Wake in Fright (1971) ☆ 👁

Félelemben élni
Outback

(Ted Kotcheff)

amerikai-angol-ausztrál dráma, thriller

4,3
★★★★☆
49 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2023-02-28 12:31:02 Xuja (4) #8

Súlyos, hervasztó kiáltvány az ember elállatiasodásáról és a vidéki létforma élhetetlenségéről - hasonló témát jár körbe a Szalmakutyák (thrilleresen) és az Utolsó mozielőadás (líraian, nosztalgikusan) is, de valahogy itt sokkal húsbavágóbb és életszerűbb az ábrázolásmód. A kenguruvadászatos jelenet az addigi filmtörténet legbrutálisabb képsorai közé tartozik.. Formailag próbálkozik itt-ott montázsokkal, de ezek már nem simulnak bele a filmbe annyira szépen, a pokoli képsorok szikár bemutatása is kellőképpen hatásos lett volna.

A főszereplő figurája és Bond alakítása igazából elmegy, de semmi kiemelkedő - szerencsére messze nem ez a lényeg, hanem a kisváros főbb karaktereinek a bemutatása. Pleasance adja a legemlékezetesebb karaktert - a kiábrándult értelmiségi szerepét csuklóból hozza a színész, öröm volt látni tőle egy ilyen jó alakítást a Különben dühbe jövünk bohóckodásának ismeretében. Stabil négyes.

2020-11-04 13:32:51 Rorschach (4) #7

Egzisztenciális félelem és nyomasztó reszketés az outbacken. Nem fogja senki kedvét meghozni a lassú és komótos, kisvárosi élethez, az egyszer biztos.

2020-02-07 12:16:04 dikalosz (5) #6

Február 20-án vetítjük ezt a rejtett gyöngyszemet a Premier Kultcafé mozitermében, felirattal. Aki gondolja, várjuk sok szeretettel! Részleteket privátban.

2015-11-22 18:10:55 Barbrady (?) #5

Hello! Engem érdekelne az a felirat, nem találom semmilyen oldalon magyarul. Elöre is köszi!

előzmény: flake (#2)

2015-08-03 22:48:22 Tenebra (5) #4

Ezt a filmet méltatlanul feledték el évtizedekre. Még jó, hogy Cannes és Scorsese beemelte a köztudatba, és újra megjelent.

Szerintem a korabali amerikai filmmel ("Hollywoodi Reneszánsz"), illetve annak legjobb alkotásaival vetekszik, de szerintem bizonyos elemeiben felér az európai modernisták (kiváltképp Antonioni) alkotásaihoz. Jóllehet, ez azért még megtartja a történetmesélést, de amúgy meg nagyon nem konvencionális "mesé"-ről van szó. Sőt én a "thriller" jelzőt is biztosan elhagynám, mert ebben maximum annyi műfaji elem van, hogy van benne puska meg menekülés. De amúgy meg ez kőkeményen a főhős lelki (és testi) degradálódásáról szól.

Sőt szerintem simán a "csömörfilm"-ek szintjén mozog, mint amilyen Marco Ferreri Nagy zabálása vagy Dillinger halottja. Melyekben ugye az értelmiségiek züllenek olyan aljas és állatias szintre, amelyhez képest a YouTube-on vergődő "mém" videók (Polgár Jenő, Szalacsi, meg ilyenek) atomfizikusoknak tűnnek. :D A legmegdöbbentőbb szerintem itt is az orvos, Doc karaktere (aki egyaránt felidézheti bennünk a Hatosfogat vagy a Wyatt Earp-mítosz hasonló nevű, hasonlóan részeges, züllött karakterét), aki, mikor megkérdezi tőle a főhős, John, hogy "what do yo do?" (azaz kb. "mi a foglalkozásod"), azt feleli: "sört iszom". Hatalmas poén ez, de amúgy meg nagyon fájdalmas belegondolni, hogy igen, a "nyugati" "civilizáció" ide jutott ezen a vidéken és a "ma" felé haladva egyre inkább, minden szinten.

Az az elképesztő mocsok, tivornya, nihilizmus és amoralitás, ami a film nagy részét uralja, engem megdöbbentett, pedig már elég sok filmet láttam. De ez még engem is megdolgoztatott. Az egész nagyon groteszk. Azaz jó, röhögsz azon, ahogy Doc seggrészegen Szókratészről beszél, majd megpróbál szétverni egy széket a "barátain", s végül csak a gerendhához bassza, majd sörétes puskával lövi ronggyá a saját bungalóját, de ugyanakkor meg ledöbbensz, hogy ez egy egyetemet végzett ember. Aki eljutott arra a szintre, hogy mindenbe szarik bele, és egész nap sört vedel, meg kenguruhúst zabál. És itt a zabálást tényleg nem lehet máshogy kifejezni, mert szó szerint ocsmány módon, mint egy kétlábú disznó, tömi magába az ételt.

A kenguruvadászós jelenet meg igazi horror. Nem, nem véres, sőt. Csak egyszerűen megdöbbentő, hogy ezek a lények embereknek nevezik magukat.

A vége meg zseniális, bár talán túl gyorsan felépül a fejbelövés után.

Szóval az első képtől az utolsóig zseniális (melyek egyébként ugyanazok: ugyanaz az óriástotál a westernfilmeket idéző tájról). Nagyon ajánlom.

2014-09-04 18:03:39 Olórin (5) #3

Óriási film, nyomasztó, mocskos és fájdalmas.

2014-05-01 18:53:56 flake (5) #2

A magyar felirat elkészült. Jó eséllyel hamarosan kikerül a megfelelő oldalakra, de addig is, ha valakinek szüksége lenne rá, nyugodtan vágjon hozzám egy PM-et.

2014-04-30 12:59:03 flake (5) #1

Akit eddig esetleg egy magyar felirat tartott volna vissza a megtekintéstől, annak jó hír lehet, hogy készülőben van :)