Cikkek, elemzések, portrék, interjúk

Téma Oldal Cikk Szerző
Budapest Noir (2017)
 
www.origo.hu Elállt a lélegzetünk a Budapest noir első képeitől
Kijöttek az első képek a Budapest noir forgatásáról
The Circle (2017)
A Kör
www.movieaddicts.hu A kör kritika
Az egyszerű cselekménye ellenére képes többrétűnek lenni A kör: nagyon aktuális témákat boncolgat, emellett egy igen baljóslatú disztópiát is felfest, ami egy cseppet sem tűnik oly távolinak, mint a jövőképek többsége. Ahogy A kör egyik szlogenje kijelenti: a megosztás törődés. Így nem is lehet kérdés, hogy ajánlom-e.
Alien (1979)
A nyolcadik utas: a halál
hetediksor.hu Alien kiskáté
Dan O’Bannontól, Ridley Scotton át H.R. Gigerig, Meryl Streep is versenyben volt Ripley szerepére, az idegen állkapcsának inaihoz óvszereket vagdostak fel, a stúdió nyeresége mindössze 4 millió dollár volt... és további érdekfeszítő tény a klasszikus Alienről.
The Bye Bye Man (2017)
Bye Bye Man - A rettegés neve
www.movieaddicts.hu Bye Bye Man kritika
Valahol örvendetes, hogy egyre több horror kerül a hazai mozikba, az meg pláne, hogy a többségére tódulnak is az emberek, még ha olyan förtelemről is van szó, mint például a csalódást keltő Körök. A Bye bye Man azonban bármennyire is röhejes a neve, az abszolút nézhető kategóriába sorolható, pedig nem mondhatni el róla, hogy feltalálta volna a spanyolviaszt.
Brazilok (2017)
 
filmsor.net Brazilok
Szinte mindenki átesett már, ha nem akkor át fog esni azon a szituáción, amikor megtetszik neki egy lány, vagy éppenséggel egy fiú. Mert ilyenkor szebbnél szebb jelzőkkel és válogatott szóvirágokkal próbálja meghódítani az illetőt és felhívni magára a figyelmet. És amikor mélyen a szemébe nézve arra készülne, hogy az udvarlás kellős közepén megvallja neki a színtiszta, szenvedélyes érzelmeit, a kiszemelt egyszercsak felé fordul és benyögi azt a félmondatot, hogy „de aranyos vagy”.
safranyn
1945 (2017)
 
