Cikkek, elemzések, portrék, interjúk

Téma Oldal Cikk Szerző
The Mummy (2017)
A múmia
filmsor.net Az év blamája - A múmia filmkritika
Ötvenes férfiaknál szokott előjönni a kapuzárási pánik. Ennek egyik formája, amikor az illető megérezvén az idő és az évek múlását pajkos bikaként új szerető után néz. Van azonban egy másik megnyilvánulása is, amiről nemigen beszélt eddig a szakirodalom. Merthogy valószínűleg nem is tudott róla. Tom Cruise-nak ugyanis egyedülálló módon éppen ötven közelében lett kedve ahhoz, hogy csakis akciósztárként vigéckedjen, feledve azt, hogy egykoron még kínlódva, néha magából egész jó alakításokat kihozva próbálta meggyőzni a szakmát és a közönséget, hogy vele egy új Marlon Brando született. Nem ment. Hiszen nem porosodik egyetlen kopasz szobor sem a szekrényében. És ha így folytatja nem is fog sohasem.
safranyn
The Blues Brothers (1980)
Blues Brothers
filmsor.net Zenéljük szebbé a világot
Habár nagyon szeretnénk, hogy tényleg így legyen, azért mégiscsak merésznek tekinthető a kijelentés, ami azt mondja, hogy a zene jobb hellyé teszi a világot. Nem, sajnos a muzsika, az ének és a tánc önmagában kevés az emberiség bajainak megoldásához. De valahol azért féligazságról beszélünk, hiszen a zene energiát ad, segít levezetni a feszültséget, összehozza az embereket, és ha a világot nem is teszi számottevően jobbá, kétségtelenül megmenti egyes apró szegleteit, ezzel éltetve azt a fura melegséget, amit reménynek hívunk, és ami táncolni és énekelni hajlandó emberek nélkül talán már nem is létezne.
safranyn
Jupiter holdja (2017)
Jupiter's Moon
filmsor.net Zseniális valami
Habár Mundruczó Kornél már régebb óta alkot, művészetének híre igazán széles körben a 2014-es Fehér istennel terjedt el. A kutyapokaliptikus, nem mellesleg Cannes-i Un Certain Regard díjas, kifejezetten emlékezetes produkció után Mundruczó most visszatér. Legújabb alkotása megint csak egyenesen Cannes vidékéről száguld a magyar mozik felé, ráadásul eléggé aktuális témákat feszeget. Teszi ezt egy bizonyos oldalról fantasztikusan, egy másik aspektusból nézve viszont kifejezetten középszerű módon.
safranyn
Baby Driver (2017)
Nyomd, Bébi, nyomd!
filmsor.net Beszáguldott az év filmje - Baby Driver filmkritika
Padlógáz, gyilkos sebesség, dobhártyát szaggató szirénasírás. Nem, szerencsére nem a Halálos iramban 8. újrázásáról van szó. Ez valami egészen más. Edgar Wright legújabb filmje ismerős paneleket szállít, de teljesen másképp. Újszerűen és izgalmasan.
safranyn
Baby Driver (2017)
Nyomd, Bébi, nyomd!
supernaturalmovies.blog.hu Baby Driver - Nyomd Bébi, nyomd, avagy Edgar Wright mesterműve
A nagyszerű Edgar Wright legújabb filmje egy olyan darab, amit majd jóleső érzéssel helyezhetünk a polcunkra a Gengszterek sofőrje és a Drive mellé. Mindhárom film főhőse egy szófukar, vérprofi sofőr, aki elképesztő hidegvérrel segíti a rablók munkáját, mígnem útjába nem kerül egy nő, A NŐ, illetve az a bizonyos utolsó nagy meló. Nagy rá az esély, hogy Walter Hill klasszikusa nélkül sem a Drive, sem pedig a Baby Driver nem létezne, úgyhogy hálásak lehetünk neki, amiért filmjével hatást gyakorolt a későbbi generációkra, melynek eredményeképpen most megszületett egy kvázi trilógia, mely évtizedeken ível át, és darabjainak természetesen azt leszámítva, hogy végül is ugyanarról szólnak semmi közük egymáshoz. Viszont az azonos téma mellett van még egy közös tulajdonságuk, mindhárom film zseniális.
