Cikkek, elemzések, portrék, interjúk

Téma Oldal Cikk Szerző
Skyscraper (2018)
Felhőkarcoló
popcornproject.hu Felhőkarcoló kritika
Látványos, de üres. Sokat markoló, de keveset fogó, néhol humoros akció/valami. Az elvárásoknak megfelelően felületes, egyszer nézhető film. Egy kicsivel több humort simán elbírt volna. Csak rajongóknak!
Virágvölgy (2018)
Blossom Valley
valasz.hu Magyar film a boldogságkeresésről, ami meghódította a Karlovy Vary-i fesztivált - Virágvölgy (2018)
Enyedi Ildikó mentorálta a Virágvölgyet. Nagy szerencsém volt, hiszen akkor még nem indult el a Testről és lélekről sikersorozata, így az elképzeléseimet még nyugodt körülmények között mondhattam el neki. Később pedig mindig le tudtunk ülni, amikor a film szempontjából fontos döntési helyzethez jutottunk. Nagy segítség volt ilyenkor Enyedi Ildikóval beszélgetni.
Tag (2018)
Haverok harca
hetediksor.hu Haverok harca - kritika
A 2010-es évek egyre inkább a nosztaligahullámra épül, mivel úgy látszik, valóban nem sikerül semmi újat kitalálni, ezért jó kicsit elővenni és új köntösbe csomagolni a régit. Azonban most a visszarévedés nem a zenéken, jelmezeken, korszakon vagy hangulaton mutatkozik meg, hanem a visszaemlékezés és a gyermeki létben ragadás kínos hülyeségein. Így született meg a Haverok harca (ismét pocsék címfordítással), ami lehetett volna klassz kis nosztaligamozi megspékelve a valós esemény édes ízével, helyette egy tömbnyire kínos, egyszer nézős vasárnap esti mozi lett.
moe
Virágvölgy (2018)
Blossom Valley
librarius.hu Road movie Karlovy Varyban: fiatal potyautasok és vén rókák
„Menekülő szerelmesek”. „Tolvajok és szerelmesek” – ilyen bombasztikus címekkel tálalta az itteni fesztiválújság az új magyar filmet, sőt, volt, akinek Bianka figurájáról Faye Dunaway jutott az eszébe a Bonnie és Clyde-ból. A vaskos túlzás megbocsátható, jó a reklám, mondhatjuk. De persze semmi köze a film lényegéhez...
Adrift (2018)
Sodródás
popcornproject.hu Sodródás kritika
Igazságtalanok lennék a rendezővel, ha azt mondanánk, hogy könnyű dolga volt. Közel másfél hónap magányt és (hol kétségbe esett, hol reménykedő) várakozást a semmi közepén nehéz megfilmesíteni. Persze ettől még nem lesz jó a Sodródás. De azt el kell ismerni, hogy Kormákur nagy fába vágta a fejszéjét, így sok minden megmagyarázható. Az viszont nem a megbocsátható kategória, hogy a „18. fok északi hosszúság”, mint helymeghatározás, elhangzik a filmben. Bár ez lehet a fordító hibája is, akinek régen volt az a földrajz óra és kiment a fejéből: hosszúságból csak keleti és nyugati van.
Utøya 22. juli (2018)
 
www.filmtett.ro A megtörténtek felett
"A Breivik-féle terrortámadást bemutató alkotás hiába vérzik több sebből, a norvég nemzet traumáját feldolgozó téma mintha meggátolna abban, hogy részleteit kifogásoljuk."
The Odd Couple (1968)
Furcsa pár
www.filmtett.ro Furcsa nélkülük
"Walter Matthau és Jack Lemmon. A két név annyira összetartozik, mint a gin és a tonik, vagy a korrupció és a politika. Ez azonban nem volt mindig így: második közös filmjük, a most hatvanéves Furcsa pár hozta létre a két legendás színész szimbiózisát, ami aztán még nyolc közös filmen keresztül tartott."
Tag (2018)
Haverok harca
popcornproject.hu Haverok harca kritika
A nyári vígjáték felhozatalba remekül beleillik a Haverok harca, mert tényleg nagyon ütősre sikerültek a poénok, és mindenki találni fog egy számára szimpatikus karaktert, vagy éppen kevésbé bolondot a karakterek közül. A lényeg, hogy senki ne vegye túl komolyan a látottakat, és akkor egy élvezhető filmmel lesz gazdagabb.
