Boksuneun naui geot (2002) ☆ 👁

A bosszú ura
Sympathy for Mr. Vengeance

(Park Chan-wook)

dél-koreai dráma, krimi, thriller

4,1
★★★★☆
390 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2023-10-18 07:59:18 budaik (4) #51

Most újranézve, már amennyit tudtam a keményebb jelenetekből, azon gondolkodtam, hogy miért az Oldboy a legnépszerűbb. Nyilván QT hírverése kellett hozzá, de ami nekem nagy különbség volt, egyrészt a sebessége, főleg az első órának, illetve a zene. Meg nekem ezek a társadalmi aggályok, amelyeket bizonyos karakterek képviselnek csak bezavarnak, mert ugye nem egy társadalmi dráma, a szónak abban az értelmében, hogy keressen választ szociológiai problémákra. De, ami biztos, a rendező nagyon tud és azért mégiscsak értelmezhető első, közvetlen rétegben is a történet és vannak még alatta is felfedezni való szálak, lásd lentebb kb 50 hozzászólásban :)

2023-03-04 03:49:46 mojojojo (4) #50

Akik a végéről tanakodtak...

itt egy videó, aminek az egyik hozzászólásában levan fordítva az a szöveg amit ráragasztottak az elnökre:

https://www.youtube.com/watch?v=f0GHs0B2Aoc&ab_channel=Fidchell

S&M nevű felhasználó írta, angolul van.
ezalatt válaszban pedig egy korábbi szöveg is levan fordítva angolra.

Üdv

2020-10-20 23:09:11 erahurka (?) #49

Fél óra után egy pillanat alatt tök zavaros lett minden.

Azon tanakodnak, elrabolják-e a lányt. Erre vágás, és egy kislány ugrál velük. Úgy tűnik valakit elraboltak. Aztán megjelenik egy lány karakter a semmiből, aki később öngyilkos lesz. Nem értettem mi van. Gondolom ő a főszereplő húga, azóta kinyomoztam meg kikövetkeztettem vissza-vissza tekerésekkel. De akkor a fekete hajú lány kicsoda? Csak simán a néma csaja? Vagy lakótársak voltak?

2020-08-06 22:24:32 Norbert Simon (5) #48

Egy nagyszerű film a bosszúról és az emberi természet negatív oldalairól. A téma talán egyik legjobbika. A film ugyan tényleg lassan indul be és nagyjából fél óra múlva gyorsulni kezdenek az események. Kifogástalan a rendezés. A színészek játéka valami egészen elképesztő. Minden tiszteletem az övék. Nagyon nagyon jól játszottak mindannyian. Park Chan Wook úr előtt szintén. A trilógia első darabja. Érdekes és tényleg beteges humora van a filmnek. Az én részemről abszolút megérdemli az öt csillagot!

2018-10-28 23:43:12 velvetgristle (4) #47

Imádtam ennek a filmnek a beteg humorát, az a jelenet, amikor a négy srác arra veri, hogy Ryu testvére üvöltve szenved, emlékeztetett a Happiness vagy a Visitor Q c. film egyes jeleneteire. Nem tudtam, hogy kiakadjak vagy röhögjek-e inkább.

Engem két dolog zavart összesen, az egyik a nyaklánc azonosítása. Mikor Ryu a fényképet készítette Yu-sunről, a kislány még nem viselte a nyakláncot, a fényképen mégis rajta van (habár ez csak egy "apróbb" baki és Park valószínűleg előbb-utóbb úgyis megtalálta volna Ryut).

A másik, ami fúrta az oldalam az a befejezés volt, bár nekem más volt a bajom vele, mint az előző hozzászólóknak. Park a könnyeivel küzködve közli Ryuval: "Tudom, hogy jó ember vagy, de ugye meg tudod érteni, miért kell megölnöm téged?" Már azelőtt megbánta, hogy megtette volna, s ehhez képest elég rendesen elintézi, sőt, fel is darabolja, ami nekem így egy kicsit sok volt.

Mindenesetre - ahogyan az Oldboynál is - nagyon ügyes, csomómentes keveréke ez a film a ponyvának, a stílusnak és a magas művészetnek. A 42. hozzászólás utolsó mondata találó, és végülis ezért adom meg neki az 5-öst; a végén rájössz, hogy senki nem "ura" semminek, mindenki bűnös, mindenki ártatlan, a bosszút mindenki megérdemli és senki sem.