Lakat Barnabás
Baby Driver (2017)
Nyomd, Bébi, nyomd!
www.movieaddicts.hu Nyomd bébi, nyomd kritika
Olyan ez a film, mint egy autósüldözős akciómusical, ahol a dalok nem kilógnak a film cselekményéből, hanem szerves részei annak. Az év eddigi legszórakoztatóbb, leginkább magával ragadó mozis élménye a Baby Driver. Érdemes elmenni rá? Szép költői kérdés.
Transformers: The Last Knight (2017)
Transformers: Az utolsó lovag
hessteg.com Transformers: Az utolsó lovag (2017) – kritika
IMAX 3D-ben nagyon jól néz ki az egész film. Nekem sokszor a természetes környezet jobban tetszett, mint a CGI-al felépített, hisz ott hozza az igazi minőséget a dupla IMAX kamerás rögzítési mód. Sajnos annyi látványos robot átalakulás sincs, mint az előző részekben. DE! És itt egy hatalmas de! Ha szereted a Transformers-t, mert ezen nőttél fel, ha nem kritikus szemmel nézed a filmet, mint én, hanem kikapcsolódásra, szórakozásra vágysz, mindezt egy látványos film keretében, akkor ne vegyék el a kedved az általam leírtak, mert kikapcsolódásra szinte tökéletes. mehetsz akárkivel, az egész családot is elviheted, mert mindenki megtalálhatja azt a szereplőt, aki számára vicces, szimpi, vagy, akivel együtt érez.
Transformers: The Last Knight (2017)
Transformers: Az utolsó lovag
roboraptor.24.hu Michael Bay kiharapott a lelkünkből egy darabot
Újabb csapás, még egy pofon. Kicsi halál. És már megint felsejlik, ezúttal egészen közelről hallod, ahogy sikolt a filmvilág dicsősége. Még küzdött volna, de élve eltemették. A mozipénztáraknál sorokban hömpölygő zombiseregnek hiába könyörög, ők nem segítenek. Inkább IMAX-szemüvegben nézik, ahogy koporsójába újabb szöget vernek. A kalapács Michael Bay kezében. Már megint.
Free Fire (2016)
Kereszttűz
roboraptor.24.hu Egy kis Guy Ritchie, egy kis Tarantino, meg egy csipetnyi Scorses
Nem igazán kiemelkedő, de kétségtelenül több, mint korrekt, akár még kultstátuszra is szert tehet az esztendők múlásával. Mert itt van Brie Larson, Cillian Murphy, Armie Hammer és Sharlto Copley, ráadásul még jól meg is szórják egymást ólommal.
Cars 3 (2017)
Verdák 3.
roboraptor.24.hu Évek óta erre a Verdák-filmre várunk
A kissé unalmas, ugyanakkor gyönyörűen animált első rész után öt évvel, 2011-ben érkezett meg a Verdák 2., amit azonban jobb is elfelejteni. A gagyi kémkaland szinte minden listában a Pixar mélypontjaként, sereghajtóként van jelen. Érthető, hogy a neves animációs stúdiónál nem akarták ennyiben, ilyen rossz emlékezettel helyben hagyni a franchise sorsát. A szériát trilógiává bővítő harmadik epizód pedig végre meghozza azt a filmélményt, amelyet jó eséllyel a legtöbben már tizenegy esztendővel ezelőtt vártak McQueenék történetétől.
roboraptor.24.hu Nincs isten ember nélkül
A Starz szárnyai alatt még májusában útnak indult nagyszerű Neil Gaiman könyv sorozatadaptációja, az Amerikai Istenek első epizódja – mint ahogy azt a pilot-kritikában is írtam – nagyszerű (az epizódvégi, meglehetősen több liter málnalében való "heteztmosmiért?" jellegű fürdetéstől eltekintve) és ígéretes volt. Az évad végére érve azonban a lelkesedésem csillapodott. A sorok gépelése alatt sem tudom eldönteni, tetszik-e, kell-e ez, vagy sem.