Submergence (2017)
Merülés a szerelembe
www.filmtett.ro A halál és a nyálka
"Wenders túlságosan ragaszkodik a regény struktúrájához, nem újít rajta, nem gondolja tovább – ami végül csapdának bizonyul."
Sicario: Day of the Soldado (2018)
Sicario 2: A zsoldos
www.filmtett.ro Csak sikerült belecsempészni a drogháborúba Hollywoodot
"A minek kell mindennek folytatást gyártani? című örökzöld kérdés aktuális elszenvedője: Sicario 2."
Incredibles 2 (2018)
A hihetetlen család 2.
www.filmtett.ro A hihető család
"Tizennégy év után visszatért a Pixar legendássá vált szuperhőscsaládja, hogy ismét illegálisan mentsék meg a világot a feltörekvő gonosztevőktől. A hihetetlen család 2 az első részhez képest kevesebb sikerrel szól egyszerre a felnőtteknek és a gyerekeknek is, de ettől még (szeretetre)méltó folytatása elődjének."
Három tánc (2018)
Three Dances
www.filmtett.ro Fiúknak sem leányálom
"Legyen szó a váci börtön elítéltjeiről, bohócdoktorról, újcirkuszi társulatról, vagy indiai savtámadások áldozatairól, Halász Glóriának mindeddig sikerült megtalálnia azokat a különc sorsokat és nem mindennapi élethelyzeteket, amelyeknek határozottan ott a helye a vásznon."
Cargo (2017)
 
www.filmtett.ro Apa és lánya, meg a zombik
"A Cargo apafigurája soha nem adja fel a reményt, hogy gyermekét egy jobb világ küszöbén hagyhatja békében és szeretetben felnőni. Erről pedig nem sok élőhalottas film szól."
Adrift (2018)
Sodródás
www.filmtett.ro Hajótörés nem volt még ilyen érdektelen
"Mióta az izlandi Baltasar Kormákur átnyergelt a hollywoodi produkciókra, rajongói egyre azért drukkolnak, hogy végre az új körülmények között is bizonyítsa tehetségét. Az áttörést sajnos a Sodródás sem hozza el, éppen ellenkezőleg: a rendező pályájának egyik leggyengébb darabjával van dolgunk."
Song to Song (2017)
Daltól dalig
www.filmtett.ro Dalban mondom el - Terrence Malick: Song to Song
A lelkes helyi zenész, BV (Ryan Gosling), a zenészi-előadói aspirációiban eltévelyedő Faye (Rooney Mara), valamint a zeneipar csábító hatalomisten, Cook (Michael Fassbender) cselekményszálait Malick a tőle megszokott avantgárdban gyökerező dekadens öntörvényűséggel bontja szét és gyúrja organikus, mozaikszerű, asszociatív, impresszionisztikus tánccá.
Escape Plan 2: Hades (2018)
Szupercella 2: Hades
hu.ign.com Hát ez nem annyira szuper
Sem koherens sztorival, sem karakterrel, de még látvánnyal se rendelkezik - feltéve ha azt nem tekintjük annak, ahogy Sly látványosan unatkozik a kamerák előtt.
Zalaba Ferenc
Song to Song (2017)
Daltól dalig
hessteg.com Song to Song (2017) – kritika
Terrence Malick legújabb alkotása egy gondosan összeállított válogatásalbum, amely kézen fog és végigkísér minket a fiatalkor útvesztőjében...a rendezőtől megszokott szabad asszociációk, melankolikus belső elmélkedések és gyönyörű természetképek kavalkádjában.
Grease (1978)
Pomádé
www.nlcafe.hu Egy rémisztő teória szerint végig halott volt a Grease Sandyje
Sandy talán sosem táncolt bőrgatyóban – egy Grease-rajongó azt állítja, megfejtette a musical titkos jelentését, ami szerint Olivia Newton-John karaktere végig halott volt!
Grease (1978)
Pomádé
hataratkelo.com Hét lecke, amire a Grease tanított
Hihetetlen, de idén 40 éve, hogy bemutatták a Grease című filmet John Travoltával és Olivia Newton-Johnnal a főszerepben. A zenés mozi hatalmas siker lett, és bár azóta eltelt négy évtized, ha kicsit közelebbről megvizsgáljuk a történetet, az ma is tartogat érvényes tanulságokat.
