Cikkek, elemzések, portrék, interjúk

Téma Oldal Cikk Szerző
Annihilation (2018)
Expedíció
hu.ign.com Tumor a filmek között
Ha a filmed végén összevesznek a producerek, és azt merik mondani, hogy az túl intellektuális a közönségnek, végül pedig a gyártó stúdió a bemutató előtt egy perccel úgy dönt, hogy inkább lepasszolja azt a mindenevő Netflixnek, az nem sok jót jelent. Feltéve ha dollárjelek lebegnek a szemed előtt.
Zalaba Ferenc
Gringo (2018)
 
popcornproject.hu Gringo kritika
A tehetséges színészek ellenére egy feledhető és feledendő krimi-vígjáték szerű film, ami egyik műfajban sem teljesít elfogadhatóan. Kínosan széteső sztorija sem javít az áldatlan helyzeten. Nem rossz, csak olyan se íze, se bűze. Nash Edgerton nem a Gringo című filmmel fogja meghódítani Hollywoodot. A kasszákat biztosan nem.
The Rub (2018)
 
www.prae.hu Hamlet, a halálosztó terminátor
Lichter Péter Fagyott májusa a tavalyi év legkülönlegesebb filmjei közé tartozott, habár a rendezőhöz képest meglepően hagyományos cselekményszövésű volt. Lichter legújabb filmjében, a Hamlet-parafrázis The Rubban azonban visszatér a radikális avantgárdhoz.
Tenebra
The Death of Stalin (2017)
Sztálin halála
popcornproject.hu Sztálin halála kritika
A Sztálin halála című film bátorsága persze önmagában még nem írja felül a film önértékét, de szerencsére Iannucci semmit sem vesztett tempójából. Az angol humort sikeresen tudta beilleszteni a történelmi események közé, és éppen azok abszurditása ürügyén az angol abszurd humornak is tett némi gesztust (nem véletlen a két őr Sztálin szobája előtt, vagy éppen Michael Palin jelenléte a Monty Pythonból), sőt olykor a burleszknek is. Persze azért Iannucci ad súlyt a történéseknek, és a film roham léptéke is fokozatosan szelídül a cselekmény előrehaladtával, ezzel is érzékeltetve, hogy amit látunk az nem mindig vicces. Ez különösen igaz a Sztálin halálát követő legnagyobb és legrosszabb értelemben vett spíler, Berija intézkedéseire.
Busanhaeng (2016)
Vonat Busanba - Zombi expressz
popcornproject.hu Vonat Busanba - Zombi expressz kritika
Bár a The Walking Dead és a Z világháború keltette zombiőrület kezd lecsillapodni, azért ha Dél-Koreából érkezik egy darab, melynek története nagyrészt egy száguldó vonaton játszódik, akkor azért arra illik odafigyelni. Vonat Busanba – Zombi expressz pedig pontosan azt nyújtja, amit ígér: élőholtak, száguldás, vasút és dráma.
The Death of Stalin (2017)
Sztálin halála
www.filmtekercs.hu Gengszterváltás – Sztálin halála
Januárban végigsöpört a filmvilágon a hír, hogy Oroszországban egy zártkörű vetítés után betiltották Armando Iannucci új filmjét – a lépést több szovjet utódállam követte. Mit tudhat a Sztálin halála, hogy hatvan évvel a megjelenített események után is ekkora indulatokat vált ki? Meglepő módon éppen attól olyan erős a hatás, hogy alig mozdítja el a tónust a valószerűtől a szatíra felé.
Tomb Raider (2018)
 
www.filmtekercs.hu Kraft a Croftban – Tomb Raider
Hálás vagyok a Tomb Raider című filmnek, mert az elátkozottnak számító videojátékadaptációk sorából több szempont alapján is képes kiemelkedni – de elég ez ahhoz, hogy megváltsa a műfajt?
The 15:17 to Paris (2018)
A párizsi vonat
popcornproject.hu A párizsi vonat kritika
Unalmas és lassú film a Párizsi vonat, minimálisan érdekes történet, irgalmatlanul hosszú felvezetéssel, gyors lezárással. Ajánlani bűn lenne bárkinek is, ha csak nem aludni akartok.
Vándorszínészek (2018)
 
