Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald (2018) ☆ 👁

Legendás állatok: Grindelwald bűntettei

(David Yates)

amerikai-angol fantasy, kalandfilm

2,9
★★★☆☆
309 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2019-03-08 01:13:39 ZoLeEe (2) #38

Zoë Kravitz a film egyetlen pozitív(esztétikailag) aspektusa, nos erre nem elteszik láb alól...

2019-03-03 13:57:11 Edwest12 (2) #37

Grindelwald erejére magyarázat lehet a bodzafa pálca.

előzmény: Bubu (#34)

2019-03-01 11:47:59 Ubul (3) #36

kérdésre a válasz: igen

előzmény: necksprain (#35)

2019-03-01 11:39:02 necksprain (2) #35

végül is legalább azért érdemes volt rászánni az időt, hogy megtudjam, Piton fejét egy ázsiai nőcike harapta le.

amúgy az, mikor azt mondta Dumbledore Grindelwaldról, hogy több volt, mint testvér, az utalás arra, hogy hombárok?

2019-02-24 13:20:20 Bubu (2) #34

A két évvel ezelőtt megjelent első rész után nagyon kíváncsian mentem a moziba megnézni a folytatást. A fő témáit illetően voltak elképzeléseim, elvárásaim, amiket részben teljesített is. Azonban a cselekmény szerkezetében, a forgatókönyv minőségében, a karakterek fejlődésében és a történet egyes elemeiben csalódtam. Nagyon szeretem a Harry Potter sorozatot, ez az egyik olyan ritka világ, amivel kapcsolatban nem tudok objektív lenni. Ennek ellenére tudom, hogy nem hibátlan az alap sorozat és az első rész sem, de mindig bíztam Rowlingban. Először még tetszett ez a történet is, de elkövettem egy hibát: elkezdtem gondolkodni rajta, elemezni… Eddig is voltak repedések a falon, de most egy hatalmas darab a tetőről leszakadt és fejbevágott.
Kezdeném azzal, ami tetszett a Grindelwald bűntetteiben. A rejtőzködés és identitáskeresés, mint egymáshoz kapcsolódó témakörök, amik leginkább Creedence útját jellemzik. Ebben megértő társra talál Naginiben. Mindketten értik, mit jelent a kontroll elvesztése az életük, saját testük felett, valószínűleg ez is hozta közelebb őket egymáshoz. Szintén erős kapcsolatot jelent a saját helyzetük instabilitása Tina és Göthe között. Az elfojtásra adott válaszreakció pedig a Queenie és Jacob közötti szeretetet rengeti meg alapjaiban. Albus Dumbledore életének fájdalmát, a családi felelősségvállalást és a múltbéli bűnök elől való menekülést Leta Lestrange története tükrözi vissza tökéletes hasonlatként. Ezek mind fontos kortünetei az első világháborút követő évtizednek, aminek a hangulatát egész jól visszaadja a film.
Viszont a forgatókönyvet el is olvastam, és bőven elmarad az első résztől. Ami működik a regényekben, az nem működik ebben az esetben. Nagyon kevés a párbeszéd, a leíró részek pedig olyan információkat tartalmaznak, amit lehetetlen egy színésznek érzékeltetni. A jelenetek pedig rövidek, kapkodóak, így zsúfolt mégis felszínes lesz a film. Minden egyes szereplőnek háttértörténetet akar adni az írónő és közben a jelen eseményei szétesnek. Nincsenek a fordulópontok rendesen felvezetve. Ha egy folytatásos sorozat első felében kérdéseket vet fel az író, nem probléma, de nem mindegy, hogyan és miért teszi fel őket. Amíg a Harry Potterben apróbb utalások mindig voltak az aktuális könyv talányára, addig ebben a kötetben ez a finom építkezés elmarad és csak simán előrántja Rowling a választ a kalapból, előzmény vagy magyarázat nélkül. Egyszerűen túl sok információt szuszakolt ebbe az epizódba és mintha nem lett volna szerkesztője: nincs ritmus, logika, kontinuitás, túl sok a véletlen, nincs íve a történetnek. Ami azt illeti főszereplője sincs, mert Rowling kispadra teszi az első könyvben megismert négyesfogatot, a címszereplőről továbbra sem lehet többet tudni, mint eddig, új karakterekre pedig nincs elég idő, hogy kidolgozottak legyenek. Ráadásként a Harry Potterből ismert figurák történetét, egyéniségét helyenként visszamenőleg tönkreteszi. Mindemellett a sorozat nem önállósodik, nem őrizte meg a kreativitását, inkább a Harry Potter népszerűségére támaszkodik, és azt ismétli. Olykor pedig a rajongók kiszolgálásának kedvéért, a látványos elemekért veti el a logikát, vagy rúgja fel a saját világának a szabályait. A teljesség igénye nélkül következzenek a konkrétabb problémáim a szereplőkkel, a logikai bukfencekkel és a történet hiányosságaival.
Dumbledore történetének szerves része a Grindelwalddal és ezáltal a hatalommal való kapcsolata, ami tragikus véget ért Ariana halálakor. Azt, hogy erről a kapcsolatról egy komplex képet kapjunk, annak minden szépségéről, visszásságáról, fájdalmáról, öröméről, elvitte a vérszerződés. Ez egy nagyon olcsó írói fogás volt, ami erről a komoly belső vívódásról eltereli a témát egy újabb kis ékszerre, aminek a titkát meg kell fejteni. Sokkal izgalmasabb kérdéskör két ember, akik egykor szerették egymást, megértették a másikat és érthető okok vezették őket el a nagyobb jóhoz, majd elválasztotta őket a meggyőződésük, mint két ellenség, akik egy ígéret miatt még nem támadhatják egymást. Ehhez azonban egy bonyolult lelkű Grindelwaldot és egy megtört lelkű Dumbledore-t kellene ábrázolni. (Inkább olyannak képzeltem volna, mint Magneto és Xavier kapcsolatát) Egy olyan ellenfél, aki tiszteletet, megértést tud ébreszteni a nézőben, sokkal kreatívabb negatív hős lehetne, mint egy újabb Hitlerre hajazó szociopata. Emellett a logika is sérül a vérszerződéssel: ha azelőtt kötötték, hogy Ariana meghalt, hogyan párbajoztak egymással hárman? Ariana halála után pedig hogyan tehette volna ezt Albus? Hol a megbánás, amiről Leetával beszélt?
