Les amants criminels (1999) ☆ 👁

Bűnös szerelmesek

(François Ozon)

francia dráma, krimi, thriller

3,6
★★★☆☆
46 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-05-05 20:22:16 Atazzz (3) #5

Sokszor vagyok bajban Ozon filmjeivel. Engem nem zavar az erőszak és az erotika hatásvadász jellege, amit fel szoktak emlegetni, ha az valahogyan működteti a filmet. De nálam legtöbbször nem működnek a munkái. Bizonyos részei tetszenek, de nem érzem azt a szilárd egységet vagy azt pluszt, amitől kicsivel többnek gondolnám, mint tisztes helytállás. Viszont kiinduló pontnak tökéletesek egy komoly vitához, mert sokféleképpen és sok témát érintenek.

2021-03-23 11:12:54 somogyireka (4) #4

Azt hiszem, így kellene ezt mindig, egyszerre egy rendezőben elmélyedni, Tarkovszkijjal, Dolannál és Fassbinderrel csináltam ezt korábban egyhuzamban, mert különben meg mintha kapcsolatból kapcsolatba ugrálnék, és nem ismerném meg igazán a másikat.
Jaj, ezek a meleg férfiak, mennyire is szeretem őket, van ott náluk valami titok. Messziről nézem őket tökéletesen a nemembe bezárva, melynek mostanában megint sokszor verem a falait. Még az sem segít, hogy fiút hoztam a világra, teljesen ismeretlen a másik nem. Borzasztó magány ez nőként, így, hogy még a barátság előtt is leomlottak előttünk a hidak.
Biztos idealizálom, de a meleg férfi szinte androgün, legalábbis az ilyen identitású rendezők filmjeiből átjön valami még a nemek előttről. A férfi előtt fal van, de a melegeken keresztül tudok közeledni a férfiakhoz is, mintha tényleg férfinő lenne a lelkük. Mázlisták, még nem váltak kettővé széjjel. Csodálatosak! (leszbikusoknál nincs ilyen, abban végig ott van valami hiány, talán egy nagy f..rok)

Nem volt könnyű filmecske, sokára, sőt leginkább csak a végére állt össze, mit akar ezzel a véresen szexuális történettel elmondani. Aztán egyszer csak összeáll, és zavarba is ejt őszintesége. Azt hiszem, Ozon nagy coming outja ez a film, amikor is a művészete kulisszái mögül, mert nem mondhatja el senkinek, elmondja hát mindenkinek, milyen az, amikor ráismersz arra 16-17 éves fiúként, hogy bizony sokkal jobban esik, ha férfi hatol beléd és ölel. Hát ennyi, végül is egyetlen mondat, de olykor a legegyszerűbb tényeket a legnehezebb kimondani.
Szerencsére Ozon termékeny rendező és a kt szépen felsorolja nekem, mit láttam tőle és mit nem, még lesz vele pár jó napom.

2015-08-03 21:14:51 ryood (5) #3

rájöttem, nagyon vonz ozon stílusa. lehet, hogy semmi újat nem talált fel a szerkezetet illetően, de ez a történet, mégis ebben a formában elmesélve, a flashback-ekkel operálva működik csak. a felszínen egy iszonyú izgalmas thriller, mögötte valahol pedig egy szexuális frusztrciókkal teli lélektani dráma bújik meg, ami nem nélkülözi a naturális erőszakot és a kegyetlenséget sem. ami biztos: ez egy őszinte film, egy kiváló rendező tiszta szívéből.

2012-01-15 16:47:27 Dibon (5) #2

Elég megdöbbentő és bizarr történet, kicsit Chabrol koszorúslányára emlékeztetett, már ami a nő motivációját illeti.

2008-11-12 11:27:11 [: Azuroo andrew :] (4) #1

Ozon majd tíz éves filmje jó, sajátos de nem teljesen újszerű szerkezettel.

10/6,5