Cikkek, elemzések, portrék, interjúk

Téma Oldal Cikk Szerző
Science Fiction Volume One: The Osiris Child (2016)
The Osiris Child
nagyonbodon.hu Science Fiction Volume One: The Osiris Child kritika (2016)
"Shane Abbess a nem túlzottan ismert író-rendezők közé tartozik. Az ausztrál származású filmes hazánkban legnépszerűbb alkotása a Gábriel - A pokol angyala című darab, aminek költségvetését a hétköznapi munkájából fedezte. A film vegyes kritikai fogadtatást kapott, viszont anyagilag sikeres lett..."
Ninety-Four
Los perros (2017)
Kutyák és titkok
popcornproject.hu Kutyák és titkok kritika
A Kutyák és titkok-nak persze megvannak a maga erényei is. Nagyon letisztult, egyedi atmoszférájú alkotást kapunk, a történet lassú, de jól kiszámított ritmusban halad előre. A képi világ megkapó, a címben is szereplő kutyák pedig nagyon édesek. Csak a gazdájuk ne lenne ott a filmvásznon!
Loving Vincent (2017)
 
popcornproject.hu Loving Vincent kritika
Jól dönt az, aki jegyet vált rá, és beül, hogy megnézze. Nem megszokott, más, kiemelkedik a többi animációs film közül. Én nyugodt szívvel adnám át az Oscar-díjat neki, mivel a Loving Vincent tényleg megérdemelné. Nem csak annak ajánlanám, aki esetleg rajong Vincent Van Gogh-ért vagy csak maga a történet érdekli, hanem annak is, aki nyitott az új dolgokra, technikákra és egy kicsit is szereti a festményeket, mert ha a történet nem is kötné le, a vászonról biztosan nem tudná levenni a szemét a látvány miatt.
Bright (2017)
 
popcornproject.hu Bright kritika
A Bright alapvetően szórakoztató, melynek az underground mivoltját nem csak a formátuma, a helyszíne, cselekménye, hanem még a zenéje is adja: igazi gangsztarap és hardcore punk! Az egysoros beszólások működnek, Will Smith ismét a régi formáját hozza és bár a fordulatok gyengék és kitalálhatóak, de legalább nem okoznak fejfájást. Egyszeri, kellemes kikapcsolódást nyújtó mozi. Néha ennyi is elég.
The Party (2017)
A vendégek
efesasanisimasa.wordpress.com A vendégek (The Party, 2017) - kritika
A lényeg a briliáns párbeszédekben van, amit az elképesztően játszó színészi gárda perfekt módon közvetít.
The Florida Project (2017)
Floridai álom
popcornproject.hu Floridai álom kritika
Szívből ajánlom mindenkinek ezt a csodálatos filmet, mivel a megtekintése után, ugyan jó pár könnycseppel szegényebben, de érzelmileg sokkal gazdagabban lehet távozni a moziteremből. A Floridai álom egy olyan fájdalmas, kegyetlen és egyben gyönyörű történetet mesél el nekünk, ami rávilágít arra, hogy a világban nem lehet minden fekete vagy fehér, a boldogsághoz elég egy szivárvány is, és hogy a szeretet nem válogat, mindenhová beköltözik még a legnyomorúságosabb körülmények közé is.
henisz
Goodbye Christopher Robin (2017)
Viszlát, Christopher Robin!
player.hu Kritika: Viszlát, Christopher Robin
Ez a medve kellett nekünk, s Christopher Robin hozta meg érte az áldozatot.
The Killing of a Sacred Deer (2017)
Egy szent szarvas meggyilkolása
www.filmkultura.hu A józanész kritikája - Yorgos Lanthimos: Egy szent szarvas meggyilkolása
Lanthimos görög konyhájának lényegi kelléke, hogy fantáziájának nem szab korlátot akkor, amikor a legszélsőségesebb szituációkba taszítja hőseit, ám azok műveljék akár a legvisszataszítóbb incesszust is, közel tudtak maradni a nézőhöz, aki a karakterek magjában képes volt megtalálni azokat az emberi esendőségeket, amelyek valamilyen szinten – szeretnénk vagy sem –, de sokunkra jellemzőek.
