Liza, a rókatündér (2015) ☆ 👁

Liza the Fox-Fairy

(Ujj Mészáros Károly)

magyar fantasy, szerelmi történet, vígjáték

3,9
★★★★☆
785 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-12-31 11:18:13 Dió (1) #99

Régebben frissen látva a Lizát azt hiszem egy közepes-szerű osztályzattal kínáltam meg azt, de bevallom, csak fél szemmel néztem anno, és úgy igazán még a sztorija sem állt össze akkor. Most újranézve megpróbáltam kicsit fókuszáltabban és nyitottabban végigrágni magam rajta, ha már ekkora klasszikusról van szó, de úgy néz ki csak rontottam a helyzeten.

Pedig már az alapsztori sem kecsegtetett egy zseniális film ígéretével, már ha egyáltalán jól értettem, hogy egy magányos ápolónő beleszeret a kaszásba, aki egy távolkeleti átok keretén belül féltékenységből elkezdi eltenni a pasijait láb alól, miközben ő a nevének tisztázása és az igaz szerelem megtalálása érdekében próbálja megtörni az átkot. Elég beteg, ám legyen, mondtam az elején, de sajnos nem "lett". És nem (csak) a weirdo sztori miatt...

Először is itt ez a stíluskavalkád, amivel a rendező vászonra álmodta ezt az agymenést. Gyakorlatilag fogott egy pár huszonegyedik századi elemet, és belegyömöszölte azokat egy alternatív posztszovjet valóságba, majd az egészet nyakon öntötte egy hatalmas adag japán fétissel és szamurájkultúrával. Csak mivel közben meg sem próbálta racionalizálni ezt a lehetetlen műfajtársítást és kapcsolódási pontokat teremteni az egymástól fényévekre lévő világok között, kb. olyan érzésem volt, mint annak a gyereknek, akit a szülei egy pár legó kockával és betontömbbel küldenek be a játszószobába, hogy építsen belőlük autót. Az sem sikerülne, és szegény gyerek csak felkúrná az agyát a nagy próbálkozásban, mint ahogy én is a moziszékben.

Aztán a képi megoldások. Először is a film minden ötödik jelenetére jut egy olyan gagyi, zéró relevanciával bíró CGI effekt, hogy a többségüket jobb lett volna a vágószobában hagyni. Emellett van pár szép díszlet és jelmez, de ezeket meg megint kinyírja a stíluskavalkádra jellemző inkozisztencia. A "kaszás" pl. úgy néz ki, mintha egy vigyorgós japán talkshow host megdugta volna a Tokyo hotel egyik tagját, és mindez ebben a posztszovjet izében - én így nem tudom se komolyan venni, se megmosolyogni, hogy öldököl. Apropó, megmosolyogni...

Humor. Elsősorban ismét a film zavaró ellentmondásaira építve azzal próbálnak nevettetni, hogy véresen öldöklős és szoftpornós jeleneteket ötvöznek romkommal. Lásd: legó és betonkocka esete... nem megyek bele megint. Mi van még? Benny hill színvonalat és stílust idéző "beveri a fejét" / "elesik a banánhéjon" féle olcsó szituációs gagek, illetve kb. annyi verbális poén, hogy Reviczky minden tizedik percben elkezd egy mondatot, megpróbálja azt befejezni egy oda nem illő magyar közmondással, majd inkább azt mondja (idézem), hogy "a kurva anyád". Ha ettől ma már valami vígjáték, akkor ezt a műfajt én temetném is.

És végül a karakterek. A filmben gyakorlatilag nincsen normális ember. Mindenki retardált, negatív értelemben fura és talán a főszereplőn kívül szabályosan taszító. A mélységük pedig abban merül ki, hogy az egyik "kurvaanyázik" (és ennyi), a másik fingik és szekrénybe bújik, a harmadik kefél, stb. Ezek után nem meglepő, hogy ilyen szerepekben a színészek is szenvednek, és így még az is sovány vigasz, hogy Balsai Mónit legalább nézni jó.

Összességében ritkán látni filmet, ahol a rendező ennyire aktívan dolgozik azon, hogy ellehetetlenítse a befogadást és elidegenítse a nézőt a végterméktől. Ennek az egész katyvasznak a kulminálódása főleg az olyan jelenetekben érhető tetten, mint például amikor a lebegő japán talkshow host faszi kinyír egy asztronautát az űrben, valami posztszovjet világba visszatérve szambázik egyet Pesten, majd az északi sarkra teleportálva magát megfektet egy eszkimót, és egy repülő aranyhallá(!!!) változik. De nem, a kedvencem talán az volt, amikor az öngyilkos Liza a Mekiben két nyelven elkezd beszélgetni az öltönyös japán kaszással, ahogyan az ablak másik felén egy CGI vihar kíséretében váltakozik a táj tél és tavasz között, miközben a Földön az őt megmenteni próbáló rendőr nekimegy az ajtónak, elesik a telefonkábelben, stb.

Egyszerűen lövésem sincs, hogyan gondolhatta a rendező ezt a katyvaszt. A film értékelését látva úgy néz ki, sokan nincsenek ezen a véleményen, mindazonáltal kíváncsi lennék, ezeket őket is észrevették -e, vagy egyszerűen csak sokaknak elég volt Balsai Móni, illetve maga a tény (akármilyen sovány is), hogy végre nem egy szokványos magyar vígjátékról van szó?

2021-10-23 16:11:34 The Cortez (4) #98

Színpadias, abszurd, elvont vígjáték ötletes, wes andersonos (!) látvány- és díszletvilággal. A cselekmény egy alternatív Budapesten játszódik, ahol teljesen egyedi módon vannak ábrázolva az épületek. A hangulat meseszerű, Amélie csodálatos életét is az eszünkbe juttatja, valamint a japán popkultúrát ugyancsak szándékosan megidézi. A színészi játék kiváló, Tomy Tani folyton éneklő karaktere egyszerre elegáns, cool + vicces, a humor több réteget céloz meg, a vizuális effektek pedig korrektek, ám néhol sajnos igénytelenek. A sztori egyébként szimbolikusan-szatirikusan a modern nők társkeresési stratégiáiról, problémáiról, illetve a végtelenségig/megalkuvásig tartó Disney-hercegnő komplexusáról szól.

2020-06-22 00:14:37 dittike (5) #97

Kedves történet az igaz szerelemhez vezető rögös útról....

2018-12-05 00:13:44 Manómaszat (4) #96

Liza fehér ruhája (és a benne igen jól mutató alakja), no meg a számos pőre fehérnép feltornázta négyesre.

2016-10-16 11:27:28 replay4 (3) #95

Nekem valahogy nem állt össze, és nem is tudom elmondani hogy miért. Technikailag profi volt, volt benne pár jó poén, volt egy történet, ami ment A-ból B-be, volt egy hangulata, stb. És mégsem tetszett. Talán túl sok volt az az 5 év amíg Ujj Mészáros Károly készítette ezt a filmet...

2016-08-11 13:18:42 gomez1000 (3) #94

Vannak benne jó ötletek, de egészében nem működik. Egyedül a főszereplő hölgy, bájos, aranyos, telitalálat. Csak nem értem, hogy a "nagy" öreg színművészek helyett miért nem lehet találni jó színészeket? Nincs más? A túlzott színpadiasságtól a falra mászok.
De a történetben is vannak hibák, a film eleje még működik, aztán a szokásos magyar fájdalom következik...
Mellesleg rossz, hogy a foszereplo holgy a filmben tobb nap alatt is ugyanabban a feher ruhaban van.

