volna, Langford pedig őt játszotta volna, ám ez a jelenet végül nem került bele a végső változatba. (A kivágás oka egyébként az volt, hogy a jelenet semmilyen érzelmi reakciót nem váltott ki a tesztközönségből).

Tamás Gáspár Miklós filozófus az Eszméletnek adott interjújában a következőket mondja a Vésztői Köztársasággal kapcsolatban:

"És voltak emberek ’45-ben, akik fölszabadulásnak érezték a fölszabadulást, még ezekben a szörnyű országokban is, ahol a fasizmus többségben volt. Előjöttek a pincékből a ’19-es forradalmárok ’45-ben. Volt Magyarországon a Vésztői Köztársaság, a Viharsarokban, egy nagyközségben, ahol erős vörös őrség, tanács, mindenféle volt ’19-ben. 1945-ben aztán, amikor a régi hatalom elmenekült, még be se jöttek az oroszok, ezek előjöttek és megalapították a kommünt és kikiáltották a Vésztői Köztársaságot, ’45 márciusában. Bejött a kommunista párt, és azt mondta: a mi programunk a földosztás és a többpártrendszer. Mire ők azt mondták, hogy egy nagy túrót! Kommün lesz, semmiféle földosztás nem lesz, hanem kommün és kommuna, és más párt, mint a kommunista párt, nem lesz, úgyhogy mars ki! – mondták a népfrontos és koalíciós politikát folytató kommunista pártnak. Ez feledésbe merült persze teljesen."

Lásd az interjút itt: https://epa.oszk.hu/01700/01739/00105/pdf/EPA01739_eszmelet_120_011-032.pdf

Nálunk sokáig csak filmklubokban volt látható az alkotása. 1972-ben be akarta mutatni a Filmmúzeum, de témája miatt az utolsó percben levették a műsorról.

A férfi, akivel Beth telefonon beszél, a rendező Steven Soderbergh volt.

135,5 millió dollár bevételt hozott a film.

Agatha Christie színdarabja alapján készült.

A film végig a férfi főszereplő saját szemszögéből láttatja a történéseket. A jelenetekben csak két szereplő közötti történéseket látunk. A néző a férfi nézőpontjából éli meg a történéseket, nem hagyományos külső megfigyelőként, hanem belülről, mintha az események vele történnének. A szituációk kibomlását nem akadályozták a filmezés klasszikus adottságai - például a technikai átállások vagy a kameraszög váltás. A jeleneteket így a kialakuló helyzetek belső dinamikája alakította. Két színész, egy alig észrevehető kamera. Csak az alapszituáció volt adott, a végkifejlet csak tervezett. A színészek így egymásra figyeltek, egymásra reagáltak, improvizatív módszerrel, belülről önmagukat rendezve.

A filmben szereplő színésznők társalkotókként voltak jelen a filmkészítés folyamatában, a rendező mellett maguk is alakították a történetet, a jeleneteket.

A filmet alkotó képek nagyrészt fejre erősített vagy szemüvegbe épített kamerával készültek, így gyakorlatilag csak a főhős szemszögéből látjuk a történetet, és a főhős egy pillanatra sem látszik.

A film irányított improvizációval készült, több mint száz óra nyersanyagból, négy éven keresztül.

A film ötlete Mel Brookstól származik, aki egyszer látott a moziban egy Norman McLaren animációt, és hallotta, hogy egy idősebb úriember - aki nem egészen erre számított - halkan végig kommentálja magában a vetítést.

G. Lucasék társasága az egyetem alatt e film után nevezte magát Piszkos Tizenkettőnek (bár ő inkább "a USC maffiának" hívta). (B. J. Jones: George Lucas, 57. old.)

Ez az alkotás volt a 2006-os Velencei Filmfesztivál záró filmje.

Magyarországon először a Netflix kínálatában vált elérhető, felirattal.

Ez a másik Cinerama játékfilm a Vadnyugat hőskora mellett.

Összesen két Cinerama játékfilm készült.

A másik: A Grimm testvérek csodálatos világa.

