Cikkek, elemzések, portrék, interjúk

Téma Oldal Cikk Szerző
fidelio.hu Hogyan lesz a blockbusterek filmzenéje egyszer használatos szemét?
Fel tudod idézni a Star Wars filmzenéjét? A Harry Potterét? A gyűrűk uráét? Hát hogyne! Már talán dúdolod is. És valamelyik Marvel-film zenéjét? Na ugye, hogy nem. Hollywood futószalagon gyártott szemetet kever a filmjei alá, és ez mégsem zavar senkit.
csabaimate
The House (2017)
A szerencse háza
hu.ign.com MINDENT EGY LAPRA TESZ FEL
Hiába van két igen tehetséges komikusod és egy vicces alapötleted, ha az előbbieket teljesen magukra hagyod, mert az utóbbiból képtelen vagy igazán komikus helyzeteket kihozni. A szerencse háza emiatt leginkább egy óriási kihagyott ziccerként fog bevonulni a történelembe.
Zalaba Ferenc
Raid dingue (2017)
R.A.I.D. - A törvény nemében
www.vox.hu Nincs nő, nincs sírás.
A törvény nemében cselekményvezetése elképesztően döcögős, a viccesnek szánt jelenetek javarészt csak hányavetien egymás után vannak dobálva, így kicsit olyan élmény a filmet nézni, mintha az utcán egy pityókás ismeretlen állna neki viccelődni, javarészt összefüggéstelenül.
The House (2017)
A szerencse háza
www.movieaddicts.hu A szerencse háza kritika
A humor egy szubjektív dolog, főleg ebben az országban, ahol Adam Sandler legótvarabb vígjátéka is csuklóból behúz 100 ezer nézőt, szóval nem tudom őszintén azt írni, hogy nem ajánlom A szerencse háza megnézését, főleg mert maga a film nem fárasztó és nem kényelmetlen. Egyszerűen gyenge, Ferrelltől lehetett már sokkal jobbakat is látni. Van pár jó geg benne, de egyik sem az a térdcsapkódos, fulladozós. Megmosolyogtat, és végül is kikapcsol, majdhogynem szórakoztat. Akinek nincsenek komolyabb elvárásai egy vígjátékkal szemben, az nyugodtan nézze meg, ha teheti. Én viszont csalódtam.
The Promise (2016)
Az ígéret
www.vox.hu Az ígéret
Ez a téma egy sokkal jobb filmet érdemelt volna.
K.O. (2017)
 
www.vox.hu K.O.
A K. O. Gobert második nagyjátékfilmje (a Simon Werner eltűnése 2010-ből volt az első), és sajnos eddigi leggyengébb próbálkozása, amelyen az sem sokat javít, hogy a főszerepet a francia film egyik ügyeletes szépfiújára, Laurent Lafitte-re (Áldozat?) bízta.
Pappa pia (2017)
 
magyar.film.hu Pappa Pia: Megfeneklett bulihajó
Legjobb esetben is csak kívülről szemléli a megcélzott generáció világát, de képtelen eltalálni azt a hangnemet, amit görcsösen imitálni próbál. Csupó Gábor rendezése annyira fájdalmasan hamiskásan szól, hogy még jó ideig csengeni fog a fülünk tőle.
Pappa pia (2017)
 
www.origo.hu A Pappa piában az a vicces, ami nem vicces
Ám a könnyed nyári közönségfilmnek szánt musical összes döntése annyira elhibázott, összefüggéstelen és megmagyarázhatatlan, mintha a másnapos Baz Luhrman az Airplane! és a Top Secret íróinak tévedésből komolyan vett forgatókönyvéből dolgozott volna.
Pappa pia (2017)
 
hetediksor.hu Pappa Pia – A nyár legkellemetlenebb filmje
Most pedig, hogy minden jóindulatunkat összeszedve elképzeltük, hogy ez csak egy paródia, szálljunk vissza a földre, érezzük a valóságot Vajna Tímeástól, Nagy Feróstól, és Pappa Piástól.
Pappa pia (2017)
 
