Il Giorno della civetta (1968) ☆ 👁

Mint a bagoly nappal

(Damiano Damiani)

francia-olasz dráma, krimi, thriller

4,0
★★★★☆
56 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-05-05 10:27:29 tomside (4) #9

Köszi az ötvenedik szavazatot, innentől ez a film is játszhat! :)

Mint a bagoly nappal - elhangzik a filmben, és találó. Hősünk a végére ugyanúgy tehetetlenné válik, és csak nézni tud, mint a bagoly nappal.

előzmény: ChrisAdam (#8)

2022-05-04 10:32:02 ChrisAdam (4) #8

Izgalmas kis filmecske elképesztően jó hangulattal - a szicíliai tájaktól kezdve a rosszarcú olasz semmirekellőkig, no meg Bruno Nicolai zenéje tesz is érte, hogy elmerüljünk a belterjes kisváros fülledtségében. Bármennyire is lassú, teljesen a székhez szegez ezzel a szövevényes, "mindenki-is-gyanús" sztorival. Nagyon tetszett, hogy nem látványos párbajokkal, verekedésekkel, autós üldözésekkel, éjszakai thrillerbe mártva kelt feszültséget, hanem tényleg elsősorban a főtéri, egymással szemben álló két épület közti ellentétre helyezi a filmet, ráadásul fényes nappal. Egészen zseni húzás. A koronát pedig a vége teszi fel, régen lepett meg ennyire film, de ahogy zéel mondja lejjebb, ez igazán nyomasztó is egyben, sőt. (Ez az anti-happy end kegyetlenül életszagú sajnos.)
Franco Nero ilyen jólfésülten tiszta Terence Hill (vagy fordítva?), Lee J. Cobb "emberi" gonosza süvegelendő, Claudia Cardinale pedig istennő, mindig ámulok rajta. Nagyon erős négyes!

2022-05-03 06:14:45 tomside (4) #7

Tűpontos, köszönöm! Nem ismertem fel a besúgót a halottban. Értettem, hogy nem Nicolosi, de nem àllt össze, hogy akkor ki. Viszont így elég kegyetlen anti-happy enddel van dolgunk. . Francia Nero amolyan háttérben tartott főszereplő a filmben. Egy másik, ebben az évben forgatott filmje vezetett ide, hihetetlenül másképpen játszik ezekben.

előzmény: Joeker81 (#6)

2022-05-02 23:53:50 Joeker81 (4) #6

Van már egy éve is, hogy láttam a filmet, de megpróbálok magyarázatot adni...
A halott fickó Parrinieddu volt, a kapitány besúgója. Amellett, hogy Parrinieddu meggyilkolása, és "névtelen levélként" otthagyott teste már egy nyílt fenyegetés volt a kapitány felé a maffia részéről, a kapitány azért bukott el, mert addigra a maffiát segítő politikusok, vállalkozók lejáratták a kapitányt az újságokban. Egyetlen esélye maradt a politikai túlélésre (még ha valódi túlélésre még így sem biztos), hogy ha megtalálja Nicolosi testét, hiszen elbukott volna a vállalkozó szerelemféltésből történt meggyilkolásának gondosan felépített sztorija, ezzel rács mögé juttathatta volna Don Marianot, miután megtalálták lakásán a gyilkos fegyvert, plusz berendeltette volna a bíróságra Parrinieddut és Rosa Nicolosit, hogy tanúskodjanak a vállalkozó gyilkosa és a megbízó Don Mariano ellen, ezzel feltéve az i-re a pontot. Azonban nem számolt azzal, hogy mindenki ellene van, még Rosa is, hiszen az asszonyt is megfenyegették. Amikor Nicolosi helyett Parrinieddu került elő az úttest alól tudta, hogy véget ért a karrierje, elveszítheti az életét is, becsületes emberként pedig már nem tehet semmit, mert a lejárató kampányban szereplő hazugságokkal szemben már semmilyen eszköze, bizonyítéka nem maradt.

előzmény: tomside (#5)

2022-05-02 21:45:22 tomside (4) #5

Valaki segít a végével? Nem értem ugyanis.
Kiásnak egy férfit az építkezésen. De ki az, és miért jelenti ő a kapitány bukását?

2018-10-26 18:16:55 BonnyJohnny (4) #4

Különös film. Nem szokványos poliziesco. Persze itt is van egy becsületes rendőr (Franco Nero, a Djangoban látottnál tisztábban, jólfésültebben és udvariasabban), aki egyedül küzd az igazságért. Itt az ellenség (Lee J. Cobb mindent uraló alakítása miatt kicsit olyan, mintha inkább róla szólna a film), itt a lány (Claudia Cardinale igéző, mint az ugyanebben az évben készült Leone klasszikusban), itt vannak a bűnözők, a gyáva közemberek, a korrupt rendőrök...
De valahogy az egész sokkal... nem is tudom... nyugisabb. Nincsenek nagy lövöldözések, autós üldözések, még verekedés sem. Az egész film mintha egy szicíliai kis város tempóját vette volna fel. De ugyanakkor a nyugisabb mellett még egy jelző eszembe jutott: kézzelfoghatóbb, urambocsá' hitelesebb.
A filmen bemutatott kisváros működik. A főnök nem nevet fel gonoszan a csatlósaival, csak szépen leosztja a közpénzes melókat (képviselők ígéretei ellenére), támogatja a települést és a lakókat. Köztiszteletben áll, tényleg. Nem olyan alávaló alak, mint poliziescok általános simulékony modorú, aljas tiszteletbeli figurái. Ellenben van tartása, elvei. Nem is maffiózó, "csak" egy kiskirály, ami kortól és helytől függetlenül ugyanígy működött Magyarországon is Károly Róbert előtt... meg után... manapság is.
Ami miatt "csak" négyes, az az, hogy elég álmosító tempójú, thriller hatást teljesen nélkülöző, drámának meg kevés.

2017-08-22 13:08:32 coles (4) #3

"Nem veszi be a gyomrom, elsózták..." (Rosa)

https://www.youtube.com/watch?v=qzo9o9cPeis

2017-08-10 18:52:53 zéel (5) #2

Akinek Isten a barátja, az mondja meg, hogy ki nyerje el a közpénzeket, hogy kire szavazzunk...stb. stb.
Tudósítás a 60-as évek D-Olaszországából.
De valahogy - itt és most - mégsem tűnik olyan távolinak, ismeretlennek a történet.
Nagyszerű film, erős társadalomrajzzal.

2016-04-18 17:30:10 Ivan/ (4) #1

Kiváló kis krimi, nagyszerű társadalomrajzzal és remek színészekkel! Tulajdonképpen rejtély, hogy ilyen filmeket, miért csak ennyien ismernek?!