Az állampolgár (2016) ☆ 👁

(Vranik Roland)

magyar dráma

4,0
★★★★☆
188 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-08-08 23:40:50 panycika (2) #52

Idegesítően közhelyes, nulla karakterekkel átszőtt, sablonosan életszerűtlen propaganda parádé...De aranyos!

2020-07-04 21:56:03 sleepingdancer (4) #51

Ez jobb volt, mint gondoltam. 7,5/10

2020-03-02 22:31:52 Mikkey (4) #50

akinek bejött, azoknak tudom ajánlani a Könnyű leckék c doksifilmet, hasonló témakörben

2020-03-02 21:32:26 Dió (5) #49

Szívből örülök, hogy ennyire betalált az ajánlásom. :-)
(Ez válasz mind a két utolsó kommentre:)

2020-03-02 19:11:52 mimóza (5) #48

Már mindent leírtatok előttem, amit gondolok erről a félelmetesen okosan-érzékenyen elkészített filmről, csak annyit kiegészítésként, hogy a következő szavak kíséretében kaptam: "ajánlom Az állampolgárt, ami játszva elmenne a Kafarnaum folytatásaként". Köszönöm! Bizony, tűpontos meghatározás. Így igaz!
Tehát, hajrá, ha megérintett a Kafarnaum, adj esélyt ennek a filmnek is, illeszkednek - hangulatban, lélekben mindenképpen!

2020-01-04 23:44:31 Rorschach (5) #47

Hiába szemeztem már ezzel a filmmel egy ideje, nem tudom, mikor néztem volna meg, ha nem jön velem szembe az elmúlt tíz év legjobb magyar filmjeiről szóló szavazásban, úgyhogy innen is köszönöm Diónak, aki ott kiemelte.

Merthogy húsbavágóan jó film Az állampolgár, minden létező tekintetben.

Minden egyebet háttérbe szorítva: a legfontosabb úgyis az, hogy érzékenyen, mindamellett ésszel áll-e hozzá a témájához, és van-e olyan üzenete, amit megéri kinyilatkoztatni. Hát, ha nem is provokatívan, de rendkívül elgondolkodtatóan áll hozzá a témához egyrészt, másrészt pedig amit a film állít, azt kurvára ki kellett már mondani, úgyhogy ezen kérdésekre szép nagy igen a válasz.

Provokatívnak nem feltétlenül mondanám a filmet, mert szerintem józanul prezentálták, ahogy a mellék- és főszereplők Wilsonhoz állnak. Ez nyilván szubjektív, de nem éreztem azt, hogy a főszereplő és a társadalom rá adott reakciója látványosan el lett volna tolva a realitástól. Nem csinálnak mártírt hősünkből, de nincsen "mocskos szemét rasszista az összes magyar" hozzáállás sem - Wilson kisebb-nagyobb kapcsolatai lefedik a teljes skálát, az abszolút nyitottságtól az undorító, bigott elutasításig látunk mindent.

Emellett nem tudnám azt mondani, hogy a főszereplő önhibáján kívül sodródik bele a film legrosszabb létező szituációjába: van a filmben egy olyan húsz perc, amiben minden szépen lassan, mégis érezhetően egyre szarabbra fordul. Amíg a film előkészíti a tragédiáját, a néző ráér azon gondolkodni, hogy tulajdonképpen mindhárom karaktert a saját döntései, félelmei, bizonytalansága juttatja a palló peremére, és betonkemény, ahogy a helyzet kulminálódik.

Már pusztán az baromi nagy szó, hogy intelligensen, mindenféle közvetlen politizálás nélkül mesélték el nekünk ezt a történetet. Nem csak fekete meg fehér van, ez teszi a filmet fontossá.

Jóvá viszont az, amilyen kiválóan össze van hegesztve az egész. Egyrészt Vranik Roland arányérzéke elképesztő, pontosan tudja a kamera mögött állva, miből mikor elég, illetve hihetetlenül érzi, hogyan kell elkezdeni és befejezni a filmet. Másrészt megfogta az isten lábát a színészeivel, ezt nem is ragozom. Harmadrészt pedig amellett, hogy iszonyat feszes a film egy fél perc üresjárat nélkül és folyamatosan zajlik a cselekmény, az utolsó öt perc mégis tartogatott számomra meglepetést.

