Legfrissebb érdekességek

"A látszat csal: doktor Pym laboratóriumának épülete nem egy igazi épület, amit nem egy bőrönd méretére lehet zsugorítani, éppen ellenkezőleg. A táska méret az eredeti dimenzió, ezt lehet felnagyítani egy ház méretére, és olyan apró elemekből rakták össze, amik a valóságban is nagyon aprócskák, de használhatók. A bizonyíték a kihúzható fogantyú, amit képtelenség lenne elkészíteni és odailleszteni, ha a laboratórium egy igazi épület lenne." (port.hu)

"A Marvel filmek viccesek, a DC filmek kevésbé. és ha egy Marvel film címszereplője az önmagában is vicces Paul Rudd, akkor az alaptézis még inkább igaz ráadásul ő a forgatókönyvírásba is besegített. Karaktere például azon morgolódik az egyik jelenetben, hogy attól, ha valaki felvesz egy kalapot és egy napszemüveget, az még nem rejti el a személyazonosságát. Ezzel a korábbi Marvel hősöknek ad fricskát: Amerika Kapitány, Vasember, Thor, a Fekete Özvegy, a Tél Katonája, a Skarlát Boszorkány, Nick Fury és a Sólyom." (port.hu)

"Az első részben jókora munkával és nem kevés pénzből digitálisan fiatalították meg vagy 30 évvel Michael Douglast és Martin Donovant, de erre a technológiára most nem volt égető szükség. A Laurence Fishburne által játszott Bill Fostert, aki ugyebár Hank Pym szakmai riválisa, és a képregényekben belőle lesz a Fekete Góliát, ugyanis fiatalon is látjuk, de a trükk egyszerű, őt a színész fia, Langston Fishburne alakítja. így nem véletlen a hasonlóság." (port.hu)

"A Hangya és a Darázs cselekménye az Amerika kapitány: Polgárháború és a Bosszúállók: Végtelen háború között zajlik, ami ugyebár elég fontos időszak minden szuperhős életében. Mint tudjuk, a Hangya az Amerika kapitány: Polgárháborúban a kapitány mellé áll, és ezért a történetünk elején házi őrizetben van, így négy korábbi film kalandjait kellett kibekkelnie, és mint tudjuk, a Végtelen háborúban sem tűnik fel, de nem Marvel filmről lenne szó, ha a stáblista után még egy jelenettel nem csavarná meg ezt az egészet. Mert megcsavarják!" (port.hu)

"Az idők szavára hallgatva ez már zsinórban a második olyan film a Marvel moziverzumában, ahol női főgonosszal találkozhatunk a Thor: Ragnarök (2017) után. Csakhogy a képregényekben a Szellem nem nő, hanem férfi volt. Mi több, ő és a másik gonosz, Sonny Burch elsősorban a Vasember ellenségei voltak, a Hangya és a Szellem sosem ütközött meg egymással." (port.hu)

"Ez Michelle Pfeiffer második képregényfilmje az 1992-es Batman visszatér után, amelyben Macskanő karakterét alakította, megjegyzem, olyan jól, hogy Halle Berry később labdába sem rúghatott ugyanennek a karakternek a bőrében. A most 60 éves Pfeiffer és a 49 éves Paul Rudd szerelmespárt alakított az Anyád lehetnékben, ami pont a köztük lévő korkülönbségre épült, A Hangya és a Darázsban a színésznő ezúttal Rudd barátnőjének édesanyját játssza." (port.hu)

"Janet van Dyne szerepére Evangeline Lilly (Janet lánya, Hope) Michelle Pfeiffert szerette volna, míg Michael Douglas (Janet férje, Hank) inkább feleségét, Catherine-Zeta Jonest látta volna a szerepben, de Sharon Stone neve is szóba került. Peyton Reed kicsit habozott, elsőre nem tudott dönteni, és, hogy tiszta legyen a lelkiismerete, leült, és végignézte Michelle Pfeiffer összes korábbi filmjét – az ÖSSZESET! – mielőtt mellette döntött volna." (port.hu)

"2018. januárjában a Hyundai Motor America közleményben jelentette be, hogy a 2019-ben piacra kerülő Hyundai Velosternek komoly 'szerep' jut majd a filmben. „Marvel Studio alkotta Hangya rajongói hamarosan megismerhetik a vadonatúj Hyundai Veloster stílusos kivitelezését és kivételes teljesítményét, mivel a gépjárműnek jelentős szerep jut majd A Hangya és a Darázsban” – állt a közleményben, és így is történt, a Veloster lett hőseink menekülő autója, amely a méretétől függetlenül képes lerázni minden üldözőt." (port.hu)

"A Hangya és a Darázs premierjét három hónappal a 2015-ös A Hangya bemutatása után jelentették be, ami a hollywoodi folytatások esetében szokatlanul hosszú idő – ha jók a kritikák és az első hétvégi bevétel, megesik, hogy azonnal előállnak a bejelentéssel. A Marvel eredeti tervei szerint 2018 júliusában mutatta volna be a Captain Marvelt, azonban végül A Hangya és a Darázs kapta meg a júliusi premierdátumot, míg a Brie Larson nevével fémjelzett film bemutatóját 2019-re halasztották. Így lett ez a Marvel moziverzumának 20. filmje." (port.hu)

""Ehhez egy nagyobb hajó kéne" - valószínűleg ez Spielberg klasszikusának legtöbbet idézett mondata. Pedig ez nem volt más, mint a stáb belső poénja, amit sokszor ismételgettek a forgatáson. A producerek nem bántak a stábbal túl bőkezűen, így amikor a nyílt tengeren forgattak, egy olyan kicsi hajót béreltek ki a számukra, amire alig tudták felpakolni a kamerákat, a lámpákat és a többi felszerelést. Később már akkor is ezt mondták, ha valami félrement - és ismerve a Cápa kaotikus forgatását, bizony jó sokszor félre is ment. Végül Roy Scheider sem fogta vissza magát, és olykor be-beszúrta a szövegébe. Az egyik benne maradt a filmben, és szállóigévé vált." (port.hu)

