Filmbemutatók

December 7.

3 jours max (2023)

3 jours max
Eszeveszett küldetés
(Tarek Boudali)
francia akciófilm, vígjáték

Rayane, a jószándékú de kissé kétbalkezes zsaru szörnyű ultimátumot kap: nagyanyját, aki épp valóságshow-sztár akart lenni, egy mexikói drogkartell ejti rabul. Mindössze 3 nap áll Rayane rendelkezésére, hogy egy elképzelhetetlenül értékes váltságdíjat virítson. Nincs más hátra, hűséges csapatával az oldalán, szerencsétlen hősünk nekivág a lehetetlen küldetésnek Franciaországon, Abu Dhabin és Mexikón keresztül, hogy az édes nagyit megmentse.


Chlopi (2023)

Chlopi
Parasztok
(DK Welchman, Hugh Welchman)
lengyel-litván-szerb animáció, dráma

Wladyslaw Reymont azonos című, Nobel-díjas regényéből készült ez a káprázatos, kézzel festett animációs film. Az Oscar-díjra jelölt Loving Vincent alkotóinak új filmje. Főhőse egy fiatal lány, aki a 19. században nagy felzúdulást kelt, amikor egy nála idősebb, módos özvegyemberhez megy hozzá feleségül. Ráadásul a lány titokban a gazda fiába szerelmes.


Filip (2022)

Filip
 
(Michal Kwiecinski)
lengyel dráma, háborús film, történelmi film

Filip egy lengyel zsidó, akinek családját elfogják a nácik 1943-ban. A fiatal, introvertált hajlamú srác viszont hősies módón meg tud menekülni a varsói gettóból és egyben az országból, elkerülve a biztos halált. Mivel érzelmei kimutatásában nem jeleskedik, így úgy dönt, hogy ebből hasznot húzva elrejti valódi mivoltát és franciának tetteti magát.


Golda (2023)

Golda
 
(Guy Nattiv)
amerikai-angol dráma, életrajzi film, háborús film, történelmi film

1973. Golda Meirnek, Izrael első és mindeddig egyetlen női miniszterelnökének szembe kell néznie azzal a ténnyel, hogy országa teljesen megsemmisülhet, amennyiben nem tud kiegyezni Henry Kissinger amerikai külügyminiszterrel és nem tudja maga mögé állítani Izrael szkeptikus katonai vezetőit. Miközben milliók élete forog kockán, Meirnek olyan döntéseket kell meghoznia, melyek nemzetének sorsát dönthetik el.


Kuldi (2023)

Kuldi
Jéghideg
(Erlingur Thoroddsen)
izlandi dráma, krimi, thriller

A lányát egyedül nevelő Odinn több évtizedes halálesetek ügyében nyomoz egy fiatalkorúaknak fenntartott nevelőintézetben. A férfi a megoldatlan ügy kapcsán egyre több új részletre bukkan rá. Hamarosan gyanakodni kezd, hogy a múltbeli gyilkosságok összefüggésben lehetnek volt felesége rejtélyes öngyilkosságával. Ráadásul lánya is egyre furcsábban viselkedik, ahogy egyre közelebb kerül az igazsághoz.


Migration (2023)

Migration
Kacsalábon
(Benjamin Renner, Guylo Homsy)
amerikai-francia animáció, kalandfilm, vígjáték

A Mallard család kicsit besüppedt a posványba. Míg az apuka, Mack szeretné biztonságban tudni családját, és szívesen tapicskol örökre a New England-i tavukban, addig az anyuka, Pam fel szeretné rázni a dolgokat, és meg szeretné mutatni a nagyvilágot a gyerekeiknek, a tinisrác Daxnek és a kiskacsa Gwennek. Miután egy vándormadárcsalád leszáll a tavukra távoli helyekről szóló izgalmas mesékkel, Pam rábeszéli Macket, hogy vágjanak neki egy családi kirándulásnak New York City-n át a trópusi Jamaicába.


Thanksgiving (2023)

Thanksgiving
Hullaadás
(Eli Roth)
amerikai horror, thriller

Egy évvel azután, hogy egy Black Friday-vásáron elszabadul a pokol, egy titokzatos, hálaadás-ihletésű gyilkos kezdi el terrorizálni a Massachusetts állambeli Plymouth városát – a hírhedt ünnep szülőhelyét.


The Vanishing Soldier (2023)

The Vanishing Soldier
Az eltűnt katona
(Dani Rosenberg)
izraeli dráma, háborús film, thriller

A 18 éves katona, Slomi elmenekül a gázai gyakorlatról, és elindul hazafelé. Szökési terve egyre bonyolultabbá válik, amikor rájön, hogy a hadsereg parancsnoksága meg van győződve arról, hogy a háború forgatagában elrabolták. A hadifogolynak vélt fiú fényképét az egész országos médiában közzéteszik, Slomi pedig rádöbben, hogy már nem is a katonák, hanem saját identitása elől menekül. Tragikomikus utazása Tel-Aviv utcáin remény és borzalom, romantika és rémálmok között zajlik…


Tirailleurs (2022)

Tirailleurs
Én vagyok az apád
(Mathieu Vadepied)
francia-szenegáli dráma, háborús film

1917. Bakary Diallo önként beáll a francia hadseregbe, hogy csatlakozzon 17 éves fiához, Thiernóhoz, akit viszont erőszakkal soroztak be a szenegáli lövészek közé. A frontra kerülve apának és fiának együtt kell szembenéznie a háború borzalmaival. Miközben a tisztjei által fellelkesített Thierno férfivá érik, s kész belevetni magát a csata küzdelmeibe, addig Bakary mindent megtesz, hogy megmentse fiát a harctól, és épségben hazavigye.