Vagy fogalmazhatnék úgy is, hogy arcul csapással ér fel a film konklúziója, ahogy a "jó itt nekem" mentalitást gyökerestől kiirtja a humánum teljes és tökéletes hiánya egy olyan rendszerben, ahol a humánum kéne legyen a kibaszott vezérelv.


Fantasztikus film volt Az állampolgár, a Remélem... mellett az elmúlt tíz év legjobb magyar filmje. Lehengerlően megrendezett, fantasztikusan eljátszott, gondolatébresztő, fontos film.

2019-12-21 12:01:57 kaamir (4) #46

Ha már ehhez a témához nyúlt a rendező, egy kicsit lehetett volna bátrabb is. Nekem azért hiányzott a környezetrajzból, hogy mindez egy fasizálódó országban játszódik, ahol közellenséggé váltak a menekültek. Ugyanakkor ennek hiányában eléggé univerzálissá válik a film. Lényegében bárhol játszódhatna, mindenhol érvényes lenne.

Vranik érzékenyen, jó ízléssel és mély humánummal mutatja be, hogy milyen idegennek lenni egy országban, milyen érzéketlen és kegyetlen a bürokrácia, és milyen szerelembe esni 50 felett. Ez utóbbi különösen jól eltalált pontja a filmnek, szép a két ember egymásra találása, hitelesek a következmények, és érthetőek az ebből fakadó későbbi döntések. Számomra a film legjobb jelenete az volt, amikor Wilson elmondja, hogy van két lánya, akik eltűntek. Addig nem igazán értettem, miért olyan fontos neki Shirin, de ezzel nagyon is a helyére került. Szívszaggató momentum, leheletfinoman filmezve. Csodás.

(Viszont volt egy nagyon rossz rendezői döntés is: cigit adni olyan emberek kezébe, akik szemlátomást életükben nem gyújtottak rá :))

2019-02-28 10:23:55 andraas (4) #45

Nekem pedig a Dardenne fivérek filmjei jutottak eszembe.

előzmény: BonnyJohnny (#42)

2019-01-29 11:56:16 kilépett felhasználó (?) #44

A gyönyörű mocsoksagok annyiban jó példa, hogy ott még jobban túl van tolva ez a nem tudok sehol munkát találni téma a nőnél es ha jól emlékszem ott vmi kurvalkodas is volt, ahelyett, hogy elment volna mosogatni, mert például azt nem tudom elképzelni, hogy ott, mint ahogy itthon sem amúgy, mindenki be van jelentve. Ellenben maga a film szép ívű és van benne azért valami...

előzmény: BonnyJohnny (#42)

2018-05-30 17:07:29 Ugor (5) #43

Kis napi magyar film ünnep.

2018-04-14 21:11:42 BonnyJohnny (4) #42

Kicsit szégyellem magam, hogy itt előttem Fassbindert és McCarthyt emlegették... nekem a Gyönyörű mocskosságok jutott eszembe. :)
Na mindegy...
A film valóban nem menekült film. Bár két szereplője is menekült, csak az egyik illegális (az ő történetszálában persze érintve van a menekült kérdés is), a másik legálisan évek óta Magyarországon élő-dolgozó, magát magyarnak tartó férfi. Az utolsó bólintás arra a kérdésre igen megható, annyi pofon után már talán én is letagadtam volna a magyarságom, de persze a főszereplő is idézte korábban ("Áldjon vagy verjen sors keze"). Az ő esetében is kulcsmomentum persze, hogy bevándorló, de nem arról szól a története.
A női főszereplő tette őszintén szólva nem lepett meg, valahogy lógott a levegőben (már a másik korabeli nővel való beszélgetése után).

Valóban jó film. Fontos aktuális kérdéseket is érint, de örökérvényű problémákkal is foglalkozik, a tálalása pedig első osztályúan hiteles. Ez egy ilyen filmnél mindennél fontosabb. Erős négyes.

2018-02-15 11:25:20 aureliano (?) #41

Valószínűleg vakvágány, és nem is annyira tartozik a témához, de ez a komment sokkolt, úgyhogy picit cincálgatnám:

1. Nem értem a kommentből érződő sértődött hangvételt. Ki bántott meg, vagy éppen mivel a korábban kérdezők közül?

2. A mondat első fele (természetesen a második ismerete nélkül) arra engedne következtetni, hogy bezzeg te ismered testközelből, hogy milyen a nagyon különböző kultúrák ütközése. Aztán kiderül, hogy ez csak egy támadó "érv", nincs valóságalapja.

