Cikkek, elemzések, portrék, interjúk

Téma Oldal Cikk Szerző
Sátántangó (1994)
 
film.elte.hu “Csak nézni, hogy telik a kurva élet” avagy profán mitológia – Tarr Béla Sátántangó című filmjéről
A kamera igen lassú, néha szinte észrevehetetlen, azonban mégis folyamatos mozgása ezt a reménytelen megrekedtséget visszhangozza, ugyanakkor a beállítás végén a házak között nyílt vidékre táruló résben megállapodó kamera a mozgás abbamaradásával és az ottani elidőzéssel azt az érzetet kelti bennünk, ez az a hely, ahová meg kellett érkeznie (bármily önkéntelennek tűnjék is ez az ideérkezés), s a térben ez a hely kijelöltetik, hangsúlyt kap. Tarr Béla filmjének szuverén módon teremtett ideje és tere lassan hömpölygő, áradó ritmusban fonódik össze új, sajátosan öntörvényű tételt képezve a táncrendben, melynek neve: Sátántangó.
The Joys and Sorrows of Young Yuguo (2022)
 
jo.444.hu „Rengeteg emailt kapok, de azt eddig még senki sem írta, hogy imádja Romániát”
„Az az álmom, hogy eljussak Romániába, ami a szívemben az irodalom országa. Meg akarok tanulni románul, és irodalommal akarok foglalkozni.”
Asteroid City (2023)
 
www.puliwood.hu Film egy színdarabról a tévében, mindenről és semmiről
Wes Anderson mindig is csodabogárnak számított Hollywoodban, akinek stílusától könnyű kiakadni, ám ugyanennyire egyszerűen be is tud szippantani. Művei mindig hasonlítanak, ugyanakkor merőben eltérőek, az azonban biztos, hogy egy képkocka, legrosszabb esetben jelenet alapján fel lehet ismeri a rendező kézjegyeit. Legutóbbi alkotása, a Francia kiadás nem aratott osztatlan sikert, még a rajongóit is megosztotta túlzott érzelemmentességével és stilizáltságával. Én személy szerint nagyon szerettem, így hasonló színvonalban reménykedtem az Asteroid City esetében is.
The Boogeyman (2023)
A mumus
www.puliwood.hu Rob Savage kiruccanása Stephen King univerzumába
Bár a 2010-es évek első felében mintha alábbhagyott volna a Stephen King-történetek adaptációinak lendülete, az Az 2017-es sikerét meglovagolva újfent évente legalább egy, de inkább két feldolgozás is érkezik a "Horrorkirály" univerzumából. Jelenleg 17 King adaptációs projekten dolgoznak a különböző stúdiók, míg idén a Borzalmak városa mellett a most debütáló A mumust tekinthetjük meg egy jó borzongás reményében.
Still: A Michael J. Fox Movie (2023)
 
www.puliwood.hu Michael J. Fox közelről
Nyilvánosság előtt leélni egy életet, reflektorfényben fürödni naphosszat, kamerák előtt, másvalakit eljátszva tölteni a mindennapokat talán valaki szerint mindennél romantikusabb és idillibb, de többször megmutatták már nekünk, hogy a valóség ettől nem is állhatna messzebb. Pláne úgy, hogy közben az illető tisztában van vele: gyógyíthatatlan beteg, betegsége pedig mázsás súlyként nehezedik rá. A STILL: Michael J. Fox élete ezzel foglalkozik.
Indiana Jones and the Dial of Destiny (2023)
Indiana Jones és a sors tárcsája
www.filmtekercs.hu Fáradt, de még egy utolsó kaland belefér
Az idei cannes-i filmfesztiválon ezúttal elmaradt az a meglepetés, amit tavaly a Top Gun: Maverick okozott. Az Indiana Jones-filmek legújabb, immáron 5. felvonása bebizonyította, hogy a régi dolgokat legjobb néha békén hagyni: az Indiana Jones és a sors tárcsája nosztalgikus múltidézés csupán, és Harrison Ford halovány búcsúja Indytől.
Avec amour et acharnement (2022)
Szerelemmel, szenvedéllyel
magyarnarancs.hu Felkavaró, ahogy Juliette Binoche egy gyötrő szerelmi háromszögbe keveredik legújabb filmjében
A magyar mozikba is megérkezett Claire Denis tavaly Berlinben díjazott romantikus drámája, a Szerelemmel, szenvedéllyel, benne egy remek Juliette Binoche-sal és egy hasonlóan kiváló Vincent Lindonnal.
Spider-Man: Across the Spider-Verse (2023)
Pókember: A Pókverzumon át
movieaddicted.blog.hu Pókember: A Pókverzumon át kritika
A film nagy erőssége a meglepetés erejében rejlik, mint a történetvezetésben, a fordulatokban az iszonyúan erős és kiszámíthatatlan látványvilágban és a karakterek fejlődésében. Lehet, hogy meglepően hangzik, hogy azt írtam, hogy a vizuális megoldások kiszámíthatatlanok, de igazából így van.
henisz
Asteroid City (2023)
 