roboraptor.24.hu Úgy pusztult el a civilizáció, mint béka a felforralt vízben
Margaret Atwood 1985-ben írta meg disztópikus regényét A szolgálólány meséje címmel, melyet számtalan történelmi esemény, főként a Szovjetunió politikai rendszere ihletetett. A szélsőségesen patriarchális, vallási fundamentalisták által vezetett Egyesült Államok negatív jövőképe napjainkban szinte aktuálisabb témának tűnik, mint a regény készültekor volt, ezért nem véletlen, hogy a Hulu (a Netflixhez hasonló streamszolgáltatás) úgy döntött, itt az ideje sorozatot készíteni a történetből.
Transformers: The Last Knight (2017)
Transformers: Az utolsó lovag
hu.ign.com AZ UTOLSÓ AGYSEJTIG
Nos, Az utolsó lovagon nem nagyon lehet röhögni, maximum amiatt, hogy helyenként mennyire elképesztően kínos, mennyire szemérmetlenül suttyó, mennyire primitív; azon az ember inkább csak széttárja a karját, hogy mindamellett sztori szempontjából mennyire hányaveti, mennyire felkészületlen, már-már arrogáns.
Zalaba Ferenc
Transformers: The Last Knight (2017)
Transformers: Az utolsó lovag
www.movieaddicts.hu Transformers: Az utolsó lovag kritika
Nagyon szomorú, hogy egy ilyen minden elemében működésképtelen filmet sikerült összehozni Transformers néven, hiszen aki látta az 1986-as animációs filmet, avagy játszott a High Moon Studios által hegesztett cybertroni polgárháború idején játszódó játékokkal, az pontosan tudja, hogy igenis van potenciál a transformerek történetében. Kár, hogy ez a förmedvény pont az ellenkezőjéről tanúskodik.
Transformers: The Last Knight (2017)
Transformers: Az utolsó lovag
www.origo.hu Két és fél órányi tömény kínszenvedés a Transformers 5
Nem történt meglepetés. A Transformers-franchise ötödik része is a megkezdett úton megy tovább, a belefeccölt százmilliók ellenére továbbra is ez a legócskább bóvli, amit manapság nyári popcornfilmként legyárt Hollywood. A kilencvenes években még értett a tömegszórakoztatáshoz Michael Bay, mostanra a látványosnak szánt zúzás ízléstelen és monoton halmozása lett a legfőbb szerzői jegye. A béna humor tovább ront az összképen, amelyen még az Oscar-díjas Anthony Hopkins sem tud javítani. Az váltson csak jegyet a Transformers: Az utolsó lovagra, aki örömét leli abban, ha kínozzák.
Unlocked (2017)
Élesítve
www.movieaddicts.hu Élesítve kritika
Tucat akciófilm az Élesítve, jó színészek rutinmunkájával tálalva, maximum előételnek, főfogásnak ugyanis igen kevés lenne. Akciórajongóknak talán megéri a közel 100 perc ráfordítást, de csak elvárások nélkül.
The Last Boy Scout (1991)
Az utolsó cserkész
geekz.444.hu VHS Paradise extra: 25 éves Az utolsó cserkész
A Geekzre általában nem kritikákat, inkább élménybeszámolókat írok: bármiféle szakmai képzettség híján alapvetően a filmrajongás szolgál indokként a cikkeim megszületésére. Az alábbi írásra ez hatványozottan igaz: Az utolsó cserkészről képtelen lennék higgadt, objektív hangnemben nyilatkozni, elválaszthatatlan része az életemnek, sorai beépültek mindennapi szóhasználatomba, már észre sem veszem, mikor idézek belőle, ha baromira akarnám, sem tudnék fogást találni rajta, úgyhogy tessenek felkészülni a gátlástalan ömlengésre – megpróbálok disztingválni, de könnyen lehet, hogy cirkumveniálás lesz a vége.
