Cikkek, elemzések, portrék, interjúk

Téma Oldal Cikk Szerző
Once Upon a Time in America (1984)
Volt egyszer egy Amerika
www.origo.hu Volt egyszer egy Amerika: lehet-e újraírni a múltat?
Mi köze van a Modern Talking slágerének, egy budapesti belvárosi zenés klubnak és a szélsőbaloldali, agresszív cancel culture-nak a világ egyik legcsodálatosabb gengszterfilmjéhez, amely persze sokkal több, mint gengszterfilm?
Babylon (2022)
 
filmsor.hu Damien Chazelle őrült alkotása a kezdeti Hollywoodról
Margot Robbie és Brad Pitt Babylonja egy kaotikus és igazán szórakoztató film, amely teljesen elmerül az iparág kapzsiságában és züllöttségében.
The Patient (2022)
A páciens
www.delmagyar.hu A páciens - sorozatkritika
Ha az alapsztori eleve nagyszerű, már csak két-három remek színész kell, és kész is a kiváló minisorozat. A páciens tíz, körömrágósan feszült epizódban bizonyítja az előbb elmondottak igazát.
Umberto
To Leslie (2022)
 
magyarnarancs.hu Ügyes marketing vagy meggyőző alakítás? Botrány lett egy színésznő Oscar-jelöléséből
A To Leslie független film színésznőjének meglepetésjelölése nem annyira az indie mozi diadala, mint inkább jól kiszámított marketing eredménye volt. Az Akadémia vizsgálatot indított, a botrány akár az Oscar-kampányok reformjához is vezethet. De valóban jelölést ér-e Andrea Riseborough alakítása?
You People (2023)
A magadfélék
filmsor.hu A Netflix új romantikus vígjátéka görbe tükröt tartana a társadalomnak
A magadfélék címet viselő új Netflix romantikus vígjáték középpontjában egy zsidó srác és egy fekete muszlim nő eljegyzése áll, na meg a családjaik, akik különösebben nincsenek oda ezért. A jónevű színészfelhozatal ellenére azonban a film félúton eltéved valahol a szatíra és a szitkom műfaja között, a végére pedig semmi nem marad, amit nézőként értékelni lehetne.
The Banshees of Inisherin (2022)
A sziget szellemei
www.kritizator.hu Az elveszett barátságok emlékére
Kevés értékesebb létezik a világon egy igaz és jó barátságnál. Ám amikor mindez véget ér, sebek szakadnak fel és hatalmas űr marad a lelkekben. Martin McDonagh rendezése, A sziget szellemei (The Banshees of Inisherin) egy olyan fájdalmas témát dolgoz fel, ami minden ember életében, legalább egyszer bekövetkezik.
Requiem for a Dream (2000)
Rekviem egy álomért
movieaddicted.blog.hu Rekviem egy álomért kritika
Ez az alkotás sokkal hatásosabb, mint egy drogellenes kampány, mivel képekkel és zenével kommunikál, melyeket az ember sokkal könnyebben befogad.
henisz
Babylon (2022)
 
movieaddicted.blog.hu Babylon kritika
Damien Chazelle legújabb filmje a Babylon egyszerre emel fel és taszít a mélybe.Minden egyes képkockája tisztelgés a mozgókép előtt és egyben ítélet is Hollywood felett.
henisz
The Banshees of Inisherin (2022)
A sziget szellemei
telex.hu A barátság aranyfonál, amely könnyen elszakad
A sziget szellemei egy szikár és gyönyörű tanmese, ami pitiáner hétköznapi problémákon mutatja be az emberi kicsinyesség mélységeit, és hiába empatikus a hőseivel, nem ad valódi feloldozást. Az a fajta film, amit nem lehet háttértevékenységként kezelni, filmnézés közben mobilozni vagy bármi mást csinálni. Figyelni kell minden szavára, képére, dallamára, és megélni, ahogy a kezdeti röhögésekből egyre inkább elgondolkodó hümmögések lesznek. Hagyni, hogy bekússzon a bőrünk alá, és sokáig velünk maradjon.
Fortuna vendégei (2022)
 
