Cikkek, elemzések, portrék, interjúk

Téma Oldal Cikk Szerző
The Snowman (2017)
Hóember
popcornproject.hu Hóember kritika
Az energiatakarékos módba kapcsolt hollywoodi színészeken kívül nemigen tud felmutatni olyan megkülönböztető jegyet magán a Hóember, ami arra a döntésre késztetne minket, hogy egy bármilyen átlagos-korrekt skandináv krimi helyett inkább erre essen a választásunk.
Parkoló (2014)
 
efesasanisimasa.wordpress.com Parkoló - Miklauzic Bence filmje
A Parkoló sztorija tulajdonképpen egy klasszikus western kliséje. A magányos kóboj békésen éldegél világvégi farmján, amikor betoppan a gazdag úr Tucsonból, hogy épp erre halad a vasútvonal, és kéne a föld. A magányos kóboj persze nem adja, felveszi a reménytelennek tűnő harcot a gazdag úrral, aki közben pénzzel maga mellé állította az összes környékbeli gazdát is és győz, mert a magányos kóbojok mindig győznek, majd az egyik áruló mellyes-bögyös menyecskéjével ellovagol a lenyugvó napba. Tökéletesen működik azonban ez a történet Miklauzic kedvenc új- és vadkapitalista környezetében is. Igen, ez a mai magyar valóság, amit tagadhatatlan ügyességgel Bence úgy képes ábrázolni, hogy felismerve, nem fog senki sem eret vágni magán a kiábrándult reménytelenségtől hajtva. Nekem sokszor Jarmusch és Kaurismaki lírai, egyben groteszk naturalizmusa, illetve néhány poszt-dogmatikus dán film, mint pl. a Zöld hentesek világa jut eszembe Bence filmjeiről.
mother! (2017)
anyám!
popcornproject.hu anyám! kritika
Az anyám! olyan erős pszichére ható sokkal támad folyamatosan, hogy ehhez még egy +30-as karika is kevés lenne. Láttam már betegebb és brutálisabb alkotásokat is, de itt éreztem igazán indokoltnak a kegyetlenséget, és ettől lesz a maga bizarr módján szép ez a film. Aztán csak óvatosan!
The Nile Hilton Incident (2017)
A kairói eset
popcornproject.hu A kairói eset kritika
A moziteremben töltött másfél óra meggyőzött arról, hogy a Sundace fesztivál zsűrije nagyon is jól döntött. Egy olyan filmről van szó, valóban megragadja az embert, érzelmeit, de közben az agytekervényeket is mozgásra készteti. Ez különösen a befejezésre igaz. A történelmi szál és a rendőrtiszt története párhuzamosan halad, majd a legvégső jelenetben összefonódik. Nehéz eldönteni, hogy a ténylegesen megtisztító katarzist, vagy éppen annak szükségszerű elmaradását látjuk-e.
Másnap (2004)
 
www.filmvilag.hu Határ-esetek/ Janisch Attila filmjei
A Másnap egyik jelenetében a megörökölt tanyát kereső főhős egy terepasztalt vesz észre. A makett ugyanazt a tájat ábrázolja, amelyen ő, egyre inkább eltérülve eredeti céljától, a végzete felé bolyong. Megkettőződik a táj, ahogy majd később megkettőződik a személyisége is, a történet, illetve a lélektani helyzet előrevetítésén túl azonban ennek a képnek valamennyi filmre érvényes sugallata van: mindaz, ami újnak, ismeretlennek, eljövendőnek tűnik, már megvan valahol, létezik a tervrajza, a modellje, csak fel kell ismernünk, be kell járnunk, meg kell valósítanunk. Nem véletlen – ahogy ez a filmekben többször is elhangzik –, hogy az odatévedt ismeretlen a helyieknek ismerősnek tűnik, az utazó számára pedig egy korábban nem látott épület, szoba, esetleg csupán egy beszélgetés vagy szituáció régi emlékeket idéz. A terepasztal nem azonos a tájjal, csak felidézi – így próbálják felidézni Janisch Attila filmjei azokat az élethelyzeteket, amelyek természetüknél fogva kívül esnek az érzéki–tapasztalati világ határán.