3. A mondat második fele, azon kívül, hogy értelmezhetetlenné teszi az elsőt, impliciten megint kimond egy elég súlyos állítást, és egy még merészebb jóslatot.
Állítás: Magyarországon jelenleg van olyan ember, aki a privát életébe kötelező jelleggel, juttatás nélkül menekültet, vagy gazdasági bevándorlót befogadott.
Ha erről te személyesen tudsz, nagyon érdekelnének ennek a vetületei, ha olvastad, akkor meg az ezzel foglalkozó, egymástól független, megbízható cikkek lennének hasznosak.
Jóslat: Magyarországon belátható időn belül többeknek kell "migránsokat" befogadniuk kötelező jelleggel.
Hasonlóképp: érdekelne erről egy nagyobb lélegzetű oknyomozó riport valamely megbízható színvonalat hozó sajtóterméktől (akár csak online megjelenőtől).

előzmény: dittike (#39)

2018-02-15 09:08:10 MicaHiro (5) #40

Na akkor egy jó nagy vargabetű után:

Megteszed, hogy válaszolsz a 19-es kommentemre?

előzmény: dittike (#39)

2018-02-15 08:42:55 dittike (5) #39

Éljetek együtt migránsokkal hónapokig aztán meglátjuk mi lesz a véleményetek szerencsére nekem még nem kellett befogadnom őket.

2018-02-14 09:26:48 Dió (5) #38

Szerintem a kettő között van az igazság, mert ugye Wilson sem szent (olyan dolgokra is gondolok, mint amit pl. a barátjától kér Shirin kapcsán), de még mindig nem világos, miért kell úgy beállítani a karaktert, ahogy dittike tette (ezt neki írom). Wilson NEM azért csinálja ezeket, mert egy "illegális bevándorló", hanem azért, mert egyszerűen más kultúrából származik - egy olyanból, ahol ilyen vagy ehhez hasonló dolgokat az ottani társadalmi normák elfogadottnak tekinthetnek. Nagyon nem ugyanaz a kettő, és szerintem nem fair ilyen kijelentést tenni.

Az Állampolgár nálam amúgy pont ezért az utóbbi idők messze legjobb magyar filmje (és az egyik legfontosabbja, akár nemzetközi viszonylatban is), mert tűpontos sztorifonással képes rávilágítani erre a nem mindig előnyös felfogásra és ennek a következményeire. Ami kapcsán abban amúgy még én is egyetértek, hogy mikor valaki "bevándorol" egy másik országba, neki is kötelessége lenne szem előtt tartani a fentebb említett, helyi társadalmi normákat (ezért is necces már pl. ami szerintem a svédeknél történik), de ez NEM azt jelenti, hogy ugyanazt várhatjuk el tőle az ilyen helyzetekben, mint egy magyartól. PLÁNE akkor, ha mi közben meg így bánunk vele. És itt messze nem csak a magyar államra gondolok, és hogy az miket csinál szerencsétlennel, hanem arra is, amit a nő tett... mert az bizony még annál is durvább. Szóval azzal a fájdalmas konklúzióval egyetértek, hogy a mi nemzetünk, amit nekem a filmben a nő és a családja szimbolizál (de nézek most itt más Közép-európai országokra is, pl. a lengyelekre) szinte már-már inkompatibilisek az ilyen országokkal. Csak hogy ez NEM amiatt van, mert hogy "hülye illegális bevándorlók". Ez legalább annyira a magyarok bűne is, és erre mutat rá a film. Aminek a végén el is nyerjük a díszes büntetésünket, szóval lenne mit átgondolnunk, csak hát még kéne próbálni.

2018-02-14 00:38:56 Tenebra (5) #37

Ez is és zéel sztorija is húha. :D :D

Erős idegzetűeknek ajánlott alkotás mely kiveri a biztosítékot és bebizonyítja milyen veszélyesek az illegális bevándorlók pl egy magyar családra

Szerintem nem ugyanazt a filmet láttuk. Idézem a film leírását: "Wilson évek óta Budapesten dolgozik biztonsági őrként" Shirinnél meg félig-meddig megállná a helyét ez az állítás, hiszen ő valóban illegális határátlépő a filmben, de szerintem ennél nagyságrendekkel felháborítóbb, ahogy a cselekmény során a rendőrök és a magyar hatóságok bánnak vele. Aki amúgy nem kedvtelésből, a magyarok terrorizálása végett menekült el hazájából, hanem mert nem volt más választása...


akik boldogan élnek míg képbe nem lép "Tamás bátyja" oszt el nem veszi az asszonyt fehér férjétől aztán megemészti és kiköpi.

