Cikkek, elemzések, portrék, interjúk

Téma Oldal Cikk Szerző
Piedone nyomában (2018)
 
hetediksor.hu PIEDONE NYOMÁBAN – KRITIKA
Mondhatni, “földönkívüli” életet járt be Carlo Pedersoli, olasz vízilabdázó, hétszeres úszóbajnok, rögbijátékos, pilóta, író, dalszerző, politikus, nagykövet, gyermekruha-tervező, feltaláló, akit nem utolsó sorban “csak” színészként, Bud Spencer néven ismert meg a nagyvilág. Nem véletlenül mondják, hogy talán ő az egyetlen, aki egyszeri élete alatt legalább “öt embernyit élt”. A magyar rendezésű portréfilm január 15-i ősbemutatóján jártunk.
Mirai no Mirai (2018)
Mirai - Lány a jövőből
roboraptor.24.hu A lány a jövőből azt kéri, nőj fel
Az új Miyazakiként emlegetett Mamoru Hosoda legújabb animációs filmje ezúttal igazi családi mozinak ígérkezik. Akár kis- vagy nagytestvérként, akár leendő, vagy már gyakorló szülőként, sőt nagyszülőként, mindenki megtalálhatja ebben a történetben azt a szerepet, amihez kapcsolódni tud. Hiszen nem csak a négyéves kisfiú, Kun nagytestvérré válásának gondjait és örömeit követhetjük nyomon, hanem az egész család múltja és jövője is megelevenedik és hatással lesz a jelenre.
The Mule (2018)
A csempész
hetediksor.hu A CSEMPÉSZ – KRITIKA
Clint Eastwoodnak már olyan megrendezni egy filmet, mint másnak lefőzni a reggeli kávéját: rutinból megy, nem nyom félre és mindig hibátlant alkot. Hihetetlen, hogy majdnem 90 évesen még szellemileg ennyire aktív az öreg és tévesen ez a film csak dráma és krimi kategóriába van megjelölve, mégis az abszurd humor és a sztereotípiákból fakadó gegek adják a legnagyobb élvezeti faktorát, így egy nagyon kellemes vígjátékról beszélhetünk.
moe
Surviving R. Kelly (2019)
 
444.hu Saját lánya is szörnyetegnek tartja R. Kellyt, de eddig simán megúszta minden rettenetes ügyét
Január elején három egymást követő estén adta a Primetime az R. Kelly áldozatairól szóló hatrészes dokumentumsorozatot. A megszólaló nők vallomásai megrázók, a film hatása pedig máris érezhető: a hatóságok nyomozni kezdtek, az ügyészség pedig arra kéri az énekes eddig hallgató áldozatait, jelentkezzenek, és mondják el saját történetüket. Az a gyanú, hogy R. Kelly veszélyes szexuális ragadozó, sőt talán pedofil is, már évtizedek óta lebeg az énekes körül. Cikkek, vádak, bírósági eljárások – eddig mindent sikerült megúsznia. A mostani sorozatban nemcsak azok a nők szólalnak meg, akiket életük valamelyik pontján kihasznált, hanem az énekes egykori kollégái, hozzá valamikor nagyon közel álló barátok és a saját testvérei is.
Roma (2018)
 