2016-03-10 18:37:42 hhgygy (3) #93

A "magyar Oscar" nyertese is csalódás volt számomra, meg a nemzetközié is (mármint a Spotlight)

2016-02-22 22:20:12 nony_15 (5) #92

Fantasztikus filmélmény. Az idei arany vapiti erős lett, de nálam a Liza magasan nyert. (Saul fiát még nem láttam)

2016-01-30 03:19:04 Xuja (3) #91

Aranyos kis összevisszaság, köszönhetően nagyrészt Balsai Móninak. De valahogy nem áll össze az egész, egy pár jó ötlet, poén, de az egész film nagyon üres és csak épphogy szórakoztató.

2015-12-24 14:53:15 Olórin (4) #90

Bűbájos film, nagyon kellemes meglepetés - szinte minden a helyén van benne, és végre, VÉGRE egy magyar film, amit nem úgy kell dicsérni, hogy "a magyar filmekhez képest jó". Egy Saul fia nélküli évben simán a legjobb lenne.

2015-11-26 07:04:30 leplesbitang (4) #89

Ez egy tök jó Wes Anderson-film. :D
Szerintem nagyon ötletes és remek a humora (a rádiószerelős jelenet pl. egészen szenzációs). Oké, vannak kisebb gyengeségei, de abszolút eltörpülnek az erényei mellett, rég láttam ilyen jó magyar filmet.

2015-11-25 11:48:04 ChrisAdam (3) #88

Bajban vagyok, mert egy tök jó ötlet ez a film, aranyos főszereplővel (Balsai Móni szenzációs, karaktere is jól eltalált), tetszetős látványvilággal (a sok cgi igenis illett ehhez a közeghez, még ha nem is a legjobb animáció, ez ide így illett), jó ötletekkel, egy-kétszer jól működő poénokkal, néhol ötletes kivitelezéssel, de... és most jön a de.
De hihetetlen nagy katyvasz. Konkrétan ez a totális WTF érzés annál a jelenetnél fogant meg bennem, amikor Liza öngyilkos lett és az ocsmány effektek között lubickolva beszélgetett a Mekkben az ázsiai csávóval. Totális értelmetlenség. Azért ritkán érzem ezt mostanában, mert nem nézek szándékosan rossz filmeket, de most csak néztem, hogy mi a fenét akar kifejezni, mondani, az a kérdés fogalmazódott bennem, hogy van-e ennek célja vagy csak hóbortos vígjáték? Mert az a baj, hogy ezt a film sem tudja eldönteni. Persze nem is feltétlen kötelessége, hiszen csak egy modernkori rókatündérmese, ha úgy vesszük. De mégis Liza "válsága" jobban ki van domborítva, mint ahogy azt egy hóbortos vígjátékban elvárnánk.
Persze mindezek ellenére még nem haragudnék a filmre, sőt, szeretném is, mert a játékidő nagyobb része jó... lenne, ha. És most jön a ha.
Egyszer nevettem fel, de igazából már arra se emlékszem, mikor pedig alig történt fél órája. Nincsenek benne igazán jó poénok. A helyzetkomikumot előszeretettel használja, kitűnő képi világgal spékelve működne is, ha nem lenne olyan esetlen... elsősorban Reviczky. Akinek mindig ez a szerepe. Egy totális hülye, aki komolykodik. Így az ő karaktere már nem vicces. Jól elgondolt halálesetek, de szerencsétlenül vannak kivitelezve, értem is azt, hogy például meghal az ital miatt szívinfarktusban. Jó, hihető és valós lehet, de ebben a filmben, ha jól vettem ki, pont az elütő példák kellenek, és érdekes módon egyik ember sem halt meg úgy, hogy megcsúszik egy banánhéjon és az üvegen át kiesik az utcára, hogy egy balga példával éljek. De a karakterek is ostobák és sablonosak, de semmiképp nem viccesek. Henrik, a nőcsábász szörnyen papírmasé, de a szekrényben bujkáló emberkénk is egy nagy WTF. Nem értettem a poént. Az egyedüli, amiken jól somolyogtam, az ázsiai csávó éneklései és táncai, annak úgy volt ott stílusa, de az öldöklései és beavatkozásai már kevésbé jók.

Sokkal többet ki lehetett volna hozni ebből a filmből. Wes Anderson, ha már itt tartunk, sokkal jobban megírta volna a karaktereket, a helyzetkomikumot is ötletesebben találta volna ki, de mindezek ellenére a film nem rossz, sőt. Azért én üde színfoltnak találom a magyar filmgyártásban, már csak azért is, mert végre el tudtunk kicsit szakadni a depresszív köldöknézegetős drámáktól, amikben hányatott sorsú emberek a főszereplők. Mármint nem mi, hanem Ujj Mészáros. És persze vele együtt a nézők is. Na, meg kicsit használtuk végre a fantáziánkat, mikor volt utoljára igényes, valamirevaló magyar fantasy? Szóval látom én az erényeit, értékelem is, főleg Balsa Mónit, aki nagyon csinos, bár biztos van már 35... csak mindezek ellenére sok mindent helyre kellett volna pofozni még a filmben. Sok mindent. Így ez csak egy hármas.
60%

2015-11-25 08:35:47 Leppard (4) #87

Ez végre ismét egy szerethető magyar alkotás a maga elborult sztorijával, karaktereivel. Szerintem szinte minden a helyén van; akit nem irritál az abszurditás, az jól fog szórakozni rajta.
A japán énekesből lehetett volna kicsit kevesebb, bár igaz, hogy kulcsszereplő a történetben.

2015-11-23 14:18:46 schankox (2) #86

Lehet, hogy túl nagy elvárásokkal ültem le a film elé, de ez nagyon gyenge volt. Ez humoros? Nekem inkább fájt és kínos volt. Ami azért a nézhetetlennél jobbá tette:
- a zene
- Balsai Móni kinézete

A film többi részéről nem tudok jót mondani.
22%

2015-11-14 14:25:12 Killjoy (5) #85

Hát én ezen hihetetlen jól szórakoztam. Az abszurditásán, a magyar tucatfilmekhez képest szuper trükkökön és úgy az egészen. Károly vacsorájakor egy kicsit szétcsúsztam a kapros dinnyelevesen, de a Google-ben rákerestem és tényleg létezik ilyen... ÉS MÉG A CSÜLKÖS CSOKIPUDING IS! Félelmetes... Balsai Móni pedig zseniális volt. Nem muszáj itt erőltetni az agyonnyúzott arcokat, van nekünk sok tehetségünk a fiatalok közt is! (Filmekben is rémes az egyen-casting, de igazán a TV-s műsoroknál siralmas, hogy kb. három emberből lehet válogatni csatornánként...) Lehet, hogy a teljes képet nézve és a külföldi filmek szintjéhez mérve legfeljebb csak jót kellene adnom rá, de a mai ínséges magyar időkben ez nekem egy akkora frissesség-bomba volt, hogy megadom az ötöst! Ilyeneket még, ha lehetne kérni.

2015-05-31 18:24:13 ifj. Ó. Posszum (3) #84

Balsai Móni, Balsai Móni, Balsai Móóóóóniiiii!!!!!!!!!!
Szabó Győző meg fél percet sem bír ki ripacs-grimasz nélkül? Ha van a filmnek mélypontja, akkor abszolút ő az... Van neve, eladható, tessék alakítani a Mikroszkópokkal egy kabarétársulatot, Szabó Győző és a Mikroszkópok, és ott lehet ezt tovább folytatni, de a színházba meg a moziba ne vegye el a helyet az arra érdemesektől.
Például, ha Balsai Móni pályakezdő statiszta lenne most épp, ezt is remekül csinálná, és még sóskiflire is meglenne a pénz. Balsai Móóóóóniiiiiii!!!!!!!!

