Captain America: The First Avenger (2011) ☆ 👁

Amerika Kapitány: Az első bosszúálló

(Joe Johnston)

amerikai akciófilm, háborús film, kalandfilm, sci-fi

3,1
★★★☆☆
903 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-01-20 23:45:57 Doc (2) #82

Szuperkatonát csinálnak belőle, aztán meg revüszínésznek használják? Ez már önmagában is rossz minősítést érne - de sajnos az egész film se ér sokkal többet.
A főszereplő gáz, a főgonosz dettó. Semennyire sem emberiek, nincs motivációjuk, nincsenek szokásaik (se jó, se rossz). Semmi sem derül ki róluk, csak hogy az egyik nagyon jó, a másik nagyon rossz.
Az meg szimplán röhejes, hogy Rogers állandóan pajzsjellegű dolgokat kapkod fel...
Amikor meg igazi küldetésre ment a kellékpajzzsal, nem tudtam sírjak vagy röhögjek.

Az is vicces, hogy simán halomra lövik a szuperfegyveres gonoszokat, de a fegyvert még véletlenül sem veszik fel...
Az is vicces, hogy az összes vibrániumot egy prototípusra pocsékolják...
Az is vicces, hogy a vibránium pajzson, ami még a szuperfegyvertől is véd, lövésnyomok vannak...

2021-04-19 10:39:13 dorothygale (4) #81

Szerintem Chris Evans jól hozza a kapitány szerepét , de sok esetben sablonos , vagy gagyi a film . A 4 pontom Chris Evans -nek szól. Viszont mikor a vézna és alacsony , még nem izmos valódi énjét hozza az nem tetszett . Olyan érzésem volt , mintha a képe nem passzolna a fejére, mert nagyobb....ez kifejezetten zavart . Jah : s csak eredeti nyelven , nem szinkronnal javaslom megnézni....

2021-03-21 00:56:23 pointless (3) #80

Egészen egyedi struktúrája van a filmnek, ugyanis a legnagyobb csavar a történetben kb. a 40. perc környékén érkezik, amikor is létrehozzák a szuperkatonát és ezután mindenki LESZARJA. Nem hittem el. Beoltják Supersoldier Serum-mal (ez most komoly? gyerekközönséggel neveztették el itt a dolgokat?), és aztán rábíznak egy olyan melót, amit bármelyik beszédhiba nélküli kondibérletes meg tudna csinálni. A háború kabalafigurája lesz. Mint valami sportcsapaté vagy márkáé. (Bár alapból nagy ötlet volt olyan emberből kulcsfontosságú szuperkatonát csinálni, aki ez első felé repülő gránátra ráugrik.)
A "beöltözött Amerika lecsapja a beöltözött Hitlert" műsör amúgy jól passzol, gondolom korabeli politikai képregények hasonlók voltak. Belegondolva, hogy a valóságban is tölthetett be hasonló szerepet a karakter az igazi háború alatt, kicsit olyan, mintha a McDonalds-bohóc vagy a Fradi-sas történetét nézném. Ez egy kabala.
De lehet, hogy tévedek, úgyhogy túllendülünk ezen és megjön a kötelező szuperhősruha is, amivel engem bármikor ki lehet hozni a sodromból. Miért viselne bárki olyan nevetséges kosztümöket, amit normális ember csak farsangkor vesz fel. Oké-oké ez egy szuperhősfilm, nem kell realisztikusnak lennie. Gondolom a piros-fehér-kék sávok jobb rejtőszínek a hadszíntéren, mint a terepminta.

Az apró hülyeségekkel Dunát lehetne rekeszteni, sajnos engem nagyon zavarnak, főleg, amikor csak egy kis erőfeszítés, két perccel több gondolkodás kellett volna ahhoz ,hogy jó legyen a jelenet. (Csak egy példa: amikor meg kell szerezniük a zászlót a kiképzésen, senki nem tud felmászni a rúdon a kigyúrt katonák közül, de a kis Stevie furfanggal megoldja. Mennyivel jobb lett volna, ha ez tényleg egy közel lehetetlen feladat lett volna, és nem azt nézzük, hogy a katona direkt visszaugrik.)
A film nagyrészt azért megóvott a pátosztól és giccstől, és kevesebb olyan dolog van benne, amit általában nem szeretek a szuperhősfilmekben. Egynek talán elmegy. Tommy Lee Jones tényleg nagyon jó volt.

