Cikkek, elemzések, portrék, interjúk

Téma Oldal Cikk Szerző
Utøya 22. juli (2018)
Utoya, július 22.
popcornproject.hu Utoya, július 22. kritika
Az Utoya egy kellő alázattal rendelkező dráma, mely képes az embert kizökkenteni a napi rutinból
Napszállta (2018)
Sunset
hetediksor.hu NAPSZÁLLTA – KRITIKA
A Saul fia egyedi koncepciója után Nemes László (a Jelest már nem használja a rendező) egy újabb hasonló stílussal felvett nagyjátékfilmmel jött ki és habár a kameraszem különleges látásmódja és a 35 mm újbóli felfedezése ismételten az atmoszféra meghatározó elemét adták a filmnek, mégis egy céltalan és öncélú katarzis nélküli erőlködésbe ment át a film, amiben a legszomorúbb, hogy a téma és a kivitelezés egész jó lett volna, a tartalom viszont feláldoztatott a művészi „titokzatoskodás” oltárán.
moe
Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) (2018)
 
www.es.hu Cyberbullying - Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) - kritika
Schwechtje műve könnyű kézzel felrakott, érzelmes mai történetnek indul, majd csúszik át, szinte észrevétlenül, pszichológiai drámába. Ez a nézőpont- és műfajváltás olyan bravúrosan megoldott, megkeverve és újraindítva a kronológiát, hogy ha csak ennyi erénye lenne a filmnek, önmagában ezért is érdemes lenne kitüntetett figyelmünkre.
Thoroughbreds (2017)
Telivérek
magyarhang.org Kamaszlányok a nihilizmus fogságában - Telivérek /Thoroughbreds kritika
Aligha mutatkozhatott volna be különösebb filmmel Cory Finley. A rendezőnek ténylegesen első munkája a Telivérek (Thoroughbreds), azt még csak kisfilmek sem előzték meg, nemhogy más kezdeti szárnypróbálgatások. Ehhez képest a szokatlan hangütésű dráma rendkívül érett produkció. Egy olyan alkotót ismertet meg velünk, aki tökéletesen tisztában van vele, mit szeretne megmutatni.
www.filmtekercs.hu Jól áll neki a világvége – Amerikai Horror Story: Apokalipszis
Az Amerikai Horror Story Apokalipszisben a megszokott adag borzongás találkozik az ismerős stílusjátékkal, de a horrornál ezúttal is többet kapunk. Aztán még az Antikrisztus is megjelenik.
www.filmtekercs.hu Gossip Girl: Újratöltve – You
A Lifetime sorozata egy modern kori thrillertörténet arról, hogyan válik fegyverré a közösségi média egy szociopata zaklató kezében.
www.filmtekercs.hu Sean Pennt a Marsra! - The First
Melankolikus, már-már meditatív hangulatú sorozattal érkezett a Kártyavárat is készítő Beau Willimon. A Hulu sorozata, a The First egy Mars-expedíció előkészületeit mutatja be a politikai drámák realizmusával.
www.filmtekercs.hu Vérbajok – A boszorkányok elveszett könyve
A Harry Potter után újra boszorkányok töltik meg a híres Bodleian könyvtár termeit, hogy megfejtsék A boszorkányok elveszett könyvének titkait…
Fack ju Göhte 3 (2017)
Fák jú, Tanár úr! 3.
popcornproject.hu Fák jú, Tanár úr! 3. kritika
Végül is azt kell, hogy mondjam sikerült lezárniuk, és jobb, hogy ezt nem a második résszel tették. Szerencsére az első részre jobban hasonlít, így ajánlanám azoknak, akik egy könnyed péntek esti filmet szeretnének nézni és legalább az első részt látták, illetve azoknak, akik az elmúlt években érettségiztek és nosztalgiázni szeretnének a gimis éveikből.
