Cikkek, elemzések, portrék, interjúk

Téma Oldal Cikk Szerző
The Night House (2020)
Éjszaka a házban
www.pcguru.hu Éjszaka a házban
Az Éjszaka a házban jóval több mint fordulatos vagy félelmetes alkotás. Gyönyörűen dolgoz fel egy egzisztenciális válságot, épp ezért fogunk rá emlékezni évek múltán is.
The Night House (2020)
Éjszaka a házban
hu.ign.com Az elengedés horrorja
Kiválónak azért kiváló, mert olcsó ijesztgetések és szellemeffektusok helyett lassan építkezik, hagyja kiforrni a karaktereket, egészen pontosan Beth karakterét, kinek bőrében a nagyszerű Rebecca Hall a gyász majdnem minden lépését bemutatja, hogy aztán szépen, fokozatosan telepedjen rá a rémület hosszú, atmoszférával rendesen megpakolt jelenetek formájában, melyek addig-addig nyújtják a feszültséget, míg az idegeink cérnavékonyra nem nyúlnak, hogy aztán még kicsit tovább gyalulják őket.
Zalaba Ferenc
Volt egyszer egy képregény (2021)
 
roboraptor.24.hu Egyszer volt, hol nem volt, ennyi volt?
Mindig örömteli esemény, amikor egy itthoni geek kultúrához köthető mű lát napvilágot. A popkultúrához ismeretterjesztő szándékkal, vagy egyenesen akadémikus igényességgel közelítő könyvekkel már egészen jól állunk, legyen szó akár fantasztikus művek pedagógia (pl. Nevelj jedit), gazdasági szemszögű elemzéseiről, vagy éppen a hazai képregénykutatás aktuális állását tükröző tanulmánykötetekről. Filmek terén már más a helyzet. Ezen hivatott változtatni a Volt egyszer egy képregény című dokumentumfilm, ami tévéműsorokhoz inkább passzoló hosszából is fakadóan nem tud elég mélyre ereszkedni akár történeti, akár tematikai síkjairól beszélünk, de a képregénykultúra virágzására csak mostanában ráeszmélő nézőknek megfelelő gyorstalpaló lehet.
Szindbád (1971)
 
www.mmalexikon.hu Szindbád (Filmlexikon szócikk)
A Szindbád a mentális utazás-filmek (Alain Resnais: Tavaly Marienbadban [L'année dernière à Marienbad, 1961]; Szabó István: Tűzoltó utca 25., 1973) közé sorolható, amelyek a hagyományos pikareszkekkel ellentétben nem a fizikai akcióra, hanem az elmén keresztül az időben tett utazásra helyezik a hangsúlyt, elmosva a határvonalat jelen és múlt, képzelet és valóság között.
Tenebra
Druk (2020)
Még egy kört mindenkinek
f21.hu Fabula tanulság nélkül – Még egy kört mindenkinek – Filmajánló
Thomas Vinterberg Oscar-díjas filmje, a Még egy kört mindenkinek aktuális témát dolgoz fel, megkapó formai megoldásokkal. A 21. század harmadik évtizedének elején már megingás nélkül kijelenthetjük, hogy a mozgókép sikeresen elfoglalta méltó helyét a művészeti ágak között. A lekicsinylő, egyszerűsítő és ostobán megbélyegző vélemények helyét fokozatosan átvették a pozitív visszajelzések. Immár senki nem vonhatja kétségbe: a film nem csupán szórakoztató, de társadalomformáló erővel is rendelkezik.
A feleségem története (2021)
The Story of My Wife
www.filmtett.ro Megszeretni az örök vonulást
A hiányok filmje Enyedi Ildikó grandiózus Füst Milán-adaptációja. A férfiból a bizalom, a nőből az elköteleződés iránti igény, a moziból pedig a nüanszok hiányoznak.
www.filmtett.ro „Fontosnak tartjuk, hogy a filmtörténetünk újra az általános műveltség részévé váljon”
Interjú Ráduly Györggyel, az NFI – Filmarchívum igazgatójával A szeptember 21. és 25. között futó Budapesti Klasszikus Film Maraton mellett az elveszett magyar filmkincseket felkutató Hungarika Projektről, a régi és új magyar filmeket streamelő Filmioról, a magyar film 120 évét áttekintő Nagylátószög kiállításról, valamint kínai Jancsó-retrospektívről, egy Washingtonból előkerült kolozsvári némafilmről, és a hangosfilmet angolul köszöntő Horthy Miklósról is beszélgettünk a Filmarchívum igazgatójával.
Természetes fény (2021)
Natural Light
www.szeretlekmagyarorszag.hu „Mocskos egy feladat ez” – kibeszéletlen magyar sorsról forgatott filmet Nagy Dénes
A mozikban a Berlinálén Ezüst Medve-díjat nyert Természetes fény, ami akkor üt igazán, ha úgy ülünk be rá, hogy félretesszük a klasszikus háborús filmekkel kapcsolatos elvárásainkat.
Schumacher (2021)
 