2017-09-11 09:30:07 sissoko (5) #46

Beszereztem a Bosszú-trilógia 6 lemezes változatát és ott az extra lemezen Park Chan-wook elmondja, hogy a munkások végeztek a végén az "elnökkel". Nekem is furán hatott az a jelenet, alatta a monológgal, de a túlzott szájbarágásnál még ez a - filmből egyébként teljesen kilógó - lezárás is jobb szvsz. A támadók fénykép nézegetése viszont továbbra is furcsa.

előzmény: tomside (#44)

2017-05-15 15:44:15 Lacika83 (4) #45

Lassan indul be, már majdnem lemondtam róla, amikor végre az események elkezdtek láncolatot alkotni, és megindultunk a végkifejlet felé. Az pedig kifejezetten tetszetős lett!

2014-09-03 19:07:12 tomside (5) #44

Tényleg elrontja kicsit a végén a szájbarágás az utolsó gyilkosokról.
És tényleg partyban van a második epizóddal.

2014-05-19 14:33:56 Tenebra (5) #43

Újranéztem. Revideálok: kiváló bosszú-művészfilm. Szikár, minimalista, mindenféle tökösséget nélkülöző, harcos, radikális alkotás.
Nem ismerem Park politikai nézeteit, de ez abszolút baloldali, vagy inkább anarchista film. Arról szól, hogy a tőke hogyan ugrasztja egymásnak a társadalmi osztályokat. Mindezt zseniálisan, didaxis nélkül, néha morbid humorral mutatja be.

Például mikor az apa megkínozza a főhős csaját, és megjön a kaja. Majd enni kezd, de az elektrosokktól a csaj behugyozik, és a vizelet odafolyik a tálcához. Egyszerre undorító, morbid és vicces jelenet.

Zseniális ez a Park, na.

Megnézem majd az Oldboyt is újra, de egyelőre nekem jobban is tetszik, mint az.

2013-09-19 10:36:20 iris orai (5) #42

Kicsit lassan indul be a film, de negyedóra-húsz perc elteltével már nemcsak érdekes, hanem izgalmas is lesz a történet, és onnantól kezdve megállíthatatlanul hömpölyög.
Az ember úgy ül le a képernyő elé, hogy vannak fenntartásai azzal kapcsolatban, hány bőrt lehet még lehúzni a témáról. Kimondatlan magabiztossággal, önkéntelenül azt érzed, hogy hm, biztos jó film, dehát kit akarunk becsapni, olyan túl nagy meglepetés nem érhet: a bosszú.. azért tudjuk, mit jelent.
Na hát Park Chan-wooknak ehhez van egy-két szava.

Brutális film, és nem (elsősorban) az explicit erőszak miatt. Itt nincsenek klasszikus, pörgős akciójelenetek, nincsen magával ragadó zene, nincsenek ütős mondatok. Nyomasztás, kimondatlanság, kimondhatatlanság van - viszont mégis, ami a legfőbb: valamiféle érzelmi távolságtartás. Zseniális alkotás, de más dimenzió, mint például az Oldboy: az a bosszú eget rengető eposza, ez a film viszont a bosszú lélekölő tükre.

A közepe felé felmerül egy halvány bizonytalanság az emberben, hogy most akkor ki is a főhős. Lehet, hogy van egy csavar a történetben? Vagy talán kettő is? Ki is lesz a "bosszú ura", ki is mondja majd a végén, hogy "boksuneun naui geot" ("enyém a bosszú")?
Aztán vége a filmnek, és egyedül maradsz.


2013-05-14 21:46:18 Tenebra (5) #41

Ez még talán az Oldboynál is durvább volt. Bár újra kéne nézni ahhoz, hogy ezt a kijelentést biztosan megtehessem. De az biztos: kegyetlen film ez is. :D

Persze nem mellőzi az öniróniát. Valóban nem hótkomoly. Én néha röhögtem is rajta. Pl. mikor a kis koreaiak rejszolnak a falhoz tapasztott füllel, hallgatva a másik szobában a vesebeteg csaj nyögését. Hát ez elég geci dolog, de szerintem ironikusra volt hangszerelve. Fekete humor. Ráadásul a süket-néma főhős meg nyugodtan internetezik az előtérben. Ilyenen nem lehet nem röhögni, hiába, hogy látjuk a szenvedést.