Out (2017)
 
www.movieaddicts.hu Out filmkritika
Összességében Kristóf György pályakezdő darabja az Out, sokféle stílusból összegyúrt, komolyabb szürrealista túlzásoktól mentes, szocialista realista road-movie lett, amely bizakodásra adhat okot a rendező későbbi műveire nézve is. Mindenképpen tudnám ajánlani filmjét, mert ritkán találkozni a magyar filmes palettán ehhez hasonló minimalista, tiszta történetekkel.
Rough Night (2017)
Csajok hajnalig
www.origo.hu Scarlett Johanssonnak még az ökörködés is jól áll
Scarlett Johansson vígjátéka üdítően vicces, kellő mértékben morbid, és feszesebb, mint sok más, rögtönzésre építő vetélytársa.
Laavor et hakir (2016)
Határidős esküvő
www.vox.hu Határidős esküvő
Nem egy metropolisz multikultija, hanem a jóval szigorúbb, zártabb izraeli közeg hívja előtérbe a vallást, s így már bizony egy egész ország nyomasztó elvárása tükröződik vissza a Határidős esküvőben.
Rough Night (2017)
Csajok hajnalig
www.movieaddicts.hu Bajos csajok
Igazi felnőtt szórakoztatás a Csajok hajnalig című vígjáték, valahol a jóízlés határán még innen. Plusz pont jár a jó időben előtt Marilyn Manson számért. Sikerült az sok különböző elemet egy igazán szórakoztató egyveleggé gyúrniuk, ami azért megsüvegelendő. A karakterek is elég teret kapnak, hogy többek legyenek egy kivágott kartonlapnál. Nem várhatunk művészfilmes mélységű betekintést a lelkivilágukba, de mindegyikük okkal teszi, amit tesz, és ez számunkra is világos. Még ha közben el is ejtjük a popcorn a nevetéstől. Hamisítatlan csajos-bulis film, elsősorban, de nem kizárólag a szebbik nem tagjainak.
Laavor et hakir (2016)
Határidős esküvő
www.movieaddicts.hu Határidős esküvő kritika
Összességében egy érdekes és nagyon okos kivitelezésű blődséget látunk. A világot nem fogja megváltani a Határidős esküvő című film, viszont két óra igényes szórakozást nyújt. És azt a nagy tanulságot, hogy a film rövid történetéből ne ítéljünk azonnal. Az elsőre ostobaságnak tűnő sztoriból is nagyon-nagyon sokat ki lehet hozni. A végeredmény nem lesz feltétlenül filmművészeti csúcs, de attól még érdemes lehet megvenni a mozijegyet.
Cars 3 (2017)
Verdák 3.
hessteg.com Verdák 3. (2017) – kritika
Mintha a Pixar is érezte volna, hogy egy teljesen felesleges szál volt az, amit ott elsütöttek. Tulajdonképpen ezt lehetne mondani a második résznek, mert annak tökéletes. A látványra, mint mindig, most sem lehet panasz: egyszerűen fenomenális amit a Pixar-nál művelnek: művészi tájképek, montázsok és lehengerlő részletesség jellemzi az egész mozit. Talán zenei téren van egy kis hanyatlás, én legalábbis hiányoltam a régi fülbemászó dallamokat, melyek az első részben voltak.
Out (2017)
 
www.kortarsonline.hu Partra vetett pecás
Kristóf György Cannes-ban debütált Out című első nagyjátékfilmje groteszk dráma a kelet-európai régió társadalmi betegségeiről: a munkanélküliségről, az illúzióvesztésről, az idegengyűlöletről.
Tenebra
Out (2017)
 
www.filmtett.ro A kis odüsszeia
Az Out a filmtörténet legjobb pillanataira emlékeztet, Otar Josszeliani vagy Aki Kaurismäki mesterműveit idézi. Első filmjével a cannes-i Un certain regard versenyprogramba is bekerült a kassai Kristóf György.
