Dawn of the Planet of the Apes (2014) ☆ 👁

A majmok bolygója: Forradalom

(Matt Reeves (I))

amerikai akciófilm, dráma, sci-fi, thriller

3,6
★★★☆☆
581 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2023-12-30 12:31:37 Rorschach (5) #72

Érdemes elidőzni azon két percet, hogy ami ebben a filmben történik, az a kifejezés szigorú értelmében véve köszönőviszonyban sincs a valósággal.

Gondosan eltervezett és felhúzott piciny szettekben, illetve a négy zöld fal között forgatták a filmet, miközben ugye a legtöbb főszereplő sima csillagpor, és nem is létezik. Fényes pöttyökkel kidekorált arcú színészek majomkodását, meg a puszta levegővel való interaktálást vette a kamera. Mindezt a 2010-es években, egy valahanyadik A majmok bolygója-remake folytatásában, amit ráadásul még csak véletlenül sem ugyanaz az ember vitt vászonra, akitől a történet származik, tehát a szerzőiséget gyorsan el is lehet felejteni. Ja, meg a poszteren ott lovagolnak a gépkarabélyos csimpánzok, és... Na. Érted. Első blikkre számomra mindez egy messziről bűzlő ötlet benyomását kelti, de ilyen igazi sóhajtós-szemforgatós baromságét.

Innen szép nyerni.

Nem láttam a filmet majd' tíz éve. Alig-alig emlékeztem rá csupán, és mint kiderült, ez égi áldás. Úgy érzem, mintha kétszer láttam volna először a Dawnt, ez pedig egy ennyire erős filmnél kincset érő szerencse.

Kis túlzással sírni tudtam volna a gyönyörűsegtől a mozi első felében, és egyet kell értenem Critixxszel - a Dawn bizonyosan ott van az elmúlt tíz év legjobb hollywoodi blockbuster sci-fijei között, nekem speciel egyedül a Blade Runner 2049 jut eszembe, mint amit egy polcra lehet tenni ezzel a filmmel. És egy teljes évtized terméséből semmi egyebet.

De hadd ne kalandozzak el - a lényeg, hogy annak ellenére, hogy a vásznon látottak 100%-a a posztmodern hollywoodi filmgyártás terméke, ez a film szenzációs társadalmi és politikai allegóriát nyújt, valamint többet mesél nekünk törzsiségről, emberségről, empátiáról, toleranciáról, felelősségről, félelemről és hibákról, mint a legtöbb élére vasalt gallérú, arisztokratikus komolyságú történelmi dráma, ezt pedig bátran ki merem jelenteni. Ahogyan azt is, hogy az ilyen rétegelt tanmesékért találták ki a science fiction műfajt.

Káprázat, amilyen viszonyrendszert szőtt Matt Reeves csapata a karakterek közé, hát még, ahogyan mindezt pattanásig feszítik. Olyan minőségi munka a Dawn első fele, hogy az már tényleg hatos - így nem is csoda, mégis óriási kár, hogy a történet második fele viszonylag szögegyenes lecsitulása az addig felbolydult méhkasnak, így minőségében nem ér fel az azt megelőző eseményekhez. Mindezzel együtt természetesen jár az ötös osztályzat, kérdés sem férhet hozzá.

Ugyan a trilógia zárását még nem pótoltam, az eddigi két rész azonban megerősített abban a hitemben, hogy A majmok bolygója A Gyűrűk Urához hasonló, szabályerősítő kivétel, egy afféle lightning in a bottle. Nyilván nincs itt akkora spanyolviasz, mint a LotR-ben, viszont az, hogy egy ismert IP egy feldolgozáshullám közepén született, CGI-heavy második remake-je ne egy üres másolat máglyára való másolata legyen csupán, hanem értelmes gondolatokat közvetítő, saját lábán megálló, értékes történet, az gyakorlatilag a lehetetlen megvalósítása. A majmok bolygója folyamatosan változó (!) stábjainak ez sikerült.

2023-04-20 21:50:45 critixx (4) #71

Talán az utóbbi tíz év legjobb (amerikai mainstream) sci-fi filmje.

2023-04-17 14:06:16 dorothygale (1) #70

Nem bírom nézni ezeket a Majmokat . Túl félelmetes . Nekem nézhetetlen . Sorry ....

2020-01-25 10:42:18 Jereváni Rádió (4) #69

Az előző filmre adtam egy nagyon gyenge négyest, ez viszont kap egy méregerős jó osztályzatot. Végig lekötött, abszolút intelligensen és jól adagolja a komplex (!) mondanivalót, szóval szól is valamiről, a tempója is tökéletes - lassú felvezetés, majd grandiózus akciójelenetek - , a cgi remek, Andy Serkis Cesar tekintete pedig elképesztő: benne van a fájdalom, a "mit tettem" lelki terhe, és a "de mégis én vagyok a vezér és vezetnem kell a népemet, mert nem tehetek mást" kötelessége is.

Hogy miért nem ötös?

Egyrészt azért, mert az 1968-as alapművet nem übereli (gyanítom azt nem is nagyon lehet).

Másrészt az emberi oldal - ellentétben a majom oldallal - nincs kellően kidolgozva. Amíg Cesar kezdődő civilizációja nagyszerűen van bemutatva, ügyes utalásokkal George Orwell Állatfarmjára (a Majom nem öl majmot egyértelmű hommage, Koba karaktere meg teljesen Napóleon, bár Cesar meg nem Süvi. Jót vigyorogtam a néven, mert ugye ez Sztálin egyik beceneve volt, olyan is a majom, full pszichopata), addig az emberi szereplők nagyon sematikusan, skiccszerűen lettek ábrázolva.