popcornproject.hu Vándorszínészek kritika
A megérzésem igazat súgott, el kellett volna kerülni ezt a magyar „sikert”. Semmiképpen sem ajánlanám a Vándorszínészek című filmet senkinek, kivéve annak, aki szereti együtt mondani a szöveget a színésszel ill. talán altatónak is megfelel. Egy mögöttem ülőt idéznék „a moziban a szék volt a legjobb” és igen sajnos igazat kell adnom neki.
Winchester (2018)
Szellemek háza
popcornproject.hu Szellemek háza kritika
A Szellemek háza című filmet szigorúan csak azoknak merem ajánlani, akik beérek évi 1-2 horrorfilmmel, így az ingerküszöbük is meglehetősen alacsony. A tapasztalt mozilátogatók ellenben rettentően unni fogják, hiába raktak meg főszereplőnek egy színészlegendát. Aki még így sem rettent meg, annak még elárulom, hogy mindezt a Spierig-testvérek hozták tető alá (Fűrész: Újra játékban, Időhurok).
Tomb Raider (2018)
 
popcornproject.hu Tomb Raider kritika
Lehet-e számítógépes játék alapra jó filmet építeni? Ez a Tomb Raider nagy kérdése, ahogy mindig is volt, megpróbálok választ adni rá. Eredetileg az Angelina Jolie-féle film ismertette meg velem a karaktert, és nehéz volt nem szeretnem azt a filmet. Aztán kiderült, hogy játék is van, és ez egy kicsit rontott az összképen. Akárhányszor filmet csinálnak könyvből vagy játékból, kicsit összeugrik a gyomrom. Stephen King egyik friss filmjével, a Setét toronnyal voltam úgy, hogy először átrágom a könyveket (több, mint fél tucat van), és aztán nézem meg. Hiba volt, de esendő vagyok, így elkövettem ezt a hibát.
Annihilation (2018)
Expedíció
port.hu Expedíció – Talán csak maszlag, de beleég az agyunkba
Alex Garland bizarr sci-fije talán nem lesz korszakos mestermű, de minden hibája ellenére különleges és maradandó filmélmény. És néhány jelenete garantáltan rémálmokat fog okozni.
The Set-Up (1949)
Az eladott mérkőzés
timegoesby.blog.hu Az eladott mérkőzés (The Set-Up) 1949
A boxról szóló filmek gyártása nem a Rockyval kezdődtek a ’70-es években, hanem már a ’20-30-as években is számos film készült erről a témáról. A műfaj darabjai nagyon különbözőek lehettek, attól függően, hogy mire is helyezték a hangsúlyt: a kemény munka utáni győzelemre, sikerre, vagy inkább a box világának sötétebbik oldalára, mint a korrupcióra, és az emberi életeket tönkretevő, testet és lelket megnyomorító oldalára? A ’40-es években, a film noir korszakában is több boxszal kapcsolatos film készült, amelyek – és ez talán már nem lesz meglepetés a műfaj ismerői és kedvelői számára – a második csoportba tartoznak, mint Robert Wise rendező 1949-es méltatlanul kevéssé ismert noir gyöngyszeme, Az eladott mérkőzés Robert Ryan és Audrey Totter főszereplésével.
Zookeeper (2011)
A gondozoo
archivum.ujszo.com Gorilla bácsi az aszfaltdzsungelben
Számolni fogunk. Leszámolni. E förmedvénnyel. Állat- és emberkínzó szemétfilmmel. Nyolcvanmilliós rettenettel, mely nem bírt az Atlanti-óceánba veszni...
coles
Annihilation (2018)
Expedíció
hetediksor.hu EXPEDÍCIÓ – KRITIKA
Alex Garlandot talán már illik nem is filmesként definiálni, hanem leginkább filozófusként, mert míg előző filmjében, az Ex Machinában a gépek öntudatra ébredésének egy egészen újszerű oldalát mutatta be, addig az Expedícióban (bár nem értem, magyarul miért nem kaphatta meg eredeti „Megsemmisítés” címét) egy identitásvesztéssel kevert társadalomkritikát tár elénk minimalista drámába ágyazva. Mindkettőben központi helyet foglal el az ártatlanság megkérdőjelezése és az eddig hagyományosnak vélt világlátás drasztikus megváltozása.
moe
Death Wish (2018)
Bosszúvágy
supernaturalmovies.blog.hu Bűnös élvezetnek elmegy – Bosszúvágy
1974 és 1994 között a baltával faragott arcú Charles Bronson szinte asszimilálódott a New Yorki-i építész, Paul Kersey karakterével, akinek bőrébe a húsz év alatt öt – egyre alacsonyabb színvonalon mozgó – filmben bújt bele. Miután pitiáner bűnözők megfosztották a családjától, öntörvényű igazságosztóként népes számú rosszfiút tett el láb alól, válogatott módszerekkel, és az akkori akciófilmes trendet követve, egyre nagyobb fegyverekkel. A sorozat kultstátuszba emelkedett a zsánerfilmek kedvelőinek körében, beskatulyázta Bronsont a marcona, szűkszavú igazságosztó szerepébe, az első rész pedig a bosszúfilmek egyik alappillére, amolyan hivatkozási alap lett. Épp ideje volt már egy feldolgozásnak. Vagy nem?
Lakat Barnabás
Annihilation (2018)
Expedíció
index.hu Gyönyörű lett Natalie Portman agyzsibbasztó sci-fije
Az Annihilation egy tényleg ritka fehér holló: egy regényből adaptált, felnőtteknek szóló, korhatáros, közepes költségvetésű, de azért látványos sci-fi, aminek a főszereplői pár kisebb karakter kivételével mind nők. A rendező az az Alex Garland, aki már egy hasonló, tudományos kamaradrámában, az Ex Machinában már bebizonyította, hogy jobban szeret kérdéseket feszegetni, mint egyértelmű válaszokat adni, és jobban szeret elidőzni a pillanatokban, mint egyikből a másikba rohanni. Ezt a mintát követi most az Annihilation is, ami elsőre egy dzsungel-Sztalkernek tűnhet, mert itt is egy rejtélyes területre merészkedik be egy csapat ember, de több köze van a két évvel ezelőtti Érkezéshez. Hiába van itt is egy idegen entitás, egy katonai különítmény, és megannyi rejtély, amit tudósoknak kell megoldani, a lényeg itt is egy személyes tragédia, amivel a főszereplőnek kell megküzdenie.
Tomb Raider (2018)
 