www.szeretlekmagyarorszag.hu Egy legenda élete és tragédiája – a Schumacher-dokumentumfilm szépségei és hibái
A Schumacher című Netflix-dokumentumfilm egy egyértelmű fejlődéstörténet egy egyszerű német srácról, aki a sportvilág királya lett. Kisebb-nagyobb aránytévesztések miatt azonban mégsem lett tökéletes produkció.
A legjobb dolgokon bőgni kell (2021)
Things Worth Weeping For
www.szeretlekmagyarorszag.hu Párhuzamos hullámok találkozására várva
Grosan Cristina filmjén lehet nevetni, elszomorodni, de legfőképpen elgondolkodni azon, hogy milyen életet élünk, milyen életet szánunk másoknak és mi kell ahhoz, hogy úgy legyünk boldogok, ahogy nekünk a legjobb.
A legjobb dolgokon bőgni kell (2021)
Things Worth Weeping For
www.szeretlekmagyarorszag.hu Harmincasok, ha útjukat keresik, és azt filmvászonra álmodják
Beszélgetés Rainer-Micsinyei Nórával és Stalter Judittal A legjobb dolgokon bőgni kell című filmről. Lájkolós világunkban azon őskövületekhez tartozom, akinek a „tetszik” vagy „nem tetszik” önmagában semmitmondó kategória, főleg, ha művészetről, például filmről van szó. Különösen igaz ez az olyan filmek esetében, mint Grosan Cristina első alkotása, amelynek inkább hangulata, életérzése, szemlélete van, mint sztorija. A premier előtti vetítés után beszélgettünk a filmről Rainer-Micsinyei Nórával, a film főszereplőjével, aki egyben társ-forgatókönyvírója is, valamint Stalter Judit producerrel.
A feleségem története (2021)
The Story of My Wife
www.szeretlekmagyarorszag.hu Egy film a gyilkos féltékenységről
Füst Milán 1942-es nagyregényének filmre vitele a Testről és lélekről Oscar-jelölt rendezője, Enyedi Ildikó régi álma volt, az álmokat pedig valóra kell váltani.
www.filmtekercs.hu Amit nem bocsátanak meg a választók – Politikusok szexbotrányai a filmekben
Egy félrelépés nem feltétlenül vezet a házasság végéhez, de szinte garantáltan földbe döngöl egy politikai karriert. A kedélyeket borzoló és viccek sokaságát ihlető szexbotrányok leghíresebb példája az egykori, amerikai elnök, Bill Clinton és Monica Lewinsky afférja, ami az American Crime Story frissen debütáló legújabb évadjában kerül terítékre. Bár az FX sorozata dolgozza fel először a lemondáshoz vezető esetet, a Clinton-ügy és más hasonló botrányok is megihlették már korábban a filmkészítőket.
A feleségem története (2021)
The Story of My Wife
www.puliwood.hu A feleségem története - Kritika
A veszélyesen hömpölygő ár, ami mindent elsodor; a víztömeg, melynek minden cseppje egyenként szemlélve is ugyanolyan gyönyörű, mint maga a hullám. Az élet hét fejezetben: küzdés, szerelem, féltékenység, fájdalom, társadalmi különbségek, belenyugvás és amivé mindez tesz bennünket. Enyedi Ildikó filmje szellemes, érzékeny és aprólékos, hisz az ördög mindig a részletekben rejlik. Képtelenség lenne egy-egy pozitívumot kiemelni, mivel A feleségem történetében minden mozzanat a következőt szolgálja: komótos ütemben kirajzolódó - közel - kerek egész.
Quo vadis, Aida? (2020)
 
