Cikkek, elemzések, portrék, interjúk

Téma Oldal Cikk Szerző
nfi.hu Filmgyár podcast – mindent a filmiparról
A Nemzeti Filmintézet közreműködésével a Filmhu – a magyar moziportál szakmai beszélgetéssorozatot indított. A Filmgyár podcast adásaiban a hazai mozgóképipar, a filmfinanszírozás és a gyártás izgalmas szakterületeiről beszélgetnek a Filmhu újságírói filmesekkel és a Filmintézet szakembereivel. A Filmgyár podcast első adásainak témája a szakemberképzés és a magyarországi bérmunka szektor volt – mindkettő hallgatható már a Filmhu podcast csatornáján.
hvg.hu A bevándorlók iskolájáról szóló film elnyerte a közönségdíjat Berlinben
Véget ért vasárnap a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, amelyet idén a pandémia miatt két részben tartottak meg a szervezők.
Pannónia dicsérete (2020)
Land of Glory
www.prae.hu A falusi szuperhősöktől Janus Pannoniusig
A végére maradt, de semmiképp sem utolsó Nagy Borbála szatírája, az első nagy magyar költő, Janus Pannonius versének címére ironikusan utaló Pannónia dicsérete, amely a Friss Hús egyik legjobbja, egyik legkreatívabb rövidfilmje.
Tenebra
Persian Lessons (2020)
Perzsa nyelvleckék
cornandsoda.com Emberi találékonyság a kétségbeesésben – Perzsa nyelvleckék a mozikban
A filmművészet alkotói évről évre dolgoznak a holokauszt feldolgozhatatlan traumáján. A Perzsa leckék egyéni sorson keresztül mutatja be egy rabbi fiának a túlélésért folytatott küzdelmét a holokauszt borzalmai közepette.
hvg.hu Hogyan néz filmet egy pszichológus?
Mit lehet tanulni emberismeretről, kapcsolati dinamikákról, a krízisek lélektanáról a sorozatokból? Hogyan válhat a filmnézés szórakozásból tudatos önfejlesztéssé? Ezekre a kérdésekre is választ ad a HVG Extra Pszichológia magazin új videósorozata, amelyben Kapitány-Fövény Máté elemez filmeket.
Skater Girl (2021)
A gördeszkás lány
www.blikk.hu A gördeszkapályára menekül a kényszerházasság elől a Netflix új indiai filmjének hősnője
A Netflixről időről-időre elmondjuk, hogy a kínálatban mindenféle tartalom megfér egymás mellett, de még az online videótártól is bátor lépés volt, hogy elkészítették A gördeszkás lány című indiai-amerikai koprodukciót. A történet egy rendkívül szegény faluba kalauzol, ahol a gyerekeknek alig akad örömük az életben, amíg egy látogatóba érkező nőnek köszönhetően rá nem találnak a sportra. A mai, cinikus világban vajon van még igény egy felemelő tündérmesére, amely a valóságban is jobbá tette a helyiek életét?
A Quiet Place Part II (2020)
Hang nélkül 2.
filmsor.hu Hang nélkül 2. filmkritika
John Krasinski visszatért a kamera mögé, és rövid időre a képernyőre is, hogy felhasználva az eredeti legjobb elemeit, kibővítse a Hang nélkül félelmetes atmoszféráját azzal, hogy a szereplői útra kelnek.
safranyn
Raiders of the Lost Ark (1981)
Az elveszett frigyláda fosztogatói
www.origo.hu Rettegés, izgalom és nevetés a frigyládában
Negyven éve mutatkozott be Steven Spielberg és George Lucas híres régészprofesszora, Dr. Henry Walton Jones Junior – ismertebb nevén Indiana Jones. A puhakalapos archeológus első feltűnésével nemcsak rehabilitálta, hanem egyben újradefiniálta a kalandfilm fogalmát, miközben egy egész generáció gyerekszobájának vált az elmaradhatatlan kellékévé a különféle könyvek, képregények, VHS-kazetták és számítógépes játékok révén. Az elveszett frigyláda fosztogatói bemutatása évének legnagyobb kasszasikere lett, nyert 5 Oscar-díjat, és végérvényesen sztárstátuszba emelte Harrison Fordot, de mégsem ezek miatt vált emlékezetessé. Sőt.
A Quiet Place Part II (2020)
Hang nélkül 2.
player.hu A Hang nélkül 2. egy tökéletes folytatás
Azt hitted, nincs értelme folytatni? Azt hitted, ha folytatják, biztosan csak rosszabb lehet? Tévedtél.
Yojinbo (1961)
A testőr
www.filmtett.ro Egy maréknyi dollárért? - Csapón kívül 62.: Yojimbo (Jodzsimbo) / A testőr, 1961