nepszava.hu Egy szép nyári nap (1945)
Az 1945 című film sűrű és ütős, mint egy görög dráma. Egyetlen nap alatt játszódik, néhány hónappal a háború után. Egy nyári napon a vonat két fekete ruhás idegent hoz a kis faluba...A fekete ruhás férfiak érkezése és távozása között a film balladai sűrűséggel beszéli el, miként vetkőzik ki magából fokról-fokra a falu népe. A félelemtől, a dühtől, a rossz lelkiismerettől, a kapzsi birtoklásvágytól és az elkövetett bűn leplezésének indulatától...Török olykor egészen finom nüanszokra figyelő rendezői eszközei megkapóak, Ragályi Elemér erőteljes fekete-fehér képeinek balladisztikus hangulata arról is beszél, amiről a szavak hallgatnak. A lópaták ritmikus koppanása, a két férfi néma vonulása időről-időre betör a felbolydult falu életébe. A minimalista zenével aláfestett képi-hangi világ remegő feszültséggel tölti fel a történetet.
American Pastoral (2016)
Amerikai pasztorál
filmsor.net Amerikai pasztorál
Annak azért van egy kellemes bukéja, amikor egy színész térfelet vált és átmegy a kamera túloldalára. Különösen akkor, ha saját magát rendezi. Lehet, hogy pikáns a megosztás, de korántsem példa nélküli. Mel Gibson és Kevin Costner ilyen formában szereztek egy-egy Oscar szobrot a vitrinjükbe, előbbi a Rettenthetetlennel, utóbbi az egyébként embert és ülepet próbáló Farkasokkal táncolóval. Ben Affleck sem panaszkodhat, igaz őt producerként díjazták az Argo-akcióért. Rendezőként még jelölni is elfelejtették. Pedig kétségtelenül jobban instruál, mint játszik, a legutóbbi fiaskója (Az éjszaka törvénye) ellenére is. Ewan McGregor tehát nem egyedülálló módon igyekezett a tűzkeresztség alá, amikor úgy döntött, hogy pályatársaihoz hasonlóan itt is, ott is próbára teszi magát.
safranyn
Desierto (2015)
Desierto - Az ördög országútja
www.movieaddicts.hu Nem embernek való vidék
A cselekmény végletekig feszültségkeltő, és vérfagyasztóan izgalmas. A helyszín és a téma a már annyiszor jól bevált (ld. Nem vénnek való vidék), üres és sivatagos vidék már magában hordozza a feszültséget. A másfél órás játékidő az elejétől a végéig izgalmakat tartogat, a történet nem is tölthetné ki jobban a rendelkezésére álló időt, remekül és jó időben adagolja a feszültséget. Egyszerű, de hatásos képeket kapunk az üres és kopár táj, a reménytelenség érzetét kelti, még inkább növeli a nézőben a feszültséget. Szerencsére a rendező ügyesen bánik az eszközeivel és egy nagyon élvezhető és cseppet sem unalmas filmet kapunk tőle.
Desierto (2015)
Desierto - Az ördög országútja
supernaturalmovies.blog.hu A rosszfiú és a kutyája - Desierto: Az Ördög országútja
Jonás Cuarón (Alfonso Cuarón fia) első nemzetközi forgalmazásban is megjelent nagyjátékfilmje egy igazi vérmocskos túlélőthriller – neo-western hibrid. Hangulata valami olyasmire hajaz, mintha elegyítenénk a Gyilkos túra és a Nem vénnek való vidék legkényelmetlenebb pillanatainak atmoszféráját és ezt ráöntenénk egy másfél órát kitöltő menekülős cselekményvázra. Egyéb amúgy nem is nagyon történik a filmben, csak a menekülés. Először egy szar élet elől, egy jobb reményében, aztán a cowboykalapos terminátor felbukkanását követően már sokkal inkább a túlélésért.
Lakat Barnabás
Get Out (2017)
Tűnj el!
filmsor.net Afroamerikai a modern korban
Vannak témák, problematikák, kérdéskörök, történelmi rossz emlékezeten alapuló konfliktusrendszerek, amelyeket különböző formában, más-más művészek keze által újra meg újra feldolgoz, bemutat, értékel a filmvilág. Kissé talán szomorú, hogy jó eséllyel inkább a díjzsákmányolás, mintsem a művészet önmagáért való nagyságának érdekében vált bevetté ez a gyakorlat, de ha ez az ára annak, hogy fajunk legfontosabb sebhelyei a köztudatban maradjanak, akkor legyen így, fogadjuk el a helyzetet.
safranyn
Goksung (2016)
Kokszongi sirató
www.prae.hu Ördögűzés Dél-Koreában
A 24. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál nézői szokás szerint láthattak jó néhány izgalmas délkelet-ázsiai filmet, köztük a dél-koreai thrillerek egyik kiemelkedő alkotója, Na Hong-jin Kokszongi sirató című, felkavaró és összetett pszichológiai horrorfilmjét.
Tenebra
The Fate of the Furious (2017)
Halálos iramban 8.
filmsor.net Agyadat eldobod
Bizony eldobod a fenébe! És ha igazán bölcs vagy, ezt már azelőtt megteszed, hogy személyedet rossz sorsba vivő lábaidat betennéd a moziterembe, ahol az elkövetkező százharminc percben Vin Dieselék újévezredi családregényének legújabb fejezetét fogják vetíteni. Így jársz a legjobban, hiszen ha az értelmes gondolkodást és a legalapvetőbb logikát is a küszöb büfé felőli oldalán hagyod, akkor sem fogod úgy érezni, hogy jó filmet látsz, de legalább, vagy legalábbis talán, tudsz majd szórakozni azon az abszolút teljes körű, grandiózus és rendszerbe szedetlenül kavargó részletekből összeálló, őrült káoszon, amit F. Gary Gray vezetésével a vászonra hánytak a fiúk.
safranyn
1945 (2017)
 
