Cikkek, elemzések, portrék, interjúk

Téma Oldal Cikk Szerző
Curtiz (2018)
 
contextus.hu Topolánszky Tamás Yvan: “Az a jó, ha egy rendező nem rápaszírozza magát a filmjére, hanem hagyja a történetet kiteljesedni”
A Casablanca rendezője, Michael Curtiz, vagyis Kertész Mihály a főszereplője annak a magyar filmnek, amely idén először lesz látható a hazai mozikban a Klasszikus Film Maratonon. A bemutató kapcsán beszélgettünk a Curtiz című film alkotópárosával, Topolánszky Tamás Yvan rendezővel és Sümeghy Claudia producerrel.
Curtiz (2018)
 
www.glamour.hu Legfontosabb a hitelesség - interjú a Curtiz című film producerével
"A film több díjat is begyűjtött már, köztük tavaly a montréali filmfesztiválon a legjobb filmnek járó díjat is. Számítottak ilyen sikerre? Nem mertük remélni, ráadásul kissé stresszelt az itthoniak várakozása. A-listás fesztiváloknál a babérkoszorút a részvételért is megadják, ezt hívják official selectionnek. Nehéz bekerülni a több ezer nevezett film közé – már az komoly elismerés, hogy az official selectionben lehetünk. Furcsa módon, első filmesként nem az első filmes-kategóriába tettek, pedig nevezéskor ezt jelöltük be..."
Curtiz (2018)
 
welovebudapest.com HOLLYWOOD BUDAPESTRE KÖLTÖZIK: CURTIZ – A MAGYAR, AKI FELFORGATTA HOLLYWOODOT
Az amerikai filmművészet, azon belül is Hollywood klasszikus korszakának egyik legnagyobb hatású filmalkotása a Budapesten született Michael Curtiz (vagy ahogy itthon inkább ismerik: Kertész Mihály) Casablanca című mozija, amiben Ingrid Bergman és Humphrey Bogart volt a két főszereplő. Azon túlmenően, hogy a Casablanca a valaha született egyik legjobb noir, a háborúellenes filmek között is bérelt helye van. Utóbbi vonásáról szól a CURTIZ – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot, az előbbit pedig a hangulat, a filmezési stílus szállítja.
Curtiz (2018)
 
www.magyarhirlap.hu Gyalázatos gazember vagy zseni
A CURTIZ – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot nem mentes az elsőfilmes hibáktól – Topolánszky Tamás Yvan filmje az apró finomságaiért azonban dicséretet érdemel
Curtiz (2018)
 
artnews.hu „Levetkőzni a büszkeséget” – CURTIZ – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot
A filmtörténet egyik legismertebb, romantikus, háborús filmjének rendezéséért, a Casablancáért Oscar-díjat kapott alkotónkról szóló alkotás éppen ennek a filmnek a születési körülményeit meséli el az adott politikai, gazdasági és társadalmi viszonyok arra, és személyes életére gyakorolt hatását a rendező szemszögéből, leginkább metakommunikációs eszköztárán keresztül.
Curtiz (2018)
 
nepszava.hu Legendás ember a legendában – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot
A Casablanca világhírű alkotójáról, Kertész Mihályról készítette első mozifilmjét Topolánszky Tamás Yvan. Bölcs döntések sorozata.
Curtiz (2018)
 