2017-12-04 23:07:03 The Cortez (3) #79

A Wonder Womanig ez 1 hiánypótló alkotás volt, mivel nem sűrűn készülnek háborús szuperhősfilmek. Jó húzás volt a Marveltől, hogy a főcselekményt a II. véhá idejére helyezték, és se nem 1 összecsapott, se nem 1 flashbackelgetős, hanem 1 korrekt eredetsztorit írtak a címszereplő köré. A központi témát nem nehéz kitalálni, a szokásos műfajok mellé pedig bejön a háborús, meg a kaland zsáner is. A végeredmény szándékosan az Indiana Jones-filmekre hasonlít.
A hangulat szinte végig könnyed (ki gondolta volna?). A történet sablonos, tele van hányva üresjáratokkal, ráadásul akad benne 1-2 igazán röhejes pillanat, és itt is megvannak a Marvel 1. fázisára jellemző klisék. A 40'-es évek New Yorkját korhűen összehozták, na meg abban a kevés, kurva rövid akciójelenetben látható, valóban a Return to Castle Wolfensteinre emlékeztető futurisztikus technológia is ütött. A főhős összes véhás zúzása nem fért volna bele a játékidőbe, így az alkotók inkább 1 csomó fightot megvágtak, valamint videoklipszerűen összedobáltak.
A casting úgy ahogy itt is jól sikerült, de Chris Evans ebben az epizódban még nem érezte annyira a karaktert. Hugo Weaving pár fokkal jobban hozta a szerepét, bár még így sem maradt valami emlékezetes főellenség.
Összességében elmondható, hogy ez 1 erősen közepes alkotás, és szerencsére a Marvel 1. fázisának nem a legelső, hanem a legutolsó darabja lett.

2014-06-11 21:37:23 Eddard Stark (3) #78

Szerintem gyenge film lett, ahhoz képest, hogy MARVEL-es... Az egyetlen dolog, ami lenyűgözött a filmben, az Amerika Kapitány jelmeze volt.

2013-01-14 10:55:34 dorothygale (4) #77

Ez a Hitleres- tudòsos körítés, a gagyi akcentussal, és a rossz figura nevettséges klisséségével lehûzza az egész filmet. A kapitàny figuràja jò, ahogy az ôt jàtszò szînész is . Kàr hogy S. Tucci ilyen keveset szerepelt, a film "ennél többre lenne hivatott" , de az ellenfél kidolgozatlansàga elrontja az egészet.

2012-10-31 14:10:56 ChrisAdam (3) #76

Bár vannak benne baromságok (vörös arcú Schmidt), de azért jó szórakozás volt. Látványos és kevésbé utálom már a Kapitányt. 60%

2012-01-29 23:04:34 georgie (3) #75

pozitívumok: első fele, a parádézó Amerika Kapitány, mint a nemzet hőse, a vártnál jobb dialógusok, szolid színészi játék a mellékszerepekben, német akcentussal kiejtett amerikai angol, legutolsó jelenet, képregényszerű színek, Hugo Weaving

negatívumok: második fele, felesleges szerelmi szál, gagyi run-and-boom akciójelenetek (szerencsére nem túl sok), 'Murica F-Yeah lépten-nyomon (mondjuk ezt a képregénynek köszönheti), a pajzs (dettó)

2011-12-21 15:21:49 myke7 (3) #74

Milyen kár, hogy a legtöbb Marvel filmet komolytalannak állítják be. Egy lagymatag szórakoztató film, ami sokkal több is lehetne.

2011-12-09 12:37:07 TomPowell (5) #73

Amerika Kapitány – Az Első Bosszúálló

Újra megnéztem, és ennél nem állt fenn az a probléma, mint a Thornál, tehát második nézésre erősen veszített a varázsából. Hőse abszolút szerethető, nekem valahol Chris Evans játéka és figurája Christopher Reeve Supermanjét juttatja eszembe, ott volt ennyire makulátlan, de esendő és szerethető egy szuperhős egyszerre. A főgonosz ugyan elcsépelt, de mivel Hugo Weaving játssza, ez szinte fel se tűnik. Jól áll a szuperhős filmeknek, mint a legutóbbi X-Men, ez a retro-környezet, az akciók ugyan nem kimagaslók, és a patrióta szólamok is megmosolyogtatók, de utóbbi esetében nem esnek át a ló túlsó oldalára. A szokásos(nál több) Marvel utalás is jól illeszkedik a filmbe, szóval jöhetne már a The Avengers.

85%

2011-11-27 21:25:26 Rorschach (2) #72

Sajnos a másik oldal sem remekel...

előzmény: uccse (#71)

2011-11-27 21:20:58 uccse (3) #71

Egyre inkább biztos vagyok, hogy az elvileg 2015-re érkező Justice League sokkal jobb lesz, mint az elkapkodott Marvel League.

2011-11-17 22:41:39 Dió (3) #70

Állati jól indul, aztán az a furcsa benne, hogy bár jól is folytatódik, úgy kb a felétől mégsem érdekelt, hogy mi lesz az egészből, a legkevésbé sem. Ez igaz a végére is - nem rossz, de nem szól akkorát, mint amekkorának szánták.