hvg.hu Budapesti rémálom – a Pappa Piát semelyik korosztálynak nem ajánljuk
Mert az egy dolog, hogy se eleje, se vége, képileg nem néz ki jól, vagy hogy egyetlen emlékezetes új dal nincs benne (powered by: Rakonczai Viktor), de még a színészekről is egytől egyig lerí, hogy a valóság helyett csak egy szép nagy összegről kiállított csekket láttak maguk előtt a forgatás alatt.
The House (2017)
A szerencse háza
www.vox.hu A szerencse háza
A ritka alkalom, amikor a ház is veszít, és a közönség is ráfarag.
Pappa pia (2017)
 
www.filmtett.ro ANYÁM BEÁJULNA
Mintha csak Tibi atya facebook-oldala elevenedne meg a vásznon – és simán el tudom képzelni, hogy tudatosan mentek rá erre a nem elhanyagolható, közel 1,5 millió főt számláló célközönségre a készítők.
Pappa pia (2017)
 
www.nlcafe.hu Megnéztük a Pappa Piát és nagyon fájt
A magyar film az elmúlt években sikeresen építette fel a romokból a saját renoméját. A Pappa Pia szépen megdolgozik azért, hogy ezt a munkát lenullázza.
Pappa pia (2017)
 
mno.hu Fájóan szellemtelen és erőltetett film lett a Pappa pia
A végeredményből csak három dolog hiányzik fájóan: mind a rendkívül kínos beszólások („lehet, instant leves vagytok, és a kapcsolatotok felmelegítve jó” – hogy micsoda?), mind a sablonfigurák (hazatérő hősszerelmes, jópofa csélcsap nagypapa), mind a kiszámítható történet azt mutatja, hogy az alkotók leginkább a megúszásra játszottak.
Pappa pia (2017)
 
24.hu A Pappa Pia nem csak a címével emeli új szintre a gagyit
Egyes poénok olyanok voltak, mintha a Gálvölgyi Show-ból emelték volna át őket, tánckoreográfiákból a szalagavató bálokon is nívósabbak vannak, Nagy Feró nem színész (és nem, nem menti fel, hogy ő a Nagy Feró), Stohl Buci pedig karikaturisztikus módon tolja fullba a geci vállalkozót.
Pappa pia (2017)
 
hu.ign.com RENDEZÉS NÉLKÜL MIT ÉREK ÉN?!
A Pappa Pia azokat az időket idézi meg, amikor a magyarok végleg kiszerettek a magyar filmekből. A késői Koltai-korszakot, annak minden szerencsétlen kínosságával egyetemben.
Zalaba Ferenc
Pappa pia (2017)
 
www.vox.hu Pappa Pia
A Pappa Pia egy unottan összetákolt, szívtelen gagyi, a szombat esti lottó-showban is szegényesnek ható táncbetétekkel, az úgynevezett történet (amelynek nem is kéne erősnek lennie) egy hitelfelvételre ösztönző bankreklám első 5 másodpercének a színvonalát sem éri el.
The Emoji Movie (2017)
Az Emoji-film
www.filmtett.ro TERMÉKELHELYEZÉST TARTALMAZ
Az Emoji-filmnél destruktívabb, butítóbb, szemetebb amorális mocskot nem élt még meg az animációs film.
Annabelle: Creation (2017)
Annabelle 2: A teremtés
rated.hu ANNABELLE 2. – A TEREMTÉS (KRITIKA)
Az Annabelle után az Annabelle 2. – A teremtés igazi meglepetés, az előítéletek és a temérdek közhely ellenére jó párszor sikerült ránk hoznia a frászt.
The Promise (2016)
Az ígéret
www.filmtett.ro A SZERELEM ÖRMÉNYÉBEN
Az ígéret – szerencsére – több, mint a háború idején kialakuló szerelmi sokszögek bugyrait boncolgató film: a történelmi háttér miatt válik fontossá, és a nívós színészgárda miatt talán olyanokhoz is képes eljutni, akik előtt ezek a történések sajnos rejtve maradtak mostanáig.
Anthropoid (2016)
 
