Cikkek, elemzések, portrék, interjúk

Téma Oldal Cikk Szerző
Sheytan vojud nadarad (2020)
Nincs gonosz
revizoronline.com AZ ELLENÁLLÁS DERŰS MELANKÓLIÁJA
„Abban rejlik az erőd, hogy nemet tudsz mondani” – vallja az elnyomás iráni költője, Mohammad Rasoulof, aki Arany Medve-díjas filmjében a gonosz banalitásáról az ellenállás derűs melankóliájára csúsztatja át a hangsúlyokat.
Wolfwalkers (2020)
 
filmdroid.hu Vadonszelídítés helyett legyűrni akarjuk a természetet - Wolfwalkers
Izzadjon bármekkora szerverpark a hollywoodi stúdiók tőszomszédságában, a mozicsodához nem elég a szoftver rideg számítása: az csak akkor születik meg, ha emberi kreativitás és verejték tapad hozzá. Míg a jórészt számítógépes vizualizációval készült kortárs képregényfilmeket elnézve úgy érezzük, rájuk férne egy alapos hozamkorlátozás, Tomm Moore rendező következetesen jár az ellenkező úton, hogy kézműves animációval készült tündérvilágokat nyisson meg számunkra.
Pieces of a Woman (2020)
 
divany.hu Fel lehet-e valaha dolgozni a gyermekünk elvesztését?
Mundruczó Kornél és Wéber Kata közös filmje, a Pieces of a Woman olyan emberi tragédiát mutat be, ami mindig is létezett, mégsem beszélünk róla eleget, sőt mi több: nem is igazán tudjuk, mit kell vele kezdeni.
ChrisAdam
Pieces of a Woman (2020)
 
www.kritizator.hu Elfogadni az elfogadhatatlant – Pieces of a Woman kritika
Mundruczó Kornél 2020-as kritikailag elismert filmje, a Pieces of a Woman nemrég vált elérhetővé a Netflix kínálatában. A sajtó Vanessa Kirby alakításának dícséretétől hangos, de szerencsére más lényeges pozitívumai is vannak a filmnek.
MicaHiro
Colectiv (2019)
Kollektíva
www.filmtett.ro Kollektív bűnünk, kollektív tragédiánk
A Colectiv-tragédia hatásairól készült dokumentumfilm elszomorító és dühítő látlelet napjaink Romániájáról; meg-megbicsakló dramaturgiája ellenére átütő élmény.
gringo
Milano odia: la polizia non può sparare (1974)
Almost Human
geekz.444.hu Almost Human – Milánó, veszettek városa
"nem tököltek, egyenesen horrorként reklámozták "
Olórin
Pieces of a Woman (2020)
 
dunszt.sk Túlélhető-e gyermekünk halála?
Mundruczó Kornélt mindig is a realista attitűd jellemezte, azaz valódi emberek valódi problémáit, a „kegyetlen valóságot” mutatta be kendőzetlenül. Ehhez tartotta magát amerikai független filmjében, a Pieces of the Womanben is, amelyet egy mélyen személyes történet ihletett.
Tenebra
The Undoing (2020)
Tudhattad volna
www.magyarkurir.hu Elhazudott élet – Gondolatok a Tudhattad volna minisorozatról
Napjaink sorozatáradatát látva nem csodálkozunk, hogy a képernyőn számtalan regényadaptációval találkozhatunk. Egy kész történetnél ugyanis a lényeg tulajdonképpen rendelkezésre áll, már csak a megfelelő szereplők kiválasztására és a színvonalas megvalósításra kell ügyelni.
magyarnarancs.hu Rasszizmussal vádolják a Golden Globe-ot egy film kategorizálása miatt
A díj kategóriarendszere eddig is vicc tárgya volt, most viszont komoly felháborodást okozott. Kevésbé amerikai egy film, ha nem angolul beszélnek benne?
velemenyezunk.blog.hu Vélemény Blog: A 25 legjobb film 2020-ból
Hogy összességében milyen volt az év, arról lehet nem sok mindenkinek jó véleménye, de hogy milyen volt a filmes évünk?
Tamastur11
Pieces of a Woman (2020)
 
