Legfrissebb érdekességek

Videoklip: Nagy Bettina - Kitaszítva - Youtube-on https://youtu.be/yuQJ2egKgDY
Dalszövegíró, zeneszerző: Hrutka Róbert

Itt még szó sincsen a rokoni kapcsolatról, ezt a folytatásban találták ki.

Enyedi Ildikó már Az én XX. századom után el akarta készíteni a filmet, akkor Gérard Depardieu vagy Andorai Péter lett volna a főszereplő.

A film Cheryl Araujo esetén alapszik, akit 6 férfi erőszakolt meg egy Massachusetts-i kocsmában 1983-ban. Közülük 4-et elítéltek, a bárt pedig 2 évvel később bezárták.

"Ismét egy film, ahol nem jön ki a matek. Az űrből érkezett Dolog által megtámadott sarkkutató állomáson szinte mindenki életét veszti, vagy azért, mert megöli az idegen lény, vagy azért ölik meg, mert megfertőzte az idegen lény és a végére csak ketten maradnak a legénységből, MacReady (Kurt Russell) és Childs (Keith David), akikről tudjuk, hogy szép lassan halálra fognak fagyni, hiszen az állomásból nem maradt semmi, de még isznak egy kis whiskey-t. Csakhogy elvben volt még egy túlélő, Nauls (T.K. Carter), akit akkor láttunk utoljára, amikor a fertőzött Blair megölte Garryt, ő pedig simán elszaladt. Az eredeti elképzelés az volt, hogy ő is átalakul, hatalmas csápjai lesznek – csakhogy erre már egyszerűen nem maradt pénz, John Carpenter rendező pedig azt remélte, senki sem veszi majd észre a hiányzót." (port.hu)

A történet 1949-ben kezdődik és olyan 30 évet fog át.

A filmet még 1983-ban forgatták Magyarországon.

Adaptáció: J.P. Gallagher (book "The Scarlet Pimpernel of the Vatican").

Kemény, kritikai hangvételű film, amelyet az 1968-as szovjet bevonulást követően betiltottak.

José Giovanni írta a (forgató)könyvet is (adaptálta a saját művét, mely A kiközösített címmel jelent meg).

Ez megint eredetileg egy Poirot történet.

A főszereplő filmjei közül ez valóban Miss Marple történet.

Miss Marple ebben a történetben a regényben nem szerepel.

Agatha Christie szerint Albert Finney volt az igazi, pont olyan, ahogy ő elképzelte.

Ügynökök JB kezdőbetűkkel: Joss Beaumont, James Bond, Jason Bourne, Jack Bauer...

Belmondo dublőr nélkül, saját maga csinálta meg a kaszkadőrjeleneteit. Ideértve azt a híres autós üldözési jelenetet is, amit az Eiffel-toronytól nem messze, a Szajna partján és a Trocadéro téren vettek fel.

Mivel Spielberg már nekiállt a Schindler listájának, ezért az utómunkálatokat George Lucas-ra hagyta.

A regényben John Hammond egy gátlástalan üzletember, azonban a filmben egy kedves, idős úrrá szelídítették, mivel Spielberg bevallottan azonosult a karakter szórakoztatás iránti megszállottságával.

Amikor a T-Rex a dzsipben lévő gyerekekre támad, a sikolyaik valódiak, ugyanis a tetőablaknak nem kellett volna betörnie. A baki azonban megtetszett Spielbergnek, és benne maradt a filmben.

A filmet James Cameron is szerette volna megrendezni, és elárulta, hogy nála Arnold Schwarzenegger játszotta volna Alan Grantet.

A kritika nem bánt kesztyűs kézzel a filmmel, a mozikban azonban jól szerepelt, 162 millió dollárt szedett össze világszerte, ami a legtöbb a 9/11-es témájú filmek közt a kétezres években. A 18.7 milliós nyitó hétvége rekord Oliver Stone karrierjében.