telex.hu 636 millió nagyon szomorú forint története
636 millió nagyon szomorú forint története...
A Király (2022)
 
filmtett.ro A király mindig is meztelen volt
Az RTL újonnan induló streamingszolgáltatásának zászlóshajója A Király című, Zámbó Jimmy életét feldolgozó sorozat, ami egyszerre lép fel trendkövetési és mítoszrombolási igénnyel, és nem is nevezhető sikertelen kísérletnek. Még akkor sem, ha néhány alkotói döntés erőteljesen megkérdőjelezhető.
Frère et soeur (2022)
Brother and Sister
filmtett.ro Szabadság, egyenlőség, testvérietlenség
Mit lehet tenni, ha vannak, akik ballábbal születnek a világra? Szülei súlyos balesetét követően Marion Cotillard kénytelen újra találkozni évtizedek óta gyűlölt öccsével Arnaud Desplechin testvéri viszályról szóló tanulmányában.
Operation Fortune: Ruse de Guerre (2023)
Fortune-hadművelet: A nagy átverés
filmtett.ro Kémek a pácban
A Fortune-hadműveletnek nem sikerül a címben megígért bűvészmutatvány: akciófilmnek unalmas, kémthrillernek blőd, komédiának pedig egyenesen csapnivaló.
Pinocchio (2022)
Pinokkió
filmtett.ro Amíg a Disney önismétel, Guillermo del Toro alkot
Pinokkiót az év utolsó hónapjaiban két új egészestés alkotásban is láthattuk. Ezektől ugyanazt kapjuk, amit a címek hallatán várnák: a Disney-féle Pinokkió az marad, amit a több mint nyolcvan éves elődje már megalkotott, a Guillermo del Toro: Pinokkió pedig más. Nemcsak az 19. századi olasz meséhez és a Disney-animációhoz képest más, hanem del Torósan egyedi.
Riget III (2022)
 
filmtett.ro Rigeti veszedelem
Huszonöt évet kellett várnia annak, aki meg akarta tudni, hogy mi történt a Birodalom kórház ápoltjaival, dolgozóival és kísérteteivel Lars von Trier és Morten Arnfred kultikus sorozatában.
Glass Onion: A Knives Out Mystery (2022)
Tőrbe ejtve: Az üveghagyma
filmtett.ro Blanc nyomozó Görögországba megy
Benoit Blanc két lábon járó műfajparódiaként indult és Az üveghagymával minden kétséget kizáróan márkanévvé vált. Johnson rendezése ugyan pár lépéssel lemarad a széria első darabjához képest, továbbra is szórakoztató rejtvényfejtést ígér.
A Man Called Otto (2022)
Az ember, akit Ottónak hívnak
filmtett.ro És megint morgolódunk
A grumpy old man típuskarakter egyik legnagyobb közönségsikere lett a kortárs svéd irodalom Ove-figurája, aki frissen megözvegyült, világtól megcsömörlött idős úrként határozza el, hogy véget vet életének. Mint kiderül, ez korántsem olyan egyszerű, főleg egy olyan szomszédságban, ahol mindig akad megoldandó probléma. Cikkünkben a regény 2015-ös svéd és 2022-es amerikai filmadaptációját vetjük össze, egyszersmind rangsorolva is a két verziót.
A helység kalapácsa (2022)
 
filmtett.ro Egy maréknyi Erzsókért
A Petőfi Sándor-emlékév apropóján, az MTVA felkérésére készült el Dombrovszky Linda rendezésében A helység kalapácsa című tévéfilm, amely a költő azonos című komikus eposzának új köntösben való megjelenítése. A mintegy öt évtizede bemutatott előző tévéfilmhez képest az új adaptációban a western stíluselemei keverednek táncfilmes betétekkel, a végeredmény pedig egy hullámzó színvonalú magyar paródia.
Babylon (2022)
 
