Cikkek, elemzések, portrék, interjúk

Téma Oldal Cikk Szerző
Gake no ue no Ponyo (2008)
Ponyo On The Cliff By The Sea
www.filmtekercs.hu Babafilm vagy művészfilm? – Ponyo a tengerparti sziklán
Csak az a jó gyerekfilm, ami felnőttnek is jó. Mijazaki csodálatos húzása, ahogy képes egy óvodás filmben (Ponyo a tengerparti sziklán) szerelemről, nőiségről és férfiasságról, természet és civilizáció viszonyáról beszélni.
Bohemian Rhapsody (2018)
Bohém rapszódia
port.hu Ami a Bohém rapszódiából kimaradt
A Bohém rapszódia a Queen nagy pillanatára, az 1985-ös Live Aid koncertre van kihegyezve, több szempontból is. A filmben ekkor áll újra össze Freddie szólólemeze miatt egymástól elhidegült zenésztársaival, akikkel évek óta nem lépett fel, és akiknek elsőként mondja el, hogy AIDS-es, akkor vallja be szüleinek, hogy meleg, és békél meg konzervatív apjával azzal, hogy jótékonysági koncerten lép fel. És ebből semmi sem igaz.
Donbass (2018)
Donyeci történetek
efesasanisimasa.wordpress.com Donyeci történetek (Donbass, Донба́сс, 2018)
Tulajdonképpen egy történetfragmentumokból szépen egybesimított szkeccsfilmről beszélünk, mégis ijesztően valóságos, szinte tapintható, átélhető képet kapunk arról, milyen egy polgárháborúban élni. A kerettörténetben egy háborús film forgatását meséli el, olyan végkifejlettel, amit korábban már sok filmes alkotó el merészelt követni, ha úgy ítélték meg, hogy filmjük túl rázósra sikeredett igazság-kimondás szempontjából. Ez a fiktív keret azonban semmi esetre sem a valóság elkenését, netán manipulálását segíti, sokkal inkább a valódi mondanivalót emeli ki, mely szerint a háború indokai valójában mindig hazug, manipulált, önző indokok. Ez a háború (de nyilván minden háború) ugyanis annyira abszurd, annyira képtelen és annyira morbid, hogyha azt a maga véres és brutális valójában tárná háború-szűz nézők elé, akkor azok esetleg nem hinnék el azt, amit látnak.
Halloween (2018)
 
roboraptor.24.hu Laurie Strode nagymamaként keményebb, mint valaha
1978. Október 31. A Gonosz megérkezik Haddonfieldbe, és ezzel nem csak a kisváros lakóinak az életét változatja meg örökre, hanem a horrorfilmek történetét is. Negyven év telt el a rémület éjszakája óta. A halál fakó arcú ügynöke most újra visszatért kedvenc vadászmezejére, ám ezúttal már várták. Felejts el mindent, amit a Halloween-filmekről tudsz! Négy évtized kellett, de végre meg érkezett a (szinte) egyetlen, méltó folytatás, mely történelmet ugyan már nem ír, ám a kifordított, kopottas William Shatner-álarcra sem hozz szégyent.
The man who laughs
Suspiria (2018)
Sóhajok
acinemanias.com A sikolyok kietlen útvesztőjében
A Luca Guadagnino által újragondolt Sóhajok úgy gondolom sokáig ékes példája lesz azon eseteknek, hogy miért éri meg remaket készíteni Hollywoodban, hisz az olasz direktor bár végig tiszteletben tartotta filmje készültekor az alapanyagot, amiből dolgozott, mégis saját látásmódját hozzáadva sikerült újraértelmeznie – és ezáltal többé tennie – a Dario Argento féle eredetit.
Suspiria (2018)
Sóhajok
www.revizoronline.com SÓHAJOK ANYJA, NE HAGYJ EL!
A Sóhajok olyan művészhorror, amelyről százoldalas elemzéseket lehet írni a bölcsészkaron, fejtegetni a feminista, a pszichoanalitikus, meg a táncművészeti olvasatát, közben mégis egy egészen elemi szinten nyűgöz le.