Elismerem, hogy legalább olyan furcsa ennek a két embernek a kapcsolata a filmben, mint Fassbinder klasszikusában, a Félelem megeszi a lelketben. De egyfelől én nem látom azt az asszonyt olyan szerencsétlen áldozatnak (sőt a film végén éppen Mari lesz a hunyó, aki tönkrevág két emberi életet), másfelől a családját nagyon, de NAGYON nem nevezném boldog családnak. Régen láttam a filmet, de emlékeim szerint Mari fia pl. kőbunkó az anyjával, és asszem, ő a Wilsonnal folytatott kapcsolatot éppen felszabadulásként éli meg.

A "Tamás bátya" meg kész... :'D Mind az "illegális bevándorló"-t játszó Arghavan, mind a Wilsont alakító Marcelo civilben régóta Magyarországon élnek és dolgoznak, senkin sem élősködnek, senkit sem bántanak, ugyanolyan dolgozó emberek, mint az átlag. És mindketten magyar állampolgárok, Arghavan a film forgatása környékén kapta meg a magyar állampolgárságot. Mindkét embert volt szerencsém élőben is látni, hallani, és remek, szimpatikus emberek, ugyanolyanok mint a filmbeli karaktereik. Ezerszer szimpatikusabbak számomra, mint sok "fehér" és "magyar család". Az például példaértékű, ahogy Marcelo / Wilson viszonyult ehhez a kultúrához és ehhez a nehéz magyar nyelvhez. Minden tiszteletem az övé. Ha ő Tamás bátya, én is az vagyok, és büszke vagyok rá. :D

előzmény: dittike (#18)

2018-02-13 18:39:13 oscarmániás (?) #36

Kígyótojás (Bergman)
ajánlott film a témában

2018-02-13 18:11:36 adikaland (5) #35

Huhh!! marad a szatíra :)

előzmény: zéel (#34)

2018-02-13 18:01:21 zéel (4) #34

...de volt kussoltatás is. És a nő ki is kérte magának, hogy ő nem a STOP kampány hatására beszél hülyeségeket. Hanem magától!

előzmény: adikaland (#33)

2018-02-13 17:53:54 adikaland (5) #33

Remek honi szatírát lehetne már forgatni, már pár éve mormolom. Remélem lassan lesz is.- Őrület Viszont jó, hogy nem voltam ott, mert csak a fotelból ennyire nevetséges.
Lélekölő drámában senki nem nem kussoltatja el a nőt a honpolgárok közül...

előzmény: zéel (#31)

2018-02-13 17:47:43 Ugor (5) #32

Korán sötétedik. Messze még hajnal. Kétségbeejtő, amit írtál.

előzmény: zéel (#31)

2018-02-13 17:42:36 zéel (4) #31

OFF most jöttem meg a tömegközlekedésből, ahol egy meglehetősen zsúfolt trolit fogtam ki
mellettem egy négy-öt fős fiatal társaság (mint később kiderült lengyel egyetemista fiúk-lányok)
és egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy egy nő (magyar állampolgár) kiabál velük
hogy a csomagjaikkal elveszik a helyet a magyarok elől, pedig Magyarország a magyaroké
meg, hogy "no inglis!", mert aki idejön Magyarországra az beszéljen magyarul
(egy olyan 30 év körüli, jól öltözött nő volt a kiabáló honfitársunk, egy 8-10 év körüli kislánnyal)

2018-02-13 17:41:36 Ugor (5) #30

Paffff... így estem az arcomra.

előzmény: dittike (#28)

2018-02-13 17:37:53 adikaland (5) #29

"Női princímium pipa,erre jön egy migráns"

előzmény: dittike (#28)

2018-02-13 17:33:28 dittike (5) #28

Hulla komolyan gondoltam azt amit leírtam

2018-02-13 17:32:36 adikaland (5) #27

A lényeg, hogy tetszett neki :D

2018-02-12 22:18:21 Ugor (5) #26

Még egy szavazat arra, hogy dittike ironizált! dittike, gyere és áruld el a valót. :o)

2018-02-12 22:08:28 Dió (5) #25

Szerintem dittike hozzászólása nem volt se irónia, se ironikus:) Micahirohoz hasonlóan én is kiütköztem rajta, és epedve várom, hogy megmagyarázza, mit ért a #18-as kommentben írtak alatt.

