Legfrissebb érdekességek

Az Egyesült Királyságban ez a rész vagy teljes egészében le van tiltva, vagy a cigarettázó jelenetek ki vannak vágva, mivel tilos a TV-ben cigarettázó karaktereket mutatni.

Két Cipő Asszonyt a cenzúra miatt később kicserélték egy vékony fehér hölgyre

Cenzúra során a jelenetet, amikor Jerry belefúj a trombitába és felrobban, majd fekete arccal egy virágot formál megvágták, hogy ne látszódjon az arca.

"Budget:$100,000,000 (estimated)" (IMDb)

"Aired as the second of three original films in The Hallmark Channel's 2017 "Winterfest" lineup." (IMDb)

Alternatív (magyar) cím: Vakon (épp így vetíti most a(z) HBO2).

Budget:$10,000,000 (estimated) (IMDb)

Daphne du Maurier irományát adaptálták.

Olaszországban (Arezzo) forgatták.

Budget:$110,000,000 (estimated) (IMDb)

A Two for the Road, When Harry Met Sally 'benne vannak' ebben a filmben.

Pfeiffer három hónapig gyakorolt, hogy jól tudjon bánni az ostorral.

A kudarcba fulladt 1942-es szovjet nyári offenzíva után szóba került Hruscsov kivégzése vagy legalább száműzése, de valahogy mindent megúszott.

A filmet Magyarországon 1945 május 31-én mutatták be Rettenetes Iván címmel.

A cannes-i filmfesztivál Kritikusok Hete elnevezésű párhuzamos szekciójában mutatkozott be, majd számos nemzetközi fesztiválon nyert díjat.

Cseh Tamás és Csengey Dénes is feltűnik a filmben.

A Vadon forgatása nagyon jó emlék, forradalmi hangulat volt végig. Vidéken forgattunk nagy stábbal, de nem volt széthúzás. Mezey Mária és Latinovits Zoltán szeretett volna egy szeretetszínházat létrehozni, ami azon az elképzelésen alapult, hogy mindenki szereti egymást, s ebből érdekes dolgot lehet kihozni. Elhatároztam, hogy csinálok egy szeretetfilmet. Gyöngyöspatán voltunk két hetet, egy hónapot pedig a somogyi „vadonban”. Együtt ettünk, ittunk. Szeretek így forgatni – A veri az ördög a feleségét-nél és a Végkiárusítás esetében is bevált –, jó elmenni Pestről és csak a filmre koncentrálni. Életem legnagyobb dicséretét ezen a forgatáson kaptam. Az Avar szállóban odajött a segédoperatőr, s azt mondta, már két hete forgatunk, és még senki sem mondta, hogy hülye vagy. Ez hihetetlen bók volt, s éreztem is, hogy mindenki 210%-ban akar teljesíteni. Jó volt a légkör, igazi csapatmunka volt. A levegőben benne volt a rendszerváltás előszele, s a Vadon történetében is benne van, hogy a bukott forradalom után, újra megpróbáljuk. (András Ferenc)

Eredetileg Udvaros Dorottya játszotta volna a női főszerepet, Cserhalmi Gyuri pedig a férfi főhősét. Február 21-én kezdtünk el forgatni, zuhogó hó kellett, s ezen a télen csak aznap esett hó. Felépítettünk egy díszletet 2.5 millióért, ami ott maradt, mert áprilisban folytattuk a forgatást. A színház közölte, hogy februárban Udvarosnak felújító próbája van, ezért nem adják ki a forgatásra. Felhívtam Zsámbéki Gábort, aki fel volt háborodva, hogy túlfizetjük a színészeit, egy vacak filmért többet kapnak, mint egész évben a színházban. Tehát nem állt túl pozitívan a forgatáshoz, viszont nem lehetett halogatni. Gyuri együtt játszott Udvarossal a Katonában, ezért írt egy levelet, hogy ha Dorottya nem, akkor ő sem szerepel a filmben. Maria Gladkowska bevált a Dögkeselyűben, ezért azonnal Varsóba repültem hozzá. Szerencsére ráért, s már másnap Magyarországra jött. A Vadon előtt forgattam az Itéletidő (1987) című tévéfilmet, amiben Oszter Sándor is szerepelt. Oszter jóképű volt, tudott lovagolni és stimmelt Péter regényéhez. Persze egy másik film lett volna, ha Cserhalmi a főszereplő, de Gyuri inkább modern, Oszter pedig romantikusabb alkatú színész. (András Ferenc)