24.hu Egy magyar filmrendezőn múlt, hogy milyen véget ér a második világháború?
Kertész Mihály/Michael Curtiz klasszikusáról, a Casablancáról szóló új magyar mozi fekete-fehérrel, kétnyelvűséggel, történelmi jelleggel riogatja a nézőket, pedig nagyon is érdemes esélyt adni a filmnek. Curtiz, kritika.
Curtiz (2018)
 
port.hu CURTIZ – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot - Hogy ért véget a Casablanca?
Ott áll Kertész Mihály meg az egész stáb, és nem tudja, hogyan fejezze be a filmtörténet leendő klasszikusát, hogyan legyen a film elég hazafias, és mit csináljon hirtelen felbukkant lányával.
Curtiz (2018)
 
www.prae.hu EGY NEHÉZ EMBER CASABLANCÁBAN
A magyar származású Michael Curtiz alias Kertész Mihály számos filmklasszikussal ajándékozta meg a közönséget, ezek közül is a legismertebb a Casablanca, amelynek tragikomikus gyártástörténetét és ezzel összefüggésben Kertész személyes drámáját Topolánszky Tamás örökítette meg Curtiz című filmjében.
The Fanatic (2019)
 
kritikairoda.blog.hu The Fanatic kritika
Nem a legújabb, The Fanatic című filmje lesz John Travolta nagy visszatérése, s ezzel még eléggé finoman is fogalmaztam.
Bogár Bence
Curtiz (2018)
 
kritikairoda.blog.hu Curtiz - A magyar, aki felforgatta Hollywoodot kritika
Meglepően jó a Kertész Mihályról, valamint a Casablanca forgatásáról szóló életrajzi film. Noir-kedvelőknek kötelező!
Bogár Bence
They Shall Not Grow Old (2018)
 
magyarnarancs.hu Fiatal arcok
A compiègne-i fegyverszünet 100. évfordulóját kísérő ünnepi produkciók egyik legérdekesebb darabja kétségtelenül az új-zélandi rendező, Peter Jackson dokumentumfilmje volt. A francia kisvárost övező erdőben, egy vasúti kocsiban 1918. november 11-én írták alá a fegyvernyugvást garantáló dokumentumot a nyugati front szemben álló feleinek képviselői. A brit közszolgálati csatorna, a BBC Two pedig éppen száz évvel később tűzte műsorára Jackson munkáját, a jobb híján dokumentumfilmként aposztrofált They Shall Not Grow Oldot. Kérdés persze, hogy mennyiben tekinthető A Gyűrűk Ura trilógia rendezőjének alkotása dokumentumfilmnek egyáltalán. Bár kétségtelen, hogy csupa eredeti felvételből áll a They Shall Not Grow Old (a cím Laurence Binyon jól ismert háborús verséből származik, és körülbelül azt jelenti: „Ők nem öregszenek meg”), ám ezeknek a felvételeknek a nagy része manipulált formában kerül a nézők elé. Igaz, ezúttal a manipuláció célja épp a hitelesség fokozása, az eredeti filmkockákon rögzített valóság átélhetőbbé tétele, tehát nem valami újat igyekeztek a készítők belevinni a régi képekbe, hanem azt akarták felszínre hozni belőlük, ami mindig is bennük volt.
Apocalypse Now (1979)
Apokalipszis most
kritikairoda.blog.hu Apokalipszis most - A végső vágás kritika
Francis Ford Coppola 40 éves klasszikusa, az egyik legjobb háborús eposz, az Apokalipszis most visszatért a mozikba!
Bogár Bence
Gisaengchung (2019)
Élősködők
tett.merce.hu Bong Joon-ho: Parasite – a neoliberalizmus legfelsőbb foka
Bong Joon-ho (Dél-Korea) „Parasite” c. filmje a mai kapitalizmus szélsőségesen egyenlőtlen társadalmainak kíméletlen, gyilkos humorú portréja. A film két család, „gazdagék” (Park) és „szegényék” (Kim), kapcsolatának története: hogyan válik az utóbbi család minden egyes tagja az előbbiek háztartási alkalmazottjává, a hazugságok folyamatosan fonódó hálójával elmozdítva összes elődjüket a háztartásban. A hazugságok persze katasztrófához vezetnek. A film diagnosztikus értéke abban van, ahogy a katasztrófában vízió-szerűen megnyilvánul milyen relációk is kötnek össze minket ebben a „társadalomban”: hol és merre tartunk?
Éloge de l'amour (2001)
A szerelem dicsérete
www.filmtett.ro Az önreflexió után: a történet előtt, a képek között, a szavak mögött
"Hány dimenziója lehet egy filmnek? A mozivászonnak önmagában hat: a képkivágás oldalai felé nyitó négy irány, az, ami a látható kép előtt van, és az, ami mögötte. Ez utóbbi kettő a filmen mutatott történetnek idővonatkozásban is szerves része, hisz amit előbb láttunk, az értelmezheti a későbbieket, amit pedig később látni fogunk, az elé várakozással nézünk."
It: Chapter Two (2019)
Az: Második fejezet
popcornproject.hu Az - Második fejezet kritika
A folytatás mondhatni igazán megalomán lett, 169 perces játékidejével talán új csúcstartó a műfajon belül. Ugyanakkor hiába a hosszú játékidő, a műfaji arányok alaposan felborultak a horror kárára. Mert ugyan brutalitás, vér és ijesztgetés most is van bőven, de sem mennyiségében, sem minőségében nem ér fel elődjéhez. Itt a minőség alatt természetesen nem a technikai kivitelezést kell érteni, mert az pazar, hanem a feszültség rövidségét vagy éppen annak totális hiányát. Mi több, a félelemkeltés sokszor önismétlő is: a visszaemlékezésekben egy csomó idő elmegy annak bemutatására, hogy Pennywise, a bohóc hogyan hozza rá a frászt másodszor is a kölykökre. Mindezeknek megvan persze a maguk funkciója, mivel hőseinknek a saját félelmeikkel kell szembenézniük, de nem lett volna egyszerűbb az első részhez nyúlni?
It: Chapter Two (2019)
Az: Második fejezet
www.filmtett.ro Az-e Az?
"Sok kérdés lebegett a levegőben (a túltolt mennyiségű piros lufi mellett) az Az 2. premierje előtt. Sikerül-e a kifejezetten kellemesre sikerült első rész színvonalát hoznia a folytatásnak? Szerepel-e majd legalább egy kicsit többet és zajorkán-kíséret nélkül az első fejezet fénypontja, a Pennywise-t alakító Bill Skarsgård? És miért majdnem három órás ez a nem tévé-, hanem mozifilm?"
Curtiz (2018)
 
