Cikkek, elemzések, portrék, interjúk

Téma Oldal Cikk Szerző
Thunder Force (2021)
A Lecsap Csapat
acinemanias.com Ezért lövöm magam ketaminos hígítóval - A lecsap csapat (2021) kritika
A Netflix legújabb filmje szó szerint káros az egészségre, A lecsap csapat megtekintése közben ugyanis nem egyszer fogsz arra gondolni, hogy inkább öntesz sósavat a szemedbe, mintsem tovább nézd ezt a kínos, erőltetett, filmnek még a legcsekélyebb mértékben sem nevezhető izét, ami ráadásul 1 óra 47 perccel tovább tart, mint kellene.
Toxikoma (2021)
 
www.youtube.com Szabó Győző - Toxikoma - A drog hálójában
A beszélgetésben Szabó Győző beszél könyvről, filmről és személyes meglátásairól.
The Father (2020)
 
magyarnarancs.hu A felejtés horrorját így még nem láthattuk
Az idei díjszezon tele volt ragyogó, elsőfilmes bemutatkozásokkal: Emerald Fennel az Ígéretes fiatal nőért egyből rendezői jelölést érdemelt; Regina King két évvel a színésznői Oscarja és számos tévéepizód után tette le az asztalra a kiváló One Night in Miamit; de a 6 díjra jelölt A metál csendje is mintha a semmiből érkezett volna – a rendező, Darius Marder előtte egyetlen dokut rendezett, azt is még 2008-ban. A legnagyobb meglepetést mégis talán egy francia író okozta, aki a Broadway és a West End után Hollywoodot is sikerrel vette be.
Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre (2020)
Preparations to Be Together for an Unknown Period of Time
hvg.hu Stork Natasa: Sokáig fel sem merült bennem, hogy valaha élvezném majd azt, hogy néznek
Korábban is láthattuk fontos színházi darabokban és filmekben, de Stork Natasa a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című Horvát Lili-filmmel került végképp a reflektorfénybe. Szakmája jelenlegi helyzetéről, alkotói önreflexióról, pályája alakulásáról, útkeresésről, távolságtartásról és játékosságról, és a Felkészülés... sikeréről beszélgettünk, de szóba került az SZFE ügye is.
American Pastoral (2016)
Amerikai pasztorál
www.filmtekercs.hu Hazahozni a háborút – Amerikai pasztorál
Ewan McGregor kemény fába vágta a fejszéjét: első rendezésnek Philip Roth Pulitzer-díjas regényét választotta, amelyet eddig nem véletlenül került el Hollywood. A lehetetlen feladatot a maga módján lelkiismeretesen megoldotta, de az Amerikai pasztorál közel sem tökéletesen vitte vászonra az amerikai álom hanyatlását.
Quo vadis, Aida? (2020)
 
www.filmtett.ro Nincs visszaút, Aida.
Jasmina Zbanic ezúttal nem a boszniai háború okozta traumákat, és az örökre nyitva maradt sebeket vizsgálja, mint ahogy tette azt korábbi filmjeiben (Szerelmem, Szarajevó; Úton), hanem a konfliktus egyik legvéresebb és legkegyetlenebb eseményével, a srebrenicai mészárlással néz szembe egy nő történetén keresztül.
idomtalan
Godzilla vs. Kong (2021)
Godzilla Kong ellen
www.youtube.com Piszok látványos, de Kong az ürességtől
Godzilla és Kong összecsapása tud szórakoztató lenni, de érdemi történetet senki ne várjon tőle.
Benny Bug
Thunder Force (2021)
A Lecsap Csapat
www.filmtekercs.hu Vihar a biliben – A lecsap csapat
Melyek manapság a legtrendibb topikok? A lista persze szubjektív, vannak azonban biztos befutók, amolyan „a csapból is ez folyik” típusú témák, mint a szuperhősök, a politikai korrektség és a feminizmus. A Netflix legújabb vígjátéka, A lecsap csapat (Thunder Force) ezt a magas labdát igyekszik lecsapni, egy izzasztó szett végén, hatalmas nyögések közepette.
hvg.hu Tarolt A nomádok földje a BAFTA-díjkiosztón, Vanessa Kirby nem nyert
Chloe Zhao filmje elvitte a fődíjak zömét a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni gáláján. Vanessa Kirby elől is elvitte Frances McDormand a legjobb női főszereplő díját.
Druk (2020)
Még egy kört mindenkinek
www.filmtekercs.hu Iszol te rendesen? – Még egy kört mindenkinek
Thomas Vinterberg A vadászat után ismét együtt dolgozik Mads Mikkelsennel, aki a Még egy kört mindenkinek című filmben egy olyan tanárt alakít, aki alkohollal igyekszik megoldani a problémáit.
Judas and the Black Messiah (2021)
 