Hatvan évvel ezelőtt mutatták be Kuroszava Akira legnagyobb anyagi sikert hozó filmjét, A testőrt Japánban. Az európai nézők kicsivel később, augusztusban láthatták először a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon (ahol Mifune Tosiró megkapta a legjobb színésznek járó Volpi Kupát). Sergio Leone csak két évvel később, a római premier idején látta a filmet, mindenesetre nagyon megtetszhetett neki.
gringo
www.magyarhirlap.hu Az 5. Zsigmond Vilmos Filmfesztivál ötnapos lesz
Versenyen kívüli magyar és külföldi alkotások bemutatásával idén ötnaposra bővül az operatőri munkát középpontba helyező Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál, amelyet szeptemberben rendeznek meg Szegeden.
Nomadland (2020)
A nomádok földje
www.magyarhirlap.hu Nomádok nyomában Amerikán keresztül
Chloé Zhao Oscar-díjas munkája szokatlan film, amely Thoreau-t és Wenderst is megidézi. Erős atmoszféra, szokatlan és jó filmes megoldások jellemzik Chloé Zhao rendező harmadik játékfilmjét, A nomádok földjét, amely a 2020-as Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Arany Oroszlánja után idén a legjobb drámának járó Golden Globe-díjat és a legjobb filmnek, a legjobb rendezőnek és a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat is elnyerte. Ennek ellenére nehéz megfejteni a nemrég a magyar mozikba is elért film titkát.
Wrath of Man (2021)
Egy igazán dühös ember
igenyesferfi.hu Egy igazán dühös ember: Jason Statham legújabb filmjében Guy Ritchie kihúzza a gyufát
Előzetese alapján az új Guy Ritchie-produkció látszólag nem több szimpla akciófilmnél, valójában kőkemény bűnügyi film, amelyben az író-rendező kedvére eljátszogat a zsánerekkel. Az Egy igazán dühös ember felültet a tesztoszteronbombára, amelynek az oldalára Jason Statham neve van odapingálva, és fellő minket a Holdra.
Wrath of Man (2021)
Egy igazán dühös ember
24.hu Tesztoszteronba fojtja a lazaságot az újra egymásra találó Jason Statham és Guy Ritchie
Jason Statham másfél évtized után egyesítette újra erőit a Blöff rendezőjével. A végeredmény egy faék egyszerűségű bosszúthriller, ami akár szórakoztató is lehetne, de túl komolyan veszi magát.
Fatherhood (2020)
Apaság
hu.ign.com Apaság - Kritika
Egy fiatal házaspár izgatottan várja első gyermekük érkezését, az anya azonban a szülést követően meghal, így az apának egyedül kell felnevelnie kislányát. Ez a szituáció ismerős lehet Kevin Smith 2004-es Apja lányából, és ugyanez a kiindulópontja a Kevin Hart főszereplésével készült, igaz történetet feldolgozó új dramedynek, az Apaságnak is, amit Paul Weitz (Amerikai pite, Rémségek cirkusza) rendezett.
Hitman's Wife's Bodyguard (2021)
Sokkal több mint testőr 2.
hvg.hu Samuel L. Jackson és Ryan Reynolds a hvg.hu újságírójának: „Mindig volt valami feszültség köztünk”
Samuel L. Jackson – a színész, aki bekerült a Guiness Rekordok Könyvébe – másodszor játszik együtt a Deadpoolból ismert Ryan Reynoldsszal: a Sokkal több mint testőr 2. című film forgatásán beszélgethettünk velük.
Army of the Dead (2021)
A halottak hadserege
igenyesferfi.hu Last Vegas, végállomás: Zack Snyder a holtakat életre kelti, új filmjét mélyre temeti
Zack Snyder beszabadul Las Vegasba, és nimbuszával együtt porig rombolja. Zack Snyder legújabb filmjében az elkárhozottak beveszik Las Vegast. Nem, ez nem egy átlagos szombat este a “fény és a kaszinók városában”, hanem maga a bibliai feltámadás napja, legalábbis ahogyan azt George A. Romero évtizedekkel ezelőtt elképzelte. Snyder kuriózumot, új filmes sagát és egész hadsereget ígér, helyette a heist és a zombis horrorfilmek kliséit variáló crossovert kapunk, erősen B-filmes szájízzel.
Fatherhood (2020)
Apaság
promotions.hu Apaság: Kevin Hartnak egyedül kell felnevelnie a gyermekét, mi pedig sírunk közben – kritika
Megérkezett Kevin Hart helyenként vicces drámája, az Apaság, amiben a népszerű komikus megmutatja nekünk, milyen nehéz egy egyedülálló édesapának a gyermeknevelés.
Luca (2021)
 
