Cikkek, elemzések, portrék, interjúk

Téma Oldal Cikk Szerző
At the Heart of Gold: Inside the USA Gymnastics Scandal (2019)
Az amerikai tornászbotrány belülről
www.filmtekercs.hu Az aranyérmek sötét oldalán – Az amerikai tornászbotrány belülről
Az elmúlt két évtized szexuális visszaéléseit feldolgozó Az amerikai tornászbotrány belülről című HBO doku messze nem hibátlan. Mégis kevés ügy van, ami jobban megértetné egy férfival a Me Too jelentőségét és erejét.
divany.hu Girona: a Trónok harca forgatási helyszínén jártam
Aki ellátogat Barcelonába, annak amellett, hogy keresztül-kasul be kell járnia a széles utcákat, sorra látogatni a borozókat, megkeresni a legjobb paellát, azt is fel kell derítenie, hogy mit érdemes látni a városon túl: például Gironát, az alig 100 km-re, a hegyek között eldugott kisvárost, amelynek történelmi múltja elképesztően valóságosan elevenedik meg a jelenben.
ChrisAdam
Pécsi szál (2019)
 
wmn.hu Popsztár lennél? Költözz Pécsre! – megnéztük a Pécsi szál című filmet
"Lévai Balázs legújabb dokumentumfilmje, a Pécsi szál – ami itt-ott egészen olyan, mint egy Ki vagy, Doki?-epizód – azt a rejtélyt igyekszik megfejteni, miért származik olyan sok sikeres zenekar és előadó Pécsről. Aztán persze nem fejt meg semmit, cserébe viszont kiválóan szórakozunk."
Rossz versek (2018)
Bad Poems
www.prae.hu Fokozatosan jöttem rá, hogy kezdenek eluralkodni a személyes emlékeim – Interjú Reisz Gáborral
"A Rossz versek bizonyos tekintetben hasonlít a négy évvel ezelőtt váratlanul berobbanó, egy generációs életérzést szenzációsan megragadó Van valami furcsa és megmagyarázhatatlanra, ám Reisz Gábor el is rugaszkodott bemutatkozó játékfilmjétől. Így lett a Rossz versek szerteágazóbb, színesebb és kreatívabb alkotás, még több személyes emlékkel, gondolattal, rejtett utalással – különböző idősíkokon és korszakokon átívelve. A filmet íróként és rendezőként jegyző, egyben a főszerepet is játszó Reisszel a sajtóvetítést követően beszélgettünk második játékfilmje izgalmas titkairól."
John Wick: Chapter 3 - Parabellum (2019)
John Wick: 3. felvonás: Parabellum
wmn.hu Amikor John Wick bújik Keanu Reeves bőrébe
"John Wick úgy siklott keresztül előbb az orosz, majd az olasz maffián, mint kés a vajon, miközben visszaállította Keanu Reeves erősen megkopott renoméját. Nem hiába, a személyre szabott öltöny bizony öltöztet, a kortalan és kőarcú Mr. Reevest mindjárt akciófilmes ikonná fazonírozta. A héten tehát Jonathan „megint dolgozik”, immár harmadszor, és persze egyetlen „rosszfiú” sem marad állva utána."
Egy nő fogságban (2017)
A Woman Captured
wmn.hu „Úgy tettem, mintha naiv volnék, és nem tudnám, mi zajlik ebben a házban” – modern kori rabszolgaság
"Sokkoló és szívbemarkoló – talán ez a két szó fejezi ki legjobban, mit éreztem az Egy nő fogságban című film megnézése után, melyet Tuza-Ritter Bernadett, elsőfilmes dokumentumfilm-rendező forgatott gyakorlatilag egyedül. A dokumentumfilm egy modern kori rabszolga, Maris életét kíséri végig másfél éven át, akit lelkileg és fizikailag is terrorizál a család, amelynek napi 20 órákat dolgozik, heti hét napon át."