Summa summarum ez egy nagyszerűen és inkább többé, mint kevésbé jól megalkotott film, ha ilyen lenne minden mainstream hollywoodi alkotás, semmi bajom nem lenne az álomgyárral.

2017-04-13 00:51:56 weingartia (4) #68

Én kellemesen csalódtam, szerintem egész jól sikerült.
Azért vicces, hogy a majmos párbeszédek néha simán verik az átlag hollywood-i eszmecseréket. :) Pölö sokkal hatásosabb jelenetek voltak itt, mint a most látott Ghost in the shell-ben. XD
A cgi lények színészi játéka is vetekszik egypár színészével, James Franco-nál pedig egyértelműen jobbak.

2015-08-11 01:37:33 ifj. Ó. Posszum (2) #67

Menő CGI, meg minden, de akkor is rettentősen untam, s amikor nem, akkor meg rohadtul felidegesített, ahogy izzadságszagúan akarja bizonyítani, hogy "ez pedig nem egy huszad rangú nyári agyeldobás és a karakterek se kétdimenziósak". Pedig de. Nagyon is.
Görcsös akarásnak fosás a vége, ez a film meg tiszta szar.

2015-07-08 21:51:40 ChrisAdam (4) #66

Jó film. Messze túlszárnyalja az erőtlen előző részt, ami nem volt igazán Majmok bolygója hangulatú. Persze más környezet, egy felvezető epizód, ezzel jár.
Ezzel szemben ami nincs meg abban, az meg van ebben. A rendkívül jó hangulat, ami az első perctől az utolsóig belengi a filmet. A zseniális látvány, számítógépes animáció. Így kell használni ezt. Hogy az ember észre se vegye. Zene is nagyon jó. Giacchino zenéjét nem bírom, őrületbe lehet vele kergetni, de itt nagyon odatett és tényleg zseniálisan illik a képhez, ritkán van ilyen jó összhangban a zene és kép. Volt egy-két libabőrös jelenet, volt egy-két jó érzelmes jelenet is, ami kellett is, nem is volt kínos és nagyon jó a mondanivalója is, ami habár nem a spanyolviasz, de jó volt, hogy elhangzott és úgy ütött a végén. Cesar pedig tényleg egy jó karakter.
Persze akkor miért nem ötös? Azért van pár luk és kihagyott ziccer, a vége pedig kicsit túl giccses és mű, valahogy nem lesz annyira része a filmnek, mint az előtti 110 perc. Gary Oldman kaphatott volna kicsit több teret, szerepet, a végén is kaphatott volna valami "megoldást", hogy vele mi lesz, ugyanez a családja. A férfi fia meg kevesebb dimenzióval rendelkezett, mint Cesar fia, nem tudom, ez rossz vagy normális. De egyébként úgy egyértelműen elmondható, hogy a majmok jobban színészkednek, mint az emberek. :D Jason Clarke még mindig nem egy etalon.
No, de jó szórakozás volt, várom a következő részt.
80%

2015-04-25 13:28:10 BalaKovesi (5) #65

Egyébként Giacchino zenéjéről ki mit gondol?
Mert szerintem próbálja az 1968-as Majmok bolygója zenéjét idézni, ami sikerül is neki... Ezért jár neki a piros pont.
De mivel nekem a régi zenéje nem jött be, így ennek a soundtrack-je sem nyerte el a tetszésemet.

2015-04-12 10:22:57 BalaKovesi (5) #64

Érdekes,hogy egy majommal (Caesar) jobban tudtam azonosulni,mint egy emberrel...
Emberek közül Dreyfust bírtam a legjobban
igazából őt nem lehet gonosznak nevezni,mivel teljesen érthető amit csinál,és én nem tudom elitélni...hiszen amit nem ismer az ember,attól általában fél
Talán Kobba nevezhető a legjobban gonosznak...De ha az ő szemszögéből nézzük a dolgokat,még ő se nagyon...
Nyáron,amikor moziba néztem,akkor még imdb-n 8.3 körül volt a film.
reméltem hogy nem csúszik 8.0 alá,de megtörtént

2015-01-26 16:04:25 Rorschach (5) #63

Azt tudja valaki amúgy, hogy a szinkronban miért nem tudnak normálisan beszélni a majmok? Amennyire megfigyeltem, eredetiben helyesen fogalmaznak, csak kicsit lassan megy nekik az emberi beszéd.

2015-01-03 09:13:03 Leo_Stotch (4) #62

Ha a Franco-s nem jött nagyon be, akkor úgy is lehetne mondani.
De a legelső annyira mocsok zseniális film, hogy jobb mint három trilógia egyszerre :)

2015-01-03 08:39:40 BonnyJohnny (4) #61

Egy pöpec harmadikkal végre trilógiává bővülhetne a '68-as remekmű... :P

előzmény: Leo_Stotch (#60)

2015-01-03 00:24:51 Leo_Stotch (4) #60

Örülök, hogy van még Hollywoodban ilyen "nyári blockbuster".. ami mer lassabb lenni, mer tempósabban mesélni, emellett nem mellőzi az izgalmat, feszültséget, profi látványt (bár az elején cseppet megijedtem a medve és szarvas animációtól).
Az elsőben is ez a komótosság tetszett, örülök, hogy itt is továbbvitték. Egy pöpec harmadikkal polcra kerülhet egy remek trilógia.