player.hu A Pixar Lucája a valaha volt legaranyosabb film az elfogadásról
A Luca nem elcsépelt módon mesél gyerekeknek és felnőtteknek arról, hogy ne utálják már azokat, akiket nem értenek. Legyen az bárki. Közben pedig az sem baj, ha szereted a tésztát.
www.pcguru.hu MI Kihívás kurzus – Mesterséges intelligencia a filmtörténetben
Korunk egyik legizgalmasabb kérdése a mesterséges intelligencia jövője. Lássuk, hogy gondolkodnak a filmkészítők a technológiai forradalomról.
hvg.hu Akár 170 milliárd forint filmes bevételtől eshet el Magyarország a homofóbtörvény miatt
Az egyik legfontosabb amerikai filmes szaklap elemezte a melegellenes törvény lehetséges hatásait a magyarországi forgatásokra.
kulturpart.hu Ünnepel a magyar animáció
50 éves a Kecskemétfilm, a legendás magyar rajzfilmes műhely – ez is megünneplésre kerül a 15. Kecskeméti Animációs Fesztiválon (https://2021.kaff.hu/). A részletekről az alapító, Mikulás Ferenc mesélt. Mikulás Ferenccel Kalmár András beszélgetett a Kultúrpart Trend FM-en futó műsorában 2021. június 16-án.
Cruella (2021)
Szörnyella
kidsnews.hu Kinek készült a Szörnyella?
Jópár napig ültem a Szörnyella kritikán, mert sok mondanivalóm akadt a filmmel kapcsolatban, és kissé nehézkes őket egy koherens gondolatfolyamként papírra vetni. Azért megpróbálom.
A Quiet Place Part II (2020)
Hang nélkül 2.
roboraptor.24.hu Hang nélkül is lehet izgalmasan süketelni – második rész
A 2018-ban megjelent Hang nélkül folytatása ismét erős, feszült és izgalmas dramaturgiával teszi élvezhetővé az egyébként logikai szempontból parádésan átgondolatlan alapkoncepciót. A harmadik részre ennél már sokkal több kell. Hang nélkül 2 kritika.
Relic (2020)
Relikvia
hessteg.com Relikvia (2020) – Kritika
Ausztrália tényleg rövid úton horror nagyhatalommá vált, mi, nézők pedig őszintén örülhetünk ennek. Ugyanis ismételten a szigetországból érkezett egy üdítően eredeti alkotás, egy olyan országból, ahol pár évtizeddel ezelőtt a műfaj még tiltott volt.
Luca (2021)
 