Az Edevis tükrénél lejátszódó jelenet pedig értelmetlen: ha Albus szívének leghőbb vágya visszaszerezni a vérszerződést, vagyis legyőzni Grindelwaldot, hol vannak az oly sokszor említett, összetett érzelmek? Hol van ebből a húga vagy az édesanyja, Dumbledore életének legnagyobb vesztesége? Ez így számomra méltatlan. A másik, ami foglalkoztat: Honnan veszi mindenki olyan biztosra, hogy Albus egyedül az, aki megállíthatja Grindelwaldot? Voldemortnál nyilvánvaló volt: Dumbledore addigra tudományos eredményeket ért el, Merlin-díjat kapott, a Wizengamot tagja volt, a Roxfort élén generációkat nevelt fel, befolyásos volt több területen is, kiterjedt kapcsolatai voltak, ráadásul ő tanította és figyelte évekig Voldemortot. De ezen a ponton már legendaként számon tartani erős túzásnak tűnik. Így nincs tere a karakterének ígéretes tehetségből egy nagy varázslóvá fejlődni. 
Grindelwald varázslata pedig túl erős (ahogyan Creedence első szárnycsapása is aránytalanul nagy): egyetlen varázslatát tucatnyian tudják csak megállítani, míg Dumbledore-tól semmi ilyesmit nem látunk. Emellett Grindelwald a leírások szerint karizmatikus, meggyőző, csábító, de a beszédében ez egyáltalán nem érzékelhető. Amit belőle mutat a forgatókönyv, nem elég ahhoz, hogy melléálljon olyan is, aki teljesen más elvek szerint él. A beszéde pedig furcsa: előre megmutatja a jövőt, a második világháborút, a holokausztot és azt sugallja, ő megakadályozhatja azt. De ha elkapják, akkor ők tehetnek arról, ha bekövetkezik? Elég morbid üzenet… Plusz teljesen érthetetlen, hogy tizennyolc évvel Hiroshima előtt a varázslók mennyit érthettek az atombomba jelentőségéből. 
Queenie történetének és jellemének hirtelen fordulata nagyon hiányosan lett bemutatva, a viselkedése pedig teljesen karakteridegen volt az első perctől kezdve. Nem tudom, mennyire szánta Rowling viccesnek, hogy Jacobot akarata ellenére, egy másik kontinensre rángassa a hatalmát felhasználva, de szerintem elég morbid volt. Az első részt is számítva ez volt az egyetlen olyan cselekedete, ami azt mutatta, többnek gondolja magát, mint varázslót egy muglinál, hiszen Jacob felett ezzel uralkodott, kizárva az egyenlőséget, kompromisszumot és a másik fél tiszteletét a kapcsolatukból. De amikor őt Rosier nem engedte útjára, azt sajnálni kellett volna? Ez minimum bizarr érzést kelt, és innen már nem lehet azt mondani, Grindelwald megrontotta őt. Queenie eddigi pozitív személyisége, hihetetlenül erős legilimens képessége, a Grindelwaldról szerzett ismereteivel egyszer csak megszűntek létezni. De mindez olyan hirtelen és ok nélkül történt, ami hatalmas logikai bukfenceket okozhat még. A személyisége nem épül, nem halad a történet végére, "csak" teljesen ellentmond korábbi önmagával.
Ami számomra majdhogynem visszamenőleg tönkretette minimum a Harry Potter és a tűz serlegét, az a tény, hogy Nagini egy nő. Rowling emlékszik rá, hogy Voldemort kérésére Féregfarknak meg kellett őt fejnie? Vagy arra, hogy embereket öletett vele, horcruxot csinált belőle, míg Neville le nem fejezte? Az, hogy maledictus, miért jelenti, hogy megszűnik a szabad akarata egy olyan embernek, akit Grindelwald sem tud a bűvkörébe vonni? Számomra nem csak undorító, de felháborító is egy szereplőt ilyen kontextusba helyezni: egy egzotikus látványosság, akiből kivész minden emberi, nem több egy tárgyiasított biodíszletnél, akitől alig pár mondat hangzik el és egy diktátor kénye-kedve szerint használja őt. 
Ami feltornázta számomra a filmet, azok a legendás lények, néhány nagyon jól megírt párbeszéd, a végre varázslókhoz illő jelmezek, a látvány, a zene. És Johnny Depp kivételével a színészek. Egyszerűen nem értem, miért kellett elcsúfítani a felemás szemével, a liszttel leöntött bőrével és hajával. Mert aki gonosz, az csúnya is? Sokkal ijesztőbb lehet egy megnyerő, vonzó ember, aki tényleg magához ragad tömegeket… Eddie Redmayne és Jude Law mindent megtesznek, hogy mentsék a film becsületet, ahogyan Katherine Waterston és Zoë Kravitz is. Az operatőr meg szerencsére hamar elengedte a már-már bizarr közelieket, amiket nem nagyon tudtam hova tenni. Bizonyos jelenetekből meg hiányoltam a statisztákat: a minisztérium, a párizsi utca kongtak az ürességtől, ami idegen volt ettől a világtól. Ezek már önmagukban is eléggé elrontották az élményt, amit ez a sorozat jelentett eddig nekem. Az olyan “apróságok”, mint az idővonal felborítása, az előző epizód cselekményeinek kihúzása, a főbb szereplők karakteridegen húzásai, a szappanoperába illő bonyodalmak és a kockázat nélküli megoldások eltörpülnek ezek mellett. De elmenni nem tudok mellettük és összességében úgy érzem, Rowling hozzámvágta azt a bizonyos zoknit…