www.filmtekercs.hu Öngyilkos küldetés a sötétség birodalmába
Talán a grandiózus méretek, a tétek vagy a látványosabb „jó oldal-rossz oldal” megkülönböztethetőség miatt, de a második világháború feldolgozásának népszerűsége 70 év után töretlen. Pedig a sémák nem sokat változtak, továbbra is van példa véres ütközetfilmre (Harag) és klasszikus hollywoodi kémrománcra (Szövetségesek) is. Sean Ellis filmje, az Anthropoid érdekes darab: egyszerre idézi meg az olyan klasszikusokat, mint a Kémek a sasfészekben, de ábrázolásmódja már távol áll a régi idők idealizmusától.
Dunkirk (2017)
 
www.magyarszo.rs Brit akcentus amerikai sziruppal
"Remekül összerakott drámai elemekkel túltolt akciófilm tehát a Dunkirk, amely nagyfokú (és a rendezőtől elvárt) technikai tudástárról és ügyes forgatókönyvírói kacsóról tanúskodik. Mindent maga mögé szorító remekműnek azonban nem nevezném, mert a jó film és a remekmű között mégiscsak ott tátog egy szakadék – a többlet szakadéka, amely éppúgy lehet a korszellembe belecsapó és a megoldás eredetiségében jeleskedő többlet is, ezeket azonban a Dunkirk nem sorakoztatja fel, sőt, meg se próbálja. Remekül megcsinált háborús akció-dráma, némi amcsi rózsaszín juharsziruppal felöntve. A brit akcentus senkit ne tévesszen meg."
Annabelle: Creation (2017)
Annabelle 2: A teremtés
www.origo.hu Az Annabelle 2 szórakoztatóan tette tönkre az idegeinket
Az Annabelle 2 visszaadja a hitet a horrorfolytatásokban.
The Promise (2016)
Az ígéret
hu.ign.com BE NEM VÁLTOTT ÍGÉRET
Végül azonban megrekedt egy középunalmas módon elmesélt történet szintjén, amibe sikerült beleírni a világ legérdektelenebb szerelmi háromszögét.
The Emoji Movie (2017)
Az Emoji-film
hu.ign.com MEH...
A filmet lepontozók java valószínűleg nem is látta Az Emoji-filmet, amely azért közel sem olyan tragikus, mint amilyennek a híre mutatja.
Zalaba Ferenc
The Emoji Movie (2017)
Az Emoji-film
www.movieaddicts.hu Az Emoji-film kritika
Az Emoji-film nagyon könnyen befogadható. A lehúzó kritikákkal ellentétben, rendkívül érdekes és figyelemfelkeltő történetet kapunk. Olyan témákat érintve, amelyek ténylegesen fontosak és érdemes róluk kommunikálni később is a fiatalabbakkal.
Dunkirk (2017)
 
mno.hu Dunkirk: cselekmény nélküli élmény a háborúról
Ugyan mitől izgalmas vagy szórakoztató 85 percen keresztül nézni azt, ahogy emberek a fulladás, a tűzhalál, a repeszek meg a lövedékek elől menekülnek? Ez a cselekmény legfeljebb annyira katartikus, mint 85 percen át nézni a National Geographic Channelen, hogyan vadászik a hiénafalka, s zsákmányát időről időre miként szaggatja szét.
Annabelle: Creation (2017)
Annabelle 2: A teremtés
www.movieaddicts.hu Annabelle 2: A teremtés kritika
Tény, hogy az első részhez képest az Annabelle 2 egy hatalmas minőségi ugrást jelent, noha a léc meglehetősen alacsonyan volt… Mi több, még a tavaly bemutatott Démonok között 2-nél is élvezhetőbb, hiszen abszolút nem unalmas, nincsenek felesleges párbeszédek, töltelékjelenetek és idegesítő karakterek se. Ahogy túl sok egyediség se.
Morgan (2016)
 