The Party (2017)
A vendégek
www.filmkultura.hu Veszedelmes viszonyok – Sally Potter: A vendégek
A Teljesen idegenek után újabb filmben tárulnak fel a titkok és hazugságok egy vendégség szűkre szabott keretei közepette. A hazánkban leginkább az Orlando révén ismert Sally Potter új alkotása fekete-fehér mikrovilágában igencsak messze került a kosztümös adaptációtól.
Goodbye Christopher Robin (2017)
Viszlát, Christopher Robin!
wmn.hu Az igazi Róbert Gida gyűlölte a Micimackót
A Viszlát, Christopher Robin! valójában egy sötét és tragikus történet arról, hogy ami gyerekek százmillióinak okozott örömöt, és adott útravalót egy egész életre, hogyan tette tönkre az egyetlent, aki ihlette: Róbert Gidát.
The Killing of a Sacred Deer (2017)
Egy szent szarvas meggyilkolása
revizoronline.com A szent szarvas élve maradt
A film legelső képein egy kitárt szív dobogott nekünk. Műtötték éppen. Beavatkoztak. Az emberi szívbe. Na, ez az. Erről nem mondott semmit, de igazán semmi érdemlegeset ez a film, a szívünkről.
The Killing of a Sacred Deer (2017)
Egy szent szarvas meggyilkolása
www.prae.hu A rettegés foka egy érzelemmentes világban
Cannes-ban mutatták be Yorgos Lanthimos legújabb alkotását, az Egy szent szarvas meggyilkolását, s a legjobb forgatókönyv díját nyerte el a fesztiválon. A görög rendező thrillere kegyetlen, éjfekete humora miatt nem fog egyhamar kimenni a fejünkből, mégsem tudunk igazán örülni neki.
Downsizing (2017)
Kicsinyítés
kulter.hu Gulliver elszúrt második lehetősége
Korunk egyik legérdekesebb rendezője, Alexander Payne izgalmas szatírává érlelhette volna legújabb filmjét, a Kicsinyítést, ám Payne ezúttal sajnos nem volt elég bátor.
Tenebra
Downsizing (2017)
Kicsinyítés
supernaturalmovies.blog.hu Nem nő fel a feladathoz
Paul Safranek (Matt Damon) tipikus kisember, akinek vállát ólomsúlyként nyomják a hétköznapi élet problémái, melyek elől feleségével karöltve most elmenekülhet egy eszméletlen norvég találmány segítségével. A kisemberből még kisebb lesz, pontosan 12 centiméter, a testével együtt viszont a problémák is nemhogy eltörpülnek, hanem teljességgel el is tűnnek, a vagyona pedig a mérettel fordított arányban megnő. Mindezek mellett még a bolygó ökoszisztémájáért is sokat tesz azzal, hogy ezentúl csak körülbelül annyit fogyaszt és szemetel majd, mint egy megtermettebb rovar. Igazi utópia. Vagy mégsem?
Lakat Barnabás
The Commuter (2018)
The Commuter - Nincs kiszállás
popcornproject.hu The Commuter – Nincs kiszállás kritika
Sajnos az alakítások sem mentik meg a filmet, pedig Collet-Serra filmjeiben jó színészekből eddig sem volt hiány. Vannak most is, de alig erőltetik meg magukat. Szegény Sam Neill-nek jut három egész jelenet. Pedig a kezdeti, feszültséggel teli vonatos jelenetek hagytak volna teret a színészi játékra, úgy tűnik igény az nem volt rá. Bunyóra és lövöldözésre bezzeg igen. Mondjuk azokban sincs sok köszönet, de legalább a vágó keze nem egy Kung-fu mester gyorsaságával forgatta az ollót, látszik, aminek látszódnia kell. Sok jót nem lehet elmondani erről a nagyon közepes és sótlan filmről. Se íze, se bűze, nem hagy maradandó emléket a nézőben. Cserébe nem hosszú, helyenként izgalmas, nem áll egy helyben. És nemcsak azért mert egy mozgó vonaton játszódik. Csakis azoknak tudom ajánlani, akiket a Taken 3 sem tántorított el.
