Cikkek, elemzések, portrék, interjúk

Téma Oldal Cikk Szerző
Dune: Part Two (2024)
Dűne: Második rész
telex.hu A Dűne 2. úgy száguld előre, mint a meglovagolt óriásférgek - Dűne: Második rész (kritika)
Folytatódnak a homok titkai: a Dűne folytatása (hivatalosan Dűne: Második rész) ott veszi fel a fonalat, ahol az első véget ért, csak még annyi támpontot sem ad azoknak, akik elvesztek a shai-hulud, a Bene Gesserit, a Lisan al Gaib kifejezések útvesztőiben, az intergalaktikus impérium intrikáiban, abban, hogy a történet mozgatója egy homokból kinyert pszichedelikus drog, és így tovább. Ami a Dűnét Dűnévé teszi.
The Holdovers (2023)
Téli szünet
revizoronline.com Az örök mogorvák feel-good filmje - Téli szünet (kritika)
A karácsonyi giccsként félrereklámozott Téli szünet nem véletlenül lett az idei Oscar-szezon egyik titkos favoritja. A humanista mozi amerikai kismestere, Alexander Payne felemelő melankóliával forgatta le az örök mogorvák feel-good filmjét.
Once Upon a Time in America (1984)
Volt egyszer egy Amerika
444.hu Azok a régi szép idők, amikor a férfiak még úgy dughattak meg bárkit, ahogy csak akartak
A filmtörténet egyik legzseniálisabb gengszterfilmjének nevezett Volt egyszer egy Amerika lehet, hogy sok szempontból monumentális alkotás, de az is biztos, hogy sok esetben sajnos iszonyúan egysíkú, a bűnözőket és a nemi erőszakot romanticizáló, nőgyűlölő műalkotás.
Dune: Part Two (2024)
Dűne: Második rész
www.puliwood.hu Arrakis visszavár - Dűne: Második rész (kritika)
A Dűne második része egyértelműen 2024 egyik legvártabb filmje. Az élmény garantált, Villeneuve minőségi blockbustert készített, mely végtelenül igényes, érdemes és el lehet veszni benne. Ha lesz harmadik rész (amire minden esély megvan), valószínűleg egy új modern sci-fi klasszikust üdvözölhetünk a palettán.
Dune: Part Two (2024)
Dűne: Második rész
www.kritizator.hu Feltárul az Arrakis igazi arca – Dűne: Második rész (kritika)
Öröm visszatérni az Arrakisra és látni azt, hogy mennyire gazdag ez a világ, ezúttal az akciók pedig igazán székbe szögezik az arra fogékony nézőt. Olyan emlékezetes jeleneteket kapunk, amikre hosszú idő után is emlékezni fogunk. Ez az élmény pedig bőven megérdemli azt, hogy most is moziban lássuk először. Továbbá a stáblistát is megéri végig ülni hogy egyrészt ülepedjenek a látottak, másrészt rácsodálkozzunk arra a (szerintem) több száz magyar névre, akik részt vettek a Magyarországon forgatott jeleneteknél.
Dune: Part Two (2024)
Dűne: Második rész
www.filmtekercs.hu Az igazhitűek próbatétele – Dűne: Második rész (kritika)
Denis Villeneuve ott folytatja ahol abbahagyta; a Dűne univerzumát a cselekményénél, filmes zsenijét a Dűnénél. A sci-fi-legenda második eljövetele túlmutat egy jól körülhatárolható látványfilmnél – az a fajta filmes esemény, amelynek előkelő helye lehet majd a filmtörténet hasábjain.
Little Fires Everywhere (2020)
Kis tüzek mindenütt
www.glamour.hu A sorozat, amiről mindenki beszél, végre itthon is elérhető: Little Fires Everywhere
Reese Witherspoon újabb szenzációs limitált szériához adta a nevét, melyet - mily meglepő -, ismét egy fantasztikus nő író regénye alapján hozott tető alá a Hello Sunshine produkciós cégével és az amerikai online stream óriással, a Huluval közösen.
Maid (2021)
Egy szobalány vallomása
www.noklapja.hu „Mielőtt megütnek, melléd ütnek“ – Egy szobalány vallomása sorozatajánló
2021 egyik legjobb sorozata az érzelmi bántalmazásról és az egyedülálló anyák számkivetettségéről szól.
Nyersanyag (2024)
 