Suspiria (2018)
Sóhajok
popcornproject.hu Sóhajok kritika
Aki ezt képes ajnározni, az valamiféle kulturális Stockholm-szindrómában szenvedhet, mert hogy ez egy „art horror”, így aki lehúzza, az csak egy suttyó lehet, de én akkor is vállalom véleményemet és kérem a kedves olvasókat, hogy spóroljanak maguknak pénz és időt és ne nézzék meg!
The Darkest Minds (2018)
Sötét elmék
roboraptor.24.hu Elavult tinidisztópia-generátor írta a Sötét elméket
Két évvel Az éhezők viadala első része után érkezett A beavatott, aminek egyetlen nyilvánvaló célja az volt, hogy meglovagolja a Jennifer Lawrence nevével fémjelzett franchise sikerét. Mint tudjuk, ez olyannyira nem sikerült neki, hogy soha nem is készült el a filmsorozat utolsó része. Azt azonban meg kell hagyni a készítőknek, ők ekkor még nem tudhatták, hogy a nézőknek nem lehet bármit lenyomni a torkán, mert a kötelező elemek kipipálásán túl is kell valami tartalom. A Sötét elmék viszont egy olyan évben készült, amikor már mindenki a fantáziátlan young adult-filmek korának leáldozásáról beszél, és a nézők szeme már egyre jobban tikkelni kezd a véget nem érő folytatások láttán. Így azzal kevésbé vagyok elnéző, aki 2018-ban megcsinál egy olyan fantáziátlan és nevetségesen közhelyes tinidisztópiát, mint a Sötét elmék.
The Incredible Shrinking Man (1957)
A hihetetlenül zsugorodó ember
roboraptor.24.hu Top10: A legjobb zsugorodós filmek
Nem szeretnék egy akkora közhelyet használni, mint a "kicsi a bors, de erős", ám ha már ezzel az önbeteljesítő jóslattal mégis megtettem, szóljon így a nyitánya a következőkben olvasható, szórakoztató és hellyel-közzel még komolyan is vehető listának. A fókuszban olyan hősök, akik apró méretűre töpörödtek, hogy így vigyenek véghez nagy dolgokat.
The Meg (2018)
Meg - Az őscápa
roboraptor.24.hu Őscápa vs. ősbunkó
Melyik az erősebb? A természet, amely egy kihaltnak hitt óriásszörnyet indít harcba, vagy egy iszákos tahó, akinek már megint rossz napja van? Nem kell mélyre merülnünk a válaszért, mert a Meg - Az őscápa a felszínre hozza nekünk. Nincs benne sok köszönet.
The House That Jack Built (2018)
A ház, amit Jack épített
hetediksor.hu A HÁZ, AMIT JACK ÉPÍTETT – KRITIKA
Trier művészettel kombinált ösztönös puritánságát mindig is nagy csodálattal kezeltem, hiszen egyike azon kevés szerzői filmes rendezőknek, akik annak ellenére, hogy kompakt stílusjegyekkel látják el filmjeiket, mégis tud újat és informatív dolgokat mutatni. Azonban lássuk be, elérkezett az a pont, ahol már nem a szellemiség és az őszinte kinyilatkoztatás volt a legfőbb cél, hanem hogy prezentálja Trier, miért ő az élet császára ebben a fajta filmnyelvi környezetben, amitől sajnos nagyon mesterkélt lett a végeredmény.
moe
Suspiria (2018)
Sóhajok
supernaturalmovies.blog.hu Borzalmasan gyönyörű
A lassú folyású cselekményt viszonylag ritkán törik meg ugyan horrorisztikus pillanatok, ám olyankor kifejezetten hatásosak, Sőt még viszonylag korán kapunk egy iszonyatosan kegyetlen és a régi olasz horrorfilmek brutalitását idéző jelenetet, amitől még a zsáner sokat látott fanatikusainak a szíve is garantáltan hevesebben kezd majd kalimpálni.