Másnap (2004)
 
77magyarfilm.blog.hu Másnap, Janisch Attila filmje - Örvényben
A dramaturgia azt a csavart tartalmazza, hogy a valóság és az álom, a megtörtént és az elképzelt azonos értékű képekben bomlik ki, és hiába Másnap a cím, a történések és a „nem történések” időrendje nem lineáris, mivel a film inkább ahhoz a négy nagy egységhez idomul, amelyet külön alcímekkel – az ég, a por, a szél, az út – tagolt a rendező. A Másnap tehát metszeteket mutat fel a tudat és a tudatalatti világából.
mother! (2017)
anyám!
geekz.444.hu anyám! – Az év garantáltan legbizarrabb filmje
Tudod, mit kapnál, ha összekevernéd Luis Buñuel szürreális társadalmi abszurdjátékát Roman Polanski fojtogató pszichológiai horrorával és Michael Bay túlzó vizualitásával? Én nem, de sejtésem szerint valami hasonlót, mint az anyám! Legalábbis ennél jobban nehéz már létező művekből kiindulva körülírni Darren Aronofsky új filmjét – az anyám! mind témáját, mind műfaját, mind stílusát illetően pofátlanul ellenáll mindenféle kategorizálásnak, a „mégis milyen?” kérdésre leginkább egy zavart hallgatással megtoldott „öööö” kínálja fel magát adekvát válaszként. Sokan fogják imádni és utálni is.
Olórin
mother! (2017)
anyám!
supernaturalmovies.blog.hu Lidércnyomás a mozivásznon - anyám!
A teremből kifele jövet, a film által generált megannyi gondolat közepette eszembe jutott két moziélményem az elmúlt évekből. Nicolas Winding Refn utolsó két munkájának (Csak isten bocsáthat meg, Neon démon) megtekintése közben a vásznon pörgő képek mellett a közönség reakcióját is érdekes volt figyelni. Előbbiről legalább öten sétáltak ki a játékidő derekánál, míg utóbbinál a mellettem kettővel ülő úriember hangos megjegyzésekkel tett tanúbizonyságot arról, hogy egyszerűen képtelen befogadni és értelmezni a látottakat. Darren Aronofsky legújabb művénél is hasonló fogadtatásra számítok, mert biztos vagyok benne hogy rengetegen jegyet váltanak majd rá, csak azért, mert meg akarják nézni „Jennifer Lawrence új filmjét” Nem kizárt, hogy csalódni fognak. Akik viszont az új Aronofsky filmre ülnek be, azoknak nagyszerű élményben lesz részük.
Lakat Barnabás
Happy End (2017)
 
www.kortarsonline.hu Krízisben
Az osztrák modernista rendező, Michael Haneke fajsúlyos, médiakritikus családi drámáiról híres. Legújabb filmjében, a Happy Endben túlságosan is hű marad önmagához.
Tenebra
Aurora borealis - Északi fény (2017)
 
fidelio.hu Ki kell-e mondanunk a múlt titkait?
Mészáros Márta legújabb filmje egyszerre megrázó családi dráma és fontos kordokumentum.
Adam Taylor
fidelio.hu Törőcsik Franciska: „Fontos őszintén beszélni arról, milyen sérelmek érik a nőket”
A tehetséges, fiatal színésznőt új filmje, az Aurora Borealis - Északi fény kapcsán kérdeztük, de érintettük az utóbbi időben nagy port kavart szexuálisan zaklatási botrányok témáját is, amely kapcsán a kiállás fontosságáról beszélgettünk.
Adam Taylor
mother! (2017)
anyám!
smokingbarrels.blog.hu Ó, anyám!