"Rendkívül hangulatos és emlékezetes a film vége, ahogy a templomból kimenekülve Elaine és Ben felrohannak a buszra, majd szótlanul mosolyogva, kicsit tanácstalanul üldögélnek - ilyen egy hatásos befejezés. És mint rengeteg remek dolog, ez is a véletlen műve: a forgatókönyvben úgy végződik a történet, hogy a templomból kirohan a násznép, és dühödten rázzák az öklüket a busz után. Mike Nichols a film vágóját kérte meg, hogy szálljon fel a járműre és dirigálja ezt a részt, csakhogy - tapasztalatlan lévén - Sam O'Steen elfelejtett szólni, hogy vége a jelenetnek. Dustin Hoffman és Katharine Ross nem nagyon értették, miért kell még ott üldögélniük, de nem estek ki a szerepből. Nichols az aznapi muszter megnézése során jött rá, hogy ennél tökéletesebb zárása nem is lehetne a filmnek." (port.hu)

"Kevin Williamson eredeti forgatókönyvében a gyilkos leírásánál csupán annyi szerepelt, hogy "szellemszerű, fehér maszkot" visel, és a jelmeztervezők egy csomó változatot megterveztek, de egyik sem volt az igazi. Amikor a stáb helyszíneket keresett a forgatáshoz, egy idős néni házában egyikük véletlenül rálépett egy maszkra - arra, amit végül a filmben is láthattunk. Kiderült, hogy a néni férje álarcokat gyűjtött, és a filmesek magukkal vihették ezt a darabot." (port.hu)

"Martin Scorsese sokak által félreértett, csodálatos filmjének végén a megfeszített Jézus (Willam Defoe) halálának pillanatában villódzó fények jelennek meg a képen. A mondanivalót tekintve tökéletesen működik, pedig csupán a véletlen műve: a kamera elromlott, és a nyersanyag fényt kapott. Jóval később a forgatás után vették észre, és a film vágója, Thelma Schoonmaker megijedt, hogy Scorsese tombolni fog, ha ezt meglátja, csakhogy a rendezőnek annyira megtetszett, hogy úgy döntött, maradjon." (port.hu)

"Brando magas fokon űzte, hogy elviselhetetlen dívaként viselkedjen. A Supermanben Jor-Elt, az Acélember apját alakította, de eleinte nem is akart megjelenni a filmben. Talán a lustaság vezette, hogy elég legyen csak a hangját adni, amikor a fejébe vette, hogy milyen remek ötlet lenne, ha a karaktere egy beszélő bőrönd vagy egy bagel lenne, de Richard Donner rendezőnek szerencsére sikerült lebeszélni erről a hülyeségről. De akkor miért vállalta el? Nyilván egy rakás pénzért. A forgatókönyv azonban nem érdekelte, kikötötte, hogy az összes szövegét kártyáról olvassa el. Ebben a jelenetben épp a kis Kal-Elt búcsúztatják, de valószínű, hogy mindketten Brando cetlijét nézik olyan szomorúan..." (port.hu)

"A sokszoros Oscar-jelölt színésznő soha nem gondolta volna, hogy egyszer egy sci-fiben szerepel, és ami azt illeti, miután játszott Vin Diesel filmjében, meg is feledkezett róla. 2015-ben ezt nyilatkozta: "Soha nem láttam, és nem hiszem, hogy olyan sokan megnézték volna." Nem is tudja, miről szólt. A forgatókönyvben eredetileg férfi lett volna az elementál, de Diesel annyira rajong a színésznőért, hogy feltétlenül őt akarta a szerepre. David Twohy-val, a rendezővel Londonba utazott, és mivel Dench épp egy darabban játszott, míg Twohy a színfalak mögött beszélt a színésznővel a filmről, Diesel teletömte az öltözöjét virággal. Ezután meghívta ebédre, majd - mivel a szerep olyan, mintha a klasszikus Dungeons & Dragons szerepjátékból ollózták volna ki - megmutatott neki néhány D&D könyvet. Denchet annyira levette a lábáról, hogy képtelen volt visszautasítani a szerepet - bár ezek után nem is lett volna esélye rá." (port.hu)

"A Mátrix Smith ügynöke Megatron hangjaként közreműködött a Transformersben, de lövése sem volt az egész filmről. A forgatókönyvet nem olvasta, a forgatásra nem nézett ki, a színészekkel sem találkozott, és Michael Bay-jel is csak Skype-on beszélt. A színész nem nagyon ért rá, mert egy darabban játszott, de a film alkotói ragaszkodtak hozzá, így elfogadta a munkát. "Ez volt az egyetlen eset a karrierem során, amikor semmit nem tudtam az egészről, nem érdekelt, és nem is gondolkodtam el rajta." - mesélte, továbbá értelmetlennek nevezte az egészet, hiszen a felvételen azt sem tudta, minek mondja azt, amit." (port.hu)

A Family Guy egyik epizódjában az Avatart vetítik, mikor a család útra kel az após (Carter) öregedési problémái miatt. A filmet a közönség bármikor leállíthatja, ha kérdése lenne...

A Family Guy egyik részében Joe kislánya ezt nézi (a tévében).

Chaplin önéletrajza szerint a Chaplin a szállodában (Mabel’s Strange Predicament) filmjében alakította ki a csavargó halhatatlan alakját: kis bajusszal, keménykalappal, bő nadrággal, nagy cipőkkel, bottal a kezében – csámpás járással.

