Cikkek, elemzések, portrék, interjúk

Téma Oldal Cikk Szerző
www.filmtekercs.hu Stephen King rabjai – A kívülálló
Nehéz dolog Stephen Kinget adaptálni. Szinte képtelenség megugrani a Mester által emelt lécet. Az HBO azonban éppen e téren kapott egy hatalmas előnyt, a kérdés, hogy a The Outsider (A kívülálló) élt-e ezzel a lehetőséggel. Ugyanis King egyik legutóbb megjelent regénye nem jó. Pardon, nem annyira jó. Pontosabban, nem olyan jó, mint amit megszoktunk. Egy szó, mint száz: furcsa.
www.filmtekercs.hu A születés gyötrelem, az élet nehéz, a halál könyörtelen – Giri/Haji
A BBC és a Netflix interkontinentális krimije, a Giri/Haji (Duty/Shame) arra a tömör kérdésre keresi a választ, mit is ér az ember? Amennyire egyszerű a feltevés, egy annyira komplex és mesteri maffiaeposz formájában kapunk rá választ. A sorozatot taranintós gyilkosságábrázolás jellemzi: hirtelen halál szuper lassú felvételen, kendőzetlen vérfolyás jazz szólamokkal aláfestve. Nem akármilyen módon ismerhetjük meg a főhőst és családját, és a levegőben logó feszültséget, amit néhai fivére hagyott maga után!
Marriage Story (2019)
Házassági történet
www.jelenkor.net Jelenetek egy válásból
A drámai vígjátékaival híressé vált Noah Baumbach újabb kiváló dramedyt készített egy menthetetlen kapcsolatról. Benke Attila írása a Házassági történetről.
Tenebra
Judy (2019)
 
www.youtube.com The JUDY Companion
Video a filmről: elemzés, kritika, forgatókönyv-doktor, kitekintés Judy Garland életére, munkásságára... (angolul)
Gisaengchung (2019)
Élősködők
magyarnarancs.hu Az Oscaron érhet csúcsra a dél-koreai sikerfilm
„Amint legyőzi valaki a felirat jelentette kétcentis akadályt, rengeteg csodálatos filmmel találkozhat” – nyilatkozta filmje Golden Globe-győzelme után Bong Joon-ho, stílusosan koreaiul. Mára már közhelyszámba megy, hogy aki valódi filmcsemegékre vágyik, annak nem a Hollywoodból érkező exporttermékeket kell figyelni – évek óta tendencia, hogy az Oscar legjobb külföldi (immár Nemzetközi) film kategóriája annyira erős, hogy simán lepipálja a legjobb filmekét is.
Adam Taylor
www.filmtekercs.hu A latin szerető szuperhős – The Neighbor
A legújabb szuperhőssztori a temperamentumos Spanyolországból érkezett, és a The Neighbor ennek megfelelően rögtön csavar is egyet a világmegváltó héroszok szokásos történetein. „Öregem, ez az ember repül. Hát, azért nem repül olyan jól. De legalább tud repülni, nem úgy mint Batman.” – zajlik a beszélgetés, mikor egy spanyol riporternő kis videója hirtelen vírusként kezd terjedni. Igaz, maga a riport egy fontos társadalmi jelenséget mutat be, de az a kutyát nem érdekli, mikor a háttérben egyszer csak feltűnik egy repülő ember. Mire azonban eljutunk eddig a jelenetsorig, már tudjuk, a The Neighbor nem egy szokványos szuperhőstörténet lesz, de még csak nem is annak paródiája.
The Grudge (2020)
Az átok háza
kritikairoda.blog.hu Az átok háza kritika
Újabb Átok-film készült, ezúttal Sam Raimi producer és a művészfilmek világából érkező Nicolas Pesce közreműködésével.