24.hu Ilyen filmért lesz valaki rendező, mint a Roma
A Netflixnek köszönhetően nem kell magyar bemutatóra várni, bármikor megnézhetjük a tavalyi év egyik legtöbbet dicsért filmjét, a Romát. Alfonso Cuarón filmje tényleg az életmű csúcsa, vagy ne essünk túlzásokba?
Ralph Breaks the Internet (2018)
Ralph lezúzza a netet
www.delmagyar.hu Barátomat az internetért
A Disney ismét kitett magáért. A Zootropolis - Állati nagy balhé után fogta az egyik legszerethetőbb figuráját, Rontó Ralphot, és kerített köré egy nagyszerű történetet.
Umberto
Ralph Breaks the Internet (2018)
Ralph lezúzza a netet
popcornproject.hu Ralph lezúzza a netet kritika
A Zootropolis alkotói (Phil Johnston, Rich Moore) ismét egy intelligens, és elgondolkodtató művet tettek le az asztalra. A 12-es korhatár nem véletlen, mivel a kisebb gyerekek nem biztos, hogy érteni fogják a film mondanivalóját, ami meglepően komolyra sikeredett. Ha valaki csak annak reményében ül be, hogy mennyire jól fog szórakozni és mennyit fog nevetni, az csalódott lesz, mivel a Ralph lezúzza a netet, nem a poénokban erős, hanem a társadalomkritikában, az emberi kapcsolatok bemutatásában, és a színes, csili-vili felszín mögött egy mély drámai szál lapul.
henisz
Journal 64 (2018)
A 64-es betegnapló
popcornproject.hu A 64-es betegnapló kritika
Rengeteg témát érint A 64-es betegnapló. Ez így – ha önmagában még releváns kérdések is – együtt, egy filmen belül túl sok. A néző gyomra biztosan el fogja bírni, hiszen máskülönben kitűnő film. De nem garantált, hogy jól is fog esni.
Green Book (2019)
Zöld könyv - Útmutató az élethez
hetediksor.hu ZÖLD KÖNYV – ÚTMUTATÓ AZ ÉLETHEZ – KRITIKA
Akármilyen polkorrektségi versenyt megnyerne ez az egyébként kicsit sem didaktikusan nevelő szándékú alkotás, amit az a Peter Farrelly rendezett, aki testvérével, Bobby-val megadták nekünk A nagyon nagy Ő-t, a Dumb és Dumbert vagy az Én és Én meg az Irént. Ezek mindegyike egy eszeveszett nagy baromság, azonban ezt a filmet elsősorban a nagyon jó forgatókönyv és a könnyed humor viszi el a hátán.
moe
Bird Box (2018)
 
filmvilag.blog.hu A félelem szíve - Josh Malerman: Madarak a dobozban
"Susanne Bier tisztességesen levezényelte az adaptációt, de sajnos nem tudta megragadni a szöveg fojtogató titokzatosságát és feszességét." (filmvilag.blog.hu)
roboraptor.24.hu 2018 legjobb fantasztikus regényei a Roboraptor szerint
Az idei toplistás szezonunkat ezúttal az év legjobb könyveivel nyitjuk meg. Nem volt egyszerű, mert rengeteg nagyszerű kötettel gazdagodtunk az év alatt, de könyvrovatunk szerzői összedugták a fejüket és hosszas mérlegelés után kiválogatták személyes kedvenceiket. Íme tehát 2018 legjobb fantasztikus regényei, a Roboraptor szerint!
Kursk (2018)
Kurszk
www.moziverzoom.hu Kursk
A Kursk című, belga-luxemburgi történelmi dráma egy valós, tragikus eseményen alapszik, amikor a K-141-es tengeralattjáró szerencsétlenséget szenvedett. Ezt követte egyfajta hanyagság a kormány részéről, mely számos emberéletet követelt. A tragikus történelmi jelentőségű eset, mely sok mindenre hatással volt, 2000-ben következett be a nyílt tengeren.
divany.hu 10 filmes kihívás az új évre, amit érdemes megcsinálni
Minden évben megfogadunk egy rakás dolgot, hogy aztán december végére eszméljünk fel, hogy szépen lassan az összeset megszegtük az év során. Idén fogadj meg olyat, amit teljesíteni is tudsz!
ChrisAdam
Mid90s (2018)
 