Lakat Barnabás
Suspiria (2018)
Sóhajok
hu.ign.com Sóhajok
Dario Argento vizuálisan lenyűgöző Suspiriájából könnyedén lehetett volna olyan remake-et forgatni, melyben rémült leányzókat riogatnak mindenféle rémségek egy ódon épületben, de Luca Guadagnino, a Vakító napfényben és a több Oscarra jelölt Szólíts a neveden rendezője ennél sokkal érzékenyebben, tisztelettudóbban állt hozzá a horrorklasszikushoz.
Zalaba Ferenc
Ruben Brandt, a gyűjtő (2018)
Ruben Brandt, Collector
hetediksor.hu RUBEN BRANDT, A GYŰJTŐ – KRITIKA
Nem véletlenül kezdődik egy Karinthy idézettel a film: „Azt álmodtam, hogy két macska voltam és játszottam egymással”. Az egész animáció egy pszichológiai utazás, ahol a polgári merev racionalista szemléletet próbálja felszámolni és igyekszik minket kizökkenteni abból a valóságból, ahol minden önmagával azonos és megmutatni egyszerre mindennek a pozitív és negatív oldalát. A végeredmény egy felettébb furcsa és nagyon impulzív alkotás, ahol nem csak a művészeti utalások, hanem a zenei aláfestések is lüktetnek a vásznon.
moe
Hold the Dark (2018)
 
www.creepyshake.com Hold the Dark (2018)
Összességében azt mondanám, hogy ha szeretnél egy olyan történetet látni, mely a tiltott dolgokról, a családról, az ember és a természet szoros kapcsolatáról, illetve az erre reflektáló, emberben lakó állatról szól, mindez pedig gyomorba vágó hangulattal, hátborzongatóan gyönyörű, egyben felkavaró képekkel és tökéletesen passzoló zenei taktusokkal van elmesélve, akkor a Hold the Dark a te filmed. Ha viszont egy következetes, intelligens történetvezetésű krimithrillerre vágysz, akkor inkább keress tovább!
lizardking
The Night Comes for Us (2018)
 
roboraptor.24.hu Az éjszaka eljön, és cafatokra tépi a tested
The Night Comes for Us tökéletes szellemi örököse A rajtaütés filmeknek. Letaglózóan kegyetlen és kegyetlenül túlzó akcióorgia, a hús olyan mértékű dekonstrukciója, amelyet látva a legdurvább horror filmek is kénytelennek szégyenlősen odébb pislantani.
The man who laughs
divany.hu Tinisztár volt, példakép lett
Talán két évtizede még nem gondoltuk volna, hogy a siheder hősszerelmes Jack a világ egyik legbefolyásosabb környezetvédőjévé válik, pedig Leonardo DiCaprio már a 90-es évektől tanulmányozta a klímaváltozást és az óceánok életét. A színész a hétvégén ünnepelte 44. születésnapját.
ChrisAdam
Okupácia 1968 (2018)
Megszállás 1968
www.prae.hu A velünk élő történelem
Az idei, 15. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál is igen sok olyan izgalmas dokut kínál, melyekben a közelmúlt történéseiből eredeztethető a filmek főszereplőinek traumája.
Tenebra
Beoning (2018)
Gyújtogatók
kulturpart.hu A frusztráció feléget
A Gyújtogatók nemcsak az idei Cannes-i Filmfesztivál egyik nagy attrakciója és az idegennyelvű filmek Oscarjának egyik fő esélyese, hanem az év egyik legkülönlegesebb filmélménye is.
Beoning (2018)
Gyújtogatók
www.filmtett.ro Gyújtogatlak, gyújtogass tovább
A Gyújtogatók intelligens, aprólékos és a végletekig összetett alkotás, azonban nézőként mégsem kell kutatnunk a részleteket, nyomozni vagy kérdésekre válaszolni a főhős helyett.