Rough Night (2017)
Csajok hajnalig
hu.ign.com KIPURCANT A TÁNCOS FIÚ, A ZSARUKNAK EGY SZÓT SE!
Ez a film egy kicsit Lánybúcsú, egy kicsit Koszorúslányok, egy kicsit Másnaposok és egy kicsit Ronda ügy meg egy nagyon kicsit Hóbortos hétvége is. Nem új, csak újracsomagolták, ami persze nem feltétlenül baj.
Cars 3 (2017)
Verdák 3.
www.origo.hu A Verdák 3-tól Vin Diesel is dobna egy hátast
Az autóversenyek vannak olyan izgalmasak, hogy a film után leporoljuk a matchboxgyűjteményünket, és háromsávos versenypályát képzeljünk a szőnyegpadlóra.
Cars 3 (2017)
Verdák 3.
hetediksor.hu A kilométeróra körforgása
Az biztos, hogy egyértelműen a legjobb nem Toy Storyhoz tartozó folytatás a lámpásoktól.
Once Upon a Time in Venice (2017)
Volt egyszer egy Venice
www.vox.hu Volt egyszer egy Venice
Jó látni, hogy hosszú idő után Bruce Willis újra örömöt talál a munkájában.
Cars 3 (2017)
Verdák 3.
filmsomnia.hu Verdák 3. (Cars 3 – 2017) [Kritika]
Szerencsére a harmadik rész már lényegesen jobban sikerült. Újra van mondanivalója, szép ívet ír le a történet és ami talán a legfontosabb, hogy újra van szíve.
Cars 3 (2017)
Verdák 3.
www.vox.hu Verdák 3
Így lett a Verdák 3 az első rész előzményfilmje és továbbgondolása is egyben, kissé meglepő, ám azért biztonságos befejezéssel, egy szuper új női főszereplővel és számos csodálatos senior karakterrel.
Cars 3 (2017)
Verdák 3.
www.movieaddicts.hu Verdák 3. kritika
A Verdák 3. nem egy remekmű. Egyik Verdák film sem volt az. De talán nem is baj, hogy egy rajzfilm nem akar akkorát markolni, nem akarja megríkatni a nézőt, avagy a versenyzés esszenciájának megfejtését átadni. Csak el szeretne mesélni egy egyszerű történetet szívhez szólóan, és tisztességesen lezárni egy franchise-t. Akiknek az első rész elnyerte a tetszését, az McQueen utolsó versenyében sem fog csalódni.Akiknek az első rész elnyerte a tetszését, az McQueen utolsó versenyében sem fog csalódni.
Once Upon a Time in Venice (2017)
Volt egyszer egy Venice
www.movieaddicts.hu Volt egyszer egy Venice kritika
Bruce Willis megöregedett, és most már el is fogadja, de azért ennyi nem elég. Hiába a néhol jó poénok, forgatókönyv is kell, legalább közepes. Talán legközelebb jobba választ. Volt benne potenciál, de végül egy guilty pleasure lett belőle
www.origo.hu A filmekben melltartóban szeretkeznek, itt nem
Sokan a Liza, a rókatündérben figyeltek fel rá először, az elmúlt évben három sikerfilmben (Tiszta szívvel, A martfűi rém, Kincsem) és egy népszerű tévésorozatban (Válótársak) is láthattuk, most pedig ő a női főszereplője a Cannes-ban debütált Jupiter holdjának. Balsai Móni számára 35 éves korában nyílt meg a világ, sajnálja, hogy nem lehetett ott a cannes-i vörös szőnyegen, mert kész lett volna egy kis ünneplésre. Magát egy kicsit mazochistának, filmbeli partnerét, Cserhalmi Györgyöt pedig egy ős félistennek tartja, a meztelen jelenet nem okozott neki gondot, és azt sem bánja, hogy Mundruczó Kornél rendező néha megríkatta a forgatáson. Interjú.
Cars 3 (2017)
Verdák 3.
hu.ign.com HÁTULRÓL ELŐRE?