hetediksor.hu MID90S – KRITIKA
Jonah Hill rendezői debütálása olyan kendőzetlenül realista, hogy akár egy hiteles korrajzi dokumentumfilmnek is elmenne, amennyire hitelesen adja vissza a ’90-es évek amerikai álmának összeomlását. A gettók virágkorát és a kiábrándulás korszakát baromi jól mutatja be, és rájövünk, hogy a mai filmesek miért nyúlnak inkább a ’80-as évekhez, ha valami menőről akarnak beszélni. A ’90-es évek szívás volt és pusztán a mesélés nélküli ábrázolás erejével ez a film még jobban meggyőz erről minket.
moe
Glass (2019)
Üveg
hu.ign.com ÜVEG
Ha szíveden viseled David Dunn és Kevin Wendell Crumb sorsát - márpedig ez jó eséllyel így van -, akkor valószínűleg el tudod nézni a film hiányosságait és modorosságát, hogy azokra a kétségkívül ambiciózus elképzelésekre koncentrálj, amit az Üveg alaposan ki is hangsúlyoz.
Zalaba Ferenc
Black Mirror: Bandersnatch (2018)
 
www.filmtekercs.hu Válassz kritikát!!!
Interaktív filmhez interaktív kritika, amelyben te döntesz!
Await Further Instructions (2018)
 
roboraptor.24.hu Még a Black Mirrorban sem volt ilyen sötét a karácsony
Karácsony. Az év legszebb időszaka. A mennyei fényekben pompázó karácsonyfa alatt pár meghitt órára végre újra egyesül a család. Remélhetőleg az ünnepi asztal fölött sikerül a kínos témákat is elkerülni („Mikor lesz már unoka?” „Miért nem hívsz többször?” „Mi az, hogy AZOKRA szavaztál”?). Mindenki degeszre tömi magát, örül a harmincnegyedik zokni és nyakkendő ajándéknak, majd egy kis társasjáték, esetleg félkómás Reszkessetek betörők bámulás után mindenki nyugovóra tér, hogy másnap a könnyes búcsút követően hazamenjen. Ezt az ünnepet is túléltük. Na, de mi van, ha az éjszaka valami hermetikusan lezárja a házat? Ha egy ismeretlen erő elvágja a családot a külvilágtól? És ha ennyi nem lenne elég, akkor tetézzük azzal, hogy mi van, ha ez az egész épp egy olyan családdal történik, amelynek tagjai egy normális karácsonyt sem képesek úgy eltölteni, hogy ne essenek egymás torkának? Ezzel a szituációval veszi kezdetét az idei év nyugtalanító sci-fi/horror-meglepetése, az Await Further Instructions.
The man who laughs
Creed II (2018)
Creed II.
popcornproject.hu Creed II. kritika
Álmomban sem gondoltam volna, hogy a 2019-es év első csalódása a Creed II. lesz. Voltak ugyan kétségeim, mivel egy teljesen ismeretlen rendező vette át a gyeplőt Ryan Coglertől, de úgy gondoltam, hogy meg tudja majd ugrani az akadályt, de sajnos nem így lett. 2015-ben a 29 éves Ryan Cogler üstötösként robbant be a filmiparba a Creed című alkotással, ami képes volt megújítani a kissé megkopott Rocky-szériát, és elnyerte mind a nézők, mind a kritikusok szívét is. Sajnos ez Steven Caple Jr. filmjéről nem mondható el, mikor kijöttem a vetítésről sajnáltam azt a 2 órát, amit a Creed II. megtekintésére pazaroltam, A legnagyobb baj az, hogy hiányzik a szív belőle, és néha olyan, mintha egy brazil szappanoperát néznénk. A karakterek két dimenziósak, a dialógusok botrányosan közhelyesek, a zene nem passzol a filmhez, a történetről meg inkább ne is beszéljünk.
henisz
The Mule (2018)
A csempész
popcornproject.hu A csempész kritika
Nem azt túlzás állítani, hogy ebbe a filmbe bele tette szívét-lelkét, és ez hihetetlenül látszik a végeredményen is. Ahogy egyik fő rendezésén a Gran Torino-n is ez látszott már 10 éve. Van a filmben egy jelenet, amikor Earl díjat kap, mint elismert kertész, és a közönség éljenezve ünnepli őt. Megható és egyszerre felemelő látni, ahogy a sok mosolygó arc közt, az épp hogy kibotorkáló Eastwood átveszi a díjat, és még egy viccet is elmesél Ugyanezt a bravúros szereplést kívánom az Oscarra a filmnek és Eastwoodnak is.
Mortal Engines (2018)
Ragadozó városok
www.delmagyar.hu Ragadozó városok
Azt mondják, rohanó világban élünk. A távoli jövőben azonban nemcsak a világ, hanem a városok is rohanni fognak.
Umberto
The Mule (2018)
A csempész
supernaturalmovies.blog.hu Életigenlés Eastwood módra
Kezdjük néhány számadattal: A Csempész Clint Eastwood negyvenedik rendezése, és ez volt a nyolcadik alkalom, hogy az idén nyolcvankilenc éves legenda egy éven belül két produkciót is tető alá hozott. (A párizsi vonat volt a másik.) Hetvenkét filmszerepe volt eddig, a 2008-as Gran Torino bemutatása idején pedig azt nyilatkozta, hogy többé nem lép a kamerák elé. Ezt az ígéretét szerencsére aztán négy évre rá meg is szegte Az utolsó csavar című sportfilmmel, arra viszont mostanáig kellett várni, hogy ismét önmagát dirigálja. De a jó dolgokra megéri türelmesen várni.
Lakat Barnabás
Titanic (1997)
 
