Jupiter Ascending (2015) ☆ 👁

Jupiter felemelkedése

(Lana Wachowski - Lilly Wachowski)

amerikai akciófilm, kalandfilm, sci-fi

2,2
★★☆☆☆
393 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-08-31 15:45:52 Ehun69 (4) #48

jó kérdés felvetésekGyíkemberek, gabonakörök, a film első fele 5*, a vége kissé sablonossá válik.

2020-07-05 23:47:28 Rorschach (1) #47

Hihetetlenül sivár concept art fesztivál. De komolyan, nem fér a fejembe, hogyan nem sikerül semmi tartalmat tenni ebbe a filmbe fantáziadús látványterveken és kínos sablonokon kívül - kong az egész az ürességtől, egy igazi égetni való hulladék.

2017-01-29 01:54:26 Reaper (2) #46

Hát ez elég szar volt... csak Mila Kunis kinézete, és a lehengerlő látvány menti meg az egy ponttól...

2016-01-01 20:03:24 JeszKar (2) #45

Nem hiszem, hogy korábban említették volna, de
mit csináljunk, hogyha van egy komplett bolygónk? Takarítsunk WC-t, ne próbáljunk valahogy segíteni a bolygót, sőt még a családunkon sem. Inkább takarítsunk a WC-t, mondjuk a karakter nagyjából annyira volt kompetens, mint egy WC takarító.

2015-11-16 16:45:13 The man who laughs (2) #44

Az biztos, hogy ennél jobban nem idegesített fel film idén.

Mert - hasonlóan a klasszikus fantasy-hez - nem nagyon van a mozikban Star Warshoz mérhető űropera, ráadásul az új (azaz nem könyv/képregény/játék feldolgozás) világokat is ritkán látni manapság a nagy vásznon. Erre itt van a Jupiter felemelkedése, ami pont ezt ígéri: Egy eposzi űrkalandot, egy korábban még nem látott világban. Ráadásul az egész baromi látványosnak tünt, és a látványvilág is valamelyest egyedi lett (ez még tetszett is nekem, mert én kifejezetten szeretem az ilyen színesebb - Flash Gordon jelegű - kissé camp sci-fiket).

És, hogy még a pozitívumoknál maradjak: Giaccino zenéje is remek.

Szóval nem kellett volna sok ahhoz, hogy ebből egy jó film legyen: Én abszolút megelégedtem volna egy Flash Gordon/John Carter jelegű kő egyszerű, sőt mondhatni bárgyú de azért működő sztorival. Ehelyett azonban megkaptuk az év legfölöslegesebben túlírt, de teljesen érdektelen történetét minden idők legrosszabb központi karakterével.

Hihetetlen, hogy miként sikerült egy alapvetően érdekes alaptörténetet, ilyen súlytalanul, érdektelenül végig vinni, de úgy hogy közben annyira próbálják csűrni csavarni a cselekményt, hogy a néző egyre kevésbé értse (hogy végül aztán a teljes érdeklődését el is veszítse). Mellék szereplők jönnek, hogy aztán ugyanolyan hirtelenséggel tűnjenek is el a sztoriból.

Mindennek pedig ott van a közepében Mila Kunis, aki kábé annyira kompetens és cselekvőképes főhős, mint Peaches hercegnő a Márió játékokban. Megy helyekre, hogy aztán onnan majd a rókafűlü, repülő farkasember szerelme (semmi kémia nincs köztük) megmentse, majd ez újra és újra egészen a fináléig. Mindez alatt pedig jelentős karakter fejlödésen megy át: elkezdi értékelni a WC pucolói szakmáját. Mondjuk Kunis annyiból alkalmas a néző azonosulására, hogy ugyanúgy nem ért semmit a körülötte történő dolgokból, mint mi.

A többi színésszel (Sean Bean, Channing Tatum) amúgy nem lenne gond, csak éppen elfelejtettek nekik karaktereket írni, ezért
csupán pókerarccal kóvályognak a vásznon. kivéve Eddie Redmayne mint minden idők legrosszabb fő gonosza. Olyan, mint egy durcás kisfiú, aki azért hisztizik mert nem ehet csokit reggelire (a végén konkrétan sírva fakad azért, mert a főszereplő nem azt csinálja, amit ő szeretne).