Seres Mária, a dokumentumfilm egyik szereplője videóüzenetben reagált a Rablópártok film állításaira. Seres szerint a film készítői nem keresték meg őt, a dokumentumfilm pedig "közel száz" téves információt tartalmaz. A videóban ugyanakkor nem részletezi, mely információk tévesek. Hír: https://magyarnarancs.hu/belpol/seres-maria-valaszolt-gulyas-marton-rablopartok-filmjere-119374

Sok szereplő, a legfontosabb Anita Ekberg, szinkronizálva vannak olaszra.

Bondnak a skót akcentusos részben a Sir Hilary Bray-t játszó színész adja a hangját.

Sanchez szerepére eredetileg a KISS-es Gene Simmons-t szemelték ki a producerek, aki ekkoriban színészként is feltűnt pár filmben (általában negatív szerepben). Miután ő visszamondta a felkérést, Robert Davi-re esett a választás.

A rendező eredeti címterve ez volt: "La tigre dai denti a sciabola" [A kardfogú tigris], hogy kövesse addigi hagyományát.
Ám Argentót már annyira bosszantotta, hogy a műfajban más rendezők is elkezdték állatokkal kapcsolatos címekkel ellátni a filmjeiket, hogy úgy döntött, más irányt vesz.

Az első lemezen a Seven seas of rhye-nak csak egy instrumentális változata szerepel, a filmben pedig az első lemez felvételekor az énekes változatot veszik fel. A dal a második album szerepel.

A színészek közül egyedül Robert Downey Jr. olvashatta el a teljes forgatókönyvet, minden más színész csak a saját jeleneteit ismerte.

A filmet 2019. április 23-án a budapesti Bálint Házban mutatták be.

Dudley Moore gyakran zongorázott a filmjeiben vagy játszott karmestert, nem véletlenül, hiszen eredetileg zongoraművész volt.

A producerek fel akarták kérni Alfred Hitchcock-ot, hogy szerepeljen egy korai trailerben, ami a filmhez készülne. Hitchcock a zsebéből húzta volna elő Lily Tomlin-t, hogy bemutassa a közönségnek. Az idős Mester azonban megromlott egészségi állapota miatt nem tudta vállalni a felkérést, és még a film bemutatója előtt meghalt.

Az első pár percben megismerhetjük a legfontosabb számokat:

- négy évnyi munka van a sorozatban
- 3375 napon át forgattak 60 országban
- 400 000 kameracsapdás megfigyelés és 6600 drónrepülés volt
- 911 napot töltöttek a tengeren és 2000 órát merültek
- 6000 stábtag és 200 forgatási út.

(index.hu)

Jani édesanyja ma már Jászberényben dolgozik.

A keresés egy 1948-ban készült, azonos című amerikai film újraértelmezése. Fred Zinneman második világháborús filmje egy amerikai katona és egy zsidó menekült kapcsolatáról szól. Hazanavicius ugyanezt a történetet a közelmúltba helyezte át, a csecsen–orosz konfliktusba. Az amerikai katona helyett ENSZ-hivatalnok lett a főszereplő, akit a rendező felesége, Bérénice Bejo alakít, ő volt A némafilmes női főszereplője is.

Több rejtett jelentéssel is bír a film. Spoiler. A végén leesik a Dream World felirat D betűje , s így már Ream World -öt mutat. A ' ream' szó az urban dictionary szerint elég érdekes dolgokat jelent...
https://www.urbandictionary.com/define.php?term=ream

Az Agymenőkben Sheldon és Penny folyamatosan elfecsegi a könyv (és a film) fordulatait, ezzel kikészítve Leonardöt.

Brenda Marshall William Holden felesége lett 1941-ben, majd pár év múlva felhagyott a színészettel.

Janning eredetileg L. Olivier lett volna.

Sheldon említi a sorozat (Agymenők) egyik részében Wil Wheaton szerepét, amikor a barátnője (Amy) cirkuszol vele a zászlós műsorában: "Sírtam rajta."

Jani menyasszonyával Hollandiába költözött. Vendégmunkásként az ukrán fizetés sokszorosát keresik meg.

A borítón látható "The Party" a Spions zenekart takarja, akik akkortájt emigráltak Magyarországról. A filmben a Nevada Propaganda című számuk hallható.

A nyilas hatalomátvétel miatt abbamaradtak az Azért is maradok felvételei.

Walter Matthau-Barbra Streisand nagyon rossz viszonyban voltak.