prizmafolyoirat.com Húsz éve nem csináltak jobb filmet a Titanicnál, és már nem is nagyon fognak
A kedvenc filmjeim mind nagyon jók, mégis a Titanic a leggyönyörűbb halálfilm, amit ismerek. Mindenki, aki számít, meghal benne, ahogy megsemmisül az álmok hajója is. De odalesz egy társadalmi rendszer, sőt, mint azóta kiderült, nagyjából az a filmipari korszak is véget ért, amely kitermelte magából a Titanicot.
roboraptor.24.hu 2018 legjobb geek filmjei a Roboraptor szerint
Idén is akadtak bőven alkotások, amelyekért lelkesedhettünk, és nemcsak a blockbusterek közül, hanem független horror, hazai animáció és szokatlan filmnyelvvel dolgozó krimi is akadt kedvenceink között. Következzenek tehát (sorrend nélkül) azok az alkotások, amelyeket a Roboraptor szerzői 2018-ban a legjobbnak szavaztak meg!
Hamvadó cigarettavég (2001)
 
www.filmtett.ro Anekdotikus komédia
A Hamvadó cigarettavég alig-alig Karády-film; inkább anekdotikus szerkezetű komédia, mint általában Bacsó Péter filmjei. Az anyag – „három ember, a színésznő, a szövegíró és a tábornok összefonódó története” – ugyan többféle lehetőséget is megengedett volna: szólhatott volna a film a démonikus filmcsillagról, vagy Újszászi későbbi, több mint kérdéses történelmi szerepéről, esetleg csinos szerelmi háromszöget is lehetett volna szerkeszteni.
Madeline's Madeline (2018)
Madeline a mélyben
www.moziverzoom.hu Madeline a mélyben
A Madeline a mélyben, tulajdonképpen egy kiváló tinédzserdráma, amelyben egy New Jersey mentális problémákkal küzdő kamaszlány, küzdelmes, és viszontagságos mindennapjaiba nyerhetünk betekintést.
Madeline's Madeline (2018)
Madeline a mélyben
www.filmtekercs.hu A nő háromszor – Madeline a mélyben
Az angol Josephine Decker harmadik nagyjátékfilmje, a Madeline a mélyben a hármas bűvöletében fogant: három tökéletesen eltérő női karakter, három tökéletesen eltérő motiváció fonódik össze egy meglepő formai eszközökkel filmre vitt történetben, melynek gyújtópontjában Madeline (Helena Howard), a kitörésre vágyó kamaszlány áll.
Manbiki kazoku (2018)
Bolti tolvajok
hetediksor.hu Bolti tolvajok
A Bolti tolvajok című film megnézése olyan érzetet kelt, mint egy becsületes albán politikus létezésének puszta ténye. A már-már sztereotípiáktól mentes tiszta, szép és rendszerető japán társadalomban ugyanis legalább olyan kirívó a tolvajlásból éldegélő család jelenléte, mint a tisztakezű politikusé a Dél-Balkán korrupciótól terhelt politikai viszonylataiban. Ők a társadalom fekete bárányai, az aljanép, a söpredék, a periférián élő nincstelenek, mi mégis megkönnyezzük a történetüket.
Zerkalo (1974)
Tükör
www.filmvilag.hu Az idő élményei - Tarkovszkij filmjeiről