nagyonbodon.hu Tomb Raider filmkritika
"A Tomb Raider a legtöbb, eredeti franchise elemeit ugyan felhasználó, de filmként működésképtelen játékfeldolgozással ellentétben köszöni szépen, mozgóképes alkotásként is megáll a saját lábán, méghozzá nem is éppen bizonytalanul."
Ninety-Four
Annihilation (2018)
Expedíció
geekz.444.hu Felfedezőút a csillámló pusztulásba
Alex Garland eddigi munkássága az embert érintő potenciális, néha egyértelműen, néha kevésbé fantasztikus fenyegetéseket tárgyalta ki, és a Netflixen tegnap óta elérhető Annihilation is beleillik a sorba. Egyfajta rák zuhan az űrből a Föld testébe, és elkezdi bekebelezni: egyre nagyobb falatot harap ki magának területéből. Formája ismeretlen. Arról, hogy terjeszkedő birodalmában mit művel állat- és növényvilággal, illetve emberekkel, a történet elején még fogalmunk sincs, hiszen egyetlen katona kivételével senki nem tért még vissza a kívülről feltérképezhetetlen X-Térségből.
fidelio.hu Minden idők legidősebb Oscar-díjasa – James Ivory, a kosztümös drámák királya
Két legendás alkotótársával, állandó producerével és forgatókönyvírójával aratta a legnagyobb sikereit. Ők már nem élhették meg, hogy James Ivory megkapta régóta megérdemelt Oscar-díját. Apró indiai filmekkel kezdte pályáját, majd lassan a 20. századi angol arisztokrácia felé fordult. Az Oscart végül egy meleg love story-ért nyerte, nem is rendezőként, hanem forgatókönyvíróként.
Adam Taylor
Tomb Raider (2018)
 
