Cikkek, elemzések, portrék, interjúk

Téma Oldal Cikk Szerző
The Burnt Orange Heresy (2019)
A hazugság színe
www.es.hu Paint It, Black - A hazugság színe
Megjelenik a házigazda, Mick Jagger, s lazán lejátssza a két ígéretes fiatal színészt. A rocklegenda tucatnyi játékfilmben szerepelt már (a nagyszámú dokumentumfilmről nem beszélve), ám azok elsősorban az ikonikus Jagger-figurára építettek: a kamaszosan karcsú férfialakra, a lazán lebbenő félhosszú hajjal, ami a sztár vizuális névjegyévé vált az évtizedek során. Aztán, ahogy a rockikon idősödött, az arca és a játéka lett érdekes. Hetvenhét éves korára már nemcsak lehet, hanem érdemes is közeliket adni róla. Rovátkolt, érett fizimiskája önmaga nagy történet, a mimikája és a gesztusrendszere lenyűgöző. Egyszerre okos, cinikus és sátáni, kifinomult és romlott.
The Burnt Orange Heresy (2019)
A hazugság színe
kritikairoda.blog.hu A hazugság színe kritika
A hazugság színe különös, már-már Hitchcocki film, rendkívül érdekes hangulattal.
Benny Bug
Relic (2020)
 
filmsor.net Időskorunk démonai
Az író-rendezőként bemutatkozó Natalie Erika James mindannyiunk és saját tapasztalataiból készített filmet, nem akármilyen köntösbe csomagolva az öregedés egyik legfélelmetesebb hozományát, a demenciát.
safranyn
The High Note (2020)
Pont az a dal
kritikairoda.blog.hu Pont az a dal kritika
A Pont az a dal ideális nyáresti limonádé, egy nagyon szerethető Dakota Johnson alakítással!
Benny Bug
A torinói ló (2011)
The Turin Horse
filmvilag.blog.hu A ló kérdez - Tarr és az Apokalipszis
A nagy művek provokálnak, állásfoglalásra kényszerítenek, s A torinói ló – bárki bármit gondoljon is róla – e tekintetben kétségkívül jelentős alkotás. A Tarr–Krasznahorkai szerzőpárosnak sikerült olyan művel megkoronáznia eddigi közös munkáját, amely elől nincs kitérés. Rideg testamentumuk kizár mindenfajta mellébeszélést, s a film láttán színt kell vallani. Lehet, hogy némelyeknek torkukra forr a szó, ha végignézik ezt a könyörtelen százötven percet, de bárhogyan hat is a film, az általa kiváltott reakció sok mindent elárul.
Le jeune Ahmed (2019)
Az ifjú Ahmed
dunszt.sk A megtérés hamis példázata
A modernitás és a vallás nehezen összeegyeztethető ellentétei azonban nagyon sokszor tűnnek (legalábbis számomra) didaktikusnak, tankönyvszerűnek. Mintha a rendezőknek az lett volna a szándékuk, hogy ezekből a potenciális konfliktusforrásokból minél többet belezsúfoljanak a munkájukba.
RoboCop (1987)
Robotzsaru
jo.444.hu A film, ami túl jól öregedett
A Robotzsaru a holland Paul Verhoeven második hollywoodi filmje volt, és sok interjúban előjött azóta, hogy mennyit segített a szatirikus elemek megalkotásában, hogy ő külföldről érkezett az országba, új, külső szemmel csodálkozhatott rá a Reagan-korszak tombolására. Hogy ez mennyire tudatos eleme a filmnek, azt jelzi, hogy a forgatókönyvet jegyző Ed Neumeier is arról beszélt az interjúban, hogy az volt a céljuk, hogy úgy beszéljenek az autoritarizmusról, a privatizációról vagy a korrupcióról, hogy közben ne valami példabeszédszerű legyen belőle.
Who Let the Dogs Out (2019)
 
index.hu Már sosem tudjuk meg, ki engedte ki a kutyákat
A dal ugyanis nem csak azért lett híres, mert sokáig nem tudták kirobbantani a rádiókból, hanem azért is, mert az évek során egy tucat ember bukkant fel a semmiből, akik mind azt állították, hogy ezt a dalt ők írták eredetileg, és követelik a jussukat.
Mr. Jones (2019)
 