Szarul megírt cselekmény, nulla karakterek, akkor legalább felépítenének egy jó világot, ám hiába dobáltak össze dolgokat a tesók a Flash Gordontól, a Brazilon át a Mátrixig mindenből a végeredmény egy teljesen inkonzisztens világ, amiből hiányzik bármiféle összetartó erő.

Az akciók azért jól néznek ki.

2015-07-28 15:59:28 Leo_Stotch (2) #43

Zene és az ötlet jó, de fárasztó az egész, unalmas. Titkon reméltem, hogy legalább egy John Carter szerűség kikerekedik belőle..de hiú ábránd volt.
Teljesen hidegen hagyott minden perce, pedig olyan jó kis akció fantasy lehetett volna.

2015-05-25 10:17:17 Jason13 (2) #42

A Watchowski tesókra sokan pikkelnek, hiszen már a Mátrixszal megalkották pályájuk fő művét, amit aztán nem is sikerült felülmúlniuk. De én nem is vártam el tőlük sose, hogy megismételjék első jelentős sikerüket, így még a Felhőatlasz is minőségi szórakozást nyújtott számomra.
Azonban a Jupiter felemelkedésével már nálam is kihúzták a gyufát. Kezdeném is a pozitívumokkal, mert azokból nincs sok. Maga az alapsztori még működőképes lenne és némely akciójelenet is jól néz ki. Plusz Michael Giacchino zenéjére sem lehet panasz, egész kellemes tételeket komponált a képsorok alá. Ja, és a Brazil megidézése is tetszett, ahogy Gilliam rövid feltűnése is.
De az a sci-fi világ, amiben mozgolódnak a karakterek, nálam egyáltalán nem működött. Számomra ez maga volt a megtestesült giccs és eredetinek sem nevezném. A jelmezektől és a helyszínektől néha már a hányinger kerülgetett és az űrhajók designja se nyűgözött le.
A cselekmény is elég döcögős, sőt, egy idő után rendkívül monotonná válik.
Először még bevette a gyomrom azt, hogy Mila Kunis új helyre kerül, kiderül az nem valami biztonságos, majd jön Tatum és kimenti. Másodjára már kissé idegesített, harmadjára pedig már én szégyelltem magam a készítők helyett. Aztán itt a színészi játék. Egész neves gárdát sikerült összetrombitálni, akiket én személy szerint kedvelek is, de amit ebben a fércműben leművelnek, az nevetséges. A legkevesebb bajom Channing barátunkkal volt, neki még jól is állt ez a fejvadász szerep. Viszont közte és Kunis között egyáltalán nem működött a kémia. Emellett a dekoratív Mila teljesen hiteltelen volt, mint a Föld buditakarító úrnője. Eddie Redmayne meg a legalja a produkciónak. Elképesztően tenyérbemászó és idegesítő a figurája, ő ennél azért tehetségesebb aktor.
A többiekre kár is kitérni. Bár, az meglepett, hogy Sean Bean végül életben maradt. Erre a fordulatra nem számítottam:D

Fentebb ugyan említettem, hogy néhány akciójelenet működőképes, de sajnos a legtöbb súlytalan CGI-katyvasz, melyek a kreativitást is nélkülözik.
Lehetne még sorolni a negatívumokat, de nem látom értelmét. Ahogy annak se, hogy a Warner miért is adott erre a projektre több, mint 170 millió dollárt?
Sebaj, a lényeg az, hogy a Jupiter felemelkedése egy túlnyújtott, unalmas és sok helyen giccses sci-fi katyvasz, amely megérdemelten hasalt el a mozipénztáraknál.

2015-05-24 08:21:11 reting1111 (3) #41

A beszélgetős részektől eltekintve a film kellően szórakoztató és bugyuta volt. A kikacsintás is tetszett. Legalább vették a fáradtságot.