Escape Plan 2: Hades (2018)
Szupercella 2: Hades
popcornproject.hu Szupercella 2: Hades kritika
A film legnagyobb kérdései: mi az alaprajz és hol van a börtön? Az alaprajzot nem az eredeti csapat szerzi meg, hanem egy Légió nevű neo-náci hacker triumvirátus (valaki kommentelje már ide, honnan volt a börtönben annyi hintőpor, amit ők minden nap az arcukra mázoltak?), akiket el is intéznek az egyik frappáns beszélgetésben egy félmondattal (Mi vagyunk a Légió. – Felőlem.). A börtön helye pedig az utolsó öt percben derül ki, egy félvállról odavetett mondattal. Magyarázat nélkül. Oké, nem kellett volna felépíteni ide semmilyen csattanót, nem ez lenne az egyik legfontosabb infónk a gonoszokról, dehogy.
Daddy Cool (2017)
Papás-babás
www.moziverzoom.hu PAPÁS BABÁS
A Daddy Cool című komédia nem okoz majd csalódást azok számára, akik voltak már hasonló helyzetben, vagy épp azon gondolkodnak, hogy mikor váljanak szülőkké. Érdekes, izgalmas, feledhetetlen, mozgalmas film mindenki számára, aki imádja a francia humort.
Cherchez la femme! (2017)
Egy burka, egy nadrág
www.filmtekercs.hu Mi kell egy férfi ruhatárába? – Egy burka, egy nadrág
Az Egy burka, egy nadrág című francia film egy egyetemista szerelmespár viszontagságairól szól. Ám nekik nem kapcsolati, hanem vallási-világnézeti problémákkal kell megküzdeniük.
Song to Song (2017)
Daltól dalig
www.origo.hu Natalie Portman befurakodott egy szerelmi háromszögbe - Song to Song kritika
A filmben három-négy szereplő is keresi a helyét a világban, de a középpontban Rooney Mara áll, egy zenészkarrierről álmodozó recepciós, aki egy jószívű billentyűs (Ryan Gosling) és egy zeneipari cápa (Michael Fassbender) között őrlődik. Mara ideális malicki főhős: a rendező egyre inkább szeretettel fotózandó, gyönyörű műalkotásként tekint a színészeire, és Mara arcát akkor is izgalmas fürkészni, ha nem mond vagy csinál semmit. Sajátos gondolatritmusra épülő, kollázsszerű pillanatképek peregnek. A spontaneitás előbbrevaló, mint a cselekmény vagy a karakterépítés. Malick állandó operatőre, Emmanuel Lubezki megint a mulandó szépséget próbálja megörökíteni, csak halszemoptikás kamerája most nem búzamezőkön kering, hanem porban pogózó fesztiválozók sűrűjében. A vágóolló vígan forgácsol: jelenetek szakadnak félbe, mielőtt érdemben kibontakozhatnának...
Hannah: Buddhism's Untold Journey (2014)
 
popcornproject.hu Hannah: A buddhizmus útja nyugatra - Interjú György Kessler Márta rendezővel
A dán Hannah Nydhalnak és férjének, Ole Nydhalnak kiemelt szerepe volt abban, hogy a buddhizmus elterjedjen a nyugati kultúrkörben. Hannah a hetvenes évektől kezdve, 2007-ben bekövetkezett haláláig folyamatosan utazott szerte a világban, hogy minél többen megismerhessék az általa is követett vallást. 2014-ben dokumentumfilmet forgattak ennek a különleges nőnek az életéről, az alkotás idén debütált hazánkban. György Kessler Mártával, a film rendezőjével és producerével beszélgettünk.
Submergence (2017)
Merülés a szerelembe
popcornproject.hu Merülés a szerelembe kritika
Nem igazán ajánlom a Merülés a szerelembe című filmet, maximum otthonra háttérzajnak, vagy elalvós filmnek tudom elképzelni. Aki viszont mégis beül rá, ne egy romantikus filmre számítson, így a zsebkendőket sem igazán kell elővenni, nyugodtan lapulhatnak a táska alján is.
I Am Not a Serial Killer (2016)
Nem vagyok sorozatgyilkos
popcornproject.hu Nem vagyok sorozatgyilkos kritika
Egy sajátos jellegű horrorról van szó, mely alatt nem lehet unatkozni. Reméljük egyszer majd a folytatást, a Szörnyeteg urat is vászonra viszik, mert ezek után azt is megnézném.
Sicario: Day of the Soldado (2018)
Sicario 2: A zsoldos
popcornproject.hu Mexikó az új vadnyugat!
