Cikkek, elemzések, portrék, interjúk

Téma Oldal Cikk Szerző
A besúgó (2022)
 
magyar.film.hu Szexi ez a Kádár-korszak, csak nincs semmi a sorok között
Hogyan tedd vonzóvá a 80-as évek kádári szocializmusát? Az HBO Max első saját magyar sorozata, A besúgó szerint fiatalokkal, kémsztorival, szerelmekkel és a kor legjobb dalaival. Hogy valóban ilyen volt-e az egykori gulyáskommunizmus, az más kérdés, a fő a szórakoztatás.
Belfast (2021)
 
www.magyarkurir.hu Menni vagy maradni – Gondolatok a Belfast című filmről
Bármit állítanak is korunkban a modernek, mindenki kötődik ahhoz a helyhez – legyen az ország, város vagy falu –, ahova született. Még az utazó és a zarándok is szívesen tér vissza oda, amit otthonának nevezhet.
Doctor Strange in the Multiverse of Madness (2022)
Doctor Strange az őrület multiverzumában
www.vox.hu Doctor Strange az őrület multiverzumában - Kritika
A filmes rettegésben utazó Scott Derrickson minden bizonnyal kellemesen kiélhette volna magát a Doctor Strange második részében, a távozásával azonban a Disney-nél tutira mentek, s 9 év után visszaédesgették az egész estés rendezéshez a Gonosz halott-filmek horrorpápáját, Sam Raimit. S lám, az új epizód gonoszban és halottban is bővelkedik.
The Unbearable Weight of Massive Talent (2022)
A gigantikus tehetség elviselhetetlen súlya
www.vox.hu A gigantikus tehetség elviselhetetlen súlya - Kritika
Nicolas Cage belebújt Nicolas Cage bőrébe, hogy az év eddigi legkellemesebb, öniróniával jócskán átitatott buddy movie-jával rukkolhasson elő.
Moon Knight (2022)
Holdlovag
filmsor.hu Kritika: Holdlovag
A Marvel Studios új sorozata, a Holdlovag a szó legszorosabb értelmében olyan instabil és kiszámíthatatlan, mint a főszereplője.
Our Father (2022)
Apánk
index.hu Aki fél az orvosoktól, ne nézze meg ezt az új dokumentumfilmet a Netflixen
A legtöbb dokumentumfilm célja az, hogy sokkolja a nézőjét, mégis ritkán fordul elő, hogy az embernek konkrétan felforduljon a gyomra, miután megnéz egyet. Az Apánk (Our Father), melyet a Netflix pár napja, május 11-én mutatott be, pont ebbe a kategóriába esik. Egy olyan orvosról szól ugyanis, aki hosszú éveken keresztül visszaélt a hozzá betérő, női páciensei bizalmával. Hogy mit követett el dr. Cline?
Firestarter (2022)
Tűzgyújtó
www.puliwood.hu Tűzgyújtó (2022) - Kritika
Perzselő unalommal kínoz Stephen King regényének feldolgozása. Stephen King méltán népszerű regénye, a Tűzgyújtó már 1984-ben megkapta a maga filmadaptációját (méghozzá a pöttöm Drew Barrymore-ral a főszerepben), és ugyan a végeredmény nem volt fájdalmas, de nagy jó indulattal is egy középszerű B-kategóriás horrorként lehet hivatkozni a kísérletre. Hollywoodban úgy gondolták, hogy feltétlenül szükséges elkészíteni a történet egy újabb feldolgozását, mely még vállalhatóbb pillanataiban is mérhetetlenül unalmas filmélmény, de nem egy olyan jelenet van, amikor az értékelhetetlenség határát súrolja Keith Thomas rendezése.
Operation Mincemeat (2021)
 