hu.ign.com CROFT BEGINS... AND ENDS
A Tomb Raider nézhető film: szélsebesen rohan egyik szituációtól a másikig, és a játékok rajongóit is alaposan megszórja utalásokkal, de egy pillanatra sem merészkedik ki a biztonsági zónából, ami főhősére nézve azért elég szomorú.
Zalaba Ferenc
Winchester (2018)
Szellemek háza
filmsor.net A sehova nem vezető ajtók labirintusa
A megtörtént eseményeken alapuló történet a történelem legelátkozottabb házáról szól, amely San Francisco közelében, egy elhagyatott környéken áll. A házat Sarah Winchester, a Winchester vagyon örököse, a híres ismétlőfegyver feltalálójának özvegye építteti évtizedeken keresztül, mániákusan. Hét szinten szobák százait rejtik a zegzugos és furfangos folyosók, de a ház nem neki, az unokahúgának, vagy bármely más élő embereknek épül.
Tomb Raider (2018)
 
filmsor.net Tomb Raider filmkritika
Az Oscar-díjas Alicia Vikander pedig remek választás volt Miss Croft szerepére: hitelesen hozza az érzékeny, de szívós csajt. Utóbbi elhitetéséhez nyilván az is jól jött, hogy 7 kiló izmot pakolt magára és az akciójelenetek többségét is bevállalta.
Annihilation (2018)
Expedíció
24.hu Az Expedíció most vagy az év sci-fije, vagy az év parasztvakítása
A nálunk a mozikat elkerülő Annihilation/Expedíció már nézhető a Netflixen, és ugyanakkora eséllyel lehet korszakos kultuszfilm, mint bicskanyitogató kamu.
Peter Rabbit (2018)
Nyúl Péter
popcornproject.hu Nyúl Péter kritika
A két gyerekemnek nagyon tetszett. Egy-két résznél (például amikor a felbőszült McGregor kapával akarta agyonverni a kártevőket) láthatólag megijedtek, de alapvetőn nagyon sokat nevettek rajta. Oda és vissza voltak, hogy milyen cukik a nyuszik. A fiamat már a film végi erkölcsi tanulság is megfogta, a lányom viszont az angol vidéki kúriák szépségét méltatta. Tulajdonképpen én is jót szórakoztam, minden ellenérzésem dacára ki kell mondani, hogy valódi családi mozit láthattunk.
American Gigolo (1980)
Amerikai dzsigoló
bogosmovies.wordpress.com Kényes ügyek – Amerikai dzsigoló (1980)
Ha fel kellene sorolni a világ legmacerásabb „szakmáit”, melyek lennének azok? Lehet valaki gyári munkás, ám letörhet a körme. Indiában mozdonyvezető, de ott mindennap van vonatbaleset. Kínában bányász, de tudjuk, mi történik egy sújtólég-robbanás esetén. Guy de Maupassant korában, a párizsi lebujok és előkelőségek – inkább utóbbi csoport – úgynevezett Bel-Ami-kat.. alkalmaztak – ez a legjobb szó rá –, hogy…többek között felolvassanak nekik… oh, az egy másik film?! És tényleg.
Bogó
A rossz árnyék (2018)
 
www.prae.hu A halálkövetek
Jeles András 15 évvel ezelőtt készített utoljára nagyjátékfilmet, a csendet pedig most megtöri alternatív forgalmazásban terjesztett új művével, az ifjabb Hans Holbein híres képén keresztül érdekes témákkal foglalkozó A rossz árnyékkal.
Tenebra
Vándorszínészek (2018)
 