A két japán lányt felcserélték, az angolul jobban megtanuló lett a többet szereplő.

"Kritikailag iszonyatosan megbukott, a két címszereplőt és a forgatókönyvet is jelölték Arany Málnára, és azóta is megosztja az embereket. Pedig a Tango és Cash marha jó film: igazi buddy movie, a Halálos fegyver kistesója, vicces, tökös, tiszteletlen - mint általában a nyolcvanas évek legjobb filmjei. Ráadásul együtt parádézik a két legnagyobb ZS-legenda: Robert Z'Dar és Brion James! Őrület!

Nem feledkezhetünk meg a zseniális magyar szinkronról sem. Sokáig lehetne emlegetni a legjobb beszólásokat, de a két legismertebb a Stallone szájából, Gáti Oszkár hangján elhangzó: "Rambo? Az egy buzi," és a"Te voltál a csúcs a Conan, a barbárban" - bármit is jelentsen ez." (port.hu)

"A cívódások és a káosz miatt jócskán megcsúszott a munka: 1989. augusztusára tűzték ki a bemutatót, de az utóforgatások és egyéb javítgatások miatt csak október végére lett kész a film. Akkor már a december 15-i bemutató kőbe volt vésve, így épp csak le tudták gyártani a kópiákat." (port.hu)

"Ha már ennyire nem működött semmi, szinte természetes, hogy a vágással is problémák adódtak. Stuart Baird lépett a porondra, aki afféle vágódoktorként is működött, és borzalmas nyersanyagból rakott össze vállalható filmeket. Évekkel később Stallone Pusztítóját is ő rázta gatyába. Bairdnek egy csomó jelenetet ki kellett dobnia a végső változatból, és mert a Warner nem akart úgy járni, mint a szintén Stallone-féle Cobra esetében - ami a brutalitása miatt kapásból X-es besorolást kapott, azaz a pornófilmekkel sorolták egy kategóriába - vigyáznia kellett az erőszakkal. Munka közben Baird hívta a filmhez Harold Faltermeyert, aki a Top Gun, a Fletch és a Beverly Hills-i zsaru után muzsikájával ismét tökéletesen megragadta a nyolcvanas évek esszenciáját." (port.hu)

"A kapásból pocsék forgatókönyvet napról-napra toldozgatták, és egyre vállalhatatlanabb lett. Jeffrey Boam-ot, a Halálos fegyver 2-3. és az Az elveszett fiúk íróját kérték fel, hogy csináljon vele valamit. Boam megtette, amit tudott, de annyira utálta az egészet, hogy nem akart a nevét látni a stáblistán." (port.hu)

"Jon Peters fura figura: Tim Burton soha el nem készült Superman filmjénél Peters mindenáron akart egy nagy bunyót az Acélember és egy óriási pók között. Burton kukázta az ötletet, de a producer nem nyugodott, és a Vadiúj Vadnyugatban gátlástalanul kiélhette pókfétisét - méghozzá a bazi nagy, gőzmeghajtású, szupervagány stemapunk Tarantulával!" (port.hu)

"Koncsalovszkij és Peters már a kezdetektől szinte két teljesen különböző filmet képzeltek el: a rendező, Stallonéval együtt egy komolyabb filmben gondolkodtak, míg a stúdió, Peters-szel az élen egy könnyed, vicces akciómozit akart. A feszültség olyannyira fokozódott, hogy az utolsó hetekben már nem is beszéltek egymással. Stallone hírhedt óriási egójáról és fennhéjázásáról, és bizony neki is része volt az orosz rendező eltávolításában, de ameddig lehetett, mellette állt, sőt, gyakorlatilag ő tartotta egyben a produkciót, íróként és még rendezőként is. Nélküle sokkal hamarabb mennie kellett volna Koncsalovszkijnak." (port.hu)

"Már a forgatás eleje sem volt problémamentes: Cash szerepét eredetileg Patrick Swayze-re osztották, de hamar szedte a sátorfáját, és elment inkább megcsinálni az Országúti diszkót.,úgy kezdtek neki a munkának, hogy nem volt kész a forgatókönyv, és Stallone hamar kirúgatta az operatőrt, Barry Sonnenfeldet (operatőrként: Véresen egyszerű, A halál keresztútján, Segítség felnőttem, Tortúra, rendezőként: Addams Family, Men in Black, Vadiúj Vadnyugat, Szóljatok a köpcösnek, Totál káosz). Donald E. Thorint szerződtették a helyére, aki Stallone korábbi filmjét, A bosszú börtönébent fényképezte. Három hónap múlva a rendező, Andrej Koncsalovszkij következett - őt Jon Peters bocsájtotta el, mert máshogy képzelték el a film befejezését. A záró akciójeleneteket már Albert Magnoli vezényelte le, de mielőtt megérkezett volna, a produkció egyik second unit directora, Peter MacDonald is felvett néhány jelenetet. Ő is dolgozott már együtt Stallonéval: a Rambo 3. kirúgott rendezőjének helyére ugrott be." (port.hu)

"Kevin Costner posztapokaliptikus akciófilmje annak idején óriásit bukott, pedig sokkal jobb sorsot érdemelt volna, hiszen már maga a "vízi Mad Max" alapötlete is izgalmas, ugyanakkor hihetetlenül látványos és hangulatos - utólag klasszikussá vált, de ez már eső után köpönyeg. Ezt is a nyílt vízen, messze a parttól forgatták, csakhogy a Cápával ellentétben itt óriási díszleteket is fel kellett húzni a nagy semmi közepén. 175 millió dollárt, a mai, eszelősen drága blockbustereket tekintve is iszonyú sok pénzt emésztett fel a produkció. A stáb tagjait minden nap a szárazföldről fuvarozták a forgatási helyszínre, és a sokmilliós díszleteket még egy óriási hurrikán is lerombolta. Kevin Costner is majdnem megfulladt, amikor egy vihar felfordította a hajóját, amire épp rá volt kötözve. Joss Whedon, a forgatókönyvíró mindössze hét hetet dolgozott a helyszínen, de úgy jellemezte a forgatást, hogy maga volt a pokol." (port.hu)