Azt a jelenetet, mikor Pennywise (Krajcáros) két szeme különböző irányba mozog CGI-jal akarták megoldani, ám Bill Skarsgard szólt a rendezőnek, hogy szükségtelen, mert ő képes erre.

"Pont mint az Annie Hallban!" - mondja Erica a Goldberg család egyik epizódjában, egy randi kellős közepén, amikor bezavarnak a barom öccsei.

Hans Zimmer az eredeti Widows-on (1983) is dolgozott Stanley Myers zeneszerző asszistenseként.

Steve McQueen rendező első filmje Michael Fassbender nélkül.

A film az azonos című 1983-as brit tévésorozaton alapul.

Guy de Maupassant elbeszéléséből készült a film.

A filmet 1977 január 12-én mutatta be a Magyar Televízió.

Alternatív cím: Szigligeti Ede: A mama.

Az 1974-es berlini filmfesztivál Ezüst Medve díjat Sohrab Shabib Saless kapta ezért a filmért.

1972 december 14. a magyar bemutató napja

Gabriel Byrne-nek ez a film és az Ítéletnap együtt hozott egy Arany Málna jelölést.

Budget:SEK 65,000,000 (estimated) (IMDb)

A filmben Milius professzor révén ordas latinsággal kifejezésre juttatott "Quandum ubique, quandum semper, quandum ad omnibus creditur est." idézet helyesen így fest: "Quoddam semper, quoddam ubique, quoddam ab omnibus creditum est.".

A 2018-as brazil elnökválasztással és annak eredményével FAM az Isten városa c. filmet emeli párhuzamba, valamint hozzáteszi, hogy gyakorlatilag most is egy kis Z került hatalomra. (Apu azért iszik, mert te sírsz! | 2018.10.31.)

A gyár fiatal igazgatójának viselkedését értetlenül figyelik a munkatársai, mert nem túri a hanyagságot. Vajon összeegyeztethető-e a népszerűség és a vezetői következetesség?

MOKÉP ismertető

A Bohemian Rhapsody (a szám) koncertverziójának hangja úgy készült, hogy felkérték a rajongókat, hogy énekeljék fel a számot és küldjék be interneten. Ezekből az amatőr hangfelvételekből összevágták az "éneklő stadionközönséget" és rákeverték az eredeti hangfelvételre. Forrás: https://youtu.be/4ifcOah-FQI?t=600

A Goldberg család c. sorozat egyik részében megidézik a híres, "pados" jelenetet.

Az 1975-ben készült dokumentumfilm rendezői: Valentyin Vengyelovszkij ésVlagyimir Vojkov.

Az elején, mikor Ida megérkezik a nagynénihez és a két utolsó képen kivűl egyáltalán nincs kameramozgás a filmben.

Az egyik áldozat szerepében a forgatókönyv szerzője, Peter S. Feibleman látható.

"Hoffman has a history of turning mistakes into improvisational scene stealers. Durian an appearance on The Oprah Winfrey Show in 1984, he and co-star Tom Cruise confessed that the “farting in the phone booth” moment in Rain Man only happened because Hoffman actually broke wind.

