Cikkek, elemzések, portrék, interjúk

Téma Oldal Cikk Szerző
Apocalypto (2006)
 
www.filmtett.ro Világvége az esőerdőben
Ha interjút kellene készítenem Mel Gibsonnal, egész biztosan megkérdezném tőle, miért szereti annyira a már-már mesterkélten véres filmeket. Miért a brutalitást hozza ki egy olyan témából, ami priccoló vér látványa nélkül is drámai és erős lehetne? Valószínűleg a szemembe nevetne, és azt mondaná: ez kell a nézőnek, ez jobban eladható – de az is lehet, hogy valami nagyon mély értelmet magyarázna el, ami sem A passió, sem Golden Globe-ra jelölt új filmjének, az Apocalypto nézőiben nem tudatosult.
The Call of the Wild (2020)
A vadon hívó szava
hetediksor.hu A VADON HÍVÓ SZAVA – KRITIKA
Harrison Ford és egy CGI kutya? Igen. Jack London feldolgozás 2020-ban? Igen. Muszáj ezt szeretnem? Nem, de alapból elutasítani sincs sok értelme. Szórakoztató és tanulságos családi mozi, mely valóban kiérdemelte az animációs jelzőt, ráadásul az Így neveld a sárkányodat rendezője követte el.
1917 (2019)
 
www.magyarkurir.hu Mint ámuló angyal - az 1917-ről
Ha egy filmről írni szeretnék, szándékosan nem tájékozódom előre a részleteiről. Hagyom, hogy meglepjen. Arra vagyok kíváncsi, milyen hatást tesz rám a film, nem pedig arra, hogy ez meg fog-e egyezni az előzetes elvárásaimmal, esetleg mások véleményével. Így voltam Sam Mendes legújabb filmjével, az 1917-tel is.
Emma. (2020)
 
www.filmtett.ro Bársonyba öltözött okkersárga klasszikus
Egy egyszerűbb korszak elsuttogott, elbaltázott szerelmi vallomásai és egy csacska hősnő színesre festett világa; rengeteg virág és egy kosárba csomagolt lúd, mint bocsánatkérés – felszínen erre lehet számítani a Jane Austen Emma című regényének legújabb reinkarnációjától, de ahogyan az angol szerelemnél lenni szokás, ez a film is rejt apró meglepetéseket.
Dem Horizont so nah (2019)
Közel a horizonthoz
filmsomnia.hu Közel a horizonthoz (Dem Horizont so nah – 2019)
Ha valaki azzal a céllal indul meg a moziba, hogy egy klasszikus fiatal felnőttekről szóló romantikus filmet nézzen meg, aminek a vége felhőtlen happy end, bizony nem kis meglepetés érheti a Közel a horizonthoz című film alatt. Egyszerűen megfogalmazva, amit látni fogunk az egy romantikába bújtatott tragédia, amit manapság csak életnek hívunk.
Gisaengchung (2019)
Élősködők
www.magyarkurir.hu Mindannyian ugyanabban az országban élünk, amit kapitalizmusnak hívnak
Már a cím is érzékletes, mert ember legyen a talpán, aki eldönti, hogy itt ki élősködik kin. A szegények a gazdagokon, vagy épp fordítva? Az Élősködők egy embertelen világot mutat be, olyan stílusban, ami garantáltan mély nyomot hagy minden mozinéző lelkében. „Valójában mindannyian ugyanabban az országban élünk, amit kapitalizmusnak hívnak” – nyilatkozta Bong Joon-ho.
Ágó
Little Women (2019)
Kisasszonyok
hvg.hu Kosztümös lányregény ritkán ilyen friss és szabad a vásznon
A legtöbben ilyen, rafináltan, de nem mesterkélten modernizált feldolgozást szeretnének készíteni egy klasszikus regényből. De csak nagyon kevesen tudják, mi is kell hozzá.
Sorry We Missed You (2019)
Sajnáljuk, nem találtuk otthon
jo.444.hu Minden egyre rosszabb lesz, és senki sincs, aki segítsen
Saját életművén belül is letaglózó filmmel tért vissza a mozikba az elmúlt évtizedek egyik legjelentősebb brit rendezője, Ken Loach. Loach legújabb, huszonhetedik (!) filmjében nincs semmiféle műromantika vagy pátosz: ezek az emberek csak csúsznak egyre mélyebbre, és semmi esélyük megkapaszkodni. A Sajnáljuk, nem találtuk otthon főszereplője egy negyvenes éveiben járó, kétgyerekes newcastle-i házaspár.
1917 (2019)
 