www.kulter.hu Ez a magyar ugar
A Nyersanyag a lehető legárnyaltabb módon mutatja be témáit. Az egyik a vidéki kiskirályok és a modernkori rabszolgaság, a másik a filmkészítő felelőssége, illetve a film társadalmi szerepe.
Tenebra
Dune: Part Two (2024)
Dűne: Második rész
index.hu A Dűne 2 akkora élmény, mintha életünkben először járnánk moziban
Frank Herbert klasszikus regényét nem véletlenül tartották évtizedeken keresztül megfilmesíthetetlennek. A sok karaktert felvonultató, komplex, rétegzett, science fiction királydrámába olyan elismert rendezők buktak bele, mint Alejandro Jodorowsky, Ridley Scott és David Lynch. Igaz, hogy a Twin Peaks atyjának feldolgozását legalább bemutatták 1984-ben, de Lynch Dűnéje otrombán nagyot bukott – mind a pénztáraknál, mind kritikailag. A készítő is belátta, hogy mellényúlt, olyannyira, hogy az elkészült filmet inkább minden adandó alkalommal letagadta, és a későbbi újrakiadásokon se működött közre.
Bob Marley: One Love (2024)
 
www.streamingstar.hu Bob Marley: One Love (2024) - Kritika
Freddie Mercury, Elton John és Whitney Houston után Bob Marley is megkapta a saját életrajzi filmjét. A jamaikai származású zenész személyisége és munkássága igazi aranybányaként szolgálhatott volna egy kellően érdekes, egyben izgalmas produkcióhoz, de már az előzeteseken is látszott az, hogy a készítők inkább egy hatásvadász drámát próbáltak összehozni Marley történetéből.
Jason13
Madame Web (2024)
 
velvet.hu Az egyik színésznő szerint a nőket megvető férfiak miatt bukott meg a Sony legújabb filmje
A Sony saját, Pókember nélküli filmes „pókverzumának” építése egyelőre nem halad túl jól: a Morbius után a Madame Web is rendkívül rossz kritikákat kapott, és a nézők sem özönlenek a vetítőtermekbe, hogy láthassák a női főszereplővel készült alkotást. A film érintettjeit persze folyamatosan bombázzák, hogy miért lehet sikertelen a produkció. A Madame Webben Anya Corazont alakító Isabela Merced talált is rá megoldást: a férfiak miatt van!
Samsara (2023)
 
vulkanfolyoirat.hu Samsara
Itt, ahol élünk, rosszul viszonyulunk a halálhoz. Esélyünk sincs rá, hogy úgy haljunk meg, ahogy ez a laoszi asszony ebben a gyönyörű filmben, családja körében, egy nyitott, széljárta teraszon, lassan, méltósággal, arccal a szeretett táj felé fordulva, miközben egy fiú az újjászületésbe vezető, vigasztaló szavakat olvassa fel neki a Tibeti Halottaskönyvből. Pedig mindannyian erről álmodunk. És egy spanyol rendező most a lehető legszebb, legszerethetőbb képekbe foglalva elénk is teszi ezt az álmot.
Samsara (2023)
 
www.kulter.hu Ami él, nem halhat meg
Lois Patiño filmje a tökéletes antiblockbuster: odafordulást, igazi figyelmet vár a nézőtől, de meg is hálálja az erőfeszítéseket. Két szálon futó, számtalan módon összekapcsolódó története örök kérdéseinkre keresi a választ.
Samsara (2023)
 