Bogár Bence
Knives Out (2019)
Tőrbe ejtve
fmc.hu Tőrbe ejtve (Knives Out) kritika: amikor James Bond találkozik Agatha Christie-vel
Rögtön az igencsak impozánsnak ígérkező éves filmáradatot egy olyan bűnügyi mozival, a Tőrbe ejtvével nyitjuk meg, amelyről már előzetesen lehetett tudni, hogy nagy eséllyel csettintenek egyöntetűen mind a kritikusok, mind pedig az mozinézők. Pedig eleinte egyáltalán nem fogott meg az alkotás, ugyanis én azt vallom, ha krimit nézek, akkor nincs ott helye nevetésnek. Aztán beültem a Daniel Craig vezette Tőrbe ejtvére, és hát... maradjunk annyiban, hogy ilyet filmet még nem láttam. Nézzük, hogyan teljesített nálunk a Tőrbe ejtve!
Knives Out (2019)
Tőrbe ejtve
hetediksor.hu Tőrbe ejtve
Arra a kérdésre, hogy milyen film is a Tőrbe ejtve, felettébb egyszerű felelni. Rian Johnson mozija ugyanis tételesen megadja a választ. A megoldás film a magyar nyelvű előzetesben hangzik el, amikor is Chris Evans a következő kérdését veti oda a családi szálakkal tarkított gyilkossági ügy felgöngyölítésén dolgozó detektívnek: Ki maga, Sherlock Holmes újratöltve?
Knives Out (2019)
Tőrbe ejtve
hu.ign.com Hagyd magad tőrbe csalni!
Holtan találják a tehetős Thrombey família fejét, Harlant (Christopher Plummer). Úgy tűnik, végzett magával, és a rendőrség már épp lezárni készül az ügyet, mikor megjelenik a színen Benoit Blanc (Daniel Craig), az enigmatikus magándetektív, hogy még egyszer utoljára kikérdezze az örökségre ácsingózó, egymással előszeretettel acsarkodó családtagokat, hátha van valami susmus a háttérben.
The Grudge (2020)
Az átok háza
hu.ign.com Átkozott film
Az ezredfordulón született japán Ju-On franchise egy elátkozott ház körül forog, melyben egy féltékeny férj megölte a feleségét és a fiát - no meg a macskát is, de ez most nem számít. A csemete és anyja azóta kerepelő szellemként kísért mindenkit, aki beteszi a lábát a házba. Nagyjából ennyi a lényeg: Takashi Shimizu műveiből számtalan folytatás és több amerikai feldolgozás is született, sőt, a Sony és Sam Raimi producer szorgalmának köszönhetően immáron a remake remake-je is itt van a mozikban, hogy ezúttal egy amerikai otthont lepjék meg a fenti átokkal.
Lola et ses frères (2019)
Lola és a fiúk
www.vox.hu Lola és a fiúk
Nem, nem szerelmesfilm (bár kicsit az is), de egy másfajta szeretetről annál több szó esik benne.
Lola et ses frères (2019)
Lola és a fiúk
acinemanias.com A kevesebb néha elég?
Van úgy, hogy semmi extra nem kell hozzá, és egy egészen kellemes élménnyel gazdagodik az ember. Jean-Paul Rouve rendezésénél ez pontosan így történik. Ludivine Sagnier és José Garcia mellett ő maga játssza filmje egyik főszerepét, melyben az emberi sorsok útvesztőjébe kalauzolja el nézőjét.
Foglyok (2019)
 
popcornproject.hu Foglyok kritika
A kemény téma – a rákosista diktatúra elnyomása – ellenére a Foglyok tele van humorral, de ezen nem is csodálkozunk, a kommunizmus abszurditását talán e nélkül nem is lehetne megjeleníteni. A néző nevet, pedig talán több oka lenne a felháborodásra és a sírásra. Azért azt mindenképpen tegyük hozzá: a humor nem veszi el az élét a történetnek, így és ezzel együtt lesz végtelenül szerethető Deák Kristóf filmje.
Marriage Story (2019)
Házassági történet
www.filmtett.ro Barber kontra Barber
A tintahal és a bálna rendezője elkészítette eddigi talán legérzelmesebb filmjét, ami egyszerre szentimentálisan és kegyetlenül őszintén boncolgatja a párkapcsolatok széthullásának folyamatait.
Marriage Story (2019)
Házassági történet
recorder.blog.hu Filmrecorder. Házassági történet (kritika)
A végeredmény fájdalmas és őszinte, de közben bátran meri adagolni a humort, ráadásul a két főszereplő szenzációs alakításán kívül még legalább öt mellékszereplő csodás játékát lehetne kiemelni – a 2019-es év egyik legjobb filmje.