www.filmtett.ro Nekünk megmarad Curtiz
"A Curtiz a felszínen Hollywood egyik legjobb filmjének forgatásáról, a felszín alatt pedig az egyik leghíresebb magyar-amerikai rendező lélekrajzáról szól."
Angyali üdvözlet (1984)
The Annunciation
www.filmtett.ro Gyerekjáték
"Jeles András harmadik (bemutatás szerint második) nagyjátékfilmjében nem kortárs társadalmi nihilizmust (A kis Valentino, Álombrigád), hanem lételméleti világdrámát rendezett: a Madách-féle Az ember tragédiáját tízévesekkel ültette vászonra. Ám experimentalizmusán és az álom motívumának felhasználásán nem változtatott, miképpen üzenete komorságán sem."
Postřižiny (1981)
Sörgyári capriccio
divany.hu Magda Vásáryová: Mi még úgy éltünk, hogy elképzeléseinknek gátat szabott a vasfüggöny
Mariska „aranyszín hajzuhataggal végigkerékpározik egy szendergő világon (korszakon?), amely mintha ablakszemek, zárt spaletták mögött fuldoklana vagy leskelődne” – írja Dániel Ferenc az 1988-as Filmvilágban. Magda Vásáryová a valóságban sem más, valódi megtestesült Mariska, az a mosolygós, derűs nő, aki minden egyes mozdulatával színt hoz az életbe – ahogy a Sörgyári capriccióban is láttuk. A színésznőt a szeptember 4–11-ig tartó 3. Budapesti Klasszikus Film Maraton alkalmából kérdeztük.
ChrisAdam
Angel Has Fallen (2019)
Támadás a Fehér Ház ellen 3.: A védangyal bukása
popcornproject.hu Támadás a Fehér Ház ellen 3.: A védangyal bukása kritika
A Támadás a Fehér Ház ellen 3. – A védangyal bukása beváltja azt, amit ígér: olcsó, egyszeri szórakozást az arra fogékonyak számára. Aki bírja a közepesen gagyi akciófilmeket és nincsenek nagy elvárásai a műfajjal szemben, az nyugodtan tegyen vele egy próbát. A többiek inkább nézzék meg még egy az első részt, vagy valami jobbat.
Untouchable (2019)
 