revizoronline.com Orwell, és ami mögötte van (Harsányi Domonkos)
Agnieszka Holland ötven évet felölelő, kompromisszummentes karrierje nemzetközi szinten is egyedülálló. Nem elég, hogy a keleti blokk elnyomásában próbált nőként érvényesülni, botránykeltő témáival csak tovább nehezítette saját helyzetét. Korán kiderült, hogy a többek közt Kieslowski és Wajda társrendezőjeként induló alkotó hangját nem lehet elhallgattatni. Elementáris erejű, politikailag beszédes filmjei mellett a lengyel rendező szakmai tudását se sokan képesek ma megközelíteni. Hazájában készült filmjei után Európa legnagyobb filmnagyhatalmainál megfordult és éveken keresztül alkotott Hollywoodban is. Az utóbbi időben munkássága főképp a televíziók képernyőjéről köszönt vissza, de úgy tűnik, a megfelelő témával még mindig vissza lehet csábítani a (házi)mozivászonra.
The Lodge (2019)
Téli menedék
www.filmtekercs.hu Gyilkos ihlet
Egy többszerzős film esetében kulcskérdés a rendezők közti dinamika és megértés. A Veronika Franz és Severin Fiala közötti kémiát egyszer már siker koronázta, a kérdés, hogy a legújabb filmjükkel, a Téli menedékkel (The Lodge) tudnak-e újat mutatni?
Colectiv (2019)
 
atlatszo.ro Miért nézd meg a colectiv filmet?
Kihevertük a dokumentumfilm okozta sokkot, négy kézzel ajánljuk.
Da 5 Bloods (2020)
Az 5 bajtárs
www.prae.hu Spike Lee Apokalipszis mostja
Spike Lee legújabb filmje ugyan a koronavírus-járvány miatt csak online bemutatót kaphatott a cannes-i premier helyett, ám a George Floyd meggyilkolására reagáló amerikai és nemzetközi tüntetések idején így is gyorsan a figyelem középpontjába került. Az 5 bajtárs ugyanis sok hibája ellenére hatásosan mutatja be az afroamerikaiak ellen irányuló rasszista támadások következményeit.
Tenebra
Greyhound (2020)
A Greyhound csatahajó
www.youtube.com Csatahajók háborúja
Ilyennek láttam Tom Hanks új II.világháborús filmjét.
Benny Bug
Mystery Street (1950)
Murder at Harvard
timegoesby.blog.hu Mystery Street 1950
Erről a különleges 1950-es film noir krimiről valószínűleg még maguk az alkotói sem gondolták, hogy mekkora hatással lesz majd az ötven évvel későbbi televíziózásra. A Mystery Street ugyanis a CSI-sorozatok elődjének tekinthető, amelyben betekintést nyerhetünk a korszak kriminalisztikájába és rendőrségi labor munkájába, ami mellett némi társadalom kritikát is kapunk.
The Old Guard (2020)
A halhatatlan gárda
filmsor.net Charlize Theron a Netflix Csodanője
A halhatatlan gárda is a képregény-adaptációk sorát erősíti, ezúttal azonban a mozik helyett a Netflix nyúlt bele a szuperhős-témába, amiből aztán egy komplett univerzumot építhet.
safranyn
Boze Cialo (2019)
Corpus Christi
www.filmtekercs.hu Bűneiből feltámada
A Corpus Christi a felívelő lengyel mozi megdöbbentő mesterműve Jan Komasa rendezésében. A magát papnak kiadó bűnöző története az európai fesztiválokon át egészen az Oscar-jelölésig jutott, megérdemelten.
Psycho (1960)
 
www.jelenkor.net Hitchcock és a véletlen borzalma
Hatvan évvel ezelőtt mutatták be Alfred Hitchcock klasszikusát, amely nemcsak a modern horror, hanem a modern filmművészet egyik alappillére is.
Tenebra
Relic (2020)
 