Az Anyámra! azt mondani, hogy megosztó film, erősen eufemisztikus kijelentés. Már a kritikusok sem rajongtak érte egyöntetűen (volt, aki az évtized legrosszabb filmjének titulálta), a mozi nézők pedig egész egyszerűen utálták. Az amerikai filmpremierek közönség-elégedettségét mérő Cinemascore közvélemény kutatáson a nézők a legalacsonyabb, F osztályzattal jutalmazták a filmet. Az idei Jameson Cinefesten mi is megnéztük és természetesen minket is megosztott a film. Duplakritika.
The man who laughs
Lady Macbeth (2016)
 
index.hu Ez a sztori még Sztálinnak is sok volt
„A Lady Macbeth tényleg nehéz film, ami felzaklat, és amitől kényelmetlenül, sőt, egyenesen rosszul érezzük magunkat. Bonyolult pszichológiai folyamatokat, emberi drámákat, sorscsapásokat mutat be egy férfiak által uralt világban, amelyben a nőket szinte állatokként kezelik, és amelyben a főszereplő inkább úgy dönt, hogy a saját kezébe veszi tragikus sorsát, de a vakmerőségével csak újabb tragédiákat szabadít a környezetére.”
Happy End (2017)
 
www.vox.hu Happy End
Amikor híre ment, hogy Michael Haneke új filmje épp Calais-ban, a francia menekült sátorváros környékén fog játszódni, mindenki biztosra vette, hogy az osztrák zsenitől egy húsba vágó társadalomkritikát kapunk majd. Tévedtünk.
Dante's Peak (1997)
Dante pokla
aeonflux.blog.hu Dante pokla
Katasztrófafilm kétféleképpen kezdődhet: a szóban forgó katasztrófa előszeleként egy apróbb természeti rendellenesség áldozatává válik egy-két névtelen figura, lehetőség szerint fiatalok, akiket csak később vagy tán sose fedeznek fel. Vagy pedig: a főhős épp a szóban forgó katasztrófához hasonló, korábban történő katasztrófa közepén találja magát, és elveszít egy hozzá közel állót – hogy aztán a szóban forgó katasztrófában akár erre reflektálva cselekedjen.
The Hungarian
The Promise (2016)
Az ígéret
www.filmtekercs.hu Románc és népirtás
Terry George filmjét hálátlan feladat értékelni: a téma példátlan fontossága megnemesíti a néha banális képsorokat, mondatokat, máskor viszont valóban torokszorító az örmény népirtást feldolgozó Az ígéret.
The Nile Hilton Incident (2017)
A kairói eset
nepszava.hu Kairó szerepében Casablanca - A kairói eset (The Nile Hilton Incident)
Még a magyar néző is, aki tapasztalt már egyet s mást, lélegzetelállítóan tragikusnak érzi a korrupciónak azt a töménységét, társadalmi beágyazottságát, amit Tarik Saleh (a svéd mama és egyiptomi papa házasságából született svéd rendező) kemény következetességgel mutat. Ez a művészi kiállás magyarázhatja, miért tiltották le az utolsó pillanatban a film kairói forgatását, ami miatt több jelenetben Casablanca játssza Kairó szerepét. Szerencsére addigra már egy sor képben megörökítették az egyiptomi metropolis érdes felének lestrapál, szemetes utcáit, piaci nyüzsgését, egy megváltásra váró világ hiteles kulisszáit.
Kút (2016)
 
www.nlcafe.hu Magyarország peremén prostiknak áll a világ – Megnéztük a Kút című filmet
Gigor Attila éjfekete humorát egyszer már megcsillogtatta A nyomozó című szuper krimiben. Gigor csodálatos érzékkel ír dialógusokat, már az előzetesen is érződött, hogy teli lesz a film igazán jó, emlékezetes dumákkal, és ebben nem is okozott csalódást. Gigor nemcsak jó dialógusokat ír, hanem abban is jó, hogy megtalálja a legjobb színészeket, akiknek aztán a szájába adja párbeszédeit. Érdekes módon nála a legnagyobb színészek (Udvaros Dorottya, Pokorny Lia, László Zsolt) a mellékszerepet kapják, míg a főszerepekben jobbára kevéssé ismert arcok (Jankovics Péter, Kurta Niké, Tzafetás Roland…) brillíroznak.