www.filmtett.ro Forradalmi történelemóra - Judas and the Black Messiah
Hogyan darált be az amerikai igazságszolgáltatás egy progresszív politikai mozgalmat és törölte le a történelem lapjairól is? Röviden erről szól filmünk, ami hat friss Oscar-jelölésével daliásan áll be a tavalyi év polgárjogi témákat feldolgozó alkotásainak csatasorába. Az igazság az, hogy van is mire büszkének lennie.
Judas and the Black Messiah (2021)
 
www.puliwood.hu Tipikus Oscar-film? - Judas and the Black Messiah
A Filmakadémia az Oscar-jelölések kiosztásánál úgy ítélte meg, hogy a Judah and the Black Messiah (Júdás és a Fekete Messiás) c. filmnek nincs főszereplője. Jogos-e a megállapítás?
Judas and the Black Messiah (2021)
 
www.filmtekercs.hu Fekete bárány a párducok között – Judas and the Black Messiah
Shaka King rendezése nem okoz csalódást. Filmje az amerikai polgárjogi mozgalmakig repít vissza, de fókuszában nem egy hős aktivista, hanem egy hős aktivista árulója áll.
The Father (2020)
 
www.filmtekercs.hu Megmaradt apámnak – The Father
Anthony Hopkins és Olivia Colman apa-lánya történetében még az sem biztos, amit kétszer látunk. A The Father radikális és érzékeny mű a demenciáról.
Nomadland (2020)
A nomádok földje
filmdroid.hu Amit magaddal viszel – A nomádok földje
A nagyszívű film a westernt és a pionír-eszményt is csendesen eltemeti: a részleteiben csodálatosnak fényképezett táj összességében komor, riasztó üresség. Rozsdaövezet, ahol már nincs tér a boldogulásra. E kihalt háttér előtt ironikus is lehetne nomádjaink vonulása, ám a rendező megóv minket ettől: finom empátiája lefegyverez és bevon.
The Last Cruise (2021)
Az utolsó hajóút
444.hu 40 perc nyomasztás: ilyen volt belülről a gócponttá vált óceánjáró
Az HBO új dokumentumfilmje, Az utolsó hajóút belülről, az utasok és a személyzet saját felvételei alapján próbálja rekonstruálni, mi történt a kihajózástól kezdve egészen odáig, hogy karantén alá kerültek, majd ki előbb, ki utóbb kiszabadult a hajóról.
The Father (2020)
 
www.filmtett.ro Nem hasonlít már múlt és jelen - Florian Zeller: The Father
Anthony Hopkins ismét a csúcsra tör Florian Zeller intelligens kivitelű „hétköznapi pszichohorrorjában”, mely nemcsak egy hatalmas színész jutalomjátéka miatt érdemes a figyelemre: a The Father egyúttal egy mértéktartó, de bámulatosan formaérzékeny rendező izgalmas bemutatkozása.
Hannibal Lecter
Chariots of Fire (1981)
Tűzszekerek
ujvarosonline.hu Futnak, és nem lankadnak meg – 40 éve mutatták be a Tűzszekereket
Nincs olyan mozgóképes montázs, amiben ne szerepelne a tengerparton csupa fehérben futó férfiak jelenete. A negyven éve tartó kiemelt figyelem talán leginkább a két főhős alakjának tudható be, szilárd akaratuknak, elszántságuknak.
Ágó
Underwater (2020)
Árok
raddictive.hu Árok kritika
"...egy jól ismert alapkoncepcióból és sémából is ki lehet hozni egy korrekt filmet a megfelelő odafigyeléssel és tehetséggel – William Eubank alkotása kiválóan bizonyítja ezt."
Ninety-Four
Neon City (1991)
 