www.pcguru.hu 1917 - Erőltetett (halál)menet
Az 1917 az elmúlt évek legfontosabb filmje, egy olyan élményt nyújtó alkotás, amely magába ránt, és órákig, napokig nem ereszt.
The Shining (1980)
Ragyogás
divany.hu A Ragyogás misztikus értelmezése, amiről biztos nem tudtál
Hatalmas vérzuhatag érkezik a liftből. Egy csinos, meztelen nő hirtelen hangosan nevető hullává változik. Egy családi utazás teli sikollyal, félelemmel és gyilkossággal. A Ragyogás már 40 éve a horrorok egyik nagy királya, titokzatossága és misztikussága pedig azóta mozgatja a rajongók féktelen fantáziáját.
ChrisAdam
Foglyok (2019)
 
www.jelenkor.net Szocialista valóságshow
Az Oscar-díjas Mindenki rendezője első egész estés játékfilmjében a Rákosi-korszakba utazott vissza, és paranoid fekete komédiát készített az egyént kizsákmányoló diktatúráról. Deák Kristóf Foglyok című filmjéről Benke Attila írt.
Tenebra
1917 (2019)
 
hetediksor.hu 1917 - Kritika
Az egyetlen, vágás nélküli(nek tűnő) cselekményfolyam magával rántja a nézőt, a vér és a puskapor szagát azonban ne várjuk, a lánctalpak zaja és a fegyverek ropogása is elmarad, az 1917 sokkal inkább az emberi lélekben okozott háborús károkra koncentrál.
1917 (2019)
 
www.filmtekercs.hu Egy napban egy egész háború – 1917
Az 1917 lényegében egy nagyszabású „kísérleti film”, amit Sam Mendes egyetlen célból készített: megvizsgálta, hogy 100 év távlatából és élő szemtanúk hiányában miképpen lehet a leginkább valósághűen testközelbe hozni az első világháború lövészárok-hadviselésre építő küzdelmeit.
1917 (2019)
 
