Filmbemutatók

Január 27.

#AnneFrank. Parallel Stories (2019)

#AnneFrank. Parallel Stories
#Anne Frank: Párhuzamos történetek
(Anna Migotto, Sabina Fedeli)
olasz dokumentumfilm, dráma, történelmi film

Az Oscar®-díjas színésznő, Helen Mirren közreműködésével készült film több síkon idézi meg az emberiség történelmében legsötétebb időszakát. Mirren a naplója oldalain keresztül idézi fel Anne Frank életének főbb mozzanatait, majd személyes hangvételű beszélgetéseken keresztül megismerhetjük további öt fiatal nő történetét, akiket gyerekként vagy serdülőkorban szintén koncentrációs táborokba deportáltak, de csodával határos módon túlélték ezt a rettenetes időszakot. A film másik síkján egy fiatal lány beszélget a társaival a közösségi média segítségével, végigvezetve a nézőt Anne Frank életén és érzésein.


Madres paralelas (2021)

Madres paralelas
Párhuzamos anyák
(Pedro Almodóvar)
spanyol dráma

Két egyedülálló nő ugyanazon a napon ad életet gyermekének. Közös kórterembe kerülnek. Kiderül, hogy egyikük terhessége sem volt tervezett. A középkorú Janis repes az örömtől, míg a kamaszkorú Ana traumaként éli meg, hogy anya lett. A kórház folyosóján Janis vígasztalni próbálja Anát. Pár mondat elegendő ahhoz, hogy szoros kötelék alakuljon ki a két nő között.


The Professor and the Madman (2019)

The Professor and the Madman
A professzor és az őrült
(Farhad Safinia)
amerikai-angol-belga-francia-hongkongi-ír-izlandi-mexikói dráma, életrajzi film

A 19. század közepén James Murray nyelvész nekifog, hogy megalkossa az Oxfordi Angol Szótár első kiadását. Nehéz munkájában váratlan segítséget kap postán Dr. William Minortól. Azt viszont nem sejti, hogy Dr. Minort a Broadmoorban található elmegyógyintézetben kezelik...


Január 20.

Dangerous (2021)

Dangerous
Veszélyes
(David Hackl)
amerikai akciófilm, thriller

Dylan Forrester, egy bűnös múltú szociopata, a feltételes szabadlábra helyezését nyugodt körülmények közt szeretné tölteni, az antidepresszánsok és a különös pszichiátere segítségével. Egy nap azonban Dylan testvére, Sean Forrester professzor rejtélyes körülmények közt meghal. Dylan elhatározza, hogy utánajár az igazságnak. Eközben nemcsak az FBI ered a nyomába, hanem egy csapat felfegyverezett zsoldos is a színre lép, hogy megszerezzenek valamit, amit Dylan testvére rejtegetett. Dylannek a túléléshez minden taktikai képességére szüksége lesz...


Mijn Rembrandt (2019)

Mijn Rembrandt
Az én Rembrandtom
(Oeke Hoogendijk)
holland dokumentumfilm

Rembrandt, a meghitt portrék mestere még ma is, több mint 350 évvel a halála után képes megrengeti a műtárgypiacot, művészetbarátok generációi, egész nemzetek vannak oda festményeiért. Az arisztokraták gyönyörködnek műveiben, a szakértők kinyilatkoztatásokat tesznek róluk, a műtárgykereskedők vizslatnak utánuk, a gyűjtők vadásznak rájuk, míg a múzeumok versengenek értük. Az én Rembrandtom című kivételes dokumentumfilm minden eddiginél mélyebbre ás a Régi Mesterek művészetében, és megkísérli feltárni a festőfejedelmek motivációit.


The Hating Game (2021)

The Hating Game
Gyűlölök és szeretek
(Peter Hutchings)
amerikai szerelmi történet, vígjáték

Lucy egy kiadó társigazgatójának asszisztenseként dolgozik, és próbál felfelé törni a ranglétrán. Ebben jócskán megnehezíti a dolgát a vele szemben ülő ambiciózus Joshua, akivel ki nem állhatják egymást, amit nem is rejtenek véka alá: különböző passzív-agresszív játékaikkal az őrületbe kergetik nem csak a másikat, de munkatársaikat is. Kettejük viszonya azonban akkor kezd el igazán komplikálódni, mikor a gyűlölet mellett a vonzalom is begyűrűzik a kapcsolatukba.