fidelio.hu A rémisztő űr halál és élet között
Általában fordítva szokott lenni: ha egy filmrendező végre nagy forgalmazó égisze alatt, angol nyelven gyárthat filmet, be kell hódolnia néhány elvárásnak. Mundruczó Kornél és Wéber Kata viszont eddigi legszemélyesebb filmjükkel mutatkoztak be a Netflixnél. Megnéztük a Pieces of a Womant. (Spoilermentes kritika.)
csabaimate
The Godfather: Part III (1990)
A keresztapa 3.
24.hu A Keresztapa harminc éve megpróbált kiszállni, de 2020-ban is visszahúzták
Harminc évvel ezelőtt, 1990 karácsonyán bemutatták A Keresztapa harmadik részét. Aztán 2020 decemberében újra bemutatták, sokkal hosszabb címmel és néhány kulcsfontosságú változtatással. Miről árulkodik az, hogy a rendező, Francis Ford Coppola képtelen elengedni a filmjeit? Miért mondhatjuk, hogy a trilógia darabjai közül a harmadik rész számára a legszemélyesebb?
Minari (2020)
 
www.filmtekercs.hu Családról jót vagy semmit – Minari
Vannak azok a tipikusan „jó filmek”, melyeket egyszerűen csak jó érzés nézni és megélni, de valamiért különösen nehéz szavakba önteni, mitől is volt olyan különleges a megtekintésük. Lee Isaac Chung Minari című alkotása pontosan ilyen illékony élményben részesíti a nézőit.
Father (2020)
 
katolikus.ma Egyperces rajzfilm az apaság lényegéről
Mohammad Reza Kheradmandan iráni rövidfilmrendező egy egyperces rajzfilmet készített „Apa” címmel, amely tökéletesen illusztrálja az apák fontosságát az életünkben.
The Prom (2020)
The Prom - Végzős bál
magyarnarancs.hu Ennek a musicalnek kellett volna megmentenie az évet
A The Prom – A végzős bál üdítő mozi is lehetett volna, de pont olyan lett, mint 2020. Ám jobban hiányoljuk tőle a mozikat és színházakat, mint valaha.
Monsters Inc. (2001)
Szörny Rt.
www.filmtett.ro CGI-ből plüssbe
Eleddig csak fura hernyókra és nedves pókokra véletlenül lépő kislányok sejtették, hogy a rohamos és eszeveszett sikoltozás segít, bár ők is inkább ösztönből, mint velőt rázásuk teljes tudatában. Hogy mily módon lehet adott mennyiségű sikoltozásból villamos energiát, plüss-melléktermékeket, boldog kapitalista szörnyeket, léleknek kedves jóságokat és amúgy három nap alatt 63,5 millió dollárt nyerni mozijegyekből, azt mégis Disney/Pixar tudja a legjobban.
La dolce vita (1960)
Az édes élet
cimlap.blog.hu AZ ÉDES ÉLET
Léteznek olyan filmtörténeti jelentőségű művek, amelyekről valószínűleg azok is hallottak már, akik még nem látták őket. Ilyen például az Elfújta a szél (1939), a Casablanca (1942) vagy Federico Fellini 1960-ban bemutatott remeke, Az édes élet. A cím olasz megfelelője, a dolce vita a magyar köznyelvbe is bevonult, akárcsak a rámenős lesifotósok megnevezésére használt szó, a paparazzi, amely a Fellini-opusz egyik fotós szereplőjének nevéből származik.
Boze Cialo (2019)
Corpus Christi
ujvarosonline.hu Ruha teszi a papot? – Corpus Christi
A Corpus Christi nem egy könnyű alkotás. Tükröt állít, mégpedig olyat, melybe igazán kényelmetlen belenézni. Nyíltan beszél a vallásos közegek Istennel való viszonyáról, szentségeiről és álszentségeiről, megbélyegzésről, gyászról és kimondatlan dolgaink, bűneink súlyáról.
Wolfwalkers (2020)
 
www.puliwood.hu Két fél egy egész - Wolfwalkers
A Wolfwalkers története az ellentétekre épül, de a kibékíthetetlen konfliktusok helyett a "két fél egy egész" elvét tartja szem előtt.
Wolfwalkers (2020)
 