www.filmtekercs.hu Ne dugjátok otthonba az időseket! – Relic
A Relic le sem tagadhatná, hogy az újhullámos horrorok közé tartozik: a szörnyűségeket már előre felvállaltan a demencia manifesztációjaként hirdeti. De a Relicben szerencsére jóval több van ennél.
Defending Jacob (2020)
Jacob védelmében
kulter.hu Bűnösök egy mintacsaládban
Chris Evans a Bosszúállók: Végjátékban leszámolt Amerika Kapitány szerepével, tegyük hozzá: végre. Végre, mert már így is beskatulyázták az amúgy tehetséges színészt világmegmentő szuperhősként. Ebből a skatulyából azonban garantáltan kikerül a Tőrbe ejtve után a Jacob védelmében című kiváló Apple TV+-sorozatnak köszönhetően, ami az HBO-s, szintén remek Aznap éjjelhez hasonlóan egy jogi bűndráma keretei között mutatja be, mi a baj az (amerikai) igazságszolgáltatással és a társadalommal.
Tenebra
The Insider (1999)
A bennfentes
hetediksor.hu A bennfentes - kritika
Jeffrey Wigand (Russell Crowe), a Brown és Williamson cigarettakonszern elbocsátott tudományos tanácsadója szörnyű titok tudója. A Nagykutya búcsúzóul óva inti, a park legjobb fái az enyémek, nem lenne szerencsés, ha a Gazdagodj okosan! társasjáték világi csalására fény derülne.
Vad erdők, vad bércek - A fantom nyomában (2020)
 
orszagut.com A ragadozó magánya
Végre a mozikba kerül Mosonyi Szabolcs legújabb természetfilmje, a Vad erdők, vad bércek, ami nemcsak látványos és izgalmas, hanem elgondolkodtató alkotás Magyarország északi vadonjáról.
Tenebra
Ava (2020)
 
www.youtube.com Atomvörös hullagyáros
Hogy sikerült az AVA, Jessica Chastain és Colin Farrell új akció-thrillere?
Benny Bug
Watchmen (2019)
 
magyarnarancs.hu Soha semmi nem ér véget
A legenda szerint Alan Moore-nak, a Watchmen képregény alkotójának annyira elege lett művei gyatra adaptációiból, hogy gyakorló varázslóként és a feketemágia híveként egyszerűen megátkozta a 2009-es filmváltozatot készítő Zack Snydert.
Adam Taylor
www.filmtekercs.hu Fapofájú démonirtók – Warrior Nun
Vannak olyan filmek és sorozatok, ahol sokszor elég csak elolvasni a szinopszist és az ember azonnal be is lövi az elvárásait. Példának okáért itt van a Netflixen frissen debütált Warrior Nun, egy démonokat vadászó, titkos apácarendről szóló akciósorozat. Lehet, hogy buta, bárdolatlan erőszakos és komolytalan széria lesz, de legalább nem unalmas. Vagy talán mégis?
Le jeune Ahmed (2019)
Az ifjú Ahmed
www.filmtekercs.hu A radikalizálódás jó eszköz, mert nem kell gondolkodni – interjú Csenki Laurával
A társadalomnak, amelyben élünk nap mint nap szembe kell néznie az egyre erősödő szélsőséges irányzatokkal vallási, politikai és egyéb területeken is. A jelenség alól a fiatal korosztály sem kivétel, sőt, ők egyenesen veszélyeztetettek. Az ifjú Ahmed című film kapcsán Dr. Csenki Laura klinikai szakpszichológussal beszélgettünk. A film sorvezetőként szolgált, a beszélgetéskor általánosabb területeket is érintettünk.
Le jeune Ahmed (2019)
Az ifjú Ahmed
www.filmtekercs.hu Fiatal muszlim, gyilkos muszlim? – Az ifjú Ahmed
Egy fiatal muzulmán fiú ideológiai manipulációk hatására gyilkosságot kísérel meg. A történetet sokféleképpen el lehet mesélni, de hogyan teszik ezt a Dardenne-testvérek Az ifjú Ahmed című filmjükben?
The Counterfeit Traitor (1962)
 