2011-11-04 17:24:47 Gasz András (3) #69

Amerika Kapitány: Az első bosszúálló:

Nagy csalódás volt mert az új idei képregényfilmek közül azt hittem ez lesz a legjobb az előzetes alapján. Aztán ami akció abban volt volt a filmben is de több szinte semmi. Emellett az egész filmnek paródia jellege van de a reklámhadjárat és a trailerek nem ezt jelezték. A szereplők átlagosak kivétel a 2 nagy öreg Stanley Tucci és Tommy Lee Jones kér hogy ők mellékszerepben voltak. Azt se értettem miért kell erőltetni az akcentusos angolt ezzel romlott le a néha elviselhetőtől a totális megszokott átlagos százszor látott, gonosz karakterre a Vörös koponya figurája pedig Hugo Weaving jó színész.
A filmzene az egyedfüli ami pedig pozitív meglepetés volt. No és a film zárása. (nem a stáblista utáni a sima zárás) Néha-néha előjött azért a Return to Castle Wolfenstein pc-s játék féle hangulat.
Habár a főhős pajzsa mivel sérthetetlen volt bármilyen technológiájú fegyverrel lőttek is rá, ezért annyi izgalom a filmbe nem ragadt mint az említett pc-s játék negyedében akár volt. Az ellenfelek hiába vannak sokan s új technológiával felfegyverezve, oly gyengék Amerika kapitányhoz képest a pajzsa okán, hogy csak na.
A szokásos Marvel kapocs tetszett a filmben, az itt látott kék kocka mintha már feltűnt volna egy északi mitológiával átfűzött képregényfilmben.
Összesítve az idei év egyik legnagyobb filmes csalódása.

50%

2011-11-03 23:17:33 Lord Percy (3) #68

:) Ott a pont!

Én is tökéletesen egyetértek. Tényleg jól néztek ki a jelmezek és a világa, de pont :P Ennyi van benne. Viszont moziban jó lehetett popcornnal kólával. Kell ilyen is néha, mikor csak nézed és kb azt is elfelejted milyen napszak van. Aztán kijössz és hümmögsz egyet majd msnapra azt is elfelejted mi volt a filmben :)

előzmény: Magnificat (#67)

2011-11-01 20:56:36 Magnificat (3) #67

azt hiszem tökéletesen egyetértek ezzel az összegzéssel :D

előzmény: gerbence (#37)

2011-11-01 20:53:37 Magnificat (3) #66

Egy átkozott közepes film, épp hogy nem untam, de semmi igazán pozitívat sem nyújtott... a képregény-filmek közül számomra a rosszabbak között van...
5/10

2011-11-01 16:32:24 Joeker (3) #65

Kár a végéért.Egyébként jó kis szuperhős mozi.

2011-10-29 16:46:58 paradox (2) #64

tudjuk lesz folytatás....lapos,személytelen,üres karakter,bárgyú és unalmas...ketteske

2011-10-25 19:46:12 hellasverona (3) #63

Propaganda-Németiszony-Hős Amerika-Csattanócska-röviden ennyi.
Egyszer nézhető.

2011-10-22 20:16:03 Olórin (4) #62

A karakterek (egy szuperidealista katona, egy kissé dölyfös isten, egy géppuskaszájú playboy) elég mások ahhoz, hogy egy tehetséges író (és Whedon az) kihozzon belőlük egy nagyon faszán működő csapatdinamikát. Ez nekem bőven elég lesz egy ügyesen összerakott sztori és egy dögös látványvilág mellé.
Mélység majd legyen a Batman 3-ban. Nekem az ide nem kell.

2011-10-22 20:11:08 Hannibal Lecter (2) #61

Ja, igen, bocs, a Vasember 2-re gondoltam. Az első részt még a mai napig nem abszolváltam. :-)

előzmény: BonnyJohnny (#60)

2011-10-22 20:10:37 BonnyJohnny (4) #60

Az elejéről lemaradt, hogy egyetértek Hanniballal, de nehéz megértenem...

előzmény: BonnyJohnny (#59)

2011-10-22 20:09:48 BonnyJohnny (4) #59

Mondjuk nehéz megértenem Hannibalt, mivel a Vasember I. és a Thor számomra(!) minőségileg az Avengers előzmények két véglete.

2011-10-22 20:08:01 Hannibal Lecter (2) #58

Könnyű ezzel elintézni, hogy felesleges bármi mélységet várni tőle. "Mélység" alatt nem feltétlenül bitang nagy lélekdrámára gondolok egyébként, hanem összetett történetre, több feszültségre, kidolgozottabb koncepcióra, árnyaltabb jellemekre. Az rendben van, hogy ezek "csak" kalandfilmek, de ahogy limu is írja, a látvány önmagában nem viszi el őket a hátán. Az a gagyi humor meg, ami a Vasemberben és főleg a Thorban előjött, egész egyszerűen nem illik egy önmagát bármennyire is komolyan vevő szuperhősfilmbe.

2011-10-22 20:04:01 BonnyJohnny (4) #57

Igaz, nem is mélység kell ide, hanem stílus.

2011-10-22 19:59:38 limupei (3) #56

Szerintem igen felesleges bármi mélységet várni az Avengerstől.