Fortunata (2017)
 
popcornproject.hu Fortunata kritika
Sergio Castellitto Fortunata címet viselő alkotása zsúfolt és sok helyen kidolgozatlan. Az ember mégsem haragszik rá. Inkább sajnálja, hiszen mindezek mellett számos értéket is fel tud mutatni.
Downsizing (2017)
Kicsinyítés
popcornproject.hu Kicsinyítés kritika
Minden hibája ellenére azért tagadhatatlan, hogy a Kicsinyítés egy kedves, jóindulatú. Roppant butuska, de legalább aranyos, ami után kellemes érzéssel lehet hazamenni a moziból. Csak aztán ne tessék túlagyalni, mert az édes érzést keserűség válthatja fel!
Bright (2017)
 
hu.ign.com F*ck magic
Ha néhány éve azt találtam volna mondani a haveroknak, hogy milyen menő lenne összehozni egy kőkemény zsarufilmet A Gyűrűk Ura világával, akkor valószínűleg azt mondták volna, hogy most már eleget ittam, ilyen őrült ötlettel ugyanis csak hat sör és négy unikum után mernék előállni. No, de a Netflix nem annak köszönheti hírnevét, hogy nem nyitott az új dolgokra, legyenek azok bármennyire őrültek
Zalaba Ferenc
Molly's Game (2017)
Elit játszma
popcornproject.hu Elit játszma kritika
A filmesek közül sokan sokan szeretik kipróbálni magukat rendezőként is. Színészek, operatőrök és forgatókönyvírók mind odakívánkoznak abba a bizonyos székbe, hogy övék legyen a teljes kontroll és végre minden úgy menjen, ahogy nekik tetszik. És szerencsénkre van, akinek sikerül is. Az írók közül így tett tavaly Taylor Sheridan (Sicario, Wind River) és idén a szakma nagy öregje, Aaron Sorkin az Elit játszma című filmmel.
fidelio.hu A bájos filmek és kőkemény drámák éve - 2017 legjobb filmjei
Régi nagy nevek nyúltak mellé és folytatások keltettek csalódást, ugyanakkor akadt az elődöt is felülmúló második rész, és a semmiből érkező, lehengerlő mozi is. A top 25 film listája színesebb nem is lehetne: elbűvölő mozik váltakoznak mocskos akciófilmekkel, alacsony költségvetésű indie-k és hollywoodi blockbusterek sorakoznak egymás után. Ez volt 2017, szubjektív filmes szempontból.
Adam Taylor
Un beau soleil intérieur (2017)
Jöjj el napfény!
www.vox.hu Jöjj el napfény!
„Én az ön helyében nem gyötörném ezzel magamat” — hangzik el a filmben a főszereplőnek címezve, és magunk sem érzünk másképp az egész történet alatt.
The Party (2017)
A vendégek
popcornproject.hu A vendégek kritika
Emberi tragédiákat láthatunk mindenhol, maguk a történések rendkívül nyomasztóak. (Ez alól kivételt képez az LMBTQ szereplők mondvacsinált problémázása.) Ehhez a „színtér” zártsága és a fekete-fehér kép is hozzájárul. Legszívesebben menekülnénk. Ha nem lenne annyira hétköznapiasan abszurd minden és nem akarnánk minduntalan hangosan röhögni. De a zseniális fekete humor odaragasztja a nézőt a székbe. A poénok nagyon jól vannak adagolva, a történet végig feszes, nincs üresjárat. Tanulság sincs, a A vendégek utolsó jeleneteként egy slusszpoént kapunk lezárásnak az erkölcsi igazságtétel, vagy megoldás helyett. De láttunk valami nagyon eredetit és nagyon vicceset, szilveszter közeledtével (vagy bármikor máskor) ez bőven elég.
Un beau soleil intérieur (2017)
Jöjj el napfény!
hetediksor.hu Vágyrajárók
Hogyan lesz egy társadalomelméleti esszéből romantikus vígjáték? A Jöjj el napfény! előélete sokkal több meglepetést tartogat, mint maga a film, melynek végén Gérard Depardieu legalább annyira hasznos tanácsokat ad a szerelemhez, mint mi, amikor barátok, ismerősök fordulnak hozzánk hasonló problémával.
