Legfrissebb érdekességek

A film ötlete Scott Rudin producer fejéből pattant ki: Rudin üzlettársaival és azok családjával golfozott, amikor valaki elkezdte énekelni az Addams Family tévésorozat híres főcímdalát. Hamarosan már a teljes kompánia közösen énekelte a dalt, másnap pedig Rudin felhívta a Paramount stúdió illetékeseit, nem érdekelné-e őket egy Addams Family mozifilm ötlete.

A film alapjául egyrészt Charles Addams a New Yorker magazinban megjelent rajzai ihlették, másrészt az Addams művei alapján készült, 1964-66 között futott tévésorozat. A karakterek a sorozatban kapták a nevüket és személyiségük nagy részét is. Cousin Itt figurája szintén a sorozatból származik.

Truffaut elégedetlen volt a filmmel.

Ez a film szerepel Roger Ebert top 10-es listáján.
(Roger Ebert Ten Greatest Films of All Time)

Ez a film szerepel Roger Ebert top 10-es listájában!
(Roger Ebert
Ten Greatest Films of All Time)

Ez a film szerepel Roger Ebert top 10-es listájában.
(Roger Ebert Ten Greatest Films of All Time)

Ez a film szerepel Roger Ebert top 10-es listájában.
(Roger Ebert
Ten Greatest Films of All Time)

Ez a film ott található Roger Ebert top 10-es listájában!
(Roger Ebert
Ten Greatest Films of All Time)

Ez a film ott található Roger Ebert top 10-es listájában.
(Roger Ebert
Ten Greatest Films of All Time)

Ez a film ott található Roger Ebert top 10-es listájában.
(Roger Ebert: Ten Greatest Films of All Time)

Ez a film Roger Ebert top 10-es listájában található!
(Roger Ebert: Ten Greatest Films of All Time)

Ez a film Roger Ebert top tízes listájában található!
Roger Ebert
(Ten Greatest Films of All Time)

1985-ös bemutatóját követően 61,1 millió forintos bevételt ért el a magyar mozikban. Ennél többet addig csak az 1979-től játszott Csillagok háborúja és az 1982-ben debütált Ben-Hur termelt; mindkét filmet kétrészesként vetítették, vagyis dupla jegyárral - igaz, A cápára szóló jegyek is emelt összegűek voltak.

Christopher Nolan 500 hektár kukoricát ültetett csak a filmhez, mert nem akart CGI (számítógéppel animált) gazdaságot. A forgatás után eladta a megmaradt kukoricát, és profitot termelt a költségvetésből.

Eredetileg két teljes történetet terveztek filmre vinni, de túl hosszú lett volna.

Magyarországon több mint egymillió jegyet adtak el a filmre.

George Lucas e filmet látva bízta Richard Marquandra A Jedi visszatér rendezését, mivel Marquand határidő előtt és költségvetés alatt fejezte be a körülményes forgatást. Magyarországon mindkét filmet 1984-ben mutatták be.

Az egyetlen Ken Follett-adaptáció, amit mozis forgalmazásra készítettek.

A filmzenéhez magyar sláger is kapcsolódik, sajnos, teljesen mást énekelnek benne, mint a filmben.

A stúdió eredetileg nem akarta Spencer Tracy-t szerződtetni a főszerepre, a színészlegenda ugyanis annyira beteg volt, hogy egyetlen biztosító sem volt hajlandó biztosítást kötni rá. Katharine Hepburn végül a saját fizetését ajánlotta fel biztosítékként arra az esetre, ha Tracy meghalna a forgatás vége előtt. Végül 17 nappal a forgatás vége után érte a halál.

Joanna szerepére Samantha Eggar és Mariette Hartley voltak még esélyesek.

K. Hepburn ekkor már Parkinson-kórban szenvedett.
A szerepet Warren Beatty kedvéért vállalta el.

Martin Luther King meggyilkolása után kegyeleti okokból kivágták a filmből a jelenetet, amikor a "Találd ki, ki jön vacsorára?" kérdésre Tillie szarkasztikusan úgy felel: "Martin Luther King tiszteletes személyesen??". Később visszatették a filmbe az ominózus részt.

Sidney Poitier mindössze 13, illetve 7 évvel volt fiatalabb az apját, illetve anyját játszó színészeknél.

A filmet "Zuhanás" címmel reklámozták és a plakáton is ez szerepel, ugyanakkor a mozikópián az "Eső" címet feliratozzák.

A Napunkból sohasem lesz szupernova.

A lényt a 201 centiméter magas James Arness játssza, aki termete miatt kapta meg a szerepet. Arness később a Gunsmoke (kb. "Füstölgő pisztoly") című westernsorozat Matt Dillon seriffjeként vált híressé az USA-ban.

