Legfrissebb érdekességek

A főszereplőknek itt csak Arany Málna jelölés jutott...

"Megvan!" "Láttam!" "Részletes elemzést írtam online!" - reagálják az Agymenők (Howard, Leonard és Sheldon), mikor Raj azzal jön, hogy kikölcsönözte a négyórás verziót.

"Az átverés, sose voltak négyen egy gatyában!" - mondja Russell az Egy kapcsolat szabályai c. sorozatban, mikor szóba kerül a fenti film.

"Nem valami jó film, de nézzétek, milyen szép a sivatag!" - mondta Raj az Agymenők egyik részében, amikor Leonard és Howard társaságában a szabad ég alatt éjszakáztak.

"A gorillák védelmezőjét 1985. december 27-én találták holtan ruandai házában. A gyilkosságot egy orvvadászok által használt bozótvágókéssel követték el, a tettesek sem pénzt, sem vagyontárgyakat nem vittek el, s az ügyet soha nem sikerült tisztázni.

A brutális bűntény elkövetőjének személyére máig nem derült fény, de bizonyos, hogy a tudósnak azért a tevékenységéért kellett meghalnia, amelyet a veszélyeztetett emberszabású majmok érdekében végzett.

Fossey-t kedves gorillái között helyezték örök nyugalomra, a sírjára ezt írták: "Senki sem szerette jobban a gorillákat". Az általa létrehozott kutatóközpont és alapítvány ma is működik, életéről Sigourney Weaver főszereplésével forgattak nagysikerű filmet Gorillák a ködben címmel."
(mult-kor.hu)

A dalokat a filmben maga Taron Egerton énekelte fel.

https://port.hu/cikk/mozi/az-ordoguzo-premier-hihetetlen-allapotokrol-szamol-be-egy-most-elokerult-korabeli-cikk/article-63166

A bíró és a védőügyvéd kapcsolata, a per előtti társalgásaik nem tűnnek etikusnak...

A Valentin látszólag szintén egy némafilmsztárra utal, de ő nem érte meg a hangosfilmkorszakot...

Sok-sok utalás található a régi filmekre és sztárokra.

Ferd Astaire-Ginger Rogers
Férfiszenvedély stb.

Bulgert 89 éves korában gyilkolták meg, nem sokkal az után, hogy új börtönbe helyezték. Egy zokniba tett lakattal verték a felismerhetetlenségig össze.

A filmben lévő szexuálist tartalmazó jelenetek miatt a forgatást addig halasztották, amíg David Kross be nem töltötte a 18. életévét.

A filmet eredetileg a 20th Century Fox forgalmazta volna, azonban mivel a Disney felvásárolta a céget, így már az ő szárnyaik alatt debütált a produkció. Az Árok végül így is R-korhatárral került a mozikba, de több mint három évvel azt követően, hogy az alkotók leforgatták a filmet.

Hepburn elsősorban a balett tudása miatt kapta meg a szerepet.

Két próbafelvételen járt, 4 hónap eltéréssel.
Az elsőn tűsarkú cípőben volt, olyan 180 centi magasnak nézett ki, azonnal elutasították...
Majd visszahívták, mivel nem találtak mást.Akkor már lapos sarkú cipő volt rajta.

A rendező eredetileg Bosnyák származású

Bizonyos mozikban kutyabarát vetítéseket tartanak, vagyis kifejezetten a négylábúaknak vetítik le a filmet.

A főszereplő John Clark a Ryanverse egyik fő karaktere.

A film egyik jelenetében Adolf Hitler egy amerikai őslakos fejdíszét viseli. Hitlerről köztudott, hogy nagy rajongója volt Karl Maynek

A film története Christine Leunens "Caging Skies" című könyvén alapszik.A rendező már 2011-ben megírta a film forgatókönyvét.

A rendező első alkalommal írt forgatókönyvet is a saját filmjéhez.

Összességében 2009 óta dolgozik a filmen a rendező.
Várhatóan egy doku-dráma lesz a Jucifer zenekar dobosáról.

Adócsaláson és pénzmosáson kapott producer, ki nem fizetett stáb.

Zenéjét szerezte: Thom Yorke és Flea

Alain Delon Romy Schneider halála után belemerült a bánatba, és ebből a mély gyászból formálta meg az ebben a filmben alakított szerepet.

Alain Delon saját válása minden szomorúságát belevitte ebbe a karakterbe. Melville pedig Alain magányából mitikus filmet varázsolt.