filmtett.ro Hollywoodi hangzavar
Damien Chazelle epikus állásfoglalása a kortárs mozi helyzetéről úgy kritizálja a dekadens Hollywood prűd kétszínűségét, hogy egyúttal nosztalgikus múltidézése is az álomgyár működésének. A Babylon a filmipar hőskorának nagyszabású, de ambivalens tablófilmje.
Bardo, falsa crónica de unas cuantas verdades (2022)
Bardo, egy maroknyi igazság hamis krónikája
filmtett.ro Partra vetett axolotlok
A Bardo egy maroknyi közérdekűség gigantikus krónikája emlékezetes víziókkal és felejthető, kusza háttértörténettel.
White Noise (2022)
Fehér zaj
filmtett.ro Nyugi, ez csak a világvége
Egyesek úgy tartják, Don DeLillo 1985-ös kultuszregénye, a posztmodern amerikai irodalom egyik kulcsművének tartott Fehér zaj jószerivel megfilmesíthetetlen. A Noah Baumbach által rendezett mozgóképes adaptáció nem cáfol rá erre az előfeltevésre, de ennek dacára is van néhány nagy pillanata, ráadásul a Netflix portfólióját is remekül színesíti.
A Király (2022)
 
www.roboraptor.hu A Király az RTL+, egyben a magyar sorozatgyártás koronaékszere
Nekünk, magyaroknak jó ideje nincs (hivatalos…) uralkodónk, de még igazi popcsillagunk sem. Nagyjából azóta, hogy néhány évig a médiában és a színpadon regnált Zámbó Imre, aki 2001-ben bekövetkezett haláláig rajongói számára egy személyben testesítette meg e kettőt. A Jimmy zűrös magánéletét bemutató, RTL+-os sorozat sikerét főleg az fogja eldönteni, hogy a körülötte ropogó bulvárpetárdák durrogása hány új előfizetőt szerez a csatornának. Mégis, kihagyni A Király megtekintését kicsit ahhoz volna hasonló, mint amikor szalagcím alapján kommentálunk mérgesen a Facebook-on. Ne engedjük hát, hogy színpadi füst menjen a szemünkbe, és fókuszáljunk magára a szériára.
magyarnarancs.hu Nagy visszatérések, hiányzó sztárok, meglepetések – minden, amit az idei Oscar-jelölésekről tudni érdemes
Előretörtek a blockbusterek, soha nem ismertek még el ennyi ázsiai származású színészt, a női rendezőknek viszont ezúttal sem osztottak lapot. Egy utolsó pillanatos gerillamarketing jelölést ért, Tom Cruise viszont ismét kimaradt.
The Banshees of Inisherin (2022)
A sziget szellemei
hvg.hu Ez nemcsak az év, de az évtized egyik legjobb filmje
Az Erőszakik és a Három óriásplakát Ebbing határában rendezőjének új filmje már most száz díjat nyert, és hét Oscar-jelölést is kapott, ami nem csoda: igazi mesterműről van szó, zseniális színészekkel, az élet legfontosabb kérdéseivel.
hvg.hu A Blonde lehet a tavalyi év legrosszabb filmje
A legtöbb Arany Málna-jelölést a Marilyn Monroe életéről készült film kapta, de Tom Hanks is elvihet egy díjat az Elvis-filmbeli mellékszerepéért.
War Pony (2022)
 
www.filmtekercs.hu Világok harca
Hogyan férnek meg egymás mellett egy dél-dakotai indiánrezervátum lakói a környezetükben élő újgazdag fehér amerikaiakkal? Fenntarthatók-e a hagyományok egy elnyomott, marginalizált közösségben? Lehet-e onnan kitörni, és ha igen, milyen áron? Az elsőfilmes rendezőpáros, Riley Keough és Gina Gammell úgy feszegeti többek közt ezeket a kérdéseket a War Pony-ban, hogy még a stáblista legördülte után is napokig ott motoszkálnak az agyunkban.
Aftersun (2022)
Volt egyszer egy nyár
www.filmtekercs.hu Utolsó emlékek apámról
Az elsőfilmes Charlotte Wells tengerparti üdülések só és naptej illatú világában kibontakozó Volt egyszer egy nyár című tudatfilmje melankolikus utazás egy fiatal nő apjáról őrzött gyerekkori emlékei között.
A Király (2022)
 