www.filmtekercs.hu A Harvey Weinstein botrány története - Untouchable
"...a Weinstein testvérek hogyan váltak a független filmek messiásaivá, hogyan lett a Miramax a Disney kiváltságos helyzetben lévő alstúdiója, és miként hozta létre Harvey a tökéletes Oscar-kampány receptet, amivel még a Szerelmes Shakespeare is le tudja győzni a Ryan közlegény megmentését. A kontextus sokat segít a férfi hatalmi pozíciójának megértésében, aki nem alaptalanul gondolt Los Angeles királyaként magára, és aki gyakorlatilag teljhatalmú úrként tudott dönteni fiatal színésznők felemeléséről és eltaposásáról – attól függően, hogy mennyire ellenkeztek."
Ema (2019)
 
www.filmtekercs.hu Nyíltan felvállalt provokáció - Ema
Sátáni táncos horror a Jackie és a No rendezőjétől... Egy félresikerült örökbefogadás körül bonyolódik Pablo Larraín őrült táncfilmje, az Ema azonban a polgárpukkasztó felszín alatt nagyon is átérezhető problémákról és tabukról beszél.
It: Chapter Two (2019)
Az: Második fejezet
kritikairoda.blog.hu AZ: Második fejezet kritika
Az AZ: Második fejezet során kiderül, hogyan végződik a nagy összecsapás a vesztesek klubja és a gonosz bohóc között.
Bogár Bence
It (2017)
Az
kritikairoda.blog.hu AZ kritika
Holnaptól végre mozikban az AZ második fejezete, előtte azonban idézzük fel a remekül sikerült 2017-es első filmet is!
Bogár Bence
www.filmtekercs.hu Begombáztak a Grimm testvérek – Carnival Row
Mindenki megnyugodhat – ha már az Amazon nem tud –, van élet a Trónok harca után. Na, meg A Gyűrűk Ura előtt. Ja, és persze a Downton Abbey mellett is. És bár írásban „élet”, kiejtve úgy hangzik, Carnival Row. Ami a valóságban a 19. század, az Burgue különös országának a hetedik. És amit manapság migrációs válságnak titulálnak, nos azt az alternatív viktoriánus kor polgárai, de legfőképpen politikusai is annak hívják. Az emberek pedig épp olyan kapzsik, mint a történelem során bármikor. A tündérek világát előbb kizsákmányolták majd magára hagyták. A pusztításnak a nagy háború vetett véget. A béke azonban vágyálom, hiszen a harcok helyét a diszkrimináció és meghurcoltatás vette át.
Curtiz (2018)
 
www.filmtekercs.hu Magyar Filmhét 2019: Nekünk mindig megmarad a Casablanca – Curtiz
Mi volt a Casablanca titka, és ki is volt a Michael Curtiz néven világhírűvé vált Kertész Mihály? Topolánszky Tamás Yvan tévéfilmje határozott stílusban mutatja be a világ egyik leghíresebb filmjének születését.
1922 (2017)
 
kritikairoda.blog.hu 1922 kritika
Az 1922 egy nyers, rideg és könyörtelen élmény: a Netflix filmje egyike a legkomorabb King-adaptációknak.
Bogár Bence
Gerald's Game (2017)
 