Ezt filmet bemutatása évében 800 000-en nézték meg csak Párizsban! Hatalmas sikere volt. Alain első vonalbeli sztár. Följutott a csúcsra. 28 évesen rajongva csodált ikon.

Szerepel a Netflix kínálatában

A Vissza a jövőbe 2. jóslata, hogy a kultikus Cápa filmet még tizennyolc rész követi majd.

A Columbia Pictures már 2009-ben leszerződtette Peter Craiget a forgatókönyv megírására.

A film rendezői székét eredetileg Joe Carnahan (Fehér pokol) foglalhatta volna el, azonban miután a stúdió több alkalommal is elhalasztotta a forgatást, a rendező végül kiszállt a projektből.

A KDNP közleményben szólította fel a Netflixet, hogy törölje műsorai közül a 46 perces produkciót.

Ez volt az első játékfilm, amit Argentínában készítettek.

John Landis eredetileg Al Pacino-t kérte fel a főszerepre és 2 millió dollárost gázsit ajánlott neki, a színész azonban a Dick Tracy-t választotta inkább, melyért 3 milliót kapott. Landis szerint Pacino-val jobban működött volna a film.

Charles Grodin Razzie Awards jelölást kapott, szerintem jogosan...

Amikor Charlie egy beszélgetésben azt állítja, azért nem véleményezi Nicole sorozatát, mert sosem néz TV-t, éppen a TV előtt ül. A műsor, ami éppen megy, a Pénznyelő, ami arról szól, hogy egy fiatal pár milyen nehézségeket él átt egy házfelújítás alatt, megromlik a viszonyuk, válni készülnek, de a végén kibékülnek és összeházasodnak.

A végén gyűrűpörgetés egy utalás az Eredetre, totemként választva el a valóságot és a fantáziát.

Doc

Ez volt Gesztesi Károly utolsó szinkronmunkája.

In 2019 Haenel gave an interview accusing director Christophe Ruggia of sexually harassing her from the age of 12 to 15 after casting her in his film Les Diables by touching her inappropriately. Her account was backed up by many people who had worked on the film and noted Ruggia's inappropriate behavior towards her, along with letters he had written her at the time proclaiming his love for her. As a result Ruggia was expelled from the Société des réalisateurs de films, the guild for French directors. Though Haenel had explicitly chosen not to go to the police with her accusations, citing the justice system as "usually condemning so few sexual offenders" and "only one rape out of a hundred" and stating that "the justice ignores us, we ignore the justice.", the publicity garnered by her interviews about the abuse led the Paris prosecutor's office to announce they were investigating Ruggia.
https://en.wikipedia.org/wiki/Adele_Haenel

Poszeidon katasztrófa címmel ment a hazai mozikban.

A főszerepet eredetileg James Dean játszotta volna, le is szerződött rá és a sajtóban is bejelentették. Dean halálos autóbalesete után Paul Newman vette át tőle a szerepet.

Ez a film gyűjtötte össze a legtöbb pénz a francia remake kategóriában az USA-ban.

Tom Selleck,Steve Guttenberg és Ted Danson két héttel a forgatások megkezdése előtt végigjártak jó pár éttermet,nigth clubot,bárt, hogy jobban összekovácsolódjanak és, hogy elsajátítsák az agglegény életet.

Sokan még ma is úgy hiszik, hogy a Hyppolit volt az első magyar hangosfilm. Valójában néhány hónappal a Hyppolit forgatását megelőzően 1930 tavaszán a Hunnia már elkészítette Jávor Pállal A kék bálvány c. filmkomédiát, de a filmet csak másfél év múlva vetítették a filmszínházak. Mivel A kék bálvány nem hozta meg a várt sikert, ellentétben a Hyppolittal, ezért hamar feledésbe is merült
1931. szeptember 25-én bemutatott "A kék bálvány" című bűnügyi vígjátékot tekintik hivatalosan az első magyar hangosfilmnek. Főszereplők: Jávor Pál és Radó Nelli, rendező: Lázár Lajos, operatőr: Eiben István. A forgatókönyvet Bónyi Adorján bestselleréből Lőrincz Miklós és Faragó Dezső György írták. Amerikai krimik gyenge utánzatának minősíthető, nem is aratott átütő sikert. A filmet a körúti Royal Apolló moziban mutatták be.
A Hyppolitot 1931. nov. 27-én mutatták be.

A film egy "Custer történetet" mesél el, még ha a név nem is egyezik.