A Verdák 3. visszatér az alapokhoz, és ugyan a szerepek ezúttal felcserélődnek - Villám McQueenből lesz a múlt, és nem a jövő -, a film mégis erőteljesen belecsimpaszkodik a nagy elődbe, hogy végül csak mérsékelten tűnjön úgy, hogy van még mit mondania. De amit végül mond, az azért betalál.
Zalaba Ferenc
Rosemari (2016)
A kertész titka
www.vox.hu A kertész titka
A sztori fordulatai okán, amely a maga visszafogottan provokatív módján meglehetősen tingli-tangli modorban halad előre – és ha nem is olyan érzékletesen, mint szeretnénk, mégis képes elfogadásról, titkokról, szembenézésről, elfojtásról beszélni.
Slava (2016)
Az óra
www.revizoronline.com Aki becsületes az hülye?
Nagyon jó színvonalon megvalósított, élvezhető és átélhető kelet-európai kisrealista mű ez, amely kiváló arányérzékkel félúton helyezkedik el az individuális dráma és a rendszerszintű kritika között.
À bras ouverts (2017)
Romazuri
www.vox.hu Romazuri
A karakterek két lábon járó karikatúrák – itt mindenki megkapja a magáét, de a kliséket nem kiforgatták, hanem elképesztően túltolták.
Slava (2016)
Az óra
www.vox.hu Az óra
Egy igazi román film egyenesen Bulgáriából.
The Mummy (2017)
A múmia
www.origo.hu Tom Cruise még sosem blamálta magát ennyire
Tom Cruise-t lehet nem szeretni, de vitathatatlan, hogy azon kevés veterán sztárok közé tartozik, akik még mindig el tudnak vinni a vállukon akár egy gyengébb produkciót is. Az új Múmia-film azonban még az elnyűhetetlen Cruise-on is kifog: beleszürkül az örömtelen akciókba és a fantáziátlan cselekményépítésbe, és nem találja meg a helyét ebben a félresikerült katyvaszban, ami fogcsikorgatva próbálja összeházasítani a rajzfilmes mókázást és a komor hangvételt.
Porto (2016)
Porto 35mm
www.vox.hu Porto 35mm
Nemcsak egyéjszakás kalandok, hanem egyéjszakás szerelmek is léteznek, amire a néhai Anton Yelchin egyik utolsó filmje, a szenvedélytől fűtött Porto 35mm az újabb bizonyíték.
The Mummy (2017)
A múmia
www.vox.hu A múmia
Még hogy Tom Cruise előtt nincs lehetetlen misszió! Ejnye, ejnye, hogy lesz ebből univerzum? Pontosabban milyen franchise lesz az, amelynek már bemutatkozó filmjében is ekkora a káosz?
The Mummy (2017)
A múmia
hu.ign.com MINEK BOLYGATNI A HOLTAKAT?
Nem mondom, hogy a Universal rémuniverzuma - vagy ahogy a hetekben kiderült: a Dark Universe, azaz a "sötét univerzum" - elvetélt ötlet lenne. Sőt, kifejezetten izgalmas lenne azt látni, ahogy szörnyikonok esnek egymásnak, netalántán csapatba verődve-vergődve valami még rémületesebb közös ellenfélnek... De ahogy most állnak a dolgok, talán ebből a próbálkozásból sem lesz semmi.
Zalaba Ferenc
Slava (2016)
Az óra
www.movieaddicts.hu Az óra kritika
A film eredeti címe (Glory) szerint, megismerhetjük a dicsőséget. Ez nem dicsőség, ez a kegyetlen, korrupt és lekezelő világ a vásznon. Olyan helyzeteket mutat be, amit eddig is ismertük, de nem törődtünk vele, hiszen mi is felületessé váltunk, mint a film fő és mellékszereplői. Görbe tükör, ez a társadalomnak, hisz talán egyre többen a saját érdekeinket hajszoljuk, mások érvényesülését semmibe véve. Letaglózó, mélyen elgondolkodtató és zavarbaejtő alkotás a rendező páros műve. Nekünk is elakad a szavunk a film végére.