“Uh oh fart, uh oh fart” Hoffman’s Raymond Babbitt kept repeating. When Cruise improvised as his brother Charlie, asking “How can you stand that?” Hoffman, hilariously replied: “I don’t mind it.” Hoffman told Oprah it was his favourite scene ever." (independent.co.uk)

A film Magyarországon A kékruhás nő címmel került bemutatásra.

Budget:$22,000,000 (estimated) (IMDb)

Budget:$69,000,000 (estimated) (IMDb)

Jack Cassidy több ( szerintem túl sok) szereplése a sorozatban Peter Falkkal való barátságára eredeztethető.

Daniel Sandu önéletrajzi ihletésű első nagyjátékfilmje a román film Oscarjának számító Gopo-gálán rekordszámú tizenöt jelölésből nyolcat díjra váltott.

A film a Berlinale programjában mutatkozott be, a Jeruzsálemi Nemzetközi Filmfesztiválon pedig elnyerte a legjobb dokumentumfilm díját.

Az 1930-as években játszódó filmben sikerült a film alkotóinak jobboldali közlekedést produkálni a kétezres évek budapesti utcáira.

Charlton Heston eredetileg Orson Welles-t szerette volna felkérni a rendezésre. Miután Welles visszautasította a felkérést, Heston úgy döntött, maga rendezi meg a filmet.

A Szovjetunió Nagy Honvédő Háborúját vívja a fasiszta betolakodókkal. A váratlan partizánakciók segítik meghiúsítani a németek tervét Moszkva bevételét. Kovpak. a legendás partizánvezér megerősödött csapatával Ukrajnában mér csapásokat az ellenségre.

MOKÉP filmajánló

Egy kritikus szerint: The Big Sleep, Gyilkos vagyok, Vertigo, Dead Again ' vegyes' a film.

Erik Poppe annyira pontos ábrázolásra törekedett, hogy a sziget körül keringő tévés helikopter felvételei és a túlélők beszámolói alapján modellezett mindent. Még lövésből is annyi dördül, amennyit a ballisztikusok megállapítottak.

Budget:$4,900,000 (estimated) (IMDb)

A TV-ben a Harvey c. film megy.

Sznobjektívben elmondottak alapján, Puzsér úrnak a Sodoma 120 napja volt az asszociációs mankója Kerényi Miklós zaklatásos ügyei kapcsán, látva Kero Rónai Egonnal folytatott beszélgetését az Egyenes beszéd című műsorban. (2017 tíz legkínosabb közéleti pillanata - Sznobjektív [#54])

"Hogy mit mondtál?! Ez a Casablanca?" (Kérdezi Jay a fiától, Joe-tól a Modern családban, mikor a csemete - az anyja ráhatásával - az apa lelkiismeretére játszik.)

A film a maga idejében még az igen szigorú Filmátvételi Bizottságon is elég simán átment.
Halálvágy címmel is tervezték bemutatni.

Egy kritika Bosszúvágy VI-ként említette ezt a filmet.

A filmet nem Utøya-n, hanem a szomszédos szigeten forgatták.

Budget:€4,000,000 (estimated) (IMDb)

A filmet 1972-ben forgatták. Eredetileg egy sorozat első darabja lett volna, de a gyér bevételek következtében nem születtek meg a folytatások.

A valóságban Mercury, May és Taylor már régebb óta ismerték egymást - sőt, egy időben együtt is béreltek lakást -, mikor Tim Staffel énekes-basszusgitáros otthagyta a Smile zenekart. Freddie ekkoriban egy Ibex nevű bandában énekelt, mely szintén feloszlott. Ekkor döntöttek úgy hárman, hogy együtt folytatják a zenélést és alapították meg a Queen-t. Szintén a filmben látottakkal ellentétben, a Queen már egy éve együtt zenélt (és több basszusgitárost kipróbált) mikor John Deacon csatlakozott a zenekarhoz.