2015-05-23 01:54:10 BonnyJohnny (2) #40

Az a jelenet egy tiszteletadással megtűzdelt kikacsintás volt. Ezért nem illik a filmbe.
De én inkább néznék meg egy egész filmnyit abból a jelenetből (bár ezt meg is tehetem...), mint a film többi részét. :P

előzmény: deniro2 (#39)

2015-05-23 00:30:12 deniro2 (2) #39

Ahogy mondod. Ha az adott jelenetsornak lett volna bármi értelme, mondanivalója, vagy állt volna bármilyen kapcsolatban a film többi részével, akkor akár még jó is lehetett volna. Így viszont csak egy teljesen indokolatlan és értelmetlen baromság volt a hasonló gyökérségek hosszú sorában.

előzmény: BonnyJohnny (#38)

2015-05-21 16:45:44 BonnyJohnny (2) #38

Szerintem a film egyetlen vicces része, különösen a Gilliam cameoval a végén. :)
Persze nem árt hozzá egy kis Terry Gilliam és Douglas Addams előképzettség.
Az mondjuk igaz, hogy marhára nem illett a filmbe, és belerondít a hangulatba... de szerintem nem a jelenettel volt baj, hanem a film többi részével. :P

előzmény: Simpleton Larry (#37)

2015-05-21 10:43:15 Simpleton Larry (2) #37

Rossz. De nem abszurddul, szórakoztatóan rossz, csak unalmas és rossz. Aki pedig kitalálta, jó ötletnek tartotta, jóváhagyta, leforgatta a 'bürökrácia'-részt, az nyugodtan adja be a felmondását és vonuljon nyugdíjba, mert ilyen mélyről nem lehet visszakapaszkodni.

2015-05-19 21:27:50 flake (1) #36

Na jó... emellet nem lehet szó nélkül elmenni. Kénytelen leszek ma este egy utolsó próbát tenni. Mert mégis hogy a viharba próbáljam meg ezt elképzelni Wachowskiék nélkül? :)

előzmény: Olórin (#35)

2015-05-19 21:24:12 Olórin (2) #35

Amúgy tényleg sajnálhatod, mert így lemaradtál az eposzi kalandnak a főhősnőre gyakorolt, egész életét átformáló hatásáról:
megtanult tisztességesen vécét pucolni

előzmény: flake (#34)

2015-05-19 21:17:13 flake (1) #34

A kommenteket olvasva kezdem sajnálni, hogy nem bírtam végignézni. Pedig próbálkoztam, de számomra fizikai képtelenség megvalósítani ezt a dolgot. Talán majd egyszer... éretebb fejjel :)

előzmény: project640 (#33)

2015-05-19 20:39:05 project640 (2) #33

mekkora egy szar film .... nulla színészi teljesítmény, ...egy halom pénz egy ilyen fosra, mennyire sajnálom!!!!!

2015-05-14 12:49:39 tomside (2) #32

Nem mintha lettek volna elvárásaim. Rossz, unalmas, sablonos.

2015-05-13 21:28:00 R2d2 (2) #31

A szép képek a filmről ne tévesszenek meg senkit, ezt a "végterméket" nyugodtan ki lehet hagyni...mondom én, a sci-fi rajongó.

2015-05-13 18:19:15 Ninety-Four (2) #30

Olyan ez a film, mint amikor egy többnapos nemzetközi gasztrónimai fesztivál végigzabálása után teljesít valaki a WC-n: lehet, hogy grandiózus a végeredmény, lehet hogy színes, komplex, de a végén mégsem egy szerethető dologról beszélünk.

Az nem elég, hogy összehoznak egy érdekes univerzumot, meg beleölnek egy valag pénzt a díszletekbe és az akciókba: normális forgatókönyv, sztori, karakterek nélkül semmi értelme. És itt pont ez a gond. A sztori és a háttér egyszerűen túl sok egy filmnek, így kidolgozatlan marad minden. A látvány pedig jó, de sokszor funkciótlanul és kimondottan zavaróan giccses, az akciók meg idegesítően hiperaktívak. A karakterek meg... duh. Akikkel bajom volt:

Jupiter: dögunalmas és jellegtelen, csak azért van a filmben, hogy legyen kit megmenteni. Wachowskiék meg őt szánták erős karakternek?? Inkább néztek volna meg pár James Cameron filmet (Aliens, Terminator 2, A halál napja stb.). Ráadásul még Mila Kunis is elvégezte az alkonyatos "romantikus-jelenetnél-beharapom-a-számat" tanfolyamot, bár nem tudom minek, mert ő enélkül is tudott régebben vonzó lenni.