filmtett.ro Tágra zárt szemek a vakító ősfényben
Lois Patiño metafizikai bedekkerében a bardo pulzáló sugarai elé ülteti közönségét, majd megkéri, hogy ne nézzenek oda.
Kimitachi wa dô ikiru ka (2023)
A fiú és a szürke gém
kortarsonline.hu Ráadásul – Mijazaki Hajao életútjának összefoglalása és kiterjesztése
Mijazaki Hajao a legemberibb értékeket vette sorra életművében, és közben két nemzedék rajongott rendezőjévé, sőt kérlelhetetlen lelkiismeretévé vált. Legújabb és talán utolsó filmjében, A fiú és a szürke gémben eddigi legszemélyesebb és a megalkuvást a legkevésbé eltűrő alkotását mutatta be.
Nu astepta prea mult de la sfârsitul lumii (2023)
Do Not Expect Too Much of the End of the World
magyar.film.hu Radu Jude: Szeretem, ha támadják és alázzák a filmjeimet
A kortárs filmművészet egyik legnagyobb provokatőre, Radu Jude lehengerlő kreativitással feszíti szét a klasszikus történetmesélős film kereteit és ragadja meg, mennyire bizarr érzés Kelet-Európában élni. Legújabb munkáját részben a TikTok inspirálta, eklektikus stílusát jól jellemzi, hogy nála simán elfér egymás mellett Uwe Boll trashfilmrendező és hat percnyi fotómontázs útszéli síremlékekről. A Ne várjatok túl sokat a világvégétől című film rendezője mesélt nekünk arról, miért utálja Bukarestet, mi következik abból, hogy nem tartja magát tehetségesnek, és a film kaotikus formavilágát megalapozó döntéseibe is beavatott. Interjúnkból az is kiderül, hogy miért nem zavarja különösebben, ha vége lesz a mozinak – legalábbis annak, amit ma így hívunk.
Les 7 vies de Léa (2022)
Lea hét élete
index.hu Szétröhögtük magunkat a Netflix új testcserés sorozatán
A Netflixnek finoman szólva sem volt erős hónapja, áprilisban a filmes és sorozatos kínálat ugyancsak hervasztóan gyengének bizonyult. Egészen 28-áig, amikor a semmiből megérkezett a Lea 7 élete című új francia sorozat, amely csúnyán levett minket a lábunkról.
Anthracite (1980)
A paptanár
filmvilag.hu Kövesdi Rózsa kritikája
Elkeserítő film. Valami viszolygással elegyes bűntudat sugárzik belőle, olyan erővel, hogy a nézőre is átragad. Mintha a francia elsőfilmes író-rendező, Edouard Niermans – miközben leszámol az intézménnyel, amely behatárolta ifjúságát –, szemrehányást tenne önmagának, amiért nem gyűlölte eléggé ezt a világot, nem volt ereje szembeszállni vele. Filmjében feltehetően egykori énjét kelti életre az érzékeny és zárkózott kamasz, Pierre alakjában.
Oppenheimer (2023)
 
filmdroid.hu Christopher Nolan visszatért - Oppenheimer (kritika)
Christopher Nolan visszatért. Absztrakcióktól az emberhez, konstrukciótól a történethez, elmejátéktól a lélek rejtelmeihez. Na jó, ez így talán kissé fellengzős, de számomra úgy tűnik, tényleg ez történhetett: két kísérletezőbb film (Dunkirk, Tenet) és egy stúdióváltás után újra egy ember kezdte érdekelni Hollywood manapság talán legnagyobb vászonra festő szerzői filmesét. Az Oppenheimer megragadó portréja egy kivételes intellektusú, érzékeny lelkiismeretű fizikusnak, aki többedmagával szó szerint és átvitt értelemben is felforgatta a világot. És közben valahogyan megpróbált normális maradni.
La passion de Dodin Bouffant (2023)
A szenvedély íze
filmtett.ro Az vagy, amit... megnézel! - A szenvedély íze (kritika)
Franciaország az idén A szenvedély ízét választotta hivatalos Oscar-nevezettjének, kiütve a honi versenyből A zuhanás anatómiáját, amely így „mindössze” a legjobb film díjáért versenyezhet az amerikai akadémia szavazói előtt. Hung filmje végül be sem került a „nemzetközi” kategória öt jelöltje közé. Nem is baj, méltatlan lett volna ehhez a filmhez a versengés. Hiszen Bouffant is keserű szájízzel fogadja az eurázsiai herceg kihívását, aki számára a főzés nem a tisztelet vagy a szeretet, hanem a versengés nyelve.
Sen to Chihiro no kamikakushi (2001)
Chihiro szellemországban
filmtett.ro Mondd a neved, megmondom, ki vagy! - Chihiro szellemországban (2001)
Mijazaki Hajao idén már 23 éves meséje, a Chihiro szellemországban egy tízéves kislány szemén keresztül láttatja a legnagyobb természetességgel létező, közben mégis káprázatosan ragyogó és pezsgő világunkat.
Nyersanyag (2024)
 