www.puliwood.hu Quo vadis, Aida? - Kritika
Egy értelmetlen népirtás balladája. A boszniai háború a 90-es évek legvéresebb európai hadi konfliktusa volt. Számos bosnyák város a mai napig őrzi az összecsapások nyomát, a házakat lövésnyomok borítják, de nem ritka a hátrahagyott roncs sem bizonyos területeken. A srebrenicai mészárlás az egyik legtöbb áldozatot követelő esemény volt, ahol 1995 júliusában, mintegy 8700 bosnyákot végeztek ki. Ezt a történetet dolgozza fel Jasmila Zbanic Oscar-díjra jelölt alkotása.
È stata la mano di Dio (2021)
The Hand of God
www.filmtekercs.hu Maradona, a megmentő
Paolo Sorrentino új filmje, az Isten keze szokatlanul személyes történet kamaszkora meghatározó eseményeiről, a fociról és isteni megmeneküléséről.
Titane (2021)
Titán
www.filmtekercs.hu Teherbe ejtett a Cadillac, apának egy szót se!
A zseniális Nyers rendezője, Julia Ducournau új filmje, az Arany Pálma-díjas Titán egy nyomasztó és végtelenül szürreális, rémálomszerű horror a fejlődés elkerülhetetlenségéről, a szülés sötét oldaláról, az emberiség születéséről, apákról és a sportautók libidójáról. Igaz, az már korántsem biztos, hogy az ezek közötti ok-okozati viszonyok a néző számára is kiderülnek.
The man who laughs
Stillwater (2021)
 
www.filmtekercs.hu Marseille-t meglátni és beleszeretni
A Stillwater legalább annyira bátor alkotás, mint főszereplője, az oklahomai olajmunkás. A Matt Damon alakította karakter alászáll a marseille-i pokloknak, hogy kiszabadítsa gyilkosság miatt ártatlanul elítélt lányát. A megváltás azonban elmarad.
Prisoners of the Ghostland (2021)
 
www.filmtekercs.hu Két világ látványos karambolja
Vigyázzon az, aki azért indítja el a Prisoners of the Ghostlandet, hogy csak egy újabb középszerű Nicolas Cage filmmel üsse el a délutánt. Az élő mémként funkcionáló amerikai színész ugyanis csak a tizedik legőrültebb dolog ebben a stílus és műfajkavalkádban, ami sokaknak hullámvasútszerű bevezető lehet Sion Sono elborult művészi világába. És annak még csak nem is a legjobb.
Everybody's Talking About Jamie (2021)
Mindenkinél Jamie a téma
www.filmtekercs.hu Hamupipőke bálba megy
Az igaz történet alapján íródott coming-of-age musical különleges tinédzserdráma, amelyben a főszereplő vágya egészen szokatlan: drag queen szeretne lenni. Az Everybody’s Talking About Jamie története egyszerre egyedi, közben mégis univerzális, hiszen ki tudja hány fiú szenved el hasonló bánásmódot. Csak eddig keveset hallottunk róluk.
Elk*rtuk (2021)
 