Részben a Carpenter mozi előzményfilmje, részben a Hawsk klasszikus remake-je.

Lars von Trier egyszer egy interjúban azt nyilatkozta, hogy Björk minden egyes reggel odament hozzá a forgatás előtt, leköpte, és azt üvöltötte: „Megvetem önt, Mr. von Trier!”

Björk vastag szódásüveg-szemüveget viselt a filmben, hogy ne bukjon orra mindenben, a színész-énekesnő a mindent felnagyító, pluszos szemüveg alatt mínusz dioptriás kontaktlencséket hordott végig a forgatás alatt.

Ebben a filmben szinkronizálta először Tom Cruise-t Rékasi Károly, s így kerülhetett be később azon színészek közé, akiknek hangmintáját az 1996-os Mission: Impossible szinkroncastingjához kiküldték a Paramountnak. A stúdió döntése pedig rá esett.

A két rendező, Florine és Kim Nüesch, édesanyjuk emlékének ajánlották ezt a filmet, aki festő volt. (Édesapjuk pedig építész - a csodálatos design pedig bizonyára az ő személye előtt tiszteleg.)

Egy Boeing 707-es hajtóművét is felhasználták a szélvihar előállításához.

A film August Wilson színdarabja alapján készült.

A forgatókönyvet eredetileg John Belushi és Dan Aykroyd számára írták, de Belushi halála megakadályozta a tervezett film elkészülését. Később Tom Hanks volt kiszemelve Norman szerepére, de ő végül visszamondta a felkérést, így került képbe Eugene Levy, akivel John Candy korábban már dolgozott együtt.

A stáblistáktól eltekintve a filmben nincs aláfestő zene, csak az ami az adott jelenetben szól (pl. táncestély jelenet, rádió vagy az Albert Hall koncert).

Peter Lorre ebben a filmben játszotta el élete első angol nyelvű szerepét úgy, hogy csak pár szót tudott angolul. Úgy kapta meg a szerepet, hogy még egy hosszú interjún is átesett Hitchcock-kal, miközben az egészből szinte semmit se értett, csak hümmögve, bólogatva vagy yes-t mondogatva helyeselt. A forgatás során a szövegét előző nap valakivel lefordíttatta németre, így megértette, hogy miről van szó, majd másnapra betanulta angolul fonetikusan.

"Hát az utolsó Viadal... nem volt a kedvencem..." - mondja Sheldon az Agymenőkben, mikor Raj és Howard új párt keresnek neki, az okoska pedig azt hiszi, J. Lawrence lesz a szerencsés.

A Brickleberry egyik epizódjában is felidézik Demme klasszikusát: Woodrow Waylon "Woody" Johnson rossz kazettával szemlélteti az elképzeléseit (melyen a (sorozat)gyilkosnak öltözve táncol).

Nikolaj Lie Kaas első nagyjátékfilmjében, a Drengene fra Sankt Petri [Fiúk St. Petriből] c. alkotásban is egy Otto nevű karaktert játszott, 18 éves korában, 1991-ben.

A filmben Erdei Zsolt volt bokszoló is feltűnik, ő a női boxmeccs játékvezetője.

A jegyrendszert végleg csak jóval a háború után, II. Erzsébet koronázása előtt törölték el végleg.

Minden idők legnagyobb kasszasikerét arató film Japánban, egyúttal a legtöbb bevételt elérő anime világszerte több mint 475 millió dollárral.

IV. Vilmos nagyon várta, hogy megélje Viktória nagykorúságát.
Az unokahúgát kedvelte, a sógórnőjét, a lehetséges régenst egyáltalán nem.

A film elején elmondottakkal szemben lett volna még utód a következő generációból.
Viktória apja öccsének a fia.

A filmnek létezik egy 11 perccel hoszabb változata is.

A Warner logóból Tapsi Hapsi ugrik elő, de nálunk ez a film 12 éven aluliaknak nem ajánlott...

Hogy minél "színesebb" legyen a szereplőgárda, az alkotók eszközöltek néhány változást a karakterekkel kapcsolatban. A regény svéd nevelőnőét spanyolra cserélték - a Pilar Estravados nevet egyébként a Poirot karácsonya c. történetből kölcsönözték - Arbuthnott ezredesből pedig fekete orvos lett.