Dominick Pezzulo özvegye követelte, hogy férje halálának jelenetét változtassák meg a végső verzióban. A producerek engedtek az akaratának, így miután a Jay Hernandez által alakított férfi lead egy jelzőlövést, már csak az élettelen testét látjuk. Emiatt viszont sok néző azt hitte, hogy Pezzulo öngyilkos lett.

A tesztközönség azt hitte, hogy Dave Karnes (Michael Shannon) figurája csak kitaláció. Az egykori tengerészgyalogos azonban a 9/11-es események hatására valóban visszatért a seregbe, és később két turnust is teljesített Irakban. Egy másik tengerészgyalogos, Jason Thomas is szerepel a filmben, a fekete férfit azonban egy fehér színész alakítja. A producerek állítása szerint a forgatás idején nem tudták, hogy Thomas fekete volt. Később bocsánatot kértek a férfitől a hibás casting miatt, aki azonban nem neheztelt rájuk ezért, mondván, hogy nem akarja negatív fényben feltüntetni a filmet.

Scott Strauss tisztnek, aki a New York város vészhelyzeti csoportjának tagjaként az elsők között érkezett a helyszínre szeptember 11-én, felajánlották, hogy alakítsa önmagát a filmben. Nemet mondott, helyette Stephen Dorff kapta meg a szerepet. Strauss konzultánsként segítette a produkciót, de pénzt nem fogadott el a munkájáért.

Nicolas Cage úgy készült fel John McLoughlin szerepére, hogy tökéletesítette a New York-i akcentusát, illetve, hogy megtapasztalja maga is a klausztrofóbiás félelmet, órákat töltött egy izolációs tartályban.

A William Jimeno feleségét alakító Maggie Gyllenhaal még 2005-ben azt fejtegette, hogy valamilyen formában Amerika is felelős a 9/11-es támadásokért, ezért személyesen kereste fel a Jimeno házaspárt, és felajánlotta nekik, hogy visszamondja a szerepet. Ezt egyikük se akarta, sőt áldásukat adták rá, hogy a színésznő játssza el Allison Jimenót.

A filmből nem derül ki, de John McLoughlin és William Jimeno a kimenekítésük után a kórházban többször is életveszélyes állapotba kerültek. Kénytelenek voltak az egészségügyi állapotuk miatt nyugdíjba vonulni, és még a film bemutatójának idején is műtétről műtétre jártak.

A Ground Zero rekonstrukciója olyan hiteles lett, hogy William Jimeno rendőrtiszt, akit a filmben Michael Peña alakít, a helyszínre látogatva poszttraumás stresszt élt át. Jimeno többször is látható a filmben, utoljára a barbecue jelenetben a történetet inspiráló többi egyenruhás (John McLoughlin, JJ McLoughlin, Allison Jimeno, Bianca Jimeno) mellett. Peña meg is öleli őt. A színész a forgatás előtt beköltözött Jimeno New Yersey-béli házába felkészülés gyanánt.

Mielőtt színésznek állt volna, Steve Buscemi a New York-i tűzoltóságnál dolgozott. A szeptember 11-i terrortámadások után a városba repült, hogy besegítsen a régi tűzoltóállomásán. A filmben, az egyik jelenet hátterében látható egy 55-ös számú tűzoltóautó. Ez volt a színész régi őrsének a száma.

John McLoughlin szerepére első körben Mel Gibsont és George Clooney-t szemelték ki. Gibsonnak tetszett a szkript, de visszamondta a lehetőséget, hogy megcsinálhassa az Apocalyptót. Kevin Costner és John Travolta neve is felmerült, utóbbi azért mondott nemet, mert a A tűzből nincs kiútban már eljátszott egy hasonló szerepet. Donna McLoughlint eredetileg Hilary Swank játszotta volna, de Costner távozása után ő is kiszállt.

Oliver Stone rendező a filmbéli rendőrök egy jelentős részét a PoliceActors.com nevű oldalról toborozta, ahol olyan egykori vagy ma is aktív egyenruhások találhatóak, akik egyben tagjai a legnagyobb színész szakszervezetnek (Screen Actors Guild) is.