timegoesby.blog.hu A hamis áruló (The Counterfeit Traitor) 1962
A hamis áruló egy olyan, a második világháborúban játszódó kémfilm, ami témáit realisztikusan és modern megközelítésben mutatja be, köztük jó néhány olyat is, amit addig nem láthatott a közönség a hasonló műfajú filmekben. De a film legnagyobb meglepetése a korabeli nézők számára az ellenség, a nácik és általában véve az átlag németek naturális, realisztikus ábrázolása, amire addig nem nagyon volt példa amerikai filmek esetén. A hamis árulót európai helyszíneken és nemzetközi színész csapattal forgatták, aminek főszerepeiben William Holden, Lilli Palmer és Hugh Griffith látható. A megtörtént eseményeken alapuló történet pedig egy amerikai születésű svéd üzletember tevékenységét követi nyomon, aki a szövetségeseknek kémkedik Németországban, kihasználva üzleti tevékenységét és kapcsolatait.
Il sorpasso (1962)
Előzés
totalcar.hu AZ OLASZ AUTÓZÁS ALAPESETE – DINO RISI ELŐZÉS CÍMŰ FILMJE
"amikor meg filmekről esik szó – „láttad a Napfogyatkozást Antonionitól? Hát tudod, elaludtam rajta (ezt a szinkronfordító rosszul tette át olaszból, mert magyarul azt mondja – aznap nem aludtam). Nagy ember ez az Antonioni, van egy csodás Flaminiája (Lancia), egyszer Róma mellett üldözőbe vettem és az Istennek nem akart kitérni.” (Köszönet a kritikustömeg.org-on kommentelő from hellnek, hogy felhívta a figyelmem a félrefordításra."
Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga (2020)
Eurovíziós Dalfesztivál: A Fire Saga története
filmsor.net Eurovíziós Dalfesztivál: A Fire Saga története filmkritika
A koronavírus-járvány miatt az idei év nyári filmes felhozatala elég szűk, jó kérdés, hogy más mezőnyben is megállná-e a helyét a bevezetőben odaadott cím, de összességében biztosan elmondható, hogy az Eurovíziós Dalfesztivál: A Fire Saga története pont az a film, aminek az előzetes promóciós anyagok ígérték: egy laza, könnyed, szomorú és vidám pillanatokat okozó zenés komédia, ahol a zenét vagy éppen Eurovíziós Dalfesztiválon való részvételt behelyettesíthetné bármi, mert a lényeg az álmok kergetése és az álom beteljesüléséhez vezető út taposóaknái.
safranyn
www.filmtekercs.hu Szerintünk ezek voltak 2019-2020 legjobb sorozatai
Ahogy az Emmy-díj szavazóinak, úgy nekünk sem volt könnyű dolgunk. Rengeteg minőségi munka született az elmúlt évadban, de döntenünk kellett. Így döntöttünk… Ahogy az amerikai televíziósok, mi is a 2019. június elseje és 2020. május harmincegyedike között vetített televíziós produkciók közül válogattuk ki a számunkra legkedvesebb, legszórakoztatóbb és/vagy legfontosabb darabokat. A kategorizálást kerültük, nálunk együtt szerepel dráma és vígjáték, dokumentum- és minisorozat.
Artemis Fowl (2020)
 
www.youtube.com Disney varázslat nélkül
Sajnos méretes csalódás a Disney új ifjúsági filmje, az Artemis Fowl.
Benny Bug
Rossz versek (2018)
Bad Poems
www.filmtekercs.hu Most nem ő mesél, most róla mesélnek – Rossz versek és 14 el nem beszélt történet
A könyvet nem érdemes (sőt, nem is lehet) önmagában, a filmtől függetlenül értelmezni, hisz az egyes rövid történetek ennek ismeretében tudják megerősíteni a Merthner Tamásról és az ő világáról kialakított véleményünket, árnyalni a mellékszereplők személyiségét és stílusát, valamint a Gáborhoz/Tamáshoz való viszonyulását.
Gyökérkeresők (2018)
 
www.filmtett.ro A viszontlátás édes-keserű gyötrelme
A kilencvenes évek elején tömegével nyugatra örökbeadott romániai gyerekekről szóló dokumentumfilm megrázó élmény.
The Loudest Voice (2019)
A legharsányabb hang
www.filmtett.ro Russell Crowe és az amerikai médiamocsok
Russell Crowe kicsit megtokásítva, de ereje teljében tér vissza, hogy megmutassa nekünk, hogyan lett Roger Ailesből, a republikánusok királycsinálójából az amerikai jobbos propagandatévézés ura, hogy aztán végül a zaklatási botrányaiba fulladjon bele.
The Assistant (2019)
 