www.filmtekercs.hu Eltékozolt örökség – A Trónok harca fináléja után
Nyilvánvaló, hogy akár egy vaskos könyv, amit hosszú hetekig szorongat az ember úgy a Trónok harca is megmásíthatatlanul sokunk életének részévé vált, ezért nehéz nem személyesen viszonyulni hozzá. Hiszen mi is együtt nőttünk ezekkel a figurákkal. Így akár a hírhedt fejlevágós nyitány óta dúdoljuk a főcímdalt, akár menet közben csatlakoztuk egy maratoni binge-watchinggal valami fontosat jelent számunkra a széria. A globális népszerűség ára azonban a rajongás. A rajongói vehemencia sosem tesz jó egy szellemi műnek, így a hisztéria a lezárás előtt szinte borítékolható volt. Mert a rajongás mértéke a végletesség.
The Sisters Brothers (2018)
Testvérlövészek
magyarnarancs.hu Választhatja-e a békés életet az, akinek múltja vérben ázik?
Ha egy western főhőseit Sisters testvéreknek hívják, az már önmagában árulkodó, de ugyanilyen sokatmondó, ha azt a bizonyos westernt egy francia rendező jegyzi, akinek legkedveltebb témái a bűn és az emberség mibenléte, s ez pedig az első kiruccanása Hollywoodba.
Adam Taylor
John Wick: Chapter 3 - Parabellum (2019)
John Wick: 3. felvonás: Parabellum
kritikairoda.blog.hu John Wick: 3. felvonás - Parabellum kritika
A John Wick 3. része hozza az előzőek színvonalát: intenzív és stílusos mozi, ami saját mitológiáját is tovább bővíti.
Bogár Bence
Gunpowder (2017)
Lőpor
kritikairoda.blog.hu Lőpor sorozatkritika
Az HBO minisorozata a lőpor-összeesküvés nevű történelmi eseményről szól, főszerepben mindenki kedvenc Havas uraságával.
Bogár Bence
Eter (2018)
Éter
www.filmtett.ro Kis dózisban gyógyít, nagy dózisban halálos
"A részben magyar koprodukcióban készült Éterben Krzysztof Zanussi látványos fausti történetet épít fel az első világháború küszöbén álló Monarchiában."
John Wick: Chapter 3 - Parabellum (2019)
John Wick: 3. felvonás: Parabellum
popcornproject.hu John Wick: 3. felvonás: Parabellum kritika
Mindenesetre a lényeg, hogy akinek az első két rész tetszett, az a harmadikat is imádni fogja, szóval emiatt nem kell aggódni. A többiek pedig alaposan mérlegeljék, hogy kell-e ez nekik.
Pécsi szál (2019)
 
popcornproject.hu Pécsi szál kritika
A zenéjük és az általuk elmesélt történetek nem egy ember („rajongó”) számára tartogathatnak izgalmas pillanatokat. Ezekkel együtt annyit tudok mondani, hogy fanyalgok és fanyalgok, de a lelkem mélyén azért megszerettem a Pécsi szál című filmet
Red Joan (2018)
A vörös ügynök
wmn.hu A világbékéért méh a hazáját is képes volt elárulni
"Istenem, micsoda kémregényt írt volna ebből John le Carré! – gondoltam A vörös ügynök című brit film vetítése után, aminek elsődleges vonzerejét a címszerepet alakító Judi Dench, a másodlagosat pedig a harmincas–negyvenes évek vidéki Angliájának miliője adta. Pedig mindezek háttérbe szorultak volna, ha a valós történeten alapuló cselekményt valaki más veszi kezelésbe, más hangsúlyokkal (esetleg a valóságnak jobban megfelelő módon), ugyanis egy hihetetlen sztorival állunk szemben, ami rengeteg nyugtalanító gondolatot felvet(hetne). Így azonban marad egy romantikus mese az egyszerű diáklányról, akit a szerelem olyan tettekre sarkallt, amiknek az egész világ XX. századi történelmére befolyása lett."
The Hustle (2019)
Csaló csajok
popcornproject.hu Csaló csajok kritika
Egy csajos vígjátékról beszélünk, ami nem okoz akkora meglepetéseket, de azért készüljünk fel arra, hogy lehetséges, hogy a legrosszabb szóviccekkel találjuk majd szembe magunkat.