Macskafogó (1986)
 
popcornproject.hu Macskafogó kritika
Mit lehet írni egy több mint három évtizedes kult és egyben klasszikus rajzfilmről, ami ugyan csak Magyarországon világhírű, de itt nagyon? Például azt, hogy újra a mozikba kerül a Macskafogó. Digitálisan felújítva, ami dicséretes, nem annyira lényeges, mint az, hogy újra nagy vásznon láthatjuk sokunk kedvencét.
Mandy (2018)
Mandy – A bosszú kultusza
geekz.444.hu Mandy – A vérontás harmóniája
Megvan az a jelenet a Veszett a világból, amikor Sailor Lula anyjára mutat, miután pépesre zúzta egy smasszer koponyáját a bálterem márványlépcsőjén? A Mandy főhősét alakító Nicolas Cage ezt a karaktert, a pszichotikus hősszerelemes alakját hozza, miután csatabárdot kovácsol, hogy belevesse magát az éjszakai erdőbe, és brutális kegyetlenséggel leszámoljon a sötétség mélyén lakozó emberi és már nem is emberi mocsokkal.
Virágvölgy (2018)
Blossom Valley
popcornproject.hu Virágvölgy kritika
Bár a 22:30-as vetítéshez volt szerencsém, de ékesen szólt a film népszerűségéről, hogy ketten ültünk az egész teremben. Tudom ajánlani azoknak, akik szeretnék követni a magyar filmes kultúra fejlődését napjainkban, kíváncsiak valami újra, érdekesre, illetve a kortárs művészet rajongóinak. Ha valaki nehezebben hagyja hátra a komfortzónáját (a jelek szerint szerves tagja leszek a csoportnak), annak nem feltétlen sikeres megpróbálnia ezt a filmet, de saját felelősségre nyugodtan, én sem utáltam meg, csak bajosan értelmezem.
Utøya 22. juli (2018)
Utoya, július 22.
hetediksor.hu UTOYA, JÚLIUS 22. – KRITIKA
A norvégok Saul fiája - A hasonlat leginkább a formanyelvre vonatkozik, azonban témájában teljesen újszerű. Annyiból, hogy nem egy már jól bejáratott háborús kérdést feszeget, hanem egy viszonylag új témával foglalkozik. 2011. július 22-én egymást követő két terrortámadás történt Norvégiában, melyről kiderült, hogy egy helyi szélsőjobboldali férfi követte el. Erről nálunk szinte alig lehetett tudni valamit, pedig amellett, hogy ez a film a norvégok számára egy feldolgozási folyamat része, számunkra egy érdekes történet, ami egy áldozat szemszögéből ábrázolja a majd másfél óra eseményeit.
moe
Utøya 22. juli (2018)
Utoya, július 22.
hvg.hu Minket is üldöz az utoyai tömeggyilkos, de miért?
A 2011-es, borzasztó terrorcselekményekről Erik Poppe készített először filmkészítési szempontból egészen tökéletes, velőtrázó filmet. (Aztán nemsokára érkezik Paul Greengrass alkotása is.) Az Utoya, július 22.-ben együtt menekülünk egy gyerekkel a szigeten. S miközben ezt tesszük, akár még a Saul fia kérlelhetetlensége is eszünkbe juthat.
Searching (2018)
Keresés
hetediksor.hu KERESÉS – KRITIKA
Igazából oktatófilmként vetíteném a Keresést a mai Z generációnak, ami két oldalát is megmutatja a mai aktív social media és online jelenlétnek: egyrészt negatív oldalról megközelítve mennyire függünk mások véleményétől és az arctalanság mennyi veszéllyel járhat, másrészt a pozitív része, hogy a virtuális világban való barangolásaink során mennyi extra képességre és analitikus tudásra tehetünk szert, ami a tanulási és tapasztalási fejlődésünket nagymértékben elősegíti. Amúgy mondtam már, hogy emellett egy tök jó soft thrillerről beszélünk, ahol még a dráma is jó időzítéssel lett adagolva?
moe
divany.hu 72 órás drogbulik és vodka reggelire - Mi történt Johnny Depp-pel?