hvg.hu Le kell menni vidékre! Oké, de mit csináljunk ott?
Szinte már az tűnik természetesnek, hogy minden állami támogatás nélkül készült el az utóbbi pár hónap legfontosabb magyar filmje, a Nyersanyag. Ki tudja, meddig lehet elcsípni a mozikban, pedig nagyon érdemes.
Nu astepta prea mult de la sfârsitul lumii (2023)
Do Not Expect Too Much of the End of the World
magyar.film.hu Utoljára látható Radu Jude világvégét ígérő filmje a magyar mozikban
A kortárs román filmművészet egyik legeredetibb rendezőjének új filmjével indítja az évet a Cinema Niche. A vetítéssorozat 11. állomása Radu Jude tavaly a Locarnói Filmfesztiválon díjazott őrült szatírája, a Do Not Expect Too Much from the End of the World, melyben egymás mellé kerül Andrew Tate, Uwe Boll és Orbán Viktor, miközben a produkciós asszisztensként dolgozó főszereplő Bukarest utcáit járja a boldogulás reményében.
Nu astepta prea mult de la sfârsitul lumii (2023)
Do Not Expect Too Much of the End of the World
www.kulter.hu Kiterítenek úgyis
Radu Jude legújabb filmje anarchista röpirat és szociálisan nagyon érzékeny műalkotás egyszerre, és az bizony csak a legnagyobb rendezőknél fordulhat elő, hogy ez a két réteg nem oltja ki egymást. Az alulfizetett és túldolgoztatott produkciós asszisztens története valódi kelet-európai sorstragédia, de természetesen a reflexió szempontjából is számtalan értelmezési lehetőséget kínál a legfrissebb Jude-remekmű.
Nu astepta prea mult de la sfârsitul lumii (2023)
Do Not Expect Too Much of the End of the World
www.es.hu Túl a világvégén
Ha valakinek, nekünk szól a Cinema Niche sorozata, amely alkalmi vetítéseken mutatja be a kortárs filmművészet mestermunkáit. Premierjeik így olyan exkluzív eseményekké válnak, mint egy-egy híres muzsikus vagy színtársulat hazai vendégfellépése. Talán ez a minőségi mozizás jövője: miközben a multiplexekben zakatol a mainstream, kivételes pillanattá lesz egy remekmű pillanatnyi felbukkanása. Parádés az eddigi névsor: Pablo Larraín, Jia Zhangke, Carlos Reygadas, Apichatpong Weerasethakul, Gaspar Noé, Terrence Malick, Hong Sang-soo, Hu Bo, többek között. Csemegék filmínyenceknek, akik megcsömörlöttek a plázamozik egyenkosztjától.
Ted (2024)
 
www.filmtekercs.hu Stricimackó gimis kalandjai
Seth MacFarlane még egy bőrt lehúz az életre kelt plüssmedvéjéről. A Ted egy kilencvenes évekbeli szituációs komédia, amely káromkodásokkal és popkulturális utalásokkal viccelődik a kertvárosban. Tehát egy élőszereplős Family Guy.
Bob Marley: One Love (2024)
 