2018-02-12 15:28:47 nejmed (?) #24

Off
Szerintem egy és ugyanaz, én nem tudok finom distinkciót vonni a kettő között, talán csak annyit, hogy az egyiknél globálisan stílusát tekintve él az iróniával, mint retorikai eszközzel, a másik meg a hozzászólást minősíti a szellemesen csipkelődő humoráért, amivel az iróniát azonosítjuk. Vagy úgy jó, mintha azt írta volna, hogy A hozzászólás dícséret volt. Ugyancsak értelmes, de mást jelent ez esetben a párja: A hozzászólás dicséretes volt. Persze neked nem muszáj ezt így használnod, ha neked nem felel meg, de szerintem kisebbségben vagy. No offens.

előzmény: MicaHiro (#23)

2018-02-12 15:05:44 MicaHiro (5) #23

Kicsit én voltam a hülye, hogy ebbe belementem. De ha már elkezdtem, hátha kijön belőle valami értelmes. Szóval:

1, A hozzászólás irónia volt.
2, A hozzászólás ironikus volt.

Kérlek írd le, mi a különbség, hátha tanulok belőle valamit. Én (lehet, hogy helytelenül, de) azt gondolom, az első nem helyes; olyan mint azt mondani hogy "ez a szobor szépség volt".

előzmény: zéel (#22)

2018-02-12 14:12:26 zéel (4) #22

Egyébként amit írni akartam az az, hogy a hozzászólás irónia volt. (Szerintem.)
Pedig írhattam volna ironikust is.

előzmény: MicaHiro (#21)

2018-02-12 12:45:29 MicaHiro (5) #21

Akkor nekem nem jött át, van ilyen. Remélem igazad van. (Egyébként amit írni akartál az az, hogy a hozzászólás ironikus, nem pedig hogy irónia.)

előzmény: zéel (#20)

2018-02-12 12:36:22 zéel (4) #20

Az én olvasatomban dittike hozzászólása irónia volt.

előzmény: MicaHiro (#19)

2018-02-12 12:17:33 MicaHiro (5) #19

És szerinted ez az olvasat mennyire általános problémára mutat rá? Tömegével hódítják el a férjes magyar asszonyokat a migránsok?

előzmény: dittike (#18)

2018-02-11 05:12:08 dittike (5) #18

Erős idegzetűeknek ajánlott alkotás mely kiveri a biztosítékot és bebizonyítja milyen veszélyesek az illegális bevándorlók pl egy magyar családra akik boldogan élnek míg képbe nem lép "Tamás bátyja" oszt el nem veszi az asszonyt fehér férjétől aztán megemészti és kiköpi.

2017-12-11 02:12:36 adikaland (5) #17

Nem gondoltam, hogy ennyire rendben lesz ez a film. Nem volt demagóg, nem kellettek kopaszok,sem politika... Liberális fejtágítás sem.
Érdekes volt, hogy láttunk egy működő kapcsolatot, és egy furcsa család-modellt is,amiket külön-külön csak a körülmények mérgeztek. Együtt pedig hozták az elkerülhetetlent.
-Lehet szeretni egy messziről jött embert,de törődni is lehet egy idegennel.-
Ezeket a szereplőket pedig sikerült megszeretni, és törődtem velük.
Igazi feszültség, és dráma, egy rendkívüli színésznővel, és egy olyan író-rendezővel, aki végig igyekezett lázadni, de inkább maradt humanista, és bízott bennünk nézőkben is.
Nagyon szép kerek élmény.
Egy apró reménysugár, a propaganda szagú langyosvíz közepén, ahol folyik az agymosás, ezzel a mozival a szívünket mosdatjuk.
Volt pár jó magyar film mostanában, de ennél fontosabb nem, talán jobb se nagyon.Büszke vagyok erre, magyarként!!