Friday the 13th: The Final Chapter (1984)
Péntek 13. - IV. rész: Az utolsó fejezet
trashneveles.blog.hu Péntek 13. - IV. Rész: Az utolsó fejezet
Dacára annak, hogy a korábbi filmek rengeteg pénzt hoztak a Paramount stúdiónak, a cég akkori vezérigazgatójának fia (és az első két folytatás producere, Frank Mancuso Jr.) egyre cikibbnek érezte, hogy a neve lassan teljesen összenő a nem éppen a művészi kvalitásairól ismert sorozattal. Így elhatározta, hogy ideje egyszer és mindenkorra véget vetni Jason ámokfutásának. Szóval jöjjön a most már tényleg, és minden kétséget kizáróan (cserkész becsszó!) utolsó Péntek 13. film.
The man who laughs
The Snowman (2017)
Hóember
www.vox.hu Hóember
Az operatőri munka helyenként csodás, kiváltképp, ha a lenyűgöző tájat pásztázza a kamera, de még ez sem a film javát szolgálja, hiszen azt emeli ki, hogy mennyire nem sikerült a moziterembe jeges feszültséget varázsolni, csak szobameleg kókadtságot.
Das finstere Tal (2014)
Sötét völgy
www.filmtekercs.hu Láttatok már osztrák westernt? – Sötét völgy
Az osztrák filmtörténet nem sok westernt mutathat fel, most ez a szám eggyel emelkedett. Thomas Willmann 2010-ben megjelent, azonos című regényének filmváltozata klasszikust modern elemekkel vegyítő alkotás. Egy western és egy sodró erejű dráma érdekes keveréke, ami formai szinten időnként egészen meghökkentő megoldásokkal operál.
The Square (2017)
A négyzet
www.filmtekercs.hu Beszélnünk kell a polkorrektségről – A négyzet
A négyzet (The Square) egyszerre szól a különböző csoportok együttélésének szükségességéről és annak lehetetlenségéről. Egy film, amit 1000 ember 1500 irányból értelmez, akár azokat a modern művészeti kiállításokat, melyek az idei Arany Pálma-győztes Ruben Östlund mondanivalójának is alapjául szolgálnak.
The Square (2017)
A négyzet
revizoronline.com A kasztrált múzeum
A képmutató művészeti világ, egy pszichés értelemben impotens férfi és önzően individuális világunk körül forog az idei Cannes első kiemelkedő alkotása. Ruben Östlund szemtelen humorral, de kegyetlenül bánik el szereplőivel.
Vesničko má středisková (1985)
Az én kis falum
mno.hu Fogytán vagyunk a kellemes dolgoknak - Az én kis falum
Mint minden jelentős alkotás, ez is az élet értelméről szól. A harcias természetű (és köpcös) Páveknek hosszú idő után egyszerre elege lesz bájosan bugyutácska (és langaléta) kocsikísérője, Otik (Bán János) balfékségeiből, és úgy dönt, végre megszabadul tőle. Ezenközben kiderül az is, hogy némely városi hatalmasságoknak Otik falusi házacskájára fáj a foguk, cserébe egy prágai panelbe telepítenék át szegénykémet. Hogy tényleg szétszakadhat-e a furcsa pár, és hogy célt érhet-e a cselszövés, afelől ne legyenek kétségeink. Ez Menzel-film, és nem valami nyomorszociológiai megalapozottságú turbórealista filmdráma.
The Snowman (2017)
Hóember
rated.hu JO NESBO ANTIHŐSE ÉLETRE KELT (HÓEMBER – KRITIKA)
Elképzelhető, hogy ez a 120 perc nem elég egy ilyen fajsúlyú bűnügy teljes kibontására, ennek lehetett eredménye a kapkodás, mely egy jó adag logikai űrt hagy maga után a produkcióban.
The Snowman (2017)
Hóember
www.filmtekercs.hu Oslódásnak indult – Hóember
Az embernek olyan érzése van, hogy látszólag a film puzzle minden eleme a helyén van (hangulat, brutalitás, csavaros cselekmény, színészek), azonban ezek mégsem állnak össze egy kerek egésszé.
