Tusk (2014) ☆ 👁

Agyar

(Kevin Smith (I))

amerikai dráma, horror, vígjáték

2,8
★★★☆☆
128 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2016-02-11 03:27:30 lizardking (4) #11

Azt. A. Kurva. A legbetegebb film, amit az utóbbi időkben láttam. Talán pont emiatt tetszett. A maga módján eredeti agymenés, vicces és sokkoló jelenetekkel. A fekete mise mellett Johnny Deppet ismét brillírozni látom. Akárcsak Michael Sparksot, kettejük közös jelenete is elborultan remek. Bizarr, groteszk darab, egy elmebajos látomás. Ajánlom mindenkinek!
Na, jó, nem. Nagyon nem :) Biztosan megtalálja a film a szűk közönségét.

2015-12-15 20:47:31 Jason13 (4) #10

Kevin Smith, a Shop Stop és a Jay és Néma Bob című vígjátékok rendezője először 2011-ben kirándult el a horror műfaj területére. Igaz, a Red State nem az a keményvonalas rémfilm, inkább egy akció-thriller, ami azért néha tartalmazott véresebb képsorokat is. Nekem személy szerint nem igazán tetszett az az alkotás, elég nagy katyvasznak éreztem és rendesen fel is idegesített.
Így a direktor legújabb agymenéséhez, a Tuskhoz már óvatosabban közelítettem, főleg annak tudatában, hogy a szkriptet beszívva írta Smith barátunk. Ez pedig meg is látszik rajta.
Történetünk főszereplője egy Wallace nevű fickó, aki podcasteket készít egyik haverjával. Az egyik adáshoz szeretnének interjút csinálni egy kanadai "hírességgel", így Wallace repülőre pattan, hogy felkeresse az illetőt. Azonban egy sajnálatos tragédiának köszönhetően nem sikerül riportot készítenie a kiszemelt taggal, így bánatában egy csehóban próbálja magát lenyugtatni, néhány sör társaságában. Ott viszont talál egy érdekes hirdetést, melyet egy öregúr tett fel, aki szeretne magának találni egy odafigyelő hallgatóságot, akivel megoszthatja élete kalandos történetét. Hősünk meg is keresi a vén szivart, hátha olyan sztorikat mesél majd, melyek megállják a helyüket műsorában. Ezzel viszont élete legnagyobb hibáját követi el.
Nem is tudom, hogy ki írjam-e ide, hogy SPOILER, hiszen a poszterek és az előzetes láttán már lehetett tudni, hogy miről is fog szólni ez a csoda. Sebaj, azért álljon itt, hogy lentebb felfedhessek néhány csavart a cselekményből.
A vén faszi rozmáremberré alakítja a főszereplőt! Igen, ez kérem szépen, halál komoly! És hogy mi a vicces? Hogy a maga módján még működik is ez a baromság.
Kezdjük ott, hogy a Tusk is előszeretettel keveri össze a különböző műfaji jegyeket. A kezdetekben kapunk néhány jó poént és megmosolyogtató beszólást, majd megszaporodnak a véresebb képsorok és végül a dráma is felüti a fejét. Azonban a Red State összevisszaságához képest itt jóval egységesebb a cselekmény menete, emiatt nem is zavaróak a stílusváltások.
Ahogy már említettem fentebb, nagyon látszik a sztorin, hogy Smith néhány joint után vetette papírra, de igazából ezzel nincs is baj. Ez a rozmáros dolog kifejezetten beteg és a híres Emberi százlábút is eszünkbe juttathatja, bár itt annál jóval könnyedebb a hangulat. Viszont a film azért tartalmaz néhány feszültebb pillanatot is. Ezek láttán az ülőalkalmatosságunk karfáját biztos nem fogjuk letépni, de a maguk módján azért működnek.
Ami nekem még kifejezetten tetszett, az a színészek teljesítménye. Michael Parks elképesztően jól hozta ezt az őrült figurát, játékának minden pillanata aranyat ér. De Justin Long se rossz, hihetően adta elő a kétségbeesett szerencsétlent. És később rozmárként is helyt állt. Akit még megemlítenék, az Johnny Depp, aki egy kifejezetten vicces mellékszerepben tündökölt, rajta is jókat lehet derülni.
A dicséretek után jöjjön néhány negatívum is. Akad néhány teljesen felesleges mellékszál, amik kissé megakasztják a cselekmény menetét. Ilyen például a főszereplő utáni nyomozás, ami ugyan tartalmaz vicces pillanatokat, de többnyire inkább unalmas. És sajnos a rozmárrá alakítás se kapott sok időt, az egyik pillanatban kicsit "szépítget" az őrült faszi a főszereplőn, a következő képsorokon pedig már ott terpeszkedik teljes valójában az elkészült kreatúra. Igaz, nem hiányzott ide az Emberi százlábú elborultsága, de néhány extrémebb jelenetet azért még elbírt volna a film. Sőt, szerintem a rozmáron is lehet volna még dolgozni, nem volt valami meggyőző. De legalább nem CGI-effektekkel keltették életre.
Mindent összevetve, azért nekem tetszett Kevin Smith legújabb agymenése. A kellően beteg alapötletet sikerült egy hangulatos, néhol kifejezetten vicces horror-komédiába beleültetni, amiben meglehetősen tehetséges színészek is felbukkannak. Ha az üresjáratokat sikerült volna kigyomlálni a forgatókönyvből és a helyükre néhány brutálisabb, esetleg poénosabb jeleneteket írni, ebből akár kult-mozi is lehetett volna. Így viszont csak a hozzám hasonló elborult elmével rendelkező személyeknek ajánlanám, plusz még azoknak, akik szeretik a rozmárokat.