magyar.film.hu A csepeli trón flitteres csillogása és sötét magánya
A Zámbó Jimmy életéről és haláláról készült tízrészes sorozat nemcsak ellentmondásos, de szerencsére az is akart lenni. Az RTL Klub saját gyártású produkciója az ikonikus énekes alakján keresztül a rendszerváltás korát, a showbiznisz sajátosan magyar mikrovilágát is izgalmasan vizsgálja.
Szemem sarka (2022)
 
welovebudapest.com Budapesti hangulat uralja a Szemem sarka című animációs kisfilmet, ami kijutott a Berlinaléra is
Magyarország mindig is élen járt az animációs filmek terén, az utóbbi években pedig sorra jönnek a világsikerek. Most egy újabb kisfilmnek szurkolhatunk a február 16-án kezdődő 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol Erhardt Domonkos Szemem sarka című animációja is bemutatkozik. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció szakán, a Filmintézet támogatásával készült alkotás világpremierje a világ egyik legrangosabb filmfesztiváljának Generation 14+ programjában lesz látható. A film azt a pillanatot mutatja be, amikor két, addig egymás számára ismeretlen ember élete egy összenézés erejéig találkozik, a háttérben pedig az ismerős budapesti pillanatok is felbukkannak.
The Fabelmans (2022)
A Fabelman család
magyar.film.hu Spielberg így jöttem filmje az életmű egyik legnagyszerűbb darabja
Eddigi legszemélyesebb munkájában Spielberg árnyaltan és érzelemgazdagon dolgozza föl saját szülei emlékét, életműve jellemző motívumait, a válást, a családi összhang fenyegetettségét. A Fabelman család láthatóvá teszi Spielberg gyerekkori filmjeinek újraalkotott mását, és megvilágítja, hogy a rendező miként érzett rá saját filmkészítői hatalmára. A háromszoros Oscar-díjas rendező egyik legjobb filmje végre a magyar mozikba is eljutott.
Sátántangó (1994)
 
magyar.film.hu „Méghozzá tiszteletreméltó buzgalommal” – A Sátántangó hat és feledszer
Ha egy hét és fél órás film jó, akkor nagyon jó, hiszen annak kellenie, hogy egyáltalán végig lehessen nézni. De miért nézzük meg újra és újra a Sátántangót? Miért akarja megnézni valaki LSD-n? Akik nem alszanak el rajta, miért nem? Az kevés, hogy azért, mert jó.
A helység kalapácsa (2022)
 
magyar.film.hu Petőfi paródiája egy western kocsmában kel életre
Szélestenyerű Fejenagy, a helység kalapácsa abszurd történetét most westernfilmes elemekkel gondolták újra. Jól áll-e Petőfinek a cowboy csizma? Lehet-e ütős a paródia paródiája? És hogy kerülnek a magyar csárdába neonfények? A bicentenárium alkalmából érkező Petőfi-filmek sorát a Duna televízión Dombrovszky Linda alkotása nyitotta.
My Policeman (2022)
A rendőröm
filmsor.hu Az ellentmondásos mű
Michael Grandage rendezőúr az Amazon Prime Video-ra készítette el szerelmi drámáját A rendőrömet. Egyébként ez egy könyvadaptáció, az eredeti regényt ugyanezen a címen Bethan Roberts szerezte. Itt közép-Európában már a témája miatt is nagyon ellentmondásos, megosztó, hiszen egy elfojtott meleg szerelemről szól az ötvenes évek Angliájában. Külföldön nem a témája miatt lett megosztó, hanem olyan aspektusai miatt, amiket én magam a film nagy erényeiként éltem meg és ki is fejtek a továbbiakban.
Babylon (2022)
 