Egykoron úgy ismertük, mint Hollywood üdvöskéjét, különleges tehetséget, színes egyéniséget, szívtipró tinit és menő antihőst. Mára Johnny Depp megtört, magányos és általában részeg.
ChrisAdam
The Predator (2018)
Predator - A Ragadozó
filmsor.net The Predator - A ragadozó: Nem tökéletes, de bőven jó
Az új Predator az időzítése miatt kicsit olyan, mintha a Fox utoljára középső ujjat mutatna a Disney családbarát szabványvilágának a nagy bekebelezés előtt. A film mocskosszájú, véres, és nem fél teljesen idióta lenni. Aki vevő az ilyesmire, szerintem jól fog szórakozni.
safranyn
The Nun (2018)
Az apáca
filmsor.net Félresikerült apáca-show
Tovább bővül a Marvel-mozik mintájára létrehozott Démonok között-univerzum: Warrenék két története, valamint a parababa Annabelle két spinoffja után most itt a Démonok között 2-ben feltűnt démoni nővér előzménytörténete, Az apáca. A fehérre maszkírozott fityulás 2 évvel ezelőtt alaposan megborzolta a nézők idegeit, és a saját filmjében is sikerül neki ez a mutatvány – csak hát sajnos nem úgy, ahogyan azt előzetesen gondoltuk.
safranyn
Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) (2018)
 
kulter.hu Kamasz kamasznak farkasa
Így a marketinggel ellentétben a Remélem legközelebb… sokkal több mint egy tinithriller, drámai és fontos magyar film, mert rendkívül aktuális problémát taglal.
Tenebra
Redbad (2018)
Az utolsó pogány király
popcornproject.hu Az utolsó pogány király kritika
A szereplők kimerevített, elszántan néző arcát is milliószor megcsodálhatjuk premier plánban. A felsorolt eszköztár legkésőbb egy óra múlva csömört okoz, így még hosszabbnak tűnik az amúgy is végtelenített játékidő. Részemről túléltem, de mindenki mást óva intenék attól, hogy akármelyik mozit száz méterre is megközelítse, amikor éppen Az utolsó pogány királyt játsszák.
Mandy (2018)
Mandy – A bosszú kultusza
filmsor.net Az év horrorja: Mandy - A bosszú kultusza
Nicolas Cage megbosszulja a szeretett nő halálát – nagyjából ennyi a Mandy címet viselő horror tartalma. Ez alapján nagyjából már tudjuk is, az egykor Oscar-díjas színész már megint elvállalt valami tékás gagyiságot. Hát jah, de nagyobbat nem is tévedhetnénk.
safranyn
A Simple Favor (2018)
Egy kis szívesség
filmsor.net Holtodiglan Paul Feig-módra
A népszerű komédiás, Paul Feige A kémben szépen kinevette a James Bond-filmeket. Legújabb filmjében, az Egy kis szívességben a manapság divatos női thrillerekkel teszi ugyanezt.
safranyn
One Step Behind the Seraphim (2017)
 
www.filmtett.ro Tanácsok tiniknek
„Ha tudsz valamit, ne mondd el. Ha elmondod, ne írd le. Ha leírtad, ne írd alá. Ha aláírtad, ne lepődj meg.”
fidelio.hu Ültem a Jóbarátok kanapéján, fogtam Oscar-szobrot és még a Teszlek Süveg is beosztott
Az egyik legpatinásabb amerikai filmstúdió programja egyszerre ad betekintést a filmkészítés kulisszatitkaiba, és reklámozza szenvtelenül a saját termékeit. Nemcsak azt tudhatjuk meg az ilyen programokon, miért néz ki minden amerikai utca ugyanúgy a filmeken, de akár a klasszikus filmekből származó kincsekre is bukkanhatunk.