2015-12-15 20:09:29 Bong (?) #9

Az utolsó negyed óra valami bűnrossz, tényleg fogalmam sem volt mit akar ezzel Smith, az állatkeretes jelenet a végén mi a f*sz?? Mi értelme? Nem létezik, hogy nem direkt kínosra szánta a rendező. És ahogy megy a stáblista, Kevin Smith nevetgélve magyarázza, hogy milyen szar a filmjének a vége. :D De ez így akkor sem jön össze, önmagában nem működik, nem önreflexszív mint mondjuk a Tucker and Dale vagy a Ház az erdő mélyén. Jó, tudom azok paródiák, de akkor ez mi? Csak csinált egy szar filmet a csávó, a végén meg azt mondja:"nézzétek de szar filmet dobtam össze!" Ráadásul azt olvastam trilógia lesz. Nem értem az egészet...

2015-04-26 22:12:21 Leo_Stotch (4) #8

Az alkotókon kívül csak az egymondatos sztori leírást ismertem. Tudtam, ezt látnom kell. Őrület, nem ritkán látni ilyen fura filmet. Ebből egyszer még a műfajon belül vmi klasszik is lehet, ha felfedezik bizonyos körök :)
Elmesélni nem lehet a látottakat..

2015-03-26 23:08:17 JohnnyJohnny (2) #7

Elképesztően beteg film. Van egy BETEG alapötlet, ami egy csattanós rövidfilmként még működött is volna, de nem, az nem elég. Kevin Smith váltott és egy időre átment Cronenbergbe, de természetesen nem véresen komolyan véve a dolgokat. Amúgy azt is el tudom képzelni, hogy a Beatles egyik lsd trippes száma után jött létre az alapötlet. Franc tudja. A Splice és a Human Centipede után nem gondoltam volna, hogy látok még valaha hasonlóan elvetemült filmet.

2015-03-26 01:06:20 ifj. Ó. Posszum (5) #6

Dicsérem :) Egyetértek sokakkal, hogy ugyanazt hozza évek óta és ripacskodik, de úgy senki nem tud túllőni, ahogy ő; imádom ezt az újabb Ripacs Deppet! Itt is, amit ketten, Michael Parks-szal a közös jelenetükben művelnek, az zseniális.

előzmény: carmine (#5)

2015-03-25 22:27:06 carmine (4) #5

Te most akkor dicséred itt Depp-et vagy nem? :)

előzmény: ifj. Ó. Posszum (#3)

2015-03-25 22:26:18 carmine (4) #4

Nehéz szavakat találni a film után. Igazából a rövid történet mindent elmond és nagyjából ezt is adja vissza a film, de azért vannak benne meglepő dolgok. Mondhatnám a "verekedés-jelenetet", de akár Johnny Depp szereplését is. Ráadásul elmondható mindkettőtől, hogy a film csúcspontjai közé tartoznak. Maga a film azonban kicsit hullámzó, egy humorosabb 'bunkó-amcsik' felvezetés, egy kicsit leülő középrész, majd a zseniális utolsó fél óra, Depp feltűnésétől. Nagyon beteg és nem való mindenkinek, de nekem tetszett.

2015-03-01 15:18:50 ifj. Ó. Posszum (5) #3

Egy: Kevin Smith keményebb drogra váltott. Kettő: Basszameg, működik... lerúgja a lécet és még csak utána kezd igazán rátenni a lapáttal. Olyan szinten punk a műfajon belül, mint Trier a Nimfomániás első részében. Nem akartam rá ötöst adni, de az utolsó fél óra miatt nem tehettem mást :)
Mi vaaaan? Hogy Guy Lapointe Johnny Depp? Az imént akartam szétdicsérni a felügyelőt játszó színészt és, hogy kissé hasonlít Depphez a játéka...
Szóval, Lynces rozmárhorror rippacsDeppel, Kevin Smith keze által, akik ketten tuti együtt anyagoznak. És ha eleged van Johnnyból, nem itt fogsz visszaszeretni belé, az tuti! :)

2014-12-08 10:56:23 ChYga (4) #2

Komolyan vehetetlen "WTF" ez a Tusk, de megmondom őszintén én élveztem. Van valami szórakoztató a beteges humorában. Vérbeli gulity pleasure, ami annyira rossz, hogy már tényleg jó (külön kiemelendő a rozmár-fight). Johnny Depp-et meg fel sem ismertem először. :D

2014-12-06 21:48:05 Oscee (4) #1

Mi a jo edes locitromot neztem en vegig? :D