50 olyan rendőrt, mentőst és tűzoltót utaztattak el a Los Angeles-i forgatásra, akik annak idején részt vettek a mentésben. A filmben ők alkotják a láncot, amikor a romok közül hordágyakon hozzák ki a sérülteket.

A New York Port Authority (a város autonóm rendvédelmi hatósága) engedélyezte, hogy a stáb a főhadiszállásukon forgasson, és még egyenruhákat és felszereléseket is biztosítottak számukra. Hálából Oliver Stonék három héttel a premier előtt levetítették a filmet a Port Authority azon munkatársainak, akik kockáztatták az életüket szeptember 11-én.

New York városa a 9/11-es rombolás bármilyen helyszíni rekreációját megtiltotta, még azt sem engedélyezték a produkciónak, hogy a tornyok egykori helyére feltekintő színészeket lefilmezzék. Azt felvehették, ahogy az egyenruhások megközelítik a helyszínt, de a WTC-hez közvetlenül kötődő jeleneteket Los Angelesben kellett rögzíteniük.

Összesen körülbelül 240 tonna anyagot használtak fel, hogy megalkossanak egy teljesen 3 dimenziós Ground Zerót. A por ugyan (az eredeti helyszínnel ellentétben) nem volt mérgező, de a stábtagoknak így is maszkot kellett viselniük, hogy kibírják. Oliver Stone rendező meg is betegedett tőle.

Ez volt az első olyan moziforgalmazásba kerülő játékfilm, amelyben rekonstruálták az ikertornyok összeomlását.

A forgatókönyvet Pupi Avati rendező írta.

Elizabeth Mitchell eltörte az orrát a forgatás közben.

Mindez Tanganyika engedélyével...

Victoria Gotti könyvet is írt édesapjáról és a vele járó örömökről, borzalmakról egyaránt, melynek eredeti címe egyezik a filmével, magyar fordításban pedig A szenátor lánya címmel jelent meg.

Ingrid Bergman szerint nem neki, hanem Valentina Cortesenek kellett volna Oscart kapnia.

Jó, de ez miért érdekesség?

Alexander Stuart azonos című irományából készült.

"Frank Capra filmjének óriási kultusza van Amerikában, karácsonykor mindig levetítik, és sokan a filmtörténelem nagy klasszikusának tartják. A bemutató idején azonban még nem lett belőle siker, sőt.

Philip Van Doren Stern 1938-as regényének jogait 10 ezer dollárért a Capra által alapított Liberty Films vette meg, és a cég 1,54 millió dolláros kölcsönt vett fel rá a Bank of Americától, így 3,2 (42) milliós büdzséből kezdték el forgatni, a kor nagy sztárja, James Stewart főszereplésével. Mire lekerült a mozik műsoráról, 525 ezer dolláros veszteséget hozott össze a kis független stúdiónak. Hogy elkerüljék a végrehajtást, Capra és a másik alapító, Samuel J. Briskin árverésre bocsátották a Libertyt, amit végül a Paramount vett át, 1951-ben pedig be is olvasztották a nagyobb cégbe." (port.hu)

"Az 1990-es években nagyon felfutottak a nagy költségvetésű animációs filmek, és a 20th Century Fox sem akart kimaradni a buliból. 1994-ben megalapították a Fox Animation Studios-t, és első filmjük, az Anasztázia komoly sikert aratott. Ezen felbátorodva zöld utat és 85 (128) milliós büdzsét adtak a Titan A. E. című animációs sci-fi kalandfilmnek. A produkció csúnyán elhasalt, mindössze 9.4 (14) milliót hozott, amiben nagyban közrejátszott, hogy a nézők és a kritikusok sem igen tudták eldönteni, hogy a film gyerekeknek szól, felnőtteknek, vagy gyereklelkű felnőtteknek. 10 nappal a bemutató után a Fox Animation Studios lehúzta a rolót, és helyére a Blue Sky Studios lépett." (port.hu)

A merényletben egyetlen fontos ember sem halt meg, és a többségük eleve ott sem volt.

