Prime Cut (1972) ☆ 👁

Színe-java / Színhús
A véres igazság

(Michael Ritchie)

amerikai akciófilm, krimi, thriller

3,4
★★★☆☆
37 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2023-03-23 12:41:42 Xuja (3) #6

Pofás, elegáns, helyenként kimondottan feszült thriller ez, egy szokásosan stílusos Marvinnal, de valami most hiányzott a négyeshez. Kicsit el vagyok kényeztetve thrillerek terén - különösen a Getaway volt mostanában maradandó élmény - és azért a korszak revizionista, antihősközpontú filmjeihez képest az ebben levő koncepció és tartalom elég sovány. A vidék és város szembeállítása miatt lenne lehetőség egy kis társadalomkritikára vagy valami pluszra, de megmarad teljesen straightforwardnak végig - ezzel nem is lenne baj, de a karikatúraszerűen redneck Hackman-en kívül nincsenek benne igazából érdekes karakterek. A 90 percél is rövidebb alkotásban csak 2-3 igazán erős jelenet van - az emberi húspiac bemutatása Hackman színre lépésével, az aratógépes üldözés, és a finálé kíméletlen hírigje azért emlékezetes. Erős hármas.

2016-02-10 18:14:10 guybrush (4) #5

Hogy nem lehet imádni egy olyan filmet, melyben a pornóbajszos Gene Hackman az ellenségeiből szafaládét gyárt? Ezzel a bizarr, a Postal 2-t is megihlető redneck húsüzemi világgal nem csak az áldozatok maradványait, de engem is megvettek kilóra! Ráadásul Lee Marvin szokásos badasségének, és Michael Ritchie sokoldalúságának hála, nem csak groteszk USA szatíraként, hanem oldszkúl akciófilmként is szuperál. Valamint Sissy Spaceknek is ezzel indult el a karrierje, akinek a tehetsége már eddig is vitathatatlan volt számomra, itt viszont még a szépségébe is sikerült beleszeretnem.

2015-08-05 21:21:03 Tenebra (4) #4

Elég szimpla akciófilm alapvetően, de amúgy meg Lee Marvin, Gene Hackman, a különlegesen dögös Sissy Spacek (mondjuk sok vizet tényleg nem zavar), és az istentelenül beteg vidéki gengszterközeg (ez a húsüzem komolyan mondom a legbizarrabb dolog, amit filmben láttam - most már tudom, a Grand Theft Auto 2 egyik lehetséges forrását e téren) teszik emlékezetessé. Stabil 4-es. (A finálé sablonosságát csak azért nem rovom fel, mert ezután lett bődületesen nagy klisé az a húzás és az a párbeszéd :D.)

2015-07-13 12:54:02 BonnyJohnny (4) #3

Szerintem nekem nem jött át, hogy humoros akar lenni. Amit te viccesen groteszknek láttál, én gagyinak találtam.
Mary Ann karaktere például (bár Hackman lubickol a szerepében) nekem például furcsának és túltoltnak hatott.
(A film erősségei persze ettől függetlenül egyértelműek.)

előzmény: Olórin (#2)

2015-07-12 21:46:13 Olórin (4) #2

Nagyon durva és vicces szembeállítása a szikár városi keményfiúnak (Marvin) és a vidéki, húsfetisiszta őrültnek (Hackman). Igazi kis gyöngyszem, pár zseniális jelenettel (kombájn vs. autó).

2014-06-09 16:37:40 BonnyJohnny (4) #1

A film szikár, tökös, ellentmondást nem tűrő, akárcsak főszereplője. A 23 éves Sissy Spacek első filmszerepében még csak csinos biodìszlet Lee Marvin mellett. A villain is sablonos kegyetlenkedő gonosz, amivel Gene Hackman sem tud mást tenni, mint lubickol a szerepben. A ritmus is leül néha. De, ha beindul, remek: a "pulykavadászat' és a finálé. Amúgy '70-es évek: meztelen csajok vannak, vörös vér nincs. Gyenge négyes.