2017-12-03 03:18:13 Ugor (5) #16

...tovább töprengve a dolgon, újra megnéztem. Az a legszembetűnőbb, hogy ennek a filmnek valamennyi szereplője rosszul járt. És egyik sem ezt érdemelte. Járhatott volna mindenki jól, és történhetett volna mindez egy másik világnézetű világban, egy jóban, egy humánusban, egy segítőben, de nem itt és nem most. Hátborzongató, hogy az egészet elhiszem, hogy így van. Hogy ez nem dramaturgia, hanem az utcán mellettem elmenő emberek egyik lehetséges élete. És akkor mi bajom van nekem? Semmi. Csak a lelkiismeretem sebesült meg kegyetlenül.

előzmény: Ugor (#15)

2017-11-29 02:36:49 Ugor (5) #15

Megadom magam, meg az ötöst is, semmi kétség... húúbm... itt ülök és qwára szégyellem magam, de nagyon! Tényleg ezt csináljuk az emberekkel? Jézusom! Igaz ez? Ááá, nem vagyok észnél. Itt egy fekete fazon és mi vagyunk a feketeseggűek. Lehetetlenné tesszük, hogy éljen, hogy normális lehessen. Borzalom! Mit is mondjak erre... semmit, megrázott nagyon! Majd talán máskor több eszem lesz, meg véleményem.

2017-11-26 22:38:27 BruceStark (4) #14

Személyen ismerem a főszereplőt, mivel apámnak kollégája.

2017-11-22 16:02:30 bambula (3) #13

A vígjátéki részről jut eszembe, azon én is hangosan felnevettem, hogy Wilson lett az év dolgozója. Vártam mikor adják át neki az év magyarja díjat. :)

2017-03-06 12:31:18 Ugor (5) #12

És... újabb magyar filmsiker Portóban!

2017-02-14 16:36:13 Dió (5) #11

Van, amikor lassításokkal és hangos zenével tolják az arcodba a drámát (pl. Ütközések), meg van a művészibb minimáldráma (mint pl. a Manchester by the sea), ami lassú víz partot mos alapon működik. Én mindkettőt szeretem, ám mivel a másodikkal nehezebb átpasszírozni az üzenetet a nézőhöz, nálam mindig betalál, amikor egy ilyen filmnek még a vállalt minimáleszközökkel is sikerül. Ezt teszi az Állampolgár, gyakorlatilag kikezdhetetlen tökéletességgel.

Én „külföldre szorult” magyarként már igazából akkor eldöntöttem, hogy tetszeni fog a film, amikor a legelső jelenetben a film főszereplője, a bociszemű nigériai menekült tört, ám ambíciózus magyarsággal beleszavalja a kamerába a Szózatot a magyar állampolgársági vizsgáján. Vranik Roland rendező nagyon megbízik főszereplőjében, Dr. Cake-Baly Marceloban, és jól teszi: egy remek színész tolmácsolásában követhetjük nyomon ugyanis a karakter felgyülemlő viszontagságait, amint megpróbál a hően szeretett Magyarországának papíron is tagjává válni, és ezért mindent megtesz. A film ezen első felében egyszerűen elképesztő, hogy Vranik Roland filmje milyen éretten megy el minden könnyen leüthető labda mellett (pl. a tanárnő fiai rasszista kommentjei a bőrszín láttán – ilyenekből nem sok van), és ezek megkerülésével is válik középtájt egy tényleg érzékeny, érett és aktuális menekültes drámává. Majd ezen a ponton fordul egyet, és nem mindennapi szerelmi drámává avanzsál, aminek a legnagyobb ütőkártyája – ahogy lentebb is le lett írva – nem más, mint hogy a sok Gosling és Stone között egy végre nem Colgate mosolyú párt láthatunk, akiknél ők viszont még így is ezerszer szebbek, kívül-belül. Mikor pedig a szerelmi rész közepette épp panaszkodni készülnék, hogy a menekültes részben még annyi minden volt, Vranik Roland olyan magabiztossággal köti össze a kettőt, mintha világ életében ezt csinálta volna. Innentől pedig nem más a film, mint egy érzelmi hullámvasút, amiből ezen a ponton már nincs kiszállás. Nem lövök le több poént, csak annyi, hogy piszok nehéz dolgom volt a könnyeim visszatartásával (akinek pl. ez a két menekült búcsú-jeleneténél sikerült, annak gratulálok!). Mindezt pedig minden giccs és felesleges agonizálás nélkül teszi, egy olyan fináléval nyitva hagyva a dolgot és egyben lógva hagyva a nézőt, ami amiatt is ver köröket műfajtársaira, mert az újkori magyar filmgyártás gyerekbetegségei nyomokban sem láthatóak rajta: a fentebb már dicsért rendezés mellett elképesztő kerekséggel és ívvel rendelkezik a forgatókönyv, a színészek pedig végig éretten és naturálisan játszanak.

