Cikkek, elemzések, portrék, interjúk

Téma Oldal Cikk Szerző
The Lion King (2019)
Az oroszlánkirály
hvg.hu Megölte az új Oroszlánkirályt a Disney a nagyravágyásával
Az 1994-ben bemutatott klasszikus rajzfilm fotorealisztikus remake-je olyan, mintha az ember félelmetes tárlatvezetésen venne részt egy virtuális természettudományi múzeumban – ahol már csak annyi hiányozna a teljes sokkhoz, hogy a teremőr is együtt énekelje a bizarr műállatokkal a Hakuna Matatát.
The Dead Don't Die (2019)
 
www.filmtett.ro Zombiapokalipszis Jarmusch-módra
"Parádés szereposztású, szórakoztató, de néhol elcsépelt és unalmas zombimozi az amerikai függetlenfilm ikonikus rendezőjétől."
The Secret Life of Pets 2 (2019)
A kis kedvencek titkos élete 2.
popcornproject.hu A kis kedvencek titkos élete 2. kritika
Egy egyszerű történet, egyszerűen végig vezetve, egyszerű, de aranyos karakterekkel. Ha az ember ennyit vár tőle, akkor pontosan azt kapja, amit szeretne, és még fiatal rokonai figyelmét is lekötheti másfél órára. Abban pedig biztos vagyok, hogy a kisállattartóknak okoz majd néhány örömteli pillanatot, amikor kedvencük jellegzetes viselkedésére ismernek a film során.
Catch-22 (2019)
A 22-es csapdája
ujszo.com SOROZATDARÁLÓ: A háborúból nincs menekvés
"George Clooney egy újabb filmsztár, aki a mozikból a tévébe költözött. Pedig a karrierje pont a tévében indult a kilencvenes években a Vészhelyzet egyik főszerepében."
Broken Blossoms (1919)
Letört bimbók
www.prae.hu Flashback - A némafilm vadvirága
A korai amerikai némafilm legmeghatározóbb alkotója és forgalmazója, David Wark Griffith és a D.W. Griffith Productions 1919 májusában, tehát idestova 100 éve mutatta be a szentimentálisra hangolt Letört bimbókat, amelyet épp ideje leporolni, hogy ne csak Griffith történelmi eposzai maradjanak meg emlékezetünkben.
Love (2015)
 
www.prae.hu Kozmikus animációkkal a nemzetközi porondon
Sokakban él az a sztereotípia, hogy az animációs filmek a mesefilmekkel egyenlők. Erre cáfolnak rá Bucsi Réka gyakran ironikus, mindig érzelmes, az élet nagy dolgairól filozofáló rövidfilmjei, amelyek sorra gyűjtötték be az elismeréseket a legnagyobb nemzetközi fesztiválokon. Erről a határokon átívelő sikertörténetről és egy animációs rendező külföldi és hazai lehetőségeiről kérdeztük a rendezőt.
Tenebra
Escape Plan: The Extractors (2019)
Szupercella 3: Az ördögverem
kritikairoda.blog.hu Szupercella 3: Az ördögverem kritika
A Szupercella 3. részének egy pozitívuma van: elviselhetőbb, mint a nézhetetlen előző rész. De így is elég kínos film.
Bogár Bence
Chernobyl (2019)
Csernobil
akritizator.blog.hu A HAZUGSÁGOK ÁRA
Az élet írja a legjobb sztorikat. Sokszor hallani ezt a bölcselkedést, és ha végigtekintünk a véráztatta és háború sújtotta, szenvedésekkel teli 20. század történetén, el kell ismerni, hogy van neki alapja. A mögöttünk hagyott évszázad számtalan történetet hagyott ránk hősökről és gonoszokról, bukásról és önfeláldozásról. A csernobili atomerőmű-baleset is egy ilyen történet, ami egy magához méltó feldolgozásért kiáltott.
Fatupi
www.filmtekercs.hu Szerintünk ezek voltak 2018-19 legjobb sorozatai
Ahogy az amerikai televíziósok, mi is a 2018. június elseje és 2019. május harmincegyedike között vetített televíziós produkciók közül válogattuk ki a számunkra legkedvesebb, legszórakoztatóbb és/vagy legfontosabb darabokat. A kategorizálást kerültük, nálunk együtt szerepel tévéfilm és sorozat, dráma és vígjáték, dokumentum- és minisorozat. Nem volt könnyű...
Spider-Man: Far From Home (2019)
Pókember: Idegenben
popcornproject.hu Pókember: Idegenben kritika
Pókember: Idegenben rész kicsit olyan, mint az Európai vakáció: vicces, bohókás, fura karakterekkel, akik mindenféle furcsa kalandba keverednek. Egy szó, mint a száz a Pókember: Idegenben egy jó kis film lett, aminek hatalmas szíve van. Természetesen vannak benne hibák, de kárpótol Minket Holland és Gyllenhaal fantasztikus párosa.
henisz
Journal 64 (2018)
A 64-es betegnapló
nagyonbodon.hu A 64-es betegnapló ajánló és előzetes
A sorozat rajongói biztosan elégedetettek lesznek ezzel a darabbal is. Mondanivalója üt rendesen, karakterívei nagyon szépek, ráadásul a hangulat is veled marad egy darabig.
Ninety-Four
Spider-Man: Far From Home (2019)
Pókember: Idegenben
kritikairoda.blog.hu Pókember: Idegenben kritika
Az Idegenben nagyon szuper Pókember-mozi: látványos, izgalmas, valamint nem utolsósorban hatalmas szíve-lelke van.
Bogár Bence
Dark Phoenix (2019)
X-Men: Sötét Főnix
kulter.hu X-Men az Apokalipszis után
A Marvel/Disney és a DC/Warner egy kaptafára készülő szuperhősfilmjei mellett üdítő kivételek voltak a 20th Century Fox X-Men-filmjei, amelyek a képregényekhez hűen, kellő komolysággal dolgozták fel a társadalmi-politikai kérdéseket feszegető történeteket. A 2016-ban bemutatott Apokalipszis azonban hatalmas csalódást okozott a rajongóknak többek között azért, mert inkább hasonlított egy komorabb Bosszúállók-filmre, semmint egy X-Menre.
Tenebra
Aferim! (2015)
 