www.streamingstar.hu Asteroid City (2023) - Kritika
Wes Anderson azon kevés hollywoodi rendezők táborát erősíti, akik még a mai, erősen látvány és folytatás orientált világban is képesek nagy stúdiók égisze alatt, neves színészekkel és viszonylag magas költségvetéssel megtámogatva kellően egyedi és szerzői darabokat készíteni.
Jason13
Avec amour et acharnement (2022)
Szerelemmel, szenvedéllyel
port.hu Lehet-e egyszerre két embert szeretni?
Mindig is a francia filmek (előttük pedig a francia regények) voltak azok, amelyek talán a legőszintébben, legizgalmasabban és leginkább tabuk nélkül tudtak mesélni a hűtlenségről, a megcsalásról és az érzelmek zűrzavaráról. A francia új hullám mestereinek gyakori témája a szerelmi háromszög: gondoljunk csak François Truffaut klasszikusaira, a „Jules és Jim”-re és a „Lőj a zongoristára” című drámára, „A megvetés”-re Godard-tól, vagy éppen Alain Resnais „Tavaly Marienbadban” című, rejtélyes mesterművére. Ezek a filmek újszerűen boncolgatják a szerelem, a kapcsolatok és a lét értelmének kérdéseit.
Mint egy haiku (2020)
Like a Haiku
magyar.film.hu Andella Mirtill: Felnősz és nem kapsz társadalmi megoldókulcsokat ahhoz, nőként hogyan közeledj egy nőhöz
A saját YouTube-csatornáján tette közzé a legutóbbi két rövidfilmjét, köztük a Kurta Niké és Mészáros Blanka főszereplésével készült Mint egy haikut. Szívmelengető visszajelzéseket kapott rá, az LMBTQ-közösség is értékesnek tartja, Andella Mirtill a középutat akarta megtalálni a direkt érzékenyítős propaganda és a túlságosan ködös filmnyelv között. A fesztiválok azonban csalódást okoztak számára. Emellett beszélgettünk még független filmes létről, kulisszatitkokról és arról is, mennyire látja magát a sushi-séf és az étteremben forgató rendező szerelméről szóló történetben.
magyar.film.hu Ezek a rövidek jót tesznek az egészségnek
Először a Friss Húson lesz látható itthon Buda Flóra Anna Arany Pálmával kitüntetett animációja, a rózsaszín szexfantáziákat felvonultató 27. Karácsony Péter vérben tocsogva és az abszurd felségterületére átlépve mesél a helyi hatalmasok balul elsült vadászkalandjáról, Hegyi Olivér elbűvölő humorral és stílussal old fel egy ismerős stresszhelyzetet, Ónodi Eszter pedig maga a megtestesült gonosz. A megszokottnál gyengébb lett a június 1-jén kezdődő rövidfilmfesztivál magyar versenyprogramja, de így is bőven tudunk olyan alkotásokat mondani, amelyekért érdemes elmenni a Puskin moziba.
The Protégé (2021)
A védenc
mindennapmozi.blog.hu A védenc - Kritika
Némileg hangulatfüggő is, milyennek találom a filmet. Simán el tudom képzelni, hogy máskor jócskán morogtam volna rajta, most viszont pont elment ez a könnyed akciófilm. Komolyan egy percre se vettem, így működött. Plusz, simán elnézek olyasmit, amiben a szakmájuk legjobbjai ügyködnek. Lehet az fodrászat, ruhatervezés, parfümkészítés, bármi. Itt éppen gyilkolás és csapdaállítás.