2019-02-20 20:35:09 slawter (2) #33

A jó dolgokat sorra teszik tönkre a faszságok benne. Nagini minek van itt egyáltalán? Kellett valami a kép azon oldalára, ahol épp áll? És lehetne még sorolni... Átmentünk abba, hogy rajta, vérezzen minden ezer sebből, szarunk rá, jól van az úgy.

2019-01-06 01:00:17 Rorschach (1) #32

Az nagyon szimpatikus volt, hogy ha már gúzsba kötötték magukat ezzel a címmel, akkor igyekeztek megtömni ezt a filmet is állatkákkal, akár az előzőt.

...és ha így kifogytunk a pozitívumokból, jöjjön a többi, mivel egyelőre ez a mélypont - de egészen biztos vagyok benne, hogy lesz itt még lejjebb.

Én nagyon szeretem a HP-könyveket, így a filmek megtekintése előtt igyekszem mindig keresztet vetni, különösen mióta Korunk Legnagyobb Rendezője, David Yates szállítja őket. Fel voltam készülve arra, hogy egy lelketlen rókabőr lesz a legújabb etap is, hidrogénezett hajú Johnny Depp-pel. Az lett. Arra is fel voltam készülve, hogy a sztori egy akkora alibizés, amilyen nem is létezik, értelmetlen, hol alul-, hol pedig túlírt szar. Arra is fel voltam készülve, hogy minden valószínűség szerint az előző rész kevés jó pontját is kiherélik, és láss csodát, tényleg nem maradt szimpatikus karakter. Az mondjuk elég nagy kunszt, hogy úgy idegenítenek el az előző részből hozott négy szereplőtől, hogy közben az újakat elfelejtik nemhogy kibontani, de kb. felvázolni is.