2015-05-02 11:02:40 BonnyJohnny (4) #83

Azóta már meg is van a 100ezer. :)

előzmény: zéel (#82)

2015-04-18 12:00:52 zéel (4) #82

Hoppá!:)
A hazai nézőszám is közel már a 100 ezerhez.

Nekem egyébként a film zenéje tetszett a leginkább.
Bónusz:
a zeneszerző, Tövisházi Ambrus, ill. az Eric Sumo Band (Harcsa Veronikával és Kiss Erzsivel).

előzmény: Ugor (#81)

2015-04-18 11:38:35 Ugor (4) #81
2015-04-14 19:56:37 critixx (2) #80

"nem tudom honnan előhalászott Balsai Móni"

Leginkább a rendező saját ágyából. ;-)

előzmény: Dió (#79)

2015-04-14 19:52:27 Dió (1) #79

Megtekintés után még hagytam ülepedni, hogy hátha beérik, de nem történt meg, és jobban nem is tudnám összefoglalni, hogy miért nem, mint ahogy ti ezt lentebb megtettétek.
Pedig jól és magyar filmhez képest meglepően frissen indul, de aztán félúton hamar kiderül, hogy miként Hannibal is írta, félezer ötlete volt a rendezőnek, és mindet egy filmbe próbálta besüríteni, amibe az belefullad egy idő után. Ráadásul ezek között voltak olyanok is, amiket nem kellett volna erőltetni (Reviczky anyázós viccei csak a trailerben voltak mókásak, és úgy egyébként mással sem sikerült megnevettetni), míg egy-két dolog azért elvitathatatlan tőle, mint például az igyekezet, a fényképezés és a képek, illetve a nem tudom honnan előhalászott Balsai Móni, akibe képtelenség nem beleszeretni. Ami az összképet illeti, legközelebb talán jobban sikerül, egynek elmegy.

2015-04-14 11:22:08 critixx (2) #78

Egyébként én azért sem értem mindezt, mert a 2008-as Alena utazása egy nagyon szép, letisztult, egyszerűségében nagyszerű dráma volt, jó arányérzékkel és színészrendezéssel. Ennyit képes visszafejlődni egy rendező hét év alatt?

2015-04-14 10:01:21 somogyireka (2) #77

Jó erre ébredni, Hannibal. Eléggé vártam, hogy ezt kitedd ide is,mert már majdnem én másoltalak be..(olvastam ezt az írást korábban,off)

előzmény: Hannibal Lecter (#76)

2015-04-13 22:10:13 Hannibal Lecter (1) #76

Nos, "rövid" véleményem a következő:

1) Az egész felépített világ tökéletesen inkonzisztens. A rendező összehordja a kedvenc stílusait és műfajait - van itt minden: romkom- és krimijegyek, nagy adag japánfétis, fiktív történelmi közeg, különc képi világ, "fekete humor" (ami nagyjából kimerül annyiban, hogy minden mellékszereplő "érdekesen hal meg"), és akkor ezt egyesek szerint el lehet intézni annyival, hogy Wes Anderson, meg Jeunet, meg Tarantino, meg mágikus realizmus. Szerintem meg igenis egy elsőfilmesnek is legyen saját stílusa. Ha nem is kiforrott, de jól észrevehető. Nem baj, ha sokan hatottak rá, és tiszteleg is előttük, de ne csak egy óriási hommage legyen az egész film. Itt viszont sajnos az volt. Végig éreztem a görcsös szándékot, hogy itt most valami nagyon trendit, könnyedet, humorosat, fiatalosat kell kikotyvasztani. Csakhogy a nemzetközi ízek önmagukban semmire sem jelentenek garanciát - ha nem keverünk hozzá legalább némi lokális mellékízt, megette a fene.

2) Karakterizálás. Tulajdonképpen ebben a filmben mindenki weirdo, de igazából úgy viselkednek, mintha szimplán retardáltak lennének. Ostoba, felszínes sztereotípiák, bántó papírmasé-figurák, együgyű, felskiccelt vázlatok - semmi egyéb. Egy aggszűz aktakukac, aki szekrényekben bujkál, egy kulináris "perverziókra" áhítozó, élénk bélműködésű özvegy, egy bunkó kefélőgép, egy fapofájú, igazi balfasz magyar rendőr - mindez vécépapírnyi mélységgel, egyediséggel tálalva.

3) Ezzel összefüggően: a humor teljesen hiányzik a filmből. Úgy éreztem magam, mintha másfél órán keresztül bámulnám a Showder Klub valamelyik adását. Hárman ültünk a teremben, de csak egyszer vagy kétszer hallottam a mögöttem ülő úriembert felkuncogni. Min kellett volna itt röhögni? Azon, hogy Reviczky végigkurvaanyázza az egész játékidőt? Azon, hogy Bede-Fazekas Szabolcsnak lóg az orra, mert szarás után le kell öblítenie a vécékagylót? Hogy a ferde szemű dalospacsirta - egyébként roppant idegesítő - szelleme óraműpontossággal nyír ki mindenkit? Hallatlanul széles választék! Persze lehet, hogy az alkotók nem is szánták humorosnak a filmet. Vagy csak nem tudják, hogy kell poénokat írni.

4) CGI. Botrányos. Igazi, fröccsöntött gagyi, ami nagyot ront a film élvezhetőségén, még akkor is, ha egyébként a képi világ nem lenne rossz.

5) A színészek is egészen gyengék. Ez persze a gyatrán megírt szerepeikből is következik, de Reviczky és a többiek csak feszengenek a vásznon, egyáltalán nincsenek formában.

Fogalmam sincs, mi volt ez a film, vagy mit kellett volna éreznem a megtekintése közben. Csak azt tudom, hogy most mit érzek. Megint egy magyar film, amit elbasztak.

2015-04-08 21:58:14 azay (3) #75

Azért adtam hármast rá, mert a rendkívül jó ötletet néhol csapnivalóan rosszul dolgozta ki a rendező. Mert nem mindegy, hogy az abszurditásnak pengés humorral vagy bugyuta viccekkel adunk hangot. A rendőrségen, vagy a gyorséttermeken való gúnyolódás az ember könyökén jön ki. Az első pár „szerelmes” karaktere ügyetlen, nem túl eredeti rendezői munka. Persze lehet, hogy a film újszülötteknek készült, akiknek - ugye -minden vicc új… A film eleje és vége kiváló, a közepe kínosan gyenge

2015-04-08 07:57:04 koponyányi monyók (5) #74

Tegnap este harmadszor tekintettem meg a filmet egy filmklub keretében, egyszerűen nekem megunhatatlan. A humora nagyon betalált nálam, annak ellenére, hogy Liza mint nő egy nő számára igen nehezen válik szerethető karakterré. Zoltán zászlós for prez! :)

2015-03-28 16:34:36 critixx (2) #73

Egyszer nem nevettem az egész film alatt.

2015-03-28 16:27:25 fahejember (3) #72

Vizuálisan rendben van, azért vannak benne jó ötletek, jó megoldások, a zene is tetszett, de ez a fajta humor nekem egyáltalán nem jön be. Ritkán nevettem, akkor is inkább kínomban és ez őszintén szólva tönkre-vágta az egészet. És a színpadiasság. Igazából utána kellett volna néznem, hogy mire ölük be.

2015-03-27 21:10:37 hirien (5) #71

Zseniális. Méltán és jogosan lehetünk büszkék a drága magyarokra, akik ezt elkészítették. Sok hasonlót!

