Exodus: Gods and Kings (2014) ☆ 👁

Exodus: Istenek és királyok

(Ridley Scott)

amerikai-angol-spanyol dráma, életrajzi film, kalandfilm

2,8
★★★☆☆
293 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

A film egyik jelenetében Ramszesz így szól gyermekéhez:

"Tudod miért alszol ilyen jól, kisfiam? Mert tudod, hogy szeretnek."

Ez utalás Ridley Scott másik szandálos filmjére, a Gladiátorra, amelyben Commodus császár hasonlóképpen szól nővére fiáról:

"Azért alszik ilyen nyugodtan, mert szeretik."

A rendező Ridley Scott elhunyt testvérének, Tony Scott-nak ajánlotta a filmet.

A film eredeti címe csupán 'Exodus' lett volna, de a stúdió (20th Century Fox) nem tudta megszerezni a jogokat, amiket az MGM birtokol, az 1960-as Exodus című filmje révén.

Egyiptomban betiltották a filmet.

Darren Aronofsky azt szerette volna, ha Christian Bale alakítja Noét az ő filmjében, de akkor még túlságosan elfoglalt volt a walesi születésű színész, így az a Russell Crowe kapta meg a szerepet, aki korábban több ízben is együtt dolgozott az Exodus: Istenek és királyok rendezőjével, akinek a filmjében aztán végül Bale játszotta el Mózest. Egyébként ez a második alakalom, hogy Bale bibliai vonatkozású filmben szerepel, az első az 1999-es Mária, Jézus anyja volt, ott Jézust alakította.

Christian Bale nem az első Batman, aki később Mózesként is szerepelt, ugyanis Val Kilmer - aki a Mindörökké Batman című filmben bújt a denevérember bőrébe - volt a hangja a bibliai prófétának az Egyiptom hercege című animációs filmben.