Un beau soleil intérieur (2017)
Jöjj el napfény!
index.hu Ilyen intim dolgokról nem szokás filmet készíteni
A Jöjj el napfény!-ben benne van egy nagyszerű és egy csapnivaló film is, csak sajnos a csapnivaló sokkal jobban kilátszik, mint a másik réteg.
The Killing of a Sacred Deer (2017)
Egy szent szarvas meggyilkolása
www.kortarsonline.hu Nincs gyógymód
Ha van is némi hitünk az orvoslásban, azt Jorgosz Lanthimosz most ripityára töri. Groteszk humorú művészthrillere úgy kavarja fel a gyomrunkat, hogy közben Michael Haneke és Stanley Kubrick szellemét is megidézi.
The Lobster (2015)
A homár
www.filmtett.ro Elállatiasodott társadalom
A kortárs görög film egyik főalakja, Jorgosz Lanthimosz elkészítette első angol nyelvű produkcióját – ez persze nem azt jelenti, hogy bármennyire is visszavett volna a tőle megszokott abszurditásból. A bizarr görög film – ha az ország határain túl is – de tovább él A homárral.
Mother! (2017)
Anyám!
www.kortarsonline.hu Káoszszimfónia
Darren Aronofsky új filmje nemcsak ízig-vérig auteur-darab, hanem szélsőséges indulatok kiváltására alkalmas celluloidőrület is, amely semmiféle fogódzót nem kínál két órán át. Vagy imádjuk, vagy gyűlöljük.
The Killing of a Sacred Deer (2017)
Egy szent szarvas meggyilkolása
index.hu Egy szent szarvas meggyilkolása
Nem számítunk semmi jóra, de ami végül kiderül, az nyomasztóbb és furcsább a legmerészebb elképzeléseinknél is.
The Killing of a Sacred Deer (2017)
Egy szent szarvas meggyilkolása
www.filmtett.ro A tetteknek következményeik vannak
Jorgosz Lanthimosz legújabb filmje lassan kibontakozó formalista bravúr, ami hagy némi hiányérzetet maga után.
The Killing of a Sacred Deer (2017)
Egy szent szarvas meggyilkolása
www.filmtekercs.hu Colin Farrell Auliszban – Egy szent szarvas meggyilkolása
A homár rendezője, Yorgos Lanthimos ezúttal Euripidész drámáját dolgozta fel. Az ismét Colin Farrell főszereplésével készült, Egy szent szarvas meggyilkolása szarvast nyomokban sem tartalmaz, viszont annál több feszültséget, abszurdot és fekete humort kapunk a görög géniusztól.
Leatherface (2017)
Bőrpofa
popcornproject.hu Bórpofa kritika
Térjünk ki az X-kategóriás besorolásra, amit egyszerűen nem értek, mert oké, kellően véres, de egyáltalán nem brutálisabb, mint elődjei. Tényleg nem értem a kedves bizottság tagjait, hogy milyen koordináta rendszer szerint ítélnek, ha a sokkal súlyosabb traumát kiváltó anyám! meg egy laza 16-ost kaphatott… Mindenesetre egynek elmegy, de kissé keserű a szám íze tőle, pedig alapvetően nem rossz, csak ez nem az a láncfűrészes, amit szeretnék már látni.
Knock (2017)
Doktor Knock
hetediksor.hu DOKTOR KNOCK
Omar Sy nem csak a 190 centis magasságának köszönhetően van jelen a vásznon, karizmája, komikusi vénája és játékstílusa miatt, mintha Knock szerepét kimondottan rá írták volna.
The Greatest Showman (2017)
A legnagyobb showman
www.puliwood.hu A legnagyobb showman
A már-már fantasyket idéző látványvilág, a kiszámítható, mégis érdekes cselekmény, Hugh Jackman karizmatikus játéka és léleksimogató dalok remekül működnek együtt.
The Killing of a Sacred Deer (2017)
Egy szent szarvas meggyilkolása
player.hu Egy szent szarvas meggyilkolása
No, az év végére csak megérkezett hozzánk 2017 egyik legkegyetlenebb mozifilmje. Ami egyben az egyik legjobb is.