raddictive.hu Neon City és a Mad Max-klónok
"A Neon City a jobban sikerült kisköltségvetésű Mad Max-klónok filmek közé tartozik, amely a korabeli B-filmekhez képest is decens színvonalat képvisel."
Ninety-Four
magyarnarancs.hu Már a jelölésekkel történelmet írt idén az Oscar
Hosszú évek óta először nem kísérte közfelháborodás az Oscar-jelöléseket. "Minden idők legsokszínűbb színészi jelöltlistája"; "Végre (nagyjából) ráhibázott az Oscar a jelölésekkel"; "Először versenyez két nő a Legjobb rendező díjáért" – szólnak a szalagcímek, amelyek alapján úgy tűnik, tényleg megindult a változás az Akadémiánál, pedig még életbe sem lépett a diverzitást előíró új szabályzatuk.
Nomadland (2020)
A nomádok földje
hetediksor.hu Szelíd lakóautósok - A nomádok földje
A nomádok földje nem közönségfilm: az a lassú, könyörtelenül életszagú, finoman humoros, hangulatos mozi, ami úgy mesél, hogy közben hagy mélázni, gondolkodni. Hősei, csakúgy mint mindenki más, a szabadságot, a függetlenséget, a lélek felszabadulását keresik, azt az utat, ami kiszabadíthatja őket a modern világ egyre szorongatóbb markából.
News of the World (2020)
A kapitány küldetése
www.kulter.hu Tom Hanks, a magányos lovas
A westernfilm manapság ritka, mint a fehér holló. A nem túl népszerű, ám annál izgalmasabb műfajt általában akkor használják a kortárs alkotók, ha társadalmi-politikai problémákat kívánnak indirekt módon elemezni. Többek között ennek szellemében készült el Tom Hanks első westernje, A kapitány küldetése is.
Tenebra
Zack Snyder's Justice League (2021)
Zack Snyder: Az Igazság Ligája
geekz.444.hu Zack Snyder: A verőember Ligája
Superman, a kocsmai verekedő visszatér az évek óta áhított Snyder Cutban.
Olórin
Boss Level (2020)
Boss Level - Játszd újra!
www.filmtett.ro Megölni Mel Gibsont újra meg újra
"Az éjsötét zsarufilmek koronázatlan királya, Joe Carnahan a Fehér pokol után ismét Frank Grillóval forgatott, Boss Level című filmjük ráadásul sokadik indulóként a kortárs Idétlen időkig-hullámot próbálja meglovagolni. Értékelendő sikerrel."
Anyáim története (2020)
Her Mothers
www.filmtett.ro Mi teszi családdá a családot?
Dér Asia és Haragonics Sára Anyáim története című, a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon is díjazott alkotása pontosan úgy és arról szól, ahogy azt a cím is sugallja: két nő szülővé és családdá válásának történetéről, sallangok és mellébeszélések nélkül.
RoboCop (1987)
Robotzsaru
www.creepyshake.com RoboCop - Robotzsaru (1987)
Paul Verhoeven első teljes értékű hollywoodi filmje tulajdonképpen egy klasszikus bosszúfilm, egyedi megvalósításban. Bár egy szóval nem említik, általánosan elfogadott tény, hogy a történet valamikor a közeli jövőben játszódik. Ez nem sok mindenben látszódik; néhány fegyver, disztópikus világkép és persze a robotika. Ezeket leszámítva, igazi, 80-as évekre jellemző, mocskos, gőzfelhőben úszó város tárul elénk, de Robotzsaru és az ED-209 miatt mégis cyberpunk íze van az összképnek. Az érzést erősítendő, rendszeresen a világban dúló káoszról szóló, fiktív híradó-bejátszásokkal bombázzák a nézőt, melyeknek túlzó, csak félig komolyan vehető tartalma szatirikus felhangot ad a filmnek. Az ilyen részletekbe mondjuk kicsit jobban is belemehettek volna, hogy bővítsék a film világát, ahogy a gazdasági, politikai folyamatokba is érdekes lett volna mélyebben belepillantani, különös tekintettel az OCP-re.
lizardking
Host (2020)
Az utolsó rítus
www.filmtett.ro Hideglelős zoomszeánsz
A pár éve még ismeretlen Zoom applikáció alkalmazása a szociális távolságtartás korában szinte napi szintűvé vált, a videó- és biztonsági kamerák, egyéb beszélgetős programok után pedig nem meglepő módon a telekonferenciában is meglátta a horrorfilmhez való alapot egy kevés pénzből dolgozó filmes.
Coming 2 America (2021)
Amerikába jöttem 2.
www.filmtett.ro Mesterségem címere: Zamunda királya
Ha egy film jó, miért rontják el egy senki által nem kért folytatással? – teszik fel a kérdést az Amerikába jöttem 2-ben, ami csak akkor lenne nyilvánvalóbb kiszólás a nézőkhöz, ha még kacsintanának is mellé. Hiába próbálnak ezzel elébe menni a kritikáknak, nem ússzák meg annak megindoklását, hogy mennyi létjogosultsága van egy 1988-as klasszikus folytatásának a nosztalgián kívül.
Matches (2019)
 