Marriage Story (2019)
Házassági történet
fidelio.hu Aki csak látta, rajong érte - Mozikban a Házassági történet
A hétköznapi helyzetek humorából (is) merítkező dramaturgia a melodrámára épít, méghozzá a családi melodrámára, amihez a rendező két olyan világklasszis színészt nyert meg, mint Scarlett Johansson és Adam Driver – hogy csak a főszereplőket említsük. Már ahogy levegőt vesznek, elakad a szavunk. Mindent elhiszünk nekik.
Marriage Story (2019)
Házassági történet
revizoronline.com Bergmanon innen, Woody Allenen túl.
Úgy látszik, Noah Baumbachnak a válás jön be: a Házassági történet a legjobb filmje A tintahal és a bálna óta. Remek írói-rendezői-színészi teljesítmény, és csak egy egészen kicsi hiányzik ahhoz, hogy igazán nagy film legyen.
Marriage Story (2019)
Házassági történet
elteonline.hu Szeretettel elválni – Házassági történet
Egy válás vagy egy szakítás mindig elképesztő erőpróba elé állítja két szereplőjét. A Házassági történet (2019) tiszta eszközökkel, minden sarkítás nélkül meséli el két személy válásának történetét.
The Lighthouse (2019)
A világítótorony
hetediksor.hu A VILÁGÍTÓTORONY – KRITIKA
Robert Eggers A boszorkány című filmje után most két toronyőr “megtörtént esetén” keresztül kalauzol minket az őrületbe. Az ábrázolásmód rettentő abszurd és szürreális, amibe jól illettek a humor elemek, viszont távol áll a horrortól, leginkább a meghökkentés és a fonalvesztés volt a cél, ami sikerült is neki.
moe
magyarnarancs.hu 25 film, amiért érdemes volt moziba menni 2019-ben
Marvel-mozi lett minden idők legtöbbet kasszírozó filmje; a Star Wars-saga egy nem túl jól sikerült epizóddal búcsúzott; a csapból is adaptációk ömlöttek; alig tudtunk úgy moziba menni, hogy ne Miki egérék zsebét tömjük; ha pedig otthon filmeztünk, tuti hogy egy másik kisgömböcöt, a Netflixet tápláltuk – mindezek alapján akár be is zárathatjuk a mozikat, hiszen a trendek a filmekhez hasonlóan évek óta ugyanazok. Mégis akadt egy maroknyi film, melyre nemcsak érdemes, de nagyon is ajánlatos volt jegyet váltanunk 2019-ben.
Adam Taylor
Foglyok (2019)
 
akritizator.blog.hu A kommunizmus a lakásba költözik
Mi történik, ha egy napon nem elhurcolják a diktatúra számára gyanús elemeket, hanem maga a diktatúra költözik be a lakásba? Az Oscar-díjas Deák Kristóf első egészestés játékfilmje, a Foglyok ezúttal a Rákosi-rendszer legmélyére kalauzolja el nézőjét, szatirikus formában.
Seveled (2019)
 
kulter.hu A filmkritikus tragikomédiája
A kortárs magyar vígjáték kifejezéstől sokan joggal rettenünk meg akár az olyan, 2010-es években bemutatott filmek miatt is, mint a Megdönteni Hajnal Tímeát vagy a Pappa pia. Szerencsére vannak kivételek, mint Goda Krisztina BÚÉK-ja, és kevés választja el Orosz Dénes Seveledjét is attól, hogy inkább a jobbfajta komédiák közé soroljuk.
Tenebra
Portrait de la jeune fille en feu (2019)
Portré a lángoló fiatal lányról
filmsomnia.hu Portré a lángoló fiatal lányról – kritika
Valljuk be őszintén, festőkről és festésről filmet csinálni elég rizikós vállalkozás. Ha csak nem fűz minket kifejezett érdeklődés a folyamathoz, kevés az esély rá, hogy izgalmasnak fogunk találni kétórányi pingálást. A Portré a lángoló fiatal lányról nem is próbál festőt faragni belőlünk, de ettől a filmtől még az sem lenne vétek.