Leatherface (2017)
Bőrpofa
player.hu Bőrpofa
Azzal már viszont van baj, hogy láthatóan volt néhány meglehetősen közhelyes ötlete a forgatókönyvírónak, ezekből az ötletekből pedig még simán összejön egy közepes horror, csak éppen nem jön ki egy láncfűrészes-mozi.
The Killing of a Sacred Deer (2017)
Egy szent szarvas meggyilkolása
hetediksor.hu EGY SZENT SZARVAS MEGGYILKOLÁSA
A képkockák annyira pontosak és csodálatosak, hogy akár egyetlen egyet is kár lett volna kihagyni a filmből.
The Greatest Showman (2017)
A legnagyobb showman
hetediksor.hu A LEGNAGYOBB SHOWMAN
A zenés-táncos tehetséggel és/vagy előélettel megáldott színészek Hugh Jackman vezetésével elviszik a showt, lesz mit dúdolni a következő hollywoodi musicalig.
The Killing of a Sacred Deer (2017)
Egy szent szarvas meggyilkolása
hu.ign.com AZ ÚJKORI GÖRÖG TRAGÉDIA
Az Egy szent szarvas meggyilkolása a valaha volt egyik legnyomasztóbb, legkényelmetlenebb filmélmény, állítása, erényei és bravúrja azonban az idei esztendő legkiemelkedőbb alkotásai közé emelik.
Pitch Perfect 3 (2017)
Tökéletes hang 3.
hu.ign.com TÖKÉLETLEN BEFEJEZÉS
Míg az első rész friss hangokat hozott egy amúgy nem sokra tartott műfajba, a folytatás pedig legalább vicces volt, a Tökéletes hang 3. szinte már nem is próbálkozik.
Zalaba Ferenc
The Greatest Showman (2017)
A legnagyobb showman
hu.ign.com KÖZEL SE OLYAN NAGY
Az a furcsa helyzet állt elő ennél a filmnél, hogy a dalai annyira minden más felett állnak, hogy miközben azokat hallgatod, pezseg a véred, tátod a szád és a füled, de mikor az éneknek vége szakad, szinte azonnal elkezded kényelmetlenül érezni magad a székedben, mert rá kell döbbenned, hogy amit nézel, az tömény giccs.
Zalaba Ferenc
Wonder (2017)
Az igazi csoda
popcornproject.hu Az igazi csoda kritika
Az igazi csoda összességében egy aranyos, szívhez szóló film, ami azt mutatja be, hogy mennyire nehéz beilleszkedni, ha különbözöl a többiektől, illetve hogy másokra milyen hatást gyakorolhatsz te magad. A két ünnep között kellemes kikapcsolódás lehet ez a kedves film az egész család számára.
The King's Speech (2010)
A király beszéde
archivum.ujszo.com Bertie és a füttyszitáló
A király beszél-e? (A 2011-es Oscar-gála legnagyobb nyerteséhez lehet szerencsénk...)
coles
Psyché (1980)
Nárcisz és Psyché
www.kortarsonline.hu Történelmi vízió a szerelemről
Bódy Gábor hányattatott sorsú filmje, a Psyché végre méltó formában kerülhet a nézők elé a Magyar Nemzeti Filmarchívum nemrég megjelent DVD-jén.
Tenebra
Loving Vincent (2017)
 
fidelio.hu Nem hibátlan, de bámulatos Van Gogh festményfilmje
A Loving Vincent a világ első festményfilmje - nem mentes az életrajzi filmek leggyakoribb hibáitól, de a vizualitása szinte mindenért kárpótol.