Az, amit Tarkovszkij művészetéről el lehet és el kell mondani, csak részben fejthető ki racionálisan bizonyítható kijelentések formájában. Amit benne legelementárisabbnak, eddig még sohasem látottnak érezhetünk, épp az fogható meg benne legkevésbé fogalmainkkal: az élmények közvetlenségének ereje...Az élmény tulajdonsága, hogy benne az ember teljesen azonos önmagával, hiányzik belőle a racionális intellektus közvetítése. Az élmény nem közvetíthető, csupán megélhető.
Escape Room (2019)
Végtelen útvesztő
popcornproject.hu Végtelen útvesztő kritika
Sajnos annyira egyszer nézős, hogy a színészek nagy részét nem fogom felismerni más produkciókban sem, ha pedig igen, akkor nagyon tudatos folyamat lesz leépíteni az ingert, hogy hagyjam a francba az egész sorozatot/filmet emiatt az egyszeri rémség miatt. Összességében egyszer nézhető film a Végtelen útvesztő, de nem érdemes rá pénzt költeni. Hívasd meg magad, akkor nem fogsz nagyon bánkódni.
Brzezina (1970)
Nyírfaliget
ttbirodalom.blogspot.com Nyírfaliget (1970) - Andrzej Wajda
Van nekünk kelet-közép-európaiaknak egy mára már múlni látszó, de nyomokban még megmutatkozó közös kincsünk: a lényeglátó képesség. A magyar, cseh, lengyel, szlovák filmek hősei – és itt most a nagy filmekről beszélek, nem a tömegtermelésről – általában mellébeszélés nélkül kérdeznek rá élet és halál dolgaira, és többnyire sallangok nélkül kiemelik a legfontosabb értékeket. Ezt a fajta realitást, talán eltérő kulturális gyökereinknél fogva az amerikaiak soha nem tudták elérni.
Robin Hood (2018)
 
popcornproject.hu Robin Hood kritika
Otto Bathurst rendező megkísérelt valami nagyon újat és merészet kihozni a kissé lerágott csontnak ható történetből, de az eredmény sajnos minden lett, csak meggyőző nem.
Robin Hood (2018)
 
kulter.hu Divatos ruhákban a sherwoodi legenda
Robin Hood az egyik legrégibb népi hős, aki felvállalja a javak igazságos újraelosztásának ügyét. A középkor óta rengeteg történetben dolgozták fel a Sherwoodi erdő tolvajának mítoszát, ezért elvártuk, hogy Ben Chandler forgatókönyve alapján Otto Bathurst valamilyen újdonsággal lepjen meg minket. A 2018-as Robin Hoodnak ez részben sikerült, még ha egy alapvetően felesleges újrafeldolgozás került is a mozikba december elején.
Tenebra
Bird Box (2018)
 
hetediksor.hu BIRD BOX (MADARAK A DOBOZBAN) – KRITIKA
Mostanában nagyon sok és ötletes hasonló műfajú alkotásokat láthattunk, mint a Bird Box. Gondoljunk csak a rokonára ennek a filmnek, ahol a látás helyett a hallásunkat használják ki az idegenek (Hang nélkül) vagy ahol a növények fordulnak az emberiség ellen (Az esemény), vagy egy méltatlanul alulértékelt alkotás, a Monsters lényei milyen tökéletes szimbiózisban jelennek meg a vásznon. Ez a film is egy sokadik szemszögből dolgozza fel ezt a témát, de egyáltalán nem feleslegesen.
moe
Apostle (2018)
 