www.filmtekercs.hu MeToo a hashtag nélkül – The Assistant
Bár a felszínen a The Assistant a nők szexuális kizsákmányolásáról beszél, valójában sokkal mélyebben ábrázolja azt az embertelen amerikai céges kultúrát, ami az egész MeToo-jelenség hátterében áll.
El hoyo (2019)
A platform
www.prae.hu A zabálás diktatúrája
Éppen a koronavírus-járvány bevásárlási pánikja idején került fel a Netflixre egy spanyol filmkülönlegesség, A platform, ami groteszk disztópia keretei között mutatja be, hová vezethet a féktelen fogyasztás és önzőség, amelyre a vadkapitalizmus tanít bennünket.
Tenebra
365 dni (2020)
365 nap
filmsor.net 365 nap filmkritika
Azt hitted, ez egy újabb „Szürke ötven árnyalata film„ tele nyálas zenével, fülledt erotikával, ami egy szende szűz lányról és egy újabb milliárdos, komplexusokkal küzdő szépfiúról szól. Aha. Azt hitted.
safranyn
Scoob! (2020)
Scooby!
www.youtube.com Újra nyomoz a Rejtély Rt.
Hogy sikerült Scooby-Doo és Bozont legújabb kalandja? A videóból kiderül!
Benny Bug
Grease (1978)
Pomádé
hetediksor.hu 15 érdekesség a 42 éve bemutatott Grease-ről
42 éve, 1978. június 13-án volt a premierje a tengerentúlon minden idők egyik legsikeresebb musicaljének, a Grease-nek. Maguk az alkotók nem reméltek tőle sokat, laza popcorn moziként tervezve szerényke 6 milliós gyártási költségből gazdálkodhattak, ami nagy meglepetésükre végül 394 millióig meg sem állt. A filmtörténelembe kétségkívül beírta magát John Travolta és Olivia Newton-John párosával, ami a filmzenei albumával már a bemutatója előtt két hónappal 12 hétig vezette a Billboard listáját, a későbbiekben összesen 25 millió példányt adtak el belőle.
Artemis Fowl (2020)
 
www.puliwood.hu Érezd a flowt! De még jobb, ha nem!
Vannak mozik, amelyekről már az első kiadott képkockák alapján sejteni lehet, hogy nagy a baj. Ha ennek tetejébe még kényszerű premiertologatások is befigyelnek, akkor sejteni lehet, hogy a helyzet rosszabb, mint azt az ember hitte. Az Artemis Fowl tipikus példája ennek és abból is a legrosszabbak közé sorolandó.
Volt egyszer egy téka (2018)
 
