Batman Begins (2005) ☆ 👁

Batman: Kezdődik!

(Christopher Nolan)

amerikai-angol akciófilm, dráma, krimi, thriller

4,0
★★★★☆
1459 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

A tervek szerint Darren Aronofsky rendezte volna a filmet, aki a Batman: Az első év (Batman: Year One) című képregényt akarta vászonra vinni. A forgatókönyvet Frank Miller írta volna.

Az utolsó meghallgatáson nyolc színész volt még „versenyben” Batman szerepéért: Christian Bale, Joshua Jackson, Eion Bailey, Hugh Dancy, Billy Crudup, Cillian Murphy, Henry Cavill és Jake Gyllenhaal. A szerepet Bale kapta, de a rendezőnek annyira tetszett Cillian Murphy játéka, hogy rá osztotta az őrült doktor szerepét.

Dr. Jonathan Crane szerepére felkérték Marilyn Manson-t is.

Christian Bale jelentkezett Robin szerepére a Batman és Robin című filmben, de nem kapta meg a szerepet.

A Mátrix rendezőit is felkérték a film rendezésére, de ők inkább a Mátrix folytatásait készítették el.

Rachel Dawes (Katie Holmes alakításában) karaktere soha egyetlen Batman képregényben sem jelent meg. A figurát Christopher Nolan és forgatókönyvírója találták ki.

Christopher Nolan ragaszkodott ahhoz, hogy mind a 129 forgatási napon maga ellenőrizze a musztereket, és hogy ne legyen second unit.

Egy nappal a forgatás előtt a rendező behívta a színészeket egy vetítőbe, és közösen végignézték a Szárnyas fejvadász-t. Miután felgyúltak a lámpák, csak ennyit mondott: "Így fogjuk megcsinálni a következő Batman-t."

Christian Bale és Liam Neeson a befagyott tavon zajló harcjelenet forgatása alatt végig hallották a jégpáncél recsegését. Másnapra a jég teljesen elolvadt.

Alfred Pennyworth szerepét eredetileg felajánlották Anthony Hopkinsnak is.

{(Christian Bale)} 28 kg-ot kellett fogynia a gépész című film miatt. A rendező mikor így meglátta, majdnem másra ruházta a főszerepet.
De Bale-nek végül sikerült kigyúrnia magát a főszerephez.

A film egyik plakát-dizájnját minimális változtatásokkal felhasználták a WWE Backlash pankrációs show 2010-es promóciójához.

Caine szerint a választás azért esett Chicagóra (mint forgatási helszínre), mert a horizont olyan látványos, mint New Yorkban, de nem annyira ismert.

A látványos díszleteket a cardingtoni hangárokban építették fel, melyek eredetileg a léghajók számára készültek Bedford közelében.

Caine szerint a denevérbarlang hihetetlenül hatásos volt, mikor felnézett a mennyezetre, azt mondta Chrisnek, a denevérek igazinak tűnnek, hogy csinálta? ("Mire ő: Michael, azok élő denevérek. Csak most alszanak...")

Nolan a három filmnek kódneveket adott (a saját gyerekei nevét).

Caine a karakter hangját arról az őrmesterről mintázta, aki a felettese volt, mikor besorozták a brit hadseregbe.

Caine teljes háttértörténetet talált ki Alfrednek, aki (...) "tudja, hogyan kell italokat felszolgálni, meg ilyesmi, de egyben szakképzett gyilkos."

A Ra’s Al Ghul (Ken Watanabe) által a filmben használt nyelv nem japán, de még csak nem is tibeti. Egyszerű halandzsa, amit a színész a forgatás során talált ki.

Felmerült, hogy a fiatal Bruce Wayne és Clark Kent találkoznak – utóbbit Tom Welling játszotta volna -, de sajnos elvetették az ötletet.

Christian Bale háromszor is berekedt, mikor A Sötét Lovag elváltoztatott hangján szólalt meg.

A stáblistában sok Nolan szerepel. John Nolan pl. a nagybátyja a rendezőnek, Patrick Nolan rendőrt alakított a kikötői jelenetben, Tom Nolan inast játszott a filmben. Utóbbiakról nem tudni, ők is rokonai voltak-e a rendezőnek, vagy csak a nevek egyezéséről van szó.

A forgatás során Chicagóban egy ember véletlenül ütközött a Batmobillal. A sofőr állítólag részeg volt és elmondása szerint azért hajtott neki a Batmobilnak, mert amikor meglátta, azt hitte, hogy egy földönkívüli inváziós űrhajó és pánikba esett.