hetediksor.hu Bob Marley: One Love – kritika
I and I, avagy a raszták minden embert egy egész részének tartanak Ha jobban belegondolunk, az egyik legnehezebb műfaj az életrajzi film, és ezen belül is kitüntetetten komplikált olyan művet összehozni, ami nem újsághíreket vagy elfeledett sztorikat, hanem kultikus hírességeket, történelmi alakokat és/vagy művészeket választ témájául. Hiába a könnyű pénz (Marilyn Monroe, Steve Jobs, Jim Morrison vagy Abraham Lincoln mindenkit érdekel), majdhogynem végtelen narratíva, vélemény, értelmezés kering a közbeszédben az alakokról, így az alkotó könnyen kerülhet szinte feloldhatatlan dilemmák kereszttüzébe. „Személyes értelmezést adjak? Vagy tárgyilagosat? Hatalmas történelmi tabló legyen vagy intim (melo)dráma? Mit nyújtsak a rajongóknak-szakértőknek? És mivel veszem rá azokat is művem elfogadására, akik karakán módon más véleményen vannak?” A közelmúlt sokak által fiaskónak gondolt próbálkozása (az általam kevésbé szigorúan megítélt Napóelon) után ismét egy ikon életének játékfilmes adaptációjához van szerencsénk.
The Zone of Interest (2023)
Érdekvédelmi terület
jo.444.hu Auschwitz mint egy derűs szanatórium díszlete
Aki közelebbről követi a kortárs filmművészet fontosabb eseményeit és aktuális kritikai diskurzusait, annak Jonathan Glazer filmje nem fog különösebb meglepetést okozni. Az Érdekvédelmi területről már a cannes-i bemutatója után gyorsan kirajzolódott egy markáns, szinte botegyszerű koncepciójú film képe: Glazer rendezése egy olyan holokausztfilm, amiben maga a holokauszt láthatatlan marad, és Auschwitz borzalma helyett annak (szó szerint) árnyékában élő lágerparancsnok családjának mindennapjai bontakoznak ki, olyan ártatlanul bukolikus banalitással, mintha egy korabeli szanatórium prospektusát lapozgatnánk.
Scavengers Reign (2023)
 