Three Identical Strangers (2018)
Három egyforma idegen
librarius.hu A három egypetéjű iker, akik csak felnőtt korukban találkoztak először - Három egyforma idegen - interjú a rendezővel
Te mit tennél, ha kiderülne, hogy van egy egypetéjű ikertestvéred, akiről korábban sosem hallottál? Főleg, ha nem sokkal később rájöttök, hogy igazából hárman vagytok? A hihetetlennek tűnő, de az utolsó szóig igaz történetben a három iker véletlenek sorozatának köszönhetően találkozott.
www.filmtekercs.hu Uralkodni a hamvakon – A Trónok harca fináléja előtt
Dicsőséges győzelem? A hős kiérdemelt jutalma? Boldog befejezés? A Trónok harca nem efelé tart, és ez sokak zsebében kinyitotta a bicskát – a kérdés, hogy mennyire jogos az elégedetlenkedés.
Ballon (2018)
A hőlégballon
popcornproject.hu A hőlégballon kritika
Biztos vagyok benne, hogy sokan megtalálják a számításukat A hőlégballon című filmben. Például azok, akik szeretik izgalmukban a karfát szorítani a vetítőteremben. És azok is, akik emlékszenek a filmhíradó azon tudósítására, amiben az örömmámorban úszó tömeg német zászlót lengetett és alkoholtartalmú italokat nyakalt a berlini falon ülve. Ez a két csoport biztosan élvezni fogja Michael Herbig alkotását. A „közös halmaznak” pedig szinte kötelezően ajánlott A hőlégballon megtekintése.
Brightburn (2019)
Brightburn - A lángoló fiú
popcornproject.hu Brightburn - A lángoló fiú kritika
Mindezek ellenére érdemes lehet megnézni a történet egyedisége meg hangulata miatt, ám nem szabad túl sokat elvárni tőle. Kellemes esti kikapcsolódás az arra fogékonyak számára, semmi több
Pokémon Detective Pikachu (2019)
Pokémon: Pikachu, a detektív
popcornproject.hu Pokémon: Pikachu, a detektív kritika
Összességében azt mondanám, hogy gyerekeknek ijesztő a Pokémon: Pikachu, a detektív, a felnőtteknek unalmas, tehát senkinek sem igazán ajánlanám. Még péntek esti filmnek se tanácsolnám, de talán felnőttek altatására tökéletesen alkalmas.
Kilenc hónap háború (2019)
Nine Month War
www.jelenkor.net Ballada a katonáért
A riasztó és szűnni nem akaró ukrajnai háborúnak, mint megannyi fegyveres konfliktusnak, az átlagember a legnagyobb vesztese, álljon bármelyik oldalon is. Erre mutat rá Csuja László dokumentumfilmje, a Kilenc hónap háború.
Tenebra
Nattevagten (1994)
Éjféli játszma
kritikairoda.blog.hu Éjféli játszma kriitka
Jaime Lannister, azaz Nikolaj Coster-Waldau első filmszerepe az izgalmas és feszült thriller, az Éjféli játszma volt.
Bogár Bence
Chernobyl (2019)
Csernobil
www.filmtekercs.hu Ha senki sem menti meg őket, ma én se lennék – Csernobil
Az HBO Csernobil című minisorozata szerint ki lehet találni bármit, de a legnagyobb horrort maga az élet írja. Az eseményekbe ilyen részletesen még sosem gondoltunk bele.
Velvet Buzzsaw (2019)
 
www.filmtekercs.hu Van sajátunk – Velvet Buzzsaw
Gyilkossá váló műalkotások és a jól bevált Jake Gyllenhaal-Rene Russo páros sem elég ahhoz, hogy a várva várt Velvet Buzzsaw Dan Gilroy hasonló filmje, az Éjjeli féreg nyomába érjen.
Pokémon Detective Pikachu (2019)
Pokémon: Pikachu, a detektív
kritikairoda.blog.hu Pokémon-Pikachu, a detektív kritika
Mi az eredmény, ha adott egy ifjúsági kalandmozi, amit összekeverünk a Szárnyas fejvadász-filmek látványvilágával, valamint a Deadpool nagyfokú humorbombájával? A válasz: Pokémon-Pikachu, a detektív!