www.filmtett.ro Kihúzod?
A Matches (Gyufák) egy precízen összerakott, csupa mosoly film az Oscar-díjas Maestro rendezőjétől, a mindenkori gyermeki lélekről és gondolkodásról, félelmekről és vágyakról, a mindebből fakadó, de a felnőtti világon is átszűrt humorral.
Noirs et blancs en couleur (1976)
Fekete-fehér színesben
www.filmtett.ro Gyarmatosítás hófehéren és halványfeketén
Talán ismeretes mindenki számára az a szakállas vicc, amikor a „hős partizánok” és a „gaz fasiszták” egy kis erdőért napi szinten folytatnak ádáz küzdelmet. A poén csattanójában a felbukkanó erdész számolja fel az ezzel jelentéktelenné váló csetepatét. Jean-Jacques Annaud rendezői debütje nagyjából erre a fabulára fűzi fel az afrikai gyarmatokon játszódó első világháborús szatíráját. Bemutatkozása rögtön Oscart érdemelt, a nevező országnak pedig azóta ez a film az egyetlen szobrocskája.
WandaVision (2021)
WandaVízió
www.filmtett.ro Sitcom a negyedik falról
A Marvel legújabb dobása olyan, mintha a kiábrándult Scorsesétől (és a vele együtt szomorúan bólogató filmkedvelőktől) kérne egy utolsó esélyt.
Raya and the Last Dragon (2021)
Raya és az utolsó sárkány
www.puliwood.hu Sárkány ellen sárkányfű. És ember ellen?! - Raya és az utolsó sárkány
Amikor a Disney nekiállt a Raya elkészítésének (és egy animációs film esetében ez 3-4 évet jelent) valószínűleg maguk sem gondolták, hogy mennyire aktuális lesz az alkotásuk.
Malcolm & Marie (2021)
Malcolm és Marie
www.kulter.hu Még a filmrendező is tud szeretni
Nagy merészség zárt szituációs drámát, vagyis egyetlen helyszínen játszódó, néhány szereplős filmet készíteni. Különösen veszélyes vállalkozás a két főhőssel dolgozó Malcolm és Marie, azonban John David Washington és Zendaya megbirkóztak a nehéz feladattal.
Tenebra
Barta Tamás: Siess haza, vár a mama! (2019)
 