www.prae.hu Kegyetlenebb a vadnyugatnál
A történészek szerint az amerikai Nyugat korántsem volt az a romantikus és hősies fegyverforgatókkal teli hely, mint amilyennek a westernfilmek beállítják, de az biztos, hogy a tizenkilencedik századi Havasalföldhöz képest messzemenően barátságos vidéknek mondható – Radu Jude easternje, a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon díjat nyert Aferim! alapján ezt bizton állíthatjuk.
Tenebra
Stuber (2019)
Übergáz
port.hu Übergáz – Ezerszer viccesebb, mint a címe
És az már rég nem gáz, ha egy film kiszámítható és klisékre épül, ha az elegánsabb, és érzékkel csinálják, és nem süt a dologról, hogy unott profik megint összeraktak valamit, hogy megint keressenek egy zsák pénzt. Itt nagyjából mindent jól csinálnak, még akkor is, ha nyilvánvalóan nem az Oscar-díj és az örökkévalóság volt a cél.
L'homme fidèle (2018)
A hűséges férfi
www.origo.hu Francia filmes álompár mesél őszintén a szerelem buktatóiról
A Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon debütált A hűséges férfi egyértelműen a francia újhullám hagyományait követi, hamisítatlan szerzői művészfilm.
L'homme fidèle (2018)
A hűséges férfi
www.filmtekercs.hu A vígözvegy és szerelmes csitri harca
Tagadhatatlanul francia és kétségkívül formabontó romantikus film A hűséges férfi (L’homme fidèle). A rendezővé és íróvá avanzsált Louis Garrel az egykori modell, Laetitia Casta és Johnny Depp lánya szerelmi háromszögébe keveredik, ahol szegény férfi csak sodródik a femme fatal és az elszánt naiva kegyetlen játékainak forgatagában.
www.filmtekercs.hu Hallottál már a ’80-as évekről? – Stranger Things (3. évad)
A Stranger Things 3. évadja újabb merülést tesz a múltba, azonban egyre kevesebb dolgot képes felhozni a felszínre. A legnagyobb fejlődése, hogy nem csak más filmekből, de már önmagától is nyúl. Évadkritika.
www.filmtekercs.hu Élőhalottak az emberi árnyékvilágban – Too Old to Die Young
Nicolas Winding Refn webes sorozata a Too Old to Die Young, olyasmi amihez hasonló eddig még nem jött és sokáig nem is fog. Monumentálisan hosszú, apokaliptikus freskó bűnről, megváltásról, halálról és az emberi civilizációról. Művészeti átgondoltsága megkérdőjelezhetetlen, nézhetősége annál inkább.
Curiosa (2019)
Pajzán kiváncsiság
www.vox.hu Kritika: Pajzán kíváncsiság
Még hogy a mai fiatalok kezdték el a meztelen képek küldözgetését egymásnak!
Curiosa (2019)
Pajzán kiváncsiság
www.filmtett.ro Csak szex és más semmi
A szexuális önkifejezés nem egy könnyen feldolgozható téma a nagyjátékfilmekben, ez az „erotikus dráma” mégis ezt igyekszik teljesíteni. Inkább marad kísérlet, mint film.
Curiosa (2019)
Pajzán kiváncsiság
filmsomnia.hu Pajzán kíváncsiság (Curiosa – 2019)
A XX. század előestéje, Párizs. A fűző a divat, és az illem uralkodik még, de a színfalak mögött ott lappang a kíváncsiság, a női és férfi test ruhátlan kalandjának izgalmas, soha meg nem unható rejtélye. Ebbe az örök csapdába zuhannak reménytelenül a film szereplői, ahol valamilyen módon mindenki szerelmes.
Annabelle Comes Home (2019)
Annabelle 3.
kritikairoda.blog.hu Annabelle 3 kritika
Az Annabelle 3 egy John Hughes-féle tinifilm és egy horror szórakoztató keveréke. Nem, tényleg nem olvastad félre...
Bogár Bence
The Secret Life of Pets 2 (2019)
A kis kedvencek titkos élete 2.
www.puliwood.hu A kis kedvencek titkos élete 2 - Kritika
3 éve A kis kedvencek titkos élete semmitmondó, de rettentő jópofa előzeteseivel okkal tarolta le az internetet, majd aztán a mozipénztárakat. Gyerekkel és kutyával mindent el lehet adni ugyebár, állatos videók meg okkal vannak a legnépszerűbb találatok között internetszerte. A folytatás számos szempontból szerethetőbb, jobb filmet viszont mégsem eredményezett.
Chernobyl (2019)
Csernobil
ujszo.com SOROZATDARÁLÓ: Hazudtak reggel, délben, este, és kis híján mind belepusztultunk
"Az HBO ötrészes minisorozata, a Csernobil látszólag egy katasztrófa bemutatásáról szól, ugyanakkor a fő témáját a hazugság és a hazugságban élés jelenti."
Chernobyl (2019)
Csernobil
filmvilag.blog.hu Filmvilág Podcast #42 - Csernobil, Black Mirror, Egynyári kaland
"Sorozatajánló és mélyelemző adásunkban közkívánatra kitárgyaljuk 2019 eddigi legnagyobb tévés sorozatsikerét, a Csernobilt..."
Fleabag (2016)
 