www.filmtekercs.hu A hal neve: Glyndwr – Operation Mincemeat
A nagy történetek mögött húzódó lelki gyötrődések krónikása, John Madden ezúttal a világháború egyik fordulópontjának hátterét mutatja be. A náci hadigépezet figyelmét egy zseniális trükkel elterelő hadművelet kidolgozásának minden részletébe betekintést kapunk az Operation Mincemeat kockáit figyelve.
Alle hater Johan (2022)
Mindenki utálja Johant
www.filmtekercs.hu Come on Baby, Light My Fire – Mindenki utálja Johant
Johan fekete humorba ágyazott, fordulatokban gazdag szenvedéstörténetét tárja elénk. A Mindenki utálja Johant talán nem olyan átütő erejű, mint más skandináv filmek, de Johan olyannyira szerethető, emberséges hős, akiből talán kevés van a világon, s akit örökre szívébe zár, aki megismerte őt.
A besúgó (2022)
 
www.filmtekercs.hu Többnyire alacsony a vérnyomásom, de van, hogy ideges vagyok – True Story podcast #19: Váradi Gergely
A True Story podcast 19. adásának vendége a jelenleg is futó A besúgó című sorozat főszereplője, Váradi Gergely.
Katinka (2022)
 
hvg.hu Katinka, avagy elengedni az Iron Ladyt
Hosszú Katinkára éppen tíz éve aggatta rá világszerte ismert becenevét a kínai sajtó, utalva keménységére és hatalmas munkabírására, ő azonban egy ideje már egyre kevésbé tud és akar azonosulni azzal a szereppel, amit „Iron Lady-egónak” nevez. Azzal, amellyel elnyomta a saját személyiségét, hogy minél sikeresebb legyen. Ez egyértelműen világossá válik a róla szóló, Katinka című portréfilmből, amelyet csütörtöktől vetítenek majd a mozik, az úszó számára kellemetlen dolgokról azonban nem igazán esik szó benne.
Zanox - Kockázatok és mellékhatások (2022)
 
magyar.film.hu Így nőtt ki a dunaújvárosi vasműből az új magyar időutazós sci-fi
Sci-fi a panelházak között, életveszélyes kockázatok és életmentő mellékhatások. Aki mindezt vállalja: egy szorongó, szerelmes kamaszból lett akcióhős. Beszámolóval jelentkezünk a Zanox – Kockázatok és mellékhatások világpremierjéről, Dunaújvárosból, egy pálinkázós, bundáskenyerezős időutazásról, melyet várostörténeti séta és Ricsárdgír koncert keretezett. A Zanox május 26-tól a mozikban!
Downton Abbey: A New Era (2022)
Downton Abbey: Egy új korszak
roboraptor.24.hu Az új Downton Abbey-film örömjáték a színészeknek, ajándék a nézőknek
Bár sorozatként lezárult és kerek befejezést kapott, Downton Abbeyt mégsem tudja elengedni sem az író, sem a stáb, sem pedig a nézők. 2019 óta a második egész estés mozifilm adja meg a rajongóknak a befejezés óta áhított kellemes, nosztalgikus érzést, amely csak úgy árad a vászonról.
Bubble (2022)
Buborék
hu.ign.com Buborék - Kritika
A nem túl acélos történetet a Belle: A sárkány és a szeplős hercegnőhöz hasonlóan egy európai tündérmesére fűzték fel az alkotók: míg ott A szépség és a szörnyeteget sikerült áthelyezni a virtuális világba, itt A kis hableány melodrámai önfeláldozó története kapott J-Pop tuningot.
Katinka (2022)
 