Hitler kedvenc rendezője is "szerepel", mint fényképész.

A Vágy villamosa alapján.

A tettes a valóságban soha nem került elő, nem tudni, mi lett vele.

Amikor elkezdtük a Bástyasétányt, még Kondor István volt a filmfőigazgató, aki elfogadta a filmet. Gyuszival elutaztunk külföldre, és mire visszajöttünk, addigra Szabó B. István ült a székben, aki betiltotta a filmet. Azt akarta mutatni, hogy erőskezű filmfőigazgató lesz. Párhuzamosan készült a Bástyasétány és a Holnap lesz fácán című Sára Sándor-film, közülük kellett választania, de Sára Sanyi nehezebb falat volt, Gyuszi pedig már bejáratott betiltott volt az előző filmjeivel, mert mindig beleláttak valamit a filmjeibe. (Csákány Zsuzsa, vágó)

Az Így vagy tökéletes közel 9 hónapot várt a hazai mozibemutatóra. Eredetileg 2020. decemberében láthatták volna a nézők, de a pandémia és a mozik bezárása miatt halasztani kellett a premiert. A kész film azóta dobozban várja a mostani, augusztus 19-ei országos indulást, pont úgy, pont abban a formában, hosszban, ahogy azt az alkotók az eredeti bemutató időpontra elkészítették, illetve amit az idei Magyar Mozgókép Fesztiválon már egy alkalommal láthatott is a közönség. (cornandsoda.com)

Az Így vagy tökéletes felvételei 2019. nyarán zajlottak. A stáb a teljes filmet gyors tempóban, a legkülönbözőbb napszakokban, 34 nap alatt rögzítette, aminek köszönhetően néha még hajnali háromkor, illetve már a hajnali derengésben is a kamerák előtt álltak a szereplők a legváltozatosabb külső és belső helyszíneken, így többek között könyvesboltban, kórházban, lakótelepen, a Margit-szigeten, és a volt Nemzeti Színház épületében is. (cornandsoda.com)

A két össze nem illő főszereplő kiválasztásakor az volt a legfőbb vezérelv az alkotók számára, hogy olyan színészeket találjanak, akiket még nem látott együtt a közönség, a személyük nem forrott össze a romantikus vígjátékokéval. A zsémbes férfi főhősre viszonylag hamar ráakadtak, és ennek köszönhetően, már a budapesti Katona József Színház művésze, Fekete Ernő mellé keresték a „tökéltes nőt”. Magyarország mellett, Romániában, Szlovákiában és Szerbiában is kutattak a megfelelő színésznő után. Szinte az utolsó pillanatban akadtak rá a vajdasági Béres Mártára, aki monodrámája, a One-Girl Show-ban nyújtott alakításával keltette fel a rendező, Varsics Péter érdeklődését. (cornandsoda.com)

A nézők érdeklődést egyből felkeltő filmcím kulcsfontosságú tényező a romantikus vígjátékoknál. A készítők ezúttal is hosszasan mérlegelték az ideális elnevezést, de amíg rátaláltak az Így vagy tökéletesre, addig a Verne Gyula a Holdon munkacímet kapta tőlük a film, ami a kész alkotás egyik ikonikus, és nagyon vicces jelenetében elhangzó párbeszédre utal. Ez a dialógus egyébként benne van a mozikba kerülő, végső változatban. (cornandsoda.com)

Minden idők legnagyobb bevételt hozó zenés filmje.

Sokak szerint ez a film nélkül nem készül el a Psycho.
Hitch meg akarta mutatni, még mindig ő a műfaj mestere.

A szinek kifakultak, a még élő szereplők emlékei segítségével állították helyre őket.

A díszletbe még a vizet is bevezették.

Az alacsony költségvetéshez hozzájárult, a rendező a színészeket olcsón tudta szerződtetni.