Érdekességként pedig még annyi, hogy a moziban mögöttem ülő páros az alábbi mondattal állt fel a film után rögtön: „Látod, ezért nem jó, ha különböző kultúrákat összerakunk.” És bár ez így kontextusból kiragadva egy bosszantó komment és világlátás, pont erre világít rá a film is, hogy azért itt semmi sem fekete-fehér, sőt! A játékidő első felében ugyanis remekül mutatja be az Állampolgár, hogy milyen mocsok csőlátásúak vagyunk itt Kelet-Európában... itt egy végtelenül szerethető menekült, aki nem hogy magyarul is megtanult, de bakker még a hét magyar alapító vezért is kívülről tudja... a mi bürokráciánk pedig mindent megtesz, hogy ne tudjon letelepedni, mert... hát mert ez a bürokrácia dolga... vagy mi. De aztán a film végére rájössz, hogy azért nem olyan egyszerű ez mégsem... hiszen milyen közömbös ő is (önzően, lelkifurdalás nélkül túr szét egy házasságot, teljesen önzően egy egészen vállalhatatlan dologra kéri a barátját, stb.), de ez nem a bőrszíne miatt van. Igen, a kultúrában rejlő különbözőségek miatt lehet... de pont a fentebbieken keresztül világít rá mesterien a film, hogy nekünk ennek ellenére is kötelességünk legalább megadni neki az esélyt, különben azzal fizetünk, ami a végén történik... ami persze megint nem az arcodba-tolom-a-tragédiát-féle dráma – de pont ettől hatásos, és pont ettől súlyosabb még azoknál is. Mint ahogy az egész film is. Kötelező irodalom, és természetesen hatalmas ötös!

2017-02-11 21:43:43 hhgygy (5) #10

Teljesen másfajta filmre számítottam, nem olvastam el semmit róla, simán ötös nálam.
Aki még nem látta, hasonló témájú és hangulatú a francia Samba.

2017-02-06 23:12:11 Ágó (4) #9

Igen, összesen már 5500 nézőnél jár a film. Reméljük, még sokan megnézik! :)

előzmény: zéel (#8)

2017-02-06 23:00:25 zéel (4) #8

Most majdnem ugyanannyian nézték meg a filmet, mint a múlt hétvégén. Ez azt jelenti, hogy a terjed a film jó híre, és az érdeklődés még sok héten át a mozik műsorán tarthatja Vranik Roland alkotását.

2017-02-01 13:42:19 zéel (4) #7

De jó, hogy nem csak a norvégok, hanem mi is tudtunk egy normális, korrekt, sőt, jó filmet csinálni ebből a manapság igen kényesnek számító témában.
Hogy aztán a magyar néző mennyire lesz vevő erre a filmre, azt nem tudom.
Bár, amikor én láttam, meglepetésemre, telt házzal ment, de az összesített első heti adatok csak mérsékelt bizakodásra adnak okot.

2017-01-28 10:49:31 ryood (5) #6

ja igen, és még annyit, hogy végre (!) egy szerelmi történet, amiben nem két tökéletes külsejű fiatalt figyelhetünk!

2017-01-28 10:45:28 ryood (5) #5

a film három (vagyis négy..) főhőse nem is lehetne különbözőbb kulturális hátterű, ám mégis a helyzetekben, amikbe kerülnek, ugyanazok az univerzális emberi mozgatórugók irányítják őket, mint minden homo sapiens-t ezen a bolygón.
persze fontos szerepe van a menekültkérdésnek a filmben (a protagonista is egy afrikából idekerült férfi), mégsem igazán "menekültfilm" vranik roland alkotása. én egy rendkívül hiteles, erős emberi drámának mondanám, ahol a főhősök pont annyira önzőek, mint a legtöbb ember, azért alapvetően a jó indulat vezérli őket, azonosulhatóak, és nem is látja egy idő után már (amennyiben az elején még látta..) az ember a különböző bőrszíneket.
szerencsére a konkrét politizálást is kerüli (azért a magyar nép idegenkedése, xenofóbiája megjelenik, de ennyi kell is, mert hát ilyen ez a közeg itt tényleg..) de így is elkerülhetetlen a szomorú végkifejlet, ilyen vagy olyan módon, de a nem magyar állampolgárok továbbállnak..
nagyon szép, szívbe markoló film.