hang.hu Hagyják békén a mozikat!
Nem emlékszem, hogy túl sok moziban vetítették volna Hajdú Eszter kvázi-gyurcsányista dokumentumfilmjét, a Hungary2018-at. Egy cikk akkoriban meg is jegyezte: egy-két fesztiválon leadták, de mozis forgalmazásba addig nem került. Igaz, a gyurcsányista Nyugati fény lelkendezve számolt be egy bemutatóról, amin még a Demokratikus Koalíció elnöke is tiszteletét tette. De szerencsére nem futhattunk úton-útfélen a produkcióba, amit a legnagyobb jóindulat mellett is nehéz lenne nem propagandafilmként jellemezni. Nem is érzem, hogy sok keresnivalója lett volna a valódi dokumentumfilmek, művészi igényességgel elkészített játékfilmek között.
A legjobb dolgokon bőgni kell (2021)
Things Worth Weeping For
www.filmtekercs.hu Nem a Te életed
Grosan Cristina Inkubátor Programban készült első egész estés filmje, A legjobb dolgokon bőgni kell egy generációs jelenség pontos lenyomata: gyomros a mostani harmincasoknak, kellemes kikapcsolódás a többieknek.
A feleségem története (2021)
The Story of My Wife
www.filmtekercs.hu Tényleg szeretsz?
A múlt század harmincas éveiben járunk, mikor is Störr hajóskapitány arra az elhatározásra jut, hogy megnősül. Enyedi Ildikó A feleségem története című filmjéből ismerhetjük meg házassága történetét, melyben Störr Jakab kételyek között gyötrődve, mindvégig arra keresi a választ, szerethet-e úgy egy nőt, hogy nem biztos, hogy viszontszeretik, mi több, lehet, hogy még meg is csalják?
Eltörölni Frankot (2021)
Erasing Frank
magyar.film.hu Megtudhatod, hogyan akarták eltörölni Frankot
Túlzott igazságérzet címmel három részes dokumentumfilm sorozat, és öt részes podcastsorozat készült Papp Bojána rendezésében, Fabricius Gábor Eltörölni Frankot című filmjének történelmi hátteréről. A Túlzott igazságérzet a Kádár-kor politikai pszichiátriáját dolgozza fel, a megszólalói között találunk egykori ellenzéki politikust, pszichiátert, újságírót, igazságügyi szakértőt, emberi jogi aktivistát és történészt. A dokumentumfilmeket már meg is lehet nézni.
Elk*rtuk (2021)
 
index.hu Kálomista Gábor állítja: Politikai okokból elsüllyesztenék az Elkxrtukot
Kálomista Gábor szerint el akarják szabotálni a filmjének forgalmazását
Búék (2014)
BÚÉK - Egy közös film Magyarországról
www.filmtett.ro A nép az úr? Kálmán Mátyás, Halász Júlia: BÚÉK – Egy közös film Magyarországról
A közösségi filmkészítés érezhetően teret hódít, noha ez a tér egyelőre elég szűkös. Bevonni a nézőket a filmkészítésbe, megmutatni nekik a folyamatot – és nem csak az eredményt –, résztvevővé tenni őket egy művészeti produktum létrehozásában: bátor és dicséretes tett.
V síti (2020)
Csapda a neten
marieclaire.hu Tényleg perceken múlik, hogy a maszturbáló férfiak letámadják a gyereket a neten
Három 12 éves pre-tinédzsert alakító színésznő, stúdióban berendezett 3 gyerekszoba, 10 forgatási nap és 2458 szexuális online ragadozó: a Csapda a neten című dokumentumfilm egy vizuális társadalmi kísérlet, amely ijesztő valósággá válik a két cseh rendező, a szakmailag elismert dokumentarista, Vít Klusák és alkotótársa, Barbora Chalupová alkotásában.
Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (2021)
Shang-Chi és a Tíz Gyűrű legendája
roboraptor.24.hu Shang-Chi és a gyűrűi kicsivel többek, mint egy, a kínai piacot szemközt nyaló célszerszám
A Shang-Chi és a Tíz Gyűrű legendája ugyan nem szól a tíz gyűrű legendájáról, de így is kellemes kikapcsolódást nyújt bárkinek, aki szereti a vu-hszia (wuxia) műfajában készült filmeket és persze a kínai harcművész fantasyt. Bájos Marvel eredetsztori, ami azért nem tud és nem is akar kimászni a szokásos MCU-sematikusságból. De egyáltalán kell neki?
Respect (2021)
 