Adam Taylor
Napszállta (2018)
Sunset
magyar.film.hu Szépséges szörnyeteget teremtett Nemes Jeles László
Szédítő ambíció, lehengerlő látványvilág és a sötétben való tapogatózás jellemzi Nemes Jeles László időutazását az Osztrák-Magyar Monarchia utolsó békebeli évébe. A Saul fiából ismert rendezői stílus most is eléri, hogy a forgatag közepén érezzük magunkat, Jakab Juli csökönyös, enigmatikus, de ezzel együtt érdekfeszítő utitársnak bizonyul, a forgatókönyv viszont túlzásba esik a titkok halmozásával.
wurlitzer
A Simple Favor (2018)
Egy kis szívesség
popcornproject.hu Egy kis szívesség kritika
Összességében tehát csak ajánlani tudom az Egy kis szívesség című filmet, akár péntek esti kikapcsólódásnak, akár hétvégi barátnős filmnek egyaránt. De előre szólok, hogy ez nem a megszokott lájtos barátnős történet lesz.
The Predator (2018)
Predator - A Ragadozó
geekz.444.hu Hát persze, hogy A ragadozó is a VICO filmje!
Az ember azt gondolná, Predator-filmet készíteni nem nagy truváj. Elvégre az eredeti is „csak” egy iszonyú vagány B-film (azért az idézőjel nem véletlen), szóval a recept egyszerűnek tűnik. Legyenek benne tökös, mocskos szájú keménycsávók fegyverrel, badass beszólásokkal és kitéphető gerinccel, rusnya, különös kegyetlenséggel (és élvezettel) öldöklő, a vadászatot életmódként művelő idegenek, letépett, -vágott és -robbantott testrészek, az emberi húst különös odaadással dédelgető földönkívüli fegyverek meg dögös akciók.
Olórin
The Predator (2018)
Predator - A Ragadozó
index.hu Ez a ragadozó inkább haljon ki
Az 1987-es Ragadozó (ami nekem mindig is Predátor lesz, így, á-val, mert a videokazettára, amin láttam, ez volt ráírva) egy baromi jó film még ma is. Ezt azért tudom, mert a széria új folytatására készülve most hétvégén újranéztem, sőt az 1990-es Ragadozó 2-t is. A második rész nem öregedett szépen; a benne szereplő rendőrök és drogbárók olyanok, mintha egymásra licitáló karikatúrarajzolók trollkodták volna őket celluloidra. Az alapfilm viszont remekül működik, főleg a felépítésének köszönhetően: John McTiernan szépen adagolja a feszkót, amitől a karakteres elitkommandósokat felszecskázó titokzatos lény sztorija kap egy jó kis horroros zamatot – majdnem végig tökéletes az egész, a végén ül csak le, amikor már nincs más hátra, mint hogy Schwarzenegger kinyírja a rasztacsápos undormányt. Ha az Alien vs. Predator filmeket nem vesszük számításba (és kultúrember ezekről bizony nem vesz tudomást), a sorozatnak egy része volt még, 2010-ben, az Antal Nimród által rendezett Ragadozók. Ez nekem egy egyszer nézhető, szórakoztató akciófilm volt, de semmi extra. Sajnos a sorban negyedik filmről viszont még ennyi sem mondható el.
Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) (2018)
 
24.hu Csak addig a gyerekek magánügye az iskolai zaklatás, míg valaki bele nem hal
Tévedés azt hinni, hogy ez a tinik ügye, és erre az emlékeztet leginkább, amikor baj történik. Márpedig baj, az történik. Ezért is lenne fontos, hogy a Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) eljusson a lehető legtöbb emberhez, nem csak a tinik körében. Schwechtje Mihály első nagyjátékfilmje fontos, és meglepően jó is.
Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) (2018)
 
www.filmtekercs.hu Szégyen a szívedben
A Remélem legközelebb sikerül meghalnod nem lépett arra az elsőre könnyűnek tűnő útra, hogy betöltse a műfajban eddig meglévő űrt. Schwechtje Mihály elsőfilmje minden szempontból felveszi a versenyt. A kérdés csak az, eléri-e a célját, és beülnek-e rá a 16 évesek.