2017-01-14 22:42:48 Adam Taylor (4) #4

Remek film, ami érzékenyen feldolgozása egy érzékeny témának. Féltem hogy túlzottan politizál majd, vagy olcsó közhelyekkel él majd a szarittlenni Magyarországról, de szerencsére nem. Tenebrához hasonlóan a Félelem megeszi a lelket ugrott be nekem is először, aztán persze A látogató. Utóbbi nekem kevésbé tetszett, viszont Vranik remekül megoldotta azt, ami miatt valószínűleg az nem jött be: megszerettem és együtt tudtam érezni a karakterekkel.

2017-01-11 17:04:21 ryood (5) #3

már a trailer is imponált nekem, de most még inkább megjött a kedvem a filmhez!

előzmény: Tenebra (#2)

2017-01-11 15:28:05 Tenebra (5) #2

Én ma láttam, és azt kell mondjam, egészen jól sikerült, elsőre meg is adtam rá az 5-öst, mert annyira hiteles, ugyanakkor gördülékeny és humoros is tud lenni. A főszereben levő fekete civil színész, Marcelo ugye nem hivatásos, a rendező úgy szedte össze az utcáról (szó szerint - tök véletlenül találkoztak), de tökéletesen azonosul a szerepével, és remek karakterré változtatja Wilsont. És amúgy a vetítés után tőle is lehetett kérdezni, és hihetetlenül szimpatikus ember.

Persze a film egyébként nyilvánvalóan legalább annyira szól Magyarországról, mint a főszereplő bevándorlókról. És azért is tetszett annyira Az állampolgár, mert igazából nem embereket hibáztat, hanem emberi történeteket mutat be, és főként az arctalan intézményrendszert "hibáztatja" azért, amin a főszereplőknek át kell esnie.

De amúgy meg ez mégsem egy vádirat, van benne humor és felemelő momentum is bőven. A dráma az a megfelelő időben lép be. Kicsit olyan volt egyébként ez a film, mint Fassbindertől A félelem megeszi a lelket, csak itt azért más miatt történik az, ami. Wilson és Mari ugye nem betegség vagy a rasszizmus miatt megy szét, hanem mert a nő csak meg akarta volna oldani a problémát kicsit naivan, csipetnyi gonoszsággal. De azért mégsem az volt a célja, hogy szerencsétlen Shirint visszaküldjék a lehetetlenbe.

A vetítés után egyik újságíró nehezményezte, hogy nem tudta eldönteni, ez most vígjáték vagy dráma akart lenni. Én viszont azt kérdezem, hogy az élet nem ilyen? Pont ezért rendkívül hiteles Az állampolgár, mert nem egy melodráma vagy egy stilizált pesszimista művészfilm akar lenni, hanem a valóságot ragadja meg, melyben sokszor igen nagy hangnemváltások követik egymást. A poénok így igencsak szépen belesimulnak a cselekménybe, és egyáltalán nem kell erőltetni őket, jönnek azok a szituációból, nyilván itt sokszor a főhős nyelvi nehézségeiből, küzdelmeiből, illetve bizonyos sztereotípiákból, amiket a nyugati ember alkot a Keletről vagy Délről jött emberekről.

Én nagyon ajánlom mindenkinek a film megtekintését, mert úgy beszél egy aktuális problémáról, hogy közben jól is érzed magad, és nem akar lesokkolni vagy minden áron elgondolkodtatni, hanem lassan üt, lassan szívódik fel, és hagyja, hogy elmélyülj a világában. Nagyon pozitív csalódás ez Vranik Rolandtól a Fekete kefe és az Adás után (melyek persze a maguk nemében nem rosszak, de nemcsak nekem nem a kedvenc filmjeim - sőt megkockáztatom, sokan nem is emlékeznek rájuk, Az állampolgárral remélem, nem így lesz).

2017-01-07 20:07:36 ryood (5) #1

ígéretes: Az állampolgár - Előzetes

„Hogy mi történik akkor, amikor valaki túljut a menekült tábor őrületén, és kikerül az életbe, hogyan tud gyökeret ereszteni, hogyan tud újra családot alapítani, megtanulni egy olyan nyelvet, mint a magyar, nekifutni az életnek ötvenévesen. Ezért is választottam menekülteket a szerepre, nem pedig színészeket. Az érdekel, hogy mi történik bennük, nem a sztereotípiák.” -Vranik Roland, rendező.