Adam Taylor
Star Wars: The Last Jedi (2017)
Star Wars: Az utolsó Jedik
amerikaiplan.blog.hu Öt ellentmondás Az utolsó Jedikben
A múlt héten mozikba került Az utolsó Jedik a Star Wars-széria talán legvitatottabb epizódjaként fog bevonulni a történelembe. Nem tagadhatom, a többséggel egyetemben én is ellentmondásosan viszonyulok a filmhez: méltányolom az újszerűség igényével meglépett, bátor dramaturgiai fordulatait, továbbá azt is, hogy a rendező, Rian Johnson bizonyos mértékig revízió alá veszi az Erő mítoszát azáltal, hogy ifjú hőseit engedi a Sötét és a Világos Oldal közötti vékony pallón közlekedni, s ezzel szinte elmossa a határvonalat Jó és Rossz között, teszi mindezt úgy, hogy ragaszkodik a sagára jellemző egyszerű, archetipikus karakterekhez és szituációkhoz. Ellenben számos hiba is beárnyékolja Johnson két és fél órányira duzzasztott magnum opusát...
Hannibal Lecter
Wonder Wheel (2017)
Wonder Wheel - Az óriáskerék
www.filmkultura.hu Drámából drámába - Wonder Wheel – Az óriáskerék
Az idei Wonder Wheellel Allen folytatja a sötét hangulatú drámák és az irodalmi adaptációk sorát, ám ezúttal sokkal kifinomultabban teszi. Ahelyett, hogy egyetlen színművet vagy regényt használna mankóként, több markánsan felismerhető, de a forgatókönyvbe olyan szervesen belesimuló irodalmi előképpel dolgozik (Tennessee Williams, Eugene O’Neill, Csehov). Allen kezében ez a sok idézet, erőltetett drámagyűjtemény helyett, szerencsére élő anyaggá válik, amit nagyban segít a már említett szimbólumok mellett a címben is szereplő óriáskerék, a hősök folyamatosan forduló, majd önmagába visszatérő sorsának metaforája.
Wonder Wheel (2017)
Wonder Wheel - Az óriáskerék
hetediksor.hu Wonder Wheel: Az óriáskerék – kritika
Elfogadom, hogy Woody Allen már sosem lesz a régi, hogy másolja saját magát, de tudom, hogy még mindig ő az interperszonális kapcsolatok nagy tudója, és nem megy le egy bizonyos szint alá, ami – bőven – elég ahhoz, hogy igent mondjanak a színészek, megnyíljanak a pénzcsapok és élvezzem a látottakat.
Jumanji: Welcome to the Jungle (2017)
Jumanji: Vár a dzsungel
popcornproject.hu Jumanji - Vár a dzsungel kritika
A látványvilág semmi újat nem hoz magával, hiszen idén, a nagyszerű King Kong újragondolásban már átélhettük a dzsungel-lázat, és az ott akkor tökéletes volt, teli izgalommal és a látvány is nagyon rendben volt. Itt pedig azáltal, hogy egy videó játék részesei a szereplők, valahogy, minden olyan légies. A szereplők életeinek fogyatkozása sem ráz meg senkit, nagyon kiszámítható a film. Hemzseg a logikai bakiktól, ahol izgalmasnak kéne lenni, ott egyszerűen unalmas, a párbeszédek katasztrofálisak. Az akció jeleneteket, pedig egytől- egyig láthattuk már más filmekben is ha kicsit is figyelünk.
Ferdinand (2017)
Ferdinánd
hu.ign.com AZ LÉGY, AKI VAGY!
Hajlamosak is vagyunk hát elnézni neki a néhol öncélú börleszkbe forduló akciójeleneteit, az asztal alá sepert kérdéseit (a film ugyanis nem mer állást foglalni a bikaviadalok ügyében) és vérszegény poénjait, mert maga a címszereplő valóban olyan figura, akit nem lehet nem megkedvelni.
Zalaba Ferenc
The Greatest Showman (2017)
A legnagyobb showman
popcornproject.hu A legnagyobb showman kritika
A legnagyobb showman minden erénye ellenére nagyon megosztó lesz mind a kritikusok, mind pedig a nézők körében, mivel egyszerre klasszikus és modern, vidám és szomorú, szívmelengető és szívfacsaró, profi és egy kicsit suta. Számomra természetesen nem kérdés, hogy ez az idei év egyik legjobb filmje, és az utóbbi évek egyik musicalje, ami bebizonyítja, hogy igenis van létjogosultsága ennek a műfajnak a nagyvásznon.
henisz