És igen: a brutalitás nem annyira extrém, de mivel megfelelő helyen adagolt és ritka, így mégis sokkal nagyobbat üt és sokkolóbb, mintha percenként szétrobbanna egy agy. Például a végén a lábvágós-tavas jelenet szerintem mindennél durvább, pedig alapjáraton közel sem extrém módon brutális. De mégis, sokkoló, mert váratlanul ér.

Persze közel sem erről szól a film. Látszólag tényleg az értelmetlen és végeláthatatlan bosszúról, de elég elhamarkodott lenne ezt kijelenteni. Nem, ez szerintem nagyon erősen a kizsákmányoló vállalati kapitalizmus kritikája. Hiszen honnan indul az egész? Szervkereskedelem és a főhős kirúgása. Nagyon erős jelenet, mikor a vállalat vezetője és a kislánya vígan utaznak a luxuskocsiban, mikor eléjük veti magát az egyik bajban levő munkás. S hiába kér pénzt, segítséget a főnöktől, hiába gürcölt évekig, az kötélnek áll. Az (ön)erőszak itt a kizsákmányolás következménye.

S megdöbbentő a vége, úgy gondolom, ennek a tanmesének a betetőzése az utolsó tavas jelenet. Tulajdonképpen a "főmuftinak" rá kell jönnie arra, hogy tisztelnie kell a munkásait. És el is kezdi tisztelni valamennyire. Ám mégis beviszi a kegyelemdöfést. Azonban ez az ő végzete is lesz, mert a főhős csajának "terroristái" végeznek vele.

Most nem emlékszem, hogy az Oldboyban ez mennyire van jelen, de annyi mindenképp bizonyos, hogy ott is egy felhókarcolóban, megavállalatnál történik a leszámolás. Szóval lehet, hogy ez nem is annyira "bosszú-trilógia", mint inkább "vállalati kritika"-trilógia. :D
Ezt a filmet pedig egy erős baloldali/anarchista műnek érzem. A munkások kizsákmányolása és nyomora vezet az erőszakhoz. A bosszút is ez mozgatja. Az igazi bosszú pedig nem a halál, hanem: hogy az osztálykülönbségek eltörlésével a felettes és az alattvaló együtt kell, hogy meghaljon. Már, ha a több darabban levő főhőst lehet még "együtt"-ként értelmezni.

4-es, mert azért ez már túl elborult volt számomra, és kicsit szerintem a közepén leül. De amúgy nagyon érdekes, egyedi hangulatú és történetű, fontos üzenettel bíró bosszúdráma.

2013-04-04 20:50:34 ChrisAdam (4) #40

Egyáltalán nem. Mint ahogy írtam is, én is néha humorosnak véltem, a rendező ügyesen csempészte ezt bele.
Amúgy a hozzászólásod tetszik.

előzmény: BonnyJohnny (#39)

2013-04-04 20:47:16 BonnyJohnny (4) #39

Film a bosszúról. Ez a film bizonyítja be legjobban a tételt, miszerint a bosszú, bosszút szül. Az erőszak láncolata szinte szűnni nem akaró, és néha mintha önnállósítaná magát, az emberek pedig csak tehetetlenül sodródnának benne. Durva, kegyetlen és nyomasztó film. És még nyomasztóbbá teszi, hogy a film kegyetlensége nem lelketlen, hanem igenis van lelke minden szereplőnek, többségüknek elég sérült.
Egy ideig gondolkoztam, hogy akkor ki is a bosszú ura, pontosabban Bosszú úr, aztán itteni hozzászólások alapján rájöttem, hogy igen, itt a megszemélyesített bosszú az, kivel szimpátiát érzünk.
Egy kérdés még, hogy ugye nem bennem van a baj, más is viccesnek találta néha?