hu.ign.com A soha meg nem álló háború - 1917
Az 1917 szögegyenes narratívával és még annál is egyszerűbb karakterekkel dolgozik, hogy megvalósítsa mesteri tervét, azaz hogy olybá tűnjön, mintha vágás nélkül valósították volna meg, a stílus viszont nem megy a tartalom rovására, habár a hatás egészen más lesz, mint amit egy kendőzetlen háborús drámától elvárnánk: az 1917 olyan, mint egy horrorhullámvasút, amiről nem akarunk leszállni.
It Must Be Heaven (2019)
A mennyországnak kell lennie
tiszatajonline.hu „Közbeszólt a valóság”
Szeptember 17-én, a CineFesten láthatta először a hazai közönség a cannes-i zsűri különdíjával honorált A mennyországnak kell lennie című egzisztencialista tragikomédiát. Rendezője nevéhez korábban olyan alkotások fűződtek, mint az Egy eltűnés krónikája, a Deus ex machina és A hátralévő idő, de közülük Magyarországon csak a másodikat játszották a mozik 16 évvel ezelőtt. Suleimant telefonon értük el, aktuális remekműve 2020. február 20-án debütál a filmszínházakban.
The Two Popes (2019)
A két pápa
www.magyarkurir.hu Hiteles? Torzít? Fikció? - A két pápáról
Egy jezsuita rendtárs részletekbe menő kritikáját olvashatjuk A két pápa című sokat vitatott filmről.
Bombshell (2019)
Botrány
filmsomnia.hu Botrány (Bombshell – 2019)
A mai napig hullanak ki a csontvázak a szekrényekből, ami a film, a színház vagy akár a média világát illeti a hatalmi visszaélések és szexuális zaklatások kapcsán szerte a világban. Sokáig nyílt titok volt, de inkább tabu téma ezekről a történésekről beszélni, de mint időzített bomba lógott a levegőben, hogy egyszer robbanni fog, mert robbannia kell, hogy fejek hulljanak és elejét vegyék a megaláztatások azért, hogy bizonyos nagyhatalmú emberek így gyakoroljanak hatást mások életére és karrierjére. Bár világszinten nem volt akkora hírértéke a Botrány című film feldolgozásában elmesélt Fox News esetnek, mint a Harvey Weinstein nevéhez kapcsolható történéseknek, de fontos, sőt mondhatni mérföldköve, elindítója volt a #metoo botrányoknak.
www.filmtekercs.hu Stephen King rabjai – A kívülálló
Nehéz dolog Stephen Kinget adaptálni. Szinte képtelenség megugrani a Mester által emelt lécet. Az HBO azonban éppen e téren kapott egy hatalmas előnyt, a kérdés, hogy a The Outsider (A kívülálló) élt-e ezzel a lehetőséggel. Ugyanis King egyik legutóbb megjelent regénye nem jó. Pardon, nem annyira jó. Pontosabban, nem olyan jó, mint amit megszoktunk. Egy szó, mint száz: furcsa.
www.filmtekercs.hu A születés gyötrelem, az élet nehéz, a halál könyörtelen – Giri/Haji
A BBC és a Netflix interkontinentális krimije, a Giri/Haji (Duty/Shame) arra a tömör kérdésre keresi a választ, mit is ér az ember? Amennyire egyszerű a feltevés, egy annyira komplex és mesteri maffiaeposz formájában kapunk rá választ. A sorozatot taranintós gyilkosságábrázolás jellemzi: hirtelen halál szuper lassú felvételen, kendőzetlen vérfolyás jazz szólamokkal aláfestve. Nem akármilyen módon ismerhetjük meg a főhőst és családját, és a levegőben logó feszültséget, amit néhai fivére hagyott maga után!
Marriage Story (2019)
Házassági történet
www.jelenkor.net Jelenetek egy válásból
A drámai vígjátékaival híressé vált Noah Baumbach újabb kiváló dramedyt készített egy menthetetlen kapcsolatról. Benke Attila írása a Házassági történetről.
Tenebra
Judy (2019)
 
