Ascenseur pour l'échafaud (1958) ☆ 👁

Felvonó a vérpadra
Elevator to the Gallows

(Louis Malle)

francia dráma, krimi, thriller

4,1
★★★★☆
94 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2023-01-11 12:31:30 Ugor (4) #9

Különleges, hogy a szereplők sokszor teljesen a várakozással ellentétben reagálnak, de az valahogy mégis a helyére zöttyen. Hozzá kell mindig venni, hogy a filmművészet megújulásának francia hajnalán vagyunk. A történetben az lehet fura, talán a mából nézve, hogy vannak ezek a klasszikus ponyvák, krimik, amikből néha film is készült, és egyáltalán nem úgy működnek a bűnözők, a rendőrség, a társadalom, ahogy valaki pl. az utolsó 30 évben megszokta. Meg hát az akciójelenetek is csak nyiladoznak, rügyeznek. Ha mindezt helyre tudod magadban pakolni. akkor jó szórakozás ez, nézhető öröm.

2021-11-11 20:39:48 betti (4) #8

Mire érted azt, h Florence erőltetett, rossz következtetést vont le?

Veronique: szerintem az "odaadása" hiteles, ez egy egyszerű, nem túl okos, szerelmes és nagyon fiatal leányka, akinek van ez a vagány, "belevaló" pasija, az élete szerelme... Vero nem lát túl messzire, az összes reakciója árulkodik erről.

előzmény: captain_b (#6)

2021-01-18 20:25:58 zéel (5) #7

Louis Malle első nagyjátékfilmje. Zseniális.
Történet, képek, zene, minden. Jeanne Moreau meg pláne.
Ja, és a zene: egy bizonyos Miles Davis! Állítólag nagyon rövid idő alatt, sok improvizációval, filmnézés közben vették fel.

2019-11-30 13:14:46 captain_b (5) #6

Nagyon jó atmoszféra (urambocsá' fíling) uralja ezt az izgalmas krimit, számomra ez volt ami felhúzta ötösre, mert tényleg megérdemli. Annak ellenére, hogy a sztori inkább vicces-szürreális, mint csavaros-"okos", szerintem.

Kissé buta off kérdés:
Annyira hihetetlenül logikátlanul reagált mindenki mindenre. :D Florence egyből valami nagyon erőltetett, rossz következtetést von le, a kislány odaadása is teljesen érthetetlen számomra, mintha nem egy önálló szereplő lenne kb.. ez szerintetek reálisan (gondolom ezesetben is eltúlozva) volt ábrázolva? Ebben az évtizedben-városban-élethelyzetben az emberek így reagálhattak hasonló szituációkra, vagy az már bőven csak eszköz volt a rendező kezében, hogy létrehozza ezt a hangulatot?

2018-04-15 14:31:39 Norbert Simon (4) #5

Fantasztikusak a színészi alakítások a filmben. Szerintem a Jeanne Moreau( Florence) és a Maurice Ronet ( Julien)zseniális párost alakítottak. Tetszett még az a két tini karakter is( Vera és Louis) a filmben mint másik történeti szál. A történet egyébként nem annyira nehéz de szerintem így is nagyon jó. Tetszett a filmnek a hangulata is egész hitchcocki. Erre még rátesz egy lapáttal a nagyszerű zenei aláfestés is. A kamera beállítások is nagyon klasszak benne.

2013-07-16 02:58:50 frindli (?) #4

Szerintem meg a legutolsó csavarás a végén nagyon nem hiányzott, mert teljes mértékben légből kapott.

előzmény: Tenebra (#3)

2012-12-06 09:31:48 Tenebra (5) #3

Eleinte féltem, hogy egy átlagos thriller/heistfilm lesz belőle. De nem! Úgy a 30. percben elkezdtem látni Loui Malle és írótársa "trollface" kinézetű arcát. :D A vége felé szabályosan röhögtem, ahogy realizáltam, hogy mi történt itt. Abszolút ironikus, groteszk "thriller" ez, amiről leginkább a Kifulladásig jutott eszembe.

Mekkora abszurd már az egész: a főhős végrehajtja a tökéletes gyilkosságot. Tényleg, ilyen profin kivitelezni valamit! Zseniális, ahogy a késsel visszatartja a zár nyelvét, és úgy megy ki. CSAK egy hibát vét: a kötelet ott hagyja az erkélyen. Emiatt vissza kell mennie, ám a liftben ragad. :D A kocsiját meg ellopja két suhanc, akik leginkább Michelre és Patriciára emlékeztetnek -illetve fordítva, mert ez a Kifulladásig előtt készült. Igen ám, de ezalatt, míg ő ott szenved a liftben, a két idióta féktelen ámokfutásba kezd, majd leölnek egy német turistát. :D Így az egészet a főhős nyakába varrják. :'DD

Na, ez a "totál szívás", nem a Breaking Bad. :D És még a végén is megcsavarják az egészet, mikor azt hinnénk, happy end lesz.

2011-01-01 00:40:45 piribolygo (5) #2

emlékeim szerint a kiscsaj előbb érkezik mint a portás, vagy mégsem ?!%/=(

előzmény: lip (#1)

2008-03-12 19:50:58 lip (4) #1

Hogy lehet, hogy portás nem találta meg a kötelet az irodaház lépcsőjén, mikor a kislány rögtön kiszúrta?