www.filmtekercs.hu Hamis prófétáktól, ments meg Uram engem!
Négy év után végre új filmmel jelentkezik a Rajtaütés és a Merantau rendezője, Gareth Evans, de most senki se várjon falat beszakító akciózást. A Netflixen frissen kijött Apostle egy lassabb tempójú, zsigeri horrorfilm, ami a walesi direktor másik oldalát mutatja meg.
Bird Box (2018)
 
popcornproject.hu Bird Box kritika
Nagy kár, hogy Bullock nem egészen vette komolyan ezt az online streaming film-dolgot, mert színészi játéka gyenge közepes, annak ellenére, hogy karakterét rendesen kidolgozták. Persze az is lehet, hogy csak a kilónyi smink miatt nem tudott szegény rendes arcjátékot bemutatni (melyet még az erdő közepén is hordott, mert miért ne). Rendezőnek meg lehet, hogy Susanne Bier (Második esély, A tűz martaléka) helyett valaki olyat kellett volna felkérni, aki látott már horrorfilmet közelről. Valóban több volt ebben a filmben, mint ami lett belőle, de azért egy próbát nyugodtan lehet vele tenni, már csak a történet egyedisége miatt is.
Egri csillagok (1968)
 
filmsomnia.hu Egri csillagok
Vajon lehet-e egy olyan filmről kritikát írni, ami a bemutatása óta eltelt fél évszázad során bebizonyította, hogy kiállta az idő próbáját? Aligha. Megpróbálni érdemes? Mindenképp! Gárdonyi Géza azonos című regényéből Várkonyi Zoltán alkotott, nem is akármit: magyar filmtörténeti alapművet, melyet a kerek évforduló apropójából (nem, nem Erdoganmagyarországi látogatása miatt), a Magyar Filmlabor és Filmarchívum jóvoltából digitálisan felújított formátumban nézhetünk meg újra a mozivásznon. Jöjjön hát a – kicsit sem elfogulatlan – kritika!
Todos lo saben (2018)
Mindenki tudja
filmsomnia.hu Mindenki tudja - kritika
A bevezető 30-35 perce semmit nem sejtet abból, amit a trailer ígért nekünk. Semmit nem érezni a drámából, amit Penélope Cruz kétségbeesett arca ígért és a rejtélyes kijelentésből, miszerint mindenki tudja. De mégis mit?
Todos lo saben (2018)
Mindenki tudja
www.filmtekercs.hu A múló idő és egyéb szimbólumocskák
A Mindenki tudja a kétszeres Oscar-díjas Aszgar Farhadi második, nem Iránban forgatott filmje. Éppen ezért sokkal inkább spanyol film, de ez legyen a legnagyobb baja! Látványban és izgalomban azonban világsztárokkal sokakat beültet a mozikba.
Roma (2018)
 
www.filmtekercs.hu Szerzővé válni – Roma
Alfonso Cuarón visszatérő filmje, az év legjobbjaként ünnepelt Roma a végtelen egyszerűsége és az áradó költőisége miatt lett mestermű.
Shock and Awe (2017)
Háborúra készülve
video.atlatszo.hu Háborúra készülve/Shock and Awe - elemzés
A Háborúra készülve (eredetileg Shock and Awe) című film tulajdonképpen nem más, mint névtelenséget kérő forrásokkal való találkozók és háttérbeszélgetések sorozata, amiből fokozatosan bontakozik ki az igazság. Minden színész remekül hozza a karakterét, a politikai tartalmat és a szerkesztőségi munkát pedig épp a kellő mértékű humor és magánéleti szál fűszerezi, hogy ne legyen se túl száraz, se gagyi a film. Összességében elmondható, hogy sikerült egy fontos és komoly témát szórakoztatóan vászonra vinni.
Roma (2018)
 