www.movieaddicts.hu Morgan kritika
Minden negatívuma ellenére a Morgan azért egyszer simán nézhető horrorfilm. Pörgős, véres és akadnak jobb pillanatai, mint például a csúcsjelenetnek számító pszichológiai teszt, csak nem szabad ennél többet várni tőle. Sajnos az alma kicsit messze esett a fájától…
Spider-Man: Homecoming (2017)
Pókember: Hazatérés
www.magyarszo.rs Éljenek a menő milliárdosok!
"Minden pöpec tehát: egy kemény, drámai Pókember helyett inkább Deadpool korhatár nélküli verzióját kaptuk meg a moziban, ami sokkal szórakoztatóbb, mint a menőségre inkább idézetek formájában játszó Sem Raimi-verzió, amely a posztmodern second hand-kiadásáról is lehúzta az utolsó koszos gatyát. Mi hát a baj ezzel a filmmel?"
Szerelem (1971)
 
www.kortarsonline.hu A börtön sem választhat el
Makk Károly remekműve, az egyszerre társadalomtudatos és meghatóan személyes Szerelem végre felújított változatban szerezhető be DVD-n a MaNDA jóvoltából.
Tenebra
Postia pappi Jaakobille (2009)
Levelek Jakab atyának
www.parokia.hu Áthallások. Az öreg pap és gyilkos felolvasója
Az igazi egymásra találásért, egymás mély megértéséért, a valódi kommunikációért nagyon meg kell küzdeni elidegenedett világunkban. Az út „lélektől lélekig” bizony hosszú, fáradságos, gyakran reménytelen.
A Másoló (2016)
The Copyist
www.kortarsonline.hu A fénymásolók lelkivilága
Készültek már merész kísérleti filmek, de Kőszegi Tamás A másoló című munkája egészen egyedülálló, hiszen felvevőgép helyett egy fénymásoló berendezés rögzítette az alkotást, amely egy szexuális aktust mutat be. A különleges ötletről és a megvalósítás buktatóiról kérdeztük a rendezőt.
Tenebra
The Dark Tower (2017)
A Setét Torony
www.movieaddicts.hu A Setét Torony kritika
Azért a kivitelezését tekintve egy igazi iparos munkáról van szó. Látszik a szakértelem, meg az alkotók maró közönye művük iránt. Rövid, gyors, nem túl unalmas és akad azért 1-2 jó poén is. Ha a párod elrángat rá, nem fogod közben az ereidet vagdosni, és manapság már ennek is örülni kell. A mozijegy árát amúgy nem éri meg, mi több, jó szívvel senkinek sem tudnám ajánlani. A King-rajongók pedig vélhetően fel fogják gyújtani a Sony stúdióját.
The Void (2016)
 
www.movieaddicts.hu The Void kritika
A The Void elsősorban azoknak a horrorrajongóknak szól, akik még a ’80-as évek klasszikusain nőttek fel. A többieknek valószínűleg kissé gagyi lesz, de az már legyen az ő bajuk. Nem tökéletes, de simán jó, hozza a kötelezőt.
Spring (2014)
Újjászületés
Kritikus Tömeg Spring (2014)
Újjászületés