És akkor most jönne az, hogy de ez meg az akkora botrány volt, amekkorára nem voltam felkészülve... hát nem, jellegtelen, lapos, de kiszámítható posvány volt ez. Maximum két, voltaképp e film fölött álló dolgon tudnék még keseregni. Egyrészt elég nagy butaság, hogy Rowling a kvázi tökéletes fantasy-univerzumát utólag toldozgatná-foldozgatná, miközben ezzel érdemben nem ad hozzá semmit, csak a minőségéből vesz el. Nem jó forgatókönyvíró, hiszen sztoriban-karakterekben úgy szar az egész film, ahogy van; expozícióként öt perc alatt járunk három országban, hogy kellőképp a pofánkba rághassák a plotot; hemzseg a film végső fordulatos családi szappanoperázástól; a nagy üzenetnek meg itt a kötelező gyarló emberi kapzsiság. Szóval amatőr a cucc, mintha Rowling megítélésének legalábbis nem ártana eleget a Twitter profilja. Ezt a vasat már nem kéne ütni, hagyja szépen békén a varázsvilágát. (Tudom, naiv vagyok.)

A másik dolog pedig, hogy ha már hozzányúl a Potter-világhoz, akkor azt... miért így teszi? Olyan Kathleen Kennedy-zések vannak a filmben, hogy beszarsz. "Hé, emlékszel a tükörre, meg a kőre, meg a megemlített öregemberre a Columbus-féle első Potter-filmből? Hát itt vannak. Roxfort jöhet? McGalagony megvan még? Tudod, Lestrange-ek? No és mi van Naginivel? Hé, tudtad, hogy van egy tök érdekes háttértörté..." ki a faszt érdekel bazmeg, az csak egy kibaszott kígyó. Tudod, mi érdekelne, ha már kényszeres mesélőkórban szenvedsz? A hármas párbaj a Dumbledore-ok és Grindelwald között. Az, ahogy ketten ugyanazon az oldalon álltak jó sokáig, és ugyanazt az ideológiát képviselték, illetve az, ahogy eltávolodtak egymástól. Igen, tudom, hogy utólag beleerőltetted, hogy melegek voltak, de doszt nem zavar, meséld el az egészet. Azon mi érdekeljen még három filmen keresztül, ahogy megfékezik azt a gonoszt, akit az eddigi két film alatt nem sikerült érdekesnek vagy félelmetesnek ábrázolni? Meh, teszkó-Voldemort, hát ki nem sza...

Gyakorlatilag ezért lett karó a film, ugyanis abszolút nézhető álomgyári gagyi a saját jogán, de annyira zavar a vállalás mindenfajta, totális hiánya, hogy amellett nem tudok elmenni szó nélkül. A film mögött álló emberkék nem mesélni akartak, hanem pénzt keresni a bevált címükkel. Úgyhogy az én egyesem most jól megmutatja nekik, biztos jól magukba szállnak ezek után.

2018-11-29 09:20:39 Adam Taylor (4) #31

Pont az tetszett benne, ami előbb-utóbb a sorozat vesztét fogja okozni.
Ez a mozi ugyanis egy HP fanservice. Az első résszel az volt a problémám, hogy olyan, mintha a Bölcsek köve első óráját rebootolták volna - csak épp ez az egész varázsvilág már nem hatott az újdonság erejével. Sokan írják, alattam is páran, hogy a Roxfort falain kívül nagyon dadog Rowling világa. Ebbe van valami, de szerintem nem a világgal van a baj. A Harry Potter alapvetően nem a varázsvilág miatt működött 7 részen keresztül, nem ezért rajongtunk érte: a családi drámák, a szereplők közötti dinamika, a szappanopera miatt; hogy van akit szeretünk, van akit gyűlölünk, és van akinél egyszerűen nem lehet eldönteni. A Legendás állatokból ez teljesen hiányzott, kilúgozott karakterek szaladgáltak jobbra-balra egy tök érdektelen sztoriban.
A második részben szerintem végre elkezdtek feléledni a karakterek, sorsot kaptak, került mögéjük sztori, elkezdtek működni. Nem kis részben annak is köszönhetően, hogy a sorozat elkezdett beépülni a HP-világba, elkezdte tovább szövögetni annak a mitológiáját.
Szóval én baromira élveztem, hogy feltűnt pár jól ismert név és hely; szerintem gyönyörű volt az egész film, és az akciók is tetszettek - a film eleji vihar-jelenetnél majd' leröpült a fejem.
VISZONT! Az a helyzet, hogy aki nem rajongott a HP univerzumért, az elhiszem hogy nem nagyon tud mit kezdeni a Grindelwald bűntetteivel. Ahhoz azonban, hogy ez a sorozat is megélje a tervezett 5 részt, a régi fanok mellett saját rajongókat kellene szereznie, olyan embereket, akik nem olvasták a HP könyveket, és alanyi jogon csak Salmanderékért mennek be a moziba. Ilyeneket pedig ehhez hasonló fan service-zel nem fognak szerezni. Én tehát örülök, hogy így sikerült a film, mert engem kielégített - még akkor is, ha a történetvezetéssel például nekem is voltak bajaim. Hosszabb távon viszont nem lehet ezt csinálni- Több cikket olvastam, ahol Rowling-ot Lucas-hoz hasonlították. Hát, nem tudom...