2015-01-01 06:33:24 katoband (4) #59

Pedig az élő majmok remek színészek...Példa erre a "Charly, majom a családban" című sikersorozat,ahol az embereket simán lemossa a jószág színészet terén....

2015-01-01 01:37:00 tomasso (1) #58

Rémfos! Hihetetlen, hogy egyetlen egy élő majmot sem találtak. Még most figyelem, de túl sok jót nem nézek ki belőle.

2014-12-04 21:16:08 J.J.1990 (?) #57

Nekem ez a film az amit vártam tőle. Lövöldöző Majmok és egy ostoba indokból kirobbantott harc. Kommunikáció használata majmok között pont kellemesen használt nincs túlvíve a dolog, hogy pik-pak már folyékonyan törjük az embör nyelvet XD és úgy beszélnek, mint egy hát ember hanem ez még elfogadható volt szerintem.
És valahogy az arányok is rendben voltak,mind látvány mind történet, csak már a végére kezdtem unni a filmet.
Mégis egészen nézhető volt szerintem egyszer.

2014-11-30 21:39:12 tomside (3) #56

Ahol csak bizonyos szavakat ismer a szereplőgárda egyik fele, szerintem ne várjunk el shakespeare-i dialógokat. Az emberek egymás közti kommunikációjára viszont tényleg áll, amit írsz.
Másfelől valamelyest le tudott kötni, egyáltalán nem volt rossz film.

előzmény: nandras (#54)

2014-11-26 18:15:07 inmedias (5) #55

Hűha, mennyi kommandós majom. Osztom a többiek véleményét ez ügyben. Itt legalább pont megtalálták a látvány és mondanivaló igen kényes egyensúlyát a mai 'ne gondolkodd túl a dolgot' emberi társadalom nagy részének. Szóval veri a biztosítékot hülyeségből, meg nem is. Pont nézhető Fantasy... A következő részben a majmok vezetője már dékán lesz valami egyetemen. :)

2014-11-23 22:08:30 nandras (2) #54

szerintem a szövegkönyvet oravecznóra és coelhó írta.
gondolom ezt onnan, hogy ennyi bombasztikus és agyzsibbasztó baromságot és közhelyet egy rakáson csak ők tudnak összehordani. épeszű emberi lény képtelen lenne rá.
egy kicsit is magára adó brazil szappanopera rendező nagy ívben rúgta volna ki azt, aki ilyen szövegekkel merészelne előállni.
csak azért nem egyes, mert -igaz, hogy sok- sok pörgetéssel,de képes voltam a végét is megnézni. és most gyorsan megnézek egy komoly alkotást, hogy helyrebillenjen a megrendült lelki egyensúlyom. legyen, mondjuk a donald kacsa kalandjai :)

2014-11-13 18:24:50 Hi-tech Angel (?) #53

Off: abban a reklámban apám az ablakmosó :D

előzmény: Lurenkill (#47)

2014-11-12 21:16:35 BonnyJohnny (4) #52

Mindet előtesztelték. A két észlény mindet otthagyta.

előzmény: Corso666 (#51)

2014-11-12 21:13:15 Corso666 (3) #51

Pl hogy jut el a kibiztosításig? :)

előzmény: BonnyJohnny (#50)

2014-11-12 07:57:10 BonnyJohnny (4) #50

Te vagy a második, akitől megkérdezem: Miből láttad, hogy profin használják a fegyvert? Én azt láttam, hogy felkapják, és lőnek. Ellenben a védők tényleg profi(bba)n használták. (Ahogy tartják, ahogy céloznak...)

előzmény: Corso666 (#48)

2014-11-11 22:54:47 VVega (4) #49

De hát az az év egyik legnagyobb akciójelenete.

előzmény: Corso666 (#48)

2014-11-11 22:50:01 Corso666 (3) #48

Az ultra gagyi harckocsizó, két igen durca stukkerrel profi lövő majmokat leszámítva még ötös is lehetett volna :(

2014-11-01 12:42:18 Lurenkill (2) #47

Kifejezetten vártam a filmet,mert az előző részek nagyon bejöttek,de sajnos csalódnom kellett.
A régi reklám jutott eszembe róla...MERT EZ MŰANYAG!..

2014-08-25 10:40:33 BonnyJohnny (4) #46

Az emberek vezetőjének nem a bátorsága hiányzott, hanem az akarata.
Ha ez megnyugtat nekem is kétségeim voltak a fegyverraktárban történtekkel kapcsolatban. (Több esetben, nem csak egynél.)
Nem mindnek jutott az elején sem, a végén meg már nem is nagyon volt.