player.hu Az év egyik legjobb filmje egy mesefilm, aminek súlya van - Wolfwalkers
A Wolfwalkers egy kedves kis rajzfilmbe csomagol súlyos mondanivalót, és teljesen elvarázsol. Mindenkinek receptre kellene felírni így év végén.
Les misérables (2019)
Nyomorultak
ujvarosonline.hu Egy zuhanó társadalomról – Nyomorultak
Nyomorultak: a címről mindenkinek Victor Hugo azonos című regénye ugrik be, amiből még musical is készült. Hát ez a film nem musical és ehhez a történethez képest Victor Hugóé egy esti mesének hat. A címadás azonban céltudatos: egyrészt a történet ugyanott, a Párizs mellett fekvő Montfermeil szegénynegyedében játszódik, másrészt az elsőfilmes Ladj Ly már a moziba lépés előtt arra irányítja a figyelmet, hogy a helyzet Nyugaton is változatlan.
The Midnight Sky (2020)
Az éjféli égbolt
hu.ign.com The Last of Us George Clooney-módra
Az éjféli égbolt újfent bizonyítja, hogy Clooney-nak nemcsak a színművészethez, hanem a rendezéshez is van tehetsége, ám azt is, hogy azért még mindig jobb színész, mint rendező.
Tenebra
Kelly's Heroes (1970)
Kelly hősei
www.filmtett.ro Az aranycsapat
A nácikincs-vadászok (nem náci kincsvadászok!) aknamezőkön-frontvonalokon keresztül bukdácsolós, tesztoszteronszagú közönségkedvenc kalandja ötvenéves lett, és egy időre ismét a magyarországi mozik műsorára került. Íme, pár érdekesség a háborús kulisszák mögül.
gringo
A pozsonyi csata (2020)
 
magyarnemzet.hu A pozsonyi csata egy ígéretes kezdet
Szeretnék köszönetet mondani az alkotóknak. A film hiánypótló és igenis felemelő, és e vélemény biztosan egyezik a társadalom nagy részének gondolkodásával. Lehet, hogy a szakértők el fognak vitatkozni a történelmi háttéren.
magyarnarancs.hu Felnőtté válni nem könnyű, ám ez jót tett a 2020-as mozis évnek
Az idei évre filmes szempontból sem tudunk nem a koronavírus szűrőjén keresztül nézni: a járványnak köszönhetően a mozis szezon gyakorlatilag tavasszal véget ért; elmaradtak a nagy nyári popcornfilmek; átalakult a díjszezon és immár az is a neten keres magának néznivalót, akitől amúgy idegen a streamingvilág. Ilyen zilált időszakban nehéz filmes trendekről beszélgetni, a 2020-as toplistákat böngészve mégis feltűnő lehet: mintha ismét divatba jöttek volna a tinifilmek. Vérpacává robbanó tinik, a kollégista élet bája és a nemkívánt terhesség átka – a coming of age-sztorik éve volt az idei.
A pozsonyi csata (2020)
 
mandiner.hu Pozsonyi csata – a rekonstrukció határairól
Egy nyíltan a 10. század elejének kultúráját és sorsdöntő harcát bemutató alkotás esetében joggal várható el a pontos, tudományos alapokon nyugvó ábrázolásmód.
The Undoing (2020)
Tudhattad volna
per10.blog.hu Ha tudtam volna...
A Fraser-család tökéletesnek tűnő világba kavar be egy haláleset, melyet nem akarunk összekapcsolni velük...
erasto
Luther (2010)
 