Caine: azért van a filmben, hogy legyen kinek megmentenie Jupitert. Háttere nem rejtélyes, hanem vadállat. Channing Tatum meg igazából nem rossz színész, ha van mit eljátszania, viszont ha nincs és még ilyen viccesre is van sminkelve, akkor értékelhetetlen. Kunisszal annyira összeillő párost alkotnak, mint Steven Seagal egy zsírszegény salátalevéllel.

Stinger: háromperces kötelező kiegészítő-karakter, szerencsére Sean Bean a stábból egyedül vitt némi lelket is az alakításába.

Balem: hát hol van Nicolas Cage, amikor egy ilyen karaktert kell vászonra vinni?

Jó lett volna, ha a nagyszerű Felhőatlasz után Wachowskiék egy picit visszavesznek és valami aprósággal próbálkoznak, nem egy ilyen oltári nagy megalomán pénznyelővel. Remélem, tanulnak belőle, mert kár lenne a tehetségükért. A Sense8 ígéretesnek tűnik, hátha összejön valami jó dolog belőle.

2015-05-12 17:33:06 BonnyJohnny (2) #29

Az a film egyetlen jó része.

előzmény: deniro2 (#28)

2015-05-12 09:00:34 deniro2 (2) #28

Összehányt zagyvaság ez a film. Az 1 milliárd éves kultúra és a kartotékszekrényes bürokrácia párosítása csak egy a végtelen számú baromságból, ami ráhozza a nézőre az agyfaszt...

2015-05-09 14:36:45 Sántha Orsolya (2) #27

David Lynch eszement agyszüleményeire emlékeztet. Kár, a sztori és a főszereplők alapján szerethettem volna...

2015-05-06 21:54:00 Rice (2) #26

Szerencsére itt is megjelennek a gagyi sci-fik elengedhetetlen kellékei, a
rettenetesen gonosz arcú, láthatatlanná váló, lézerrel lövöldöző, röpködő, űrutazást kifejlesztő, ámde a ruhát nem ismerő űrlények. Velük lett kerek élmény a film. Különben hiányérzetem maradt volna.

2015-05-01 23:06:58 Denice (3) #25

Egyetértek a többséggel. Nekem volt még egy kis Ötödik elem, Galaxis őrzői + Thor érzésem is, meg még vagy 100 másik film...
Egyetlen pozitívum, hogy baromi látványos :D Amúgy egy hatásvadász, klisés összevisszaság. Egyszer nézhető.

2015-04-30 01:49:03 ZoLeEe (2) #24

melyik filmbe vannak még ilyen gonosz űrgyíkok? a fél film alatt ezen agyaltam,valami hasonló böszmeség lehet mert totál kiesett róla minden...


amúgy egyszer azért meglehetett nézni de vagy viccesebbre vagy komolyabbra kellett volna...ez a suttogós hawking meg, á inkább hagyjuk a negatívumokat.

Inkább olyan világok harca-féle emberfeldolgozós hatalmijátszmás politikai és nagyon véres valami kellett volna lovestory nélkül...

2015-04-24 23:40:56 terika (3) #23

Rohadt idegesítő, hogy kiagyalnak (?) egy rakás világot, lényt, akármit és utána csak összehányják halomra.... a nesze semmi. Látványos.

2015-04-24 14:47:53 BonnyJohnny (2) #22

A Mátrix szappanoperásított Spielberg verzióját nézném, néhol egy kis Riddick és Star Trek beütéssel.
Ennél koncentráltabban képtelenség szapulni ezt a filmet. Tulajdonképpen egy mondatban elmondtad miért rossz. Csodálom, hogy egy ötös értékelés alatt olvashatom. :D
(A Star Trek alatt gondolom a rebootot érted, a Riddick alatt meg a Chronicles of Riddicket.)

előzmény: ifj. Ó. Posszum (#21)

2015-04-24 08:40:14 ifj. Ó. Posszum (5) #21

Ezt a nagy savazást egyaltalán nem értem... teljesen vállalható, könnyed űrmese, mintha a Mátrix szappanoperásított Spielberg verzióját nézném, néhol egy kis Riddick és Star Trek beütéssel. Üdítő mashup.