"Vörös András forgatókönyvét igaz történet ihlette. A valóságban Szűts Miklós festőművész családjával történt a hétköznapinak korántsem nevezhető eset. Az alkotók a család kérésére a neveket megváltoztatták és bizonyos szituációkat is átírtak, dramatizáltak, de a rendező elmondása szerint a legtöbb részlet hű a történelmi valósághoz." - Gueth Ádám (Filmnomád) cikkéből

Doc

Marianne festményeit valójában egy francia művésznő, Héléne Delmaire festette.

Céline Sciamma, a rendező, és a főszerepet alakító Adéle Haenel korábban együtt is éltek.

A film 2 200 000 dolláros költségvetéséből 1 millió csak Sinatra gázsijára ment el. Laurence Harvey 200 ezer dollárt kapott a szerepért.

John Hughes miután Chris Columbus otthagyta a Karácsonyi vakációt két szkriptet nyomott a rendező kezébe. A Fogda bujócskát (szintén Hughes műve) és a Reszkessetek betörőket!.

A filmet eredetileg Chris Columbus rendezte volna de nem igazán egyeztek a véleményei Chavy Chase-zel ezért otthagyta a filmet.

Magyar mozibemutató: 1962. október 4.

Úgy vették fel a jelenetet, melyben Harryék majdnem elütik véletlenül Kevint, hogy Culkin és a furgon is távolodott egymástól, majd később a vágószobában megfordították a képsort.

Érdekes megfigyelni, hogy a film elején leginkább felülről veszi a kamera Kevint, hogy kicsinek, sérülékenynek láttassa; míg a film végére már legtöbbször alulról, erősnek, magabiztosnak mutatja.

Culkinnak napi 5 órát engedélyeztek forgatni. Igyekeztek hozzá igazítani a forgatási ütemtervet.

Amikor Kevin kiélvezi, hogy egyedül maradt otthon, ugrálni kezd szülei ágyán. A jelenet felvétele alatt többen is az ágy alatt feküdtek készen arra, hogy elkapják a gyereket, ha netán véletlenül leesne.

Catherine O'Hara otthon gyakorolta "a bűntudatos anya nézését" a második részre, hogy hihetőnek tűnjön a második fiaskó utáni bánata.

A "gonosz kazánt" két srác működtette, egyikük mozgatta, míg másikuk a fényekért volt felelős. Eredetileg, a fiú álmában a kazán felüldözte volna Kevint a lépcsőn, de mivel ennek megvalósítása cirka 1 millió dollárba (!) került volna, elvetették az ötletet.

A Gus Polinskit alakító John Candy minden mondatát improvizálhatta, annyira megbízott benne a rendező, Chris Columbus és az író, John Hughes is.

A rendező a dolgozószobájában tartja az egész stáb által aláírt szánkót, melyen Kevin lecsúszik a lépcsőn. Sőt, azt a megégett műfejet is ott tartja, melyet Joe Pesci "forrófejű" jelenetében használtak fel.

"No yetis were harmed during the making of this film"

A filmet a Ricsárdgír nevű zenekar frontembere írta és rendezte.

Jackie Coogan már felnőttként beszélt a film egy jelenetéről, mikor a kisfiú és a csavargó egymás karjaiban zokognak. A könnyek valódiak voltak: úgy magával ragadta őket a szerep, hogy csakugyan sírtak.

1942-ben Ginger Rogers-szel készül egy mozifilm, szintén zene nélkül még.
Végül Bob Fosse készített zenés darabot a témában.

Velma Kelly a színpadi és pózai változatban nem létezett még

A filmet egy nap alatt forgatták.

Dan Brown
Az elveszett jelkép
címû könyv részlete:

"A folyadéklégzés 1966 óta valóság, amikor is Leland C. Clark sikeresen tartott életben több órán át egy egeret oxigenizált perfluorokarbonba merítve. 1989-ben a technológia drámaian mutatkozott be A mélység titka címû filmben, bár nem sokan tudták, hogy nem mozieffektust, hanem létezõ tudományos módszert látnak. Eredetileg arra kísérletezték ki, hogy a koraszülöttek légzését segítendõ, visszahelyezzék õket a folyadékkal telt anyaméhre emlékeztetõ környezetbe. A terhesség alatt a magzatvízben lebegõ babák tüdejének nem volt idegen a folyadékkal telítettség állapota. A perfluoro-karbon valaha túl viszkózus volt ahhoz, hogy be lehessen lélegezni, de újabban már csaknem vízállagú a belélegezhetõ folyadék. A CIA tudományos és technikai igazgatóságán „Langley varázslói",ahogyan hírszerzõ körökben nevezték õket, kiterjedt kísérleteket folytattak oxigénnel telített perfluoro-karbonnal, hogy új technológiákat fejlesszenek ki az amerikai hadsereg számára. A haditengerészet mélytengeri elit búvárosztagai úgy találták, hogy ha a szokásos heliox vagy trimix helyett oxigeni-zált folyadékot lélegeznek be, jóval mélyebbre tudnak merülni a keszonbetegség kockázata nélkül. Hasonlóképpen a NASA és a légierõ is visszaigazolta, hogy a hagyományos oxigénpalack helyett folyadékbelégzõ készülékkel felszerelt pilóták jobban bírják a nyomásterhelést, mert a folyadék
egyenletesebben terjed a szervezetben, mint a gázok."

A filmben feltűnik a kor egyik legmenőbb együttese, az Olympia. Énekesük: Horváth Charlie.

Bacsó Péter: A Kitörést közvetlenül A tanú után csináltam, egy csepeli munkásfiú lázadásáról szólt, Oszter Sándor játszotta a főszerepet. Nagy izgalmakat okozott a film, egy évig nem engedték bemutatni. Végül Aczél György azt mondta, menjek ki a csepeli ifjúmunkásokhoz, vetítsem le ott a filmet, s ha nekik tetszik, akkor mehet. Szerencsére tetszett nekik. A Kitörés nagyon népszerű film volt, Konrád Györggyel írtuk közösen. A filmben szerepelt Konrád barátja, Liska Tibor közgazdász, aki fantasztikus figura volt! Annyira szikráztak a fejében a gondolatok, annyira hadart, hogy nem lehetett utószinkronizálni.

A film befejezése alapvetően más, mint a regényé...

Line Arlien-Søborg mesél a film hátteréről:
https://www.ekkofilm.dk/artikler/miste-sin-egen-fortaelling
(részlet, angol Google-fordítás)
Shortly after the accident, Malmros and I went to Berlin. We were to attend this year's Berlinale, where the Beauty and the Beast were displayed.
Malmros was saddened and at the same time preoccupied with the film's exposure at the festival. One evening after the premiere of the film, we sat in a hotel room talking about his own and his wife's grief and loss. It is included in the film in a different version than what actually happened.
In the hotel room, Malmros declared me his love. He stressed that his feelings for me could not be compared to the love he felt for his wife. Malmros' wife had sensed his feelings for me, and he said it had contributed to her depression and psychosis - and thus the death of their little daughter.
My world broke down. I was in shock. Everything fell into place and at the same time everything fell apart. The confidence I had had for Malmros disappeared all at once. What I thought was a friendship turned out to have a completely different meaning for Malmros. Suddenly it dawned on me that Malmros' fascination had lasted, from the age of fourteen to fifteen under the recordings of the
Tree of Knowledge, to the age of sixteen to seventeen years while we were making Beauty and the Beast.
A színésznő nyilatkozatát cikkek sora követte, a rendező is kénytelen volt reagálni. Akit érdekel a téma, itt is talál több hivatkozást.

A ruhatárban a legendás pornósztár, Ron Jeremy keresi a fekete bőrkabátját.

"El dia de los muertos, vagyis halottak napja a mexikói folklór egyik legfontosabb eseménye, de az egészen jellegzetes külsőségek miatt az egész világon ismerik – gondoljunk csak az olyan filmekre, mint a Coco vagy a Holtak könyve, esetleg a zseniális Grim Fandango videojátékra. Mexikóban látványos utcabálokat és parádékat tartanak október utolsó napjaiban, az ünneplés pedig november másodikán éri el a csúcspontját. Az idei mexikóvárosi felvonuláson is több százezren vettek részt, itt nézhet róla látványos fotókat, vagy itt egy videót.

Az ember azt gondolná, ez évszázados hagyomány, mint a riói karnevál vagy a busójárás, de valójában nem: a mexikói fővárosban 2016-ban tartották az első ilyen parádét. Méghozzá azért, mert az előző évben a mozikban nagy sikerrel futott James Bond-film, a Spectre nyitójelenete épp Mexikóvárosban játszódott, a halottak napi – akkor még fiktív, csak a forgatókönyvírók fejében létező – felvonuláson...