ujszo.com SOROZATDARÁLÓ: A vicces csaj, aki hozzád beszél
"2016 bombameglepetése volt a negyedik falat áttörő Fleabag című brit sorozat, mely végre megkapta a folytatást, ami még a nagy elődnél is jobbra sikeredett."
Yesterday (2019)
 
player.hu Azé a Beatles, aki elénekli!
Danny Boyle és Richard Curtis közös filmjétől szenzációt vártunk, de „csak” egy nagyon helyes romantikus vígjáték lett belőle. Lily James ismét irtó cuki, ám az igazi szerelmes vallomás nem hozzá szól persze. Yesterday. Kritika.
Nightmare Cinema (2018)
 
kritikairoda.blog.hu Nightmare Cinema kritika
Hatásos horror-antológia, öt vérfagyasztó rövid történettel. A mozigépész szerepében MickeyRourke!
Bogár Bence
Toy Story 4 (2019)
Toy Story 4.
popcornproject.hu Toy Story 4. kritika
Összességében tehát úgy érzem nem volt szükséges ez a folytatás, mivel nem igazán tud sokat hozzátenni a Toy Story igencsak színes és tartalmas univerzumához, ám ennek ellenére nagy öröm, hogy ezen a nyáron ismét kaptunk egy igényes, szórakoztató, tartalmas és minőségi munkát a Pixar stúdiótól, akik úgy tűnik nem tudnak hibázni.
Toy Story 4 (2019)
Toy Story 4.
www.delmagyar.hu A belső hang
Minden idők egyik legjobb filmtrilógiáját - hála az alkotóknak - alaposan elrontották, mert már nem trilógia többé.
Umberto
Yesterday (2019)
 