www.youtube.com The JUDY Companion
Video a filmről: elemzés, kritika, forgatókönyv-doktor, kitekintés Judy Garland életére, munkásságára... (angolul)
Gisaengchung (2019)
Élősködők
magyarnarancs.hu Az Oscaron érhet csúcsra a dél-koreai sikerfilm
„Amint legyőzi valaki a felirat jelentette kétcentis akadályt, rengeteg csodálatos filmmel találkozhat” – nyilatkozta filmje Golden Globe-győzelme után Bong Joon-ho, stílusosan koreaiul. Mára már közhelyszámba megy, hogy aki valódi filmcsemegékre vágyik, annak nem a Hollywoodból érkező exporttermékeket kell figyelni – évek óta tendencia, hogy az Oscar legjobb külföldi (immár Nemzetközi) film kategóriája annyira erős, hogy simán lepipálja a legjobb filmekét is.
Adam Taylor
www.filmtekercs.hu A latin szerető szuperhős – The Neighbor
A legújabb szuperhőssztori a temperamentumos Spanyolországból érkezett, és a The Neighbor ennek megfelelően rögtön csavar is egyet a világmegváltó héroszok szokásos történetein. „Öregem, ez az ember repül. Hát, azért nem repül olyan jól. De legalább tud repülni, nem úgy mint Batman.” – zajlik a beszélgetés, mikor egy spanyol riporternő kis videója hirtelen vírusként kezd terjedni. Igaz, maga a riport egy fontos társadalmi jelenséget mutat be, de az a kutyát nem érdekli, mikor a háttérben egyszer csak feltűnik egy repülő ember. Mire azonban eljutunk eddig a jelenetsorig, már tudjuk, a The Neighbor nem egy szokványos szuperhőstörténet lesz, de még csak nem is annak paródiája.
The Grudge (2020)
Az átok háza
kritikairoda.blog.hu Az átok háza kritika
Újabb Átok-film készült, ezúttal Sam Raimi producer és a művészfilmek világából érkező Nicolas Pesce közreműködésével.
Bogár Bence
Knives Out (2019)
Tőrbe ejtve
fmc.hu Tőrbe ejtve (Knives Out) kritika: amikor James Bond találkozik Agatha Christie-vel
Rögtön az igencsak impozánsnak ígérkező éves filmáradatot egy olyan bűnügyi mozival, a Tőrbe ejtvével nyitjuk meg, amelyről már előzetesen lehetett tudni, hogy nagy eséllyel csettintenek egyöntetűen mind a kritikusok, mind pedig az mozinézők. Pedig eleinte egyáltalán nem fogott meg az alkotás, ugyanis én azt vallom, ha krimit nézek, akkor nincs ott helye nevetésnek. Aztán beültem a Daniel Craig vezette Tőrbe ejtvére, és hát... maradjunk annyiban, hogy ilyet filmet még nem láttam. Nézzük, hogyan teljesített nálunk a Tőrbe ejtve!
Knives Out (2019)
Tőrbe ejtve
hetediksor.hu Tőrbe ejtve
Arra a kérdésre, hogy milyen film is a Tőrbe ejtve, felettébb egyszerű felelni. Rian Johnson mozija ugyanis tételesen megadja a választ. A megoldás film a magyar nyelvű előzetesben hangzik el, amikor is Chris Evans a következő kérdését veti oda a családi szálakkal tarkított gyilkossági ügy felgöngyölítésén dolgozó detektívnek: Ki maga, Sherlock Holmes újratöltve?
Knives Out (2019)
Tőrbe ejtve
hu.ign.com Hagyd magad tőrbe csalni!
Holtan találják a tehetős Thrombey família fejét, Harlant (Christopher Plummer). Úgy tűnik, végzett magával, és a rendőrség már épp lezárni készül az ügyet, mikor megjelenik a színen Benoit Blanc (Daniel Craig), az enigmatikus magándetektív, hogy még egyszer utoljára kikérdezze az örökségre ácsingózó, egymással előszeretettel acsarkodó családtagokat, hátha van valami susmus a háttérben.
The Grudge (2020)
Az átok háza
hu.ign.com Átkozott film
Az ezredfordulón született japán Ju-On franchise egy elátkozott ház körül forog, melyben egy féltékeny férj megölte a feleségét és a fiát - no meg a macskát is, de ez most nem számít. A csemete és anyja azóta kerepelő szellemként kísért mindenkit, aki beteszi a lábát a házba. Nagyjából ennyi a lényeg: Takashi Shimizu műveiből számtalan folytatás és több amerikai feldolgozás is született, sőt, a Sony és Sam Raimi producer szorgalmának köszönhetően immáron a remake remake-je is itt van a mozikban, hogy ezúttal egy amerikai otthont lepjék meg a fenti átokkal.
Lola et ses frères (2019)
Lola és a fiúk
www.vox.hu Lola és a fiúk
Nem, nem szerelmesfilm (bár kicsit az is), de egy másfajta szeretetről annál több szó esik benne.
Lola et ses frères (2019)
Lola és a fiúk
acinemanias.com A kevesebb néha elég?
Van úgy, hogy semmi extra nem kell hozzá, és egy egészen kellemes élménnyel gazdagodik az ember. Jean-Paul Rouve rendezésénél ez pontosan így történik. Ludivine Sagnier és José Garcia mellett ő maga játssza filmje egyik főszerepét, melyben az emberi sorsok útvesztőjébe kalauzolja el nézőjét.
Foglyok (2019)
 