Fast X (2023)
Halálos iramban 10.
www.origo.hu Róma belvárosában bomba robbant, tucatnyi ház összedőlt
Bár már régen kifulladt a Halálos iramban-sorozat, az alkotóknak ezúttal sikerült némi nitróval életet lehelni a motorba: az új epizódban felbukkanó Jason Momoa legalábbis egészen szórakoztató főgonosz, néhány akciójelenet pedig kifejezzen emlékezetes. Az infantilizmus és a primitivizmus azonban ezúttal is a régi.
Spider-Man: Across the Spider-Verse (2023)
Pókember: A Pókverzumon át
www.kritizator.hu Miles Morales a multiverzum ellen
2018-ban Phil Lord és Christopher Miller véghez vitték a lehetetlent: a Pókember: Irány a pókverzum! olyan egyediséget és frissességet hozott magával, amire már nagyon nagy szüksége volt a megfáradt szuperhősfilm-zsánernek. Az animációra, mint médiumra gyakorolt hatása pedig felbecsülhetetlen, és szinte biztos, hogy nélküle soha nem készültek volna el az olyan filmek, mint a Mitchellék a gépek ellen, vagy a Csizmás, a kandúr: Az utolsó kívánság. A kritikai és közönségsiker, valamint a díjeső sem maradt el, ahogy a folytatások berendelése sem. De felmerül a kérdés: hogyan lehet felülmúlni a közel tökéletest?
The Little Mermaid (2023)
A kis hableány
telex.hu Annyian húzták le A kis hableány élőszereplős változatát IMDb-n, hogy az kénytelen volt változtatni a pontozó rendszerén
Óriási leszavazóhullám indult meg IMDb-n az új, élőszereplős A kis hableányra, a weboldal szerint gyanús aktivitáshoz köthető rengeteg 1-es értékelés, írja a Gizmodo. Az IMDb emiatt változtatott a rangsorolási rendszerén, és más alternatív súlyozást alkalmazott.
Happy Old Year (2019)
Hogyan lépjünk tovább?
www.hidegnyomon.hu Egy remek thaiföldi film arról, mit tehetsz szakítás után
A Happy Old Year képeivel, hangulatával és karaktereivel könnyedén magához édesget. És akkor nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy az, amiről szól, milyen csodás, különleges és bensőséges kis betekintés egy olyan – lélektanilag komolyan megterhelő – helyzetbe, amelyről valószínűleg senki nem beszél szívesen.
unrealnoise
Love and Death (2023)
Szerelem és halál
www.delmagyar.hu Szerelem és halál - sorozatkritika
Igaz történet alapján készült minisorozat az HBO Maxon a Marvel-filmekből ismert Elizabeth Olsen remeklésével. A téma ott a címben, bár némiképp megtévesztő, mert szerelmet nyomokban sem találunk. Halált igen, méghozzá a legkegyetlenebb formában. És persze, hogy meglepő ítéletet hoz a 80-as évek Amerikájának igazságszolgáltatása.
Umberto
Sur les chemins noirs (2023)
Járatlan utakon
filmtett.ro Elveszni a tájban - Járatlan utakon
A Jean Dujardin főszereplésével készült Járatlan utakon 1300 kilométeres út önmagunk felé – felesleges vulgárpszichologizálás nélkül.
Veszélyes lehet a fagyi (2022)
 