nepszava.hu Ragályi Elemér: Tudtuk, megfogtuk az isten lábát
– És az az irtózatos, gomolygó, fekete mozdonyfüst a film végén? Hogy jött össze? – Most azt kéne mesélnem, mennyire figyeltük az időjárás jelentést, meg hogy mennyit tanácskoztunk a mozdonyvezetővel azon, mitől lesz a mozdony füstje gomolygóan fekete. A valóságban semmi ilyen nem történt. Esett az esőgépből az eső, nekem az adott kameraállásból kellett felvennem, ahogy elmegy a vonat. Elment, én meg vártam, hogy a felvételt az állomásépületben monitoron figyelő rendező elkiáltsa magát, ahogy a szokta: „Ennyi!” De nem hangzott el az „ennyi”, én meg miközben vártam, bal szemmel megpillantottam a mozdonyfüstöt. Azonnal elkezdtem követni a felvevővel a fekete gomolygást. – A rendező mit szólt? – Kijött az állomásról és megölelt. Tudtuk, megfogtuk az isten lábát. Amikor az ember egy jó munkában jól végzi a dolgát, a sors és a szerencse is mellé áll.
The Boss Baby (2017)
Bébi úr
www.filmtett.ro Nagyon dedós
Akarod tudni, honnan származnak a kisbabák? Nem, nem onnan. És a gólya sem hozza őket. Tíz perc alatt el lehetne magyarázni.
Grave (2016)
Nyers
www.movieaddicts.hu Nyers kritika
A Nyers a Titanic Filmfesztivál legkörülrajongottabb műve, valahol joggal, hiszen egy nem mindennapi témát boncolgat. Jobban mondva maga a téma, vagyis annak csupasz alapja, a felnőtté válás bemutatása egyáltalán nem számít újdonságnak, de ilyen merész horror eszközökkel korábban még senki se nyúlt hozzá. Eddig.
fidelio.hu A három Oscar-díjas fényíró
Vittorio Storaro egész alkotói életművében a fényt tanulmányozta, olyan filmeket fényképezve mint az Apokalipszis most, Az utolsó császár, a Vörösök vagy a Dick Tracy. Képeiből a 37. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretein belül nyílt kiállítást. A megnyitón nemcsak az egyes filmekről, de inspirációiról is beszélt.
fidelio.hu Egy magyar volt Hollywood első számú zeneszerzője
Ben-Hur, Elbűvölve, Julius Caesar. Három Oscar-díj, tizenhat jelölés. Az ötvenes években, amikor az amerikai filmgyár ontotta a szuperprodukciókat, Rózsa Miklós volt a producerek első választása.
csabaimate
Get Out (2017)
Tűnj el!
www.movieaddicts.hu Tűnj el! kritika
Műfajilag eklektikus darab, végig a horror és a vígjáték közti vékony határvonalon egyensúlyoz, egyik irányban sem billentve ki a mérleg nyelvét. Daniel Kaluuya tökéletes választásnak bizonyult a főszerepre, az érzelmek széles spektrumát képes megjeleníteni a film során, de ugyanezt a többi színészről is el lehet mondani, kiemelkedően színvonalas alakítást nyújt mindenki a stábból.
American Pastoral (2016)
Amerikai pasztorál
www.prae.hu A jólét betegei
A 24. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon is vetített Amerikai pasztorál az Egyesült Államok válságkorszakát, a hatvanas-hetvenes éveket eleveníti fel egy családi melodrámán keresztül, ám Ewan McGregornak kezdő rendezőként kicsit nagy falat volt egyszerre történelmet elemezni és emberi sorsokat ábrázolni.
Tenebra
Get Out (2017)
Tűnj el!
hessteg.com Tűnj el! (2017) – kritika
Aránylag ritkán fordul elő az, amikor a semmiből érkezik valami – akár a tévébe, akár a mozikba – és az atombombaként robban és letarolja a népet. Ilyen volt anno az Ideglelés, vagy épp a Parajelenségek, netán a Saw és ilyen a Tűnj el! is.
Going in Style (2017)
Vén rókák
www.filmtett.ro Öreg róka még mindig nem vén róka
A Vén rókák olyan, mint a maradék pizza, amit nem hagytunk eleget melegedni a mikróban, de már lusták vagyunk visszatenni, ezért inkább reszelünk rá egy kevés olcsó sajtot és megpróbáljuk elhitetni magunkkal, hogy ez egy könnyed „gourmet” vacsora.
The Boss Baby (2017)
Bébi úr
hetediksor.hu Bébi úr
Igazából hiánypótló alkotásnak lehetünk szemtanúi, ahol rávilágítanak, hogy nem lehet elég korán megmutatni a gyerekünknek, milyen egy nagyvállalat ranglétráján fel és lemászkálni, milyen szuper hasznos előnyei vannak, ha egy multinál dolgozol, akár már pólyás korod óta. Mindezt megfűszerezve a családi idill bűbájos hangulatával.
moe
The Eyes of My Mother (2016)
 