"Steven Spielberg mindössze 27 éves volt, amikor megrendezte a legendás horrort, és a Sugarlandi hajtóvadászat után ez volt a második mozifilmje, előtte a tévének dolgozott (első egész estés filmje, a Párbaj is tévéfilm). Azaz meglehetősen tapasztalatlan volt, és ez bizony meg is látszott a forgatáson. Óriási becsvággyal látott neki a munkának, ezért a fejébe vette, hogy a vízen játszódó jeleneteket nem a bevett módon, stúdiókörülmények között egy óriási medencében, hanem a nyílt tengeren veszi fel, ami mindig is a filmesek rémálma volt. A rendszeres viharos időjárás is rendre kiszúrt a stábbal, így a 4 millió dolláros költségvetés 9 millióra nőtt, és a végén már mindenki ideges volt. A Bruce névre keresztelt mechanikus cápával is alaposan meggyűlt a bajuk, emellett nevetségesen is nézett ki, de egy idő után rájöttek, hogy kevesebbet mutatnak az állatból, és inkább a feszültségre és a sejtetésre építenek. Végül a káosz nem látszott meg a kész filmen - soha nem látott sikert aratott, mi több, ezt tekintik az első modern blockbusternek." (port.hu)

"Önmagában már az remekül megágyazta a forgatási hangulatot, hogy Ridley Scott és a stúdió is teljesen mást akart, és bármilyen anyagot is mutatott a rendező, a fejesek már utálták - nyilván ennek a huzavonának lett az eredménye, hogy csak évekkel később láthattuk az eredeti, komor és rejtélyes befejezésű verziót. A Rachelt játszó Sean Young jelenléte sem alakította szerencsésen a forgatást - a színésznő nem véletlenül tűnt el a '90-es évekre, ugyanis elég nehéz, hisztérikus természete van -, bár ezúttal Harrison Ford és Scott is megtett mindent, hogy ne legyen egyszerű együtt dolgozni a színésznővel. Fordnak egyébként is szokása volt bunkón viselkedni - szegény Carrie Fishert is szívtelenül kihasználta a Csillagok háborúja londoni forgatásán -, és Youngról még csak nem is volt hajlandó tudomást venni. Amikor nem forgott a kamera, egyszerűen levegőnek nézte. De a rendező is kitett magáért: egyszer kedves volt vele, hízelgett neki, máskor megalázta a stáb előtt, teljesen kiszámíthatatlanul. A stúdió emberei közben végig olyan jegyzeteket küldözgettek Scottnak, amiben a munkáját ócsárolták: "Ez a film minden jelenettel egyre rosszabb lesz", "Mit szedtetek be, amikor ezt csináltátok?", illetve: "Több mellet kéne beleraknod..."" (port.hu)

"Elhunyt Adrian Cronauer, a Jó reggelt, Vietnam! című film főszereplőjének alakját megihlető egykori amerikai pilóta.
Cronauert 79 éves korában, egy virginiai kisváros, Troutville idősotthonában érte a halál szerdán.
Adrian Cronauer 1965-től 1966-ig őrmesterként teljesített szolgálatot Vietnamban, az ő nevéhez fűződik az amerikai hadsereg ottani rádiójának életre hívása. Az adásban köszöntőként hangzott el a híressé vált mondat: Jó reggelt, Vietnam!
"Saigonban akkoriban mi voltunk az urak, a mi szabályainkat kellett mindenkinek betartania, de én a hallgatóink igényeit akartam kiszolgálni. A hadsereg konzervatív hangvételű programokat akart, de hát a fiatalokat nem nagyon érdekelték a puszta közlemények" - nyilatkozta Cronauer 1987-ben az AP amerikai hírügynökségnek. Az 1988-ban bemutatott, Barry Levinson által rendezett Jó reggelt, Vietnam! című filmben Cronauert Robin Williams alakította.
A Pittsburghben, acélgyári munkás fiaként született, majd jogi egyetemet végzett Adrian Cronauer a vietnami háború után különböző amerikai rádiók és televíziók munkatársa volt, és reklámügynökséget is nyitott. Dolgozott a Pentagonban (a védelmi minisztériumban) is, ahol a háborúban eltűntek nyilvántartásával foglalkozott." (ujszo.com, 2018. július)

A Goldberg családban papi e filmet ajánlotta az unokájának, szerinte ez arról szól, hogy van barátság nő és férfi között...