2015-03-16 12:40:53 somogyireka (2) #70

már a lányok is kezdik..?(off)
igen, csakis ébresztőért! meg néha jólesik nevetni is, nekem ezen nem sikerült.

előzmény: betti (#69)

2015-03-16 11:46:09 betti (5) #69

Nem lehet, hogy vmi egészen más filmre mentél be...? Azt értem, hogy nem tetszett, nincs is ezzel bajom, ízlések és pofonok :) De mintha minimum Az ötödik pecsét-re vettél volna jegyet, aztán nesze, japán énekes, meg hülyerendőr, mi ez itt kérem? Hát ez nem az, és a torkon lenyomandó mondanivaló, ha jól letisztogatjuk, akkor nem több, nem kevesebb, mint az, amit a világirodalom nagyjai és kicsinyei a Disney hercegnőkig bezárólag mindig elmondanak, miszerint az igaz szerelem megment. Hát megment, csak itt másképp, mint máshol, az odavezető út ugye, az nem ugyanaz, mint mondjuk a Jégvarázsban :) Ettől lehet jó, lehet rossz, de ha csak "ébresztőért" jársz a moziba, akkor persze nehéz.

(Ámbár nekem a maga módján nagyon is ébresztő volt, újfent megállapítottam, hogy a magyar filmkészítés létezik és jó, és képes elvarázsolni - de ez erősen zárójeles megjegyzés, a pozitív véleményemet nem akarnám másra erőltetni :) ).

előzmény: somogyireka (#67)

2015-03-14 23:24:08 betti (5) #68

Engem nagyon megtalalt. Nagyon kidolgozott, finom, bubajos a humora, meg Reviczkibol is tudtak pont annyit adni h ne legyen sok, a furasaga is nagyon rendben van, Balsai Moni csucs, minden pillanatban, de a hangjat kulon imadtam. Nem erzek semmi kulonleges eroltetett mondanivalot, es a vki altal tobbszor emlitett "romkocsmas bolcseszeknek" keszult problemat sem, konkretan videki moziban neztuk, szerintem egy bp-i romkocsma-menekult sem volt a nezok kozott, hacsak nem a 15 eves srac, a 40-es hazaspar vagy a nyugdijas hazaspar... Merthogy pont az volt az erdekes h az egeszen kicsiket leszamitva minden korosztalybol voltak. Ami nem mond semmit a film minosegerol, de arrol az eloiteletrol h tutira kik nezik es kiknek "szol" egy kicsit igen..

2015-03-11 09:32:36 somogyireka (2) #67

Aludni jó, ez a film nem fúj ébresztőt. Szépen hagy békében, még be is takar a jól megkomponált, eredeti (vagy mégsem annyira..) de maradjunk azért annál, hogy jóleső képeivel.
Én az ébresztőért járnék moziba, meg úgy összességében a művészet is csak akkor érdekel, ha felráz, belém döf, egyetlen pontomra tör, ha érzem az alkotó nagyjából magából vág ki egy darabot, picit belehal a művébe.
Itt szó sincs ilyenről, itt szórakoztatás van, bárgyú poénok, valami japán sztori, ami ja kedveske, tényleg gyönyörűek az eredeti rókatündérek abban a könyvben. És nincs is baj a szórakoztatással, biztos szükség van arra is..de itt még azt is érzem, a film alkotója mégis többet szeretne, mintha le akarna nyomni a torkomon valami ideológiát. Ám az nem állt össze, hogy mit. Arra emlékszem, hogy láttam életet, halált, szellemként száguldozó japán énekest, világok dőltek össze és épültek fel. Szereplők cseréltek maszkot percek alatt. Miért is?
Elment mellettem e film. Meg sem karcolt.

2015-03-10 14:03:16 Morgancica (3) #66

Nekem a poénok rontották el a filmet. Olyan szépen és igényesen volt minden kivitelezve, a látvány, a hangulat, de egyszerűen jött ötpercenként egy rémes poén. És ennek nemtudom mihez van köze (wes anderson imádó romkocsmás generációnak nincs humorérzéke biztos azért nem értettem...), de ahhoz biztos nem, hogy csak a hibát keresem mindenben, mert erre úgy ültem be, hogy végre talán egy szerethető magyar film lesz, ami emlékezetes és mutogathatom ha külföldivel találkozom (mert a VAN hiába nagyon jó, aki nem magyar annak a fele se jön át). De a teli moziteremben nem én voltam az egyetlen, aki zavartan pillantgatott a szomszédra, hogy 'ez most akkor vicces kellett volna legyen?' mikor a tömeg másik fele hangosan hahotázott.

2015-03-08 22:43:41 Il Matto (5) #65

Amitől én végképp lehidaltam, az rókatünder jelenet kivitelezése. Felnevettem a gyönyörűségtől, annyira hozza a korai színes olcsó szamurájromantikák hangulatát. Arról az igényességről (olvashattunk már órákig vitatott tapétamintákról stb.) nem is beszélve, hogy a főhősnőre nem valami olcsó kvázikeleties göncöt adtak (afféle úgysem tudja a magyar megkülönböztetni a kínait sem a japántól felkiáltással), hanem pontosan egy az előkelő hajodonnak kijáró gyönyörű furisodét. Biztos tetszett az 1999 másik mangabújó romkocsmás hipszternek is.

2015-03-08 10:04:03 Jereváni Rádió (3) #64

A Liza, a rókatündér megnyerte a portugál Fantasporto filmfesztivál fődíját és a legjobb speciális effektekért járó díjat is!

2015-03-08 00:28:51 Bbazsa (5) #63

Jó (fekete) humorú. Elérhető szereplők. Jó érdekes karakterek, érdekes sajátós zene, egy érdekes story, szerethető főszereplők. Tettszet.

Viszont nagyon ismerős a szám a legeslegutolsó ami japánba énekelnek, az micsoda.

Kettő , ki az a gyönyörűség a forgószékben :D Akinek a délutánját a pasijával kell töltenie :D

2015-03-05 16:02:36 MicaHiro (3) #62

Szerintem is teljes a félreértés :D
Amit én írtam, nem vonatkozik konkrét emberre. Két elvi álláspontról írtam, hogy attól hogy az egyik esetleg jobb a másiknál, ettől még nem automatikusan jó.
Bonny-val én is egyetértek most, és alapból sincs vele semmi bajom, sőt, sokszor szokott értelmes és/vagy szimpatikus dolgokat írni.

előzmény: flake (#60)

2015-03-05 13:31:04 VVega (5) #61

Persze, nem rád értettem. Elnézést, ha félreérthető volt :D

előzmény: BonnyJohnny (#55)

2015-03-05 10:50:34 flake (4) #60

Szerintem itt most teljes a félreértés. A "régi filmek" kontra "képregényfilmes bugyutaságok" nem tőle eredeztethető. Ő csupán beleállította saját véleményébe a két degradáló kifejezést, hogy némileg ironikusan mondja el, mit is gondol erről az egészről. Azzal pedig én is egyetértek. Ami az én kommentemet illeti, az is csak merő irónia volt.