The Predator (2018)
Predator - A Ragadozó
popcornproject.hu Predator - A Ragadozó kritika
Ajánlom annak, aki szereti a Predator karakterét, aki szerette Arnold bácsi változatát, akit nem zavar, hogy már kibogozhatatlan az összegubancolódott AVP franchise után, hogy melyik űrlény, hogy és mint is van úgy magában meg a másikhoz viszonyítva. A következő Predatort (mert lesz, ez sajnos biztos pont a galaxisban) nem én fogom nektek véleményezni, mivel őszintén úgy gondolom, a széria itt vesztette el a biztos talajt a lába alól.
Hier (2018)
Tegnap
ujszo.com MOZIJEGY: A múlt sivatagi fogságában
"Hosszú kínlódás után készült csak el Kenyeres Bálint első nagyjátékfilmje, és alighanem sokak számára furcsának fog tűnni, ami a vásznon zajlik: a Tegnap ugyanis helyenként a film noir jegyeit mutatja, mégis a napfényes Marokkóban játszódik, vannak benne ugyan thrillerre jellemző momentumok, mégis fontosabb ezeknél egy múltbéli szerelem emléke."
divany.hu Idétlen gumiarc mögött briliáns színész
Éppen 15 éve mutatták be itthon A minden6ót, Jim Carrey egyik legnépszerűbb filmjét, mi pedig összegyűjtöttük a kanadai színész azon filmjeit, ahol épp nem gumiarcával nevettet, hanem inkább megríkat.
ChrisAdam
The Meg (2018)
Meg - Az őscápa
hetediksor.hu MEG – AZ ŐSCÁPA – KRITIKA
Nincs új a nap alatt a cápás, kiváltképp az óriáscápás történetek között sem, ugyanis aki aktívan követi a The Asylum stúdió vagy a SyFy agymenéseit, már úgy van vele, mindent látott, amit egy ilyen témából ki lehet hozni (homokcápa, szellemcápa, sokfejű cápa), mégis az idei versenyző egy meghökkentő és sosem használt eszközzel akar új utat nyitni ennek az egyébként minden körülmények közt abszurd témának: a minőséggel.
moe
Upgrade (2018)
 
hetediksor.hu UPGRADE – KRITIKA
Egy feszes high-tech vérfrissítő, ami olyan, mintha egy hosszabb Black Mirror rész lenne, csak a depressziósabb és elvontabb részeket néhol lecserélték kőkemény erőszakra. A szlogen is sokat elmond: „Nem ember. Nem gép. Annál több.”, így összességében nem kaptunk semmi olyat, amit a filmtörténetben már ne láttunk volna a lázadó mesterséges intelligencia kapcsán, viszont ritka, ahol nem elgondolkodtatni akarnak, hanem vizuális erőszakkal és eszes fordulatokkal betalálni a fejekbe, és ez ennek a filmnek sikerült is.
moe
L'apparition (2018)
A jelenés
popcornproject.hu A jelenés kritika
Ha akarjuk, akkor van az eseményre észszerű magyarázat, de felfoghatjuk csodaként is. Mert – ahogy a filmben is elhangzik – a hit elsősorban döntés kérdése. Xavier Giannol nem ad tanácsot, vagy támpontot, hogy a néző mit válasszon. De abban mindenképpen segít, hogy megtanuljuk tisztelni mások elhatározását.