kritikairoda.blog.hu Yesterday kritika
Egyedi ötlet Danny Boyle filmjének alapja, amit az Igazából szerelem forgatókönyvírójával közösen készítettek el.
Bogár Bence
Toy Story 4 (2019)
Toy Story 4.
www.filmtekercs.hu Bábu vagyok, de a drótot én rángatom – Toy Story 4.
A Toy Story 4. azt teszi, amit minden folytatásnak kéne: megtartja a hangulatot és a színvonalat, miközben igyekszik új vizekre evickélni. Aggódni tehát kár, inkább poroljuk le kedves figuráinkat és invitáljuk meg őket egy újabb játékra!
Toy Story 4 (2019)
Toy Story 4.
player.hu Azt kívántad, ne legyen Toy Story 4? Milyen jó, hogy nem teljesült!
Vannak dolgok, amelyek elképzelhetetlennek tűnnek. Az egyik ilyen: jól folytatni egy tökéletesen lezárt trilógiát. Persze, a Pixarnál is tudnak tévedni, de ha az életre kelt játékokról van szó, ezek szerint nem ismernek lehetetlent.
Us (2019)
Mi
www.filmtekercs.hu Ők is mi vagyunk – Jordan Peele Mi című filmjének elemzése
Lehet imádni vagy utálni, egy biztos, hogy nehéz szó nélkül elmenni Jordan Peele Mi című filmje mellett, ami sok szempontból egy váratlan folytatása a rendező Oscart érő első művének, a Tűnj el!-nek.
Toy Story 4 (2019)
Toy Story 4.
index.hu 24 év kellett hozzá, de megcsinálták a tökéletes filmet
Láttatok mostanában olyan filmet, ami elsőre teljesen rendben volt, és minél többet gondolkoztál rajta, annál jobb lett? Mert a Toy Story 4 pont ilyen.
divany.hu Vivian Maier: a titokzatos fotós, aki sosem látta a saját képeit
A fotós, aki titkok közt élt és halt meg, akit mindenki ismert és mégis senki. Aki végigfotózta a 20. század második felét, képeit viszont soha nem tette közzé, mára mégis biztos helye van a század legnagyobb alkotói között. Vivian Maier, a zárkózott dadus, a különc művész, aki páratlan tehetségével, olykor kegyetlenül és nyersen örökítette meg a pillanatot.
ChrisAdam
Les quatre cents coups (1959)
Négyszáz csapás
www.origo.hu Négyszáz csapás: a legőszintébb vallomás a gyerekkorról
Hatvan évvel ezelőtt mutatták be a kritikusból rendezővé lett François Truffaut első nagyjátékfilmjét. A cannes-i filmfesztivál rendezői díját, a francia, dán és New York-i kritikusok elismerését elnyerő, Oscar- és BAFTA-jelölt Négyszáz csapásért olyan filmes legendák lelkesedtek, mint Luis Buñuel, Jean Cocteau, Carl Theodor Dreyer, Woody Allen vagy Kuroszava Akira, aki úgy fogalmazott: „ez az egyik legszebb film, amit valaha láttam”. A Négyszáz csapás valóban remekmű, Truffaut életművének és a francia új hullám meghatározó alkotása.
I Am the Night (2019)
 
kritikairoda.blog.hu Én vagyok az éjszaka sorozatkritika
Az Én vagyok az éjszaka hiánypótló sorozat lehetett volna, azonban nem tudott megfelelni a túlzottan magas elvárásoknak.
Bogár Bence
Fleabag (2016)
 
recorder.blog.hu A szociopata csaj, akit csak imádni lehet – kritika a Fleabag című tévésorozatról
Phoebe Waller-Bridge illetve alteregója, Fleabag története igazi szórakoztatóipari tündérmese. Waller-Bridge 2013-ban, kezdő színésznőként az edinburghi Fringe fesztiválon egy egyszemélyes showban rukkolt elő először a karakterrel. Két évvel később hatrészes sorozatot rendelt belőle a BBC, hamarosan megvette nemzetközi forgalmazásra az Amazon, az óriási siker miatt pedig az idén második évad, sőt, francia remake is készült belőle. A Fleabag simán az évtized egyik legjobb vígjáték sorozata, alkotója most mégis esküdözik, hogy a második évad lezárása végleges búcsút jelent a figurától. De mégis mit imádunk annyira ezen a magát bolhazsáknak tituláló, minden rokonát és barátját átverő, csalfa, önző, szexuális partnereit gyakran váltogató és enyhén szociopata nőszemélyen?
Dronningen (2019)
Szívek királynője
www.filmtekercs.hu Felesleges jelenetek egy házasságból – Szívek királynője
Kőr dáma – tükörfordításban ez lenne a címe a magyarul már-már botrányosan Szívek királynőjére keresztelt alkotásnak. Az eredeti megnevezés sokkal jobban kifejezi azt, ami az egyébként nem túl összetett történet mögött értékes tartalomként, mégis árnyaltan meghúzódik. Ez a kártyalap és a rajta szereplő nő ugyanis hatalommal bír, erős, de lehet érte rajongani. Még akkor is, ha annak végzetes következményei vannak.
Álom.net (2009)
 
