The Dark Knight (2008) ☆ 👁

A sötét lovag

(Christopher Nolan)

amerikai-angol akciófilm, dráma, krimi, thriller

4,3
★★★★☆
1776 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Eredetileg Sean Penn lett volna a választás Joker szerepére, mielőtt a rendező nem látta Heath Ledger játékát a castingon.

Bob Hoskins az előkészítési fázisban hallotta, hogy valamelyik folytatásban Pingvin lesz a gonosz. Erre elment a rendezőhöz, és azzal udvarolta körül őt, hogy fantasztikus alkotó stb, mire Nolan közölte, hogy ő realisztikus, drámai kalandfilmet készít, amiben nincs helye rajzfilm-figura szerű alakoknak.

Heath Ledgeren kívül Conway Wickliffe technikus is életét vesztette a forgatáson.

Heath Ledger minden munkáját befejzte, beleértve az utószinkronokat is, így minden jelenetben őt csodálhatjuk meg. Kivéve a harmadik részben, már ha ott Joker feltűnik.

A film kamucíme ("Rory első csókja") a rendező egyik fiának nevéből származik.

A rendező a Szemtől szemben-t nevezete meg a film egyik fontos ihletőelemeként.

A kihallgatási jelenet felvételekor Heath Ledger azt kérte Christian Bale-től, hogy üsse meg őt teljes erőből, hogy valódinak hasson a jelenet.

A film elején egy tanú a bíróságon fegyvert ránt, hogy lelője Harvey Dent-et. Ez főhajtás a figura képregénybeli eredettörténete előtt, ami szerint Salvatore Maroni (a filmben Eric Roberts alakítja) sósavat önt az ügyész arcára.

Christian Bale szintén majdnem életét vesztette egyszer a forgatás során. A forgatás alatt a chicagói Sears Tower (ami az USA legmagasabb épülete) tetején egy hirtelen ereszkedő helikopter rotorlapátja csupán egy méterrel kerülte el a színészt. "110 emelet magasan álltam a tető szélén, így aztán csak arra koncentráltam, hogy elég keményen tudjak a pilóta szemébe nézni, amikor egy magasságba kerül velem. És legnagyobb meghökkenésemre ő vágott rémült arcot, nem én. Azután megfordultam, és az egész stáb ugyanúgy nézett rám. Pánikban."- nyilatkozta Bale.

Heath Ledgerre annyira hatott az általa játszott karakter (Joker), hogy pszichiáterhez akarták küldeni. Bár a színész később maga is beismerte, hogy a szerep erősen kihatott a hangulatára, és kapcsolatára a stáb többi tagjával. Folyamatosan alvásproblémái is voltak, de nem fordult szakemberhez. Nem sokkal halála előtt végül úgy döntött, legalább függőségét kezelteti, erre azonban már nem maradt ideje.

A sötét lovag az első olyan mozifilm, amelyben hat akciójelenetet direkt IMAX kamerákkal vettek fel, és nem utólag készítették el az IMAX-verziót. Sajnos magyarországi bemutatása, ebben a verzióban, még igencsak kérdéses (rettenetesen drága egy ilyen méretű IMAX kópia).

A fő zenetéma mindössze kétszer hangzik fel a film során. A két zeneszerző, Hans Zimmer és James Newton Howard, ezzel akart még monumentálisabb hatást és nagyobb feszültséget elérni.
Mégegy érdekesség a filmzenével kapcsolatban: a Joker-téma két hang köré épül: a D és a C köré - egyértelmű utalás és tisztelgés a DC Comic (a Batmant megalkotó képregénykiadó) előtt.

Az első olyan Batman film, aminek nincs a címében a Batman szó.

SPOILER!

Rachel halála után, mikor Bruce egyedül ül egy fotelben a denevérjelmezben, majd beszélgetni kezd Alfred-dal, zenében és majdnem szóról szóra megegyezik a Batman - Kezdődik! azon jelenetével, mikor a gyerek Bruce szülei temetése után kezd beszélni inasával.

Christian Bale Bruce Wayne-ként a végefőcimlistán.

Ez Christopher Nolan leghosszabb filmje.

Gordon és Dent első találkozásakor jól látható egy doboz, amin a következő név áll: Keyser Söze.

Számos forrásból nyertünk már betekintést Joker összetett karakteréhez (pl. H.L. naplója..), újabb adalék: a figurát Alex (Alexander de Large/Malcolm McDowell) színesítette, valamint Sid Vicious (Sex Pistols) személye is.

Az egyik robbanást a londoni Battersea erőműnél vették fel. A közelben élők rendőröket hívtak, azt hitték, hogy terrortámadás történt.

Heath Ledger Joker sminkje kísértetiesen hasonlít Brandon Lee sminkjéhez ahogy a Hollóban elmaszkírozták. Mindkét színész egy festett arcú karakter megformálása után hunyt el.

Aaron Eckhart-ot évekkel korábban Darren Aronofsky is kiszemelte egy szerepre a lefújt Batman: Year One-ban. Akkor James Gordon felügyelőt játszotta volna.

A South Park alkotói a 13. évad 2. részéhez („A Mosómedve”) a Sötét lovag c. filmet vették alapul.

Bruce Wayne civil autója egy Lamborghini Murcielago LP640. A 'murcielago' spanyolul denevért jelent.

Állítólag Heath Ledger készített egy feljegyzést, ami segített neki a szerepre való felkészülés során. Lejegyezte a legsötétebb és legperverzebb dolgokat, amit csak tudott, hogy beférkőzzön a pop kultúra leghíresebb pszichopatájának agyába. Listát írt olyan dolgokról, amelyek szerinte nevetésre bírhatták az általa alakított karaktert. Olyanok szerepeltek rajta, mint: egy vak kisbaba, taposóakna vagy az AIDS.
Hat hétig dolgozott ezen egyedül egy hotel szobában.