www.filmtett.ro Tiszteld az életrajzokat! (just a little bit)
A színpad felől érkező Liesl Tommy első filmes próbálkozásának eredménye egy klasszikus életrajzi dráma, ahol a kronológia a legfontosabb dramaturgiai szabály, a főcél pedig a közönség elkápráztatása a hatalmas életmű bemutatásával. A Respect sok kérdést vet fel a kor politikai viszonyairól, a feketék társadalmi megítéléséről, a bőrszín kialakította zenei elitizmusról, mindent egy nő helyzetén keresztül átfogva. De a két és félórányi tömény soul és gospel valahol saját törekvéseit lehetetleníti el, hogy aztán a zene lényegéből hiányozzon a ritmus és a lélek.
Reminiscence (2021)
Új múlt
expertin.blog.hu Új múlt - Kritika
Nem kell túl mélyre ásnunk magunkat a filmes portálokon ahhoz, hogy megtudjuk, Hugh Jackman új filmje óriásit bukott és a kritikusok ízekre szedték. Már csak ezért is kíváncsi voltam rá, hogy tényleg ennyire borzalmasan sikerült-e.
Relatos con-fin-a-dos (2020)
Történetek a karanténból
www.filmtett.ro A spanyol Rumbarumbamm
Magyarországon Benedek Ágota írt humoros naplót a covid-időszakról, a spanyoloknál pedig öt díjnyertes rendező (Fernando Colomo, Alvaro Fernández-Armero, David Marqués, Miguel Bardem és Juan Diego Botto) állt össze, hogy összehozzon egy abszurd szkeccsfilmet az elmúlt másfél évünkről. Érdekes, egyenetlen színvonalú film a Történetek a karanténból, amely a célját végül is eléri: egész jót nevethetünk a nyomorunkon.
Malignant (2021)
Eleven kór
roboraptor.24.hu James Wan szerelmes levelet írt a horrornak, amiben lehülyézi azt
James Wan ért ahhoz, hogyan futassa fel a különböző mainstream horror-témákat. Először az évezred elején hozta el a pszichológiai thriller köntösébe bújtatott kínzás-pornót (Fűrész), majd használta a sokkeffekteket úgy, mintha a horror legmenőbb hatás-eszköze lenne (Insidious) és kötötte össze a családi drámát a paranormálissal (Démonok között). Nem csoda, hogy legújabb filmjét hatalmas várakozás és titkolózást övezte. Az Eleven kór mégis olyan lett, mintha a rendező gyűlölné kedvenc zsánerét.
Külön falka (2021)
Wild Roots
player.hu Apa agyon ver, a lánya hazudós, de meg tudják változtatni egymást
A Külön falka az év egyik magyar filmes meglepetése. 2021 nem épp a magyar film legrosszabb éve. Miközben épp egymás vállára borultunk, amikor kiderült, hogy az Így vagy tökéletes minden idők egyik legszerethetőbb magyar romantikus vígjátéka lett, majd a Toxikoma sem okozott csalódást, jött Kis Hajni mozija, a Külön falka, és csendben befurakodott az év meglepetései közé. A Külön falka ugyanis nem csak jó, hanem nagyon jó, és úgy lesz belőle az egyik legjobb újkori magyar dráma, hogy igazából pont az történik benne, amit vársz. Csak nem mindegy, hogyan.
Dune (2021)
Dűne
www.filmtett.ro Ez még csak a kezdet
David Lynch belebukott, Alejandro Jodorowsky a forgatásig sem jutott, ezúttal pedig Denis Villeneuve próbálkozott meg a Dűne adaptálásának látszólag lehetetlen küldetésével. Mostantól hívhatjuk Ethan Huntnak, mert a feladatot sikeresen megugrotta.
CODA (2021)
 