Amúgy igen.

előzmény: gomez1000 (#45)

2014-08-25 10:35:14 gomez1000 (3) #45

Az életben mindenre van példa, és mindent meg lehet magyarázni :
ilyen a karakter,
vagy az emberek vezetőjének nincs bátorsága beszélni a majmokkal,
vagy a hülyék egymásra dobálták kibiztosítatlanul, és tele tárral a fegyvereket,
ahonnan persze a majmok pont el tudták vinni,
és hogy mindegyiknek jutott, amit azonnal használni is tudtak.
Na de könyörgöm, egy jó filmben ne legyen már ennyi véletlenül "pont úgy volt" jelenet.
Mellesleg a film szövegkörnyezete sem valami nagy szám, meg kell nézni a dialógusokat. Egyetlen emlékezetes idézetet nem tudok mondani (majd talán egy elfogult emberke biztos talál valami erőltetett egysorost.)

előzmény: BonnyJohnny (#44)

2014-08-25 10:24:01 BonnyJohnny (4) #44

1. Ilyen a karakter. Írom harmadszor. A valóságban is van ilyen. Írom másodszor.
2. Nem mindenkinek van elég bátorsága, intelligenciája és akarata (ne felejtsük, a bátrak többsége inkább harci úton döntötte volna el, nem is akartak kapcsolatfelvételt) hozzá. Abba lehet belekötni, hogy csak egy emberben volt meg mindez... na bumm, akkor a 12 dühös ember is szar. :P
3. Úgy rémlett, ott ezt tették. :) Ott is a két fegyvermániás hillbilly volt a ludas. Olyanok, akik gyorsabban raknak össze egy gépkarabélyt, mint kötik be a cipőfűzőjüket. :D És ilyenek is vannak.

Abba bele lehet kötni, hogy mindez csak a film kedvéért van így összerakva ez a sok véletlen. De külön külön mindegyik reális. És egybe meg miért ne?

előzmény: gomez1000 (#43)

2014-08-25 10:15:41 gomez1000 (3) #43

1. Ez nem döntés volt, hanem következtetés. És épp azt mondom, hogy a logikátlan következtetését is légből kapottnak érzem, mert honnan a fenéből képzelte, hogy ezek a majmok gyilkosok ?
2. Szándékosan eltúloztam. Azt mondom, hogy az első kapcsolatfelvételnél érdekes, hogy senki nem akart velük kommunikálni, majd másnap megbeszéljük a dolgot velük ?! Minden ember beszélt volna egy beszélő majomhoz. De így drámaibbnak tünt, hogy senki sem szólt egy szót sem.
3. Egy fegyvert miután tesztelve van, nem dobálják kibiztosítatlanul, tele tárral egymásra.

előzmény: BonnyJohnny (#42)

2014-08-25 10:09:04 BonnyJohnny (4) #42

1. Igazad van, a valóságban soha senki nem hozott még paranoid indíttatásból logikátlan döntést...
2. Egy hét? Miről beszélsz? Az egész film három-négy napot ölel fel.
3. Épp akkor tesztelték elő MINDET.

előzmény: gomez1000 (#41)

2014-08-25 10:01:04 gomez1000 (3) #41

1. Lehet, hogy paranoid a szereplő, de logikátlan is, és a hatáskeltés miatt mondja ezt.
2. A főszereplő először odaáll eléjük, de azon kívül, hogy a majom elmondja amit akar, senki nem beszél vele, csak bámulnak, mint borjú az új kapura. De azért gondolj bele, az emberi reakció az lenne, hogy a csodálkozás ellenére kommunikálni próbálnának, főleg ha a majom képes beszélni. Nem pedig később, egy hét múlva megy Malcolm hozzájuk...
3. Ha a majmok úgy használnák a fegyvereket, akkor valószínüleg több, mint felével lőni sem tudnának, mert nincs minden fegyver csőre töltve, tele tárral és kibiztosítva...

2014-08-25 09:46:02 BonnyJohnny (4) #40

1. Az egy elég ideges kezű ember volt. Az ő karakteréhez illet az a paranoid következtetés.

2. A főszereplő úgy rémlik megpróbál kapcsolatot felvenni. Később egyedül oda megy. Nem értem mit hiányolsz?

3. A majmok pont úgy használják a fegyvert, mint az, aki először fog a kezébe fegyvert. Semmi extrát nem csinálnak vele. Újratölteni pl. nemtudnak.

előzmény: gomez1000 (#39)

2014-08-25 09:19:49 gomez1000 (3) #39

A majmokat ebben a részben is beöltözött emberek alakították!
"A majmok vezérét, Cézárt megformáló Andy Serkis szerint: „bármilyen fejlett a modern technika, egy olyan történetet, amely az identitásunk megtalálásáról és arról szól, hogy harcoljunk azért, amiben hiszünk, nem lehet pusztán gépekre és programokra bízni. Ezért a film 90%-át külső helyszíneken forgattuk, és mi, a majomszereplők is végigjátszottunk minden jelenetet a rengeteg érzékelővel felszerelt speciális ruháinkban."
De akkor másképp fogalmazok. Itt sokszor volt zavaró számomra a mozgásuk, mert túlságosan hatáskeltően nyúltak egymás felé, vagy a kamerának játszottak.

Caesar intelligens, na de azért az, hogy komoly döntéseket hoz, még a majmok világában is túlzás. A Wikiszótár szerint a döntés (főnév) :
Lehetőségek közötti választás. Adott személy saját akaratából, magától eredő szellemi akciója, amikor szándékát a számára reális két vagy több lehetőség közül kizárólag az egyik felé fordítja. Először megvizsgálja az egyes választási lehetőségek céljait, korábbi tényleges eredményeit, a kiválasztott esetekben várható eredményeket; ezeket összehasonlítja az ideális megoldással, és azt választja, amelyiktől hosszú távon és széles körben a legjobb eredményt várja.
Caesarnak nem volt annyi tapasztalata és akkora elméleti tudása, hogy képes lett volna olyan gyorsan végiggondolni a lehetőségeket, mint egy számítógép, annak ellenére, hogy intelligens módon gondolkodott.