Bogár Bence
Lords of Chaos (2018)
A sötétség gyermekei
popcornproject.hu A sötétség gyermekei kritika
Minden hibája ellenére én azért remekül szórakoztam A sötétség gyermekei című filmen. Nem tudom, hogy ki lehet amúgy a célközönség, de nekem, egyszeri metalkedvelőnek kimondottan tetszett. Meg hát, most komolyan, hány más filmben csendül fel igazi norvég black metal? Na ugye.
Avengers: Endgame (2019)
Bosszúállók: Végjáték
ujszo.com Megosztó jutalomjáték a Végjáték
"A Bosszúállók legújabb részének sok hibája van, mégis sorra dönti meg a bevételi rekordokat világszerte."
Extremely Wicked, Shockingly Evil, and Vile (2019)
Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány
kritikairoda.blog.hu Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány kritika
Nem éppen sokkoló vagy veszett, de Zac Efron kétségkívül hatalmasat játszik a sorozatgyilkos Ted Bundy szerepében.
Bogár Bence
Höstsonaten (1978)
Őszi szonáta
nezozug.prae.hu ŐSZI SZONÁTA (HÖSTSONATEN - 1978)
Az Őszi szonáta, Bergman e kései műve tulajdonképpen egy közepesen sikerült drámavázlat filmadaptációja.
Kraben rahu (2018)
Manta Ray
art7.hu Szürreális utazás a valóságba - Harsányi Domonkos
A rendhagyó filmvetítést eredetileg a film francia zeneszerző-párosának zongorakoncertje vezette volna fel, ez azonban sajnálatos módon, az egyik zenész váratlan balesetének következtében elmaradt. Az előadókkal mégis találkozhattunk, igaz, csak felvételről, amikor egy rövid videó-bejelentkezésben közvetlenül nekünk címezve fejezték ki sajnálatukat és csalódottságukat a műsorváltozás miatt. Az őszinte gesztus mellett az a szeretet és végtelen kedvesség, amivel a produkcióról és annak rendezőjéről beszéltek, nem csak az ő személyükről, de magáról a filmről is beszédes tanúsítvány.
Lords of Chaos (2018)
A sötétség gyermekei
kritikairoda.blog.hu A sötétség gyermekei kritika
Polgárpukkasztó és vad film a híres-hírhedt banda megalakulásáról és korai éveiről. Nem rossz, de nem is az igazi.
Bogár Bence
Szeretlek mint állat! (2019)
Love You Like an Animal
index.hu Néha megdugok egy-két nőt, de ez nem számít megcsalásnak! - kritika a Szeretlek mint állat! c. filmről
Novák nagyszerű színészekkel dolgozik együtt. A filmen csak fájdalmasan ritkán látható Fátyol Herminában úgy fortyognak az indulatok, mintha nem egy antiszerelmesfilmet, hanem egy természetfilmet néznénk egy aktív vulkánról, csak az a különbség, hogy rajta végig érezni, hogy tele van titkokkal, amiket semmilyen szeizmográf nem fürkészne ki. Farkas Franciska a tökéletes ellentéte, végig úgy pörög, mint aki hárommal több csík kokaint szívott fel a kelleténél, ami eléggé kapóra jön, mert szerepe szerint nagyjából pont ez is történt vele. Péterfy Bori tökéletesen önazonosnak tűnik, ami attól még egyáltalán nem értetődik magától, hogy külsőleg saját magát, a színházban is játszó popsztárt játssza.
Pope Francis: A Man of His Word (2018)
Ferenc pápa: Egy hiteles ember
revizoronline.com A pápa bűvöletében
Az egyházfő pozitív kisugárzása, játékos, szinte gyermeki mosolya, és az emberi méltóságot minden pillanatban óvó megnyilvánulásai azok, amik velünk maradnak a film megtekintése után. Egy valóban hiteles ember megkapóan őszinte gesztusai.