Van nála rosszabb? Bonny az egyik azon emberek közül, akik hatalmas tisztelettel adóznak a filmek iránt.

előzmény: MicaHiro (#59)

2015-03-05 08:19:49 MicaHiro (3) #59

Csak most nem erről van szó. Attól semmi nem lesz jó, hogy van nála rosszabb. (Már ha tényleg rosszabb persze)

előzmény: csabaga (#58)

2015-03-04 17:55:27 csabaga (?) #58

Még mindig jobb,ha filmekhez viszonyul így az ember,mintha egy másik filmbaráthoz,aki talán nem kedvel minden stílust.

előzmény: VVega (#54)

2015-03-04 17:52:19 csabaga (?) #57

Túl a 40-en,szerintem megtalálod majd a választ a kérdésedre.:)

előzmény: BonnyJohnny (#51)

2015-03-04 17:08:31 flake (4) #56

Nem baj, most már mindegy :D

előzmény: BonnyJohnny (#55)

2015-03-04 14:19:01 BonnyJohnny (4) #55

Az ugye megvan, hogy én idéztem ezeket a kufejezéseket, és nem saját véleményt tükröz?

előzmény: VVega (#54)

2015-03-04 14:09:00 VVega (5) #54

Ez az utolsó mondatodban említett teljes műfajokat lenéző, elitista hozzáállás talán a legbutább is, de biztosan a legirritálóbb, ahogy a filmekhez lehet viszonyulni.

előzmény: BonnyJohnny (#51)

2015-03-04 13:38:07 ifj. Ó. Posszum (3) #53

Jeeeee! Batman által homályosan, majd pedig Harry Potter és a hetedik pecsét!

előzmény: BonnyJohnny (#51)

2015-03-04 13:30:28 wurlitzer (?) #52

a nézőszámok pont az ellenkezőjét mondják: A Liza messze nem csak egy szűk és lehatárolható réteghez szól, réteget szórakoztat. Ez a romkocsmás hipszter meg már nem jelent semmit, tartalom nélküli beskatulyázássá vált. mintha a kétezres években is még diszkósokra meg rokkerekre osztottam volna a fiatalabb korosztályt, amikor közben csomó másik szubkultúra jelent meg.

Ha nem mindig az eredetit keressük bennük, sokkal jobban tudjuk élvezni és értékelni a filmeket.

előzmény: critixx (#50)

2015-03-04 13:04:34 BonnyJohnny (4) #51

És mi van azokkal akik Bergmant is és Wes Andersont is szeretik. Ők melyik generáció?
Bár sosem sikerült megértenem, hogy miért zárja ki egyik stílus szeretete a másikat. Mondjuk a "régi filmek" szeretete a "képregényfilmes bugyutaságok" szeretetét.

előzmény: critixx (#50)

2015-03-04 11:43:23 critixx (2) #50

"Szerintem napjaink magyar "szerzői" filmjeivel van baja.Sok más filmbaráttal együtt."

Szerintem a "poén" hogy ez a film semmivel sem másabb mint a 2000-es évek sokat fikázott magyar művészfilmjei. Ugyanúgy nem a közönségnek készül. Csak a generáció más. Míg Mundruczó, Fliegauf, Buhavorék, stb. a Báron György-féle kötött pulcsis, Godard-on és Bergmanon nevelkedett ítészeknek csinálták a filmjeiket, a Liza ugyanúgy egyetlen rétegnek, de már az "új generációnak", a Wes Anderson rajongó romkocsmás hipstereknek szól. (Oké, befejeztem, nem fikázok tovább.)

A "Wes Andersonos", "Gotháros", "Cooper ügynökös" diskurzusra pedig egyetlen dolgot tudok mondani: mikor lesz végre egy olyan film, ami eredeti? Az ún. posztmodern álarcába burkolózni persze könnyű.

előzmény: csabaga (#35)

2015-03-02 22:15:38 Tenebra (3) #49

Na, akkor rövidre is zárta ezzel a vitát. :D

Egyébként tényleg, az Idő van-ra meglepően hasonlít a film, de azért annál sokkal konvencionálisabb és "közönségbarátibb" film ez.

előzmény: wurlitzer (#48)

2015-03-02 21:45:12 wurlitzer (?) #48

"Eleve a Grand Budapest Hotel és a Holdfény királyság sokkal későbbi, mint a Liza. A fantasztikus Róka urat nem is láttam, a Darjeelingot és a Tannenbaumot nem is szeretem. Az Édesvizi élet első 40 percét bírom, de aztán elhülyül a film. A sok hasonlítgatásban rájöttem, hogy a film igazi előképe valójában Gothár Péter Idő van című filmje, annak van a Lizához hasonló, csodálatos őrült világa, amiben bármi megtörténhet." A rendező szavai Wes Anderson-ügyben.

2015-02-28 15:50:59 Tenebra (3) #47

Nem kell ezen ennyit lovagolni szerintem. A Dogma-mozgalom (ami valójából 2 filmet jelent: Idióták és Születésnap), illetve a program kikiáltása után a kritikusok számos filmre ráhúzták, hogy "dogmás". Persze, aláírom, ugyanolyan szar és félrevezető lehet, mint a "tarantinoesque", "guy ritchie-s" (ezt meg ugye a nagyszerű Fekete levesre sütötte rá minden magyar kritikus :D) vagy a "wes andersonos", de azért mindenki érti, ki, mire gondol, és mindannyian tudjuk, hogy nyilván nem Wes Anderson-másolat ez a film sem, ahogy mondjuk Pálfi Nem vagyok a barátod című filmje sem a Dogma-mozgalom tagja (pedig ugye erre is rásütötték, hogy "dogmás"). De szerintem ez publicisztikában megengedhető. Sőt, örülnék neki, ha a mai magyar filmkritikának ez lenne a legnagyobb problémája, hogy ilyen trendi, divatos kifejezéseket benyögnek.

Egy szakcikkben vagy tanulmányban már sokkal cikibb viszont, nem véletlenül beszélte le egyik csajt annak idején a tanszékvezető filmszakon arról, hogy a magyar dokumentarista stílusú filmeket és a Dogma-mozgalmat összemossa...

előzmény: Veres Szilárd (#45)

2015-02-28 15:40:12 deathcode (2) #46

Mikor egy barátomtól megkérdeztem pár szóval, hallott-e erről a filmről, ennyit felelt: "nem, de sem a magyar, sem a róka, sem a tündér nem hozott lázba" :D

2015-02-28 14:26:51 Veres Szilárd (4) #45

dehogy, azt akkor írtam, amikor már kábé a 15. Liza kritikában/véleményben/kommentben bukkant fel Wes Anderson neve, de ugyaez volt az Utóélettel is, meg nem magyar filmeknél is folyamatosan azt látom, hogy ugyanúgy mindenre ellövik az emberek folyamatosan a wesandersonos jelzőt, mint a tarantinosat. bár sominden szubjektív, de a stílusjegyek beazonosítása és kimutatása a filmes diskurzus objektívebb részei közé tartozik. legtöbbször viszont tényleg azért kapja meg egy film a wesandersonos skatulyát, mert quirky comedy, ami, mint írtam már, nem Wes Anderson teremtménye. ez nem igazán általánosítás, tömbösítettem az ilyen, tapasztalati úton szerzett véleményeket/kritikákat, az a jó bennük, hogy hivatkozhatóak, így nem csak a levegőbe beszélek, és túl sokat keresni sem kell, mert kevés embert komptatták filmkritikában annyiszor a nevét, mint Wes Andersonét. az lenne talán általánosítás, ha azt mondanám, hogy "a filmkritikusok mindig ezt csinálják", pedig amúgy nem, de attól még gyakori hiba.

előzmény: csabaga (#35)

2015-02-28 12:57:22 BonnyJohnny (4) #44

Én mindig is tudtam élvezni a zenét akkor is ha nem értettem, sőt, azért most se vagyok perfect angolos, ezért különösen a gyors éneknél (ami a metálnál előfordul... :D), van, hogy nem értem a zenét. Na mindegy...