Szintén vitatott, Hitch részt vett-e egyáltalán a zuhanyozós jelenet forgatásán.

Máig vitatott, a zuhanyozós részben hol szerepelt dublőr és kicsoda.

Janet Leigh egy kicsit belepislogott egy képbe, mikor már nem élt, de végül benne maradt a filmben.

Az első film, ahol egyáltalán egy WC-t mutatnak.

Ha a film hamarabb készül, Cary Grant játszotta volna a férfi főszerepet.

Cary Grant dublőr nélkül csinálta meg a nehezebb jeleneteket is, támaszkodva akrobata múltjára.

Az autóvezetés kicsit rázós volt, hiszen Grace Kelly-nek szemüveg kellett volna hozzá.

"Mivel a rendező a 100 százalékos valósághűségre törekedett, a szereplők általában a civil életben is azt csinálják, amit a DAU skanzenjében. A Natasa francia vendégtudósát például Luc Bigé biokémikus alakítja, akinek a filmbéli szexjelenete is valódi." (port.hu)

"Az orosz rendező a 2000-es évek közepén az ukrajnai Harkovban egy szinte városnyi díszletben teremtette újra annak a titkos szovjet kutatóintézetnek a hiteles mását, amelyben a Nobel-díjas orosz fizikus, Lev Landau (1908–1968) dolgozott. Több mint négyszázan választották az ukrán jelen helyett a szovjet hatvanas éveket, és költöztek be ide, hogy a nap 24 órájában a meghatározott karakterekben éljék az életüket. A két éven át tartó kísérlet során a rendező folyamatosan 35 mm-es kamerákkal forgatott, az előre kitalált történeteket a szereplők viszonyai alakították. A 700 órányi filmanyagból tucatnyi film készült, az első a sorban a DAU. Natasa, mely a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Ezüst Medve-díjat nyert." (port.hu)

"A filmben látható egy 13 perces orális szexjelenet a lány és barátja közt, ami annyira kiverte Cannes-ban a biztosítékot, hogy tömegek vonultak ki a vetítésről. Még a premier előtt derült ki, hogy a rendező a jelenet felvétele előtt alkoholt itatott a vonakodó színészekkel, és később nem volt hajlandó megmutatni a filmnek ezt a részét Ophélie Bau színésznőnek. Jogi csatározások miatt máig nem került forgalmazásba a film, és hiába forgott már le a trilógia harmadik része is, kérdéses, hogy egyáltalán bemutatják-e valaha." (port.hu)

"Egy trilógia középső darabjának szánt, majd négyórás Mektoub, My Love: Intermezzo François Bégaudeau regényének adaptációja." (port.hu)

"Alain Guiraudie filmje olyan kritikailag elismert, 8 César-díjra jelölt erotikus thriller, amelyben néha premier plánban ejakuálnak a főszereplők. (...) Az explicit jeleneteket testdublőrök segítségével vették fel, mert a színészek nem vállalták az éles szexet." /port.hu/

"A Q a műholdas csatornák és a kereskedelmi tévék éjjeli műsorsávjában vetített erotikus melodrámákra hasonlít, leszámítva, hogy itt éles szexjeleneteket is lehet látni – igaz, a magyar mozikba csak a softcore verzió jutott el." (port.hu)

"...minden kisfilmben akad explicit jelenet, az egyikben például egy férfi 8 percen át maszturbál a szabad ég alatt. A rendezők közt olyan neveket találunk, mint Gaspar Noé (aki már az összeállításunk első részében is szerepelt az egyik filmjével), az amerikai Larry Clark (Ken Park, Kölykök) vagy Marina Abramovic, a performanszművészet sztárja." (port.hu)

"Mitchell munkamódszere is egyedi volt, amatőröket castingolt be 500 jelentkező közül, majd 2 és fél éven át improvizált velük, és az általuk kifejlesztett történetet forgatta le. A végső orgiajelenetbe az amúgy meleg rendező is beszállt, és életében először orális örömökben részesített egy nőt a „szolidaritás gesztusaként.”