Az egyik kedvenc rendezőm idézetével vágnék bele, hiszen Guillermo Del Toro azon kevés direktorok közé tartozik, akinek a filmjeit egytől-egyik legalább jónak tartom, arról nem is beszélve, hogy mostanában hasonlóan érzelmes és fantasztikus világokat szokott alkotni, mint amit kiépített az itt tárgyalt filmünk is. Szóval ezt nyilatkozta a mester: "Spring is one of the best horror films of this ...
Ragemarci
Telle mère, telle fille (2017)
Bébibumm
www.vox.hu Bébibumm
Eléggé szomorú szembesülni azzal, hogy a francia filmesek, akikkel kapcsolatban még mindig – de egyre ritkábban kiérdemelten – tartja magát a közhely, hogy úgy tudnak vígjátékot csinálni, mint kevés nemzet, igen sokszor kiábrándítóan slendriánul állnak hozzá a kommersz komédiázáshoz.
Annabelle: Creation (2017)
Annabelle 2: A teremtés
hu.ign.com A TEREMTÉSIT NEKI!
Az Annabelle 2.: A teremtés az a típusú horrorfilm, amely szép lassan a nyakad köré kulcsolja hideg, fekete ujjait, hogy először csak finoman, nyugtalanítóan, de aztán egyre erőteljesebben szorítson, hogy mire észbe kapj, már bele is fulladj a saját félelmedbe.
Zalaba Ferenc
Telle mère, telle fille (2017)
Bébibumm
www.filmtett.ro TERHES NŐK KETRECE
Vannak történetek, amikkel nincs semmi más baj, mint hogy médiumot tévesztettek: a Bébibumm nagyszerűen működött volna sorozatként.
Aurore (2017)
Ötven tavasz
filmkultura.hu NYUGALOM, NŐNEMBEN
Tabuk nélkül, érzékletes alapossággal mutatja meg a változó kornak a női szervezetre rótt fizikai és lelki megterhelés-sorozatát, de bölcsen elkerüli az Elvált nők klubja-stílusú túltekert hormonpartizást.
The Dark Tower (2017)
A Setét Torony
www.filmtett.ro TORONYMAGAS A SETÉTSÉG
Még a film vége felé sem értjük pontosan, hogy ki, kivel, s főleg hogy mit és miért, pedig ha belegondolunk, elég kevés szereplő és helyszín került A Setét Toronyba.
Everything, Everything (2017)
Minden, minden
www.vox.hu Minden, minden
Ha még nem múltál el húsz, és hiszel abban, hogy az első szerelem örökké tart, valamint, hogy egy szépfiú/gyönyörű lány csókjáért érdemes akár az életedet is kockára tenni, a Minden, minden a te filmed.
Aurore (2017)
Ötven tavasz
www.vox.hu Ötven tavasz
Férfiként olykor nagyon nehéz volt nézni Lenoir filmjét, elvégre a játékidő elég nagy részében klimaxoló és terhes nők hisztériáznak istentelenül, de ugyanakkor akár ugyanabban jelenetben csak felbukkan a drámai mélység is.
The Dark Tower (2017)
A Setét Torony
hetediksor.hu A SETÉT TORONY – TORONYMAGASRÓL A SETÉT MÉLYBE
Nincs is rosszabb annál, amikor ott van a potenciál egy filmben, de az alkotók nem képesek mihez kezdeni vele. A setét torony lehetett volna a Harry Potterhez, vagy A Gyűrűk Urához hasonló sikersorozat, ehhez képest egy unalmas, tucat fantasyvé degradálták Stephen King regényfolyamát.
The Dark Tower (2017)
A Setét Torony
www.origo.hu A Setét Toronyban nincs semmi, amiért Stephen Kinget szeretni szoktuk
Hollywood megint csak a felszínt kapargatja, nem tudta belesűríteni az adaptációba azt a kiszámíthatatlan őrületet és álomszerű, szürreális hangulatot, ami a könyvekben fellelhető.
The Dark Tower (2017)
A Setét Torony
kulturpart.hu TORONYIRÁNT NINCSEN SEMMI
De hát itt nincsenek karakterek, csak csinos kartonfigurák, akik ahhoz azért normálisan ki vannak pingálva, hogy ne legyenek nevetségesek, ám a filmet működtetni, mármint úgy igazán, totálisan képtelenek.
Everything, Everything (2017)
Minden, minden
www.petofilive.hu Ilyen szuper romantikus filmet még nem láttál!
Ha kikapcsolódásra vágysz és már ezer éve nem láttál egy izgalmas romantikus történetet, akkor érdemes beülni rá.
The Dark Tower (2017)
A Setét Torony
www.vox.hu Kötelezők röviden.
A setét toronyt nézni nagyjából olyan érzés, mintha egy tizenkét részes sorozatba nagyjából a tizedik közepén kapcsolódnánk be.
Atomic Blonde (2017)
Atomszőke
www.origo.hu Ha a falhoz csapják, Charlize Theron is nyekken
Az Atomszőkénél nincs jobb bűnös élvezet most a mozikban, és azt is garantáljuk, hogy ennél otthonosabb filmre nem fog már beülni a nyáron: a Suszter, szabó, baka, kém után egy újabb kémfilm, amiben jó néhány utcasarok ismerős lesz!
Amityville: The Awakening (2017)
Amityville: Az ébredés
www.filmtett.ro AZ UNALOM HÁZA
A film 85 perce vánszorogva telik, a néző pedig várja, hogy történjen valami borzongató, vagy legalább gusztustalan, (neadjisten) kreatív, netán meglepő csavar.