An Interview with God (2018)
Interjú Istennel
www.magyarkurir.hu Szárnyaszegett próbálkozás – Az „Interjú Istennel” című filmről
Az Interjú Istennel esetében adott két irány: egy teológiai és egy magánéleti. Az talán természetes, hogy egy film a vallási kérdéseket nem elemzi különösebben mélyen. Bár még így is érthetetlen, hogy azon problémák megválaszolására, melyek mindenkit érdekelnek, miért nem tesz még csak kísérletet sem. A rendező ennyire kevésre tartja potenciális nézőit?
Szeretlek mint állat! (2019)
Love You Like an Animal
wmn.hu Én leszek a megmentőd! - Szeretlek mint állat! (2019) kritika
A filmezés általában sok tervezést és nagy stábot igénylő műfaj, főleg, ha sok pénz áll mögötte. Minél több pénz a tét, annál jobban be kell biztosítani, tehát annál több embert kell bevonni, annál jobban meg kell tervezni, és nem lehet eltérni a tervtől. Itt teljes szabadság van. Egyszemélyes filmezés: a forgatásokon kizárólag a szereplők voltak jelen, és őket kizárólag Erik vette kamerára, miközben maga is a jelenet szereplője volt. Ez a színjátszásra is hatással van: mindenki sokkal inkább önmagát adja, mintha kész szöveget adtak volna a szájába, miközben mégis szerepet játszik.
Hotel Mumbai (2018)
 
revizoronline.com A VENDÉG AZ ISTEN
A Hotel Mumbai aránytévesztései ellenére megrázó és korrekt feldolgozása a modernkori Indiában elkövetett legsúlyosabb terrorcselekménynek.
Halj már meg! (2016)
 
www.es.hu Halhatatlanok - Halj már meg!
A műfaji paródia játékos derűjével, a szereplők megelevenedő emlékezetével és a halottak szellemével folytatott párbeszéd hideg, fehér fényű expresszív-ironikus képsoraival a képzeletnek nyit tág teret. Tó mélyén, a víz zöldjében kezdődik a film, autóroncs hever a mederben, innen, a lélek mélyéről emelkedik ki a kamera, hogy meglássa a digitálisan kreált felszínt, a párában úszó tájat, a parton robogó vonatot. Kamondi Zoltán a képekben fogalmazó játékfilmrendezők egyre fogyatkozó csapatába tartozott. A Halj már meg! szellemes és méltó búcsú egy képzeletgazdag rendezői pályától.
Arctic (2018)
Sarkvidék
kritikairoda.blog.hu Sarkvidék kritika
A Sarkvidék egy hiteles, végig izgalmas és gyönyrűen fényképezett túlélőthriller. Mads Mikkelsen alakítása minden dicséretet megérdemel.
Bogár Bence
Glass (2019)
Üveg
www.delmagyar.hu Kilépni a fényre
Az anarchista, a lángelme és a vonakodó hős - ők a főszereplői M. Night Shyamalan legújabb filmjének, amely egy nem mindennapi trilógia befejező része.
Umberto
Pet Sematary (2019)
Kedvencek temetője
www.delmagyar.hu Feltámad a halál
Hogyan dolgozzuk fel a feldolgozhatatlant, hogyan foghatjuk fel az ésszel fel nem foghatót? Ezek a legfontosabb kérdések Stephen King egyik legnyomasztóbb regényében, amiből mára már csak tragikomédia maradt.
Umberto
Rablópártok (2019)
 
merce.hu Harmincéves bizniszpárt-hálózatot bogoztak ki Gulyás Mártonék
A 2018-as választások alatt Gulyásék által módszeresen követett „bizniszpártok” anyagai közül Seres Mária és kapcsolt vállalkozásainak nemcsak terebélyes kispárhálójára, hanem megdöbbentő, 30 éves előtörténetére is fényt derítenek. Mi köti össze „Tomcatet” Seres Máriával és Mátraverebéllyel? A film nem csak erre, de a kamupártok, bizniszjelöltek szerepére is keresi a választ a NER 9-ik évében.