24.hu Hajdú Eszter: Azt remélem, új információk derülnek ki Barta Tamás haláláról
A Barta Tamásról készült Siess haza, vár a mama tavaly nyári bemutatása óta eseménydús történetet mondhat a magáénak, miután a film egyik szereplője beperelte. A film azonban nem feltétlenül emiatt foglalkoztatja a közönséget, most pedig a készítők egy újabb Barta-filmet terveznek. Hajdú Esztert, a film rendezőjét kérdeztük arról, hogyan élte meg a film kálváriáját, milyen kritikák és észrevételek érték a nézők részéről, és hogy mit várhatunk a tervezett újabb filmtől.
Természetes fény (2021)
Natural Light
magyar.film.hu Besároz és magával ránt a mélységbe Nagy Dénes háborús filmje
Egy magyar alakulat partizánokra vadászik Szovjetunió megszállt területein. Természet, falu és ember egybemosódik a táj szürkeségében, mintha mindent az uralma alá hajtana valamilyen gonosz erő. Mit tehet ilyenkor egy parancsot teljesítő katona, akiben ott pislákol az emberség? A Természetes fény kíméletlenül pontos realizmussal szembesít a II. világháború magyar szerepvállalásának egyik, a mai napig kellően ki nem tárgyalt, sötét epizódjával. Jó helyen van az Ezüst Medve Nagy Dénesnél.
Természetes fény (2021)
Natural Light
magyar.film.hu Besároz és magával ránt a mélységbe Nagy Dénes háborús filmje
Egy magyar alakulat partizánokra vadászik Szovjetunió megszállt területein. Természet, falu és ember egybemosódik a táj szürkeségében, mintha mindent az uralma alá hajtana valamilyen gonosz erő. Mit tehet ilyenkor egy parancsot teljesítő katona, akiben ott pislákol az emberség? A Természetes fény kíméletlenül pontos realizmussal szembesít a II. világháború magyar szerepvállalásának egyik, a mai napig kellően ki nem tárgyalt, sötét epizódjával. Jó helyen van az Ezüst Medve Nagy Dénesnél.
wurlitzer
Természetes fény (2021)
Natural Light
telex.hu Magyar történelmi film kell? Tessék, de ebben nem lesz köszönet
A Természetes fény hatalmas erőssége, hogy sikerült olyan zord tájakat, és olyan, hozzájuk hasonlító zord arcokat találni, amikkel ritkán lehet találkozni magyar filmben. Itt nincsen forrófejű vitézt alakító Nagy Zsolt vagy mellét verő Nagy Ervin. Minden egyes szereplő arca olyan, mintha addig dobálták volna egy lapátnyi murvával őket, amíg generációkra visszamenően bekeményedtek tőle. Ezeket az arcokat még nem láttuk, nem hallottunk róluk, én nem is nagyon tudom, hogy ők kicsodák, csak hanglejtésekből próbáltam összerakni, hogy határon túli amatőr és nem amatőr színészek lehetnek – az IMDb itt nem tud segíteni. A soha nem látott arcok miatt azt az illúziót kelti a Természetes fény, hogy ilyet még tényleg soha nem láthattunk.
I Am Not Alone (2019)
Nem vagyok egyedül
magyar.film.hu Fotelból nézve is katarzist okoz az örmény forradalom
A március 1-jén induló Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál nyitófilmje, a Nem vagyok egyedül a Jerevánban lezajlott tiltakozások sűrűjébe dobja a nézőt, van olyan intenzív élmény, mint a legjobb politikai thrillerek. Ezen felül világszerte reményt adhat azoknak, akik hisznek abban, hogy az utcáról, véráldozat nélkül is meg lehet dönteni egy korrupt rendszert. A System of a Down frontemberét, az örmény származású Serj Tankiant is feltüzelte a forradalom, Los Angelesből repült oda, hogy részt vehessen benne, majd pedig a Nem vagyok egyedül producere és zeneszerzője lett.
wurlitzer
Howard the Duck (1986)
Howard, a kacsa
www.creepyshake.com Howard the Duck - Howard, a kacsa (1986)
Emlékeztek még arra a fura kacsára, aki az A galaxis őrzői 1-2 stáblista utáni jelenetében, és egy pillanatra a Bosszúállók - Végjátékban is feltűnt? Nos, aki nem tudta volna, ő Howard, a kacsa, a Marvel képregények egy komoly múlttal bíró szereplője, aki először 1973-ban tűnt fel a füzetek lapjain, és akinek a történetei inkább a paródiával és a szatírával kacérkodtak. A 80-as években a karakter kapott egy élőszereplős filmet is, mely az első egészestés Marvel képregényadaptáció volt az 1944-es Amerika Kapitányt követően (bár ez utóbbi inkább minisorozat volt, egy 4 órás, úgynevezett széria film, amit hét részletben mutattak be a mozikban). Executive producerként pedig nem kisebb név állt a produkció mögé, mint George Lucas.
lizardking
I Care a Lot (2020)
Fontos vagy nekem
hvg.hu Anyád mostantól az én tulajdonom, és nem tehetsz ellene semmit
Totálisan túltolt őrületnek tűnik a Netflix díjnyertes újdonsága, a Fontos vagy nekem alapötlete, de minden kitalációnál sokkolóbb, hogy valós az alapja. Rosamund Pike a Holtodiglanért nem, de ezért a filmért megkapta a Golden Globe-ot. Megnéztük.
I Care a Lot (2020)
Fontos vagy nekem
www.kritizator.hu Rosamund Pike érdektelenségbe fulladó színlelt érdeklődése – I Care a Lot kritika
A nemrég megjelent az I Care a Lot, vagy magyar címén Fontos vagy nekem akár egy olyan film is lehetne, amit ország-világ imád. A témája érdekes és fontos, a szereplőgárdát pedig Rosamund Pike mellett Peter Dinklage is erősíti. Ennek ellenére a film nem aratott egyöntetű sikert. Sokan kedvelik, de legalább ennyien kárhoztatják is különböző okokból. Az előzetes után megpróbálom elmondani, mi lehet az ellenérzések oka.
MicaHiro
Barta Tamás: Siess haza, vár a mama! (2019)
 