2018-11-27 21:38:56 peti0290 (3) #30

Én is meglettem volna nélküle. Ebben a filmben csak a 'rakjunk be valakit Credence mellé, nehogy egyedül nyomozgasson már' karakter...számomra nem a film legnagyobb hibája, de ha kimaradt volna se hiányzik (szerintem senkinek).

előzmény: BonnyJohnny (#29)

2018-11-27 19:36:59 BonnyJohnny (2) #29

Vagy kígyó formában tovább él. (a hüllők hosszú életűek)
Mondjuk pont leszarom. Én Naginit is a film hibái közé sorolom. :P

előzmény: peti0290 (#28)

2018-11-27 09:02:05 peti0290 (3) #28

Igen, ezt tudom én is :) Viszont attól még a Harry Potter-sorozat idején már bőven benne lesz a korban, bár nem kizárt, hogy Voldemort hosszabbítja meg az életét valamilyen úton-módon.

előzmény: Havierez (#27)

2018-11-26 23:02:24 Havierez (5) #27

Mondták a filmben hogy végül örökre kigyó alakban fog maradni Nagini! Tehát nem tudja majd átváltani a női formáját!

előzmény: peti0290 (#24)

2018-11-24 14:23:24 Dorian Gray (3) #26

Angol potterpedian annyinak is írják :) az megy hogy neki is kicsit bemutatják errdetet szerintem nem gaz. Egyszer majd gondolom kígyó testben ragad, vagy Voldi pápa csinál vele valamit, hogy úgy maradjon .mit tudni.

előzmény: peti0290 (#24)

2018-11-24 12:18:51 VVega (2) #25

Jól tartja magát :D McGalagonynak is akörül kell lennie amúgy ezek alapján, mert itt kb 27 éves professzorként jelenik meg

előzmény: peti0290 (#24)

2018-11-24 07:15:35 peti0290 (3) #24

Ez a Nagini az a Nagini...viszont így ez a nő/kígyó a Harry Potter-sorozat idején már 100 éves körül kell lennie.

előzmény: Dorian Gray (#23)

2018-11-24 03:12:28 Dorian Gray (3) #23

Nagini ugyben, hogy mi értelme volt...emlékeim szerint a későbbi tudjukkidenemmondjukkianevet kígyóját is így hívták..

2018-11-22 18:14:43 BonnyJohnny (2) #22

A szinkronnál van egy kis hiba a Mardekárnak nem a holló a címerállata!
Nem, de a Lestrange Háznak igen. ;)

Depp tökéletes?
Kb. mint a Black Massben, vagy az Orient Expressben. Nem volt rajta maszk és kalap... ez már jobbik dolog tőle... de volt ő már ennél "tökéletesebb"... :P

Viszont Law tényleg szimpatikus. :)

Nagyon átkötő rész ez a nagy hibája még alig halad előre a sztori is. Inkább a karakterek hátterét ismerjük meg már amelyiknek volt idő. Állítólag 20-30 percet kivágtak!

Ez magyarázat. Nem mentség.

előzmény: Gasz András (#21)

2018-11-22 15:44:25 Gasz András (4) #21

Másodszori megtekintésre jobban tetszett és könnyebben is érthető és apróságokra is figyeltem.
A többi ismerősömék elsőre se szidták sőt. Meg is lepődtem.
A szinkronnál van egy kis hiba a Mardekárnak nem a holló a címerállata! :D
S mindig történik valami kivétel amikor a szerelmi vontatás van. Nem unalmas na! A Bohém rapszódia pl az unalmas életrajzi-zenés filmek táborát gyarapította sajna.