hetediksor.hu Már egy hete csak a dadámra gondolok
Őszintén elveszni a nosztalgiában Cuarón annyiféle és fajta módon foglalkozott már saját életének megfejtésével, hogy a műfaji sokszínűsége méltán teszi őt az egyik legprecízebb rendezővé. Öt éve a Gravitáció hihetetlen látványvilágába szorított be minket, majd a Believe című sorozat készítőjeként is megmutatta művészi vénáját, azonban a Roma nevezhető mégis legszemélyesebb művének, ahol nem csak rendezte, de írta, fényképezte és vágta is a filmjét. Ez az intim közelség pedig végig jelen van.
Roma (2018)
 
art7.hu Már egy hete csak a dadámra gondolok
Nagy Oscar-esélyes lehet Alfonso Cuarón legújabb és egyben legszemélyesebb alkotása, amely a Netflixen debütált. De miért is ekkora szám egy film, amely saját rendezője gyermekkorát dolgozza fel?
Roma (2018)
 
www.puliwood.hu Roma
Alfonso Cuaron filmje csodálatos alkotás. Ezt itt és most, már a legelején szeretném leszögezni. Azon filmek csoportját gyarapítja, amelyek egyszerre annyi mindent adnak, hogy elsőre képtelenség mindet befogadni és feldolgozni, és mint olyan, az idei év egyik legnagyszerűbb mozgóképes darabja számomra, amelyet nézve egész egyszerűen felfoghatatlan, miért is nem csodálhattuk meg ezt a mozivásznon.
Roma (2018)
 
www.filmtett.ro Merengő
Alfonso Cuarón eddigi legszemélyesebb és 2018 leggyönyörűbb filmje, a Roma szívet melengető és magával ragadó, ráadásul Guillermo Del Torónak máris az egyik kedvenc filmje – egy Oscar-díjas rendezőnek pedig talán érdemes hinni.
Mortal Engines (2018)
Ragadozó városok
hu.ign.com Böszme, széteső gépezetek
Hiába a bámulatos látványvilág és a szédületes tempó, ha mindezek teljesen elsodorják a karaktereket és azok történéseit.
Zalaba Ferenc
Mortal Engines (2018)
Ragadozó városok
www.filmtekercs.hu Peter Jacksonnak nincs ki a négy kereke
Az új-zélandi hobbit, Peter Jackson továbbra is a következő Gyűrűk Urát igyekszik tető alá hozni. Ezúttal monumentális kerekeken gurult volna végig a siker útján, de a Ragadozó városok maximum annak lehet érdekes, aki kíváncsi, hogy mi történik A Gyűrűk Ura készítőinek fejében, miközben beszívva Mad Maxet néznek.
Mortal Engines (2018)
Ragadozó városok
24.hu A Ragadozó városok pocsék film, de egész jó szórakozás
Aki szerint pedig a cím két tagmondata kizárja egymást, az nem látott még B-kategóriás akciófilmet.
Rossz versek (2018)
Bad Poems
filmsomnia.hu Rossz versek
A rendező már a VAN-ban is életrajzi ihletésű jelenetekkel operált, a Rossz versek azonban még ennél is személyesebb hangvételű film lett.
Rossz versek (2018)
Bad Poems
rtl.hu Rossz versek, csajok, satöbbi…
Reisz Gábor új filmje egy ízig vérig egyedi, romantikus és rettentően jó humorú mozi lett, ami nemcsak magyar viszonylatban, hanem összességében is az év egyik legkellemesebb filmes meglepetése lett.
Rossz versek (2018)
Bad Poems
hetediksor.hu ROSSZ VERSEK – KRITIKA
Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan abban, ahogy Reisz Gábor megszólítja a közönséget, de nincs annál jobb, amikor – önéletrajzi ihletés ide vagy oda – az ember magára, a saját bénázásaira ismer, és mégis tud nevetni.