popcornproject.hu Foglyok kritika
A kemény téma – a rákosista diktatúra elnyomása – ellenére a Foglyok tele van humorral, de ezen nem is csodálkozunk, a kommunizmus abszurditását talán e nélkül nem is lehetne megjeleníteni. A néző nevet, pedig talán több oka lenne a felháborodásra és a sírásra. Azért azt mindenképpen tegyük hozzá: a humor nem veszi el az élét a történetnek, így és ezzel együtt lesz végtelenül szerethető Deák Kristóf filmje.
Marriage Story (2019)
Házassági történet
www.filmtett.ro Barber kontra Barber
A tintahal és a bálna rendezője elkészítette eddigi talán legérzelmesebb filmjét, ami egyszerre szentimentálisan és kegyetlenül őszintén boncolgatja a párkapcsolatok széthullásának folyamatait.
Marriage Story (2019)
Házassági történet
recorder.blog.hu Filmrecorder. Házassági történet (kritika)
A végeredmény fájdalmas és őszinte, de közben bátran meri adagolni a humort, ráadásul a két főszereplő szenzációs alakításán kívül még legalább öt mellékszereplő csodás játékát lehetne kiemelni – a 2019-es év egyik legjobb filmje.
Marriage Story (2019)
Házassági történet
fidelio.hu Aki csak látta, rajong érte - Mozikban a Házassági történet
A hétköznapi helyzetek humorából (is) merítkező dramaturgia a melodrámára épít, méghozzá a családi melodrámára, amihez a rendező két olyan világklasszis színészt nyert meg, mint Scarlett Johansson és Adam Driver – hogy csak a főszereplőket említsük. Már ahogy levegőt vesznek, elakad a szavunk. Mindent elhiszünk nekik.
Marriage Story (2019)
Házassági történet
revizoronline.com Bergmanon innen, Woody Allenen túl.
Úgy látszik, Noah Baumbachnak a válás jön be: a Házassági történet a legjobb filmje A tintahal és a bálna óta. Remek írói-rendezői-színészi teljesítmény, és csak egy egészen kicsi hiányzik ahhoz, hogy igazán nagy film legyen.
Marriage Story (2019)
Házassági történet
elteonline.hu Szeretettel elválni – Házassági történet
Egy válás vagy egy szakítás mindig elképesztő erőpróba elé állítja két szereplőjét. A Házassági történet (2019) tiszta eszközökkel, minden sarkítás nélkül meséli el két személy válásának történetét.
The Lighthouse (2019)
A világítótorony
hetediksor.hu A VILÁGÍTÓTORONY – KRITIKA
Robert Eggers A boszorkány című filmje után most két toronyőr “megtörtént esetén” keresztül kalauzol minket az őrületbe. Az ábrázolásmód rettentő abszurd és szürreális, amibe jól illettek a humor elemek, viszont távol áll a horrortól, leginkább a meghökkentés és a fonalvesztés volt a cél, ami sikerült is neki.
moe
magyarnarancs.hu 25 film, amiért érdemes volt moziba menni 2019-ben
Marvel-mozi lett minden idők legtöbbet kasszírozó filmje; a Star Wars-saga egy nem túl jól sikerült epizóddal búcsúzott; a csapból is adaptációk ömlöttek; alig tudtunk úgy moziba menni, hogy ne Miki egérék zsebét tömjük; ha pedig otthon filmeztünk, tuti hogy egy másik kisgömböcöt, a Netflixet tápláltuk – mindezek alapján akár be is zárathatjuk a mozikat, hiszen a trendek a filmekhez hasonlóan évek óta ugyanazok. Mégis akadt egy maroknyi film, melyre nemcsak érdemes, de nagyon is ajánlatos volt jegyet váltanunk 2019-ben.
Adam Taylor
Foglyok (2019)
 
akritizator.blog.hu A kommunizmus a lakásba költözik
Mi történik, ha egy napon nem elhurcolják a diktatúra számára gyanús elemeket, hanem maga a diktatúra költözik be a lakásba? Az Oscar-díjas Deák Kristóf első egészestés játékfilmje, a Foglyok ezúttal a Rákosi-rendszer legmélyére kalauzolja el nézőjét, szatirikus formában.
Seveled (2019)
 