Ettől még sajnos nagyon vontatott sokszor és szappanoperás...(szövegek, karakterek) A legnagyobb hibája ez meg az hogy amik vannak csavarok majd csak a 3-4. részben derül ki működnek e vagy se. Retcon...
Leta szála jó volt nekem bejött! Ott a hajónál is látszik hogy a lány nem tud arról hogy épp mi történik majd 5 perccel később, de akkor már hiába. Ha értitek. Spoiler nélkül.

Law és Depp tökéletes Dumbledore és Grindelwald, pedig tartottam tőlük!

Nagyon átkötő rész ez a nagy hibája még alig halad előre a sztori is. Inkább a karakterek hátterét ismerjük meg már amelyiknek volt idő. Állítólag 20-30 percet kivágtak!

75%

2018-11-21 17:33:36 cucu (2) #20

Ez igaz, bar nem hiszem, hogy ne lehetne fonixet "summonolni".

"Én vagyok az apád unokaöccsének az unokabátyjának a régi szobatársa."

előzmény: paksiendre (#18)

2018-11-21 17:06:25 BonnyJohnny (2) #19

Amúgy az vicces, hogy nem sok jóra számítottam előzetesen, de ez a film még a nem túl magas elvárásaimnak is alávágott. :)

2018-11-21 16:53:25 paksiendre (2) #18

Megjelent ott a Főnix madár, ha jól emlékszem.
Ennek ellenére rohadt erőltetett és huszadrangú birodalom visszavág csavar volt, amin még lehet csavarnak ide oda.
Amúgy Nagini és Queenie "fainul" kibontott karakter személyiségéről mesélhetne nekem valaki, ha már a film készítőinek nem sikerült.

2018-11-21 16:00:30 cucu (2) #17

Az nem merul fel, hogy Grindelwald csak hazudik, hogy manipulalja Credence-t?

előzmény: peti0290 (#13)

2018-11-21 15:23:24 VVega (2) #16

Én az egész karaktert légbőlkapottnak érzem :D

előzmény: peti0290 (#15)

2018-11-21 10:48:58 peti0290 (3) #15

Ariana fia semmiképp sem lehet, mert a lány 14 évesen halt meg a Grindelwald és a Dombledore tesvérek közti összecsapás közben. Aberfort fia még lehet esetleg, de azt is elég légbőlkapottnak érzem.

előzmény: VVega (#14)

2018-11-21 10:29:13 VVega (2) #14

Abszolút tippelek, de nem lehet, hogy Aberforth fia? Vagy Arianáé?

előzmény: peti0290 (#13)

2018-11-21 09:25:24 peti0290 (3) #13

A Halál ereklyéit nem láttad? Abban egyértelműen kiderül, hogy Dumbledore-nak van egy öccse, Aberforth, illetve volt egy húga, Ariana. Egy újabb testvért viszont nem értem, hogy minek kellett belerángatni. Korábban szó, de még utalás sem volt róla...habár ennek a nagy csavarhalmozásnak köszönhetően még kiderülhet Credence-ről, hogy mégsem Albus öccse...

előzmény: Havierez (#12)

2018-11-20 21:27:11 Havierez (5) #12

Nekem nagyon tetszett ez a film! Fainul ki lettek bontva a karakterek személyisége különösen Johnny Depp alakitotta nagyszerűen a főgonosz Grindelwaldot!!

A cselekmény a film egész játékideje alatt szépen épitkezett üresjáratnak nem hagyott teret igy jól lekötött az alkotás és nagyon gyorsan elszaladt a két és fél óra! Látványilag is rendben voltak a CGI-k de azt hiszem ez elvárható a 21. században.

A film fő ereje abban öszpontosul hogy a csavarok döbbenetesen meglepőek szinte sokkolóan hatottak rám Pl hogy az egyik főgonosz Dumbledor testvére! Eddig azt se tudtam hogy Dumbledore-nak van testvére! Vagy hogy Nagini a kigyó egy nő aki fel tud venni kigyó alakot. A főszereplő Salamandernek pedig a testvére jól alakitotta az aggódó bátty karakterét!

Egyes jeleneteknél jobban megijedtem mintha horror film lett volna. Pl amikor az egyik gonosz mágus beleolvad a falba és Nagini hozzáér a falhoz hirtelen előbukkan a mágus

David Yates direktor remek érzékkel adagolta a feszültséget, humort és szerelmi szálakat hogy ezek végeredményében összeérjenek! Nekem ez a film nagyon bejött!