"Különösen a 80-as években az olaszok rengeteg olyan olcsó filmet forgattak, ami egy-egy nevezetesebb alkotás koppintása, ripp-offja volt - gondoljunk csak a megszámlálhatatlan Mad Max-klónra vagy a barbáros fantasy-kre, Conan után szabadon. És ha ez nem lett volna elég, olykor egy híres film folytatásaként nevezték el a saját gagyijukat. Sam Raimi Gonosz halottjának második része egyszerre tovább szövi a már-már félamatőrfilm első rész sztoriját és egyben remake-eli is (hasonlóan, ahogy Robert Rodriguez tette az El Mariachival, illetve a Desperadoval), de mégis ott virít a kettes a cím után. Olaszországban La Casa (A ház) néven futott, és a második után a leleményes filmesek megfejelték még három résszel - a negyedikben David Hasselhoff is játszik! -, amelyeknek természetesen semmi közük nem volt Raimi horrorjaihoz. Később még két film készült, de ezek már az "eredeti" La Casa-szériát folytatták." (port.hu)

"A majmok bolygója franchise óriási sikert aratott Japánban, így a szigetország filmesei elkészítették a saját verziójukat. 1974-ben mutatták be a 26 részes, A majmok serege című sorozatot, amelyből később egy másfél órás filmet vágtak össze, A majmok idejét. Hivatalosan az eredeti regényt dolgozták fel, de elég nyilvánvaló az amerikai filmekkel valós hasonlóság, és persze nem lettek volna igazi japánok, ha nem pakolják teli fura, trash dolgokkal. Van benne ufó, gitározó majom és jó kis retró robot, az a szögletes, merev kezű-lábű fajta." (port.hu)

"Sacha Baron Cohen vígjátéka óriási sikert aratott szerte a világon, ám érthető módon Kazahsztánban nem lett túl népszerű. 2010-ben egy Erkin Rakishev nevű producer-rendező elhatározta, hogy helyreállítja az ország becsületét, és elkészíti a nem hivatalos folytatást. A jogi következmények nem érdekelték különösebben, illetve úgy gondolkodott, hogy a pereskedés jó ingyenreklám lesz a filmnek. "Hollywood, 20th Century Fox, Borat - élve megeszlek mindannyiótokat" - közölte. A testvérem, Boratban egy John nevű amerikai fickó Kazahsztánba utazik, ahol megismerkedik Borat öccsével, Bilóval és természetesen kiderül, hogy Kazahsztán nem olyan rémes hely, mint ahogy azt Cohen ábrázolta. A rendezőt nyilván a jószándék és a hazaszeretet motiválta, hogy gyakorlatilag egy humoros imázsfilmet készítsen az országról, de valahogyan mégis sikerült öngólt lőnie az olyan jelenetekkel, mint amikor Bilót megerőszakolja egy szamár, terhes lesz, majd összeházasodnak. Ja, és a végén kiderül, hogy az ütődött testvérek nem is Kazahsztán szülöttei, hanem romániai zsidók." (port.hu)

"A nyolcadik utas: a Halál továbbgondolásának, azaz az Alien 2 - Sulla Terra című remekműnek sincs semmi köze Ridley Scott klasszikusához: egy tipikus gagyi horror sok vérrel, olcsó effektekkel és indokolatlanul meztelen nőkkel. És természetesen a Földön játszódik, hiszen egy űrhajó díszlete is pénzbe kerül. A 20th Century Fox be is perelte az alkotókat, de azok arra hivatkoztak, hogy filmjük valójában egy 1930-as években megjelent regény adaptációja - és a bíró elfogadta az érvelést." (port.hu)

"Miután sehogy sem akart beindulni (Vin Diesel) színészi karrierje (1990-ben az Ébredésekben egy kórházi ápolóként bukkant fel, de még a nevét sem tüntették fel a stáblistán, majd a filmográfiája alapján évekig semmi), 1995-ben írt és rendezett egy rövidfilmet (és persze játszott benne), amit Cannes-ban is vetítettek. Steven Spielbergnek nagyon tetszett, és felajánlott Dieselnek egy szerepet a Ryan közlegény megmentésében. Utána rögtön két kultuszfilm és egy hatalmas sikersorozat első része következett: a Szuper haverben a címszereplő robot hangját kölcsönözte, a Pitch Black - 22 évente sötétségben bukkant fel először az antihős Riddick, no és persze a Halálos iramban, minden idők legsikeresebb blockbuster szériájának kezdete." (port.hu)

A gyilkos maszkját ugyanaz a cég tervezte, ami a Sikoly és a Boldog halálnapot maszkjáért is felelős.

Sarkadi Imre azonos című elbeszéléséből készült.

"H.R. Giger első tervei között a xenomorf koponyájának arcrésze feltűnően hasonlított az emberére. A svájci festő nem csak a terveket szolgáltatta, hanem neki is állt elkészíteni a szörnyeteget - méghozzá egy valódi emberi koponya felhasználásával. Amikor megkérdezték tőle, hogy honnan szerezte, annyit felelt, hogy inkább ne kérdezzék." (port.hu)

"A barátságos földönkívülinek az arcát mozgatták rádiótávirányítással, a testében felváltva két törpe színész és Matthew De Meritt, egy 12 éves, láb nélkül született fiú bújt meg, aki a kezein járt, így amikor E.T.-t teljes alakban, totyogni látjuk, egészen biztosan ő van a jelmezben. Szegény kissrácnak kellett azokban a jelenetekben is közreműködni, amikor E.T. részegen elesik, vagy lefejeli a hűtőszekrény ajtaját, ugyanis egy fura szabály szerint csak olyan felnőtt, törpe növésű színészeket foglalkoztathatott a produkció, akik annak idején az Ózban is játszottak, csakhogy ők már túl öregek voltak ahhoz, hogy sérülés nélkül elessenek." (port.hu)

"Az óriási hutt valódi csúcsteljesítmény, a bábozás mesterségének csodája. A szemeket rádiótávirányítással oldották meg, de magában a bábban hárman zsúfolódtak össze: ketten a szájat, karokat és a nyelvet, a harmadik, a legkisebb termetű pedig a farkát mozgatta - abban a jelenetben, amikor Leia megöli Jabbát, Carrie Fisher állítólag rá is lépett a fejére. A hutt emelvénye alatt továbbá feküdt egy negyedik ember is, aki a hasat, a mellkast és az arckifejezéseket irányította. A farok alatt kuporgott a Buja Férget mozgató bábos, ám a legabszurdabb feladata annak a fickónak volt, aki semmi mást nem csinált, csak szivarozott, és a füstöt belefújta egy csőbe - ő pöfékelt Jabba helyett." (port.hu)