www.filmtekercs.hu Lepergett a szemem előtt 500 millió, de nem fájt – Katinka
Nemzeti identitásalakító sportolóból kevés van, ők pedig megérdemlik a nagyívű projekteket. Hosszú Katinka, korunk gladiátora kétségtelenül olyan. A róla szóló film kétségtelenül nem.
Doctor Strange in the Multiverse of Madness (2022)
Doctor Strange az őrület multiverzumában
www.ahmagazin.com Filmajánló: Doctor Strange – az őrület multiverzumában
Hogy milyen volt a Doctor Strange – Az őrület multiverzumában című film? Eléggé őrült ahhoz, hogy kedveljék az emberek és egyben kicsit érdekesebb, összetettebb, mint a 2016-os elődje. Tele volt a már megszokott fantasztikus és látványos elemekkel és természetesen az elmaradhatatlan csipkelődések, beszólogatások és viccek felhozatalával.
Loin du périph (2022)
A leszámolás
index.hu Mindig van lejjebb, a Netflix új francia akciófilmje kész katasztrófa lett
A Netflix-filmektől a legtöbbször nem várunk sokat, de ez még így is kritikán aluli lett. A leszámolás egy nagyon béna Bad Boys-másolat, amely már akkor ciki lett volna, ha a 90-es években csinálják meg.
The Unbearable Weight of Massive Talent (2022)
A gigantikus tehetség elviselhetetlen súlya
hu.ign.com A gigantikus tehetség elviselhetetlen súlya - Kritika
Nicolas Cage, a színész Nicolas Cage-et, a mémet játssza el A gigantikus tehetség elviselhetetlen súlyában, amely a megkopott hírű színész szeretetteljes kiparodizálása és a hollywoodi blockbusterek kliséinek kifigurázása mellett a filmek iránti rajongásról is szól.
A besúgó (2022)
 
hvg.hu „A besúgó egy beszélgetésindító, nem dokumentumfilm” – a sorozat készítői a Fülkében
Áthallások és történelmi pontatlanságok ide vagy oda, A besúgó nem akar több lenni, mint egy fikció, amelyet egy fiatal gárda rakott össze, hogy beszélgetéseket indítson generációk között és a politikai árkokat kikerülve – mesélte Szentgyörgyi Bálint, a sorozat író-rendező-kreátora, és Vas Judit Gigi, A besúgó Enikője közéleti podcastunk legfrissebb adásában.
Deep Water (2022)
Mélyvíz
filmtett.ro Nem csak úszóknak - Adrian Lyne: Deep Water / Mélyvíz
Az erotikus románc műfajának kismestere kereken húsz évvel ezelőtt tette le a lantot, most azonban váratlanul visszatért, csakhogy szellemi muníció nélkül: a szebb napokat is látott Adrian Lyne szemlátomást nem tudta eldönteni, hogy a Mélyvíz révén a toxikus nőiség lidérces pokláról meséljen, vagy a szerelmi háromszög-thrillerek nyelvén szólítsa meg nézőjét. Egyik sem jön össze neki, az viszont végre kiderül, hogy – bár olykor ügyesen leplezi – Ben Affleck tulajdonképpen egész jó színész.
Hannibal Lecter
hvg.hu Mariupol bombázásáról forgatott filmet, az életébe került
A kedden kezdődő 75. cannes-i fesztiválon mutatják be az ukrajnai Mariupolban áprilisban megölt litván rendezőnek, Mantas Kvedaraviciusnak a helyszínen forgatott utolsó dokumentumfilmjét.
Szoljarisz (1972)
Solaris
blog.csgyk.hu 50 éves a Solaris
50 évvel ezelőtt, 1972-ben, a cannes-i filmfesztiválon mutatták be először minden idők egyik legnagyobb filmrendezője, a szovjet Andrej Tarkovszkij Solaris című filmjét. A közel háromórás alkotás a felszínen egy tudományos-fantasztikus darab, azonban ha felfedjük mélyebb rétegeit, egy, a létezés, az emberiség, a humanizmus, a szeretet kérdéseit tárgyaló filozofikus drámát találunk.
ryood
Világszépek (2022)
 