filmtett.ro Összeköt és elválaszt
Szilágyi Fanni első nagyjátékfilmje közel sem csak Stork Natasa bravúros alakítása miatt sikerült remekül. A Veszélyes lehet a fagyi átgondolt motívumhálóval és a remek nézőpontokkal kúszik a bőrünk alá.
303 (2018)
 
www.hidegnyomon.hu A 303 egy olyan lakókocsis kaland, amit soha nem felejtesz majd el
Ez a film annyira tökéletes. Nemegyszer hatalmas mosolyt csajt az arcomra – számtalanszor nevetés kíséretében –, de közben többször meg is könnyeztem a látottakat. Nevezhetném persze nevén is a dolgokat, csak gyáva vagyok. ;) Na jó, sírtam is... De csak kicsit ám…
unrealnoise
27 (2023)
 
hvg.hu Jakab Juli: Az Arany Pálmát nyert rövidfilm nem magyar, hanem francia
A Cannes-i nagydíjas alkotáshoz a magyar állami filmtámogatásnak semmi köze nem volt. „Az Arany Pálma a legmagasabb elismerés, amit filmalkotóként el lehet nyerni. Tegnap este Cannes-ban a legjobb rövidfilm egy francia animáció lett. Pedig a szerzője és a fő alkotói magyarok, de úgy alakult, hogy itthon többszörösen nem tartották támogatásra méltónak” – írja a Facebookon a Napszállta és más filmek főszereplője, számos alkotás forgatókönyvírója.
The Little Mermaid (2023)
A kis hableány
www.delmagyar.hu A víz nem válik földdé
Az Aladdin és a Mulan után a legújabb élőszereplős Disney-film is az aktuális nyugati korszellemnek megfelelően készült. Biodiverzitás helyett a diverzitásé a főszerep A kis hableányban.
Umberto
Vous n'aurez pas ma haine (2022)
Nem kapjátok meg a gyűlöletem
youtu.be Mozinet - YouTube - Kéri László és Veiszer Alinda a Nem kapjátok meg a gyűlöletem vetítése után - Mozinet Nagylátószög
Veiszer Alinda beszélgetett Kéri László szóciológus-politológussal a 12. Mozinet Filmnapokon a Nem kapjátok meg a gyűlöletem premier előtti vetítése után.
27 (2023)
 
hvg.hu Magyar rövidfilm nyert Cannes-ban
Kategóriájában kilenc éve versenyzett utoljára magyar alkotás. Buda Anna Flóra 27 című animációs filmje nyerte a legjobb rövidfilmnek járó elismerést a 76. Cannes-i Filmfesztiválon. A magyar-francia koprodukcióban készült filmet 11 alkotás közül választották ki a kategóriában, a díjat a szombat esti díjátadó gálán jelentették be.
Anatomie d'une chute (2023)
Egy zuhanás anatómiája
www.filmtekercs.hu Igazságfilm, filmigazság – Anatomy of a Fall
A szerető apa, a férj, a híres író holtan fekszik a hóban, alpesi háza előtt. Kiesett vagy lökték, az Anatomy of a Fall nem dönti el, helyette új valóságot teremt az objektív realitás szilánkjaiból.
The Little Mermaid (2023)
A kis hableány
www.kritizator.hu A rasszizmus ne továbbja
Mivel régen találkoztam már olyan alkotással, ami akkora ellenérzéseket váltott ki, mint az élőszereplős A kis hableány, ezért úgy döntöttem, hogy ez is egy tabumentes cikk lesz. Noha nem azért, mert az alkotás maga feltétlenül indokolná ezt. Vagy mert olyan módon szeretnék beszélni erről az alkotásról. Hanem inkább egyfajta figyelemfelhívó jelleggel, miszerint bizonyos dolgokhoz nem árt kicsit nyitottabban hozzáállni.
Sisu (2022)
 
www.kritizator.hu Akcióban a lappföldi Rambo
Minden bizonnyal sok filmrajongó hozzám hasonlóan lelkesen keresi az újdonságokat. Láttatok már lappföldön játszódó II. világháborús akciófilmet? Én biztosan nem. Emiatt kifejezetten kíváncsian vártam, mit tud nyújtani a Sisu.
MicaHiro
Fast X (2023)
Halálos iramban 10.
www.kritizator.hu Még mindig csapatják
Valószínűleg senki sem gondolta volna, hogy a Halálos iramban széria egyszer el fog jutni a tizedik részéig. Főleg azután nem, hogy az egyik főszereplőt alakító Paul Walker tragikus módon elhunyt. Azonban a Diesel-motor minden értelemben tovább dübörgött és bár állítólag hamarosan kapni fog majd valamiféle befejezést. Ám bizonyos jelek arra utalnak, hogy ez nem feltétlenül lesz majd így. Vagy legalábbis valahogyan folytatni akarják majd ezt a szériát. Már csak azért is, mert lassan akár át is lehetne keresztelni az egészet a Vin Diesel nyugdíjalappá. Mindenesetre most itt van immáron a tizedik csapatás.
Volevo nascondermi (2020)
El akartam rejtőzni
hetediksor.hu El akartam rejtőzni – kritika
A XX. század egyik legmeghatározóbb naiv művészének életét bemutató El akartam rejtőzni című filmet Berlinben Arany Medvére jelölték, a főszerepet alakító Elio Germano pedig megkapta az Ezüst Medvét. A közelmúlt talán legsikeresebb olasz alkotása, mely a Golden Globe Italy, a David di Donatello és az Európai Filmdíj átadóról is elégedetten távozhatott.
Balcsillag (2023)
 