"A Szellemirtók balfék könyvelője, Louis Tully ma elképzelhetetlen lenne Rick Moranis nélkül, ám Ivan Reitman eredetileg John Candynek szánta a szerepet. A komikus azonban azt szerette volna, ha a figura német akcentussal beszél, és minden jelenetben két németjuhász áll az oldalán. A rendező óvatosan lerázta: "Ne haragudj, John, talán majd legközelebb."" (port.hu)

"Bryan Singer eredetileg Russel Crowe-t szemelte ki Rozsomák (Farkas) szerepére, ám a színésznek a Gladiátorban egy farkas volt a páncélján, és nem akart megint egy "farkasos" szerepet. Érdekes indok." /port.hu/

"Bryan Singer eredetileg Russel Crowe-t szemelte ki Rozsomák (Farkas) szerepére, ám a színésznek a Gladiátorban egy farkas volt a páncélján, és nem akart megint egy "farkasos" szerepet. Érdekes indok." (port.hu)

"Will Smith a Django elszabadul címszereplőjeként teljesen át akarta íratni a forgatókönyvet. Kevesebb erőszakot és több szerelmet, no meg a film végére hősies leszámolást szeretett volna... Szerencsére nem jött be a próbálkozás." (port.hu)

"Tom Cruise túl sok (megválaszolhatatlan) kérdést tett fel az Ollókezű Edward kapcsán. Nagyon érdekelte például, hogyan megy vécére? Hogyan élhetett ennyi ideig, ha soha nem eszik? Emellett jóval férfiasabbra akarta venni a fura figurát. Tim Burton egyébként sem örült a színésznek, csak a stúdió erőltette, de megnyugodhatott, amikor elváltak útjaik." (port.hu)

"Frank Sinatra az 1962-es A mandzsúriai jelölt forgatása során eltörte a csuklóját, és hosszú évekkel később sem jött rendbe teljesen. Többek közt azért lett végül Clint Eastwood Piszkos Harry, mert Sinatra nem bírta el a zsaru legendás Magnumját." (port.hu)

"Frank Sinatra az 1962-es A mandzsúriai jelölt forgatása során eltörte a csuklóját, és hosszú évekkel később sem jött rendbe teljesen. Többek közt azért lett végül Clint Eastwood Piszkos Harry, mert Sinatra nem bírta el a zsaru legendás Magnumját." (port.hu)

"Matt Damon előtt Neill Blomkamp Eminemnek is felkínálta az Elysium főszerepét, ám a rapper egyszerűen nem volt hajlandó kitenni a lábát Detroitból. Valószínűleg ilyen ürüggyel még soha nem utasítottak el szerepet." (port.hu)

"A Szerepcsere forgatásán Dan Aykroyd beszélt Eddie Murphynek a hamarosan készülő Szellemirtókról, és felkínálta neki Winston Zeddemore szerepét. De Murphyt nem érdekelte, mert úgy vélte, ez a szellemvadászosdi egy nagy baromság." (port.hu)

"John Travolta úgy vélte, hogy a Chicago egy "csapatnyi férfigyűlölő nőről szól", ezért a hosszas győzködés ellenére sem fogadta el Billy Flynn szerepét - őt végül Richard Gere alakította." (port.hu)

"Pierce Brosnant is megkeresték az 1989-es Batman címszerepével, de röhejesnek találta a jelmezt. "Egyetlen férfit sem lehet komolyan venni, ha kívül hordja az alsónadrágját."" (port.hu)

"Hiába ajánlottak fel 10 millió dolláros fizetséget Sean Connerynek Gandalf szerepéért, a színész egyszerűen nem értette A Gyűrűk Urát. Sőt, később sem tudott vele mit kezdeni: "Olvastam a könyvet. Olvastam a forgatókönyvet. Láttam a filmet. És még most sem értem."" (port.hu)

Három Arany Málna jelölés: Legrosszabb film, női főszereplő, forgatókönyv.

Camille Claudel skizofrén és paranoiás volt.

1971 augusztusában a Magyar Televízió A gonosz varázsló címen tűzte műsorra.

A Family Guy egyik részében Peter Piper Perabo nevének kimondásával próbálkozik, mikor sakálok támadnak rájuk.

"Danielle Campbell and Riley Voelkel both star in the TV show "The Originals"." (imdb.com)

Budget:$8,000,000 (estimated) (IMDb)

"Producers wanted the slang that was spoken in the movie to be current and relevant to the time period in which the movie was released. This proved to be difficult as words take on different meaning to become Ebonics almost everyday. (Whatever words they used during filming might not have been in circulation by the time the film was released.) In order to play it safe, some of the Ebonics spoken in the movie was made up by the actors on the spot." (imdb.com)

Budget:$33,000,000 (estimated) (IMDb)

Sarkadi Imre (kis)regényét adaptálták.

Budget:$2,000,000 (estimated) (IMDb)

Clint Eastwood neve is felmerült főszereplőnek.

"Unable to record the film's dialogue on-set due to technical problems, Stanley Kubrick was forced to post-sync all of this film's dialogue and sound effects. Veteran soundman Nathan Boxer was hired to record sound. However, after his boom mike and pole created many shadows, the inexperienced Kubrick was forced to fire him and his sound crew. Irene Kane was unavailable to add her dialogue later, so radio actress Peggy Lobbin voiced her role." (imdb.com)

Budget:$75,000 (estimated) (IMDb)

"The scene where the trio smash up the printer in a field was parodied by many, many companies, such as Seattle's Pagliacci Pizza, wherein an owner trying to fix it, frustrated with an ancient printer that just won't work and announces to the manager, "I'm just gonna buy a new one." The manager asks, can we go "Office Space" on the old one? He says, "Oh yeah!" and said manager grabs every available affected employee and they all smash it to pieces. This was 2005." (imdb.com)

A rendező is kiszúrható pár másodperc erejéig (cameo).