www.filmtekercs.hu Az elszigeteltség anatómiája
Nicolas Pesce rendezői debütálása, a The Eyes of My Mother egy végtelenül groteszk történet keretein belül járja körbe az elszigeteltség poklát, középpontban a horrortörténelem egyik legizgalmasabb női karakterével.
The Fate of the Furious (2017)
Halálos iramban 8.
hessteg.com Halálos iramban 8 (2017) – kritika
Nem hittem volna, de ott ültem a sötétben és nevettem. Jó – helyenként tényleg nagyon buta humorszinten mozog, de hát ez kell a népnek, belefér. Volt bőven amivel korrigálta ezeket a butaságokat. Például Jason Statham utolsó, nagy akciójelenetével a repülőgében (látni kell! – akciófilmes körökben biztos beszédtéma lesz egy ideig). Ez volt a nyolcadik kocsis film. Én személy szerint nagyon élveztem – persze hozzátartozik, hogy az agyamra is lakatot tettem erre a két órára. Színészi játék nem nagyon van, történet sem igazán, vagy ha igen az is egy 20 éves filmtörténetből összelopkodott klisé.
The Fate of the Furious (2017)
Halálos iramban 8.
www.movieaddicts.hu Férfias játékok
Összegezve megkapjuk, amit vártunk, de szinte semmivel sem többet, csak nagyobbat. A sorozat rajongói elégedettek lehetnek az aktuális résszel is, a többiek meg úgysem nézik meg. A látvány még mindig csodálatos és kreatívan robbanós, a karakterek még mindig egydimenziósan szórakoztatóak, a történet talán egy hangyányival kevésbé infantilis, mint eddig. A szokásos rutinmunka.
1945 (2017)
 
www.prae.hu Rettegés a közelmúlttól
Két fekete kalapos férfi érkezik a kis faluba, hogy elégtételt vegyenek múltbeli sérelmeikért – kezdődhetne így bármelyik klasszikus westernfilm, de Török Ferenc legújabb, feszültséggel teli történelmi drámájában, a Magyarországon először a 24. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatott 1945-ben nem a hősöké, hanem a nyomasztó bűnöké és a bűnbánó bűnösöké a főszerep.
Tenebra
Ghost in the Shell (2017)
Páncélba zárt szellem
hu.ign.com VAN LELKE, VAGY CSAK EGY ÜRES HÜVELY?
Minden idők egyik legjobb remake-je: bátran és okosan nyúl az eredetihez, hogy a maga szájízének megfelelően értelmezze át azt, és miközben önálló, lélegző egységet alkot, egy pillanatra sem felejti el, honnan jött. Minél nagyobb vásznon látjátok, annál jobb.
Zalaba Ferenc
Brazilok (2017)
 