magyar.film.hu Reményt adni a láthatatlan gyerekeknek
Magyarországon több mint 23000 gyerek él gyermekotthonokban vagy nevelőszülőknél. Ők a láthatatlan gyerekek, akiknek nincsenek példamutató, szerető szüleik, viszont vannak álmaik és terveik. Kalmár Judit filmje, a Világszépek az állami gondoskodásban élők sorsával foglalkozik, és azon a szakemberek munkájával, akik „kinyitják számukra a világot”. Halász Gábor operatőrrel a Világszép Alapítvánnyal kapcsolatban lévő fiatalok történeteit rögzítették. A teljes film mostantól online elérhető.
Világszépek (2022)
 
www.atv.hu Kalmár Judit legújabb dokumentumfilmje az állami gondoskodásban élők sorsába enged betekintést (videó)
A Start Plusz vendégei Kalmár Judit rendező és Wirtz Ágnes alapító, a kuratórium elnöke, Világszép Alapítvány.
Katinka (2022)
 
hu.ign.com A magyar Vaslady és aki mögötte van
A teljesítménye és kitartása miatt "Iron Lady"-nek ("Vaslady"-nek) is becézett Hosszú Katinka olimpiai és világbajnok úszónő az egyik legfontosabb magyar sportoló, akinek hollywoodi sportfilmekbe illő sikertörténetéről készült kreatív dokumentumfilm Pálinkás Norbert (Tabukról - Tabuk nélkül) rendezésében Köbli Norbert (A vizsga, Apró mesék) forgatókönyvéből Katinka címmel, ami szép portré hősnőjéről, csak éppen ott ér véget, ahol igazán érdekes kérdéseket kezd el felvetni.
Tenebra
Katinka (2022)
 
index.hu Minőségi magyar filmeket kell előállítani, ebben komoly hiány van
Csütörtökön debütál a mozikban a Hosszú Katinka eddigi pályafutását feldolgozó Katinka – The Movie című film. Ennek apropóján Lajos Tamással, a dokumentumfilm producerével beszélgettünk egyebek mellett a háromszoros olimpiai bajnokról készített alkotásról, a magyar kultúrafinanszírozásról, a honi és a nemzetközi filmgyártás jelenéről és jövőjéről.
Szvolocsi (2006)
Bastards
moszkvater.com Bitangok
A piszkos tizenkettő, Becstelen brigantik. Ezek olyan filmek, ahol halálra ítéltek vagy önkéntesek hajtanak végre küldetéseket a fronton, illetve az ellenség hátországában. Erre a feladatra vállalkozott Alekszandr Ataneszjan rendező, amikor leforgatta a Bitangok (Сволочи)című filmjét 2006-ban. Azzal a különbséggel, hogy itt a főszereplők árva gyerekek, akiket a rablásokért, gyilkosságokért halálra ítéltek.
A besúgó (2022)
 
index.hu Ruszkik, haza! Takarodjanak, a többit majd megoldjuk
A besúgóban mesterien elegyedik több műfaj, a kémtörténettől kezdve a történelmi sorozaton át egészen a coming of age sztoriig. Egyszerre izgulhatunk a feszült pillanatoknál, drukkolhatunk a besúgó karakterének, követhetjük a fiatalok tipikus problémáit, nevethetünk a vicceken, miközben tátott szájjal nézhetjük a korhű nyolcvanas éveket.
A besúgó (2022)
 