A másik dologra kitérve: szerintem az összetettség nem ismérve úgy általában véve a minőségnek, a humornak meg pláne nem. Ahogy te is írtad: "ebben a filmben így is jól funkcionál az egész részeként". És szerintem ez a lényeg.

előzmény: tomside (#43)

2015-02-28 10:52:13 tomside (4) #43

Igen, az pont olyan! :)
Erről jut eszembe, már film közben megfogalmazódott bennem, hogy az ezredes (Reviczky) karakterrajza kimerül egyetlen nyelvi természetű sajátosságban, amely ugyan roppant élvezhető, valahol azért mégis túl kevés. És akkor még adjunk hálát, mert ebben a filmben így is jól funkcionál az egész részeként, de képzeljük már el, hogy ugyanezt a receptet bizonyos Nagy Magyar Rendezők milyen olcsón főzték volna meg.
És, BonnyJohnny, nem fogalmaztam elég vilgosan, engem is pont azért zavart, hogy nem értem a szövegeket, mert élveztem a zenét. De ha még értettem is volna - habár az is megfordult a fejemben, hogy ezek esetleg direkte halandzsa szövegek -, akkor lett volna fáin. De ez a film így is egy ajándék. :) És hát, ugye, ajándék lónak ne nézd a... az.... hogy is hívják....
;)

előzmény: BonnyJohnny (#42)

2015-02-28 09:01:22 BonnyJohnny (4) #42

Egy idő után zavart, hogy nem értem a zenéket.
Mert ha nem érted a zenét, az olyan... izé... a k***a anyját! :)

Ez a kifogás, amellett, hogy elég WTF, számomra kifejezetten meglepő, mivel szerintem hangulatos zenét sikerült rittyenteni a filmhez.

előzmény: tomside (#41)

2015-02-27 21:05:27 tomside (4) #41

Hát, így a mozi után a legutóbbi hozzászólásoknál akartam felvenni a fonalat, de hagyom inkább a francba és írok inkébb a filmről.

Nagyon tetszett az a kevés animáció, ami volt, mert jó ötletekkel operált és mert nem akart görcsösen tökéletes lenni. Tomy Tani karaktere egy úrkirályság, minden pillanatban élveztem a jelenlétét. Viszont néhány szerep sokkal többre vitte volna egy másik arccal, habár lehet, hogy csak ízlés kérdése, hogy soha nem csipáztam Hajdú Steve búráját.
A fószereplőnőnk egyébként egymagában egy egész korosztálynak tart görbetükröt a vele megeső történések sora nagyon jól rámutat, hogy miközben a felesleges dolgokat hajszolja a párját kereső ember, eltelik felette az idő. Lehet ideáloknak élni, csak akkor elmegy az élet, és ezek soha nem hoznak megnyugvást - monjda a film. Lehet Cosmopolitan magazinból öntranszformált sorozat-cicababává válni, lehet egy szerelmesregény néhány soréból megmintézni a szerelmet, mint ideát, de ez azzal fenyeget, hogy Liza 30 lesz, aztán 35, 40, 50.... és egyedül marad. Na, nem azt mondom, hogy teljesen transzparens a film ezen szatirikus, társadalmi kérdéseket felvető oldala, csak rá akartam mutatni, hogy van neki ilyenje, és hogy ez még élvezhzető is.
Egy idő után zavart, hogy nem értem a zenéket. Ez persze ezer más filmben előfordul, de itt történetesen egy magyar filmről van szó - mindegy, zavart.
Überállat viszont a csudapesti milliő, cakk-pakk. Kidolgozottsága és részletgazdagséga negyon élvezhetővé teszi. COmbos négyes behúzva, és ha akárki ötöst ad, megértem.

egy bölcsész - Does it mean?

2015-02-27 20:51:08 Ugor (4) #40

Nagyon résen voltam, és addig jártam, amíg eredeti nyelven, szinkron nélkül, magyarul nézhettem meg. Mert az trend. Jó volt és szerettem. Nekem nem Wes Anderson jutott eszembe, inkább az Amélie és persze, ugyanúgy lehet szeretni ezt is. Próbaképp vittem magammal húszéves bölcsészt is, hát nem nevetett sehol. Bizonyos proletáröröm felhangzott itt-ott, különösen a nahátmilyeneredeti qwanyázós részeknél és érdekes módon ez a háttérzaj minden ismétlődéskor erősödött. Amúgy váltakozó módon próbált megcélozni a humora minden réteget. Nálam is ült, nem is ritkán, csak hát nem ott, ahol másoknál. Nagyon jó volt a szereplőválogatás, imádom is Balsai Mónit éppen, még ha sokszor teljesen Eszenyi Enikő is, akit szintén kedvelek. Csak azt mondom, hogy hajrá és máskor is vevő vagyok egy ugyanilyenre!

2015-02-27 16:59:50 csabaga (?) #39

A te 17. hozzászólásod sem igazán korrekt.Ugyanúgy általánosítasz.

előzmény: Veres Szilárd (#36)

2015-02-27 09:58:43 acidphase (?) #38

jelentem én nem bölcsész vagyok én csak szimplán bölcs!

köszöntem a szót.

2015-02-26 23:06:48 cucu (2) #37

mire buknak a huszonéves bölcsészek, akik végigröhögik a kilencveniksz percet

Ez alapjan a huszoneves bolcseszekkel is van baja, akiket ilyen kiszamithatonak es manipulalhatonak tart. Ami persze szive joga, csak ugye itt a filmekrol szoktunk/lenne jo beszelgetni, nem a nezokrol.

Na de most mar ne beszeljunk tobbet E/3-ban critixx-rol, inkabb a filmrol...

előzmény: csabaga (#35)

2015-02-26 16:09:02 Veres Szilárd (4) #36

nekem is vannak a magyar szerzői filmekkel problémáim, de nem próbálom megmagyarázni azoknál a filmeknél, amik nekem nem tetszenek, hogy másoknak miért tetszett (például általánosítva). ez az a fajta érvelés, hogy akinek tetszett, az mind hülye, ergo nekem van igazam, és szar a film.

előzmény: csabaga (#35)

2015-02-24 16:41:06 csabaga (?) #35

Szerintem napjaink magyar "szerzői" filmjeivel van baja.Sok más filmbaráttal együtt.

előzmény: Veres Szilárd (#33)

2015-02-24 10:08:45 Ágó (4) #34

Ne lássunk rémeket! És főleg fölösleges, hogy egy ilyen dolog elrontsa a napodat. :)
Beszéljünk inkább továbbra is a filmről.

Első hétvégén egész szép nézőszámot hozott, ahogy a film zenéje iránt is nagy az érdeklődés.
Joggal, jegyzem meg. :)

előzmény: Veres Szilárd (#33)

2015-02-24 10:05:31 Veres Szilárd (4) #33

Nekem nagy a gyanúm, hogy critixx-nek igazából nem is a filmmel, hanem a bölcsészekkel van baja :( (meg a potenciális bölcsészekkel. bárkiből lehet bölcsész, ha azt mondja!)

előzmény: VVega (#32)

2015-02-24 09:36:31 VVega (5) #32

Mindenkivel van olyan, hogy nem tetszik neki az a film, amit épp mindenki ünnepel. Viszont ettől még nem kell ilyen sértődött, személyeskedni próbáló, kínos hangnemű hozzászólásokat írni. Elő lehet vezetni a különvéleményt normálisan is ;)

előzmény: critixx (#28)

2015-02-24 09:20:37 Ágó (4) #31

Ne mondd, hogy meglepődtél! ;-)

És igen, vigyük hírét!! :)
Egy büszke bölcsész :)

előzmény: Veres Szilárd (#30)