hetediksor.hu A kis hablegény - Luca - Kritika
A Pixar nem igazán tud mellélőni, a Luca a barátságról, a félelmeink és előítéleteink legyőzéséről szól. Humoros, bájos, a család minden tagját megszólítja és mivel Olaszországban játszódik, két robogózás között rengeteg tésztát fogyasztanak el benne.
Loki (2021)
 
telex.hu A gyíkemberek közé keveredett isten még nem egyenlő az ördöggel
Június 9-én indult el a Disney+-on a Marvel legújabb sorozata, amiben a gonosz tréfák asgardi istenét, a filmes univerzum egyik legnépszerűbb karakterét, Lokit helyezték teljesen új világba. Az időutazós stílusba rakott, magát meglepően lazára vevő sorozat utalásaival – a Mandalorian mintájára – súlyosan spoileresen folytatjuk, úgyhogy aki nem nézi a sorozatot, vagy csak a moziba eljutó filmekre kíváncsi, az hagyja ki a Tom Hiddleston után következő időugrást.
Hitman's Wife's Bodyguard (2021)
Sokkal több mint testőr 2.
www.filmtett.ro Csak a testőrömön át!
Volt az a szűk kétórás vicc 2017-ben, amelyikben egy testőr, egy bérgyilkos, a felesége, egy cezaromániás elnök és egy csapat apáca kerülnek egymással konfliktusba. Ryan Reynolds és Samuel L. Jackson idén ismét elsütik, és furcsa módon így, négy év elteltével, mintha nagyobbat is szólna, mint annak idején.
Hitman's Wife's Bodyguard (2021)
Sokkal több mint testőr 2.
www.gamestar.hu Érdemes jegyet váltani a Sokkal több mint testőr 2-re?
2017 augusztusában sokan megszerették Ryan Reynolds és Samuel L. Jackson közös filmjét, a Sokkal több mint testőrt, a folytatás viszont sajnos nem tudott felérni az elődhöz. Az alábbi videóban részletesen mesélünk arról, hogy miért nem.
Hitman's Wife's Bodyguard (2021)
Sokkal több mint testőr 2.
www.filmtekercs.hu A testőr, a bérgyilkos, a feleség és a szeretője – Sokkal több mint testőr 2.
Ryan Reynolds és Samuel L. Jackson közös filmjének második része minden szempontból nagyobbat akar mutatni, mint az elődje, ám a Sokkal több mint testőr 2. végeredményben nem grandiózus lett, csak simán túltolt.
Behind Her Eyes (2021)
Ne higgy a szemének!
www.prae.hu Távol áll a jótól, mégis kielégítő
A minisorozatok jelentik az arany középutat egyes történetek elmesélésekor, és pont ilyen a Netflixen nemrég debütált Ne higgy a szemének! is. Hat egyórás epizódja remekül építi fel a feszültséget, amihez másfél-két óra ebben az esetben kevés volna, a sok évados forma viszont sok – a minisorozatos megoldás sűrű, megfeszített történetvezetésével képes fenntartani a nézőben keltett kíváncsiságot.
Bo Burnham: Inside (2021)
 
promotions.hu Mi történik egy komikussal, ha hónapokig karanténba kerül? A szobájában készíti el élete mesterművét – kritika
A zseniális Bo Burnham Inside című stand-up különkiadása nem csupán vicces, de meglepő, elgondolkodtató és hihetetlenül kreatív is.
Tom and Jerry (2021)
Tom és Jerry
hessteg.com Tom és Jerry (2021) – Kritika
William Hanna és Joseph Barbera 161 epizódos macska-egér harca gyerekkorom meghatározó része volt. Persze az én gyerekkorom még teljesen más volt a nyolcvanas években: nem volt internet, nem voltak streaming szolgáltatók, nem volt millió csatorna a tévében… egy szó, mint száz, nem volt ekkora inger, nem volt ekkora választék és bizony akkoriban még a kézzel “készült” rajzfilmek divatja volt… hát még a negyvenes években, amikor a Hanna-Barbera páros világhódító útjára engedte kedvenc macskánkat és egerünket.
Fonica M-120 (2019)
 