Ez igaz, de valami kellene bele. Mert eddig látvány terén nem igazán remekeltek ezek a mozik (annyira semmiképpen sem, hogy eladható legyen csak azzal), mélység szintén nem volt bennük, izgulni ugye meg alapból nem lehet ilyesmin (be van jelentve fejenként három folytatás, vajon ki fog győzni? Hú, de izgi.). A Vasember első részében még ügyesen áthidalták ezt egy olyan fő karakterrel, aki elvitte a show-t, de a többiben az ég világon semmi plusz nem volt. És itt jönne a képbe Whedon humora. Csak szerintem nem fogják neki megengedni, hogy Whedon maradjon -> mert azt bizony csak a rajongói bírják, a tömegek nehezebben fogadják be. Lásd Firefly és Serenity vagy akármelyik.

2011-10-22 19:53:38 BonnyJohnny (4) #55

Igen, múltkor én is Branagh esetét hoztam fel példának. Bár rögtön figyelembe is ajánlottam azt a lehetőséget, hogy Branagh nem biztos, hogy olyan ügyesen mozog szuperhős témában, mint Whedon.

előzmény: Hannibal Lecter (#53)

2011-10-22 19:46:00 sep (3) #54

Ez igaz, viszont nem tudnék kapásból mondani még egy olyan fantasztikumban utazó rendező-forgatókönyvírót, akinek ilyen skilljei van egy ensemble castra épülő elbeszélés kidolgozásában. Ettől persze még elkúrhatja, de papíron az Avengersnek pont egy ilyen figurára van szüksége.

2011-10-22 19:36:27 Hannibal Lecter (2) #53

Lehet, hogy kiötlött baromi jó tévésorozatokat, de itt most nagyjátékfilmekről és rendezői kvalitásról van szó. Ráadásul egy olyan, minden ízében stúdiókontroll alatt tartott franchise, mint ez, nem feltétlenül a kreativitásnak kedvez (lsd. Kenneth Branagh).

előzmény: sep (#51)

2011-10-22 19:34:12 Olórin (4) #52

Szerintem igen felesleges bármi mélységet várni az Avengerstől.

előzmény: BonnyJohnny (#50)

2011-10-22 19:31:11 sep (3) #51

Whedont a Serenity alapján megítélni olyan, mint Lynchet a Tűz, jöjj velem alapján. Csak a Buffy-sorozat kiötlésével tévétörténetet írt, és akad mellette bőven más jelentős projekt is.

előzmény: Hannibal Lecter (#49)

2011-10-22 19:30:45 BonnyJohnny (4) #50

Az OFF-ba hajló vita alapvető félreértése abból ered, hogy egyeseknek Whedon neve garanciát (de legalábbis ígéretet) jelent (ide tartozok én is), másoknak semmit, vagy semmi különöset nem mond.
Amúgy, én remélem, hogy vagány lesz, némi mélységgel. (ilyet a Marvel, számomra, a Vasember első része óta nem produkált) Nem pedig vagánykodó és felszínes (mint amitől Hannibal is tart). A kettő között nincs sok különbség, de pont egy bizonyos határ két oldalát jelöli, ami fölött nekem és sokan másoknak már jó egy szuperhős film.

2011-10-22 19:19:04 Hannibal Lecter (2) #49

Azt, hogy mit akar a stúdió, eddig sem volt nehéz kitalálni. :-) Nem hiszem, hogy az Avengers színvonal tekintetében nagyon elüt majd az eddig látottaktól: a trailer alapján ugyanolyan vagánykodó, lezser, de mélység nélküli akciódarálás lesz, mint amilyenek a szimpla eredetsztorik voltak. Whedon meg a Serenity alapján az én szememben csupán egy átlagrendező, úgyhogy az ő jelenléte fikarcnyit sem javít az eddigi összbenyomásomon. Ettől persze még kisülhet belőle valami igazán jó is - feltéve, hogy az eddigi mozik hibáit ezúttal bölcsen kikerülik az alkotók. Bár ebben olyan nagyon azért nem bízom.

2011-10-22 19:03:56 limupei (3) #48

Csak azt mondtam, hogy most már látom, mit akar a stúdió. De látva a 200 millió alatti bevételeket (kivéve Iron Man) majd a ti álláspontotokat fogják beépíteni a reklámkampányba:) (lásd Bayformers 3)

2011-10-22 18:57:44 Olórin (4) #47

Szerintem Whedon szempontjából annyi jelentősége van ezeknek a filmeknek, hogy ott már nem kell vesződnie a karakterek eredettörténetével, nem kell azzal eltelnie az első órának, hogy szép sorban bemutat mindenkit. Ettől még ugyanúgy lehet az Avengers jó is meg rossz is, de ez szerintem egy jó kiindulási pont.

2011-10-22 18:48:51 MicaHiro (4) #46

Szerintem az előző Marvel-filmek minősége nem igazán befolyásolja az Avengers minőségét :) (és, bár a Thor-t nem láttam, egyet sem értek a pontokkal, de ez mindegy is)
Alapvetően mind a négy karakterrel lehet bánni jól is és rosszul is, innentől kezdve szerintem nem indul hátrányból Whedon az eddigiek miatt (akkor sem ha rosszak lennének). És benne én bízom.