"Magyarországon két Solomon Kane-novelláskötet jelent meg, az első a Cherubion kiadónál A koponyák holdja címmel 1993-ben, a második pedig a Tuan Kiadónál Solomon Kane történetei címmel 2008-ban.
A filmet Csehországban forgatták 2008-ban és Max von Sydow is szerepel benne, mint Kane apja.
Michael J. Bassett jövőbeni tervei között szerepel egy Elric-film elkészítése." (sfmag.hu)

A film alapja az Ember,aki túl sokat tudott Hitchock alkotás.

Sokat épít a valódi vagy állítólagos tudása miatt bűnözők által üldözött szerepekre olyan filmekben, mint a Szabotőr, Észak-északnyugat, 39 lépcsőfok.

A Szédülést egy ájulás, a Gyilkosság telefonhívásra c. filmet a tettes leszúrása, a Psychót egy lyuk a falon, a Forgószelet a borospince idézi fel.

A film ugyan a Here Comes Mr. Jordan remake-je, de fura módon a rendező teljesen másik, 1947-es filmjének címét kapta.

Tapsi Hapsi egyetlen olyan mozija, mely fekete-fehér (igaz, csak a végén cameózik).

Cameo: Mike White stílszerűen rendezőként bukkan fel (Nick Piscale bőrében).

Patrick McGoohan Emmy díjat nyert ezért az alakításáért.

A film alternatív befejezése értelmet ad a történetnek, nem tudom, miért maradt le...

A forgatókönyv Stephen King novellájából készült.

Az Egy kapcsolat szabályai c. sorozatban a szexmániás kisfőnök ironmanes sérülésre hivatkozik az egyik sportoló csajnak. Mint később kiderül, beverte a lábát e film vetítésén...

Apró hiba: amikor az őrmestert kiküldi Columbo, nyitva marad az ajtó, mikor Viveca Scott visszahívja, már "zárva" (csukva) van az ajtó...

Mai (2019. április 4.) Honfoglaló (tv): a ´33-as film feldolgozásában az Empire State Buildingre mászott fel az óriás, e jelenetet tovább forgatták/készítették, mint amennyi idő alatt elkészült egykoron az épület.

Jay (Modern család) Sába királynőjéről mesél, amikor a meleg fia társaságában filmekről és az első szerelemről esik szó. Megígérte magának, Gina Lollobrigidát veszi feleségül (ami Gloriával tulajdonképpen sikerült is).

A Luca Brasit játszó Lenny Montana annyira meg volt illetődve, hogy Marlon Brandoval játszhat, hogy képtelen volt értékelhető színészi teljesítményre a közös jelenetükben. Coppolát megihlette a dolog, így került be a filmbe az a momentum, hogy a félelmetes bérgyilkos zavarban van a don előtt. A filmben egy olyan jelenetet is felhasznált, ahol Montana szöveget gyakorol, mintha csak az általa alakított Brasi előre próbálná kitalálni, mit fog majd mondani.

"Kissé ironikus, hogy színészként Eric Cantona legjobb alakítása éppen az a film volt, amiben saját magát játszotta (Looking for Eric – Barátom, Eric), aki egy idősebb Manchester United-szurkoló képzeletében jelenik meg és életvezetési tanácsokat ad neki.
Ebben van egy kedves kis beszélgetés, amikor a postásként dolgozó főhős arról faggatja Cantonát, mi volt pályafutásának legkedvesebb pillanata. Melyik gól? Mire Eric azt válaszolja, hogy nem gól volt, hanem egy passz.
A labda meredek röppályáját még sokadszor is tágra nyílt szemmel nézi az ember. A filmben Cantona maga mondja: „ez a gólpassz ajándék volt, felajánlás a futball isteneinek.”" (fourfourtwo.hu)

A Death Takes Holiday c. film remake-je.

Julia Roberts megkaphatta volna a szerepet.

Heltai Jenő (háromfelvonásos) művét adaptálták.

A film befejezése előtt tizenegy nappal halt meg River Phoenix.

Közel 30 perccel kellett lerövidíteni a filmet.