telex.hu Hodosán Róza: A besúgóban minden olyan, ami nem történhetett meg
Veiszer Alinda műsorának e heti vendégei Hodosán Róza szociológus, a 1980-as évek demokratikus ellenzékének meghatározó alakja, illetve Rainer M. János történész, a II. világháború utáni magyar történelem szakértője voltak. A műsor témája A besúgó című magyar fejlesztésű HBO-sorozat történelmi hitelessége volt, de szó esett a jelenlegi magyar emlékezetpolitika hiányosságairól is.
Where Is Anne Frank (2021)
Hol van Anne Frank?
filmtett.ro Anne örök
Ari Folman ismét megcsinálta: a Libanoni keringő rendezője érzékeny és kreatív animációs filmben idézi meg Anne Frank emlékét, miközben a társadalmi emlékezetről és a képzelet hatalmáról is elmélkedik.
The Northman (2022)
Az Északi
filmtett.ro „Kizökkent az idő; – oh, kárhozat! Hogy én születtem helyre tolni azt.”
Az északi a lassan alműfajjá terebélyesedő norseploitation zsáner apotheózisa (ha nem egyéb, castingban mindenképp), ugyanakkor izgalmas Shakespeare-visszafejtés.
gringo
Never Rarely Sometimes Always (2020)
Soha, néha, mindig
filmtett.ro 4 hónap, 2 hét, 1 nap
Amerikában az abortusz végletekig átpolitizált téma, ezért ritkán készül róla film, pláne olyan, amely a hitviták mögé néz, egyenesen a nők érzéseire, fájdalmára, tapasztalatára. Eliza Hittman ezt a hiányt pótolja, remekül: a Never Rarely Sometimes Always a jövő évi Oscar egyik slágerfilmje lehet.
Everything Everywhere All at Once (2022)
Minden mindenhol mindenkor
filmtett.ro Egy asszony a teljes idegösszeomlás szélén
A Minden, mindenhol, mindenkor egy látványos akciófilm köntösébe csomagolt érzelmes dráma, ám a szokatlan húzásainak köszönhetően jócskán lesz majd olyan nézője, aki csupán egy értelmetlen zagyvaságnak könyveli el.
Tóth Menyhért
Doctor Strange in the Multiverse of Madness (2022)
Doctor Strange az őrület multiverzumában
filmtett.ro Abrakadabra, multiverzum!
A Marvel már számos alkalommal megmutatta kiterjedt univerzumának elindulása óta, hogy elég jó ötlet kreatív, valamit mondani akaró filmes alkotókra bíznia milliárdos birodalmát, mert amikor egy akár szerzőinek is nevezhető rendező ülhetett a direktori székbe, az esetek nagyon nagy többségében azeredmény messze felülmúlta a mostanra már igencsak kiszámítható, erősközepes, átlagos Marvel-szintet. Ez pedig ezúttal sincs másként, bár a Doktor Strange az őrület multiverzumában lehetett volna sokkal jobb is.
Apollo 10½: A Space Age Adventure (2022)
Apollo–10,5: Űrkorszaki gyerekkor
filmtett.ro A sosemvolt éden
Habár Richard Linklater színpompás tablóképet fest a hatvanas-hetvenes évek fordulójának kertvárosi Amerikájáról, s még a ma emberét is megrészegíti a szuperhatalmi űrverseny mámora, az Apollo-10,5 valójában a hamvába holt vágyak, a szertefoszlott ködképek históriája.
A besúgó (2022)
 