Across 110th Street (1972)
A 110. Utca
geekz.444.hu A 110. utca - Élni és meghalni Harlemben
A Central Parkra néző lakásának ablakában álló olasz maffiafőnök rögtön a film elején tisztázza, kinek mennyit ér az élete: két fekete támadóról beszél, akik pár órával korábban kirabolták egy harlemi érdekeltségüket, és lekaszáltak közben egy rakás embert. „Megölték a család két tagját, két zsarut és kettőt az övéik közül.” A fontossági sorrend beszédes: nyilván a maffiózók vezetik, a legvégén kullogó feketéknél pedig, noha a bűnszövetkezet saját embereiről van szó, még a megvetett, lefizetett, gyűlölt rendőrök, a disznók, a fánkzabálók, a fakabátok is többet érnek. Ők legalább emberek.
Olórin
Destination Wedding (2018)
Végállomás: esküvő
popcornproject.hu Végállomás: esküvő kritika
Kellett már ez a film, hiszen mindkét színészt sajnálatosan keveset látjuk, és kettejük kémiája jól érzékelhetően kiválóan működik a vásznon. Nyár végi, lusta napokra való vígjáték, ami mindenkit meg fog kicsit nevettetni, sőt még akár randi filmnek is jó választás lehet. Vicces és sziporkázó játékuknak reméljük lesz még folytatása, akár egy ennél merészebb történetet vállaló filmben is.
Napszállta (2018)
Sunset
www.filmtett.ro A szalon, ahol kalapokat igen, válaszokat viszont nem kapunk
A Sonderkommandóhoz képest viszonylag könnyedebb témát választott második filmjéhez Nemes László, ám mégis sokkal nehezebb befogadni a Napszálltát, mint a Saul fiát.
divany.hu A Szomszédok 7 legkínosabb jelenete, amit bármikor megéri újranézni
Van, amiből sosem elég: a nosztalgiából. Ezért idézzük fel újra és újra Gazdagrét 90-es éveit is az MTV klasszikus sorozatával, ami a maga idejében tarolt és hódított, ám mára inkább csak megmosolyogtató korlenyomat maradt.
ChrisAdam
Napszállta (2018)
Sunset
www.kultura.hu A Napszállta felülmúlta a Saul fiát
Mint mindenkinek, nekem is rengeteg elvárásom volt Nemes Jeles László második nagyjátékfilmjével szemben. Sőt, még izgultam is, ahogy anno a filmtörténet vizsgák előtt. Végül felülírta mindezt egyetlen mondat. „Azt a mindenségit!” – gondoltam magamban, és még azt is bátran megfogalmaztam: a rendező képes volt felülmúlni zseniális első filmjét, az Oscar-díjas Saul fiát.
Virágvölgy (2018)
Blossom Valley
magyar.film.hu Virágvölgy: A békásmegyeri femme fatale útja a vadonba
Ahogy a road movie, a noir és egy letisztultabb tinifilm műfaja keveredik, annál is érdekesebb, amiképp a magyar szocio világ és az elemelt, mágikus hangulat él békésen, egymás mellett. A női főszereplő, Berényi Bianka flegmaságba futó lazasága, sajátos hanghordozása, a vásznon átütő karakteressége Méhes Marietta (az Eszkimó asszony fázik vagy a Kutya éji dala főszereplője, a Trabant zenekar egykori énekese) alternatív világát idézi. Egyedisége, utánozhatatlansága kel életre az öntörvényű tinilány személyében. Mindaz, ami Mariettát anno sztárrá tette, és ami miatt mások egy percet sem bírtak belőle elviselni, ez jelenik meg Biankában, aki a valóságban ugyanúgy megosztja a környezetét, ahogy majd minden bizonnyal a film nézőit is.
Virágvölgy (2018)
Blossom Valley
port.hu Virágvölgy - A kezdők szerencséje
Azt életről mit sem tudó, naiv és felelőtlen párnak, akik tulajdonképpen nem is egy pár, csak két gyökértelen fiatal, nincs sok esélye a világgal szemben. Ezt az első pillanattól kezdve tudja a néző, és ez persze furcsa melankóliát kölcsönöz annak, amit látunk. Bianka sokszor a legkevésbé sem racionális viselkedésének, szertelenségének, annak, ahogy Laci kinéz a fejéből, és itt jön át az, hogy Csuja László, a rendező mennyire szereti ezt a két karaktert. És jól jön át, ami nagy szó egy elsőfilmesnél, aki nem éppen a Kincsem vagy a Pappa Pia költségvetéséből dolgozott, sztárok, nagy nevek nélkül.