divany.hu 10 éves a valaha készült legrosszabb magyar film
Meg kell emlékeznünk róla, pontosan azért, amiért minden rossz dologról megemlékezünk: hogy ne történhessen még egyszer ilyen. Tíz éve próbáljuk takargatni Magyarország filmtörténetének szégyenfoltját, azt a pontot, amit látva Dugovics Titusz még a török nélkül is levetné magát Nándorfehérvár falairól.
ChrisAdam
Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith (2005)
Star Wars III. rész: A Sith-ek bosszúja
divany.hu Az Erő: egyensúly, avagy a Star Wars pszichológiája
Párbajozó jedik, háborúzó lázadók, masírozó rohamosztagosok, egy súlyosan lélegző gonosz, sugárvetővel hadonászó csempészek, csápos, színes lények. Kétségkívül ezek ugranak be a messzi-messzi galaxisról, amelynek történetét bár felnőttként is élvezzük, bizonyos részeit talán már gyerekesnek, idejétmúltnak gondoljuk. Az Ectopolis.hu előadása azonban bebizonyította, hogy a mese felnőttként sem ér véget, sőt akkor lehet igazán a mélyére ásni.
ChrisAdam
Ma (2019)
Mami
popcornproject.hu Mami kritika
A negatívumok ellenére, egy újabb minőségi munkával állt elő a Blumhouse. Tate Taylor (A segítség, A lány a vonaton) profin levezényelte filmjét, a Mami végig leköti majd a néző figyelmét, amely nagyban köszönhető Octavia Spencer kitűnő alakításának, Sue Ann karaktere a film fináléjáig izgalmas marad. Bár nem kerül majd a stúdió olyan volumenű munkái mellé, mint a Csuklyások vagy a Mi, de így is egy figyelemre méltó, kiváló film került most mozikba.
Rocketman (2019)
 
popcornproject.hu Rocketman kritika
Egerton egyszerűen zseniális, minden arcrezdülése, minden mozdulata arról tanúskodik, hogy szinte eggyé válik a szereppel, és mindezt úgy teszi, hogy nem lesz belőle Elton John hasonmás. Markánsan felhasználja saját színészi eszköztárát a zenész megformálásnál, nem fél önmagát is belevinni a szerepbe, és ettől lesz igazán jó és rendkívüli, amit a vásznon láthatunk tőle. Míg Remi Malek szinte lemásolta Freddy Mercuryt, addig Egerton mer szabad lenni, és teret adni rendkívüli tehetségének, mert a Rocketman után már nem is lehet kérdés, hogy Hollywood egén egy új ragyogó csillag jelent meg.
henisz
Zombieland (2009)
 
ujszo.com Ideje megőrülni vagy elsétálni
"A Zombieland alkotói (eredetileg tévésorozatban gondolkodtak, a közönségsikert követően pedig már folytatásban) méltóak nagy elődeik hagyatékának folytatására. Újításaikkal – melyek nem forradalmasítják ugyan e műfaji alcsoportot – legalább olyan mókás filmet alkottak, mint annak idején..."
coles
Rocketman (2019)
 
kritikairoda.blog.hu Rocketman kritika
A Rocketman egyszerre szabadszájú musical és őszinte vallomás: Elton John aligha kaphatott volna ennél méltóbb filmet!
Bogár Bence
Men in Black: International (2019)
Men in Black - Sötét zsaruk a Föld körül
kritikairoda.blog.hu Men in Black- Sötét zsaruk a Föld körül kritika
Nem a történet a legerősebb pontja, de a főszereplő páros miatt mégis szerethető, jó néznivaló az új Men in Black mozi.
Bogár Bence
High Life (2018)
Csillagok határán
kritikairoda.blog.hu Csillagok határán kritika
Claire Denis filmje széles műfaji skálán mozgó, rendkívül összetett darab. Robert Pattinson még sosem volt ilyen kiváló.
Bogár Bence
Godzilla: King of the Monsters (2019)
Godzilla II.: A szörnyek királya
nagyonbodon.hu Godzilla 2: A szörnyek királya ajánló
Godzilla megint jött, megint látott, másodjára viszont vegyes fogadtatásban részesült.
Ninety-Four