hvg.hu Még egy magyar film ott lesz a cannes-i fesztiválon
Rudolf Olivér FONICA M-120 című diplomafilmjét is meghívta a cannes-i fesztivál Cinéfondation programja.
Boj na Kosovu (1989)
A rigómezei csata
moszkvater.com Több mint film a rigómezei csatáról
Zdravko Sotra filmje nem csak azért kiemelkedő, mert a rigómezei csata 600. évfordulójára készült még a szocializmusban, hanem azért is, mert fontos szerepe volt Szlobodan Milosevics megerősödésében.
index.hu Világnapját ünnepli az olasz mozi
Negyedik alkalommal tartják meg a „Képírók szakmája” elnevezésű olasz filmszemlét, amely játékfilmekkel, dokumentumfilmekkel, rövidfilmekkel és online találkozókkal mutatja be az olasz filmgyártás szakembereit.
A Quiet Place Part II (2020)
Hang nélkül 2.
24.hu Ha azt hiszed, hogy a hang alapján vadászó gyilkos földönkívüliek veszélyesek, akkor még nem találkoztál emberekkel
A Hang nélkül az első részével leiskolázta a suspense-, a sci-fi- és a posztapokaliptikus thrillereket, második részével pedig leiskolázza… nos, azokat, akik valaha is folytatást készítettek egy filmhez. Kritika.
Mortal Kombat (2021)
 
roboraptor.24.hu Mortal is, Kombat is, Brutál is, Buta is – Kritikality
Rajongók izzadt tömege várt nagyon sok évet arra, hogy végre elkészüljön a legendás kultklasszikus, a Mortal Kombat modernizált, „látványosított” átiratára. Egy olyan méltó verzióra, ami egyszerre szállít érdemlegeset a harcművész fantasy és a beleken citerázó brutalitás műfajában. Nos annyi vitán kívüli tény, hogy az áprilisban megjelent Mortal Kombat valamit szállított. Spoilermentes Mortal Kombat Kritika.
Hét kis véletlen (2020)
 
index.hu Gothár visszatér, és nem beszél - Hét kis véletlen
A szerelem, vagy inkább a megélhető szabadság lehetősége Gothár filmjében egy lánnyal érkezik, aki a Duna vizéből sétál elő. Nem biztos, hogy segít. Talán olyan lehetőség, mint Monte Cristo alagútja, ami nem a vár falain túlra, csak a szomszéd cellába vezet. Ahogy Edmond Dantes is rájött, hogy legalább látszólag meg kell halnia, ha szabadulni akar, úgy a cselekmények középpontjában álló Gertrúdot, a nőt, anyát, művészt is mentőbe küldi Gothár.
Nomadland (2020)
A nomádok földje
magyarnarancs.hu Ház nélkül, de nem hajléktalanul - a reményről szól A nomádok földje
A nomádok földjének végtelenül szomorúnak és lehangolónak kellene lennie, de a film éppen hogy felemelő élmény. Ehhez az is kellett, hogy az alkotók ne csak bemutassák a 21. századi amerikai nomádokat, de eggyé is váljanak velük.
The Conjuring: The Devil Made Me Do It (2021)
Démonok között: Az ördög kényszerített
filmsor.hu Démonok között 3. – Az ördög kényszerített kritika
A Démonok között 3. több akciót és több Warren-házaspárt tartalmaz, mint a korábbi filmek, de természetesen a szokásos ijesztgetések sem maradnak el.
Wish Dragon (2021)
A kívánságsárkány
filmsor.hu Kínai Aladdin – A kívánságsárkány kritika
Vannak bizonyos típusú filmek, amelyek nézése közben határozottan szem előtt kell tartani a kontextust. Legyen szó akár arról, hogy mikor készültek, akár arról, hogy kinek készültek, mert ez nagyban befolyásolja, hogy mennyire tudjuk őket tisztességesen megítélni. A kívánságsárkány, a Sony Animation új, a Netflixen bemutatkozó alkotása “Jackie Chan animációs filmjeként” Kínában és a kínai közönségnek készült, ezen felül minden más másodlagos.
Wish Dragon (2021)
A kívánságsárkány
www.blikk.hu Aladdin meséje ihlette a Netflix újdonságát – Megnéztük A kívánságsárkány című filmet
A Netflix újdonsága, A kívánságsárkány egyértelműen Aladdin történetére támaszkodik, jó hír azonban, hogy a film a másfél órás játékidő alatt rátalál a saját hangjára, így a kiindulóponton kívül egyáltalán nem érződik koppintásnak.
Éden (2020)
 