Portrait de la jeune fille en feu (2019)
Portré a lángoló fiatal lányról
hetediksor.hu Portré a lángoló fiatal lányról – kritika
Az elmúlt években nagyon sok próbálkozása volt Hollywoodnak, hogy kicsit nőiesebb legyen az álomgyár termelése, de sajnos többnyire elvetélt darabok érkeztek csak a mozikba (Ocean’s 8; Szellemirtók). Mire jött Céline Sciamma filmje és itt az évtized végén kiverte a Bechdel-biztosítékot.
Portrait de la jeune fille en feu (2019)
Portré a lángoló fiatal lányról
24.hu Csak pár nap jut a szerelemből, de az is elkísér, amíg élünk
Csipkefinom, érzéki film beszél a nők eredendő misztikumáról a filmben, melyben festőnő és modellje szeretnek egymásba.
Portrait de la jeune fille en feu (2019)
Portré a lángoló fiatal lányról
index.hu Amikor két nő megismeri a szerelmet, megismerjük mi is
A Portré a lángoló fiatal lányról az a típusú film, ami annyira puritán, annyira letisztult, annyira nincsen benne semmi, ami elvonná a figyelmünket, hogy a legapróbb gesztusoknak, mozgásoknak, változásoknak is óriási jelentősége van. Mintha Céline Sciamma fogta volna a cselekményét, és addig fejtette volna le róla a felesleges rétegeket, amíg nem marad semmi, csak az esszencia két nő szerelméről és az alkotás folyamatáról.
Portrait de la jeune fille en feu (2019)
Portré a lángoló fiatal lányról
www.filmtekercs.hu Finoman lángol – Portré a lángoló fiatal lányról
Céline Sciamma a külvárosi kamaszlányokról szóló Csajkor után újabb női történetet ír és rendez. Ezúttal azonban új műfajban próbálja ki magát: kosztümös filmben. A Portré a lángoló fiatal lányról (Portrait of a Lady on Fire) két nő szerelmét mutatja be a 18. században.
Hors normes (2019)
Különleges életek
www.vox.hu Különleges életek
Olivier Nakache és Éric Toledano filmje óda a szociális munkások emberségéhez és kitartásához, egyben pedig egy hatalmas szívű, életigenlő mozi.
Gisaengchung (2019)
Élősködők
www.jelenkor.net Az osztályharc fokozódik
A dél-koreai rendező legújabb filmjében a komédia és a thriller eszközkészletét felhasználva megvizsgálja a társadalmi osztályok között tátongó hatalmas szakadékot. Benke Attila kritikája az Élősködőkről.
Tenebra
Star Wars: The Rise of Skywalker (2019)
Star Wars: Skywalker kora
kulter.hu A Skywalker-család keserű búcsúja
A Csillagok háborúja az évtizedek során olyan mitológiává érett, amelyet George Lucas már nem akart tovább vinni, és az új „tulajdonos”, a Disney sem volt képes méltó módon bővíteni, a mindent lezárni hivatott Skywalker kora ráadásul meg is gyalázza azt.
Tenebra
Fish (2019)
Hal
www.es.hu Álmok gyilkosai
Nem tudok elképzelni méltóbb karácsonyi filmet a Halnál. Elvégre az ünnep arról szól, hogy egy gyereknek a szüleivel el kell menekülnie a hatalom gyilkosai elől, s távoli országban, idegen városban keresni menedéket. Armin és sok ezernyi álmodó kis társa története ez, akik nálunk kértek bebocsáttatást, s nem találtak meghallgatásra; most szögesdrótok mögé zárva, éhezve-fázva várják a bizonytalan jövőt.