Budget:$10,000,000 (estimated) (IMDb)

"A film meglepő módon elvérzett a mozipénztáraknál, igazolva a stúdió elképzeléseit, majd egy évre rá megjelent videón, és az emberek imádták – ami azt illeti, több pénz folyt be így, mint jegyeladásból. És a Hivatali patkányok hamar kultikus darabbá vált, amit még ma is rendre idéznek, egyik legjobb jelenetét, a makacskodó nyomtató lezúzását pedig a Family Guy-ban alkották újra, tökéletesen!" (port.hu)

A Family Guy egyik része is megidézte e filmet (Stewie és Brian tolmácsolásában).

"És mi változott még 1999 óta? Ma már teljesen más tempóra készítenek filmet, különösen vígjátékot, és aki először nézi meg a filmet, az talán kicsit lassúnak, nehézkesnek találja majd – ez amolyan újranézős mozi inkább. Ebben persze benne van az is, hogy ez volt Judge, a Beavis és Butthead atyjának első egészestés élőszereplős munkája, és ebben nem az a fontos, hogy kezdőnek számított, hanem az, hogy így minden jelenetért, minden szereplőért és minden, a filmbe tett zenéért meg kellett küzdenie a gyártó stúdióval, a Universallal, akik valami teljesen másféle vígjátékban gondolkodtak. Judge viszont fanyar, minimalista darabban gondolkodott, és végül nyert, hősei, a már említett Peter és két haverja pedig úgy akarnak bosszút állni életük megnyomorítóján, kicsinyes főnökükön, hogy egy vírus segítéségével megcsapolják a cég számláját – ami túlságosan is jól sikerül." (port.hu)

"...és mi az, ami változott 1999 óta? Például nem ütött be a rettegett Y2K összeomlás, amin ma már csak nevetünk, de szakértők ezrei dolgoztak a megelőzésén, köztük főszereplőink is, alulfizetett irodakukacok és programozók, köztük a minden miatt befeszülő Peter Gibbonsszal (Ron Livingston , aki azóta sajnos nem kapott hasonlóan fontos szerepet). Van is oka, hiszen a sok, de többnyire felesleges munka mellett a céges leépítésektől is tartaniuk kell, és ezért megy el barátnője tanácsára egy feszültségenyhítő terapeutához, ám a kezelésen a doki gutaütést kap – éppen azután, hogy hipnotizálta hősünket. Akit ettől kezdve nem érdekel semmi: lazán megmondja a véleményét a főnökeinek, munka helyett kedvére pecázni jár, íróasztalán pedig halat belez, sőt, az iroda életét meghatározó különböző formanyomtatványokat sem tiszteli. És a dolog működik, a srác nemtörődömsége tiszteletet parancsol – és miután ejtette hűtlen barátnőjét, végre elhívja randira a pincérlányt, aki mindig is tetszett neki (Jennifer Aniston)." (port.hu)

"...Mike Judge a modern társadalmat maró gúnnyal kritizáló kultikus filmje nem más, mint Herman Melville 1853-as keltezésű novellájának, a Bartleby, az írnoknak a feldolgozása! Vagyis 1853-ban is úgy éltek, mint mi most, de a másik oldalról azt is mondhatjuk, hogy a film alapjául Judge korábbi animációs sorozata, a Milton szolgált, és akik ismerik a Hivatali patkányokat (1999), nagyon is tudják, ki az a Milton! És bár sok minden változott az ezredforduló óta, a hivatalok népe azóta is pontosan ugyanígy végzi vagy nem végzi dolgát, mint filmünkben, pontosan ugyanazt a rendíthetetlen lelkesedést mutatja főnökük minden apró kérése iránt." (port.hu)

"Alacsony költségvetéssel gazdálkodhattak a teknőcök 1990-es élőszereplős filmjének alkotói, és ezt a címszereplők is megsínylették. A jelmezben a színészek alig tudták kontrollálni a mozgásukat, így jobbára az animatronikus részeket mozgató bábosokra kellett hagyatkozniuk. Mindemellett iszonyú nehéz és meleg volt a teknőcruha - a viselőik szó szerint lefogytak a folyamatos izzadástól. Segített volna rajtuk, ha olykor leveszik a fejüket, de olyan sokáig tartott volna, hogy inkább tovább főttek a jelmez alatt - ami beitta az izzadtságot, így még nehezebb lett. Ehhez jött még a klausztrofóbia: a Raphaelt alakító színész olykor bepánikolt, és azt követelte, hogy vegyék le róla a teknőcfejet." (port.hu)

"Hiába, a szuperhősködésért komolyan meg kell szenvedni: a Bosszúállók jelmezeiben ugyanis elevenen meg lehet főni. Chris Hemsworthnek egy pici hűtőszerkezetet beépítettek a páncélja alá, de Scarlett Johannson testhezálló bőrcuccával ezt nem tehették meg. A színésznő még az alsónemű viseléséről is lemondott, annyira melege volt az öltözékében, sőt, egy intenzív harcjelenet forgatása közben szabályosan hallucinálni kezdett a forróságtól. A csapó után már rohant is, hogy lehámozhassa magáról a ruhát." (port.hu)