2013-03-29 11:16:46 ChrisAdam (4) #38

Jó film volt. Kegyetlen, durva és a legjobb szó rá: nyers.
Amik igazán tetszettek: a zene, ha lehet ezt annak nevezni, ez inkább egyfajta ingerlőzaj, hatást keltő zaj. Némelyik beállítás zseniális. Humor - egykét elrejtett poén jót tett. És persze a történet. Kíváncsi leszek az Oldboyra.

2013-01-13 01:37:21 Xuja (5) #37

Még az Oldboynál is nyomasztóbb. Már az első óra is zseniális, bár az csak felvezetés, a film sava-borsa a második felére marad. Üt.

2012-06-27 08:17:43 flake (5) #36

Könnyen meglehet, hogy mindkét befejezés teória igaz. Nem zárják ki egymást, sőt ezzel kapunk egy utolsó, fekete humorral átitatott poént, ami talán több is, mint poén. Illetve tematikailag is helytálló.

előzmény: Olórin (#27)

2012-03-26 21:20:23 Zsoca87 (4) #35

Ma megnéztem másodszor is. Jó film, de nem tudtam 5-öst adni rá, mert a közepe szerintem nagyon kesze-kusza és széteső. Ennek ellenére az eleje, a vége, a színészek, minden rendben van és bejött.

2011-10-27 16:17:27 Kalti (4) #34

Második nézés után is maradt masszív négyes nálam, nem is tudom, hogy megfelelő szó-e, de a sztori már-már túlgondolt, mintha a forgatókönyvíró ötlet tobzódásban szenvedett volna, van itt minden, mint a búcsúban, süketnéma fiú, halálos beteg nővér, szervkereskedők, terroristák, emberrablás és tragikus véletlenek sorozata. Ennek ellenére Chan-wook mesterien tartja egyben a filmet és a sokkoló végkifejlet se marad el, mégsem szolgál olyan megrendítő drámai mélységekkel, mint az Oldboy, sokkal inkább a film könyörtelen naturalizmusa és a bosszú mindenkit utolérő láncolata sokkol, a sorstragédiát kevésbé éreztem át. Ahogy lentebb írta valaki, a főszerepet itt valóban a bosszú játssza, az emberek inkább csak bábuk.

2011-06-17 20:20:33 Ptrskay (5) #33

Oldboy*

2011-06-17 10:41:20 Ptrskay (5) #32

Szvsz az Olboy jobb volt, de ez is remekmű, szóval jár az ötös.

2010-02-25 18:13:19 arylacee (3) #31

Nagyon megcsavarja a sztorit. De nekem tul sok volt a verengzes meg tul nyomaszto. A bosszu asszonya jobban bejott.

2009-09-19 00:58:51 Hannibal Lecter (4) #30

Drámaibb és magával ragadóbb az Oldboy, de ez a darab is gyomorszájon vág. Ahogy előttem is írták, a képiség egyszerűen virtuóz. Hihetetlen, hogy Chan-wook mennyi mindent képes közölni a beállításaival, és akkor még nem is beszéltünk a különleges zajhatásokról, Ryu ingerszegény belső világának érzékletes megjelenítéséről, a vérvörösre színezett, néhol gusztustalanul túlzásba vitt gyilkolászásokról (az egy percre jutó véres késhegyek száma nem csekély), és a bosszú természetrajzának hol sokkoló, hol szarkasztikus, de mindenképpen életszerű és nyers bemutatásáról. Viszont míg az Oldboy melankolikus talányrendszert épített enigmatikus expozíciójára, addig A bosszú ura nem szól másról, csak a gyűlölet láncreakcióiról. Viszont két óra sokkoló vérfürdő riogató képekkel, bizarr hangulattal és húsbavágó történettel... ha így nézzük, nem rossz szórakozás a film.

Ami a befejezést illeti, hát igen, kissé az ember torkába erőszakolták, hogy kik is szállnak ki abból a dzsipből. Viszont az Azuroo által felvetett "értelmezési lehetőség" már csak azért sem állja meg a helyét, mert

a fináléban Ryu barátnőjének a hangját is halljuk, amint megjövendöli, hogy társai bosszút állnak majd érte.

