Feldobott kő (1968) ☆ 👁

(Sára Sándor)

magyar dráma

3,8
★★★★☆
87 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2020-07-18 10:35:55 zéel (4) #5

A cannes-i filmfesztivál Cannes Classics című hivatalos programja idén Sára Sándor önéletrajzi klasszikusát, a Feldobott kő c. filmjét is meghívta. (Amelyben olyan jelentős alkotások szerepelnek, mint pl. Wong Kar-wai Szerelemre hangolva című filmje.)
„Mindegyik, a cannes-i filmfesztiválra kiküldött film egy-egy felénk dobott kő. A szóban forgó kis kavics nem más, mint Sára Sándor Feldobott kő című filmje, egy remekül fényképezett, fegyelmezett szerkezetű fikciós „dokumentumfilm”, amely eltökélt, mint a filmben a szabad ég alatti vetítésén részt vevő szereplők. A film által felvetett politikai kérdések, és az általa közvetített intenzív, közös filmművészeti élmény sarkalltak minket arra, hogy a Cannes Classics szekcióba beválogassuk a múlt e kovakövét, amely bár távoli, mégis oly közelinek hat, mint egy zsebre tett kavics.” – mondta a film kiválasztásáról Gérald Duchaussoy, a Cannes Classics program-igazgatója.

2018-12-17 05:32:07 dittike (5) #4

Szinte félelmetes ahogy a társadalmi integrációt/dezintegrációt ecseteli a film és teszi ezt egy olyan kemény világban ahol mint egy népmesei hősnek a főszereplőnek ki kell állnia ennek a világnak a próbatételeit hogy aztán fel tudja munkája során dolgozni tapasztalatból szerzett tőkéjét ami szellemi, morális és erkölcsi kérdéseket feszeget.

2016-05-01 22:38:23 sleepingdancer (4) #3

Nagyon jó, micsoda képek, arcok!

2014-11-24 01:35:09 Ugor (4) #2

Csodálatos képeket őriz a film, évtizedekkel ezelőtt láttam, és megmaradtak, visszaköszöntek, nem is egy. A fekete és a szürke (fehér) ló összekötve vágtat... a nyárfa ledől a parton, amíg a folyón eveznek az csónakokban, a lenyírt cigányok szeme... A végére valahogy a rendezés is helyreállt, ami az elején recsegett-ropogott. A színészi játék is sivár helyenként. De a hatalmi erőszak és gonoszság örök példa. Nem felejthető.

2012-01-03 21:54:09 tractorking (5) #1

A hatvanas évek olvadásában a magyar filmművészet óvatosan bár, de megkezdte a nagy léptékü társadalmi kérdések vizsgálatát.

Sára Sándor munkája lakkozás és szépítgetés nélkül eleveníti meg a magyar félmúltat, az erőszakos tsz-esítést, a padlássepréseket.
A film - gondolati-eszmei novuma révén - ugyanabba a családba tartozik, amelyikbe az Angi vera, A ménesgazda, vagy a Tízezer nap.
Súlyos és jelentékeny alkotás, amely atmoszférikus hitelességgel dolgozza fel a tájat és benne az embert. Sára mindég nagy figyelmet fordított a helyszínekre, a cselekmény hátterének, környezetének életszerüségére.
A hajdúsági tájak szinte lélegeznek a Feldobott kő kockáin.

A rendező Sára a színészvezetésben is erényeket csillogtat. Balázsovits Lajos egyéniségéhez pontosan illik Balázs meditatív alkata.
Bihari József nagyszerű, kemény öreg parasztot formál, a zene pedig Szőllősy András avatott munkája.

A Feldobott kő művészi nyelvének kifejező ereje és következtetéseinek időszerűsége révén a később kiszélesedő, az ötvenes éveket leleplező filmek nyitányának fontos darabjává vált.

A szuggesztív film mottója lehetne két - egyébként belső monológban - elhangzó mondat:

"Számon kérik tőled a történelmet, s igazuk van. Kérd számon a történelemből az embert, s igazad lesz".