A Sicario 2. időben nem helyezi el a történetet, mivel nem derül ki, hogy mikor és mennyi idővel az első rész után játszódik, viszont ami nagyon lényeges, hogy hol játszódik: a vérrel áztatott mexikói vadnyugaton. Igazából, ha egyetlen mondattal kéne jellemeznem a filmet azt írnám, hogy Mexikó az új vadnyugat. Míg az első rész egy úgymond régivágású thriller volt egy jó nagy csavarral a végén addig a Soldado zsánerben inkább közelít a westernhez, megfűszerezve kellő feszültséggel és vérrel. Ami nekem nagyon tetszett, hogy nem próbálta meg lemásolni az első részt, hogy ezzel nyerje el a néző szimpátiáját, hanem Sollima eléggé bevállalós módon Sheridan forgatókönyvét a saját stílusára formálta. Azt is mondhatnám, hogy egy új kissé bizarr zsáner született a maffia-western, de igazából nem is tudom mi lenne a megfelelő szó ami illene erre a kevert stílusra.
henisz
Truth or Dare (2018)
Felelsz vagy mersz
popcornproject.hu Felelsz vagy mersz kritka
Most, hogy kitört a nyári szünet, a középiskolásokat nyugodtan be lehet rá terelni, ők talán még élvezni is fogják. 18 év felett azonban csak pénzkidobás.
Ocean's 8 (2018)
Ocean's 8 - Az évszázad átverése
www.filmtett.ro Nyolc szerep keres egy szerzőt
"Meglepő módon a gyanakvással övezett Ocean’s 8 nem abba bukott bele, amibe belebukhatott volna, egyszerűen csak unalmas lett."
Molly's Game (2017)
Elit játszma
ujszo.com Sorkin rendezni is nagyon tud
"Ha Aaron Sorkin belevág egy filmbe, arra oda kell figyelni. Ő ugyanis az a forgatókönyvíró, aki még a legunalmasabbnak tűnő történetekből is remek szkriptet képes írni."
Jim Knopf und Lukas der Lokomotivführer (2018)
Gombos Jim és Lukács, a masiniszta
popcornproject.hu Gombos Jim és Lukács, a masiniszta kritika
Gyermeki énünk ott rejtőzik bennünk. Negyven felett még biztosan. (Ezt személyes tapasztalatok birtokában állíthatom.) De szerintem száz év felett is. Ennek a gyermeki énnek a megszólítására talán nincs is alkalmasabb ember Michael Ende-nél. A Végtelen történet és a Momo kiváló példa arra, hogy miként lehet egy gyerekek számára is lenyűgöző mesevilágot teremteni úgy, hogy közben a felnőttek számára is releváns, az „Élet Nagy Kérdéseire” választ adó, vagy a válaszhoz közelebb vivő dolgok hangozzanak el.
Escape Plan 2: Hades (2018)
Szupercella 2: Hades
www.filmtett.ro "A legszörnyűbb börtön egy bezárt szív"
"Kifejezetten bizarr érzés az, amikor az ember nekiül egy Schwarzenegger nélküli Szupercellának, aminek a háromnegyedében még csak Stallone sem látható."
Loving Pablo (2017)
Escobar
www.filmtett.ro Az ember, aki Robin Hood gonosz ikertestvére volt
"Pablo Escobar, minden idők kolumbiai drogbárója, a kokaincsempészet Al Caponéja tragikus figura – vagy legalábbis a karakterében benne rejlik ez a lehetőség, és Fernando León de Aranoa ki is aknázta ezt filmjében."
Love, Simon (2018)
Kszi, Simon
hetediksor.hu KSZI, SIMON – KRITIKA
Ahogy egyre liberálisabbá válik a világ az interakció és a technikai fejlődés felgyorsulásával, annál nagyobb igény támad arra, hogy a (még mindig) társadalom peremvidékén mozgó LMBTQ-s és fogyatékkal élő emberek a lehető legtöbb platformon (mozi, közösségi média, tv sorozatok) megmutassák életük közel sem olyan boldog pillanatait, ami szerintem egy nagyon jó irány. Így tavaly Az igazi csoda rabolta el a szívünket naiv kedvességével, idén pedig (direkt az eredeti nevét használva a béna címfordítás miatt) a Love, Simon szeretne a kommersz filmek mezején meghódítani minket.
moe
Ocean's 8 (2018)
Ocean's 8 - Az évszázad átverése
popcornproject.hu Ocean's 8 - Az évszázad átverése kritika
Közel két órányi csajos tolvajfilm, remek színésznőkkel, helyenként jó ötletekkel. Könnyed, erőszakmentes szórakozás, nem csak feministáknak, nagyobb elvárások nélkül.