roboraptor.24.hu Hallasd a hangod, akkor is, ha senki sem hallja – CODA
Természetes, hogy egy gyereknek szüksége van a családja védelmére, szeretetére és támogatására. Nem ritka azonban, hogy felborul a rendszer, és a családnak van szüksége a gyerekre. Hol ér véget ilyenkor a szolgálatkészség, és hol kezdődik az önmegvalósítás? Kit nagyobb bűn elárulni: a családunkat vagy önmagunkat? A Sundance fesztivál többszörösen díjazott drámája (itthon a Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatkozó) hitelesen és szórakoztatóan beszél a siketségről és a családi kötődésről, de sajnos a megkapó történet kifejtésére egy előformázott, klisés forgatókönyvet használ.
Barb and Star Go to Vista Del Mar (2021)
Barb és Star Vista Del Marba megy
player.hu A vígjáték, amiért megbocsátod az összes „ötven árnyalat”-filmet
Utáltad Jamie Dornant A szürke ötven árnyalatában? És a folytatásaiban is? Sebaj, végre itt a Barb és Star Vista del Marba megy, ami simán az év egyik legjobb vígjátéka lehet.
A legjobb dolgokon bőgni kell (2021)
Things Worth Weeping For
www.filmtett.ro Gyógyír generációs nyavalyákra
Minek filmet rendezni egy harmincas, megcsömörlött, infantilis nő szerencsétlenkedéseiről? – mondhatták több alkalommal is Groșan Cristinának, miután pitchelte a Legjobb dolgokon bőgni kell ötletét. (Szerencsére) végül mégis rábólintottak.
Reminiscence (2021)
Új múlt
concert-traveler.com Hugh Jackman alászáll: Új múlt (Reminiscence)
Szar ügy, ha Christopher Nolan a sógorod, mert minden kritikus a fejedre olvassa, hogy rosszabb filmet csináltál, mint ő. Lisa Joy, a Westworld alkotója pontosan így járt. Filmje, az Új múlt minden idők egyik legrosszabb nyitó hétvégéjét produkálva csúnyán elhasalt, a büdzséjét sem tudja behozni. Tényleg ennyire rossz az Új múlt? Tény, hogy azzal a filmmel, ahol a férfiasság élő szobra, Hugh Jackman nem elég tökös, valóban kell lennie valami gebasznak. Ennek ellenére az Új múlt képes felmutatni olyan erényeket, amelyeknek köszönhetően úgy jöttem ki a moziból, hogy hmm, nekem ez tetszett. Szóval felejtsük el a buktát, de legfőképpen felejtsük el Christopher Nolant, és koncentráljunk magára a filmre!
Hasadék (2021)
Ravine
kritikairoda.blog.hu Hasadék - kritika
A Hasadék erős rendezői debütálás Krasznahorkai Balázstól, a film stílusa pedig a skandináv krimiket idézi.
Benny Bug
Így vagy tökéletes (2021)
 
magyar.film.hu Filmhu podcast #42: Varsics Péter
Az Így vagy tökéletes rendezőjével beszélgettünk Mit keres egy dimenzióportál és Verne Gyula az Így vagy tökéletes című romantikus dramedy-ben? Varsics Péter arról mesélt nekünk, miben akart más lenni első nagyjátékfilmje a romkom zsáner szokványos képviselőihez képest. Szóba került németországi gyerekkora, A taxisofőr okozta nagy felismerés, maximalista hozzáállása, és részletesen kiveséztük HBO-s karrierjét, amelynek köszönhetően egy farkassal forgathatott a lengyel-ukrán határon. Készítene filmet olyan körülmények között, mint Werner Herzog? Mi a kapcsolat közte és Roland Emmerich között? A romkom zsánerét sikeresen kipipálta, egy horrort szívesen látnánk tőle.
What Is Life Worth (2020)
Mennyit ér egy élet?
www.szeretlekmagyarorszag.hu Ilyen fontos filmet még nem láttunk 9/11-ről - Mennyit ér egy élet?
Valós eseményeken alapuló dráma egy ügyvédről, aki történelmi változást hozott az áldozatok családjainak hatására.
What Is Life Worth (2020)
Mennyit ér egy élet?
24.hu Hogyan teszünk árcédulát egy emberi életre?
Az Obama házaspár produkciós cége által készített Mennyit ér egy élet? komoly morális kérdéseket feszeget: milyen képlettel számolható ki, mennyit ér egy ember élete? Michael Keaton visszafogott alakítással remekel a 2001-es terrortámadások kompenzációs ügyeiért felelős ügyvéd szerepében, ám a film végül didaktikussá válik.
Stillwater (2021)
 