Ant-Man and The Wasp (2018)
A Hangya és a Darázs
roboraptor.24.hu Szuperhősök, akik porfogó kacattá zsugorítják a világot
Alig hevertem ki a korszakformáló Végtelen háború érzelmi sokkját, máris itt van a következő Marvel-film. Peyton Reed szerencsére látványos humorterápiával kenegette sérült lelkemet, bár azért meg kell hagyni, A Hangya és a Darázs rémisztő elemeket is jócskán tartalmaz.
roboraptor.24.hu Tényleg csak a főhős neme és származása érdekes egy filmben?
Tévésorozatokkal szemben régóta elvárás a diverzitás, azaz hogy a főszereplői között különböző nemű és származású színészek legyenek. Az utóbbi időben már a filmiparon is egyre nagyobb a nyomás e tekintetben a kritikusok és véleményformálók részéről. Csakhogy az, ahogyan ez megvalósul, ritkán arat osztatlan sikert. Az ezzel kapcsolatos heves viták pedig sokszor teljesen eluralják az egyes filmekről szóló párbeszédet.
Egy nap (2018)
One Day
divany.hu A boldogtalanságban hajszoljuk a boldog pillanatokat
Szilágyi Zsófia elsőfilmes rendező filmje elképesztően realista módon ábrázolja a vég nélküli mókuskereket, amiből sokszor képtelenség kiugrani. A fojtogatóan valós másfél óra megállíthatatlan lendületével a nézőjét is kimeríti. November 8-tól mozikban az Egy nap.
ChrisAdam
The Predator (2018)
Predator - A Ragadozó
roboraptor.24.hu A rossz poénok gyorsabban kinyírták a Ragadozót, mint Schwarzenegger
A Predator-franchise eddigi filmjei közül egyedül az első rész tudott igazán népszerű lenni. A két folytatás megosztja a rajongókat, a két spinoffot/crossovert pedig a legtöbben szeretnék elfelejteni. Korábban tehát nem sikerült megtalálni a sikeres Predator-folytatás receptjét. Az már az előzetesből is látszott, hogy Shane Black az eddigiektől erősen különböző filmet csinált – ami persze önmagában még nem garancia a sikerre.
Venom (2018)
 
roboraptor.24.hu Nem méreg ez, csak egy enyhe gyomorrontás
Amikor a Sony bejelentette, hogy Pókember távozása ellenére megfilmesíti egyik leghírhedtebb ellenfele, Venom történetét, jogosan merült fel mindenkiben a kérdés: mégis hogy lehet a hálószövő nélkül ezt a figurát életre hívni? Hiszen Venom a nemezis fogalmának szószerinti megtestesülése Peter Parker számára, Pókember sötét, gonosz alteregója. Egy árnyék, ami minden olyan hibát és problémát jelképez a hős számára, amit a latexruha viselésével valaha okozott, sorsuk kezdetektől fogva szorosan összefonódik. A jó hír, hogy most már tudjuk, Venom egyedül is egész jól megállja a helyét, már csak egy jó filmet kellene köré írni.
divany.hu Minek nekünk Tony Stark, mikor itt van a Gazdagréti Batman
Unod már, hogy minden amerikai szuperhősökkel van tele? Hogy elfeledkezünk az igazi magyar értékekről és a hazai ízekről? Hogy Gotham árnyékában eltűnik Gazdagrét? Hogy a hollywoodi effektek elveszik a teret a balatoni pofonosztótól? Ha ezekre a kérdésekre dobban a szíved, akkor neked írtuk ezt a cikket!
ChrisAdam
A tanú (1969)
 
divany.hu A tanú újjászületett
Vannak filmek, amik örökké aktuálisak és rajongásunk nem múlik el irántuk. A tanú túlzottan szatirikus, kritikus hangvétele miatt 10 évig dobozban volt, amikor pedig a mozikba került, azonnal a közönség kedvence lett. A filmet november 8-án digitálisan felújítva mutatják be itthon, ennek apropóján összeszedtük a legemlékezetesebb pillanatokat és a legérdekesebb tudnivalókat a filmről.