A filmbeli emberek pedig számtalanszor rossz következtetéseket vonnak le, amit nem is értek honnan vesznek. Nyílván csak a film kedvéért (és ismét csak a hatáskeltés miatt) mondanak dolgokat.
Pl: Az erdőben lelőnek egy majmot, és miután Caesar elküldi őket, a kocsiban hazafelé azt mondja az egyik : Csak azért hagyott életben, hogy követhessenek, és ha megtudták, hogy hol lakunk, megölnek mindekit. - Na ezt azért, aki életében először látott beszélő majmot honnan a fenéből találja ki... Azt sem tudja, hogy mire képesek és egyből háborúra következtet...
Aztán amikor a majmok bevonulnak a városba, hogy közöljék, hogy: Többet nem jöttök!
Az emberek csak állnak bambán (az még érthető, hogy az ámulattól meglepődtek), és meg sem próbálnak kapcsolatba lépni, és beszélni velük, vagy Caesarral. Csak tátott szájjal végig hallgatják őket, aztán hagyják, hogy azok kivonuljanak... Egy ember egyből kapcsolatba lépne velük, és érdeklődne, tárgyalna vagy magyarázkodna. Nem pedig szó nélkül hagyná, hogy távozzanak. Ezt ismét csak a hatáskeltés miatt csinálták.
Aztán az emberek célbalövést gyakorolnak, de amikor egy majom bemegy hozzájuk csak annyit mondanak neki: Rossz! Tűnés!

Aztán még a majmok részéről is tudok mondani pár észrevételt: életükben először látnak fegyvert, de mikor Koba bemegy szétnézni a városba egyből tudja, hogy elég fegyver van ahhoz, hogy minden majmot megöljenek. Ha ilyen gyorsan tanul egy átlagos szupermajom (és nem Caesarra gondolok), akkor néhány hónap alatt Isten lenne belőlük...
Sőt ha kézbe kap egy fegyvert valamelyik, akkor még használni is tudja gyorstalpaló nélkül azonnal.


És még sorolhatnám, de hogy elakadok ilyenen az igaz. Én ezeken a következetlen dolgokon nem tudok átnézni, és így zseniálisat adni rá. De nem csak ez miatt.
Annak ellenére, hogy a film jó tanulságot hordoz, (Harcoljunk azért, amiben hiszünk) mégis a sok sablonos jelenet, és egyszerű párbeszéd miatt szerintem nem nagy szám. Az izgalom faktora is gyenge, és egy egyszerű, lineárisan vezetett harc az emberek és a majmok között sztorira korlátozódik.

2014-08-25 07:29:14 BonnyJohnny (4) #38

a majmok nagyon természetellenesen mozogtak.
Még mindig természetesebben, mint a beöltözött emberek. Ha ezt ott nem hozod fel hátrányként, itt sem illene.

Értem azt is, hogy Caesar egy rendkívüli okos majom,
Nem nem érted. Caesar nem egy okos majom. A negyedik részben, és a rebootban is egy intelligens ember intelligenciájával rendelkezett.

A filmbeli emberek pedig annyira buták, hogy az már fáj.
Melyik szereplő olyan buta, hogy az már fáj? A kérdésem inkább úgy hangozna, hogy a szereplők között arányaiban több-e a buta ember, mint a valóságban?

előzmény: gomez1000 (#37)

2014-08-24 23:40:02 gomez1000 (3) #37

Ennél gagyibb, és egyszerűbb forgatókönyvet rég láttam. Buta szövegek, sablonos történet, és a majmok nagyon természetellenesen mozogtak. Értem én, hogy nem egyszerű megcsinálni, na de azért...
Több percben elkalandozott a figyelmem, és azt vettem észre, hogy unom. Pedig az eredeti filmet is szerettem, és szerintem még az előző rész is odavert, mert sokkal hitelesebb volt, és hihetőbb.
Értem azt is, hogy Caesar egy rendkívüli okos majom, na de itt olyan dolgokat gondolt végig sokszor, és olyan következtetéseket vont le, amikre a legtöbb átlagember nem képes. A filmbeli emberek pedig annyira buták, hogy az már fáj.
Az érzelmi mélység még rendben volt, amit közvetíteni akar, az jeles, de ahogyan ezt sikerült kivitelezni, az nem túl izgalmas, nem túl látványos, és nem is igazán okos. Úgy érzem, hogy nincs miért újranézni, ami pedig egy igazán jó film jellemzője lenne.

2014-08-22 08:09:46 BonnyJohnny (4) #36

Az első rész konkrétan nem tetszett, úgyhogy az nem volt nehéz túlszárnyalni a szememben. De ez most elég sok mindent túlszárnyalt. Konkrétan 1968 óta az első olyan film, amit elfogadok a nagy eredeti folytatásának... vagyis hát előzményének.
Az külön tetszett, hogy szembe menve a sablonokkal és elvárásokkal,a majmok (egy szakadár csoportja) robbantják ki a háborút.

2014-07-30 12:41:05 wayage (5) #35

Idáig simán az év popcorn filmje!
Tíz perce nézed a filmet és csak majmokat látsz, ősemberként élve az erdőben, kézjelekkel kommunikálva, feliratozva, akár egy némafilm és te tátott szájjal bámulod a mozivásznat. Máskor egy majom gépfegyverrel a kezében, lovon ülve vágtat és ezt elhiszed, realisztikusan hat (az év akciójelenete). Összemosódnak az ember és majom határak, árnyalt mindkettő. Szimpatizálsz is majmokkal, de félsz is tőlük. Hihetetlen, hogy hova fejlődött a technika. Ceaser, Koba, Maurice mintha húsvér, élő figurák lennének, elképesztő alakításokkal, idézhető minimál szövegekkel. Ez a film és Matt Reeves rendező tud valamit, pedig nem is szeretem a majmokat :) Látványos, izgalmas, elgondolkodtató, szívvel lélekkel teli komoly szórakozás, nem majomkodás. Már kétszer láttam moziban.