per10.blog.hu Luther - Az alábukott angyal
John Luther ízig-vérig gyilkossági nyomozó a londoni rendőrségen, aki mintha a gyilkos fejével tudna gondolkozni.
erasto
The Queen's Gambit (2020)
A vezércsel
www.magyarkurir.hu Sakkbábuk a plafonon – Gondolatok A vezércsel című sorozatról
A minap a Városligetben sétáltam, és csodálkozva vettem észre, hogy a megújult sportpályák között több helyen is sakktáblás asztalkákat helyeztek el. Bizony, nagyon régen láttam már nyilvános helyen sakkozni valakit. Pedig gyerekkoromban szinte minden valamirevaló játszótér mellett lehetett látni sakkozókat, akiket nemritkán kisebb – szakértő, de természetesen csendes – csoport vett körül.
Soul (2020)
Lelki ismeretek
www.filmtekercs.hu Életközépi válság Pixar módra – Lelki ismeretek
A Pixar megint megcsinálta: a Lelki ismeretek izgalmas és érdekes, vidám és szomorú, mély és befogadható. Más szóval az év egyik legjobb filmje.
Soul (2020)
Lelki ismeretek
www.puliwood.hu A Pixar még mindig tudja az utat a szívünkhöz - Lelki ismeretek
A Pixarról nem túlzás kijelenteni, hogy kultúrmissziót hajt végre (méghozzá sikeresen!), társadalomjobbító szándékkal, a Lelki ismeretek pedig erre az egyik legkiválóbb példa.
A pozsonyi csata (2020)
 
port.hu A pozsonyi csata – Szegény történelmünk, mit tettek veled!
Az ún. kurzusfilmek esetében az éppen uralkodó politikai eszme hirdeti ki aktuális ideológiai üzenetét, és ilyenkor a minőség vagy éppen az igazság csak másodlagos. Itt még az sem.
Sound of Metal (2019)
 
www.filmtekercs.hu A siket metáldobos kálváriája – Sound of Metal
Hogyan dolgozza fel egy tehetséges dobos, ha elveszíti hallását? A Sound of Metal nem csupán témaválasztását tekintve számít kiemelkedőnek, de a film formanyelve is megéri az alaposabb vizsgálatot.
The Third Day (2020)
A harmadik nap
www.kulter.hu Szürreális gyászmunka
Korunk sorozatdömpingjében nem könnyű igazán eredeti szériát találni, de a brit Utopia írója, Dennis Kelly tett róla, hogy legújabb műve, A harmadik nap 2020 egyik legeredetibb, ha nem is a legkiválóbb sorozata legyen.
Tenebra
Let Them All Talk (2020)
Szabad szavak
www.filmtekercs.hu A múzsa visszavág – Szabad szavak
Soderbergh legfrissebb játékfilmje kötetlen utazást kínál az írás és az írói etikett zavaros világába. Az HBO Maxon debütáló Szabad szavak egy félig-meddig rögtönzött, intuitív alkotás, ami egyszerre forrása bájának és hibáinak is.
The Trial of the Chicago 7 (2020)
A chicagói 7-ek tárgyalása
revizoronline.com Jól csúszik a történelem - A chicagói 7-ek tárgyalása
Igazi presztízsfilm: az amerikai történelem feldolgozása, sztárok tömkelege, emelkedett hangulat, erkölcsi prédikációk és humor, nagy ív – az Isten is az Oscar-gálára teremtette. És könnyen lehet, hogy a férfi mellékszereplők kategóriájában az esélyesek között is lesz.
Wolfwalkers (2020)
 
www.origo.hu A természet embere és az ember természete - Wolfwalkers
Az ír Cartoon Saloon stúdió a tradicionális, kézzel rajzolt animációs filmek híve, Tomm Moore rendező pedig A tenger dala után, egy újabb remekművet alkotott, melyben ezúttal társalkotóként Ross Stewart is a segítségére volt.
Tenet (2020)
 
telex.hu Ha minden jól megy, ez lett volna idén a legnagyobb film
Christopher Nolan filmje egy olyan ember munkája, aki a tervezőasztalon készít filmeket, aki nem cselekményt ír, hanem folyamatábrát, aki nem dialógust ír, hanem kézikönyvet, és aki nem akciójelenetet rendez, hanem látványosságot.
Sameblod (2016)
Számi vér
cornandsoda.com Meddig terjed a kultúra? – Számi vér (Sameblod, 2016) – kritika
Gyökerestül kulturális beidegződéseket nem lehet kiszakítani magunkból. Ezeket szocializációnk során mélyen belénk kódolják.
Sound of Metal (2019)
 