Réparer les vivants (2016)
Szívvel-lélekkel
ujszo.com Szívügyek, nehéz döntések
"Olyan film Katell Quillevere Szívvel-lélekkel című alkotása, amelyet jó, ha megnézünk. Egyrészt, mert soha sem lehet tudni, hogy nem kerülünk-e olyan súlyos helyzetekbe, amilyeneket ez a mozgókép remek érzékkel, precízen ábrázol. Másrészt olyan – felejthetetlen – passzusai vannak ennek a francia opusnak, amilyenek ritkán láthatók filmvásznon."
Truth or Dare (2018)
Felelsz vagy mersz
www.filmtett.ro Ez a játék tuti, hogy szenvedélybeteggé tesz
"Jeff Wadlow már első filmjével, a 2005-ös Cry_Wolffal is bizonyította, hogy értő és szórakoztató módon tudja a klasszikus slasher-sémát a kortárs tinifilmes trendekhez igazítani. Legújabb horrorjával, a Felelsz vagy mersszel sem okoz tehát csalódást, bár annál több örömet sem, minthogy a film végén jólesően nyugtázhatjuk, hogy a régi rutin segítségével ezúttal is sikerül felmondania a leckét."
Spoorloos (1988)
Nyomtalanul
spot24.hu A hétköznapi pszichopata – 30 éve mutatták be a Nyomtalanul című filmet
Lehet-e hátborzongató egy többnyire fényes nappal játszódó, vér, fegyverek, látható gyilkosságok, ördögűzés és tolakodó jump scarek nélküli film? Egy holland alkotásnak a 80-as évekből sikerült a lehetetlen, és kivívta többek között Stanley Kubrick elismerését, aki a legrémisztőbb filmnek nevezte, amit valaha látott.
Atazzz
Love, Simon (2018)
Kszi, Simon
www.filmtett.ro A szekrényben töltött évek
"Hogyan lehet a lehető leghagyományosabb tinifilm mérföldkő a filmtörténelemben? Nem kell hozzá más, csak a főszereplő szexualitásának megváltoztatása. A Kszi Love, Simon rengeteget jelenthet a meleg tinédzserek számára, de ez a csupaszív és üdítően vicces film a szélesebb nézőközönséget is kiszolgálja."
Jungle (2017)
Dzsungel
ujszo.com A vadon csapdái
"Greg McLean izgalmas, élvezhető, erősen átélhető, pergő sodrású túlélőfilmet rendezett az egykori izraeli világutazó, a ma Ausztráliában élő író, Yossi Ghinsberg memoárja alapján, amelyben valósan megélt dzsungelbéli túrakalandjáról, viszontagságairól számolt be."
Hitler versus Picasso and the Others (2018)
Hitler kontra Picasso
www.filmtett.ro Nácik és kultúrpolitika
"Érdekes téma, az bizonyos. Többször nekifutottak a fikciós filmek szakemberei is, hogy feldolgozzák, ám mintha mindig elvesztek volna a részletekben vagy túlságosan elbagatellizálták volna azokat."
Darkest Hour (2017)
A legsötétebb óra
ujszo.com Churchill pongyolában
"A legsötétebb óra mindenképpen előkelő helyet érdemel az életrajzi filmek ranglistáján, olyan kiváló alkotások mellett, mint A bukás, A király beszéde vagy A Vaslady."
Gotti (2018)
 
popcornproject.hu Gotti kritika
Számomra a morális visszásságok tették a legmélyebb benyomást a film megtekintése alatt. Mások talán másképp fognak vélekedni, talán pozitívumokat is fellelnek a Gotti kapcsán. Ha esetleg ilyennek a morzsáját sem találják, akkor én előre szóltam.
12 Strong (2018)
12 katona
hetediksor.hu 12 katona - kritika
A WTC elleni merénylet után egy zöldfülű parancsnoknak jut a válaszcsapás. Embereivel lóháton száll szembe a tálibokkal és néhány hét alatt olyan eredményt ér el, amihez egyes vélemények szerint normális esetben két évre lett volna szükség. Na de egy háborúban mi számít normálisnak?