filmsomnia.hu Vándorszínészek
Hangulatában a Vándorszínészek egy szívet melengető, kedves film, ami az emberi érzéseken alapul, és amit már csak azért is érdemes megnézni, mert ritka az olyan alkotás, ami így mutatja be az ember tartását. Ha hasonló filmet keresnék a közel múltból, akkor a Kincsem című film jut eszembe. Nagyon látványos, szinte érezni a friss levegő illatát, a langyos szellőt és festői szépségű természeti helyeket is bemutat a film. A cselekményben több minden tetszett. A szerelmi szál megjelenítése pont annyira hangsúlyos, amennyire még a nézőben ott a drukk, hogy egy párt fog alkotni a két fiatal, vagy közbeszól az élet?! A kémiai vonzalom a vászonról tökéletesen átjött és ez gyönyörűen végi kísérte a filmet, szépen volt adagolva. A film az 1842-ben játszódik, azaz abba a korba nyúlik vissza, amikor nem kellett papír egy egyességhez, amikor a szív szava erősebb volt a pénznél és a hírnévnél. Több mondanivalója aktuális a mai elmagányosodó, maga tehetetlen, kesergő, önpusztító világban, amiben van internet, és mobil telefon, ahol a kapcsolatteremtés már a reggeliző asztalnál jelen tud lenni.
Death Wish (2018)
Bosszúvágy
filmsomnia.hu Bosszúvágy
A Las Vegas-i lövöldözést követő hangulat miatt lett fél évvel elhalasztva a Bosszúvágy (hivatalosan nem ismerték el, de a jelekből illik olvasni), így a produkció most a floridai Parklandben és a michigani egyetemen történtek össztűzében került bemutatásra. Eli Roth most biztosan veri a fejét a falba, hiszen a helyzet kiváló táptalajt biztosít a (elsősorban amerikai) kritikusoknak, hogy a fegyverlobbira hivatkozva ízekre szedjék a filmjét. Félreértés ne essék, ha a fent leírt tragédiákra nem kerül sor, akkor sem lesz jó alkotás a Bosszúvágy.
The Strangers: Prey at Night (2018)
Hívatlanok 2: Éjjeli préda
popcornproject.hu Hívatlanok 2: Éjjeli préda kritika
Az eddigiekkel ellentétben mégis azt kell mondanom, hogy maga a Hívatlanok 2: Éjjeli préda című film egyáltalán nem rossz, sőt még túl is tesz elődjén! Ez részben betudható a már említett tempó- és mennyiségi váltásnak, továbbá a zsáner előtti tisztelgésnek, mely meglapul a zenében, a képi beállításokban és egy egészen konkrét intertextuális utalásban is. A cselekmény sebessége igazodik a kor követelményeinek, de mégsem válik ámokfutássá és még a 21. század technológiai csapdáit is elegánsan kikerüli. Röviden: a műfaj szerelmeseinek nagyon ajánlott, ám a „potyahorror-nézők” is szerencsét próbálhatnak vele, főleg mert az első rész ismerete nélkül is lazán megtekinthető.
Jusqu'à la garde (2017)
Láthatás
popcornproject.hu Láthatás kritika
A néző tehát kapkodja a fejét, próbálja értelmezni a szereplők cselekedeteit és hol az egyik, hol a másik fél pártjára áll. Aztán fokozatosan kikristályosodik az igazság előtte. A legvégső jelentben már tudja hova álljon szívvel és lélekkel. Abban az utolsó negyedórában, amikor jobban szorítottam a szék karfáját és magasabban volt az adrenalin szintem, mint bármelyik akciófilm „végső leszámolása” során. Pedig csak olyan dolgot láttam, ami a bűnügyi statisztikák szerint viszonylag gyakran megtörténik. Nemcsak Franciaországban, hazánkban is.
12 Strong (2018)
12 katona
popcornproject.hu 12 katona kritika
Korrekt akciófilm a 12 katona, a stílus kedvelőinek merem ajánlani. A politikát a lehetséges minimumon tartották, de pár jó mondatra azért futotta ezen a vonalon is. Jerry talán visszatalált a jó útra. Pár film múlva már tudni fogjuk.
Aus dem Nichts (2017)
Sötétben
www.filmtekercs.hu Döneráldozatok – Sötétben
Fatih Akin rendező legérettebb alkotása a Sötétben, amely kemény kritikákat fogalmaz meg a napjainkban mintademokráciaként számon tartott Németországról.
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017)
Három óriásplakát Ebbing határában
www.magyarszo.rs A drámaíró moziba megy
Gyorsan, a cikk elején jelentjük: McDonagh elérte eddigi filmes csúcspontját, ahol az akciót, a krimit, a tragédiát és a komédiát épp oly mértékben vegyíti, ahol már az majdnem olyan, mint az élet.
Death Wish (2018)
Bosszúvágy
popcornproject.hu Bosszúvágy kritika
Összességében egy jó film a Bosszúvágy, nem erőltetett a története, a karakterek tényleg megismerhetőek, szívből tudunk velük félni és örülni is. A képi világ, a kamera-beállítás, a színek mind-mind Eli Roth profizmusát zengik a stáblistáig. A zeneválasztásokkal nem mindig értettem egyet, de nem ütöttek el a film világától, így én sem tépem a számat ezen.
Aus dem Nichts (2017)
Sötétben
efesasanisimasa.wordpress.com Sötétben (Aus dem Nichts) - kritika
Fatlh Akin egyik korábbi filmje sem volt talán még ennyire személyes és indulatos, holott mindegyik kirekesztett, nehéz helyzetben lévő hősei mellett állt ki, méghozzá igen sarkosan. A Sötétben című filmjének főszereplője viszont egy echte német nő.
Busanhaeng (2016)
Vonat Busanba - Zombi expressz
hetediksor.hu VONAT BUSANBA – ZOMBI EXPRESSZ – KRITIKA
Miután ezt a filmet már kint két éve bemutatták, a cannes-i filmfesztiválon is nagyot szólt és csak jó kritikákat kapott, megdöbbentő, hogy nálunk csak most került mozikba, azonban a kérdés jogos: egy keleti zombifilmnek tényleg van létjogosultsága a magyar mozikban? A válaszom igen! Nagyon régóta nem láttam ennyire jól átültetve az amerikai akciót a keleti filozófiába, ráadásul szinte hibátlan dramaturgiával és látványos vizuális kompozíciókkal.
moe
L'insulte (2017)
The Insult
www.filmtekercs.hu Kié a szenvedés monopóliuma? – The Insult
A The Insult egészen új mélységeket érhet el, ha nézője ismeri a libanoni helyzetet. Bár képes egy laikus számára bemutatni, milyen ebben a világban élni, hiszen a feszültség mindig tapintható, ám sírni nem fogunk a végén, mert nem éljük át eléggé a szituációt.
Lucky (2017)
 