www.puliwood.hu Stillwater - Kritika
Te meddig mennél el az igazságért? Matt Damon egészen Franciaországig.
Speer Goes to Hollywood (2020)
Speer Hollywoodba megy
nepszava.hu A rendező, aki belépett egy náci elméjébe
Hitler főépítésze, Albert Speer életéről készített dokumentumfilmet Vanessa Lapa izraeli rendező Speer Hollywoodba megy címmel. Az érzékeny témájú alkotást a magyar közönség a 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál láthatta, mely után a rendezővel beszélgettünk az alkotás folyamatáról, Albert Speer személyéről, valamint múlt és jelen kapcsolatáról.
Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (2021)
Shang-Chi és a Tíz Gyűrű legendája
parameter.sk Shang-Chi és a Tíz Gyűrű legendája: Ezt még Jackie Chan is megirigyelné
A Fekete Özvegy után megkaptuk az idei második Marvel-filmet, ami új vizekre terelte a szuperhősös műfajt.
Schumacher (2021)
 
www.szeretlekmagyarorszag.hu „Michael itt van. Más, de itt van”
Schumacher felesége zokogva beszél férje állapotáról a Netflix új dokumentumfilmjében Corinna Schumacher szerint elképesztő balszerencse, ami a férjével történt, de nem hibáztat a baleset miatt senkit.
Prey (2021)
A vadász és a préda
www.filmtekercs.hu Miért kéne, hogy értelme legyen? – A vadász és a préda
Thomas Sieben harmadik nagyjátékfilmje, A vadász és a préda (Prey) tulajdonképpen a Gyilkos túra egy új, kevésbé szofisztikált változata. S ugyan a szereplők végig menekülnek, a filmet mégsem járja át az idegőrlő feszültség.
Malignant (2021)
Eleven kór
www.szeretlekmagyarorszag.hu Eleven kór – Meghasonlott horrorfilm a Fűrész kitalálójától
Madison szörnyű dolgokon esett át élete folyamán, majd történik egy tragédia, ami miatt visszatérnek a gyermekkori rémálmai.
Last Night in Soho (2021)
Utolsó éjszaka a Sohóban
nlc.hu Láttam az év legszórakoztatóbb filmjét, és nem félek megírni
Anya Taylor-Joy már A vezércselben bizonyította, hogy csodálatos színésznő, az Utolsó éjszaka a Sohoban című filmben pedig azt is bizonyítja, hogy egy vérbeli hollywoodi díva olyan kamera előtti jelenléttel és kisugárzással, ami csak a legnagyobbak sajátja. Pompás, pörgős, vicces és rendkívül szórakoztató thrillert láttam. Kritika a Velencei Filmfesztiválról.
Dollárpapa (1956)
 
filmarchiv.hu „Ha az ember hazudik, abból nem lehet semmi baj”
65 éve, 1956. május 17-én mutatták be Gertler Viktor fergeteges humorú társadalomkritikus szatíráját, a Dollárpapát. Az eredeti vígjátékot Gábor Andor (1884-1953), az 1910-es évek kedvelt, szatirikus humoráról ismert publicistája és kabarészerzője írta. Az 1917-es színházi bemutató után népszerűvé vált darabot már 1919-ben, a Tanácsköztársaság idején is tervezték megfilmesíteni, ám ez akkor nem valósult meg. A Dollárpapa alcíme: „A pénz komédiája 4 felvonásban”.