www.prae.hu Debreceni Last of Us
Örömteli, ha egy alkotó Budapesten kívül forgat, még inkább, ha független filmes, akit hajt a kreativitás. A debreceni Pólik József is ilyen, akinek legújabb filmje, a Balcsillag ambiciózus alkotás, több buktatóval.
Tenebra
Killers of the Flower Moon (2023)
Megfojtott virágok
www.filmtekercs.hu Olaj és vér – Megfojtott virágok
Martin Scorsese, Leonardo DiCaprio és Robert De Niro közös filmje, a Megfojtott virágok (Killers of the Flower Moon) az amerikai történelem egyik, őslakosokkal kapcsolatos szégyenfoltját mutatja be drámai erővel.
Szélvihar (1986)
 
www.filmvilag.hu A harag napja
A film a Monteverdi Birkózó Kör Drámai események című – szintén Jeles rendezte – színházi előadására épül.
nyílnak befelé ablakok (2023)
 
444.hu „A legfontosabb munkáimban sosincs ott az arcom, mégis mélyen rólam szólnak”
Egy év, 13 koncert, turnébuszos utak, megannyi elkapott pillanat – de a legtöbbjük szerencsére olyan, mintha a kamera ott sem lenne. Szász Zsófi a 2016-ban alakult Platon Karataev zenekar legizgalmasabb időszakát kapta el, amikor dalaik spotifyos berobbanása után mégis úgy döntöttek, angolról magyar nyelvre váltanak, grandiózusabb hangzásvilág mellett. Hogyan fér bele egy frontember életébe a pelenkázás, a zenekaréba pedig az, hogy letérnek a könnyebb útról? Erről is szól a 444 legújabb dokumentumfilmje, a nyílnak befelé ablakok.
Introducing, Selma Blair (2021)
Bemutatjuk Selma Blair-t
24.hu Ha egy hollywoodi híresség kell hozzá, hogy testközelből lássuk a szklerózis multiplexet, ám legyen
Selma Blair 2018-ban tudta meg, hogy rejtélyes tüneteit a szklerózis multiplex okozza. A betegség ezer arca közül neki egy meglehetősen fájdalmas változat jutott, az ezzel való küzdelembe megrendítően intim, csodálatos dokumentumfilm enged betekintést.
Sur les chemins noirs (2023)
Járatlan utakon
magyar.film.hu Elindulni nehéz, megérkezni még nehezebb
Az év elején bemutatott Nyolc hegy francia testvérének is nevezhetnénk a Jean Dujardin főszereplésével készült Járatlan utakon című filmet, mely Felix Van Groeningen alkotásához hasonlóan szintén irodalmi adaptáció. Mindkét film karakterei a rohanó világot és az otthon nyújtotta kényelmet hagyják maguk mögött és elindulnak az ismeretlen felé, vissza a természetbe. A vándorlás toposza jelenik meg bennük: a férfiak a kilométerek legyőzésével önmagukkal is szembenéznek és reflektálnak a múltban elkövetett tetteikre, remélve, hogy a megtett út elhozza a megváltást és új irányt vesz az életük.
Still: A Michael J. Fox Movie (2023)
 
magyar.film.hu Az első remegés üzenet volt a jövőből
A nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján Michael J. Fox joggal érezhette úgy, övé a világ. Aztán egyik reggel arra ébredt, hogy akaratlanul remeg a kisujja. A Parkinson-kórral diagnosztizált sztárnak hosszú ideig tartott megtalálni az útját, de végül sikerült. Az életéről és alakjáról készült STILL nemcsak őszinte portré, de inspirációnak sem utolsó.
27 (2023)
 
magyar.film.hu Buda Flóra Anna: Egy pornóra adaptált fakó bűnügyi tévéfilm hangulatát akartam megidézni
Az idei cannes-i fesztiválon versenyez a 27 című animációs film, ami egy fiatal felnőtt történetét meséli el, aki még a szüleivel és öccsével él, és a szűkös lakásból a szexuális fantáziáiba menekül. Buda Flóra Anna rendezővel beszélgettünk a film alapötletéről és személyes vonatkozásairól, és persze arról, hogyan tudta meg, hogy a 27 bekerült a legfontosabb európai filmfesztivál programjába.
Macskafogó (1986)
 