A filmben a Queen az 1975-ös turnéján a Fat Bottomed Girls című számot játssza, ez a dal valójában csak évekkel később született meg, az 1978-as Jazz című albumon szerepel. Ellenben a We Will Rock You-t a filmben 1980-ban szerzi a banda, miközben a valóságban az 1977-es News of the World lemezhez született a szám.

A filmben Freddie már a Live Aid előtt, 1985-ben tudja, hogy AIDS-es. A valóságban csak jóval később, 1986 októberében ment el AIDS szűrésre, és 1987 áprilisában diagnosztizálták nála a halálos betegséget.

"Donna Kernes got sick from all the shower scenes in the movie and had to quit, so Kuchar rewrote the script to be about an actress walking of the set of a movie because she didn't want to do all the erotic shower scenes. Kuchar dubbed all of Kernes dialog." (IMDb)

A film több fesztivál győztese, többek között a Primanima világversenyén is győzött az elsőfilmesek között 2017-ben.

1999-ben egy szavazáson horvát filmkritikusok ezt szavazták meg minden idők legjobb horvát filmjének.

Budget:$3,500,000 (estimated) (IMDb)

A film egy négyrészes kelet-német tv-sorozatból készült.

Egy fiatal orvosnő pályakezdését kíséri a film, sok derűvel. Kátya körzeti orvosként kezdi meg működését. Kislányos megjelenése eleinte bizalmatlanságot vált ki a betegekből, de áldozatkész munkája változtat a róla alkotott képen.

MOKÉP filmajánló

A hiteles történelmi eseményeken alapuló filmalapuló film három epizódban idézi fel az argentin munkásmozgalom utolsó ötven esztendejének történetét. A fakitermelők elszántan harcolnak a kizsákmányolok, az idegen monopóliumok ellen.

MOKÉP filmajánló

A Magyarországi bemutató 1959 június 4-én volt.

Rose Byrne 6 hónapos terhes volt a film forgatása alatt. Ezt az alkotók ügyes kamera beállításokkal próbálták elfedni.

Bár a sztori erősen hajaz a Monica Lewinsky-botrányra, azonban nincs köze hozzá: a film premierje 1997. december 17-én volt, míg Bill Clinton elnök botrányáról először 1998. január 17-én közöltek hírt. Az alkotók megelőzték a történelmet...

Cenzúra során Két Cipő Asszony dialógusát lenémították, mikor a rész végén Tom felé tart az ütővel. (egy idő után mégis visszarakták)

Azok után folytatták az Apolló programot, hogy az Apolló 1. három asztronautája egy földi gyakorlat során kigyulladt űrhajóban 1967-ben bennégett.

Nico Mastorakis egy hét alatt írta a forgatókönyvet.

A TV-ben az An Affair to Remember megy.

Elhanzik benne az Another Time, Anonther Place mondat, ez egy Connery filmre utal.

A filmet Magyarországon 1966 október 6-án mutatták be.

A film (Camoletti színdarabjának adaptációja) egyik fő humorforrása Thelma Ritter (Bertha) frappáns bemondásai Tábori Nóra zseniális magyar szinkronjával. A remek karakterszínésznőt élete során hat alkalommal jelölték Oscar-díjra, de egyszer sem kapta meg! Mekkora trauma lehetett számára a sorozatos csalódás.

Bergman ezt a filmjét tartotta karrierje leggyengébb alkotásának.

"Sokat hozzátesz a film a bájához, hogy az utálkozó-makacskodó szerelmespárt Kenneth Branagh és Emma Thompson alakítják, akik a kilencvenes évek egyik legtöbbre tartott színészházaspárja voltak. Akadt, aki annak idején egyenesen a Richard Burton-Liz Taylor házaspárhoz hasonlította őket. A film megjelenése után alig egy évvel torpedózta meg a házasságukat az, hogy Kenneth Branagh a Mary Shelley: Frankenstein forgatásán megismerkedett Helena-Bonham Carterrel." (port.hu)