www.jelenkor.net „Tomi” és „Thomas”
Hajdú Eszter a politikai dokumentumfilmjeivel szerzett jelentős hírnevet és díjakban is megtestesülő elismeréseket a magyar filmes kultúrában. Sajnos Barta Tamással foglalkozó új munkájával tőle távol álló terepre merészkedett (valószínűleg csupán családi érintettségének köszönhetően); úgy tűnik, hogy valóban méltányolható érdeklődés és megfelelő szakmai elmélyülés híján.
Mank (2020)
 
www.magyarkurir.hu Lábjegyzet egy legendához – Mank
Ha David Fincher filmet rendez, arra érdemes odafigyelni. Legyen szó nagyvárosi bűndrámáról, fekete humorú szatíráról vagy melankolikus életrajzi portréról, korunk posztmodern veszteségkrónikása rendre a magunk köré szőtt álvalóságok fojtogató szorítását és a bennük való elveszettségünk okait kutatja.
The Dig (2021)
Ásatás
www.magyarkurir.hu Megszólít a múlt – Az Ásatás című filmről
Az Ásatás középpontjában a délkelet-suffolki Sutton Hoo-nál végzett kutatások állnak, melyek során az Egyesült Királyság történetének legjelentősebb leletét találták meg.
V síti (2020)
Csapda a neten
wmn.hu Az nem lehet, hogy ennyi pedofil él köztünk – De, igen
A stáb azt találta ki, hogy húsz év körüli lányoknak hoz létre kamuprofilt, amin 12 évesnek adja ki őket, aztán lássuk, mi történik. Nem új ötlet: buktattak már le így pedofilhálózatokat rendőrök, vagy nemrég épp Fiala Borcsa írt arról, hogy hasonló módszerrel más filmesek hogyan bizonyították be, hogy influenszernek lenni nem fenékig tejfel. De azt hiszem, arra, ami itt, Prágában történt, mégsem számított senki. Ez mindjárt a kísérlet első lépéseinél kiderült.
I Care a Lot (2020)
Fontos vagy nekem
telex.hu Ha ő a szemedbe mosolyog, akkor nagy bajban vagy
És most itt van a Fontos vagy nekem című thriller, amiben egy jégkirálynő, aki egy adott ponton mindenkit kijátszik egymás ellen, hogy aztán minél nagyobbat tudjon nyerni. Látom magam előtt, hogy J Blakeson író-rendező megnézi a Holtodiglant, és nekiáll ennek a sztorinak azzal a céllal, hogy ír magának egy másik Amy-t, egy olyat, aki még Amy-bb.
Dumafilm (2011)
 
444.hu Amikor még az ország jobban hasonlított a Fábry Showhoz, mint a Bayer Showhoz
Szomjas György filmje, a Dumafilm 2010 áprilisában készült. Közvetlenül az országgyűlési választások előtt és azt követően is összeül három barát, akik az idők során fokozatosan eltávolodtak egymástól. Fábry Sándor, Dettre Gábor és Heller Gábor megpróbálják kibeszélni, hogy mi is az, ami fiatalon, évtizedekkel korábban még összekötötte, és mi az, ami idővel egyre jobban elválasztotta őket egymástól. A három férfi még bőven a rendszerváltás előtt együtt járt iskolába, néha együtt laktak, együtt utaztak. Összekötötte őket a közösen kialakított érdeklődési kör, a rendszerhez, a világhoz és a kultúrához fűződő viszonyuk, az ízlésük. Majd a rendszerváltást követő évtizedekben a fokozódó szellemi polgárháború szétszakította őket.
I Care a Lot (2020)
Fontos vagy nekem
player.hu Szurkoltál már azért, hogy a női főszereplő haljon kínhalált?
Adott egy nő, aki abból él, hogy egészséges időseket nyilvánít beszámíthatatlanná egy korrupt doktornő meg egy tökhülye bíró segítségével. Egy igazi tetű és neked elméletileg azért kellene szurkolnod, hogy ússza meg. A Fontos vagy nekem című mozit nem könnyű nézni.
I Care a Lot (2020)
Fontos vagy nekem
www.filmtekercs.hu „Én egy kib*szott oroszlán vagyok!”
A filmből ijesztő kép bontakozik ki a pénz uralta amerikai egészségügyi ellátórendszerről, melyben az ember csupán bevételi forrásként játszik szerepet. Ilyen nézőpontból a Fontos vagy nekem annyira mellbevágó történet, hogy még az sem lenne csoda, ha a filmet látván idős amerikai nyugdíjasok tömegével adnák el a házaikat, hogy lakókocsit vegyenek és életük végéig államról államra vándoroljanak, hogy soha senki meg ne találja őket.