ChrisAdam
Suspiria (2018)
Sóhajok
www.filmtett.ro Rémmese valóságköntösben
Luca Guadagnino Sóhajokja, ahogy a rendező maga is hangsúlyozta, valóban inkább főhajtás Argento kult horrorja előtt, mintsem annak újraforgatása.
Rupan sansei: Kariosutoro no shiro (1979)
Cagliostro vára
smokingbarrels.blog.hu III. Lupin: Cagliostro kastélya / Rupan sansei: Kariosutoro no shiro (1979)
Tudjuk, hogy Miyazaki hosszú aktív időszaka alatt teljes mértékben, nagyon szabadon adhatta át vízióit a számunkra. Joggal merülhet fel bennünk a gondolat, hogy még a saját maga által írt, majd rendezett, nagysikerű film (Nauszika), majd az ebből kinövő a saját stúdió előtt biztos bizonyítania kellett a cégeknek rátermettségét olyan produkciókban, amelyek nem voltak teljesen a sajátjai. Ez így is volt: a zseni sokat dolgozott sorozatokban animátorként, rendezőként. Majd végül eljött az utolsó nagy próba, ami Hayao szépen teljesített. Ez volt a Cagliostro kastélya. Ez a film visszatekintve már sokat bemutatott abból, hogy milyen hihetetlen potenciál rejlett az japán tehetségben. Mindezt teszi egy olyan sztoriban, egy olyan vázzal, ami meglehetősen távol áll a később megismert munkásságától. Egy könnyed, vicces, kalandos, akciódús jeleneteket gyakran előrántó bűnügyinek, vagy kémfilmnek mondható alkotás a The Castle of Cagliostro.
Le temps des forêts (2018)
Erdők ideje
444.hu Miután megnézted ezt a filmet, többé nem tudsz majd ugyanúgy sétálni egy erdőben
A katonás rendben sorakozó duglászok között viszont nincs helye más növényeknek, hiszen azok csak kerékkötői lennének a hatékony termelésnek. Így viszont hiába a rengeteg fa, valójában csak egy halott fasivatagot látunk: a fákon nem élnek madarak, a tűlevelek más levelek híján nem tudnak lebomlani, így kukacokat sem találni a földben, a fák között nem élnek meg bokrok vagy cserjék, azaz az ismert erdei állatok sem nagyon mozognak erre, ha pedig a természet mégis utat törne magának, és valahogy mégis befészkelné magát egy másmilyen növényfaj, akkor a telep fenntartói azt kíméletlenül kivágják.
The Meg (2018)
Meg - Az őscápa
24.hu Nagyra nőtt B film a Happy Meal menü mellé
Steve Alten nagyon hiányolhatta a cápákat a Jurassic Parkból, így Michael Crichton és Steven Spielberg hibáját orvosolandó megírta főművét a Meg, ​a jurassic cápát. Ám míg Crichton Őslényparkja – amellett hogy komolyan vehető horror – egy csomó izgalmas morálfilozófia kérdést is felvett, addig Alton főművének lényege kimerül annyiban, hogy a Megalodon annyira hatalmas, hogy megeszi a T-Rex-et reggelire. Noha a Jon Turteltaub által rendezett filmadaptációból kimaradt az utóbbi jelenet, ám ettől a Meg pont olyan komolyan vehetetlen az IMAX vásznon, mint amilyen a papíron. Persze nem is vártunk mást.
The man who laughs
Sharktopus (2010)
 
roboraptor.24.hu A 10 legabszurdabb cápafilmes koncepció
Összeszedtük a legabszurdabb és legelképesztőbb Cápa-elfajzásokat. Fontos, hogy toplistánkon a helyezéseket a nem a filmek minősége, hanem a koncepciójuk elborultsága határozta meg. Eleve, ha őrült Cápa-koppintásokról van szó, a legjobb a Háborgó mélység lenne, de abban csak intelligens cápák vannak, az pedig kevés ehhez a mezőnyhöz. Ahogyan a bosszúszomjas cápa, az atomcápa, a robotcápa és a női börtönt elárasztó őscápák is csak a futottak még kategóriába fértek bele.