index.hu A magány egyenlő a haldoklással Kocsis Ágnes új filmjében
A Pál Adrienn és a Friss levegőt után már nagyon vártuk Kocsis Ágnes új filmjét, a Covid-járványra is közvetetten reflektáló alkotást, az Édent. Persze a rendezőt ismerve most sem gondoltunk paradicsomi állapotokat bemutató történetre, nem is igazán tudni, a cím mire is vonatkozik.
Természetes fény (2021)
Natural Light
magyar.film.hu Nagy Dénes átvette az Ezüst Medvét
Lezajlott a 71. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál díjátadója, Nagy Dénes átvette a legjobb rendezésért járó Ezüst Medve díjat, amelyet február végén ítélt oda neki Természetes fény című filmjéért a Berlinale zsűrije. A díjátadót követően a berlini Collegium Hungaricumban a rendező két korábbi alkotását vetítették, Nagy Dénes pedig Răzvan Rădulescuval, a Lazarescu úr halála forgatókönyvírójával beszélgetett.
Népirtás Pozsonyligetfalun (2019)
 
index.hu Szlovák történészek betiltanák Skrabski Fruzsina dokumentumfilmjét
Skrabski Fruzsina dokumentumfilm-rendező és producer a közösségi oldalán számolt be arról, hogy néhány szlovák történész be akarja tiltani a Népirtás Pozsonyligetfalun című dokumentumfilmjét. A bejegyzés szerint a történészek több olyan filmfesztivál szervezőinek is levelet írtak, ahová beválogatták a már elkészült filmet. Szerintük ugyanis a film „történelemhamisítás”.
Green Lantern (2011)
Zöld Lámpás
hu.ign.com Ragyogás helyett csak pislákolt: Miért bukott meg a 10 éve bemutatott Zöld Lámpás?
Tíz éve mutatták be a filmet, ami majdnem derékba törte Ryan Reynolds karrierjét, sőt, még a rendezői teendőket bevállaló Martin Campbell is rendesen megsínylette a bukást, melyet a 200 millió dollárt felemésztő Zöld Lámpás a Warner Brosnak hozott. E neves évforduló alkalmából cikkünkben utánajárunk, hogy mi minden ment félre a produkció során.
Luca (2021)
 
www.puliwood.hu Luca - Kritika
A Pixar tavaly a Lelki ismeretekkel megint valami olyat alkotott, amire ritkán van példa az animációs filmek közt. A szórakoztatás és az érett tartalom elegyét ilyen mesterien vegyíteni nagyon kevesen tudják. A stúdió legújabb munkája, a Luca, könnyedebbnek, lazább kalandnak tűnt, ami elsősorban az olasz kultúrára és atmoszférára épít. Ez be is jött, s ha nem is született egy új halhatatlan klasszikus, az élmény így is garantált.
A Quiet Place Part II (2020)
Hang nélkül 2.
www.gamestar.hu Hang nélkül 2 kritika - nem több, mint egy kiegészítő
Megérkezett Hang nélkül folytatása, de ez az egyküldetéses kis semmiség nem nagyon ér fel az első rész világteremtő méreteihez.
Luca (2021)
 
telex.hu Nem szabad utálni a szörnyfiút csak azért, mert szörny
A Luca – ami nem a magyar női név, hanem az olasz férfi, és igen, úgy kell ejteni, hogy lúka – minden elemében olyan, mint egy szuper nyaralás, amire visszaemlékszünk a gyerekkorunkból, már ha gyerekkorunkban is voltak olyan víz alatti lények, amik a felszínen olasz kisfiúkká változtak.