Filmbemutatók

Szeptember 17.

Bando (2020)

Bando
Peninsula - Holtak szigete
(Yeon Sang-ho)
dél-koreai akciófilm, horror, thriller

A Peninsula története négy évvel játszódik az első rész után. Dél-Korea a zombik apokaliptikus, mindent elpusztító támadása után elzárva létezik a külvilágtól. Se ki, se be nem léphet senki. Egy maroknyi csapat mégis visszatér a félszigetre, hogy egy értékes rakomány nyomára bukkanjon...


Frida - Viva la vida (2019)

Frida - Viva la vida
Frida Kahlo: Viva la Vida
(Giovanni Troilo)
olasz dokumentumfilm

Frida Kahlo sokrétű személyiségének két aspektusát ismerhetjük meg: a kortárs feminizmus forradalmian úttörő művészét, valamint az embert, aki saját megkínzott testének és feldúlt kapcsolatainak foglya volt. A David di Donatello-díjas olasz színésznő, Asia Argento mint narrátor segítségével megtalálhatjuk a közös vonásokat a művész két arca között. A filmben Frida saját szavait idézzük fel levelei, naplói és személyes vallomásai alapján. Az eredeti dokumentumokat interjúk színesítik, és megcsodálhatjuk Frida Kahlo olyan festményeinek rekonstrukcióit is, amelyeket ma Mexikó legkiemelkedőbb múzeumai őrzik.


J'accuse (2019)

J'accuse
Tiszt és kém: A Dreyfus-ügy
(Roman Polański)
francia-olasz dráma, thriller, történelmi film

1894-ben Alfred Dreyfus francia kapitányt elítélték árulásért, és az Ördög-szigeten életfogytig tartó rabságba száműzték.


Le prince oublié (2020)

Le prince oublié
Az elfeledett herceg
(Michel Hazanavicius)
belga-francia fantasy, kalandfilm, vígjáték

Djibi pedáns apaként egyedül neveli szeme fényét, hét éves kislányát, Sofiat. A esték elmaradhatatlan rítusa az elmerülés a mesék fantasztikus világában: az apa minden este mesél a lányának, s közös fantáziavilágukban csodálatos tündér-kalandok válnak valóra. A sármos herceg szerepében pedig a lány hőse, az apa tündököl.


Magdolna (2020)

Magdolna
 
(Buvári Tamás)
magyar dráma

A játékfilm Magdolna életének két napjára fókuszál, s ezek történéseit mutatja be egyszerűen, de szépen haladva előre az időben. Az egyik ilyen nap 1933 nyarán játszódik a Káli-medencében, a 12 éves Magdolna egy csodás, ugyanakkor tanulságos napját bemutatva. Magdolna ekkor ébred rá, sorsa az, hogy Krisztushoz hasonlóan rendkívüli áldozatot hozzon embertársaiért. A másik napon már 1945-ben vagyunk, Magdolna életének utolsó napján, melyet a küzdelem, a reményvesztettség és a félelem ural, s közben környezetéből kiemelkedik Magdolna alakja, aki a végsőkig tartja a lelket társaiban, mialatt a szeretet és az elfogadás erejével közelít saját halála felé.


Nincs parancs! (2020)

Nincs parancs!
 
(Szalay Péter)
magyar dokumentumfilm

1989 Európa sorsfordító éve. Egy 40 évig működő rendszer hirtelen összeomlik, a határok átrajzolódnak.A NINCS PARANCS! Bella Árpád és Harald Jäger határőr alezredesek kísértetiesen hasonló története. Mindketten hatáskörüket túllépve, átengedték a kelet-német tömeget a magyar, majd a német határon. Erre mondta Bella: „Eljött az alezredesek ideje!” A két határnyitás stációit járjuk végig a történet szereplőivel. Ők azok, akiket a regnáló hatalom - konkrét parancs nélkül - sorsukra hagyott!A NINCS PARANCS! középpontjában egy keletnémet család drámája áll, akik néhány nap késéssel akartak átszökni a magyar határon. A Vasfüggöny utolsó áldozatának (Kurt-Werner Schulz) katartikus története a megbocsájtás üzenetét hordozza.A NINCS PARANCS! a tények és a személyes történelem dramatikus keveréke. Archívok, animációk és provokatív graffitik erősítik a képi világot.„Magyarország ütötte ki az első téglát a Berlini Falból.” Helmut Kohl


The War with Grandpa (2020)

The War with Grandpa
Nagypapa-hadművelet
(Tim Hill)
amerikai vígjáték

Peter nagyon haragszik a szüleire, amiért beköltöztetik mellé nagypapát is. A fiú úgy dönt, hogy háborút hirdet a papa ellen, hogy visszaszerezze a szobáját.


Szeptember 10.

Break The Silence: The Movie (2020)

Break The Silence: The Movie
 
(Jun-Soo Park)
dél-koreai dokumentumfilm, zenés film

A dél-koreai BTS-t ebben a másfél órában a „Love Yourself: Speak Yourself” elnevezésű világ körüli turnéjuk helyszíneire kísérhetjük el, melyek közt Los Angelest, Chicagót, New Yorkot és Párizst éppúgy megtalálhatjuk, mint Oszakát vagy épp Szöult. A filmben részleteket láthatunk a látványos koncertsorozatból, valamint bepillanthatunk a kulisszák mögé is. További különlegességet jelent, hogy a tagok beszélnek a kezdetekről vagy épp arról, mit jelentenek számukra a többiek és a BTS, sőt megosztják velünk legszemélyesebb történeteiket is – olyanokat, amelyeket eddig még soha, sehol nem meséltek el.