www.es.hu Együttélés/Brazilok
Mese ide, vígjáték oda, azért csak arról van itt szó, hogy a sunyi hatalom ökleként működő rendőrség fellépése súlyosan diszkriminatív, hogy a helyi kiskirályok önkénye végtelen kiszolgáltatottá teszi a szegényeket, mert bármikor megfoszthatja őket bevételeiktől. No meg persze arról, hogy az elnyomott és megalázott embertömegek miért nem lázadnak fel sorsuk ellen, miért érdekük a pillanatnyi túlélés érdekében a status quo fenntartása. A Brazilok nem varázsol csodát a vászonra, nem mutat kiutat a gazdasági nyomorból, nem állítja feje tetejére a hatalmi viszonyokat, csak méltóságot ad az elnyomottaknak – szegényeknek, romáknak, fogyatékkal élőknek – kilencven perc erejéig.
American Pastoral (2016)
Amerikai pasztorál
www.movieaddicts.hu Amerikai pasztorál kritika
Ennyire komplex jelentéssel bíró filmet keveset látni az utóbbi időben. Rengeteg szimbólumot alkalmaz, amire remek témaválasztás a háború és béke kettőssége, a győzelem és bukás bemutatása. A család, mint egység, és a szereplők külön-külön erős identitása, alapos kidolgozása teszi zseniálissá. A kort remekül tükröző díszletek, ruhák és mellékszereplők is remekül lettek kiválasztva. Úgy gondolom, az Amerikai pasztorálban minden megvan; arra született, hogy klasszikussá váljon. Nem csak Ewan McGregor eddigi legjobb filmje, hanem a téma legjobbja, és számomra az év eddig legkiemelkedőbb filmje.
1945 (2017)
 
www.movieaddicts.hu 1945 kritika
Gyönyörű snittekkel, lehengerlő színészi játékkal, tökéletes korhűséggel és többrétű történettel repít vissza minket 1945-be Török Ferenc legújabb filmje, aminek még ha meg is vannak a maga gyengepontjai, könnyedén felíratta magát a kötelezően megtekintendő hazai filmek listájára.
Ghost in the Shell (2017)
Páncélba zárt szellem
www.prae.hu Lelketlen fémtestek
Egy kezünkön meg tudjuk számolni, hány kultikus távol-keleti filmből készült eddig jó nyugati (hollywoodi) remake, és sajnos a legendás Páncélba zárt szellem adaptációja sem töri meg az átkot, nem érte meg látványos élőszereplős akciófilmmé egyszerűsíteni a nagysikerű mangát, illetve animét.
Tenebra
Brazilok (2017)
 
www.prae.hu Mese a focizó cigányokról
Acsa falujának legnagyobb – alighanem egyetlen jelentős – eseménye az évben a helyi kispályás focibajnokság, amelyet rendszerint a Hivatal csapata, vagyis az önkormányzat elöljárói nyernek. Ezúttal azonban a 2002-es világbajnokság és egy kilátásba helyezett brazil utazás hatására az acsai cigány közösség is kiállítja a maga csapatát, hogy megmérkőzzön a győzelemért.
Going in Style (2017)
Vén rókák
www.movieaddicts.hu Öregember, nem vénember
A Vén rókák könnyed hangulatú heist–vígjáték, a szakma három méltán elismert nagy öregjével, akik játékukkal állják a versenyt bárkivel. Némi szirupos mellékíz azért érezhető, de ezt ne vessük a szemükre, mégis csak három családszerető öregemberről van szó. Kellemes szórakozást kínál és ad, hibái ellenére szerethető film, minden korosztálynak. Soha rosszabb remaket!
Brazilok (2017)
 
www.kortarsonline.hu Döbrögi és a roma focisták
Nagyon kevés jó, még kevesebb pozitív hangvételű filmet láttunk a magyarországi cigány kultúráról – a Brazilok című kusturicás sportdráma viszont megtöri a jeget. Remek szatíraként is működik, amely vidéki fociőrült romákat mutat be.
Tenebra
Going in Style (2017)
Vén rókák
hessteg.com Vén rókák (2017) – kritika
Tud-e elég lenni, ha fogod Hollywood élő legendáit, belepakolod őket egy filmbe és javarészt rájuk bízod a munkát? A tehetség, a rutin, meg az évek triójának eredménye a Vén rókák, ami egy icipici odafigyeléssel és merészséggel akár kultfilm is lehetne – de nem lett.
Power Rangers (2017)
 
hessteg.com Power Rangers (2017) – kritika
Bár a Power Rangers franchise hazánkban talán nem örvend túlzott népszerűségnek – vagy inkább ismertségnek -, a tengerentúlon bizony hatalmas üzlet. Talán a Verdák kapcsán hangzott el utoljára, a megállapítás, ami ide is tökéletesen illik: ez nem egy film, ne így tessék nézni. Ez (is) a világ egyik leghosszabb reklámja.
Brazilok (2017)
 