The man who laughs
Predator 2 (1990)
Ragadozó Los Angelesben
www.filmtekercs.hu Az ördög ügyvédje: Méltó folytatás a Ragadozó 2.?
A Ragadozó olyan, mint maga Arnold Schwarzenegger: monumentális, ikonikus, megkerülhetetlen mementója és korlenyomata a ’80-as éveknek. Noha bemutatója idején a kritikusok korántsem voltak érte oda annyira, azóta évtizedének széles körben kedvelt kultfilmjévé nőtte ki magát. 1990-ben az osztrák tölgy nélkül folytatódott a csillagközi hobbivadász sagája. Az eredmény pedig… nos, az első ránézésre merőben más lett, mint az előzménye. Na de tényleg annyira más? És ha más, akkor már egyértelműen rossz is?
The man who laughs
Pengabdi Setan (2017)
 
roboraptor.24.hu Erdei rémálmok, ördögi paktumok és sátáni szekták riogatnak 2018 eldugott horror-gyöngyszemeiben
2018-ban nagyon jó dolog horrorrajongónak lenni. Szinte egymást érik a kegyetlenül brutális (Apostle), a meghökkentően formabontó (Örökség) vagy éppen az eszeveszettül elborult (Mandy) horrorfilmek. Sőt, manapság a kínálat már olyan terjedelmes, hogy egyes művek érdemtelenül is a radar alatt maradhatnak. Főleg itthon, ahol a nem amerikai alkotások rendre elkerülik a mozikat, egy-egy eldugott Netflix-gyöngyszem, vagy fesztivál kedvenc pedig aligha veheti fel a versenyt Az apáca jelegű blockbusterek hájpjával. Éppen ezért most összeszedtünk három sajnálatosan mellőzött idei horrorremeket, hogy nektek is kellően rémisztően teljen a halloween éjszaka.
The man who laughs
Mission: Impossible - Fallout (2018)
Mission: Impossible: Utóhatás
roboraptor.24.hu Tom Cruise eszelős, az Utóhatás meg a világ legjobb filmje
Lerágtad a körmödet a CIA-központba való betörésen? Eldobtad az agyadat John Woo motoros balletjétől? Rettegtél Philip Seymour Hoffman főgonoszától? A mai napig nem hitted el, hogy Tom Cruise megmászta a Burj Khalifát csak azért, hogy négy évvel később olyan természetességgel lógjon egy felszálló repülő oldalán, mint aki csak tejért ugrott le? Nos, ez mind semmi ahhoz a brutálisan elképesztő akcióorgiához képest, ami a Mission: Impossible – Utóhatás.
The man who laughs
Event Horizon (1997)
Halálhajó
trashneveles.blog.hu Limonádé Lovecraft a mélyűrben
A Halálhajó egyike a kevés űr-horrornak, tele van általam kedvelt színészekkel (Sam Neil, Jason Isaacs, Laurence Fishburne, Sean Pertwee), a sztorinak igen erős H.P. Lovecraft érzete van, a díszletei pedig olyanok, mintha Clive Barker legszörnyűbb rémálmainak a tervezői dolgozott volna rajtuk. Papíron tehát minden adott lenne ahhoz, hogy a Halálhajó az egyik kedvenc filmem legyen. Szóval jogosan teszem fel magamnak a kérdést: mi az istenért nem néztem meg korábban?
The man who laughs
Den skyldige (2018)
A bűnös
roboraptor.24.hu A Bűnös Lajka Keresése a Csuklyások videótékájában – Ezt láttuk a CineFesten
Szeptember 14. és 23.-a között immár 15. alkalommal kerül megrendezésre az ország legnagyobb és legjobb filmfesztiválja a Jameson CineFest. Meggyőződésünkre, miszerint minden magát valamire adó filmrajongónak legalább egyszer el kell látogatnia a miskolci filmszemlére, most sem sikerült rácáfolni. A CineFest még mindig a hazai filmes élet legpazarabb rendezvénye. A filmeken túl számtalan szakmai program, előadás és valódi fesztiválhangulat (street foodos, sörfőzdés kitelepülésekkel, esti bulikkal és utcazene fesztivállal) várja az ideérkezőket.