2014-07-29 11:48:25 Rorschach (5) #34

Na erre kellett aludnom egy párat, öregem!
Fantasztikus film, szinte minden téren elképesztően jó, a tanulságaitól kezdve a cselekmény szövésén át az animációig. Zseniális.
Nagyon régen volt már, hogy ennyire székbe szögezzen egy film és ilyen feszülten figyeljek végig.
Én nem szeretem, ha túl sokat tudok előre egy mozi cselekményéről, és a játékidejében a már elárult dolgokhoz képest lassan csordogálnak az események, de itt kifejezetten hatott a trükk, hogy - hiába volt minden néző tisztában vele jó előre - lassan építették fel a konfliktust, így az egész kérlelhetetlensége és hiábavalósága hangsúlyosabban jelent meg. Meg hát kb. minden ötödik percre jutott egy olyan jelenet, amin csontig rágtam a körmeimet a katarzisig...
Izgulós, érzelmi hullámvasutas, egy bizonyos ponttól úgy nagyon jó, hogy közben nagyon rossz nézni-típusú igazi "többnek érzed magad tőle" film.
Még úgy is, hogy az emberi szereplők bántóan egysíkúak, és a vége felé eszükbe jutott, hogy mivel hollywoodi látványfilmet csinálnak, betolnak egy igencsak felesleges látványkodást. Érezhetően nem kellett volna néhány elem az utolsó húsz percre, de ez nem igazán tud érdekelni.
Csillagos ötös.

2014-07-23 22:06:43 Tenebra (4) #33

Ma megnéztem, egészen tetszett. Nem bonyolították túl, nagyon egyszerű votl a sztori: be kell indítani egy genrrátort, ami áramot ad. Oszt kész. Mégis: képes volt kibontani egy érdekes konfliktust, melynek témája az emberség volt. Ironikus, hisz a majmoknak és az emberknek is meg kellett tanulniuk emberi módon viselkedni. Meg kellett mutatnia mindkét fajnak, hogy kimagaslik a vadállatok közül.

Ezt a témát viszonylag érdekes módon fejtette ki, és elég faszán gondolták tovább az amúgy pocsék Majmok bolygója-folytatások világát. Érdekes, hogy ez a rész a Majmok bolygója 5 tulajdonképpeni remake-je volt, és mostanában újranézve látszik, hogy ez mennyivel jobb, mennyivel profibban megalkotott. CGI majmok ide vagy oda, sokkal hihetőbb, hogy ilyenek a majmok, mint az, ahogyan az 5. részbe kinéztek, viselkedtek. A jelbeszéd külön jó ötlet volt, hiszen ezzel el is különültek az állítoktól, de az emberektől is, hiszen a beszédet csak minimális szinten, csak a legszükségesebb estben alkalmazták. Így egy kicsit meg is variálták a II. rész felállását, hiszen ez a jelbeszéd majdnem olyan, mint a telelpatikus kommunikáció. Csak ott az emberek, itt a majmok művelték. Persze nem ugyanaz, de hasonló.


Az persze érződik az egész filmen, hogy ez bizony A Forgatókönyvírás Szabályai szerint íródott. Mintha Syd Field ott állt volna az írók mögött, és a kezükre csapott volna, ha eltértek volna a konvencióktól. Emiatt sok karakter bár komplex, de mégis elg sablonos. Ráadásul sajnáltam, hogy Kobából, az antagonista majomból egy sablongonoszt csináltak a végére. Szerintem faszság volt, hogy ő lőtte le Caesart, sőt, az egész lelövősdi hülyeség volt. Elég lett volna, ha szakadárok lesznek, és az utolsó küzdelem a majmok feletti uralomról szól, nem Caesar hatalmi restaurációjáról. Ráadásul nekem azért az jobban tetszett a régi filmekben, hogy ott a gorillák voltak a militaristák, míg a csimpánzok a pacifisták. Persze itt értettem a lényeget, hogy fajtól és rassztól függetlenül bárki lehet szemét vagy jó ember/majom. :D

Tehát összességében egy élvezetes, izgalmas, jól kidolgozott film volt, mely kimagaslik az átlag hollywoodi fosfilmek szartengeréből, de azért, ahogy Hannibal írta kritikájában, elég baj, hogy ez az amúgy tök átlagos film ma már jónak számít, sőt, örülünk, hogy készül még ilyen, nem feltétlenül a látvánnyal erőlködő popcornmozi.

2014-07-23 20:23:25 desmond (3) #32

Hát nem vágott földhöz. Rettentően sablonos történet, amiben egy szikrányi olyan gondolat nincs, ami meghaladná egy tíz éves gyerek felfogóképességét. A cliffhanger a végén enyhén szólva durva. Nem értem a kritikai hozsannát körülötte.

2014-07-22 11:10:59 Coolfool (4) #31

Egyszerű, kicsit kiszámítható a történet, de nagyon jól összerakták. Nagyon jó a film, kár, hogy kicsit, túl lett hype-olva.