www.puliwood.hu Egy szerelmes vers a videótékák aranykorához.
Rajongjunk bármiért is, mindig megtalálhatjuk az adott szerelemnek a saját mekkáját. Ahol biztosak lehetünk abban, hogy nem néznek hülyének a túlzott (?) rajongásunk miatt, és garantáltan találunk valakit, aki osztozik a mániánkban. Nos, nekünk, filmőrülteknek a 90-es évek tájékán ez a hely egyértelműen a videótéka volt, amiről A Hetedik Sor Közepe főszerkesztője, Csizmazia Gábor készített egy dokumentumfilmet.
The Last Days of American Crime (2020)
Az utolsó bűntény
kritikairoda.blog.hu Vallatóeszköz Netflix módra
Vigyázat, Az utolsó bűntény című filmmel kis túlzással vallatni lehetne...
Benny Bug
Gone with the Wind (1939)
Elfújta a szél
www.filmtett.ro Elfújhatná már végre
Az Elfújta a szél közel nyolc évtized távlatából nézve az egyetemes filmtörténet egyik legkitartóbb öröklángjával égő morális és ideológiai szeméthegyének tűnik.
Tiger King: Murder, Mayhem and Madness (2020)
Tigrisvilág
kulter.hu A vadak őrült ura
A koronavírus-járvány kezdetén debütált a Netflixen a Tigrisvilág című dokumentumfilm-sorozat, és gyorsan elképesztő sikert aratott. Bár dokumentumértéke sok esetben erősen megkérdőjelezhető, összességében mégis hiteles képet fest a kortárs Amerikáról, és igen izgalmas gengsztersztori is.
Tenebra
Tampopo (1985)
Dandelion
librarius.hu A rámenes Tampopó titkos receptje
Volt egy régi vicc a Japánban élő magyarok között. E szerint két csoportja van a Japánba érkező külföldieknek, akik bemennek egy tésztákat (szoba, udon, rámen) áruló kisvendéglőbe. Egy részük zavartan hallgatja a szürcsölést, s arra gondol, hogy Japánban mennyire kulturálatlanok az emberek. A másik csoport (a kisebbség) azonban észreveszi, hogy mindenki pálcikával eszik, azaz a levest csak szürcsölni lehet. Ebben a filmben gyakori a szürcsölés, de minden néző jót nevet ezen, hiszen szándékos és komikus. Nagyszerű vígjátékot lát az, aki megnézi ezt a filmet.
'I Know Where I'm Going!' (1945)
Vágyak szigete
magyar.film.hu Egy magyar álmodta meg, miért szép a szerelem Skóciában
Joan egész életében tudta, hová tart, már csak egy hajóút választja el a vágyott beteljesüléstől, a gazdag férjtől, amikor beüt a szerelem. Elragadó, finom humorral átszőtt romantikus komédia, amelyben a vad skót táj a bennünk szunnyadó szenvedélyt testesíti meg. Vigyázat! Ebbe a filmbe nagyon könnyű belehabarodni.
wurlitzer
A Good Woman Is Hard to Find (2019)
 
filmvilag.blog.hu Ő tette - Abner Pastoll: A Good Woman Is Hard to Find
Ki gondolta volna, hogy egy színész az Amerikában érzékeny gyerekalakításától A Spiderwick krónikák, majd a Tudorok fő- és mellékszerepein, felejthető kacatokon (Menőkor, A Lazarus-hatás) és a forgatókönyv-fejlesztési pokolban hánykolódó It's Showtime Siberia I. világháborús Csárdáskirálynő-variánsán át a Kemény motorosok spin-offjának (Mayans M.C.) kartellfeleségéig jut? Sarah Bolger végrehajtotta ezt a bravúrt. Ritkán méltatott képességeire óriási szükség van, és az ír színésznő meg is hálálja a lehetőséget: az A Good Woman Is Hard to Find számos kihívást rejtegető, komfortzónából kizökkentő munka, melynek súlya a főszerepben tündöklő aktor vállaira nehezedik. [spoileres elemzés]
Édes Anna (1958)
 
www.jelenkor.net Lélekgyilkosok csapdájában
Fábri Zoltán kiváló, máig aktuális Kosztolányi-adaptációja, az Édes Anna szabadon megtekinthető a Filmarchívum kínálatában. Benke Attila írása.
Tenebra
My Name Is Boffer Bings (2012)
 
filmarchiv.hu Ebolaj – My Name is Boffer Bings
Az analóg krétarajzokat digitális 3D látvánnyal dúsító groteszk kisvárosi thriller egy kutyákat feldolgozó, félillegális lepárlóüzemben játszódik.
Total Recall (1990)
Total Recall - Az emlékmás
index.hu 30 éve pukkantak ki Schwarzenegger szemgolyói
A 30 éve megjelent Az emlékmás (Total Recall) arra a játékra emlékeztet, amikkel általában a kisiskolásokat lehet elbűvölni. Egy papírkorong két oldalán van egy-egy kép, amire én emlékszem, azon egy üres kalitka, és egy madár van. Amikor megpörgetjük a papírt egy zsineggel, akkor olyan gyorsan mozognak a képek, hogy egybeolvadnak, és látjuk a madarat a kalitkájában. Az 1990-es, Arnold Schwarzenegger főszereplésével, Philip K. Dick novellájából, Paul Verhoeven rendezéséből készült film olyan, mintha egy rettentesen ostoba, és egy megdöbbentően rafinált akciófilm peregne a szemünk előtt egyszerre. Ha megállunk megnézni az egyes pillanatait, akkor lehet, hogy az egyik lesz rá igaz, vagy a másik, de folyamatában egyszerre két dolog igaz rá.
ryood