2015-02-24 08:32:39 Veres Szilárd (4) #30

Szóval a Liza igazából nem jó, csak mi mind hülyék vagyunk, jól értem? :) (le lettem bölcsészezve :(((( )
Mondjuk nem értem az miért ördögtől való, hogyha jön egy magyar film, ami többünk szerint jó, akkor visszük a hírét, a magyar filmnek szüksége van nézőkre. Egy fostos Giver majdnem tízszer annyit hozott moziban, mint az Utóélet pl.

előzmény: critixx (#28)

2015-02-24 07:02:21 deathcode (2) #29

Neked nem üvöltött mindez a bemutatóról vagy a plakátról? :)

előzmény: critixx (#28)

2015-02-23 20:33:23 critixx (2) #28

Én pedig már azt unom, hogy ha készül egy magyar "valamennyire szerzői" film, ami nem a Tarr Bélai vonalat követi, akkor mindenki elélvez tőle, tök mindegy, hogy mennyire jó vagy sem. Igazából a rendező elérte a célját, sikerült kellően trendi filmet csinálnia (Wes Anderson ide vagy oda), pontosan kiszámítania, mire buknak a huszonéves bölcsészek, akik végigröhögik a kilencveniksz percet. Lehet, hogy velem van a hiba, vagy legalábbis más az ízlésem, de nálam ez nem működött.

előzmény: Veres Szilárd (#17)

2015-02-23 20:01:59 vlkv (4) #27

Zoltán zászlós kicsit olyan mint Cooper ügynök :D
Ritka jó magyar film.

2015-02-21 22:53:25 koponyányi monyók (5) #26

Eszméletlen filmélmény, nálunk nagyon betalált.
Nem is tudom, hol kezdjem az elemzést. Belátom, nem minden elemében tökéletes (a CGI, bizony, sok helyen igen felesleges látványelem volt csak, igazi funkció nélkül), de a film erényei bőven kárpótoltak. Sokszor mondom, hogy a magyar filmnek, főleg a közönséfilmnek, két nagy hibája van: a színészek színpadiassága és a filmzene semmilyensége. E film esetében azonban éppen ezek ellenkezőjéről kell megemlékezni. Balsai Mónit már a Társas játékban is nagyon szerettem, ő volt a kedvenc karakterem (főleg az első évadban), de amit ebben a filmben nyújt, az káprázatos. Szende kislányként és csábító nőként is végtelenül hiteles, minden kimondott szava igaznak hat. És milyen jó partnereket kapott maga mellé! Bede-Fazekas Szabolcs faarccal előadott agymenése és "tragédiái" az egyik legkiválóbb humorforrás volt a filmben, nagyon szerettük őt, a párommal őt neveztük ki a legjobban eltalált karakternek (finn country, ó, anyám! :))
Na és a filmzene! Ilyen szépen kidolgozott, tűpontos, minden hangjában megtervezett filmzene nagyon hiányzott már a magyar palettáról. Azt kell mondanom, hogy a japán beatzene szerelmese lettem! :)
Biztos vagyok benne, hogy a héten visszamegyek a moziba, hogy újra láthassam a filmet. Könnyen tudok rajongani, belátom, de úgy gondolom, a Liza, a rókatündér minden rajongást megér, mert csodálatos film született a "személyében", és szívből gratulálok az alkotóknak.

2015-02-21 11:37:14 manuva (3) #25

Köszi a választ!

előzmény: Veres Szilárd (#23)

2015-02-20 14:28:48 Veres Szilárd (4) #24

de hülye példával: attól, hogy egy film buta látványorgia, még nem lesz Michael Bay-szerű. attól lesz Michael Bay-szerű, ha van benne a hős körül alulról körbeforgó kamera, azok a pózer szűrők a képeken, rengeteg bénán elhelyezett product placement, tárgyiasított nő, olyan "ethnic" karakterek, akik két lábon járó rasszista sztereotípiák, és a vágás ugyanolyan gyors, mint az ő filmjeiben. meg mondjuk ez így együtt. ha ezekből legalább 80%-ot kipipál egy film, akkor Michael Bay-es(en szar), ha nem, akkor csak egy buta látványorgia.

2015-02-20 14:25:17 Veres Szilárd (4) #23

nem. Wes Andersonnak megvan a jól behatárolható stílusa. attól, hogy valaminek fura a humora, és a díszletek végletekig kidolgozottak és kitaláltak, még nem lesz Wes Andersonos, ezek általános dolgok, amik vannak Wes Andersonnal, meg sok mindenki másnál, de nem TIPIKUSAN Wes Andersonos. a festményszerű kompozíciók, a szimmetrikus beállítások, a szenvtelenül beszélő karakterek, a fura ruhadarabok a karaktereken, amiknek történetük van, és később ki is derül, na ezek mind tipikusan Wes Andersonos dolgok. a Liza egyáltalán nem Wes Andersonos. nem is képeskönyv vagy rajzfilmszerű, inkább meseszerű, és feketekomédia. míg Wes Anderson filmjei nem fekete komédiák. az "idiosyncratic, quirky" dolgot nem Wes Anderson találta fel. de ha elfogadjuk, hogy tényleg minden ilyesmi wesandersonos, akkor meg Wes Andersonnak minden filmje michelgondrys, Gondrynak meg minden filmje jeunetes, és így tovább... én mondjuk utálom az ilyen kényszeredett kategórizálást. az ugye elképzelhetetlen, hogy valami autentikus legyen.

2015-02-19 13:09:30 manuva (3) #22

Nekem is ez jött le a trailer alapján, de Veres Szilárd kolléga biztos elmondja nekünk, ha szépen megkérjük, mitől Wes Anderson-film valami. Nekem van egy tippem: attól, hogy ő rendezte.

előzmény: Ágó (#19)

2015-02-19 13:04:20 purplerain (4) #21

Na menjél te a jó fenébe!!! :D :D Örülök, hogy tetszett, komolyan! :)

előzmény: proteus (#20)

2015-02-19 12:49:10 proteus (3) #20

:) komolyra fordítva: kellett már egy ilyen film

előzmény: purplerain (#15)

2015-02-19 10:55:21 Ágó (4) #19

Az én ismerőseim inkább az előzetes alapján mondták, hogy wes andersonos lehet.
A film után már senki sem mondta ezt. :)

előzmény: Veres Szilárd (#17)

2015-02-19 08:49:46 Dió (1) #18

Nem attól lesz jó egy poén, hogy kurvaanyáznak benne, hanem hogy kurvaanyáznak benne és így csomagolják :) A másodiknál én is lefordultam a székről, nem mellesleg nagyon várós lett a film. Zseniális a stílusa, Balsai Móni első látásra szerelem, az pedig hogy egy magyar rendező ilyet tegyen le az asztalra... már trailer alapján zseniálisnak tűnik.

előzmény: Tenebra (#7)

2015-02-19 00:54:40 Veres Szilárd (4) #17

én már azért kicsit unom, hogy minden, ami vizuálisan gazdag és abszurd humora van, az rögtön Wes Andersonos. vajon le fog valaha tisztázódni az emberekben valaha, mitől Wes Anderson-film valami? á, ugyan...

2015-02-18 22:23:48 Nimrodel (5) #16

zseniális, imádtam! vicces, abszurd és különleges!
most értem haza a premier előtti vetítésről, de biztos, hogy nagyon hamar és többször újra fogom nézni.

2015-02-18 16:17:21 purplerain (4) #15

:))))))))))))))))))) Köszönjük Emese :) :) :) :)

előzmény: proteus (#13)

2015-02-18 16:15:38 proteus (3) #14

A filmet, sajnos nem fogom értékelni.