2015-03-21 23:56:49 BalaKovesi (2) #20

Fuuu te jó ég :D
ez a film borzalom..
felületes karakterek,lassú történet,béna párbeszédek, giccses látvány (bár néha jól áll a filmnek) lyukas történet
pl amikor Cain berepül(/esik,már nem emlékszem) Balem birodalmába (vagy mi az) és utána elkezd az egész hely csakúgy összeomlani (vagy csak lehet hogy én nem figyeltem az unalomtol) miért???????
Jupiter(!?)-nek viszont Iphoneja van!! És ezt komolyan mondom
egy szegény lányról van szó,aki alig tud megélni,és wc pucolásból él
mit keres nála egy Iphone?
mindegy is....
a zene és a 3D miatt megkapja a 2-est :)

2015-03-13 16:00:56 hirien (3) #19

Miért nem mentek rá inkább az arisztokrácia, az üzlet, a hatalom, az "aratásos" bolygók bemutatására?! Basszus... annyi lehetőség lett volna a filmben. Tényleg kihagyhatták volna a jókat, és készíthettek volna egy igazi szívtelen, kegyetlen filmet az Abrasaxokról. Így csak közepes, barátokkal egyszer megnézhető.

2015-02-27 21:34:19 BonnyJohnny (2) #18

Volt olyan rajtam kivul, akiknek a "gonoszok" sokkal szimpatikusabbak voltak, mint a "hosok"?

Ha szimpatikusabbak nem is... de érdekesebbek voltak. Furamód ez a film sokkal jobb lett volna, ha kihagyják a jókat.

előzmény: Aaron Boone (#16)

2015-02-27 21:09:22 morcosmedve (3) #17

Ezt egyszer már bemutatták volna, aztán csúszott az egész. Onnantól lehetett sejteni, hogy nem az lesz, mint aminek eredetileg megálmodták. Ez így egy jó alapanyag, hogy fantáziálhassunk egy jó sci-firől, ami nem ez.

2015-02-13 11:42:40 Aaron Boone (2) #16

Ezer sebbol verzo, rettenetesen gagyi "alkotas". Azert nem kap nezhetetlent tolem, mert a hivatalban jatszodo Brazil hommage nagyon bejott, ez kb. 10 perc a filmbol. Ultragaz a levegoben korcsolyazas, meg meg egymillio dolog, elkezdtem oket beirni, de meguntam...

2015-ben nem lehet pusztan a szines-szagos-cukormazas latvannyal eladni egy filmet.


Volt olyan rajtam kivul, akiknek a "gonoszok" sokkal szimpatikusabbak voltak, mint a "hosok"? Ha az lenne a tet, hogy 14 ezer+ evig elhetek egy gyakorlatilag vegtelen univerzumban, leszarnam magasrol a Fold lakossagat, kirantanam onnan a haverokat meg a csaladot, aztan goodbye! Harvest the planet, mennyire cool!

2015-02-10 19:46:46 vadPINGvin (1) #15

Nem lepődnék meg, ha az Amerikai Vécépucolók Szövetsége fejéből pattant volna ki az ötlet, mint toborzófilm. Annak nem is rossz. Minden másnak nagyon.
Redmayne remélem az Oscarja előtt megkapja ezért a Málnát, mert ha valaki minden egyes jelenetével ilyen kiemelkedően kínos tud lenni egy ennyire különlegesen kínos filmben, az illik értékelni. :)

Ja és bizonyított tény, hogy ha valakinek a génjei kereszteződnek valahogyan egy farkaséval, onnantól trikóallergiája lesz és csak félmeztelenül lesz hajlandó mászkálni. Channing Tatum, Taylor Lautner... Kettőből kettő. :)

2015-02-08 10:12:20 Leo_Stotch (2) #14

Egy percig nem fordult meg bennem, h ez sikeres lehet.