filmtett.ro A dögök ura
Kiemelkedő animációs sorozatokban nem szűkölködött 2023, de a kínálatban főleg a Netflix és az Amazon vitték a prímet. Az ősszel megjelent Scavengers Reign-nel aztán a (z HBO) Max is feliratkozott a streamingszolgáltatók animációs sorozatainak képzeletbeli versenyére, Joseph Bennett és Charles Huettner rendezők pedig nem is okoztak csalódást: saját ötleten alapuló sci-fijük üde színfolt a szuperhősfilmek és nagyköltségvetésű szuperprodukciók palettáján, de a kifáradó tudományos-fantasztikus zsáner értékesebb darabjai között sincs szégyellnivalója.
rtl.hu Dolph Lundgren az rtl.hu-nak: Putyin öt éve meghívott, hogy nézzem meg a Vörös téren a május 9-i parádét
Tavaly bejelentette, hogy évek óta küzd a rákkal, most Zoomon számolt be arról, hol tart a kezelésben. Dolph Lundgren nemcsak a betegségéről és a nehéz gyerekkoráról beszélt exkluzív interjúnkban, hanem híres pályatársairól, Stallonéról, Van Damme-ról, Schwarzeneggerről és Chuck Norrisról is. A társaságban egyedül neki van vegyészdiplomája – természetesen erről és Grace Jones sorsfordító hatásáról is beszélgettünk.
The Zone of Interest (2023)
Érdekvédelmi terület
filmtett.ro Édenkert a pokol árnyékában
Glazer az Érdekvédelmi zónában megmutatja, valóban mennyire hétköznapi tud lenni a gonosz, meg sem próbálva megjeleníteni a megjeleníthetetlent, de az első képkockától az utolsóig éreztetve a háttérben zajló összehangolt, jól szervezett és mérnöki pontossággal kivitelezett népirtást.
The Zone of Interest (2023)
Érdekvédelmi terület
hvg.hu A Gonosz köztünk él, és bárkiből lehet a követője – erről szól az év egyik filmszenzációja
Brutális és súlyos témát feszeget szokatlan módon az év egyik nagy filmes szenzációja, az Érdekvédelmi terület: a legkevésbé sem meglepő az öt Oscar-jelölése, köztük a három legfontosabb kategóriában is. És még az is kiderül belőle, a főszerelője miért napjaink egyik, ha nem a legfontosabb európai színésznője.
One Life (2023)
Egy élet
movieaddicted.blog.hu Egy élet kritika
Angol film lévén az Egy élet nem operál nagy hollywoodi megoldásokkal, ami az egyik nagy erénye az alkotásnak. Egyszerűen mutatja be a szereplőket és az eseményeket, szépen építkezik, hogy a végén egy érzelmesebb, de ízléses lezárással engedje útjára a nézőket.
henisz
Poor Things (2023)
Szegény párák
www.kritizator.hu Abszurd, groteszk és szürreális – Szegény párák kritika
Jorgosz Lanthimosz (emellett a magyar átírás mellett tettem le a voksom, pedig találkoztam vagy négyféle verzióval) korunk egyik legizgalmasabb szerzői filmese, akinek élénk, jellegzetes kézjegyei miatt művei olyan mértékben össze nem téveszthetőek, mint Wes Anderson vagy Lars von Trier remekei. A Szegény párák ugyan adaptáció, és ezúttal a görög rendező a forgatókönyvből nem vette ki a részét, de mégis, már az első három perc alatt széles mosollyal dőlhettem hátra a moziszékben – visszatértem Lanthimosz világába, ami furcsább, harsányabb és szatirikusabb, mint valaha.
La sociedad de la nieve (2023)
A hó társadalma
www.kritizator.hu A fehér pokolba zárva – A hó társadalma kritika
Egy fél pillanatra most álljunk meg, és egy rövid időre adjunk hálát, hogy ezt a cikket most otthonunk melegében és nyugalmában olvashatjuk. Ha azonban ez nem jönne el magától, akkor biztos vagyok benne, hogy a Netflix új filmje mindenkiben felébreszti ezt az érzést. 1972. október 13-án az Andokban egy uruguay-i repülőgép a fedélzetén 45 személlyel szörnyű balesetet szenvedett. A túlélők megrendítő története temérdek dokumentumfilmet és sok mozifilmet ihletett meg. Idén a Netflix is bemutatta az esetről készült saját verzióját, melynek címe A hó társadalma.
index.hu Hiába tarolt az Oppenheimer a BAFTA-díj-átadón, egy váratlan vendég ellopta a show-t
Christopher Nolan Oppenheimer című filmje kapta a fődíjak zömét a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztóján. Hazai idő szerint március 11-én hajnalban rendezik meg a 96. Oscar-gálát, amelynek szintén nagy esélyese a tizenhárom díjra jelölt életrajzi dráma...
Aquaman and the Lost Kingdom (2023)
Aquaman és az elveszett királyság
www.kritizator.hu A DC hattyúdala – Aquaman és az Elveszett királyság kritika
A DC filmes részlege finoman szólva sincsen rendben. Habár tegyünk hozzá, hogy újabban a Marvel-él is akadnak gondok, azonban messze nem annyi, mint a DC-nél. Ennek oka legfőképp a túlzott kapkodás és az átgondolatlanság, amivel a saját filmes univerzumukat, az úgynevezett DCU-t kezelik. Persze azért így is megvoltak a maga pillanatai és akadtak azért jól sikerült és érdemi alkotások lásd Wonder Woman vagy az újragondolt Öngyilkos Osztag.
La passion de Dodin Bouffant (2023)
A szenvedély íze
24.hu Ideje megkoronázni a főzős filmek új királyát - A szenvedély íze (kritika)
A szenvedély íze olyan vonzó ételeket mutat be, hogy úgy érezzük, semmit nem tudtunk az élet élvezetéről, amíg nem ismertük ezt a történetet. Ám a Juliette Binoche főszereplésével készült, cannes-i rendezői díjat nyert film ennél többet is tesz: lefordítja az evés összetett, érzéki tapasztalatát egy másikra, a filmnézésre.
Árni (2023)
 