kritikairoda.blog.hu Bilincsben kritika
A Bilincsben (Gerald's Game) feszült és nyugtalanító thriller és kamaradráma egyszerre - méghozzá nem is akármilyen!
Bogár Bence
Carrie (2013)
 
kritikairoda.blog.hu Carrie kritika
A 2013-as Carrie egyértelműen alulmarad Brian De Palma klasszikusával szemben, hiába játszik jól Chloe Grace Moretz.
Bogár Bence
Once Upon a Time in... Hollywood (2019)
Volt egyszer egy... Hollywood
index.hu Ezt a mesét senki más nem tudná így elmondani
A Volt egyszer egy… Hollywood egy végtelenül szomorú film, egy letűnt kor lenyomata, amiben karrierjük végén haláltáncoló férfiak próbálnak kapaszkodni a szakadék széli sziklába, miközben a saját gyarlóságuktól és a küszöbön álló, világot rengető változásoktól egyre jobban izzad a tenyerük, és maguk sem tudják, hogy ők csúsznak, vagy a bolygó forog tovább nélkülük. Egy ráérős szenvedés, ami hosszú holtjátékok után borzasztó erőszakba, majd egy szentimentális befejezésbe torkollik.
Once Upon a Time in... Hollywood (2019)
Volt egyszer egy... Hollywood
mandiner.hu Volt egyszer egy Hollywood: ez Tarantino mesterműve
Csak egy régi szerelmén merengő művész tudja így felidézni egykori kedvesének minden apró mozzanatát.
Joker (2019)
 
www.filmtekercs.hu Batman nem ment meg minket – JOKER
Todd Phillips eredetmozija, a Joker igazi reveláció, melyben a címszereplő, Joaquin Phoenix az őrült bohóc máza alatt annyi érzelmet facsar ki belőlünk, amennyit a kultikus gonosz szerepében előtte senki: nyugtalanságot, szánalmat és együttérzést. Phoenix a döbbenettől kezdve a megvetésen át az empátiáig mindenféle reakciót kisajtol belőlünk. A kegyelemdöfést a film apokaliptikus, pesszimista társadalomképe veszi be. A Jokerré válás a film valóságában egy elkerülhető folyamat, de a társadalom megfeledkezik gondoskodni Arthurhoz hasonló elesettjeiről. Ezt a Jokert mi teremtettük.
J'accuse (2019)
 
www.filmtekercs.hu Dreyfus kapitány én vagyok – J’accuse
Hogyan és miért történt a hírhedt Dreyfus-per, és mi a százhúsz évvel ezelőtti hecckampány üzenete a ma és Roman Polanski számára? A J’accuse provokatív kérdésfelvetései könnyen feledtetik a laposabb megoldásait is. Roman Polanski, mint ember, az egyik legvitatottabb megítélésű kortárs művész, hiszen 1977-ben megszökött az amerikai igazságszolgáltatás elől, amikor elítélték egy kiskorú megrontásáért. Azóta csak olyan országokban mutatkozik, ahonnan nem adják ki őt az Egyesült Államoknak – nem meglepő módon a Velencei Filmfesztiválon sem jelent meg személyesen új filmje világpremierjén.
American Factory (2019)
 
444.hu American Factory
"Valahogy így kell elképzelni a munkásosztály utolsó napjait" A bezárt GM gyár helyén egy kínai milliárdos nyitott egy új gyárat....
Ad Astra (2019)
Ad Astra - Út a csillagokba
www.filmtekercs.hu Nyolcadik utas: az apám – Ad Astra: Út a csillagokba
Brad Pitt hosszú évek tunyasága után az idei nyár legforróbb címeihez adta a nevét: miután Tarantino Hollywood-fétismozijában farkasszemet nézett a Manson-klánnal, James Gray saját forgatókönyvéből készített sci-fijében, az Ad Astrában csúszik le a világűr torkán. A Fox berkein belül forgott Ad Astra a nagybetűs rizikóprojekt. Napjaink stúdiófilmjeit szemlélve az már önmagában párját ritkító hírnek számít, ha 100 millió dollárnyi büdzsét pumpálnak egy saját kútfőből megálmodott szerzői alkotásba, pláne, ha azt az ember helye a világmindenségben és egyéb absztrakt marhaságok foglalkoztatják.
Marriage Story (2019)
 