www.puliwood.hu Milyen lehet elveszteni a hallásunkat? - Sound of Metal
Derek Cianfrance elismert filmes, olyan remekművekkel, mint a Blue Valentine vagy a Túl a fenyvesen. A Sound of Metal ötlete is az ő fejéből pattant ki, a megvalósítást azonban ez utóbbi alkotásának egyik írójára, Darius Marderre bízta, kinek ez a bemutatkozó rendezése.
Wolfwalkers (2020)
 
www.filmtekercs.hu Rajzolj nekem farkast – Wolfwalkers
Tomm Moore sorra készíti szédületes vizualitású animációit, most éppen farkasokról, de legyen akármi is a mese alapja, mindig egy szívhez szóló animációt kapunk. A Wolfwalkers kétségkívül az év egyik színfoltja.
Mank (2020)
 
www.youtube.com Mank - kritika
Hogy sikerült Gary Oldman és David Fincher rendező (Harcosok klubja, Hetedik) új filmje? A videóból kiderül!
Benny Bug
The Spiral Staircase (1945)
Csigalépcső
geekz.444.hu Csigalépcső - Ház a viharban, gyilkos a házban
A nő sötétben, zuhogó esőben, dühöngő szélben igyekszik hazafelé....
Egy nő (2020)
 
nepszava.hu Egy nő, több identitás
A közösségileg létrehozott film különlegessége, hogy előnyt kovácsol egy történelmi helyzetből, vagyis a tavaszi karantén-időszakból, így a négy fal között olyan személyes, sőt kimondottan intim helyzeteket teremt meg, amelyek remekül illenek az eredeti szöveg személyességéhez.
Mank (2020)
 
youtu.be Mank | filmkritika | MoeTion Pictures
David Fincher legújabb filmje, a Mank a Netflixen jött ki december elején. Herman J. Mankiewicz, forgatókönyvíró életébe enged betekintést, aki megírta a világ egyik legismertebb filmjének, az Aranypolgárnak a scriptjét és amit végül Orson Welles rendezett meg. A korszakról, az ábrázolásmódról, Fincher személyes kötődéséről és a negatívumokról is beszélek ebben a kritikában spoilerek nélkül.
moe
Mank (2020)
 
telex.hu Hollywoodban már száz éve is súlyos figurák kavartak
David Fincher legújabb filmje annyira sűrű, hogy ha bármelyik elemére rákeresük a neten, akkor órákat lehet eltölteni különböző elképesztő részletek olvasásával. A főszereplője Herman Mankiewicz, azaz Mank, a forgatókönyvíró, aki a harmincas években belekeveredett a hollywoodi filmgyártásba, hogy az amerikai filmkészítés csúcsteljesítményének, az Aranypolgárnak a forgatókönyvét megírja.
The Dark and the Wicked (2020)
 
www.filmtett.ro Érezni a szagát
"A The Dark and the Wicked a családi otthont és a benne szenvedőket felemésztő elementáris sátáni enyészet diadalmenete."
Home Alone (1990)
Reszkessetek, betörők!
www.filmtett.ro „Kellemes karácsonyt, te mocskos disznó!”
"Bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, készült belőle táblajáték, mindenkinek van róla véleménye, és nem csak nálunk bújik elő minden egyes karácsony környékén valamelyik tévécsatorna műsorából. Harminc éves a Reszkessetek, betörők!"
Jégszekrénybe zárva (2015)
 
www.kortarsonline.hu A 2010-es évek legjobb magyar dokumentumfilmjei – 1. rész
A jól sikerült nagyjátékfilmek mellett fokozatosan telik meg figyelemre méltó dokumentumfilmekkel a hazai filmpiac. Kétrészes cikksorozatunkban összegyűjtünk néhány, szociológiai és esztétikai szempontból is becses alkotást az elmúlt évtized terméséből.
Mank (2020)
 
www.kritizator.hu A forgatókönyvíró, a pénzember és a díva
Pályája során előbb-utóbb sok rendező jut el oda, hogy magáról a filmkészítés hátteréről mondja el a véleményét, stílusosan mozgókép formájában. Ez az idő David Fincher számára most érkezett el, akinek Mank című filmje mától megtekinthető a Netflix kínálatában.
MicaHiro