www.kulter.hu Lélekgyilkos embercirkusz
Látszólag a cirkusz titokzatos világáról szól Vermes Dorka Tarr Béla produceri felügyelete alatt készült első nagyjátékfilmje, az Árni, ami valójában a lélek mélyére ás.
Tenebra
Wish (2023)
Kívánság
www.filmtekercs.hu Halványló csillag – Kívánság (kritika)
A Disney a Kívánság (Wish) című animációs musical filmjével ünnepli fennállásának századik évfordulóját és varázsol egy szórakoztató élményt, mely a moziból kilépve úgy feledésbe merül, mint eme mesében szereplő emberek legfőbb óhajai.
Sogongnyeo (2017)
Microhabitat
www.hidegnyomon.hu Microhabitat – 2017
A Microhabitatban egy fiatal nő életébe kapcsolódhatunk be. Egy olyan valakiébe, aki végtelenül egyszerű módon “csak élvezi az életet”. Nincsenek nagy céljai, láthatóan nem is emészti magát a dolgokon. Cigizik, iszik, néha még kicsit fagyoskodik is… A kérdés az, hogy amikor bizonyos változók felütik a fejét az életében, akkor azokra miképpen rezonál majd… Már ha rezonál egyáltalán…
Les chambres rouges (2023)
Vörös szobák
filmtett.ro Az internet megeszi a lelket
Nem bocsátkozik felszínes pszichologizálásba, magyarázkodásba, forgatókönyvírói kurzuson tanult karakterépítési trükkökbe és unalomig használt családi traumákba, hanem meghagyja a lélek sötét oldalának titokzatosságát. Így tesz kíváncsivá, így kúszik a bőrünk alá és így válik igazán hátborzongatóvá a Vörös szobák.
magyarnarancs.hu Jake Gyllenhaal fura viselkedése mutatott rá a francia és amerikai filmkészítés különbségeire
Egy francia rendező készített volna filmet Jake Gyllenhaallal és Vanessa Kirbyvel, de végül négy nap után inkább otthagyta őket. Az esetről számos bizarr történet látott napvilágot.
Past Lives (2023)
Előző életek
www.magyarkurir.hu Két szív segédigéi – Gondolatok az Előző életek című filmről
A nagyvárosi ember tapasztalata, hogy könnyen el tudnak személytelenedni az emberi kapcsolatai. Gondoljunk csak a reggeli metrón (vonaton, buszon) tolongó tízezrekre, akik jobb híján elviselik, hogy egymás közelébe kényszerültek, de lélekben nem is lehetnének távolabb. Lehetséges-e egy valódi, sorsfordító találkozás ilyen közegben?
The I-Land (2019)
Tíz ember a szigeten
www.filmtekercs.hu Megnéztük, hogy nektek ne kelljen – The I-Land
Színház az egész világ és színész benne minden férfi és nő – írta Shakespeare, no de ő nem látta a The I-Land gárdáját. Igen, ennyire rossz.
Cha-cha-cha (1982)
 
24.hu Cha-cha-cha: a film kis kisasszonyokkal, kis gavallérokkal és a fiatal Rudolf Péterrel
A nyolcvanas évek elején egymás után keletkeztek az ötvenes-hatvanas esztendőket visszaidéző magyar filmek. Ezek közül kettőnek sláger adta a címét. Az egyik volt a Megáll az idő, a másik a Cha-cha-cha. Az utóbbi hőséről – Rudolf Péter alakította – a rendező Kovácsi János már 1982-ben azt mondta: „Tisztasága, naivsága ma nem élne meg, a környezetében hülyének tartanák.”
Boksuneun naui geot (2002)
A bosszú ura
ricemegatronexpert.blogspot.com Ricemegatron Expert írása
A BOSSZÚ AZ ENYÉM. Ennyi, és nem több. Mert ha komolyan vesszük PARK Chan-wook filmjének eredeti címét, akkor megspórolhatunk egy csomó agyalást, amellyel az angol cím (Sympathy for Mr. Vengeance), vagy a magyarítása (A bosszú ura) mögöttes tartalmát próbálnánk felfejteni. Nincs szó arról, hogy egyvalakiben testet öltene a bosszú lénye, így arról sem, hogy azt férfitestben tenné, és legfőképpen: senki sem apellál együttérzésre.
Poor Things (2023)
Szegény párák
refresher.hu Bizarr és szerethető látványorgia a képzelet és a valóság határán – Megnéztük a Szegény párákat
Január 25-én végre megérkezett a mozikba a Szegény párák, ami elképesztő sikereket hozott mind nézői, mind szakmai részről (többek között 11 Oscar-jelölést), mi pedig kíváncsiak voltunk, hogy vajon mi az, amitől ennyire működni látszik az alkotás.
Kimitachi wa dô ikiru ka (2023)
A fiú és a szürke gém
refresher.hu Ha jobban akarod érteni: kulturális kézikönyv A fiú és a szürke gém című Mijazaki mesterműhöz
Izgatottan ültél be végignézni Mijazaki Hajao legújabb alkotását, de sok homályos folt maradt? A filmben megjelenő motívumokat és japán kulturális utalásokat bemutató cikkünk segíthet eloszlatni a ködöt a fejedben.