2018-11-19 09:16:01 cucu (2) #11

Unalmas es zavaros tortenet. Hiteltelen, erdektelen karakterek. A varazslatbol meg kifelejtettek a varazst, ami a HP filmekben vegig ott volt.

Newt, aki az elozo reszben meg bajosan naivan autisztikusan josagos, itt mar inkabb az jon at, hogy nem valo fohosnek. Semmi komplex nincs benne, szervileg alkalmatlan barkit bantani. Ha egy autista szerelmi benazasait akarom latni, megnezem az Adam-ot. Harry-ben pont az volt az izgalmas, hogy megvolt benne a hajlam a rosszra, hasonlitott a fogonoszra, felt is ettol. Frodo a megtestesult atlagember, akire rendkivuli felelosseg zuhan, ez is erdekes. De Newt?

Dumbledore-bol kifelejtettek a karizmat. Egy B osztalyu John Keating.

Grindelwald detto. Nem jon at a fektelen hatalomvagy. Nem jon at a "jo cel", mint Magnetonal (mert kb szo szerint ugyanaz volna). Se manipulalni nem tud jol, se nyiltan kimutatni a foga feherjet.

Nagini mire jo azon kivul, hogy hulye politikai cikkeket lehet rola irni? Kredenc egy butordarab, egy fogyatekos Jean Grey, akit ide-oda tologatnak. Es o lenne a csodafegyver? Kowalski meg a legjobb, de az elozo reszhez kepest nulla. A tobbiek emlitesre sem meltoak.

Es ez az egesz nem a szineszek hibaja. Minden elozetes varakozas ellenere ez nem Johnny Depp buntette, hanem Rowling-e.

2018-11-18 23:55:49 paksiendre (2) #10

Hatalmas csalódás, lentebb minden le van írva, aminek le kell, hogy legyen. Az első rész szerintem meglepően jól sikerült, ezért full érthetetlen ez a mélyrepülés.
Összevissza érdektelen keszekusza szálak, sehova nem vezető történet, gyenge látvány és színészi alakítások. Visszagondolva el se tudom mondani hogy mi miért történt ebben a 2 órában annyira nulla volt. Ez sajnos a forgatókönyv hibája (hiánya). Valszeg a kövi 3 résznek se lesz valami acélos forgatókönyve.
Külön kiemelném a Naginis szálat ami full fölösleges, bár gondolom a későbbiekben lesz nagyobb szerepe.
Aki akar magának spórolni pénzt és időt, az várja meg nyugodtan a házi verziót, semmit nem fog veszíteni.

2018-11-18 19:37:55 nejmed (2) #9

Az a véleményem, hogy a Rowling által felépített világ eléggé kulissza-szerű, amely a varázslóiskola falain belülről nézve még teljesnek tűnik, de mihelyt kiszakadunk ebből össze-vissza csuklanak és dőlnek le az összetákolt díszletek. Ezek a baromi nagy sötét foltok kézzel tapinthatóak a Fantastic Beast filmekben, amiket bármennyire is szeretnék szeretni, egyszerűen nem megy sajnos.

2018-11-18 14:09:02 BonnyJohnny (2) #8

Egyet értek.
Hogy vannak pillanatai, azt meg magam is írtam. De azt is tartom, hogy ez alapjáratú alibizés Depptől.

előzmény: VVega (#7)

2018-11-18 13:10:34 VVega (2) #7

Jude Law-n kívül egyedül Deppnek vannak pillanatai szerintem. Mindenki más annyira jellegtelen és érdektelen, hogy akkor se történne semmi, ha random felcserélnénk őket, hogy éppen ki mit mond kinek.

előzmény: BonnyJohnny (#6)

2018-11-18 08:52:38 BonnyJohnny (2) #6

Nem.
Langyos ripacskodás alatt valami olyasmit értek, mint a Black Mass-ben. Tudom, ott sokan dícsérték, hogy végre nem ripacskodik, de ott is kiló smink mügül nézett csúnyán. Számomra (tőle) az ugyanúgy ripacskodás, csak langyos. Olyan nagyon akarja mutatni, hogy játszik... pedig nem. Egyébként vannak pillanatai. Miközben a legtöbbeknek nem. :P

előzmény: Gasz András (#5)

2018-11-18 00:06:38 Gasz András (4) #5

Én csak hétfőn nézem, de a legtöbben pont Depp-et (s Law-t) dicsérik, hogy végre nem ripacskodik annyit, de akkor mégis? :(

előzmény: BonnyJohnny (#1)