November 30.

20.000 especies de abejas (2023)

20.000 especies de abejas
A méhek húszezer fajtája
(Estibaliz Urresola Solaguren)
spanyol dráma

Egy nyolcéves kisgyerek méhészettel foglalkozó családban él egy kis faluban. Az álmos nyári hétköznapokban játszódó felnövéstörténetben keresi saját identitását, és a család asszonytagjai mellett vizsgálja női nemiségét.


Anatomie d'une chute (2023)

Anatomie d'une chute
Egy zuhanás anatómiája
(Justine Triet)
francia dráma, krimi, thriller

Sandra a francia Alpokban férjével és látássérült kisfiukkal élő író. A férj váratlan halálakor élete kártyavárként omlik össze: a nőnek nem csak saját és fia gyászával kell megküzdenie, de mivel nem egyértelmű, hogy a férfi baleset, öngyilkosság vagy gyilkosság áldozata lett-e, egy rendkívül megterhelő nyomozás és tárgyalás középpontjába kerül.


Folk og røvere i Kardemomme by (2022)

Folk og røvere i Kardemomme by
A három rabló és a lusta oroszlán
(Rasmus A. Sivertsen)
norvég animáció, musical

Mindenki békésen él az idilli Cardamon városában, ám a három bajkeverő, Casper, Jasper és Jonathan mindig rosszban sántikálnak. Káosz uralja mindennapjaikat - a háztartásukban is. Égető szükségük van egy házvezetőnőre, ezért az éjszaka leple alatt elrabolják Sophie nénit, akinek vezetői képességei még a házvezetésnél is jobbak: a rablóknak parancsolgat, és elvégezteti velük a munkát. Apránként mindhárman rájönnek, hogy csapdába kerültek. Az egyetlen megoldás, ha visszaviszik Őt a városba. Egy újabb csínytevés után börtönben kötnek ki - de amikor a város veszélybe kerül, a rablóknak esélyük nyílik bebizonyítani, hogy a bátorsággal jót is tehetnek.


Semmelweis (2023)

Semmelweis
 
(Koltai Lajos)
magyar dráma, életrajzi film

A történet 1847-ben játszódik Bécsben. A szülészeti klinikán titokzatos járvány tombol, tizedeli a gyermekágyas nőket. Egy magyar orvos a hagyományos teóriákkal szembeszállva próbálja meg legyőzni a kórt. Semmelweis egy fiatal osztrák bába személyében talál társra, kapcsolatuk egyre romantikusabbá válik.


November 23.

All Fun and Games (2023)

All Fun and Games
Halálos bújócska
(Ari Costa, Eren Celeboglu)
amerikai horror, thriller

Salemi tinédzserek egy csoportja felfedez egy elátkozott kést, ami elszabadít egy gyilkos démont. A démon arra kényszeríti őket, hogy gyerekkori játékok hátborzongató, halálos változatait játsszák, ahol nem lehetnek győztesek, csak túlélők.


El comensal (2022)

El comensal
A vacsoravendég
(Ángeles González Sinde)
spanyol dráma

Icíar, Fernando és Amalia egy család. Amaliánál gyógyíthatatlan rákot diagnosztizálnak, ami jobban összehozza egymással férjét és lányát. Icíar abban a tudatban, hogy hamarosan elveszti anyját, elkezdte felkutatni és felbolygatni a múltat.


Koputus (2022)

Koputus
A kopogás
(Joonas Pajunen, Max Seeck)
észt-finn dráma, horror

Három testvér visszatér gyermekkori otthonába, ahol a szüleiket évekkel korábban brutálisan meggyilkolták. A fiatalok úgy döntenek, hogy megszabadulnak a háztól. Ennek érdekében kitakarítják és rendbe teszik a körülötte lévő erdőt, hogy mielőbb el lehessen adni. Ám egy gonosz erő mindent megtesz, hogy megakadályozza az eladást...


Napoleon (2023)

Napoleon
Napóleon
(Ridley Scott)
amerikai-angol akciófilm, dráma, életrajzi film, háborús film, történelmi film

A semmiből jött, elképesztő elszántsággal kapaszkodott a hatalomba, mindent megszerzett, majd mindent elveszített. Napóleon rendkívüli életet élt, a nagy francia forradalom közkatonájából, a harcos forradalmárból uralkodó, egész Európa leigázója lett. És közben halálosan szerelmes volt Jozefinába, akit – mint az egész birodalmát – először meghódított, azután elveszített.


Wish (2023)

Wish
Kívánság
(Chris Buck, Fawn Veerasunthorn)
amerikai animáció, fantasy, musical

Asha, a fiatal lány kíván egyet, amikor hullócsillagot lát, ám a válasz jócskán meghaladja várakozásait: egy bajkeverő csillag szegődik mellé az égboltról.


Éger (2023)

Éger
 
(Nagy Borús Levente)
magyar dráma, krimi

Az éremnek mindig két oldala van… Károly és Zsolt egyszerre legjobb barátok, vetélytársak és esküdt ellenségek – tehát egymás életének szerves részei mióta az eszüket tudják. Az egyetem végeztével azonban elszakadnak egymástól. Hosszú évtizedek után útjaik akkor keresztezik ismét egymást, mikor a munkanélküli, reményvesztett Zsolt megjelenik az éppen életközépi válságon keresztülmenő Károly ajtajában. A két férfi találkozása olyan eseményláncolatot indít el, amely nem csak kettejük, hanem minden szerettük életét végérvényesen tönkreteheti...