www.filmtekercs.hu Kit választanál: Scarlett Johanssont vagy Adam Drivert? – Marriage Story
A Marriage Story Noah Baumbach eddigi legérettebb filmje, amelyben két sztárszínésszel, Scarlett Johanssonnal és Adam Driverrel játszatja újra a saját házasságának végét. Baumbach filmjének fő kérdése, hogy a házasság végén mi lesz a családdal akkor, ha éppen az eltérő életcélok és az önbeteljesítés önző vágya miatt bomlott fel a kötelék. Fent lehet-e tartani a boldog közeget egy kisfiú számára? Lehet-e még családnak nevezni valamit úgy, hogy a két szülő az ország két végében él, és tökéletesen különböző tervekkel rendelkezik?
www.filmtekercs.hu Hatalmas saller az amerikai álomnak - On Becoming a God in Central Florida
A sorozat egyértelműen fekete komédia, de a szereplői nemcsak nevetségesek, hanem végtelenül tragikusak is. A hangvétel és a karakterábrázolás leginkább a 2017-es Én, Tonyára emlékeztet, ahol a lecsúszott amerikai suttyók kínlódását látni egyszerre nevettető és gyomorszorító. Valószínűleg az On Becoming a God in Central Florida fogadtatása pont ezért hasonlóan megosztó lesz, mint a Tonya Hardingról szóló életrajzi filmé, mivel lehet a szereplők degradálása és a viccek mögött rejlő empátia mellett is érvelni.
The Other Side of the Wind (2018)
 
www.es.hu Volt egyszer egy… Hollywood - A szél másik oldala. Francia–iráni–amerikai film. Rendező: Orson Welles
Nem csak Tarantino iratkozhat be a Mesterhez tanulni, hanem minden mai filmkészítő. Mert A szél másik oldala frissebb, eredetibb és modernebb (ha ennek a szónak maradt még értelme), mint bármelyik mostani mozgókép. Legföljebb azokhoz hasonlítható, akiket Welles megidéz: Godard-hoz, Antonionihoz, Bertoluccihoz. S az írókhoz: Orson Welles kedves Shakespeare-jéhez, akinek oly sok darabját megfilmesítette, s Hemingwayhez, akihez hősét, a John Huston játszotta veterán filmrendezőt hasonlította.
The Shining (1980)
Ragyogás
kritikairoda.blog.hu A ragyogás kritika
A ragyogás 1980-as verziója Stanley Kubrick mester egyik legjobb rendezése, amiben Jack Nicholson hatalmasat alakít.
Bogár Bence
The Kitchen (2019)
A bűn királynői
kritikairoda.blog.hu A bűn királynői kritika
A bűn királynői története csapongó, nem túl alapos. De hangulata remek, meg ott van Elisabeth Moss is nem utolsósorban!
Bogár Bence
www.filmtekercs.hu Láttál már japán pornót? Így készült! - The Naked Director
Ilyen lenne a Breaking Bad, ha Heisenberg Jessie Pinkman helyett egy pornósztárral kezdett volna együtt dolgozni. A sztori a 80-as évek Japánjában, az ötvenes évek óta tartó gazdasági csoda utolsó évtizedébe és a pornófilm-gyártás őskorába kalauzol minket. Ilyenkor még nem ismerték a mai formában látható felnőtt filmeket, csupán bini-bonnak nevezett cenzúrázott szexlapok és magnókazettára rögzített szexhangok léteztek. Továbbá nagy sikere volt az úgynevezett ero (erotikus) videóknak, amikben kizárólag nők szerepeltek, mivel a férfiak nem kívánatos látványosságot jelentettek a túlnyomórészt férfiakból álló közönség számára.
Ready or Not (2019)
Aki bújt
akritizator.blog.hu Egy igazán rosszul sikerült esküvő
Alex és Grace életük nagy napjára készülnek. Alex dúsgazdag családjának rezidenciáján, a kissé furcsa családtagok társaságában kimondják a boldogító igent, majd boldogan élnek, míg meg nem halnak. Elnézést, ez egy másik film lenne. Itt ugyanis a férj családjának rendhagyó szokásából adódóan a nászéjszakán a menyasszonynak egy különös, és különösen véres játékban kell a saját életéért küzdenie.
Peterloo (2018)
 