2014-07-19 13:51:37 lip (4) #30

Főleg a majmok szinkronja jó.

2014-07-18 23:36:06 Vektor (4) #29

Emiatt nem megyek most, inkább várok, hátha lesz a következő hetekben eredeti nyelves vetítés a MOM Parkban. A majmok szinkronja hogy sikerült?

előzmény: critixx (#26)

2014-07-18 19:27:59 lip (4) #28

Most néztem a Transformerst. Tegnap ezt. A robotos film hát, olyan-amilyen, szódával elmegy. Tehát hármas. Na, ez, persze sokkal jobb, de nem lehet ötös. Mert borzasztóak a dialógusok, az ember szereplők között álfeszültségek, álproblémák vannak, azaz nincsenek. Meg demagóg. És kiszámítható. De ezekkel együtt jó. Tehát négyes. (Így a robotos lesz túlértékelve)
Ja, és a szinkron szerintem jó.

2014-07-18 19:00:34 lip (4) #27

Mire gondolsz pontosabban?

előzmény: critixx (#26)

2014-07-18 18:56:07 critixx (4) #26

Nem láttam az előző részt, de elég pocsék volt a szinkron.

előzmény: Rorschach (#24)

2014-07-18 18:54:18 wurlitzer (?) #25

Semmi bajom nem volt a szinkronnal.

2014-07-18 18:45:27 Rorschach (5) #24

Na és tényleg, milyen a majmok szinkronja? Pont olyan borzasztó, mint Caesaré az első részben?

2014-07-18 12:24:13 Tenebra (4) #23

Én inkább azon vagyok kiakadva, hogy csak szinkronos vetítések vannak. (Mondjuk aki esetleg tud Bp-en feliratos, 2D-s vetítést, az ne fogja vissza magát, és ossza meg! :D)

2014-07-18 12:09:35 ChrisAdam (4) #22

A port.hu alapján mondom.... ami éppen most tette be azokat a mozikat, egy órája még csak 5 pesti mozi volt kitéve.

Akkor is gáz, amit művelnek... :D

előzmény: BonnyJohnny (#21)

2014-07-18 11:18:31 BonnyJohnny (4) #21

Én úgy tudom negyven körüli moziban játsszák.

előzmény: ChrisAdam (#20)

2014-07-18 11:02:43 ChrisAdam (4) #20

Nagyon durva, hogy ezt a tegnap bemutatott filmet 5 moziban játsszák országszerte, ebből 5 mozi budapesti. Viszlát, viszlát, vidékiek. Nagyon gáz.

2014-07-17 22:06:00 B-side (2) #19

Csalódás volt sajnos. Nekem az előző (2011-es) jobban bejött. Voltak benne jobb részek is, a látvány vitathatatlanul pazar (a 3d viszont tök fölösleges), de ötlettelennek éreztem a forgatókönyvet, az emberek pedig jellegtelenek voltak, kicsit már vártam a végét..

2014-07-17 20:28:45 kobretti88 (5) #18

Minden tekintetben felülmúlja az első részt. A majmok eszméletlen jól néznek ki. Messze nem hibátlan film, de nagyon látványos, hangulatos sci-fi, amelyben a majmokat alakító színészek(Andy Serkis és Toby Kebbell) remekül teljesítenek. Gary Oldman és Jason Clarke is jók, de sajnos nem kapnak akkora teret mint a majmok. A filmzene jól működik. A karakterek motivációi valóban tisztán érthetőek és szerencsére egyik oldal sincs rossznak vagy jónak beállítva. Elgondolkodtató film ami az 1968-as film után a legjobb Majmok Bolygója mozi.

90%

Szinkron: Nincs vele gond, bár fura volt hogy néha akkor volt felirat amikor a majmok beszéltek és nem a jelnyelvet használták.

2014-07-17 18:56:25 TomPowell (4) #17

Személy szerint vitatnám, hogy baromi intelligensen lett volna az első rész (75%) megírva - főleg az emberi szereplők részéről - viszont Ceasar és a majmok öntudatra ébredése jól volt végigvezetve és tényleg egy nagyon is minőségi film volt a Lázadás, aminek nem léptek a nyakára az előzeteseket könnyebben eladhatóvá tevő moneyshotok, viszont 15 perc játékidőt még elbírt volna.
A Forradalom viszont minden tekintetben felülmúlja elődjét. A karakterek ugyan nem találják fel a spanyol viaszt, de motivációik tisztán, világosan érthetőek, ember és majom részről is nagyszerűen vannak eljátszva (de furcsa volt ezt így leírni:)), az érzelmi faktor is működik és a film társadalom kritikai vonala mellett (amin segít az erős atmoszféra) jól visszaadja a béke és annak törékenységének/illúziójának a természetét. És mindezt úgy írom, mint aki sohasem volt oda ezekért a filmekért.:)

85%

előzmény: Rorschach (#16)