"Robert De Niro nagyon szerette volna eljátszani Diego Riverát. Frida Kahlo és Diego Rivera a XX. század első felének legirigyeltebb, legünnepeltebb és alighanem legszabadosabb erkölcsű párjaként vonultak be a történelembe és a művészettörténetbe. Viharos házasságuk évei alatt vendégül látták többek között a száműzött Trockijt és a feleségét, miközben a hithű kommunista Frida Kahlónak egy legendás kapitalista, Nelson Rockefeller udvarolt. Diego Rivera szerepét Robert De Niro is nagyon szerette volna megcsípni, de végül Alfred Molina játszotta el a szocialista realizmus egyik leghíresebb nemzetközi képviselőjét." (port.hu)

"Edward Norton alaposan átgyúrta a forgatókönyvet, mégsem kapott érte forgatókönyvírói kreditet. Norton alakította a filmben a híres üzletembert (és későbbi amerikai alelnököt), Nelson Rockefellert." (port.hu)

Alfred Molina kb. 50 fontot hízott a szerepért.

Salma Hayek saját képei is felbukkannak a filmben.

"A hírességek szinte egymást ölték, hogy eljátszhassák Frida Kahlót. Madonna például köztudottan nagy Frida Kahlo-rajongó, és nagyon szerette volna eljátszani őt a 2002-es Frida című filmben. Akárcsak Jennifer Lopez és Marisa Tomei. A producerek végső választása azonban Laura San Giacomóra esett, ám a művészetrajongók szívében akkora harag gyúlt amiatt, hogy nem egy mexikói születésű színésznőnek akarják odaadni a híres mexikói festőnő szerepét, hogy a produkció végül meghajlott a népakarat előtt, és leszerződtette Salma Hayeket." (port.hu)

A fürdőszobai jelenetnél szerették volna, ha a kád tele lenne habbal. Emiatt annyi mosószert öntöttek a vízbe, hogy Julia Roberts hajából kiszívta a vörös festéket.

Sophie Marceau csupán nyári munkát akart, de a kora miatt csak a filmezés kerülhetett szóba...

A valóságban az apa nem tűnhetne el következmények nélkül a gyerekkel, ha már az anyának joga van beszélni vele.

A "kettős kockázat" mint jogintézmény nem úgy működik, ahogy a filmben beállítják.

Massimo Troisi elhalasztotta a szívműtétjét, hogy befejezhesse a filmet. A forgatás befejezése utáni napon végzetes szívrohamot kapott. Posztumusz jelölték oscar-díjra.

A Modern család egyik részében Jay és Manny e filmet nézik (majd a mostohagyerek picit átszerkeszti a mozit).

"Horrorfilmek?! Vagy kétszer láttam a Szellemirtókat!" - mondja Phil a Modern család egyik részében.

A Family Guy egyik epiódjában Peter a padláson lévő pánikszobába tereli a családját, melynek megépítését a fenti film "motiválta"...

A tegnapi (2021. ápr. 26.) Önkényes Mérvadóban (2021#88) kivesézték e filmet:

https://www.youtube.com/watch?v=UeneqXwcsFc

Frances Mayes könyvét adaptálták (melyet megvettem egy Bécsben élő szlovákiai magyarnak).

Anthony Hopkins megdöntötte Christopher Plummer rekordját azzal, hogy 83 évesen Oscart nyert e filmben nyújtott alakításáért (Plummer 82 volt, mikor díjazták).

"Nem tudom, a filmet nem láttam, csak a Bryan Adams klipet." - mondja Peter, mikor a fenti film mintájára támadnának a Family Guy egyik epizódjában.

A film külsőit leginkább a Gellért szálló, Szabadság-híd, Alagút, Lánchíd és a köztük levő útszakaszon forgatták.

Ebben a részben is utaltak Eddie Murphy másik filmjére, a Szerepcserére.
Lavelle a Duke-ok utódjánál vesz részt állásinterjún.

Higurashi és Zsolt első video chatelésekor a Tereskovától az Illatos a... című szám szól.

A nightclubban játszódó jeleneteket egy valódi leszbikus szórakozóhelyen forgatták le, és ez a film volt az első, amely megmutatta egy igazi leszbikus klub belsejét.

A film egy 1964-es színdarab feldolgozása. Az eredeti mű fekete komédia volt, a filmváltozat azonban hozzáadta a leszbikus szálat is, ami nem volt benne az eredeti színpadi műben.

Lawrence Musgrove kivégzését egy valódi villamosszékkel egy valódi kivégző teremben vették fel.

Nem egyetlen egér alakította Mr. Jinglest, hanem közel 30. A történet egyik igen fontos szereplőjét több igazi egér játszotta el a filmben. Őket a trénereik apró ételdarabkákkal csalogatták mindig a megfelelő helyre. Emellett CGI-technológiát és animatronic technikával mozgatott műegereket is bevetettek a trükkmesterek, így nem egyszer fordult elő olyan munkanap a forgatás során, hogy a színészek nem is egy-egy beidomított állatnak mondták a szövegüket, hanem csak egy padlóra vetített lézerpöttynek.