The Snowman (2017)
Hóember
hu.ign.com LATYAKEMBER
Tomas Alfredson rendező (Engedj be!, Suszter, szabó, baka, kém) és a film forgatókönyvírói a regény humorból, drámából, horrorból és suspense-ből sodort mixtúráját ugyan megpróbálták celluloidra adaptálni, de a filmből sajnos hiányzik az igazi összetartó erő, emiatt aztán rövid úton darabokra hullik.
Zalaba Ferenc
The Snowman (2017)
Hóember
player.hu Kritika: Hóember
Vérfagyasztó, de nem úgy, ahogy kéne.
Victoria & Abdul (2017)
Viktória királynő és Abdul
www.origo.hu Csodás, ahogy a 82 éves Judi Dench átváltozik kamasszá
A Lee Hall által írt forgatókönyv és Frears elegáns, bár öregesen fantáziátlan rendezése végtelen tisztelettel közelít mind Viktória királynőhöz, mind Judi Dench-hez, és a második maximálisan kifizetődik.
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017)
Három óriásplakát Ebbing határában
index.hu Az Erőszakik rendezője megint csúcsformában van
A Három óriásplakát pont annyira kiszámíthatatlan és meglepő, mint a Trónok harca a legjobb időszakaiban: bármi megtörténhet, és meg is történik. De nem valami csattanó-licitálásról van szó, hanem arról, hogy McDonagh nagyon ért a lélektanhoz, és írás közben sosem a sablonosabb, sosem a kézenfekvőbb válaszokat, reakciókat, érzelmeket választja, ráadásul csupa olyan embert kreál, akik eleve különcebb vagy szókimondóbb alakok.
Blade Runner 2049 (2017)
Szárnyas fejvadász 2049
www.facebook.com Szárnyas fejvadászok
Mialatt a filmben sorozatgyártott félemberek küzdenek azért, hogy valódi személyiséggel rendelkező, érző és értő lényekként tekintsenek rájuk, addig a vászon másik oldalán is elkeseredett egzisztencialista lét-dráma zajlik: „Ha nem lájkolják elegen, hogy itt ülök a moziban, talán itt sem ülök?” Szárnyas fejvadász mankós bot mindenkinek, de főleg replikánsoknak.
McCl@ne
Blade Runner 2049 (2017)
Szárnyas fejvadász 2049
nagyonbodon.hu Szárnyas fejvadász 2049 filmkritika
Villeneuve tökéletes választásnak bizonyult a rendezői szerepre, hiszen az eredeti mű nagy tisztelőjeként igyekezett ahhoz hű maradni. Igazi cyberpunk művet álmodott a vászonra, amelynek minden képkockájáról árad a „high tech, low life” érzés. A Blade Runner világa depresszívebb, ridegebb és kiábrándítóbb, mint valaha, ugyanakkor mégis rendkívül magával ragadó.
Ninety-Four
The Maltese Falcon (1941)
A máltai sólyom
timegoesby.blog.hu A máltai sólyom (The Maltese Falcon) 1941
Amennyire egyértelmű volt, hogy melyik film bemutatásával kellene nyitni egy film noir-ral és Hollywood aranykorával foglalkozó blogot, annyira nehéz folytatni ezt a posztot. Mert hát mi újat lehetne mondani egy 73 évvel ezelőtt készült klasszikusról, amit még nem mondtak el róla? Nem sokat. Inkább a lelkesedésemet próbálom megosztani, hátha azok, akik még nem látták, kedvet kapnak a megnézéséhez.
The Trouble with Harry (1955)
Bajok Harryvel
timegoesby.blog.hu Bajok Harryvel (The Trouble With Harry) 1955
A Bajok Harryvel Hitchcock egy méltánytalanul alábecsült és kevésbé ismert black comedyje, ami a megjelenése idején az USA-ban nem aratott nagy tetszést, a teljes bukástól Európa, legfőképpen Anglia és Franciaország mentette meg, ahol több mint egy éven át játszották. Úgy tűnik Európának jobban bejött ez a fajta fekete humor akkoriban, ugyanis ez esetben nem egy szokványos hitchcocki mystery vagy thriller filmről van szó, hanem egy tőle elég szokatlan vígjátékról.