De, a te megközelítésednél maradva is van még remény: több új karakter is lesz a filmben, akiknek az eredetét még nem filmesítették meg.

2011-10-22 18:09:30 limupei (3) #45

Vasember 7/10, Vasember 2 4/10, újrahasznosított Hulk 3/10, Thor 3/10, Amerika kapitány 5/10

Ebből kell összemixelnie Whedonnak valami hozzá méltót? Sok szerencsét neki...különösen egy ilyen stúdióval a háttérben.

2011-10-20 22:52:15 Hannibal Lecter (2) #44

Ó, kapitány, kapitányom! :-(

2011-10-18 13:16:58 carmine (3) #43

Egyetértek az előttem szólóval. Nem rossz film, csak olyan semmilyen. Látványos és akció is van benne, de vélhetően pár nap múlva szinte semmit nem tudok majd visszaidézni belőle.

2011-08-29 11:34:17 lazadio (?) #42

Tisztes iparosmunka volt ez a film.
Minden a helyén volt, de valahogy olyan színtelen-szagtalan. Rossznak semmiféleképpen sem mondható.

2011-08-17 22:05:04 Adam Taylor (4) #41

Mindenféle újdonságot, de még az ilyesfajta filmekre jellemző jobb poénokat is nélkülöző képregényfilm. Johnston szépen levezényli az egészet, mindenféle plusz nélkül, sehol egy izgalmasabb megoldás vagy érdekesebb beállítás.
2 óra erejéig viszont kétségkívül leköt, a faék-egyszerűségű karakterek ellenére pedig szórakoztató, prezentálja azt, ami a forgatókönyvben rejlik, és jó kis felvezetésül szolgál az Avangers-mozihoz...éa végre egy jó és stílusos lezárást-utolsó mondatot is kapunk.

2011-08-15 19:30:17 erahurka (4) #40

Nekem tetszett, bár
a német katonáknak nem kellett volna lézerfegyvert adni szerintem. Ráadásul egyik lövés robbant, a másik meg simán lepattant a pajzsról. A harmadik meg elporlasztotta az embereket.

Jobban szeretem azokat a szuperhősöket, akik igazából nem is annyira szuperek, csak hősök, ilyen Amerika Kapitány is, erős meg minden, de azért nem repked lézerszemmel.

2011-08-13 09:20:59 opposition (4) #39

Jó film ez. És, hogy nem hasonlít a képregényre...kit érdekel :)?

2011-08-12 00:44:17 kiDDny (4) #38

Nekem kellemes csalódás volt a film, nem tudom mire ez a sok negatív szavazat, nem hiszem, hogy bárkinek is nagy elvárásai voltak a mozival szemben: ez egy tipikus szuperhős film, annak pedig kifejezetten élvezhető.

2011-08-11 00:55:39 gerbence (3) #37

Az összes létező (képregény)filmes klisét ellövő, ezeken felül pedig szimplán unalmas és bugyuta patikuki-mozi, ami felnőtteknek készült, de gyereknek nézi őket. Viszont stílusos és profi kiállítású darab, meg ami még jó benne, hogy Amerika kapitény nagyon jól néz ki (mármint a jelmez meg a cuccok).
Egy nagy erőssége (a magyar változatnak kettő) azért van a filmnek a szereplők terén: Tommy Lee Jones, a magyarban pedig Tommy Lee Jones és Rajhona Ádám. Ők többet hoznak ki magukból, mint amennyit a többiek összesen összetesznek, öröm, amikor jelen vannak. A legnagyobb baj, hogy a főgonosz papírvékony, banális és komolytalan, holott az ilyen filmekben ő szokott lenni a legérdekesebb. Hugo Weaving mindent megtesz, hogy éljen a karakter, de egy piros színű halálfejjel rendelkező szadomazo-náci jamesbond-gonosz, aki mintha a hellraiser gyerekváltozatából lépett volna elő, hát lássuk be, halva született figura. Amúgy az egész film a nyolcvanas évekbeli G.I.Joe-rajzfilmeket idézi meg, és gondolom világos, hogy ezzel nem dícsérni akartam.
De: tényleg jól néz ki a produkció (mégiscsak negyvenes évek, II. vh, retro-futurisztikus környezet, miegymás) és a főellenségen kívül azért nagyjából kerüli a kínosságot, így, bár a szellemességet is jórészt nélkülözi, azért végig lehet nézni fájdalom nélkül.

2011-08-09 23:12:47 slawter (4) #36

Az év eddigi legkellemesebb csalódása. Hibái ellenére úgy érzem, máskor is meg tudnám nézni. Igazi popcornmozi, a szó jó értelmében. Így megkapja a "jót"-t.