Upgrade (2018)
Upgrade – Javított verzió
www.filmtekercs.hu Géplélek egy összetört embertestben
Szinte a semmiből jövő, de annál nagyobbat szóló cyberpunk stílusbravúr az Upgrade. Leigh Whannell filmjében a lebénult férfi egy kísérleti chippel a gerincében indul bosszúhadjáratra.
www.filmtekercs.hu Amikor a hatalmasak játszmáját játszod, nyersz vagy meghalsz – The Witcher
A Netflix Jézuskája a The Witcher-t (Vaják) hozta el a Reszkessetek, betörők!-széria idei alternatívájaként. A kérdés csak az, hogy idegőrlő lesz vagy örökzöld válik majd belőle? Geralt (Henry Cavill) magányos farkasként aprítja a Kontinens szörnyeit. Legújabb zsákmánya egy kikimora, amire egy Blavikenben élő férfi tűzött ki vérdíjat. Geralt azonban pénz helyett egy álnok csatát kap a nyakába, amit a város mágusa, Stregobor (Lars Mikkelsen) és egy banditalány, Renfri (Emma Appleton) vív. Passzív szemlélőből aktív cselekvővé kell válnia, ha ki akarja deríteni, mi folyik a felszín és a varázslatok leple alatt. Még csak nem is sejti, hogy a végzete egy kamasz hercegnőhöz, Cirihez (Freya Allan) köti majd.
The Irishman (2019)
Az ír
www.prae.hu Volt egyszer egy Scorsese
Martin Scorsese újfent visszatért kedvenc műfajához, a gengszterfilmhez. Az ír elégikus hangvételű, korokon átívelő dráma, ám Scorsese újabb remekmű helyett ezúttal egy csiszolatlan gyémántot nyújtott át a nagyközönségnek.
Tenebra
The Two Popes (2019)
A két pápa
kritikairoda.blog.hu A két pápa kritika
A két pápa a Netflix-premier előtt a hazai mozikban is látható most. Főszerepben: Anthony Hopkins és Jonathan Pryce!
Bogár Bence
The Aeronauts (2019)
Léghajósok
kritikairoda.blog.hu Léghajósok kritika
A léghajósok nem forradalmi, de mindenképpen élvezetes és jól elkészített film, egészen különleges látványvilággal.
Bogár Bence
Star Wars: The Rise of Skywalker (2019)
Star Wars: Skywalker kora
kritikairoda.blog.hu Star Wars: Skywalker kora kritika
Mozikban a Skywalker kora, egy dolog pedig mindenképp biztos: erről a filmről még nagyon sokáig fogunk beszélni.
Bogár Bence
They Shall Not Grow Old (2018)
Akik már nem öregszenek meg
www.prae.hu A nagy háború vesztesei
A huszadik század történelmét alapvetően meghatározó első világháborúról sok film készült a 100. évforduló alkalmából. A Gyűrűk Ura-trilógiával világhírűvé vált Peter Jackson dokumentumfilmje, az Akik már nem öregszenek meg mind közül a legszemélyesebb és legötletesebb alkotás, ha bizonyos szempontból csalódáskeltő is.
Tenebra
A Shaun the Sheep Movie: Farmageddon (2019)
Shaun, a bárány és a farmonkívüli
www.filmtett.ro Szívme-e-lengető bárányságok
A legújab Aardman-animáció egy nagy adag gyurmába csomagolt szeretet, humor és elhivatottság, ami tényleg mindenkihez szól.
Star Wars: The Rise of Skywalker (2019)
Star Wars: Skywalker kora
port.hu Még a kőszívű Disney-gyűlölők is pityeregni fognak az utolsó Star Wars-filmen!
Abrams szerencsére jól kezelte ezt, és mivel maga is óriási Star Wars-rajongó, biztos kezű hollywoodi iparosként, „az új Spielbergként” a lehető legjobbat hozta ki az óriási elvárásoknak megfelelni kénytelen 9. részből. Mondhatni: Midász királyként épített arany palotát a banthatrágya halomból, amit Rian Johnson talicskázott neki össze Az utolsó Jedikkel!
Star Wars: The Rise of Skywalker (2019)
Star Wars: Skywalker kora
24.hu Van egy jó hírünk: vége a Star Warsnak
Még mindig azokat az idős embereket a legjobb figyelni, akik elhízva, megműtve, szétdigitalizálva ugyan, de itt vannak, és ezredszer is elmondják, hogy van még remény, minden rendben lesz.
Star Wars: The Rise of Skywalker (2019)
Star Wars: Skywalker kora
hvg.hu A Skywalker kora a leggyávább Star Wars-film
Becsicskult a Lucasfilm: a kísérletező kedvű, a közönség által igen vegyes fogadtatásban részesült Az utolsó Jedik után túlbeszélt biztonsági játéknak szánt erőltetett menettel zárják a harmadik trilógiát. Kritika.