kulter.hu A filmkritikus tragikomédiája
A kortárs magyar vígjáték kifejezéstől sokan joggal rettenünk meg akár az olyan, 2010-es években bemutatott filmek miatt is, mint a Megdönteni Hajnal Tímeát vagy a Pappa pia. Szerencsére vannak kivételek, mint Goda Krisztina BÚÉK-ja, és kevés választja el Orosz Dénes Seveledjét is attól, hogy inkább a jobbfajta komédiák közé soroljuk.
Tenebra
Portrait de la jeune fille en feu (2019)
Portré a lángoló fiatal lányról
filmsomnia.hu Portré a lángoló fiatal lányról – kritika
Valljuk be őszintén, festőkről és festésről filmet csinálni elég rizikós vállalkozás. Ha csak nem fűz minket kifejezett érdeklődés a folyamathoz, kevés az esély rá, hogy izgalmasnak fogunk találni kétórányi pingálást. A Portré a lángoló fiatal lányról nem is próbál festőt faragni belőlünk, de ettől a filmtől még az sem lenne vétek.
Portrait de la jeune fille en feu (2019)
Portré a lángoló fiatal lányról
hetediksor.hu Portré a lángoló fiatal lányról – kritika
Az elmúlt években nagyon sok próbálkozása volt Hollywoodnak, hogy kicsit nőiesebb legyen az álomgyár termelése, de sajnos többnyire elvetélt darabok érkeztek csak a mozikba (Ocean’s 8; Szellemirtók). Mire jött Céline Sciamma filmje és itt az évtized végén kiverte a Bechdel-biztosítékot.
Portrait de la jeune fille en feu (2019)
Portré a lángoló fiatal lányról
24.hu Csak pár nap jut a szerelemből, de az is elkísér, amíg élünk
Csipkefinom, érzéki film beszél a nők eredendő misztikumáról a filmben, melyben festőnő és modellje szeretnek egymásba.
Portrait de la jeune fille en feu (2019)
Portré a lángoló fiatal lányról
index.hu Amikor két nő megismeri a szerelmet, megismerjük mi is
A Portré a lángoló fiatal lányról az a típusú film, ami annyira puritán, annyira letisztult, annyira nincsen benne semmi, ami elvonná a figyelmünket, hogy a legapróbb gesztusoknak, mozgásoknak, változásoknak is óriási jelentősége van. Mintha Céline Sciamma fogta volna a cselekményét, és addig fejtette volna le róla a felesleges rétegeket, amíg nem marad semmi, csak az esszencia két nő szerelméről és az alkotás folyamatáról.
Portrait de la jeune fille en feu (2019)
Portré a lángoló fiatal lányról
www.filmtekercs.hu Finoman lángol – Portré a lángoló fiatal lányról
Céline Sciamma a külvárosi kamaszlányokról szóló Csajkor után újabb női történetet ír és rendez. Ezúttal azonban új műfajban próbálja ki magát: kosztümös filmben. A Portré a lángoló fiatal lányról (Portrait of a Lady on Fire) két nő szerelmét mutatja be a 18. században.
Hors normes (2019)
Különleges életek
www.vox.hu Különleges életek
Olivier Nakache és Éric Toledano filmje óda a szociális munkások emberségéhez és kitartásához, egyben pedig egy hatalmas szívű, életigenlő mozi.
Gisaengchung (2019)
Élősködők
www.jelenkor.net Az osztályharc fokozódik
A dél-koreai rendező legújabb filmjében a komédia és a thriller eszközkészletét felhasználva megvizsgálja a társadalmi osztályok között tátongó hatalmas szakadékot. Benke Attila kritikája az Élősködőkről.
Tenebra
Star Wars: The Rise of Skywalker (2019)
Star Wars: Skywalker kora
kulter.hu A Skywalker-család keserű búcsúja
A Csillagok háborúja az évtizedek során olyan mitológiává érett, amelyet George Lucas már nem akart tovább vinni, és az új „tulajdonos”, a Disney sem volt képes méltó módon bővíteni, a mindent lezárni hivatott Skywalker kora ráadásul meg is gyalázza azt.
Tenebra
Fish (2019)
Hal
www.es.hu Álmok gyilkosai
Nem tudok elképzelni méltóbb karácsonyi filmet a Halnál. Elvégre az ünnep arról szól, hogy egy gyereknek a szüleivel el kell menekülnie a hatalom gyilkosai elől, s távoli országban, idegen városban keresni menedéket. Armin és sok ezernyi álmodó kis társa története ez, akik nálunk kértek bebocsáttatást, s nem találtak meghallgatásra; most szögesdrótok mögé zárva, éhezve-fázva várják a bizonytalan jövőt.
Upgrade (2018)
Upgrade – Javított verzió
www.filmtekercs.hu Géplélek egy összetört embertestben
Szinte a semmiből jövő, de annál nagyobbat szóló cyberpunk stílusbravúr az Upgrade. Leigh Whannell filmjében a lebénult férfi egy kísérleti chippel a gerincében indul bosszúhadjáratra.