Mia et le lion blanc (2018)
Mia és a fehér oroszlán
www.delmagyar.hu Charlie - Oroszlán a családban
Ahogy kutyából szalonna, úgy oroszlánból házi kedvenc nem lesz soha. Vagy mégis?
Umberto
Avengers: Endgame (2019)
Bosszúállók: Végjáték
www.delmagyar.hu A név kötelez
Egy évtizednél is hosszabb idő és húsznál is több film után elkészült a Nagy Mű, amiben a Bosszúállók nevükhöz méltó módon végre tényleg bosszút állhatnak.
Umberto
Rablópártok (2019)
 
444.hu Milliárdokat tettek zsebre, és közben megcsinálták a kétharmadot a Fidesznek
Rablópártok címmel forgattak tényfeltáró dokumentumfilmet egy Nyíregyháza környékén családi vállalkozásban működő bűnszervezetre hajazó társaságról, akik a rendszerváltás óta azzal foglalkoznak, hogy különböző módszerekkel adatokat és pénzt lopnak el a magyar választási rendszer anomáliáinak kihasználásával. A csalók tevékenysége 2014-re odáig vezetett, hogy döntően befolyásolhatták a választások végeredményét.
Avengers: Endgame (2019)
Bosszúállók: Végjáték
kulter.hu A Marvel utolsó csettintése
Egy éven át bizonytalanságban éltek a Marvel Moziverzum rajongói, hiszen Thanos a Bosszúállók: Végtelen háborúban elhúzta a világmegváltó szuperhősök nótáját. A folytatás, Anthony és Joe Russo legújabb Marvel-filmje, a Végjáték sokkal több szimpla revanstörténetnél, és szerencsére több még egy popcornmozi-korszakot lezáró alkotásnál is.
Tenebra
Arctic (2018)
Sarkvidék
revizoronline.com A túlélés veresége
Hiába vagyunk tele csodás megmenekülések történeteivel, hiába oktatott minket hosszú heteken keresztül Bear Grylls A túlélés törvényeiben, a valóságban nem mennénk sokra a természet (romantikusabban: vadon) elemi ellenállásával, amellyel az embert tagadja. Nem oda való már ez a túlpuhult lény, ez a túldomesztikált állat.
Avengers: Endgame (2019)
Bosszúállók: Végjáték
lumiere-galaxis.blog.hu Méltó befejezés egy modern eposz végén
A Bosszúállók: Végjáték a rajongók kedvére tesz majd, imádni fogják a geek arcok. Sok zsepi kell, mert a film a legérzelmesebb Marvel film lett.
Avengers: Endgame (2019)
Bosszúállók: Végjáték
kritikairoda.blog.hu Bosszúállók: Végjáték kritika
A Végjáték egy több mint 10 éve tartó korszak méltó lezárása. Grandiózus kaland, meglepően erős drámai töltettel.
Bogár Bence
Ballon (2018)
A hőlégballon
www.prae.hu Illegális határátrepülés
Egy ideje népszerű a volt keleti blokk országaiban az államszocializmus évtizedeinek valamilyen populáris filmes műfaj keretei között történő feldolgozása. Így járt el Michael Herbig is, aki egy valós esetet elevenített fel a thriller eszközeinek segítségével A hőlégballon című filmjében.
Tenebra
Avengers: Endgame (2019)
Bosszúállók: Végjáték
popcornproject.hu Bosszúállók: Végjáték kritika
A legrosszabb mindenben azonban az, hogy ezzel a produkcióval véget ért egy korszak. Nem éreztem eufóriát, mint ahogyan tavaly a Végtelen háborút látva, inkább csak ürességet, hogy ennyi, innentől kezdve minden más MCU-alkotás az ismeretlenbe fog mutatni, nem pedig egy nagy egész része lesz, persze ki tudhatja ezt előre, majd úgyis meglátjuk. (Azért egy kis dühöt éreztem a végén, mert három óra játékidő után feleslegesen végigülni a stáblistát elég nagy szívás, azaz NINCS egy grátisz jelenet sem, tessék inkább azonnal rohanni a mosdóba, ahogyan nekem is tenni kellett volna.)