Le quai des brumes (1938) ☆ 👁

Ködös utak
Port of Shadows

(Marcel Carné)

francia dráma, krimi, szerelmi történet

4,3
★★★★☆
136 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-10-23 13:05:48 somogyireka (5) #12

Filmművészeti drágakő, ma is csillog, fénye nem vesztett semmit erejéből, sőt, ha nem lett erősebb, mert ma már látjuk, mit vesztettünk száz év alatt..

Jean Gabin karakteréből pedig tanulhatna sok életmód tanácsadó. Ő az, aki már semmitől sem fél, és nem csak megjátssza, hanem meg is valósította a szabadságot. Talán látott már annyi pusztulást katonaként, s mert ölt embert tudja, nagyobb bűne már nem lehet, ittlétével, autentikusságával végighasítja az életet, ahol megjelenik ott maradandó nyomot hagy maga mögött. Ám úgy tűnik, hiába látott ezer számra ínséget, pusztulást, és tűnik úgy, lénye szinte már kilóg az életből, mert nagyobb annál, mégis létezik egy különös, senki sem tudja, milyen eredetű jelenség, mely kapcsán ő sem bír kellő védelemmel. A szerelem. Egyetlen pillanat műve..
Innentől indul egy szépséges, de már a kezdetektől valami miatt sejthető tragikus szerelem. Jean Gabin-nek sikerül megjelenítenie a már jellegében drámai hőst, lényéből hiányzik a tartós boldogságra való képessége. Ahhoz, hogy elhiggye, az élet mégis szép hely, már túl sokat látott, túl sokat élt. De mégis végig tiszta szívünkből drukkolunk neki, mert most az egyszer úgy néz ki, jól mennek a dolgaink, és minden csapás ellenére végül mégis az igazság fog diadalmaskodni..Lehet, hogy így van, sőt biztos, csak azt nem tették hozzá, akik az élet nagy forgatókönyvét írták, az már nem az életben lesz..

És vajon miért változott a női arc ekkorát kevesebb, mint száz év alatt? Ez csak a smink, a divat? Vagy tényleg kinyílt valami a nőben azóta, ami akkor még zárva volt és azért tűnik az összes korabeli színésznő sokkal szerényebbnek, visszafogottabbnak, mintha még a maihoz képest egy bábszerű, ártatlan állapotban lenne?

2021-11-19 21:13:04 offerus (4) #11

Au rendez-vous de la marine

Ha már nem jöttem rá a Játékban (10. forduló), hát megnéztem a filmet, a képek kíváncsivá tettek. Nem bántam meg. A filmmel kapcsolatban hangoztatott lírai realizmust ugyan nem éreztem annyira találónak, a szereplők, a történet inkább stilizált, mint realista. De hangulatfilmnek kiváló („Micsoda idő. Micsoda ocsmány idő.”), ahogy a szereplők is egytől egyik azok. Műfaji szempontból is összetettnek, illetve kevertnek gondolom. Elindul egy lecsúszott embereket mutató – akár realista – filmből, ami a gyönyörű – a környezetébe talán nem is annyira illő – nő megjelenésével noirosodik, majd a végére egyértelműen átmegy melodrámába. Úgy tudom, a filmesek közül is többekre hatott a mű. Nekem nézés közben pl. Tarr Londoni férfija, illetve a Kárhozat ugrott be. Minden eklektikussága ellenére szerethető film ez. Lehet, hogy még javul az osztályzatom.

(A cím - Randevú a tengernél - egy tengerparti kocsma, visszatérő helyszín a filmből)

Magyar szinkronnal itt.

2021-01-16 22:57:43 Xuja (5) #10

Baromi hangulatos, filozofikus, lírai thriller. Teljesen elvarázsolt az atmoszférája, a párbeszédek, a karakterek.. ha nem nagyon történt volna semmi érdemleges, akkor is jó tetszett volna, de így meg pláne. a Gabin-Morgan páros zseniális volt együtt, előbbire mintha ráírták volna a szerepet.

2016-04-08 11:21:37 Tenebra (4) #9

Igen, Jean Gabin kb. ugyanazt a karaktert hozta mindenütt. :D Ő volt a francia filmek noirhőse, antihőse. De szerintem ez nem baj, jól állt neki.

előzmény: csabaga (#8)

2016-04-07 17:06:32 csabaga (4) #8

Régebben untam,de most végre ráéreztem a hangulatára.

Azért érdekes,Gabin szerepe mennyire hasonlít a Mire megvirrad c. filmhez.

Ott is beleszeret egy nőbe,a nőt más követeli magának,erre megöli az egyébként aljas alakot.Bár itt van egy másik társaság is és egy eltűnt ember...

Ez a vesztes,de azért indulatos kisember volt szinte a specialitása a nem túl sok eszközzel dolgozó művésznek.
Ez a két ok miatt könnyen kiment a divatból a háború után,de végül talált új szerepeket.

2016-03-27 17:56:47 berto (5) #7

Méltón a címéhez KÖDÖS volt, bezzeg a restaurált változat, de sajnos a magyar kiadású DVD-én nem azt hozták. Annyira más ez a film, mint a korabeli komoly drámának szánt magyar filmek, és nemcsak Gabin-nek és Michèle Morgan-nak, meg az öregnek született M. Simon-nak (ritka eset, hogy rettenetesen ocsmány, negatív alakot játszott) köszönhető, hanem az egész hangulata drámai, sejteni lehet már az elején, hogy tragédiával fog végződni. Micsoda szemei voltak Michèle Morgan-nak! Jó film, méltán klasszikus, de azért nekem vannak sokkal jobban kedvelt filmjeim is.

2010-07-29 23:36:37 Hannibal Lecter (5) #6

Szívbemarkoló dráma a kiúttalanságról, a szabadság kereséséről, tönkrement életekről és hiú ábrándokról. Jean Gabin pályája egyik legnagyszerűbb alakítását nyújtja, és persze lehetetlen elfelejteni a Zabel szerepében brillírozó Michel Simon magas, rekedtes orgánumát, torz intellektusát, meghökkentő álszentségét. Feledhetetlen.

2010-06-02 20:16:07 semmes (5) #5

Eh.. Gyönyörű.

2009-03-18 21:59:27 hattori (?) #4

A globális felmelegedés miatt ma már kevesebbet esik az eső...:)

2009-03-18 21:38:14 Jill (5) #3

Hol van ma ez a fajta melankolikus, ködös-esős filmtípus? A noirban és a Melville-filmekben élt egy darabig, de manapság mintha teljesen eltűnt volna.

2009-02-16 18:14:53 critixx (5) #2

Igen, tényleg gyönyörű nő. És zseniális film.

2007-11-14 13:39:10 Ivan/ (5) #1

Azt hiszem több korai Michèle Morgan filmet kéne néznem, mert ennyire szép nőt nem igen láttam még:) Amugy maga a film se utolsó. Az egész film úgy ahogy van tökéletes, és egyszerűen képtelen vagyok bármibe is belekötni.