2011-08-08 00:43:39 BonnyJohnny (4) #35

Én hibám. :) Tipikus fórum hiba... élő beszédben egyértelműbben hatna. Meg már késő is van. :P

előzmény: sep (#34)

2011-08-08 00:42:00 sep (3) #34

Így már én is értelek, összezavart az ellenkezőleg:)

előzmény: BonnyJohnny (#33)

2011-08-08 00:38:32 BonnyJohnny (4) #33

Ja, már értem. :)

Leírom hosszabban:


Te ezt írtad:
Jószándékod ellenére a prototípusos magyarázat nálam azért necces, mert az Amerika Kapitányban semmilyen utalás nincs rá, hogy létezne prototípus a kerek pajzshoz.

Erre én:
Valóban nincs rá utalás, hanem épp ellenkezőleg...

előzmény: sep (#31)

2011-08-08 00:36:33 BonnyJohnny (4) #32

Igen. Én is ezt mondtam.

előzmény: sep (#31)

2011-08-08 00:34:58 sep (3) #31

De ez is azt bizonyítja, hogy egy db kerek pajzs létezik (mert nem is lenne elég vibránium többre), így az amerikai színek végül a prototípusra kerülnek rá (ami első megjelenésekor még egy szürke fémlemez), ami végül ment a Kapitánnyal együtt a jégbe. Legalábbis nekem ez jött át.

előzmény: BonnyJohnny (#29)

2011-08-08 00:28:30 BonnyJohnny (4) #30

Mikor Tony megnyitja az expót, akkor mondja, hogy legutóbb az apja hozott tető alá hasonlót. Később az expó idejéből származó videó felvételeket néz az apjáról, amiben az neki is üzen, tehát már élt, és gyerek volt (ebből is látszik, hogy hetvenes évek, de azt hiszem el is hangzik, vagy azt mondják, hogy x éve volt az utolsó, és az alapján lehet belőni, már nem emlékszem pontosan). És ugyebár a kiállítási terület makettje a kulcs az új elemhez, amivel stabilizálni tudja a magot, anélkül, hogy ártana neki, és ráadásul még erősebb is.

előzmény: Rorschach (#28)

2011-08-08 00:24:48 BonnyJohnny (4) #29

Épp ellenkezőleg. :)
Stark azt a kerek pajzsot hívja a többi prototípusának, és elmondja, hogy abból a nagyon ritka fémből, amiből készült, annyi az összes, amennyi a pajzsban van.
De az én jószándékomat Joe Johnston sem vitatná... :D

előzmény: sep (#27)

2011-08-08 00:24:33 Rorschach (2) #28

Egészen pontosan az expóval kapcsolatosra gondoltam, mert csak az nincs meg.

előzmény: BonnyJohnny (#26)

2011-08-08 00:22:01 sep (3) #27

Jószándékod ellenére a prototípusos magyarázat nálam azért necces, mert
az Amerika Kapitányban semmilyen utalás nincs rá, hogy létezne prototípus a kerek pajzshoz.

2011-08-08 00:09:46 BonnyJohnny (4) #26

Igen ezt én is észrevettem. Ezért fogalmaztam úgy, hogy "kapitány pajzsának prototípusát" ezzel mintegy mentve a dolgot. :)

Rorschach: A kapitány pajzsa a sufniban, Thor kalapácsa a sivatagban, ami helyszín a Thor film alapját adja, Stark megjelenik a Hulk végén, Stark apjának karaktere Downey Jr.-ról lett mintázva... ilyesmik. Meg, ha úgy vesszük, Nick Fury számára is a Vasember eddig a fő szál. az első rész végén jelenik meg, és a második részben adatik neki a legnagyobb rész.
Ahogy Sep is írja, az utaláskényszer szinte burjánzik. :)

előzmény: sep (#25)

2011-08-07 23:45:59 sep (3) #25

Az vajon a túlburjánzó utaláskényszerből fakadó baki, hogy a Kapitány pajzsának a Vasember 2 idején még jégbefagyva kéne lennie, nem pedig Tony Stark kacatjai között?

előzmény: BonnyJohnny (#22)

2011-08-07 22:06:54 Rorschach (2) #24

Mert a Vasemberben milyen utalás van?

előzmény: BonnyJohnny (#23)

2011-08-07 21:27:49 BonnyJohnny (4) #23

Rájöttem, nem lehet az az expo, mert ott már Tony is élt, azt hiszem hetvenes évekbeli.

2011-08-07 20:09:51 BonnyJohnny (4) #22

Nem értem mi az összecsapott a végén. Ahogy Olórin is írta, pont ott, ahol lennie kell. Vagy lehet, hogy ennél összecsapottabb végre számítottam, és ez így nem tűnt annak.
Valamivel valóban jobb a Thornál. Nem akar annyira görcsösen cool és vicces lenni. Nincs idegesítő karakter benne, ami manapság ritka, plusz pont jár érte. Valamint plusz pont Tommy Lee Jones is. Ezen kívül próbálja megragadni a főhős emberibb oldalát, ami viszont mind megírva, mind eljátszva a leggyengébb lett az Avengers csapat tagjai közül. (Tudom, II. Világháborús korhoz igazított hőskép, meg minden, de ez csak megmagyarázza, nem felmenti.)
Amúgy ugyanolyan középszerű ez a film is, mint idei társa, amihez meglepően sok szál köti. Bár ez már tényleg mindenhez kötődik. Tony Stark apja, aki fiatalon hasonló playboy zseni volt, mint a fia (a második részben valószínűleg a filmben látott expóra utalnak), és a sufniban fiára hagyta a kapitány pajzsának prototípusát.
A film első (kisebb) fele határozottan jobb, mint a második fele, amin annak ellenére unatkoztam, hogy amúgy pergős és látványos.