magyarnarancs.hu „A harag nemcsak hogy elkerülhetetlen, de elfojthatatlan is” - Peterloo (2018)
Újságíró: Forgatókönyv nélkül kezd neki, és a színészekkel való több hónapnyi próba alatt áll össze a film? Mike Leigh: Természetesen! Már csak azért is, mert ez az egyetlen módja a filmkészítésnek, amit ismerek. Nyilvánvalóan a statisztákra ez a módszer nem vonatkozik, csak a színészekre. Hat hónapon át próbáltam a színészeimmel, mielőtt leforgattuk volna a Peterloo első jelenetét. És mindezt még egy jó néhány éves kutatómunka is megelőzte. Amikor ezzel megvoltunk, jöttek a színészek, ők is elvégezték a maguk dolgát, felépítették a szerepüket, improvizáltak, ahogy az már csak a filmjeimnél lenni szokott. Kitelepülünk a leendő helyszínekre, és ott dolgozzuk ki a színészekkel a jeleneteket. Nálam ez a szokásos ügymenet.
Once Upon a Time in... Hollywood (2019)
Volt egyszer egy... Hollywood
www.magyarszo.rs Igazság és igazságosság
Ez a háromfelvonásos mozi látszólag alig, vagy egyáltalán össze nem illő cselekményszálakból áll, amelyek közül ráadásul néhány igazodik a történelmi faktumok szövevényéhez, némelyik pedig magasról tesz azokra. Egyrészt itt van Rick Dalton (Leonardo Di Caprio, élete egyik legjobb szerepében), a saját valahai tévékarakteréről lecuppanni képtelen, kiégéshatáron álló színész, aki minden westernfilmben a rosszfiút játssza. Itt van Cliff Booth (Brad Pitt), a kaszkadőrje, aki ennél azért jóval több: útitárs, sofőr, támasz. És itt van a mellékszálként futó Sharon Tate (Margot Robbie) meséje, aki az épp szakmai csúcsán álló Roman Polanski oldalán költözik Hollywoodba – pont Rick Dalton szomszédságába. A Ponyvaregény szerkezetét fejezetcímek és kapaszkodók nélkül megidéző rizóma ez, amely csak a film legvégén áll össze egyetlen hatalmas egésszé – akkor azonban filmtörténetet ír. Tarantino méltán emlegeti legszemélyesebb alkotásaként a Volt egyszer egy Hollywoodot: telepumpálta gyönyörűen épülő utalásokkal, hogy szerinte mi a mozgókép, és még a sokszor nekiszegezett támadás is elhangzik (természetesen a rosszfiúk szájából), miszerint a filmek a felelősek az erőszakért.
Once Upon a Time in... Hollywood (2019)
Volt egyszer egy... Hollywood
dunszt.sk Ja, és a címben a …! - Volt egyszer egy... Hollywood
Midőn e sorokat róvom, jött a hír, hogy Peter Fonda 79 évesen meghalt. Sok szerepe közül az Easy Rider vitathatatlanul a legfontosabb. Elmondtam már, írtam is, mégis idekívánkozik: huszonéve Tokióban egy Sundance producerszemináriumon beszélgettem vele pár szót egy fogadáson, mondtam, Budapestről jövök, 12 éves voltam, mikor láttam a Szelíd motorosokat, és megváltoztatta az életem. Nagybani japán producerrel beszélgetett éppen, mikor tényleg csak egy koccintásra odamentem pezsgőspohárral a kézben: „mit mondott, fiatalember?, Budapest? Magának azt tudnia kell, hogy nem csak Lazlo Kovaksz (Kovács László – operatőr) volt magyar a stábban, de az egész kameracsapat is. Azok az emberek mind 1956-ban hagyták el a maguk városát, országát. És azoknak az embereknek a szabadságvágya éppúgy benne van abban a filmben, mint Dennisé, Jacké, vagy az enyém.” Tökéletes mondat, ütemvesztés nélkül... Mert a filmben, mint ahogyan a valóságban is, a szabadságvágy igencsak fontos dolog. Kár, hogy Tarantino ez alkalommal elfeledkezett róla, a szabadságvágyról, a film lehetséges felszabadító erejéről.
Sátántangó (1994)
 