M (1931)
M - Egy város keresi a gyilkost
timegoesby.blog.hu M. 1931.
Nem sok olyan film van a filmtörténelemben, aminek nagyobb hatása és befolyása lett volna a modern filmszakmára, mint az M.-nek, és nemcsak a film noirokra nézve.
HHhH (2017)
HHhH - Himmler agyát Heydrichnek hívják
hu.ign.com KARRIERTANÁCSADÁS NÁCIKNAK
A HHhH nagyot markol, bemutatja Heydrich felemelkedését és munkáját, valamint a két merénylő, a cseh Jan Kubis és a szlovák Jozef Gabcik érkezését, felkészülését, tettét és annak következményeit, ami nagy feladat, és ami nem sok időt ad az érzelmeknek és a valódi történelmi perspektívának.
Blade Runner 2049 (2017)
Szárnyas fejvadász 2049
smokingbarrels.blog.hu Az emberi tényező
A Szárnyas fejvadász 2049 értelemszerűen nem olyan forradalmi, mint elődje. Gondolatilag bár egyértelműen színesíti, de annyit talán nem add hozzá az első filmhez, mint azt sokan elvárták volna. Ám minden apróbb hibája ellenére is egy szavakkal nehezen leírható, meditatív, de súlyos és lenyűgöző mozi élmény. Villeneuve tisztelettel és rettentő alázattal (és persze tehetséggel) folytatta Scott klasszikusát. Így pedig a Szárnyas fejvadász 2049 nem pusztán az év egyik legmaradandóbb filmje, de olyan kiváló folytatás is, amilyet ritkán látni manapság.
The man who laughs
Borg/McEnroe (2017)
 
hu.ign.com A NAGY BORG ÉS A KICSIKE MCENROE
A Borg/McEnroe kiváló sportfilm, amely szerencsére egyik címszereplőjéből sem kíván feddhetetlen hőst csinálni.
Zalaba Ferenc
Blade Runner 2049 (2017)
Szárnyas fejvadász 2049
hu.ign.com AZ UTOLSÓ REMÉNY A VÉGTELEN SEMMIBEN
Szó sincs ürességről, a látottakat színtiszta, értékes, feltétlenül elraktározandó mondanivalóval pakolja meg. És érzésekkel: belehalni, újjászületni, szeretni és gyűlölni, vérző szívvel beletörődni.
Hans Zimmer Live on Tour (2017)
Hans Zimmer Live in Prague 2016
hetediksor.hu HANS ZIMMER: LIVE IN PRAGUE
Jó társaságban gyorsan telik az idő, igaz ez a 150 perces játékidőre is.
The Square (2017)
A négyzet
www.vox.hu A négyzet
Östlundnak (igen, Bergmanhoz hasonlóan) elképesztő érzéke van ahhoz, hogy nagyon nehéz és bonyolult témákról komplex, és cseppet sem didaktikus módon beszéljen, elgondolkoztató emberi helyzetekre fordítsa le azokat, amiket könnyen át tudunk érezni a nézőtéren ülve, meg aztán a film után elkerülhetetlen beszélgetésekben is.
Blade Runner 2049 (2017)
Szárnyas fejvadász 2049
acinemanias.com TEREMTÉSTÖRTÉNET VILLENEUVE MÓDRA
A Szárnyas fejvadász 2049 nem, hogy felér előd érdemeihez, de bizonyos szempontból meg is haladta azt, és vált mind a sci-fi műfaj, mind pedig a 21. század egyik fontos és megkerülhetetlen darabjává.