Star Wars: The Rise of Skywalker (2019)
Star Wars: Skywalker kora
www.filmtekercs.hu A Jedi már nem tér vissza – Star Wars: Skywalker kora
A Skywalker kora végre képes volt felnőni ahhoz a nézői elváráshoz, hogy a Star Warsban határozott, célirányos és feszes eseményeken keresztül bontakoztatja ki univerzumát és az összecsapások valódi súlyként nehezednek a főszereplők vállára.
Star Wars: The Rise of Skywalker (2019)
Star Wars: Skywalker kora
index.hu A rajongók imádni fogják a Skywalker korát
Akik nem ismerik behatóan a történetet, annyira már nem. Ennél a kiszámítható és lapos iparosmunkánál a Skywalker-sagának egy fokkal jobb befejezés járt volna. Nagyjából spoilermentes kritika.
Star Wars: The Rise of Skywalker (2019)
Star Wars: Skywalker kora
popcornproject.hu Star Wars: Skywalker kora kritika
Amit J.J. Abrams véghezvitt a Skywalker korában, az maga a förtelem. Nem csak felháborító, hanem elkeserítő is, hogy ez a filmipari hulladék magán viselheti a Star Wars nevet. Abrams gyakorlatilag mindent kiírtott belőle, ami egy Csillagok háborúja filmet jellemez. Amit Abrams csinált azt a legkisebb jóindulattal sem nevezhetjük alkotói szabadságnak, mivel tönkretette egy filmtörténeti jelentőségű franchise lezárását. Minden rajongó – köztük én is – azt várta, hogy méltóságteljesen, az eredeti trilógiához mérten, kellő tisztelettel lesz befejezve a Jedik több évtizeden átívelő kalandja. Ehelyett egy unalmas, miden kreativitást nélkülöző, kínos fordulatokkal teletűzdelt kritikán aluli film lett a Skywalker kora, amit Star Wars filmként sem értelmezni, sem értékelni nem lehet.
henisz
Star Wars: The Rise of Skywalker (2019)
Star Wars: Skywalker kora
kidsnews.hu Star Wars IX: Skywalker kora
Szerettem a Star Wars 7-et, minden hibájával együtt. Elég volt nekem akkor, 2015-ben, hogy nagy vásznon, új, érdekes Csillagok Háborúját láthattam, új és régi arcokkal egyáltalán. Érdekes kezdet volt, jó ötleteket, friss karaktereket vonultatott fel, jó nyitánya lehetett volna egy fantasztikus trilógiának.
Hors normes (2019)
Különleges életek
filmsomnia.hu Különleges életek (Hors normes / The Specials– 2019)
Azt hiszem éppen az ilyen filmekért érdemes moziba járni. Az Életrevalók alkotói ugyanis újra a közepébe találtak. Ha nem jelentek volna meg a film végét záró feliratok mellett a történet valós szereplői, akkor is tudtuk volna, hogy igen, ez az élet, ez a történet valahol a valóságban gyökerezik.
Star Wars: The Rise of Skywalker (2019)
Star Wars: Skywalker kora
geekz.444.hu Star Wars: Skywalker kora – A legfantáziátlanabb Star Wars-film
A tisztesség kedvéért kezdjük egy tényszerű, vitathatatlan megállapítással: egy négy évtizedes sagát, amelyen generációk nőttek fel, és milliók számára vált szinte vallássá, képtelenség úgy befejezni, hogy mindenkinek tetsszen – mármint bármit képtelenség úgy befejezni, hogy mindenkinek tetsszen, de a Star Wars körüli gigászi felhajtás és rajongás nagyjából a tízszeresére nagyít és hevít fel minden várakozást, prekoncepciót és reakciót.
Olórin
Star Wars: The Rise of Skywalker (2019)
Star Wars: Skywalker kora
index.hu A rajongók imádni fogják a Skywalker korát
Lezárult egy filmtörténeti kaland, hiszen a Star Wars előtt kilenc részben még soha nem meséltek el egy összefüggő történetet.