"A filmet Olaszországban forgatták, de nem Szicíliában, ahol a darab eredetileg játszódik, hanem Toszkánában, a Villa Vignamaggio-ban és az azt övező reneszánsz kertben. Az épületben ma hotel működik, így bárki megszállhat benne, aki képes és hajlandó 40-80 ezer forintot fizetni egy éjszakáért, hogy Beatrice és Benedick évődésének helyszínein szürcsölgesse a kávéját." (port.hu)

Eredetileg John Belushi kapta volna Vic szerepét és Dan Aykroyd, Earlét. A színészek azonban úgy döntöttek, hogy szerepet cserélnek közvetlen a forgatás megkezdése előtt. És mint ilyen, Belushi és Akroyd pont a személyiségükkel ellenkező karaktert alakították A nagyszájú Belushi egy csendes férfit alakított, míg a szerény Aykroyd egy mindenki fölött állót.

A Staying Alive című dal a Saturday Night Feverből elhangzik a filmben. Avildsent kirúgták a rendezői székből a Saturday Night Fever forgatásán.

Állítólag a tesztvetítésén a film kicsit összezavarta a közönséget, ezért újraírták, újra felvették és újravágták.

Volt egy olyan elképzelés, hogy Rodney Dangerfield kapja Earl Keese szerepét, de mivel abban az időben még nem volt túl ismert, ezért elvetették az ötletet.

Dan Aykroyd adta ki azokat a bizarr hangokat, amik a tévében hallhatóak, amit Earl Keese-nél néz.

A való életben Dan Aykroydnak heterokrómiája van, azaz különböző színűek a szemei. Mivel a filmben a szerepe szerint kék a szeme, ezért kontaktlencsét kellett viselnie, aminek következtében kitágultak a pupillái, ami az egyik jelenetben tökéletesen látható, amikor ráközelít a kamera.

Budget:$100,000,000 (estimated) (IMDb)

Pasolini a barbár kifejezést használja Médeára. Érdekesség, hogy ő ezt a jelzőt a kedvenc kifejezésének tartja, mivel álláspontja alapján ők, a barbárok alkották a mi civilizációnkat kellő érzékkel, gondoskodással és jövőbelátással, valamint szellemi és fizikai elődei mai világunknak.

A filmben is bemutatott emberáldozás jelenethez (amit – a közösség papnője lévén – Médea felügyel) Pasolini a szakralitás, rítus, primitív népek, archaikus emberek, emberáldozat terminus technicusokat alkalmazza. Továbbá szellemi elöljáróinak tartja Jungot, Frazert, Lévy-Bruhlt és Eliadét is. (Pasolini, Pier Paolo (1983), Il sogno del centauro. Riuniti, Roma. 76–82.)

Pasolini úgy nyilatkozott Médea c. művéről, hogy benne van az eddigi összes filmje. Ugyan felhasználta Euripidész drámáját, azonban elméleti és vallástörténeti alapokhoz is visszanyúlt a film elkészítéséhez. (Naldini, Nico (2010), Pasolini. Európa, Budapest. 379-385.)

Nico Naldini (Pasolini unokaöccse) szerint, a rendezőről írt életrajzi műve alapján, a filmben jelentkező dialógus-kép arány szöveg hátrányára történő eltolódásának oka, hogy Pasolini „nem arra törekszik, hogy életre keltse, ami elmúlt, hanem inkább a múlthoz hasonló jelent szeretné ábrázolni”. (Naldini, Nico (2010), Pasolini. Európa, Budapest. 379.)

A film 2018-ban, a magyar diplomafilmek között 27 éves kihagyás után Diák Oscar-díjat (Student Academy Award) nyert.

Hoagie a Tag c. filmből egy őt ábrázoló gyerekkori képen épp Holt költők társasága feliratú pólóban feszít.

Budget:$39,000,000 (estimated) /IMDb/

A Firka Villa egyik részében megidézik a babás-hallucinációs (másod)perceket.