The man who laughs
Das schweigende Klassenzimmer (2018)
A néma forradalom
kulter.hu Megállt az idő az NDK-ban
A magyar kulturális emlékezetben máig ellentmondásos státuszú 1956-os forradalmat és szabadságharcot már sokféle szemszögből, különböző műfajokban és stílusokban feldolgozták. Nehéz tehát eredetit alkotni ’56 témában, a német rendező, Lars Kraume azonban friss filmjében, A néma forradalomban rátalált egy új történetre, mely egyéb fontos történelmi kérdéseket is nézőjének szegez.
Tenebra
Beta Test (2016)
 
trashneveles.blog.hu Ready Player One házilag
A sors iróniája, hogy ha a film forgatásának nehézségeiről szóló, erősen önéletrajzi ihletésű, dokumentumfilmbe hajló „meta-dráma” a Legmélyebb pont nem készül el, akkor a Béta teszt valószínűleg sosem kerül be a Jameson Cinefest programjába. Tekintve, hogy a magyar származású Nicholas Gyenei 2016-os filmje egy szuper alacsony költségvetésű, a B kategóriát alulról is alig megközelítő akciófilm, nem is véletlen, hogy eddig elkerülte az A kategóriás fesztiválokat. Ugyan itt-ott meglepően érdekes és egyedi, de alapvetően egy olyan trashbe hajló alkotás, amely sokkal otthonosabban érezné magát egy agyonmásolt VHS kazettán, mint sem egy Sundance és Cannes-i sikerfilmeket felvonultató filmfesztiválon. Csak éppen a Béta tesztet nem a videotékák polcaira, hanem a független filmes presztizs fesztiválokra szánták.
The man who laughs
Hunter Killer (2018)
A Hunter Killer-küldetés
popcornproject.hu A Hunter Killer küldetés
Akció-thillernek közepes, de azért meg lehet nézni. Hogy érdemes-e, az már nehezebb kérdés, egynek talán jó, de ennél nem több.
A Star Is Born (1976)
Csillag születik
uj.apertura.hu Csillag születik az önimádat korában
A Rocky első része 1976-ban az Egyesült Államok konzervatív fordulatának, az átmeneti korszaknak (1976-1980) a szimbólumává vált. 1975-1977-ben ugyan még készültek a hollywoodi reneszánszhoz tartozó társadalomkritikus műfajfilmek, melyeket nevezhetünk alternatív műfajfilmeknek (a szakirodalom általában revizionista műfajfilmeknek nevezi ezeket), azonban a Rocky, a Csillag születik, a Szombat esti láz vagy A bajnok ugyan lassú léptekkel, de visszatértek a klasszikus Hollywoodban kialakított tradicionális vagy konformista műfaji-ideológiai konstrukcióhoz.
Tenebra
divany.hu A TV Maci titkolja, de menőbb nálad
Minden múlandó és semmi sem örök, tartja az ember már ősidők óta. Mégis, van valaki, aki ezt az igazságot elegáns legyintéssel keresztülhúzza: a Magyar Televízió Tévé Macija, aki az elmúlt héten volt hivatalosan 54 éves.
ChrisAdam
Bohemian Rhapsody (2018)
Bohém rapszódia
revizoronline.com QUEEN LIGHT
A Freddie Mercury-biopic kapcsán nem véletlenül ugrik be a nézőnek a film címeként is szolgáló Queen-klasszikus, a Bohemian Rhapsody eleje: „Is this the real life? Is this just fantasy?”