2009-01-22 21:42:06 Rokamitya (2) #29

Nem tudom, nekem valahogy nem jön be ez a "mindenki bűnös és ezért kegyetlenül megbűnhődik"; témavilág. Az Oldboyt is láttam, ami a dinamikus kezdésével tényleg jó volt, aztán ellangyult a dolog, és előjött egy számomra kicsit erőltetett dráma a múltból (,,a nyelveddel termékenyítetted meg!" vagy hogy is volt pontosan?). És sajnos ebben a filmben is ugyanúgy csalódtam, mint az Oldboyban anno. Nagyon szép képek, remek filmezés, de ez a sok bosszú és szenvedés sok nekem. Látszik, hogy keleten máshogy gondolkodnak, mit Európában.

2009-01-17 00:33:05 [: Azuroo andrew :] (5) #28

Kedvenc jelenetek, képek a filmből :

-az elhagyott épületben való első találkozás a szervkereskedőkkel: lépcsőzés totálban, a háttér az ég, végtelen perspektíva, a lépcső és az alakok a fény sajátos szöge miatt feketék

- a kínzás során valami (lány vizelete) folyik a padlón a kiszállított és éppen fogyasztott étel felé

- a kislány halála a vízben, háttérben, a kiabálás hiábavaló...

- a joystick fényesítő srácok a szobafalához nyomott füllel

-süket hősünk nem éppen szimpla halála illetve kivégzése a vízben

2009-01-17 00:21:21 Olórin (5) #27

Már hallottam erről az elméletről, szerintem hülyeség. Valahol egyszer már leírtam, hogy miért, de pontosan már nem emlékszem, most meg nincs időm megnézni a filmet csak emiatt:) De két dolog biztos: egyrészt a gyilkosok egy fényképről azonosítják be az áldozatukat - hogy lehetne az ő főnökük, ha nem is tudják, hogy néz ki? (Még ha sokkal-sokkal felettük álló főnök is...) Másrészt ez egész egyszerűen nem passzol a film amúgy nagyon szigorú logikájába és dramaturgiájába, ami az egész "bosszú bosszújának a bosszúja" lánc alapja.

előzmény: [: Azuroo andrew :] (#26)

2009-01-17 00:02:05 [: Azuroo andrew :] (5) #26

Azt hiszem ez (is) zseniális a filmben...hogy a vége úgy tűnik mint ha szájbarágás lenne...pedig egy újabb blöff ami a lány kínzása során elhangzó blöffre reagál, méghozzá úgy hogy megpróbálja megvezeti a nézőt ahogy a lány is próbálta kihallgatása során a kínzóját...

A volt dolgozók a gyilkosok és nem az amúgy nem létező terror csoport, de ezt megírta már más is ;)


Amúgy szerintem a "jó" Oldboy a közelébe nem ér a zseniális Bosszú urának (10/10+), még ha oly serényen is kampányolnak fórumtársaim az xpresstől, az avx-en át a KT-ig ;)

előzmény: Olórin (#2)

2008-08-03 16:05:14 ThomYerk (5) #25

nagyon szépen komponált film, bár nekem az oldboy dinamizmusa kicsit jobban tetszett, így a zsenialitás úgymond alsó határára helyezném, de a történetvezetés és a képi világ miatt mégis a legnagyobbak között van. 8/10

2008-06-12 19:14:23 ronin07 (?) #24

Azért formai bravúrokból is jut egy kicsi, és pont ez ad némi humort a filmnek: a sükétnéma fiú legfontosabb mondatai fekete képernyőn olvashatók, és szeretkezés közben barátnője jelnyelven beszél hozzá. Eközben a srác megszólalásakor néhány másodpercre elnémul a film.