2018-11-16 10:02:16 Westmor (2) #4

Unalmas, nem köt le, gyenge történet, feleslegesen sok legendás állat. A főgonosz története lóg a levegőben, de igazából mindenkié, és milyen bűntettekről van is itt szó? A nagy Úrtól volt ám rettegés meg félelem, ő volt az eredendő bűn. Grindelwaldal még akár azonosulni is lehet, kicsit olyan Thanos-os beütése van, a nagyobb jó érdekében cselekszik. Hannibal Lecternek vannak bűntettei, aki céltalanul és csak a maga szórakoztatása kedvéért csinálja a kis munkásságát.
Ami jól működött, hogy a HP részben egy helyszínen játszódott, itt meg az egész világra kiterjed a bűbáj és ezt jól adoptálták. Több barátommal láttam moziba, akik nem ismerik túlságosan a HP világát, hasonló véleményen voltak ők is, önálló filmként ez egy A kategóriás trash filmnek elmenne, szerintem ez már csak a fanservice szól meg a $-nak. HP egy grandiózus világot teremtett, az FB történet pedig csak egy porszem ebből a nagy egészből, így ez ebben a formában kevés.

2018-11-16 09:31:20 VVega (2) #3

Minden elemében rettenetes. Teljesen a rossz karakterekre fókuszál, akik szürkék, unalmasak és hiteltelen minden dráma velük kapcsolatban. A látvány középrossz, egy ilyen filmtől elvárnám, hogy legalább egy olyan akciójelenetet letesz az asztalra, amitől leesik az állam, de ennek a közelében sem járunk. Johnny Depp szenzációs abban a pár percben, amit a vásznon tölt, ebből kellett volna több és az ő és Jude Law által játszott Dumbledore viszonyára fókuszálni. Akkor egy jó film is lehetett volna.

2018-11-15 16:43:56 zeddi (4) #2

Nagyjából az első rész után elvárható folytatás. Én szívesen megnéztem, egynek jó, és az első résznél annyiból figyelemfelkeltőbb, hogy már több dologban kapcsolódik a Harry Potter sorozathoz. Ami vegyes érzéseket vált ki belőlem, mert egyrészt szeretem a HP-t, és kíváncsi vagyok az előzményekre, úgyhogy már csak ezért is megnézem, másrészt nem ér fel vele.
Bár szerintem eleve nehéz lenne megugrani valamit, ami anno nagyot ütött, az újdonság erejével hatott, és minden ami hozzá kapcsolódik, ehhez van mérve.
Az első résznél több poénos elszólást tettek bele, mintha rájöttek volna, hogy ezzel szimpatikusabb lesz az összhatás.

2018-11-14 23:24:18 BonnyJohnny (2) #1

A Harry Potter széria mélypontja. Bőven alávág még az általam eddig leggyengébbnek tartott előző résznek is. A rossz értékelés nem kérdés, de azon belül is közelebb áll a nézhetetlenhez. Gyenge kettes. Johnny Depp hatalmas csalódás. Már másodszor éri el, hogy bealudjak rajta a moziban. Redmayne ütnivalóbb, mint az első részben. A nővérek idióta picsogókká lettek degradálva. Az első rész legjobbjának számító Kowalskit is tönkre tették (pár jó pillanata azért akadt). Millert egy szobanövénnyel is helyettesíthették volna. A (rengeteg) új szereplő említést sem érdemel. De a karaktereknél is rosszabbak a társas kapcsolatok, a sablonostól a nevetségesig felvonultat mindent, csak értékelhetőt nem. A karakterek motivációi erőltetettek és felszínesek. A történetvezetésre a pocsék a legjobb szó (ami Rowlingtól különösen fájó... bár a forgatókönyv írás más szakma, mint a regény írás), és követhetetlenül túlírt, miközben csavarokkal is terheli, nameg felesleges bestia eseményeket szuszakol bele (valamint egy teljesen felesleges bestia szereplőt Nagini személyében).
Ezek eddig mind Rowling bűntettei, amin Yates gyenge iparos rendezése sem tud javítani, ahogy a színészek sem. Mindegyik láthatóan szenved, kivéve Deppet, aki szokásos langyos ripacskodását prezentálja, illetve Law, aki egymaga menti a mundér becsületét, szimpatikus alakításával.
A fényképezés szokásos jellegtelen munka, amit megszokhattunk, mióta Yates fogja a gyeplőt (jajj, azok a képek és dinamikus kameramunka a harmadik részből...), a zenére meg már nem is emlékszem.
A látvány meg... olyan amilyennek elvárható, de semmi extra.