2011-08-06 10:44:20 Rorschach (2) #21

Azt hiszem, össze is foglaltad a legfőbb problémáimat.
Mindig szkeptikusan szemléltem a világuralomra törő gonoszokat. Azt az én gyomrom valahogy sosem vette be, hogy egy nagyon gonosz, nagyon ravasz, nagyon kemény csóka csak azért él, hogy az egész golyóbis felett uralkodjon. Elvégre, vannak alapvető kérdések, mint például "és aztán mi az anyádat akarsz csinálni, ha eléred ezen célodat?", az ilyesmik soha nincsenek megválaszolva. Ezért is tetszett pölö a Megaagy, de nem szeretnék elkanyarodni.
A Kapitányra pedig ráfért volna némi jellem, elképesztően üres a figura. És ha már igyekeztek kinőni az eredeti képregény rákfenéit (a propaganda-jelleget), erre is igazán rágyúrhattak volna. De nem, szerelmi szálat, jópofa cameókat, segédhalált, kozmikus jégkockát, meg vicces gonoszt a népnek...

előzmény: Olórin (#20)

2011-08-06 09:48:10 Olórin (4) #20

Vörös Koponyának van célja: világuralom. Ok? Megalomán őrült. Ennél több nekem nem kell egy ilyen filmbe. Sőt, mondok valamit, bár ez a film szempontjából irreleváns, de érdekes adalék. Épp most fut a Marvelnél egy Red Skull című minisorozat, a héten jelent meg a második része, az a karakter gyerekkoráról szól - hogy neki milyen pocsék élete volt. Egy kalap szar az egész. Megalomán James Bond-jellegű gonoszoknak nem kell árnyalt és részletes háttér. Felesleges. A Kapitány karaktere meg mindig is ennyi volt, elég soványka, az elmúlt 70 évben nem sok író tudott jó dolgokat kihozni belőle, pont ezért. Aztán jött egy Ed Brubaker nevű fickó, akinek eszébe jutott, hogy az ártatlan, tisztességes Amerika, amit a Kapitány a második világháborúban képviselt, ma már nem létezik, maga a Kapitány viszont az összes idealizmusával még mindig ugyanaz. És a kettőt szembeállította egymással, és erre húzta rá a történeteit - és ebből nagyon jó dolgok születtek. De ha ezt filmen valaha el is lövik, nyilván nem az első részben...

előzmény: Rorschach (#19)

2011-08-06 05:19:02 Rorschach (2) #19

Ez estben igazat adok neked. Viszont (mint átlag néző) tényleg hirtelen jött a befejés. Nem lett volna ellenemre, ha adnak a Vörös Koponyának okot, célt és indítékot, valamint azt is csillogó szemmel fogadtam volna, ha a főhősnek adnak több dimenziót, azon túl, hogy meg akarja védi a hazáját. Nem tudom, hiába képregény-film, nekem nem elég az, hogy "hűha, meg kell védenem a hazámat", valamint "kurvanagy hazafi akarok lenni".
Lehet, ha olvasom a képregényt, ennyivel beérem (nem faszkodásból mondom), de így, az eredeti olvasata nélkül, többre lett volna szükségem, hogy élvezhető legyen a karakter. A finálé pedig (tudom, hogy a képregényben is hasonlóképp van) hirtelen jött. Ha mondjuk nem jövőre, hanem 2014-ben jönne az Avengers, simán lehúztak volna még egy bőrt a Kapitányról, sőt, talán normális módot is találtak volna a jelenkorba száműzéséhez.
Sajnálom, de ez nem az én filmen, na.

előzmény: Olórin (#17)

2011-08-06 02:12:05 slawter (4) #18

Szerintem jó lenne, hogy ha nem a felszínesség és más, hasonlóan negatív jelzők dominálnának egy képregényadaptációnal. Vagy bármely más filmnél.

előzmény: robertjordan (#11)

2011-08-05 21:30:54 Olórin (4) #17

Ez nem az Avengers kedvéért van így. Amíg a világháború alatt adták ki a képregényt, csak egy propaganda volt, igazából akkor kapott előre, amikor jó 20 évvel később újra elővették az akkor indult Avengers képregényhez (egészen hasonló körülmények közt, mint a filmben), és ráhúzták ugyanezt a "Man out of Time" koncepciót. Ez a koncepció a lényege, erről szól a karakter. A háborús fejezet csak afféle prológus. Nem mellesleg a film utolsó, arra a bizonyos randira vonatkozó mondata tökéletes lezárás:)

előzmény: Rorschach (#16)