The Foreigner (2017)
Az idegen
www.filmtekercs.hu Keleti bosszú nyugati tájakon
Az agyatlan, felturbózott akciófilmek mostani dömpingjében különösen jó nézni egy olyan filmet, mint a The Foreigner. Ami remek érzékkel hozza vissza azt a korszakot, amikor a műfaj nem félt intelligensebb, csendesebb és karakter-centrikusabb lenni.
Lazzaro felice (2018)
A szent és a farkas
fidelio.hu Ma is szolgaságban élünk, csak nem tudjuk, ki az úr
Alice Rohrwacher Cannes-i nagydíjas rendező mágikus, napfényes balladája a modern Olaszország újra megszületéséről fenséges, gyönyörű – és úgy szomorú, hogy lehetetlen elszomorodni rajta.
csabaimate
X – A rendszerből törölve (2018)
 
www.prae.hu Skandináv thriller magyar módra
A kilencvenes évek óta nagy népszerűségnek örvendenek az észak-európai thrillerek és horrorfilmek, melyek a kortárs magyar zsánerfilmekre, így Ujj Mészáros Károly legújabb, X – A rendszerből törölve című politikai thrillerjére is hatottak.
Tenebra
Halloween (1978)
A rémület éjszakája
supernaturalmovies.blog.hu Kifejezéstelen arc és éjsötét szemek - A Halloween filmek krónikája
1978 tavaszán, Dél-Kaliforniában egy független filmes stáb olcsó horrort forgatott egy álarcos sorozatgyilkosról, aki előszeretettel hány pengeélre fiatal lányokat. A film rendezője az akkor harminc éves John Carpenter, akinek addig két filmjét mutatták be a mozik, egy eszement sci-fi vígjátékot, a Sötét csillagot, valamint A 13-as rendőrőrs ostroma című, urbánus környezetbe helyezett western átiratot. Bár az már ekkor is nyilvánvaló volt, hogy Carpenternek nagy tehetsége van a filmezéshez, az új produkció, mely kezdetben The Babysitter Murders (Bébiszitter gyilkosságok) címen futott, a körülményeket ismerve, nem sok jóval kecsegtethetett. A produkció végül Halloween címmel látott napvilágot, és rövidesen minden idők egyik legjövedelmezőbb kis költségvetésű filmjévé vált. A műfaj rajongóit egy új ikonnal ajándékozta meg Michael Myers személyében, beindította a 80-as évek slasher dömpingjét, majd az anyagi sikeren felbuzdulva rengeteg folytatás is készült hozzá, melyek többnyire csak arra voltak jók, hogy mindig kicsivel rosszabb fényben tüntessék fel a szériát.
Lakat Barnabás
Granny Project (2017)
Nagyi projekt
www.prae.hu Nagymama, az élő történelem
Akinek van nagymamája, az akarva-akaratlan is kapcsolatba kerül az emberi történelemmel, hiszen minden nagyinak van egy sztorija a múltból. Erre építette fel Révész Bálint két másik alkotóval közösen készített filmjét, a Nagyi projektet.
Tenebra
divany.hu 8 horror Halloween éjjelére!
Évről évre ünnepi táncot járunk Halloween felett, még ha nincs is olyan nagy hagyománya az október 31-nek itthon, mint az Egyesült Államokban. Legtöbben épp csak egy ínycsiklandó horrorfilmet tesznek be a lejátszóba. Hadd ajánljunk ezekből egy-kettőt!
ChrisAdam
Trezor (2018)
 
filmvilag.blog.hu Anger management - Trezor
A vagány börtönös nyitó montázzsal Bergendy Péter gyorsan megteremti a zárt lámpafényes terek sajátos atmoszféráját. A kőbányai pincerendszer és a Vasas Művelődési Ház eszményi kulisszák, a néző szinte érzi a málló sárgás vakolat dohos szagát vagy az olajos lakkal lekent lambéria kellemetlenül sima tapintását. A látványvilágában és hangulatában is végig egységes film minden további nélkül futhatna a mozikban. A filmet a Duna Tv vetíti, először 2018. november 4-én, vasárnap 19.45-től.