2015-02-08 10:00:38 BonnyJohnny (2) #13

Nagyon helyes. Wachowskiék megérdemlik a tökön rúgást (legalábbis az egyikük). Talán visszavesznek az arcból, és megibt készítenek egy Boundot... vagy semmit. Az is jobb lenne, mintha szart csinálnának, és tovább rombolják az eredeti ötletek amúgy sem túl jól csengő hírnevét.

előzmény: TheDriver (#12)

2015-02-08 09:44:41 TheDriver (?) #12

Hű, de leégett a mozipénztáraknál... a majd 180 millába került film, az első napján mindössze 6 milliót hozott az USÁ-ban...

2015-02-08 09:27:55 BonnyJohnny (2) #11

Bárcsak lenne. :P

előzmény: ChrisAdam (#10)

2015-02-08 09:25:54 ChrisAdam (?) #10

Kérdezném azoktól, akik látták: van-e esetleg véres, meztelenkedős, durva jelenet, ami miatt egy galamblelkű 12 éves ChrisAdamöccs nem nézhetné meg? :)

2015-02-07 22:32:08 BonnyJohnny (2) #9

Wachowskiék utóbbi másfél évtizedes munkásságától én is rosszul vagyok. De a film alapötlete tetszene, a Flash Gordonos űropera amolyan Dunés dinasztikus intrikával. Ha eredetileg valóban nem hiányzott volna belőle a humor és az erotika, akkor valami olyan kuriózumot kaptunk volna, amit a '70-es évek óta nem.
A végtermék viszont sajnos csak egy látványos katyvasz. Ez utóbbi jelző egyaránt illik a forgatókönyvre és az akciókra. A színészekre pedig az unott (de most tényleg, Tatumban annyi élet volt, mint a radiátorban) és az unalmas jelzőkkel illethetőek.

2015-02-07 18:07:47 flake (1) #8

Szivárványt?

előzmény: Olórin (#7)

2015-02-07 16:45:39 Olórin (2) #7

Sokak pedig, köztük én is, sugárban hánytak tőle:)

előzmény: TheDriver (#6)

2015-02-07 16:32:36 TheDriver (?) #6

A Felhőatlasz pedig sokaknak, köztük nekem is nagyon bejött!

előzmény: Tenebra (#2)

2015-02-07 13:34:30 TomPowell (3) #5

Szerintem alapvetően lenne benne átgondoltság - még ha ezer helyről is lett összerakva az egész - de a kihasználatlansággal egyet értek, aminek az okát leginkább a két órás játékidőben, valamint a PG-13-ben látom. Egy ennyire nagyot markoló univerzumot, temérdek világgal, fajjal és érdekkel nem lehet ennyi idő alatt bemutatni, és sokszor van olyan érzése az embernek, hogy az adott jelenetet elvágták/újraforgatták, hogy beleférjenek az adott korhatárkarikába. Részben ezért is vagyok úgy vele, hogy számomra lenyűgöző ugyan, de nem szerethető ez a galaxis, ami elsősorban az elfuserált karaktereknek róható fel, másodsorban pedig az egész cselekmény tétjének, ami nem más, mint egy jogi hercehurca .

előzmény: Olórin (#4)

2015-02-07 12:39:55 Olórin (2) #4

Szerintem az univerzum sem nagy szám. Persze, szépek a jelmezek meg minden, de teljesen átgondolatlan, kihasználatlan az egész koncepció.

előzmény: TomPowell (#3)

2015-02-07 10:46:05 TomPowell (3) #3

Én inkább azt mondanám nem szabad sokat várni tőle. Az univerzuma impozáns, karakterei és története viszont inkább dilettáns. Nekem most mégis jól esett a sok életrajzi dráma után, pedig a CGI rengetegben valahol mélyen egy sokkal jobb film sejlik fel.

előzmény: ChrisAdam (#1)

2015-02-07 08:25:41 Tenebra (?) #2

A Vacsovszkiéktól nem szabad semmit várni kb. a Mátrix Újratöltve óta. ;-)

előzmény: ChrisAdam (#1)

2015-02-07 07:51:15 ChrisAdam (?) #1

Tényleg ennyire siralmas lenne? :(