revizoronline.com Hogy volt?
„Hát hányféle múlt van?” – kérdi a költő, Dusán Sztevanovity. (A dal – Ahogy volt, úgy volt - Zorán 1987-es, Szép holnap című LP-jén jelent meg.) RÉZ ANDRÁS ÍRÁSA.
The Lost City (2022)
Az elveszett város
www.kritizator.hu Romantikusnak szánt keresgélés – Az elveszett város kritika
...attól, hogy valami klissés még nem feltétlenül jelenti azt, hogy rossz is. Hiszen megfelelő hozzáállással és kellő kreativitással szinte mindenből ki lehet hozni valami jót, vagy legalábbis valamilyen formában élvezhetőt. Valószínűleg ilyen megfontolásból készülhetett el Az elveszett város című film is.
Everything Everywhere All at Once (2022)
Minden mindenhol mindenkor
www.kritizator.hu Minden szinten szinte minden ‒ Minden, mindenhol, mindenkor kritika
A párhuzamos univerzumok létezése nem újkeletű koncepció a szórakoztató iparban. Míg a fantasy és science fiction irodalom, valamint a képregények már régóta kiaknázzák az ebben rejlő lehetőségeket, addig a filmek és sorozatok világában csak az elmúlt években kezdett igazán elterjedtté válni a multiverzum használata. Talán pont ez lehet az oka annak, hogy eddig viszonylag kevés mozgóképes alkotás tudott kreatívan hozzányúlni a témához. Erre jön az A24 stúdió, továbbá Daniel Kwan és Daniel Scheinert rendezők, hogy ránk rúgják az ajtót, majd kijelentsék, hogy még nem láttunk semmit.
Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore (2022)
Legendás állatok: Dumbledore titkai
telex.hu Egy legendás állat vagyok, hogy beültem erre a filmre
Az ezredforduló egyik legnépszerűbb popkulturális terméke egyértelműen a Harry Potter-univerzum, és a Warner a nyolc nagysikerű mozifilm után hülye lenne nem addig fejni J.K. Rowling tehenét, amíg az utolsó dollár is kijött belőle. A Legendás állatok-filmek azonban meg sem közelítették a Harry Potter-filmek népszerűségét, mégis most jött ki sorrendben a harmadik ilyen film. A Legendás állatok: Dumbledore titkai közel sem annyira rossz, mint az előző két film, viszont abban is biztos vagyok, hogy már holnap nem fogok belőle emlékezni semmire.
Utvandrarna (2021)
Kivándorlók
ujkor.hu Egy svéd telepes család Amerikában – A Kivándorlók
Spoileres!!!
Apollo 10½: A Space Age Adventure (2022)
Apollo–10,5: Űrkorszaki gyerekkor
magyarnarancs.hu Az élet nüanszainak krónikása most a 60-as évek Amerikájához írt szerelmes levelet
Richard Linklater új filmje, az Apollo-10 ½ – Űrkorszaki gyerekkor igazi boomer képeslap a kertvárosi Amerika fénykorának, amikor minden jobb és szebb volt.
magyarnarancs.hu Csökkenő előfizetőszám, zuhanó részvények – véget ért a Netflix-tündérmese?
Úgy tűnik, tényleg véget ért az aranykor a cég életében, és a Netflix válaszút előtt áll, hiszen muszáj bevételhez jutnia, hogy fedezni tudja elképesztő költségeit.
Top Gun: Maverick (2022)
 
hu.ign.com Megérkeztek az első vélemények a Top Gun: Maverickről, és ezek alapján Tom Cruise nem a fellegekbe, hanem a mennybe megy
A Top Gun veretes filmklasszikussá vált Tony Scott stílusos rendezésének és over-the-top sztorijának és hajmeresztő jeleneteinek köszönhetően. Tom Cruise hamarosan visszatér a folytatásban, a Maverickben pár újonc kíséretében, és az első, szakmabeliektől, kritikusoktól, szerkesztőktől származó vélemények alapján nagyon is megérte várni a koronavírus-járvány miatt sokszor elhalasztott második részre.
Tenebra
Les Olympiades, Paris 13e (2021)
Ahol a nap felkel Párizsban
zsupszkulcs.blog.hu Ha a képek beszélni tudnának... - Ahol a nap felkel Párizsban - Kritika
Jacques Audiard filmje tükröt tart a generációm, vagyis az Y generáció elé. Rámutat azokra a problémákra, amelyekkel ez a nemzedék küzd, mindezt olyan stílusban, amely tökéletesen érzékelteti a 21. századi fogyasztói társadalom fiatal felnőtt tagjai mindennapi életének hangulatát.
Military Wives (2019)
Katonafeleségek
hetediksor.hu Katonafeleségek - Kritika
Az Alul semmi kétszeres Oscar-jelölt rendezője ezúttal egy brit katonai bázisra visz minket, ahol a nők egy amatőr kórust alapítanak, amíg férjeik háborús körülmények között teljesítenek szolgálatot. A Katonafeleségek kellemes szórakozást nyújt, miközben humorral oldja a feszültséget, hiszen olyan dolgokról is szó esik benne, mint a feldolgozatlan gyász, az állandó bizonytalanság, vagy a rivalizálás.
X (2022)
 