efesasanisimasa.wordpress.com Lucky, 2017 - kritika
Mégis miért érezzük a filmet inkább derűsnek, mint lehangolónak? Nyilvánvalóan Stanton miatt. Hogy a színész vállalta az ilyen mértékű feltárulkozást, már önmagában gesztusértékű. Hiába a rozzant fizikum, lötyögő alsónemű, lényéből szilárd tartás sugárzik, hosszú évek tapasztalata és a rá jellemző, fölényes cinizmus. Elbűvölő mosolyából pedig lélek – ami egyébként, mint tudjuk, nem létezik.
La finestra di fronte (2003)
A szemközti ablak
Kritikus Tömeg La finestra di fronte (2003)
A szemközti ablak

Öröm rátalálni a filmművészet még feltérképezetlen területeire és rácsodálkozni, hogy milyen sok értékes látnivaló van még. A La finestra di front pedig túl különleges alkotás ahhoz, hogy csak úgy elmerüljön a feledésben. Ugyanis rendkívül érdekfeszítő film, a szó szoros értelmében. Özpetek nagyon ügyesen építi fel a sztorit, csupa titokzatos elemet válogat össze, melyek kérdéseket szül benn...
ChrisAdam
Aurora borealis - Északi fény (2017)
 
www.jelenkor.net Nőnek lenni a történelem színpadán
Megkérdeztük Mészáros Mártát nemrég bemutatott filmjéről, az Aurora Borealisról, életműve és a magyar filmművészet múltjáról, jelenéről és jövőjéről. Benke Attila interjúja.
Tenebra
Lady Bird (2017)
 
kulter.hu Csajkor
A több Oscar-díjra jelölt Lady Bird fő attrakciója, hogy női filmalkotó készítette egy tinilányról, ám az amúgy teljesen átlagos felnövekedési történetbe sikerült érdekes társadalmi problémákat is becsempésznie Greta Gerwig rendezőnek.
Tenebra
The Shape of Water (2017)
A víz érintése
www.magyarkurir.hu Mások és egyformák – Gondolatok a négy Oscar-díjat nyert „A víz érintése” című filmről
A film kétségkívül leginkább varázslatosnak szánt jelenetei Elisa és a se nem ember, se nem állat lény románcát tárják elénk. E különös kapcsolat azonban inkább bizarr, mintsem elbűvölő. (...) Nekünk, nézőknek pedig nincs más dolgunk, mint belátnunk: a másmilyenek mindig győzedelmeskedni fognak az ugyanolyanok felett.
Testről és lélekről (2017)
On Body and Soul
popcornproject.hu Testről és lélekről kritika
A Testről és lélekről című film bölcsen nem vesz tudomást a mindennapi világunk virtuális tereiről, sokkal inkább visszavezeti azt a valóságosabbnak tűnő álmainkba, a magány és az elidegenedés témáján keresztül pedig Enyedi eszmevilágába. Egy olyan eszmevilágba, ahol a közvetlen emberi kapcsolatok csak a racionalitáson túl jöhetnek létre.
Lucky (2017)
 