A túladagolás jelenetben egy pillanatra feltűnik egy göndör hajú,kiütött fickó,aki erősen hasonlít Slashre,a Guns N'Roses gitárosára,aki szintén komoly alkohol- és drogproblémákkal küzdött akkoriban.A hasonlóság nem véletlen,ugyanis valójában Nikki aznap Slashel és Steven Adlerrel,a GN'R dobosával lőtte be magát.
Akkoriban a Guns N'Roses volt a Mötley Crüe előzenekara,akik így futottak be.Később a túladagolásos ügy miatt a két zenekar menedzsmentje mindent megtett,hogy Slasht és Nikkit távol tudják egymástól.

Blythe Danner körülbelül öt hónapos terhes volt Gwyneth Paltrow-val a forgatás alatt.

A Hanoi Rocks dobos Razzle egyik utolsó mondata ("It's Christmas!/Karácsony van!") valószínűleg utalás a Hanoi Rocks 'Dead by Christmas' című dalára.
(RIP Nicholas 'Razzle' Dingley 1960-1984)

Egy magazin (Texas Monthly) 1998-as cikke képezte a film alapját.

Azt talán mindenki tudja, hogy Reneé Zellweger közel 12 kilót szedett fel, hogy eljátssza Bridget Jones-t. Arról már kevesebben hallottak, hogy egy hónapig dolgozott gyakornokként egy brit kiadónál, hogy felkészüljön a szerepre. Bridget Cavendish álnéven küldözgette a könyveket a kritikusoknak, szemlézte a lapok kritikáit, kávét főzött és válaszolt a beérkező hívásokra. Eközben már javában gyakorolta a brit akcentust, amit amerikaiként fel kellett vennie a filmhez.

A Bridget Jones-sorozat lett az első olyan filmtrilógia, aminek minden darabját nő rendezte. Az első és a harmadik film rendezője Sharon Maguire, aki Helen Fielding egyik legjobb barátnője. Sőt, a regény egyik karakterét, Shazzert róla mintázta az írónő.

"...a Telemünchen jól értékesítette, több országba eladták tv-sugárzásra, továbbá moziforgalmazásra is." (Makk K.: Szeretni kell, 409. old.)

"A Loch Ness-i szörnyet az 1940-es évektől Nessie-ként kezdték becézni. A sajtó először valamiféle „halszörnyről” írt, majd „tengeri kígyónak”, illetve „sárkánynak” nevezte a titokzatos lényt, végül megállapodtak a „szörny” kifejezésben." (mult-kor.hu)

Ez a film egy kicsit a fiatal Audrey Hepburnre hajaz.

A 384 ezer kilométerre lévő Holdat az Apollo-program űrhajói 72 óra alatt érték el.

Szinkronrendező: a legendás Tomasevics Zorka ("Több mint 2000 film gyártásvezetője, asszisztense, rendezője, szövegírója volt." (wiki)), aki a piliscsabai P. P. K. Egyetemen engem is tanított.

Denis Villeneuve a Szárnyas fejvadász 2049 után újra hazánkban forgat.

A filmben feltűnik a magyar kitörésvédelmi csapat és gépük, a Big Wind is.

1968-ban a Magyar Filmművészek Szövetsége beválasztotta a tizenkét legjobb magyar film közé (Budapesti Tizenkettő), 2000-ben bekerült az Új Budapesti Tizenkettőbe, 2012-ben pedig felvették a Magyar Művészeti Akadémia tagjai által kiválasztott legjobb 53 magyar alkotás listájára is.

A filmet az 1956-os Cannes-i filmfesztiválon Arany Pálmára jelölték.

A film Oscar-díjra jelölt betétdalát Scarlett Johansson adja elő.

A filmet Pomázon forgatták, a Stern filmstúdióban.

Ács Dániel a dokumentumfilm elkészítéséért 2019-ben kiérdemelte a Magyar Újságírók Országos Szövetségének az Év gazdasági újságírója díját.

Robin Cook: Fever az alapja a filmnek, de az orvosi dolgok kimaradtak.

A film szerint az ügyek mindössze 1.5%-a kerül bíróság elé, a többi esetben vagy ejtik a vádat vagy megegyezés születik.

Sok kritikus szerinte a sorozat nem más, mint Tom Cruise öntömjénezése.

Martin Landau szintén elégedetlen volt a filmmel.

Szerinte a sorozat egy elmejáték volt, a film meg szimpla akciómozi.Gyakorlatilag "megsemmisítették" a sorozatot.

A film elején a hosszú vágatlan jelenet tisztelgés Hitchcock a Kötél c. filmje előtt.