A 2006-os Cannes-i Filmfesztiválon debütált Shortbus a Variety szerint „kétségkívül minden idők szexuálisan legexplicitebb amerikai filmje, a pornókat leszámítva.”" (port.hu)

"A Cannes-ban debütált filmben egy explicit jelenet látható, főszerepben két francia pornószínésszel, Ovidie-vel and Titof-fal. A téma miatt itt teljesen érthető, hogy profikhoz nyúlt a rendező." (port.hu)

"A talán legemlékezetesebb jelenetben egy orgiát láthatunk, ahol két színész (akik egyébként profi pornósok) nem csak eljátssza, hogy szexszel. A dán rendező későbbi filmjeiben is használta az explicit szexet a sokkolásra, de mind az Antikrisztusban, mind A nimfomániásban dublőröket, illetve digitális trükköket vetett be." (port.hu)

"A francia Bruno Dumont első rendezésének nincs köze Krisztushoz, de azért így is elég provokatív. Az észak-francia kisvárosban játszódó történet főszereplője a fiatal Freddy, aki viszonyt folytat a helyi szupermarket egyik pénztárosnőjével, Marie-vel. Emellett egy helyi banda vezetője is. Munkájuk nincs, egész nap a lopott motorjaikkal garázdálkodnak, és amikor egy fiatal bevándorló érdeklődni kezd Marie után, csoportosan támadnak rá. A szexjeleneteket, amik közt akad nemi erőszak is, Dumont extrém közeli felvételeken mutatja meg, hogy érzékeltesse a szex állatias természetét. A színészek mind amatőrök, a rendező így próbálta elérni, hogy természetesnek hassanak ezek a jelenetek." (port.hu)

"A hírhedt Dušan Makavejev a szerb, illetve a jugoszláv film legnagyobb lázadója volt, akinek több filmjét is Arany Pálmára, illetve Ezüst Medvére jelölték, odahaza viszont tiltólistára került, és „Lenin emlékének és a kommunizmus szent eszméjének” megsértése miatt el is kellett hagynia az országot. Az 1974-es Sweet Movie-val szintet lépett, ezt a filmet ugyanis már a nyugati országok egy részében is betiltották. Az avantgárd szatírában két nőt követhetünk, az egyik egy szűz kanadai szépségkirálynő, aki az aranypéniszű milliomos férje elől menekül, a másik egy cukrot és édességet szállító hajó szocialista kapitánya, Anna Planeta. A provokatív alkotás a kommunizmusból és a kapitalizmusból egyaránt gúnyt űz, és a prüdériát is támadja az explicit szexjelenetekkel, sőt, az eredeti változatban még koprofília és emetofília is volt.

A film bemutatását a brit cenzúrahivatal nem engedélyezte, és Olaszországban is csak Pasolini ajánlására kaphatott zöld utat. Az Anna Planetát alakító lengyel Anna Prucnal 7 évig nemkívánatos személy volt hazájában, és még akkor sem engedték be az országba, amikor haldokló édesanyját szerette volna meglátogatni." (port.hu)

"Debra Winger nemrégiben elárulta: eredetileg ő kapta meg Dottie Hinson szerepét kapta az 1992-es baseball-vígjátékba, a Micsoda csapatban (sőt, három hónapig együtt edzett a Chicago Cubs csapattal, hogy felkészüljön a filmre!), ám miután Penny Marshall rendező a karrierje csúcsán lévő Madonnát is leszerződtette, a színésznő úgy érezte, itt egy „Elvis-film” készül, és abban már nem akart részt venni." (port.hu)

A film vége bevezetés a (zen) buddhista tanokba.