hessteg.com Brazilok (2017) – kritika
Hol is lehetne kifejezőbben megmutatni országunk egyik nagy megosztó problémáját, mint országunk másik nagy problémáján, a futballpályán. Bölcs elgondolás, amit tettek követtek: így született meg Rohonyi Gábor és M. Kiss Csaba filmje, a Brazilok.
Brazilok (2017)
 
www.movieaddicts.hu Brazilok kritika
Remekül interpretálja viszont, hogy mindenki egyforma, csak nézőpont kérdése az elfogadásunk mértéke. Mindenkiben megvan a hajlam a jóra és rosszra egyaránt, az már csak rajtunk áll, hogy melyiket választjuk, a nehéz döntések pedig nem maradnak következmények nélkül. A Brazilok kiemelkedik az utóbbi évek magyar vígjátékainak mezőnyéből, könnyed, de ezzel egy időben okosan adagolja a drámai helyzeteket és nem mellesleg reflektál az előítéletekkel teli társadalmunkra.
Fleabag (2016)
 
magyarnarancs.hu Könnyekig nevetni
A realizmus érzetét kelteni könnyűnek látszó, de valójában bonyolult dolog. Azt hisszük, hogy valami globális atmoszféra kell hozzá, pedig inkább a részletekben bujkál. A négyes-hatos szaga, a 3-as metró zsíros korlátja az ember keze alatt, a körtér szürke kövei (pl. a Kontroll – mely olykor messze keveredett a realizmustól − és a Moszkva tér mind ilyen apró, mindenki által ismert érzetekre alapozva működött). Ráadásul ezek nem is feltétlenül kellemes jelenségek, mégis a legtöbben meghitt ismerősséget érzünk, ha látjuk/olvassuk őket. Az Amazon hatrészes, sziporkázó vígjátéksorozata, a Fleabag is ezen az elven működik, de ha lehet, még általánosabb közös tapasztalatokat idéz fel, még zavarba ejtőbb módon.
Voyage of Time (2016)
Az univerzum története
www.kortarsonline.hu Felszínes Föld-eposz
A filozófus-rendező Terrence Malick negyven éve dédelgetett terve, hogy az (élő)világ születéséről és történetéről készítsen filmet. Az álom most megvalósult, de az Az univerzum története című lírai dokumentumfilm nem lett olyan ütős, mint reméltük.
Tenebra
Vor der Morgenröte: Stefan Zweig in Amerika (2016)
Stefan Zweig: Búcsú Európától
www.prae.hu Stefan Zweig tulajdonképpen egy menekült
A magyar mozikban nemrég bemutatott Stefan Zweig: Búcsú Európától a nácik elől menekült címszereplő író utolsó éveiből ragad ki epizódokat, melyek Maria Schrader rendező és Jan Schomburg forgatókönyvíró szerint korunknak is üzennek. A film aktualitásáról, a forgatásról és persze Stefan Zweigről kérdezte a prae.hu az alkotókat.
Tenebra
Lo strano vizio della Signora Wardh (1971)
Szerelmi vérszomj
trashneveles.blog.hu Szerelmi vérszomj
A Szerelmi vérszomj pontosan az, amit a címe sejtett: Norah Jones leggiccsesebb regénye és egy vérgőzös slasher film szenvedélyes nászából született költőien kegyetlen (anti)-romantikus thriller. Ez a meghökkentő egyveleg pedig éppen annyira szórakoztató, amennyire hangzik: nagyon.
The man who laughs
Kojot (2017)
 
magyar.film.hu Kojot: Ember embernek prérifarkasa
Kostyál Márknak sikerült nagyot gurítania első nagyjátékfilmjével, amely a mellett, hogy egy megállíthatatlan ringlispílhez hasonlóan pörgeti a cselekményt, egyszerre szól az emberi jellem fejlődéséről, a generációk közti kapcsolatokról, vagy napjaink nagy magyar valóságáról.
133 nap - A Tanácsköztársaság története (2015)
 
www.prae.hu Dicsőség vagy szégyen?
Sok más huszadik századi magyar történelmi esemény mellett az első, 1919-es kommunista diktatúra is általában kibeszéletlen és feldolgozatlan a kollektív emlékezetben – erre tesz kísérletet Borsody István 133 nap – a Tanácsköztársaság története című dokumentumfilmjében.
Tenebra
Fleabag (2016)
 