Ez nem csak 900 millió dolláros jegybevételt hozott a mozipénztáraknál, de óriási érdeklődést is generált a Mexikóba utazó turisták részéről. Mindenki részt akart venni a hagyományos halottak napi parádén, amit a filmben látott. A város pedig azt mondta, oké, rajtunk ne múljon, csinálunk nektek parádét, ha annyira akarjátok (más mexikói városokban, főleg az ország déli részén egyébként valóban szokás volt az ilyen felvonulás, de pont a fővárosban nem)." (index.hu)

Alan Silvestri a film zenei anyagában egy korábbi munkáját, a
Blown Away filmzenéjét is megidézte.

A filmben szereplő boksz mérkőzés valójában nem történt meg.

A film eredeti a FoxSearchlight égisze alatt készült, azonban azzal, hogy a Disney felvásárolta a médiapiaci óriást, ez lesz az Mickey egeres stúdió első R-korhatáros horrorja.

Beatriz Olivares, a filmben 17 éves Sofía, a valóságban 30 éves.
Dafne Fernández (Blanca) 32.

Doc

Az egyetlen Stallone által rendezett film, melyben nem ő maga játssza a főszerepet.

Travoltának nagyon tetszett a Rocky III, és azt javasolta a stúdiónak, hogy egy olyan rendezőt keressenek meg a projekthez, aki legalább annyi energiát tudna adni a filmnek mint Stallone az említett alkotásnak. A Paramount megfogadta a színész tanácsát és felkérték magát Stallonét a rendezésre.

Amikor Charlie egyedül marad az anyósa házában az emeleten, a fényképeket nézi, az egyiken egy újságkivágás, amin Charlie és Nicole ülnek a kanapén és a cikk címe: "Jelenetek egy házasságból". (valószínűleg utalás a nagy előd Bergman-filmre)

Joe Pesci állítása szerint legalább ötvenszer mondott nemet a szerepre, mielőtt végül elfogadta volna.

Juana Acosta (Ana) és Ernesto Alterio (Antonio) a valóságban is egy pár.
A rendező kifejezetten azt akarta, hogy az egyik pár valódi pár legyen, így kerültek be a filmbe.

Doc

A Goldberg család egyik részében az anya Halloweenkor e film gonosz óriás robotjának öltözik (aztán le se veszi az "öltözéket", így szolgáltat pár poént).

A film Grover Cleveland valamelyik elnöksége alatt játszódik, aki egyedülálló módon kétszer volt elnök, de nem egymás után.
Ráadásul egy 52 éves időszak alatt ő volt az egyetlen nem republikánus elnök.

Kickboxer: Megtorlás címmel vetítette a Mozi+.

Az Agymenők egyik részében a tudóskák azon vitatkoznak - némi nyelvtani kilengés közepette -, hogy az időutazás logikája számos ponton következetlen.

Kim Basingert ezért az alakításéáért Arany Málnára jelölték.

Volt egy,-szerintem jobb- ,eredeti befejezés is...

Julia Roberts ebben a filmben is kihasználhatta lovastudását.

Julia Roberts tud lovagolni, itt is őt látni...

Amikor az anyuka letolja a lányát, a Depeche Mode egyik slágerét ("Wrong") üvölteti a csemete.

A Goldberg család c. sorozat egyik részében Barry barátnőjének apja szerint ez egy "Hamupipőke-történet".

Sebastian 'Baaba' Bouchard Piszkos Harryt is megidézi a(z ideiglenes) felettese előtt.

- Te meg mit bámulsz? Te meg mit bámulsz?
(Luke (Modern család) a tükör előtt a Taxisofőr legendás jelenetét próbálgatja, amikor rászól a nővére)
- Mondd, hogy csak egy filmjelenetet próbálsz és nem a tükör zavart össze!

Dömölky János első filmje, a Mélyrétegben 43 évig porosodott az MTV archívumában, mivel az akkori kultúrpolitika máig ismeretlen okokból betiltotta.

Hyppolit nem volt lakáj!
A háztartás hibátlan működéséért felelős "főszolga"-ként a helyes megnevezése komornyik (vagy butler).
Aki a filmben inkább lakáj, az az aki a kalapot és az esernyőt elveszi Schneidertől (másodkomornyik-ként mutatkozik be) vagy a Tóbiás, amikor a "gyerekruhát" kap.

Doc

Shannon Lee (Bruce Lee lánya) közbenjárására Kínában nem mutatták be a filmet.