www.puliwood.hu X - Kritika
Ti West a modern amerikai horror egyik ígéretes tehetsége. A 2009-es Az ördög házával robbant be, majd A fogadósokkal bizonyította, hogy egyedi látásmóddal bír. Rendezett egy-egy szegmenst az első V/H/S-ben és a The ABCs of Death-ben, az elmúlt években azonban jobbára sorozatokon dolgozott. Az X-szel visszatért a nagyjátékfilmekhez és jobb formában van, mint valaha.
Soul (2020)
Lelki ismeretek
kepmas.hu Tényleg ennyi az egész élet? – Pszichológusszemmel a „Lelki ismeretek” című filmről
Mitől érezzük értelmesnek az életünket? Mi az a szikra, ami az életünk motorját hajtja? Az életcélunk hajszolása vagy valami egészen más: megélni a pillanatot, belefeledkezni és eggyé válni vele? Dorothea Williams tolmácsolásában hallhatjuk a film készítőinek üzenetét: „Van ez a történet az ifjú halról. Odaúszik az öreg halhoz, és azt mondja: – A tenger nevű helyet próbálom megtalálni. – A tengert? – kérdi az öreg hal. Most is abban úszkálsz. – Ez itt? – kérdezi az ifjú hal. – De hát ez a víz. Én a tengert próbálom megtalálni.”
filmtett.ro A szilaj motoros, aki bevette Hollywoodot - Jack Nicholson-portré
Bár szinte valamennyi figuráját a saját lelkéből „faragta ki”, ő az egyik legsokoldalúbb és legegzotikusabb hollywoodi színész, aki az elmúlt fél évszázadban felbukkant a nagyvásznon. Művészete a hetvenes években bizonyult igazán formabontónak, majd – magával az Álomgyárral együtt – az ő színészi stílusa is egyre konzervatívabbá szelídült, de akárhány vargabetűt is rótt, mindig hajlandónak mutatkozott a megújulásra és arra, hogy meglepetésszerűen rácáfoljon a róla kialakult általános képre. Nyolcvanötödik születésnapját ünnepli Jack Nicholson, az amerikai filmművészet egyik legnagyobb élő legendája.
Hannibal Lecter
Kimi (2022)
 
roboraptor.24.hu Poszt-Covid szédülés a digitális hátsó-ablakban – Kimi filmkritika
Steven Soderbergh új filmje nem találja fel a spanyolviaszt, ám szórakoztatóan, és kellően izgalmasan keveri a klasszikus hitchocki thrillereket napjaink meghatározó jelenségeivel és problémáival. A Kimi így úgy képes üdítően múltidéző („ilyeneket ma már nem csinálnak”) típusú film lenni, hogy közben nem is érződik porosnak.
The man who laughs
Les Olympiades, Paris 13e (2021)
Ahol a nap felkel Párizsban
hetediksor.hu Ahol a nap felkel Párizsban - Kritika
A 70. életévében járó Jacques Audiard még mindig nagyon érzi és érti, hogy a fiatalokat mi motiválja, mi az, amiért rajonganak, amire vágynak. Az Ahol a nap felkel Párizsban a szerelmet és a sokszínűséget ünnepelve a többi filmjéhez hasonlóan a választásról, a döntéseinkről és annak következményeiről szól. Fekete-fehér képek, elektronikus zene, ismert és kevésbé ismert tehetséges, fiatal színészek, egy újabb emlékezetes mozi a Rozsda és csont, A próféta és a Halálos szívdobbanás forgatókönyvíró-rendezőjétől.