The Mummy (2017)
A múmia
www.movieaddicts.hu A múmia kritika
Cruise új dobása, A múmia egyszerűen súlytalan, blőd, értelmetlen és olyan dialógusokkal operál, hogy abba még a gagyigyáros Asylumnál is belepirulnának. Nem hittem volna, hogy egyszer ilyet írok, de ennek az ipari hulladéknak a színvonala még a 2008-as A múmia 3 szintjét se éri el, pedig abban havasi jetik voltak!
The Mummy (2017)
A múmia
hessteg.com A múmia (2017) – kritika
A kritikusok már az első héten elhordták szegény Tomot – a Rotten Tomatoes 30%-ot adott a filmre – a Forbes magazin szerint pedig, ez lehet kedvenc mélynövésű színészünk legrosszabb filmje. És mekkorát tévedtek megint. Ez a film ugyanis jó. Nem zseniális, nem felejthetetlen, de egy igazán szórakoztató mozi. Ha szeretjük „megadni a módját” és feliratosan nézzük a filmet; már rögtön az elején Russel Crowe bársonyosan dörmögő hangja húz be minket a történet közepébe. Kapunk egy ősi egyiptomi szálat, egy kalandvadászt, egy dumagép partnert és egy nem túl kompetens „Jennyt” – akit úton-útszélen meg kell menteni. Megfűszerezzük egy kis öniróniával, chaplini kiállásokkal, poénokkal, néhány CGI zombival és mehet is a show.
Jupiter holdja (2017)
Jupiter's Moon
www.prae.hu A menekültválság szuperhős szemszögből
Mundruczó Kornél legújabb művében, a Cannes-ban is szereplő Jupiter holdjában folytatja a Fehér istenben megkezdett útját a klasszikus történetmesélő filmek felé, és szerzői szuperhősmozi keretei között tesz fel kérdéseket a kortárs menekültkrízissel kapcsolatban.
Tenebra
Porto (2016)
Porto 35mm
www.movieaddicts.hu Porto 35 mm kritika
Jim Jarmusch Paterson című filmje mellett, Gabe Klinger a Porto 35mm–el elkészítette az idei év filmes felhozatalának egyik legszebb, és legfontosabb szerelmes történetét. Azon kevés filmek közé tartozik, amely a moziból kilépve biztos nem fog egykönnyen átsuhanni az emberen. Képes arra, hogy kiszakítson minket a rohanásból és egy másfajta, intenzívebb és valóságosabb ritmust adjon a lelkünknek, valamint ami a legfontosabb, hogy a film nézése közben megélhetjük a mozi igazi varázsának élményét is.
Le magnifique (1973)
A káprázatos
geekz.444.hu A káprázatos - “Természetesen csodálom a pompás izmait és a ragyogó fogsorát. De tudom, hogy e maszk mögött egy ember rejtőzik, gyengéd félénk, szemérmes és nyílt szívű.”
Amikor nyolc évvel ezelőtt csatlakoztam a Geekz szerzői közé, felmerült, hogy nevet kellene választanom a publikáláshoz. Valamilyen ötlettől vezérelve úgy gondoltam, a Bob Saint Clair (sic!) jó lesz. Ma már persze tudom, hogy elírtam, hiszen A káprázatos főhősét Bob Saint-Clarnek hívják, de ezt tudjuk be túlzott izgatottságomnak.
Jupiter holdja (2017)
Jupiter's Moon
www.movieaddicts.hu Jupiter holdja kritika
Mundruczó Kornél újabb filmje vehette fel a versenyt a Cannes-i Filmfesztiválon, ahol a fődíjat nem is zsebelte be magának, de megosztó mivoltáról mi sem árulkodhatna jobban, mint a hatalmas tapsvihart megtörő hangos fujjólás. Számomra viszont teljesen érthetetlen, hiszen a Jupiter holdja pont nem igazán foglal állást a menekültkérdésben, inkább egy látleletként lehet értelmezni a zűrzavaros modern korról.