hvg.hu „Tulajdonképpen végigröhögtem az egész életem” – 80 éves Ternovszky Béla
Nevéhez kötődik minden idők egyik legsikeresebb magyar animációs filmje, a Macskafogó, valamint a Kérem a következőt! és a Mézga Család és a Gusztáv rajzfilmsorozat, de dolgozott Jankovics Marcellal is, a János vitézen. Ternovszky Béla 2022-ben Kossuth-díjat kapott.
Fast X (2023)
Halálos iramban 10.
techyou.io Nagy, hangos és buta, pont ahogy szereted. Már ha szereted
Vin Diesel családja tizedjére is bedriftel a mozikba, és nem marad mögötte más, csak akció, akció és család. Nem árul zsákbamacskát a tizedik rész, nem hiszem, hogy új nézőket próbál toborozni, hanem csak a meglévőket szórakoztatni. Szóval, ha szereted a franchise-t akkor ez a futam is tetszeni fog, ha nem, akkor meg minek mentél oda?! Nem? De. Mozi előtt jobb, ha otthon hagyod az agyad, nem lesz rá szükséged, csak összezavar, ha gondolkozol, ezt nézni kell, és kész. Nem kell keresni az összefüggéseket, mélységeket, karakterfejlődést, tanulságot. Ne csináld, csak nézd, ahogy a család a család nevében atomjaira pusztít mindent az autóikkal, és kész. Te is ezt tennéd, ha a családról lenne szó, nem? De...
Shazam! Fury of the Gods (2023)
Shazam! Az istenek haragja
www.streamingstar.hu Shazam! Az istenek haragja (2023) - Kritika
2019 egyik meglepetéssikere volt a Shazam!, ami a jól bejáratott szuperhős-toposzokat vegyítette a családi kalandmozik elemeivel. A film kellően pozitív kritikai és nézői fogadtatásban részesült, nem mellesleg anyagilag is jól teljesített, ez a siker pedig ráfért az akkori Warner stúdióra. Ez volt az az időszak, amikor a producerek még nem mondtak le az egységes DC-univerzumról, viszont a korábbi botlások miatt inkább a saját lábukon is megálló eredetsztorikra próbálták helyezni a hangsúlyt.
Jason13
magyarnarancs.hu Máris botrányt okozott a színésznek állt The Weeknd sorozata
A zenész (polgári neve Abel Tesfaye) The Idol nevű HBO-s sorozata nagy várakozások közepette Cannes-ban debütál. Egy leleplező riport szerint azonban a színfalak mögött folyamatos volt a viszály és toxikus a légkör, ráadásul a féltávon beszállt rendező a mondanivalót is átalakította és bizarr szexuális jelenetekkel pakolta tele a műsort. Az HBO viszont mindent elnéz, mert abban reménykedik, ez lehet az új Eufória.
Sziget a szárazföldön (1969)
 
nfi.hu „Szeretem az öregeket”
„Szeretem az öregeket” – mondta a szokatlannak ható témaválasztás kapcsán Elek Judit. – „Úgy érzem, tapasztalataik, egész életük olyan érték, amelyre szüksége van a társadalomnak; ha eltűnnek, ezzel mi is szegényebbek leszünk. Lényükben hordozzák mindazt, amitől valóssá és hitelessé válik minden, ami a fiataloknak csak történelem. Szeretném, ha értékes emberi lényük nem tűnne el nyomtalanul. Ezért készítek róluk filmeket.”
Guardians of the Galaxy Vol. 3 (2023)
A galaxis őrzői: 3. rész
www.kritizator.hu A Marvel űroperájának utolsó felvonását cuki kisállatok adják elő
A Galaxis Őrzőiről szóló első film minden bizonnyal sokaknak okozott meglepetést. Egy fakéregember és egy mosómedve mentik meg a világot? Mégis hogyan lehet ebből az alapfelállásból tömegek által kedvelt filmélményt varázsolni? Szerencsére James Gunn rendező értette a dolgát, a siker nem maradt el. Lezárni valamit viszont néha sokkal nehezebb, mint elkezdeni.
MicaHiro
Evil Dead Rise (2023)
Gonosz halott: Ébredés
www.kritizator.hu Még gonoszabb
Úgy tűnik, továbbra is a folytatások, előzmények, rebootok és requelek (köszönjük a kifejezést a 2022-es Sikolynak) korát éljük. Ez a horrorzsánerre kiemelten igaz – csak a tavalyi évben Szellempofa, Pinhead, Bőrpofa és a Ragadozó is megkapta a maga újragondolását. Sam Raimi kultikus Gonosz halott-szériája 10 éve már kapott vérátömlesztést az elsőhöz hasonlóan szintén Gonosz halottnak elkeresztelt folytatás által. Újabb 10 évvel később itt az újabb folytatás, az uruguayi Fede Alvarez után ezúttal Lee Cronin ülhetett a rendezői székbe, hogy modernizálja a horrorklasszikust. Kérdés, mire jut az Evil Dead Rise? Mivel nem volt magyar bemutatója, önkényesen a film eredeti nevét fogom használni.
Fast X (2023)
Halálos iramban 10.
www.streamingstar.hu Halálos iramban 10. (2023) - Kritika
Dominic Toretto és népes családja immár 10. alkalommal ülnek volán mögé, hogy újabb lehetetlen küldetésekben vegyenek részt. A tét azonban most nem a világ sorsa, hanem saját kis közösségük biztonsága, hiszen aktuális gazfickónk bosszúra szomjazik és csak az motiválja, hogy romba döntse a Toretto-klánt.
Jason13
Sisu (2022)
 