2014-07-16 18:40:55 Rorschach (5) #16

Nem értem ezeket a rideg reakciókat.
Speciel ugyan ezt a filmet még nem láttam, ahogy a '68-as, legelső kalandot sem, de a Burton-féle pokoljáráshoz sajnos volt szerencsém. Nem csoda hát, hogy engem is taszított az egész univerzum, és alig tudtam rávenni magam a Lázadásra, aztán csak sikerült a sorozatos pozitív kritikáknak hála, és azóta kábé már négyszer-ötször megnéztem, teljesen magával ragadott. Ez eleve nagy dolog, de mindezt úgy érte el, hogy ráadásul James Francónál kevés színészt rühellek jobban.
És mégis, baromi intelligensen volt megírva az a film, ráadásul szemkápráztatóan gyönyörű CGI-vel toldották meg (ilyen mimikával sehol máshol nem találkozni), és nem is ez a legnagyobb erénye, hanem az, hogy így már harmadszor futottak neki a Majmok bolygója frencsájznak három éve, és sikerült élvezhető, koherens filmet gyártaniuk belőle. Én legalábbis azt éreztem minden percében, hogy arról a filmről süt az aprólékosság és a törődés, nem pedig csak a bevételmaximalizálás miatt kukázták elő a nagy címet. Szerintem ez a legjobb benne, és nagyon remélem, hogy ehhez az örökséghez fel tud nőni a Forradalom...

Aztán az, hogy sikerül-e neki, majd pár nap múlva számomra is kiderül :)

2014-07-16 12:33:37 banana (5) #15

Én a régiekből az elsővel elvoltam, a többit nem láttam. A Burtonos kifejezetten nem tetszett. 3 éve az új filmhez már teljes ellenszenvvel álltam, még mozira sem méltattam. Amikor végül megnéztem, nekem hatalmas pozitív csalódás volt. Persze a nyár legjobbja jelzője semmit sem jelent sajnos, az olyan filmek mint a Transformers 4, Kavarás és társai mellett. :)

2014-07-16 12:05:33 tomside (3) #14

Nekem sem zsánerem. A régiekről mindig is elkapcsoltam, Tim Burtonével büntetni lehet, és mire a legújabbakhoz jutottunk, addigra már teljesen tudatosan kezeltem magamban a témával kapcsolatos érdektelenségemet. A legutóbbit a barátok miatt néztük meg a moziban, akik állati módon rá voltak gerjedve - én meg csak értetlenül néztem ezt a magatartást -, és ha ezt a legújabbat megnézem, akkor az csak a kíváncsiság miatt lehet: Vajon mitől zseniális egy film ebben a témában? HA(!) ráveszem magam, és lesz alapja, nyugodtan revideálom a nézőpontom, de egyelőre a totális érdektelenség.

előzmény: hogen (#7)

2014-07-16 11:46:46 banana (5) #13

Való igaz, ez nem egy Jane Godall vagy Dian Fossey életrajzi film. :)

előzmény: hogen (#7)

2014-07-16 01:48:28 Zalaba Ferenc (4) #12

Ma viszont volt egy premier előtti vetítés... az Arénában. :)

előzmény: critixx (#10)

2014-07-16 01:14:36 Olórin (5) #11

Kíváncsi vagyok, vajon az InterCom vagy a CC kicsinyessége miatt fog mindkét cég elesni egy valag pénztől.

2014-07-15 23:15:40 critixx (4) #10

Mivel a sajtóvetítés (elég meglepő módon) az Urániában volt, így gondolom, igaz a hír.

előzmény: Ágó (#9)

2014-07-15 22:55:38 Ágó (?) #9

Bocs, lehet, hogy csak áprilisi tréfa, de tud erről valaki biztos információt?
[link]

2014-07-15 22:51:28 hhgygy (?) #8

Van. (Azt meg végképp nem értem a trailer alapján, hogy mitől vannak elájulva, szerintem a CGI-figurák nem élethűek és még egy ideig nem is lesznek azok, fantázia- vagy animációs filmnek elmegy, de ne áradozzanak arról, hogy "milyen élethű")

előzmény: hogen (#7)

2014-07-15 21:42:11 hogen (3) #7

Az előző hozzászólásomban BOCSÁNATOT kértem....Gyerek korom óta próbáltam magamba tuszkolni ezeket e filmeket de egyszerűen idegesítenek a majmok .Nem tudom elfogadni az ugráló,beszélő, kardozó,lövöldöző,érzelgős,fenyítő.... stb MAJMOKAT!!!!ezt értem a majmos szarság alatt.teljesen mindegy milyen "MéLY TARTALOMMAL" bírnak ezek az alkotások a majmok színészi játékán nem tud felül kerekedni...A cimboráim is hülyének néznek "hogy ezek milyen jó filmek"
Egyszerűen irritálnak!!Biztos van rajtam kívül is ilyen...

előzmény: banana (#5)

2014-07-15 20:52:15 The Hungarian (4) #6

[link]

előzmény: banana (#5)

2014-07-15 20:45:16 banana (5) #5

Miért nyomorékság? Mit értesz az alatt, hogy majmos szarság?

előzmény: hogen (#4)

2014-07-15 17:49:51 hogen (3) #4

Szerintem elég szörnyű hogy a nyár eddigi legjobb filmje egy ilyen nyomorékság......:( Láttam az összes majmos szarságot kifejezetten idegesít és sajna nem sikerült megkedvelnem.Szerintem ezzel sem lesz másként!Bocsánat de ez kikívánkozott.

2014-07-11 12:56:27 Lukrecia (4) #3

Hárman, egyet kell értenem Ferenccel. :)

2014-07-10 15:30:52 BonnyJohnny (4) #2

Az első rész után nehezemre esik elhinni, de ha ketten együtt mondjátok... még a végén moziba kell mennem. :)

előzmény: Zalaba Ferenc (#1)

2014-07-10 14:40:59 Zalaba Ferenc (4) #1

Nem majomparádé, hanem a nyár eddigi legjobb filmje. Pont.