12 Strong (2018)
12 katona
hu.ign.com Győzelem minden áron!
Volt idő, mikor Jerry Bruckheimer producer neve egyet jelentett a minőségi tömegfilmes szórakoztatással. Mondjuk, ezek más idők voltak, hisz Bruckheimer (és az idő előtt eltávozott producertársa, Don Simpson) neve olyan filmek mellett díszelgett, mint a Beverly Hills-i zsaru, a Top Gun, a Bad Boys, A szikla, a Con Air vagy az Armageddon. Jó hangos, egész vásznat betöltő tesztoszteron turmixok voltak ezek, melyek ideje mára egyértelműen lejárt. Valószínűleg a 12 katona is egészen más megítélésben részesült volna, ha a 90-es években valósul meg, de persze ezt kizárja az a tény, hogy a film a 9/11 utáni első válaszcsapásról szól.
Zalaba Ferenc
De ce trag clopotele, Mitica? (1981)
Miért húzzák a harangokat?
webcache.googleusercontent.com Miért húzzák a harangokat? - Lucian Pintilie betiltott filmje
A karneváli ünnepségekben mindig is tettenérhető bolondozás és az intézményesült (társadalmi-politikai) norma megszegése Pintilie filmjeiben egy felfokozott harsánysággal és erőszakossággal párosul. Ugyanakkor ezen erőszakosság mindig is egy parabolikus elbeszélésmódba illeszkedik: a fennálló rendszer és „normalitás” elleni lázadás formájának minősül. „Filmjeim hősei – mondja a rendező – a legritkább esetben erőszakosak, inkább lázadnak az őket körülvevő erőszakos világ ellen. Nem képesek elviselni a normális lét borzalmát, a normalitás terrorját. A hétköznapok apokalipszise elviselhetetlen a számukra, mint ahogyan az én számomra is. [...] A ’normális’ emberek a legsúlyosabb történelmi pillanatokban is ’normálisan’ viselkednek. Szinte mindannyian hajlamosak vagyunk hozzászokni ahhoz a szörnyűséges és reménytelen helyzethez, hogy a pokol egyik köréből egyszerűen átkerülünk a pokol egy másik körébe. Közkeletű kifejezéssel ezt szoktuk ’normális életnek’ nevezni. Pedig amiben benne élünk, az maga a pokol, csak közben igyekszünk úgy tenni, mintha egy bárban üldögélnénk, ahol jobbnál jobb whiskyket szolgálnak fel.”
Unsane (2018)
Tébolyult
www.filmtett.ro Egy hatás alatt álló nő
"Akármennyire is súlyos az Unsane történetének mélyén rejlő valóság tapinthatósága, sajnos ennek ellenére csak úgy fogják emlegetni, hogy „a film, amit Steven Soderbergh iPhone-nal vett fel”. Pedig ennél többről van szó."
Solsidan (2017)
Az élet napos oldala
popcornproject.hu Az élet napos oldala ritika
A legújabb svéd komédia (Az élet napos oldala) a felnőtt (pár)kapcsolatok problémái elé tart görbe tükröt: egyszerre parodizálja ki a válást, a spermadonor-keresést és a konfliktusos szülő-gyerek kapcsolatot. Ugyanakkor hiába nyúl ilyen komoly témákhoz, nem igazán mélyül el bennük, így megmarad a könnyed szórakoztatás szintjén.
Jurassic World: Fallen Kingdom (2018)
Jurassic World: Bukott birodalom
ujszo.com Jurassic World: Bukott birodalom - A kaland és Spielberg hiánya
"Valószínűleg azoknak van igazuk, akik azt állítják, hogy a Jurassic Parkot békén kellett volna hagyni az első rész után, és nem termelni a folytatásokat."
Solo: A Star Wars Story (2018)
Solo: Egy Star Wars-történet
Kritikus Tömeg Solo: A Star Wars Story (2018)
Solo: Egy Star Wars-történet

A Solo az első olyan Csillagok Háborúja film, amiben említés szintjén sem kerül elő az Erő, a Jedik és a Sithek. Sőt még egy nyamvadt fénykard sem villan meg. Sokak szerint pedig ezek nélkül nincs értelme Star Wars filmet készíteni, hiszen épp ezek azok a jellegzetességek, amelyek kiemelik vetélytársai közül George Lucas űreposzát. Noha én szerintem ennél több is lehet a Star Wars mítoszban, de...
The man who laughs