www.roboraptor.hu Babylon kritika – Ez a film sokkal mélyebb, mint Margot Robbie köldökig érő dekoltázsa
Damien Chazelle új filmje, a Babylon egy régóta dédelgetett filmterv megvalósulása: a Whiplash és a Kaliforniai álom rendezője saját forgatókönyvét készítette el. A hangosfilm hajnalán játszódó, Hollywood díszletei mögé kalauzoló mű beharangozásakor a téma és az alkotásban szereplő színészek miatt is sokan Volt egyszer egy Hollywood koppintást kiáltottak, azonban Chazelle már több, mint 10 esztendeje érlelgette magában a Babylon ötletét.
Tár (2022)
 
magyarnarancs.hu Tom Cruise a világ mellett néha egy-egy karriert is megment
A színész szabadította ki a Tár rendezőjének első moziját Harvey Weinstein karmaiból.
Aranybulla (2022)
 
ujszo.com A király visszatért
A decemberi beharangozókban röpködtek a legek: legnagyobb, legdrágább… A Gyűrűk urát megszégyenítő fordulatok, a Trónok harcát idéző látványvilág! Vajúdtak a hegyek, született egy kínos kosztümös dokudráma.
coles
Ed Wood (1994)
 
acinemanias.com A trash humánuma – Ed Wood (1994) kritika
Akad néhány rendező, akiknek a filmjeivel eleve nehezebben barátkozom. Ezen okból jó sokáig halogattam Tim Burton Hollywood egyik bizarr szegmensét megidéző, szatirikus felhangú, komikus elemekkel átszőtt életrajzi drámájának megtekintését. Óriási baklövés volt, mert nagyon ritkán megtapasztalható katartikus élményt adott a film, melyet tavaly óta már többször újranéztem. Időnként érdemes félretenni az esetleges berögzült előítéleteket, mert attól, hogy egy rendező munkássága alapvetően nem találja el ízlésvilágunk fő csapásirányait, még lehetnek erős kivételek.
The Fabelmans (2022)
A Fabelman család
www.origo.hu Spielberg újraálmodta a gyerekkorát
A Fabelman család Steven Spielberg eddig legszemélyesebb filmje, amelyben részben a saját családjáról, részben a mozi szeretetéről vall. Miközben Steven Spielberg teljes életművét a klasszikus értékek középpontba állítása és a szórakoztató igényű tömegfilm folyamatos újraalkotásának együttes igénye jellemzi, legutóbbi munkáiban egyre egyértelműbbé teszi saját nosztalgikus érzéseit mind saját fiatalsága, mind a generációja által csúcsra járatott popkultúra iránt.
Jung_E (2023)
Jung E
filmsor.hu A Netflix új sci-fije a Tökéletes katona találkozása az Ex Machinával
A JUNG_E első látásra akció sci-finek tűnik és van is benne jó pár akciódús jelenetsor, de inkább a mesterséges intelligenciáról, az emberi tudat jövőjéről és arról szól, hogy a profitorientált iparágak milyen "kreatív módokon" használhatnak ki egy háborút haszonszerzésre.
hvg.hu Ahol az élet kinyílik, ott lesben áll a halál is
Senki nem mondta, hogy nagymamaként nem lehet bulizni, hogy már gyerekként ne lehetne megtanulni, hogy nincs egyetlen igazság, és hogy van nagyobb boldogság, mint leszakítani az érett cseresznyét. A szombaton kezdődő és január 29-éig tartó 9. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál versenyfilmjei többek között ezeket a gondolatokat helyezik el a történeteikbe. Az emberi sztorikban pedig felsejlenek a nagy társadalmi ügyek is.
The Pale Blue Eye (2022)
Halványkék szemek
www.kritizator.hu Nyomozás az íróvá váló katonanövendék körül
A Netflix Christian Bale közreműködésével adaptál egy történetet, amiben mellesleg Edgar Allan Poe is megjelenik. Bizonyára sok krimirajongónak nem is kell több, hogy rohanjon megtekinteni a streamingcég idei első nagy dobását.
Vengeance (2022)
Bosszú
magyarnarancs.hu A nagyvárosi barom lemegy vidékre
Hogy gyilkosság után nyomozzon és podcastet készítsen, viszont mindenekelőtt saját előítéleteivel szembesül. A hivatal című sorozatból ismert B.J. Novak rendezői bemutatkozása, a Vengeance krimibe csomagolva mutatja be megosztott Amerikát. És a világot, amiben élünk.
Tache (2007)
 