2008-06-12 19:08:28 ronin07 (?) #23

A Bosszú-trilógia nyitódarabja tematikailag sokban emlékeztet az Oldboy-ra. Mindkettőben a hirtelen feltörő dühből és a reflektálatlanságból eredő összeférhetetlenséget ábrázolja Park Chan-wook, más-más úton.
Az Oldboy kétszemélyes idegborzoló pszichológiai csatája után A bosszú ura nem kevésbé letaglózón, ám a második résznél visszafogottabb ritmusban beszél az erőszak természetrajzáról. Egy nagyjából ötfős csoportban kirobbanó gyűlöletspirál rajzát látjuk itt, és a tagokat természetesen a vérengzés fűzi össze.
Jó ötlet volt a rendezőtől, hogy a véres találkozásokig vezető időt a valóságnak megfelelően mutatta be. A játékidő felét az erőszakos cselekedeteket kiváltó események vizsgálgatása tölti ki, a szerkezet pedig tűnjön elsőre akármilyen unalmasnak vagy összefüggéstelennek, pontosan úgy vezeti karaktereit az elkerülhetetlen bukásig, ahogy az a hétköznapi életben történne. Visszafogottan, értelmezhetetlenül kuszán, mégis mellbevágóan. Az életszerűség megőrzéséért Chan-wook azzal a módszerrel is él, hogy a gyilkosságok előtt visszatér egy másik vagy az adotthoz kapcsolódó történéshez, így a végkimenetelről gyakran percekkel vagy jelenetekkel később szerzünk tudomást.
A kamerakezelés nem hasonlít az Oldboy dinamizmusához. Az operatőr lassan, egyszerű, de beszédes képekben komponálja a filmet. Többnyire rendezetlen lakásbelsőket vagy sivár tájakat mutat, és minden beállítás elárul valamit a szereplők várható jövőjéről, lelkiállapotukról. Zenét szinte alig hallani, a környezeti zajok vagy az emberi hangok jelentősebbek, utóbbira a végefőcím alatt hallható, bár igen mordbid hang tökéletes példa.
A melankolikus hangulat végig fennmarad, és a percek múlásával egyre erőteljesebb, de az atmoszféra az üzenet megformálását szolgálja. Ez az üzenet pedig felzaklató, ám mint az Oldboy-ban, itt is ismerős.

2008-05-24 20:14:46 drav (5) #22

Tetszenek a hozzászólások, főleg a még 2006-ból származó első két hozzászólás, deviant és Olórin "billentyűzetéből". Az "erőltetett" és a "szájba rágós" kifejezés enyhén szólva is érdekes.
Számomra egyáltalán nem volt az, hogy ti. az elbocsátott alkalmazottak ölték meg az "elnököt" és nem a "terroristák" :-) A lánynak semmi köze nem volt a gyilkossághoz.
Erre a "csavarra" magamtól rá sem jöttem, kellett egy kis külső segítség :-) A vége miatt 5-ös

2007-11-26 21:20:23 Olórin (5) #21

és hát van, mikor az ember érzi, hogy nagy filmet lát, csak őt személy szerint valamiért nem tudja megérinteni, és igazán lekötni - én is voltam már így.

2007-11-26 21:19:27 Olórin (5) #20

Ennek örülök:) amúgy még én is tartozom a filmnek egy újranézéssel. De az már DVD-n lesz:)

2007-11-26 21:16:31 k3pl3r (?) #19

Ejj, hogy elbizonytalanítottál! :) Egyébként hasonló a helyzet, mint a „21 gramm”-nál, ami szintén nagyon jó, de valahogy mégis csak négyest adtam rá. Egyébként nálam az ilyen stílusú filmek másodjára szoktak nagyot ütni. De az biztos, hogy közel sem tökéletes a Lady, bár a zenéje meg a képi világa nekem is nagyon tetszett!

2007-11-26 20:48:01 k3pl3r (?) #18

Ha nem közvetlen ez után nézem meg (1 nap), akkor valószínű nagyobb hatással lett volna rám. Csak hát az első nagyon jó lett, és ahhoz mérten hiányérzetem volt (az egyszerű talán tényleg túlzás). Gondolkoztam is elég sokat, hogy hogyan osztályozzam a 3 filmet (mind a 3at lefelé kerekítettem:) ). Ha viszont erre 4-est adtam, biztos nem húzom fel a másikat (mert szerintem elég nagy különbség van a két film között).

előzmény: Olórin (#17)

2007-11-26 20:01:01 Olórin (5) #17

igazából sokban egyetértek (az pl nagyon igaz, hogy a csajról semmit nem tudunk meg - amúgy nekem is ez a Lady tetszik legkevésbé a háromból), de szereti valaki, vagy sem, a filmet, sztem az utolsó szó, ami igaz rá, az az "egyszerű"... már csak ha a cselekményét (főleg az utsó fél órát), a képi világát és zenéjét is nézem.

előzmény: k3pl3r (#16)