The Nile Hilton Incident (2017)
A kairói eset
revizoronline.com LOJÁLIS GYILKOSOK A TAHRÍR TÉREN - A kairói eset
Merész ötlet "skandináv" krimit forgatni Egyiptomról. A történet és a film felépítésében egyértelműen érezhető a rendező, Tarik Saleh skandináv mivolta, a magányos, rosszarcú, életmódjában és morálisan züllött főhős mintha egy skandináv krimiből lépett volna elő. A kairói rendőrség mocskos üzelmei azonban sokat elárulnak az összeomlás előtt álló Mubarak rendszer működéséről is.
Kojot (2017)
 
filmvilag.hu Idegen a Vadkeleten
Kostyál Márk easternjében a „magyar vadnyugat” durvább, mint valaha.
Tenebra
roboraptor.24.hu Oats Studios, avagy mi a fene az a proof of concept
A District 9 rendezője idén filmstúdiót alapított, ahol kísérleti rövidfilmeket forgat saját ötleteiből. A bejelentés elsőre nagyon jól hangzott, de ahogy egyre érkeztek a különböző szörnyeket felvonultató alkotások, úgy lett egyre nehezebben felfogható a videók koncepciója. Cikkünkben megpróbáljuk értelmezni, mit is akart nekünk bemutatni az Oats Studioson keresztül.
The Only Living Boy in New York (2017)
New York-i afférok
www.movieaddicts.hu New York-i afférok kritika
Összességében ajánlom a filmet mindenkinek, aki szereti romantikának és a nosztalgiázásnak azt az elegyét, ami a giccs és az ízléses határán egyensúlyoz. Számukra (és így számomra is) sok kellemes és érzelmekben dús percet biztosít a film. New York látványa mindezek után pedig csak hab a tortán.
Gerald's Game (2017)
 
roboraptor.24.hu Mégsem az Az a legjobb idei King-adaptáció?
Stephen King évét írjuk. Vagyis pontosabban a horrormester műveiből készült filmadaptációkét. Épp csak túl vagyunk az Az bődületes sikerén, hamarosan pedig érkezik a szintén ígéretes 1922 is. A két alkotás között félúton az utóbbi években több emlékezetesebb parafilmmel (Oculus, Hush) is jelentkező Mike Flanagan teszi tiszteletét a Gerald's Game című pszichothrillerrel, ami nem is egyszer, sőt, nem is kétszer lepi meg alaposan a nézőt a százperces játékidő alatt.
Blade Runner 2049 (2017)
Szárnyas fejvadász 2049
www.movieaddicts.hu Szárnyas fejvadász 2049 kritika
Mindezek a kolosszális hibák tényleg fájnak, mert amúgy a látvány, a zene és az atmoszféra abszolút rendben van. Nem csak sikerült hozni az eredetiét, de tovább tudták gondolni hatalmas terekkel, elképesztő, monumentális díszletekkel, gyönyörű plánokkal és változatos tájakkal. Mindemellett a 3D most is csak egy parasztvakítás, szinte semmi térhatást nem érzékeltem, cserébe bosszankodhattam, hogy ha kicsit félrehajtom a fejem, akkor már nem látom jól a képet. Mindenesetre ez a film még látványpornónak is kevés, vagy sokkal inkább túlontúl hosszú. Csak óvatosan a megtekintésével!
Blade Runner 2049 (2017)
Szárnyas fejvadász 2049
www.vox.hu Szárnyas fejvadász 2049
A Szárnyas fejvadász 2049 elapasztja a szavakat, kiszárítja a torkot, s egy hatalmas könnycseppet indít útjára az arcon. Ha hagyjuk, elragadja az embert, s olyat mutat kívül s belül, amit elhinni is alig vagyunk képesek, nem hogy befogadni.
Blade Runner 2049 (2017)
Szárnyas fejvadász 2049
hu.ign.com OLYAT LÁTTAM, AMIT TI, EMBEREK EL SE HINNÉTEK!
A Szárnyas fejvadász 2049 azon ritka folytatások egyike, amely nem csupán felér az eredeti mesterműhöz, de úgy értelmezi át azt, hogy annak értékei még vaskosabbak, még mélyre hatolóbbak lesznek, és nem kis mértékben ennek köszönhetően ő maga is mesterivé válik.
Zalaba Ferenc