filmtett.ro Vígan megyünk...
Akár mulatságos is lehet a temetésed előkészítése, ha ez életed első nagy eseménye. Ha már megvan a helyi temető legjobb kilátással rendelkező sírhelye egy dombon, és vannak ismerőseid a szakmában (a temetkezési vállalatoknál), a dolog határozottan fennköltnek ígérkezik. Ez a lényege Igor Cobileanski „backwards comedy”-jének.
The Fabelmans (2022)
A Fabelman család
hu.ign.com Az ifjú Steven Spielberg kalandjai
Az "így jöttem-filmet" Steven Spielberg sem "úszhatta meg", mivel családja is kérlelte, hogy álljon elő egy életrajzi ihletésű sztorival, szóval tető alá hozta A Fabelman családot. A kérdés persze az, hogy az ifjú Spielberg kalandjai elég érdekesek-e egy mozifilmhez.
Tenebra
Le otto montagne (2022)
Nyolc hegy
blog.csgyk.hu Nyolc hegy
Az emberi érzelmek megjelenítésére nagy hangsúlyt helyező művészeti alkotások esetében az alkotó számára mindig csapdát rejthet magának az érzelemnek, vagy egy szoros lelki kötődésnek az ábrázolása. Megmutatni ezeket önmagukban, mélységeiket és komplexitásukat feltárva, ugyanakkor erőteljes hatást kiváltva a befogadóban nehéz feladat. Egyensúlyt kell találni a különféle filmes formanyelvi eszközök használatakor, hogy a mű ne váljon szirupossá, émelyítő fogyasztási termékké. Mindez a filmek esetében kiváltképp érvényes. A belga író- és rendezőpáros, Felix van Groeningen és Charlotte Vandermeersch legújabb, Nyolc hegy című filmjükben költői szépségű hegyi környezetbe helyezve meséli el két olasz férfi, Bruno és Pietro évtizedeken átívelő barátságát. A film alapjául az olasz író, Paolo Cognetti azonos című, Magyarországon is megjelent regénye szolgált. A közel két és félórás alkotás sallangoktól mentesen, egyszerű eszközökkel operálva, mégis megindítóan mutatja be Bruno és Pietro egyszerre melankolikus és felemelő kapcsolatát.
ryood
Babylon (2022)
 
hvg.hu Erkölcstelenség, züllés és kicsapongás, de nem bírunk betelni vele
Hatalmas túlzás a Babylon című film, de lenyűgöz és elvarázsol. Brad Pitt és Margot Robbie olyan világba visz, amit élvezet nézni, és amiben minden benne van. Csak nagyon kell szeretni hozzá a filmeket.
The Way Back (2010)
A hosszú menet
ujszo.com A nagy szökés
"Moziünnepet ülök, valahányszor az ötödik kontinens e neves rendezője új játékfilmmel jelentkezik. Bánatomra, mutatványa ezúttal felemásra sikeredett. Bár varázsolt, el nem aléltam a cilinderéből előrántott végeredménytől…"
coles
Larry (2022)
 
www.delmagyar.hu Dadogva ordít
Bernáth Szilárd első nagyjátékfilmje pont olyan, mint a főhőse: legtöbbször nehézkesen fogalmazza meg a gondolatait, de ha igazán belelendül, csak úgy dől belőle a haragvó önkifejezés.
Umberto
Legaturi bolnavicioase (2006)
Szerelem másképp
filmtett.ro A közeg nem áll ellen
A filmvászon nemcsak anyagi voltában fehér lap, hanem abban az értelemben is, ahogyan a rajta egy rétegben futó képekre további nyomokként rárakódnak a film készítésének és létrejöttének jelei, a néző által felvitt árnyalatokról nem is beszélve.
The Pale Blue Eye (2022)
Halványkék szemek
efesasanisimasa.com Halványkék szemek (The Pale Blue Eye, 2022)
"...ilyen jelentéktelen, halvány, szürke, semmi kis filmet összehozni…"