A vermont-i szenátor Patrick Leahy szerepet kapott a filmben egy cameo erejéig. Ő az egyik, aki Joker megfenyeget a koktél partin. Leahy nagy Batman rajongó.

Heath Ledger maga rendezte és vette fel a filmben látható - Jóker által küldött - "figyelmeztető" videókat.

Heath Ledger saját maga kreálta meg Joker sminkjét azokból a kozmetikumokból, amelyeket a drogériában vásárolt.

Amikor Joker nővérnek öltözik Matilda feliratú névtáblát visel. Matilda Heath Ledger lányának neve.

Heath Ledger 32 posztumusz díjat nyert az alakításáért, köztük egy Oscar-t. Ledger csupán a második olyan színész, aki halála után részesült az Akadémia kitüntetésében.

Úgy tűnik, mintha a Joker robbanószerkezete csütörtököt mondana
A forgatókönyv szerint a gothami kórháznak először egy kisebb, majd egy nagyobb robbanással kellett volna a levegőbe repülnie. Ám Heath Ledger ahelyett, hogy rögtön felugrott volna a buszra, úgy tett, mintha a szünetben elromlott volna a gyújtószerkezet.

on playing "The Joker" in "The Dark Knight"] The Joker, so far, is definitely the most fun I've had with any character. He's just out of control -- no empathy, he's a sociopath, uh, a psychotic, mass-murdering clown. And, uh, I'm just thoroughly, thoroughly enjoying it. It's just exceeded any expectations I had of what the experience would be like.
( imdb- heath ledger)

I think [getting the role] was tougher for other people to comprehend than it was for me. I'm looking forward to it. A part of me feels like I've been warming up to [playing the Joker] for years. In "The Brothers Grimm", [director] Terry Gilliam helped me put on a sort of clown act and adjust to that sort of pace. And I feel it's something within me I know how to do. I like putting on a mask. It'll be dark and sinister and exciting. Not being a huge comic book fan, and not one to really follow comic book movies, I'm relaxed about it. (NY Daily News, November 2006)" from imdb

In an interview shortly before his death, he stated that his favorite role so far in his career had been his role as The Joker in The Dark Knight (2008).
Imdb

"Egy hangmérnök-zeneszerző barátom szerint Hans Zimmer hozta be azt a stílust, amiben háttérbe szorultak a dallamok, és az alapok és hangszínek dominálnak. Hogy ő-e az ősforrás, nem tudom, de tény, hogy A sötét lovag score-ja, amely dallamos témák nélkül, hármashangzat-felbontásokból és alapokból építkezik, elindította őt egy olyan úton, amelynek későbbi, szerintem még ütősebb állomása az Eredet zenéje." (Pacsay Attila)

"Imádom, hogy Hans Zimmer rájött, hogy a filmzenékből többet is ki lehet hozni, és elhagyta a 90-es évek számomra idegesítően egyszerű hatásokkal operáló zenéit. Stílusformáló vezéregyéniséggé nőtte ki magát A sötét lovaggal kezdve, amiben már több hangmérnöki, mint kottaírói munka volt." (Pacsay Attila)

Caine nehezen tudta elképzelni, hogy Nicholsonnál valaki jobb Jokert alakítson, ezért felhívta Nolant, hogy megkérdezze, kinek szánja a szerepet. Mikor megtudta, hogy Heath Ledger kapta, aggodalma elmúlt.

"Nem könnyű meglepni a veterán Caine-t, de Heath Ledgernek sikerült. A Nolan-féle A sötét lovag forgatásán a színész annyira átlényegült Jokerré, hogy a stáb és a kollégák is frászt kaptak tőle. Még Caine is annyira a hatása alá került, hogy első közös jelenetükben elfelejtette a szövegét, ami nyilván nem esik meg vele túl sűrűn." (port.hu)

"Bár Christopher Nolan zseniális Batman-filmjét Heath Ledger emlékének ajánlották, aki még a bemutató előtt, a vágási folyamat alatt halt meg túladagolásban, a produkciónak volt egy másik saját halottja is. Conway Wickliffe, a speciális effektusok egyik technikusa egy próba során a mellette haladó kaszkadőrautót filmezte egy terepjáróból, ám valamilyen oknál fogva az ő járműve nem vett be elég jól egy kanyart, és nekicsapódott egy fának. Az autó sofőrje nem sérült meg komolyan, de Wickliffe, aki az ablakon kihajolva kezelte a kamerát, és furcsa módon nem viselt biztonsági övet, azonnal meghalt. A produkció illetékes szakembereit végül pont a biztonsági öv miatt mentették fel minden vád alól a baleset kapcsán." (port.hu)

"Azon, hogy a Batman: kezdődikben a címszereplő szerelmének karakterét megformáló színésznő, Katie Holmes egyeztetési problémák miatt nem tért vissza a folytatásban, a legjobban maga a rendező, Christopher Nolan volt felháborodva, mivel természetesen azzal számolt, hogy a fontosabb figurákat ugyanazok a színészek fogják játszani. A sötét lovagban így végül Maggie Gyllenhaal alakította Rachelt, ami nézői szempontból egyetlen okból volt problémás: Gyllenhaal lényegesen jobb színész, mint Holmes, így kicsit szomorú, hogy olyan, a fontosabb (férfi) hősökhöz képest eléggé elhanyagolt szerepben kellett látnunk, aminél sokkal többet érdemelt volna." (port.hu)