hu.ign.com Csákánnyal a tank ellen
A Keanu Reeves reneszánszát elhozó John Wickekre vagy Bob Odenkirk totálisan őrült kvázi John Wickjére, a Senkire hajaz a finn Jalmari Helander (Rare Exports) Sisuja, ami azért át-átesik a lónak arra a bizonyos túloldalára.
Tenebra
Műanyag égbolt (2023)
White Plastic Sky
blog.csgyk.hu Műanyag égbolt
Az utóbbi idők nagyköltségvetésű magyar produkciói (Blokád, Hadik) mellett a mozikba került egy közel egy évtizeden keresztül készült animációs film is, ami az új trenddel ellentétben nem a hősies múltunkkal, hanem a jövőnkkel foglalkozik, ami ráadásul nem csak minket, magyarokat, de az összes földön élő embert érint. A Műanyag égbolt című film műfaja disztópikus science fiction, mely egy meglehetősen bizarr és nyomasztó alternatív jövőképet vázol fel, amit akár egy utolsó utáni figyelmeztetésként is értelmezhetünk. Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta, a Műanyag égbolt író- és rendezőpárosa még a MOME-n találkoztak, ahol fotó-, illetve animációs szakra jártak. Később Londonban tanultak tovább, és közös filmjük fejlesztésére az Inkubátor-program adott lehetőséget. A projekt kinőtte ennek kereteit, és több forrásból, koprodukcióban készüt el, összesen kilenc év alatt. Rotoszkópos technikát alkalmaztak, amit 3D-vel ötvöztek. A színészekkel egy díszletek nélküli stúdióban leforgatott felvételeket kézzel rajzolták át, hogy az apró gesztikulációk, rezzenések pontosan érzékelhetőek legyenek. Közben az egyes helyszínek berendezéseit, bútorait 3D technikával rajzolták meg és animálták. A végeredmény csodálatosra sikerült, megérte ennyi éven át várakozni a filmre.
ryood
Beau Is Afraid (2023)
Amitől félünk
magyarnemzet.hu Ha Woody Allen horrort rendezne
A rendező „rémálom komédiaként” jellemezte a filmet, amikor még Disappointment Blvd (Csalódás sugárút) volt a munkacíme, ami talán többet mond el róla, mint a végleges cím (és pláne a magyar cím). A film cselekménye egy neurotikus rémálom logikáját követi, ahol ami elromolhat, az el is romlik, hősünknek jelenetről jelenetre újabb és újabb frusztráció az osztályrésze. Mire már megszoknánk, hogy senki nem veszi fel a fontos hívásokat, még az üzenetrögzítő is megtelik.
Beau Is Afraid (2023)
Amitől félünk
telex.hu Gyáva népnek nincs mamája
Ha valakinek azt mondom, hogy a mozikban most meg lehet nézni egy három óra hosszú lázálmot valakinek a legnagyobb szorongásairól, valószínűleg nem sikerült rábírnom, hogy jegyet vegyen. Ha hozzáteszem, hogy Joaquin Phoenix játssza a főszerepet, a duzzadt heréjű, mégis töketlen Beau-t, aki mindentől retteg, ami az útjába kerülhet, a filmet pedig Ari Aster (Örökség, Fehér éjszakák), a feel-bad filmek újdonsült királya rendezte, akkor meg végképp nem sikerült senkit meggyőznöm.