filmvilag.blog.hu A megismerés határai - Harry Dean Stanton búcsúja - Lucky
Az idén szeptemberben kilencvenegy évesen eltávozott Harry Dean Stanton összetéveszthetetlen kisugárzását az adta, hogy látványos színészi megoldások nélkül, a puszta megjelenésével élővé és titokzatosan összetetté varázsolta a karaktereit. Barázdált arca, megfontolt mozdulatai és súlyos csendjei valami mélyebb tudást sejtetnek, mintha az általa játszott figurák mögött ő maga tűnne fel, miközben végig megfoghatatlan és kiismerhetetlen marad. Szép búcsúfilmje, a Lucky is e kettősségtől lüktet, a magányos férfi keserédes számvetése ugyanis hemzseg az önéletrajzi áthallásoktól, a stáblista végén mégsem kerülünk egy centivel sem közelebb ahhoz a kérdéshez, hogy ki is lehetett valójában Harry Dean Stanton. Pont, ahogy ő ezt mindig is akarta.
Az én XX. századom (1989)
 
www.filmtett.ro EGY SOSEMVOLT DINAMITFŐZÉS DISZKRÉT NOSZTALGIÁJA
A fekete-fehér filmre forgatott Az én XX. századom legalább annyira sokszínű, mint a tárgyát képező súlyos korszak volt. De Enyedi Ildikó radikálisan újszerű, személyes víziójában a történelmi idő és a privát élet egymást gabalyító misztériuma egészen a kozmoszig ér.
Testről és lélekről (2017)
On Body and Soul
fidelio.hu Nyerhet-e Oscart a Testről és lélekről?
Ha emlékszünk a Saul fia menetelésére, ott szinte naponta érkeztek a hírek a sajtóeseményekről, fogadásokról és vetítésekről, Nemes Jeles László és Röhrig Géza pedig hónapokig járták a világot a filmet promózva − ilyesmiről nem hallani Enyediéktől. Ha itthonról nehezen is látható a film kampánya, Havas Ágnes, a Filmalap vezérigazgatója nemrég egy sajtótájékoztatón azt mondta, az Akadémiánál igenis mindenki tudja, mi az a Testről és lélekről − reméljük, neki van igaza.
Adam Taylor
Lady Bird (2017)
 
filmsor.net Lady Bird filmkritika
Láttunk már ebben a témakörben filmeket. Láttunk már ennél izgalmasabb, látványosabb és megrendítőbb produktumokat is a coming of age alkotások között, de ilyent még biztosan nem. Nem véletlen az 5 Oscar jelölés sem amit a film bezsebelhetett.
Lady Bird (2017)
 
popcornproject.hu Lady Bird kritika
A film Greta Gerwig első, önálló rendezése, aki fiatal kora ellenére nagyon jó munkát végzett, elképesztő érzéke van a filmkészítéshez. Tökéletes színészekkel, helyszínekkel és kellékkel dolgozik, élethűen visszaadja azt a hangulatot, ami a 2000-es évek Sacramento-ját jellemezhette. Az öt Oscar-díjra jelölt Lady Bird, megérdemli a nominációkat és a körülötte kialakult felhajtást. Hiszen rövid időn belül a második olyan film, ami a már említett Call me By Your Name mellett, a fiatal szubkultúrában kultfilmmé nőheti ki magát.
The Interpreter (2018)
 
ujszo.com Utazás az időben
Martin Šulík A tolmács című road movie-jában két idős férfi utazik keresztül a mai Szlovákián. Egyikük, a tolmács azzal a szándékkal vállalkozik a különös útra, hogy elszámoljon a múlt egy fejezetével, a másik azzal indul el Bécsből, hogy megismerje a múltnak ugyanazt a fejezetét. A néző pedig döbbenten szembesül a második világháborúban szerzett, feltépett sebekkel – és állásfoglalásra kényszerül.