Tom Hanks játszotta volna eredetileg az idős fegyőrt is, aki visszaemlékszik a börtönben történtekre.

Frank Darabont több stábtagot is áthívott a korábbi Stephen King-adaptációjából. A színészek közül Jeffrey DeMunn, William Sadler, Mack Miles és Brian Libby már A remény rabjaiban is szerepeltek, emellett Thomas Newman volt mindkét film zeneszerzője, Richard Francis-Bruce a vágója, Michael Seirton pedig a díszletépítője.

Josh Brolin is majdnem bekerült a filmbe. Eredetileg neki szánták az erőszakos bűnöző, William „Vad Bill” Wharton szerepét, de végül ezt Sam Rockwell kapta meg.

A film nem ugyanakkor játszódik, mint a könyv. Stephen King regénye eredetileg 1932-ben játszódott, ám Frank Darabont átrakta az időpontot 1935-re.

Stephen King ezt a filmet tartja a leghűbb King-adaptációnak.

Tom Hanks már A remény rabjaiban is benne lehetett volna, de ő helyette a Forrest Gumpot választotta.

Egy ideig Shaquille O’Neal is esélyes volt John Coffey szerepére.

Davis Ford Broncoja egy 2004-es koncepciómodell, mely sosem került gyártásba.

A filmet teljes egészében Magyarországon forgatták.

Marcus Aurelius pestisben halt meg.

Gemma gyenge játéka miatt a maga idejében a Filmátvételi Bizottság elutasította az alkotást.

Terence Hill éppen a Nevem: Senkit forgatta, azért nem tudta elvállalni a szerepét. Giuliano Gemma ugrott be a helyére.

A film sok mindent kihagy a regény történetéből, ez elsősorban az elejét és a végét érinti..

A Filmvilág (2020. június) mini-elemzést szentelt a filmnek (DVD-rovat), bár az évszám hibás (1953).

"...A Titanic tragédiájáról számos mozifilm és dokumentumfilm látott napvilágot, köztük a legsikeresebb, James Cameron 11 Oscar-díjat elnyerő 1997-es alkotása és a Joseph Goebbels megrendelésére 1943-ban született „náci Titanic”, amely a brit-amerikai kapitalizmust tette felelőssé a tragédiáért." (mult-kor.hu)

Forradalmi trükkjei ellenére a film nem kapott Oscar-jelölést a legjobb vizuális effektusok kategóriában. A rendező elmondása szerint ennek oka az volt, hogy az Akadémia akkor még csalásnak tekintette a számítógépek használatát a trükkök megalkotásában. A kategóriában így a Szárnyas fejvadász, a Poltergeist - Kopogószellem és az E.T., a földönkívül versengett, utóbbi győzedelmeskedésével. A TRON a legjobb hang és a legjobb jelmez mezőnyében volt versenyben.

A film Magyarországon először videokazettán jelent meg, a VICO kiadásában, 1992 májusában, Gyémántvadászok címmel. Fél évvel később a MOKÉP moziban mutatta be, Minden bele, fiúk! címmel. Előbbi változatban Kránitz Lajos és Szersén Gyula, utóbbiban Bujtor István és Ujréti László szolgáltatja a két főszereplő magyar hangját.

"Az első, néven nevezett Disney-herceg az 1959-es Csipkerózsika Fülöpje, akinek nemcsak a nevét, de a külsejét is a fiatal Fülöptől, Edinburgh hercegétől vették. A Fülöp (eredetileg Philip) azért is volt jó ötlet, mert az amerikai közönség számára is ismerősen csengett. A Csipkerózsika-beli Fülöp volt egyébként az első igazán „aktív” Disney-herceg, aki nemcsak az utolsó pillanatban vagy a háttérben tűnt fel, de értékelhető szöveges szerepe is volt." (port.hu)

Hammett csak egy regényt írt ebben a témában:
Az eltűnt feltaláló

A páros visszatért a kezdetekhez az utolsó közös filmjükben.
Western, Bud birkabundája, testvérek, galamb és sok minden más az első öt filmjükre emlékeztető motívumok.

John Travolta hatszor utasította vissza Gabriel szerepét. Csak akkor gondolta meg magát, amikor megtudta, hogy Dominic Sena rendezi meg a filmet.