2015-02-18 16:07:36 proteus (3) #13

Undorító az alkotógárda és/vagy a sleppje. Tényleg azt gondoljátok, mindent megengedhettek magatoknak?

2015-02-18 09:19:25 purplerain (4) #12

Ez nem semmi film volt az biztos, nem szokványos "magyar". Talán újra is tudnám nézni 1-2 nap után. Azért még nem tudom hova tenni :)

2015-02-17 19:47:30 Ágó (4) #11

"Értem én, hogy japánbuzinak lenni manapság trendi (én is az vagyok! :D)"

A rendező egy műanyag kilencfarkú rókát pakolt ki az asztalra, miközben felvettük az interjút. Szerinted ő mennyire az?? :))

2015-02-17 19:44:11 critixx (2) #10

"de vajon ez a film nem működött volna-e enélkül is?"

Dehogynem. Sőt, ez a legnagyobb hibája. Hogy egyszerűen annyi különböző kultúrát, utalást, "érzést", alapanyagot próbál egymásra halmozni, hogy közben elveszik az amúgy menthető történet.

előzmény: Tenebra (#7)

2015-02-17 19:42:51 Ágó (4) #9

Igen, a Reviczky-s poénon röhögtünk tán a legjobban. Én sem kedvelem ezt a humort, de olyan kiválóan volt prezentálva, hogy nem bírtam ki. :))

előzmény: Tenebra (#7)

2015-02-17 19:40:01 critixx (2) #8

Képzeljünk el egy jelenetet. Például (ami történt ezen film esetében) egy szereplő feje lángolni és füstölni kezd. Hogyan valósítjuk meg? Választhatjuk a klasszikus, macerás megoldást vagy a lusta megoldást.

Klasszikus, macerás megoldás: kibérelünk egy pirotechnikust, aki külön gázsit kér, cserébe megtervezi az effektet, biztosítja, hogy senkinek ne essen bántódása, felapplikálja a színészre a szükséges eszközöket, majd megcsinálja a trükköt, remélhetőleg elégszer ahhoz, hogy jó felvételek szülessenek. Ez elvesz kb. egy fél / negyed forgatási napot.

Lusta megoldás: felvesszük "nyersben" a jajgató színészt, aztán hagyjuk, hogy utómunkában CGI-al megoldják az egészet. (Amiről persze süt hogy nem valódi.)

Nyilván a második sokkal kényelmesebb, de én amolyan régimódi ember vagyok. Hitchcock mondta: "A legrosszabb, amit egy forgatáson hallhatsz, az hogy 'hagyjuk, majd az utómunkában megoldjuk!'". Amikor egy filmben már az épületeken a feliratok is CGI-al vannak odakopírozva, eléggé elszomorít.

előzmény: Ágó (#6)

2015-02-17 19:37:24 Tenebra (3) #7

Nekem hibái ellenére tetszett. Volt benne pár jó poén. Pl. a szívinfarktusos fickónál nagyon röhögtem, az annyira abszurd helyzet volt. A csaj összetörte a bordáját, miközben újra akarta éleszteni... XD

Szerintem magyar vígjátékokhoz képest ez egy igencsak jól sikerült darab. Végre mertek igazán elborultak lenni, és nem langyos, ócska, visszafogott poénokkal van tele. A főhősnő és a nyomozó is meglehetősen abszurd.

Poénok terén csak a Reviczky által alakított rendőrfőnök volt kissé "magyaros", azaz ez a közmondásos vicceskedés elég erőltetett és alpári volt. Ez ilyen, "haha, csúnyán beszélt, haha"-szintű dedó. Mert lehet, ötévesek röhögnek még azon, hogy "Addig jár a korsó a kútra, míg... ...a kurva anyád!"... Bár a közönség soraiban is elég sokan nevettek ezen... :P

A CGI néha működött, de összességében tényleg elég kezdetleges, kb. a 90-es években futott Herkules és Xéna sorozatok színvonalát hozta. :D

Ja, és ami még problémás volt számomra, az a japán kapcsolat. Értem én, hogy japánbuzinak lenni manapság trendi (én is az vagyok! :D), de vajon ez a film nem működött volna-e enélkül is? Persze ok, nem lenne annyira abszurd. Vagy? A cseh vígjátékok is elég abszurdak, pedig csak a rögvalóság van bennük.

És persze nem túl eredeti, elég sok hatás érezhető a filmen, kezdve a rendező által is bevallott Amélie-től Kafkán és a Twin Peaksen át Wes Andersonig bezárólag. Ám ezeket szerintem jól elegyíti, pont a bizarr párosítások miatt lesz olyan abszurd módon vicces.

Viszont ennek ellenére meglepően jó film ez szerintem. Tény, hogy vannak bénaságai, és nem minden poén egyöntetűen ütős, de összhatásában jól teljesít, és én mindenképp értékelem, hogy azért nagyrészt sikerül elszakadnia az ócska magyar romantikus vígjátékok tömegétől.

2015-02-17 19:29:26 Ágó (4) #6

Pont pár napja interjúztam a rendezővel.
Nehezen jött össze a pénz (420 milliós volt a költségvetésük), de végül nem panaszkodhattak.
Nagyon sokáig készültek a trükkök, kb. 400 van belőlük a film során.
Én a japán szellem kapcsán éreztem, hogy kicsit sok belőle, a többi nekem rendben volt.

Egyébként érdekes, hogy magyar film kapcsán írunk le ilyet, hogy "agyonhasznált CGI". :)
Szerintem ez még messze van az agyonhasználtságtól, de jogos a meglátásod.

előzmény: critixx (#5)

2015-02-17 19:11:58 critixx (2) #5

"a magyar filmekhez képest rendkívül színes és kreatív a látványvilág, kidolgozottak a képek"

Ez vitathatatlan. Bár én úgy éreztem, agyonhasználták a CGI-t. És sokszor feleslegesen, olcsó megoldásként. Lusta volt a gyártás? Nem volt pénz?

előzmény: Ágó (#4)

2015-02-17 19:00:38 Ágó (4) #4

A rövidfilmes múlt erősen érezhető a rendező új alkotásában, sokszor önismétlő, a film ritmusa is meg-megakad. Ugyanakkor a magyar filmekhez képest rendkívül színes és kreatív a látványvilág, kidolgozottak a képek, a poénok egy része is ül, érdekes a történet.
A szereplők szerintem szimpatikusak és defektesek egyszerre. Amolyan abszurd romantikus vígjáték kerekedik az egészből, melyet kb. 15 perccel feszesebbre kellett volna vágni és akkor tényleg remek lenne. Az a fajta alkotás, aminek képei, színei, hangulata ugrik be először, amikor évek múlva visszagondolsz rá. Érdemes megnézni.

2015-02-17 18:43:58 critixx (2) #3

Elég nagy zagyvaság, amit tönkre vág, hogy a rendező mindent - szó szerint MINDENT - próbál belezsúfolni. A sok sok különböző réteg alatt így teljesen összerogy a történet. Plusz - ez persze csak szubjektív - a szereplők többsége erősen irritált, élükön a címszereplővel, aki talán valamiféle "magyar Amélie" akarna lenni.

2015-02-13 15:32:27 Ágó (4) #2

Már csak pár nap! :)
A rendező rövidfilmjeit szerettem, ez is nagyon szimpatikusnak tűnik!

2014-12-15 22:52:38 Jereváni Rádió (3) #1

Hivatalos előzetes!

Nagyon várom már ezt a filmet! Konkrétan nem érdekel, hogy wes andersonos, látnom kell, annyira állat a trailer!!!