2011-08-05 20:10:48 Rorschach (2) #16

Na ne csináljátok már, tényleg így kellett volna véget érnie?Szerelmi szál bukta, mindenki, akit ismert, meghal, mire magához tér ugye, és mindezt csak azért, hogy Kepten barátunk passzoljon a jövő évi Avengershez. Erőltetetten beáldozták a normális lezárást a "nagyobb cél" érdekében, ami nekem nem tetszett.
Egyébként lennének még problémáim: a nullsíkú főhőssel (Evansnak esélye nincs jól játszani...) már csak a kívül-belül röhejes, jellegtelen sablongonosz veheti fel a harcot a "ki a kidolgozatlanabb?" versenyben, a ritmus döcögős, elvégre még bőven húsz perc, mire Rogersből az átalakítás után hős válik. A szerelmi szálnak - mint utóbb kiderült - semmi értelme, mégis súlyos perceket ad a játékidőhöz, de Johnston odáig jutott, hogy egy ominózus haláljelenetet sem képes a hatáskeltés bármely fegyverével felvértezni. Közben a vértelen háborúban mindenki pötyögteti a kék lézerét, Weaving húszpercenként ordít egyet és komoran néz, a véhá pedig gyakorlatilag sehol, bár ez legyen a legkevesebb.
Tucci viszont kisujjból hozza a pozitív előjelű Mengele szerepét. A dizájn néhol egészen szép, akad vagy két jó poén is, a negyvenes évek hangulata pedig minden témába vágó filmben pozitívum.

2011-08-05 19:26:55 budaik (3) #15

Azért a vonaton sétálgatni, miközben száguld, eléggé erős

2011-08-05 09:26:40 "L" (3) #14

igazabol mit varjon az ember a Thor utan? vallalhato, de egyszeru, mint a vonatfutty.

2011-08-05 09:03:58 robertjordan (4) #13

Pontosan ezt akartam én is írni azokra a véleményekre, hogy összescaspott a vége... Egyáltalán nem. Így kell lezárni egy filmet, nem nyújtani, mint a rétestésztát.

előzmény: Olórin (#12)

2011-08-05 08:59:56 Olórin (4) #12

Nem, ez az "ott van vége, ahol vége kell lennie" lezárás, mindenféle felesleges pöcsölés nélkül.

előzmény: Rorschach (#9)

2011-08-05 08:56:51 robertjordan (4) #11

Az év legjobb szuperhősmozija az év legszimpatikusabb szuperhősével... Az én olvasatomban ilyen az ideális képregényadaptáció. Felszínes érzelmek, kemény pofonok, meg néhány poén. A főhős idealizált jófiú, míg a főellenség őrült és gonosz. De mi kell még ? Ez a műfaj erről szól, és erre Joe Johnston is ráérzett.

2011-08-04 19:56:40 Daemiaen (4) #10

Ha Joe Johnstont hívják, és ő jön is, akkor az ember tudja, mire számíthat: évtizedes eszközök fogyasztható csomagolásban. Az Amerika Kapitány is megbízható minőségű, ámde szemernyit sem különleges adaptáció, amiből - valjuk be - elég nehéz lesz önálló franchise-t csinálni. Már ha egyáltalán...

2011-08-01 03:20:23 Rorschach (2) #9

Állhatna a nagy könyvben az összecsapott lezárás címszó alatt, hogy lásd: Captain America.

2011-07-31 15:16:04 pyrooo1 (3) #8

az a jó benne,hogy jó minőségű ts-screener változatban már kapható minden utcasarkon jakartaban DVD-formatumban kb 100 forintert :D

2011-07-30 12:09:21 BonnyJohnny (4) #7

Mondjuk ilyen kérdés-válasz váltás esetében nem árt leírni, hogy a Thort hogyan értékeli az illető, mivel így könnyen el lehet beszélni egymás mellett. Ahogy az ismert anekdota is tartja:

- Mennyi?
- Harminc.
- Mi harminc?
- Há' mi mennyi?


:D

2011-07-30 11:38:24 robertjordan (4) #6

Magasabb.

előzmény: VVega (#5)

2011-07-28 22:53:15 VVega (4) #5

A Thor-hoz képest milyen lett?

2011-07-28 20:08:12 Zalaba Ferenc (4) #4

Kellemes, de közhelyes kapitány.

2011-07-28 17:42:14 Olórin (4) #3

Ja, tényleg, ez is 3D-s volt... (szóval ilyen:))

2011-07-28 16:07:48 gaillard (4) #2

Remélem, hogy lesz alkalmam normális körülmények között megnézni, de ha mégsem - milyen lett a 3D? :)

2011-07-28 15:49:45 Olórin (4) #1

Kellemes, látványos, lendületes háborús akciókalandfaszaság, amibe ugyan annyi irónia azért nem szorult, mint egy Indiana Jonesba, de nem is akarja halálkomolyan venni magát. És meglepő módon semmi amerikázás-nyáladzás-giccsezés nincs benne.