Mayashida professzor szerepét eredetileg Akihiko Hirata játszotta volna (az '54-es filmben ő volt Daisuke Serizawa), ám pár nappal a forgatás megkezdése előtt komolyan megbetegedett és meg is halt.

Ez a "Godzilla 1985" című film eredeti verziója. Az amerikaiak jelentősen megváltoztatták a filmet (jeleneteket vágtak ki vagy kerültek máshova, Raymond Burrel új jeleneteket vettek fel). Az eredeti verzió 20 perccel hosszabb, mint az amerikai.

A film Szabó Győző - Toxikoma - Tíz év drogvallomásai c. könyve alapján készült. Érdekessége a könyvnek, hogy hamarosan kiadásra kerül ismét, azonban ezúttal kiegészül Csernus Imre jegyzeteivel is. Az új kiadáson már a film plakátja szerepel a borítón.

El akarod olvasni ezt a könyvet. Mert nem akarod, hogy drogos legyen a fiad. Vagy éppen azért, mert függő a lányod. Mert iszonyúan vonz a mámor, vagy mert kegyetlenül taszít a cucc, mégis mindennap beadod magadnak. Vagy csupán tudni szeretnéd, megéri-e tisztának maradni. Győző egy bátor srác Nyírbátorból. Felkavaró őszinteséggel meséli el, mennyire szórakoztató és kalandos az út a pokolba. Kendermezőkön és mákföldeken vezet keresztül, egészen a halál küszöbéig. Visszafelé viszont annál gyötrelmesebb. Győzőt mára egy ország ismeri, de a tíz évig tartó zuhanását szinte senki. Illetve egy valaki mégis, az őt kijózanító Morpheus, aki nem más, mint Dr. Csernus Imre. Hány embert veszített el Győző, mire megtalálta önmagát és az édes életet? Ezt a könyvet el fogod olvasni.

"Te, Győző, nagyon hálás vagyok neked! Azért is, hogy ott voltam veled az osztályon, meg azért is, hogy most ezt a pár sort én írhatom a könyvedben. Ja, meg az életnek!" - (Dr. Csernus Imre)
"A pokoljáráshoz tiszta lélek kell és naivitás, épp olyan, mint a fiatal Szabó Győzőnek volt. Ilyen pakkal lehet igazán hosszan haláltáncot járni. Győzőé egy példátlanul szép és fölemelő élettörténet, mely nem a karrierről, hanem az esélyről, a reményről, a mélységről szól. Vannak jelei a lélek mögül." - (Grecsó Krisztián)
"Büszke vagyok Győzőre, hogy meg merte írni azt, amivel manapság mindenkinek szembe kell néznie. Aki drogos, akinek ismerőse, barátja drogozik, akinek gyereke lesz vagy nő fel éppen, és annak is, aki úgy tudja, semmi köze ehhez az ügyhöz. A drog itt van körülöttünk, itt van bennünk. Győző kiírta magából. Le a kalappal, tesó." - (Hajós András)

Részlet a könyvből: "Nem éreztem, hogy figyelnek. Hogy beszélnek rólam. Hogy lebuktam. Még akkor sem, amikor a színház büféjében a kelkáposzta főzeléket eszegettem. Iszonyatosan be voltam állva. Olyan lehettem, mint egy lajhár. Vagy még rosszabb. A napon megerjedt gyümölcsök levétől belassult lajhár. Vagy még rosszabb. Egy drogos lajhár. A tányér fölött sztondulva tépegettem a kenyeret. Bele a főzelékbe. Láttam már, mikor valaki ilyet csinált. Minimum ötven évvel idősebb, mint én. És most Győző, a betépett nyugdíjas lajhár ül a büfében és eszeget. Két falat között persze tartom tempót. Percekig pihenek. Végül is nem sietek. Lassan elfalatozgatok, és közben utazom valahová. Legbelül. Aztán újra valami kis főzelék. Fincsi. Rágörnyedve a tányérra, néha résnyire kinyitom a szemem. Nem vagyok egyedül. Nahát, észre se vettem, hogy van még valaki rajtam kívül a helyiségben! Ráadásul engem néz. Szánakozva néz. Nem mond semmit, csak figyel. Ő is tudja. Ha eddig nem tudta, most már biztosan."
- libri.hu

Érdekességek, infók és werk a film facebook-oldalán: https://www.facebook.com/toxikomafilm
Toxikoma film első hivatalos videoklipje: Molnár Áron - Nem én leszek - Facebookon https://fb.watch/4O6UBze2Fu/ vagy Youtube-on https://youtu.be/syiXCnqTMlY.

A Family Guy egyik része megidézi a bárban játszódó jelenetet (ahol a hölgy egy béka, a többiek majmok).