Napszállta (2018)
Sunset
player.hu A pompás kalapszalon csak a látszat: rohad egész Budapest
A Saul fia Oscar-díjas rendezőjének nem volt könnyű dolga második rendezésével, s a Napszállta legfőbb tanulsága, hogy Nemes Jeles Lászlót ez kicsit sem zavarta. Lenyűgöző látványvilágú, századelős-lázálmos történelmi „előzményfilmje” sokat követel nézőjétől. Annyira sokat, amennyit mostanában nem feltétlenül illik követelni. De többek között ezért is lehet nagy élmény nézni.
Suspiria (2018)
Sóhajok
www.filmtekercs.hu Velence 2018: Ettől a filmtől te is terápiára mész – Sóhajok kritika
Luca Guadagnino nem Dario Argento kultfilmjének remake-jét rendezte meg. A Sóhajok (Suspiria) ugyanis az 1977-es eredeti mellett Argento Három Anya trilógiája előtt is tiszteleg, miközben Rainer Weiner Fassbindert is megidézi. A film olyan hatásos lett, hogy míg Tarantino megkönnyezte, addig Dakota Johnson a forgatás után pszichológushoz fordult.
Napszállta (2018)
Sunset
www.filmtekercs.hu Temérdek szépség mögött a világ borzalma
A Napszállta a Saul fia előzményfilmje, amely a századelőig vezeti vissza azt a borzalmat, ami csak évtizedekkel később vált explicitté.
Napszállta (2018)
Sunset
hvg.hu Már a mutatvány előtt tapsoltak – megnéztük Nemes Jeles új filmjét Velencében
Sokakban fog hasonló érzéseket kelteni a Napszállta, mint három évvel ezelőtt a Saul fia. Ugyanolyan makacssággal küzdi magát a célja felé egy különös figura; azonban most egy nő válla fölül figyeljük világot. Jakab Juli hipnotikus tekintetétől nehéz szabadulni, Nemes Jeles László új filmje feldúlja a néző lelkét, de olyan tartalmas élményt nyújt, amiért megéri bevállalni a kellemetlen érzéseket.
Napszállta (2018)
Sunset
nepszava.hu A titok ereje – megnéztük Nemes Jeles új filmjét
Minden tiszteletem Nemes Jeles Lászlóé. Első nagyjátékfilmjével, a Saul fiával meglépte a lehetetlent, hiszen az ismeretlenségből az Oscar-díjig jutott. A Napszálltával pedig egyértelművé tette: ő az egyik legfontosabb auteur-je a kortárs európai filmművészetnek.
Napszállta (2018)
Sunset
444.hu Nemes Jeles László új filmjére jó ránézni, de szabályosan riasztja a nézőket
Amíg azonban a Saul fia egy olyan történetet mesélt el a maga kaotikus tempójában és kissé mesterkélt párbeszédeivel, amelyben végig együtt él a közönség a főhős minden mozzanatával, mondjuk ki, izgulunk érte, addig a Napszálltában egy olyan történetetben vagyunk kénytelenek végigkövetni a főszereplőt (ráadásul újra egy eltűnt személy keresése áll a középpontban), ami még akkor sem túl érdekes, ha egyáltalán tudjuk követni a félmondatokból és suttogásokból kibontakozó rejtélyt.
The Girl with All the Gifts (2016)
Kiéhezettek
fenyfestokblog.wordpress.com Kiéhezettek - kritika
Hogyan tudunk kötődni egy húszabáló gombával fertőzött lányhoz, hogyan tudunk együtt gondolkodni vele és hogyan tudjuk helyeselni a végső döntését? Könnyen.
mokiszin