Hab (2020)

Hab
 
(Lakos Nóra)
magyar szerelmi történet, vígjáték

Dóra cukrász, aki mindent imád, ami a foglalkozásával kapcsolatos, tészták, habok, cukrozott cseresznyék között tölti a napjait – és mindezt egy cuki kis boltocskában kínálja az édesszájú világnak. A sütimennyország azonban keserű jövő elé néz: ha tulajdonosa nem szerez hirtelen nagyon sok pénzt, lehúzhatja a rolót. Az ilyen helyzetekre a legjobb szakácskönyvek sem kínálnak megoldást, úgyhogy Dóra kikever egy ravasz tervet: benevez egy családi cégeknek hirdetett versenybe, és szerződtet hozzá egy vállalkozó kedvű agglegényt, aki a hiányzó millióért folytatott hadjárat során a vőlegényének hazudja magát. Csakhogy a pasas megrögzött csajozógép. És az már csak a hab a tortán, hogy nagyon jóképű is…


Mulan (2020)

Mulan
 
(Niki Caro)
amerikai-hongkongi-kanadai akciófilm, dráma, kalandfilm

Hua Mulan, a rettenthetetlen fiatal lány mindent kockára tesz a családjáért és hazájáért, így válik belőle az egyik legnagyobb harcos, aki valaha született Kínában.


Never Too Late (2020)

Never Too Late
Sosem késő
(Mark Lamprell)
ausztrál dráma, szerelmi történet, vígjáték

Sok idő telt el azóta, hogy Caine, Bronson, Angus és Wendell megszöktek a vietnámi fogolytáborból. Most egy új börtönben tengetik idős napjaikat, mindannyian a Hogan Hills nyugdíjas otthon lakói. Amellett, hogy nem viselik jól a bezártságot és szabályokat, mindegyiküknek van egy elintézetlen ügye a „kinti” világban, aminek pontot szeretnének tenni a végére, mielőtt túl késő lenne. Összeáll tehát újra a nagy csapat, hogy egy briliáns mesterterv segítségével megszökjenek az intézet falai közül.


Proxima (2019)

Proxima
Ígérem, hogy visszatérek
(Alice Winocour)
francia-német akciófilm, dráma

Egy űrhajós egy egyéves küldetésre készül fel a Nemzetközi Űrállomáson.


Unhinged (2020)

Unhinged
Téboly
(Derrick Borte)
amerikai thriller

Miután összetűzésbe keverednek egy útkereszteződésnél, egy nő egy labilis férfi célpontjává válik.


Szeptember 3.

A Pásztor (2019)

A Pásztor
The Shepherd
(Illés László)
magyar dráma

1944 végén járunk, a helyszín Vas megye, Nyugat-Magyarország, A Székely B. Miklós alakította pásztor a háború zajától távol él, míg egy napon tanúja lesz egy csoport zsidó fogoly lemészárlásának. Egy lány azonban még életben marad, akit a magányos alak magához vesz. A gyönyörűen fényképezett filmben megismerjük a lány történetét, a film végére pedig kettejük sorsa elválaszthatatlan lesz. sűrű atmoszférájú film számos nemzetközi díjat nyert, legutóbb, októberben a Los Angeles Film Awards legjobb függetlenfilmes produkciója lett, Illés László rendező pedig a zsűri különdíját kapta.


After We Collided (2020)

After We Collided
Miután összecsaptunk
(Roger Kumble)
amerikai dráma, szerelmi történet

A nehéz kezdet után úgy tűnt, hogy Tessa és Hardin végre egyenesbe jönnek egymással. Tessa már megtapasztalta, hogy Hardintól nem áll távol a kegyetlenség, de nagyon megrendül, amikor egy váratlan esemény lerántja a leplet a kapcsolatuk eredetéről, és Hardin titokzatos múltjáról.


Hope Gap (2019)

Hope Gap
Inkább lennék özvegy
(William Nicholson)
angol dráma, szerelmi történet

Az évtizedek óta együtt élő házaspár meglátogatja felnőtt fiát. Az események azonban drámai fordulatot vesznek, amikor a férj váratlanul bejelenti, hogy elhagyja a feleségét. Elszabadulnak az indulatok, az egyre keserűbb vádaskodások azonban nem nélkülözik a híres angol fekete humor legjavát…


Palm Springs (2020)

Palm Springs
 
(Max Barbakow)
amerikai fantasy, szerelmi történet, vígjáték

Amikor a gondtalan életet élő Nyles és Sarah találkozik egy esküvőn, minden örökre megváltozik, hiszen nem csupán a lagziból, hanem saját érzéseik elől is képtelenek elmenekülni.


The New Mutants (2020)

The New Mutants
Az új mutánsok
(Josh Boone)
amerikai akciófilm, horror, sci-fi

Egy csapat ifjú mutánst pszichiátriai megfigyelés céljából tartanak bent egy a világtól elzárt kórházban. Amikor új mutációs képességeiket és barátságukat is próbatétel elé állító, különös dolgok történnek, a fiatalok elszánt küzdelembe kezdenek, hogy élve kijussanak.