2007-11-26 19:40:20 k3pl3r (?) #16

Egyszerű igen, mert abban semmi különös nem volt. Ugyan a zenéje fantasztikus, de azon kívül, hogy bosszút álltak, tényleg semmi pluszt nem szolgáltat a film. Persze voltak elég kemény jelenetek, de azért a film nagy része csak a bosszúról szólt. Amit még hiányoltam, az hogy a lányt alig ismeri meg az ember. Nem tud vele azonosulni, de még csak megkedvelni sem tudja, ugyanis semmit nem tudunk meg róla (csak hogy miért akar bosszút állni). Épp ez tetszett nagyon az első részben, hogy habár a főszereplők nem kifejezetten „jók”, az ember mégis együtt érez velük(és értük szorít)!

előzmény: Olórin (#15)

2007-11-26 17:47:19 Olórin (5) #15

"egyszerű" jujjj...

előzmény: k3pl3r (#14)

2007-11-26 17:42:40 k3pl3r (?) #14

Az Oldboy-t már régebben láttam, de most sikerölt bepótolni a trilógia többi részét is. Azért írok ide, mert nekem ez tetszett a legjobban. Igazság szerint semmi újat nem tudnék mondani, mert Daemiaen és yuriko már mindent elmondtak. A trilógia másik két része nem tetszett túlzottan. Ha jól emlékszem az Oldboy első fele iszonyatosan erős, de sajnos nem tudja ezt végig fent tartani (majd újranézem), a harmadik rész pedig már csak egy egyszerű bosszúfilm. Szóval nálam valahogy így néz ki az értékelés:
Mr: 8/10
Oldboy: 6,5/10
Lady: 6/10
Ja, az első rész angol címe iszonyatosan jó!

2007-11-26 10:25:37 Daemiaen (4) #13

Nekem egyből bevillant. :)

előzmény: Olórin (#12)

2007-11-26 10:12:28 Olórin (5) #12

jujj, de erőltetett hasonlat. nekem mindenesetre nem jutott eszembe a Végső állomás:)

előzmény: Daemiaen (#11)

2007-11-26 09:30:10 Daemiaen (4) #11

A bosszú ura (Boksuneun Naui Geot / Sympathy For Mr. Vengeance, 2002, forgalmazza: Odeon)

Óhatatlanul is a hollywoodi többsget néző ember eszébe jut a Végső állomás, midőn Park Chan-wook alkotását nézi: nem egy ember története ez, hanem a bosszúé mint lelkiállapoté, érzésé. A Halál helyett a Bosszú mint Kaszás csap le áldozataira, a karakterek csupán eszközök. Nagyszerű elgondolás ez, amihez a rendező egy igen hosszúra nyúlt bevezetőt tart megpróbálván becsapni a nézőt azzal, hogy sztereotípiákat húz rá szerepőire, majd jön a második óra, hogy még véletlenül se legyen minden olyan egyértelmű. Mesteri húzás ez, akárcsak a zene teljes nélkülözése, ami - szerintem - jóval erőteljesebb hatású, mint maga a látványvilág. A hanghatások bravúros alkalmazásával sokkalta erősebb lesz az atmoszféra, mintha bármilyen kemény zene tenné ezt. A bosszú körbejár, és aki azt gondolja, hogy szájbarágós a vége, az nem figyelt eléggé.

8/10

2007-11-24 15:43:36 yuriko (?) #10

Azt hittem, hogy ha alszom egyet a filmre, majd képes leszek egy mások számára is érdekes beszámolót írni. De az igazság az, hogy egy nap nem elég a film feldolgozására. A film lassú (lassabb, mint a trilógia többi része), kevés dialógussal, képekben mesél, és ezáltal olyan kifejezőereje van, hogy hasonlót én csak egy másik koreai rendező, Kim Ki-duk munkáiból ismerek (és nagyon szeretek). És a film közepétől, ahogy a emberre zúdítja a nyers erőszakot, valami hihetetlen. A bosszú utolér mindenkit…
És bár régen láttam már az Oldboy-t, megkockáztatom, hogy a bosszú-trilógia első része bizony felülmúlja azt. És mivel az Oldboy legalább 10/10 így a Mr. Vengeance is legalább:

10/10

2007-11-19 14:12:26 Olórin (5) #9

Valóban talán ez a legegyszerűbb képileg, de számomra a legkifejezőbb is. Hihetetlenül jól bánik a terekkel, a színekkel, hűvös, távolságtartó és szenvtelen, tökéletesen passzol a filmhez, mesteri munka - nem véletlen, hogy ebben a filmjében van a legkevesbb zene és dialógus.

előzmény: Brumi (#8)

2007-11-19 14:01:34 Brumi (5) #8

Én inkább a technikát maximálisan kihasználó Park-vízióknak (Oldboy, Sympathy for Lady Vengeance) vagyok híve, de a héten mindenképp beiktatom a filmet moziban, mert a trilógiából már csak ezt nem sikerült nagyvásznon megtekinteni.

előzmény: Olórin (#7)

2007-11-19 13:55:47 Olórin (5) #7

érdekes, képileg nekem ez a kedvencem a háromból. gyönyörűen nyomasztó.

előzmény: Brumi (#6)

2007-11-19 13:48:45 Brumi (5) #6

Sympathy for Mr. Vengeance - Boksuneun naui geot

A Sympathy for Mr. Vengeance vizuális megoldásaiban bravúros és ahogyan a bosszú utat talál magának, az pedig egyenesen zseniális. Nem marad olyan cselekedet, amit ne torolna meg valaki, a jószívű süketnéma sráctól kezdve az ártatlan családapán keresztül mindenki a bosszú elkövetője és egyben szenvedő alanya. A képivilág közel sem olyan stílusos (egyszerű és mindenféle CGI-t nélkülöző), mint Park későbbi filmjeiben, de a végletekig letisztult operatőri munka és a filmzene helyetti hanghatások alkalmazása egy rendkívül nyomasztó hangulatot eredményez, a katarzis garantált.

Értékelésem: 9/10

2006-08-08 17:01:56 deviant (4) #5

már csak azt sajnálom, hogy a belső tenger helyett nem az oldboy került didzsipekbe. nem mellé, közé! :)

2006-08-08 16:44:45 Olórin (5) #4

"örülök, hogy az odeon jövő tavasszal kiadja mindkét filmet, remélem az oldboyhoz hasonló tálalásban"
Ezt ígérik. Sőt, díszdobozt is ígérnek, amit az Oldboy nélkül is meg lehet majd venni, hogy akinek már megvan, az egyszerűen belerakhassa a másik kettő mellé. Nyami:)

2006-08-08 16:24:44 deviant (4) #3

pontosan! nekem is ez volt legnagyobb bajom vele, hogy megmagyararázzák a miértjét, mert azt még képes vagyok lenyelni, hogy a kislány szórólapokat osztogat néhány bűnöző előtt. lehet, hogy egyszer még ezt is jobban megkedvelem, az oldboyt is újranézve szerettem meg igazán. holnap jön a lady! örülök, hogy az odeon jövő tavasszal kiadja mindkét filmet, remélem az oldboyhoz hasonló tálalásban.

előzmény: Olórin (#2)

2006-08-08 13:52:50 Olórin (5) #2

Szerintem alig marad el az Oldboytól (a Lady Vengeance az, ami már gyengébb ezekhez képest. Amellett, hogy a bosszú trilógiából képileg ez a legerősebb, briliáns, ahogy a bosszú "körbejár", és mindenkinek a meggyilkolását megtorolja valaki, és ennek kapcsán addig teljesen mellékes figurák kerülnek hirtelen a középpontba. Részemről a finálé is közel áll a tökéletességhez, egy apró bajom van vele,

hogy szájba rágják, hogy a végén az utolsó szereplőt kik és miért ölik meg.

2006-08-08 13:38:32 deviant (4) #1

kellemes film, de közel sem olyan parádés, mint az oldboy. az első egy óra nagyon komótos, néhol már idegesítően lassú, de ahogy elkezdődik a vérbosszú, úgy válnak érdekessé a karakterek is. akad itt csonkolás, belezés, elektrosokk, tehát minden, mi szem-szájnak ingere, de a végjáték kicsit erőltetett. az utolsó szál elvarrása nekem nagyon erőltetett, bár az a leányzó egy az egyben ki is maradhatatott volt a moziból. a szervkereskedelem témájában jobb szeretem a dirty pretty thinset. 8/10