Az alábbiak is kitérnek a fenti filmre (kb. 33. perc k.): https://www.youtube.com/watch?v=hPTnZdeBc0I

"A 2008-ban készült Kaméleon című magyar filmvígjáték alkotói Portik Tamásnak külön köszönetüket fejezték ki, akinek a neve a stáblista után szerepel. A film egyik jelenetét ugyanis az érdekeltségébe tartozó egyik belvárosi kávézóban forgatták. A filmmel kapcsolatban felmerült az is, hogy valójában Portik Tamásról és korábbi élettársáról, Halmos-Riskó Almáról szól. Ezt a rendező Goda Krisztina (forgatókönyvíró Divinyi Réka) mindvégig tagadta, azonban a Halmos-Riskó család túl sok azonosságot lát a filmben. Állításuk szerint gyakorlatilag az összes szereplő és a történet is egy az egyben megegyezik azzal, ami a valóságban történt. Vajna András filmproducer, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos hazugsággal vádolta meg Portikot. Kálomista Gábor visszaemlékezése szerint: „Portik kézzel belejegyzetelt a könyvbe, hogy hitelesebbek legyenek a jelenetek. Aztán kiderült, hogy több helyszín, ahol forgatni akartunk, hozzá tartozik. Ebben segíteni akart, amit elfogadtunk. Volt olyan is, hogy nem tudtunk elintézni útlezárásokat, de az embere telefonált egyet, és pár perc múlva ott álltak a rendőrök haptákban.”" (wiki)

A Hatholdas rózsakert Babits Mihály egyetlen megfilmesített műve.

A híres Zorro sorozat 1800 körül játszódik.

Nina Frenkel emlékének ajánlották.

A 2020-as Berlinale fesztivál nyitófilmje volt.

A korabeli nézők értetlenül fogadták, s pár hét alatt le is került a mozik műsoráról.

Az első olyan egész estés animáció, ami eredeti forgatókönyv alapján, felnőtteknek készült.

A Sonic Youth nevű alternatív rockbanda is megemlékezett a filmről: a Goo című albumukon található "Mildred Pierce" című dalt a film inspirálta. (A klipben pedig "tisztelettel adóznak" - mondjuk úgy, hogy a maguk módján - Joan Crawford előtt.)

Az alábbi, rádiós műsor egy egész adást szentelt a témának:

Q: A vihar felé [ÖM #383].

https://www.youtube.com/watch?v=Vf7wKAz2XAo

Hasonló története van a Balekok c. filmnek is.

Elia Kazan éteri szépségű felesége, a fiatalon meghalt Barbara Loden csak egy filmet készített, amelyik 1970-ben díjat nyert a Velencei Filmfesztiválon – majd mélyen elmerült a feledés ködében, hogy aztán harminc évvel később protofeminista kultuszműként, az új amerikai film kulcsdarabjaként, sőt, talán minden idők egyik legnagyobb független mozijaként bukkanjon fel onnan. Marguerite Duras, Isabelle Huppert és korunk legnagyobb kritikusai kiáltották világgá, hogy a copfos családanya vándorlása Pennsylvania szépséges senkiföldjén a mozgókép egyik legszentebb diadala: törékeny és megrendítő mestermű a normális élet elutasításáról, és arról a különös, szomorú lebegésről, amit a semmi felé sodródva érezhet az ember. (Major Imre)

Dylan (Modern család) halálra rémül egy film miatt, melyben valaki bendzsón játszik - meséli Jaynek -, majd megkérdezi:
- Mi is a címe?
- Gyilkos túra!
- Nem! Muppets.

"2004-ben még merészebb zenei vállalkozásba kezdtek (Pet Shop Boys), és filmzenét írtak Eisenstein Patyomkin páncélos című klasszikus némafilmjéhez." (wiki)

Emilio Salgari regényéből.

A filmet a Királykő Nemzeti Parkban (Parcul Național Piatra Craiului) forgatták a Déli-Kárpátokban, és minden díszletet a neves díszlettervező, Jean-Vincent Puzos tervezett és épített a semmiből.

Bert csak egy mellékszereplő a Mary Poppins történetekben.

Banks anyuka a regényben nem volt szüfrazsett.

Mr. Federber ugyanannál a Pacific All Risk biztosító társaságnál dolgozik, mint Walter Neff a Gyilkos vagyokban.