"A nyolcadik utas: a Halál egyik leghátborzongatóbb jelenete, amikor a Nostromo felderítői behatolnak az idegen űrhajóba, és a tojások mellett megtalálják a hatalmas Space Jockey (Tervező, ehh...) holttestét. A film finanszírozói ki akarták húzatni ezt a részt a forgatókönyvből, mert értelmetlennek és fölösleges pénzköltésnek találták, ám Ridley Scott nagyon helyesen ragaszkodott hozzá, és úgy döntött, hogy kisebb méretben építteti meg a H.R. Giger tervezte biomechanikus lidércnyomást. Hogy a díszlet a grandiózusság illúzióját keltse, gyerekeket öltöztettek szkafanderbe, köztük a rendező két fiát, Jake-et és Luke-ot. A jelmezek azonban nejlonból készültek, nem szellőztek, a díszletet bevilágító lámpák forrósága miatt alig lehetett bennük levegőt kapni, és az is előfordult, hogy a színész elájult, amikor viselte. Oxigénpalackokat kellett kéznél tartani, hogy életre pofozzák a szerencsétleneket." (port.hu)

"A Csubakkát alakító Peter Mayhew életét alaposan megkeserítette a jakszőrből és moherből készült jelmez. Nem elég, hogy elviselhetetlenül meleg volt, George Lucas A Birodalom visszavág Hothon játszódó jeleneteinek forgatásán még meg is hemperegtette a vukit a hóban. Amikor a hó olvadni kezdett, szegény Csubakkának olyan szaga lett, mint az ázott kutyának. A Csillagok háborúja szemétzúzós jelenetében is azért tapad rá olyan kétségbeesetten a falra, hogy a lehetőségekhez képest ne merüljön el a vízzel és olajból kevert trutymóban." (port.hu)

"Sokan gyűlölik A jedi visszatér apró szőrmókjait, ám az feltétlenül igaz, hogy George Lucas ekkor szállt el teljesen, és elsősorban a játékeladásokra gondolt, amikor belerakta a filmbe ezeket a(z aranyosnak vélt) lényeket. Azt viszont sokan hajlamosak elfelejteni, hogy eredetileg meg akarják enni Hanékat, és csak Thripiónak köszönhetően ússzák meg az elevenen megsütést, mert az ewokok afféle istenségnek hiszik a droidot az aranyszíne miatt. Jó ideig tartott, míg kialakult a mackószerű kinézetük, mert eleinte kifejezetten groteszk megjelenést kaptak - a gólyáéhoz vagy zsiráféhoz hasonló langaléta vékony lábakon imbolygó pici, némelyik rajzon birkaszerű test, volt bagolyfejük és manósipkájuk, de a legfurább mégis a patás teremtményen lovagló protoewok." (port.hu)

Díjnyertes kisfilm:

WorldFest Houston (2002)
Platinum Award (Short Subject Film & Video Awards)

Ebből készült a The Smashing Pumpkins "Try, Try, Try" c. klipje.

"Tracers wrapped filming on August 1, 2013, and was released in March 2015. In an interview, Taylor Lautner confirms the movie took long to be released due to no initial studio attachment and the "perfectionist" nature of director Daniel Benmayor." (imdb.com)

Budget:$11,000,000 (estimated) (IMDb)

Adam felesége (Victoria's Secret Sales Associate), Jackie Sandler is feltűnik pár másodpercre.

"Producers originally wanted to film the movie at the Willowbrook Mall in Wayne, New Jersey, but Willowbrook's owner General Growth Properties said no. The movie was instead filmed at the Burlington Mall in Massachusetts." (imdb.com)

Adam Sandler producerként vállalta e film munkálatait.

Budget:$26,000,000 (estimated) (IMDb)

A forgatókönyvet maga a címszereplő (is) írta (Nick Bakay mellett).

"Maria Bello and Tim Griffin also star in NBC's Prime Suspect (2011)." (IMDb)

Lope de Vega művéből készítették.

Josh Greenberg (Úr keres hölgyet) a sztriptízbárból a fenti film kulcsjelenete alapján pattan meg.

Meg (Family Guy) szerint a börtönben Wesley Snipes volt az 57-es fogoly.

"Neil Simon based the character of Felix on his older brother, Danny Simon." (imdb.com)

Budget:$1,200,000 (estimated) (IMDb)

Neil Simon művéből készült.

Judy Greer rendezői debütálása.

A geológia női tudomány! - kiáltja Sheldon az Agymenők egyik epizódjában, majd több találat éri a paintball során (e film mintájára).

A Goldberg család egyik részében Adam e filmet mutatja (VHS-n) az apjának, aki visszakérdez: Star Wars? Abban van az a medve?

"1579-ben egy itáliai jezsuita misszionárius, Allesandro Valignano Japánba utazott fekete szolgájával, akinek az utókor sajnos nem őrizte meg a valódi nevét, de később Yasukeként vált ismertté. Azt beszélték róla, hogy az ereje, akár tíz férfié, és híre eljutott Oda Nobunaga hadúrhoz, aki rögvest az udvarába hívatta. Abban az időben a szigetországban különösen egzotikusnak számított a bőrszíne, így a daimjó meg akart bizonyosodni róla, hogy nem szemfényvesztés: derékig levetkeztette a férfit, és sikálni kezdték a testét, hogy nem csupán tintával színezték-e be. A teszt elvégzése után Nobunaga a szolgálatába fogadta, és ekkor adta neki a Yasuke nevet, ami azt jelent, hogy "fekete szamuráj". Csakhogy a hadúr öngyilkosságot követett el, miután a tábornokai elárulták, és hamarosan a fia is követte őt a halálba. A hatalomra került tábornok "agyatlan bestiának" tartotta Yasukét, aki még arra sem méltó, hogy megöljék - a valóságban nem került sor vérbosszúra, a fekete szamuráj letette a fegyvert és visszament a jezsuitákhoz. Soha többé nem hallottak róla." (port.hu)