Verdens verste menneske (2021)

Verdens verste menneske
A világ legrosszabb embere
(Joachim Trier)
amerikai-dán-francia-norvég-svájci dráma, vígjáték

A húszas-harmincas évei fordulóján járó Julie-t négy éven keresztül követjük, a norvég lány a szerelmi életében és karrierjében is a helyes, sorsfordító döntéseket próbálja meghozni – még ha egyszer megfontolt, máskor elhamarkodott választásaival fájdalmat is okoz a szeretteinek, vagy éppen saját magának. Ahhoz, hogy Julie élete egyenesbe jöjjön, először önmagát kell megtalálnia és elfogadnia – rögös út vezet ennek az beismeréséhez.


Január 13.

Ghahreman (2021)

Ghahreman
A hős
(Asghar Farhadi)
francia-iráni dráma, thriller

Rahim börtönben van, mert nem tudott visszafizetni egy adósságot. Kétnapos eltávozása alatt felkeresi hitelezőjét: szeretne egy részletet törleszteni, és megpróbálja meggyőzni, hogy vonja vissza a vádakat. Családja és menyasszonya kiáll mellette, és a szerencse és egy emberi jogi alapítvány is a segítségére siet, Rahim mégis hamarosan a hazugságok egyre jobban köré fonódó hálójában találja magát. Semmi sem úgy történik, ahogy eltervezte, és a férfi az események egyre gyorsabban száguldó, félelmetes lavinájában küzd az igazáért.


Les fantasmes (2021)

Les fantasmes
Szexfantáziák
(David Foenkinos, Stéphane Foenkinos)
francia vígjáték

A szexuális fantáziának és vágyaknak szinte csak a képzelet szab határt. A Szexfantáziákban hat pár története elevenedik meg. Bepillantunk szexuális fantáziáikba, hétköznapinak nem feltétlenül nevezhető vágyaikba. Előtérbe kerülnek szokatlan tárgyak, és szokatlan helyzetek iránti vonzalmaik: van, akit a szerepjáték izgat fel, másokat, ha valakit sírni látnak, és még az is megeshet, hogy izgatólag hat egy temetés gondolata. Bármi is legyen vágyuk tárgya, minden pár ugyanazt keresi: a kielégítő szexuális életet és a párkapcsolatok boldogságát...


Margrete den første (2021)

Margrete den første
Az észak királynője
(Charlotte Sieling)
cseh-dán-izlandi-lengyel-norvég-svéd dráma, életrajzi film, történelmi film

Az év 1402. I. Margit dán királynő elérte azt, ami még senkinek nem sikerült. Dániát, Norvégiát és Svédországot egy békeorientált unióba tömörítette, melyet fiatal, örökbe fogadott fia, Erik révén egyedül irányít. A kalmari unió azonban folyamatos fenyegetésnek van kitéve, ezért a királynő azt tervezi, hogy összeadja Eriket egy angol hercegnővel. Az Angliával kötött szövetség hivatott biztosítani a birodalom európai nagyhatalmi státuszát, ám ekkora felbukkan valaki Margit múltjából, akinek színre lépése mindent megváltoztat...


Scream (2022)

Scream
Sikoly
(Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett)
amerikai horror, thriller

Huszonöt évvel azután, hogy Woodsboro csendes kisvárosát brutális gyilkosságsorozat rázta meg, egy új gyilkos ölti magára a maszkot, hogy egy csapat tinédzsert kiszemelve felszínre hozza a település véráztatta múltjának titkait.


Szerelem első vérig (1986)

Szerelem első vérig
 
(Dobray György, Horváth Péter)
magyar dráma

Mint a legtöbb tizenéves srác, a film főhőse, Füge is azt hiszi, övé a világ. Vidéki középiskolában tanul, szülei elváltak, a kollégiumból hol az anyjához, hol az apjához utazik haza. Látszólag mindenütt otthon van, valójában azonban ugyanolyan felületes kapcsolat fűzi a szüleihez, mint a haverjaihoz vagy a szaxofonjához.


The 355 (2022)

The 355
355
(Simon Kinberg)
amerikai akciófilm, thriller

A 355 a legprofibb ügynökökből álló csapat, akik kontinenseket átívelő pörgős akciókkal nyomják le a rosszfiúkat.