hetediksor.hu Fleabag
Van egy csaj, aki kicsit depressziós, imád szexelni, van egy csőd szélén tátongó kávézója, egy abszolút diszfunkcionális családja, egy párja, aki általában elhagyja, egy összetéveszthetetlen karaktere, cinikus humora és némi tapasztalata abban, hogy hogyan kell pasizni. Ez a vicces része, amikre a helyzetkomikumok épülnek, viszont ezzel együtt a főszereplő lánynak van egy gyásza is és előbb mesél a nézőnek az olyan túl személyes tapasztalatairól, mint az análszex vagy a maszturbálás, mint a valódi érzelmeiről. Phoebe Waller-Bridge brit sorozatának nem a gondolati újak, hanem az, hogy ezeket valaki hangosan kimondja. A Fleabag hat darab nem egészen fél órás részből áll, aminek a humora könnyesre röhögtet, a szomorúsága meg nyomorba dönt.
Ghost in the Shell (2017)
Páncélba zárt szellem
www.movieaddicts.hu Páncélba zárt szellem kritika
A látványvilágra viszont nem lehet panasz, számos kreatív ötletet sikerült megvalósítaniuk a látványtervezőknek, amit az IMAX technológia képes még átélhetőbbé tenni. A filmbeli város külső megjelenítése pedig nagyban emlékeztethet minket a Szárnyas fejvadászban és a 95-ös animében felvillantott túlzsúfolt metropoliszokra. Scarlett Johansson jelenléte meggyőző az Őrnagy szerepében, és Michael Pitt is képes kihozni a maximumot Kuzo karakteréből, de messze Kitano teljesít legjobban a szereplőgárdából, néhány villanása emlékezetesebb lesz a film legtöbb momentumánál. Elszalasztott lehetőségnek tűnik a film, sajnos leértékelték egyszeri fogyasztásra alkalmas, színes, szagos, gusztusos látvány mozira, amely mögött erőteljes hiányok húzódnak meg.
Ghost in the Shell (2017)
Páncélba zárt szellem
hetediksor.hu Páncélba zárt szellem
A mostani blockbuster sci-fikhez képest még így is egy élvezhetőbb és stilisztikailag igazán egyedi alkotás, de egy lebutított és szájbarágós Páncélba zárt szellemet kapunk, kicsit több páncéllal és sokkal kevesebb szellemmel.
Voyage of Time (2016)
Az univerzum története
www.movieaddicts.hu Az univerzum története kritika
Aki sokat markol az keveset fog és néha a kevesebb a több. Ismerjük ezeket a sokat idézett népi bölcsességeket. Talán az is megfordult már a fejünkben, hogy unalomig koptatott és pont ezért kiüresedett frázisokról van szó. Ha ezt gondoljuk, de szeretnék olyan helyzetbe kerülni, hogy jelentéssel töltődjön meg a mondás, akkor szívből tudom ajánlani Terrence Malick Az univerzum története című dokumentum filmjét
Hell or High Water (2016)
A préri urai
www.prae.hu A Vadnyugat végnapjai
Sokáig kétséges volt, hogy David Mackenzie és Taylor Sheridan neowesternjét, a Hell or High Watert hazai forgalmazásban is láthatják majd a magyar nézők, azonban szerencsére részint a film Oscar-jelölése miatt A préri urai címmel az HBO felvállalta és műsorára tűzte ezt a remek antikapitalista rabló-pandúr történetet.
Tenebra
Ghost in the Shell (2017)
Páncélba zárt szellem
hessteg.com Páncélba zárt szellem (2017) – kritika
Sok dologról szólhatna a film, rengeteg érdekes dolgot felvethetne, de nem teszi. Ennek oka vélhetően az, hogy az anime verziótól eltérően a hangsúly sokkal inkább az Őrnagyon, mint egyénen van. Az ő sorsának rejtélye lesz a mű központi kérdése, nem pedig általánosságban a kiborglét problematikája. Így viszont érdekes, általános érvényű mondanivalóig nagyon nehéz eljutni.