dunszt.sk Megújuló Sátántangó, visszaszivárgó hetvenes évek
Tarr komoly. Komoly és csökönyös. Kitartó. Önemésztően fitt. Hosszútávfutó. Kompromisszummentes. Végigfutja, nehezített pályán is, mint egy mezítlábas etióp. Alkatilag is. Szíjjas, vékony. Következetes. Ideje hosszú, lassú idő. „Mi a filmrendező munkájának a lényege? Az idővel való szobrászkodás. Akár egy szobrász, aki vesz egy márványtömböt, és rendelkezzék jövőbeni formájának képzetével, mindent elvesz belőle, ami nem oda tartozik. A filmrendező vesz egy időtömböt, a létezés tényeinek hatalmas adagját, és elveszi belőle azt, amire nincs szüksége, és csak azt őrzi meg, ami a filmkép része lesz.” Andrej Tarkovszkij mondta ezt, és sokan azt hiszik, ilyesmi a kulcsa Tarr és Tarkovszkij rokoníthatóságának.
Ready or Not (2019)
Aki bújt
kritikairoda.blog.hu Aki bújt kritika
Az Aki bújt című film egyik legnagyobb erőssége, hogy nem veszi túl komolyan magát. Ötletesen véres horror-szatíra!
Bogár Bence
Frontera Verde (2019)
Green Frontier
www.filmtekercs.hu A Paradicsom Pokla – Green Frontier
A Green Frontier (Frontera verde) egyszerre misztikus és valódi, fennkölt és mocskos – mintha a True Detective Dél-amerikai testvérét látnánk. ... nem véletlenül szerződtették le Ciro Guerrát, az Oscar-jelölt A kígyó ölelése és a szintén csodálatos Az átkelés madarai rendezőjét. Igaz, Guerra csak az első részt rendezte, de ott olyan szépen kijelölte az utat kollégái előtt, hogy hét epizóddal később is azt érezni, egy újabb Guerra-mozit láttunk. Mert benne van minden, amit a rendezőtől megszokhattunk: a természet ereje, a törzsi kultúra, a miszticizmus, a vallás, a kultúrák együttélése – amit olyan lenyűgöző, szuggesztív képeken át közvetít, amilyenekre mostanában nem sokan képesek.
Monos (2019)
 
www.filmtekercs.hu Felhők közé bújt a félelem – Monos
Egy húsbavágóan releváns problémáról, a gyermekkatonaság alkalmazásának kegyetlen gyakorlatáról készítette legújabb filmjét Alejandro Landes. A Monos azonban nem csak emiatt, de a téma egyedi megközelítése miatt is különösen fontos alkotás.